...binnenkort hier te lezen: een uitgebreide impressie van het eerste landelijke Jeugdkamp.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "...binnenkort hier te lezen: een uitgebreide impressie van het eerste landelijke Jeugdkamp."

Transcriptie

1

2

3 ...binnenkort hier te lezen: een uitgebreide impressie van het eerste landelijke Jeugdkamp. Gehouden van 16 t/m 18 augustus bij onze KC Delft. Onder deskundige begeleiding beleefden 19 kinderen/jongeren drie actieve, speelse en leerzame dagen over het samen leven en sporten met hun eigen hondenmaatje! Stel je eens voor: je mag van je ouders met je eigen (gezins)hond op kamp met leeftijdgenoten. Hoe cool is dat?! Allerlei aspecten kwamen aan bod: verzorging, nieuwe oefeningen aanleren, hondensignalen begrijpen Jong geleerd en De jeugd is de toekomst

4

5 Van de voorzitter Start cursussen en informatie avond Na een aantal weken vakantie en veldonderhoud gaan we op zaterdag 10 september weer beginnen met de lessen. Op 22 augustus ging de webshop open voor de cursussen. De inschrijving voor de sportcursussen voor de niet-beginners ging al op 15 augustus open. Hierdoor is er meer tijd voor de indeling van de cursussen. Op 9 september is de informatie avond voor alle cursisten die met een Basis 0 of Basis 1 cursus gaan beginnen. Op deze avond kan alvast kennis worden gemaakt met de instructeur en met de medecursisten. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om allerlei zaken uit te leggen die voor de cursus en de algemene gang van zaken op de club van belang zijn. De avond is dus niet een vrijblijvende gezelligheidsbijeenkomst, maar heeft eigenlijk het karakter van de eerste les. Het is dus belangrijk dat je komt. Natuurlijk is iedereen welkom die geïnteresseerd is in deze avond. De avond zal om uur beginnen in de trainingshal Evenementen tijdens de zomervakantie Zomerkamp Van 16 tot en met 18 augustus was er bij de KC Delft het zomerkamp van de Raad van Beheer Youth. De Raad van Beheer besteedt veel aandacht aan de jeugd, de kynologen van de toekomst. Tijdens het zomerkamp konden de kinderen kennismaken met verschillende hondensporten: ideaal om te kijken wat de leukste hondensport is. Ik durf nu al te zeggen dat het een groot succes was. Als vrijwilliger en toeschouwer heb ik drie dagen genoten van de interactie tussen de kids en de honden. Plezier, geduld, aandacht en verantwoordelijkheid zijn voor mij de kernwoorden van drie geweldige dagen.

6 Van de voorzitter Lovende woorden van Hugo Stempher, bestuurslid van de Raad van Beheer: KC Delft heeft een prachtige lokatie en een groot hart voor de kynologie en de jeugd. Daar werden wij even stil van. De redactie gaat nog uitgebreid aandacht besteden aan het zomerkamp en hou ook de volgende editie van Raadar in de gaten. Daarin zal uitgebreid aandacht besteed worden aan het kamp. Je kunt je aanmelden voor deze digitale nieuwsbrief: Meer informatie over de Raad van Beheer Youth vind je op de website: Flyball Op zondag 21 augustus organiseerde de flyball commissie een landelijke wedstrijd op ons terrein. Het had een leuke en sportieve wedstrijd moeten worden. Uitgerekend die dag viel er te veel regen naar beneden waardoor de wedstrijd uit veiligheidsoverwegingen voor baas en hond afgelast moest worden. Natuurlijk wel alle begrip maar een grote teleurstelling voor de flyball commissie die heel veel werk heeft gehad aan alle voorbereidingen om deze wedstrijd te organiseren. Langs deze weg een bedankje voor iedereen die geholpen heeft! Een positief puntje van die dag was dat het team van de KC Delft, Ready to Rumble nog steeds op de eerste plaats staat in de competitie ( competitiestand-2016)!

7 Van de voorzitter Dogsurvival Op 24 september organiseert KC Delft in samenwerking met Stichting de Floaters voor de tweede keer de Happy Dogsurvival. De inschrijving voor dit prachtige evenement was binnen 2 weken helemaal vol en we verwachten 400 deelnemers. Je begrijpt natuurlijk dat dit veel werk betekent, mocht je een handje willen helpen, stellen we dat erg op prijs. Je kunt ook een dagdeel helpen, zodat je ook naar de strijdende deelnemers kunt kijken. Je wordt natuurlijk verzorgd met drankjes en een lunch en je helpt onze vereniging een geslaagd evenement te maken. Heb je vragen of wil je je aanmelden als vrijwilliger, neem dan even contact op met Marco Haring (penningmeester@kc-delft.nl ). Alle informatie over de dogsurvival vind je op de speciale website die voor dit evenement gemaakt is Nieuwe betaalpassen Het zat er al een poos aan te komen, maar de nieuwe Clubcards, waarmee je in de kantine gemakkelijker kunt afrekenen zijn dan nu eindelijk binnen. De oude Clubcards beschadigden te snel en de nieuwe kaarten hebben een vernieuwd ontwerp en er zit een en verbeterde chip in. De leden die al een oude Clubcard in bezit hebben, kunnen binnenkort hun oude Clubcard omruilen voor een nieuwe clubcard met een begeleidende brief. Het saldo van de oude pas is al overgezet op de nieuwe. Met de oude pas kan daarom niet meer worden betaald. Bij de bar kun je de oude pas inruilen voor de nieuwe. Iedereen die nog geen Clubcard gebruikt, kan er binnenkort in de kantine een kopen voor 5 euro inclusief 2,50 tegoed.

