De weerstand = hoe goed je lichaam ziekte kan voorkomen. Als je weinig weerstand hebt, word je snel ziek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De weerstand = hoe goed je lichaam ziekte kan voorkomen. Als je weinig weerstand hebt, word je snel ziek."

Transcriptie

1 WS thema leerblad De hulpverlening = het helpen van mensen met problemen. De lichaamsverzorging = hoe je voor je lichaam zorgt. De weerstand = hoe goed je lichaam ziekte kan voorkomen. Als je weinig weerstand hebt, word je snel ziek. De spijsvertering = wat je maag en je darmen doen met het eten dat je hebt gegeten. Sommige delen van het eten blijven in je lichaam, andere delen poep je weer uit. De ledematen = je benen en armen. De smaakpapil = een smaakpapil zorgt ervoor dat je kunt proeven hoe iets smaakt. Verstuiken = een deel van je lichaam verkeerd bewegen. Daardoor gaat het pijn doen. Bijvoorbeeld: je pols verstuiken. Revalideren = dingen opnieuw leren na een ongeluk of ziekte. Bijvoorbeeld: opnieuw leren lopen. Uitzieken = rustig aan doen tot je weer helemaal beter bent. Het orgaan = een deel van het lichaam. Bijvoorbeeld: je maag. De smaakpapil = een smaakpapil zorgt ervoor dat je kunt proeven hoe iets smaakt. Het dieet = bepaalde regels over wat je moet eten en wat je niet mag eten. Bijvoorbeeld: een dieet omdat je wilt afvallen. 7.2 De bekeuring = een ander woord voor de boete. Je moet geld betalen, omdat je iets verkeerd hebt gedaan. De smokkelaar = iemand die stiekem spullen, geld of mensen in een land brengt. De rechtspraak = een rechter beslist of iemand schuldig is of niet en hoe hoog de straf is die iemand krijgt. De deskundige = iemand die veel verstand van iets heeft. De wijkagent = de politieagent van een wijk. De waterbeheersing = mensen kunnen regelen hoeveel water er ergens is. Bijvoorbeeld: als er teveel water is, water weg laten lopen.

2 De milieuvervuiling = als er stoffen in de natuur komen, die niet goed zijn voor de natuur. Bijvoorbeeld: uitlaatgassen van auto s. Handhaven = ervoor zorgen dat iets zo blijft als het was. Aanklagen = naar de politie gaan en zeggen dat iemand iets verkeerd heeft gedaan. Smokkelen = stiekem spullen, geld of mensen in een land brengen. De rechtspraak = een rechter beslist of iemand schuldig is of niet en hoe hoog de straf is die iemand krijgt. 7.3 Het incident = een gebeurtenis die niet leuk is. Het gezag = een of meer mensen die de baas zijn. Wettig = als in de wet staat dat iets zo is. Strafbaar = als iets niet mag. Je krijgt straf als je het toch doet. Het bevel = als iemand zegt wat je moet doen. Je moet het doen. Controleren = kijken of alles klopt. Benoemen tot = iemand een baan geven. Bijvoorbeeld: iemand benoemen tot burgemeester. Het bevel = als iemand zegt wat je moet doen. Je moet het doen. Het incident = een gebeurtenis die niet leuk is. De invoerrechten = geld dat je moet betalen als je iets mee wilt nemen over de grens. Je kunt een woord ook uitleggen met een woord dat het tegengestelde betekent. Legaal = als in de wet staat dat iets mag, is het legaal. Illegaal = als in de wet staat dat iets niet mag, is het illegaal. Medeplichtig = als je mee hebt gedaan aan iets wat niet mag. Iets aangeven = als je over de grens gaat, dan moet je het vertellen als je bepaalde spullen in je koffer hebt. Bijvoorbeeld: sigaretten. Droevig is het tegengestelde van vrolijk.

