ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College"

Transcriptie

1 SPORT Opleidingen ZW 3-3 Sport en bewegen Graafschap College

2 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je het een uitdaging om mensen te leren bewegen en te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Beantwoord jij deze vragen met ja? Dan ben je geschikt voor een beroep in de wereld van sport en bewegen! Een gezonde leefstijl, sport en bewegen wordt in onze samenleving steeds belangrijker. Wil je in de sportwereld aan het werk dan moet je niet alleen sportief, maar ook communicatief en sociaal vaardig zijn. Verder is het belangrijk dat je kunt samenwerken en mensen kunt motiveren. Ook wordt van je verwacht dat je flexibel bent en snel kunt improviseren. Jij maakt de kinderen watervrij Gerard Rauw heeft de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2) afgerond en daarin de specialisatie Lifeguard gedaan. Hij volgt momenteel de opleiding Sport- en bewegingsleider (niveau 3) met als keuzevak allround zwembadmedewerker. Gerard: In het tweede leerjaar kon ik de keuze maken tussen fitness of zwemmen. Ik heb voor zwemmen gekozen. Ik vind het leuk om mensen iets te leren op het gebied van bewegen. Vooral het lesgeven aan kinderen vind ik leuk. Jij bent dan degene die de kinderen watervrij maakt en zorgt dat ze vertrouwd raken met het water, zodat ze uiteindelijk durven te zwemmen. Gerard heeft stagegelopen bij Het Zwemcentrum in Westervoort. Daar heeft hij ook de specialisatie Lifeguard afgerond. Dat was een uitdagende maar lonende stage, vertelt Gerard. Tijdens mijn stage heb ik lesgegeven aan een jongen met een afwijking aan beide benen. Hij had daardoor moeite met de schoolslag. Uiteindelijk heb ik het hem toch kunnen aanleren. Dat voelde wel als een overwinning en ik kreeg ook veel waardering van zijn ouders. Je moet voor deze opleiding goed met mensen om kunnen gaan en een open houding hebben, want je hebt toch een voorbeeldfunctie. Bij deze opleiding is het ook belangrijk om de technische vaardigheden goed onder de knie te krijgen, want anders wordt het erg lastig om zelf een goed voorbeeld te geven van bijvoorbeeld de verschillende zwemslagen. Dit geldt ook voor de andere specialisaties, zoals skiën, tennis of turnen. De opleiding sport- en bewegingsleider geeft je nog veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen als sportinstructeur. Je kunt eigenlijk alle kanten op met deze opleiding.

3 Wat doe je als sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2)? Je werkt bij een fitnesscentrum, zwembad of in de recreatiebranche en assisteert bij sport- en bewegingsactiviteiten. Je maakt mensen enthousiast, vergroot hun plezier in bewegen en zorgt ervoor dat activiteiten veilig verlopen. Daarnaast observeer je mensen en bekijk je of de activiteit optimaal aansluit bij hun mogelijkheden. Je zet toestellen en spelmaterialen klaar voor geplande sport- en spelactiviteiten. Ook het schoonmaken en onderhouden van het sportcomplex behoort tot je werkzaamheden. Je voert je werk uit onder verantwoordelijkheid van een sport- en bewegingsleider of een sport- en bewegingscoördinator. SPORT- EN BEWEGINGSBEGELEIDERS - assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsbegeleider. Ongeveer de helft van het lesprogramma bestaat uit praktijklessen. De andere helft is gericht op theorie. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie, EHBO en de praktijk en MBO Keuzegids : opleidingen Sport en bewegen Graafschap College al 5 jaar bij Nederlandse top Ieder jaar verschijnt de MBO Keuzegids. Een onafhankelijke gids die de kwaliteit van mbo-opleidingen in Nederland kritisch beoordeelt en vergelijkt. De opleidingen Sport en bewegen van het Graafschap College staan al jaren aan de top. In 2010, 2011 en 2013 stonden ze op de eerste en in 2012 en 2014 op een eervolle tweede plaats. Het oordeel wordt onder andere gebaseerd op tevredenheid van studenten, diplomakansen, kwaliteit van docenten, inhoud van de leerstof, begeleiding, toetsing, stage en schoolorganisatie. Ga voor meer informatie over de MBO Keuzegids naar: In het voorjaar van 2014 onderzocht de onderwijsinspectie de kwaliteit van een van de SB-opleidingen. De beoordeling was zeer positief. Alle onderdelen werden met een voldoende beoordeeld en de kwaliteit van het onderwijs zelfs met een goed. theorie van lesgeven, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap). In het tweede jaar van de opleiding volg je een beroepsgerichte cursus. Het gaat om de cursus Lifeguard voor de zwembadbranche (volgens de eisen van NPZ/NRZ) of de cursus Assistent-medewerker fitnessbedrijf voor de fitnessbranche (volgens de eisen van Fit!vak). Daarnaast leer je de basisvaardigheden van 13 sportvakken, waaronder atletiek, balsporten, bewegen op muziek en zelfverdediging. Ook volg je een reeks modulen die je voorbereiden op een baan binnen de sportieve recreatiebranche.