8 Agility wedstrijd bij KC Delft Zaterdag 18 en zondag 19 juni heeft de agility-commissie onze jaarlijkse wedstrijd georganiseerd. Honderden honden en nog veel meer mensen hebben weer hun weg weten te vinden naar ons mooie terrein. Met een drone is daar zelfs een filmpje van gemaakt. Zaterdag was helaas een hele natte en koude dag. Dat heeft het verloop van de wedstrijd gelukkig niet beïnvloed. De allerkleinste en de middelgrote honden hebben dapper gestreden voor de competitiepunten en uiteraard voor de eer. Deze dag heb ik gelukkig achter de bar mogen doorbrengen. Respect voor alle vrijwilligers die het minder hadden getroffen. Ze hebben het behoorlijk koud gehad en erg droog zijn ze zeker niet gebleven. Op zondag scheen gelukkig de zon. Een prachtige dag voor een wedstrijd. Ik heb heerlijk voor mijn tentje in de zon kunnen genieten van de rondjes. Ook over mijn persoonlijke resultaten kan ik heel tevreden zijn. Een zevende plaats op het vast parcours (best trots op), een hele stomme disk op de jumping (geen lekker rondje dus) en twee foutjes op het spel. Leuke en uitdagende parcoursen. Al met al een heerlijke dag. Rest mij slechts iedereen die eraan heeft meegewerkt om ook deze wedstrijd weer te doen slagen, veel dank toe te zeggen. Ook hier geldt weer: het gaat niet vanzelf allemaal. Henk Revier

9 Bericht van de Raad van Beheer Tot nu toe waren er meerdere soorten Hondenlogboeken in omloop. Voor stamboomhonden was er het Rashondenlogboek, waarmee aan alle activiteiten deelgenomen kan worden. Eigenaren van een rasloze/stamboomloze hond moesten, afhankelijk van welke sport ze willen beoefenen een werkboekje (voor Agility, Gehoorzame Hond, FCI Obedience en Flyball) aanvragen bij de Raad van Beheer of een logboek (VZH, UV, IPO, Speuren, ed) via de Commissie Werkhonden. Vanaf 1 juni krijgen alle honden, met of zonder stamboom, hetzelfde Hondenlogboek. Het boekje bevat in totaal 28 pagina s met onder andere ruimte voor 4 hoogtemetingen (voor verschillende activiteiten), aantekeningen en onderzoeksresultaten. Het grootste deel van het boekje is uiteraard gewijd aan het noteren van resultaten. In tegenstelling tot vroeger, zijn deze pagina s niet meer specifiek aangepast voor diverse activiteiten maar zijn ze neutraal en dus allemaal bruikbaar. Door de nieuwe handige kaft kun je in één oogopslag zien van welke hond het boekje is. Ondanks dat alle honden hetzelfde boekje ontvangen, is er nog wel een verschil in de aanvraagprocedure. Op de website moet de eigenaar nog wel kiezen of hij een Hondenlogboek aanvraagt voor een stamboomhond of een rasloze/stamboomloze hond. Voor rasloze/stamboomloze honden die Agility, FCI Obedience of Flyball gaan doen, wordt het boekje aangevraagd bij de afdeling Sporten. Daarnaast geldt voor rasloze/stamboomloze honden die ook deel willen nemen aan de werkhonden-sporten, dat het Hondenlogboek aangevraagd moet worden bij de Commissie Werkhonden. Je vindt alle aanvraagformulieren hier:

10 KC Delft in de media Begin juni kon de KC-Delft meeliften op de publiciteit rondom Dogpop. Voor de studio uitzending van het dagelijkse programma Debbie en haar mannen werden Belka en Arianne Aarts uitgenodigd om een kleine demonstratie Dogdance te geven. Met het blaffen op commando en enkele dansmoves konden we een indruk geven van de trainingswijze bij de KC-Delft. Klik hieronder voor de opname!

11

12

13 Wel of niet enten, is dat de vraag? Waar 10 jaar geleden de meeste mensen braaf het advies van hun dierenarts opvolgden om de hond te enten, is er een steeds groter wordende groep die zich afvraagt of dat allemaal wel nodig is. Zeker als ze in de pers of via internet verhalen hebben gehoord van honden die allerlei akelige ziektebeelden ontwikkelden vlak nadat ze geënt werden. Epilepsie of allergie of autoimmuunproblemen bijvoorbeeld. Net zoals men zich afvraagt of al die middelen tegen wormen, vlooien en teken eigenlijk geen vergif is waar niet alleen de parasieten van dood gaan maar stiekem ook heel slecht voor je hond zijn. Ondertussen enten wij als dierenartsen heus niet vooral omdat we alleen maar geld willen verdienen. We willen graag dat uw hondje heel goed beschermd is tegen akelige en vooral dodelijke ziekten als Parvo en Hondenziekte en willen we dat ze geen last hebben van parasieten. Vooral omdat wij vrijwel dagelijks geconfronteerd worden met de gevolgen. Eigenlijk willen we allemaal hetzelfde: dat uw hondje zonder al te veel problemen een heel lang en gezond leven zal hebben. Of entingen nou wel of niet bijdragen aan het ontstaan van andere ziektebeelden zal nog wel even punt van discussie blijven. Maar hoe kun je nou zonder al teveel onnodige troep in je hond te stoppen zeker weten dat hij toch goed beschermd is? Wil je niet onnodig ontwormen dan kun je heel simpel van tijd tot tijd een beetje ontlasting van je huisdier bij de dierenarts inleveren. Een mestonderzoek geeft je dan duidelijkheid of ontwormen nodig is of niet. Bij paarden doen we dat al langer op die manier, bij honden kan dat net zo goed. Geen onnodig vergif in je hond en dus in het milieu, minder kans op wormen die resistent worden en niet meer dood gaan van de middelen en toch een schone hond. Iedereen blij!

14 Wel of niet enten, is dat de vraag? Ook voor vaccinaties is er tegenwoordig een oplossing: we kunnen titeren. Alles wat hier voor nodig is, is het afnemen van een heel klein beetje bloed. Door te titeren bepaal je of een dier voldoende antistoffen in zijn bloed heeft en of een nieuwe enting dus nodig is of niet. Bij pupjes kun je daarmee het beste tijdstip om te enten bepalen: zodra de antistofjes die het diertje van de moeder heeft meegekregen verdwenen zijn begin je pas met enten, in plaats van standaard volgens het advies van de vaccinfabrikant op 6 weken. Veel pupjes hebben op die leeftijd nog genoeg antistoffen van de moeder en zijn daarmee keurig beschermd. Een enting gaat daar niet heel veel aan toevoegen en zorgt er niet voor dat ze dan beter beschermd zijn. Door bij die diertjes even te wachten met enten kun je zorgen dat de eigen afweer van het diertje nog wat verder ontwikkeld is en beter op de enting kan reageren terwijl je ook zeker weet dat hij geen onnodig risico loopt. Bij de volwassen honden doe je eigenlijk hetzelfde: zodra de hoeveelheid antistoffen in het bloed te laag wordt ga je enten, niet eerder. Helaas werkt dit niet voor alle ziekten. Titeren heeft alleen zin voor ziekten die door virussen worden veroorzaakt. Ziekte van Weil en Kennelhoest vallen daarmee buiten de boot. Ook komt u niet onder een Rabiës enting uit als u naar het buitenland wilt. Een titerbepaling voor Rabiës kan wel, maar wordt aan de grens niet geaccepteerd. Titeren is daarmee alleen een alternatief voor enten tegen Hepatitis (adenovirus), Parvo en Hondenziekte. Bij de meeste dierenartsen grote cocktail genoemd en als men volgens de laatste inzichten werkt wordt deze elke 3 jaar gegeven.