3 7.4 De bloeduitstorting = een blauwe plek. Dit komt doordat er bloed onder de huid komt. Er is dan een adertje stuk. Insmeren = iets op je lichaam smeren en in de huid wrijven. Behandelen = proberen om iemand die ziek is te genezen. Verdoven = zorgen dat iemand geen pijn heeft. De huidspecialist = iemand die veel verstand heeft van de huid. De hygiëne = hoe schoon iets is. De uitslag = bultjes of vlekjes op je huid. Je kunt uitslag krijgen als je ergens allergisch voor bent. De injectie = een spuit die je krijgt van een arts. In de spuit zit een medicijn. De bloeddruk = de druk van het bloed. De complicatie = als er onverwacht iets gebeurt, bijvoorbeeld bij een operatie. De porie = een kleine opening in de huid. Hierdoor kun je zweten. 7.5 De yoga = oefeningen waardoor je kunt ontspannen. Bijvoorbeeld: meditatie en ademhalingsoefeningen. De bezinning = goed over iets nadenken. De hinder = iets waar je last van hebt. Het gemak = iets dat gemakkelijk gaat. Hardnekkig = iets dat niet gemakkelijk te veranderen is. Comfortabel = fijn, prettig. Uitgestrekt = als iets over een grote oppervlakte is verspreid, bijvoorbeeld: een uitgestrekt weiland. Uitwendig = aan de buitenkant van je lichaam. Comfortabel = fijn, prettig Inwendig = aan de binnenkant, in je lichaam.

4 Medisch = alles wat te maken heeft met artsen en ziekte. Rustgevend = waar je rust van krijgt. 7.6 De kwal = een doorzichtig zeedier. Een kwal heeft de vorm van een halve bol met glibberige slierten. De zeester = een zeedier dat de vorm heeft van een ster. De hyena = een roofdier uit Afrika. Een hyena lijkt op een grote hond. De poema = een roofdier uit Amerika. Een poema lijkt op een grote kat. Het schiereiland = een eiland dat met een klein stukje grond aan het vaste land vastzit. Het lagedrukgebied = als er in de lucht een lagedrukgebied is, dan is er veel bewolking en regen. Het hogedrukgebied = als er in de lucht een hogedrukgebied is, dan is er veel zon en weinig regen. Het kustgebied = het gebied vlakbij de zee. Afbakenen = bij een gebied aangeven wat de grenzen zijn. Uittesten = iets uitproberen, kijken of het goed werkt. Overwinteren = in de winter een tijd naar een warm land gaan. Vergaan = helemaal verdwijnen. Er blijft niets meer van over.

5 8.1 Schitterend = heel erg mooi. Gedurende = tijdens. Opzichtig = een ander woord voor opvallend. Charmant = iemand is charmant als hij aardig is en leuk om mee om te gaan. Iets is charmant als het er mooi uitziet. Zuiveren = zuiver, helemaal schoon maken. Filteren = iets door een filter halen. Zo kun je bepaalde delen van een stof scheiden van andere delen. Bijvoorbeeld: grote delen van kleine delen scheiden. Schijnen = licht uitstralen. Fonkelen = lichtjes uitstralen die heel snel bewegen. De glans = als licht op een glad voorwerp valt en wordt weerkaatst. De lichtflits = een felle, korte lichtstraal die je opeens ziet. Continu = de hele tijd door, constant. Omstreeks = rond een bepaalde tijd. 8.2 Het dozijn = twaalf. Een dozijn appels is twaalf appels. De kudde = een groep dieren die samen leeft. Bijvoorbeeld een kudde kamelen.\ Massaal = met heel veel mensen tegelijk. Individueel = ieder apart. Enkelvoudig = als het uit één deel bestaat. Meervoudig = als het uit meer dan één deel bestaat. Verminderen = als iets steeds minder wordt. Verdubbelen = als iets twee keer zo veel wordt. De ton = honderdduizend: Het biljard = miljoen keer een miljard, duizend keer een biljoen

6 Het overschot = dat wat er over of te veel is. 8.3 De vallende ster = een stuk steen uit de ruimte dat bij de aarde in de buurt komt. De steen wordt verbrand en daardoor zie je een streep licht. Het zonnestelsel = een ster met planeten en manen die om die ster heen draaien. De zon is ook een ster. De aarde en een aantal andere planeten draaien om de zon heen. Dat is ons zonnestelsel. Het alternatief = een andere keuze. Bijvoorbeeld: We kunnen nu gaan rekenen. Het alternatief is dat we nu taal gaan doen. Het proces = hoe iets verandert of verloopt. Het effect = wat het resultaat is van iets. De straling = als bijvoorbeeld licht wordt uitgezonden. De cyclus = een periode van een aantal gebeurtenissen die steeds terugkomen. Bijvoorbeeld: de cyclus van zomer - herfst - winter - lente. De sterrenwacht = bij de sterrenwacht worden de sterren en de planeten bekeken en bestudeerd. De sterrenhemel = een hemel met sterren. 's Nachts kun je de sterrenhemel goed zien. De consequentie = een ander woord voor het gevolg. De trilling = het trillen van iets. Het beweegt dan heel snel heen en weer. Het firmament = een ander woord voor de hemel. 8.4 Verliefd zijn = iemand heel erg leuk vinden. Je bent dan heel graag samen. Het uitmaken = als je niet meer verliefd bent, dan maakt je het uit met iemand. Je hebt dan geen verkering meer. De schemering = als het licht of donker begint te worden. 's Ochtends als de zon opkomt, schemert het en 's avonds als de zon ondergaat weer. De romantiek = mooie dingen waar je bij weg kan dromen.

