Voorste kruisbandplastiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorste kruisbandplastiek"

Transcriptie

1 Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband wordt verwijderd en met behulp van een andere pees een nieuwe kruisband wordt gemaakt. Het doel van deze operatie is de knie steviger en stabieler te maken, waardoor u niet meer door de knie gaat. U wordt voor deze operatie 1 à 2 dagen opgenomen op de afdeling Orthopedie van het HagaZiekenhuis, locatie Sportlaan. In deze folder staat informatie over de voorste kruisbandplastiek. Algemene informatie over uw opname vindt u in uw Behandelwijzer. Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of verpleegkundige. De knie Het kniegewricht is een scharniergewricht dat bestaat uit drie botdelen; het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). Het kniegewricht wordt verstevigd met gewrichtsbanden: een van die banden is de voorste kruisband. De voorste kruisband ligt midden in het kniegewricht: het ene uiteinde zit aan het bovenbeen vast en het andere uiteinde aan het onderbeen. Deze kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voren schiet als u loopt of een draaibeweging maakt (zie afbeelding 1).

2 Afbeelding 1 Voorste kruisband De voorste kruisband kan scheuren bij bijvoorbeeld een verkeerde beweging tijdens het sporten of bij een ongeluk. Het scheuren voelt aan alsof er iets knapt. Door de scheur ontstaat instabiliteit (onvast gevoel), waardoor u door de knie kunt gaan. Vaak kunt u de knie niet meer strekken en wordt de knie dik en pijnlijk. Het kan 6 weken duren totdat de klachten grotendeels zijn verdwenen. Als u veel klachten blijft houden, kunt u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut. Ongeveer een derde van de mensen bij wie de voorste kruisband is gescheurd, komt in aanmerking voor een operatie. Hierbij wordt een nieuwe voorste kruisband gemaakt met behulp van de knieschijfpees of hamstringpees. Het ideale moment van operatie ligt ongeveer 3 maanden na het moment van scheuren. Dit is omdat de knie eerst tot rust moet komen om forse littekenvorming en daarmee samenhangende stijfheid te voorkomen. Bovendien is het verstandig in deze 3 maanden - onder begeleiding van een fysiotherapeut - de bovenbeenspieren goed te trainen om na de operatie sneller te kunnen revalideren.

3 Voorbereidingen voor opname Nadat u voor vooronderzoek in het HagaZiekenhuis bent geweest en de datum van uw operatie weet, is het goed om thuis alvast enkele zaken voor te bereiden vóór uw opname. Dit is nodig omdat u ná de operatie 6 weken met krukken moet lopen. Noodzakelijke hulpmiddelen Het is raadzaam een week voor uw opname twee elleboogkrukken in huis te halen. Hiervoor kunt u terecht bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. Neem deze krukken mee naar het ziekenhuis. Zorg verder voor - Een gemakkelijke stoel met twee armleuningen. - Een voetenbank, zodat u met het geopereerde been omhoog kunt zitten. - Geen losse kleedjes op de vloeren. - Een antislipmat in uw badkamer. - Eventuele hulp in de huishouding en bij boodschappen doen. - Eventuele maaltijdvoorziening. De operatie De operatie gebeurt onder algehele verdoving (narcose) of met behulp van een ruggenprik. In geval van een ruggenprik kunt u meekijken met het kijkoperatiegedeelte. Welke vorm van verdoving u krijgt, bespreekt u vooraf met de anesthesioloog. De orthopeed maakt 1 à 2 huidsneden van 1,5 tot 2,5 centimeter aan de voorzijde van de knie. Via deze huidsneden haalt de orthopeed een deel van de knieschijfpees of hamstringpezen weg. Deze worden gebruikt voor de nieuwe kruisband.