15

16 Wel of niet enten, is dat de vraag? Onderzoek heeft uitgewezen dat bij sommige honden de bescherming veel langer aanhoudt, soms wel 8-9 jaar of langer. Elke 3 jaar is dan helemaal niet nodig. Door te titeren weet je hoe je eigen hondje er voor staat en of je hem moet pesten met die prik of niet. Ziekte van Weil moet wel jaarlijks herhaald worden. Veel dierenartsen zijn faliekant tegen titeren. Aanvankelijk omdat de faculteit diergeneeskunde meende dat de meest gebruikte test onbetrouwbaar was. Dat fabeltje is inmiddels de wereld uit, maar nog steeds zijn er veel tegengeluiden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de enting er in de meeste gevallen voor zorgt dat de eigenaar een vaste afspraak met de dierenarts heeft, dat men in ieder geval één keer per jaar het diertje op de praktijk laat zien. Men is dan bang dat mensen die hun hondje getiterd hebben veel minder vaak gaan komen. Ze vergeten dan dat de vaste afspraak voor de ziekte van Weil nog steeds blijft staan. Maar omdat er ook nogal wat discussie over de nieuwe generatie vaccins tegen deze ziekte is (L4), is er een aantal mensen die dan gelijk helemaal niet meer willen enten. Aangezien Weil ook een voor de mens gevaarlijke ziekte is niet echt de bedoeling Als we eerlijk zijn scheelt minder vaak komen ons natuurlijk inkomen. Inkomen dat belangrijk is voor het voortbestaan van elke praktijk. Maar net zo belangrijk is dat minder vaak langs komen ook voor de hond zelf een slechte zaak is. We zien regelmatig namelijk dat dieren waarvan de eigenaar denkt dat ze niets mankeren toch bijvoorbeeld last van hun oren, gebit of overgewicht hebben. Of dat dat beetje tandsteen of overgewicht toch veel ernstiger is dan men zelf dacht.

17 Wel of niet enten, is dat de vraag? Beginnen wij er over dan is dat net het zetje dat nodig is om er toch maar wat aan te doen. Of dat vele drinken, stram lopen of afvallen helemaal niet bij ouderdom hoort, maar bij een ziektebeeld dat in veel gevallen goed te behandelen is. Waardoor we aan een prettiger leven van het dier kunnen bijdragen. Ten koste van uw portemonnee, dat wel, maar goed zorgen voor een huisdier kost nou éénmaal geld. Naast goede voeding, samen sporten of andere leuke dingen doen, af en toe een nieuwe halsband of een lekker kussen, daar hoort ook échte gezondheidszorg bij. En die bestaat uit meer dan klakkeloos alleen 1x per jaar een enting. Marike Stooker, Dierenarts Dierenartsenpraktijk Het Centrum, Pijnacker

18

19 Werk mee aan een betere Lyme test Jaarlijks krijgen twintigduizend Nederlanders de ziekte van Lyme door een tekenbeet. De huidige testen voor deze ziekte zijn in de eerste periode niet gevoelig. Daarom werkt Innatoss Laboratories aan een nieuwe methode. Deze moet binnen 4 weken na een tekenbeet een uitslag geven. Deze zomer gaat Innatoss door met een groot onderzoek naar deze nieuwe test. Teken Teken zijn kleine beestjes. Ze lijken op spinnetjes. Teken zuigen zich vast in de huid. Zo kunnen ze de ziekte van Lyme overbrengen. Teken leven in het bos, de duinen en op de hei, maar ook in het park en de tuin. Ze zitten vooral tussen dode bladeren of in hoog gras. Teken vallen trouwens niet uit bomen: ze klimmen normaal niet hoger dan anderhalve meter. De ziekte van Lyme Als je besmet bent met de ziekte van Lyme, kun je een rode ring op de huid krijgen. Deze ontstaat bij ongeveer de helft van de besmettingen. Maar dat is lang niet altijd zo. Een overzicht van mogelijke klachten, die meestal binnen drie maanden ontstaan: rode ring op de huid hoofdpijn griep verlamming van gezicht pijn aan je gewrichten Op de lange termijn kan de bacterie die Lyme veroorzaakt zich naar de hersenen en gewrichten verplaatsen. In dat geval kunnen ernstige klachten optreden zoals neurologische uitval en artritis. Gebeten door een teek Ondanks voorzorgsmaatregelen, zoals huidbedekkende kleding, kun je gebeten worden. Controleer daarom goed na een activiteit buiten. Een teek gevonden? Verwijder het beestje: Gebruik een tekenverwijderaar, zoals een tekentang of -pincet Pak de teek bij de kop vast, zo dicht mogelijk op je huid Trek de teek er langzaam uit Smeer 70% alcohol of jodium op de wond Maak een foto van de plek en noteer de datum Raadpleeg de huisarts als de teek langer dan een dag vastzat Doe mee met dit onderzoek (zie ommezijde) De brochure Teken en de ziekte van Lyme van Stigas is met toestemming gebruikt ter inspiratie

