ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College"

Transcriptie

1 SPORT Opleidingen ZW 3-3 Sport en bewegen Graafschap College

2 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je het een uitdaging om mensen te leren bewegen en te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Beantwoord jij deze vragen met ja? Dan ben je geschikt voor een beroep in de wereld van sport en bewegen! Een gezonde leefstijl, sport en bewegen wordt in onze samenleving steeds belangrijker. Wil je in de sportwereld aan het werk dan moet je niet alleen sportief, maar ook communicatief en sociaal vaardig zijn. Verder is het belangrijk dat je kunt samenwerken en mensen kunt motiveren. Ook wordt van je verwacht dat je flexibel bent en snel kunt improviseren. Jij maakt de kinderen watervrij Gerard Rauw heeft de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2) afgerond en daarin de specialisatie Lifeguard gedaan. Hij volgt momenteel de opleiding Sport- en bewegingsleider (niveau 3) met als keuzevak allround zwembadmedewerker. Gerard: In het tweede leerjaar kon ik de keuze maken tussen fitness of zwemmen. Ik heb voor zwemmen gekozen. Ik vind het leuk om mensen iets te leren op het gebied van bewegen. Vooral het lesgeven aan kinderen vind ik leuk. Jij bent dan degene die de kinderen watervrij maakt en zorgt dat ze vertrouwd raken met het water, zodat ze uiteindelijk durven te zwemmen. Gerard heeft stagegelopen bij Het Zwemcentrum in Westervoort. Daar heeft hij ook de specialisatie Lifeguard afgerond. Dat was een uitdagende maar lonende stage, vertelt Gerard. Tijdens mijn stage heb ik lesgegeven aan een jongen met een afwijking aan beide benen. Hij had daardoor moeite met de schoolslag. Uiteindelijk heb ik het hem toch kunnen aanleren. Dat voelde wel als een overwinning en ik kreeg ook veel waardering van zijn ouders. Je moet voor deze opleiding goed met mensen om kunnen gaan en een open houding hebben, want je hebt toch een voorbeeldfunctie. Bij deze opleiding is het ook belangrijk om de technische vaardigheden goed onder de knie te krijgen, want anders wordt het erg lastig om zelf een goed voorbeeld te geven van bijvoorbeeld de verschillende zwemslagen. Dit geldt ook voor de andere specialisaties, zoals skiën, tennis of turnen. De opleiding sport- en bewegingsleider geeft je nog veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen als sportinstructeur. Je kunt eigenlijk alle kanten op met deze opleiding.

3 Wat doe je als sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2)? Je werkt bij een fitnesscentrum, zwembad of in de recreatiebranche en assisteert bij sport- en bewegingsactiviteiten. Je maakt mensen enthousiast, vergroot hun plezier in bewegen en zorgt ervoor dat activiteiten veilig verlopen. Daarnaast observeer je mensen en bekijk je of de activiteit optimaal aansluit bij hun mogelijkheden. Je zet toestellen en spelmaterialen klaar voor geplande sport- en spelactiviteiten. Ook het schoonmaken en onderhouden van het sportcomplex behoort tot je werkzaamheden. Je voert je werk uit onder verantwoordelijkheid van een sport- en bewegingsleider of een sport- en bewegingscoördinator. SPORT- EN BEWEGINGSBEGELEIDERS - assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsbegeleider. Ongeveer de helft van het lesprogramma bestaat uit praktijklessen. De andere helft is gericht op theorie. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie, EHBO en de praktijk en MBO Keuzegids : opleidingen Sport en bewegen Graafschap College al 5 jaar bij Nederlandse top Ieder jaar verschijnt de MBO Keuzegids. Een onafhankelijke gids die de kwaliteit van mbo-opleidingen in Nederland kritisch beoordeelt en vergelijkt. De opleidingen Sport en bewegen van het Graafschap College staan al jaren aan de top. In 2010, 2011 en 2013 stonden ze op de eerste en in 2012 en 2014 op een eervolle tweede plaats. Het oordeel wordt onder andere gebaseerd op tevredenheid van studenten, diplomakansen, kwaliteit van docenten, inhoud van de leerstof, begeleiding, toetsing, stage en schoolorganisatie. Ga voor meer informatie over de MBO Keuzegids naar: In het voorjaar van 2014 onderzocht de onderwijsinspectie de kwaliteit van een van de SB-opleidingen. De beoordeling was zeer positief. Alle onderdelen werden met een voldoende beoordeeld en de kwaliteit van het onderwijs zelfs met een goed. theorie van lesgeven, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap). In het tweede jaar van de opleiding volg je een beroepsgerichte cursus. Het gaat om de cursus Lifeguard voor de zwembadbranche (volgens de eisen van NPZ/NRZ) of de cursus Assistent-medewerker fitnessbedrijf voor de fitnessbranche (volgens de eisen van Fit!vak). Daarnaast leer je de basisvaardigheden van 13 sportvakken, waaronder atletiek, balsporten, bewegen op muziek en zelfverdediging. Ook volg je een reeks modulen die je voorbereiden op een baan binnen de sportieve recreatiebranche.

