TOERRIT DUITSLAND 2 oktober 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOERRIT DUITSLAND 2 oktober 2011"

Transcriptie

1 TOERRIT DUITSLAND 2 oktober 2011 Citroën SM Club Nederland p/a Peppinghof BC Abcoude telefoon: (0294) telefax: (035) uur Wegrestaurant Malden (langs de A73) Uitnodiging / Opmerkingen / Preparatie SM / Routebeschrijving Uitnodiging De Citroën SM Club Nederland organiseert op zondag 2 oktober a.s. voor haar leden een toerrit door Duitsland. Daar wordt u bij dezen van harte voor uitgenodigd! Deze toerrit door Duitsland is gericht op het kunnen rijden met een SM in zʹn natuurlijke omgeving: snelwegen zonder snelheidsbeperking. Dat wil zeggen: genieten van het rijden met je SM zonder voortdurend te hoeven letten op snelheidsbeperkingen en zonder dat je voortdurend alert hoeft te zijn op flitsers, laserguns, gendarmes op motoren en dat soort zaken. We verzamelen bij Wegrestaurant Malden, om uur op die zondagochtend. Neem afslag 3 (Heumen/Malden) op de (Nederlandse) A73; dat restaurant ligt aan een weggetje (Jan J. Ludenlaan 2) parallel aan de A73. De club verzorgt voor haar leden koffie/thee/limonade met een koek. Daarna gaan we via de A73 en de A77 naar Gennep Goch (dat traject is 20 km) en vanuit daar Duitsland in. We hebben een paar Duitse autosnelwegen gekozen die op zondagmorgen normaliter relatief weinig verkeer hebben, en waarop hoge snelheden zijn toegelaten. Na een tussenstop voor de naar verwachting gezamenlijke lunch (op eigen kosten) geven we u dan een paar alternatieve routes om terug naar Nederland te rijden, afhankelijk van hoeveel snelle kilometers u nog wilt maken. Het aantal kilometers in Duitsland, in de standaard variant, is ongeveer 220 km. Citroën SM Club Nederland opgericht op 22 april 1993, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Noordwest Holland onder nummer Bankrelaties: Postbank Internet: E mail: info@citroensmclub.nl

2 Opmerking over snel rijden in Duitsland De meesten van u hebben de tijd niet meer meegemaakt dat er in Nederland harder gereden werd en mocht dan 100 of 120 (voor 1973!). Ook zijn de meesten van u niet regelmatig op de weg in Duitsland en rijden dan regelmatig boven de km/u. Als je 200 km/u rijdt, is je remweg véél, héél véél langer dan bij 120. Als je afremt van 200 naar 100 (omdat iemand met 100 een vrachtwagen of caravan passeert) dan kost het evenveel tijd om van 200 naar 100 af te remmen als van 100 naar 0. Met als verschil dat je in de remtijd van 200 naar 100 drie keer zo veel afstand aflegt als van 100 naar 0, en dan nog steeds 100 km/u rijdt! Je moet dus vooruit kijken en denken. Als je een vrachtwagen ziet, dan rijdt die maximaal 90, en als daar een twijfelaar achter zit die gaat inhalen (dat zie je omdat mensen, als ze in de spiegel kijken om in te halen, het stuur lichtjes bewegen, je ziet de auto dan een beetje zigzaggen) dan doet die dat met maximaal 120, je kan dan al het gas loslaten en alvast je voet op de rem zetten, ook al ben je nog 1 km ver weg. Als je auto s in de verte ziet die een vrachtwagen of caravan inhalen kun je er van uit gaan dat die dat met zo n 100 of 130 doen, je anticipeert en mindert al snelheid. Je hoeft in Duitsland niet zo bang te zijn dat je op zondag een vrachtwagen op de linker baan ziet, maar wel voor langzame toeristen (en Nederlanders zijn berucht). De remmen van een SM zijn goed, maar ik zou toch maar eens een krachtige remming proberen vanaf km/u, zonder dat er iemand in de buurt is, om er een beetje gevoel voor te krijgen.