20 Werk mee aan een betere Lyme test Voor betere diagnostiek Door mee te werken aan dit onderzoek, help je de diagnostiek te verbeteren. Innatoss Laboratories is een klein lab in Oss dat hieraan werkt. De diagnostiek van Innatoss kijkt naar een onderbelicht deel van het immuunsysteem: de bloedcellen. Huidige testen meten vaak antistoffen. Deze komen bij de ziekte van Lyme vaak pas laat op. De bloedcellen reageren eerder en kunnen dus gebruikt worden in een vroege test. In dit onderzoek wordt op 3 tijdstippen de reactie van de bloedcellen vergeleken met de antistoffen. Met de uitkomsten verwachten we vroege test voor de ziekte van Lyme te kunnen ontwikkelen. De nieuwe test wordt mogelijk al in 2017 beschikbaar in Nederland. Wie zoeken we? We zoeken nog 400 mensen die mee willen doen aan het onderzoek. Daarvoor hebben we mensen nodig met een recente beet. Geef je op als je: Een tekenbeet hebt opgelopen: binnen 10 dagen na de beet. De teek moet 16 uur of langer vastgezeten hebben. De kenmerkende rode ring hebt: binnen 2 weken na het ontstaan van de ring. Je mag nog niet gestart zijn met de antibioticumkuur. Wat schiet je er mee op? Als je meewerkt aan het onderzoek zijn er meerdere voordelen Je krijgt gratis een uitgebreid onderzoek met de huidige standaardtesten Je werkt mee aan betere diagnostiek voor de ziekte van Lyme in de toekomst Hoe kan ik meedoen? Bel met of geef je op via lymestudie@innatoss.com. We ondersteunen je met alle benodigde informatie over ons onderzoek naar betere diagnostiek voor Lyme. Alvast bedankt voor je hulp!

21 Pijn bij honden Hondengedragsdeskundige Michelle Vrolijk heeft een artikel geschreven over Pijn bij honden. Omdat het te lang is voor dit magazine, hebben we gekozen voor een korte introductie, met daarbij de link naar het volledige document. Het is immers een onderwerp waar (bijna) iedere hondeneigenaar mee te maken krijgt. Het herkennen van pijn is belangrijk voor hond, eigenaar én omgeving. Het beïnvloedt de kwaliteit van leven van alle betrokkenen. Als gezondheidsproblemen tijdig worden opgelost, zijn we grote(re) problemen waarschijnlijk voor, lichamelijk én geestelijk. Dit is eerlijker en tevens veiliger, want pijn is een belangrijke trigger voor ongewenst gedrag. En, als de problemen niet of slechts gedeeltelijk kunnen worden weggenomen, kun je je hond zo goed mogelijk begeleiden en het leven erop aanpassen. Dit heeft tevens een positieve invloed op de band tussen hond en eigenaar: de hond voelt zich immers begrepen en gesteund. Echter, niet iedere hond laat pijn even duidelijk zien. En, hoe herken je onzichtbare klachten zoals hoofdpijn of geestelijke nood? Michelle geeft hierop antwoorden en concrete handvatten. Het volledige artikel kun je vinden op: Meer informatie over Michelle Vrolijk kun je vinden op:

22

23 Dierenartsen in de regio Dierenkliniek Hof van Delft Hof van Delftlaan 70, Delft ( Dierenkliniek Kalverbos Sint Eustatiusstraat 4, Delft ( De Delftse dierenkliniek Burgemeestersrand 198, Delft ( M.P. Hogendoorn Middelbroekweg 5, Naaldwijk Dierenkliniek Wateringen, dierenarts R.W.F. Becking Gantelplein 15, Wateringen ( Dierenkliniek s Gravenzande Veilingkade 5, s Gravenzande ( Dierenkliniek Monster, dierenarts M.J. Bakkenes Herenstraat 51, Monster ( Huisdierenziekenhuis Honselersdijk Harteveldlaan 1a, Honselersdijk (

24 Dierenartsen in de regio Dierenkliniek Delfland Tramkade 1, Den Hoorn ( Dierenkliniek Delft-Centrum Crommelinplein 3-5, Delft Dierenkliniek t Centrum (Pijnacker) Stationsstraat 29a, Pijnacker Dierenkliniek t Westland ( Dierenkliniek t Westland locatie Hoek van Holland ( Prins Hendrikstraat 221a 3151 AH Hoek van Holland J. Leezer Eikenlaan 139, s Gravenzande

25

26 Belangrijke telefoonnummers DIER IN NOOD Als u een dier in nood ziet of vermoedt dat een dier mishandeld wordt, kunt u dit melden via meldnummer 144. De Dierenbescherming afdeling Haaglanden is een van de afdelingen van de Dierenbescherming. Zij komt op voor alle afgedankte en mishandelde dieren in de regio Haaglanden. DIER GEWOND Gebeurt er een ongeluk met een dier in Delft, dan kunt u de Dierenambulance bellen op telefoonnummer: of

27 DE BICHON FRISE Herkomst. De Bichon a Poil Frise, ofwel Bichon Frise behoort tot de Bichongroep. Deze groep bestaat uit de Maltezer, Bolognezer, Havanezer, Coton de Tulear en het Leeuwhondje. Zij hebben een gezamenlijke oorsprong en komen uit het Middellandse Zeegebied. Bovendien stammen ze af van de gezelschapshonden die in vroegere tijden het bestaan van zeelieden moesten opvrolijken. De Bichon Frise is door het FCI (Federation Cynologique Internationale) erkend als Frans/Belgisch ras. Geschiedenis. Over het ontstaan van de Bichon Frise zijn nogal wat meningsverschillen. Het ras zou afstammen van de Barbet in de Mediterranee. Of het ras zou zijn ontstaan uit kruisingen met de Maltezer, Bolognezer en kleine witte Poedels. Deze Bichons werden in de 15e eeuw meegenomen door Italiaanse zeelieden naar het eiland Tenerife, alwaar deze de naam Bichon Tenerife kreeg. Gedurende de renaissance werd de Bichon Tenerife naar Frankrijk gebracht. Ook in de 16e eeuw werd het ras zeer populair en geliefd aan het Spaanse hof. Hondjes van dit type zijn door de Spaanse hofschilder Francis Goya y Lucientes veelvuldig op het doek gezet. Door hun handzame formaat werden deze gemakkelijk mee onder de arm overal mee naar toe genomen. Ook waren zij zeer geliefd aan het Franse en het Engelse hof. In 1789 nam de populariteit van de hondjes af na de Franse revolutie. Zelfs begin jaren van de 20e eeuw hebben ze als straathondjes geleefd. Door hun acrobatische kunstjes werden ze door straatmuzikanten en ook in circussen gebruikt als circushondjes. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen hebben enkele liefhebbers zich voor het ras ingezet. Er werd een fokprogramma opgestart. De officiële standaard werd in 1933 van het ras opgesteld. De naam Bichon Tenerife werd veranderd in Bichon a Poil Frise. Pas in 1934 werd door het FCI de Bichon Frise in het Franse Stamboek erkend als Frans/ Belgisch ras.

