Er voor de ander zijn 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er voor de ander zijn 1"

Transcriptie

1 Er voor de ander zijn 1 * Samenvatting Hechten en loslaten raakt de kern van ons therapeutische werk en attendeert ons op het specifieke karakter van de therapeutische relatie. In deze bijdrage wordt dieper ingegaan op het typische karakter van de therapeutische relatie, toegespitst op de verschillende functies van de therapeut in de relatie met zijn cliënt, onder het motto Er voor de ander zijn. Daarbij wordt Rogers in zijn denken over de therapeutische relatie gevolgd en wordt kritisch gekeken naar huidige opvattingen over meeting at relational depth. Trefwoorden: therapeutische relatie, taken van de therapeut, relational depth Introductie We zijn in dit symposium bijeen om het afscheid te vieren van Annemarie Snijder als eindredacteur van het Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie. Een tijdschrift waaraan zij gehecht is (geraakt) en dat, omgekeerd, evenzeer aan Annemarie Snijder gehecht is geraakt. Het thema van dit symposium indachtig gaat het dus vanmiddag vooral om loslaten. Maar het thema van dit symposium hechten en loslaten is denk ik niet alleen gekozen vanwege het vertrek van Annemarie uit de redactie. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met de aandacht die er de laatste jaren uitgegaan is naar de hechtingstheorie, zowel binnen, maar vooral ook buiten het cliëntgerichte kader. Het lijkt een ware hype geworden. De publicaties in ons tijdschrift de laatste jaren getuigen daarvan. Wat mij betreft, raakt het thema hechten en loslaten de kern van ons therapeutische werk, en attendeert het ons op het specifieke karakter van de therapeutische relatie. Je gaat als therapeut in heel korte tijd een heel intensief, intiem en diepgaand contact met je cliënt aan; en je weet bij voorbaat dat er ook weer een einde aan komt, dat je elkaar weer los zal (moeten) laten en in principe niet meer zult zien. Dat is heel anders dan in andere tussenmenselijke betrekkingen, zowel in de zakelijke als persoonlijke sfeer. In de therapeutische context is het zeker niet de bedoeling dat de relatie persisteert. Sterker nog, als je er wel een (ander, niet-professioneel) vervolg aan geeft, kun je zelfs met de tuchtrechter in aanraking komen! * Dr. is klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkzaam als universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en tevens werkzaam in eigen praktijk. Hij is hoofdopleider van de specialistische beroepsopleiding tot klinisch psycholoog in noordwest Nederland. Hij is onder meer lid van de redactieraad van het Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie en bestuurslid van de World Association for Person Centered & Experiential Psychotherapy & Counseling.

2 Het specifieke karakter van de therapeutische relatie heeft altijd mijn belangstelling gehad, onder andere naar voren komend in mijn proefschrift, getiteld Een vreemde nabij (Takens, 2001). In deze bijdrage spits ik die toe op de verschillende functies van de therapeut in de relatie met zijn cliënt, onder het motto Er voor de ander zijn. Die titel kwam meteen bij me op toen de redactie van het tijdschrift mij uitnodigde voor een lezing ter gelegenheid van het afscheid van Annemarie. Het raakt immers zowel de kern van het werk van een psychotherapeut als dat van een eindredacteur van een tijdschrift. Het belang van de therapeutische relatie U kent zo langzamerhand allemaal wel dat beroemde taartdiagram van Michael Lambert (1992, 2002), waarin hij aangeeft dat uit de onderzoeksliteratuur zou blijken dat het juist de therapeutische relatie is die werkzaam is en twee keer zoveel variantie verklaart als de technische factoren. 208 Figuur 1 Werkzame factoren in psychotherapie (Lambert, 1992, 2002) Beutler e.a. (2004) nuanceerden deze educated guess van Lambert overigens door te stellen dat later onderzoek laat zien dat de factor therapeutische relatie minder dan 30% van de variantie bepaalt, zoals Lambert beweerde. Zij schatten het op slechts 7 tot 17%, maar het leidt geen twijfel dat de kwaliteit van de therapeutische relatie een van de sterkst aan uitkomst gerelateerde factoren is. Daarover zegt Cuijpers (2011) echter dat, zo er al een hoge correlatie bestaat tussen de kwaliteit van de therapeutische betrekking en de uitkomst van psychotherapie, dat nog niet wil zeggen dat het therapeutische resultaat er door wordt bepaald. Niettemin zijn in dit verband de bevindingen van de Nederlands (cognitieve) gedragstherapeuten Keijsers, Schaap en Hoogduin (2000) interessant. In een vijftal studies waarbij cliënten gevraagd werd naar de meest helpende factoren in de therapie, antwoordden deze consistent dat de relatie met hun therapeut meer helpend was geweest dan de cognitief gedragstherapeutische techniek die was gebruikt:

3 When patients who have completed cognitive-behavioural treatments are asked to indicate what had helped them to overcome their problems, they will answer, talking with someone who listens and understands. (Keijsers e.a., 2000, p. 291) Zij concludeerden dan ook dat er overtuigend empirisch bewijs is voor de effectiviteit van de rogeriaanse condities: There is conclusive empirical evidence to suggest that the Rogerian therapist variables empathy, nonpossessive warmth, positive regard and genuineness have a consistent impact on treatment results across a variety of patients; and that, for the concept of the therapeutic alliance, fairly stable associations with treatment results have been found. (p. 285) Een voor cognitieve gedragstherapeuten opmerkelijke ontboezeming, zou ik zeggen! De cliëntgerichte onderzoeker Bohart (2002) legde er nog een schepje bovenop: Het verband tussen de empathie van de therapeut en het effect van de therapie is bij cognitieve gedragstherapie significant groter dan bij psychodynamische of experiëntiële humanistische psychotherapieën. (Bohart e.a., 2002) Dat het in psychotherapie dus vooral om een goede (hantering van de) therapeutische (werk)relatie gaat, is een heel oud gegeven. Zo werd al in 1959 door Bordin beweerd: The key to the influence of psychotherapy on the patient is in his relationship with the therapist. Wherever psychotherapy is accepted as a significant enterprise, this statement is so widely subscribed to as to become trite. Virtually all efforts to theorize about psychotherapy are intended to describe and explain what attributes to the interaction between the therapist and the patient will account for whatever behavior change results. (Bordin, 1959, p. 235) Een veertigtal jaren later werd zijn bewering nog eens onderschreven door de Taskforce die de APA had ingesteld to identify, operationalize, and disseminate information on evidence-based therapy relationships (Norcross, 2002). Als gebleken effectief (evidence-based) kwamen de volgende relationele factoren naar voren: therapeutic alliance: the quality and strength of the collaborative relationship between client and therapist in therapy; goal consensus and collaboration: therapist-client agreement on therapy goals and expectations; empathy. Er voor de ander zijn 209

