2015 VOORTGEZET ONDERWIJS DE JONGERE VAN NU INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN OUDERS EN DOCENTEN INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2015 VOORTGEZET ONDERWIJS DE JONGERE VAN NU INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN OUDERS EN DOCENTEN INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER"

Transcriptie

1 DE JONGERE VAN NU 2015 VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER VOOR JONGEREN, HUN EN DOCENTEN

2 Je herkent ze meteen. Brugklassers. Een te grote boekentas, zoekende blik en de broodtrommel gevuld met brood gesmeerd door papa of mama. Jong, naïef en klaar om op te gaan in de wereld van de grote broers en zussen. Daar waar de regels van de populairste pubers de wet bepalen. En erbij horen het belangrijkste lijkt dat er is. Brugklassers worden pubers. Ze gaan op ontdekkingstocht. Hun kwetsbaarheid en authenticiteit zit verborgen onder een laag van opstandigheid en ogenschijnlijke onverschilligheid. Vaak overzien ze de consequenties van hun eigen gedrag niet. Hoe laat je pubers nadenken over GEWELDIG, INTERACTIEF, BETROKKEN EN INTIEM. HEEL BIJZONDER! dingen waar ze nog niet bij stilstaan en geef je hen zelfvertrouwen om zichzelf te laten zien? Theatergroep PlayBack zoekt jongeren op tussen de 12 en 18 jaar. Professionele acteurs toeren langs middelbare scholen en ROC s. Zonder te oordelen gaan ze op speelse wijze in gesprek met leerlingen over maatschappelijke thema s. Met de nodige humor prikkelen ze hen om na te denken en zelfinzicht te ontwikkelen. Na het praten en spelen voor de jongeren stopt het niet. Ouders en docenten krijgen, tijdens aparte thematische ouderavonden en trainingen, treffende scènes voorgeschoteld. Doordat ze levensechte situaties zien die ze herkennen, komen persoonlijke gesprekken gemakkelijk op gang. Aan de hand van terugspeeltheater worden scènes opnieuw gespeeld met het betrokken publiek. Ouders en docenten verlaten de zaal vol inzicht en goede voornemens om in gesprek te gaan met de puber van nu. INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER

3 PESTEN ALS JE GEPEST WORDT, HEB JE HET GEVOEL DAT ER EVEN NIET MEER VAN JE WORDT GEHOUDEN. Uit onderzoek blijkt dat pesten op school vaak voorkomt. Ook werd in 2012 ruim 10% van de jongeren van 15 tot 18 jaar wel eens gepest op internet. Alle pestprotocollen dus ten spijt, geen enkele school ontkomt eraan. Pesten, een aangrijpend thema met een grote impact op de ontwikkeling van kinderen. Zeker door de opkomst van social media. Hoe laat je leerlingen zien wat digitaal pesten met je doet? JONGEREN voorstelling Like De rauwe voorstelling Like geeft goed weer hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van social media hierop. Leerlingen worden geconfronteerd met de emotionele gevolgen van pesten. En het werkt. Muisstille aula s. Ontroerende dialogen. Herkenbare situaties. Gelach. Gepraat. Gehuil. Pijn. Stilte. ouderavond Like Me Hoe praten ouders met hun kind over pesten? Wanneer straf je als ouders en wanneer niet? En hoe stel je de juiste vragen voor een open gesprek? Like Me is indringend, informatief en geeft ouders inzicht in de belevingswereld van hun puber en de strijd om erbij te horen. Ouders ervaren hoe hun kind kan opkomen voor zichzelf én voor anderen. Zowel op internet als in het echt. DOCENTEN training Like Us All Welke rol speel jij in het creëren van een veilig leef- en leerklimaat op jouw school? Hoe corrigeer je onaangepast gedrag van leerlingen? Vanuit verschillende invalshoeken wordt het pestthema onder de loep genomen en aan de hand van herkenbare situaties uitgespeeld met acteurs. Je oefent gesprekken binnen klassensituaties en individuele leerling- en oudergesprekken.

