NIEUWSBRIEF 87 december 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF 87 december 2014"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF 87 december 2014 Beste, Je hebt via ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties om thema's te behandelen waarover je nog in het duister tast, zullen wij graag ter harte nemen. Laat maar komen op Berk Koning Winter dient zich aan: rijm op de velden, het gekwetter van de vriezeganzen en een bijtende wind. De Berk is een boom met veel symboliek die in deze periode van het jaar in al zijn pracht getoond wordt. Als de witte vrouwe van het woud staat ze symbool voor fijnheid en bekoorlijkheid.

2 Kenmerken van de berk De berk behoort tot het geslacht Betula. Ze komen voor op het noordelijke deel van onze wereldbol, zijn uiterst winterhard en stellen weinig eisen aan hun omgeving. Het is de enige boomsoort die van nature voorkomt op Groenland en IJsland. Ze kunnen tot aan de boomgrens groeien, maar dan eerder als struik die over de grond kruipt. De Betula nana of dwergberk is hier een voorbeeld van. Doordat het zo n sterke boomsoort is wordt hij ook als pioniersboom ingezet om woeste gronden opnieuw te bebossen. Heel kenmerkend voor deze boomsoort is het afbladeren van de schors of de bast van de stam. Dat gebeurt in horizontale stroken. De nieuwe bast kan wit, rood of bruin zijn. De bomen bloeien met gele, hangende katjes. Het stuifmeel wordt door de wind verspreid. De vruchten zijn kleine, dubbelgevleugelde nootjes. Snoeien kan alleen in de herfst en winter omdat er een zeer sterke sapstroming is bij het uitkomen van het blad. Mogelijke ziektes Op de bladeren kan bladroest voorkomen, dat kan vroegtijdige bladval veroorzaken. Sommige zwammen komen alleen op de berk voor, vandaar ook hun naam: berkenzwam (piptoporus betulinus). De boom kan ook kanker vertonen.

3 Vanwaar de rijke symboliek? Berken leven in symbiose met bodemschimmels, zoals de vliegenzwam (vandaar dat ze met een ruime kluit worden verplant). Ook bestaat er een schimmel die de boom aanzet tot het aanmaken vaan veel twijgen. Die dikke takkenbossen worden in de volksmond heksenbezems genoemd. Door de aanwezigheid van de zwammen en de woekering van de takken was de link met de heksen vlug gemaakt. De berk wordt dan ook wel eens de heksenboom genoemd. Symboliek In de Scandinavische landen wordt de berk de Vrouwe van het woud of de witte Vrouwe met de groene sluier genoemd. Men vereert haar als boom van het licht, de nieuwe lente. In Noorwegen, Zweden en Schotland versieren ze de huizen op midzomernacht (23 juni) met berkentakken. Voor de Noren is de berk een mysterieuze en heilige boom. De geest van de berk was een oude, wijze vrouw die af en toe tussen de wortels verscheen. De Finnen geloven dan weer dat de geest als een adelaar op de berk zat en voor de Germanen was het de boom der wijsheid. Zij gebruiken ook de bladeren, twijgen, en sap omdat ze er magische en geneeskrachtige eigenschappen aan toe kenden. Als een baby verzwakt was legde men gedroogde berkenbladeren in de wieg. Gebruik van de berk Men kan zowel de schors, de bladeren, het hout als het sap van de berk gebruiken. De schors bevat betuline, wat er voor zorgt dat ze niet rap bederft. Zo gebruikt men de schors om kano s, schoenen en dakspanen te maken en je kan het ook als vuurstarter gebruiken. In Zweden is de schors bedekt met 30 cm grond een zeer goed isolerende en waterdichte dakbedekking. In de prehistorie maakten de eerste mensen al berkenpek (een soort lijm) uit de repen bast. Ook jassen, beenbekleding, tassen en manden werden in dit materiaal vervaardigd. De knoppen en bladeren worden ondermeer als verfmiddel voor wol gebruikt. Het lichtgekleurde hout wordt gebruikt voor het maken van meubels, parket, fineer en in de modelbouw.