4 Als beloftevolle (promising and probably effective) relationele factoren werden genoemd: positive regard; congruence/genuineness; feedback: i.e. providing clients with information about the way that they, or their behaviours, are perceived or experienced; repairing alliance ruptures: therapist s willingness to address tensions or breakdowns in the collaborative relationship; self-disclosure, provided infrequent and appropriate (dus zo nu en dan en in zoverre het om het therapieproces gaat en niet persoonlijke privézaken betreft); quality of relational interpretations, provided infrequent and on interpersonal themes (waarbij diepgaande overdrachtsduidingen vermeden dienen te worden); management of countertransference (dit wil zeggen de therapeut dient zijn eigen kwesties niet in de therapeutische relatie uit te ageren). 210 U ziet dat de aloude rogeriaanse condities evident effectief c.q beloftevol blijken te zijn ten aanzien van het effect van een therapie, waarbij het overigens niet alleen daarom in een succesvolle therapie gaat, zoals uit het voorgaande blijkt. En verder zou je kunnen zeggen dat Rogers voor zijn uitspraak uit jaar na dato nog eens zijn officiële bevestiging kreeg door deze Taskforce van de APA. Wellicht is het meest diepgaande van wat ik geleerd heb een bevestiging en een uitbreiding van de zienswijze dat therapie met de relatie te maken heeft en relatief weinig met technieken of met theorie en ideologie. In dit opzicht denk ik dat mijn visie eerder méér dan minder extreem is geworden. (Rogers, 1967) Ik wil graag opnieuw bij deze rogeriaanse condities en Rogers denken over de therapeutische relatie stilstaan, daarbij een aantal kanttekeningen plaatsen, om uit te komen op een aantal te onderscheiden functies die de relatie mijns inziens in de therapeutische ontmoeting heeft. De therapeutische ontmoeting: ontwikkelingen in het rogeriaanse denken Van de bekende therapeutische houdingsvariabelen empathie, respect en echtheid stond aanvankelijk de onvoorwaardelijke acceptatie voorop. We zien dat geïllustreerd in Rogers eerste procesbeschrijving in 1942, waarin hij het veranderingsproces bij de cliënt in twaalf stappen beschrijft en waar de crux lijkt te liggen in het accepteren door zowel therapeut als cliënt van alle eerst negatieve en vervolgens positieve gevoelens. Pas in zijn hoofdwerk in 1951 voegt Rogers daar vervolgens de bekende condities empathie en congruentie aan toe, hetgeen tot zijn beroemde procesvergelijking in 1957 leidde.

5 Daarbij merk ik op dat congruentie toen nog vooral gezien werd als wat Lietaer later (1991) de binnenkant van echtheid noemde. Het houdt in dat de therapeut een psychologisch voldoende ontwikkeld en geïntegreerd persoon is, die voldoende (ge) heel(d) is en dicht bij zichzelf leeft. Deze binnenkant van de echtheid verwijst dus naar de mate waarin de therapeut bewuste toegang heeft tot en rustig openstaat voor alle facetten van zijn eigen ervaringsstroom, wat niet altijd een gemakkelijke zaak is natuurlijk, zo stelt Lietaer nog eens in het meer recente Handboek Gesprekstherapie uit 2008 (Lietaer e.a., 2008). Tegenover de congruentie als de binnenkant van echtheid plaatste Lietaer de transparantie van de therapeut, het voor de cliënt doorzichtig zijn, als de buitenkant van echtheid. Het verwijst naar de communicatie door de therapeut langs verbale en non-verbale wegen van zichzelf, zijn percepties, attitudes en gevoelens. Juist dit aspect wordt voor Rogers in de loop der jaren steeds belangrijker. Hij legt er althans steeds meer de klemtoon op, zoals uit volgend citaat blijkt. Ik geloof dat de echtheid van de therapeut het meest belangrijke element in de relatie is. Wanneer de therapeut natuurlijk en spontaan is, blijkt hij het meest effectief te zijn. (Rogers, 1967) Hij liet dat op magistrale wijze zien in de bekende casus Jim Brown uit het Wisconsinproject, waarin schizofrene patiënten werden behandeld. Rogers onderhield met Jim Brown een jarenlang therapeutisch contact en slaagde er uiteindelijk in door zijn wat we nu zouden noemen persoonlijke aanwezigheid, oftewel presence, letterlijk on speaking terms te komen. De nadruk komt dus in de loop der jaren steeds meer te liggen op de persoonlijke ontmoeting tussen de therapeut en de cliënt, waarbij de therapeut primair (re)ageert vanuit zijn eigen organismisch waarderingsproces. Er is als het ware geen afstand meer tussen binnen en buiten. De therapeut laat duidelijk merken wat hij voelt bij wat de cliënt naar voren brengt ( transparantie ) en is ook veel meer bereid iets van zichzelf te laten zien ( zelf-onthulling ). Hij is vooral als persoon in de therapeutische relatie aanwezig en fungeert niet langer als alter-ego van de cliënt. Of, zoals Rogers het in een debat met Buber (Buber & Rogers, 1960) uitdrukte: In een effectieve relatie ben ik helemaal mezelf en transparant naar de ander toe. Er is niets verborgen en er is een bereidheid om de ander te laten zijn die hij is. Op die momenten ben ik ook in staat om helder te ervaren wat de ander voelt, echt vanuit hem zelf, zonder daarbij mijn eigen persoonlijkheid en anders-zijn op te geven. En dan, wanneer de cliënt iets van mijn houdingen ervaart, lijkt het me dat er werkelijk sprake is van een ontmoeting tussen personen... (ibid: 211) Er voor de ander zijn 211 Die beroemde dialoog met Buber zullen de ouderen onder ons zich nog wel goed herinneren. Niet dat we erbij waren, maar wel omdat we dat soort literatuur nog in