4

5 Wat doe je als sport- en bewegingsleider (niveau 3)? Je werkt bij een recreatiecentrum, sportvereniging, buitensportonderneming, fitnesscentrum, zwembad, buitenschoolse opvangorganisatie of buurtsportnetwerk en biedt daar zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aan. Je ontwikkelt sport- en bewegingsprogramma s voor diverse doelgroepen en stimuleert mensen om actief met sport en bewegen bezig te zijn. Het organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen behoort ook tot je werkzaamheden. Daarbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. SPORT- EN BEWEGINGSLEIDERS - geven sport- en beweginsinstructies aan verschillende doelgroepen - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsleider. Je krijgt praktijk- en theorielessen. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie en pedagogiek, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap). Binnen de opleiding volg je minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. De programma s en examens van deze keuzevakken zijn afgestemd op de eisen van de betreffende sportbonden of brancheorganisaties. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om, in plaats van een van de aangeboden keuzevakken, een individueel traject te volgen in jouw favoriete sportdiscipline in samenwerking met een bond of branche. De afgelopen jaren zijn individuele trajecten op het gebied van volleybal, handbal, schaatsen, hockey en atletiek aangeboden. Aan een rotswand boven het water, hoe gaaf is dat? Je bent in de zomerperiode twee maanden op een prachtige Franse camping. Je beoefent daar je vak, midden in de natuur aan een rotswand boven het water, waar je omhoog klimt met al je deelnemers, hoe gaaf is dat? Selina Akker (19), vierdejaars Sport en bewegen, kijkt met veel plezier terug op haar buitenlandstage bij Camping Le Ty Nadan in Bretagne van het afgelopen jaar. Ik hou van sporten en kan dat wat ik leer overbrengen op anderen. Ik volg het keuzevak buitensport. Dat betekent dat ik met heel veel verschillende sportdisciplines in aanraking kom. Je leert veel over materialen, technieken en natuurlijk veiligheid. Je hebt een voorbeeldrol, moet enthousiast zijn, de groep goed aanvoelen en mensen goed kunnen motiveren. Als ze klaar is met haar studie wil Selina er graag een jaartje tussenuit : Misschien studeer ik daarna nog verder, maar ik wil eerst wat van de wereld zien. Over een jaar of tien? Dan heb ik een leuke baan als buitensportinstructeur, ergens in Italië of de Pyreneeën, knipoogt ze.

6 Keuzevak Branche/bond Tennisleraar 3 Trainer/coach voetbal jeugd 3 Skileraar (Anwärter) Snowboardleraar Sportleider 3 aangepaste sporten Fitnessinstructeur 3 Zweminstructeur 3 Docent weerbaarheid Outdooranimator 3 Docent bewegen op muziek Sportleider 3 turnen/gymnastiek Sportleider senioren in beweging KNLTB KNVB Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Onbeperkt Sportief Fit!vak NPZ/NRZ Beroepsvereniging Weerbaarheid en Zelfverdediging (BWZ) Vebon AALO KNGU Programma ontwikkeld door de opleiding

7 DE SPORT- EN BEWEGINGSCOÖRDINATOR - heeft een open houding en kan omgaan met lastige vraagstukken - kan goed samenwerken, improviseren en stimuleren - is sociaal en communicatief vaardig - vindt onregelmatige werktijden geen probleem - doet coördinerende werkzaamheden Wat doe je als sport- en bewegingscoördinator (niveau 4)? Als sport- en bewegingscoördinator denk je actief mee over het invullen van passende sport- en bewegingsprogramma s en projecten. Je werkt in een omgeving waar sport- en bewegingsactiviteiten worden aangeboden. Het kan gaan om kortdurende activiteiten, maar ook om meerjarige trainingsprogramma s gericht op specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beperking, talentvolle sporters of ouderen die vitaal willen blijven. Net als de sport- en bewegingsleider werk je, afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je kiest, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, recreatie- of outdoorbedrijf, zwembad, fitnesscentrum of buitenschoolse opvang. Daarnaast kun je als sport- en bewegingscoördinator ook aan het werk bij een instelling voor gezondheidszorg, hulpverlening, onderwijs, sportservice of bij een overheidsinstantie. De opleiding Sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profieldeel. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren in één van de onderstaande uitstroomprofielen: bewegingsagoog buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) operationeel sport- en bewegingsmanager trainer/coach o o coördinator sport, bewegen en gezondheid coördinator buitensport

