Mocht u na het le zen van deze informatie nog vragen hebben, aar zelt u dan niet de ze aan de arts of de fysiotherapeut te stellen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mocht u na het le zen van deze informatie nog vragen hebben, aar zelt u dan niet de ze aan de arts of de fysiotherapeut te stellen."

Transcriptie

1 Heupvoorlichting Doel van de heupvoorlichting In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de heupoperatie en het herstel erna. Ook treft u een oefenprogramma aan. U kunt thuis alvast deze oefeningen doornemen. Voorbereiding op opname In deze folder wordt er uitgegaan van een opnameduur van vier dagen in het ziekenhuis, exclusief de operatiedag. Op de 4e dag na de operatie wordt er gestreefd naar overplaatsing naar woon- en revalidatiecentrum Vivaldi. Mocht uw revalidatie in het ziekenhuis erg spoedig verlopen, dan is het mogelijk dat u op dag 4 rechtstreeks naar huis kan. In ieder geval wordt in overleg met alle betrokkenen de revalidatie op uw persoonlijke situatie aangepast. Om de thuiskomst, al dan wel of niet na verblijf in Vivaldi, te vergemakkelijken is het van belang dat u thuis een aantal zaken van tevoren regelt. Dit staat verderop vermeld in deze folder. Wij hopen, dat u met deze voorlichting goed bent voorbereid op de operatie. Mocht u na het le zen van deze informatie nog vragen hebben, aar zelt u dan niet de ze aan de arts of de fysiotherapeut te stellen. Leefregels Zodra u terugkomt van de operatiekamer dient u zich aan een aantal leefregels te houden. In de eerste zes weken tot drie maanden na de operatie herstelt het weefsel rondom de nieuwe heupprothese. De kans dat de heupkop uit de kom raakt (=luxeren)is in deze drie maanden groter, maar zolang u de leefregels hanteert is de kans op luxeren beperkt. Wees daarom voorzichtig met de volgende bewegingen: Bij het buigen van de heup houdt u een veilige grens aan wanneer u de heup niet meer buigt dan 90 graden. Dus oppassen met het gaan zitten in een lage stoel of op een laag toilet, voorover reiken in zit, het sluiten / kruisen van de benen. U houdt een veilige grens aan, wanneer u de knieën niet helemaal tegen elkaar houdt bij liggen en zitten. Er moet een vuist tussen de knieën passen. Als u in bed ligt slaapt u het veiligst op de rug met een stevig dik kussen tussen de benen.

2 Let op het naar binnen draaien van het geopereerde been. Het is het veiligst wanneer de tenen en de knieën recht naar voren of iets naar buiten blijven wijzen. Dus oppassen bij het draaien tijdens het lopen, gaan zitten en gaan staan. Na drie maanden kunt deze bewegingen gerust wel weer maken. Houdt u er wel rekening mee dat drie maanden als richtlijn geldt. Het advies is om deze bewegingen eerst in overleg met de behandelend fysiotherapeut te oefenen. Planning van de operatiedag Van het planningsbureau ontvangt u, ongeveer twee weken voor de operatie een brief. Hierin staat de opnamedag genoemd. In deze brief wordt gevraagd om telefonisch te bevestigen dat u deze datum kan komen. Voor de definitieve planning is deze telefonische bevestiging van groot belang. Wat neemt u in ieder geval mee naar het ziekenhuis: nachtkleding en ochtendjas; makkelijk zittende kleding; pantoffels; stevige schoenen, liefst instappers (1 maat groter in verband met dikkere voeten); lange schoenlepel; badstof sokken (om doorliggen aan de hielen te voorkomen); toiletartikelen; medicijnen, die u thuis gebruikt, in de originele verpakking; krukken/rollator. Opname, verblijf en revalidatie Dag van opname Op deze dag meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de inschrijf-/registratiebalie. Iemand van de Unie van Vrijwilligers (UVV) brengt u naar de verpleegafdeling. U krijgt dan informatie over de afdeling, zoals de mogelijkheid van televisiehuur en telefoonaansluiting. Als u in het weekend of s avonds opgenomen wordt, kunt u zich melden bij de receptie hoofdingang.