6 onze opleidingen lazen en bediscussieerden. In dat beroemde debat probeert Rogers amechtig lijkt het welhaast Buber te laten zien dat therapie vergelijkbaar is met de I-Thou-relatie zoals door Buber is omschreven: It seems to me that there is a real experiential meeting of persons, in which each of us is changed. I think sometimes the client is changed more than I am, but I think both of us are changed in that kind of experience. Now I see that as having some resemblance to the sort of thing you have talked about in the I-Thou relationship. (Buber & Rogers, 1960) Buber is het evenwel helemaal niet met Rogers eens en wijst erop dat de therapeutische relatie in essentie een ongelijkheid impliceert, of ten minste een eenzijdigheid, waarbij de ene persoon de ander probeert te helpen. Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in, maar Rogers wil dat kennelijk niet zien. Deze houdt tenminste vol: 212 Looking at it from the outside, one can easily discern plenty of differences. But it seems to me, when therapy is effective, there is the same kind of meeting of persons (no matter what the psychiatric label). Wat Rogers hier dus in essentie zegt, is dat de ontmoeting tussen twee personen het therapeutisch agens bij uitstek is. Een ontmoeting, die wederzijdse betrokkenheid en gelijkwaardigheid inhoudt, een ontmoeting at relational depth zoals Mearns & Cooper (2005) het later zouden definiëren: A state of profound contact and engagement between two people in which each person is fully real with the Other and able to understand and value the Other s experiences at a high level. Voor Rogers werd na het Wisconsin-project het persoonlijk aanwezig zijn uiteindelijk een way of being (Rogers, 1980), en volgens hem net zo goed binnen als buiten de therapeutische context toepasbaar, bijvoorbeeld in het onderwijs, het bedrijfsleven en ook de politiek. Ik ga daar nu niet verder op in, maar constateer slechts dat Rogers bijdrage aan de theorie en het onderzoek in de cliëntgerichte psychotherapie daarmee (helaas) ophield. De cliëntgerichte psychotherapie ontwikkelde zich nadien in verschillende richtingen, met name in Nederland, Vlaanderen, Duitsland en Canada. In andere landen, zoals Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten hield men vast aan het ontmoetingsparadigma. Bekende auteurs als Brian Thorne en Dave Mearns in Engeland respectievelijk Schotland en Peter Schmid in Oostenrijk zien dit ontmoetingsaspect, dit meeting at relational depth, als het pure goud van de person-centered therapy. In de Lage Landen staan we daar wat kritischer tegenover. Ikzelf ook en wel om de volgende redenen:

7 In de formulering van de ontmoeting at relational depth wordt het ongelijkheidaspect dat in de therapeutische relatie besloten ligt onvoldoende onderkend en zelfs afgewezen. Buber wees er in zijn debat met Rogers al op. De a-symmetrie van de therapeutische relatie heeft natuurlijk alles te maken met de eenzijdige oriëntatie op uitsluitend de noden en behoeften van de cliënt. Je bent er voor de cliënt, de cliënt is er niet voor jou! Daarmee is de therapeutische relatie uitdrukkelijk anders dan een vriendschapsrelatie of een partnerrelatie, waarin wederzijdsheid (hopelijk) wel voorop staat. De relatie is op zichzelf geen doel, maar middel. Daarmee is de relatie niet alleen eindig, maar ook modulerend, waarmee ik bedoel dat je als therapeut je relationele opstelling laat afhangen van de fase waarin de therapie zich bevindt. Maar ook van de (problematiek van de) cliënt. Die is medebepalend voor de positie die je inneemt op de afstand-nabijheid-dimensie, zeker bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis. En dan kan het best zo zijn dat op een gegeven moment je empathie als het ware evolueert tot sympathie met de gevoelens van de cliënt. Dat zijn die mooie momenten in de therapie, waarin je elkaar helemaal lijkt te begrijpen, samen één voelt, waar de professionele context lijkt te vervagen en een persoonlijk mee(be)leven met de cliënt op de voorgrond treedt. Maar dit soort momenten doen zich lang niet altijd voor, ook niet in therapieën die toch succesvol blijken te zijn. Daarom moeten we dus niet overdrijven, vind ik: veel van het therapeutische handwerk is gewoon zwaar buffelen, vooral als het cliënten met een persoonlijkheidsstoornis betreft. Ik vind dat mensen als Mearns cum suis daar eerlijk gezegd onvoldoende oog voor hebben en het therapeutisch proces te veel romantiseren. Een laatste bezwaar dat ik tegen hun formulering heb, en dat in het verlengde van het vorige punt ligt, is dat het suggereert dat het er in een therapie alleen maar om te doen is om door de ander, in casu de therapeut, gezien te (willen) worden. Hoe belangrijk ook, het gaat in een cliëntgerichte therapie meestal om meer: cliënten willen inzicht verkrijgen of leren beter met zichzelf en/of anderen omgaan. En dat vraagt van de therapeut een gedifferentieerd optreden, al naar gelang het proces waarin men verwikkeld is. Bij een zelfexploratieproces gaat het dan vooral om het stellen van de juiste (verdiepende) vragen, bij een stoelendialoog om het aanmoedigen van de cliënt om zijn emoties te uiten, bij een interactionele therapie veelal om een niet-complementair optreden. Een goed uitvoeren van deze procestaken vereist een behoorlijke professionaliteit en deskundigheid van de therapeut, iets wat cliënten blijkens de literatuur ook van hun therapeut verwachten en weten te waarderen. Er voor de ander zijn 213 Er voor de ander, in casu de cliënt, zijn houdt dus meer in dan uitsluitend een meeting at relational depth. Ik onderscheid in dit opzicht vijf functies die de therapeut in zijn relatie met de cliënt heeft c.q. kan hebben. Deze wil ik u aan het eind van mijn betoog graag voorleggen.

8 De functie(s) van de (therapeut in de) therapeutische relatie 214 Mijns inziens heeft de therapeutische relatie een vijftal te onderscheiden functies: 1 De cliënt een luisterend oor bieden. Alleen al van het mede-delen van een voor de persoon belangwekkende kwestie gaat een therapeutische werking uit. Soms kan het een geheim betreffen, maar het kan ook om een andere intieme kwestie gaan. Het hoeft niet per se een professional te zijn die dat luisterende oor biedt. Het belangrijkste is dat de persoon in kwestie belangeloos luistert, dit wil zeggen er niets aan verbindt of zou kunnen verbinden dat mogelijk tegen de verteller c.q. cliënt gebruikt zou kunnen worden. Daarom liever een vreemd oor dan dat van een naaste, met wie men een persoonlijke of zakelijke betrekking onderhoudt. De therapeut als biechtvader is in dit opzicht een passende vergelijking. Vergelijk ook het stranger-in-the-train -fenomeen (tegenwoordig wellicht beter aangeduid als stranger-in-the plane -fenomeen): op een meestal langere reis vertrouwt de totaal onbekende medepassagier je iets toe, wat deze waarschijnlijk niet zonder meer aan iemand uit zijn/haar naaste omgeving zou durven vertellen. Maar ja, hij/zij verwacht dan ook niet dat jullie elkaar nog weer eens zullen treffen. En in essentie is dat in een therapie ook het geval. Wanneer de therapie wordt afgesloten, verdwijnt in principe de therapeut uit het leven van de cliënt. 2 De therapeutische relatie als een ontmoetingsplaats. Het ont-moeten bedoel ik hier heel letterlijk, namelijk van niets hoeven. Er is in de therapie geen moeten, alles mag. De therapeut biedt met zijn onvoorwaardelijke accepterende opstelling de cliënt een vrijplaats om met nieuw gedrag te experimenteren, om wat voor fantasieën dan ook te beleven, om welke nare kanten van zichzelf dan ook onder ogen te zien. Dit helpt de cliënt niet alleen bij het accepteren van zichzelf als iemand die er kennelijk ook mag zijn, maar ook om op dieper gaande gevoelens, wensen en gedachten in te gaan. 3 De therapeut als alter-ego van/voor de cliënt. De therapeut verwoordt zo goed mogelijk dat wat hij bij de cliënt aan onderliggende gevoelens aantreft. Ik doel hier op de hogere niveaus van empathie, waarbij gewerkt wordt on the edge of client s awareness. Dit is het traditioneel vertrouwde werk van de cliëntgerichte therapeut en behoeft hier geen nadere uitleg (bij niet CCT-opgeleiden juist wel!). Dat kan, zoals ik hiervoor al aangaf, soms leiden tot een samensmelten van gevoelens: er vóór de ander zijn wordt dan er met de ander zijn. 4 Naast, of beter gezegd, in het verlengde van de empathie de cliënt voorzien van feedback. Feedback op hoe de cliënt wordt ervaren, respectievelijk wat de therapeut beleeft aan wat de cliënt hem vertelt. Het is het aspect van de echtheid dat door Lietaer als transparantie van de therapeut wordt aangeduid. Dit aspect werd, zoals betoogd, door Rogers steeds belangrijker gevonden denk in dit verband ook aan de ontwikkeling van encounter groups (Rogers, 1970) en staat centraal in diverse vormen van interactionele psychotherapie (Van Kessel & Van der Linden, 1991; Sachse, 1997).

9 5 Samenwerking: samen werken aan het zelfexploratieproces bij de cliënt, waarbij de therapeut vooral procesdeskundige is die de cliënt in die zelfexploratie weet aan te sturen en waarbij de cliënt inhoudsdeskundige is en blijft. Behalve empathisch luisteren, kan de therapeut ook andere procestaken voorstellen en/ of in gang zetten, zoals focusing, evoceren en stoelendialoog (Greenberg, Rice & Elliott, 1993; Elliott e.a., 2005). Deze vijf functies van de therapeutische relatie tezamen vormen mijns inziens het fundament van er voor de ander zijn, er voor de cliënt zijn in diens frightening search for himself, zoals Rogers het eens aanduidde. De therapeutische relatie is daarmee een heel speciale relatie, met een mix van persoonlijke en functionele elementen, die een zeker spanningsveld vormen, maar tegelijkertijd het therapeutische werk juist zo boeiend maken. Correspondentieadres Noot 1 Bewerking van een lezing gehouden op het symposium Hechten en loslaten ter gelegenheid van het afscheid van Annemarie Snijder als eindredacteur van het Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie op 1 maart 2012 te Utrecht. Literatuur Beutler, L.E., Machado, P.P.P., & Altstetter Neufeldt, S. (2004). Therapist variables. In M.J. Lambert (Ed.), Bergin and Garfield s handbook of psychotherapy and behavior change (pp ). New York: Wiley. Bohart, A.C. (2002). How does the relationship facilitate productive client thinking? Journal of Contemporary Psychotherapy, 32, Bordin, E.S. (1959). Inside the therapeutic hour. In E.A. Rubenstein & M.B. Parloff (Eds.), Research in psychotherapy (pp ). Washington, DC: American Psychological Association. Buber, M., & Rogers, C.R. (1960). Dialogue between Martin Buber and Carl Rogers. In H. Kirschenbaum & V.L. Anderson (1989), Carl Rogers: Dialogues (pp ). Boston: Houghton Mifflin. Cuijpers, P. (2011). Begeleide zelfhulp via het internet: Kansen en bedreigingen. Lezing op het congres De specialist online. Utrecht, Elliott, R., Watson, J.C., Goldman, R.N., & Greenberg, L.S. (2004). Learning emotion-focused therapy: The process-experiential approach to change. Washington, DC: American Psychological Association. Greenberg, L.S, Rice, L.N., & Elliott, R. (1993). Facilitating emotional change: The moment-by-moment process. New York: Guilford. Keijsers, G.P.J., Schaap, C.P.D.R., & Hoogduin, C.A.L. (2000). The impact of interpersonal patient and therapist behavior on outcome in cognitive-behavior therapy: A review of empirical studies. Behavior Modification, 24, Kessel, W. van, & Linden, P. van der (1991). De hier-en-nu-relatie in cliëntgerichte therapie: Het interactionele gezichtspunt. In H. Swildens e.a. (Red.), Leerboek gesprekstherapie: De cliëntgerichte benadering (pp ). Utrecht: De Tijdstroom. Lambert, M.J. (1992). The implications of outcome research for psychotherapy integration. In J.C. Norcross & M.R. Goldstein (Eds.), Handbook of psychotherapy integration. New York: Basic Books. Lambert, M.J., & Barley, D.E. (2002). Research summary on the therapeutic relationship and psychotherapy outcome. In J.C. Norcross (Ed.), Psychotherapy relationships that work (pp ). New York: Oxford University Press. Er voor de ander zijn 215

10 Lietaer, G. (1991). Authenticiteit en onvoorwaardelijke positieve gezindheid. In H. Swildens e.a. (Red.), Leerboek gesprekstherapie; De cliëntgerichte benadering (pp ). Utrecht: De Tijdstroom. Lietaer, G., Vanaerschot, G., Snijders,J.A., & Takens, R.J. (2008). Handboek gesprekstherapie; De persoonsgerichte experiëntiële benadering. Utrecht: De Tijdstroom. Mearns, D., & Cooper, M. (2005). Working at relational depth in counselling and psychotherapy. London: Sage. Norcross, J.C. (Ed.).(2002). Psychotherapy relationships that work. Therapist contributions and responiveness to patients. Oxford: Oxford University press. Rogers, C.R. (1942). Counseling and psychotherapy. Boston: Houghton Mifflin. Rogers, C.R. (1951). Client-centered therapy. Its current practice, implications, and theory. Boston: Houghton Mifflin. Rogers, C.R. (1957). The necessary and sufficient conditions of therapeutic change. Journal of Consulting Psychology, 21, Rogers, C.R. (1967). Some learnings from a study of psychotherapy with schizophrenics. In C.R. Rogers & B. Stevens (Eds.), Person to person. Lafayette, CA: Real People Press. Rogers, C.R. (1980). A way of being. Boston: Houghton Mifflin. Sachse, R. (1997). Personlichkeitsstörungen. Psychotherapie dysfuntionaler Interaktionsstile. Göttingen: Hogrefe. Takens, R.J. (2001). Een vreemde nabi; Enkele aspecten van de psychotherapeutische relatie onderzocht. Lisse: Swets & Zeitlinger. 216

E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT

E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT E E N S E L E C T I E U I T D E P U B L I C A T I E S V A N MARTIN VAN KALMTHOUT Kalmthout, M.A. van (1977). Biofeedbacktherapie. Gedrag 5/6, 332-351. Kalmthout, M.A. van, & Ven, A.H.G.S. van der (1982).

Nadere informatie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie

Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Basiscursus Cliëntgerichte Psychotherapie Februari 2014 Basiscursus in het kader van de opleiding Psychotherapeut CgP Docent: mw. drs. W.J.H.P. Schapendonk Locatie: de Plank 101 te Veldhoven - Inhoudsopgave

Nadere informatie

Summary 124

Summary 124 Summary Summary 124 Summary Summary Corporate social responsibility and current legislation encourage the employment of people with disabilities in inclusive organizations. However, people with disabilities

Nadere informatie

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer?

Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag. Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type Dementie als Oorzaak van Seksueel Ontremd Gedrag Aanwezigheid van het Gedrag bij Type Alzheimer? Type of Dementia as Cause of Sexual Disinhibition Presence of the Behavior in Alzheimer s Type? Carla

Nadere informatie

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten.

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. The Effect of Difference in Peer and Parent Social Influences on Adolescent Alcohol Use. Nadine

Nadere informatie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en Discrepantie The Relationship between Involvement in Bullying and Well-Being and the Influence of Social Support

Nadere informatie

Boekbesprekingen. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie 51 2013/1

Boekbesprekingen. Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie 51 2013/1 hulpmiddelen als kaders waarin de hoofdlijnen worden samengevat. Ook worden concrete voorbeelden veel te laat geïntroduceerd en is de tekst onvoldoende gestructureerd. Voor de toekomst zijn we daarom nog

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

Academisch schrijven Inleiding

Academisch schrijven Inleiding - In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze Algemene inleiding van het werkstuk In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze To answer this question,

Nadere informatie

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon Zelfwaardering en Angst bij Kinderen: Zijn Globale en Contingente Zelfwaardering Aanvullende Voorspellers van Angst bovenop Extraversie, Neuroticisme en Gedragsinhibitie? Self-Esteem and Fear or Anxiety

Nadere informatie

Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: The Manager as a Resource.

Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: The Manager as a Resource. Open Universiteit Klinische psychologie Masterthesis Emotioneel Belastend Werk, Vitaliteit en de Mogelijkheid tot Leren: De Leidinggevende als hulpbron. Emotional Job Demands, Vitality and Opportunities

Nadere informatie

Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1. Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende

Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1. Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende Running head: WERKZAAMHEID CLIËNTGERICHTE SPELTHERAPIE 1 Werkzaamheid van Cliëntgerichte Speltherapie bij Kinderen met Internaliserende Problematiek: De Mediërende Invloed van de Ouder-Therapeut Alliantie

Nadere informatie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie 1 Keuzetwijfels in de Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze in Relatie tot Depressie Open Universiteit Nederland Masterscriptie (S58337) Naam: Ilse Meijer Datum: juli 2011

Nadere informatie

Empathie in de forensische zorg anno 2019: een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019

Empathie in de forensische zorg anno 2019: een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019 : een aspiratie voor therapeuten én cliënten? Ellen Gunst - Studiedag ITER - 31 januari 2019 Inhoud Controversieel begrip Cliënt-zijde Therapeut-zijde Therapiefragment Empathie (in de forensische zorg):

Nadere informatie

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS Persoonskenmerken en ervaren lijden bij verslaving en PTSS 1 De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij Verslaafde Patiënten met PTSS The Relationship between Personality Traits and Suffering

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Emotionele Arbeid, de Dutch Questionnaire on Emotional Labor en. Bevlogenheid

Emotionele Arbeid, de Dutch Questionnaire on Emotional Labor en. Bevlogenheid Emotionele Arbeid, de Dutch Questionnaire on Emotional Labor en Bevlogenheid Emotional Labor, the Dutch Questionnaire on Emotional Labor and Engagement C.J. Heijkamp mei 2008 1 ste begeleider: dhr. dr.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Authenticiteit en aanvaarding: voedingsbodem van het therapeutische werk 49 G. Lietaer

Hoofdstuk 3 Authenticiteit en aanvaarding: voedingsbodem van het therapeutische werk 49 G. Lietaer Inhoud Ten geleide 9 Hoofdstuk 1 Contouren van het cliëntgericht-experiëntiële paradigma 11 G. Lietaer deel 1 kerndimensies Subdeel 1.1 Hoekstenen van het therapeutisch proces Hoofdstuk 2 Het beleven als

Nadere informatie

Sociale Cognitie bij Psychisch Gezonde Volwassenen

Sociale Cognitie bij Psychisch Gezonde Volwassenen Sociale Cognitie bij Psychisch Gezonde Volwassenen Onderzoek met het Virtuele Lab Social Cognition in Psychologically Healthy Adults Research with the Virtual Laboratory Anja I. Rebber Studentnummer: 838902147

Nadere informatie

ALLEMAAL ANDERS EN TOCH ZO GELIJK

ALLEMAAL ANDERS EN TOCH ZO GELIJK ALLEMAAL ANDERS EN TOCH ZO GELIJK Als hulpverlener je persoonlijke ervaringen inzetten Els Verheyen en Mara Reynders GGZ Congres 2018 SOCIAAL.NET, 21/8/2018 VOLWAARDIGE CLIËNTPARTICIPATIE IS NIET EVIDENT

Nadere informatie

Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1

Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1 Running Head: INVLOED VAN ASE-DETERMINANTEN OP INTENTIE CONTACT 1 Relatie tussen Attitude, Sociale Invloed en Self-efficacy en Intentie tot Contact tussen Ouders en Leerkrachten bij Signalen van Pesten

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

Hoe krijg ik mijn collega s mee op lean reis? LEIDEN, 19 OKTOBER 2017

Hoe krijg ik mijn collega s mee op lean reis? LEIDEN, 19 OKTOBER 2017 Hoe krijg ik mijn collega s mee op lean reis? LEIDEN, 19 OKTOBER 2017 Hoe krijg je mensen mee? Motiveren Invloed of macht Overtuigen, beïnvloeden Leiderschap Laten zien of voelen (ervaren) Bewijzen (prove

Nadere informatie

Academisch schrijven Inleiding

Academisch schrijven Inleiding - In dit essay/werkstuk/deze scriptie zal ik nagaan/onderzoeken/evalueren/analyseren Algemene inleiding van het werkstuk In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze Om deze

Nadere informatie

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive 1 Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive Femke Boom Open Universiteit Naam student: Femke Boom Studentnummer: 850762029 Cursusnaam: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer

Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer Met opmaak: Links: 3 cm, Rechts: 2 cm, Boven: 3 cm, Onder: 3 cm, Breedte: 21 cm, Hoogte: 29,7 cm Stigmatisering van Mensen met Keelkanker: de Rol van Mindfulness van de Waarnemer Stigmatisation of Persons

Nadere informatie

Werken aan relationele diepgang 1

Werken aan relationele diepgang 1 Werken aan relationele diepgang 1 Mick Cooper * Vertaling: Niels van Doesum Samenvatting Wat betekent het om een relatie te leggen met anderen op een diepgaande manier? Wat is de ervaring van een intieme,

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie Causale Relatie tussen intimiteit en seksueel verlangen 1 De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie The causal

Nadere informatie

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten?

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Does Gentle Teaching have Effect on Skills of Caregivers and Companionship and Anxiety

Nadere informatie

Het Effect van Cliëntgerichte Speltherapie op Internaliserende Problematiek bij. Kinderen: Affect als Moderator

Het Effect van Cliëntgerichte Speltherapie op Internaliserende Problematiek bij. Kinderen: Affect als Moderator 1 Het Effect van Cliëntgerichte Speltherapie op Internaliserende Problematiek bij Kinderen: Affect als Moderator The Effect of Client-Centered Play Therapy on Internalizing Problems of Children: Affect

Nadere informatie

De Relatie tussen Hechting en Welbevinden bij Ouderen: De mediërende Invloed van Mindfulness en Zingeving

De Relatie tussen Hechting en Welbevinden bij Ouderen: De mediërende Invloed van Mindfulness en Zingeving De Relatie tussen Hechting en Welbevinden bij Ouderen: De mediërende Invloed van Mindfulness en Zingeving Relationships between Attachment and Well-being among the Elderly: The mediational Roles of Mindfulness

Nadere informatie

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner The association between momentary affect and sexual desire: The moderating role of partner

Nadere informatie

De Invloed van Perceived Severity op Condoomgebruik en HIV-Testgedrag. The Influence of Perceived Severity on Condom Use and HIV-Testing Behavior

De Invloed van Perceived Severity op Condoomgebruik en HIV-Testgedrag. The Influence of Perceived Severity on Condom Use and HIV-Testing Behavior De Invloed van Perceived Severity op Condoomgebruik en HIV-Testgedrag The Influence of Perceived Severity on Condom Use and HIV-Testing Behavior Martin. W. van Duijn Student: 838797266 Eerste begeleider:

Nadere informatie

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Inger Anneberg, anthropologist, post doc, Aarhus University, Department of Animal Science Jesper Lassen, sociologist, professor, University

Nadere informatie

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo BEOORDEEL DEZE LEZING VIA DE MIE2018 APP! Geef direct na deze lezing jouw beoordeling. Zoek de lezing op via Programma

Nadere informatie

De Relatie tussen Angst en Psychologische Inflexibiliteit. The Relationship between Anxiety and Psychological Inflexibility.

De Relatie tussen Angst en Psychologische Inflexibiliteit. The Relationship between Anxiety and Psychological Inflexibility. RELATIE ANGST EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1 De Relatie tussen Angst en Psychologische Inflexibiliteit The Relationship between Anxiety and Psychological Inflexibility Jos Kooy Eerste begeleider Tweede

Nadere informatie

Functioneren van een Kind met Autisme. M.I. Willems. Open Universiteit

Functioneren van een Kind met Autisme. M.I. Willems. Open Universiteit Onderzoek naar het Effect van de Aanwezigheid van een Hond op het Alledaags Functioneren van een Kind met Autisme M.I. Willems Open Universiteit Naam student: Marijke Willems Postcode en Woonplaats: 6691

Nadere informatie

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positive, Negative and Depressive Subclinical Psychotic

Nadere informatie

Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers

Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers Welkom! 11 congressen in samenwerking met Hogrefe Uitgevers Emotiegerichte therapie (Emotion Focused Therapy, EFT) Combinatie van Cliëntgerichte/experiëntiële psychotherapie Emotietheorie(en) Proces-experiëntiële

Nadere informatie

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt

Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Growing old is becoming lonely? Jana D hoedt Introduction Loneliness is a personal, subjective experience. A person experiences this feeling when his social relationships do not match his wishes. It is

Nadere informatie

Ben ik Lid van de Groep? Ervaren inclusie als Moderator van de Relatie tussen Procedurele Rechtvaardigheid en Organizational Citizenship Behavior.

Ben ik Lid van de Groep? Ervaren inclusie als Moderator van de Relatie tussen Procedurele Rechtvaardigheid en Organizational Citizenship Behavior. Ben ik Lid van de Groep? Ervaren inclusie als Moderator van de Relatie tussen Procedurele Rechtvaardigheid en Organizational Citizenship Behavior. Do I belong to the Group? Experienced Inclusion as a Moderator

Nadere informatie

INVLOED VAN CHRONISCHE PIJN OP ERVAREN SOCIALE STEUN. De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren

INVLOED VAN CHRONISCHE PIJN OP ERVAREN SOCIALE STEUN. De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren Sociale Steun The Effect of Chronic Pain and the Moderating Effect of Gender on Perceived Social Support Studentnummer:

Nadere informatie

bij Kinderen met een Ernstige Vorm van Dyslexie of Children with a Severe Form of Dyslexia Ans van Velthoven

bij Kinderen met een Ernstige Vorm van Dyslexie of Children with a Severe Form of Dyslexia Ans van Velthoven Neuropsychologische Behandeling en Sociaal Emotioneel Welzijn bij Kinderen met een Ernstige Vorm van Dyslexie Neuropsychological Treatment and Social Emotional Well-being of Children with a Severe Form

Nadere informatie

De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk. en Lichamelijke Gezondheidsklachten

De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk. en Lichamelijke Gezondheidsklachten De Modererende Invloed van Sociale Steun op de Relatie tussen Pesten op het Werk en Lichamelijke Gezondheidsklachten The Moderating Influence of Social Support on the Relationship between Mobbing at Work

Nadere informatie

Psychologische aspecten van leiderschap. > Karianne Kalshoven ACIL. > Okke Postmus Development Booster

Psychologische aspecten van leiderschap. > Karianne Kalshoven ACIL. > Okke Postmus Development Booster Psychologische aspecten van leiderschap > Karianne Kalshoven ACIL > Okke Postmus Development Booster Theorethische benaderingen van leiderschap Trait Approaches Behavioral Approaches Contingency Theories

Nadere informatie

Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive

Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive Gender, Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive 1 Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive Gender Effect on the Relationship between Personality Traits and Sex Drive

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en Effecten van een op MBSR gebaseerde training van hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en compassionele tevredenheid. Een pilot Effects of a MBSR based training program of hospice caregivers

Nadere informatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie

De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een. Vaste Relatie De Samenhang tussen Dagelijkse Stress, Emotionele Intimiteit en Affect bij Partners met een Vaste Relatie The Association between Daily Stress, Emotional Intimacy and Affect with Partners in a Commited

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018 Oplossingsgericht werken Bij Handjehelpen Oktober 2018 Programma Doel deze bijeenkomst (afstemmen) Relatie werken volgens presentiebenadering en oplossingsgericht werken (afstemmen) Kader oplossingsgericht

Nadere informatie

Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015

Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015 Verbeteren van effectiviteit en efficiëntie van cognitieve gedragstherapie middels cliëntfeedback VGCt najaarsconferentie 2015 Prof. dr. Marc Verbraak, klinisch psycholoog / cognitief-gedragstherapeut

Nadere informatie

Bent u gemotiveerd? L.E.J. Gerretsen Studentnummer: Eerste begeleider: prof. dr. L. Lechner Tweede begeleider: Dr. A.

Bent u gemotiveerd? L.E.J. Gerretsen Studentnummer: Eerste begeleider: prof. dr. L. Lechner Tweede begeleider: Dr. A. Bent u gemotiveerd? Een Experimenteel Onderzoek naar de Invloed van een op het Transtheoretisch Model Gebaseerde Interventie op de Compliance bij de Fysiotherapeutische Behandeling van Psychiatrische Patiënten

Nadere informatie

Speaking and Language Learning. 3rd February 2016

Speaking and Language Learning. 3rd February 2016 Speaking and Language Learning 3rd February 2016 Speaking: Yes!! Popular Communica7on Ques7on: Why do we not train speaking more o?en? Not important? Too difficult! Let s discuss both reac7ons.. a. Importance

Nadere informatie

Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017

Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017 Duurzaam gedrag via subtiele beïnvloeding: De kracht van nudging 1 december 2017 tim.smits@kuleuven.be @timsmitstim https://www.feeling.be/psycho-relatie/man-achter-nudging-wint-nobelprijs-wat-het-precies

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden

CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden CSRQ Center Rapport over onderwijsondersteunende organisaties: Samenvatting voor onderwijsgevenden Laatst bijgewerkt op 25 november 2008 Nederlandse samenvatting door TIER op 5 juli 2011 Onderwijsondersteunende

Nadere informatie

Engagement is not a Spur of the Moment

Engagement is not a Spur of the Moment Bevlogenheid is geen Bevlieging Affectieve Betrokkenheid als Mediator van het Verband tussen Distributieve, Procedurele en Interactionele Rechtvaardigheid en Bevlogenheid Engagement is not a Spur of the

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

Het Verband Tussen Persoonlijkheid, Stress en Coping. The Relation Between Personality, Stress and Coping

Het Verband Tussen Persoonlijkheid, Stress en Coping. The Relation Between Personality, Stress and Coping Het Verband Tussen Persoonlijkheid, Stress en Coping The Relation Between Personality, Stress and Coping J.R.M. de Vos Oktober 2009 1e begeleider: Mw. Dr. T. Houtmans 2e begeleider: Mw. Dr. K. Proost Faculteit

Nadere informatie

Value based healthcare door een quality improvement bril

Value based healthcare door een quality improvement bril Rotterdam, 7 december 2017 Value based healthcare door een quality improvement bril Ralph So, intensivist en medisch manager Kwaliteit, Veiligheid & Innovatie 16.35-17.00 uur Everybody in healthcare really

Nadere informatie

De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren

De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren De kracht van evidence based werken Evidence based Practice implementeren Maxime Loose Agentschap Overheidspersoneel Maxime.Loose@kb.vlaanderen.be @maximeloose Besluit Evidence Based HR is Een methodiek

Nadere informatie

Are outgroup members perceived as more trustworthy when displaying an ingroup identity signal?

Are outgroup members perceived as more trustworthy when displaying an ingroup identity signal? 5/28/2016 1 Are outgroup members perceived as more trustworthy when displaying an ingroup identity signal? Janine Weeting ˡ ², Rafael Wittek ˡ, Russell Spears², & Andreas Flache ˡ Department of Sociology/

Nadere informatie

Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk. gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen

Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk. gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen Het executief en het sociaal cognitief functioneren bij licht verstandelijk gehandicapte jeugdigen. Samenhang met emotionele- en gedragsproblemen Executive and social cognitive functioning of mentally

Nadere informatie

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effects of Contact-oriented Play and Learning in the Relationship between parent and child with autism Kristel Stes Studentnummer:

Nadere informatie

Screen Design. Deliverable 3 - Visual Design. Pepijn Gieles 0877217 19-12-2014. Docent: Jasper Schelling

Screen Design. Deliverable 3 - Visual Design. Pepijn Gieles 0877217 19-12-2014. Docent: Jasper Schelling Screen Design Deliverable 3 - Visual Design Pepijn Gieles 0877217 19-12-2014 Docent: Jasper Schelling Hulp bij het inloggen Inloggen Particulier Personal Banking Private Banking Zakelijk Zoeken in Particulier

Nadere informatie

The Effect of Gender, Sex Drive and Autonomy. on Sociosexuality. Invloed van Sekse, Seksdrive en Autonomie. op Sociosexualiteit

The Effect of Gender, Sex Drive and Autonomy. on Sociosexuality. Invloed van Sekse, Seksdrive en Autonomie. op Sociosexualiteit The Effect of Gender, Sex Drive and Autonomy on Sociosexuality Invloed van Sekse, Seksdrive en Autonomie op Sociosexualiteit Filiz Bozkurt First supervisor: Second supervisor drs. J. Eshuis dr. W. Waterink

Nadere informatie

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope Een onderzoek naar de relatie tussen sociale steun en depressieve-

Nadere informatie

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten

Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van. zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten Denken is Doen? De cognitieve representatie van ziekte als determinant van zelfmanagementgedrag bij Nederlandse, Turkse en Marokkaanse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de huisartsenpraktijk Thinking

Nadere informatie

De therapeut en de cliënt: een liefdesrelatie?

De therapeut en de cliënt: een liefdesrelatie? De therapeut en de cliënt: een liefdesrelatie? Peter Rober Abstract Onderzoek toont aan dat de therapeutische relatie wellicht de belangrijkste factor is die verantwoordelijk is voor therapeutische verandering.

Nadere informatie

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten

Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Verschil in Perceptie over Opvoeding tussen Ouders en Adolescenten en Alcoholgebruik van Adolescenten Difference in Perception about Parenting between Parents and Adolescents and Alcohol Use of Adolescents

Nadere informatie

Coaching, een cliëntgerichte benadering

Coaching, een cliëntgerichte benadering Coaching, een cliëntgerichte benadering Olaf de Haas en Annemarie Snijder* Samenvatting In dit artikel komt de cliëntgerichte benadering van coaching aan de orde. Voor ervaren cliëntgericht therapeuten

Nadere informatie

Wat is Interaction Design?

Wat is Interaction Design? Wat is Interaction Design? Wat is interaction design? Designing interactive products to support the way people communicate and interact in their everyday and working lives. Preece, Sharp and Rogers (2015)

Nadere informatie

Agenda. Introductie Literatuur en praktijkstudie Het protocol Het Proces. Vragen

Agenda. Introductie Literatuur en praktijkstudie Het protocol Het Proces. Vragen Op de goede weg Agenda Introductie Literatuur en praktijkstudie Het protocol Het Proces Protocol behandelaren Protocol groepstherapeuten Protocol groepencoördinator Vragen Introductie Antes Bouman GGZ

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Het Effect van Voortgangsfeedback aan Behandelaars op de Uitkomsten van Psychologische Behandelingen; een Pilot Onderzoek

Het Effect van Voortgangsfeedback aan Behandelaars op de Uitkomsten van Psychologische Behandelingen; een Pilot Onderzoek Het Effect van Voortgangsfeedback aan Behandelaars op de Uitkomsten van Psychologische Behandelingen; een Pilot Onderzoek The Effect of Progress Feedback to Therapists on Psychological Treatment Outcome;

Nadere informatie

De Invloed van Religieuze Coping op. Internaliserend Probleemgedrag bij Genderdysforie. Religious Coping, Internal Problems and Gender dysphoria

De Invloed van Religieuze Coping op. Internaliserend Probleemgedrag bij Genderdysforie. Religious Coping, Internal Problems and Gender dysphoria De Invloed van Religieuze Coping op Internaliserend Probleemgedrag bij Genderdysforie Religious Coping, Internal Problems and Gender dysphoria Ria de Bruin van der Knaap Open Universiteit Naam student:

Nadere informatie

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie.

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. 0 Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve

Nadere informatie

20-9-2012. Motiverende Gespreksvoering. It s dancing; not wrestling. 1. Wie heeft er iemand in zijn/haar omgeving (privé of werk) die rookt?

20-9-2012. Motiverende Gespreksvoering. It s dancing; not wrestling. 1. Wie heeft er iemand in zijn/haar omgeving (privé of werk) die rookt? Motiverende Gespreksvoering It s dancing; not wrestling Van klacht naar kracht! It s dancing; not wrestling 1. Wie heeft er iemand in zijn/haar omgeving (privé of werk) die rookt? 1. Wie heeft er iemand

Nadere informatie

Vergaderen in het Engels

Vergaderen in het Engels Vergaderen in het Engels In dit artikel beschrijven we verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een business meeting. Na het doorlopen van deze zinnen zal je genoeg kennis hebben om je

Nadere informatie

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 167 Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 Task clarity 1. I understand exactly what the task is 2. I understand exactly what is required of

Nadere informatie

AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models

AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models Pepijn Vemer, George van Voorn, Isaac Corro Ramos, Maiwenn Al, Talitha Feenstra Rationale In theorie: Doe alles! Een model

Nadere informatie

De Invloed van Innovatiekenmerken op de Intentie van Leerkrachten. een Lespakket te Gebruiken om Cyberpesten te Voorkomen of te.

De Invloed van Innovatiekenmerken op de Intentie van Leerkrachten. een Lespakket te Gebruiken om Cyberpesten te Voorkomen of te. De Invloed van Innovatiekenmerken op de Intentie van Leerkrachten een Lespakket te Gebruiken om Cyberpesten te Voorkomen of te Stoppen The Influence of the Innovation Characteristics on the Intention of

Nadere informatie

Mentaal Weerbaar Blauw

Mentaal Weerbaar Blauw Mentaal Weerbaar Blauw de invloed van stereotypen over etnische minderheden cynisme en negatieve emoties op de mentale weerbaarheid van politieagenten begeleiders: dr. Anita Eerland & dr. Arjan Bos dr.

Nadere informatie

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50 De relatie tussen eigen-effectiviteit 1 De Relatie tussen Eigen-effectiviteit, Intrinsieke Motivatie en Fysieke Activiteit bij 50-plussers The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and

Nadere informatie

(SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1

(SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1 (SOCIALE) ANGST, GEPEST WORDEN EN PSYCHOLOGISCHE INFLEXIBILITEIT 1 Psychologische Inflexibiliteit bij Kinderen: Invloed op de Relatie tussen en de Samenhang met Gepest worden en (Sociale) Angst Psychological

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement.

Welkom. Digitale programma: #cmdag18. Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement. Welkom Dagvoorzitter Prof. dr. Arjan van Weele NEVI hoogleraar inkoopmanagement Digitale programma: www.contractmanagementdag.nl #cmdag18 #cmdag18 Programma 09.45 Welkom door Prof. Dr. Arjan van Weele

Nadere informatie

Tahnee Anne Jeanne Snelder. Open Universiteit

Tahnee Anne Jeanne Snelder. Open Universiteit Effecten van Gedragstherapie op Sociale Angst, Zelfgerichte Aandacht & Aandachtbias Effects of Behaviour Therapy on Social Anxiety, Self-Focused Attention & Attentional Bias Tahnee Anne Jeanne Snelder

Nadere informatie

Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij

Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij Een vergelijking van een depressieve en een niet-depressieve groep met Experience-Sampling-Method

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

de Rol van Persoonlijkheid Eating: the Role of Personality

de Rol van Persoonlijkheid Eating: the Role of Personality De Relatie tussen Dagelijkse Stress en Emotioneel Eten: de Rol van Persoonlijkheid The Relationship between Daily Stress and Emotional Eating: the Role of Personality Arlette Nierich Open Universiteit

Nadere informatie

Paramedisch OnderzoekCentrum

Paramedisch OnderzoekCentrum IMPLEMENTATIE: welke weg? Prof.dr. Rob Oostendorp Dr. Michel Wensing Prof.dr. Richard Grol Implementatie Kenmerken implementatie (ZON, 1997; Gezondheidsraad, 2000). Procesmatige en planmatige invoering.

Nadere informatie

Leader Member Exchange: Effecten van Locus of Control, Coping en de Mediatie van Persoonlijk Initiatief

Leader Member Exchange: Effecten van Locus of Control, Coping en de Mediatie van Persoonlijk Initiatief Leader Member Exchange: Effecten van Locus of Control, Coping en de Mediatie van Persoonlijk Initiatief Leader Member Exchange: Effects of Locus of Control, Coping and the Mediation of Personal Initiative

Nadere informatie

Handboek gesprekstherapie

Handboek gesprekstherapie Handboek gesprekstherapie De persoonsgerichte experiëntiële benadering G. Lietaer, G. Vanaerschot, J.A. Snijders, R.J. Takens (red.) De Tijdstroom, Utrecht Eerste druk, 2008 Eerste druk, tweede oplage,

Nadere informatie

Tilburg University. Psychologisch marktonderzoek Verhallen, T.M.M. Publication date: 1988. Link to publication

Tilburg University. Psychologisch marktonderzoek Verhallen, T.M.M. Publication date: 1988. Link to publication Tilburg University Psychologisch marktonderzoek Verhallen, T.M.M. Publication date: 1988 Link to publication Citation for published version (APA): Verhallen, T. M. M. (1988). Psychologisch marktonderzoek.

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers

Wat is meertaligheid. Wat is meertaligheid. Enkele begrippen. Meertaligheid in cijfers Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling Focus op de thuistaal Hilde De Smedt Wat is meertaligheid Individuen worden MEERTALIG genoemd als ze de competentie hebben

Nadere informatie

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe

Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Diverser personeel. Mooi, en dan? Dr. Mtinkheni Gondwe Strategische Beleidsadviseur Team Kennis & Innovatie 16 april 2019 Homogene samenlevingen zijn verleden tijd 2 Reacties op diversiteit Interculturaliteit

Nadere informatie