3 De remmen van de SM hebben last van verminderde remwerking na een noodstop: rijd dan maar een paar kilometer rustig (maximaal 130) om ze af te laten koelen. Als er in Duitsland verbodsborden staan met 100, 120 of 130 of andere snelheden op de snelweg dan houdt men zich daaraan: men remt. Het komt ook regelmatig voor dat er flitspalen staan na een snelheidsbeperking: en die werken vaak. Als een gemeente langs de snelweg een snelheidsbeperking invoert vanwege lawaai of te veel ongevallen dan strijken ZIJ de boetes op, een aangename inkomstenbron. Toeteren en lichtsignalen geven om in te halen of een auto te signaleren dat hij plakt op de linkerbaan zijn in Duitsland overtredingen die zwaar bestraft kunnen worden. (Ook al wordt dat nog wel eens gedaan, een zeer kort grootlichtsignaal). Het beste is om altijd met dimlicht aan te rijden, zodat je beter opvalt: ook bij volle zonneschijn. Bumperkleven en te weinig afstand houden, en dan zeker bij hogere snelheden, zijn in Duitsland zware overtredingen: andere weggebruikers kunnen je daarvoor ook aangeven (en doen dat ook). In Duitsland dient na iedere kruising een snelheidsbeperking herhaald te worden, maar je wacht het beste tot je een bord einde beperkingen ziet voordat je weer vol gas rijdt. Er zijn in Duitsland umweltzones ingesteld, die verboden zijn voor auto s die geen vignet hebben. Er zijn rode, gele en groene vignetten, voor de klassen 2, 3 en 4, maar onze SM s zijn klasse 1, en hebben dus geen toegang. (Tenzij u een katalysator laat inbouwen en deze laat goedkeuren door de TÜV). Onze route bevat geen umweltzones, maar als u per ongeluk een verkeerde autowegafslag neemt, dan kunt u het beste weer de autosnelweg terug oprijden.

4 De borden: Overtredingen worden bestraft met een boete van 40 euro en een punt in je rijbewijs. Preparatie van de SM Banden en bandenspanning: dat is zeer belangrijk bij hogere snelheden. Kijkt u ook eens naar de leeftijd van uw banden, en kijkt u dan met name naar scheurtjes. Zelf als een SM een zeer goede weglegging heeft, wensen we u geen klapband toe bij hoge snelheid. Remmen: in goede staat! Als je trillingen voelt bij het remmen, of je wielen blokkeren links of rechts, of je hebt lucht op de remmen (dat merk je door vertraagde remwerking), dan kijk je dat zeker na voordat je harder gaat rijden. Motor: als u met uw SM 200 km/u wilt rijden, dan moet uw motor ongeveer toeren kunnen, als u het bij 150 laat, dan is dat toeren. Aan u de eer om te beslissen in hoeverre u uw motor gaat belasten. Als u geen geschiedenis hebt van uw SM, en u weet niet of de motor in goede staat is, dan raden we u aan dit nog eens te overdenken. Afkoelen: als u gedurende enige tijd hard gereden hebt, verdient het aanbeveling niet direct te stoppen, maar enkele kilometers rustig te rijden om de motor wat af te laten koelen alvorens hem stil te zetten. Dat wil zeggen: niet met volgas op een tankstation afrijden en dan stoppen. Het risico op vapour lock, luchtbellen in de benzineleiding bij een carburateur is relatief groot. Mocht dat gebeuren (verschijnsel: SM start niet meer): motorkap open en 15 minuten wachten.

5 Routebeschrijving We verzamelen bij Wegrestaurant Malden, om uur op o die zondagochtend. Neem afslag 3 (Heumen/Malden) op de (Nederlandse) A73; dat restaurant ligtt aan een weggetje (Jan J. Ludenlaan 2) parallel aan de A73. Er is geen beschrijving per hectomete r, want de nauwkeurigheid vann de kilometertellers van de SM is niet zodanig dat dit werkt over meerdere kilometers. We gaan vanaf het restaurant weer terug op de A73, richting Venlo. De route op een kaartje:

6 Na 12 km nemen we de A77, richting Gennep, Köln. Na +/ 10 km bent u aan de grens, houdt u zich even aan de snelheidsbeperking! U rijdt nu op de A57, en we rijden deze door tot op Keuz Kamp Lintfort, dat is 47 km. Deze A57 is tweebaans, en heeft lange bochten, hij meandert als het ware door het landschap tussen de Maas en de Rijn. Alleen op het laatst geldt er een snelheidsbeperking. Op Kamp Lintfort gaan we richting A43, Richting Dortmund, Oberhausen. Op de afslag, links houden richting Dortmund Oberhausen.

7 De A42 volgen, voor +/ 18 km, op de kruising met de A59 rechtdoor. Driebaans! U kunt nu, als het verkeer dit toelaat, zo n 10 km echt gas geven. Na +/ 12 km is er een snelheidsbeperking, helaas. Op de kruising met de A3, de richting Arnheim/Hannover volgen. Rechts eraf, u gaat met een lange bocht over de snelweg naar links.

8 We volgen de A3 voor +/ 6 km. Daarna gaan we RECHTDOOR richting Hannover op de A2. We komen nu op een stuk dat zich verrassend goed leent voor hoge snelheden. De A2 is een driebaans weg die, hoewel hij midden in het Ruhrgebied ligt, niet altijd even druk is.

9 U heeft nu al de keuze uit twee opties: U wilt zo snel mogelijk naar het rustpunt, dan neemt u na 10 km op de A2 afslag 4, Gladbeck Elinghorst, gaat bovenaan de afslag rechtsaf en volgt de borden VanDerValk Hotel (verder bij Rustpunt). U wilt nog even genieten van de driebaans snelweg: vervolg dan de A2, en geniet waar mogelijk. Oppassen: na afslag Gelsenkirchen Buer ligt de A2 in een Tunnel van 300 m lang waar je maximaal 100 km/u mag. U keert om op Kreuz Recklinghausen, dan heeft u z n 28 km op de A2 gereden, en nog 18 km terug naar de rustplaats te gaan. Omkeren op Kreuz Recklinghausen (afslag 8): eerst richting Münster volgen, en dan Oberhausen. Voor de echte diehards die nog een paar kilometers extra willen maken, zie na Rustplaats.

10 En dan: naar de rustplaats. Neem afslag 4, Gladbeck Ellinghorst.

11 Na de S bocht, bovenaan de afslag rechts, en dan meteen weer rechts! Volg de pijlen met Van der Valk. Laat na een paar honderd meter de Van Der Valk rechts liggen, neem de eerste weg naar LINKS, en draai meteen onder de hoogtehekken de parkeerplaats links op. Afhankelijk van het weer: Bij mooi weer eten we bij Bauer Wilms, dat is 400 m verderop, maar daar is maar heel beperkte parkeergelegenheid. Zie wilms.com Als het weer NIET meewerkt, weten we niet zeker of er plaats is bij Bauer Wilms, dus kan het zijn dat we naar de Van Der Valk gaan ( dat is plan B). Zie U bent een diehard en wil nog wat extra snelle kilometers maken op de A2: Keer om op Kreuz Dortmund Nord West, Afslag 12, 13 km vanaf Keruz Recklinghausen, da s dus 26 km extra. Noch verder: Na nog 13 km vindt u Kreuz Dortmund West (afslag 13), dan rijdt u 52 km extra, da s 20 minuten als u goed doorrijdt.

12 U kunt nog doorrijden naar het Kamener Kreuz, maar we raden u aan bij afslag 15 (Kamen/Bergkamen) om te keren, want op het Kamener Kreuz zijn werkzaamheden aan de gang, en er zijn een paar stukje met 120 km/u. Dan rijdt u wel in totaal zo n 90 km extra. Terug Verder: Terug via de A3, Grensovergang s Heerenberg: de A2 op richting Oberhausen, dan de A3 nemen richting Arnheim. Dat is +/ 75 km tot de grens. Optie 2: zelfde weg terug als heen: A2, A3, A42, A57. Bij Goch/Gennep de grens over. Ongeveer 80 km tot de grens. Optie 3: voor Zuid Nederland. Bij Venlo de grens over: Neem de A2, de A3, en de A42, en volg bij Kamp Linfort de borden Venlo, u rijdt nu over de A57 en de A40 (kreuz Moers) en komt dan bij Venlo in Nederland op de A67 uit. Dat is +/ 70 km tot de grens. OF volg de A3 tot bij Kreuz Kaiserberg en neem de A40 richting Venlo. Dit laatste is korter, maar met kans op file en een drukke weg. Optie 4: u wilt nog wat serieuze extra kilometers maken. U neemt op de A2 bij Kreuz Bottrop de A31, Dat is een tweebaans autosnelweg die niet al te druk is, en dan kunt u: 1. Via het Schüttorfer Kreuz via de A30 naar de NL A1 Oldenzaal ( +/ 120 km tot de grens) of 2. Bij afslag 31, Meppen de weg nemen naar A37, Hoogeveen ( +/ 150 km tot de grens bij Emmen) of 3. Voor de grote rit bij Dreieck Bunde naar de A7 en dan via Groningen terug. 210 km tot de grens, 250 km naar Groningen. En als er wat aan de hand is, bel: Peter Derks: Peter Snoeker: Robin Visser:

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven Vanuit het noordwesten (A2 s-hertogenbosch): Houd vanuit de A2 afslag Eindhoven Centrum / Nijmegen aan. Volg de lange, scherpe bocht naar links en volg deze

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Goed Fout Het rode traject 1 R B Als u het rode lijnstuk volgt, komt u vanzelf langs controle R (van Rood) Z E F H

Goed Fout Het rode traject 1 R B Als u het rode lijnstuk volgt, komt u vanzelf langs controle R (van Rood) Z E F H Uitleg droogrit februari 2019 Goed Fout Start Het rode traject 1 R B Als u het rode lijnstuk volgt, komt u vanzelf langs controle R (van Rood). 2 4 3 Z E F H Het tweede rode lijnstuk brengt u bijna naar

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Rijden in groepsverband

Rijden in groepsverband Rijden in groepsverband Motorrijden wordt vaak terecht beleefd als een gevoel van vrijheid, waarbij een ieder vrij is om zijn eigen weg te gaan. Bij het rijden in groepsverband is dit natuurlijk niet anders.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave inleiding colofon 2. Het praktijkexamen 3. Opstarten schakelen afsluiten 4. Snelheid 5. Kijktechniek 6. Knipperen 7. Plaats op de weg 8. Snelweg 9. Anticiperen 10. Bijzondere

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6

Rapportage TIP Horst aan de Maas maart Inhoudsopgave. Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Rapportage TIP Horst aan de Maas 50 15 maart 2018 Inhoudsopgave Verkeersfrustraties 2 Toponderzoek 6 Ik erger me niet in het verkeer Bellen of appen achter het stuur (in de auto) Bumper kleven Bellen of

Nadere informatie

Uitleg Traject 1. A-Klasse

Uitleg Traject 1. A-Klasse Uitleg Traject 1 A-Klasse MOEDERKAART TRAJECT 1 A A 1 B Z C Z Y X F D E X G W V H H 19 20 J 2 Q R R K R U S 3 T S 4 M M P L P N P A Z B W C G Y X F D E 2 A A 1 B Z C Z Y Vanaf de start naar pijl 1 loopt

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Routebeschrijving van Roma Ciampino (vliegveld G.B. Pastine) naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Roma/Firenze

Routebeschrijving van Roma Ciampino (vliegveld G.B. Pastine) naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Roma/Firenze Routebeschrijving van Pisa vliegveld Galileo Galilei naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Firenze Volg op de randweg bij Firenze de snelweg (TOL) A1 richting Roma Neem de afslag Val di Chiana/Bettole

Nadere informatie

Educatieve Verkeerstuin

Educatieve Verkeerstuin Educatieve Verkeerstuin AFSTANDEN INSCHATTEN DE PRAKTIJK Op straat kunnen allerlei dingen in de weg staan. Als je er goed op reageert, voorkom je botsingen. Bij deze oefening komt de leerling een aantal

Nadere informatie

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten Verkeersboetes in 2015 weer hoger DEN HAAG - Wie een bekeuring krijgt, gaat dat nog harder in de portemonnee voelen. Een aantal boetes zijn per 1 januari 2014 verhoogd. Vanaf 2015 gaan de verkeersboetes

Nadere informatie

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer BANDEN VOOR RECREATIEVOERTUIGEN VOLOP S In het voorjaar en de zomer halen veel Nederlanders hun caravan, bagagewagen, paardentrailer of boottrailer

Nadere informatie

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand :

Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Minirotondes : Verkeerslichten : Rijstrook wisselen : Volgafstand : Kruisingen oversteken of op kruisingen afslaan: Kijk je met de rem of met je ogen? Als je steeds probeert de auto rollend te houden, ga je veel verder voor je uit kijken en ga je ook automatisch veel eerder

Nadere informatie

IN BEELD TON PAGINA 40

IN BEELD TON PAGINA 40 Het nieuw IN BEELD TON 60 06-15 PAGINA 40 TON 60 06-15 PAGINA 41 Het Nieuwe RIJDEN is alom bekend. Maar er bestaat nu ook zoiets als Het Nieuwe HIJSEN. Dat is een richtlijn van de Vereniging Verticaal

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen

RIM Verkeersleermiddelen RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs A Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

Voettocht Pont de Molins Llers

Voettocht Pont de Molins Llers Voettocht Pont de Molins Llers ± 10 km. Kaart 8 3 uur 30 min à 4 uur. Omgeving: langs rivier Muga, heuvelachtig, soms steil klimmen en dalen. Stevige wandelschoenen nodig (geen bergschoenen) Voorzien van

Nadere informatie

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer

VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer VEILIG OP WEG met uw caravan, bagagewagen of trailer BANDEN VOOR RECREATIEVOERTUIGEN VOLOP TIPS 2 In het voorjaar en de zomer halen veel Nederlanders hun caravan, bagagewagen, paardentrailer of boottrailer

Nadere informatie

Het rijden op doordeweekse dagen heeft dus wel voorkeur, maar de zondag is weer plezierig in Duitsland omdat er dan geen vrachtwagens mogen rijden.

Het rijden op doordeweekse dagen heeft dus wel voorkeur, maar de zondag is weer plezierig in Duitsland omdat er dan geen vrachtwagens mogen rijden. Route naar Piancogno Belangrijk: Rijd je door Zwitserland, koop dan een vignet. Als je vanuit Nederland reist, reis je het best via Duitsland en Zwitserland naar Italië. In Zwitserland neem je de Gotthard

Nadere informatie

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord.

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord. Gevaarlijke tijd Soms moet Kees hard remmen. De bochten in Frankrijk zijn lang. Het waait hard. Af en toe waait er iets over de snelweg. En er liggen zelfs takken op de weg. Kees is al een paar keer erg

Nadere informatie

Module. Module Rotonde Rotonde

Module. Module Rotonde Rotonde 141014 Minirotonde: Komt vooral in woonkernen voor. : Komt vooral tussen woonkernen in voor. Meerbaansrotonde: Vergt meer ruimte om te creëren dus komt deze vooral voor in grote steden voor of buiten woonkernen.

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Beperken Verkeersboetes

Beperken Verkeersboetes Beperken Verkeersboetes Beste chauffeurs, De afgelopen maanden merken wij dat er heel veel boetes bij ons binnenkomen. Boetes veroorzaakt door verkeersovertredingen. Daarbij gaat het voornamelijk om snelheidsovertredingen

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Gedragsregels en veiligheid

Gedragsregels en veiligheid Gedragsregels en veiligheid Neem altijd je lidmaatschapskaart mee van de Fietsgroep. Hierop staan je contactgegevens. Zet verder in je mobiel bij ICE (In Case of Emergency) het nummer waar in geval van

Nadere informatie

VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN

VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN VEILIG(ER) FIETSEN en KENNIS MAKEN MET WTC De HELLEN Veiligheid tijdens het fietsen is nog al eens het gesprek van de dag. Uiteraard staat veiligheid ook binnen onze club hoog in het vaandel. Het fietsen,

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b.

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel tijdens de toertocht in de polder Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Veluwe route 19 April 2015

Veluwe route 19 April 2015 Veluwe route 19 April 2015 Een toerrit langs bezienswaardigheden op de Veluwe We starten bij Restaurant De Hof Arnhemseweg 3 Renswoude 0318-571213 www,dehof.nl de start en finish zijn op het zelfde adres:

Nadere informatie

Programma Introductieweek 2014-2015

Programma Introductieweek 2014-2015 Opleiding Artiest/Muzikant 1 e jaar (disciplines bas, drums, gitaar, toetsen en zang) Waar: lokaal 0.18 Thijs Lodewijk Om 10 uur aanwezig zijn in de Starsound in Utrecht. Daar worden de studenten onder

Nadere informatie

Extra informatie examen voertuigbeheersing, uitleg clusters en examenoefeningen Verplichte oefeningen en keuze examinator

Extra informatie examen voertuigbeheersing, uitleg clusters en examenoefeningen Verplichte oefeningen en keuze examinator Extra informatie examen voertuigbeheersing, uitleg clusters en examenoefeningen Verplichte oefeningen en keuze examinator In totaal moet je zeven oefeningen doen, vier zijn er verplicht. De overige drie

Nadere informatie

Cluster 1. Achteruit parkeren

Cluster 1. Achteruit parkeren Het AVB examen bestaat uit 4 clusters met in totaal 12 oefeningen. Uit ieder cluster is 1 oefening (bijzondere verrichting) verplicht en uit cluster 2,3,4 kiest de examinator er 1 oefening bij. Dit betekent

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Bijlage bij dienst: mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, Routebeschrijving MAT-rit

Bijlage bij dienst: mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, Routebeschrijving MAT-rit mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, beschrijving MAT-rit Van: Doorn, Centrum (uit Utrecht) Naar: Doorn, Centrum (richting Utrecht) In Doorn keert lijn 50 op de Langbroekerweg. Na de halte Centrum slaat

Nadere informatie

Routebeschrijving naar Casa Benamato

Routebeschrijving naar Casa Benamato Routebeschrijving naar Casa Benamato Adres Ons adres is: Località Cima Bassa (of Cima Bassa) 53 62024 Esanatoglia TomTom Aanvullende informatie voor TomTom gebruikers. Op de Europese kaart van TomTom staat

Nadere informatie

Seat Leon 1.9 TDI Ecomotive 25 Edition I

Seat Leon 1.9 TDI Ecomotive 25 Edition I Harold Rolloos 18 juli 2008 Dieselen door Duitsland Per spoor een stedentrip maken is door de lage prijzen van de treintickets een prima alternatief voor de auto. Maar met de zuinige diesels van tegenwoordig

Nadere informatie

Met de auto naar Zwitserland, handige informatie.

Met de auto naar Zwitserland, handige informatie. Autobahn vignette Wie gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen heeft een Autobahnvignette» nodig, die 40 Zwitserse francs (ca. 27, ) per jaar kost voor personenvoertuigen met een gewicht tot 3,5 ton.

Nadere informatie

Fietsroute Prinsentuin College Odenbosch

Fietsroute Prinsentuin College Odenbosch Fietsroute Prinsentuin College Odenbosch Fietsroute Prinsentuin College Oudenbosch De start van de route is de rotonde St. Janstraat / Noorderstraat / Rucphensebaan. Hier vandaan rijden we over het fietspad

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Tony De Mesel Veiligheid & rijhulpmiddelen Senior editor autotechniek bij Fleet & Business en VAB Magazine Wat zijn rijhulpmiddelen?! Verbetering rijcomfort!

Nadere informatie

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost? Werkstuk door een scholier 1627 woorden 26 maart 2003 7,1 78 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B

RIM Verkeersleermiddelen. Rijbewijs B RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs B Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Zie de Maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen van de verschillende voertuigen Test theorie: Autosnelwegen

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Alle ANWB borden staan rechts van de weg of recht voor u tenzij anders aangegeven

Alle ANWB borden staan rechts van de weg of recht voor u tenzij anders aangegeven VW CABRIO TOCHT FRIESLAND 26 APRIL 2015 Algemene aanduidingen We rijden op ANWB borden Alle ANWB borden staan rechts van de weg of recht voor u tenzij anders aangegeven Plaatsnaamborden staan rechts en

Nadere informatie

1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou - Sérignac (46700)

1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou - Sérignac (46700) Routebeschrijvingen 1. Vanaf Parijs naar Sérignac 2. Vanaf Dordogne (Sarlat) naar Sérignac 3. Vanaf Toulouse naar Sérignac 4. Vanaf Bordeaux naar Sérignac 1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou

Nadere informatie

Route Kato Gouves Agios Nicolaos Dorpjes Hersonissos, Milatos grot, Neapoli, Ag.Nicolaos

Route Kato Gouves Agios Nicolaos Dorpjes Hersonissos, Milatos grot, Neapoli, Ag.Nicolaos Route Kato Gouves Agios Nicolaos Dorpjes Hersonissos, Milatos grot, Neapoli, Ag.Nicolaos Daar waar het symbool aangegeven staat, kunt u luisteren naar een RAGIF = Routaki Audio Guide Info File. Deze zijn

Nadere informatie

3. Hoeveel elftallen zitten er in 1 groep (poule)? 6. Als er in 1 groep (poel) 4 elftallen zitten? Hoeveel elftallen doen er dan in totaal mee?

3. Hoeveel elftallen zitten er in 1 groep (poule)? 6. Als er in 1 groep (poel) 4 elftallen zitten? Hoeveel elftallen doen er dan in totaal mee? REKENEN 1. Hoeveel spelers zitten er in 1 elftal? 2. Hoeveel spelers zitten er in 2 elftallen? 3. Hoeveel elftallen zitten er in 1 groep (poule)? 4. Hoeveel spelers zijn dit bij elkaar? 5. Hoeveel groepen

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS

Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS Overzicht Verkeersinbreuken (autosnelwegen inbegrepen) 2018: 1e semester PZ DISON/PEPINSTER/ VERVIERS VERKEERSINBREUKEN (autosnelwegen inbegrepen) : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2010-2018

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 27 STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 STOPPEN : STOPPEN IS IETS WAT JE NIET VRIJWILLIG DOET, MAAR OMDAT HET MOET. BIJVOORBEELD OM VOORRANG TE VERLENEN OF EEN VOETGAN- GER EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS OVER TE

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT

ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT ALS HET WEER PLOTSELING OMSLAAT Begrjjpen hoe plotselinge weersveranderingen de rijervaring beïnvloeden. EEN RAPPORT VAN HET MICHELIN ROAD USAGE LAB 2 SAMENVATTING 4 Als mooi weer omslaat en slecht weer

Nadere informatie

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode

BEWEGING HAVO. Raaklijnmethode Hokjesmethode BEWEGING HAVO Foton is een opgavenverzameling voor het nieuwe eindexamenprogramma natuurkunde. Foton is te downloaden via natuurkundeuitgelegd.nl/foton Uitwerkingen van alle opgaven staan op natuurkundeuitgelegd.nl/uitwerkingen

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER?

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? Deze fiche geeft richtlijnen om de fietsvaardigheden van het Fietsbrevet Zilver te oefenen (derde en vierde leerjaar) en te testen (enkel vierde leerjaar). DOEL

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Wat is het fietsexamen? Het fietsexamen is een praktische proef in het centrum van Turnhout. Je moet kunnen aantonen dat je klaar bent om zelfstandig,

Nadere informatie

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG

EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG EINDELIJK IS HET DAN ZO VER, JE MAG AFRIJDEN! MAAR WAT KUN JE NU EIGENLIJK VERWACHTEN OP EEN RIJEXAMEN? WAT ZIJN PUNTJES WAAR JE OP KUNT LETTEN? WAT MOET JE DOEN WANNEER JE ZO ZENUWACHTIG BENT DAT JE NIET

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Kruispunt - opstellen. Situatie 1 FOUT GOED. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl

Kruispunt - opstellen. Situatie 1 FOUT GOED. Copyright 2007 Rijexamendoejezo.nl Kruispunt - opstellen Situatie 1 Als je zo opstelt maak je niet voldoende gebruik van de ruimte die je geboden wordt. Het is hier onnodig om voor het fietspad op te stellen. Zo maak je goed gebruik van

Nadere informatie

Rijexamen: Clusteropdracht Omkeeropdracht Zelfreflectie en meer

Rijexamen: Clusteropdracht Omkeeropdracht Zelfreflectie en meer Rijexamen: Clusteropdracht Omkeeropdracht Zelfreflectie en meer (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Het autorijexamen Een praktijkexamen voor het behalen van je rijbewijs-b duurt ongeveer

Nadere informatie

Winterbanden en sneeuwkettingen

Winterbanden en sneeuwkettingen en sneeuwkettingen zijn onmisbaar in winterse omstandigheden. Het enige echte alternatief is de auto laten staan. Het verschil tussen standaard banden en winterbanden zit in de rubbersamenstelling en het

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Land Bijzonderheden. Denemarken tussen file rijden NIET toegestaan alcohol limiet 0,5 autowegen tolvrij

Land Bijzonderheden. Denemarken tussen file rijden NIET toegestaan alcohol limiet 0,5 autowegen tolvrij Motor uitrusting buitenland Het is niet altijd even duidelijk welke uitrustingsregels er voor motoren gelden in de diverse landen in Europa. Op de forums doen dan ook de meest vreselijke verhalen de ronde.

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

De route. Dit is een beknopt routekaartje van onze route. De groene lijn is de ongeveer gevolgde route.

De route. Dit is een beknopt routekaartje van onze route. De groene lijn is de ongeveer gevolgde route. Een terugblik op Italie. Datum van 14 april tot en met 10 mei 2007 ( totaal 26 dagen) Gereden km s in Italie 3179 km km stand van 28830 tot en met 32009 Verbruik Italie 20,15 liter op 100 km Uitgaven Italie:

Nadere informatie

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren.

Naast het Centraal Museum is een beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Bereikbaarheid Adresgegevens Centraal Museum De Tuinzaal De Nicolaïkerk Nicolaaskerkhof 10 Nicolaasdwarsstraat 14 Nicolaaskerkhof 8 3512 XC Utrecht 3512 XH Utrecht 3512 XC Utrecht Bereikbaarheid: Per auto

Nadere informatie

UITLEG Deel 1 20/21 mei 2017

UITLEG Deel 1 20/21 mei 2017 UITLEG Deel 1 20/21 mei 2017 Uitleg Instapklasse, deel 1 Kaartfragment 1 Zaamslag Ingetekende lijn van S naar F: D T R Q E Y R K H V C P bc/st Voor de liefhebbers van harte aanbevolen: 27 augustus 2017

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

6. VERZEKERING en VRIJWARING De deelnemers en hun voertuigen dienen adequaat voor binnen- en buitenland verzekerd te zijn.

6. VERZEKERING en VRIJWARING De deelnemers en hun voertuigen dienen adequaat voor binnen- en buitenland verzekerd te zijn. 1. ORGANISATIE Rally Lions Overbetuwe wordt georganiseerd door: Lionsclub Overbetuwe https://rallylionsoverbetuwe.com/ 2. KARAKTER VAN DE RALLY Rally Lions Overbetuwe is een recreatieve, toeristische toertocht,

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Opdrachten voortgezet onderwijs

Opdrachten voortgezet onderwijs Opdrachten voortgezet onderwijs Opdracht 1 Wat is veilig? Je ziet hier een kruispunt. Er staan nog geen verkeersborden, stoplichten of markeringen op het kruispunt. Hoe zou jij dit plein veilig maken voor

Nadere informatie