7 Ontaarden = steeds erger worden, uit de hand lopen. Verstrijken = voorbij gaan (van tijd). Een hart van goud hebben = als je een goed mens bent en het beste voor anderen wil, dan heb je een hart van goud. Een oogje op iemand hebben = als je iemand heel erg leuk vindt en een beetje verliefd bent op die persoon, dan heb je een oogje op hem of haar. Schemeren = langzaam licht of donker worden. Dit gebeurt als de zon opkomt en als de zon ondergaat. Iemand iets op het hart drukken = heel duidelijk zeggen dat iemand iets moet doen of niet moet doen. 8.5 Het zonnepaneel = platen die de stralen van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit. Dit is een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. De windmolen = een molen die wind opvangt en omzet in elektriciteit. Dit is een milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. De spaarlamp = een lamp die weinig elektriciteit nodig heeft. Een spaarlamp is goed voor het milieu. De compost = mest van bijvoorbeeld plantenresten. Verdelgen = iets helemaal stuk maken, zodat het er niet meer is. Verontreinigen = iets in de natuur vuil maken met stoffen die slecht zijn voor de natuur. Bijvoorbeeld: de olie verontreinigt de zee. Chemisch = als er scheikundige stoffen in zitten, is het chemisch. Bijvoorbeeld: een chemisch toilet. Milieubewust = als je probeert om zo weinig mogelijk te doen wat niet goed is voor het milieu. Bijvoorbeeld: zo weinig mogelijk water gebruiken. Natuurlijk = alles wat uit de natuur komt en niet door mensen is gemaakt. De energiebron = een bron waaruit je energie kunt halen. Energie kan worden omgezet in elektriciteit. Bijvoorbeeld: een windmolen.

8 De spaarlamp = een lamp die weinig elektriciteit nodig heeft. Een spaarlamp is goed voor het milieu. Ecologisch = als er rekening wordt gehouden met de natuur, milieuvriendelijk. Energiezuinig = als het weinig energie nodig heeft. 8.6 De ram = een mannetjesschaap is een ram. Het lam = een jong schaap is een lam. Iets over hebben voor = het niet erg vinden dat het je iets kost of dat je er iets voor moet doen. De herbivoor = een dier dat bijna alleen planten eet. Zich inzetten voor = je best doen voor iets. De carnivoor = een dier dat bijna alleen vlees eet. De omnivoor = een dier dat planten en vlees eet. De herbivoor = een dier dat bijna alleen planten eet. De ooi = een vrouwtjesschaap is een ooi. De schaapskooi = een ruimte waar schapen zijn als ze niet buiten lopen. De schaapsherder = een man die op de schapen past en voor ze zorgt.

Thema 8 Licht. 1. Het licht van de dag, veroorzaakt door het schijnen van de zon; het zonlicht. 2. Het zonlicht 2. Het licht van de zon.

Thema 8 Licht. 1. Het licht van de dag, veroorzaakt door het schijnen van de zon; het zonlicht. 2. Het zonlicht 2. Het licht van de zon. Les 8.1. Het licht 1.Het daglicht 1. Het licht van de dag, veroorzaakt door het schijnen van de zon; het zonlicht. 2. Het zonlicht 2. Het licht van de zon. 3. De glans 3. Een spiegeling op een gladde ondergrond,

Nadere informatie

Thema 7 Vrije tijd. 1.Regels die zeggen wat je wel mag eten en wat niet, bijv. omdat je ziek bent of omdat je wil afvallen.

