Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 POSTER 1 = iemand die iets koopt of gebruikt De grootste van chips zijn jonge kinderen. = het materiaal waarvan je nieuwe dingen kunt maken Aardolie is de voor benzine. = in actie laten komen De agenten vonden de schuilplaats van de inbreker door een speurhond. = alle middelen om informatie door te geven In alle besteedt men aandacht aan het huwelijk van de prins, zo zendt de tv de trouwplechtigheid uit. = verplaatsbaar Met een telefoon ben je overal bereikbaar. = het uitsteken boven iets anders, het niet vlak zijn Op straat zie je tegenwoordig veel stoeptegels met. = last hebben van Als het gras bloeit hooikoortspatiënten vaak hevige niesbuien. = vervoeren Vanuit de haven van Antwerpen worden veel goederen. = een weg, hoog over een andere weg of een dal Er is een over de snelweg naar Amsterdam. Daarover rijden de gelande vliegtuigen Schiphol binnen. = stuk gereedschap, machine Zonder kun je geen huizen bouwen. POSTER 2 = heel erg, heel slecht Het is slecht weer voor de tijd van het jaar. = organiseren, mensen bij elkaar roepen voor iets De voorzitter van de muziekvereniging een extra vergadering om te praten over een optreden op Koninginnedag. = net op tijd Diana haalde haar hand weg, voordat de deur dichtviel. = de warboel, de wanorde Het is op de kamer van mijn zus een, alle spullen liggen op de grond. = iets wat je voor je plezier gebruikt Jongeren onder de zestien mogen geen alcohol en tabak kopen volgens de wet op. = vertellen wat je hebt gezien, een getuigenis afleggen Als je een ongeluk ziet gebeuren, kan de politie je vragen om hierover te. = stomverbaasd De docent stond van alle onvoldoendes bij de overhoring. = wat voorrang heeft of krijgt Maaike gaf aan haar huiswerk boven het wedstrijdverslag dat zij voor het sportblaadje moest schrijven. = naar een andere plek gaan Zij was haar ouders, omdat haar buren een luidruchtig feestje vierden. = achtervolgen om te berechten Tot in deze eeuw werden Joden om hun geloof.

2 POSTER 3 = openleggen, duidelijk laten zien De oudheidkundigen de resten van een Romeins dorp. = een klein onderdeel van een geheel De les ging over een van het schilderij van Rembrandt. = onvriendelijke en niet bewezen dingen over iemand In het roddelblad stond een artikel vol over de bekende filmartiest; zo zou rondvertellen of opschrijven hij aan de drank zijn. = de situatie die niet goed is, wantoestand Het ziekenhuis kwam in het nieuws door op de operatieafdeling. = de instelling, de mentaliteit in moeilijke situaties Al die verloren wedstrijden zijn niet goed voor het van het elftal. = iemands positie verzwakken Door onaardige roddels te vertellen, zij de positie van haar klasgenoot. = te pakken krijgen Het zal je maar gebeuren, dat je leraar je spiekbriefje. = (het gebouw van de) volksvertegenwoordiging De minister legde zijn plannen voor het nieuwe vliegveld in het uit. = uitgaan van je mening, niet van de feiten De supporters van de club gaven een zeer verslag van de wedstrijd. = de relatie of vriendschapsband tussen mensen De met onze buren is slechter geworden sinds zij zoveel kabaal maken. POSTER 4 = een belangrijke baan opgeven De minister moest omdat hij ernstige problemen heeft met zijn gezondheid. = een afspraak veranderen omdat je er nu anders Na de supportersrellen de burgemeester zijn toestemming voor de over denkt volgende avondwedstrijd. = het ver uit elkaar zijn Er bestaat nog steeds een tussen het westen en de ontwikkelingslanden. = het verkeerde, het slechte gebruik van iets Zij heeft van mijn vertrouwen gemaakt door het geld dat ik haar gegeven had voor boodschappen, uit te geven op de kermis. = de opstand op een schip en van soldaten Toen de soldaten al maandenlang geen geld ontvangen hadden, ontstond er. = wat je doet om aanhangers te vinden Aan het begin van het jaar maken scholen voor hun methode. = grondig en totaal Hij wil de inrichting van zijn kamer veranderen. = laten zien dat iets goed is, goedpraten Er is een grote kans op rellen bij die wedstrijd. Dat het enorme aantal agenten. = een grote verandering, vaak door een opstand Bij een komt het volk in opstand tegen de regering van zijn land. = zomaar gekozen De goochelaar liet iemand uit het publiek een kaart trekken.

