SCHOOLBROCHURE. GVBS SINT - ALOYSIUS OUDE STEENWEG ANTWERPEN 03/

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLBROCHURE. GVBS SINT - ALOYSIUS OUDE STEENWEG ANTWERPEN 03/"

Transcriptie

1 SCHOOLBROCHURE GVBS SINT - ALOYSIUS OUDE STEENWEG ANTWERPEN 03/ sint-aloysius@cksa.be

2

3 Van harte welkom op onze school! We zijn blij dat u voor onze school gekozen hebt. We beschouwen dit als een blijk van vertrouwen en zien het als een voorrecht om mee te mogen helpen bij de opvoeding van uw kind. We zullen uw kind goed onthalen. U mag er dan ook op rekenen dat we als schoolbestuur en schoolteam ons ten volle zullen inzetten voor uw kind om een christelijk geïnspireerde, eigentijdse opvoeding en degelijk onderwijs aan te bieden. Deze schoolbrochure bevat heel wat nuttige informatie. We bieden ze aan als basis voor een goede samenwerking tussen u en onze school. In deel 1 staat beschreven waar u de actuele onderwijsregelgeving kan terugvinden. Deel 2 bevat onze schoolvisie. In deel 3 vindt u ons schoolreglement terug met heel wat praktische afspraken. Elk schooljaar zal er ook een bijlage meegegeven worden waarin telkens aangepaste info meegedeeld wordt. Bij vragen en problemen staan we klaar om samen naar een oplossing te zoeken. We hopen dat u uw kind aanmoedigt de doelstellingen van onze school na te streven en de afspraken na te leven. We wensen iedereen een fijne tijd toe op Sint-Aloysius! De directie en het schoolteam Deel 1: Infobundel onderwijsregelgeving De actuele onderwijsregelgeving vindt u op de website van de school: U kan steeds een afgedrukt exemplaar van deze regelgeving vragen aan de school!

4 Deel 2: Onze schoolvisie Katholiek Vanuit een christelijk mens- en wereldbeeld vinden wij inspiratie in het leven en de leer van Jezus. Veel van de waarden die Hij ons voorleefde, vinden wij ook vandaag de dag nog relevant en waardevol. Via de verhalen over Jezus, die nog steeds actueel zijn, stimuleren we onze kinderen bewust het verband te leggen tussen de verhalen en onze concrete leefwereld. Zo hopen we het religieuze beleven van de kinderen te ontwikkelen. De wereld religieus beleven, is iets dat wij los zien van eender welke godsdienst. De kinderen leren kijken over hun verschillen heen, waardoor ze elkaars leefwereld kunnen verkennen, begrijpen en respecteren. Dit vormt een verrijking voor eenieder. Belangrijke christelijke en andere religieuze feesten komen aan bod in de klas. Viermaal per jaar wordt in de kerk een sfeervolle viering beleefd, waarbij de kinderen actief betrokken worden. Kwaliteitsvol onderwijs Om de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen, baseren we ons op de door de overheid aangereikte ontwikkelingsdoelen en eindtermen. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de lagere school de opgelegde minimumdoelstellingen beheersen. We hechten veel belang aan een zorgteam dat zich goed informeert en bijschoolt zodat het kan ondersteunen, begeleiden, opvolgen en vernieuwen. Zo staat het mee borg voor de permanente professionalisering van het team en een degelijke begeleiding van de kinderen. Door het hanteren van een efficiënt kindvolgsysteem willen we de vooruitgang van de leerlingen duidelijk in kaart brengen. Regelmatig voorzien we overlegmomenten tussen klas- en zorgleerkracht, directie en CLB*. Op basis hiervan wordt een zorgbeleid uitgebouwd dat door heel het team gedragen wordt en waar we de ouders en het kind zelf bewust bij betrekken. Hierdoor nemen de ontwikkelingskansen van onze kinderen toe. Kwaliteitsvol onderwijs houdt voor ons in dat we ook oog hebben voor de volledige persoonlijkheidsontwikkeling van elk kind. We creëren een leeromgeving vanuit de leef- en interessewereld van het kind. Dit geeft kans om hun innerlijke motivatie te versterken en zichzelf te ontplooien. Doorheen de hele school hanteren we regelmatig verschillende werkvormen zoals CLIM**(rek), hoeken- en contractwerk, groepswerk, tandemlezen waarbij we de leerlingen leren zelf mee verantwoordelijkheid te dragen voor hun leerproces. In de eerste graad van de lagere school gaan de leerlingen op bosklassen en in de tweede graad van de lagere school gaan ze op zeeklassen. Zo leren ze zelfstandigheid ontwikkelen en zorg dragen voor zichzelf en voor anderen. Degelijk taalonderwijs is belangrijk om in interactie te treden met de wereld om ons heen.daarom willen we bewust waken over ons talig aanbod door functioneel met taal bezig te zijn. Vanuit een doordachte planning op lange en korte termijn waken we er als team over dat we modern, hedendaags onderwijs aanbieden.

5 We kijken met een open blik naar vernieuwingen en andere werkvormen uit. Het team schoolt zich permanent bij om steeds professioneler onderwijs te kunnen aanbieden. Wij opteren om onze kleuters in leefgroepen te verdelen: 2,5- en 3 jarige kleuters zitten samen, verdeeld over verschillende klasgroepen. Ook de 4- en 5 jarige kleuters zitten samen, verdeeld over verschillende klasgroepen. Een kleuter zit twee schooljaren na elkaar bij dezelfde kleuterleidster. Dit geeft een betere vertrouwensrelatie tussen kind en leerkracht. De leidster kent de kleuters goed en kan de kleuter zo beter begeleiden en problemen bijsturen. Hierdoor genieten de jongste kleuters in de klas van het ruimere taalaanbod van de oudere kleuters. Oudere kleuters dragen zorg voor jongere kleuters. Ze leren verantwoordelijkheid nemen. Door het werken in leefgroepen is er meer ruimte voor differentiatie, wat elke individuele kleuter ten goede komt. Zo stimuleren we de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van onze kleuters. Ze leren van elkaar onder begeleiding van de kleuterleidster. Een warme school een warme thuis U koos voor een kleinere, katholieke school uit de buurt, waarin elke leerkracht elk kind kent. Dit leidt tot een persoonlijke aanpak. Leerkrachten steunen elkaar in het zoeken naar oplossingen in het individueel begeleidingsproces van onze kinderen. We zijn ervan overtuigd dat een warm schoolklimaat in de eerste plaats een warm team nodig heeft. Hieraan besteden we veel aandacht. Als warm team waken we erover dat we in de eerste plaats een omgeving creëren waar elke leerling zich thuis voelt en zichzelf mag zijn. Door bewust oog te hebben voor een warm school- en klasklimaat met duidelijke afspraken en regels, respect voor mekaar en een positieve ingesteldheid, stimuleren we het welbevinden en de betrokkenheid van onze leerlingen, hun ouders en alle teamleden. We geloven erin dat dit een belangrijke, zoniet de belangrijkste basisvoorwaarde is om een gelukkig mens te worden. Verdraagzaamheid Als multiculturele school vinden we het belangrijk dat elk kind zichzelf mag zijn. Dit begint met jezelf open te stellen voor anderen en respect te hebben voor verschillende achtergronden, milieus, culturen, op cognitief, motorisch, religieus en sociaal vlak. Waar deze verschillen tot conflicten leiden, zien wij een belangrijke rol voor onze leerkrachten weggelegd. Tijdens de CLIM-lessen leren we: Iedereen kan iets en samen kunnen we veel. Deze visie dragen wij als team en willen we ook overbrengen op onze leerlingen. Dit stimuleert het samenwerken in de klas, de communicatie tussen de leerlingen onderling en de openheid bij het omgaan met elkaar. Zo groeien we naar een samenleving waarin er respect is voor iedereen en waar iedereen zich thuis voelt.

6 Hartelijkheid Met Ik vind het tof dat je er bent, heten we je welkom in onze school. Een school met een hart voor iedereen. We vinden het belangrijk dat iedereen rekening houdt met ieders eigenheid. Pas dan kan er een vertrouwensrelatie groeien tussen leerkrachten, ouders en kinderen. Niet alleen naar onze kinderen toe, vinden we een zorgzame omgang met elkaar belangrijk, maar ook naar ouders toe, laten we voelen dat we oprecht met hen begaan zijn. Onze leerkrachten hebben een luisterend oor en staan steeds open voor een vrijblijvende babbel. Er kan tijd vrij gemaakt worden voor een gesprek om samen tot een oplossing te komen bij een probleem. Door onze praatcafés en deelname aan buurtactiviteiten proberen we onze school te integreren in de buurt. We hopen ook dat deze hartelijkheid verder straalt dan de deur van onze school. Met dit open-deur gevoel hopen we dat zowel ouders als kinderen aanvoelen dat ze altijd welkom zijn om samen school te maken. Aandacht voor waarden Als school vinden wij een aantal waarden belangrijk. Deze waarden worden door het hele team voorgeleefd : 1. vriendelijkheid : we komen naar school met een goed humeur. Een stralend gezicht doet wonderen. In deze prettige sfeer is het aangenaam om te vertoeven. 2. beleefdheid : we verwachten van onze kinderen en ouders dat ze de meest elementaire omgangsregels kunnen en willen hanteren. 3. complimenten geven : een pluimpje geven, doet mensen groeien. 4. samen delen : in de klas leren onze kinderen delen : materiaal wordt uitgeleend, speelgoed wordt gedeeld, Ieder probeert zijn steentje bij te dragen. We nemen jaarlijks deel aan Broederlijk Delen. Ook voor onze adoptiekindjes doen we een extra inspanning. 5. elkaar helpen : de leefgroepen bevorderen het elkaar leren helpen : oudere kleuters helpen jongere kleuters. Ook in de lagere school is het belangrijk dat de kinderen leren samenwerken. Dit wordt gestimuleerd door de CLIM-activiteiten en in het hoekenwerk. 6. samen spelen : kinderen leren samen spelen, ongeacht hun afkomst of geloof. Iedereen leert omgaan met iedereen. We proberen agressie te vermijden. Ook omgaan met winnen en verliezen, vinden wij heel belangrijk op onze school. 7. respect voor anderen : onze school staat open voor iedereen, ongeacht cultuur, afkomst, geloof. Leerkrachten gaan met respect om met hun leerlingen en verwachten dit ook van de leerlingen. Kinderen dienen op een respectvolle manier met elkaar om te gaan, wat ook een goede, degelijke opvoeding inhoudt. We vinden het belangrijk dat ook een stagiair, een toezichter op de speelplaats of andere mensen waarmee we in contact komen, ook respectvol worden behandeld. 8. eerbied voor school en materiaal : op onze school geven we kwaliteitsvol onderwijs. Daarom wordt aan de kinderen veel materiaal ter beschikking gesteld. Kleuters en leerlingen

7 leren eerbied te hebben voor dit materiaal. Al wat geleend en gebruikt wordt, dienen ze in goede staat terug te geven. Samen met de leerkrachten dragen de leerlingen mee zorg voor een ordelijke en nette school. 9. openheid : door jezelf te durven zijn en aandacht te hebben voor elkaar, sta je open voor een ander. Door anderen de ruimte te geven om zichzelf te zijn, zichzelf te ontdekken en dit op een positieve manier mee te benaderen en te stimuleren, willen we op het einde van hun schoolloopbaan zelfbewuste jonge mensen afleveren. Zij durven uitkomen voor hun eigen overtuigingen en waarden. Ze zijn niet bang om met anderen op een respectvolle manier in discussie te treden. Openheid vertaalt zich ook in open communicatie van de school naar ouders en kinderen toe. Daarom maken we regelmatig een nieuwsbrief waarin we meedelen wat er in onze school leeft. 10. eerlijkheid : dit vormt het fundament van een levenshouding die we als team willen voorleven voor onze kinderen en ouders. We vinden het belangrijk dat kinderen eerlijk zijn tegen elkaar en tegen de leerkrachten. Alleen als we open en oprecht met elkaar omgaan, heerst er een gezonde sfeer om samen school te maken. * Centrum voor Leerlingenbegeleiding ** Coöperatief Leren in Multiculturele groepen

8 Deel 3: Ons schoolreglement 1. Structuur 1.1 Basisonderwijs voor jongens en meisjes van 2,5 jaar tot in principe 12 jaar. kleuteronderwijs: voor kleuters vanaf 2,5 jaar lager onderwijs: voor jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar 1.2 Vestigingsplaats Oudesteenweg ANTWERPEN 6 Tel. 03/ Fax. 03/ sint-aloysius@cksa.be 2. Organisatie 2.1 Het schoolbestuur Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het beleid en de beleidsvorming. Het schept de noodzakelijke voorwaarden voor een goed verloop van het onderwijs zowel op materieel als op pedagogisch gebied. Adres: Centraal Katholiek Schoolcomité Antwerpen Otto Veniusstraat Antwerpen Tel. 03/ Afgevaardigd beheerder: Dhr. Geert Van Kerckhoven 2.2 De scholengemeenschap Onze school behoort tot de scholengemeenschap CKSA : BuLO Klim-Op Mauroystraat Hoboken BuLO Sint-Jozef Canadalaan Antwerpen BuBaO Sint-Jozef Galjoenstraat Antwerpen G.V.B.S. De Brenne Monnikenhofstraat Berendrecht G.V.B.S. De Brug Grote Beerstraat Antwerpen G.V.B.S. De Dageraad Lange Altaarstraat Antwerpen G.V.B.S. De Dames Lange Nieuwstraat Antwerpen G.V.B.S. De Dobbelsteen Emile Verhaerenlaan Antwerpen Willem Gijsselsstraat Antwerpen G.V.B.S. De Kleine Jacob Sint-Jacobsmarkt Antwerpen G.V.B.S. De Vuurtoren Lange Kongostraat Antwerpen G.V.B.S. De Zevensprong Turnhoutsebaan Borgerhout G.V.B.S. Domino Jan De Voslei 23a 2020 Antwerpen G.V.B.S. Heilig Hart Isabellalei Antwerpen

9 G.V.K.S. Pius X Groenenborgerlaan Wilrijk G.V.B.S. Maria Boodschap Perustraat Antwerpen G.V.B.S. Mikado Borgerhoutsestraat Borgerhout G.V.K.S. Somerkriebels Somersstraat Antwerpen G.V.B.S. Mozaïek Schoenstraat Borgerhout G.V.B.S. Noordland Begijnhoeve Zandvliet Spaansemolenstraat Zandvliet G.V.B.S. Sint-Aloysius Oude Steenweg Antwerpen G.V.B.S. Sint-Anna Goethestraat Antwerpen G.V.B.S. Sint-Eligiusinstituut Van Helmontstraat Antwerpen G.V.B.S. Sint-Henricus Oude Steenweg Antwerpen G.V.B.S. Sint-Jozefinstituut Jacob Jordaensstraat Antwerpen G.V.B.S. Sint-Maria Sint-Willibrordusstraat Antwerpen G.V.B.S. t Spoor Demerstraat Antwerpen G.V.B.S. Toverbol Wittestraat Antwerpen G.V.B.S. Zonnebloem Van Trierstraat Antwerpen Kronenburgstraat Antwerpen G.V.B.S. Zuiderdokken Graaf Van Egmontstraat Antwerpen Gijzelaarsstraat Antwerpen 2.3 Het personeel (Zie ook aparte bijlage). De directeur, de leerkrachten, het administratief- en ondersteunend personeel en het onderhoudspersoneel vormen samen ons schoolteam. 2.3 De klassenraad Het onderwijzend personeel is volgens de opdracht opgesplitst in kleuter- en lager onderwijs. Die twee groepen werken nauw samen. Regelmatig komt de directeur samen met een team van personeelsleden - klasleerkracht - gymleerkracht - zorgleerkracht GOK-leerkracht (Gelijke Onderwijs-Kansenbeleid) - afgevaardigde van het CLB om individuele leerlingen of een leerlingengroep te bespreken. Adviezen van de klassenraad worden geformuleerd tijdens het MDO (multidisciplinair overlegcomité) van de klasgroepen. De klassenraad heeft een beslissingsrecht of een leerling kan overgaan naar een volgende leerlingengroep en dit voor de overgangen binnen de kleuterschool en de overgangen binnen de lagere school. Het is de klassenraad die beslist in welke leerlingengroep een leerling, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt. Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom. De school heeft adviesrecht bij: overgang kleuterschool 1 ste leerjaar verwijzing buitengewoon onderwijs verwijzing beroepsonderwijs na 4 de of 5 de leerjaar studiekeuze na 6 de leerjaar 2.4 De ouderraad (zie ook aparte bijlage) Onze school heeft een actieve ouderraad die zich onder andere bezighoudt met de materiële en financiële noden van de school, maar ook op inhoudelijk gebied mee nadenkt en voorstellen doet. De ouderraad is aangesloten bij de Nationale Confederatie voor Ouder-Verenigingswerk (NCOV). Deze vereniging houdt de ouders op de hoogte van actuele en onderwijsproblemen. Iedereen kan hierbij aansluiten door zijn naam op te geven aan iemand van de ouderraad of het leerkrachtenteam

10 2.5 De schoolraad (zie ook aparte bijlage) De schoolraad is een verplicht adviesorgaan dat overlegbevoegdheid heeft in het beleid van de school. Vier verschillende geledingen maken daar deel van uit: - het schoolbestuur - de leerkrachten - de ouders - de lokale gemeenschap De schoolraad vergadert minstens driemaal per schooljaar. 3. Praktische info 3.1 Schooluren maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: voormiddag: van 08.30u. tot 12.05u. (poort open om 8.15 u.) namiddag: van 13.35u. tot 15.15u. (poort open om u.) woensdag: voormiddag: van 08.30u. tot 12.05u. (poort open om 8.15 u.) Wij rekenen erop dat alle kinderen tijdig op school aanwezig zijn. Dit geldt ook voor de kleuters! Van de laatkomers wordt een register bijgehouden. Niet-leerplichtige kleuters die herhaaldelijk te laat komen, kunnen gevraagd worden om s namiddags of de volgende morgen terug te komen. De schoolpoort wordt geopend een kwartier voor het begin van de lessen. Pas dan is uw kind onder toezicht. Zend uw kinderen niet vroeger naar school (voorschools toezicht uitgezonderd), want zonder toezicht zijn zij niet verzekerd tegen ongevallen en kan de school niet aansprakelijk gesteld worden. Toegang tot de klaslokalen tijdens de schooldag: Voor en na de lessen en activiteiten mogen de leerlingen niet in de lokalen en gangen aanwezig zijn. Afwijkingen zijn enkel mogelijk mits toestemming van de directie of een leerkracht. 3.2 Voor- en naschoolse opvang (zie ook aparte bijlage) Er is voor- en naschools toezicht voorzien in de school. Hiervoor krijgt u vanuit de school een fiscaal attest. - voorschools toezicht: van 07.45u. tot 08.15u. - naschools toezicht: van 15.30u. tot 17.30u. Op woensdagnamiddag is er géén naschoolse opvang!

11 3.3 Middagverblijf (zie ook aparte bijlage) Kinderen die s middags niet naar huis kunnen, mogen blijven ineten onder toezicht. Alleen de kinderen die tijdens de middagpauze thuis gaan eten, mogen de school verlaten. De andere leerlingen zijn verplicht in de school te blijven. Voor elke afwijking van deze regel is steeds toelating van de directie vereist. Ouders melden in dit geval schriftelijk dat hun kind s middags naar huis mag komen. Voor het middagverblijf wordt een vergoeding gevraagd, maar u krijgt vanuit de school ook een fiscaal attest welke u kan bijvoegen bij uw belastingaangifte. U koopt hiervoor een middagkaart. De kinderen brengen boterhammen mee in een brooddoos met hun naam erop. Koffiekoeken, gefrituurde gerechten, zijn niet toegelaten! Drinken mag u zelf meegeven in een navulbaar flesje. (geen frisdrank!) Drank in kartonnen brikjes is niet toegelaten! Frisdranken, sportdranken en energiedrankjes worden in de school niet gedronken! 3.4 Het leerlingenvervoer De school organiseert géén leerlingenvervoer. 3.5 Huiswerk en lessen Taken en lessen worden genoteerd in de schoolagenda. Ouders dienen er op toe te zien dat de kinderen de huistaken en lessen zelfstandig verwerken. Alle taken dienen naar behoren te worden uitgevoerd. Vanaf het vierde leerjaar is er middagstudie voor de ineters. Dit betekent niet dat alle huiswerken en lessen dan afgewerkt zijn. 3.6 Schoolagenda Elke leerling van de lagere school krijgt een schoolagenda waarin dagelijks lessen en taken worden opgetekend. Ook berichtjes kunnen via dit agenda worden meegedeeld. Kijk het regelmatig na en denk aan het handtekenen. Voor eerste, tweede en derde leerjaar handtekenen de ouders de agenda elke dag, voor de andere leerjaren gebeurt dit wekelijks. (of volgens klasafspraak). 3.7 Rapport De lagere school geeft een rapport mee telkens er een periode van ongeveer zeven weken (vakantie niet meegerekend) voorbij is. Het rapport geeft een ruim beeld van de leerling en omvat cognitieve gegevens, vaardigheden en leerhoudingen. Het geeft een beeld van het bereikte niveau, van de inspanningen en van de vorderingen. We leggen het rapport voor ter informatie, ter bespreking en soms als een mededeling van een genomen beslissing.

12 Voor de rapportering van de houdingen, soms ook van vaardigheden, is een waardeoordeel naast een verbale omschrijving, het meest aangewezen. De resultaten van de verschillende vakonderdelen worden uitgedrukt in punten. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de leerkracht om op basis van de beschikbare informatie een waardeoordeel uit te spreken. De toetsen worden, samen met het rapport, meegegeven naar huis. We verwachten het ondertekende rapport en de toetsen de eerstvolgende schooldag terug op school. 3.8 Lichamelijke Opvoeding: turnen en zwemmen De lessen lichamelijke opvoeding en zwemmen maken integraal deel uit van ons aanbod. Alle kinderen nemen eraan deel. De kleuters hebben enkel turnpantoffels in een linnen zakje nodig. Alle leerlingen van de lagere school dienen te beschikken over een blauw turnbroekje, een witte T-shirt, en witte gymschoenen zonder veters. In de winter is een joggingpak toegelaten. Alle kledingstukken dienen in een turnzakje met sluiting te zitten en alles moet duidelijk van een naam voorzien zijn. In de lagere school zijn er zwemlessen voorzien. In alle leerjaren zwemt men om de veertien dagen. De kinderen moeten een deftig badpak of zwembroek (géén short of bermuda!) dragen. Tijdens het zwemmen is een bevoegde leerkracht aanwezig die intens met de leerlingen bezig is om hen te leren zwemmen. In het eerste en tweede leerjaar ligt de klemtoon op watergewenning. Deelnemen aan zwemmen is verplicht. Voor vrijstelling van zwem- of turnlessen is een medisch attest noodzakelijk. Een briefje van de ouders om vrijgesteld te worden van zwemmen geldt als een ziektebriefje, dus dit wordt één van de vier ziektebriefjes die een ouder per jaar mag schrijven. (Voor meisjes die ongesteld zijn mogen de ouders wel een briefje schrijven, zonder dat dit als ziektebriefje wordt aanzien.) 4. Samenwerking 4.1 Oudercontacten Om een goede werking van het schooljaar te verzekeren houden we begin september een klassikaal oudercontact. U wordt dan op de hoogte gebracht van het school- en klasleven. De individuele oudercontacten gebeuren 2 maal per schooljaar voor de kleuterschool, en 3 maal per schooljaar voor de lagere school. Tussendoor worden de ouders verzocht een afspraak te maken met de leerkracht of directie om eventuele problemen te bespreken. Een gulden raad: Laat een probleem nooit aanslepen, maar neem dadelijk contact op met de leerkracht of eventueel de directie. Tijdens de lesuren is er géén mogelijkheid om de leerkrachten te spreken.

13 4.2 Centrum voor leerlingbegeleiding (CLB) (zie ook aparte bijlage + infobrochure onderwijsregelgeving) Onze school wordt begeleid door het V.C.L.B. de Wissel Campus Oost Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Hallershofstraat Deurne Tel.: 03/ Fax : 03/ Beroepscommissie Indien de school beslist over te gaan tot definitieve uitsluiting van een leerling, kan beroep worden aangetekend bij de beroepscommissie. Voor het bisdom Antwerpen is dit DKO Beroepscommissie Basisonderwijs Otto Veniusstraat 22 Antwerpen 4.4 Lokaal Overlegplatform (LOP) Onze school maakt deel uit van het Lokaal Overlegplatform Antwerpen. Het LOP probeert alle leerlingen gelijke kansen te geven en tracht elke vorm van uitsluiting, discriminatie en sociale scheiding tegen te gaan. Het contactadres van het LOP is: Christine Dupont Ondersteuning LOP basisonderwijs Tiensevest Leuven Voor klachten rond weigeringen of doorverwijzingen kunt u terecht bij de Commissie Leerlingenrechten Koning Albert-II laan Brussel 5. Inschrijvingsbeleid (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving + aparte bijlage) Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het pedagogisch project en het schoolreglement. De inschrijvingsperiode voor het volgende schooljaar vindt u in de aparte bijlage. Het schoolbestuur heeft beslist een maximumcapaciteit in te voeren Omwille van materiële omstandigheden beperken wij de inschrijvingen tot in de kleuterschool: menggroep kleuters 2,5 en 3 jaar: maximum 54 kinderen, gespreid over 2 lokalen menggroep kleuters 4 en 5 jaar: maximum 75 kinderen, gespreid over 3 lokalen

14 in de lagere school: eerste leerjaar: maximum 40 kinderen, gespreid over 2 lokalen tweede leerjaar: maximum 30 kinderen, gespreid over 2 lokalen. derde tot en met zesde leerjaar: maximum 100 kinderen, gespreid over 4 lokalen (25 kinderen per klaslokaal) Een overschrijding van deze norm kan enkel gebeuren door een samenkomst van zittenblijvers en kinderen die naar een volgend jaar overstappen, nooit door extra inschrijvingen. Elke bijkomende leerling wordt geweigerd. Elke geweigerde leerling krijgt een weigeringsdocument en wordt op de aanmeldingslijst geschreven. Deze aanmeldingslijst valt weg na de eerste 10 schooldagen in september. Bij inschrijving van een kind, met een inschrijvingsverslag voor het buitengewoon onderwijs, zal de school haar draagkracht bekijken. De school zal onderzoeken of ze de nodige ondersteuning kan bieden aan dit kind op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Het onderzoek in overleg met de ouders, het CLB en het schoolteam kan enkele weken duren. Na dit onderzoek wordt de beslissing aangetekend of tegen afgiftebewijs binnen 4 kalenderdagen aan de ouders bezorgd. De ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur door de directeur. Bij weigering neemt het Lokaal Overlegplatform contact op met de ouders. Een klachtenprocedure bij weigering is mogelijk. 6. Organisatie van de leerlingengroepen De klassenraad beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB dat onze school begeleidt, of een leerling kan overgaan naar een volgende leerlingengroep. Het is de klassenraad die beslist in welke leerlingengroep een leerling, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt. Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom. (bijvoorbeeld in de kleuterschool na een instapdatum). 7. Afwezigheden (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving) Wegens ziekte: - is een kind meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een medisch attest verplicht. - Is het kind minder dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een briefje van de ouders voldoende. Zo n briefje kan slechts 4 keer per schooljaar. - Is het kind chronisch ziek, dan nemen de ouders contact op met de school en het CLB. - Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts) moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren plaats vinden. De ouders verwittigen de school zo vlug mogelijk en bezorgen het ziektebriefje aan de klastitularis. De school zal het CLB contacteren bij twijfel over een medisch attest. Andere afwezigheden: Soms moet een kind om een andere reden afwezig zijn. De ouders bespreken dit op voorhand met de directie. Problematische afwezigheden: De school verwittigt de ouders van elke niet-gewettigde afwezigheid.

15 Na meer dan 10 halve dagen problematische afwezigheden stelt de school samen met het CLB een begeleidingsdossier op. De ouders worden uitgenodigd voor een gesprek. Na 30 halve dagen problematische afwezigheden verwittigt de school het Agentschap voor Onderwijsdiensten. 8. Een- of meerdaagse uitstappen (Extra-muros activiteiten) Voor deelname aan een extra-muros activiteit is de schriftelijke toestemming van de ouders vereist. Het streefdoel is dat alle leerlingen hieraan deelnemen. Bij ééndaagse uitstappen geldt de ondertekening van dit schoolreglement als principiële toestemming voor deelname aan die ééndaagse uitstappen. Indien de ouders de toestemming bij een ééndaagse extra-muros activiteit weigeren, dienen zij dat vooraf aan de school te melden. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-murosactiviteiten dienen op school aanwezig te zijn. Bij een meerdaagse extra-muros activiteit is een afzonderlijke schriftelijke toestemming van de ouders vereist. De leerlingen van de eerste graad gaan eens per twee jaar op bosklassen. De leerlingen van de tweede graad gaan eens per twee jaar op zeeklassen. De leerlingen van de derde graad gaan eens per twee jaar op rivierklassen. Het streefdoel is dat alle leerlingen deelnemen. Gegronde medische redenen kunnen aanvaard worden om deze activiteit niet bij te wonen. Kinderen die niet deelnemen aan deze meerdaagse uitstap, moeten wel elke dag op school aanwezig zijn. 9. Getuigschrift basisonderwijs (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving) De school stelt tegen 20 juni een lijst op van de leerlingen die op 30 juni het lager onderwijs zullen voltooien. De klassenraad beslist welke leerlingen het getuigschrift behalen en welke niet. De leerlingen die geen getuigschrift behalen, krijgen een attest met de vermelding dat ze het laatste jaar de lessen regelmatig hebben gevolgd. In dit attest geeft de klassenraad de motivatie waarom geen getuigschrift wordt toegekend. De klassenraad houdt rekening met onderstaande criteria: - De schoolrapporten van het lopende en voorafgaande schooljaar - De evaluaties van het lopende en voorafgaande schooljaar - De gegevens uit het LVS - Gegevens over het sociaal-emotioneel functioneren van de leerling - Het verslag van de leerkracht die tijdens het laatste schooljaar het hoogste aantal lestijden heeft gegeven aan de leerling. De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag. Beroepsprocedure: - De ouders kunnen binnen 7 kalenderdagen na ontvangst van de beslissing een beroep indienen bij de directie. - De directie roept binnen drie werkdagen de klassenraad opnieuw bijeen. - De genomen beslissing wordt opnieuw bekeken. - De ouders worden schriftelijk op de hoogte gebracht van de nieuwe beslissing. - Als de betwisting blijft bestaan, kunnen de ouders binnen zeven kalenderdagen een aangetekend beroep indienen bij de voorzitter van het schoolbestuur. - Het schoolbestuur beslist of de klassenraad opnieuw wordt samengeroepen. - De ouders worden schriftelijk op de hoogte gebracht.

16 10. Onderwijs aan huis (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving) Als een kind meer dan 21 dagen ononderbroken afwezig is wegens ziekte kunnen de ouders een schriftelijke aanvraag indienen voor onderwijs aan huis. De directeur zal dan op zoek gaan naar een leerkracht om dit kind 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. De school maakt afspraken met deze leerkracht om de lessen af te stemmen op de klas van het kind. Eventueel neemt de school in overleg met de ouders contact op met vzw. Bednet. De school en de ouders maken concrete afspraken over opvolging en evaluatie. Ook ouders van chronisch zieke kinderen kunnen deze aanvraag indienen. 11. Orde- en tuchtmaatregelen (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving) Elke klasleerkracht stelt samen met zijn leerlingen een gedragscode op. Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan door elk personeelslid van de school een ordemaatregel genomen worden. Mogelijke ordemaatregelen zijn: - Een verwittiging in de agenda - Een strafwerk - Een tijdelijke verwijdering uit de les met aanmelding bij de directie Voor kinderen waar ordemaatregelen geregeld voorkomen, wordt in overleg met ouders en CLB een begeleidingsplan opgemaakt. Wanneer het gedrag van de leerling, ook met een begeleidingsplan, een probleem wordt voor het verstrekken van onderwijs of om het opvoedingsproject te realiseren, kan er een tuchtmaatregel genomen worden. Mogelijke tuchtmaatregelen zijn: - Een schorsing van één dag - Een schorsing van meerdere dagen - Een uitsluiting Bij het nemen van een beslissing tot schorsing van meer dan één dag of tot uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd: - De directie wint het advies van de klassenraak in en stelt een tuchtdossier samen. - De leerling, zijn ouders en eventueel een raadsman worden uitgenodigd voor een gesprek met het schoolbestuur/de directeur. De uitnodiging moet minstens vijf dagen vooraf bezorgd worden aan de ouders. - Intussen hebben de ouders en hun raadsman inzage in het tuchtdossier. - Na het gesprek neemt het schoolbestuur/de directeur een beslissing. Deze beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en binnen een termijn van vijf werkdagen aangetekend aan de ouders van de betrokken leerling bezorgd. Beroepsprocedure: - Binnen vijf dagen na ontvangst van de beslissing tot uitsluiting kunnen ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van de beroepscommissie (zie punt 4.3). - De beroepscommissie komt samen vijf werkdagen na ontvangst van het beroep. De leerling en de ouders worden opgeroepen om te verschijnen voor deze beroepscommissie. - Intussen hebben de ouders inzage in het dossier. - De beroepscommissie brengt de ouders binnen vijf werkdagen per aangetekende brief op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen.

17 Als ouders geen inspanning doen om hun kind in een andere school in te schrijven, krijgt de uitsluiting effectief uitwerking na één maand (vakantiedagen niet meegerekend). Is het kind één maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is de oude school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet. Het CLB kan mee zoeken naar een oplossing. Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven. 12. Bijdrageregeling (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving + aparte bijlage) Indien u problemen ondervindt met het betalen van de schoolrekening, kunt u contact opnemen met de directie. Het is de bedoeling dat er dan afspraken worden gemaakt over een aangepaste betalingswijze. Wij verzekeren een discrete behandeling van uw vraag. Indien we vaststellen dat de schoolrekening geheel of gedeeltelijk onbetaald blijft zonder dat er financiële problemen zijn of omdat de gemaakte afspraken niet worden nageleefd, zal de school verdere stappen ondernemen. Ook dan zoeken we in eerste instantie in overleg naar een oplossing. Indien dit niet mogelijk blijkt, kunnen we overgaan tot het versturen van een aangetekende ingebrekestelling. Vanaf dat moment kunnen we maximaal de wettelijke intrestvoet aanrekenen op het verschuldigde bedrag. Opgelet: Bij afwezigheden en afzeggingen kunnen de gemaakte kosten aangerekend worden! 13. Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning (zie ook infobrochure onderwijsregelgeving) Op school wordt geen reclame gemaakt voor firma s, diensten of politieke partijen. Aan erkende jeugdbewegingen of buurtwerken kan de directie toelating geven om hun werking in de school te komen voorstellen. Personen en bedrijven die de school sponsoren, worden vermeld in de nieuwsbrief en tijdens het jaarlijkse schoolfeest. 14. Vrijwilligers De school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers. De vrijwilligerswet verplicht de scholen om de vrijwilligers over een aantal punten te informeren. De school doet dit via onderstaande bepalingen. De organisatie heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Tevens werd een verzekering afgesloten dat lichamelijke schade dekt. Dit betekent dat je verzekerd bent als je een ongeval overkomt tijdens de activiteit of onderweg bent naar of van de activiteit Het contract werd afgesloten bij J. Van Breda en Co polisnummer 1CW Deze polis ligt ter inzage bij het schoolbestuur. Er wordt geen onkostenvergoeding voorzien. De activiteit wordt onbezoldigd en onverplicht verricht. Een vrijwilliger gaat discreet om met geheimen die hem/haar zijn toevertrouwd.

18 15. Welzijnsbeleid a. Verkeersveiligheid Parkeren in de omgeving van de school is niet zo eenvoudig. Maar de veiligheid in de schoolomgeving is in het belang van alle kinderen! Daarom volgende oproep: - parkeer niet voor de schoolpoort. - laat de kinderen uitstappen aan de stoepkant. - ga niet dubbel parkeren. - stop nooit in het midden van de rijweg. - kom liefst te voet, het is gezonder voor u en het milieu! b. Medicatie In uitzonderlijke gevallen kan een ouder aan de leerkracht vragen om medicatie toe te dienen aan een kind. Deze vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk attest van de dokter, mogelijk met de juiste dosering en toedieningswijze. Wanneer een leerling ziek wordt op school, zal de school niet op eigen initiatief medicatie toedienen. Wel zullen de ouders of een ander opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden de leerling op te halen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts om hulp verzoeken. c. Ongeval of ziekte Onder toezicht zijn uw kinderen verzekerd tegen ongevallen. Eerste hulp wordt onmiddellijk in de school toegediend. Wanneer verzorging vereist is van een dokter, zal de school de ouders contacteren om met het kind naar de dokter te gaan. De school geeft dan een verzekeringsformulier mee. Dit wordt door de geneesheer ingevuld. De keuze van de dokter is vrij. De ouders dienen voorlopig alle rekeningen van dokter, apotheker, ziekenhuis, te betalen. De verzekering betaalt het saldo terug na tussenkomst van het ziekenfonds. Onderweg dekt de schoolverzekering alleen lichamelijke letsels op voorwaarde dat het ongeval gebeurt op de gebruikelijke weg tussen school en woning binnen de normale tijd, nodig om die weg af te leggen. Bij ongevallen binnen dit schoolkader, met lichamelijke kwetsuren, dienen de ouders onmiddellijk de school te verwittigen. De school geeft dan het verzekeringsformulier. Alle schoolse activiteiten van de ouderraad georganiseerd in naam van de school, buitenschoolse activiteiten waarbij de leerlingen van de school betrokken worden, gebeuren in overleg met de directie, om bij eventueel ongeval de schoolverzekering te kunnen aanschrijven. Opgelet: Het breken van brillen, schade aan horloges, kleding en fietsen wordt niet gedekt door de schoolverzekering! Wij hebben daarom graag, indien het enigszins mogelijk is, dat brillen tijdens de speeltijd in de klas gelaten worden. Een bril kan ook aan een kettinkje of koordje rond de nek gehangen worden, zodat die niet rechtstreeks op de grond kan vallen. d. Rookverbod Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen in alle gesloten ruimten op school. In open plaatsen geldt dit verbod op weekdagen tussen 6.30u s morgens en 18.30u s avonds.

19 Tijdens extra-murosactiviteiten is het elke dag verboden te roken tussen 6.30u s morgens en 18.30u s avonds. Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden. 15. Leefregels a. Gedragsregels Algemeen - Ik doe niet aan een ander wat ik zelf niet graag heb dat men aan mij doet. - Ik ben vriendelijk tegen de andere kinderen. - Ik toon respect voor de anderen. - Ik houd me aan de klasafspraken. - In woord en daad ben ik beleefd tegenover alle leerkrachten. - Ik speel zonder vechten, ruziemaken of pesten. - Ik zet anderen niet aan om iets fout te doen. - Als ik onbeleefd was of iemand pijn doe, verontschuldig ik me spontaan. - Op school gebruik ik een voorname taal, ik spreek Algemeen Nederlands. - In de gang, op de trappen en in de deuropening geef ik voorrang aan bezoekers en leerkrachten. - Eerlijk en behulpzaam zijn wordt erg gewaardeerd bij ons op school. - Mijn kapsel en kledij zijn verzorgd zonder opvallend te zijn. Veiligheid - Ik zorg dat ik ruim op tijd vertrek en tijdig op school ben. - Van huis naar school en terug neem ik de kortste of veiligste weg. - Onderweg let ik erg goed op de verkeersregels. - Ik verlaat de school nooit zonder toelating. - Ik ga rustig van en naar de klassen en op de trappen. - Bij alarm volg ik heel nauwkeurig de richtlijnen. - Bij een ongeval verwittig ik meteen een volwassene in de school. - Tijdens de speeltijden en tijdens de middagpauze blijf ik niet in de klas. - Ik speel sportief zonder ruw te zijn. - Ik blijf niet rondhangen in de toiletten of de gangen. - Afval sorteer ik netjes in de geschikte vuilnisbak. - Problemen meld ik aan de leerkracht met toezicht. - Bij het signaal stop ik met spelen en ga ik meteen naar de rij. Tijdens het eten - Mijn eten breng ik mee in een brooddoos met mijn naam erop. - Ik breng alleen een gezonde versnapering mee. - Aan tafel blijf ik rustig en verzorg ik mijn houding. In de klas - Ik doe mijn best om goed mee te werken. - Als ik iets niet versta, vraag ik om uitleg voor, tijdens of na de les. - Ik leer mijn lessen en maak mijn huiswerk. - Ik zorg ervoor dat ik altijd het nodige schoolgerei bij heb, ook voor zwem- en gymles. In de studie - Ik werk rustig en zelfstandig aan mijn huiswerk en les.

20 b. Kleding We verwachten dat alle leerlingen zich netjes kleden. Buitensporigheden kunnen door de directie en leerkrachten verboden worden. Uniform voor de lagere school Meisjes: - donkerblauwe rok (degelijke lengte), lange broek, of broekrok (géén jeans, trainingsbroek of jogging) - effen witte bloes of polo of T-shirt - effen donkerblauwe trui of sweater - witte, grijze of donkerblauwe sokken of kousen (verplicht, ook in de zomer) (géén nylonkousen) - donkere schoenen of sandalen die vast aan de voeten zitten (géén linnen schoenen; géén plateauzolen of hoge hakken; géén sleffers ) - effen donkerblauwe jas Jongens: - donkerblauwe lange broek of bermuda (géén jeans, trainingsbroek of jogging) - effen wit hemd of polo of T-shirt - effen donkerblauwe trui of sweater - witte, grijze of donkerblauwe sokken of kousen (verplicht, ook in de zomer) - donkere schoenen of sandalen (géén linnen schoenen) - effen donkerblauwe jas Kledij kleuterschool: In de kleuterschool wordt gewerkt aan zelfstandigheid. Daarom vragen we om uw kleuter gemakkelijke kleding aan te doen die hij/zij zelf kan aan- en uitdoen. Broeksriemen, bretellen, blijven om die reden dan ook beter thuis. Aan de jongsten vragen we ook om een toiletzakje met wat reservespulletjes (zeker ondergoed) te voorzien. Belangrijk voor alle kinderen: - Alle kledingstukken moeten voorzien zijn van de naam van het kind. - Voor de jongens zijn géén oorringen toegelaten en wordt een korte klassieke haarsnit vereist. - Meisjes dragen géén lange of opzichtige oorbellen. - Piercings zijn ook niet toegelaten. - Binnen de schooluren wordt géén hoofddoek gedragen. - De kinderen hebben steeds een zakdoek (eventueel papieren) bij. Ze laten juwelen zoveel mogelijk thuis. c. Persoonlijke bezittingen Het gebruik van een GSM is in de school niet toegelaten, evenals allerlei ander multimedia-apparatuur. In enkele uitzonderlijke gevallen kan een GSM toegelaten worden. Dit gebeurt telkens in overleg met de leerkracht en de directie. Het GSM-toestel wordt dan afgezet en aan de klasjuf in bewaring gegeven tijdens de lessen. Wapens en voorwerpen die als wapen kunnen gebruikt worden, worden ook niet toegelaten binnen de school.

21 Als school zijn wij niet verantwoordelijk voor het verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen. Er wordt sterk aangeraden om alle kleding, voorwerpen, te voorzien van een naam. Zaken die niets met het schoolgebeuren te maken hebben, worden thuis gelaten! d. Milieubeleid Wij proberen ook ons steentje bij te dragen voor het milieu: - boterhammen worden meegebracht in een brooddoos. - extra verpakking rond de boterhammen zoals aluminiumfolie en plastiek worden terug meegegeven naar huis. - drinken wordt meegebracht in een navulbaar, goed afsluitbaar flesje. - afval wordt gesorteerd in de klas en op de speelplaats in de desbetreffende vuilbakken. - in de winter worden deuren zoveel mogelijk gesloten en lichten gedoofd. e. Eerbied voor materiaal De kinderen mogen alle leerboeken, schriften en andere materialen gratis gebruiken zowel op school als thuis. Zowel ouders als kinderen engageren zich om zorgzaam om te gaan met het schoolmateriaal. Stelt de school vast dat het materiaal opzettelijk wordt beschadigd of veelvuldig verloren gaat, dan kan de school de gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal aanrekenen aan de ouders. 16. Echtscheiding a. Zorg en aandacht voor het kind Scheiden is een emotioneel proces. Voor kinderen die deze verliessituatie moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid, begrip en wat extra aandacht bieden. b. Neutrale houding tegenover de ouders De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen, binnen de grenzen die gebeurlijk door een rechter bepaald zijn met betrekking tot het uiterlijk gezag. Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen. 17. Revalidatie / Logopedie Revalidatie op initiatief van de ouders kan enkel tijdens de schooluren als er een gemotiveerd verslag is. De toestemming van de directie is vereist. 19. Privacy De school verwerkt persoonsgegevens van alle ingeschreven leerlingen met behulp van de computer. Dat is nodig om de leerlingenadministratie en de leerlingenbegeleiding efficiënt te organiseren. Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties, verwerkt de school ook gegevens betreffende de gezondheidstoestand van sommige leerlingen, maar dat gebeurt enkel met de schriftelijke toestemming van de ouders. De privacywet geeft je het recht te weten welke gegevens de school verwerkt en het recht deze gegevens te laten verbeteren als ze fout zijn of ze te laten verwijderen als ze niet ter zake dienend zijn. De school publiceert geregeld foto s van leerlingen op haar website, in de nieuwsbrief, Voor de publicatie van gerichte foto s vraagt de school bij het begin van het schooljaar een expliciete toestemming, overeenkomstig de privacywet.

22 Voor de publicatie van niet-geposeerde, spontane foto s en sfeerbeelden geldt de ondertekening van het schoolreglement als toestemming. Ouders die bezwaar hebben tegen de publicatie, delen dit schriftelijk mee aan de directie. 20. Engagementsverklaring Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we wel de volle steun van de ouders. Daarom maken we in onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken. Zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten. Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders. We doen dit omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op de werking van de school. Daarom plannen we bij het begin van elk schooljaar een ouderavond in de klas van uw kind. U kan er kennis maken met de leerkracht van uw kind en met de manier van werken. We willen u op geregelde tijden informeren over de evolutie van uw kind. We organiseren geregeld individuele oudercontacten. Wie niet op het oudercontact kan aanwezig zijn, kan een gesprek aanvragen op een ander moment. Als u zich zorgen maakt over uw kind of vragen hebt over de aanpak dan kan u op elke moment zelf een gesprek aanvragen met de leerkracht van uw kind. Wij verwachten dat u zich als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken ronde de opvoeding van uw kind en steeds ingaat op onze uitnodigingen tot oudercontact. Wij engageren ons om steeds te zoeken naar een alternatief overlegmoment indien u niet op de geplande oudercontactmomenten kan aanwezig zijn. Wij verwachten dat u met ons contact opneemt bij vragen of zorgen t.a.v. uw kind. Wij engageren ons om met u in gesprek te gaan over uw zorgen en vragen t.a.v. de evolutie van uw kind. Aanwezig zijn op school en op tijd komen. De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen van de schooltoelage en voor de toelating tot het eerste leerjaar. Daartoe moeten wij de afwezigheden van uw kind doorgeven aan het Departement onderwijs en aan het CLB. Wij verwachten dat uw kind dagelijks en op tijd op school is. Wij verwachten dat u ons voor 9u. verwittigt bij afwezigheid van uw kind. Het CLB waarmee wij samenwerken, staat in voor de begeleiding bij problematische afwezigheden. U kan zich niet onttrekken aan deze begeleiding. De wijze waarop wij samenwerken met het CLB vindt u in een aparte bijlage. U kan steeds bij ons terecht bij problemen. We zoeken samen naar de meest geschikte aanpak.

23 Individuele leerlingenbegeleiding. Onze school voert een zorgbeleid. Dit houdt ondermeer in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen. Dit doen we door het werken met een leerlingvolgsysteem. Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte individuele begeleiding. Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg. We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind zal georganiseerd worden. Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u als ouder verwachten. Wij verwachten dat u ingaat op onze vraag tot overleg en de afspraken die we samen maken opvolgt en naleeft. Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal. Onze school is een Nederlandstalige school. Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat hun kind het wat moeilijker heeft bij het leren. Wij als school engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling. Wij verwachten van de ouders dat ze er alles aan doen om hun kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van Nederlands. Dit kan ondermeer door: Te zorgen voor een Nederlandstalige begeleiding van uw kind bij het maken van zijn huistaak, bij het leren van zijn lessen, Bij elk contact met de school zelf Nederlands te praten of er voor te zorgen dat er een tolk is. Uw kind te laten aansluiten bij een Nederlandstalige jeugdbeweging, sportclub, cultuurgroep, academie (muziek, woord, plastische kunsten, ) Uw kind dagelijks naar Nederlandstalige tv-programma s te laten kijken en er samen met hem over te praten. Uw kind dagelijks naar Nederlandstalige radioprogramma s te laten luisteren. Uw kind met Nederlandstalige computerspelletjes te laten spelen. Geregeld Nederlandstalige boeken uit te lenen in de bibliotheek en er uit voor te lezen of ze uw kind zelf te laten lezen. Binnen de school en bij elke schoolactiviteit enkel Nederlands te praten met uw kind, met andere kinderen, met het schoolpersoneel en met andere ouders. Uw kind, in zijn vrije tijd, geregeld te laten spelen met zijn Nederlandstalige vriendjes. Uw kind in te schrijven voor Nederlandstalige vakantieactiviteiten. Dit reglement wordt eenmalig meegegeven en dient door de ouders tot het einde van het 6 de leerjaar bewaard te worden. Indien er zich wijzigingen of aanvullingen voordoen, zullen deze losbladig worden meegegeven. Versie van 1 september 2010

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders III Het reglement 1. Engagementsverklaring Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind. Het is goed dat u zicht hebt op

Nadere informatie

Infobrochure Schoolreglement

Infobrochure Schoolreglement Infobrochure Schoolreglement 1. Contacten Schoolbestuur VKORR VZW Sint-Hermesstraat, 2 9600 RONSE Voorzitter: EH Deken M T joen Schoolstructuur: Aanbod: Niveaus: Charles De Gaullestraat 10 9600 Ronse Kleuter

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2013-2014

SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2013-2014 SCHOOLREGLEMENT SCHOOLJAAR 2013-2014 Structuur Basisschool weg-wijzer is een vrije, gemengde basisschool: Vrij : een katholieke school Gemengd : zowel voor jongens als voor meisjes Basisschool : zowel

Nadere informatie

Allerlei Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar.

Allerlei Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar. Allerlei 2012-2013 Hierbij geven we graag klare afspraken en regels geldig voor het ganse schooljaar. De klas begint s morgens om 8u35 en eindigt om 11u30 ; in de namiddag is er les vanaf 12u50 tot 15u30.

Nadere informatie

Schoolbrochure. met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie KLEUTERSCHOOL KASTERLEE. de Klimtoren

Schoolbrochure. met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie KLEUTERSCHOOL KASTERLEE. de Klimtoren Schoolbrochure met opvoedingsproject, schoolreglement en nuttige informatie 2012 2013 KLEUTERSCHOOL KASTERLEE de Klimtoren Boslaan 2 Looiven 38 2460 Kasterlee 2460 Kasterlee Tel/Fax: 014 85 00 66 Tel:

Nadere informatie

(Uittreksel uit het) CKSA. Adres: Otto Veniusstraat 22. Telefoon: 03/233.36.87. Sint-Anna Goethe. Adres: Goethestraat 1.

(Uittreksel uit het) CKSA. Adres: Otto Veniusstraat 22. Telefoon: 03/233.36.87. Sint-Anna Goethe. Adres: Goethestraat 1. (Uittreksel uit het) Schoolreglement Sint-Anna Goethe schooljaar 2013-2014 (Het volledige schoolreglement is raadpleegbaar op school) 1. Contact met de school Schoolbestuur CKSA Gedelegeerd bestuurder:

Nadere informatie

1 ENGAGEMENTSVERKLARING

1 ENGAGEMENTSVERKLARING Beste ouders, Ons schoolreglement bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de jaarlijkse info brochure met nuttige informatie over het lopende schooljaar en contactgegevens. Ze wordt elk jaar aangepast

Nadere informatie

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen

Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1 Wettelijke bepalingen Dit moet u doornemen 1. Orde en tuchtmaatregelen http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/database/document/document.asp?docid=14691 1.1 Ordemaatregel Wanneer een leerling de goede werking

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT VRIJE BASISSCHOOL HET TALENT KERKHOEK HOUTEM (VEURNE)

SCHOOLREGLEMENT VRIJE BASISSCHOOL HET TALENT KERKHOEK HOUTEM (VEURNE) SCHOOLREGLEMENT VRIJE BASISSCHOOL HET TALENT KERKHOEK 8 8630 HOUTEM (VEURNE) 1 Schoolreglement- Deel 3: Reglement en Engagementsverklaring DEEL III: HET REGLEMENT 1. ENGAGEMENTSVERKLARING Ouders hebben

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon

Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon Schoolreglement Vrije Basisschool De Zeeboon Schoolreglement schooljaar 2015-2016 1 Beste ouder, Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel bevat heel wat nuttige informatie en

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogsich project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen en organisatorische afspraken

1. Algemene bepalingen en organisatorische afspraken 1. Algemene bepalingen en organisatorische afspraken Regelmatige leerling Een leerplichtige leerling die ingeschreven is in onze school moet, behoudens wettige afwezigheid, aanwezig zijn in de school en

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

Info van de school. OCHTEND MIDDAG AVOND maandag, dinsdag,

Info van de school. OCHTEND MIDDAG AVOND maandag, dinsdag, SINT-GREGORIUSCOLLEGE Basisonderwijs Alfons Biebuycklaan 24 en Henri Bouckaertstraat 29 9050 Gentbrugge T 09/230 82 40 F 09/231 04 22 E-mail: directie@sint-gregoriuscollege.be www.sint-gregoriuscollege.be

Nadere informatie

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind

K O R E N B L O E M. een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind 2 Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

Deel 3 Schoolreglement

Deel 3 Schoolreglement Deel 3 Schoolreglement 1 1 ENGAGEMENTSVERKLARING Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen. Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar

Nadere informatie

Schoolreglement algemeen deel

Schoolreglement algemeen deel Schoolreglement algemeen deel Model schoolreglement voor het basisonderwijs 2 Beste ouder, Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel bevat heel wat nuttige informatie en contactgegevens.

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang 2019-2020 2,5 tot 12 jarigen In opdracht van KOV verzorgt Infano vzw de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan u meer informatie terugvinden. Heeft u nog

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Leefregels Angelus LEEFREGELS VAN HET ANGELUSINSTITUUT

Leefregels Angelus LEEFREGELS VAN HET ANGELUSINSTITUUT GVBS Angelusinstituut Roodebeeksesteenweg 586 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe Tel.: 02/770 28 40 Fax: 02/771 38 50 www.angelusinstituut.be directie@angelusinstituut.be secretariaat@angelusinstituut.be Leefregels

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE 1 ALGEMEEN - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

IV. ORDE- EN TUCHTREGLEMENT

IV. ORDE- EN TUCHTREGLEMENT IV. ORDE- EN TUCHTREGLEMENT Het orde- en tuchtreglement is een middel om de goede gang van zaken in onze opvoedingsgemeenschap te waarborgen. Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert

Nadere informatie

INFORMATIE OVER DE SCHOOL Afsprakennota

INFORMATIE OVER DE SCHOOL Afsprakennota Stedelijke Basisschool Koekoekstraat 26 8793 Sint-Eloois-Vijve 056/60.65.85 info@vijve.be INFORMATIE OVER DE SCHOOL Afsprakennota 2014-2015 0 Afsprakennota. 1. Algemene regels 1.1 Regelmatige leerling

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur

WELKOM. Tot binnenkort. Directeur WELKOM Dag flinke jongen, grote meid, wij zijn heel blij dat je binnenkort naar onze school komt. In dit boekje vind je informatie over onze werking. Je ouders zullen dit samen met jou graag doornemen.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang BO

Huishoudelijk reglement buitenschoolse opvang BO ALG 09 - /5-09-203 BO Hoofdzetel Locatie buitenschoolse opvang: Essen Kapellen Brecht Hofstraat 4 Kapelsestraat 37 Leopoldstraat 5 290 Essen 2950 Kapellen 2960 St Lenaarts 03/664.87.23 GSM 0470 0 80 55

Nadere informatie

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind Deel 8: Leefregels voor het schoolkind ( exemplaar ouders en kind) Inhoud 1. Taal 2. Te laat komen 3. Schoolpoort 4. Goeiedag 5. De speelplaats 6. Schoolgerei 7. Agenda 8. Kledij 9. Geld 10. Speelgoed

Nadere informatie

Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad.

Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad. OVERLEG Heett sscchool lrreegl leemeentt 1. PARTICIPATIEDECREET Het ontwerp en elke wijziging van het schoolreglement moet door het schoolbestuur eerst overlegd worden op de schoolraad. 2. WETTELIJK KADER

Nadere informatie

Deel pedagogisch project - informatie

Deel pedagogisch project - informatie Deel 1 Pedagogisch project Informatie 2018-2019 1 P Een O Door O Openheid R De T Elk Pedagogisch project nieuwe school is een nieuw Project dat vraagt om Participatie. Participatie van ouders omdat wij

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

Info ivm het schoolreglement

Info ivm het schoolreglement Info ivm het schoolreglement 2018-2019 Beste ouders, We zijn er ons van bewust dat het schoolreglement een erg lijvig document is met lange moeilijke wetteksten. Daarom hier voor jullie de belangrijkste

Nadere informatie

INHOUD. Stedelijke Basisschool de Vlieger

INHOUD. Stedelijke Basisschool de Vlieger INHOUD Inleidend woord van de directeur... 3 1. Pedagogisch project... 4 2. Schooluren... 5 3. Communicatie met de ouders... 6 4. Aanmelden en inschrijven... 7 5. Schooltoelage... 8 6. Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Heilig-Grafinstituut. internaatsreglement. (1 september 2013)

Heilig-Grafinstituut. internaatsreglement. (1 september 2013) Heilig-Grafinstituut internaatsreglement (1 september 2013) Inleiding Al ruim driehonderd jaar biedt het Heilig Graf in Turnhout internaat voor meisjes aan. Als interne van deze school behoor je dan ook

Nadere informatie

Basisschool Sint-Antonius Pastoor Bontestraat 2 9900 Eeklo tel. 09 377 32 30 -Fax 09 377 56 34 e-mail: helga.grootaert@coltd.be.

Basisschool Sint-Antonius Pastoor Bontestraat 2 9900 Eeklo tel. 09 377 32 30 -Fax 09 377 56 34 e-mail: helga.grootaert@coltd.be. Basisschool Sint-Antonius Pastoor Bontestraat 2 9900 Eeklo tel. 09 377 32 30 -Fax 09 377 56 34 e-mail: helga.grootaert@coltd.be Schoolreglement 2015-2016 Goedgekeurd op de schoolraad van 25 augustus 2015

Nadere informatie

Vrije Basisschool Beverst

Vrije Basisschool Beverst Schoolreglement Vrije Basisschool Beverst 1 Contacten Schoolbestuur Onze school is een van de twaalf scholen van de scholengemeenschap K.O.D.B. (Katholiek Onderwijs Dekenaat Bilzen). Deze twaalf scholen

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang Schooljaar 2019-2020 2,5 tot 12 jarigen In opdracht van de Steinerschool te Anderlecht verzorgt Infano vzw de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan u meer

Nadere informatie

Uittreksel verkorte versie schoolreglement

Uittreksel verkorte versie schoolreglement Uittreksel verkorte versie schoolreglement Beste ouders, Deze bijlage is een uittreksel, met de meeste praktische afspraken die op onze school toegepast worden, uit het volledige schoolreglement van onze

Nadere informatie

Regio, locatie en contactgegevens van onze school

Regio, locatie en contactgegevens van onze school Regio, locatie en contactgegevens van onze school De volgende gemeenten en deelgemeenten behoren geheel of gedeeltelijk tot de regio van onze school : Beringen, Beverlo, Heppen, Leopoldsburg, Paal, Koersel,

Nadere informatie

LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee

LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee Dag jongen, dag meisje, Je bent echt WELKOM in dit grote huis. Heel wat uurtjes per dag ben je hier aanwezig. Het is zo een beetje een tweede

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG TE BIKSCHOTE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG TE BIKSCHOTE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG TE BIKSCHOTE 1. GEGEVENS VAN DE ORGANISATIE EN LOCATIE De voor- en naschoolse opvang van onze Gemeentelijke Basisschool gaat door in het schoolhuis,

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar

Schoolinterne afspraken eerste leerjaar G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be Schoolinterne afspraken eerste leerjaar Samen leven, samen

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA. 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken

AFSPRAKENNOTA. 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken AFSPRAKENNOTA 1 Algemene bepalingen en organisatorische afspraken 1 Regelmatige leerling Een leerplichtige leerling die ingeschreven is in onze school moet, behoudens gewettigde afwezigheid, aanwezig zijn

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT 1.Inschrijven van leerlingen 2.Weigeren : ontbinden van de inschrijving: 3.Toelatingsvoorwaarden eerste leerjaar

SCHOOLREGLEMENT 1.Inschrijven van leerlingen 2.Weigeren : ontbinden van de inschrijving: 3.Toelatingsvoorwaarden eerste leerjaar SCHOOLREGLEMENT 1.Inschrijven van leerlingen Je kind is pas ingeschreven in onze school als de ouders(s) schriftelijk instem(t)(men) met het pedagogisch project en het schoolreglement. Bij de inschrijving

Nadere informatie

Infobrochure Heilig Hart college Infano vzw

Infobrochure Heilig Hart college Infano vzw Infobrochure Heilig Hart college Infano vzw Vanaf dinsdag 1 september 2015 werkt GVBS Heilig-Hartcollege samen met het centrum voor kinderopvang Infano vzw voor de organisatie van de voor- en naschoolse

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR- EN NASCHOOLSE OPVANG GBS T HAEGJE INHOUD 1 ALGEMEEN ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 1.1

Nadere informatie

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron In de klas Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron Ik en de school (-taken) - Ik praat in het schoolgebouw enkel Nederlands - Wanneer ik op school aankom, voor 08u30, ga ik onmiddellijk naar

Nadere informatie

Onze - Lieve - Vrouwinstituut G.V. Basisschool "De Reuzenboom" Spoorweglaan Boom tel. 03/ fax 03/

Onze - Lieve - Vrouwinstituut G.V. Basisschool De Reuzenboom Spoorweglaan Boom tel. 03/ fax 03/ Onze - Lieve - Vrouwinstituut G.V. Basisschool "De Reuzenboom" Spoorweglaan 24 25 2850 Boom tel. 03/888.92.92 fax 03/843.36.02 secretariaat@dereuzenboom.be directie@dereuzenboom.be www.dereuzenboom.be

Nadere informatie

A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent

A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Stedelijke Basisschool De Panda A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Reglement van de kleuterschool Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! 1. Algemene

Nadere informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie

Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie Schoolbrochure met schoolreglement algemene informatie DEEL 3 Met de ouders Samenwerking Je bent onze partner in de opvoeding van je kind. Goede samenwerking is hierbij cruciaal. Je kan steeds bij ons

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang Schooljaar ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang Schooljaar 2019-2020 2,5 tot 12 jarigen In opdracht van de school De Leerboom verzorgt Infano vzw de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan u meer informatie

Nadere informatie

Om uw kind bij ons ingeschreven te laten, moet u als ouder akkoord gaan met het schoolreglement.

Om uw kind bij ons ingeschreven te laten, moet u als ouder akkoord gaan met het schoolreglement. 8 september 2016 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar bracht terug enkele vernieuwingen met zich mee voor het schoolreglement. Alle nieuwigheden staan hieronder opgesomd met een korte verduidelijking erbij.

Nadere informatie

Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 2018

Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 2018 Resultaten tevredenheidsonderzoek ouders 018 Enkele weken geleden kreeg u van ons de vraag een tevredenheidsenquête in te vullen. Met deze enquête wilden wij de stem van de ouders laten spreken: hoe tevreden

Nadere informatie

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat Oostende 059 /

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat Oostende 059 / Infobrochure Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat 38 8400 Oostende 059 / 70 55 62 tkleincollege.olvo@gmail.com Www.tkleincollege.be Hartelijk welkom! Beste ouders Bij de start van het nieuwe

Nadere informatie

WOORD VOORAF 4 WELKOM IEDEEEN 5 DEEL 1: PEDAGOGISCH PROJECT DEEL 2: HET REGLEMENT

WOORD VOORAF 4 WELKOM IEDEEEN 5 DEEL 1: PEDAGOGISCH PROJECT DEEL 2: HET REGLEMENT Schoolreglement WOORD VOORAF 4 WELKOM IEDEEEN 5 DEEL 1: PEDAGOGISCH PROJECT DEEL 2: HET REGLEMENT 6 7 HOOFDSTUK 1. ENGAGEMENTSVERKLARING 1.1. Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders.

Nadere informatie

infoavond Basisschool De Sprong Burgemeester Philipslaan Maaseik

infoavond Basisschool De Sprong Burgemeester Philipslaan Maaseik infoavond Jaarplanning 2017-2018:(= onder voorbehoud) Er werd een voorlopige planning gemaakt van alle activiteiten die in de loop van het schooljaar plaatsvinden. Je kan deze planning raadplegen op de

Nadere informatie

een team met zorg voor een buitengewoon kind

een team met zorg voor een buitengewoon kind 1 K O R E N B L O E M INSTITUUT VOOR INDIVIDUEEL ONDERRICHT Korenbloemstraat 17, 9000 Gent Tel.: 09/269 92 70 fax: 09/269 92 79 een team met zorg voor een buitengewoon kind Elinda, Murat en Collin. Elinda

Nadere informatie

SCHOLENGROEP SINT-REMBERT: SCHOOLREGLEMENT BASISSCHOLEN

SCHOLENGROEP SINT-REMBERT: SCHOOLREGLEMENT BASISSCHOLEN 01 sep 2015 SCHOLENGROEP SINT-REMBERT: SCHOOLREGLEMENT BASISSCHOLEN 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Inleiding... 4 3 Engagementsverklaring... 5 1.1 Een intense samenwerking tussen onze school en ouders: afspraken

Nadere informatie

SCHOOLBROCHURE. 4. Schoolreglement Lagere School BASISSCHOOL DON BOSCO

SCHOOLBROCHURE. 4. Schoolreglement Lagere School BASISSCHOOL DON BOSCO SCHOOLBROCHURE 4. Schoolreglement Lagere School BASISSCHOOL DON BOSCO Sint-Bernardsesteenweg 665 2660 Hoboken Tel: 03/ 825 07 76 Fax: 03/ 825 07 75 directie@basisschooldonbosco.be Inhoudsopgave Schoolreglement...

Nadere informatie

Schoolreglement basisschool Trapop

Schoolreglement basisschool Trapop Schoolreglement basisschool Trapop 2015-2016 AFWEZIGHEDEN Daar er voor de kleuters nog geen leerplicht is, moeten afwezigheden niet gewettigd worden door een geschreven bericht. Het is echter wenselijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen Organiserend bestuur en contactgegevens Vestigingen Contactpersonen

Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen Organiserend bestuur en contactgegevens Vestigingen Contactpersonen werkingsreglement 2 Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen... 5 1.1 Organiserend bestuur en contactgegevens... 5 1.1 Vestigingen... 5 1.2 Contactpersonen... 5 1.3 Openingsuren... 6 1.4 Bereikbaarheid in noodgevallen...

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief september - oktober 2017

Nieuwsbrief september - oktober 2017 Nieuwsbrief september - oktober 2017 Kalender september 30 augustus KS 19u30 Infoavond voor de kleuterschool 1 september school WELKOM! 4 september L4 19u00 Infoavond voor de ouders van L4 5 september

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogisch project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2015-2016 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. Speelplaats 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. 2) Speeltijd - Ik blijf op de speelplaats. - Ik mag niet eten en drinken

Nadere informatie

1 Werken aan een schooleigen christelijke identiteit

1 Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 1 Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 1.1 Wie zijn wij? Waar staan wij voor? 1.1.1 Katholiek: Onze inspiratie van onze schoolwerking is gebaseerd op het evangelie. Hieraan willen wij zingeven,

Nadere informatie

4 Getuigschrift op het einde van het basisonderwijs (Deel III, punt 8)

4 Getuigschrift op het einde van het basisonderwijs (Deel III, punt 8) Het schoolreglement gewoon basisonderwijs 2019-2020: Overzicht van de wijzigingen vanuit de overheid 1 Engagementsverklaring van het katholiek onderwijs (Deel II) Het pedagogisch project van de school

Nadere informatie

3. SCHOOLREGLEMENT. 1 van 19

3. SCHOOLREGLEMENT. 1 van 19 3. SCHOOLREGLEMENT 1 van 19 Inhoudstafel: 3.1 Engagementsverklaring p 3 3.2 Inschrijven van leerlingen p 5 3.3 Ouderlijk gezag p 7 3.4 Organisatie van leerlingengroepen p 8 3.5 Afwezigheden 3.6 Onderwijs

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang 2018 2019 2,5 tot 12 jarigen Infano vzw verzorgt de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan u meer informatie terugvinden. Heeft u nog vragen, dan kan u

Nadere informatie

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat 38 8400 Oostende 059 / 70 55 62 olaoos@skynet.be Www.tkleincollege.be

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat 38 8400 Oostende 059 / 70 55 62 olaoos@skynet.be Www.tkleincollege.be Infobrochure Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat 38 8400 Oostende 059 / 70 55 62 olaoos@skynet.be Www.tkleincollege.be Hartelijk welkom! 8. Afspraken i.v.m. zwemmen K3: watergewenning start

Nadere informatie

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school!

Reglement van de kleuterschool. Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! Stedelijke Basisschool De Panda A.Vermeylenstraat 2 9000 Gent Reglement van de kleuterschool Indien uw kind in het begonnen schooljaar 6 jaar wordt, vraag ook een reglement van de lagere school! 1. Algemene

Nadere informatie

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat Oostende 059 /

Infobrochure. Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat Oostende 059 / Infobrochure Onze-Lieve-Vrouwecollege Aartshertoginnestraat 38 8400 Oostende 059 / 70 55 62 tkleincollege.olvo@gmail.com www.tkleincollege.org Hartelijk welkom! Beste ouders Bij de start van het nieuwe

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwecollege Vuurtoren

Onze-Lieve-Vrouwecollege Vuurtoren Nieuw in het schoolreglement 2014-2015 1 Data schooljaar 2014 2015: Data oudercontacten: onthaalmoment/open deur: donderdag 28 augustus 2014: 16u.30 18u.00 eerste schooldag/ troostkoffie: maandag 1 september

Nadere informatie

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2

VCLB. E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 VCLB E. VCLB IN DE ZONNEWIJZER p. 2 E.1 Werking van het CLB p. 2 E.2 Openingsuren van het centrum p. 3 E.3 Samenwerking met het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding p. 3 E.4 Belangrijk voor leerlingen

Nadere informatie

Aanvulling schoolreglement

Aanvulling schoolreglement Aanvulling schoolreglement Schooljaar 2017-2018 Bijlage schoolreglement Schooljaar 2017-2018 [Geef hier de samenvatting van het document op. De samenvatting is een korte beschrijving van de inhoud van

Nadere informatie

Je kunt je kind inschrijven op onze school:

Je kunt je kind inschrijven op onze school: Inschrijving 1.Hoe en wanneer Je kunt je kind inschrijven op onze school: op de opendeurdagen op de schooldagen tussen 9 uur en 12 uur op werkdagen van 1 tot 3 juli en vanaf 24 augustus tussen 9 uur en

Nadere informatie

Schooljaar OKAN INFOBROCHURE. OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Oudenaarde

Schooljaar OKAN INFOBROCHURE. OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers. Oudenaarde Schooljaar 2018-2019 OKAN INFOBROCHURE OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers Oudenaarde 2 Sint-Catharinacollege Kleine Karmelietenstraat 3 9500 Geraardsbergen Telefoon: 054/43 30 82 - GSM: 0473 523991

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school

Bijlagen bij de schoolbrochure lagere school Bijlagen bij de schoolbrochure 2017-2018 lagere school De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Schoolreglement GVBS Sint-Martinus

Schoolreglement GVBS Sint-Martinus Versie mei 2014 Schoolreglement GVBS Sint-Martinus (Don Bosco & Sint-Jan) VZW Vrije Basisscholen KEi Beveren BE0430.949.818 Grote Markt 24 bus 201 9120 Beveren 03 755 69 23 www.sgkei.be Schoolreglement

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2017-2018 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE OUDERS

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE OUDERS ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE OUDERS tel. 089 867436 oogappel@kbaoneeroeteren.be 1. ALGEMEEN o Schooluren: van 08.45 uur tot 12.00 uur van 13.15 uur tot 15.35 uur o Alle spullen van uw kind zijn voorzien

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool

Bijlagen bij de schoolbrochure kleuterschool Bijlagen bij de schoolbrochure 2016-2017 kleuterschool De schoolbrochure vindt u terug op onze website www.basisschoolopoeteren.be Gelieve het document op pagina 2 ondertekend terug te bezorgen aan de

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle

Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle In opdracht van de school GO Zilverberk verzorgt Infano vzw de voor en naschoolse opvang in de school van uw kind In deze brochure vindt u alvast meer informatie.

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen

Infobrochure schoolopvang ,5 tot 12 jarigen Infobrochure schoolopvang 2018 2019 2,5 tot 12 jarigen In opdracht van de gemeente Londerzeel verzorgt Infano vzw de voor- en naschoolse opvang in uw school. In deze brochure kan u meer informatie terugvinden.

Nadere informatie

Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle

Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle Infobrochure schoolopvang GO Zilverberk Halle In opdracht van de school GO Zilverberk verzorgd Infano vzw de voor en naschoolse opvang in de school van u kind In deze brochure vindt u alvast meer informatie.

Nadere informatie

Het schoolreglement: De okkernoot

Het schoolreglement: De okkernoot Het schoolreglement: De okkernoot 1. De uurregeling en voor en naschoolse opvang maandag dinsdag Woensdag donderdag Vrijdag 12.05 uur middagpauze middagpauze middagpauze middagpauze De directie en de leerkrachten

Nadere informatie

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57.

Onze school. Afdeling De Stap Pastorijstraat 60, 2590 Berlaar 03/ Afdeling Heikant Aarschotsebaan 60, 2590 Berlaar 015/24.57. Onthaalbrochure Beste ouders Van harte welkom in onze school! Het verheugt ons dat jullie voor het onderwijs en de opvoeding van jullie zoon / dochter een beroep doen op onze school. In deze brochure

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouw ten Bos.

Onze-Lieve-Vrouw ten Bos. Guimardstraat 1 1040 Brussel www.katholiekonderwijs.vlaanderen Gesubsidieerde vrije basisschool Onze-Lieve-Vrouw ten Bos. Turkyen 1, 9100 Nieuwkerken-Waas Schoolreglement 2019-2020 Beste ouder, Ons schoolreglement

Nadere informatie

SCHOOLREGLEMENT Basisschool Klimrek - Van Beverenplein E. van Beverenplein 15 9000 GENT

SCHOOLREGLEMENT Basisschool Klimrek - Van Beverenplein E. van Beverenplein 15 9000 GENT SCHOOLREGLEMENT Basisschool Klimrek - Van Beverenplein E. van Beverenplein 15 9000 GENT INHOUD 1. EVEN VOORSTELLEN... 5 1.1. Het schoolbestuur (de Inrichtende Macht)... 5 1.2. Directie... 6 1.3. Het personeel...

Nadere informatie