4 ALCOHOL & DRUGS Bekijk de Hot Spot-trailer op theatergroepplayback Vrijwel iedere leerling komt in aanraking met drank en/of drugs. Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Onder druk van vrienden drinken jongeren soms meer dan ze eigenlijk zouden willen of goed voor hen is. Hun grenzen vervagen en ze kunnen niet meer helder denken en handelen in moeilijke situaties. Hoe maak je samen drinken minder normaal? Want alcohol is een harddrug en de wet zegt: niet roken én niet drinken tot je 18e. JONGEREN voorstelling Hot Spot Hot Spot is een realistisch verhaal over drankgebruik, blowen, vriendschap en feesten. Tijdens het interactieve deel na de voorstelling zijn leerlingen met elkaar in gesprek. Over eerlijkheid, zelfvertrouwen en zorgen voor elkaar. Want wanneer zeg je nee als de rest ja zegt? Hot Spot laat zien dat iedereen het op zijn eigen manier leuk kan hebben. Ook zonder alcohol en drugs. ouderavond Onder Invloed Hoe helpen ouders hun puber bij het aangeven van zijn grenzen als het gaat om een biertje of mixdrankje? Zodat hij weerbaarder wordt en kritisch aan het denken wordt gezet over wat normaal is en wat niet. Het acteursteam houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en soms humoristische scènes aan de keukentafel. MIJN DRINKEN TOCH ZELF OOK?! DE NIEUWE WET IS BELACHELIJK. ALSOF JE DAN NIET GAAT DRINKEN. DAARDOOR DOE JE HET VAKER STIEKEM.

5 GELD Omgaan met geld leer je van huis uit, door ervaring én op school. Hare Majesteit Koningin Máxima is een groot voorstander van financiële educatie: Met goede financiële vaardigheden staan jongeren sterker in het leven. Ze gaf onlangs in een interview aan dat interactief theater een prachtig creatief middel is om in te zetten bij schuldpreventie op scholen. ECHT FANTASTISCH WAT JULLIE DOEN. IK WERK ME MIJN HELE LEVEN UIT DE NAAD, ZODAT IK M N DOCHTER ALLES KAN GEVEN WAT ZE WIL. IK HAD ER NOOIT BIJ STILGESTAAN DAT IK HAAR IETS KAN LEREN DOOR HAAR DINGEN JUIST NIET TE GEVEN. JONGEREN voorstelling Crisis Het verlangen naar spullen. Erbij horen. Er zijn genoeg redenen waarom pubers denken: Ik voel me beter als ik deze schoenen aan heb. Crisis gaat over geld uitgeven, geldproblemen, groepsdruk, status en rijkdom. Want hoe gaan leerlingen eigenlijk om met verleidingen? Welke moeilijkheden komen ze tegen en wat gebeurt er als ze schulden krijgen? ouderavond Credits Kinderen die getraind zijn om te wachten tot ze iets krijgen blijken later beter te sparen. Credits draait om bewustwording in de omgang met geld. Want hoeveel geld hebben jongeren nou eigenlijk echt nodig? Hoe voorkomen ouders dat hun puber verwend wordt? En wat geven ze hun kind mee voordat hij op z n 18e zijn eigen geld moet gaan beheren?

6 LIEFDE & SEKSUALITEIT Uit onderzoek blijkt dat kinderen met hun vragen over seks eerst gaan zoeken op internet. Daarnaast flirten jongeren veel via social media en internet. Hoe praat je live met leerlingen over liefde en seksualiteit, zonder dat ze direct met het schaamrood op hun kaken in de schoolbanken zitten? En hoe help je ze hun eigen seksuele identiteit te ontdekken? JONGEREN voorstelling Loveland Loveland laat een wereld zien waarin treffende personages twijfels hebben over seks. De leerlingen herkennen dit direct. Leerlingen mogen de personages vervolgens ondervragen en helpen, waardoor ze zichzelf ook meteen een spiegel voorhouden: Wat wil ik eigenlijk? Ben ik verliefd? Ben ik homoof heteroseksueel? En welke rol speelt mijn geloof in m n liefdesleven? ouderavond Bedtime Stories Jongeren denken non-stop, op welke manier dan ook, na over seks en liefde. Maar praten met ouders over seks doen ze niet. Dat is natuurlijk privé. Terwijl bijvoorbeeld verliefdheid juist een hele mooie aanleiding is om over de wensen en grenzen van pubers te praten. Bedtime Stories draait om alles wat ouders hun kind willen meegeven in een toekomstig liefdesleven. En hoe ze dat het beste kunnen overbrengen, zodat jongeren het ook daadwerkelijk ter harte nemen. WEET JE, DIE GASTEN ZEGGEN GEWOON WAT ZE BEDOELEN EN ZE DRAAIEN ER NIET, ZOALS MIJN, OMHEEN.