4

5 Wat doe je als sport- en bewegingsleider (niveau 3)? Je werkt bij een recreatiecentrum, sportvereniging, buitensportonderneming, fitnesscentrum, zwembad, buitenschoolse opvangorganisatie of buurtsportnetwerk en biedt daar zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aan. Je ontwikkelt sport- en bewegingsprogramma s voor diverse doelgroepen en stimuleert mensen om actief met sport en bewegen bezig te zijn. Het organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen behoort ook tot je werkzaamheden. Daarbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. SPORT- EN BEWEGINGSLEIDERS - geven sport- en beweginsinstructies aan verschillende doelgroepen - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsleider. Je krijgt praktijk- en theorielessen. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie en pedagogiek, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap). Binnen de opleiding volg je minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. De programma s en examens van deze keuzevakken zijn afgestemd op de eisen van de betreffende sportbonden of brancheorganisaties. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om, in plaats van een van de aangeboden keuzevakken, een individueel traject te volgen in jouw favoriete sportdiscipline in samenwerking met een bond of branche. De afgelopen jaren zijn individuele trajecten op het gebied van volleybal, handbal, schaatsen, hockey en atletiek aangeboden. Aan een rotswand boven het water, hoe gaaf is dat? Je bent in de zomerperiode twee maanden op een prachtige Franse camping. Je beoefent daar je vak, midden in de natuur aan een rotswand boven het water, waar je omhoog klimt met al je deelnemers, hoe gaaf is dat? Selina Akker (19), vierdejaars Sport en bewegen, kijkt met veel plezier terug op haar buitenlandstage bij Camping Le Ty Nadan in Bretagne van het afgelopen jaar. Ik hou van sporten en kan dat wat ik leer overbrengen op anderen. Ik volg het keuzevak buitensport. Dat betekent dat ik met heel veel verschillende sportdisciplines in aanraking kom. Je leert veel over materialen, technieken en natuurlijk veiligheid. Je hebt een voorbeeldrol, moet enthousiast zijn, de groep goed aanvoelen en mensen goed kunnen motiveren. Als ze klaar is met haar studie wil Selina er graag een jaartje tussenuit : Misschien studeer ik daarna nog verder, maar ik wil eerst wat van de wereld zien. Over een jaar of tien? Dan heb ik een leuke baan als buitensportinstructeur, ergens in Italië of de Pyreneeën, knipoogt ze.

6 Keuzevak Branche/bond Tennisleraar 3 Trainer/coach voetbal jeugd 3 Skileraar (Anwärter) Snowboardleraar Sportleider 3 aangepaste sporten Fitnessinstructeur 3 Zweminstructeur 3 Docent weerbaarheid Outdooranimator 3 Docent bewegen op muziek Sportleider 3 turnen/gymnastiek Sportleider senioren in beweging KNLTB KNVB Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Onbeperkt Sportief Fit!vak NPZ/NRZ Beroepsvereniging Weerbaarheid en Zelfverdediging (BWZ) Vebon AALO KNGU Programma ontwikkeld door de opleiding

