DE NIEUWE WETGEVINGEN INZAKE DE TECHNISCHE KEURING VOOR OLDTMERVOERTUIGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE NIEUWE WETGEVINGEN INZAKE DE TECHNISCHE KEURING VOOR OLDTMERVOERTUIGEN"

Transcriptie

1 JURIDISCHE COMMISSIE DE NIEUWE WETGEVINGEN INZAKE DE TECHNISCHE KEURING VOOR OLDTMERVOERTUIGEN We hebben allemaal vernomen dat zeer recent, de wetgeving betreffende de oldtimers werd gewijzigd. Het gaat hem vooral om wijzigingen op het gebied van de technische keuring en inschrijving van voertuigen. Deze nieuwe bepalingen zijn in voege getreden sinds 1 januari Hieronder vindt U de nieuwe reglementeringen. A. WETGEVEVING VAN TOEPASSING OP DE OLDTIMERVOERTUIGEN SINDS 1 JANUARI 1999 Een Koninklijk Besluit van 15 december 1998 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 24 december 1998) had als doel het Koninklijk Besluit van 15 maart 1968 te wijzigen. Het Koninklijk Besluit van 15 maart 1968 «houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen». De nieuwe voorschriften voorzien (art. 2 KB ) : "aan het artikel 2 van hetzelfde KB (nvdr : Koninklijk Besluit van 15 maart 1968) werden de volgende wijzigingen aangebracht : (...) 3 in 9, 7 worden de woorden «lichte vrachtauto s, vrachtauto s, autobussen en autocars» vervangen door de woorden «andere voertuigen en worden tussen de woorden «artikelen en «45, 1, punten 1 en 3» de woorden «16, 1, eerste lid, 23sexies, 1, 1 en 3,»ingevoegd ; (...) Deze lichte wijziging, onschuldig lijkend, heeft tot doel de technische keuring voor oldtimers te wijzigen. Deze zal vanaf nu toegepast worden als volgt : Artikel 2 van het K.B. van 15 maart 1968 voorziet : "Toepassingssfeer". 1 De bepalingen van dit algemeen reglement zijn toepasselijk op de auto s die rijden onder dekking van een Belgische inschrijvingsplaat en op de erdoor getrokken Belgische aanhangwagens. 2 Nochtans zijn zekere categorieën van voertuigen slechts onderworpen aan bepaalde voorschriften van dit algemeen reglement.

2 Deze zijn 1 (...) (...) 6 (...) 7 de personenauto s, auto s voor dubbel gebruik en minibussen die sedert meer dan vijfentwintig jaar en de andere voertuigen die sedert meer dan dertig jaar in gebruik zijn genomen en slechts bij uitzondering op de openbare weg worden gebezigd ofwel ter gelegenheid van behoorlijk toegelaten manifestaties ofwel voor proefritten met het oog op die manifestaties, tussen zonsopgang en zonsondergang, en binnen een straal van 25 km, ofwel om zich naar die manifestaties te begeven. Deze zijn slechts onderworpen aan de bepalingen van de artikelen 16, 1, alinea 1, 23 sexies, 1, 1 en 3, 45, 1, punt 1 en 3 ; en 70, 2, van dit besluit ". De opgedragen technische keuring voor oldtimers is dus zeer beperkt. Daarenboven is zij slechts van toepassing in wel bepaalde gevallen. Artikel 23 sexies meldt hetvolgende: "art. 23 sexies 1. Ongeacht de regels betreffende de periodieke keuringen, zijn niet-periodieke keuringen verplicht : 1 op elk verzoek van een bevoegde persoon 2 (...) 3 voor de inschrijving van een personenauto, auto voor dubbel gebruik, minibus, lijkauto of een voertuig op naam van een nieuwe titularis Indien deze echter de echtgenoot of een kind is van de vorige titularis wordt geen keuring uitgevoerd indien de toekomstige titularis de intentie heeft de oude nummerplaat op zijn naam over te brengen ; indien hij deze overdracht niet wenst, wordt enkel een administratieve keuring voor inschrijving uitgevoerd ; Dit wil zeggen dat vanaf nu, bij de aanvraag tot inschrijving, de voertuigen vrijgesteld van technische keuring ingevolge art. 2 2, 7 een verlichte technische keuring zullen moeten doorstaan voor de volgende punten 1. controle van het chassisnummer 2. controle van de reminrichting 3. aanwezigheid van een gevarendriehoek 1. Het chassisnummer "Artikel 16 Identificatie van de voertuigen. 1 - Chassisnummer. Elk chassis of zelfdragend voertuig moet voorzien zijn van een nummer dat als chassisnummer wordt beschouwd, en dat verschillend is voor elk voertuig van eenzelfde merk en bestaande uit een reeks van ten minste drie en ten hoogste zeventien letters of cijfers.