4 Berk in de voeding In de alternatieve voeding wordt berkensap vaak gebruikt. Het smaakt zoet en kan puur worden gedronken. Het zou helpen bij lusteloosheid en voorjaarsmoeheid. Het kan ook als vervangmiddel voor honing en suiker dienst doen. Of je kan er wijn van maken. Berkenbladthee werkt vochtafdrijvend. Bladeren die in het voorjaar worden geplukt bevatten ook saponine. Deze stof wordt als genezend beschouwd bij reuma, blaasen nieraandoeningen. Een aftreksel van berkenknoppen zou dan weer reinigend voor het lichaam zijn en de spijsvertering bevorderen. Biologische moestuiniers hebben ook vastgesteld dat enkele berken rond de composthoop de vorming van compost bevordert, waarschijnlijk door de stoffen die de wortels afscheiden. Berkenblad verwerken door de compost leidt tot een rijke compost die zelfs de meest uitgeputte grond weer in vorm krijgt. Wist je dat? men met berkensap een soort haarspoeling maakte die de haargroei moest bevorderen? De werking hiervan is nooit wetenschappelijk bewezen. In natuurwinkels vind je wel een verscheidenheid aan haarverzorgingsproducten die op basis van berkensap zijn gemaakt. in Scandinavische landen en Rusland mensen na de sauna slaat met berkentakken om de bloedsomloop te stimuleren en energie op te wekken. oude Nederlandse boeren zich herinneren dat men koeien sloeg met berkentakken wanneer ze na de winter opnieuw naar de weide dreef. Dit deed men om de vruchtbaarheid van de koeien te bevorderen. het woord berk komt van een oudindisch woord bharg wat glanzend betekend en slaat op de witte, gladde schors. De Latijnse benaming Betula zou dan weer van het Keltische woord voor slaan (betu) komen en verwijzen naar de saunatraditie.

5 Enkele soorten De ruwe berk of letterlijk vertaald de met wratjes bedekte (Betula pendula of verrucosa) verwijst naar de harsachtige knobbeltjes die op de jonge takken te vinden zijn. Deze soort heeft ook een gegroefde stam. Hij kan 30m hoog worden. De stam begint geelbruin en glad, bij het ouder worden wordt hij witter. Er ontstaan ook dwars staande kurkporiën en de boom verliest ook lintvormige baststroken die een beetje op papier lijken. Er is ook een roodbladige variant (Betula pendula purperea ) en een zilverberk (Betula pendula Roth ov Betula alba). Betula pendula Tristis is dan (hoe kan het anders met zo n naam) de Treurberk, met hangende takken. De zachte berk (Betula pubescens) is zoals de naam het zegt, de zachte soort. De benaming komt uit het Keltisch en verwijst naar de behaarde, jonge twijgen. De takken zijn minder buigzaam als die van de ruwe soort, en de zaden zijn wat groter. De Karpatenberk (Betula pubescens subsp. Carpathica) is hier een variant van en komt voor in het Europees middengebergte en het Oostzeegebied. Enkele hier minder bekende soorten: de lage berk (Betula tortuosa) is in Scandinavië inheems de Chinese rode berk (Betula albosinensis) is in de bergen van West-China inheems en heeft overhangende roodbruine takken. Ook de schors is roodbruin en bladdert af. de gele berk (Betula alleghaniensis) komt voor in het oostelijk deel van Noord-Amerika. De schors en takken zijn geelbruin van kleur. de goudberk (Betula ermanii) uit Noordoost-Azië heeft dan weer een geelwitte schors. de suikerberk (Betula lenta) ook uit Noord-Amerika wordt gebruikt in de cosmeticaindustrie om etherische olie uit te winnen. de Japanse berk (Betula maximowicziana) heeft zware takken en grote bladeren. De bast is eerst glimmend oranjebruin en wordt later grauwwit. de zwarte berk (Betula nigra) komt uit het oostelijk deel van Amerika. Deze grillige variant heeft een roodbruine schors die later bruinzwart wordt die sterk afbladdert. de papierberk (Betula papyrifera) is in Canada en Alaska inheems. Deze soort heeft een helderwitte schors die in dunne papierachtige stoken afbladdert.

6 Tuinarchitectuur en berken De berk is altijd aanwezig geweest in onze tuincultuur. Wie herinnert zich de groepjes per 3 uit de zeventiger jaren niet, steevast in de voortuin links of rechts van de woning? Op vandaag wordt de berk opnieuw gewaardeerd om zijn frisse verschijning. De kwekerijen spelen hier op in door tal van cultivars aan te bieden in hoogstam of als meerstammige. Wij worden helemaal gek van de meerstammige Betula nigra! Die bladdert mooi af. Maar ook de friswitte Betula utilis Doorenbos of Jacquemontii kunnen een straf accent leggen.