7 EN OOK NOG... GRATIS lesmateriaal beschikbaar per thema met praktische opdrachten en tips voor in de klas! De weg naar volwassenheid is voor leerlingen eentje van vallen en opstaan. Afzetten tegen docenten. Los willen komen van ouders en tegelijkertijd verlangen naar regels en een veilig vertrouwd gevoel. Hoe voer je een open gesprek met eigenzinnige pubers? Hoe motiveer je ze positie in te nemen? En hoe bied je ze zelfreflectie in een wereld die vaak snel en vluchtig is? DOCENTEN training In gesprek met de jongere van nu ouderavond In Gesprek Hoe maken ouders lastige thema s bespreekbaar met hun kind? In Gesprek leert ouders hoe ze hun kind actief aan het denken zetten in plaats van dat hij zijn schouders ophaalt. Ze krijgen het effect te zien van verschillende opvoedstijlen op het gedrag van pubers. En wat er gebeurt met jongeren als ouders eerlijk en direct zijn en begrijpend luisteren. ouderavond Log In Tijdens Log In nemen ouders een kijkje in het digitale leven van jongeren. Wat houdt hen bezig? Welke gevaren zijn er op het gebied van cyberpesten, intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Welke afspraken zijn reëel als het gaat over computer- en telefoongebruik? Log In geeft ouders inzicht in hoe ze social media een plek kunnen geven in de dagelijkse opvoeding. De interactieve docententraining In gesprek met de jongere van nu is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van docenten. Onderwerpen zoals omgaan met onaangepast gedrag, pesten, agressie, conflicten en het motiveren van leerlingen komen aan bod. Twee professionele acteurs en een ervaren trainer spelen herkenbare schoolsituaties tussen leerlingen en docenten. Ze zijn getraind om in hun rol te blijven en reageren geloofwaardig. De praktische training verstevigt de verbinding tussen leerling en docent. Geschikt voor teambuilding en/of studiedag.

8 PLAYBACK IN VOGELVLUCHT 750 voorstellingen per jaar in voortgezet onderwijsm voorstellingen gespeeld vanaf 2006m jongeren, ouders en docenten bereiktm 13 theaterproducties ontwikkeld, inclusief lesmateriaalm Beoordeling door jongeren: 8,8 en ouders: 8,6m MEER WETEN Kijk voor uitgebreide informatie op Heb je nog vragen? Bel naar of stuur een mail naar twitter.com/tgplayback INTERACTIEF & EDUCATIEF THEATER

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing

Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing Themalijst opvoeding: thema s voor workshop, cursus of lezing De meeste thema s gaan over de opvoeding van zowel kinderen als jongeren. Specifiek voor kinderen (tot 12 jaar): 5, 6, 7, 15, 24. Specifiek

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Seksuele opvoeding van kinderen (0 18 jaar) met een beperking. Brochure voor ouders

Seksuele opvoeding van kinderen (0 18 jaar) met een beperking. Brochure voor ouders Seksuele opvoeding van kinderen (0 18 jaar) met een beperking Brochure voor ouders 1 Inhoudsopgave Pagina 12 Verstandelijke beperking Er ontstaat bij deze kinderen een verschil tussen wat het lichaam kan

Nadere informatie

EEN KRANT VOL TIPS OVER OPVOEDEN EN OPGROEIEN IN WAALWIJK

EEN KRANT VOL TIPS OVER OPVOEDEN EN OPGROEIEN IN WAALWIJK EEN KRANT VOL TIPS OVER OPVOEDEN EN OPGROEIEN IN WAALWIJK IN VERWACHTING! PAG. 7 POSITIEF OPVOEDEN PAG.10 EEN PUBER IN HUIS PAG.10 PESTEN PAG.15 DOE MEE AAN DE WEEK VAN DE OPVOEDING VAN 1 T/M 7 OKTOBER

Nadere informatie

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief internet WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud KENNISMAKING MET INTERNET JOUW PC PERSOONSGEGEVENS DINGEN DIE JE OP DE PC KUNT DOEN MSN HET GEVAAR VAN DE WEBCAM ONLINE PESTEN GAMEN E MAILEN OP INTERNET SURFEN PROFIELSITES

Nadere informatie

Goed omgaan met je puber. Je kind begeleiden door de puberteit

Goed omgaan met je puber. Je kind begeleiden door de puberteit Goed omgaan met je puber Je kind begeleiden door de puberteit Goed omgaan met je puber Je kind begeleiden door de puberteit Is je kind lichamelijk aan het veranderen? Gaat hij* vaker de strijd met je aan