Thema 7 Vrije tijd. 1.Regels die zeggen wat je wel mag eten en wat niet, bijv. omdat je ziek bent of omdat je wil afvallen. Les 7.1 Te dik? Strategie om betekenis woorn te vinn: samenstelling tekening Herkennen het grondwoord of stam. 1.Het dieet 1.Regels die zeggen wat je wel mag eten en wat niet, bijv. omdat je ziek bent

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7.

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7. Sterren inhoud 1. Overal sterren 3 2. Wat is een ster? 4 3. Het leven van een ster 5 4. Een ster dichtbij 6 5. De zon 7 6. Sterren en kleuren 8 7. Een vallende ster 9 8. De melkweg 10 9. Verrekijkers en

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8.

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8. De maan 1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan 10 7. Maanweetjes 11 8. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Beestige bundel van: 1

Beestige bundel van: 1 Beestige bundel van: 1 2 Ordening van organismen organisme = een levend wezen, iets wat leeft. Er zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen. Om een overzicht te krijgen worden deze organismen

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ

Nadere informatie

Thema 5 Aarde in het heelal

Thema 5 Aarde in het heelal Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 5 Aarde in het heelal Samenvatting Van binnen naar buiten De aarde is een grote bol van steen en ijzer. Deze bol heeft verschillende lagen. Binnenin de aarde

Nadere informatie

Lesbrief 6. Herhaling thema.

Lesbrief 6. Herhaling thema. Thema Gezondheid Lesbrief 6. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 1, 2, 3, 4 en 5. Vragen beantwoorden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

Jij en energie: zonne-energie

Jij en energie: zonne-energie De oneindige bron: Zonne-energie Passieve zonne-energie Een soort zonne-energie zal je al snel kunnen bedenken en dat is passieve zonne-energie. Passieve zonne-energie is energie waar je niets voor hoeft

Nadere informatie

= het been dat links aan je lichaam zit. = het stukje van je lichaam waar het eten in terecht komt en waar het fijn gemaakt wordt.

= het been dat links aan je lichaam zit. = het stukje van je lichaam waar het eten in terecht komt en waar het fijn gemaakt wordt. Woordenschat blok 7 gr5 Les 1 Het rechterbeen Het linkerbeen De maag De longen Het middel Het sleutelbeen De verpleegster Het verband = het been dat rechts aan je lichaam zit. = het been dat links aan

Nadere informatie

De ruimte. Thema. Inhoud

De ruimte. Thema. Inhoud Thema De ruimte Inhoud 1. Het heelal 2. Het ontstaan van het heelal en het zonnestelsel 3. Sterren en sterrenstelsels 4. De zon 5. De planeten van ons zonnestelsel 6. De stand van de aarde de maan de zon

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Les 6. Herhaling thema.

Les 6. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 6. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 1, 2, 3, 4 en 5. Vragen beantwoorden. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het Samenvatting door R. 1946 woorden 10 maart 2016 7 37 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Bio samenvatting H9 9.1 WAT WORDT ER BINNENIN JE LICHAAM GEREGELD? Je lichaam probeert vanbinnen om constant

Nadere informatie

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen

Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen Waarom? Waarom? 3 1. Waarom heeft een zebra witte en zwarte strepen? 4 2. Waarom worden bladeren in de herfst geel en oranje? 5 3. Waarom hebben leeuwen manen? 6 4. Waarom slaapt je arm of been soms? 7

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

bij een examen de antwoorden van iemand anders proberen te lezen en te gebruiken

bij een examen de antwoorden van iemand anders proberen te lezen en te gebruiken Woordenlijst Thema 3 aandoen aankomen aanraden aantrekken afkijken aflopen afsluiten afzeggen aldus ANWB (de) behoren tot bewolkt bibberen blauw van de kou blazen bliksem (de) botsen branden deskundige

Nadere informatie

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt.

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill?