8 Wat doe je als bewegingsagoog (niveau 4)? Als bewegingsagoog werk je bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, de jeugdhulpverlening, de ouderenzorg of het speciaal onderwijs, maar ook in gevangenissen en revalidatiecentra werken bewegingsagogen. Je levert een bijdrage aan het psychische, sociale en lichamelijke welzijn van groepen of individuele mensen door sport- en bewegingsactiviteiten te organiseren en te begeleiden. Je probeert het bewegingsgedrag van deze mensen te verbeteren aan de hand van een bewegingsplan dat je ontwikkelt, uitvoert en evalueert. Ook werk je aan projecten. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines en verricht je als bewegingsagoog coördinerende werkzaamheden. De uitdaging is dat de uitleg goed overkomt en een les volgens plan verloopt Rens Wigarda (20) zit in het derde leerjaar van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, uitstroom bewegingsagoog. Als bewegingsagoog begeleid je specifieke doelgroepen bij sport- en bewegingsactiviteiten, zoals ouderen, gedetineerden en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ik heb het afgelopen jaar stage gelopen bij Prakticon in Doetinchem. Prakticon biedt speciaal onderwijs aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Het hele schooljaar heb ik twee dagen per week de sportlessen verzorgd. Met lesgeven op zich heb ik weinig moeite. De uitdaging is dat de uitleg van een activiteit goed overkomt bij de leerlingen. Ik moet makkelijke woorden gebruiken, geen lange zinnen maken en de uitleg kort houden. Het geeft een goed gevoel als de uitleg overkomt en de les volgens plan verloopt, vertelt Rens. Volgend jaar, het laatste jaar van zijn opleiding, gaat Rens stage lopen in de gevangenis. Daar krijg ik te maken met weer een heel andere doelgroep. Het gaat om volwassenen, veelal met gedragsproblemen. Ik heb voor deze stage gekozen, omdat ik na deze opleiding naar de politieschool wil. De stage lijkt me een mooie voorbereiding hierop. Rens heeft nog een tip voor toekomstige studenten. Je volgt een opleiding op het gebied van sport, maar je sport zelf eigenlijk alleen in het eerste jaar van de opleiding. Het gaat er vooral om dat je anderen enthousiast maakt voor sport. Naast de beroepsgerichte vakken heb je ook gewoon Engels en Nederlands. Ondanks dat Rens hierna naar de politieschool wil, is hij blij met zijn keuze voor deze opleiding. Het is een super opleiding! Bovendien hangt er een goede sfeer. Iedereen kent elkaar en dat is heel prettig, sluit Rens af.

9 Met je enthousiasme stimuleer je anderen Daniek Overbeek (20) is derdejaarsstudente sport- en bewegingscoördinator (niveau 4), uitstroomrichting buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS). Als BOS-medewerker bied je sportactiviteiten aan verschillende doelgroepen. Anders dan je misschien zou verwachten, sport je zelf heel weinig tijdens de opleiding. Alleen in het eerste jaar heb je een paar uur sport per week om de basis van bepaalde sporten aan te leren. Naarmate je verder komt in de opleiding leer je vooral om mensen te begeleiden bij het sporten en bewegen. Natuurlijk is het wel heel belangrijk dat je sporten leuk vindt. Met je enthousiasme stimuleer je anderen, vertelt Daniek. Tijdens de opleiding wissel je de lessen op school regelmatig af met stage. Op school leer je veel, bijvoorbeeld van je klasgenoten. Iedereen heeft andere ervaringen en een andere kijk op dingen. Je leert dus veel van elkaar. Zonder dat je je er heel bewust van bent pas je veel dingen toe in de praktijk. Ik loop nu stage bij een basisschool en verzorg de gymlessen voor kinderen uit de verschillende groepen. Het is leuk om te doen, maar ik vind het wel lastig dat jongere kinderen soms niet alles begrijpen. Je moet in een andere taal met ze praten. Tieners zijn denk ik meer mijn ding, lacht Daniek. Wat doe je als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS, niveau 4)? Als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) werk je voor een organisatie binnen de driehoek buurt, onderwijs en sport, zoals brede scholen, buitenschoolse opvang, sportservicebureau of sportvereniging. Je draagt bij aan sociale en educatieve doeleinden, zoals de ontwikkeling van bewegingsvaardigheden en weerbaarheid van kinderen, het aanleren van sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie, maar ook het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Je coördineert projecten en voert deze uit met als doel mensen te activeren door sport. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. Binnen de BOS-driehoek draag je bij aan de ontwikkeling en uitvoering van het beleid van de organisatie waarvoor je werkt. Het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten behoort ook tot je werkzaamheden, al of niet onder verantwoordelijkheid van een bevoegde basisschoolleerkracht. Op de arbeidsmarkt ontstaan steeds meer gecombineerde banen binnen de BOS-driehoek. Tegwenwoordig wordt daarom gesproken van een combinatiefunctionaris of buurtsportcoach.