7

8 Een fijne kerst en een prettig eindejaar gewenst! Voor meer info over deze nieuwsbrief kan je steeds bij Atelier Artisjok terecht (0495/ ). Komt deze nieuwsbrief niet goed door, of verschijnt één en ander niet zoals het hoort, laat het ons dan weten. Inhoudelijke opmerkingen zijn eveneens welkom. Vind je de nieuwsbrief interessant, stuur deze dan door naar gelijkgezinden die nog niet met Atelier Artisjok vertrouwd zijn. Op onze site kan iedereen vrijblijvend intekenen op de nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief verschijnt half januari. Peter en Katelijne

Hoe een zwembad integreren in de tuin?

Hoe een zwembad integreren in de tuin? NIEUWSBRIEF 66 maart 2013 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster BOMEN Uit een dagboek van een groepsleidster Dit artikel is in 5 delen verschenen in Mensen-Kinderen mei en september 1999 en januari, maart en mei 2000. Mensen-Kinderen, tijdschrift voor Jenaplanonderwijs,

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2015

Nieuwsbrief maart 2015 Het tuinseizoen in 2015 is weer begonnen. In week 4 van dit jaar hebben we stagiaires aan het werk gehad. In die week vroor het s nachts en hierdoor was het overdag lang koud om buiten fijn te kunnen werken.

Nadere informatie

Plant populieren, zij sparen en sieren!

Plant populieren, zij sparen en sieren! Plant populieren, zij sparen en sieren! De geschiedenis van de populier volgens een kenner van de oude stempel Foto: Stichting Probos Ondanks de aanmoedigingen tot populierenaanplant loopt het cijfer van

Nadere informatie

Niet alleen om klompen van te maken!

Niet alleen om klompen van te maken! Niet alleen om klompen van te maken! Populier heeft zich allang opnieuw uitgevonden, maar is nog niet door iedereen herontdekt Uit populierenhout zijn eeuwenlang klompen gemaakt. Zowel klompen als populieren

Nadere informatie

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ]

Groene thee soorten. Chinese thee. [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Groene thee soorten Chinese thee [ Pu Erh - Yunnan Tuocha ] Deze thee werd een aantal jaren geleden aan ons geïntroduceerd door een Parijse leermeester: Dominique Coquelle, die een groot deel van zijn

Nadere informatie

Heb je ze nog alle vijf?

Heb je ze nog alle vijf? Heb je ze nog alle vijf? Programma voor 2de en 3de kleuterklas & 1ste graad basisonderwijs Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: De gids 4 Hoofdstuk 3: Ontwikkelingsdoelen kleuters 5 3.1 Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

OPDRACHT 2: HET BOS DAT HOORT EN ZIET GEHAKTBALLENBOOM

OPDRACHT 2: HET BOS DAT HOORT EN ZIET GEHAKTBALLENBOOM JHERONIMUS BOSCH Jheronimus van Aken werd waarschijnlijk omstreeks 1450 in 's Hertogenbosch geboren. Alleen zijn sterfjaar staat vast: 1516. Hij werkte zijn hele leven als schilder in het atelier van zijn

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

28 natuur werkt! groei & bloei 29

28 natuur werkt! groei & bloei 29 Groei kan alleen plaats vinden vanuit verbondenheid met waar je vandaan komt. Als je vooruit wil komen zonder gebruik te maken van de geschiedenis ben je als een snijbloem, zonder wortels. [Jeroen Heindijk]

Nadere informatie

B A M B O E C A T A L O G U S

B A M B O E C A T A L O G U S 2 B A M B O E C A T A L O G U S 2009 Ontwerp en tekst: Hans Prins Fotografie en aquarel: Anki Heinecke Hans Prins Copyright 2009: De Groene Prins SPECIAAL voor mensen die houden van avontuurlijk tuinieren

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina. Inleiding 1. Woordspin 2. Rubrieken 3