Te veel UV-straling verbrandt je huid, op zonnige dagen gaat dat heel snel! Misschien wel net zo snel als een groentenschotel onder de grill? vergelijk jouw data Sneeuw reftecteert tot 80 % van UV-straling. Dan verbrand je dus extra snel, van alle kanten! Goed Insmeren met zonnebrandcrème tijdens de wintersport! De meeste UV-straling vangen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Energie Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting Grootheid Energie; eenheid Joule afkorting volledig wetenschappelijke notatie 1 J 1 Joule 1 Joule 1 J 1 KJ 1 KiloJoule 10 3 Joule 1000 J 1 MJ 1 MegaJoule

Nadere informatie

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad

HET BESTE MEDICIJN TER WERELD antwoordblad Opdracht 1 Weet jij waar je poep en plas blijft nadat je hebt doorgetrokken?. Bijvoorbeeld. Het verdwijnt in het riool. Dan gaat het naar de waterzuiveringsinstallatie. Wat is je eerste indruk van de sanitaire

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Informatie voor patiënten F0229-1011 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

werkbrief contractwerk

werkbrief contractwerk werkbrief contractwerk opdracht mag moet samenwerken? 1. over mensen, dieren en planten 30' 1-2-3 2. windkracht ' 1-2-3 3. geluid ' 1-2-3 4. licht ' 1-2-3 5. bodem ' 1-2-3 biotoopstudie : bos contractwerk

Nadere informatie

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen

Hoofdstuk 8. Samenvatting. 8.1 Sterren en sterrenhopen Hoofdstuk 8 Samenvatting Een verlaten strand en een onbewolkte lucht, zoals op de voorkant van dit proefschrift, zijn ideaal om te genieten van de sterren: overdag van de Zon de dichtstbijzijnde ster en

Nadere informatie

Een beginners handleiding om koel te blijven.

Een beginners handleiding om koel te blijven. Een beginners handleiding om koel te blijven. Alles wat je moet weten om koel te blijven: - Omdat het goed is voor je gezondheid. - Omdat je er geld meer kunt besparen. INHOUD 1. Introductie 2.1. Zelf

Nadere informatie

inhoud 1. Allemaal de kiebels 2. De bult 3. Kiebels in mijn haar 4. De kwal 5. De brandnetel 6. Huisdieren 7. Vlooien 8. Hooikoorts 9.

inhoud 1. Allemaal de kiebels 2. De bult 3. Kiebels in mijn haar 4. De kwal 5. De brandnetel 6. Huisdieren 7. Vlooien 8. Hooikoorts 9. Jeuk inhoud 1. Allemaal de kiebels 3 2. De bult 4 3. Kiebels in mijn haar 5 4. De kwal 6 5. De brandnetel 7 6. Huisdieren 8 7. Vlooien 9 8. Hooikoorts 10 9. Filmpjes 11 Pluskaarten 12 Bronnen 14 Colofon

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Renografie Renografie. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Kindergeneeskunde Onderzoek van de dikke darm Coloscopie Afspraak Dag en datum:... dag... Tijd: Waar:... uur. afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. Uw kind wordt binnenkort

Nadere informatie

Project Milieu-Kringloop. Week 1ABC: De leefomgeving

Project Milieu-Kringloop. Week 1ABC: De leefomgeving Project Milieu-Kringloop. Week 1ABC: De leefomgeving Info: De leefomgeving Jij bent thuis, op school of ergens anders. Al die plekken samen zijn jouw leefomgeving, jouw milieu. Dieren hebben ook een leefomgeving.

Nadere informatie

opdracht 1 opdracht 2 opdracht 3 opdracht 4 Beweging en voeding Leven en waarnemen Welke woorden horen bij elkaar?

opdracht 1 opdracht 2 opdracht 3 opdracht 4 Beweging en voeding Leven en waarnemen Welke woorden horen bij elkaar? opdracht 1 opdracht 2 Leven en waarnemen Welke woorden horen bij elkaar? Oor proeven Oog voelen Tong luchttrillingen Huid ruiken Neus lens Beweging en voeding Welk woord past bij de zin? Kies uit: vitamines

Nadere informatie

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8)

antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal primair onderwijs (groep 7-8) onzichtbaar leven In dit document vindt u de vragen uit het Micropia-opdrachtenboekje voor de bovenbouw van het primair

Nadere informatie

Opmerking voor de docent. Dieren determineren. Werkwijze

Opmerking voor de docent. Dieren determineren. Werkwijze Opmerking voor de docent. Verspreid door het lokaal ongeveer 30 dieren met een nummer en de naam van de soort. Gebruik preparaten, opgezette dieren eventueel platen. Vermeld eventueel bij het dier enkele

Nadere informatie

Het leven van Kant, van Hegel

Het leven van Kant, van Hegel Het leven van Kant, van Hegel Alsof hij elke dag een beslissing neemt die zo goed is als wanneer hij zijn hele leven daarover had kunnen nadenken. Het leven van Kant, van Hegel, de dagen van het leven

Nadere informatie

Anaal fissuur. Kloofje of scheurtje in de anus. mca.nl

Anaal fissuur. Kloofje of scheurtje in de anus. mca.nl Anaal fissuur Kloofje of scheurtje in de anus mca.nl Inhoudsopgave Wat is een anaal fissuur? 3 Hoe ontstaat een anaal fissuur? 3 Onderzoek en behandeling in MCA 4 De ingreep 6 Wat kunt u na de ingreep

Nadere informatie

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2015 Ds. W.E. den Hertogschool Lichtjes, lichtjes overal Kerstfeest is het nu Jezus is geboren Zeggen zij aan U Groep 1/2 Welkom Kim & Jake Openingsgebed Gebed door groep 6 (1) Lieve Here God,

Nadere informatie

Groeihormonen test. De Argininetest

Groeihormonen test. De Argininetest Groeihormonen test De Argininetest 2 Inhoudsopgave Wat doen hormonen?...6 Vóór de Argininetest...7 Hoe doen we een Argininetest?...8 Na de Argininetest...9 De uitslag...9 Tips... 10 Complicaties... 11

Nadere informatie

2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord.

2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord. Auditieve taaloefeningen bij het onderwerp: Max en de toverstenen. 1. Auditieve Analyse: A: Eén en twee lettergrepen. B: Drie of meer lettergrepen. 2. Auditieve Sinthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Broeikaseffect

Praktische opdracht Economie Broeikaseffect Praktische opdracht Economie Broeikaseffect Praktische-opdracht door S. 1631 woorden 7 april 2015 4 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie De economische kijk op het broeikaseffect.

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1

Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 Woordenschat - memory Taal Actief groep 4 Thema 3 Les 1 de berg Is een hoog stuk land. Soms ligt er sneeuw bovenop. de top Het hoogste stukje van de berg. Hoger kun je niet klimmen. de beek Dit is een

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden.

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. Lees de uitleg over de zwaartekracht. Zwaartekracht Je zit onder een boom, en dan opeens. boem een appel op je hoofd, hoe kan dat?? Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. En

Nadere informatie

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 Onderhoudsplan Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 E-Mail: info@aquaja.nl Website: www.aquaja.nl ONDERHOUD AQUARIUMSTELLINGEN:

Nadere informatie

sedatie met lachgas bij kinderen

sedatie met lachgas bij kinderen patiënteninformatie sedatie met lachgas bij kinderen Binnenkort ondergaat uw kind een behandeling en wordt met lachgas in een lichte slaap gebracht. Wat is lachgas en hoe werkt het? Hoe bereidt uw kind

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Echografisch onderzoek van de buik

Echografisch onderzoek van de buik Echografisch onderzoek van de buik Echografisch onderzoek van de buik In deze folder geven wij u meer informatie over het echografisch onderzoek van uw buik. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

Ik in het ziekenhuis

Ik in het ziekenhuis Ik in het ziekenhuis Dit boek is van: (ook voor Lara) Uitgegeven door de Förderverein Tumor- und Leukämiekranke Kinder E.V. D- Mainz Geprint door: Idee en tekeningen: Teksten: Adviserend arts: Dit boek

Nadere informatie

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Sigmoïdscopie.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Sigmoïdscopie. Maag-, Darm- en Leverziekten Sigmoïdscopie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een sigmoïdscopie?... 3 Voorbereidingen... 3 Medicijngebruik... 4 Het onderzoek... 4 Tijdsduur... 5 Risico s en complicaties...

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Excisie (het wegsnijden van een huidafwijking)

Excisie (het wegsnijden van een huidafwijking) Excisie (het wegsnijden van een huidafwijking) Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Excisie (het wegsnijden van een huidafwijking)

Nadere informatie

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie)

H.64920.1014. Onderzoek van de maag (Gastroscopie) H.64920.1014 Onderzoek van de maag (Gastroscopie) 1 Inleiding Uw arts heeft u voorgesteld om bij u een maagonderzoek (gastroscopie) te doen. U krijgt een gastroscopie om meer te weten te komen over de