4 Vervolgens plaatst de orthopeed door middel van een kijkoperatie (artroscopie) het uitgenomen stuk pees op de plaats van de oude kruisband. Voor de kijkoperatie maakt de arts 3 kleine huidsneden aan de zijkant van de knie. Via deze sneden brengt de arts een kijkbuis in het kniegewricht. Via een kleine snede aan de andere zijkant van de knie worden daarna speciale instrumenten ingebracht om de operatie uit te voeren. De nieuwe kruisband wordt met behulp van een soort weerhaak in het bovenbeen geplaatst en met een schroef vastgezet in het onderbeen. De pezen groeien uiteindelijk vast in het bot en vormen zich (deels) op zo n manier dat er een structuur ontstaat, die sterk lijkt op die van de kruisband. De huid wordt gehecht en u krijgt een drukverband om de knie. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Revalidatie De eerste 6 weken na de operatie loopt u met krukken. Daarna kunt u langzaam proberen te lopen zonder krukken. Ook kunt u na de eerste 6 weken langzaam proberen te fietsen en auto te rijden. De snelheid waarmee dat kan, is onder meer afhankelijk van aanwezige slijtage, een eerder verwijderde meniscus en/of de kracht en omvang van uw bovenbeenspieren. Na de operatie Als de operatie klaar is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier blijft u ongeveer 2 uur, waarna u teruggaat naar de afdeling. U heeft een infuus en eventueel zuurstof. Verder heeft u een drukverband om het geopereerde been. Net als tijdens de operatie worden na de operatie (ook op de verpleegafdeling) uw bloeddruk, polsslag, ademhaling, temperatuur, urineproductie, wond en de mate van pijn regelmatig gecontroleerd. Na de operatie spreekt u uw arts en hoort u hoe de operatie is gegaan. De arts vertelt u waar u de eerste tijd op moet letten en wanneer u met ontslag mag. Vaak is dit dezelfde dag en soms blijft u 1 nacht in het ziekenhuis. Voordat u met ontslag kunt, moet u eerst veilig kunnen lopen en geürineerd hebben. De verpleging controleert regelmatig hoe u zich voelt en helpt u waar nodig bij de lichamelijke verzorging. Het infuus en eventuele zuurstof worden verwijderd zodra de uitkomsten van de controles goed zijn.

5 Fysiotherapie De fysiotherapeut komt u begeleiden bij het uit bed komen. Ook geeft de fysiotherapeut u instructies voor het lopen met krukken. Als u thuis moet traplopen, leert u hoe u dit verantwoord kunt doen. Daarnaast geeft de fysiotherapeut u instructies en/of specifieke oefeningen voor de knie om het herstel te bevorderen. Medicatie Zo nodig krijgt u uw eigen medicatie die u al voor de opname gebruikte. Bespreek dit voor de opname van uw behandelend arts. Neemt nooit eigen medicatie in zonder dit eerst te overleggen met de verpleegkundige. U krijgt de eerste dagen de volgende medicatie: Pijnstilling Drie tot vier keer per dag krijgt u medicijnen tegen de pijn. Neem deze in zodra ze u worden gegeven. Bij sommige pijnstillers krijgt u in de ochtend eerst een maagtablet om de maagwand te beschermen. Zie ook de folder Anesthesiologie. Tegen de misselijkheid Vertel het de verpleegkundige als u misselijk bent. U kunt hiertegen medicijnen krijgen. Antistolling Na de operatie krijgt u een eerste injectie (Fraxiparine ) om trombose (een aandoening waarbij er bloedstolsels gevormd worden in de bloedvaten) te voorkomen. Deze injecties moeten gedurende 2 weken 1 maal per dag worden toegediend. De verpleegkundige geeft u uitleg over hoe u zichzelf kunt injecteren.

6 Complicaties/gevolgen Ondanks de voorzorgen blijft een kleine kans op de volgende complicaties bestaan: - Nabloeding (meestal in de eerste 24 uur); - Trombose; - Wondinfectie: een infectie kenmerkt zich door roodheid, pijn en soms koorts. Ontslag U hoort van de arts of de verpleegkundige wanneer u met ontslag mag. Het is aan te raden dan uw fysiotherapeut te bellen om alvast afspraken te maken. Het drukverband blijft 24 uur om de knie zitten. Bij uw ontslag krijgt u 2 afspraken mee: - 2 weken na de operatie bij een arts-assistent. Dan worden onder meer de hechtingen verwijderd. - 6 weken na de operatie bij uw orthopeed. Aandachtspunten na ontslag Contact met het ziekenhuis Bij ernstige roodheid, toename van wondlekkage, een zwelling, pijn of koorts (boven de 38 C), neemt u direct contact op met de afdeling Orthopedie. Telefoonnummers vindt u achter in uw Behandelwijzer. Wond Het drukverband kunt u zelf na 24uur verwijderen. Daarna plakt u een waterdichte pleister over de wond. U krijgt bij ontslag waterdichte pleisters mee, waarmee u mag douchen. De pleister mag maximaal 5 dagen blijven zitten. Daarna trekt u een steunkous (tubigrip-kous) om uw knie. Deze dient u dubbel te dragen. U krijgt een steunkous mee bij uw ontslag. U draagt de steunkous de eerste 6 weken na de operatie overdag. De 3 kleine sneetjes van de kijkoperatie worden met hechtpleisters dichtgemaakt. De andere huidsnede(n) wordt in de huid gehecht met een oplosbare hechting.

7 Benen en tenen bewegen Het regelmatig bewegen van de benen en tenen vermindert de kans op trombose. Doe dit enkele keren per dag. Als u gaat lopen, zult u merken dat uw geopereerde been iets dikker wordt. Dit is normaal na de operatie: het wondvocht zakt bij het lopen naar uw voet. Het is goed om regelmatig met het geopereerde been omhoog te zitten. Ook verdwijnt het vocht sneller door de oefeningen te doen die de fysiotherapeut heeft aanbevolen. Het duurt een aantal weken (soms maanden) voordat het vocht geheel uit het been verdwenen is. Fysiotherapeut De revalidatie wordt in principe gedaan door de fysiotherapeut waar uw orthopedisch chirurg u van tevoren al naartoe heeft verwezen. Deze fysiotherapeut is ervaren in de nabehandeling van voorste kruisbandplastieken. Bovendien staat deze in nauw contact met uw orthopeed in het geval van problemen of afwijkingen van de normale revalidatie. Medicatie Bij uw ontslag krijgt u een recept mee voor pijnstilling en Fraxiparine. U kunt de medicijnen zelf - laten- halen bij uw eigen apotheek. Verspreidt de inname van de pijnstillers over24 uur en neem ze in op vaste tijden. Bijvoorbeeld 3 keer per dag elke 8 uur. U mag de pijnmedicatie zelf verlagen als de pijn afneemt. Hervatting bezigheden Overleg tijdens de controleafspraak met uw arts wanneer u uw werk en/of sport weer kunt hervatten. Vragen Wij zijn uw partner bij uw genezingsproces. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan gerust. Telefoonnummers vindt u achter in de Behandelwijzer. HagaZiekenhuis Locatie Sportlaan, Sportlaan 600, 2566 MJ Den Haag Locatie Leyweg, Leyweg 275, 2545 CH Den Haag H

Een kijkoperatie van de enkel

Een kijkoperatie van de enkel Een kijkoperatie van de enkel Een arthroscopie van de enkel Orthopedie Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Anatomie van de voet en enkel 4 De symptomen van beknelling 5 De symptomen van kraakbeenletsel 6

Nadere informatie

Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis

Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis Arthroscopie van de enkel (kijkoperatie) Afdeling Orthopedie IJsselland Ziekenhuis In deze folder Gesprek met de orthopedisch chirurg 3 Gesprek met de orthopedie consulent 6 Gesprek met de anesthesioloog

Nadere informatie

Operatie van een liesbreuk

Operatie van een liesbreuk Chirurgie Operatie van een liesbreuk Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een liesbreukoperatie. U wordt in principe opgenomen op de afdeling Dagbehandeling op de

Nadere informatie

Artroscopie van de enkel

Artroscopie van de enkel Artroscopie van de enkel Informatie voor patiënten F1054-3513 mei 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Meniscusbehandeling-in-1-dag

Meniscusbehandeling-in-1-dag Meniscusbehandeling-in-1-dag Uw afspraak U wordt voor u behandeling verwacht in het St. Anna Ziekenhuis locatie Eindhoven, Antoon Coolenlaan 1-3. Vrijdag, Datum: MRI tijd:...... Consult tijd:... Afhankelijk

Nadere informatie

Vingergewrichtsprothese

Vingergewrichtsprothese Vingergewrichtsprothese Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0997 Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan uw vinger(s).

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw door de gynaecoloog

Sterilisatie van de vrouw door de gynaecoloog Sterilisatie van de vrouw door de gynaecoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2012 pavo 0412 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de sterilisatie. U leest onder meer wat een sterilisatie

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas

Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Urologie Het verwijderen van een tumor uit de blaas Transurethrale resectie van een tumor (TURT) Urologie Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u tumorweefsel in uw blaas heeft. De uroloog heeft u

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

De totale heupprothese

De totale heupprothese De totale heupprothese Bekken Heupkom Heupkop Heuphals Bovenbeen Figuur 1: De heup, vooraanzicht De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie

Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Herstelprogramma na een dikke darmoperatie Chirurgie Locatie Molengracht Inleiding Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op de operatie aan de dikke darm en uw herstel.

Nadere informatie

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding De uroloog heeft bij u een niertumor (niercelcarcinoom) geconstateerd.

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug

Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Hernia Nuclei Pulposi HNP-operatie van de onderrug Afdeling neurologie, orthopedie en fysiotherapie Inhoudsopgave Wat is een hernia nuclei pulposi? 3 Waar ontstaat een hnp? 4 Klachten hnp 4 Behandeling

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH)

Maatschap Gynaecologie. Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH) Maatschap Gynaecologie Het verwijderen van de baarmoeder via laparoscopie (totale laparoscopische hysterectomie - TLH) Algemeen Uw arts heeft met u besproken waarom bij u de baarmoeder (baarmoederhals

Nadere informatie

Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm)

Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm) Operatief verwijderen van osteosynthese materiaal (plaat, pen of schroeven uit been, enkel of arm) In overleg met de behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van osteosynthese materiaal

Nadere informatie

ANESTHESIOLOGIE. Onder anesthesie. Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving

ANESTHESIOLOGIE. Onder anesthesie. Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving ANESTHESIOLOGIE Onder anesthesie Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving Inhoudsopgave De anesthesioloog 3 Soorten anesthesie 4 Welke vorm van verdoving is voor u geschikt?

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker

Operatie bij borstkanker Operatie bij borstkanker Informatie voor patiënten MB0002-1500 oktober 2014 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden

Nadere informatie

Een hartklepimplantatie via uw lies

Een hartklepimplantatie via uw lies Cardiologie Een hartklepimplantatie via uw lies www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe werken de hartkleppen van een gezond hart?... 3 Wat is aortaklepstenose?... 4 Oorzaken van aortaklepstenose... 5 Klachten...

Nadere informatie

Leefregels na een open hartoperatie

Leefregels na een open hartoperatie Leefregels na een open hartoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0730 Inleiding U heeft in een ander ziekenhuis een open hartoperatie gehad. U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie

Behandeling of onderzoek onder anesthesie Behandeling of onderzoek onder anesthesie Inhoud Polikliniek Anesthesiologie 1 Soorten anesthesie 1 Algehele anesthesie 1 Lokale anesthesie 1 Regionale anesthesie 1 Voorbereiding 2 Operatie 3 Algehele

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving. Onder Narcose?

Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving. Onder Narcose? Informatie over narcose, de ruggenprik en andere mogelijkheden van verdoving. Onder Narcose? INLEIDING Binnenkort ondergaat u een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij

Nadere informatie

Goed voorbereid op uw opname en operatie

Goed voorbereid op uw opname en operatie Goed voorbereid op uw opname en operatie Inhoud Behandeling, zorg en begeleiding 5 Orthopedisch chirurg 5 Anesthesioloog 5 Paramedische behandelaars 6 Orthopedisch consulent 6 Geestelijke verzorging 6

Nadere informatie

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10 na een hartoperatie 2 Inhoud Inleiding 4 1 Naar huis of naar een ander ziekenhuis 4 1.1 Cardioloog in het OLVG 4 1.2 Cardioloog in een ander ziekenhuis 5 1.3 Weer thuis 5 1.4 Bloedverdunnende middelen

Nadere informatie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie

Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Het verwijderen van gebitselementen door de kaakchirurg onder algehele anesthesie Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0795 Inleiding Er worden bij u één of meerdere tanden of kiezen (gebitselementen)

Nadere informatie

Een operatie aan de bocht in je wervelkolom. Scoliosebehandeling bij kinderen

Een operatie aan de bocht in je wervelkolom. Scoliosebehandeling bij kinderen Een operatie aan de bocht in je wervelkolom Scoliosebehandeling bij kinderen Inhoud 4 Inleiding voor ouders 4 Informatie voor jongeren vanaf twaalf jaar 5 Een operatie aan de bocht van je wervelkolom

Nadere informatie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie

Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Kijken in de buik: de diagnostische laparoscopie Een diagnostische laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog de buikholte en de organen die daarin liggen onderzoekt. Buikpijn of het uitblijven

Nadere informatie

Behandeling met een injectie

Behandeling met een injectie Behandeling met een injectie Corticosteroïd- of hyaluronzuurinjectie Afdeling orthopedie mca.nl Inhoudsopgave Een corticosteroïd-injectie 3 Wat is een corticosteroïd-injectie? 3 Een hyaluronzuur-injectie

Nadere informatie