7 DE SPORT- EN BEWEGINGSCOÖRDINATOR - heeft een open houding en kan omgaan met lastige vraagstukken - kan goed samenwerken, improviseren en stimuleren - is sociaal en communicatief vaardig - vindt onregelmatige werktijden geen probleem - doet coördinerende werkzaamheden Wat doe je als sport- en bewegingscoördinator (niveau 4)? Als sport- en bewegingscoördinator denk je actief mee over het invullen van passende sport- en bewegingsprogramma s en projecten. Je werkt in een omgeving waar sport- en bewegingsactiviteiten worden aangeboden. Het kan gaan om kortdurende activiteiten, maar ook om meerjarige trainingsprogramma s gericht op specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beperking, talentvolle sporters of ouderen die vitaal willen blijven. Net als de sport- en bewegingsleider werk je, afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je kiest, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, recreatie- of outdoorbedrijf, zwembad, fitnesscentrum of buitenschoolse opvang. Daarnaast kun je als sport- en bewegingscoördinator ook aan het werk bij een instelling voor gezondheidszorg, hulpverlening, onderwijs, sportservice of bij een overheidsinstantie. De opleiding Sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profieldeel. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren in één van de onderstaande uitstroomprofielen: bewegingsagoog buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) operationeel sport- en bewegingsmanager trainer/coach o o coördinator sport, bewegen en gezondheid coördinator buitensport

8 Wat doe je als bewegingsagoog (niveau 4)? Als bewegingsagoog werk je bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, de jeugdhulpverlening, de ouderenzorg of het speciaal onderwijs, maar ook in gevangenissen en revalidatiecentra werken bewegingsagogen. Je levert een bijdrage aan het psychische, sociale en lichamelijke welzijn van groepen of individuele mensen door sport- en bewegingsactiviteiten te organiseren en te begeleiden. Je probeert het bewegingsgedrag van deze mensen te verbeteren aan de hand van een bewegingsplan dat je ontwikkelt, uitvoert en evalueert. Ook werk je aan projecten. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines en verricht je als bewegingsagoog coördinerende werkzaamheden. De uitdaging is dat de uitleg goed overkomt en een les volgens plan verloopt Rens Wigarda (20) zit in het derde leerjaar van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, uitstroom bewegingsagoog. Als bewegingsagoog begeleid je specifieke doelgroepen bij sport- en bewegingsactiviteiten, zoals ouderen, gedetineerden en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ik heb het afgelopen jaar stage gelopen bij Prakticon in Doetinchem. Prakticon biedt speciaal onderwijs aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Het hele schooljaar heb ik twee dagen per week de sportlessen verzorgd. Met lesgeven op zich heb ik weinig moeite. De uitdaging is dat de uitleg van een activiteit goed overkomt bij de leerlingen. Ik moet makkelijke woorden gebruiken, geen lange zinnen maken en de uitleg kort houden. Het geeft een goed gevoel als de uitleg overkomt en de les volgens plan verloopt, vertelt Rens. Volgend jaar, het laatste jaar van zijn opleiding, gaat Rens stage lopen in de gevangenis. Daar krijg ik te maken met weer een heel andere doelgroep. Het gaat om volwassenen, veelal met gedragsproblemen. Ik heb voor deze stage gekozen, omdat ik na deze opleiding naar de politieschool wil. De stage lijkt me een mooie voorbereiding hierop. Rens heeft nog een tip voor toekomstige studenten. Je volgt een opleiding op het gebied van sport, maar je sport zelf eigenlijk alleen in het eerste jaar van de opleiding. Het gaat er vooral om dat je anderen enthousiast maakt voor sport. Naast de beroepsgerichte vakken heb je ook gewoon Engels en Nederlands. Ondanks dat Rens hierna naar de politieschool wil, is hij blij met zijn keuze voor deze opleiding. Het is een super opleiding! Bovendien hangt er een goede sfeer. Iedereen kent elkaar en dat is heel prettig, sluit Rens af.

9 Met je enthousiasme stimuleer je anderen Daniek Overbeek (20) is derdejaarsstudente sport- en bewegingscoördinator (niveau 4), uitstroomrichting buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS). Als BOS-medewerker bied je sportactiviteiten aan verschillende doelgroepen. Anders dan je misschien zou verwachten, sport je zelf heel weinig tijdens de opleiding. Alleen in het eerste jaar heb je een paar uur sport per week om de basis van bepaalde sporten aan te leren. Naarmate je verder komt in de opleiding leer je vooral om mensen te begeleiden bij het sporten en bewegen. Natuurlijk is het wel heel belangrijk dat je sporten leuk vindt. Met je enthousiasme stimuleer je anderen, vertelt Daniek. Tijdens de opleiding wissel je de lessen op school regelmatig af met stage. Op school leer je veel, bijvoorbeeld van je klasgenoten. Iedereen heeft andere ervaringen en een andere kijk op dingen. Je leert dus veel van elkaar. Zonder dat je je er heel bewust van bent pas je veel dingen toe in de praktijk. Ik loop nu stage bij een basisschool en verzorg de gymlessen voor kinderen uit de verschillende groepen. Het is leuk om te doen, maar ik vind het wel lastig dat jongere kinderen soms niet alles begrijpen. Je moet in een andere taal met ze praten. Tieners zijn denk ik meer mijn ding, lacht Daniek. Wat doe je als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS, niveau 4)? Als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) werk je voor een organisatie binnen de driehoek buurt, onderwijs en sport, zoals brede scholen, buitenschoolse opvang, sportservicebureau of sportvereniging. Je draagt bij aan sociale en educatieve doeleinden, zoals de ontwikkeling van bewegingsvaardigheden en weerbaarheid van kinderen, het aanleren van sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie, maar ook het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Je coördineert projecten en voert deze uit met als doel mensen te activeren door sport. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. Binnen de BOS-driehoek draag je bij aan de ontwikkeling en uitvoering van het beleid van de organisatie waarvoor je werkt. Het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten behoort ook tot je werkzaamheden, al of niet onder verantwoordelijkheid van een bevoegde basisschoolleerkracht. Op de arbeidsmarkt ontstaan steeds meer gecombineerde banen binnen de BOS-driehoek. Tegwenwoordig wordt daarom gesproken van een combinatiefunctionaris of buurtsportcoach.

10 Wat doe je als operationeel sport- en bewegingsmanager (niveau 4)? Als operationeel sport- en bewegingsmanager werk je bijvoorbeeld bij een buitensportonderneming, sportvereniging, fit- nesscentrum, zwembad, sportservicebureau of in het toerisme. Je bent de spin in het web, waardoor afstemming en overleg met anderen een belangrijk onderdeel van je werk vormen. Maar ook het financieel beheer, personeelsmanagement en marketing behoren tot je werkzaamheden. Het is belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren Rik van de Veen heeft de opleiding sport- en bewegingscoördinator met uitstroom operationeel sport- en bewegingsmanager afgerond. Communicatief zijn en goed kunnen organiseren, dat zijn de eigenschappen van een goede sportmanager. En natuurlijk moet je zelf enthousiast sporter zijn om te weten waar je over praat, aldus Rik van de Veen. Hij voelt zich als een vis in het water in sportcentrum Sports Planet in Westervoort. Samen met het managementteam van het centrum organiseer ik evenementen, zoals triathlons of een fietsmarathon. Behalve de organisatie van de sportactiviteit zelf, komt daar veel meer bij kijken. Te denken valt aan het verzorgen van informatie voor de buurt en het leggen van contacten met de politie over het afzetten van wegen, het regelen van verzekeringen, enzovoort. Het is dus belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren. Dat leer je ook al tijdens je studie, want studeren is ook plannen en organiseren. In de opleiding heeft Rik naast alle sportlessen ook veel gehad aan het werken met computerprogramma s zoals Excel. Samen met medestudenten haalde Rik de krant met hun mini-onderneming. We brachten een speeltoestel op de markt, de Sweeper, een bal aan een paal met een draaibare bevestiging. Eén school kocht het apparaat en andere scholen toonden interesse. Op dit moment is Rik veel te vinden bij Sports Planet. Hij werkt daar in zijn vrije tijd. Als vervolgstudie heeft hij gekozen voor de hbo-opleiding Sport en Gezondheidsmanagement bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie sluit perfect aan bij het mbo-diploma dat hij behaalde.