28 DE BICHON FRISE Omstreeks 1979 werden de eerste Bichon Frise in het Nederlandse Stamboek ingeschreven. In Nederland is de Bichon Frise niet zo populair als in de Scandinavische landen, Engeland, Australie, Amerika en Frankrijk. In genoemde landen worden de Bichons in schitterend toilet voorgebracht op tentoonstellingen. Dit tot in tegenstelling van Frankrijk, die zien liever een ongekunstelde Bichon Frise. Leeftijdsverwachting van een Bichon Frise is gemiddeld 14 jaar, sommigen zijn zelfs 20 geworden. Bichon Frise en Bichon Havanezer

29 Rasstandaard BICHON FRISE De Bichon Frise behoort tot de Rasgroep 9 Gezelschapshonden. Zonder werkpoef. STANDAARD FCI-Standard N 215 / / GB Bichon Frise (Bichon à Poil Frisé) Herkomst, Frankrijk / België. DATUM VAN PUBLICATIE VAN DE originele standaard, 1972/10/01. GEBRUIK, als gezelschapshond. ALGEMEEN VOORKOMEN: Vrolijk en speels hondje, met een levendige manier van lopen, halflang snuit, lange zeer losse spiraalvormig gekruld haar Hoofd De schedel dient langer te zijn dan de neus, in de verhouding 8 cm : 5 cm. Bescheiden stop, vlakke schedel, gladde wangen, gerond neus met zwarte neusspiegel. Dunne, tamelijk aansluitende en zwart gepigmenteerde lippen. Ogen Levendig, rond, donker, met donkere oogranden. Oren Afhangend en goed behaard. De oorlellen dienen tot halverwege de neus te reiken. Gebit Schaargebit. Hals Tamelijk lang en goed opgericht, rond. De lengte is gelijk aan een derde van de lichaamslengte.

30 Rasstandaard BICHON FRISE Lichaam Goed ontwikkeld, tamelijk lange borstkas, uitgesproken voorborst, goede hoeking van schouder en opperarm. Licht opgetrokken buiklijn. Breed en gespierd, licht gewelfde lendenen. De staartaanzet iets lager dan de ruglijn. Brede en gespierde dijen, goede hoeking van knie- en spronggewricht. Ledematen Rechte, evenwijdige benen, fijne botten. Voeten Vast, goed gesloten, het liefst met zwarte klauwen. Staart Hoog gedragen, over de rug licht gebogen, maar niet opgerold. Rijke pluim. Vacht Fijn, zijdezacht, losjes spiraalvormig. Lengte van de vacht 7-10 cm. Kleur Wit met donker gepigmenteerde huid. Schofthoogte Maximaal 30 cm. Gewicht 4-7kg

31 Rasstandaard DE BICHON FRISE KARAKTER BESCHRIJVING De Bichon Frisé is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een hondje uit de Bichon-groep. Dus heeft hij het daarbij passende charmante karakter. Hij hecht zich zeer aan de baas. Hij is meegaand, bewegelijk, intelligent en gevoelig. Bichons zijn van nature sociale honden die het best gedijen in gezinnen. Zij gaan heel goed samen met kinderen en andere huisdieren. En zijn er dol op om mee uit te gaan en spelen graag en veel. De opvoeding van een Bichon gaat doorgaans probleemloos. Deze hondjes zijn zeer slim en hebben snel door wat er van hen verwacht wordt. Deze hond kan tuttig maar ook stoer zijn. U zult het niet verwachten van de Bichon Frisé maar hij kan zijn grens goed bewaken. Hij is ook heel waaks als het om zijn huis gaat. De Bichons houden van aandacht. Ze hebben een zacht karakter en zijn zeer sociaal. Maar net als elk ras heeft hij lichaamsbeweging, discipline, liefde en aandacht nodig om de hond een volwaardig en gelukkig bestaan te geven. Hoe makkelijk de Bichon Frise ook in karakter en opvoeding is, elk dier heeft structuur in zijn opvoeding nodig.

32 Lidmaatschap Lidmaatschap K.C. Delft e.o. vanaf 1 januari 2016 Voor leden 26,00 per jaar (na 1 juli 13,00 voor een half jaar) Voor gezinsleden 13,00 per jaar (na 1 juli 6,50 voor een half jaar) Voor jeugdleden 18,50 per jaar (na 1 juli 9,25 voor een half jaar) Voor donateurs 5,00 per jaar of een bedrag van minstens 50,00 ineens Einde lidmaatschap Het lidmaatschap eindigt door een schriftelijke opzegging vóór 1 december van het lopend jaar aan de ledenadministratie. Heeft opzegging niet voor die datum plaats gevonden, dan is men verplicht conform artikel 14.3 van de statuten de contributie voor het volgende jaar te voldoen. Financiën ING: NL55 INGB t.n.v. Kynologenclub Delft en omstreken, Delft en evenementen rekening NL27 INGB Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel te Delft: V

33

34

35

36 Trainingslocatie Kopij Inleveren voor 1 oktober a.s. bij de redactie. Het bestuur en de redactie kunnen geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de inhoud van ingezonden kopij en voor geplaatste advertenties. De redactie past indien nodig, aangeleverde teksten taaltechnisch aan. Copyright K.C. Delft e.o. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de redactie. Trainingslocatie en clubgebouw: Tanthofdreef EX DELFT (alleen tijdens trainingsuren) Algemeen postadres: Postbus AD DELFT

van de voorzitter De meeste leden weten al dat de inschrijving voor een cursus bij onze KC gebeurt via het kopen van een cursus in onze webshop. Hoewe

van de voorzitter De meeste leden weten al dat de inschrijving voor een cursus bij onze KC gebeurt via het kopen van een cursus in onze webshop. Hoewe van de voorzitter De meeste leden weten al dat de inschrijving voor een cursus bij onze KC gebeurt via het kopen van een cursus in onze webshop. Hoewel deze manier van inschrijven voor de vrijwilligers

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Oorsprong: Frankrijk Gehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: 33-38 cm Gewicht: 20-30 kg Kleur: Citroen/wit en driekleurig Vachtsoort: Korte en zachte vacht Gem. Leeftijd: 12 Jaar Korte geschiedenis

Nadere informatie

van de bestuurstafel

van de bestuurstafel van de bestuurstafel Een nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe cursussen, goede voornemens enzovoort. Een aantal van jullie hadden we op de nieuwjaarswandeling op 7 januari persoonlijk de beste wensen willen