10 Wat doe je als operationeel sport- en bewegingsmanager (niveau 4)? Als operationeel sport- en bewegingsmanager werk je bijvoorbeeld bij een buitensportonderneming, sportvereniging, fit- nesscentrum, zwembad, sportservicebureau of in het toerisme. Je bent de spin in het web, waardoor afstemming en overleg met anderen een belangrijk onderdeel van je werk vormen. Maar ook het financieel beheer, personeelsmanagement en marketing behoren tot je werkzaamheden. Het is belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren Rik van de Veen heeft de opleiding sport- en bewegingscoördinator met uitstroom operationeel sport- en bewegingsmanager afgerond. Communicatief zijn en goed kunnen organiseren, dat zijn de eigenschappen van een goede sportmanager. En natuurlijk moet je zelf enthousiast sporter zijn om te weten waar je over praat, aldus Rik van de Veen. Hij voelt zich als een vis in het water in sportcentrum Sports Planet in Westervoort. Samen met het managementteam van het centrum organiseer ik evenementen, zoals triathlons of een fietsmarathon. Behalve de organisatie van de sportactiviteit zelf, komt daar veel meer bij kijken. Te denken valt aan het verzorgen van informatie voor de buurt en het leggen van contacten met de politie over het afzetten van wegen, het regelen van verzekeringen, enzovoort. Het is dus belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren. Dat leer je ook al tijdens je studie, want studeren is ook plannen en organiseren. In de opleiding heeft Rik naast alle sportlessen ook veel gehad aan het werken met computerprogramma s zoals Excel. Samen met medestudenten haalde Rik de krant met hun mini-onderneming. We brachten een speeltoestel op de markt, de Sweeper, een bal aan een paal met een draaibare bevestiging. Eén school kocht het apparaat en andere scholen toonden interesse. Op dit moment is Rik veel te vinden bij Sports Planet. Hij werkt daar in zijn vrije tijd. Als vervolgstudie heeft hij gekozen voor de hbo-opleiding Sport en Gezondheidsmanagement bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie sluit perfect aan bij het mbo-diploma dat hij behaalde.

11 Wat doe je als trainer/coach (niveau 4)? Als coördinator sport, bewegen en gezondheid werk je bij een fitness- of gezondheidscentrum. Ook ga je als trainer of coach steeds vaker aan de slag bij een fysiotherapiepraktijk waar je, onder verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut, groepslessen of individuele beweegprogramma s verzorgt. Een Personal coaching vraagt mensenkennis en inlevingsvermogen gezonde leefstijl krijgt steeds meer aandacht. Als coördinator sport, bewegen en gezondheid stimuleer je een gezonde leefstijl bij mensen. Je verzorgt zowel individuele trainingen als groepstrainingen. Je onderzoekt welke doelen mensen willen behalen, stelt een beweegprogramma op dat een goede gezondheid en fitheid bevordert en begeleidt mensen bij de uitvoering van de activiteiten. Je coacht mensen om hen te helpen bij het behalen van hun gestelde doelen, zoals meer bewegen, afvallen of conditieverbetering. Deze personal coaching wordt binnen het werkveld steeds belangrijker. Ook verricht je als trainer of coach een aantal coördinerende, beleidsmatige en personele werkzaamheden binnen het centrum waar je werkt. Als coördinator buitensport werk je binnen de recreatiebranche. Je kunt aan de slag bij outdoororganisaties, klimhallen, vakantieparken of reisorganisaties. Afhankelijk Bij Sport en bewegen leer je niet alleen hoe je aan groepen mensen moet lesgeven, het gaat ook over hoe je in kunt spelen op individuele wensen en behoeften. Kennis van verschillende doelgroepen en de manier waarop je met hen kunt omgaan, is dan erg belangrijk. Je leert mensen beter begrijpen door de vakken psychologie, pedagogiek en agogiek. Joris Nahuis (18) komt uit Beltrum en is vierdejaarsstudent bij de opleiding Sport en bewegingscoördinator. Hij heeft gekozen voor het uitstroomprofiel sport, bewegen en gezondheid. Joris loopt momenteel stage op de nierdialyse afdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Daar helpt hij de patiënten die aan het dialyseapparaat zitten met bewegingsoefeningen. Mensen persoonlijk begeleiden is heel anders dan voor een groep staan. Met fitness komen mensen omdat ze dat zelf willen en zijn ze gemotiveerd. In het ziekenhuis is dat heel anders. Deze mensen komen hier natuurlijk niet voor hun plezier. Ze zitten vier uur lang, drie keer per week aan het dialyseapparaat. Dat vraagt veel van je lichaam. Ik geef ze dan oefeningen zodat ze thuis beter kunnen bewegen. In zijn vorige stage, bij Sport & Healthcenter The Chariot in Eibergen, heeft hij ook gewerkt met mensen die met specifieke klachten kwamen: Zij kwamen dan sporten op advies van de fysiotherapeut en ik maakte oefeningen voor ze en hielp ze zo van hun pijnklachten af. Ik zou me graag verder willen verdiepen in fysiotherapie en Sport en bewegen is dan een goede vooropleiding. Je krijgt sportmassage als vak en daarbij hoort ook een verdieping in anatomie. Voor deze opleiding moet je enthousiast zijn en goed met mensen om kunnen gaan. Vooral het lesgeven en coachen is een belangrijk deel, of je nu bewegingsagoog wordt of fitnessinstructeur. En je moet natuurlijk van sporten houden om een ander er enthousiast voor te kunnen maken.

12 van het bedrijf waar je werkzaam bent, bedenk, organiseer en begeleid je bepaalde buitensportactiviteiten. Dit kan variëren van klimmen, boogschieten, mountainbiken, highrope, wildwatervaren of teambuildingsactiviteiten. De deelnemers aan de activiteiten zijn vaak dagrecreanten, vakantiegangers of medewerkers van bedrijven. In je werk staan de wensen van je klant centraal. Je ontvangt gasten en onderzoekt wat hun wensen zijn. Je bereidt de gewenste activiteit voor. Bij de uitvoering van de activiteit geef je de noodzakelijke en gewenste instructies en zorg je voor optimale veiligheid door strikte procedures te hanteren. Ook stuur je andere instructeurs aan die zijn betrokken bij de activiteit. Daarnaast verricht je werkzaamheden op het gebied van front office, onderhoud, programmering en marketing. Er wordt een klantgerichte en commerciële houding van je verwacht. Wat ga je leren? Het opleidingsprogramma sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profieldeel. Het basisprogramma is nagenoeg gelijk aan het programma van de opleiding sporten bewegingsleider (niveau 3). Binnen het basisdeel volg je ook minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. In de opleiding komen naast beroepsspecifieke onderdelen ook algemene onderdelen aan bod, zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap. Het basisprogramma bestaat uit theorie en practicum op school en beroepspraktijkvorming in een organisatie voor sport en bewegen. Naast het basisprogramma volg je het programma van een van de vijf mogelijke uitstroomprofielen. Je start hier in het derde jaar van de opleiding mee. In het vierde leerjaar richt je je volledig op het uitstroomprofiel van je keuze.

13 Bewegingsagoog Kies je voor het profiel bewegingsagoog, dan ga je je verdiepen in verschillende doelgroepen en de wijze waarop je bij deze doelgroepen kunt aansluiten met sport- en bewegingsactiviteiten. Je gaat je verdiepen in verschillende ziektebeelden, handicaps en sociaal-emotionele problemen. Daarnaast krijg je vakken als bewegingsagogiek en psychomotorische training. Ook wordt veel aandacht besteed aan de organisatie van projecten. Operationeel sport- en bewegingsmanager Kies je voor het profiel operationeel sport- en bewegingsmanager dan verdiep je je in personeelsbeleid, financieel management, marketing en de dagelijkse organisatie van een bedrijf. In het vierde leerjaar ligt het accent op het ontwikkelen van ondernemingsvaardigheden. Met een groep medestudenten start je een mini-onderneming. Daarnaast voer je een project uit voor een externe organisatie. Buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) Binnen het profiel buurt-, onderwijs- en sportmedewerker is er vooral aandacht voor het werken met jeugdigen. Je verdiept je in het aanbieden van specifieke activiteiten voor verschillende doelgroepen. Tijdens de opleiding komen vakken als pedagogiek, psychologie en didactiek/methodiek van bewegingsonderwijs aan bod. Een ander belangrijk onderdeel is het organiseren van projecten. In de meeste gevallen gaat het om projecten, waarbij verbindingen worden gelegd tussen onderwijs, sportverenigingen, sportmogelijkheden in de wijk of buitenschoolse opvang. Net dat stapje verder, daar draait het om Coördinator sport, bewegen en gezondheid In dit profiel is onder andere aandacht voor de vakken fitness, personal coaching, groepslessen op muziek, voeding, testen en analyseren, functioneel trainen, ziektebeelden, marketing en sales en sportmassage. Binnen dit uitstroomprofiel richt je je, naast het schooldiploma ook op het behalen van een aantal (branche)certificaten, zoals fitnessinstructeur B, masseur wellness (niveau 3) en sportmasseur (niveau 4). Coördinator buitensport Kies je voor het profiel coördinator buitensport, dan leer je alles over diverse buitensporten. Daarbij gaat het zowel om de eigen vaardigheid als om instructievaardigheden. Daarnaast komen onderdelen als de benadering van diverse doelgroepen, animatie, commerciële vaardigheden, EHBO, ontwikkelen van buitensportprogramma s, de organisatie van evenementen en het borgen van optimale veiligheid aan de orde. Bij de organisatie waar je je eindstage doet, voer je een project uit. Een echte sportfanaat, zo omschrijft derdejaars Sport en bewegen Jeroen Aaldering zichzelf. Maar het gaat bij de opleiding niet alleen om zelf sporten, zo vertelt hij er direct achteraan: Mensen enthousiast kunnen maken, hen stimuleren om net dat stapje verder te zetten, daar draait het om. Ik heb gekozen voor de uitstroomrichting coördinator buitensport. Tijdens mijn stage in het buitenland heb ik een collega met hoogtevrees zover gekregen dat hij heeft meegedaan met het abseilen. De voldoening op zijn gezicht was voor mij het mooiste moment van die stage. Je verlegt dus niet alleen je eigen grenzen, maar leert ook om je kennis en vaardigheden op een enthousiaste en verantwoorde manier over te brengen op anderen. Naast het actieve bewegen zit er in de opleiding trouwens ook een managementcomponent: Je leert om te plannen, te organiseren en mensen aan te sturen. Je kunt dus ook terecht in coördinerende functies in de sport- en bewegingswereld. Als Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) moet je volgens Jeroen naast sportief ook zelfverzekerd, initiatiefrijk en sociaal zijn: Daarbij moet je openstaan voor kritiek en niet bang zijn om voor een groep te staan. Animeren, entertainen, motiveren, het hoort er allemaal bij. Mensen moeten met plezier sporten, dat vind ik het belangrijkst. Wat kun je doen na je opleiding? Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan werken. Op de website Kansopwerk.nl zie je hoe groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder jaar vernieuwd. Op de website www. graafschapcollege.nl vind je bij de betreffende opleiding ook belangrijke informatie over dit onderwerp, onder de knop Studie in Cijfers. Je kunt ook verder leren. Met het niveau 2-diploma Sport- en bewegingsbegeleider kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider. Bij een goed resultaat kun je instromen in het tweede leerjaar. Andere mogelijke vervolgopleidingen is de opleiding Recreatiemedewerker (niveau 3) of brancheopleidingen op het gebied van zwemmen, fitness diverse vormen van sportkader en recreatie/animatie.

14 Met het niveau 3-diploma kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding sport- en bewegingscoördinator en kiezen voor een van de uitstroomprofielen. Ook kun je je verder bekwamen via bonds- of brancheopleidingen op niveau 4. Heb je de niveau-4-opleiding met succes afgerond dan kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sport, Gezondheid en Management (SGM), Sport- en Bewegingseducatie (SBE), Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO), Fysiotherapie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Vrijetijdsmanagement. Selectieprocedure Wil je een opleiding op het gebied van sport en bewegen volgen, dan is het belangrijk dat je gezond bent en over een goede bewegingsvaardigheid beschikt. Om dit te testen, doorloop je een selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen. Alleen als je op alle onderdelen met een voldoende wordt beoordeeld, kun je tot de opleiding worden toegelaten. Zodra wij je aanmeldingsformulier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een selectiedag. Tijdens deze dag krijg je twee onderzoeken. andere (huis)arts laten uitvoeren, alleen niet door je eigen huisarts. Voorafgaand vul je een vragenformulier in. De uitkomst van de keuring is bindend. De kosten voor de keuring komen voor jouw rekening. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten voor een dergelijke keuring. We raden je daarom aan vooraf contact op te nemen met je ziektekostenverzekeraar. Aantal opleidingsplaatsen Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is afhankelijk van het aantal beschikbare stageplaatsen. Ook kijken we naar de kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden in het vervolgonderwijs. Mochten er na de selectieprocedure meer kandidaten toelaatbaar zijn dan er opleidingsplaatsen zijn, dan gelden de volgende richtlijnen: De helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt vergeven aan de kandidaten die tijdens de selectieprocedure de beste resultaten hebben behaald; De andere helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt op basis van loting vergeven. 1. Onderzoek sociale en communicatieve vaardigheden We onderzoeken of je over voldoende sociale en communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast wordt bekeken of je kunt samenwerken, makkelijk contacten legt en of je voor een groep durft te staan. Ook komen de aspecten motivatie, beroepsbeeld, ambitie en verwachtingen aan bod. 2. Sportvaardigheidstest We vragen je op het gebied van onder meer turnen, atletiek, zwemmen, balsport en bewegen op muziek je sportvaardigheid te tonen. Bij de beoordeling kijken we niet alleen naar wat je al kunt, maar ook naar de wijze waarop je omgaat met de aanwijzingen van de selectiecommissie. Medische keuring Als uit de twee bovenstaande onderzoeken blijkt dat je in principe geschikt bent voor de opleiding, onderga je een sport-medische keuring. Deze keuring kan worden uitgevoerd door een sportmedische instelling. In onze regio zijn er twee. Sportmedx met vestigingen in Winterswijk en Doetinchem (www.sportmedx.nl) en Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem (www.scmp.nl) Uiteraard mag je de medische sportkeuring ook door iedere Ga over de grens! Tijdens je opleiding Sport en bewegen ervaring opdoen in het buitenland? Dat kan. In de verschillende leerjaren worden activiteiten in het buitenland georganiseerd, zoals een skikamp in Oostenrijk en een buitensportkamp in de Belgische Ardennen. Daarnaast is er een aantal keuzevakken, waarbij delen van het lesprogramma en de stage in het buitenland plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de keuzevakken sneeuwsport en buitensport. Hoogtepunt is de zomerstage tussen het tweede en derde leerjaar. Je gaat dan aan de slag in de sportieve recreatie en animatie op vakantieparken, hotelketens en campings. Meer dan de helft van de huidige studenten kiest ervoor deze stage in het buitenland te doen. Favoriete bestemmingen zijn Frankrijk, Italië, Turkije, Spanje, België en Engeland. Ook is er een aantal internationale uitwisselingsprogramma s waar je aan deel kunt nemen. Dit zijn uitwisselingsprogramma s met studenten in Tsjechië en Duitsland. De samenwerking met Duitsland wordt steeds belangrijker. Daarom staat met ingang van 1 augustus 2015 Duits op de lessentabel van het eerste en tweede leerjaar. Als jij je daarna nog verder wilt verdiepen in de Duitse taal en cultuur dan kun je dit vak kiezen als keuzedeel. Tenslotte zijn er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om sportprojecten in ontwikkelingslanden te bezoeken.

15 Wat zijn de wettelijke toelatingseisen? In de wet zijn toelatingseisen vastgesteld voor beroepsopleidingen. Of je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen, is afhankelijk van je vooropleiding. Voor de opleidingen van de studierichting Sport en bewegen is er een selectieprocedure. Om de niveau 2-opleiding Sport- en bewegingsbegeleider te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de onderstaande documenten: een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg; een mbo-diploma niveau 1 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op dit studieprogramma. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleiding. Het is van belang dat je een positief advies hebt van de vorige school. Om de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider of de niveau 4-opleiding Sport- en bewegingscoördinator te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de onderstaande documenten: een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg; een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4; niveau 3: een mbo-diploma niveau 2 voor een zelfde beroep of beroepencategorie; niveau 4: een mbo-diploma niveau 3 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op deze opleidingen. De gemengde leerweg geeft de beste aansluiting, daarna de theoretische leerweg en vervolgens de kaderberoepsgerichte leerweg. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleidingen.

16 Verkorte opleiding: de ideale aanloop naar het hbo Als je een echte aanpakker bent en je hebt veel in je mars, dan kom je wellicht in aanmerking om de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) in een verkort traject te volgen. Weet je nu al dat je een hbo-opleiding wil volgen? Dan is dit verkorte traject de ideale aanloop naar een hbo-vervolgopleiding in het verlengde van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, omdat je went aan een hoog studietempo; leert om efficiënt te plannen; veel ervaring opdoet in de beroepspraktijk van sport en bewegen; al in het bezit bent van een beroepsdiploma als je aan een hbo-opleiding begint; al kennismaakt met veel leerstof die ook op het hbo wordt aangeboden. Voor het verkorte traject geldt een zwaardere toelatingsprocedure. Om in aanmerking te komen, moet je aan de volgende eisen voldoen: je hebt een diploma vmbo-tl of vmbo-gtl en de gevolgde vakken met gemiddeld een 6,8 afgesloten of je beschikt over een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5; je bent zeer gemotiveerd en leergierig; je beschikt over goede en brede sportvaardigheden; je bent sociaal en communicatief vaardig; je hebt ervaring met het begeleiden van mensen bij het sporten of bewegen; je hebt een goed beeld van je eigen mogelijkheden en beperkingen. In eerste instantie volg je de normale selectieprocedure, zoals die in deze gids staat beschreven. Als blijkt dat je toelaatbaar bent voor de reguliere niveau 4-opleiding, dan wordt bekeken of je wellicht ook in aanmerking komt voor het verkorte traject. Daarvoor zijn er, naast de standaard onderdelen van de toelatingsprocedure, nog drie extra onderdelen die bepalend zijn voor de toelating tot het verkorte traject: individueel motivatiegesprek; resultaten van de vooropleiding: je hebt de vakken afgesloten met een 6,8 gemiddeld.

17 Studieprogramma Leerweg Niveau Studieduur Sport- en bewegingsbegeleider bol 2 2 jaar Sport- en bewegingsleider bol 3 3 jaar Sport- en bewegingscoördinator bol 4 4 jaar Sport- en bewegingscoördinator, verkort programma bol 4 3 jaar Leerwegen en onderwijstijd Bij de studierichting Sport en bewegen volg je een opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dat betekent dat je volledig dagonderwijs volgt. Het dagonderwijs bestaat uit lessen op school en beroepspraktijkvorming (stage) bij een bedrijf of instelling. Volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie volg je gemiddeld onderwijsuren per jaar (lessen en stage samen). Wat kost de opleiding? De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: het lesgeld (ter indicatie: in het schooljaar bedroeg dit 1.118,- voor bol-opleidingen). Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen lesgeld; de overige kosten, bijvoorbeeld voor boeken, sportkampen en sportkleding. Zie voor een overzicht per leerjaar onderstaand schema. Kosten Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 Kleding Basispakket: tussen 200,- en 275,- Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging Boeken, licenties en readerpakket Tussen 550,- en 600,- +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 200,- Meerdaagse activiteiten waaronder kampen +/- 275,- +/- 375,- +/- 300,- Informatie en aanmelding Sector Zorg & Welzijn, opleidingengroep Sport en bewegen Houtmolenstraat 9, 7008 AP Doetinchem Tel website: Aanmelden voor deze opleidingen kan door middel van een aanmeldformulier. Dit kun je aanvragen bij de sector via bovenstaand telefoonnummer of bij de decaan van de vmbo-school. Ook kun je je digitaal aanmelden via de website

18 Topaccommodaties voor praktijklessen Sinds 1 augustus 2014 vinden bijna alle praktijklessen plaats op sportpark Zuid in Doetinchem. Naast voetbalvelden, tennisbanen, hockeyvelden en een skeelerbaan is daar sinds afgelopen jaar een nieuwe TOPhal verschenen waarvan de sportopleiding van het Graafschap College veelvuldig gebruik maakt. Naast een aantal algemene sportzalen zijn er in dit sportcomplex ook specifieke zalen voor turnen, fitness, weerbaarheid en zelfverdediging (dojo) en bewegen op muziek. Voor de zwemvakken maakt de opleiding gebruik van het in 2013 prachtig gerenoveerde zwembad Rozengaarde, eveneens in Doetinchem. De theorielessen worden gegeven op de locatie Houtmolenstraat 9.

19

20

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE Graafschap TI 11-12 College Opleidingen Informatie en communicatie 2014-2015 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10 INFORMATIE EN COMMUNICATIE Opleidingen TI 10-10 Informatie en communicatie Graafschap College 2015-2016 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL ED 4-14 Graafschap College Opleidingen Commerciële dienstverlening en internationale groothandel 2014-2015 MEDEWERKERS IN DE COMMERCIËLE DIENSTVERLENING

Nadere informatie

De mens cen VAN EN VOOR HEEL DRENTHE

De mens cen VAN EN VOOR HEEL DRENTHE ZORG & WELZIJN Helpende Zorg & Welzijn Verzorgende IG Mbo Verpleegkundige Pedagogisch Medewerker Medewerker Maatschappelijke Zorg Persoonlijk Begeleider Onderwijsassistent Toeleiding HBO alle richtingen

Nadere informatie

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn zorg & welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn Steeds meer mensen hebben zorg of begeleiding nodig. Geestelijke of lichamelijk zorg.

Nadere informatie

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen ZW 8-8 Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & W Als je je graag inzet voor anderen elzijn

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL DEZWOLSE DE SCHOLEN SCHOLEN GIDS 2015 Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL Inhoudsopgave Inleiding 3 Meander College 4 Thomas a Kempis College 6 JenaXL 8 Carolus Clusius College

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16.

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16. Schoolgids 2014-2015 Inhoudsopgave School en schoolleiding 4 Visie en identiteit 5 Inrichting van ons onderwijs 7 Lessentabellen 12 Lestijden 16 Vakanties 17 Thomas a Kempis College en Sport 18 Begeleiding

Nadere informatie

Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo

Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo 24, 25, 26 en 27 november 2014 van 19.00 uur tot 21.35 uur (verdeeld over drie rondes) Per avond aanmelden voor maximaal 2 voorlichtingen Je schooldecaan verdeelt de

Nadere informatie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie MBO-Opleidingen 2015-2016 www.rocrivor.nl Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie Aandacht

Nadere informatie

Docenten weten waar ze het over hebben

Docenten weten waar ze het over hebben Next level leraar Kijk jij graag verder dan de muren van het klaslokaal? Bij de Marnix Academie leer je niet alleen les te geven in een groot aantal vakken, je leert ook te kijken naar de ontwikkeling

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14 FACILITAIRE DIENSTVERLENING Opleidingen ED 10-14 Facilitaire dienstverlening Graafschap College 2015-2016 Als je van organiseren en aanpakken houdt Houd je ervan om dingen te regelen en te organiseren?

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Opstapcursus rekenen en taal

Opstapcursus rekenen en taal Pabo-magazine Den Haag Dordrecht Rotterdam De Universitaire Pabo Kun je geen keuze maken tussen de Pabo en Pedagogiek? Dan doe je ze toch allebei! Je studeert drie dagen per week bij de Pabo en twee dagen

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN

Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN Werk Beroepen Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord Editie 2014/2015 Salaris Test Opleiding Inhoud Gastlessen 3 Is werken in zorg en welzijn iets voor jou? 4 De verschillende

Nadere informatie

Magazine. volwassenen 2012-2013. voor. Zorg & Welzijn

Magazine. volwassenen 2012-2013. voor. Zorg & Welzijn Zorg & Welzijn Assisterende Gezondheidszorg Laboratoriumopleidingen Pedagogisch Werk & Onderwijs Sociaal Cultureel Werk Verpleging, Zorg & Welzijn Magazine voor volwassenen 2012-2013 2 Zorg & Welzijn Waarom

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan ZORG & WELZIJN. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan ZORG & WELZIJN. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan ZORG & WELZIJN >Check: www.roctop.nl 3 8 10 12 14 inhoudsopgave zorg & welzijn doktersassistent Doktersassistent - niveau 4 / BBL mbo-verpleegkundige Mbo-Verpleegkundige

Nadere informatie

Je weet het, je kunt het!

Je weet het, je kunt het! Verbreed je horizon: loop stage in het buitenland Loopbaanplein: voor al je vragen over opleiding, begeleiding en werk 3 9 15 Je weet het, je kunt het! KOM NAAR ONZE OPEN DAGEN 2012 Doetinchem Groenlo

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl Handel & Ondernemen opleidingen 2015 2016 Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap www.rocva.nl Welkom in een wereld die nooit stil staat Handel & Ondernemen Ben je een commercieel talent

Nadere informatie

TL Theoretische Leerweg 31. TL Theoretische Leerweg 34. ISP Dienstverlening & Commercie 36. BL KL Techniek Breed 38

TL Theoretische Leerweg 31. TL Theoretische Leerweg 34. ISP Dienstverlening & Commercie 36. BL KL Techniek Breed 38 kan ik WAT KIEZEN? Inhoudsopgave Inleiding 4 De scholen 5 De sectoren 6 De leerwegen 6 Het eindexamen 6 Het vmbo met lwoo 7 Het leerwerktraject 7 Mogelijkheden met het vmbo-diploma 8 Lentiz Maaslandcollege

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Opleidingswijzer 2012-2013 Verzorgende IG

Opleidingswijzer 2012-2013 Verzorgende IG Opleidingswijzer 2012-2013 Verzorgende IG Beste student, Welkom bij de opleiding tot verzorgende ig (individuele gezondheidszorg). In deze opleidingsgids vind je informatie over leren bij Zadkine en praktische

Nadere informatie