3 2. De reminrichting "art Reminrichtingen van de auto s Algemene bepalingen 1. De auto s moeten voorzien zijn : 1 van een bedrijfsreminrichting die het mogelijk moet maken de beweging van het voertuig te controleren en het voertuig op veilige, snelle en doeltreffende wijze tot stilstand te brengen ongeacht de snelheidsomstandigheden en de belasting en ongeacht de stijgende of dalende helling waarop het voertuig zich bevindt. De werking ervan moet regelbaar zijn. De bestuurder moet deze remming tot stand kunnen brengen vanaf zijn zitplaats, zonder de handen van het stuurorgaan te nemen. 2 (...) 3 van een parkeerreminrichting die het mogelijk moet maken het voertuig onbeweeglijk te houden op een stijgende of dalende helling, zelfs bij afwezigheid van de bestuurder, waarbij dan de actieve elementen aangespannen blijven door middel van een uitsluitend mechanische werkende inrichting. De bestuurder moet deze remming vanaf zijn zitplaats kunnen bewerkstelligen. 3. Gevarendriehoek "art Blustoestellen en gevaarsdriehoeken 1. (...) 2 Gevarendriehoek. 1 Een gevaarsdriehoek, gebruikt voor het signaleren van een geïmmobiliseerd voertuig of van een op de openbare weg gevallen lading, moet zich aan boord van elke auto bevinden. 2 De eisen waaraan de gevaarsdriehoeken moeten voldoen worden door Ons bepaald. 3 In afwijking van de bepalingen van 2, mogen de auto s waarvoor de aanvraag om goedkeuring werd ingediend voor 1 januari 1977 voorzien zijn van een gelijkzijdige gevaarsdriehoek, die een rode rand en ten minste 40 cm zijde heeft. De rode randen zijn voorzien van reflecterende produkten en ten minste 5 cm breed. Het centraal gedeelte mag zonder achtergrond zijn ofwel een witte achtergrond hebben. 4. Een voertuig De DIV vraagt dat het voertuig dat wordt aangeboden volledig en samengesteld is en dit in een goede staat. Nadat de tekst begin dit jaar werd opgesteld, werden er voertuigen zonder motor aangeboden, zelfs volledig ontmanteld in wisselstukken. De DIV vindt dat de voertuigen die aangeboden worden aan een technische keuring dat deze dan ook moeten voldoen aan de definitie van «voertuig».

4 B. DE NIEUWE REGLEMENTERING IN DE PRAKTIJK 1. DOELSTELLINGEN VAN DE D.I.V. Het nieuwe besluit bevat tal van bepalingen, waarvan de meesten niets te maken hebben met de oldtimervoertuigen en die vooral betrekking hebben op vrachtauto s en autobussen. Tijdens de vergadering met de DIV op 1 maart 1999 waar uw vertegenwoordigers aanwezig waren, werden bepaalde problemen voorgelegd die oldtimerliefhebbers kennen. Mevrouw Abbeels (van de DIV) heeft de reden uitgelegd waarom ze het nodig geacht heeft om de situatie van de technische keuring te herzien. Deze uitleg kan men terugvinden in de motivering van het Besluit : «Gelet op de hoogdringendheid gemotiveerd door : het feit dat de laatste tijd een toename van een aantal ernstige ongevallen met zware voertuigen werd vastgesteld en dat het noodzakelijk is passende maatregelen te nemen om aan deze situatie te verhelpen». Daarenboven, vond de DIV het nuttig om de situatie van de oldtimers eveneens te herzien met het oog om een strijd aan te gaan tegen de «valse» oldtimers. Geregeld werden er twijfelachtige voertuigen aan de douane aangeboden met het oog om ingeschreven te worden onder een voordelig fiscaal regime voor voertuigen van meer dan 25 jaar en waar men vaststelde dat deze van een veel latere datum waren. Hierdoor is het idee gerezen bij de administratie om de nieuwe inschrijvingen van oldtimers eerst aan een lichtere versie van een technische keuring te onderwerpen.. 2. HET PRINCIPE VAN DE LICHTE VERSIE VAN DE TECHNISCHE KEURING Deze technische keuring heeft tot doel het chassisnummer te controleren op het voertuig, de reminrichting en de aanwezigheid van een gevaarsdriehoek. Als deze elementen goedgekeurd worden, dan zal het voertuig kunnen uitgerust worden met een nummerplaat beginnende met een «O», van «Oldtimer». 3. DE VOERTUIGEN GEVISEERD DOOR DEZE KEURING Deze lichtere versie van technische keuring zal nodig zijn in twee welbepaalde gevallen : - als het voertuig van eigenaar verandert, - als het voertuig wordt ingevoerd vanuit het buitenland Deze nieuwe technische keuring is dus niet van toepassing voor voertuigen van meer dan 25 jaar

5 die een normale technische keuring doorstaan en die dus normaal ingeschreven zullen worden. Deze versie van technische keuring is ook geen periodieke keuring. Het is slechts éénmalig en is dus niet van toepassing op voertuigen van meer dan 25 jaar, die zonder technische keuring rijden die momenteel eigendom zijn van de eigenaar. Deze zullen hun oude nummerplaat behouden. We herinneren er u aan dat er geen enkel verband bestaat tussen het feit dat u een verminderde verkeersbelasting betaalt ingevolge de leeftijd van het voertuig (meer dan 25 jaar) en de beperkingen die van toepassing zijn op voertuigen vrijgesteld van technische keuring. De DIV meldt dat deze nieuwe technische keuring geen periodieke keuring is. Het is enkel van toepassing als het voertuig werd ingevoerd of van eigenaar is veranderd. 4. AKKOORDEN GEMAAKT MET DE DIV INZAKE DEZE KEURING Het Koninklijk Besluit zoals deze gewijzigd werd brengt enkele problemen met zich mee voor de heel oude voertuigen. Sommige voertuigen kan men enkel tot stilstand brengen door een hand van het stuurorgaan te nemen. Men moet soms ook uitstappen om bij deze oldtimers de parkeerrem in werking te stellen. En sommige oldtimers hebben geen chassisnummer of als het dan toch bestaat dient men een gedeelte van het koetswerk te demonteren om dit te kunnen controleren. De vertegenwoordigers van de oldtimerclubs hebben een akkoord bereikt met DIV om deze controle s soepeler te maken ten opzichte van de wetteksten van toepassing op het chassisnummer en de reminrichting. Daarbij komt nog het feit dat de DIV instructies zal geven aan de technische keuringsstations om de frauduleuze voertuigen te «blokkeren». a. Voor wat betreft de reminrichting De reminrichting van de voertuigen zal in twee categorieën verdeeld worden 1 Voor de voertuigen in gebruik genomen voor 1 januari 1926, zal het een visuele en statische controle zijn om na te gaan of het voertuig beschikt over een reminrichting en een parkeerrem. De reminrichting zal dienen om het bewegend voertuig tot stilstand te brengen. De parkeerrem zal moeten dienen om het voertuig geïmmobiliseerd te houden. De bediende zal enkel visueel nakijken (met het oog) of het voertuig wel degelijk beschikt over deze twee remmechanismen. Het volstaat dus voor sommige voertuigen om te beschikken over een kruk dat dienst doet als parkeerrem. Daaruit vloeit het feit dat men de voertuigen van voor 1926 mag aanbrengen op een aanhangwagen waar het voertuig niet moet afgereden worden. 2 Vanaf 1 januari 1926 zal de controle eveneens visueel gebeuren maar deze keer eveneens dynamisch. Het station van de technische keuring zal een visuele controle uitoefenen door het voertuig op de brug te zetten of over te put te rijden om na te gaan of het remcircuit in een goede staat verkeert, dus dat er geen lekken zichtbaar zijn,

6 Indien de bediende twijfels zou hebben inzake de goede werking van de remmen, dan kan hij vragen om een testritje te doen op de openbare weg. De bediende zal plaats nemen op de passagierszetel. Het voertuig zal in beweging gebracht worden en het is aan de bestuurder om aan te tonen dat de reminrichting wel degelijk werkt om het voertuig te doen vertragen en tot stilstand te brengen. Daarbij is het nodig de parkeerrem te gebruiken om aan te tonen dat het voertuig geïmmobiliseerd kan worden. Er is helemaal geen sprake dat het voertuig op de «rollenmeter» moet geplaatst worden. Er is geen sprake van dat de bediende het stuur neemt en rijdt, behalve indien de eigenaar er anders zou over beslissen. b. Voor wat betreft het chassisnummer Twee voorstellen werden besproken en aanvaard Voor de voertuigen in gebruik genomen na 1 januari 1968, zal de controle van het chassisnummer normaal gebeuren Voor de voertuigen in gebruik genomen voor 1 januari 1968, zal het voldoende zijn om een verklaring af te leggen waar de eigenaar het chassisnummer zal aanwijzen aan de bediende. c. Voor wat betreft de frauduleuze voertuigen De fraude die de DIV zou willen inperken is vooral te vinden op het niveau van de eerste inschrijvingsdatum, namelijk het bouwjaar van het voertuig. We weten dat er recente voertuigen bestaan die in het verkeer gebracht werden met een chassisnummer van meer dan 25 jaar oud. We weten eveneens dat er een markt bestaat voor invoer van pseudo-oude voertuigen die, gedekt door een chassisnummer van meer dan 25 jaar, in realiteit zeer recente voertuigen zijn. De vennootschappen die dergelijke praktijken voeren maken hieromtrent publiciteit en een recent artikel in de Automobielgids heeft een dergelijke verbouwing kenbaar gemaakt van een Chevrolet Corvette van Volgens ons, zijn deze praktijken gebaseerd op fiskale fraude en worden er overtredingen begaan op valsheid en het gebruik ervan. De DIV meldt dat er één à twee voertuigen per week van dergelijke aard worden aangeboden. Wanneer dergelijke voertuigen worden aangeboden aan de technische keuring en wanneer er een twijfel zou ontstaan inzake het chassisnummer en het voorgereden voertuig, zal de technische keuring geen stempel afleveren dat nodig is om het voertuig in te schrijven, maar zal het dossier overgemaakt worden aan de DIV die de nodige controle s zal verrichten om de fraude aan te tonen inzake het chassisnummer. De DIV kan op dat ogenblik het dossier afhandelen of de aanvraag tot inschrijving weigeren. De Federatie blijft ter uwer beschikking indien uw leden hinder zouden ondervinden in het kader van inschrijvingen van echte oldtimervoertuigen en die zouden tegengehouden worden bij de

7 lichtere versie van de technische keuring. C. DE IMPACT VAN DEZE NIEUWE WETGEVING Op het eerste zicht lijkt deze wijziging voorgesteld door de DIV slechts miniem maar men moet toch behoedzaam zijn. Ter herinnering, enkel de voertuigen van meer dan 25 jaar die jaarlijks naar de technische keuring gaan hebben geen beperkingen inzake het rijden met het voertuig (overdag, straal van 25 km en tijdens proefritten met het oog op een manifestatie). De voertuigen van meer dan 25 jaar die vrijgesteld zijn van technische keuring reden tot op heden onopgemerkt op de weg. Vanaf 1 januari 1999, en dit bij elke nieuwe aanvraag tot inschrijving van het voertuig van meer dan 25 jaar oud, niet onderworpen aan een periodieke keuring, zullen ingeschreven worden met een nummerplaat beginnende met de letter «O». Dit wil zeggen dat ze zullen opvallen zonder te moeten overgaan tot een controle van de documenten. De DIV liet duidelijk verstaan de controle beter te willen uitoefenen door deze nieuwe nummerplaat op het werkelijke gebruik van de oldtimers. D. DE TOEKOMST VAN DE OLDTIMER IN BELGIE Gezien de vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën eveneens aan de gesprekstafel zaten, was het voor de Federatie opportuun om hen te vragen naar de werkelijke intenties van de wetgever op fiscaal gebied, vooral sinds er een wet van 25 januari 1999 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad) de wetgeving inzake de wet op de inkomstenbelasting volledig heeft herzien. Ter herinnering, de verkeersbelasting maakt deel uit van de Wet op de Inkomstenbelasting. Tijdens de parlementaire besprekingen heeft men het zeker niet nagelaten om vooraleer over te gaan tot de stemming van de wet van 25 januari 1999, melding te maken van het belachelijke bedrag dat de bezitter van een oldtimer dient te betalen. Niettegenstaande achtte de wetgever het niet nodig wijzigingen aan te brengen aan dit voordelige tarief. In tegenstelling van wat hier voorafgaat, heeft de wetgever de voordelige verkeersbelasting uitgebreid naar de minibussen en de motorfietsen van meer dan 25 jaar oud. De vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën hebben ons gegarandeerd dat er niets in de schuiven steekt van de administratie om hieraan wijzigingen aan te brengen.