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Ras: Spinone Italiano Andere naam: Spinone Oorsprong: Italië Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Reuen6o-70 cm en teven 58-65 cm Gewicht: Reuen 32-37 kg en 28-32 kg Kleur: Wit, wit/oranje en

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Geschiedenis van het ras:

Geschiedenis van het ras: Oorsprong: Nederland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Ongeveer 35 cm Gewicht: Kleur: Zwart met soms een beetje wit Vachtsoort: Halflange, fijne en zachte vacht Gem. Leeftijd: Geschiedenis van het

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Laplandse Herder en Laplandse Vallhund Oorsprong: Finland Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: Reuen ong. 51 cm en teven ong. 46 cm Gewicht: 27-30 kg Kleur: Zwart, zwart/wit en black and

Nadere informatie

KCDelfte.o. jaargang32,augustus2017. KCDelfte.owordt gesponsorddoor

KCDelfte.o. jaargang32,augustus2017. KCDelfte.owordt gesponsorddoor KCDelfte.o. jaargang32,augustus2017 KCDelfte.owordt gesponsorddoor Van de bestuurstafel Inschrijving nieuwe seizoen Voor een groot deel van onze leden zit de zomervakantie er weer op. Na deze vakantie

Nadere informatie

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven.

Al zijn voorvaderen hebben duidelijk hun eigen specifieke kenmerken bijgedragen aan dit energieke, opgewekte brokje leven. Ras: Pumi Oorsprong: Hongarije Gehouden als: Herders, jacht en gezelschapshond Grootte: Tussen de 35 en 44 cm Gewicht: 10-15 kg Kleur: Zwart, wit, leisteenkleurig en enkele grijstinten Vachtsoort: Halflange

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Oorsprong: Nederland Gehouden als: Jacht en gezelschapshond Grootte: Ong. 35-40 cm Gewicht: Ong. 10 kg Kleur: Wit met orangje platen, de oorpunten zijn zwart Vachtsoort: Halflange vacht die licht golvend

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

meet kwaliteit van bescherming

meet kwaliteit van bescherming meet kwaliteit van bescherming Hoewel het niet nieuw is, staat het meten van de daadwerkelijke bescherming tegen de bekende hondenziekten door een titerbepaling met VacciCheck steeds meer in de belangstelling.is

Nadere informatie

Ik heb een tekenbeet In het kort

Ik heb een tekenbeet In het kort TEKENBEET Ik heb een tekenbeet In het kort In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder teken zo snel

Nadere informatie

KC Delft Magazine, plezier voor baas & hond!

KC Delft Magazine, plezier voor baas & hond! KC Delft Magazine, plezier voor baas & hond! jaargang 31, nummer 1, maart 2016 KC Delft wordt gesponsord door Van de redactie Wij wensen jullie veel leesplezier met de nieuwe editie van ons digitale magazine.

Nadere informatie

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben Quiz over tekenbeten 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben 2. Waar leven de teken? A. Op de stenen B. In gras en in bosjes C. Hoog in de bomen 3. Wat doet de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Nieuwsbrief nummer 13 1 April 2014 Pagina 1 van 2 Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Bijlage Brief week van de

Nadere informatie

Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be

Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Volg ons op www.facebook.com/tekenbeten : controleer, verwijder en volg op Belang campagne Plan je een bezoek aan de natuur? Fijn! Genieten van de natuur

Nadere informatie

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren?

Vaccineren op maat. Wat is het belang van vaccineren? Vaccineren op maat De wetenschap staat nooit stil en door de jaren heen is er veel nieuwe kennis opgedaan, maar ook veel oude kennis herzien. Met betrekking tot het vaccinatiebeleid zoals dat jarenlang

Nadere informatie

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een tekenbeet U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de

Nadere informatie

van de voorzitter Inschrijving nieuwe jaar Flyball Dogsurvival

van de voorzitter Inschrijving nieuwe jaar Flyball Dogsurvival van de voorzitter Inschrijving nieuwe jaar Begin december worden de examens afgenomen en is iedereen daarna weer druk met de feestdagen bezig. Na de examens is er op 9 december de bingo diploma avond waar

Nadere informatie

Vlooien. levenscyclus van de vlo

Vlooien. levenscyclus van de vlo Vlooien Vlooien zijn de meest voorkomende parasieten bij hond en kat. Ze komen gedurende het hele jaar voor. Ze voeden zich met het bloed van hun gastheer en veroorzaken huidirritatie door injectie van

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE

RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE RASSPECIAL: DE BASSET FAUVE DE BRETAGNE HERKOMST: De Basset Fauve de Bretagne is een kleine levendige meutehond afkomstig uit Bretagne in Frankrijk. Hij werd korter gefokt dan andere Bassets omdat hij

Nadere informatie

Finse Lappenhonden Vereniging Nederland

Finse Lappenhonden Vereniging Nederland Rasstandaard Datum van publicatie van de originele standaard: 12-03-1999 Land van herkomst: Finland Gebruik: Een herder- en waakhond bij de rendierhouders. Tegenwoordig ook populair als huishond. FCI'S

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Engelse Beagle Oorsprong: Groot-BrittanniëGehouden als: Jacht en gezinshond Grootte: Ong. 33-41 cm Gewicht: Rond de 15 kg Kleur: Alle brakken kleuren Vachtsoort: Kortharige zachte vacht Gem.

Nadere informatie

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO TekenQuiz Vakgebied: Leerniveau: bètavakken, VMO conomie, VMO Groen, VMO Techniek, VMO Zorg, zaakvakken. VO antal items: 15 Max. aantal punten: 44 ls je de bronnen uit het artikel op Onderwijsvanmorgen.nl

Nadere informatie

Hierbij ontvang je de juli editie van de Ditjes&Datjes van KC Pampus.

Hierbij ontvang je de juli editie van de Ditjes&Datjes van KC Pampus. Deze nieuwsbrief is in BCC gestuurd naar alle KC Pampus leden. Geacht KC Pampus lid, Hierbij ontvang je de juli editie van de Ditjes&Datjes van KC Pampus. In deze zomerse editie: - Seizoen afgesloten met

Nadere informatie

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!!

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!! Beste huisdiereigenaren, Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van februari 2013. In de dierenartsenpraktijken is dit de maand van het gebit, zo ook bij ons. Wij hebben daarom diverse aanbiedingen in het teken

Nadere informatie

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen.

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw

Nadere informatie

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren.