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

1. Start. Thema onderw erp. op (datum)

1. Start. Thema onderw erp. op (datum) WO schema niveau 1 en 2 Volg 2014-2015 Thema onderw erp 1. Start kerndoel 1.1.1 Vraagt uit zichzelf om een pleister of een andere medische handeling voor een medeleerling 1.1.2 Geeft bij ziekte aan waar

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Werkbladen In NEMO. Zoeken naar leven. Naam. School. groep 7-8. Klas

Werkbladen In NEMO. Zoeken naar leven. Naam. School. groep 7-8. Klas Zoeken naar leven groep 7-8 Naam School Werkbladen In NEMO Klas Zoeken naar leven Wat is leven, wat is dood en wat is levenloos? Jij leeft, een plant leeft en een hond ook. Een steen leeft niet. Maar leeft

Nadere informatie

Feest. Herfst. Thema onderw erp. op (datum)

Feest. Herfst. Thema onderw erp. op (datum) WO schema niveau 1 en 2 Stbk 2014-2015 Thema onderw erp Feest kerndoel 6.2.1 Vertelt waarom er prullenbakken in een park of op straat staan 19.1.1 Gebruikt de begrippeneergisteren, overmorgen, nu,straks

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg

Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg Carpaal tunnelsyndroom Behandeling door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0695 Wat is het carpaal tunnelsyndroom? Het carpaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Dierproeven

Spreekbeurt Nederlands Dierproeven Spreekbeurt Nederlands Dierproeven Spreekbeurt door een scholier 1553 woorden 31 oktober 2002 7,2 110 keer beoordeeld Vak Nederlands Geschiedenis proefdiergebruik De eerste proeven werden al gedaan rond

Nadere informatie

LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD

LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD LYRICS EP1 BEGRIJP ME NIET VERKEERD Ik ken je tranen en je wensen En je drift om door te gaan Ik ken je afgunst en je twijfel En wat je denkt als je ontwaakt Ik ken je lelijkste momenten Zo donker vol

Nadere informatie

Prehistorie (van tot )

Prehistorie (van tot ) Prehistorie (van tot ) Oerknal of Big Bang We bekijken samen twee korte filmpjes. Waarover gaan deze filmpjes? - - Wat is de Oerknal? Maak een woordspin met alles waaraan jij denkt als je het woord Oerknal

Nadere informatie

Als t zonlicht gaat verdwijnen

Als t zonlicht gaat verdwijnen Als t zonlicht gaat verdwijnen Als t zon licht gaat ver dwij nen, ga dan, mijn lamp je, schij nen. Mijn licht, doordring don k re nacht. O, lamp je, schijn en de houd de wacht. Elf november Elf no dat

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie De Afdeling Nucleaire geneeskunde Algemene informatie Informatie over uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde U bent doorgestuurd naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Orbis Medisch Centrum

Nadere informatie

Help, ik moet naar het ziekenhuis!

Help, ik moet naar het ziekenhuis! Help, ik moet naar het ziekenhuis! Tips voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ziekenhuismedewerkers Inhoud Inleiding Informatie over het ziekenhuis 1 Hoofdstuk 1 Een bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Inwendig onderzoek onder narcose bij gynaecologische kanker

Inwendig onderzoek onder narcose bij gynaecologische kanker Gynaecologie Inwendig onderzoek onder narcose bij gynaecologische kanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Voorbereiding... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Gesprek verpleegkundige gynaecologische

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. ENERGIE Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Jongelui!

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

17Spierklachten en ontstekingen

17Spierklachten en ontstekingen DC 17Spierklachten en ontstekingen 1 Inleiding Pijn aan je spieren is meestal niet ernstig, maar wel lastig. Het is vaak te voorkomen en er is zeker iets aan te doen. We behandelen een aantal klachten.

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie

Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht Maatschappijleer Perceptie Opdracht door Dagmar 2015 woorden 5 april 2018 8,5 1 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Perceptie Opdracht A Bob deed mee aan de marathon. Hij was zich al weken aan

Nadere informatie

Inleiding. Wat houdt een clonidinetest in? Infuus

Inleiding. Wat houdt een clonidinetest in? Infuus Clonidinetest Kindergeneeskunde Beter voor elkaar 2 Inleiding Een onderzoek in een ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Via deze folder willen wij u en uw kind informeren over de voorbereiding

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting branders luchttoevoer brandstoftoevoer koelwater condensator stoomturbine generator transformator regelkamer stoom water ketel branders 1 Energiesoort Omschrijving

Nadere informatie