3 POSTER 5 = het goed nadenken over een probleem Voordat de monteur de radio ging repareren, maakte hij eerst een van de storing. = uitwisselen van gedachten Het is moeilijk als je elkaars taal niet spreekt. = groot, stevig Die bokser is zeer gebouwd. = een overzicht maken van Het wijkcentrum heeft alle klachten over het verkeerslawaai. = iemand die een bedrijf of een winkel heeft Elisabeth is sinds kort, ze heeft een eigen computerbedrijf. = de reactie op een vraag of verzoek Mijn vader kreeg geen op zijn vraag wie er wilde afwassen. = zuinig, weinig gebruikend Ed is met woorden, hij zegt niet veel. = volgens een plan (systeem) Olaf pakte zijn huiswerk aan en begon met het vak van het eerste lesuur. = iets kwijtraken De winkel heeft door de brand veel. = heel rijk De man met die dure auto is zeer. POSTER 6 = de bouw van het lichaam Verpleegkundigen krijgen in hun opleiding het vak. = heel groot, heel veel Voor het bungeejumpen in Nederland heb je een hijskraan nodig. = behorend bij een land Optochten met papieren draken behoren in China tot de gebruiken. = de ruimte waar onder andere onderzoek wordt In het kijken artsen of je bloed wel in orde is. gedaan = wat men denkt dat zal gebeuren Volgens een heeft Nederland 18 miljoen inwoners in = een voorbeeld van iets geven Tijdens de demonstratiepartij lieten de tafeltennissers een van hun kunnen. = als je mag stemmen Vanaf je achttiende ben je en mag je stemmen als er verkiezingen zijn. = van vloeibare in vaste vorm veranderen llona had een klein wondje op haar knie, maar gelukkig het bloed snel. = iets dat gevaarlijk is terwijl je het niet verwacht Vanwege de plotseling opgekomen ijzel is de situatie op de weg. = precies en netjes Laurens is erg : zijn brieven zien er altijd zo netjes uit.

4 POSTER 7 = een bijdrage leveren aan In de overwinning van zijn team heeft de keeper een groot. = wat je gebruikt in een café etc. Bij McDonald s moet je je vooraf betalen. = zachtjes op en neer gaan, schommelen, wiegen Met brandende aanstekers in de hand het publiek mee op de maat van het lied. = als iedereen kan meebeslissen, als je mening meetelt Gisteren hebben we zeer besloten, dat we met vakantie naar Frankrijk gaan. = het leerzame uitstapje Thea maakte met haar klas een naar het volkenkundig museum. = om die reden, vanwege het slechte weer heb ik besloten om thuis te blijven. = de plaats, de plek Wij zochten een geschikte om te kunnen picknicken = behalve het een ook Wat doe jij verder school, sport je of heb je nog een baantje? = iets wat je in de toekomst verwacht Het is een heerlijk dat je binnenkort met vakantie gaat. = overvloedig luxueus, prachtig Het paleis van de koningin heeft veel ingerichte zalen. POSTER 8 = op iemand of iets kunnen vertrouwen Mustafa is zeer, hij doet altijd wat hij belooft. = iets of iemand apart zetten, scheiden van De overstromingen zorgden ervoor, dat het dorp volledig raakte. = iets meemaken, moeten verdragen De burgemeester was afwezig omdat hij een operatie moest. = opkomen voor iemand, iemand verdedigen Bea het voor de jongen die gepest werd. = ervoor zorgen dat iemand jouw mening overneemt Hij kon mij ervan dat kniebeschermers belangrijk zijn bij het skeeleren. = de mening, het geloof In veel landen zitten mensen vanwege hun politieke in de gevangenis. = het niet houden van je belofte, beschadiging Het martelen van mensen is een van de mensenrechten. = de doodstraf uitvoeren De moordenaar werd op de elektrische stoel. = voor alles en iedereen geldend Volgens de Rechten van de Mens heb jij recht op onderwijs. = de schriftelijke afspraak, de overeenkomst De landen van Europa sluiten over de samenwerking.

5 POSTER 9 = iemand die werkt bij of voor de overheid Mijn buurman is, hij werkt bij de politie van Gent. (gemeente, provincie of rijk) = de maximale hoeveelheid of de maximale kracht Het ziekenhuis heeft een van 500 bedden. = in bezit zijn van De Europacup is ooit van Feyenoord. = ondertussen, in de tussentijd Heb je al wat meer nieuws over je sollicitatie? = de regering van een land, provincie of gemeente De gemeentelijke maken uit hoe hoog de hondenbelasting is. = vertonen, laten zien Op de autotentoonstelling worden de nieuwste modellen. = uitvoeren Het plan om het voetbalstadion op te knappen, kan eindelijk worden. = wat zomaar in je opkomt, zonder lang nadenken "Wat heb jij een leuk jasje aan!", zei Karien. = het geld van de overheid De gymnastiekvereniging kreeg voor de aanschaf van nieuwe matten. = iets waarvoor gezorgd is of wordt De nieuwe sporthal heeft alle voor sporters, zoals voldoende douches. POSTER 10 = iemand van je land, stad of vereniging ergens heen De klas twee leerlingen naar de vergadering over het schoolfeest. sturen = als je met iemand strijdt om de beste te zijn of als Er bestond al heel lang een harde tussen de twee schaatsers. een bedrijf meer winst wil maken dan een ander = maximaal Tegenwoordig reis je in vier uur met de auto naar Parijs. = als je als goede vrienden met elkaar omgaat Er was een sfeer op het afscheidsfeestje van de leraar. = de eerste kennismaking Voor de nieuwe leden van de vereniging werd een avond georganiseerd. = korte tijd geleden vertelde mijn broer dat hij zich had opgegeven voor de Soundmixshow. = het punt van overeenkomst Ik heb veel met mijn broer; zo houden wij van dezelfde muziek. = het gevoel dat je bij elkaar hoort Er was een grote tussen de leerlingen in de klas. = iets wat je heel goed kan, aanleg voor iets Chantal heeft om te zingen, zij zingt heel zuiver. = de ruil De scholieren deden mee aan ; eerst gingen zij naar een school in Berlijn, daarna kwamen Berlijnse scholieren hiernaartoe.

6 POSTER 11 = een deel van een boek of film Omdat mijn vriendje belde, heb ik het spannendste van de film gemist. = de groep mensen die volgens afspraken samenleeft In dit dorp zijn nieuwe bewoners niet erg welkom; het is een gesloten. of samenwerkt = met veel moeite Het duurde even voor de oude man de tram in was: het instappen ging. = iets van jezelf geven aan God of een andere godheid Vroeger werden aan goden om hun hulp te vragen. = ergens vandaan halen Voor ons drinkwater werd vroeger veel water aan de duinen. = wat van generatie op generatie wordt doorverteld Volgens de heeft die plek magische krachten. = ruimte maken Het speelterrein moest nieuwe woningen. = eenvoudig Ik hou van een maaltijd, niet te veel en niet uitgebreid. = wanneer alles financieel goed gaat, rijkdom De in België is een van de hoogste van de westerse wereld. = uit de grond of zee halen Er zijn speciale manieren om zout uit de zee te. POSTER 12 = als er veel verschillende soorten zijn Mijn school is samengesteld: er zijn leerlingen van wel 20 verschillende landen. = plaats of ruimte bezetten, soms met geweld Sportuitzendingen op de televisie een belangrijke plaats. = je gevoelens daar helemaal door laten bepalen We lieten ons door de thriller op televisie; we zaten op het puntje van onze stoel. = alleen je eigen land of volk belangrijk vinden Als het Nederlands elftal speelt, blijkt overal het : vlaggen, oranje petjes en gezang. = als je alleen op feiten let Een rechter probeert altijd een oordeel te krijgen over een misdaad. = de eerbied, de waardering In landen buiten Europa worden oudere mensen met vee meer behandeld. = (het met elkaar samenleven in een) maatschappij In de huidige neemt de computer een steeds belangrijker plaats in. = alleen maar Er gingen jonge mensen naar de houseparty. = de mening die niet op feiten berust Dat hockey een sport voor de rijke jeugd is, is een. = erg, nogal, tamelijk Er stond een lange rij achter de kassa.

7 POSTER 13 = opvallen door verschillen, bijvoorbeeld in kleur De nieuwe flats nogal tegen de oude gebouwen. of omvang = de goede reden De verkoop van ivoor is verboden; het is dat er anders geen olifant meer overblijft. = het tegenovergestelde van wat je wilde Als je mijn broertje iets verbiedt, werkt dat : hij doet het dan expres nog eens. = een deel van iets, een stof die ergens in zit In deze reep chocola is het grootste cacao. = de dikke vloeistof Bij mijn oma krijg ik altijd rijstepap, die er uitziet als een. = opnieuw bekijken of overdenken Nu ik veel meer informatie heb, wil ik mijn mening. = volmaakt, zonder fouten Gert werkt hard om een werkstuk te kunnen inleveren. = misschien niet waar, onzeker Het is of het feest doorgaat, nu de jarige ziek is. = werken in een beroep De arts overgaan al vele jaren zijn. = als je jouw plan beslist wil uitvoeren Ik ga nu een afspraak maken met de tandarts, zei zij. POSTER 14 = tot een ander geloof of andere overtuiging (laten) Na de ontdekking van Amerika wilden de Spanjaarden de indianen tot het overgaan katholicisme. = het gebied De voetbalwedstrijd op ons veld gaat door, maar in de andere zijn de velden afgekeurd. = als je rekening houdt met, gelet op de slechte weersverwachting neem ik een paraplu mee. = voelen voor iets of iemand Sommige volken in Afrika elkaar vijandig en voeren steeds weer oorlog. = de macht, het regeren De over China werd vroeger gevoerd door keizers. = de eretitel van de katholieke kerk voor een zeer In de kerststal vind je beelden van de Maria en Jozef. godsdienstige persoon = de verandering om iets te verbeteren De rijkswacht is, samen met andere politiediensten, na de opgegaan in een nieuwe structuur. = ontsnappen aan De popzanger wist te de achtervolging door een paar fans. = de rang of de plaats in de maatschappij Vroeger was tennis een dure sport, alleen voor mensen uit de hogere. = opmaken Het aardgas in de bodem kan opraken: als we niet zuinig zijn is onze voorraad binnenkort.

8 POSTER 15 = de leiding hebben, het voor het zeggen hebben De generaal over het leger. = het gebied waar twee vijandige legers tegenover Het is vandaag rustig aan het, terwijl er gisteren nog flink gevochten is. elkaar staan = dapper Ik vind iemand als hij in het water springt om een kind te redden. = ergens tijd of geld aan besteden Het gemeentebestuur veel in het opknappen van de oude stadswijken. = het werk van mensen of dieren vervangen door Als een bedrijf is er veel minder te doen voor de mensen die machines alleen met hun handen willen werken. = nadoen Mijn vriend heeft een computerspelletje waarin het straaljagervliegen wordt. = doen wat je beloofd hebt Ruben, je bent je belofte om nooit meer te laat te zijn niet. = het heel streng handhaven van de regels In het leger moet je precies doen wat er gezegd wordt, daar heerst strenge. = de toestemming (om vrij te nemen) Heb jij al gevraagd om naar de bruiloft van je broer te gaan? = iets wat weergegeven wordt d.m.v. geluid of tekst. Ik vond de van het concert op de tv erg slecht; je zag maar een paar nummers. POSTER 16 = zorgen dat iemand iets gaat doen De trainer zijn spelers om meer samen te spelen. = een conclusie trekken De agent het rijgedrag, dat de bestuurder dronken was. = weggeven in de bus je zitplaats aan oude mensen. = iets met moeite te pakken krijgen Ga vroeg in de rij staan, misschien kun je dan nog kaartjes. = verbeteren, de fouten eruit halen De docent de proefwerken van de leerlingen. = band (om je middel) Als ik met mijn moeder mee naar de stad rijd, moet ik altijd mijn auto omdoen. = de uitdrukkingen van je gezicht Hoe een clown zich voelt, zie je aan zijn. = iets toestaan wat eigenlijk niet mag De politieman dat ik mijn auto fout parkeerde. = een situatie of plaatje om naar te kijken Vanuit de trein zagen wij een mooi winters : schaatsers op het ijs en besneeuwde bomen. = wat je vast kunt pakken Anton was heel zuinig met zijn zakgeld omgegaan. Zijn nieuwe walkman is daarvan het resultaat.

9 POSTER 17 = een overzicht krijgen van wat goed en fout ging In elk bedrijf maak je aan het eind van het jaar. Dan weet je pas wat je verdiend hebt. = het zorgen voor iets, er voor verantwoordelijk zijn Dit natuurgebied is in bij de Vereniging van Natuurmonumenten. = het verkopen van producten aan het buitenland De van Nederlandse bloemen naar Oost-Europa is flink toegenomen. = grote hoeveelheid geld Richard hoopt een te winnen in de loterij. = zonder er eerst over na te denken Hans had zijn huiswerk niet geleerd en gaf antwoord op de vragen van de leraar. = als enige het recht hebben om iets te verkopen De NS heeft lange tijd het gehad op het treinverkeer in Nederland. Nu mogen ook andere bedrijven (op sommige trajecten) treinen laten rijden. = wat je aan geld overhoudt na aftrek van kosten of Deze pot bevat 350 gram choco. De pot en de choco wegen samen 400 gram. verpakking = wat je aan geld overhoudt Deze maand kan ik geen kleren kopen; het op mijn rekening is niet hoog genoeg. = een vaste plaats krijgen of geven In alle landen zit de regering in de hoofdstad. In Nederland is de regering in Den Haag. = als je ergens goed over hebt nagedacht Een beroep kies je niet zomaar; na een goed advies neem je een besluit. POSTER 18 = altijd doen wat van je verwacht wordt Er zijn in het leger veel regels waar je je aan houden moet; er is veel. = belangrijk en daarom ben je er een beetje bang voor In het toernooi moesten we voetballen tegen FC Luik, een sterk en een elftal. = ergens in slagen, het lukken van iets Arjan om in de trein te springen net voor de deuren sloten. = ergens dreigend in een kring omheen staan De politieagenten hadden het gekraakte huis. = dom, zonder betekenis Wat jammer dat ik geen 10 had voor mijn werk. Ik had alleen een paar foutjes gemaakt. = zorgen dat het rustig blijft De politie moet de bij demonstraties en optochten. = iets doen wat niet mag Veel mensen foutparkeren. = de overeenkomst om samen te werken De Europese landen hebben een met elkaar gesloten om veel te gaan samenwerken. = het resultaat, het effect Het medicijn had niet de goede : de patiënt werd er juist zieker van. = dat waarvan je denkt dat het waar is Sam is het eerste uur niet op school gekomen, omdat hij in de was dat de leraar nog ziek was.

10 POSTER 19 = betalen van wat je hebt verdiend Niet alles wat je verdient, mag je houden. Je moet daarvan ook belasting. = de versiering van kamers, gebouwen en straten Veel mensen bekijken graag de mooie in oude paleizen, zoals schilderijen en wandtapijten. = de besten, een kleine groep met geld of kennis Vroeger was op vakantie gaan alleen iets voor de. = grote verandering De uitvinding van de computer heeft voor een gezorgd; veel werk gaat sneller en makkelijker dan ooit. = land of gebouwen gebruiken tegen betaling Jagers een stuk land waarop zij in het najaar kunnen jagen. = aandacht besteden, denken aan je er wel eens, dat een eeuw geleden veel kinderen van twaalf jaar al in een fabriek werkten? = (iets naars) aandoen In de laatste wedstrijd werd ons voetbalteam een enorme nederlaag. = plotseling heel sterk beginnen. Na de zware overstromingen er een epidemie. = niet waarderen, geen rekening mee willen houden Autocoureurs beoefenen een gevaarlijke sport. Om dat te doen moet je de dood. = het recht dat anderen niet hebben. Een minister heeft een paar, zoals een auto met chauffeur. POSTER 20 = verjagen Anna de gedachte aan zittenblijven haar hoofd en ging hard werken. = de hoeveelheid van een stof die in een andere stof zit Uit metingen blijkt dat er een hoge stikstof in de lucht zat. = iets wat lang meegaat Elektrische apparaten in het huishouden horen tot de artikelen. = weg laten vloeien Dat bedrijf heeft vorig jaar afvalwater in de Rijn. = praten zodat iemand of iets er voordeel van heeft. De leerlingen van de derde klas hebben bij de directeur voor een huiswerkvrij weekend. = als je iets in de maatschappij wilt (blijven) veranderen. Mijn ouders stemmen altijd op een partij; ze vinden dat alles altijd anders en beter moet. = hoe groot het gebied is waarop een besluit resultaat Een maatregel tegen spijbelen heeft een grotere als die door een heeft minister wordt genomen dan wanneer dit door een schoolhoofd gebeurt. = de plaats waarin vloeistof of gas bewaard wordt Om een stad van drinkwater te voorzien zijn grote nodig. = ondoorzichtig (van vloeistoffen), onzuiver De vissenkom moet snel schoongemaakt worden, want het water ziet er uit. = geen schuld hebben Margo. zij was er niet bij toen het boek gestolen was.

11 POSTER 21 = je bezighouden met een wetenschap of sport De cricketsport wordt in Engeland en India veel meer dan hier. = ergens tegen kunnen Wol niet wassen op hoge temperaturen. = iets weer goed maken, iets in evenwicht brengen Rachida haar onvoldoende voor het proefwerk met een hoog cijfer voor haar spreekbeurt. = afspraken op papier, bijv. over werk of verhuur of De voetballer had een afgesloten met zijn voetbalclub. verkoop van spullen = zorgen dat iets op hetzelfde niveau blijft Een topsporter moet om te kunnen presteren zijn conditie. = een gedeelte van de samenleving In de gezondheidssector zijn meer banen te vinden dan bij de kunst. = afscheiden, naar buiten komen van een stof Als je flink zweet, je lichaam vocht. = afbeelding van jezelf of iemand (laten) maken Vroeger lieten rijke mensen zich het liefst door een beroemde schilder. = de zaak of gebeurtenis die iets aankondigt Die donkere wolken zijn een van slecht weer. = het vermogen of de kracht om tegenstand te kunnen Als je gezond eet, krijg je voldoende tegen ziekte. bieden POSTER 22 = de afsplitsing van een weg, rivier of leiding In Afrika maakt men van rivieren om water naar de akkers te brengen. = de toestand waarin iemand of iets op zijn best is Als je jong bent, ben je in de van je leven. = als een geheel De leerlingen besloten om voor de zieke leraar een bos bloemen te kopen. = plotselinge uitbarsting van iets Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er sprake van een bevolkings. = op een idee brengen, aansporen Heel veel muzikanten laten zich door muziek uit verre landen. = zeer groot, enorm De piramides in Egypte waren gebouwen. = laten ontstaan In elektriciteitscentrales wordt energie uit aardgas. = de weg Langs het hele van de marathon stonden verzorgers klaar om de lopers te drinken te geven. = de vorm die een beetje van de bekende vorm afwijkt Eerst had je maar een soort chips. Nu heb je allerlei, zoals die met paprika. = een beschermde plaats, vroeger door muren en De ridders bestormden de. omwalling

12 POSTER 23 = het gebouw waar men producten presenteert of Er stonden lange files rond Utrecht, omdat veel mensen de jaarlijkse verkoopt over vakantiereizen gingen bezoeken. = de proef Bij wijze van mogen de fietsers nu door rood rijden als ze rechtsaf moeten. = wat je doet De koning verrichtte een paar om de brug officieel te openen; hij knipte een lint door en wandelde naar de overkant. = producten uit het buitenland naar het eigen land In de haven van Antwerpen wordt veel olie. brengen = wat je kunt tellen of meten, als het om de Het Laatste Nieuws heeft de meeste lezers van alle kranten. "De grootste krant van Vlaanderen" hoeveelheid gaat is dus een oordeel. = niet ergens voor of tegen zijn, onpartijdig De scheidsrechter was niet : hij floot steeds tegen ons team. = het maken van producten in de Industrie In de metaal werd gestaakt, omdat men het loon te laag vond. = iets waardoor je tot actie wordt aangezet, stimulans Dat Jeroen een cd zou krijgen bij een voldoende rapport, was een voor hem om hard te werken. = eerst, vooral Ik vind het van belang dat mensen elkaar met respect behandelen. = voorbijgaan, zich afspelen De reis is goed, er waren geen problemen. POSTER 24 = afzonderen, apart zetten Het koninklijk paleis is door hoge hekken van de omgeving. = als je alles bij het oude wil laten Margot vond haar broer maar, omdat hij zei dat afwassen vrouwenwerk was. = een einde maken aan Hij de stilte in de klas met een grappige opmerking. = mooi bij elkaar klinken of passen Wij houden met de buren het portiek schoon. Dat gaat altijd goede. = eentonig, saai Er zit weinig variatie in de stem van de spreker, zijn stem klinkt erg. = de hoogte, meestal van water of van een andere Het van het water in de rivieren is gestegen door de flinke regenbuien vloeistof van de laatste dagen. = datgene waardoor iets komt Het gladde wegdek was de van de vele ongelukken in het verkeer. = in rechte lijnen naast elkaar lopend, evenwijdig aan "De straat waar jij moet zijn loopt de Hoofdstraat", zei Cecile tegen haar vriendin. = sorteren en in volgorde zetten De postbode had de brieven op adres en huisnummer. = zoals het lijkt met veel gemak tilde hij de zware doos op, hij gaf geen kik.

13 POSTER 25 = het geld dat je kunt uitgeven Ik vind die sportschoenen erg mooi, maar ze passen helaas niet in mijn. = een manier om informatie door te geven, In sommige supermarkten kun je de streepjes van bijvoorbeeld een pak bijvoorbeeld met streepjes of cijfers melk voor een apparaat houden om te kijken hoe duur het is. = met muntstukken of papiergeld Een ijsje of een reep chocola betaal ik met geld. = de verbetering De leerkracht had aangebracht in de proefwerken van de leerlingen. = werken zoals de bedoeling is Omdat de stroom was uitgevallen, ons koffiezetapparaat niet. = (een bepaalde handeling) laten meemaken De leraar de leerlingen van zijn klas een grondig onderzoek. = de normale gang van zaken verstoren Door een ongeluk op de weg was het verkeer in de ochtendspits totaal. = het geheel van ideeën en regels waarop een vak of Habib wil later wiskundeleraar worden; hiervoor moet hij veel een praktijkonderdeel is gebaseerd wiskunde leren. = doen ontstaan, opwekken De mededeling dat er een zakkenroller op school rondliep, veel onrust. = ervoor zorgen dat iemand of iets het krijgt Op mijn verjaardag heeft mijn moeder mij geholpen, zij heeft mijn vrienden koffie, thee en gebak. POSTER 26 = de overeenkomst met andere landen om elkaar te België heeft met andere landen in Europa een. helpen = het onderdeel De motor is een onmisbaar van een auto; zonder kan men niet rijden. = in verhouding gelijk, in gelijke mate Het loon voor het lopen van een krantenwijk is het aantal dagen dat je de krant rondbrengt. = de periode (in een ontwikkeling) Vanaf het moment dat je geboren bent, maak je verschillende mee, bijvoorbeeld van baby naar peuter en daarna kleuter. = het geluk Met Nieuwjaar wensen sommige mensen elkaar veel en zegen toe. = het weer bij elkaar zijn Nadat zij eindelijk haar vroegere schoolvriendin gevonden had, kon zij de vieren. = ernstige schade toebrengen De aardbeving heeft het land flink, er is grote schade aangericht. = binnenlaten In dat deftige restaurant word je niet zonder een stropdas. = buiten een gebied verjagen De schrijver werd uit zijn land, omdat hij kritiek had geuit op de regering van zijn land. = het middel De milieuvereniging hanteert voorlichting als in haar streven naar een schone omgeving.

14 POSTER 27 = volgen Celine had de cursus met goede resultaten (goed gevolg). = alleen deze mogelijkheid De jurk van de koningin was. Niemand kan zo'n jurk ergens kopen. = in de kantlijn, aan de rand De docent had een paar opmerkingen geschreven van mijn opstel. = dat wat ergens omheen zit De broek die ik bij de stomerij ophaalde zat in een plastic. = iets splitsen in onderdelen De leerlingen kregen de opdracht om een scheikundig mengsel te. = onlangs, kort geleden ben ik met een paar vrienden en vriendinnen naar het strand geweest, maar mijn moeder is er al een paar maanden niet geweest. = de uitspraak die als waar wordt beschouwd De dat het in de toekomst veel warmer zal zijn, kun je niet bewijzen. = het zoekwoord in een woordenboek, encyclopedie Sara zocht in het woordenboek onder het kat naar de betekenis of databestand van de uitdrukking: de kat de bel aanbinden. = goed overkomen, tot zijn recht komen Het toneelstuk dat werd opgevoerd, was goed. = ergens goed in zijn, iets kunnen Hij heeft het om goed naar mensen te luisteren. POSTER 28 = de rekening betalen De ober bracht de bestelde drankjes; wij vroegen of wij meteen konden. = kalm, niet in uitersten Mijn vader werd niet boos toen ik zijn lievelingspijp kapot had gemaakt; gelukkig heeft hij een karakter. = als onderdeel van de bezuinigingen kregen alle leraren minder loon. = druk door elkaar bewegend, snel ronddraaiend Het was zo druk bij het gratis popfestival, het was een mensenmenigte. = in gebruik zijn of brengen, rondgaan De banken hebben ontdekt, dat er vals geld en hebben dit aan de politie doorgegeven. = macht hebben over iemand of een land In de zestiende eeuw de Engelsen alle indianenstammen in Noord-Amerika. = niet juist, niet terecht dacht de leraar dat iedereen zijn huiswerk gemaakt had. = het gebruik dat van generatie op generatie wordt Mijn vader houdt erg veel van, zoals het vieren van verjaardagen. doorgegeven = zoveel mogelijk je voordeel uit iets halen De plotselinge onrust door het ongeluk op straat werd door de zakkenroller ; hij wist een portemonnee te stelen. = snel en oppervlakkig Hij had zijn lesboeken ingekeken en wist daarom niet het precieze antwoord op de vraag van de leraar.

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

WOORDKOMPAS Z pagina 1

WOORDKOMPAS Z pagina 1 WOORDKOMPAS Z pagina 1 de z(et) van Zacharias en van Zaandam het zaad/ de -en Ik wil lavendel in mijn tuin. Breng je uit Frankrijk een

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 1

WOORDKOMPAS V pagina 1 WOORDKOMPAS V pagina 1 vaag/-e Door de mist heen zag je de vage omtrekken van het kasteel. ± Je kreeg alleen een onduidelijke indruk van het grote gebouw. Pas toen de mist was opgetrokken kregen we

Nadere informatie

WOORDKOMPAS W pagina 1

WOORDKOMPAS W pagina 1 WOORDKOMPAS W pagina 1 de W(ee) van Willem, d e23e letter van ons alfabet, de WA verzekering (zie ook >>verzekering ) De auto van je buurman total loss door je loslopende hond? ± Ja natuurlijk, als je

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

In het westen van Nederland worden de huizen Vroeger heiden ze boomstammen de grond in, tegenwoordig

In het westen van Nederland worden de huizen Vroeger heiden ze boomstammen de grond in, tegenwoordig P LEMMATICA P 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie # = andere relaties../..\

Nadere informatie

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem

Digilemma. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem Digilemma L1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

SPREEKBEURTPAKKET. voor kinderen in Nederland

SPREEKBEURTPAKKET. voor kinderen in Nederland SPREEKBEURTPAKKET voor kinderen in Nederland Wil jij je spreekbeurt houden (of een werkstuk maken) over Kinderfonds MAMAS? Of over de kinderen in Zuid-Afrika? Of misschien over Nelson Mandela, de apartheid,

Nadere informatie

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd.

Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd. "Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd." Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater (1875-1961) Ralph

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen

Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Historisch Centrum Overijssel 2012 Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse

Nadere informatie

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST

Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST Lifeline Magazine 20e jaargang, nummer 4 december - januari - februari 2014-2015 RICHTING DE TOEKOMST 4 Kerstvakantie 7 Allemaal overstappen 10 Dus, wat is je echte werk 12 Het hart van de piloot kennen

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

WOORDKOMPAS V pagina 102

WOORDKOMPAS V pagina 102 WOORDKOMPAS V pagina 102 vooruitgaan >> gaan (+ zijn) I Ga jij maar vast vooruit../ «..\ ik kom over een kwartiertje. De zieke gaat langzaam vooruit. ± Iedere week gaat het een beetje beter met hem. Je

Nadere informatie

De Gouden Eeuw van Nederland

De Gouden Eeuw van Nederland Lesboek De Gouden Eeuw van Nederland Aan het eind van de Middeleeuwen veranderde veel in Nederland. Vooral op het gebied van de handel, wetenschap en de kunst. Vooral de handelaren profiteerden hiervan,

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem

E LEMMATICA E 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II etc. = verbindbaarheid ± = synoniem E LEMMATICA E 1 de EE van Eduard De Ee is ook de naam van een riviertje../ e.a. ± en andere(n)..\ en de Wijde Ee van een meertje. e.e.a. ± een en ander, samenvattend e.d. ± en dergelijke, en meer van dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12. Arbeid en zorg. 2 x 4 beleid voor iedereen?

Nieuwsbrief 12. Arbeid en zorg. 2 x 4 beleid voor iedereen? Nieuwsbrief 12 Arbeid en zorg 2 3 4 5 6 8 Voor u ligt de laatste editie van de nieuwsbrief van Dona Daria van het jaar 2008. Het thema is dit keer "Arbeid en zorg". Hoe combineren Rotterdammers arbeid

Nadere informatie

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid

B LEMMATICA B 1. = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '... '= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid B LEMMATICA B 1 = letterlijk ~ = figuurlijk = uitdrukking = vaktaal '"... '"= (nog) geen ABN I, II..= verbindbaarheid ± = synoniem = antoniem «= complement ^ = hypero- & hyponiemen = nadere specificatie

Nadere informatie

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeld Geheimen Geef je het wel of geef je het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeldgeheimen, een boek samengesteld door Amanda van der Gulik Kies uit wat voor jou werkt! Zakgeld geheimen

Nadere informatie

een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis.

een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis. een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis. Voorwoord Beste leerkracht, Vanuit het stadsbestuur vinden wij het belangrijk om onze

Nadere informatie

Als het hard waait moet je de paraplu stevig vasthouden.

Als het hard waait moet je de paraplu stevig vasthouden. Woordenschat: Thema 1 Geld verdienen. Les 1 verdienen De dokter De tuinman De verhuizer sjouwen De smid De soldaat De politie Geld krijgen voor je werk. Waar wil jij later je geld mee verdienen? Een man

Nadere informatie