Algemeen: De boxer is een middelgrote, vierkant gebouwde hond met sterke ledematen en krachtig ontwikkelde spieren. Oorsprong: Duitsland Gehouden als: Gezinshond Grootte: Reuen 57-63 cm en teven 53-59 cm Gewicht: Reuen 32-39 kg en teven 24-32 kg Kleur: Geel of grstroomd met of zonder witte aftekeningen. de witte aftekening

Nadere informatie

TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING

TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Volg ons op www.facebook.com/tekenbeten - Facebook TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING 14/04/2018 18/04/2018 : controleer, verwijder en volg

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

De Amerikaanse Cocker Spaniel

De Amerikaanse Cocker Spaniel Standaard FCI nr 167 / 22.01.1999 / F Vertaling aangeboden door BSC De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel De Amerikaanse Cocker Spaniel is het kleinste lid van de " jachthondengroep".

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand!

Bodyprotectors. Beestjes in het bos STAL T REELAER NIEUWSBRIEF. Interessante informatie: In dit nummer: Teken 1. Ruiter en paard van de maand! STAL T REELAER NIEUWSBRIEF Interessante informatie: De nieuwe cross hindernissen zijn inmiddels in gebruik genomen. Op 17 april is het lente concours. Nog niets te doen in de mei vakantie? Kijk op pagina

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie rassenbijsluiters Maltezer De populaire

Nadere informatie

Voorwoord. Redactie KC Delft

Voorwoord. Redactie KC Delft Voorwoord Dit is alweer de derde editie van ons digitale magazine. In het vorige magazine hebben wij een oproep gedaan middels een vacature om de redactie tekomen versterken. Arianne Aarts en Annelies

Nadere informatie

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen.

Als u wilt kiezen tussen een reu en een teef kan deze informatie u misschien helpen. Waarom een Schapendoes? Een Schapendoes is een vriendelijke vrolijke, spontane, op mensen gerichte familiehond. Je doet ze geen groter plezier dan dat ze de hele tijd bij je in de buurt mogen zijn. Wij

Nadere informatie

Rasstandaard. FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker.

Rasstandaard. FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker. Rasstandaard FCI-Standaard N 14 / 27.05.2014 / GB VÄSTGÖTASPETS (Zweedse Vallhund) Vertaling : Jos Dekker. Goedgekeurd door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland op: 20-08-2009 Origine:

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose).

Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee. De ziekte van Weil (leptospirose). Nieuwsbrief november 2014 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De ziekte van Weil (leptospirose). In het Westland is eind augustus een hond overleden aan de gevolgen van de infectieziekte leptospirose, ook

Nadere informatie

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Ziekte van Lyme Borreliose, Lyme-borreliose, erythema migrans Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Hoe krijgt

Nadere informatie

Standaard van de Greyhound (Engels ras)

Standaard van de Greyhound (Engels ras) Standaard van de Greyhound (Engels ras) Gepubliceerd door de F.C.I nr.158/03.06.1998. Land van oorsprong: Groot-Brittannië. Gebruik: oogjager. Klassificatie F.C.I: groep 10 Sectie 3 Kortharige windhond

Nadere informatie

Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 4, juli 2014 DELFT. Retour adres: K.C. Delft e.o. Postbus 182, 2600 AD,

Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 4, juli 2014 DELFT. Retour adres: K.C. Delft e.o. Postbus 182, 2600 AD, Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 4, juli 2014 DELFT Retour adres: K.C. Delft e.o. Postbus 182, 2600 AD, Advertentie Bestuur KC Delft en clubinformatie Ereleden Dhr. J.M. v.d.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels De eerste nieuwsbrief van 2018! Het jaar is alweer een poosje bezig. Eigenlijk zou de nieuwsbrief een maand geleden verstuurd worden, maar gezien alle feest- en verjaardagen, een babyboom bij de koeien

Nadere informatie

LESPAKKET TEKENPREVENTIE SCHOOLKAMP

LESPAKKET TEKENPREVENTIE SCHOOLKAMP LESPAKKET TEKENPREVENTIE SCHOOLKAMP Inleiding Dit lespakket is ontwikkeld om aandacht te vragen voor tekenpreventie tijdens schoolkampen. In 2006 en 2013 deed onderzoek naar kennis over teken en Lyme op

Nadere informatie

KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers (m.u.v. de Zwitserse Veedrijvende honden).

KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers (m.u.v. de Zwitserse Veedrijvende honden). Rasstandaard VERTALING : Mw. Jos Dekker, 02-05-2010. ORIGINE : Frankrijk. DATUM PUBLICATIE HUIDIG GELDIGE STANDAARD : 04.11.2008. GEBRUIK : Herder en waker. KLASSIFICATIE F.C.I. : Groep 1 Herders en veedrijvers

Nadere informatie

Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 1

Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 1 Clubblad van de Kynologenclub Delft e.o. 29 e jaargang, nummer 1 Ereleden Dhr. J.M. v.d. Garde (ere-voorzitter) Dhr. J.Ph. de Jong (ere-lid) Bestuur Voorzitter: Mw. M.K. Haring-Landmeter Tel: 015-215

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden

Inhoud blz. 1. Honden 2. Van wolf naar hond 3. Rassen 4. Rashonden 5. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Colofon en voorwaarden Het hondenboek Inhoud blz. 1. Honden 3 2. Van wolf naar hond 4 3. Rassen 6 4. Rashonden 8 5. Filmpjes 19 Pluskaarten 20 Bronnen en foto s 22 Colofon en voorwaarden 23 1. Honden Soorten Veel mensen hebben

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief "Utrechtse Rashonden Vereniging ook voor niet rashonden

Nieuwsbrief Utrechtse Rashonden Vereniging ook voor niet rashonden Nieuwsbrief "Utrechtse Rashonden Vereniging ook voor niet rashonden Maart 2015 Jaargang 2, nummer 1 (6 pagina s) Adres Trainingslocatie: Burgemeester Norbruislaan 680 Postcode: 3555 EZ te Utrecht Tel:

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie

Zomerkamp 2017 Port Zélande

Zomerkamp 2017 Port Zélande Zomerkamp 2017 Port Zélande 4, 5, en 6 juli 2017 Pontes praktijkonderwijs Wanneer gaan we! Dinsdag 4 juli gaan we op kamp naar Port Zélande. We kamperen dan op de camping van Port Zélande. Donderdag 6

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Met uw hond of kat op vakantie Juni chipmaand De Easypill Overgewicht of obesitas Huisdieren ras van de maand Met uw hond of kat op vakantie De vakantie!

