Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 POSTER 1 = iemand die iets koopt of gebruikt De grootste van chips zijn jonge kinderen. = het materiaal waarvan je nieuwe dingen kunt maken Aardolie is de voor benzine. = in actie laten komen De agenten vonden de schuilplaats van de inbreker door een speurhond. = alle middelen om informatie door te geven In alle besteedt men aandacht aan het huwelijk van de prins, zo zendt de tv de trouwplechtigheid uit. = verplaatsbaar Met een telefoon ben je overal bereikbaar. = het uitsteken boven iets anders, het niet vlak zijn Op straat zie je tegenwoordig veel stoeptegels met. = last hebben van Als het gras bloeit hooikoortspatiënten vaak hevige niesbuien. = vervoeren Vanuit de haven van Antwerpen worden veel goederen. = een weg, hoog over een andere weg of een dal Er is een over de snelweg naar Amsterdam. Daarover rijden de gelande vliegtuigen Schiphol binnen. = stuk gereedschap, machine Zonder kun je geen huizen bouwen. POSTER 2 = heel erg, heel slecht Het is slecht weer voor de tijd van het jaar. = organiseren, mensen bij elkaar roepen voor iets De voorzitter van de muziekvereniging een extra vergadering om te praten over een optreden op Koninginnedag. = net op tijd Diana haalde haar hand weg, voordat de deur dichtviel. = de warboel, de wanorde Het is op de kamer van mijn zus een, alle spullen liggen op de grond. = iets wat je voor je plezier gebruikt Jongeren onder de zestien mogen geen alcohol en tabak kopen volgens de wet op. = vertellen wat je hebt gezien, een getuigenis afleggen Als je een ongeluk ziet gebeuren, kan de politie je vragen om hierover te. = stomverbaasd De docent stond van alle onvoldoendes bij de overhoring. = wat voorrang heeft of krijgt Maaike gaf aan haar huiswerk boven het wedstrijdverslag dat zij voor het sportblaadje moest schrijven. = naar een andere plek gaan Zij was haar ouders, omdat haar buren een luidruchtig feestje vierden. = achtervolgen om te berechten Tot in deze eeuw werden Joden om hun geloof.

2 POSTER 3 = openleggen, duidelijk laten zien De oudheidkundigen de resten van een Romeins dorp. = een klein onderdeel van een geheel De les ging over een van het schilderij van Rembrandt. = onvriendelijke en niet bewezen dingen over iemand In het roddelblad stond een artikel vol over de bekende filmartiest; zo zou rondvertellen of opschrijven hij aan de drank zijn. = de situatie die niet goed is, wantoestand Het ziekenhuis kwam in het nieuws door op de operatieafdeling. = de instelling, de mentaliteit in moeilijke situaties Al die verloren wedstrijden zijn niet goed voor het van het elftal. = iemands positie verzwakken Door onaardige roddels te vertellen, zij de positie van haar klasgenoot. = te pakken krijgen Het zal je maar gebeuren, dat je leraar je spiekbriefje. = (het gebouw van de) volksvertegenwoordiging De minister legde zijn plannen voor het nieuwe vliegveld in het uit. = uitgaan van je mening, niet van de feiten De supporters van de club gaven een zeer verslag van de wedstrijd. = de relatie of vriendschapsband tussen mensen De met onze buren is slechter geworden sinds zij zoveel kabaal maken. POSTER 4 = een belangrijke baan opgeven De minister moest omdat hij ernstige problemen heeft met zijn gezondheid. = een afspraak veranderen omdat je er nu anders Na de supportersrellen de burgemeester zijn toestemming voor de over denkt volgende avondwedstrijd. = het ver uit elkaar zijn Er bestaat nog steeds een tussen het westen en de ontwikkelingslanden. = het verkeerde, het slechte gebruik van iets Zij heeft van mijn vertrouwen gemaakt door het geld dat ik haar gegeven had voor boodschappen, uit te geven op de kermis. = de opstand op een schip en van soldaten Toen de soldaten al maandenlang geen geld ontvangen hadden, ontstond er. = wat je doet om aanhangers te vinden Aan het begin van het jaar maken scholen voor hun methode. = grondig en totaal Hij wil de inrichting van zijn kamer veranderen. = laten zien dat iets goed is, goedpraten Er is een grote kans op rellen bij die wedstrijd. Dat het enorme aantal agenten. = een grote verandering, vaak door een opstand Bij een komt het volk in opstand tegen de regering van zijn land. = zomaar gekozen De goochelaar liet iemand uit het publiek een kaart trekken.