8 Toch zijn er bepaalde stemmen die opgaan, zelfs in de het milieu van de oldtimerliefhebbers, die indruk verwekken van de toename van de oldtimers van meer dan 25 jaar ten opzichte van het wagenpark in zijn geheel. Sommigen beschouwen de voertuigen van 25 jaar de dag van vandaag niet als verzamelobject en deze voertuigen zouden niet mogen genieten van een forfaitaire verkeersbelasting. Verschillende opinie s pleiten zelfs voor een onderscheid te maken tussen de oldtimers en de oudere voertuigen of zelfs om ze niet meer te beschouwen als oldtimer, behalve de voertuigen in gebruik genomen voor een bepaalde datum (sommigen spreken van 30 jaar, anderen van nog ouder). Het zou erin bestaan om de oldtimers te verminderen en enkel de echte oldtimers te laten genieten van een fiscaal voordeel, namelijk datgene wat we nu kennen. Sommigen wensen een onderscheid te maken tussen «oude voertuigen» en oldtimervoertuigen of tussen verzamelvoertuigen en die die geen verzamelobjecten zijn. De Federatie deelt deze meningsuiting in het geheel niet. De Federatie vindt dat elk voertuig van meer dan 25 jaar oud moet kunnen genieten van het oldtimerregime. De Federatie zal dit standpunt blijven verdedigen bij iedereen. E. DE TOEKOMSTPERSPECTIEVEN De huidige bewoordingen van artikel 2, 2, 7 van het K.B. van 15 maart 1968 werden niet helemaal goed gekozen. Dit voorziet effectief de mogelijkheid om te rijden in een straal van 25 km zonder weliswaar melding te maken of het middelpunt van deze straal gelegen is aan de woonplaats van de eigenaar van het voertuig, de stalplaats waar het voertuig ondergebracht werd of een andere plaats. De wet spreekt eveneens van de mogelijkheid om zich naar een behoorlijk toegelaten manifestatie te begeven zonder melding te maken dat men mag terugkomen. Uiterraard lijkt het logisch dat men kan terugkomen van deze manifestatie maar soms is de logica moeilijk te verhalen bij iemand die de wet wil toepassen zoals ze beschreven werd. De notie behoorlijk toegelaten manifestatie is eveneens zeer wazig. Het is waar dat sportwedstrijden en behendigheidsritten zijn onderworpen aan een toelating van de Provinciegouverneur, daarentegen moeten er geen toelatingen gegeven worden om een toeristische rit te organiseren. De heer GALLIEN van de DIV meldde ons inzake deze bemerkingen dat er geen enkele toelating vereist is voor dergelijke uitstappen en dat deze beschouwd worden als «behoorlijk toegelaten». Wij willen van deze gelegenheid gebruik maken dat de verzekering die de Federatie heeft

9 ondertekend met de maatschappij DBV geen aanzetting is tot fraude. Het idee is tot stand gekomen ingevolge al deze onprecieze bewoordingen in de wetteksten. Het leek ons opportuun de eigenaars van oldtimers een goede dekking te verzorgen inzake hun burgelijke aansprakelijkheid zonder dat de verzerkering zich zou kunnen baseren op de belachelijke wettekst om de dekking te weigeren tegenover de verzekerde. De verzekeringen afgesloten door de Federatie zijn dus niet frauduleus ten opzichte van de wet maar een bescherming van onze leden die niet moeten wanhopen bij een of andere procedure van de verzekeraar. Indien de overheid het nodig zouden achten om het statuut van de oldtimers te herzien, dan zal het nodig zijn om het statuut van de oldtimers inzake technische keuring eveneens te herzien. Het zal op dat gebied wel interessant zijn om de Engelse oplossing voorhanden te nemen dat bestaat uit een technische keuring voor oldtimers aangepast aan zijn leeftijd. We noteren op dat gebied dat het K.B. inzake de technische keuring van 15 maart 1968 slechts in werking is getreden op 15 juni 1968 (cfr. Art. 79). De vraag zal gesteld moeten worden wat met de voertuigen van voor deze datum gezien er geen normen vastgelgd waren voor deze voertuigen. Een werkgroep werd samengesteld bij de DIV waarin twee vertegenwoordigers van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen en twee leden van de Historical Section van de KACB zullen zetelen. Er bestaat geen twijfel dat door de tussenkomst van deze werkgroep, de belangen van de eigenaars van de oldtimervoertuigen zullen verdedigd worden op een waakzame manier. Rekening houdend met de omvang van deze tekst, laten wij U toe deze tekst gedeeltelijk te publiceren in zoverre er geen wijzigingen aangebracht worden in de inhoudelijke zin van de tekst. Voor de juridische commissie Peeter Henning

Belasting op de inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting - Oldtimers

Belasting op de inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting - Oldtimers SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 353 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 6 juli 2017 aan BART TOMMELEIN VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Belasting

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

Rijbewijzen praalwagens

Rijbewijzen praalwagens Rijbewijzen praalwagens Carnavalstoet: Is een activiteit op de openbare weg. Carnavalswagens toegelaten met een gem. machtiging. Het verkeersreglement blijft van toepassing. Verkeersreglement (1/12/75):

Nadere informatie

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers.

Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Hieronder vindt u een uiteenzetting inzake de reglementaire voorschriften voor oldtimers. Opgelet! Recent zijn er een aantal wijzigingen geweest in de reglementering voor de oldtimers. Zo is sinds 1 juli

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Tarieven van de verkeersbelasting

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Tarieven van de verkeersbelasting EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Tarieven van de verkeersbelasting 2009-2010 1. Verkeersbelasting en aanvullende verkeersbelasting van toepassing op personenauto's, auto's voor

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

Op de weg in België - 2008 -

Op de weg in België - 2008 - Op de weg in België - 2008 - Als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig in België moet u aan enkele verplichtingen voldoen. Rijbewijs en Wegcode Om u in België in het verkeer te begeven, moet u in het

Nadere informatie

VR DOC.0977/1BIS

VR DOC.0977/1BIS VR 2017 0610 DOC.0977/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VOERTUIGEN ZONDER DOCUMENTEN : LAAT ZE STAAN

VOERTUIGEN ZONDER DOCUMENTEN : LAAT ZE STAAN VOERTUIGEN ZONDER DOCUMENTEN : LAAT ZE STAAN Sinds 1 juni 2004 past België de Europese Richtlijn van 1999 toe betreffende de inschrijvingen van voertuigen. Ze heeft er 5 jaar mee gewacht (wettelijke en

Nadere informatie

Verzekering (reddings)boten

Verzekering (reddings)boten Verzekering (reddings)boten Elke decretaal erkende sportfederatie, zoals de Vlaamse Reddingsfederatie vzw (RedFed), is verplicht de deelnemende sport-beoefenaars te verzekeren. Dit voor wat betreft de

Nadere informatie

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS ***

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, 12.10.1999 MH/GVB/LC A D V I E S betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** 2 Op 22 september 1999 heeft het Interfederaal bureau nr. 10 en

Nadere informatie

Met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen. Méhdi Zagheden

Met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen. Méhdi Zagheden Met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen Méhdi Zagheden Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk 2012 Wolters Kluwer Belgium NV Ragheno Business Park Motstraat 30 B-2800 Mechelen Tel. 0200

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 62.863/3 van 22 februari 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen 2/8 advies

Nadere informatie

Hoofdstuk III. Belastingschuldigen. Hoofdstuk IV. Belastbare grondslag. Vlaams Gewest

Hoofdstuk III. Belastingschuldigen. Hoofdstuk IV. Belastbare grondslag. Vlaams Gewest 348 Met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen b) een machtiging afgeleverd ter uitvoering het decreet 20 april 2001 betreffende de organisatie het personenvervoer over de weg; c) een concessie

Nadere informatie

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017.

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017. Advies van 20 december 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING

AGENDA VAN DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING VOORGESTELDE BESLUITEN VOOR DE GEWONE ALGEMENE VERGADERING Econocom Group SA/NV Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel)

Nadere informatie

Gemeente Zedelgem. MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen. 1. Beurtelings parkeren

Gemeente Zedelgem. MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen. 1. Beurtelings parkeren Gemeente Zedelgem MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen 1. Beurtelings parkeren Het halfmaandelijks beurtelings parkeren is van kracht wanneer het verkeersbord E11 is aangebracht. Het parkeren langs

Nadere informatie

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats: E-mail: Telefoonnummer (GSM):

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats: E-mail: Telefoonnummer (GSM): 1 BEFIMMO FORMULIER BETREFFENDE DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING VASTGESTELD IN TOEPASSING VAN ARTIKEL 77 VAN DE WET VAN 12 MEI 2014 BETREFFENDE DE GEREGLEMENTEERDE VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN Dit

Nadere informatie

FAQ - TAX REFORM. 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt?

FAQ - TAX REFORM. 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt? FAQ - TAX REFORM 1. Hoe weet men of de drempel van de 20.020 aan roerende inkomsten overschreden wordt? Hiervoor moet men in twee stappen te werk gaan. In eerste instantie moeten de intresten op «staatsbons

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Kruispuntbank voertuigen A04 Brussel, 29 september 2010 MH/MG/AS ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET WETSONTWERP HOUDENDE DE OPRICHTING VAN DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Draagwijdte

Nadere informatie

VR DOC.0977/2BIS

VR DOC.0977/2BIS VR 2017 0610 DOC.0977/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 32bis van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto

Nadere informatie

1 HIB/SIR Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Finale versie Vertrouwelijk HOME INVEST BELGIUM

1 HIB/SIR Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Finale versie Vertrouwelijk HOME INVEST BELGIUM 1 HOME INVEST BELGIUM FORMULIER BETREFFEND DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 77 VAN DE WET VAN 12 MEI 2014 BETREFFENDE DE GEREGLEMENTEERDE VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN Dit document

Nadere informatie

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats: Telefoonnummer (GSM): Benaming: Zetel:

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats:   Telefoonnummer (GSM): Benaming: Zetel: 1 FORMULIER VOOR DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING OPGESTELD MET TOEPASSING VAN ARTIKEL 77 VAN DE WET VAN 12 MEI 2014 BETREFFENDE DE GEREGLEMENTEERDE VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN Dit document is een

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie

QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/ Antwerpen BTW BE (RPR Antwerpen)

QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/ Antwerpen BTW BE (RPR Antwerpen) QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/1 2000 Antwerpen BTW BE 0537.979.024 (RPR Antwerpen) FORMULIER BETREFFEND DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING VASTGESTELD

Nadere informatie

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014.

A. Inleiding. beroepen. 2 Hervorming verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie L158 van 27 mei 2014. Advies van 7 september 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4

Aanhangsel 3. Voorwaarden technische dienst laatste fase als vermeld in artikel 16ter, 1, 5, 4 Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 maart 1968 houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto s, hun aanhangwagens,

Nadere informatie

FAQ Periodieke keuring oldtimers Voertuigen ingeschreven onder O -plaat

FAQ Periodieke keuring oldtimers Voertuigen ingeschreven onder O -plaat FAQ Periodieke keuring oldtimers Voertuigen ingeschreven onder O -plaat Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Over welke voertuigen gaat het?... 1 3. Wat verandert er vanaf 20 mei 2018?... 2 Periodieke keuring...

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van XXX; Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op XXX; Gelet op

Nadere informatie

VR DOC.0099/1BIS

VR DOC.0099/1BIS VR 2018 0202 DOC.0099/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende

Nadere informatie

OPDRACHTGEVEND BESTUUR. Gemeente Lint Koning Albertstraat Lint. BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4

OPDRACHTGEVEND BESTUUR. Gemeente Lint Koning Albertstraat Lint. BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4 OPDRACHTGEVEND BESTUUR Gemeente Lint Koning Albertstraat 41 2547 Lint BRANDVEILIG MAKEN ontmoetingscentrum De Witte Merel FASE 4 INSCHRIJVINGSBILJET. Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet: EURO.

Nadere informatie

FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00

FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00 FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00 AEDIFICA Naamloze vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Maatschappelijke zetel: Louizalaan 331-333, 1050

Nadere informatie

FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering

FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering FAQ land- en bosbouwtrekkers: periodieke technische keuring en andere toepasselijke reglementering 1) periodieke technische keuring: over welk voertuig gaat het? De landbouw- of bosbouwtrekker: elk motorvoertuig

Nadere informatie

Het recht van uittreding kan slechts worden uitgeoefend voor zover het om aandelen gaat waarmee de aandeelhouder tegen het voorstel van

Het recht van uittreding kan slechts worden uitgeoefend voor zover het om aandelen gaat waarmee de aandeelhouder tegen het voorstel van 1 CARE PROPERTY INVEST Naamloze Vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Die een openbaar beroep op het spaarwezen heeft gedaan Maatschappelijke zetel: Plantin en Moretuslei 220, 2018 Antwerpen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering over ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET 1 TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT - BGWF RvB april 2015 De inwerkingtreding van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen vereist een aanpassing van

Nadere informatie

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie?

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie? DE PROBLEMATIEK VAN DE AANHANGWAGENS De eerste Europese richtlijn betreffende verplichte verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen 1 bepaalt dat alle Lidstaten de nodige maatregelen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 24 maart A D V I E S Nr. 1.507 ---------------------------- Zitting van donderdag 24 maart 2005 -------------------------------------------------- Bedrijfsvoertuigen - solidariteitsbijdrage x x x 2.114-1 Blijde

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering betreffende het ontwerp van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 18 juli 2017 A D V I E S Nr. 2.044 ------------------------------ Zitting van dinsdag 18 juli 2017 ----------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit houdende diverse maatregelen inzake detachering

Nadere informatie

Algemene informatie verkeersbelastingen

Algemene informatie verkeersbelastingen Algemene informatie verkeersbelastingen A. Belasting op inverkeerstelling De belasting op de inverkeerstelling of kortweg de BIV wordt geheven op elke eerste inverkeerstelling op de openbare weg door één

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.605 ------------------------------ Zitting van dinsdag 24 april 2007 ------------------------------------------- Uitvoering van het interprofessioneel akkoord 2007-2008 Outplacement Ontwerp

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV Naamloze vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 18 2600 Berchem-Antwerpen Ondernemingsnummer 0458.623.918 FORMULIER VOOR DE UITOEFENING

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA

INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA INTERN REGLEMENT ZONNEWIND CVBA AFDELING 1 : VOORAFGAANDE BEPALINGEN Artikel 1.1: Bij toepassing van artikel 37 van de Statuten wordt een intern reglement opgesteld. Zonder strijdig te zijn met de bindende

Nadere informatie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie

Basiswetboek Wegverkeer. Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Basiswetboek Wegverkeer Voor de politie Dit wetboek is bijgewerkt tot en met het Belgisch Staatsblad van 30 juni 2011. Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/13/105 BERAADSLAGING NR. 13/045 VAN 7 MEI 2013 INZAKE DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN DE (BELGISCHE)

Nadere informatie

Concordantietabel B. januari Vlaamse omzettingsmaatregel

Concordantietabel B. januari Vlaamse omzettingsmaatregel RICHTLIJN (EU) 2015/719 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2015 tot wijziging van Richtlijn 96/53/EG van de Raad houdende vaststelling, voor bepaalde aan het verkeer binnen de Gemeenschap

Nadere informatie

1 Retail Estates / GVV Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Vertrouwelijk

1 Retail Estates / GVV Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Vertrouwelijk 1 Naamloze Vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Maatschappelijke zetel te Industrielaan 6, 1740 Ternat (België) Ondernemingsnummer: 0434.797.847 (RPR Brussel) FORMULIER VOOR DE UITOEFENING

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties.

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. ADVIES Nr 29 / 1997 van 5 november 1997 O. Ref. : 10 / A / 1997 / 014 BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. De Commissie voor

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 26/2012 van 20 september 2012 Betreft: Beraadslaging houdende het verlenen van een machtiging aan de MIVB om bij de DIV de identificatiegegevens

Nadere informatie

Welke voertuigen zijn vrijgesteld van de nieuwe BIV? Worden vrijgesteld van de BIV:

Welke voertuigen zijn vrijgesteld van de nieuwe BIV? Worden vrijgesteld van de BIV: Sinds wanneer is de vergroening van de BIV en verkeersbelasting van toepassing in Vlaanderen? De vernieuwde BIV en verkeersbelasting zijn sinds 1 januari 2016 van toepassing. Geldt de vernieuwde BIV en

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 FEBRUARI 2016 P.14.0696.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.14.0696.N I 1. S F W R, 2. A R S, 3. M R K, 4. I E A, 5. R.T.S. bvba, met zetel te 8210 Zedelgem, Remi Claeysstraat 23, eisers, burgerrechtelijk

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/08/006 BERAADSLAGING NR. 08/004 VAN 15 JANUARI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN BEPAALDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2016 tot 30 juni 2017 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

ALGEMEEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR NORMALISATIECOMMISSIES

ALGEMEEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR NORMALISATIECOMMISSIES ALGEMEEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR NORMALISATIECOMMISSIES Artikel 1 : Geldingskracht 1.1. Dit algemeen huishoudelijk reglement werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het NBN tijdens zijn vergadering

Nadere informatie

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt

Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Algemene toelichting van verschillende types voertuigen die de wet onderscheidt Introductie In de regelgeving kunnen onder de elektrische fietsen drie types onderscheiden worden naargelang hun specifieke

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 FEBRUARI 2011 P.10.1335.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.10.1335.N 1. D. L. M. D., beklaagde, 2. D. A., civielrechtelijk aansprakelijke partij, 3. T. D., civielrechtelijk aansprakelijke partij,

Nadere informatie

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP NV/SA GEHOUDEN OP 19 MEI Stemming per brief

GEWONE EN BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING VAN ECONOCOM GROUP NV/SA GEHOUDEN OP 19 MEI Stemming per brief ECONOCOM GROUP NV/SA Naamloze vennootschap die publiek beroep doet of heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Marsveldplein 5, 1050 Brussel Ondernemingsnummer: 0422.646.816 (RPR Brussel)

Nadere informatie

De, voor 31 maart 2014, uit een niet EU- land ingevoerde voertuigen moeten een homologatieprocedure volgen bij één van de drie Belgische Gewesten.

De, voor 31 maart 2014, uit een niet EU- land ingevoerde voertuigen moeten een homologatieprocedure volgen bij één van de drie Belgische Gewesten. Uw bromfiets verdient een kentekenplaat! Sinds 31 maart 2014 rijden de nieuwe en voordien in België of elders reeds ingeschreven bromfietsen en lichte vierwielers rond met een kentekenplaat... Vanaf 1

Nadere informatie

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL

Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting. Aan alle ambtenaren INHOUDSTAFEL pagina 1 van 6 Directe belastingen >> Circulaires >> Personenbelasting / Vennootschapsbelasting CIRC 05.02.04/1 Circulaire nr. Ci.RH.241/561.364 (AOIF 8/2004) dd. 05.02.2004 BEDRIJFSVOORHEFFING Inkomen

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968)

Verklarende nota. Technisch Reglement (KB 15/03/1968) Verklarende nota Hieronder wordt wat meer informatie gegeven met betrekking tot de wijzigingen die in de verkeersreglementering zijn aangebracht door het KB van 29 januari 2014 (Belgisch Staatsblad 13

Nadere informatie

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling Vorstlaan 280-1160 Brussel - België T +32 2 761 46 00 F +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be Advocaten Datum: Juli 2016 Onderwerp: Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE

WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE WETGEVER TREEDT OP TEGEN VOORDELEN IN DE VORM VAN AANDELEN DIE EEN BUITENLANDSE VENNOOTSCHAP TOEKENT AAN WERKNEMERS IN BELGIE An De Reymaeker fiscaal advocaat-vennoot Vandendijk & Partners Ondernemingen

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones

NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ. Gegevensuitwisseling in het kader van lage emissiezones DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN HET OVERLEGCOMITÉ Betreft: Gegevensuitwisseling in het

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 1160 (2016-2017) Nr. 2 15 mei 2017 (2016-2017) Amendementen op het ontwerp van decreet houdende wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, wat betreft de vergroening

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.341 ------------------------------ Zitting van donderdag 15 maart 2001 Vereenvoudiging en modernisering van de sociale administratie bij te houden door de werkgevers

Nadere informatie

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA

PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA PROTOCOL TOT WIJZIGING VAN DE OVEREENKOMST EN VAN HET PROTOCOL TUSSEN DE REGERING VAN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REGERING VAN DE REPUBLIEK INDIA TOT HET VERMIJDEN VAN DUBBELE BELASTING EN TOT HET VOORKOMEN

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING Bestemd voor de Administratie Datum van ontvangst van de aangifte:.. FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen AANGIFTE IN DE ROERENDE VOORHEFFING

Nadere informatie

2. Kampeeraanhangwagens met een M.T.M. van meer dan 750 kg: inschrijving verplicht.

2. Kampeeraanhangwagens met een M.T.M. van meer dan 750 kg: inschrijving verplicht. Kampeeraanhangwagens 1. Definitie Een kampeeraanhangwagen is elke aanhangwagen die gebouwd of omgebouwd is voor het verblijf van personen en waarvan de binneninrichting blijvend aan het koetswerk bevestigd

Nadere informatie

In België geldt er voortaan een nieuwe beroepsnorm Wat en waarom? Frequently Asked Questions

In België geldt er voortaan een nieuwe beroepsnorm Wat en waarom? Frequently Asked Questions Norm met betrekking tot de contractuele controle van KMO s en kleine (i)vzw s en stichtingen en de gedeelde wettelijk voorbehouden opdrachten bij KMO s en kleine (i)vzw s en stichtingen In België geldt

Nadere informatie

1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening

1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening NIEUWSBRIEF BTW 31/01/2012 1. Btw voor notarissen en gerechtsdeurwaarders positieve btw-herziening Per 1 januari 2012 zijn notarissen en gerechtsdeurwaarders onderworpen aan btw. In een afzonderlijke mededeling

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.036 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Activerend beleid bij herstructureringen Wijziging van het KB van 9 maart

Nadere informatie

1 Wettelijke bepalingen

1 Wettelijke bepalingen Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 09-05-2007 Boek 2 Hoofdstuk 6.3 : Vergoeding voor het gebruik van de fiets Inhoudstafel 1 Wettelijke bepalingen 1.1 Toepassingsveld 1.2 Voorstelling

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Gezondheid» SCSZG/11/134 BERAADSLAGING NR 11/088 VAN 18 OKTOBER 2011 MET BETREKKING TOT DE NOTA BETREFFENDE DE ELEKTRONISCHE BEWIJSMIDDELEN

Nadere informatie

Algemene richtlijn van de BFOV betreffende The Classic Car Insurance & The Classic Assistance

Algemene richtlijn van de BFOV betreffende The Classic Car Insurance & The Classic Assistance HISTORIEK Algemene richtlijn van de BFOV betreffende The Classic Car Insurance & The Classic Assistance Sinds juni 1993 bestaat het verzekeringsprogramma The Classic Car Insurance dat voorbehouden is voor

Nadere informatie

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend)

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) 0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) Tekortkomingen aan de beroepsverplichtingen die ten grondslag liggen aan de uitoefening van het beroep onafhankelijkheid

Nadere informatie

Doc. N C44 Brussel, MH/GVB/LC A D V I E S. betreffende

Doc. N C44 Brussel, MH/GVB/LC A D V I E S. betreffende Doc. N2 90---C44 Brussel, 19.1.2001 MH/GVB/LC A D V I E S betreffende EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BESCHIKBAAR STELLEN VAN INFORMATIE OVER NIEUWE PERSONENAUTO S OM DE CONSUMENTEN

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 27 februari A D V I E S Nr. 2.081 ------------------------------ Zitting van dinsdag 27 februari 2018 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit houdende gelijkstelling, inzake

Nadere informatie

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger De wet betreffende de rechten van de vrijwilliger (3 juli 2005, gewijzigd door de Wet houdende Diverse bepalingen van 27/12/2005) is aangepast. De nieuwe

Nadere informatie

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 18-02-1998-De Huisarts BUITENBEENTJE AMMA VERZEKERINGEN medische verzekeringen sinds 1944

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 18-02-1998-De Huisarts BUITENBEENTJE AMMA VERZEKERINGEN medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN 18.02.1998 De Huisarts BUITENBEENTJE AMMA VERZEKERINGEN medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Controledienst voor de Verzekeringen onder

Nadere informatie

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 23.06.2017 16 MAART 2009 Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toelating tot het luchtverkeer aan bepaalde luchtvaartuigen die niet beschikken over een bewijs van luchtwaardigheid

Nadere informatie

Voorafgaande opmerking bij de circulaire nr. Ci.RH.421/628.803

Voorafgaande opmerking bij de circulaire nr. Ci.RH.421/628.803 Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Circulaire nr. Ci.RH.421/628.803 (AAFisc Nr. 30/2013) dd. 22.07.2013 Berekening van de Ven.B Rechtspersonenbelasting Berekening van de RPB Afzonderlijke

Nadere informatie

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors

Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp van koninklijk besluit betreffende de inschrijving van auditors North Gate III 6 e verdieping Koning Albert II laan 16 1000 Brussel Tel. 02/277.64.11 Fax 02/201.66.19 E-mail : CSPEHREB@skynet.be Internet : www.cspe-hreb.be Advies van 4 maart 2010 omtrent een ontwerp

Nadere informatie

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen.

De werkgever kan zich er evenwel toe verbinden om deze verplaatsingskosten te laste te nemen. CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 info@claeysengels.be www.claeysengels.be Verplaatsingskosten tussen de woonplaats en de vaste plaats van tewerkstelling

Nadere informatie

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN

Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, A D V I E S. over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN Doc. nr. E2:91001C04 Brussel, 15.12.1998 MH/AB/LC A D V I E S over EEN VOORONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE BESTELBON VAN NIEUWE AUTOVOERTUIGEN *** In zijn brief van 6 juli 1998 vroeg de Vice-Eerste

Nadere informatie

De invoering van de Europese kentekenplaat

De invoering van de Europese kentekenplaat De invoering van de Europese kentekenplaat Europese Kentekenplaat Historiek 7 karakters Robijnrood (RAL 3003) opschrift op witte achtergrond Voorafgegaan door het blauwe EU-symbool met wit B teken en 12

Nadere informatie