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

DIENST. Tieners gaan zelf nadenken over hun waarheid. Luister naar ze en geef je tijd en oprechte liefde. Lastige ouders bestaan niet

DIENST. Tieners gaan zelf nadenken over hun waarheid. Luister naar ze en geef je tijd en oprechte liefde. Lastige ouders bestaan niet Themanummer Tieners in de kerk auteur DIENST Tieners gaan zelf nadenken over hun waarheid Luister naar ze en geef je tijd en oprechte liefde Lastige ouders bestaan niet Elkaar vasthouden door verschillen

Nadere informatie

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling?

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hieronder volgen enkele aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling, met daarbij enkele adviezen hoe ouders hun kinderen daarin

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

De do s and don ts van flirten op internet

De do s and don ts van flirten op internet introductie Gemaakt door Redactie I-respect.nl (eerder verschenen op www.internetsoa.nl van de stichting Mijn Kind Online). Onderwerp Flirten Doel Bewust worden van eigen grenzen en die van anderen, bij

Nadere informatie

Tips. Kinderen en ouderschap bij echtscheiding

Tips. Kinderen en ouderschap bij echtscheiding Tips Kinderen en ouderschap bij echtscheiding Wat betekent een scheiding voor jezelf? Het was je bedoeling de kinderen samen op te voeden en te zien opgroeien. Als jullie scheiden, zal dat er voor iedereen

Nadere informatie

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort

Een krant. vol tips over. opvoeden en opgroeien! Informatiekrant over opvoeden en opgroeien in Amersfoort Een krant vol tips over opvoeden en opgroeien! Wat heeft wethouder Stoelinga met jeugd? Een interview door Parto en Nick Parto en Nick zitten in 3 vwo. Ze maken kennis met wethouder Stoelinga van Jeugd

Nadere informatie

voor ouders 1 Wonderlijk gemaakt voor ouders (2012)

voor ouders 1 Wonderlijk gemaakt voor ouders (2012) voor ouders 1 Wonderlijk gemaakt voor ouders (2012) Voorwoord Aanleiding Bij seksuele vorming kunnen ouders en school elkaar uitstekend aanvullen en ondersteunen. Tijdens ouderavonden horen we vaak dat

Nadere informatie

Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren. Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld

Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren. Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld Inleiding Deze brochure is bedoeld voor medewerkers die in hun dagelijks werk met jongeren te maken hebben. Je

Nadere informatie

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is Beste ouders en verzorgers. Voor de vakantie zijn we begonnen met een aanpak om het op en rond onze school voor kinderen nog veiliger te maken. Nu, na de vakantie, pakken we de draad met veel élan weer

Nadere informatie

Beleidsplan sociaal emotionele ontwikkeling Chr. Basisschool De Akker te Dieren

Beleidsplan sociaal emotionele ontwikkeling Chr. Basisschool De Akker te Dieren Beleidsplan sociaal emotionele ontwikkeling Chr. Basisschool De Akker te Dieren Y Auteur : Jenny Hilberts Datum : Maart 2013 Beleidsplan sociaal emotionele ontwikkeling 1 Voorwoord Op onze school is er

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN VAN HET VAK LEVENSKUNDE

EEN KIJKJE IN DE KEUKEN VAN HET VAK LEVENSKUNDE EEN KIJKJE IN DE KEUKEN VAN HET VAK LEVENSKUNDE Alexandra Bronsveld Voor de identiteitsontwikkeling van jongeren is het van wezenlijk belang dat er op school een plek is waar docenten met leerlingen in

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Adolescenten & Alcohol

Adolescenten & Alcohol Adolescenten & Alcohol De achtergronden van alcoholgebruik door jongeren in de gemeente Teylingen: Interviews met 15-jarige jongeren en hun moeders Winnie Gebhardt, Sarie van Torenburg, Marloes Vooijs,

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

Voorkom online pesten en online seksueel misbruik

Voorkom online pesten en online seksueel misbruik Voorkom online pesten en online seksueel misbruik Make IT Safe peer2peer educatie Handleiding voor coaches END CHILD PROSTITUTION CHILD PORNOGRAPHY & TRAFFICKING OF CHILDREN FOR SEXUAL PURPOSES Deze handleiding

Nadere informatie