Inhoudsopgave. Pagina. Inleiding 1. Woordspin 2. Rubrieken 3 Linde van den Anker Inhoudsopgave Pagina Inleiding 1 Woordspin 2 Rubrieken 3 H1 Het ontstaan van haar 4, 5 H2 De eigenschappen van haar 6, 7 H3 De verzorging van haar 8, 9 H4 Het gebruik van haar 10, 11

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

coverfoto: Banana Moon V.U.: Evolution Media Group, Vlasstraat 17-8710 Wielsbeke

coverfoto: Banana Moon V.U.: Evolution Media Group, Vlasstraat 17-8710 Wielsbeke coverfoto: Banana Moon V.U.: Evolution Media Group, Vlasstraat 17-8710 Wielsbeke Infoblad over Gezond Leven - 1ste jaargang - nummer 4 - september 2004 Afgiftekantoor: 8500 Kortrijk 1-2 P408659 Verschijnt

Nadere informatie

Naaldbossen in Nederland

Naaldbossen in Nederland Naaldbossen in Nederland Bedreigde levensgemeenschappen N ederl andse M ycologische V ereniging De Goudvinkzwam groeit op verrotte stronken van naaldbomen, vooral Fijnspar en dennen. De laatste decennia

Nadere informatie

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ...

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ... Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN... HET JAARTHEMA VOOR 2010. Elk jaar geeft de VN (=Verenigde Naties) een thema aan een jaar. De Verenigde Naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Ze willen

Nadere informatie

Kruiden en etherische oliën. als ondersteuning. Voor Lklwil7él door Mieke Véll7zol7hovel7 (berbonst)

Kruiden en etherische oliën. als ondersteuning. Voor Lklwil7él door Mieke Véll7zol7hovel7 (berbonst) Kruiden en etherische oliën als ondersteuning Voor Lklwil7él door Mieke Véll7zol7hovel7 (berbonst) Algemene reiniging van het lichaam: Drinken van : zuiver, niet koolzuurhoudend water, infuus van Goudsbloem

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Luis in je haar? Kammen maar!

Luis in je haar? Kammen maar! Luis in je haar? Kammen maar! Informatie over hoofdluis Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een

Nadere informatie

Van akker tot bakker

Van akker tot bakker Meetjesland Landbouw en gezonde voeding 3de graad 2de graad ASO 7 Van akker tot bakker Het bedrijf Etienne Hamerlinck en Linda Dellaert Meerbeke 11-9940 Evergem Linda is een opgewekte boerin die maar al

Nadere informatie

De kasteeltuin in Oud-Valkenburg De kasteeltuin in Oud-Valkenburg (tot voor kort heemtuin SJLOENS-HEIM) is gelegen naast de molen van kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg. De tuin heeft als doel om het publiek

Nadere informatie

Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle.

Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle. Geachte ouder(s), Betreft: luizencontrôle. Vandaag zijn er bij uw zoon/dochter (dode) neten/hoofdluis geconstateerd door de luizenbrigade. Dit is geen reden geweest om hem/haar op te laten halen, maar

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

Het kleine bijenboek

Het kleine bijenboek Het kleine bijenboek Joh. A. Joustra bron. De Phoenix, Goes 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/jous005klei01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Joh. A. Joustra 3 Inleiding. Dit werkje

Nadere informatie

basisschool WWW.VOORKOM.NL

basisschool WWW.VOORKOM.NL UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud Inleiding 3 Les 1: Roken en Blowen 4 Roken: de werking 4 Lichamelijke en geestelijke verslaving 5 Blowen

Nadere informatie

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust!

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust! Ban allergische reacties uit de slaapkamer Vezeltechnologie voor hoofdkussens Gezond slapen met natuurlijke grondstoffen Rust in je actieve leven Alle vulmaterialen op een rij 2 3 5 7 4 Hoofdkussens voor

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Samenvatting Krachten Als je kracht uitoefent op een voorwerp, reageert dat altijd op dezelfde manier. Enkele belangrijke krachten zijn de volgenden. Zwaartekracht: de

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

Ga jij mee op schattenjacht?

Ga jij mee op schattenjacht? EUROPESE ACADEMIE voor natuurlijke gezondheidszorg Antwerpen Gent Leuven Maastricht Ga jij mee op schattenjacht? Dit is het verhaal van een dozijn kruiden. Karen Remans Academiejaar 2011-2012 Eindwerk,

Nadere informatie