3 POSTER 5 = het goed nadenken over een probleem Voordat de monteur de radio ging repareren, maakte hij eerst een van de storing. = uitwisselen van gedachten Het is moeilijk als je elkaars taal niet spreekt. = groot, stevig Die bokser is zeer gebouwd. = een overzicht maken van Het wijkcentrum heeft alle klachten over het verkeerslawaai. = iemand die een bedrijf of een winkel heeft Elisabeth is sinds kort, ze heeft een eigen computerbedrijf. = de reactie op een vraag of verzoek Mijn vader kreeg geen op zijn vraag wie er wilde afwassen. = zuinig, weinig gebruikend Ed is met woorden, hij zegt niet veel. = volgens een plan (systeem) Olaf pakte zijn huiswerk aan en begon met het vak van het eerste lesuur. = iets kwijtraken De winkel heeft door de brand veel. = heel rijk De man met die dure auto is zeer. POSTER 6 = de bouw van het lichaam Verpleegkundigen krijgen in hun opleiding het vak. = heel groot, heel veel Voor het bungeejumpen in Nederland heb je een hijskraan nodig. = behorend bij een land Optochten met papieren draken behoren in China tot de gebruiken. = de ruimte waar onder andere onderzoek wordt In het kijken artsen of je bloed wel in orde is. gedaan = wat men denkt dat zal gebeuren Volgens een heeft Nederland 18 miljoen inwoners in = een voorbeeld van iets geven Tijdens de demonstratiepartij lieten de tafeltennissers een van hun kunnen. = als je mag stemmen Vanaf je achttiende ben je en mag je stemmen als er verkiezingen zijn. = van vloeibare in vaste vorm veranderen llona had een klein wondje op haar knie, maar gelukkig het bloed snel. = iets dat gevaarlijk is terwijl je het niet verwacht Vanwege de plotseling opgekomen ijzel is de situatie op de weg. = precies en netjes Laurens is erg : zijn brieven zien er altijd zo netjes uit.

4 POSTER 7 = een bijdrage leveren aan In de overwinning van zijn team heeft de keeper een groot. = wat je gebruikt in een café etc. Bij McDonald s moet je je vooraf betalen. = zachtjes op en neer gaan, schommelen, wiegen Met brandende aanstekers in de hand het publiek mee op de maat van het lied. = als iedereen kan meebeslissen, als je mening meetelt Gisteren hebben we zeer besloten, dat we met vakantie naar Frankrijk gaan. = het leerzame uitstapje Thea maakte met haar klas een naar het volkenkundig museum. = om die reden, vanwege het slechte weer heb ik besloten om thuis te blijven. = de plaats, de plek Wij zochten een geschikte om te kunnen picknicken = behalve het een ook Wat doe jij verder school, sport je of heb je nog een baantje? = iets wat je in de toekomst verwacht Het is een heerlijk dat je binnenkort met vakantie gaat. = overvloedig luxueus, prachtig Het paleis van de koningin heeft veel ingerichte zalen. POSTER 8 = op iemand of iets kunnen vertrouwen Mustafa is zeer, hij doet altijd wat hij belooft. = iets of iemand apart zetten, scheiden van De overstromingen zorgden ervoor, dat het dorp volledig raakte. = iets meemaken, moeten verdragen De burgemeester was afwezig omdat hij een operatie moest. = opkomen voor iemand, iemand verdedigen Bea het voor de jongen die gepest werd. = ervoor zorgen dat iemand jouw mening overneemt Hij kon mij ervan dat kniebeschermers belangrijk zijn bij het skeeleren. = de mening, het geloof In veel landen zitten mensen vanwege hun politieke in de gevangenis. = het niet houden van je belofte, beschadiging Het martelen van mensen is een van de mensenrechten. = de doodstraf uitvoeren De moordenaar werd op de elektrische stoel. = voor alles en iedereen geldend Volgens de Rechten van de Mens heb jij recht op onderwijs. = de schriftelijke afspraak, de overeenkomst De landen van Europa sluiten over de samenwerking.

5 POSTER 9 = iemand die werkt bij of voor de overheid Mijn buurman is, hij werkt bij de politie van Gent. (gemeente, provincie of rijk) = de maximale hoeveelheid of de maximale kracht Het ziekenhuis heeft een van 500 bedden. = in bezit zijn van De Europacup is ooit van Feyenoord. = ondertussen, in de tussentijd Heb je al wat meer nieuws over je sollicitatie? = de regering van een land, provincie of gemeente De gemeentelijke maken uit hoe hoog de hondenbelasting is. = vertonen, laten zien Op de autotentoonstelling worden de nieuwste modellen. = uitvoeren Het plan om het voetbalstadion op te knappen, kan eindelijk worden. = wat zomaar in je opkomt, zonder lang nadenken "Wat heb jij een leuk jasje aan!", zei Karien. = het geld van de overheid De gymnastiekvereniging kreeg voor de aanschaf van nieuwe matten. = iets waarvoor gezorgd is of wordt De nieuwe sporthal heeft alle voor sporters, zoals voldoende douches. POSTER 10 = iemand van je land, stad of vereniging ergens heen De klas twee leerlingen naar de vergadering over het schoolfeest. sturen = als je met iemand strijdt om de beste te zijn of als Er bestond al heel lang een harde tussen de twee schaatsers. een bedrijf meer winst wil maken dan een ander = maximaal Tegenwoordig reis je in vier uur met de auto naar Parijs. = als je als goede vrienden met elkaar omgaat Er was een sfeer op het afscheidsfeestje van de leraar. = de eerste kennismaking Voor de nieuwe leden van de vereniging werd een avond georganiseerd. = korte tijd geleden vertelde mijn broer dat hij zich had opgegeven voor de Soundmixshow. = het punt van overeenkomst Ik heb veel met mijn broer; zo houden wij van dezelfde muziek. = het gevoel dat je bij elkaar hoort Er was een grote tussen de leerlingen in de klas. = iets wat je heel goed kan, aanleg voor iets Chantal heeft om te zingen, zij zingt heel zuiver. = de ruil De scholieren deden mee aan ; eerst gingen zij naar een school in Berlijn, daarna kwamen Berlijnse scholieren hiernaartoe.

6 POSTER 11 = een deel van een boek of film Omdat mijn vriendje belde, heb ik het spannendste van de film gemist. = de groep mensen die volgens afspraken samenleeft In dit dorp zijn nieuwe bewoners niet erg welkom; het is een gesloten. of samenwerkt = met veel moeite Het duurde even voor de oude man de tram in was: het instappen ging. = iets van jezelf geven aan God of een andere godheid Vroeger werden aan goden om hun hulp te vragen. = ergens vandaan halen Voor ons drinkwater werd vroeger veel water aan de duinen. = wat van generatie op generatie wordt doorverteld Volgens de heeft die plek magische krachten. = ruimte maken Het speelterrein moest nieuwe woningen. = eenvoudig Ik hou van een maaltijd, niet te veel en niet uitgebreid. = wanneer alles financieel goed gaat, rijkdom De in België is een van de hoogste van de westerse wereld. = uit de grond of zee halen Er zijn speciale manieren om zout uit de zee te. POSTER 12 = als er veel verschillende soorten zijn Mijn school is samengesteld: er zijn leerlingen van wel 20 verschillende landen. = plaats of ruimte bezetten, soms met geweld Sportuitzendingen op de televisie een belangrijke plaats. = je gevoelens daar helemaal door laten bepalen We lieten ons door de thriller op televisie; we zaten op het puntje van onze stoel. = alleen je eigen land of volk belangrijk vinden Als het Nederlands elftal speelt, blijkt overal het : vlaggen, oranje petjes en gezang. = als je alleen op feiten let Een rechter probeert altijd een oordeel te krijgen over een misdaad. = de eerbied, de waardering In landen buiten Europa worden oudere mensen met vee meer behandeld. = (het met elkaar samenleven in een) maatschappij In de huidige neemt de computer een steeds belangrijker plaats in. = alleen maar Er gingen jonge mensen naar de houseparty. = de mening die niet op feiten berust Dat hockey een sport voor de rijke jeugd is, is een. = erg, nogal, tamelijk Er stond een lange rij achter de kassa.

7 POSTER 13 = opvallen door verschillen, bijvoorbeeld in kleur De nieuwe flats nogal tegen de oude gebouwen. of omvang = de goede reden De verkoop van ivoor is verboden; het is dat er anders geen olifant meer overblijft. = het tegenovergestelde van wat je wilde Als je mijn broertje iets verbiedt, werkt dat : hij doet het dan expres nog eens. = een deel van iets, een stof die ergens in zit In deze reep chocola is het grootste cacao. = de dikke vloeistof Bij mijn oma krijg ik altijd rijstepap, die er uitziet als een. = opnieuw bekijken of overdenken Nu ik veel meer informatie heb, wil ik mijn mening. = volmaakt, zonder fouten Gert werkt hard om een werkstuk te kunnen inleveren. = misschien niet waar, onzeker Het is of het feest doorgaat, nu de jarige ziek is. = werken in een beroep De arts overgaan al vele jaren zijn. = als je jouw plan beslist wil uitvoeren Ik ga nu een afspraak maken met de tandarts, zei zij. POSTER 14 = tot een ander geloof of andere overtuiging (laten) Na de ontdekking van Amerika wilden de Spanjaarden de indianen tot het overgaan katholicisme. = het gebied De voetbalwedstrijd op ons veld gaat door, maar in de andere zijn de velden afgekeurd. = als je rekening houdt met, gelet op de slechte weersverwachting neem ik een paraplu mee. = voelen voor iets of iemand Sommige volken in Afrika elkaar vijandig en voeren steeds weer oorlog. = de macht, het regeren De over China werd vroeger gevoerd door keizers. = de eretitel van de katholieke kerk voor een zeer In de kerststal vind je beelden van de Maria en Jozef. godsdienstige persoon = de verandering om iets te verbeteren De rijkswacht is, samen met andere politiediensten, na de opgegaan in een nieuwe structuur. = ontsnappen aan De popzanger wist te de achtervolging door een paar fans. = de rang of de plaats in de maatschappij Vroeger was tennis een dure sport, alleen voor mensen uit de hogere. = opmaken Het aardgas in de bodem kan opraken: als we niet zuinig zijn is onze voorraad binnenkort.

8 POSTER 15 = de leiding hebben, het voor het zeggen hebben De generaal over het leger. = het gebied waar twee vijandige legers tegenover Het is vandaag rustig aan het, terwijl er gisteren nog flink gevochten is. elkaar staan = dapper Ik vind iemand als hij in het water springt om een kind te redden. = ergens tijd of geld aan besteden Het gemeentebestuur veel in het opknappen van de oude stadswijken. = het werk van mensen of dieren vervangen door Als een bedrijf is er veel minder te doen voor de mensen die machines alleen met hun handen willen werken. = nadoen Mijn vriend heeft een computerspelletje waarin het straaljagervliegen wordt. = doen wat je beloofd hebt Ruben, je bent je belofte om nooit meer te laat te zijn niet. = het heel streng handhaven van de regels In het leger moet je precies doen wat er gezegd wordt, daar heerst strenge. = de toestemming (om vrij te nemen) Heb jij al gevraagd om naar de bruiloft van je broer te gaan? = iets wat weergegeven wordt d.m.v. geluid of tekst. Ik vond de van het concert op de tv erg slecht; je zag maar een paar nummers. POSTER 16 = zorgen dat iemand iets gaat doen De trainer zijn spelers om meer samen te spelen. = een conclusie trekken De agent het rijgedrag, dat de bestuurder dronken was. = weggeven in de bus je zitplaats aan oude mensen. = iets met moeite te pakken krijgen Ga vroeg in de rij staan, misschien kun je dan nog kaartjes. = verbeteren, de fouten eruit halen De docent de proefwerken van de leerlingen. = band (om je middel) Als ik met mijn moeder mee naar de stad rijd, moet ik altijd mijn auto omdoen. = de uitdrukkingen van je gezicht Hoe een clown zich voelt, zie je aan zijn. = iets toestaan wat eigenlijk niet mag De politieman dat ik mijn auto fout parkeerde. = een situatie of plaatje om naar te kijken Vanuit de trein zagen wij een mooi winters : schaatsers op het ijs en besneeuwde bomen. = wat je vast kunt pakken Anton was heel zuinig met zijn zakgeld omgegaan. Zijn nieuwe walkman is daarvan het resultaat.

9 POSTER 17 = een overzicht krijgen van wat goed en fout ging In elk bedrijf maak je aan het eind van het jaar. Dan weet je pas wat je verdiend hebt. = het zorgen voor iets, er voor verantwoordelijk zijn Dit natuurgebied is in bij de Vereniging van Natuurmonumenten. = het verkopen van producten aan het buitenland De van Nederlandse bloemen naar Oost-Europa is flink toegenomen. = grote hoeveelheid geld Richard hoopt een te winnen in de loterij. = zonder er eerst over na te denken Hans had zijn huiswerk niet geleerd en gaf antwoord op de vragen van de leraar. = als enige het recht hebben om iets te verkopen De NS heeft lange tijd het gehad op het treinverkeer in Nederland. Nu mogen ook andere bedrijven (op sommige trajecten) treinen laten rijden. = wat je aan geld overhoudt na aftrek van kosten of Deze pot bevat 350 gram choco. De pot en de choco wegen samen 400 gram. verpakking = wat je aan geld overhoudt Deze maand kan ik geen kleren kopen; het op mijn rekening is niet hoog genoeg. = een vaste plaats krijgen of geven In alle landen zit de regering in de hoofdstad. In Nederland is de regering in Den Haag. = als je ergens goed over hebt nagedacht Een beroep kies je niet zomaar; na een goed advies neem je een besluit. POSTER 18 = altijd doen wat van je verwacht wordt Er zijn in het leger veel regels waar je je aan houden moet; er is veel. = belangrijk en daarom ben je er een beetje bang voor In het toernooi moesten we voetballen tegen FC Luik, een sterk en een elftal. = ergens in slagen, het lukken van iets Arjan om in de trein te springen net voor de deuren sloten. = ergens dreigend in een kring omheen staan De politieagenten hadden het gekraakte huis. = dom, zonder betekenis Wat jammer dat ik geen 10 had voor mijn werk. Ik had alleen een paar foutjes gemaakt. = zorgen dat het rustig blijft De politie moet de bij demonstraties en optochten. = iets doen wat niet mag Veel mensen foutparkeren. = de overeenkomst om samen te werken De Europese landen hebben een met elkaar gesloten om veel te gaan samenwerken. = het resultaat, het effect Het medicijn had niet de goede : de patiënt werd er juist zieker van. = dat waarvan je denkt dat het waar is Sam is het eerste uur niet op school gekomen, omdat hij in de was dat de leraar nog ziek was.

10 POSTER 19 = betalen van wat je hebt verdiend Niet alles wat je verdient, mag je houden. Je moet daarvan ook belasting. = de versiering van kamers, gebouwen en straten Veel mensen bekijken graag de mooie in oude paleizen, zoals schilderijen en wandtapijten. = de besten, een kleine groep met geld of kennis Vroeger was op vakantie gaan alleen iets voor de. = grote verandering De uitvinding van de computer heeft voor een gezorgd; veel werk gaat sneller en makkelijker dan ooit. = land of gebouwen gebruiken tegen betaling Jagers een stuk land waarop zij in het najaar kunnen jagen. = aandacht besteden, denken aan je er wel eens, dat een eeuw geleden veel kinderen van twaalf jaar al in een fabriek werkten? = (iets naars) aandoen In de laatste wedstrijd werd ons voetbalteam een enorme nederlaag. = plotseling heel sterk beginnen. Na de zware overstromingen er een epidemie. = niet waarderen, geen rekening mee willen houden Autocoureurs beoefenen een gevaarlijke sport. Om dat te doen moet je de dood. = het recht dat anderen niet hebben. Een minister heeft een paar, zoals een auto met chauffeur. POSTER 20 = verjagen Anna de gedachte aan zittenblijven haar hoofd en ging hard werken. = de hoeveelheid van een stof die in een andere stof zit Uit metingen blijkt dat er een hoge stikstof in de lucht zat. = iets wat lang meegaat Elektrische apparaten in het huishouden horen tot de artikelen. = weg laten vloeien Dat bedrijf heeft vorig jaar afvalwater in de Rijn. = praten zodat iemand of iets er voordeel van heeft. De leerlingen van de derde klas hebben bij de directeur voor een huiswerkvrij weekend. = als je iets in de maatschappij wilt (blijven) veranderen. Mijn ouders stemmen altijd op een partij; ze vinden dat alles altijd anders en beter moet. = hoe groot het gebied is waarop een besluit resultaat Een maatregel tegen spijbelen heeft een grotere als die door een heeft minister wordt genomen dan wanneer dit door een schoolhoofd gebeurt. = de plaats waarin vloeistof of gas bewaard wordt Om een stad van drinkwater te voorzien zijn grote nodig. = ondoorzichtig (van vloeistoffen), onzuiver De vissenkom moet snel schoongemaakt worden, want het water ziet er uit. = geen schuld hebben Margo. zij was er niet bij toen het boek gestolen was.

11 POSTER 21 = je bezighouden met een wetenschap of sport De cricketsport wordt in Engeland en India veel meer dan hier. = ergens tegen kunnen Wol niet wassen op hoge temperaturen. = iets weer goed maken, iets in evenwicht brengen Rachida haar onvoldoende voor het proefwerk met een hoog cijfer voor haar spreekbeurt. = afspraken op papier, bijv. over werk of verhuur of De voetballer had een afgesloten met zijn voetbalclub. verkoop van spullen = zorgen dat iets op hetzelfde niveau blijft Een topsporter moet om te kunnen presteren zijn conditie. = een gedeelte van de samenleving In de gezondheidssector zijn meer banen te vinden dan bij de kunst. = afscheiden, naar buiten komen van een stof Als je flink zweet, je lichaam vocht. = afbeelding van jezelf of iemand (laten) maken Vroeger lieten rijke mensen zich het liefst door een beroemde schilder. = de zaak of gebeurtenis die iets aankondigt Die donkere wolken zijn een van slecht weer. = het vermogen of de kracht om tegenstand te kunnen Als je gezond eet, krijg je voldoende tegen ziekte. bieden POSTER 22 = de afsplitsing van een weg, rivier of leiding In Afrika maakt men van rivieren om water naar de akkers te brengen. = de toestand waarin iemand of iets op zijn best is Als je jong bent, ben je in de van je leven. = als een geheel De leerlingen besloten om voor de zieke leraar een bos bloemen te kopen. = plotselinge uitbarsting van iets Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er sprake van een bevolkings. = op een idee brengen, aansporen Heel veel muzikanten laten zich door muziek uit verre landen. = zeer groot, enorm De piramides in Egypte waren gebouwen. = laten ontstaan In elektriciteitscentrales wordt energie uit aardgas. = de weg Langs het hele van de marathon stonden verzorgers klaar om de lopers te drinken te geven. = de vorm die een beetje van de bekende vorm afwijkt Eerst had je maar een soort chips. Nu heb je allerlei, zoals die met paprika. = een beschermde plaats, vroeger door muren en De ridders bestormden de. omwalling

12 POSTER 23 = het gebouw waar men producten presenteert of Er stonden lange files rond Utrecht, omdat veel mensen de jaarlijkse verkoopt over vakantiereizen gingen bezoeken. = de proef Bij wijze van mogen de fietsers nu door rood rijden als ze rechtsaf moeten. = wat je doet De koning verrichtte een paar om de brug officieel te openen; hij knipte een lint door en wandelde naar de overkant. = producten uit het buitenland naar het eigen land In de haven van Antwerpen wordt veel olie. brengen = wat je kunt tellen of meten, als het om de Het Laatste Nieuws heeft de meeste lezers van alle kranten. "De grootste krant van Vlaanderen" hoeveelheid gaat is dus een oordeel. = niet ergens voor of tegen zijn, onpartijdig De scheidsrechter was niet : hij floot steeds tegen ons team. = het maken van producten in de Industrie In de metaal werd gestaakt, omdat men het loon te laag vond. = iets waardoor je tot actie wordt aangezet, stimulans Dat Jeroen een cd zou krijgen bij een voldoende rapport, was een voor hem om hard te werken. = eerst, vooral Ik vind het van belang dat mensen elkaar met respect behandelen. = voorbijgaan, zich afspelen De reis is goed, er waren geen problemen. POSTER 24 = afzonderen, apart zetten Het koninklijk paleis is door hoge hekken van de omgeving. = als je alles bij het oude wil laten Margot vond haar broer maar, omdat hij zei dat afwassen vrouwenwerk was. = een einde maken aan Hij de stilte in de klas met een grappige opmerking. = mooi bij elkaar klinken of passen Wij houden met de buren het portiek schoon. Dat gaat altijd goede. = eentonig, saai Er zit weinig variatie in de stem van de spreker, zijn stem klinkt erg. = de hoogte, meestal van water of van een andere Het van het water in de rivieren is gestegen door de flinke regenbuien vloeistof van de laatste dagen. = datgene waardoor iets komt Het gladde wegdek was de van de vele ongelukken in het verkeer. = in rechte lijnen naast elkaar lopend, evenwijdig aan "De straat waar jij moet zijn loopt de Hoofdstraat", zei Cecile tegen haar vriendin. = sorteren en in volgorde zetten De postbode had de brieven op adres en huisnummer. = zoals het lijkt met veel gemak tilde hij de zware doos op, hij gaf geen kik.

13 POSTER 25 = het geld dat je kunt uitgeven Ik vind die sportschoenen erg mooi, maar ze passen helaas niet in mijn. = een manier om informatie door te geven, In sommige supermarkten kun je de streepjes van bijvoorbeeld een pak bijvoorbeeld met streepjes of cijfers melk voor een apparaat houden om te kijken hoe duur het is. = met muntstukken of papiergeld Een ijsje of een reep chocola betaal ik met geld. = de verbetering De leerkracht had aangebracht in de proefwerken van de leerlingen. = werken zoals de bedoeling is Omdat de stroom was uitgevallen, ons koffiezetapparaat niet. = (een bepaalde handeling) laten meemaken De leraar de leerlingen van zijn klas een grondig onderzoek. = de normale gang van zaken verstoren Door een ongeluk op de weg was het verkeer in de ochtendspits totaal. = het geheel van ideeën en regels waarop een vak of Habib wil later wiskundeleraar worden; hiervoor moet hij veel een praktijkonderdeel is gebaseerd wiskunde leren. = doen ontstaan, opwekken De mededeling dat er een zakkenroller op school rondliep, veel onrust. = ervoor zorgen dat iemand of iets het krijgt Op mijn verjaardag heeft mijn moeder mij geholpen, zij heeft mijn vrienden koffie, thee en gebak. POSTER 26 = de overeenkomst met andere landen om elkaar te België heeft met andere landen in Europa een. helpen = het onderdeel De motor is een onmisbaar van een auto; zonder kan men niet rijden. = in verhouding gelijk, in gelijke mate Het loon voor het lopen van een krantenwijk is het aantal dagen dat je de krant rondbrengt. = de periode (in een ontwikkeling) Vanaf het moment dat je geboren bent, maak je verschillende mee, bijvoorbeeld van baby naar peuter en daarna kleuter. = het geluk Met Nieuwjaar wensen sommige mensen elkaar veel en zegen toe. = het weer bij elkaar zijn Nadat zij eindelijk haar vroegere schoolvriendin gevonden had, kon zij de vieren. = ernstige schade toebrengen De aardbeving heeft het land flink, er is grote schade aangericht. = binnenlaten In dat deftige restaurant word je niet zonder een stropdas. = buiten een gebied verjagen De schrijver werd uit zijn land, omdat hij kritiek had geuit op de regering van zijn land. = het middel De milieuvereniging hanteert voorlichting als in haar streven naar een schone omgeving.

14 POSTER 27 = volgen Celine had de cursus met goede resultaten (goed gevolg). = alleen deze mogelijkheid De jurk van de koningin was. Niemand kan zo'n jurk ergens kopen. = in de kantlijn, aan de rand De docent had een paar opmerkingen geschreven van mijn opstel. = dat wat ergens omheen zit De broek die ik bij de stomerij ophaalde zat in een plastic. = iets splitsen in onderdelen De leerlingen kregen de opdracht om een scheikundig mengsel te. = onlangs, kort geleden ben ik met een paar vrienden en vriendinnen naar het strand geweest, maar mijn moeder is er al een paar maanden niet geweest. = de uitspraak die als waar wordt beschouwd De dat het in de toekomst veel warmer zal zijn, kun je niet bewijzen. = het zoekwoord in een woordenboek, encyclopedie Sara zocht in het woordenboek onder het kat naar de betekenis of databestand van de uitdrukking: de kat de bel aanbinden. = goed overkomen, tot zijn recht komen Het toneelstuk dat werd opgevoerd, was goed. = ergens goed in zijn, iets kunnen Hij heeft het om goed naar mensen te luisteren. POSTER 28 = de rekening betalen De ober bracht de bestelde drankjes; wij vroegen of wij meteen konden. = kalm, niet in uitersten Mijn vader werd niet boos toen ik zijn lievelingspijp kapot had gemaakt; gelukkig heeft hij een karakter. = als onderdeel van de bezuinigingen kregen alle leraren minder loon. = druk door elkaar bewegend, snel ronddraaiend Het was zo druk bij het gratis popfestival, het was een mensenmenigte. = in gebruik zijn of brengen, rondgaan De banken hebben ontdekt, dat er vals geld en hebben dit aan de politie doorgegeven. = macht hebben over iemand of een land In de zestiende eeuw de Engelsen alle indianenstammen in Noord-Amerika. = niet juist, niet terecht dacht de leraar dat iedereen zijn huiswerk gemaakt had. = het gebruik dat van generatie op generatie wordt Mijn vader houdt erg veel van, zoals het vieren van verjaardagen. doorgegeven = zoveel mogelijk je voordeel uit iets halen De plotselinge onrust door het ongeluk op straat werd door de zakkenroller ; hij wist een portemonnee te stelen. = snel en oppervlakkig Hij had zijn lesboeken ingekeken en wist daarom niet het precieze antwoord op de vraag van de leraar.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Woordenlijst. Categorieën: economie en algemeen

Woordenlijst. Categorieën: economie en algemeen Woordenlijst Categorieën: economie en algemeen Aanbieding, de Iets wat goedkoper is dan anders. De schoenen zijn in de aanbieding: ze zijn 20 euro goedkoper deze week. 6 Aanbod, het Wat er allemaal te

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie SPREEKBEURT POLITIE Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie Wat doet een politieagent? WELKOM DE POLITIEPRAKTIJK helpen bij een ongeluk pak de winkeldief! bekeuren en aanhouden

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 7)

Luisteren: muziek (A2 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE. bij programma back 4 to school

BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE. bij programma back 4 to school BACK TO SCHOOL Calculator BIJLAGE 3 bij programma back 4 to school 8 BACK TO SCHOOL Calculator 3 4 8 1 2 3 5 4 6 7 9 + 8 = 0 Opdrachtkaartjes behorende bij : uitbeelden Overhoring Huiswerk maken Appel

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24

Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Jesaja 53:4-6 en 1 Petrus 2:24 Als je iets verkeerd doet, verdien je straf. Ja toch? Dat is eerlijk. Er is niemand die nooit iets

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

13 37 38 39 43 100 EXMENVRGEN IJ HET FOTOOEK EN DE FILM NR NEDERLND Nummer Vraagtekst Correcte antwoord vb01 U ziet de Nederlandse vlag. Wat zijn de kleuren van de Nederlandse vlag? vb02 U ziet een foto.

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps

Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft dat niet te zeggen. Je krijgt een beurt en zo merkt de meester het toch. Oeps De juf vraagt wie er mee wil doen aan een voorleeswedstrijd. Je wilt wel graag maar zegt niks omdat je bang bent dat ze je uitlachen. En nu ben je te laat. Je hebt je huiswerk niet gemaakt, maar durft

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

5 Opdrachtkaartjes bij telefoongesprek of dialoog

5 Opdrachtkaartjes bij telefoongesprek of dialoog 5 Opdrachtkaartjes bij telefoongesprek of dialoog Bij verlegen kinderen helpt het om de dialoog met telefoons te laten spelen en beiden met de ruggen naar elkaar toe te laten spreken. Er zijn voldoende

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Sleutels. Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 2 1B, 2C, 3C, 4A, 5B, 6B, 7C, 8A, 9C, 10B. Opdracht 3 1B, 2A, 3B, 4C, 5B

Hoofdstuk 6 Sleutels. Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 2 1B, 2C, 3C, 4A, 5B, 6B, 7C, 8A, 9C, 10B. Opdracht 3 1B, 2A, 3B, 4C, 5B Hoofdstuk 6 Sleutels Oefening 3 Luisteren: Radio Vooruit! 1B, 2C, 3C, 4A, 5B, 6B, 7C, 8A, 9C, 10B Opdracht 3 1B, 2A, 3B, 4C, 5B Opdracht 4 1C, 2B, 3C, 4A, 5B Oefening 5 Luisteren: Extra oefeningen Opdracht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken?

HOOFDSTUK 14. En wat doe jij? Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? 229 229 HOOFDSTUK 14 En wat doe jij? WOORDEN 1 Lees de woorden. Hoort het bij een baan of bij werk zoeken? baan werk zoeken 1 sollicitant 2 contract 3 uitzendbureau 4 vergadering 5 cv 2 Wat hoort bij elkaar?

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 25. Een jurk ruilen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een jurk gaat ruilen. Verleden tijd gebruiken. Vragen stellen. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Gert van der Heiden Maria het Lam Anna Sterrenburg Wytske Benschop

Gert van der Heiden Maria het Lam Anna Sterrenburg Wytske Benschop Gert van der Heiden Maria het Lam Anna Sterrenburg Wytske Benschop Inhoudsopgave: Zo gaat het eruit zien! Wat zijn de mogelijkheden? Waarom hoef je geen pak aan? Een nieuwe uitvinding! Een bewoonster

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

.22. Hoe ziet een centrum eruit?

.22. Hoe ziet een centrum eruit? Hoe ziet een centrum eruit? Hoofdstuk 2 les 1 Wat ga je leren? In deze les leer je hoe een centrum eruitziet. Je leert ook hoe het komt dat sommige steden of plekken een centrum zijn geworden. Begrippen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie