Het drogen van uien: zin en onzin.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het drogen van uien: zin en onzin."

Transcriptie

1 Het drogen van uien: zin en onzin. Zoals in de aanloop naar het oogstseizoen gebruikelijk, wordt er weer volop gediscussieerd over de toe passen oogst- en inschuuradviezen voor de uien. Welke gevaren liggen er op de loer? Welke droogtechniek moet je toepassen? Kachels of condensdrogen? Bij welke temperatuur? In dit gezamenlijke artikel willen wij u graag informeren over de beschikbare technieken en wat ze nu werkelijk voor het droogproces en dus de kwaliteit van uw uien betekenen. Evert Steenge (Uienadviseur) - Huub Kasius (AgroVent BV)

2 Introductie De afgelopen seizoenen hebben we het gemerkt: het drogen en bewaren van uien wordt steeds uitdagender. Hogere temperaturen in combinatie met extreme en onvoorspelbare neerslag zorgen ervoor dat het startpunt van de bewaring de eerste dagen na het inschuren voor meer hoofdbrekens zorgt. Bij hogere temperaturen en veel neerslag neemt het gevaar van bacteriën toe: Erwinia carotovora en/of Pseudomonas alliicola belanden met opspattende gronddeeltjes op het blad en gaan via de huidmondjes naar binnen. Bij het ouder worden van de plant zakken ze richting hals. Dit verhaal geldt ook voor Botrytis aclada, de koprotschimmel. De sporen bereiken vanaf uienafval de bladeren. Daarom is het van groot belang zo vroeg mogelijk, maar wel verantwoord, te rooien (bij 50 % groen loof) en zo snel mogelijk te drogen. Dit betekent dat buitenlucht met een zo laag mogelijke RV moet worden gebruikt. Velen laten overigens de uien doorgroeien in de veronderstelling dat er nog tonnen bijkomen. Een meerjarige proef bij PPO laat zien dat het door laten groeien 7,1% bruto meer oplevert. Netto blijft er nog 1,1% over Verhalen dat bij snel drogen de halzen dichtschroeien (voordat de ui zijn vocht heeft afgestaan) zijn grote onzin. Het moment van rooien en het snelle drogen zijn bepalend voor het percentage rot in de bewaring. Het is belangrijk dat bacteriën/sporen zo weinig mogelijk tijd krijgen om door de hals naar binnen te gaan. P. Alliicola Erwinia Koprot In de praktijk wordt helaas continu gedroogd zonder kachel of met kachels die de buitenlucht maar met enkele graden opwarmen. In plaats van dat de uien binnen 5-6 dagen droog zijn (de hals rolt niet meer tussen duim en wijsvinger), zijn ze pas na dagen droog. De bacteriën en de sporen van de koprotschimmel hebben alle tijd om binnen te komen. Omdat het verschil tussen dag- en nachttemperatuur in september gemakkelijk meer dan 4 0 C kan zijn, wordt vocht naar binnen gedraaid. Als dan ook nog de luiken voor een (groot) deel worden dichtgedaan, is het resultaat nihil. Het gevaar voor penicillium wordt groot, de huid van de ui verweert, wordt vlekkerig. De kwaliteit van de ui holt achteruit en dat is iets dat we niet willen.. Evert Steenge Uienadviseur

3 Wat betekent dit voor de toe te passen droogtechniek? We moeten dus zo snel mogelijk drogen. Heel simpel gezegd dus met een zo hoog mogelijke temperatuur en zo laag mogelijke RV, uiteraard met voldoende lucht. De praktijkervaring die de afgelopen jaren met condensdroging is opgedaan, heeft geleerd dat drogen met een lagere luchtvochtigheid tot wel 50% het beste resultaat oplevert, waarbij het gevaar voor teveel uitdroging enorm mee blijkt te vallen. Onderzoek in het verleden laat zien dat het drogen met kachels een goede methode is om de uien zo snel mogelijk te drogen, maar in de praktijk wordt dit uit kostenoverwegingen weinig gedaan en is condensdroging eigenlijk het enige goede alternatief. Om met conventionele techniek een dergelijke lage RV te bereiken moet er veel bijgestookt worden met de gaskachels, gemiddeld ca 5-7 graden Celsius in ons klimaat. Daarnaast wil je een zo kort mogelijke droogtijd, waarvoor je de lucht eigenlijk naar ruim 30 graden wilt verwarmen. Dit vraagt véél kachelcapaciteit. Het zogenaamde doorstoken met lagere capaciteiten en deels gesloten luiken raden we absoluut af, het risico op condensatie is eenvoudigweg te groot! Het grote verschil tussen drogen met kachels en condensdrogen, is dat een condensdroger vanaf de eerste minuut droogt! Grafiek RV met condensdrogen: rood = buiten-rv (40-95%) Blauw = kanaal-rv (50-65%) Grafiek temperaturen met condensdrogen: onderste = buitentemperatuur (15-30 ⁰C) Bovenste= kanaaltemp. (32-35 ⁰C) overige = producttemperaturen (30-32 ⁰C) De producttemperatuur wordt meestal beperkt tot 32 ⁰C Welke methode je ook kiest, we zullen moeten accepteren dat het niet meer vanzelfsprekend is dat we met gratis buitenlucht in de meeste jaren wel een droog en kwalitatief goed product zullen krijgen. Welke mogelijkheden hebben we eigenlijk? Hierna volgt een overzicht met voor- en nadelen van de diverse methoden en technieken.

4 Drogen zonder kachels, enkel met buitenlucht Het zal duidelijk zijn, dit werkt niet in ons klimaat. Met de temperatuurverschillen tussen dag en nacht draai je juist vocht naar binnen! Drogen met beperkte kachelcapaciteit De RV van de drogende lucht heeft geen invloed op de ontwikkeling van ziektes ín de ui, maar wel op de verspreiding ervan in de bewaring. Zodra je de RV onder de 65% houdt is er niet voldoende uitwendig vocht beschikbaar en blijft de besmetting beperkt tot de reeds geïnfecteerde uien. Met beperkte kachelcapaciteit daalt de RV in het algemeen tot 70-75%, dit is dus eigenlijk niet voldoende. Daarnaast is het niet mogelijk om een hoge droogtemperatuur te bereiken van 30 ⁰C. Een hogere droogtemperatuur verkort de droogtijd met enkele dagen en vermindert koprot met gemiddeld 5%. Een bijkomend voordeel is dat geïnfecteerde uien sneller zullen wegrotten en eenvoudiger uit te lezen zijn. Deze methode is dus evenmin voldoende. Om bovengenoemde condities te kunnen bereiken mag er niet op kachelcapaciteit en gas worden bezuinigd. Alternatieven: Om een lage RV te bereiken kun je twee dingen doen: de lucht verwarmen waardoor deze meer vocht kan opnemen en de relatieve vochtigheid in procenten daalt, of simpelweg het vocht uit de lucht verwijderen. Energetisch is het stoken met veel gas ook niet efficiënt, voor iedere kilo propaangas die verbrand wordt ontstaat 1,6 kg aan water, die we ook weer uit de bewaring moeten verwijderen. Dit brengt ons bij het alternatief, het verwijderen van het vocht uit de lucht en proberen de energie die daarvoor nodig is in de bewaring te houden.

5 Verwijderen van het vocht met behulp van absorptiedrogers Verwijderen van het vocht met condensdroging Deze techniek wordt inmiddels regelmatig toegepast in de tuinbouw. Het vocht wordt langs een zout geleid dat Het het vocht principe uit is de eenvoudig: lucht opneemt. als je vochtige Het zout lucht moet langs vervolgens een koud geregenereerd oppervlak leidt, worden condenseert waarbij het het opgenomen vocht komt vocht er veel wordt warmte afgevoerd. vrij, de condensatiewarmte Deze techniek is inmiddels van water. goed Dit bruikbaar, is analoog maar aan het haalt ijskoude bij lange flesje na niet drinken de capaciteit dat uit de die vereist koelkast wordt wordt voor gehaald het drogen op een van warme uien zomerdag. en is dus geen reële optie. In de simpelste vorm doet het verdamperblok van een koelmachine dit al, koelen is immer drogen, en drogen is koelen. Echter, we willen het product ook op temperatuur houden, dus zullen we de afgekoelde lucht weer moeten opwarmen. Het principe is niet nieuw, de eerste experimenten met condensdroging dateren al uit de jaren 70. Met de techniek uit die tijd was het echter nog niet mogelijk om de afgekoelde lucht zodanig terug te verwarmen met een acceptabel energieverbruik, dat de temperatuur van de drogende lucht stabiel bleef. Pas in de afgelopen tien jaar is de techniek opnieuw opgepakt, wat heeft geresulteerd in systemen die in staat zijn de condensatiewarmte terug te leiden naar verwarmingsblokken (eigenlijk de condensors van de koelmachine) en daarmee de lucht op temperatuur te houden. Deze techniek werkt, maar heeft wel een aantal nadelen: In de bewaarcel hangen erg veel blokken en leidingen, naast de verdampers voor de koeling komen er extra blokken bij voor de verwarming, allen met hun eigen toe- en afvoerleidingen. Dit is niet bevorderlijk voor de luchtstroming, wat dan ook resulteert in veel afstelwerk om het geheel goed uit te balanceren. Voor ieder ontwerp bewaarschuur is het systeem dan ook weer net even anders. Bij meerdere cellen vereisen deze systemen veel buffercapaciteit en complexe leidingwerken met veel afsluiters. In de praktijk wordt daarom vaak een concessie gedaan en is 100% gelijktijdig drogen in meerdere cellen niet mogelijk. Bij grote bewaringen is het circuit dat de verdampers en verwarmingen voedt vaak een secundair systeem met water/glycol. Eigenlijk zou je uit principe geen leidingen met vloeistof in de bewaring willen hebben. Als het systeem ouder wordt zal dit veel extra inspectie en onderhoud gaan vereisen. Deze klassieke systemen kunnen goed werken, maar zijn eigenlijk gebaseerd op het bij elkaar combineren van individuele stukken traditionele techniek.

6 Verbeterde condensdroging : VaccTek Uit de eerste bewaringen die met bovengenoemde systemen zijn uitgerust is de techniek doorontwikkeld tot een complete unit die alles in één apparaat combineert, zonder vloeistofstromen in de bewaring: de VaccTek. Vergelijk het met een enorme condens-wasdroger die we ook thuis inzetten om de was te drogen: in plaats van een installatie is het een machine geworden. De uitdaging die moest worden opgelost was alle componenten zodanig op elkaar af te stemmen zodat er een uitgebalanceerd systeem ontstond dat automatisch en onafhankelijk van de inrichting van de bewaarcel twee dingen doet: met een druk op de knop de drogende lucht regelen op een gewenste RV én op een hogere temperatuur, onafhankelijk van de condities van de buitenlucht. Met vier seizoenen ervaring en tientallen operationele units is deze techniek inmiddels volledig uitgerijpt. De integratie van alle functies in één machine heeft ook als voordeel dat de besturing heel erg eenvoudig is geworden. Tenslotte runnen we een bewaring en geen fabriek met een complexe procesbesturing. Inmiddels zijn er vele extra s bijgekomen die de techniek nog beter toepasbaar maken: Geschikt voor ieder type kistenbewaring, zowel zuig-als blaassystemen Geïntegreerde warmtepomp voor nadrogen als de condensatiewarmte op is. Nadrogen bij lage temperatuur, dus ná het inkoelen. Een echte actuele meting van de hoeveelheid afgevoerd condenswater, dit geeft een extra indicatie over het verloop van het droogproces. De investering in deze complete eenheden is wat hoger, maar daarvoor bieden ze 100% gelijktijdigheid bij meerdere cellen, betere regeling, een warmtepomp en op termijn aanzienlijk lagere onderhoudskosten. Ook de installatie en inbedrijfstelling is aanzienlijk vereenvoudigd, het is tenslotte een machine in plaats van een installatie. Voor de bulkbewaring is de techniek nog kostbaar. De toepassing vinden we (nog) vooral in de kistenbewaring, waarbij de mogelijkheid ontstaat om meerdere partijen na elkaar in één cel te drogen (de droogtijd wordt bijna gehalveerd). Een capaciteit van bijvoorbeeld 500 ton kan dan voor 1000 ton worden ingezet. Plaatsing van een VaccTek in een nieuwe bewaarschuur..

7 Feiten en fabels over condensdroogtechniek: Er bestaat veel discussie over de zin- en onzin van condensdrogen, daarom hieronder enkele feiten op een rij: Condensdroging biedt geen energetisch voordeel t.o.v. drogen met kachel! Dit klopt als je uitgaat van drogen met een hoge RV, dat kan met beperkte kachelcapaciteit. Zodra je écht goed wilt drogen moet de RV lager zijn 65% en dan is condensdroogtechniek veruit de beste methode, zeker v.w.b. energiekosten. Vaak worden de energiekosten van drogen bij een RV van 75% vergeleken met die van condensdrogen bij 50-65%, deze vergelijking is natuurlijk niet terecht. Maak je de vergelijking voor drogen bij 30 graden en lage RV, dan is condensdroging tot 70% efficiënter (ca. 0,4 cent t.o.v. 1,5 cent energiekosten per kg). Condensdroging is duur! De investering is inderdaad hoger, maar dit betekent nog niet dat het duur is.. Als de doelstelling is om altijd, ieder jaar weer, een goed gedroogd product te leveren met procenten minder verliezen en een lager energieverbruik, dan is de extra investering in veel gevallen alleen al uit kostenoverwegingen goed rond te rekenen. De techniek is dan ook, mits voorzien van een warmtepomp, opgenomen in de Energie-Investeringsaftrek regeling (EIA) Wat telt zijn de droogkosten per ton, níet de extra investering per ton! De extra investering bedraagt over tien jaar slechts 0,5-1 cent per kg, wat absoluut wordt goedgemaakt met minder uitval en energiebesparing. Echter, minstens zo belangrijk is kwaliteit en leverzekerheid, jaar na jaar, dan wordt de investering zeker terugverdiend. 100% drooggarantie biedt extra commerciële mogelijkheden t.o.v. telers die dit niet als uitgangspunt hebben. Condensdroging kan ook simpeler! In principe is dit correct, de gebruikte principes in een VaccTek zijn in de basis niet anders dan die van samengestelde koeldroogsystemen met vloeistofcircuits. Echter, als het zo eenvoudig was zou de techniek al veel eerder zijn doorgebroken. Kortom, het kan, maar vereist veel gevoel en aandacht van de gebruiker en zal niet overal even goed werken. Alle functies geïntegreerd in één machine is de meest effectieve en succesvolle vorm gebleken.

8 Met condensdroging droog je teveel! Deze angst is niet terecht, zo is de afgelopen jaren gebleken. Voor de meeste uiensoorten kun je totdat de nek dicht is- niet teveel drogen. Uiteraard blijft het noodzakelijk het droogproces in de gaten te houden. Zodra de nek dicht is kan de RV hoger worden ingesteld, worden nagedroogd bij hoge temperatuur, of worden terug gekoeld, waarbij nadrogen mogelijk blijft. Deze beslissingen blijven de verantwoordelijkheid van de gebruiker, ongeacht het gebruikte systeem. Condensdroging is alleen voor de bio-teelt interessant! De techniek is in eerste instantie ontwikkelt voor de bio-teelt. De bewaarverliezen zijn daar dan ook met tientallen procenten teruggebracht tot percentages die ook in de traditionele teelt gebruikelijk zijn. Echter, inmiddels is gebleken dat condensdroging voor de meeste kistenbewaringen met mechanische koeling rendabel inzetbaar is. Zo kunnen bijvoorbeeld rode uien gegarandeerd goed gedroogd worden, wat meer mogelijkheden biedt om dit een groter vast deel van de productie te maken. Het biedt droogzekerheid voor alle teelten! U wenst meer informatie? Neem dan contact op met: AgroVent BV Gildenweg BC Emmeloord, NL Tel. +31(0) Fax. +31(0) info@agrovent.nl

Uiendag Drogen van uien: Keuzes, mogelijkheden en onmogelijkheden

Uiendag Drogen van uien: Keuzes, mogelijkheden en onmogelijkheden Drogen van uien: Keuzes, mogelijkheden en onmogelijkheden Aanleiding 3 vragen: Er zijn op dit moment veel partijen in de bewaring die niet scherp zijn. Waarom drogen op 20 C of drogen boven de 30 C? Hoe

Nadere informatie

Agrarische markt. New Business. Droog- en bewaartechniek

Agrarische markt. New Business. Droog- en bewaartechniek Agrarische markt New Business Droog- en bewaartechniek In de agrarische markt is veel energie benodigd om een optimaal groeiklimaat te realiseren. Na de productie is het de kunst om de producten optimaal

Nadere informatie

Advies uien drogen. Cel volledig ingeschuurd?

Advies uien drogen. Cel volledig ingeschuurd? Kiest u voor de 20 C of 30 C methode? Blijf dagelijks uw product fysiek controleren. RICHTLIJN OPSTART BEWAARPERIODE UIEN Deze richtlijn is bedoeld als een hulpmiddel om storemanagers en akkerbouwers te

Nadere informatie

Aardappelen verdienen een goede coach

Aardappelen verdienen een goede coach Aardappelen verdienen een goede coach Lezing HZPC telers Bewaaradvies Harry Goos Bewaren is niet moeilijk Aardappel leeft en ademt Aardappel bestaat uit 80% water Hoeveel water in de schuur Hoeveel water

Nadere informatie

Bewaarseizoen Doorwas, natrot en phytophthora

Bewaarseizoen Doorwas, natrot en phytophthora Bewaarseizoen 2010 Doorwas, natrot en phytophthora Temperatuurafwijking t.o.v. gem. Neerslagtekort Van neerslagtekort naar wateroverlast Foto: Sytze Bakker Regen na warme periode: doorwas Hoge temperaturen

Nadere informatie

Basis principes bewaring

Basis principes bewaring Basis principes bewaring Informatieavond Akkerbouw Ten Brinke 12 januari 2016 Huub Maerman Tolsma-Grisnich Basisprincipes Aardappelen bewaren Kwaliteit door kennis! Tolsma Grisnich Group Improving your

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

Module: Psychrodiagram

Module: Psychrodiagram Module: Psychrodiagram Vocht in de lucht 1 kg lucht, 20 o C 1 kg lucht, 5 o C maximaal 15 gram vocht O O O O O O O O O O O O O O O maximaal 5 gram vocht O O O O O warme lucht kan meer vocht bevatten dan

Nadere informatie

DLV Aktua Chrysant. Aanvulling op discussie over beter Coolen

DLV Aktua Chrysant. Aanvulling op discussie over beter Coolen DLV Aktua Chrysant mei 2013 Aanvulling op discussie over beter Coolen De afgelopen week zijn er door Floraholland i.s.m. LTO groeiservice en DLV Plant BV twee bijeenkomsten georganiseerd over het onderwerp

Nadere informatie

Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening.

Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening. Bedrade afstandbediening Introductie van het spare part. Knoppen en display van de afstandbediening. Wordt gebruikt om unit te starten en te stoppen. Let Op!!: Bij alleen koeling units is warmte mode niet

Nadere informatie

Warmte in de koudetechniek, een hot item

Warmte in de koudetechniek, een hot item Wijbenga info sheet 5: Warmte in de koudetechniek, een hot item In het ontwerp van een koelinstallatie wordt steeds meer aandacht besteed aan het energieverbruik. Dit kan bereikt worden door een zo hoog

Nadere informatie

Handleiding Bewaarsysteem

Handleiding Bewaarsysteem Jaritech elektro- en besturingstechniek Handleiding Bewaarsysteem Jaritech Versie 0.1 Goed bewaren is flink besparen Inhoud Inleiding... 2 Bewaren... 3 Drogen... 5 Handbediening... 6 Info... 7 Condens

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers.

Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Gedroogde lucht met absorptie luchtdrogers. Het hart van de adsorptiedrogers is de rotor of absorptiewiel. Deze bestaat uit chemisch gebonden silicagel dat vocht kan opnemen uit passerende lucht, maar

Nadere informatie

Rapportage Temperatuur- en RV-metingen

Rapportage Temperatuur- en RV-metingen Rapportage Temperatuur- en RV-metingen Meetadres Jamuflor B.V. Hoofdweg 141 1424 PE De Kwakel Uitgevoerd door: Hoofdweg 1236 2153 LR Nieuw-Vennep 24 februari 2015 5 x 6,4 m = 32 meter 5 x 6,4 m = 32 meter

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning De laatste jaren is er qua energiebehoefte veel veranderd in de woningbouw. Voorheen waren de behoefte en kosten m.b.t. verwarming in nieuwbouw woningen

Nadere informatie

AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden

AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden AT4-CAPRI klimaatbeheersing voor zwembaden Geavanceerde technologie op het gebied van klimaatbeheersing in zwembaden 3-trapswarmteterugwinning binnen- en buitenzijde in kunststof poedercoating uitgevoerd

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met gas

Duurzaam verwarmen en koelen met gas Duurzame gaswarmtepompen voor o.a.: Kantoorgebouwen Frisse Scholen Verzorgingstehuizen (P4) (P6) (P7) www.gasengineering.nl Duurzaam verwarmen en koelen met gas De voordelen van verwarmen en koelen met

Nadere informatie

Ik ben Feije de Zwart en mij is gevraagd om wat te vertellen over schermen en ontvochtiging. Ik ben onderzoeker kasklimaat en energie.

Ik ben Feije de Zwart en mij is gevraagd om wat te vertellen over schermen en ontvochtiging. Ik ben onderzoeker kasklimaat en energie. Ik ben Feije de Zwart en mij is gevraagd om wat te vertellen over schermen en ontvochtiging. Ik ben onderzoeker kasklimaat en energie. Ik vul dit in door met behulp van simulatiemodellen te berekenen wat

Nadere informatie

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV)

Luchtvochtigheid. maximale luchtvochtigheid; relatieve luchtvochtigheid; vochtdeficit. Absolute luchtvochtigheid (AV) Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid is belangrijk voor de groei. Een te hoge luchtvochtigheid betekent geringe verdampingsmogelijkheden voor de plant. De plant neemt dan niet zoveel water op en dus ook minder

Nadere informatie

BOUWDROGING door BELFOR DRYING SOLUTIONS

BOUWDROGING door BELFOR DRYING SOLUTIONS BOUWDROGING door BELFOR DRYING SOLUTIONS In critical situations you should know exactly where to put your fingers first 00:00:00 00:01:00 00:02:00 00:03:00 00:04:00 Impact Emergency Aid 00:00:00 00:01:00

Nadere informatie

Onderzoek naar het effect van schommelingen in luchtvochtigheid op het optreden van Pseudomonas cattlyea in Phalaenopsis

Onderzoek naar het effect van schommelingen in luchtvochtigheid op het optreden van Pseudomonas cattlyea in Phalaenopsis Projectverslag Onderzoek naar het effect van schommelingen in luchtvochtigheid op het optreden van Pseudomonas cattlyea in Phalaenopsis PT project nummer: 12569 Effect van schommelingen in luchtvochtigheid

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

Pool & Spa. De Hydro-Pro warmtepompen

Pool & Spa. De Hydro-Pro warmtepompen Pool & Spa Hydro-Pro_warmtepompen_Mertens.indd 1 De Hydro-Pro warmtepompen 3/2/2012 2:49:46 PM Hydro-Pro_warmtepompen_Mertens.indd 2 3/2/2012 2:49:50 PM Efficiënt en economisch De warmte van de buitenlucht

Nadere informatie

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen

Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Geïntegreerde klimaatsystemen voor gebouwen Uw huis is uw thuis. U komt er tot rust, besteedt er tijd met vrienden en familie. De ruimte waar u verblijft, moet daarom comfortabel en behaaglijk zijn als

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar

Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Check uw koeling en bespaar zo 1.000 per jaar Praktische checklist en reminderstickers Besparingstips voor productkoeling Let op ijsaanslag en onderneem actie Rekenvoordeel supermarkt Een supermarkt van

Nadere informatie

Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld. 31-10-2014, Arie de Gelder

Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld. 31-10-2014, Arie de Gelder Evaluatie, Leerpunten en Plannen Perfecte Roos Energiezuinig geteeld 31-10-2014, Arie de Gelder Opmerkingen vooraf De genoemde punten staan open voor discussie Er is geen prioriteit in de volgorde Als

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok

Penicillium in lelie. Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie. Hans Kok Penicillium in lelie Effect van terugdrogen na het spoelen op Penicilliumaantasting tijdens de bewaring van lelie Hans Kok Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit April 2010

Nadere informatie

Voorstudie Duurzaam drogen van bloembollen middels een droogsysteem met zuigende ventilatoren en actieve ontvochtiging

Voorstudie Duurzaam drogen van bloembollen middels een droogsysteem met zuigende ventilatoren en actieve ontvochtiging Voorstudie Duurzaam drogen van bloembollen middels een droogsysteem met zuigende ventilatoren en actieve ontvochtiging Dit project is uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door de partijen in de Stuurgroep

Nadere informatie

Totaalconcept belichte Groenteteelt. 12 december 2018 Lisanne Helmus (Delphy IC) & Feije de Zwart (WUR)

Totaalconcept belichte Groenteteelt. 12 december 2018 Lisanne Helmus (Delphy IC) & Feije de Zwart (WUR) Totaalconcept belichte Groenteteelt. 12 december 2018 Lisanne Helmus (Delphy IC) & Feije de Zwart (WUR) Uitgangspunten! Latente warmte terugwinnen 2 projecten Tomaat Komkommer Energie van de lampen opnieuw

Nadere informatie

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen Introductie eco2heat Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling Wie is Eco2heat? Eco2heat kiest voor duurzame, groene warmte. Aangezien ongeveer 30% van het wereld energie verbruik verwarming

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer

Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK. koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten... KOUDETECHNIEK koudetechniek procestechniek cellenbouw airconditioning service en beheer Het optimale klimaat voor uw gasten? Onze zorg! Voor de beheersing van het

Nadere informatie

Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen

Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen Nieuwe wetgeving koelinstallaties versnelt toepassing warmtepompen Door: Robin Sommers en Erik Deliege, Van Beek DIT IS EEN PUBLICATIE VAN: VAN BEEK INGENIEURS B.V. UTRECHTSESTRAAT 59 6811 LW ARNHEM +31

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD

EEN. De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD EEN De feiten op een rij! BEWUSTE KEUZE MAKEN VOOR UW NIEUWE HAARD De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst! Met de huidige discussies kunt u zich afvragen

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

De Wandelende Klimaatbox

De Wandelende Klimaatbox De Wandelende Klimaatbox Draadloze sensornetwerken in de kas Jos Balendonck NVTL studiedag, 10 maart 2015, Hof van Wageningen Robuuste agroproductiesystemen techniek voor een weerbare agrosector Sectie

Nadere informatie

Bespaar geld en energie met

Bespaar geld en energie met Bespaar geld en energie met MasterTherm warmtepompen. Neringstraat 10 8263 BG Kampen www.geoholland.nl De voordelen van een MasterTherm warmtepomp MasterTherm doet eigen research, productie en ontwikkeling

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen op gas

Duurzaam verwarmen en koelen op gas Duurzame gaswarmtepompen voor o.a.: Kantoorgebouwen Frisse Scholen Verzorgingstehuizen (P4) (P6) (P7) www.gasengineering.nl Duurzaam verwarmen en koelen op gas De voordelen van verwarmen en koelen met

Nadere informatie

www.hth-hth.nl Energie kosten besparen met Gesloten Hybride Medium-koeler (GHM)

www.hth-hth.nl Energie kosten besparen met Gesloten Hybride Medium-koeler (GHM) RBO bank 37 62 72 732 BN NL 39 RBO 0376 272 732 K o n t r ak t v o o r wa a r d e n nternet..www.hth-hth.nl Handelsr.K.v.K.04054189 BTW. NL0370 4494 1B01 Ten rlo 6 7921 V Zuidwolde Tel. 0528 371010 Fax

Nadere informatie

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015

Duurzame systemen. Comfortabel genieten, maximale energiebesparing. Het goede gevoel, het juiste te doen. 01-10 - 2015 Duurzame systemen Comfortabel genieten, maximale energiebesparing 01-10 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Onbezorgde luxe, duurzaam leven! Energiezuinig dankzij bodem-, lucht- en zonnewarmte

Nadere informatie

Luchtvochtigheid en temperatuur

Luchtvochtigheid en temperatuur Luchtvochtigheid en temperatuur Een plant moet groeien. Voor die groei heeft de plant onder meer voedingszouten en water nodig uit de bodem of het substraat. De opname van voedingszouten en water gebeurt

Nadere informatie

Condens bewaring in de pootgoedsector

Condens bewaring in de pootgoedsector Condens bewaring in de pootgoedsector Naam student: Ruud Enthoven Opleiding: Bachelor tuin en akkerbouw agrarisch ondernemerschap Module: HPON Leertaak: leertaak 8 Datum: 4-12-2015 Naam coach: Kees Westerdijk

Nadere informatie

Module: Vochtbalans van de kas

Module: Vochtbalans van de kas Module: Vochtbalans van de kas Drie kasbalansen: energiebalans (evenwicht tussen aanvoer en afvoer van energie) vochtbalans (evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht) CO 2 -balans (evenwicht tussen

Nadere informatie

ZWEMBAD LUCHTONTVOCHTIGERS CDP GAMMA VOOR COMFORT EN WELZIJN

ZWEMBAD LUCHTONTVOCHTIGERS CDP GAMMA VOOR COMFORT EN WELZIJN ZWEMBAD LUCHTONTVOCHTIGERS CDP GAMMA VOOR COMFORT EN WELZIJN ZWEMBAD ONTVOCHTIGERS VAN HOGE QUALITEIT VOOR MONTAGE IN DE ZWEMBADRUIMTE OF IN DE TECHNISCHE RUIMTE EFFICIËNT ONTVOCHTIGING VAN AGRESSIEVE

Nadere informatie

Ontvochtiger aan, schermkier dicht. Energiek Event, Marcel Raaphorst en Nieves García

Ontvochtiger aan, schermkier dicht. Energiek Event, Marcel Raaphorst en Nieves García Ontvochtiger aan, schermkier dicht Energiek Event, 11-4-2019 Marcel Raaphorst en Nieves García Waarom ontvochtigen? Door het intensiveren van de mate van isolatie in de kas loopt het vochtniveau in de

Nadere informatie

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL

D2C-Airco. Resultaten en bevindingen van project. Datum 11 april Optimair Holding BV in opdracht van Agentschap NL Resultaten en bevindingen van project D2C-Airco Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en praktijkprojecten subsidie.

Nadere informatie

Consultancy en Auditing. Procesmodellering. Overige specialiteiten

Consultancy en Auditing. Procesmodellering. Overige specialiteiten Resimac heeft een unieke hoogwaardige oplosmiddel vrije epoxy isolatie coating Thermal Barrier 600 serie ontwikkeld. Thermal Barrier is speciaal ontwikkeld om toegepast te worden om diverse warme en koude

Nadere informatie

Warmtepomp in de. aardbeiteelt: Energie-infodag 12 maart Herman Marien.

Warmtepomp in de. aardbeiteelt: Energie-infodag 12 maart Herman Marien. http://glasreg.khk.be/ www.khk.be Warmtepomp in de aardbeiteelt: Energie-infodag 12 maart 2009 Herman Marien Warmtepomp in de aardbeiteelt 1. Warmtebehoefte in de aardbeiteelt 2. Warmtepomp Wa-Wa; Lu-Lu;

Nadere informatie

ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN

ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN ERVARINGEN MET HET NIEUWE TELEN Lezing door Barend Löbker VORTUS bv Programma: Klimaat Praktijkervaringen nieuwe telen Vragen/discussie Introductie Vortus BV: 2007 25 jaar geleden door Simon Voogt opgericht

Nadere informatie

VAN CO 2 NAAR H 2 O AGENDA

VAN CO 2 NAAR H 2 O AGENDA AGENDA PRODUCT OVERZICHT INDIRECTE & DIRECTE VRIJE KOELING MOLLIER DIAGRAM ASHREA CONDITIES BASIS VORMEN ENERGIEVERBRUIK & CO 2 UITSTOOT KANTTEKENINGEN CONCLUSIES Bert Leffers STULZ Groep B.V. PRODUCT

Nadere informatie

Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant?

Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant? Luchtbevochtiging in de zomerperiode: Wat wil de plant? Leo Marcelis & Ep Heuvelink Wageningen UR: WUR Glastuinbouw Leerstoel Tuinbouwproductieketens Met medewerking van: Peter van Weel, Hendrik Jan van

Nadere informatie

Luchtgordijn voor alle seizoenen Verwarmen en koelen Single - VRF - Inverter

Luchtgordijn voor alle seizoenen Verwarmen en koelen Single - VRF - Inverter NIEUW EC VENTILATOREN 40% ENERGIE BESPARING OP ELEKTRISCHE ENERGIE NU OOK VOOR ALLE MERKEN DX / WARMTE POMPSYSTEMEN > EffectDX Luchtgordijn voor alle seizoenen Verwarmen en koelen Single - VRF - Inverter

Nadere informatie

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam   EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Eneco WarmteWinner Eneco Smart Energy Postbus 1014 3000 BA Rotterdam www.eneco.nl/warmtewinner EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Inhoud Introductie Introductie 3 De Eneco WarmteWinner 4 Werkingsprincipe 7 Hybride

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Afdeling : Ruimtelijk ontwikkeling Registernummer: bi/z17-015897-1776a

Nadere informatie

M-Thermal warmtepompen

M-Thermal warmtepompen M-Thermal warmtepompen Lucht/water warmtepompen De systemenen: M-Thermal Introductie Zonnecollectoren Lage temperatuur radiator M-Thermal Monobloc Monobloc unit Zonnecollector Toepassing Verwarmen, koelen,

Nadere informatie

Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland

Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland Compressorless Datacenter cooling Thank you for your attention! with

Nadere informatie

MyAirvo bij COPD: Hoge flow in combinatie met optimale bevochtiging, een ideale combinatie? Hoe werkt het: Theorie en Praktijk

MyAirvo bij COPD: Hoge flow in combinatie met optimale bevochtiging, een ideale combinatie? Hoe werkt het: Theorie en Praktijk MyAirvo bij COPD: Hoge flow in combinatie met optimale bevochtiging, een ideale combinatie? Hoe werkt het: Theorie en Praktijk K. Cové BDM Ventilation & Respiratory Care Agenda COPD in het kort MyAivo

Nadere informatie

ALTECH Aqua PLUS: De Aqua PLUS is een houtkachel voorzien van 2 geïntegreerde warmtewisselaars maar het principe is verder gelijk aan de overige speksteenkachels van Altech. Zo is ook deze haard voorzien

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

Het technische rendement van zonnepanelen Opdracht 2.5 Warmteopslag Aquifer, WKO Ondergrondse warmte en koudeopslag

Het technische rendement van zonnepanelen Opdracht 2.5 Warmteopslag Aquifer, WKO Ondergrondse warmte en koudeopslag van de stroomkosten en een actuele rentestand. Zo kunt u de juiste keuze of u wilt investeren in zonnepanelen. Lees meer informatie over de Standaard Rekenmethode. Het technische rendement van zonnepanelen

Nadere informatie

Systemen voor buitenluchttoevoer

Systemen voor buitenluchttoevoer Systemen voor buitenluchttoevoer Voor elk gewas en elke kas een oplossing Peter van Weel Wat willen we bereiken? 20-50% energiebesparing op warmte door het meer isoleren met schermdoeken Geen vochtafvoer

Nadere informatie

Meer efficiency, meer comfort, minder kosten: de revolutionaire draadloze ruimtetemperatuurregeling met het Dynamisch Energie Management (DEM)

Meer efficiency, meer comfort, minder kosten: de revolutionaire draadloze ruimtetemperatuurregeling met het Dynamisch Energie Management (DEM) VERWARMEN/KOELEN D R A A D LOZ E R U I M T E- T E M P E R AT U U R R E G E L I N G MET DEM Meer efficiency, meer comfort, minder kosten: de revolutionaire draadloze ruimtetemperatuurregeling met het Dynamisch

Nadere informatie

Gas HP 35 A. Voor een ecologische totaaloplossing. Productinformatie Remeha Gas HP 35 A

Gas HP 35 A. Voor een ecologische totaaloplossing. Productinformatie Remeha Gas HP 35 A Gas HP 35 A Voor een ecologische totaaloplossing Productinformatie Remeha Gas HP 35 A Duurzaam verwarmen met maximaal rendement De Remeha Gas HP 35A maakt - net zoals een klassieke elektrische lucht/water

Nadere informatie

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade Informatieblad verwarmingsinstallatie Rokade 2011 Comfortabel klimaatsysteem Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem Duurzaamheid is een centraal thema in Rokade. Als bewoner profiteert u daarvan.

Nadere informatie

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw Eenvoudige en complete oplossing voor uw persluchtbehoefte. COMPACT RCL-serie De RCL combineert de eenvoud en het rendement van een zuigercompressor met de duurzaamheid, technologie

Nadere informatie

Themadag Centraal versus decentraal koelen

Themadag Centraal versus decentraal koelen Themadag Centraal versus decentraal koelen Centrale versus decentrale industriële koelsystemen D.R. Wentink Adviesburo Verhoef Centraal versus decentraal koelen. Inhoudsopgave: 1. Definitie en verschillende

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kwaliteit van onze houtchips verbeteren?

Hoe kunnen we de kwaliteit van onze houtchips verbeteren? Hoe kunnen we de kwaliteit van onze houtchips verbeteren? 1. Het chippen van het hout: Zorg dat het hout kan voordrogen, leg het hout enkele maanden op een stapel op een plek waar de wind er goed bij

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker

C. Meijer BV Lady Anna. Willem in t Anker C. Meijer BV Lady Anna Willem in t Anker Historie CMK 2001-022-033 Doel: goed bewaarbaar frietras met goede verwerkingseigenschappen Oogst 2009 eerste pootgoed productie buiten kweekbedrijf Oogst 2014

Nadere informatie

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892

EDEL COP ENERGIE. Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening. gratis GREEN. Since 1892 Since 1892 EDEL PATENTED TECHNOLOGY Een overgedimentioneerd apparaat betekent een te hoge energie rekening 80, 100, 150, 200 or 270 L modellen Lucht als bron of vloerverwarming retour- leiding als bron

Nadere informatie

CZT Hoog rendement lucht / water warmtepomp voor binnenopstelling

CZT Hoog rendement lucht / water warmtepomp voor binnenopstelling CZT Hoog rendement lucht / water warmtepomp voor binnenopstelling DE IDEALE ALLES-IN-ÉÉN OPLOSSING De CZT hoog rendement warmtepompen zijn speciaal gemaakt voor toepassingen met vloer / wand verwarming.

Nadere informatie

Inleiding. hygrometer

Inleiding. hygrometer Hygrometer Inleiding Een hygrometer is een vochtigheidsmeter en geeft de luchtvochtigheid aan op dat moment in uw huis. Wanneer er binnenshuis vocht vrij komt, door bijvoorbeeld koken, douchen en was drogen,

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen

M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen Warmtepompen M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen Elektrische verwarming Minder CO2 uitstoot Stookolie CV Ketel M-Thermal Het verwarmen met een lucht/water zorgt veruit voor het minste CO2 uitstoot.

Nadere informatie

Themadag Centraal versus decentraal koelen. Centrale versus decentrale industriële koelsystemen. D.R. Wentink Adviesburo Verhoef

Themadag Centraal versus decentraal koelen. Centrale versus decentrale industriële koelsystemen. D.R. Wentink Adviesburo Verhoef Themadag Centraal versus decentraal koelen Centrale versus decentrale industriële koelsystemen D.R. Wentink Adviesburo Verhoef Centraal versus decentraal koelen. Inhoudsopgave: 1. Definitie en verschillende

Nadere informatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie

Elga WINNAAR De kracht van de combinatie Elga WINNAAR 2010 innovatieve Hybride module voor hr ketels De kracht van de combinatie E T E De Elga DE Elga steekt minder energie in de bestaande bouw Techneco ontwikkelde een oplossing die even simpel

Nadere informatie

Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens. EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast

Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens. EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast Omdat techniek een ander klimaat nodig heeft dan de mens EC Tower - effectieve klimaatregeling voor de technische ruimte met een hoge warmtelast Het juiste koelsysteem voor uw technische ruimte In technische

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI Ontvochtigers Ontvochtigers bestaan al vele jaren. Ze worden meestal aangeschaft in de herfst en winter wanneer het koud en vochtig is. Ook u kunt

Nadere informatie

De gesloten kas. finale opdracht voor de. Alympiade 2008

De gesloten kas. finale opdracht voor de. Alympiade 2008 De gesloten kas finale opdracht voor de Alympiade 2008 Garderen, 14 en 15 maart 2008 1 VOORAF: WERKWIJZER FINALE WISKUNDE A-LYMPIADE 2008 Lees eerst de volledige tekst van de opdracht door zodat je weet

Nadere informatie

3. Afleverset, eigendom en verantwoordelijkheid van Warm Lugano

3. Afleverset, eigendom en verantwoordelijkheid van Warm Lugano 3. Afleverset, eigendom en verantwoordelijkheid van Warm Lugano 3.1 Afleverset in uw woning In uw woning bevindt zich de afleverset van Warm Lugano zoals weergegeven in afbeelding 1.a. Er zijn diverse

Nadere informatie

nergiebesparing in de ICT

nergiebesparing in de ICT nergiebesparing in de ICT Een koud kunstje? 10 April Green IT Energy Solutions Niels Sijpheer 3671 Meter (Q=m.g.h) 100 kg massa en 1 kwh arbeid: Hoe hoog kom ik? A Minder dan100 meter B Tussen 100 en 1000

Nadere informatie

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Comfort en behaaglijkheid Comfort en behaaglijkheid zijn niet alleen

Nadere informatie

Creators of Air R32. Airconditioners R32 Wandmodellen

Creators of Air R32. Airconditioners R32 Wandmodellen Creators of Air Airconditioners Wandmodellen Bedieningen Fuji Electric en, voor elk wat wils. Met onze uitgebreide wand is het instellen en beheren van onze airconditioner kinderspel. Fuji Electric levert

Nadere informatie

CFD simulaties voor kostenbesparing in uw datacenter: Hoe werkt het, en wat levert het op? Eric Terry - Actiflow

CFD simulaties voor kostenbesparing in uw datacenter: Hoe werkt het, en wat levert het op? Eric Terry - Actiflow CFD simulaties voor kostenbesparing in uw datacenter: Hoe werkt het, en wat levert het op? Eric Terry - Actiflow Introductie Actiflow Advies- en ontwerpbureau gespecialiseerd in stromingsleer Spin-off

Nadere informatie

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen)

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen) Gezond en ecologisch verantwoord wonen zijn factoren die vandaag meer dan ooit hun stempel op de markt drukken. In het hedendaagse drukke leven wil men thuiskomen in een comfortabele omgeving waar men

Nadere informatie

Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam)

Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam) Technisch en teelttechnisch verslag van het project Lucht in de kas bij Themato (opgesteld door Martien Duijndam) Inleiding: Het project Lucht in de kas is uitgevoerd om de toepassing van de Climate Optimizer

Nadere informatie

Remeha Neptuna. Comfort het hele jaar door 4/6/8/11/16/22/27. the comfort innovators

Remeha Neptuna. Comfort het hele jaar door 4/6/8/11/16/22/27. the comfort innovators Neptuna 4/6/8/11/16/22/27 Comfort het hele jaar door the comfort innovators Comfort het hele jaar door Neptuna Een natuurlijke energiebron zoals lucht, water of zonlicht levert besparing op. Kies je voor

Nadere informatie