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Dermatologie. Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme

Dermatologie. Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme Dermatologie Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme 1 Wat is Lyme-borreliose? Lyme-borreliose is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens

Nadere informatie

Informatiebrief tekenbeten en Lyme

Informatiebrief tekenbeten en Lyme Informatiebrief tekenbeten en Lyme Teken Wat zijn teken? Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.

Nadere informatie

RC KERRY-HILL BELGIE.

RC KERRY-HILL BELGIE. RC KERRY-HILL BELGIE. GESCHIEDENIS. Golvende groene heuvels in Wales, vlakbij het plaatsje Kerry in de buurt van Newtown, Montgomeryshire, zijn deze "Hills of Kerry" bezaait met opvallende schapen, wit

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Op vakantie met de dieren de belangrijkste punten om aan te denken zijn: Hou er rekening mee dat: Uw huisdier is gechipt; sinds 1 juni 2011 is het chippen

Nadere informatie

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek!

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! Inhoudstafel 1. Wat is een teek? 4 2. Wat doe je best na een tekenbeet? 5 3. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 5 4. Hoe

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties

Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties Deelname onderzoek Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties Geachte heer, mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe test die helpt

Nadere informatie

Vaccineren, zin of onzin?

Vaccineren, zin of onzin? Vaccineren, zin of onzin? Langzaam maar zeker komen er steeds meer geluiden, voornamelijk via Internet, dat we onze honden veel te veel zouden vaccineren. Omdat het niet altijd gemakkelijk is daarover

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras:

Korte geschiedenis van het ras: Andere naam: Bichon Havanais en Havana Silk Dog Oorsprong: Cuba en de Mediterrane regio Gehouden als: Gezinshond Grootte: 20-28 cm Gewicht: Maximaal 6 kg Kleur: Alle kleuren mogelijk Vachtsoort: Langharig

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

Korte geschiedenis van het ras

Korte geschiedenis van het ras Andere naam: Bas Rouge en Berger de Beauce Oorsprong: Frankrijk Gehouden als: Gezelschapshond Grootte: 65-70 cm voor reuen 61-68 cm voor teven. Gewicht: 30-50 kg Kleur: Zwart met brandaftekeningen en arlequin

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

UGP-folders. Tekenbeten

UGP-folders. Tekenbeten UGP-folders Tekenbeten Controleer de huid, na verblijf in de natuur, dagelijks zorgvuldig op de aanwezigheid van teken. Bekijk met extra aandacht de oksels, liezen, bilspleet en knieholten. Verwijder teken

Nadere informatie

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties!

Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! Stichting Dierennood redt zwerfdieren wereldwijd. Hulp is heel hard nodig. Doe mee met onze acties! 2 Hulp voor gewonde en zieke zwerfdieren In veel landen worden zwerfdieren geschopt en geslagen. Iedere

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

20 april 2017 Belangrijke data. 2 Afronding van het overblijfgeld (herinnering voor na de meivakantie)

20 april 2017 Belangrijke data. 2 Afronding van het overblijfgeld (herinnering voor na de meivakantie) 20 april 2017 Belangrijke data 22 april t/m 7 mei: vakantie 8 mei : Hoofdluiscontroleweek mei: Commissie laatste schooldag 11 mei: MR vergadering 17 mei: Oversteekexamen groepen 5 19 mei: Spelletjesochtend

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oktober 2015. In deze nieuwsbrief: Inleiding. Omleiding. Een bijzondere patiënt. Puppyklas. Even voorstellen

Nieuwsbrief. Oktober 2015. In deze nieuwsbrief: Inleiding. Omleiding. Een bijzondere patiënt. Puppyklas. Even voorstellen Nieuwsbrief Oktober 2015 In deze nieuwsbrief: Inleiding Omleiding Een bijzondere patiënt Puppyklas Even voorstellen Beste Baasjes, De temperaturen zijn weer flink gedaald. Maar gewapend met een lekker

Nadere informatie

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT.

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. Heb je genoten van de natuur (bos, park,...)? Fijn! Genieten van de natuur is gezond. Maar wees niet gek! Doe de tekencheck! Van een tekenbeet

Nadere informatie

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT?

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER KATTEN BINNEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

op Kynologisch Gebied in Nederland Hondenopvoeding & Hondensport Ook voor u?

op Kynologisch Gebied in Nederland Hondenopvoeding & Hondensport Ook voor u? op Kynologisch Gebied in Nederland Hondenopvoeding & Hondensport Ook voor u? (foto: collectie Ria Hörter) Hondenopvoeding, leuk en noodzakelijk. Opvoeding: Van puppy tot volwassen hond Na de aanschaf van

Nadere informatie

Hoofdweg MC Buitenkaag Willibrordusschool.nl

Hoofdweg MC Buitenkaag Willibrordusschool.nl Nieuwsbrief 15 Schooljaar 2016-2017 21 april 2017 Hoofdweg 2034 2158 MC Buitenkaag 0252 544308 e.vansteen@st- Willibrordusschool.nl www.stwillibrordusschool.nl In dit nummer Wist u dat? Welkom op school

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 4 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 9 Nummer 4 december 2017 INHOUD 1. Public relations in Ecuador Public Relations in Ecuador 2. Bezoek van Wings of Support 3. Wereld Aids Dag 4. Berichten

Nadere informatie

Al getagd. Gastouderschap

Al getagd. Gastouderschap Al getagd Gastouderschap Nieuwsbrief nummer 2 van 2014 blad 1 Beste (gast)ouders, Hierbij ontvangt u de tweede editie van onze nieuwsbrief voor 2014. U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond De Gezondheidsdienst van de Stad Gent wil burgers bewust laten nadenken, vooraleer een hond in huis te halen. Een hond in huis nemen heeft immers bepaalde

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Maart 2014

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Maart 2014 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Wij hopen dat u een Fijne Voorjaarsvakantie heeft gehad! Deze maand hebben wij voor het eerst een CASTRATIE KATER DAG 18 MAART. Ook een stukje

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

Steeds meer warme dagen

Steeds meer warme dagen Warme dagen Steeds meer warme dagen Verandering van klimaat: Toename aantal warme dagen (>25 C) Meer, langere en intensere hittegolven Gezondheidsrisico s Wie is extra kwetsbaar? Kwetsbare doelgroepen

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie