Een inleiding tot encodern

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een inleiding tot encodern"

Transcriptie

1 Een inleiding tot encodern 1 Een inleiding tot encodern Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. Niets van deze publicatie mag zonder schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende in enige vorm door middel van fotokopie, microfilm of andere procedures worden gereproduceerd of naar een voor machines, in het bijzonder dataverwerkingsinstallaties, toepasbare taal worden overgedragen. Alle weergavenrechten blijven voorbehouden. Vergissingen en inhoudelijke wijzigingen alsook programmawijzigingen voorbehouden. Alle andere genoemde productnamen kunnen gedeponeerde handelsmerken zijn van de betreffende producenten. This product uses MAGIX patent pending technology. Copyright MAGIX AG, Alle rechten voorbehouden.

2 2 Inhoud Inhoud Een inleiding tot encodern 1 Copyright 1 Een inleiding tot encodern 3 Voorwaarden 4 Voor de PC 6 Per versturen 9 Encoderen voor TV 12 Overzicht 15

3 Een inleiding tot encodern 3 Een inleiding tot encodern Een workshop voor beginners en gevorderden Een kennismaking met encoderen Encoderen - dat klinkt belangrijk en helaas ook ingewikkeld. In deze workshop willen wij u graag op eenvoudige en logische manier vertrouwd maken met het thema encoderen. U kunt alles lezen of alleen de gedeelten waar u vragen over heeft. Wanneer u deze workshop heeft gelezen, zult u meer vertrouwd zijn met de vakbegrippen en zult u instellingen in uw MAGIX-software eenvoudiger uit kunnen voeren. Misschien helpt deze workshop u ook om problemen beter te kunnen inschatten liggen eventuele problemen aan de computer, de DVDspeler, aan de disk of toch aan de encoding-instellingen. U zult antwoord krijgen op twee wezenlijke vragen: 1. Wat is de samenhang tussen de resolutie van uw video of uw fotoshow, de kwaliteit en de factor tijd? (Belangrijk voor iedereen die te kampen heeft met schokkerige films...) 2. hoe krijg ik de hoogste kwaliteit voor de weergave op de computer en op TV? (belangrijk voor iedereen die te kampen heeft met 'zaagtanden' in de film...) Definitie Met encoderen wordt het exportproces bedoeld dat een video* doorloopt om naar een bepaald bestandsformaat te worden omgezet zodat deze in de gewenste kwaliteit op de TV of computer kan worden bekeken. *elke fotoshow is na het encoderen óók een video De kwaliteit van de geëncodeerde video wordt beïnvloed door meerdere factoren: Resolutie: hoe hoger de resolutie, des te meer beeldinformatie de video bevat. Bij een hogere resolutie moet ook de overdrachtssnelheid worden verhoogd, zodat de kwaliteit behouden blijft. Bitrate: hierbij gaat het om de overdrachtssnelheid van informatie (bits) per seconde. Hoe hoger de bitrate is, des te hoger de kwaliteit van de video is. De kwaliteit stijgt naarmate de bitrate wordt verhoogd (maar de bestandsgrootte ook).

4 4 Een inleiding tot encodern Codec: het exportformaat wordt ook wel 'codec' genoemd: code + decode. MPEG2 is bijvoorbeeld een bekende video-codec. In de codec worden bepaalde kwaliteitsniveaus voor de video- en audiosporen vastgelegd. Er zijn zeer veel codecs die elk voor bepaalde toepassingen werden geoptimaliseerd en geschikt zijn. Ook zijn er exportformaten die meerdere codecs tegelijkertijd bevatten, zoals bijvoorbeeld AVI. Zulke 'containers' worden strikt genomen niet als codec gezien. De tijd die voor het encoderen nodig is stijgt door: een computer met weinig vermogen een grotere hoeveelheid gegevens (lengte van de video, resolutie, beelden per seconde) codecs die veel rekenkracht vergen (bijv. H.264, MPEG4, WMV) hogere kwaliteitsinstellingen van de codec Voorwaarden Verschillende formaten worden één In eerste instantie gaat het erom het basismateriaal en zijn eigenschappen te begrijpen. In uw MAGIX software, bijvoorbeeld MAGIX Video deluxe, MAGIX Film op CD & DVD of MAGIX Foto's op CD & DVD worden verschillende soorten materiaal met elkaar gecombineerd: foto's, video's, muziek, effecten, teksten en commentaar. Elk materiaal heeft een ander bestandsformaat: foto's zijn vaak JPEG's, video's hebben exportformaten die door de fabrikant zijn bepaald of worden geïmporteerd als MPEG2. Voor muziek zijn er vele verschillende standaards, populair zijn bijvoorbeeld de bestandsformaten WAV en MP3. Effecten hebben speciale effectformaten die bijvoorbeeld met 'FX' worden afgekort, net als teksteffecten die als TFX worden opgeslagen. Bij het encoderen wordt uit verschillende formaten één formaat gemaakt! Aangezien er echter niet één, allesomvattend formaat bestaat, moet het exportformaat en alle daarmee verbonden instellingen worden afgestemd op het medium waarop het project wordt gepresenteerd: de computer of de televisie.