3 Verpleegafdeling Als u op het verpleegkundig spreekuur bent geweest is het opnamegesprek en pijnprotocol al met u besproken. Is dit om een bepaalde reden nog niet gebeurd, dan wordt het opnamegesprek op de afdeling afgenomen. Voorkoming trombose Indien u voor de operatie antistolling (bloedverdunners) gebruikt, zult u hiermee moeten stoppen. Gebruikt u: Marcoumar Ascal Sintrommitis Ibuprofen, Voltaren (diclofenac), Naproxen stoppen zeven dagen voor operatie; stoppen zeven dagen voor operatie; stoppen vier dagen voor operatie; stoppen vijf dagen voor operatie (NSAID). Controle van de INR (snelheid waarmee het bloed stolt) wordt bepaald 1 dag voor de operatie en op de operatiedag zelf. Na de operatie start u met Fraxiparine (injectie ter voorkoming van trombose). Dit krijgt u toegediend in uw buik of been. Het is noodzakelijk deze injectie zes weken na de operatie eenmaal daags zelfstandig te injecteren. Dit wordt u tijdens uw opname aangeleerd. Indien u voor de operatie al antistolling gebruikte dan bepaald de behandelend arts wanneer u weer mag starten met uw eigen antistolling. Dit is meestal de vijfde dag na de operatie. Het is wenselijk dat u bij opname uw doseringskaart meeneemt. De trombosedienst zal bepalen wanneer u weer mag stoppen met de Fraxiparine. Indien u Ascal gebruikt, dan stopt de Fraxiparine niet bij ontslag en gebruikt u dus Ascal en Fraxiparine thuis. Medicijnen tijdens opname Op de opnamedag kunt u uw thuismedicatie, in overleg met de verpleegkundige, zelf gebruiken. De anesthesioloog heeft aan ons doorgegeven welke thuismedicatie u nog mag slikken, dit geven wij aan u door. Medicatie mag u innemen met 2-3 slokken water om nuchterheid niet te schaden. Vanaf de operatiedag worden de medicijnen door onze apotheek verstrekt en delen wij de medicijnen aan u uit.

4 Vanaf de operatiedag ontvangt u van ons drie keer per dag Naproxen. Dit is een medicijn dat behalve pijnstillend ook ontstekingsremmend werkt en kalkvorming rondom de prothese voorkomt. Om de kans op maagklachten te verkleinen krijgt u hierbij ook eenmaal daags een maagbeschermer (Pantozol). Operatiedag Voor de operatie dient u vanaf 24 uur nuchter te zijn!! (dus niets meer eten, drinken of roken). Het tijdstip van de operatie hoort u op de opnamedag. Houdt u er rekening mee dat het moment van de operatie altijd kan veranderen! U dient zich voor de operatie thuis te douchen. Benen mogen niet worden ingesmeerd met lotion. Van de verpleegkundige krijgt u een operatiejasje, deze hoeft pas aan als u naar de operatiekamer wordt gebracht. Sieraden mag u niet aanhouden. Bij algehele narcose dienen gebitsprothese(s) uit te zijn wanneer u naar de operatiekamer wordt gebracht. Wanneer u een ruggenprik krijgt dan mag u de gebitsprothese(s) inhouden. Een bril kunt u beter achterlaten in uw nachtkastje in verband met kans op zoekraken. Het nachtkastje dient aan de geopereerde kant te staan teneinde een luxatie (uit de kom raken) van de nieuwe heup te voorkomen. Om deze reden zult u na de operatie ook een spreidkussen tussen de knieën moeten gebruiken. In uw bed is een dekenboog geplaatst. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, waar u het eerste uur intensieve controle krijgt. Sommige patiënten zijn na de ingreep enigszins misselijk. Als u voldoende hersteld bent, gaat u terug naar uw eigen afdeling. Als u op de verpleegafdeling terugkomt heeft u: een infuus voor toevoer van vocht; één drain: dit is een slangetje dat in het wondgebied is aangebracht om wondvocht en bloed af te voeren. De drain houdt u maximaal achtenveertig uur. Tot zes uur na de operatie wordt het wondvocht en bloed opgevangen in de drain en gefilterd via het infuus aan u terug gegeven. op de wond zit een spica verband, dit is een drukverband om doorbloeden te voorkomen en het wondverband op de plaats te houden. Dit verband blijft gedurende drie dagen zitten. U heeft gedurende 2 dagen een catheter, om urine af te voeren. Uw contactpersoon wordt door ons op de hoogte gesteld over uw terugkomst op de afdeling.

5 U ligt op uw rug en u heeft het spreidkussen tussen de knieën. Wanneer u niet misselijk bent mag u enkele slokjes water drinken. Wij raden u aan het drinken voorzichtig uit te breiden. U mag alles weer eten en drinken, maar we raden af om een warme maaltijd te nuttigen op de operatiedag. Als u terugkomt op de afdeling wordt er naar de pijn geïnformeerd. Dit gebeurt vervolgens een aantal malen per dag. Zonodig krijgt u (extra) pijnstilling. Als u pijn heeft mag u altijd om pijnstilling vragen. Op het anesthesiespreekuur krijgt u hier ook een informatiefolder over. Bloedmanagment Bij een heup- (of knie)vervangende ingreep kan tijdens en na de ingreep bloedverlies optreden. Dit bloedverlies kan ml totaal bedragen. Een gezond iemand kan dit bloedverlies zonder problemen opvangen. Het bloed wordt in de regel binnen 3 tot 4 weken weer aangemaakt. Dit kan gepaard gaan met een periode van (snellere) vermoeidheid. Ten einde het herstel te bevorderen is begin van dit millennium begonnen met het terug geven van opgevangen bloed. Het bloedgehalte (HB genaamd) zakt hierdoor minder, patiënten voelen zich minder snel moe, de bloedtransfusie noodzaak neemt af en het herstel verloopt vlotter. Daarnaast loop je niet het theoretische risico op het krijgen van een bloedtransfusie gerelateerde infectie. Hoewel bloedtransfusies in Nederland veilig zijn kan nooit met 100% zekerheid het overdragen van een infectie worden uitgesloten. Daarnaast zijn er patiënten die om uiteenlopende redenen een laag HB (bloedgehalte) hebben. Zij lopen een hoger risico op het krijgen van een bloedtransfusie. Om dit risico te verkleinen wordt bij het preoperatieve onderzoek hiernaar specifiek gezocht. Patiënten met een HB onder 8,0 komen dan in aanmerking voor preoperatieve voorbehandeling met erythropoeitine. In de volksmond bekent als het doping middel EPO. Dit lichaamseigen hormoon zet het beenmerg aan tot het produceren van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen bevatten het HB welk noodzakelijk is voor het transport van zuurstof in het lichaam. Door middel van 3 à 4 injecties met tussen posen van een week kan het HB 1,5-2 punten worden opgevoerd. Dit betekend wel dat de operatie uitgesteld dient te worden. Vervelend voor u als patiënt maar het herstel na de operatie zal dit in de regel ruimschoots goed maken. Tenslotte wordt er zuinig met bloedtransfusies omgesprongen. Wetenschappelijk onderbouwde beslisbomen bepalen de noodzaak voor een bloedtransfusie. Hierbij worden bloedtransfusies uiteraard niet onthouden als daartoe noodzaak bestaat.

6 Bovenstaande maatregel rondom uw operatie hebben ertoe bijgedragen dat in het LangeLand Ziekenhuis de bloedtransfusie noodzaak drastisch is afgenomen. Kregen in de negentiger jaren 3 op de 10 patiënten een bloedtransfusie, thans ligt dit percentage op 2 à 3 op de 100 patiënten! Revalidatie Dagelijks, met uitzondering van de zondag, loopt een orthopeed s morgens met een verpleegkundige visite. Eerste dag De wond wordt verzorgd, het spica verband blijft nog twee dagen zitten. De orthopeed bepaald of de drain er vandaag uit gaat of de tweede dag. Het laboratorium neemt bloed bij u af. Wanneer het bloed niet afwijkend is en uw algehele conditie het toelaat, dan wordt het infuus verwijderd. De fysiotherapeut(e) geeft u oefeningen voor in bed. Hij of zij helpt u de eerste keer uit bed, indien uw algehele conditie het toelaat. U mag ongeveer een half uur op de stoel zitten. De verpleegkundige helpt u de eerste dag als u dat wenst nog een keer uit bed, ook dan niet langer dan een half uur. U heeft tweemaal daags een half uur platte bedrust om uw heupspieren op te rekken. Houd zelf in de gaten of dit gebeurt. Tweede dag Iedere dag wordt uw wond verzorgd. De catheter word vandaag verwijderd. De verpleegkundige of fysiotherapeut(e) helpt u uit bed. De fysiotherapeut(e) gaat met u lopen en geeft u loopinstructie. Als dit goed gaat mag u onder begeleiding op de afdeling lopen, met een looprekje, elleboogkrukken of rollator. U mag in principe vijftig procent op het geopereerde been staan. De bedoeling is dat u vandaag tweemaal onder begeleiding een stukje loopt. Meestal is dit in de loopschool. e O e f e oefenzaal in Vivaldi Derde dag Indien u vandaag nog geen ontlasting heeft gehad krijgt u een laxeermiddel. Vanaf vandaag mag u zich gaan douchen, natuurlijk met ondersteuning van de verpleegkundige. Het spica verband wordt verwijderd.

7 De fysiotherapeut(e) oefent met u verder hoe u zelfstandig in en uit bed kunt komen. Er wordt dan weer met u gelopen en het traplopen wordt geoefend. Vierde dag Waarschijnlijk vindt vandaag de overplaatsing naar woon- en revalidatiecentrum Vivaldi plaats. De vlotte revalidanten kunnen misschien vandaag rechtstreeks naar huis. Woon- en revalidatiecentrum Vivaldi In woon- en revalidatiecentrum Vivaldi heeft het ziekenhuis 4 revalidatieplekken ter beschikking alwaar u na het plaatsen van uw totale heupprothese nog ongeveer 14 dagen kan verblijven. U krijgt hier een eigen kamer die zich bevindt op de begane grond direct naast de afdeling fysiotherapie. U heeft hier de mogelijkheid om de revalidatie intensief voort te zetten waar dat bij ons in het ziekenhuis gestopt is. U zult dagelijks behandeld worden door de fysiotherapeuten die werkzaam zijn in Vivaldi. U heeft eveneens de mogelijkheid om op eigen gelegenheid gebruik te maken van de oefenzaal om uw oefeningen te doen. Traplopen met krukken Als geheugensteuntje staat hieronder stapsgewijs de volgorde bij het traplopen beschreven. Ga vóór u de trap op of af gaat zo dicht mogelijk bij de eerste trede en naast de leuning staan en neem één hand aan de leuning. Trap op: 1. eerst het goede been 2. dan het geopereerde been 3. als laatste de kruk bijzetten Trap af: 1. eerst de kruk 2. dan het geopereerde been 3. als laatste het goede been bijzetten

8 U kunt rechtstreeks naar huis wanneer: u in staat bent volgens de leefregels te handelen; u zelfstandig in en uit bed kunt komen; u zelfstandig met krukken of rollator kunt lopen/trap kan lopen; u zichzelf kunt verzorgen en thuis de nodige hulp bij heeft voor rug en benen; als u zichzelf kunt injecteren (Fraxiparine) of daar hulp voor heeft; de wond goed geneest; zonodig ondersteuning thuis bij het huishoudelijk werk en boodschappen is geregeld. Op het moment van ontslag ontvangt u van de verpleegkundige de volgende papieren: overdracht van fysiotherapeut(e) en machtiging voor fysiotherapie thuis; afspraakkaart polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen (dit kan ook plaats vinden in Vivaldi, als u daar verblijft), een afspraak over drie maanden voor een controlefoto en aansluitend een controlebezoek polikliniek orthopedie; zonodig een recept voor Fraxiparine; indien nodig tromboseformulier; indien u elders gaat revalideren of de wijkverpleging is ingeschakeld krijgt u een verpleegkundige overdracht mee. Vragen- / advieslijst thuissituatie Het doel is u voor te bereiden op het ontslag uit het ziekenhuis en/of Vivaldi, nadat erbij u een nieuwe heup is geplaatst. Wat kunt u als u naar huis gaat? u loopt met twee krukken of rollator; u kunt zonder hulp staan; indien nodig is het traplopen u aangeleerd; u bent in staat uzelf te verzorgen; (aantrekken van kousen/schoenen gaat met hulp); de verwachting is dat u beter zult lopen na de operatie dan voorheen.

9 Wat u alvast kan regelen: Boodschappen doen, stofzuigen en dergelijke werkzaamheden kunt u nog niet zelf. Misschien is er iemand in uw omgeving, die u kan helpen: denk aan buren, familie- leden of kennissen. Koken kan in het begin wat lastig voor u zijn. De meeste mensen voelen zich onzeker wanneer ze zonder kruk staan. Het is mogelijk tijdelijk gebruik te maken van een maaltijd- voorziening. Hiervoor hebt u een magnetron nodig. Mocht u er tegenop zien om na de operatie alleen thuis te zijn, dan kunt u eventueel met uw familie of vrienden bespreken of u enige tijd bij hen kunt logeren. Probeer vast in te schatten of u in het toilet of badkamer steunpunten denkt nodig te hebben als u geopereerd bent. Mogelijkheden na ontslag: wijkverpleegkundige voor hulp bij het wassen of de wondverzorging; huishoudelijke hulp; Deze bovengenoemde zaken kunt u tijdens de opname bespreken met het transferbureau. Op uw verzoek is het mogelijk tijdens de opname een transferverpleegkundige in te schakelen. U kunt met haar uw ontslag situatie bespreken. Aanpassingen in huis Toilet en douche Wij adviseren u, indien uw toilet lager is dan de knieholte, een toiletverhoger op uw toilet te plaatsen, zodat de kans op overmatig buigen van de heup beperkt is. Een toiletverhoger is te leen bij de Medicorner (vroegere thuiszorgwinkel). Mocht u merken dat u niet zelfstandig kan komen staan vanaf het toilet (als u uw geopereerde been een stap naar voren heeft staan) is het misschien een optie om een beugel te (laten) bevestigen; Haal losliggende kleedjes weg. Leg een antislipmat in de douche. Wij adviseren u de eerste zes weken geen gebruik te maken van een bad. Indien u moet douchen in een bad raden wij u aan om dit aan te geven bij de fysiotherapeut. Er kan u dan geleerd worden hoe u het beste in/uit bad kan komen. Beugels aan de wand zijn dan zeer aanbevolen.

10 Woonkamer Heeft u voldoende loopruimte in de huiskamer? Het lopen met krukken neemt meer ruimte in beslag. Oefent u alvast met krukken in de kamer. Eventueel kunt u besluiten tijdelijk iets te verwijderen uit de woonkamer, zeker de losliggende kleedjes. Stoel Heeft u een hoge stoel met armleuningen waar u makkelijk op zit? Zo niet, plaats dan een hoge stoel in de kamer. U kunt ook een tuinstoel gebruiken. Wanneer u op een lage stoel gaat zitten dan kunt u moeilijker opstaan en kan de heup een verkeerde beweging maken. Als richtlijn van de hoogte van de stoel geldt; minimaal de hoogte van de knieholte. Bed Wat is de juiste hoogte van het bed? Wij adviseren u, wanneer uw bed lager is dan uw knieholte, bedklossen te lenen bij de thuiszorgwinkel. Uw bed staat dan wat hoger, waardoor u makkelijker in en uit bed kunt komen. Een extra matras is mogelijk ook een goede oplossing. Hulpmiddelen Wij adviseren u dringend een aantal hulpmiddelen te lenen of aan te schaffen voordat u wordt opgenomen. Voor het lopen heeft u krukken nodig. Deze zijn te leen bij Medicorner. Doe dit maximaal één week voor de opname. U kunt dan het lopen met krukken thuis oefenen. Bij het wassen en aankleden mag u na de operatie niet bukken. Het is dus niet mogelijk voor u om overal makkelijk bij te komen. Hulp bij het wassen/afdrogen van de voeten en aantrekken van sokken/schoenen is zeer wenselijk. Gebruik instapschoenen of veterschoenen waarin u elastische veters gebruikt. Omdat na de operatie de voet van het geopereerde been wat dikker kan zijn, is het raadzaam om wat ruimere schoenen mee te nemen. Het gebruik van een lange schoenlepel is verstandig, Deze schoenlepel altijd met de tegenovergestelde hand, kruislinks, tussen de benen door gebruiken. Optioneel kunt u een kousenaantrekker aan schaffen: hiermee kunt u kousen aantrekken. Een helping hand is onmisbaar om alles te kunnen oppakken wat op de grond ligt. Deze artikelen zijn te koop bij Medicorner. Wanneer moet u met de behandelend specialist contact opnemen? Neem contact op met de behandelend arts als: de wond gaat lekken; de wond dik wordt en/of meer pijn gaat doen; u niet meer op uw been kunt staan, terwijl dit voorheen wel mogelijk was. N.B.De kans op infectie blijft bestaan. Bij een operatie, het trekken van een tand of kies of bij een tandwortelbehandeling moet u uw huisarts, tandarts of specialist vooraf inlichten. U krijgt dan eventueel antibiotica.

11 Eigen bijdrage De overheid heeft bepaald dat u voor diverse vormen van zorg een eigen bijdrage moet betalen. De hoogte van die bijdrage is afhankelijk van de soort zorg en van uw inkomen. Hulp bij het huishouden valt onder eigen bijdrage WMO, verpleging en verzorging thuis valt onder de eigen bijdrage AWBZ- zorg zonder verblijf; tijdelijk verblijf en verpleeghuis vallen onder de eigen bijdrage AWBZ- zorg met verblijf. Wanneer u in het ziekenhuis wacht op een plaats in het verpleeghuis of kortdurend verblijf, gaat u de eigen bijdrage AWBZ betalen zodra er een verblijfsindicatie is afgegeven. Het CAK-BZ (Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten) zorgt voor de inning van deze kosten. Voor meer informatie kunt u de transferverpleegkundige vragen naar de folder of bellen met het CAK, tel U kunt zelf uw eigen bijdrage berekenen via de internetsite Tot slot Wij wensen u een prettig verblijf toe in het LangeLand Ziekenhuis en wij hopen dat u een voorspoedig herstel zult hebben, namens het team orthopedie bestaande uit: orthopeden; fysiotherapeuten; verpleegkundigen van de verpleegafdeling orthopedie alsmede transferbureau. Indien u na het lezen van de folder nog vragen heeft,dan kunt u bij het opnamegesprek en op het verpleegkundig spreekuur uw vragen met een verpleegkundige doornemen. Wij stellen uw mening op prijs. Heeft u opmerkingen of suggesties over deze folder of over uw behandeling, laat dit ons dan weten.

12 Oefenprogramma met de fysiotherapeut(e) Als u weer thuis bent dan heeft u nog een fysiotherapeut(e) nodig. Maak voordat u wordt opgenomen al een afspraak met hem/haar. Een algemeen oefenprogramma is gemaakt voor patiënten met een nieuwe heupprothese. De fysiotherapeut(e) neemt de oefeningen met u door en geeft aan welke voor u van belang zijn. Het doel van dit programma is de beweeglijkheid van de heup en de spierkracht rond de heup zo optimaal mogelijk te houden. In rugligging (helemaal plat, met de benen iets gespreid): de voeten zover mogelijk naar u toetrekken, knieën niet buigen; om beurten een knieholte naar beneden in de onderlaag duwen en uw been naar buiten bewegen, terwijl de tenen recht omhoog blijven wijzen. Daarna terugbewegen naar de uitgangspositie; bilspieren aanspannen; één voor één knieën optrekken; hierbij blijft de knie recht omhoog gaan en de hielen blijven contact met het matras houden. In de stoel: om beurten de knie maximaal strekken. Staand met krukken: een lichte spreidstand, rechtop staan, nu het lichaamsgewicht afwisselend naar links en rechts tot boven het standbeen bewegen. Lopen met twee elleboogkrukken: krukken naar voren zetten; dan het geopereerde been tussen de krukken zetten, goed de heup en de knie strekken, steun nemen op de krukken en het andere been bijtrekken. Op den duur doorstappen in plaats van bijtrekken. Traplopen: met één hand houdt u de leuning vast, met de andere de kruk; trap op: eerst het goede been, dan het geopereerde en als laatste de kruk; trap af: eerst de kruk, dan het geopereerde been en dan het andere been.

13 Lopen De eerste zes weken na de ingreep loopt u binnen met behulp van minimaal één kruk en buiten met twee krukken. De daarop volgende zes weken binnen zonder kruk en buiten met één kruk, tenzij anders wordt voorgeschreven. De kruk/stok moet in de hand tegenover de geopereerde heup worden gehouden. Bij het omdraaien tijdens het lopen, is het van belang dat u stapjes maakt. Toiletgang Veeg na de toiletgang uw billen staande af. Zitten Bij voorkeur zitten op een hoge stoel met armleuningen. Bij het gaan zitten en staan het geopereerde been naar voren zetten, tevens de knieën goed uit elkaar houden. Niet met de benen over elkaar geslagen zitten. Liggen Het geopereerde been mag niet gestrekt worden opgetild. LangeLand Ziekenhuis, Zoetermeer P00.106/ november 2011/Orthopedie

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet deze aan de arts of de fysiotherapeut te stellen.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet deze aan de arts of de fysiotherapeut te stellen. De totale knieprothese In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de knieoperatie en het herstel erna. Ook treft u informatie aan voor de revalidatie. En wordt er aandacht besteed aan de hulpmiddelen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De totale heupprothese

Patiënteninformatie. De totale heupprothese Patiënteninformatie De totale heupprothese In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de heupoperatie en het herstel erna. U treft informatie aan over de revalidatie. Ook wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De totale knieprothese

Patiënteninformatie. De totale knieprothese De totale knieprothese In deze folder vindt u de belangrijkste informatie over de knieoperatie en het herstel erna. U treft informatie aan over de revalidatie. Ook wordt aandacht besteed aan de hulpmiddelen

Nadere informatie

Revisie totale heupprothese

Revisie totale heupprothese Revisie totale heupprothese De behandeling Binnenkort wordt er bij u een heupoperatie verricht. Het is de tweede keer dat u aan dezelfde heup wordt geopereerd; u heeft al een heupprothese. Deze tweede

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup

Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie. Een gebroken heup Maatschap Chirurgie Maatschap Orthopedie Algemeen Geconstateerd is dat uw heup is gebroken. De orthopeed/chirurg heeft besloten dat er een operatie moet plaatsvinden om de breuk te herstellen. In dit boekje

Nadere informatie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale heupprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale heupprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Gebroken heup. Algemeen

Gebroken heup. Algemeen Gebroken heup Algemeen U (of uw familielid) wordt opgenomen in Bernhoven omdat u uw heup heeft gebroken. Een gebroken heup is een ernstig letsel; vooral bij oudere mensen. Vaak is er een reden waarom iemand

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur)

De heupfractuur. Bekkenbeen. Heupkom Femurkop (kogel) Dijbeen (femur) De heupfractuur In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling van een heupfractuur (breuk). De meeste patiënten worden op deze wijze behandeld, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4

Spoedopname 2 2. Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 3 4 In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Adviezen na een totale heupprothese

Adviezen na een totale heupprothese Adviezen na een totale heupprothese Informatie voor patiënten F0959-0630 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden

Totale heupoperatie. Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Totale heupoperatie Oefeningen en leefregels voor de eerste maanden Na ontslag uit ziekenhuis Eens ontslagen uit het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut bij u aan huis om met u te oefenen. In de periode

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger.

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. Zorgpad gebroken heup Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. U, of uw familielid/kennis heeft onverwachts een heup gebroken, waarvoor acute opname in het ziekenhuis nodig is. In overleg

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese

Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Ontslag na een totale heup- of kophalsprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis

Nadere informatie

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3

Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag Vragen 11. Spoedopname 2 3 1 7 8 Belasten van de heup 8 Herstel en revalidatie 9 Complicaties 10 Nazorg 10 Ontslag 10 11 Spoedopname 2 3 Collumfractuur 3 Pertrochantere fractuur 3 subtrochantere fractuur. 4 4 Kop/halsprothese 4

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie)

Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) Fysiotherapie na een KopHals Prothese (Orthopedie) In deze folder vindt u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema voor na uw heupoperatie. De foto s in deze folder tonen een patiënt die aan zijn

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Operatie aan de voet

Operatie aan de voet Operatie aan de voet Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis geopereerd aan uw voet. De orthopeed heeft met u besproken wat voor soort operatie er bij u gedaan wordt. In deze

Nadere informatie

De totale heupprothese en heup-resurfacing

De totale heupprothese en heup-resurfacing De totale heupprothese en heup-resurfacing Inleiding Steeds meer mensen ondergaan, mede door de toenemende vergrijzing, een heupoperatie waarbij het versleten gewricht vervangen wordt door een prothese.

Nadere informatie

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie)

Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Fysiotherapie na een Kop Hals Prothese (chirurgie) Hieronder treft u het revalidatieschema, leefregels en oefenschema aan voor na uw heupoperatie. De in de folder afgebeelde foto s tonen een patiënt waarbij

Nadere informatie

Deel 5. Operatie en ontslag

Deel 5. Operatie en ontslag . Operatie en ontslag Inhoud Voorbereiding op de operatie 1 Na de operatie 2 Terug naar de afdeling 3 Ontslag 5 De dag van ontslag 5 Vervolgafspraak 6 Ruimte voor vragen en aantekeningen 7 Patiënteninformatie

Nadere informatie

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND

EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND EEN GEBROKEN HEUP FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Standscorrectie van de (artrotische) knie

Standscorrectie van de (artrotische) knie Standscorrectie van de (artrotische) knie De behandeling Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt de ongunstige stand van uw knie verbeterd. Hier informeren wij u over

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie

Rapid recovery Heup. Wat is Rapid Recovery. Wat gebeurt er voor de operatie Rapid recovery Heup Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is voor de artrose klachten van uw heup. ZorgSaam Ziekenhuis heeft voor

Nadere informatie

Instructies en leefregels voor thuis

Instructies en leefregels voor thuis ORTHOPEDIE/ONGEVALLENCHIRURGIE Instructies en leefregels voor thuis ADVIES Instructies en leefregels voor thuis U bent behandeld op de afdeling OrthopedieOngevallenchirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup)

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale heupprothese (nieuwe heup) De totale heupprothese (nieuwe heup) DE TOTALE HEUPPROTHESE (NIEUWE HEUP) INLEIDING Binnenkort krijgt u een nieuwe heup. Deze folder geeft informatie over het heupgewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Resurfacing Hip Een nieuwe heup U hebt met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken en specifiek de Resufacing Hip. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe knie

Weer thuis na een nieuwe knie Weer thuis na een nieuwe knie WEER THUIS MET EEN NIEUWE KNIE Basisregels voor de eerste drie maanden na de operatie: Probeer tijdens alle activiteiten het staan en lopen met zitten af te wisselen. Dit

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen)

Maatschap Urologie. Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Maatschap Urologie Orchidectomie (chirurgische verwijdering van één of beide teelballen) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie

Nadere informatie

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174

Een gebroken heup. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Een gebroken heup Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2013 pavo 0174 Inleiding U bent met spoed opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis omdat u een gebroken heup heeft. U en uw naasten hebben zich

Nadere informatie

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage

EEn nieuwe heup Een gezond heupgewricht Slijtage Een nieuwe heup Een nieuwe heup U heeft met uw specialist de mogelijkheid van een nieuwe heup besproken. Het vervangen van een heupgewricht door een kunstgewricht is geen kleine ingreep. Het is daarom

Nadere informatie

Weer thuis na een nieuwe heup

Weer thuis na een nieuwe heup Weer thuis na een nieuwe heup WEER THUIS MET EEN NIEUWE HEUP Weer thuis De prothese moet in de eerste twee tot drie maanden de kans krijgen om goed vast te groeien. Verkeerde bewegingen en een te hoge

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie)

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Maatschap Urologie (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van

Nadere informatie

Vaatoperatie. Voor uw opname

Vaatoperatie. Voor uw opname Vaatoperatie Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die een vaatoperatie zullen ondergaan. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, schetsen wij hier een algemeen beeld van de gebeurtenissen rondom

Nadere informatie

Operatie om stand van het been te veranderen

Operatie om stand van het been te veranderen Orthopedie Tibiakop Osteotomie Operatie om stand van het been te veranderen Inleiding De behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u in het ziekenhuis opgenomen wordt voor een tibiakop osteotomie.

Nadere informatie

Correctie van de grote teen

Correctie van de grote teen Correctie van de grote teen Hallux valgus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. Een nieuwe heup Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE HEUP U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Adviezen na totale heupoperatie Inleiding Deze folder ontvangt u omdat u binnenkort een heupprothese krijgt óf omdat u onlangs een heupprothese heeft gekregen. De eerste acht weken na de operatie is het

Nadere informatie

Antiluxatiebrace. polikliniek orthopedie

Antiluxatiebrace. polikliniek orthopedie Antiluxatiebrace polikliniek orthopedie heupgedeelte (om de buik) heupscharnier dijbeengedeelte Uw arts heeft met u de leefregels voor het dragen van een antiluxatiebrace besproken. In deze brochure leggen

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux rigidus

Correctie van de grote teen Hallux rigidus Correctie van de grote teen Hallux rigidus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1191 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Herstelplan gebroken heup

Herstelplan gebroken heup Herstelplan gebroken heup orthopedie alle aandacht Inleiding De arts stelt voor een operatie aan uw heup uit te voeren omdat deze is gebroken. In deze folder geven wij hierover informatie. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis.

TOTALE HEUP PROTHESE. Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. TOTALE HEUP PROTHESE Informatiebrochure voor cliënten revalidatieafdelingen Verpleeghuis. INLEIDING U bent opgenomen vanwege een totale heup operatie op de afdeling Commanderij of op de afdeling Balije

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

H Een nieuwe heup

H Een nieuwe heup H.79207.0715 Een nieuwe heup Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe heup krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een heupprothese Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een heupprothese gekregen in het Orthopedisch Centrum van het Albert Schweitzer

Nadere informatie

Adviezen na totale heupoperatie

Adviezen na totale heupoperatie Meer informatie of vragen Colofon Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met de orthopedisch consulenten: telefoonnummer (024) 365 96 59 of per e-mail orthopaedie.consulenten@maartenskliniek.nl

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Klachten en diagnose

Klachten en diagnose Een gebroken heup Op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het St. Anna Ziekenhuis is gebleken dat uw heup gebroken is. De arts heeft samen met u en/of uw familie besloten dat een operatie nodig is. Dit is geen

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Afvinklijst te regelen zaken voor thuis en bij opname

Afvinklijst te regelen zaken voor thuis en bij opname Afvinklijst te regelen zaken voor thuis en bij opname Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie AFVINKLIJST TE REGELEN

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstknie Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstknie Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een knieprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

Instructies en leefregels voor thuis

Instructies en leefregels voor thuis ORTHOPEDIE/ONGEVALLENCHIRURGIE Instructies en leefregels voor thuis ADVIES Instructies en leefregels voor thuis U bent behandeld op de afdeling Orthopedie/ Ongevallenchirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Nadere informatie

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup?

Inleiding Het heupgewricht Artrose Wat is een totale heup? Totale heupprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het heupgewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg. Een nieuwe knie Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE KNIE U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

Informatie rond een operatie aan de rug

Informatie rond een operatie aan de rug Informatie rond een operatie aan de rug Inleiding De oorzaak van klachten aan de rug verschilt van persoon tot persoon en de medische behandeling wordt daar op afgestemd. De verpleegkundige zorg rond een

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Gebroken heup. Onverwachte opname na een val of ongeluk. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Gebroken heup i Patiënteninformatie Onverwachte opname na een val of ongeluk Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten.

Nadere informatie

Pré-operatieve screening Orthopedie Locatie Amstelwijck

Pré-operatieve screening Orthopedie Locatie Amstelwijck Pré-operatieve screening Orthopedie Locatie Amstelwijck Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2012 pavo 0227 Inleiding U heeft een afspraak voor de pré-operatieve screening op: dag om uur. U kunt zich melden

Nadere informatie

Gebroken heup. Heelkunde

Gebroken heup. Heelkunde Gebroken heup Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen in verband met een heupfractuur (gebroken heup). Hierop volgt meestal een operatie. De operatie geldt als een spoedoperatie, maar er is meestal

Nadere informatie

adviezen RAPID RECOVERY na een hernia-operatie heup ZorgSaam

adviezen RAPID RECOVERY na een hernia-operatie heup ZorgSaam adviezen RAPID RECOVERY na een hernia-operatie heup ZorgSaam 1 2 Beste heer, mevrouw, Samen met uw behandelend orthopedisch chirurg bent u tot het besluit gekomen dat een heupprothese een oplossing is

Nadere informatie

Correctie van de grote teen Hallux valgus

Correctie van de grote teen Hallux valgus Correctie van de grote teen Hallux valgus Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1123 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer Ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw grote

Nadere informatie

Orthopedie. Een nieuwe heup ALGEMEEN. slijtage (artrose), in de volksmond ook wel 'een versleten heup' genoemd.

Orthopedie. Een nieuwe heup ALGEMEEN. slijtage (artrose), in de volksmond ook wel 'een versleten heup' genoemd. Orthopedie Een nieuwe heup ALGEMEEN Waarom deze informatie? Uw heupgewricht wordt vervangen door een kunstheup (heupprothese). Het is een veelvoorkomende operatie waar heel wat mensen baat bij hebben.

Nadere informatie

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen:

REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE. 2. Voeten op en neer bewegen: 08 REVALIDATIE 8.1 KINESITHERAPIE 2. Voeten op en neer bewegen: Zowel voor als na de operatie is een goede beweeglijkheid van de heup belangrijk. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis komt de kinesist

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Orthopedie. Een nieuwe knie. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken. ALGEMEEN

Orthopedie. Een nieuwe knie. van de knie is mogelijk. Dit kan resulteren in haperen of doorzakken. ALGEMEEN Orthopedie Een nieuwe knie ALGEMEEN Waarom deze informatie? Uw kniegewricht wordt vervangen door een kunstknie (knieprothese). Het is een veelvoorkomende operatie waar heel wat mensen baat bij hebben.

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie

Totale knieprothese. Tips voor thuis en meest gestelde vragen. Afdeling Orthopedie Totale knieprothese Tips voor thuis en meest gestelde vragen Afdeling Orthopedie Tips voor thuis Zorg dat u, voor u wordt opgenomen in het ziekenhuis, elleboogkrukken in huis heeft en neem deze mee op

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling)

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stressincontinentie behandeling) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een operatie aan de voet Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent kortdurend opgenomen geweest voor een operatie aan uw voet in het Orthopedisch

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad

Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad Onderwerp: Een gebroken heup (collumfractuur) Collum Care zorgpad 1 GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis met een gebroken

Nadere informatie

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen H15.029-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 De voet... 2 Wat is een hamerteen?... 2 Klachten bij een hamerteen... 3 Voorbereidingen voor uw opname... 3 Extra hulp

Nadere informatie

Ontslaginstructies (na operatie aan de rug) Afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Ontslaginstructies (na operatie aan de rug) Afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na operatie aan de rug)

Nadere informatie

Informatie voor thuis

Informatie voor thuis Informatie voor thuis Na een knieprothese Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een knieprothese gekregen in het Orthopedisch Centrum van het Albert Schweitzer

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker)

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Maatschap Urologie (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Bypass operatie aan het been

Bypass operatie aan het been Bypass operatie aan het been Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2012 pavo 0540 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een bypass operatie aan uw been. In deze folder

Nadere informatie