5 Een inleiding tot encodern 5 Voor de PC: WMV Er bestaan enkele standaards om video's en fotoshows optimaal te exporteren voor de presentatie op het computerbeeldscherm. Op de volgende pagina laten wij u de export als WMV op verschillende kwaliteitsniveaus zien van webmail tot WMV HD. Maar waarom uitgerekend WMV? Er zijn toch ook andere standaards dan die van Windows? Dat klopt maar de reden is simpel. Door WMV werd een standaard gezet die door alle moderne computers wordt ondersteund. WMV9 biedt op dit moment een standaard waarmee ook bij geringe bitrate een goede kwaliteit mogelijk is. WMV bezit goede video- en audio-codec-instellingen. WMV kunt u in elke gewenste kwaliteit exporteren: met lage resolutie voor het internet tot WMV HD voor de weergave met hoge resolutie. Mocht u al een televisie met hoge resolutie hebben (HD ready), lees dan het gedeelte over WMV HD-export in deze workshop. Voor TV: MPEG2 met PAL-resolutie In tegenstelling tot het encoderen voor de PC kunnen de instellingen voor de export voor TV in één zin worden samengevat: om de hoogste kwaliteit te krijgen moet u uw video's of fotoshows met de klassieke PAL-resolutie (720 x 576 pixels) op DVD branden. Deze export in vooringesteld in uw MAGIX software, wanneer u in de brandassistent "DVD" selecteert. Voordeel: de DVD is wijd verbreid en kan op elke DVD-speler worden afgespeeld. DVD-menu's en hoofdstuknavigatie worden ondersteund. Ook ten tijde van 'High Definition' geldt: de PAL-resolutie is de beste voor de meeste huidige televisies en bevredigend voor de PC PAL is de standaard die in Europa wordt gebruikt, in de Verenigde Staten gebruikt men bijvoorbeeld NTSC. Denk hieraan wanneer u bijvoorbeeld een DVD voor vrienden of familie in de Verenigde Staten wilt branden. MAGIX producten bieden de mogelijkheid uw video's en fotoshows te exporteren in NTSC. Nog meer handige tips en trucs De encoder-instellingen die u op de volgende pagina's leert kennen hebben betrekking op uw software. Veel problemen hangen echter samen met de hardware verouderde DVD-spelers, verkeerde CD's of DVD's, incompatibele branders en computers die niet genoeg vermogen hebben

6 6 Een inleiding tot encodern Controleer uw hardware Storingen in beeld of geluid of schokken kunnen te maken hebben met slechte of verkeerde CD's of DVD's. Test de export met een kwalitatief goede disk. De CD of DVD kan na een op het eerste gezicht geslaagde brandvoortgang niet worden afgespeeld. Het kan aan de DVD-speler liggen die een bepaald DVD-formaat niet kan afspelen. Controleer wat voor soort disk u heeft gebruikt (+R, -R, +RW, -RW) en of uw DVDspeler in staat is de betreffende soort disk af te spelen. Voor de PC Kijk en vergelijk Een fotoshow dient als voorbeeld voor de berekening van de verschillende encoding-instellingen. De fotoshow wordt geëxporteerd in verschillende resoluties en daarbij geëncodeerd in het WMV-formaat voor de presentatie op de computer. Vergelijk de tests. De (Duitstalige) fotoshow bestaat uit 13 foto's (JPG) met verschillende typen overgangen (MAGIX Video Format), tekst- en decoratie-elementen en een geluidsspoor in Ogg Vorbis. De fotoshow duurt één minuut. De originele foto's werden met een resolutie van zes megapixel geïmporteerd, dat komt overeen met 3200 x 2000 beeldpunten. Fotoshow met 640 x 480 pixels (ADSL aanbevolen) Wanneer u in de fotoshow op de bovengenoemde voorwaarden let, kunt u de berekende waarden vergelijken met uw eigen projecten. WMV-export zo gaat het! Wilt u video's exporteren en op uw harde schijf opslaan? Wij illustreren met behulp van screenshots de handelingen bij de export in Windows Media, waarbij de encoder-instellingen met de kwaliteit van 80 Kb/sec een goed kwaliteitscompromis vormen. Deze variabelen kunt u eventueel nog wijzigen. Een hogere waarde betekent een hogere kwaliteit én een grotere dataomvang, een lagere waarde zorgt voor een lagere kwaliteit en een kleinere hoeveelheid data. In ons testoverzicht werd steeds alleen de resolutie veranderd.

7 Een inleiding tot encodern 7 Het volgende dialoogvenster voor de export in Windows Media bereikt u vanuit uw MAGIX foto- en videosoftware via het menupunt Bestand > Fotoshow/video exporteren > Video als Windows Media. Fotoshow als WMV HD-export De export als WMV HD gaat anders: Wanneer u een DVD-menu en een navigatie met hoofdstukken wilt maken, moet u bij WMV HD-export de Brandassistent gebruiken. Ga hiervoor in uw MAGIX software van het "Bewerken" of "Fotoshow"- scherm naar "CD Branden". Start de Brandassistent door op de knop "Disk branden" te klikken.

8 8 Een inleiding tot encodern De Brandassistent biedt u de mogelijkheid om een CD of DVD met een volledig diskproject te branden, waarbij alle instellingen voor een optimale WMV HD-export al correct zijn ingesteld. Encoder-instellingen voor de WMV HD-export: Resolutie: 1280 x 720 pixels Framerate: 25 frames/sec = 25 beelden per seconde/progressief Constante bitrate van 5500 Kbit/sec Audio: khz; 192 Kbit/sec Dit zijn zeer hoge kwaliteitsinstellingen voor een perfecte presentatie in WMV HD-kwaliteit. De export met de instellingen levert zeer goede resultaten door de hoge resolutie van uw foto's. Slechts enkele multimedia-spelers (Stand-alone Player) kunnen het WMV HD-formaat afspelen. Wij raden u daarom aan om de WMV HD-disk met uw fotoshow met hoge resolutie op uw PC te bekijken. U kunt ook uw televisie die HD-ready is aan uw PC aansluiten. Hiervoor kunt u gebruik maken van een digitale signaaloverdracht via DVI. Uw televisie moet hiervoor beschikken over een DVI-ingang en uw grafische kaart in uw PC over een DVI-uitgang. Voor een optimaal resultaat moet u de resolutie van de grafische kaart aanpassen aan de resolutie van de televisie. Een analoge uitvoer van de video via de TV-uitgang van uw grafische kaart aan bijvoorbeeld een buizentelevisie is mogelijk maar niet aan te raden de hoge resolutie van het WMV HD-formaat gaat hierbij verloren.

9 Een inleiding tot encodern 9 Testexport van voorbeeldshow via de Brandassistent: Resolutie (breedte x hoogte) Resolutie +/- in megapixels Breedte/hoogteverhouding Duur van het encoderen in seconden 1280x720 0,9 16: ,1 resulterende bestandsgrootte in MB Per versturen Een rekensommetje Een bijzonder geval is het versturen van een video per de attachments mogen niet te groot worden. De beperking van de bestandsgrootte varieert van provider tot provider maar ligt in het algemeen tussen de 2 en 5 MB. Wanneer een video niet groter mag zijn dan 2 MB moet u deze sterk comprimeren. Het encoderen moet daarom met een relatief geringe bitrate worden doorgevoerd. De bitrate (Kbit/sec) wordt berekend door de bestandsgrootte te delen door de looptijd. In ons fotoshow-voorbeeld is de looptijd van de video 60 seconden. De bestandsgrootte moet niet groter zijn dan 2 MB, dit komt overeen met Kbit (meer over de omrekenfactor vindt u in het Overzicht van deze workshop). Het rekenvoorbeeld voor onze testexport is: Kbit gedeeld door 60 sec = 273 Kbit/sec. Zo ziet de fotoshow er voor het versturen per uit: Fotoshow met 320 x 240 pixels (2,08MB) Coderen voor Wanneer u aan de hand van deze berekening een fotoshow van één minuut voor het versturen per encodeert, moet u er op letten dat de bitrate voor zowel het video- als audiomateriaal geldt. U moet de bitrate van 273 Kbit/sec dus opdelen: aan te raden zijn 64 Kbit/sec voor het audiospoor en 209 Kbit/sec voor het videospoor. De resolutie wordt vastgelegd bij 320 x 240 pixels. Dit zorgt voor een redelijke kwaliteit.

10 10 Een inleiding tot encodern In het volgende screenshot ziet u alle gegevens die u in het dialoogvenster voor de Windows Media-export moet invullen: Resolutie: 320 x 240 Video: 209 Kbit/sec Audio: 64 Kbit/sec Bitrate-modus: Variabele bitrate - middenwaarde, 2pass Dit betekent dat een variabele bitrate bij het encoderen in twee stromen kan worden gebruikt en verdeeld. Complexe plekken (bijvoorbeeld geanimeerde overgangen) krijgen een hogere bitrate dan eenvoudige plekken (bijv. stilstaande beelden). Nadat wij onze fotoshow als test met deze gegevens hebben geëncodeerd, was de bestandsgrootte met 2,08 MB slechts iets groter dan de 2 MB die aan onze berekeningen ten grondslag lagen. Voor de zekerheid moet men dus altijd een kleine 'reserve' meeberekenen.

11 Een inleiding tot encodern 11 Indien de kwaliteit van de fotoshow na het encoderen niet bevredigend is, moet u de resolutie verlagen en de complexiteit van de video verminderen door bijvoorbeeld geanimeerde overgangen te verwijderen. Hoeveel ruimte bevat mijn disk? De vergelijking kan ook worden gebruikt voor de berekening van de bitrate van een grote video om deze op een CD van 700 MB te laten passen. U hoeft als eigenaar van MAGIX software echter niet allerlei ingewikkelde berekeningen te maken. Onderaan het beeldscherm vindt u een weergave die per type disk vermeldt, hoeveel ruimte er nog op het betreffende medium over is. Via de kleine pijl kunt u het type disk wijzigen. De waarde rechts naast de weergave geeft weer, hoeveel ruimte er nog beschikbaar is op het medium. De tweede waarde rechts ernaast geeft aan hoeveel ruimte al is verbruikt.

12 12 Een inleiding tot encodern Encoderen voor TV Exporteren en met PAL-resolutie op DVD branden Een typisch voorbeeld: u wilt uw video of fotoshow als film op DVD branden. Op een DVD past 4,35 GB dit zorgt voor de hoogst mogelijke kwaliteit en een hoge compatibiliteit met DVD-spelers, televisies en PC's. PAL-resolutie = 720 x 576 pixels Wanneer u uw video op DVD brandt, komen de MPEGencoder-instellingen van de Brandassistent in uw MAGIX foto- en videosoftware overeen met de PAL-resolutie. De PAL-resolutie is 720 x 576 pixels. Met deze presets (zie volgende afbeelding) bereikt u zeer goede resultaten.

13 Een inleiding tot encodern 13 Anti-flikkering-filter (De-interlace) Bij de export heeft u de mogelijkheid het zogenaamde "Anti-flikkeringfilter" te gebruiken. Wanneer u deze functie activeert worden contrastrijke foto's bij weergave op een buizentelevisie scherp weergegeven en flikkeren niet. Er kan echter een soort 'zaagtand'-effect optreden. Anti-flikkeringsfilter geactiveerd Anti-flikkeringsfilter gedeactiveerd Het gebruik van het anti-flikkering-filter raden wij alleen aan bij buizentelevisies; bij de weergave op PC-monitors en TFT- & plasmaschermen moet u het filter deactiveren. Testexport met voorbeeldshow via de Brandassistent Bij het branden van een DVD krijgt u de hoogste compatibiliteit met uw hardware wanneer u de standaardinstellingen van de MPEG-encoder over neemt. Resolutie (breedte x hoogte) Resolutie +/- in megapixels Breedte/hoogteverhouding Duur van het encoderen in seconden 720 x 576 0,4 4: Resulterende bestandsgrootte in MB

14 14 Een inleiding tot encodern Volledige beelden of halve beelden? - progressief of interlaced? Upper Field first = Interlaced Wat is het verschil? U kunt de DVD als "Progressive" (volledig beeld/no Fields) of "Interlaced" (halve beelden/fields) exporteren. Kies bij de encoderinstellingen van uw Brandassistent de optie "Geavanceerd". Kies dan bij de optie Fields > No Fields = Progressive Lower Field first = Interlaced Volledig beeld/progressive/no Fields: De weergave gebeurt met 25 volledige beelden per seconde. Progressief heeft alleen zin wanneer de DVD alleen voor de PC of zowel voor de PC als TV is bedoeld. De bewegingen zijn niet vloeiend zoals bij "Interlaced" en de video kan licht schokken. Halve beelden/interlaced/fields: De weergave gebeurt met 50 halve beelden per seconde. Interlaced heeft zin wanneer de DVD alleen voor weergave op televisie is bedoeld. De bewegingen zien er "interlaced" zeer vloeibaar uit. Het grote nadeel: de halve beelden veroorzaken bij weergave op een computermonitor storende lijnen en zijn niet meer om te zetten naar volledige beelden zonder kwaliteitsverlies. Tijdens een zoombeweging is dit heel duidelijk te zien: Ongeschikt voor de PC: interlaced - rechts in beeld ter vergelijking: progressief

15 Een inleiding tot encodern 15 Gebruik de instelling "interlaced" alleen wanneer u de DVD uitsluitend met een DVD-speler wilt afspelen en op TV wilt presenteren. Kies "progressief" wanneer u een DVD wilt maken die u op TV en PC af wilt spelen Overzicht Algemene begrippen omtrent encoderen Bitrate Hierbij gaat het om de overdrachtssnelheid van informatie (bits) per seconde. Hoe hoger de bitrate is, des te hoger de kwaliteit van de video is. De kwaliteit stijgt naarmate de bitrate wordt verhoogd (maar de bestandsgrootte ook). Eenheid = bit of byte /kilobyte (KB)/megabyte (MB), hierbij vormen 8 bit één byte. 1 MB = 1024 KB KB x 8 = 8192 KB. Codec Het woord codec is een samenstelling uit de woorden Coding en Decoding. Dit betekent dat een codec zowel video- en audiomateriaal kan vergrendelen, dus coderen en in één formaat samenvoegen als ontgrendelen, dus decoderen, dwz. het gecodeerde materiaal kan lezen. CBR constante bitrate/vbr variabele bitrate Bij een constante bitrate wordt het video- en audiomateriaal constant met dezelfde bitrate geëncodeerd, zonder rekening te houden met verschillen in het materiaal. Bij een variabele bitrate krijgen 'zware' gedeelten van een video een hogere bitrate en minder zware gedeelten een lagere bitrate. Containerformaten Een container bevat meerdere codecs die door hun combinatie een hoge mate aan kwaliteit en efficiëntie voor een bepaald gebruiksdoel leveren. Ook bij containerformaten hebben zich standaards ontwikkeld. AVI is bijvoorbeeld een bekend containerformaat waarmee, afhankelijk van de toepassing en beschikbaarheid van codecs, bijvoorbeeld DivX, Xvid, Indeo, verschillende kwaliteitsniveaus kunnen worden behaald. DVI "Digital Video Interface" Moderne televisies hebben meestal een DVI-ingang. De grafische kaart van de PC beschikt over een DVI-uitgang. Op deze manier kunt u bijv. HD Ready-televisies aan uw PC aansluiten. Via deze verbinding kunt u digitale video's met hoge resolutie op TV beleven.

16 16 Een inleiding tot encodern Native resolutie Monitors en televisies kunnen verschillende resoluties weergeven. Slechts één enkele pixelverhouding komt echter overeen met de zogenaamde "native" resolutie. Een beeldscherm levert in native resolutie optimale kwaliteit. Wat de native resolutie van uw televisie is kunt u in de handleiding of algemene productbeschrijving nalezen. PAL Een schermresolutie van 720 x 576 pixel deze resolutie is nog steeds de Europese TV-standaard en basis voor een normale MPEG2-export. De PAL-standaard van de Europese televisie wordt met 50 halve beelden per seconde, interlaced, uitgezonden. Bioscoopfilms worden met 25 volledige beelden per seconde, progressief, uitgezonden. Renderen Bij renderen worden verschillende niveaus samengevoegd tot één niveau. Een video bestaat uit verschillende lagen voor tekst, beelden, spraak, effecten etc. Wanneer deze afzonderlijke delen worden samengevoegd tot één niveau spreekt men van renderen. Volledig beeld/progressief Halve beelden/interlaced Bij de instelling "Progressive" worden 25 volledige beelden per seconde berekend. Bij de instelling "Interlaced" worden 50 halve beelden per seconde berekend. Progressief heeft alleen zin wanneer de DVD alleen voor de PC of zowel voor de PC als TV is bedoeld. De bewegingen zijn niet vloeiend zoals bij "Interlaced" en de video kan licht schokken. Interlaced heeft zin wanneer de DVD alleen voor weergave op televisie is bedoeld. De bewegingen zien er "interlaced" zeer vloeibaar uit. Het grote nadeel: de halve beelden veroorzaken bij weergave op een computermonitor storende lijnen en zijn niet meer om te zetten naar volledige beelden zonder kwaliteitsverlies.

17 Een inleiding tot encodern 17 Voor de export: ondersteunde videocontainers, -formaten en -codecs AVI "Audio Video Interleaved" Voordeel: wijdverbreid en door veel programma's ondersteund (mits aanwezige codecs) Nadeel: vereist op de computer geïnstalleerde codecs zoals DivX, XVID, Indeo etc. MOV "Apple Quicktime" Voordeel: op veel besturingssystemen afspeelbaar (PC, Mac, Linux), industriële standaard. Nadeel: sommige programma's hebben problemen met import en montage. MPEG-1 "Moving Picture Experts Group" Voordeel: zeer compatibel, afspeelbaar op veel besturingssystemen, heeft weinig CPU-kracht nodig. Nadeel: verouderd, in vergelijking met moderne codecs slechtere kwaliteit bij de dezelfde bestandsgrootte. MPEG-2 "Moving Picture Experts Group" Voordeel: afspeelbaar op veel besturingssystemen, beter kwaliteit dan MPEG1 bij dezelfde bestandsgrootte Nadeel: verouderd, in vergelijking met de nieuwste codecs slechtere kwaliteit bij dezelfde bestandsgrootte WMV "Windows Media Video" Voordeel: op bijna elke moderne computer af te spelen, met WMV9 relatief goede kwaliteit bij geringe bitrate, ondersteunt alle resoluties, met WMV HD zelfs High Definition. Nadeel: relatief 'gesloten' formaat, sommige programma's hebben problemen met import en montage.

Het activeren van e-versions en encoders

Het activeren van e-versions en encoders encoders 1 Het activeren van e-versions en encoders Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. MAGIX Foto Manager 1 MAGIX Foto Manager Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging

Nadere informatie

Ringtone van PC naar mobiel

Ringtone van PC naar mobiel 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

MAGIX TV / Videorecorder

MAGIX TV / Videorecorder 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Met bandje vraagt veel minder rekenkracht van de PC (Zowel in DV=Avials HD= MPEG2). HDV1=1280x720p HDV2=1440x1080i. Een bandje moet vanaf de camera via Firewire(ook

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Video-instellingen

Videoclub Bedum. Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Welke gebruik je en wat betekent dat? Afspraak: Afspraak: De Videoclub Bedum filmt Afspraak: De Videoclub Bedum filmt in Full HD Full

Nadere informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie 1 Nederlands Workshop Mediaformaten Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 1 2.0 Ondersteunde beeldresoluties... 1 2.1 Algemene HD informatie... 1 2.2 Hoe gaat de hdmedia om met HD?... 2 2.3 Wat nu als ik een

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Workshop Media formaten voor de Eminent mediaspelers

Workshop Media formaten voor de Eminent mediaspelers Workshop Media formaten voor de Eminent mediaspelers Workshop mediaformaten 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 2.0 Ondersteunde beeldresoluties... 2 2.1 Algemene HD informatie... 3 2.2 Hoe

Nadere informatie

NIEUW! Nu ook voor Mac!

NIEUW! Nu ook voor Mac! NIEUW! Nu ook voor Mac! Opnamen op video's lopen op allerlei wijzen gevaar! Met het originele reddingspakket van MAGIX, bestaande uit MAGIX software, de praktische USB-video-omzetter en een SCARTadapter,

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

HP Notes. 21 februari 2002

HP Notes. 21 februari 2002 HP Notes 21 februari 2002 Dit bestand bevat recente informatie over de notebook-pc van HP. De volgende onderwerpen komen aan bod:! Dvd's en videobestanden afspelen! Een tv-toestel gebruiken als monitor!

Nadere informatie

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp Filmbewerking 1. Enkele begrippen: Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld. 1440 X 1080 = 1.555.200 p of 1,5 Mp bitrate : bitsnelheid of gegevensoverdrachtssnelheid 29.625.464 bits

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland AVCHD AVCHD Workshop Inzicht Wie monteert* met DV? Wie monteert* met HDV? Wie monteert met AVCHD? *en overweegt montage met AVCHD? Overzicht digitale video 1995 DV 2005 HDV 2012 AVCHD Wat is HD video?

Nadere informatie

M U L T I M E D I A P L A Y E R 2,5 SATA CASING WITH REMOTE CONTROL HANDLEIDING SI-707138

M U L T I M E D I A P L A Y E R 2,5 SATA CASING WITH REMOTE CONTROL HANDLEIDING SI-707138 M U L T I M E D I A P L A Y E R 2,5 SATA CASING WITH REMOTE CONTROL HANDLEIDING SI-707138 NEDERLANDS -INHOUD VAN DE VERPAKKING -TECHNISCHE SPECIFICATIE -HARDWARE INSTALLATIE -GARANTIE MULTIMEDIA PLAYER

Nadere informatie

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes 21 oktober 2015 Geheugenkaartjes Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

DVD s maken met Adobe Premiere Encore

DVD s maken met Adobe Premiere Encore DVD s maken met Adobe Premiere Encore In dit hoofdstukje bekijken we hoe je snel een DVD maakt van een film die is gemonteerd in Adobe Premiere Pro. Voor het aanmaken van het menu gebruiken we even Adobe

Nadere informatie

Geheugenkaartjes. 19 december 2014

Geheugenkaartjes. 19 december 2014 Geheugenkaartjes 19 december 2014 Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

Versie 3.0. Ideaal voor: VHS Video 8 S-VHS Hi8 en alle andere bandformaten

Versie 3.0. Ideaal voor: VHS Video 8 S-VHS Hi8 en alle andere bandformaten Versie 3.0 U neemt aan, dat uw videocassettes veilig en beschermd zijn? In tegendeel, uw kostbare herinneringen worden door vele gevaren bedreigd: lage levensduur (zelfs bij optimale opslag), magnetische

Nadere informatie

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby Videogroep HCC-Leiden Digitale Videobewerking Een fascinerende hobby Presentatie: Jan van Staveren Wat heb je er voor nodig? PC of Laptop Video camera Videobewerkings programma CD en/of DVD brander En

Nadere informatie

Optimaal video kijken op de PC

Optimaal video kijken op de PC Optimaal video kijken op de PC Door: Koen Crijns, Chief Editor Hardware Info Magazine Inleiding Een media center PC aangesloten op een LCD TV kan niet alleen dienst doen als ideale digitale videorecorder,

Nadere informatie

http://www.dvscene.nl/encoderen/review-apacer-al460-mediaplayer.html

http://www.dvscene.nl/encoderen/review-apacer-al460-mediaplayer.html Page 1 of 7 Page 2 of 7 Naam: Wachtwoord: Herinner mij Log-in gfedc Wachtwoord? Naam? Register Home Artikelen Reviews Achtergrond Techniek HD en AVCHD Tutorials Nieuws Links Downloads Videos Videobewerkingsboeken

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Document Versie Datum Bijdrage Beschrijving 0.2 16/01/2014 Mustafa Karakus Informatie over

Nadere informatie

Video's bewerken met OpenShot

Video's bewerken met OpenShot Video's bewerken met OpenShot Met vrijwel alle fotocamera 's en smartphones kun je ook video opnemen. De kwaliteit van de opname en de resolutie kunnen erg variëren afhankelijk van de camera. De huidige

Nadere informatie

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als je het koopt en staat het op de verpakking, maar je

Nadere informatie

Reader Opslag videodata

Reader Opslag videodata Reader Opslag videodata 1. Inleiding: Bij het opslaan van bestanden op de verschillende vormen van digitale opslagmedia, moet je met de volgende aspecten rekening houden: Waar ga je het bestand voor gebruiken?

Nadere informatie

Een introductie door:

Een introductie door: High Definition? Een introductie door: Martin Bekelaar Hardware ondersteuning, afd. Zuid-oost Brabant Algemene eisen. De Demo-machines. Twee systemen.. Hoe werkt het? Welke hardware heb je nodig? Welke

Nadere informatie

De video is klaar, wat nu?

De video is klaar, wat nu? De video is klaar, wat nu? Nadat uw videoclip is geproduceerd zijn er meer mogelijkheden voor publicatie, dan louter uw eigen website of een externe website. Natuurlijk u kunt de clip op YouTube en Google

Nadere informatie

WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen

WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen PROGRAMMA PACKED vzw Bestandsnamen Bestandsformaten Demo image editor Demo video editor Vragen PACKED 2005:

Nadere informatie

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans Welkom Algemene introductie (Lau) Pinnacle Studio (Harry) MagiX (Richard) Final Cut Pro-X (Hans) Afsluiting (Lau) en borrel Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans 1 Video Club Borne Club van amateur

Nadere informatie

DVD 2 DivX. Je hebt nodig: - Gordian Knot rippack De juiste codecs. (Bijvoorbeeld KazaaLite codec pack of Gordian Knot Codec Pack 1.

DVD 2 DivX. Je hebt nodig: - Gordian Knot rippack De juiste codecs. (Bijvoorbeeld KazaaLite codec pack of Gordian Knot Codec Pack 1. DVD 2 DivX Waarom zou je van een DVD een Divx bestand willen maken? DivX is lekker klein en past met de juiste compressie makkelijk op een cd. Voor iedereen die niet zoveel ruimte vrij heeft op zijn harde

Nadere informatie

Divx exporteren vanuit Video Deluxe 15 om op een Divx/DVD speler af te spelen

Divx exporteren vanuit Video Deluxe 15 om op een Divx/DVD speler af te spelen Divx exporteren vanuit Video Deluxe 15 om op een Divx/DVD speler af te spelen Auteur: Bart74 Datum: 5 januari 2009 Inleiding Misschien verkeer je in dezelfde situatie als ik: je hebt een HD videocamera

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden.

Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de vertaling, blijven voorbehouden. 1 Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op vermenigvuldiging en verspreiding alsook de

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

LaCinema Black PLAY. High Definition Media Center

LaCinema Black PLAY. High Definition Media Center LaCinema Black PLAY High Definition Media Center 500GB * 710 films of 165.000 muzieknummers of 500.000 foto s ** Bekijk en beluister films, foto s en muziek op HDTV Geef uw foto s een nieuwe dimensie Maak

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer. De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten. Beelden bekijken. Beelden naar een computer kopiëren Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden naar een computer kopiëren Gekopieerde beelden bewerken Overbodige gedeelten van films

Nadere informatie

Naadloze beeldkwaliteit van 60 frames per seconde

Naadloze beeldkwaliteit van 60 frames per seconde High-definition PCIe-opnamekaart HDMI VGA DVI & component 1080P bij 60 f/s StarTech ID: PEXHDCAP60L Met deze alles-in-1 PCI Express opnamekaart kunt u 1080p HD-video en stereoaudio op uw computersysteem

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer

Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Handleiding van de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer Welkom bij de Picture Package DVD Viewer De Picture Package DVD Viewer starten en afsluiten Beelden bekijken Beelden

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Voorbereiden van de media De media moet volgens de specificaties beschreven in Bijlage

Nadere informatie

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13

Inhoud Installatie en Setup... 5 IRISCompressor gebruiken... 13 Gebruikshandleiding Inhoud Introductie... 1 BELANGRIJKE OPMERKINGEN... 1 Juridische informatie... 3 Installatie en Setup... 5 Systeemvereisten... 5 Installatie... 5 Activering... 7 Automatische update...

Nadere informatie

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis.

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis. PC-Radio Express thuis Bij veel PC-Radio gebruikers bestaat de wens om ook thuis met het systeem aan de slag te gaan. Het is prettig als de databank eens geraadpleegd kan worden, bijvoorbeeld om te controleren

Nadere informatie

Handleiding voor de plug-ins Nero Burn/Burn Set tings voor MCE

Handleiding voor de plug-ins Nero Burn/Burn Set tings voor MCE Handleiding voor de plug-ins Nero Burn/Burn Set tings voor MCE Nero AG Copyright en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht en zijn

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

Videoband naar DVD of Blu-ray

Videoband naar DVD of Blu-ray Videoband naar DVD of Blu-ray Pinnacle Dazzle DVD Recorder 59.95 Dazzle Video Creator HD Studio 14 79.95 Dazzle Video Creator Platinum HD Studio 15 99.95 Opname: DVD-bestand Film op DVD, geen Blu-ray Moviebox

Nadere informatie

MAGIX Film op CD & DVD

MAGIX Film op CD & DVD MAGIX Film op CD & DVD 1 MAGIX Film op CD & DVD Copyright MAGIX is een gedeponeerd handelsmerk van MAGIX AG. Deze documentatie is auteursrechtelijk beschermd. Alle rechten, in het bijzonder het recht op

Nadere informatie

Converteren van video s

Converteren van video s Converteren van video s Mario Somers Juni 0 In de huidige maatschappij volstaat het niet meer om een videofilm op DV of tape te plaatsen om uit te wisselen met anderen. De evolutie van internet, streaming

Nadere informatie

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

LaCinema Black RECORD

LaCinema Black RECORD LaCinema Black RECORD High Definition Media Center 500GB * 710 films of 165.000 muzieknummers of 500.000 foto s of 250 uur aan opnames Neem uw favoriete tv-programma s op en bekijk ze wanneer u maar wenst

Nadere informatie

Standalone video opname en streaming - HDMI of Component p - USB 2.0

Standalone video opname en streaming - HDMI of Component p - USB 2.0 Standalone video opname en streaming - HDMI of Component - 1080p - USB 2.0 Product ID: USB2HDCAPS Met dit high-definition opnameapparaat kunt u een HDMI- of component videobron opnemen, met audio, via

Nadere informatie

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0 Media Hans Roeyen V 3.0 12 maart 2015 Inhoud 1. (Multi)Media op websites... 3 2. Flash en Websites... 4 3. Video op je website... 4 3.1. YouTube insluiten op de pagina... 4 3.2. Video zonder YouTube...

Nadere informatie

Gebruik van DVD-RAM discs

Gebruik van DVD-RAM discs Deze handleiding bevat de minimale informatie die nodig is voor het gebruik van DVD-RAM discs met de DVD MULTI Drive onder Windows XP. Windows, Windows NT en MS-DOS zijn gedeponeerde handelsmerken van

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

Aankoopgids DVD. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen.

Aankoopgids DVD. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Aankoopgids DVD Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig op onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Hoe kiest u HET juiste DVD-toestel? De dvd heeft de plaats van video ingenomen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Frostwire handleiding. Inleiding. Voor- en nadelen van Frostwire. Installatie van Frostwire

Frostwire handleiding. Inleiding. Voor- en nadelen van Frostwire. Installatie van Frostwire Frostwire handleiding Welkom bij de handleiding van Frostwire, een programma om te downloaden via Peer 2 Peer (P2P). Wat komt er aan bod in deze handleiding? Inleiding Voor- en nadelen van Frostwire Installatie

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Foto s op DVD met Magix

Foto s op DVD met Magix Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 7 2 Leer c.q. opdracht(en) 1e Cursusdag... 7 2.1 Installeren van Magix Foto s op CD en DVD, versie 8.... 7 2.2 Opdracht 1, Installeren programma... 7 2.3 Enkele Tips... 7

Nadere informatie

Digitale Video. Gebruikershandleiding

Digitale Video. Gebruikershandleiding Digitale Video Gebruikershandleiding Nl 2 Inhoud Aan de slag Kennismaken met uw digitale video... 3 Het paneel gebruiken... 4 Aan-/uitzetten... 5 Modi... 6 Modusschakelaar... 7 Modus Movie Films opnemen...

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Ideaal voor: Magix Video deluxe, Foto's op CD & DVD en andere fotoshow- en videoprogramma's.

Ideaal voor: Magix Video deluxe, Foto's op CD & DVD en andere fotoshow- en videoprogramma's. De ideale aanvulling voor alle reisopnamen! Wat uw reisdoel ook was: met MAGIX Photo & Videoshow Holiday Pack worden uw gefotografeerde en gefilmde herinneringen nu nóg indrukwekkender. Veredel uw presentaties

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Nederlands Italiano Español

Nederlands Italiano Español Nederlands Italiano Español Installatie Download Manager Aansluiten op uw PC Opmerking: u moet over de rechten van systeembeheerder beschikken om het programma onder Windows 2000 en XP te installeren.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE

Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Gebruikershandleiding bij Nero MediaStreaming voor MCE Nero AG Informatie over copyright en handelsmerken De handleiding en de volledige inhoud van de handleiding worden beschermd door het auteursrecht

Nadere informatie

De mogelijkheden van de Image Data Converter

De mogelijkheden van de Image Data Converter De mogelijkheden van de Image Data Converter Welkom bij de Image Data Converter Ver.1.5, de software waarmee u een fotobestand in de RAW-indeling (SRF-indeling) (in deze handleiding RAW-bestand genoemd)

Nadere informatie

Kopieer dvd s en zet video s eenvoudig om voor uw ipod, Iphone en nog veel meer.

Kopieer dvd s en zet video s eenvoudig om voor uw ipod, Iphone en nog veel meer. Popcorn 4 Kopieer dvd s en zet video s eenvoudig om voor uw ipod, Iphone en nog veel meer. De nieuwe Popcorn 4 biedt de beste manier om dvd's op de Mac te kopiëren. Converteer video eenvoudig voor uw ipod,

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Alle rechten voorbehouden Nokia, Nokia Connecting People, Nseries en N76 zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Nokia Corporation. Namen van andere

Nadere informatie

Minimale eisen voor de computer om 3D-materiaal op een projector van BenQ te kunnen afspelen:

Minimale eisen voor de computer om 3D-materiaal op een projector van BenQ te kunnen afspelen: 3D-materiaal op een projector van BenQ bekijken: Uw projector van BenQ ondersteunt het afspelen van drie-dimensionaal (3D) materiaal dat is overgebracht via D-Sub, Component, HDMI, Video, en S-Video. U

Nadere informatie

Creatief met digitale foto's

Creatief met digitale foto's juli 2009 1 Creatief met digitale foto's Les 4 Deel 1: Webalbum maken met Picasa Deel 2: Diapresentatie maken met Photo Story 3 voor Windows 2 Deel 2: Photo Story 3 voor Windows 1. Photo Story is een gratis

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Deze keer een korte Nieuwsbrief en deze heeft vooral betrekking op de laatste cursussen en workshops die dit voorjaar worden gegeven in de leercentra. Zowel

Nadere informatie

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer

Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Mens en Wereldbeeld Persoonlijke groei Kunst en Cultuur Voeding, Milieu en Gezondheid Computer Peije van Klooster Getrouwd en 2 kinderen Kleine theorie inleiding Opname maken Monteren Delen met anderen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. innovaphone Fax. Versie 10

Gebruiksaanwijzing. innovaphone Fax. Versie 10 Gebruiksaanwijzing innovaphone Fax Versie 10 Inleiding De innovaphone Fax oplossing verstuurt en ontvangt faxen per e-mail. De te faxen documenten worden altijd als e-mail bijlage verstuurd. Ondersteunde

Nadere informatie

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17 Magix video 17 heeft de volgende opnamemogelijkheden: AVCHD-camera HDV-camera DV-camera : Mini-DV-camcorder Video: analoge beelden via een zgn. video-grabber Audio:

Nadere informatie

Magix foto s op CD & DVD

Magix foto s op CD & DVD Magix foto s op CD&DVD 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Magix foto s op CD & DVD Stefan Cruysberghs www.scip.be Maart 2004 Magix foto s

Nadere informatie

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA INTRAFRAME ENCODING XAVC (MXF.OP1A) VARIABLE BIT RATE BPP DEINTERLACING MPEG TRANSPORT PACKETS Digital video is an electronic representation of moving visual images

Nadere informatie

5,4. Stageverslag door een scholier 1660 woorden 11 april keer beoordeeld. Informatica. Windows Media Centre Naam: Jos van H.

5,4. Stageverslag door een scholier 1660 woorden 11 april keer beoordeeld. Informatica. Windows Media Centre Naam: Jos van H. Stageverslag door een scholier 1660 woorden 11 april 2011 5,4 31 keer beoordeeld Vak Informatica Windows Media Centre Naam: Jos van H. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Over Windows

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s 1. Inleiding PlantFocus heeft een eigen databank van meer dan 60.000 foto s. Deze foto s worden gratis ter beschikking gesteld op de website voor druk op etiketten. Indien u dat wenst kan u ook eigen foto

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio

3. Video, DVD en radio 77 3. Video, DVD en radio Windows Media Player 9 kan voor meer gebruikt worden dan het beluisteren van muziek. Ook voor het bekijken van videofilmpjes is het programma zeer geschikt. Met Windows Media

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

3D-video's in VideoWave maken Eenvoudiger kan niet

3D-video's in VideoWave maken Eenvoudiger kan niet 3D-video's in VideoWave maken Eenvoudiger kan niet VideoWave kan 3D-video's produceren van filmmateriaal dat is opgenomen met 3Dcamcorders zoals de Fujifilm FinePix REAL 3D W1, of door het omzetten van

Nadere informatie

Bekijk het PC-beeld op de televisie! BELANGRIJKE INFORMATIE voor Europese klanten. De PC op een televisie of videorecorder aansluiten

Bekijk het PC-beeld op de televisie! BELANGRIJKE INFORMATIE voor Europese klanten. De PC op een televisie of videorecorder aansluiten TV Out gebruiken Bekijk het PC-beeld op de televisie! Uw nieuwe RAGE 128-grafische kaart beschikt over de voorziening TV Out. Sluit uw nieuwe kaart eenvoudigweg op een televisie en/of monitor aan. U kunt

Nadere informatie

Foto presentaties en toepassingen 1

Foto presentaties en toepassingen 1 Foto presentaties en toepassingen 1 Foto in documenten Power Point presentatie met foto's en (video) Windows media player Windows live foto gallery/ live movie maker K-Media (Nero) Pinnacle DVD video 1

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Overzetten van DVD materiaal in Final Cut Pro X is eenvoudig! Zet uw DVDbeelden om met de gratis applicatie, MPEG Streamclip, door transcoding

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube?

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? Vragen en antwoorden. Inhoud: 1. hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? 2. hoe kan ik een enkel beeld uit de Video ophalen? 3. hoe kan ik mijn films afsluiten zonder het Magix programma te sluiten? 4. hoe

Nadere informatie

Handleiding PowerLoek 2.0

Handleiding PowerLoek 2.0 Handleiding PowerLoek 2.0 Mei 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Hoe maak ik een PowerLoek-presentatie? 2.1 Afbeeldingen met bijbehorende geluiden toevoegen...2 2.2 Videobestanden toevoegen...2 2.3

Nadere informatie

USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub x1200 / 1080p

USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub x1200 / 1080p USB 3.0-naar-HDMI externe videokaart Multi Monitor-adapter met 1-poorts USB-hub - 1920x1200 / 1080p Product ID: USB32HDEH De USB32HDEH USB 3.0-naar-HDMI -adapter verandert een USB 3.0 poort in een HDMI-uitgangspoort

Nadere informatie

Nero DriveSpeed Handleiding

Nero DriveSpeed Handleiding Nero DriveSpeed Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De volledige handleiding van Nero DriveSpeed is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Nero AG. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Het handboek van K3b

Het handboek van K3b Deze documentatie is geconverteerd uit de pagina in de KDE UserBase K3b pagina op 2011-01-20. Bijgewerkt tot 2.0 door het KDE-documentatieteam Vertaler/Nalezer: Rinse de Vries Vertaler/Nalezer: Antoon

Nadere informatie