11 Wat doe je als trainer/coach (niveau 4)? Als coördinator sport, bewegen en gezondheid werk je bij een fitness- of gezondheidscentrum. Ook ga je als trainer of coach steeds vaker aan de slag bij een fysiotherapiepraktijk waar je, onder verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut, groepslessen of individuele beweegprogramma s verzorgt. Een Personal coaching vraagt mensenkennis en inlevingsvermogen gezonde leefstijl krijgt steeds meer aandacht. Als coördinator sport, bewegen en gezondheid stimuleer je een gezonde leefstijl bij mensen. Je verzorgt zowel individuele trainingen als groepstrainingen. Je onderzoekt welke doelen mensen willen behalen, stelt een beweegprogramma op dat een goede gezondheid en fitheid bevordert en begeleidt mensen bij de uitvoering van de activiteiten. Je coacht mensen om hen te helpen bij het behalen van hun gestelde doelen, zoals meer bewegen, afvallen of conditieverbetering. Deze personal coaching wordt binnen het werkveld steeds belangrijker. Ook verricht je als trainer of coach een aantal coördinerende, beleidsmatige en personele werkzaamheden binnen het centrum waar je werkt. Als coördinator buitensport werk je binnen de recreatiebranche. Je kunt aan de slag bij outdoororganisaties, klimhallen, vakantieparken of reisorganisaties. Afhankelijk Bij Sport en bewegen leer je niet alleen hoe je aan groepen mensen moet lesgeven, het gaat ook over hoe je in kunt spelen op individuele wensen en behoeften. Kennis van verschillende doelgroepen en de manier waarop je met hen kunt omgaan, is dan erg belangrijk. Je leert mensen beter begrijpen door de vakken psychologie, pedagogiek en agogiek. Joris Nahuis (18) komt uit Beltrum en is vierdejaarsstudent bij de opleiding Sport en bewegingscoördinator. Hij heeft gekozen voor het uitstroomprofiel sport, bewegen en gezondheid. Joris loopt momenteel stage op de nierdialyse afdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Daar helpt hij de patiënten die aan het dialyseapparaat zitten met bewegingsoefeningen. Mensen persoonlijk begeleiden is heel anders dan voor een groep staan. Met fitness komen mensen omdat ze dat zelf willen en zijn ze gemotiveerd. In het ziekenhuis is dat heel anders. Deze mensen komen hier natuurlijk niet voor hun plezier. Ze zitten vier uur lang, drie keer per week aan het dialyseapparaat. Dat vraagt veel van je lichaam. Ik geef ze dan oefeningen zodat ze thuis beter kunnen bewegen. In zijn vorige stage, bij Sport & Healthcenter The Chariot in Eibergen, heeft hij ook gewerkt met mensen die met specifieke klachten kwamen: Zij kwamen dan sporten op advies van de fysiotherapeut en ik maakte oefeningen voor ze en hielp ze zo van hun pijnklachten af. Ik zou me graag verder willen verdiepen in fysiotherapie en Sport en bewegen is dan een goede vooropleiding. Je krijgt sportmassage als vak en daarbij hoort ook een verdieping in anatomie. Voor deze opleiding moet je enthousiast zijn en goed met mensen om kunnen gaan. Vooral het lesgeven en coachen is een belangrijk deel, of je nu bewegingsagoog wordt of fitnessinstructeur. En je moet natuurlijk van sporten houden om een ander er enthousiast voor te kunnen maken.

12 van het bedrijf waar je werkzaam bent, bedenk, organiseer en begeleid je bepaalde buitensportactiviteiten. Dit kan variëren van klimmen, boogschieten, mountainbiken, highrope, wildwatervaren of teambuildingsactiviteiten. De deelnemers aan de activiteiten zijn vaak dagrecreanten, vakantiegangers of medewerkers van bedrijven. In je werk staan de wensen van je klant centraal. Je ontvangt gasten en onderzoekt wat hun wensen zijn. Je bereidt de gewenste activiteit voor. Bij de uitvoering van de activiteit geef je de noodzakelijke en gewenste instructies en zorg je voor optimale veiligheid door strikte procedures te hanteren. Ook stuur je andere instructeurs aan die zijn betrokken bij de activiteit. Daarnaast verricht je werkzaamheden op het gebied van front office, onderhoud, programmering en marketing. Er wordt een klantgerichte en commerciële houding van je verwacht. Wat ga je leren? Het opleidingsprogramma sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profieldeel. Het basisprogramma is nagenoeg gelijk aan het programma van de opleiding sporten bewegingsleider (niveau 3). Binnen het basisdeel volg je ook minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. In de opleiding komen naast beroepsspecifieke onderdelen ook algemene onderdelen aan bod, zoals Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap. Het basisprogramma bestaat uit theorie en practicum op school en beroepspraktijkvorming in een organisatie voor sport en bewegen. Naast het basisprogramma volg je het programma van een van de vijf mogelijke uitstroomprofielen. Je start hier in het derde jaar van de opleiding mee. In het vierde leerjaar richt je je volledig op het uitstroomprofiel van je keuze.

13 Bewegingsagoog Kies je voor het profiel bewegingsagoog, dan ga je je verdiepen in verschillende doelgroepen en de wijze waarop je bij deze doelgroepen kunt aansluiten met sport- en bewegingsactiviteiten. Je gaat je verdiepen in verschillende ziektebeelden, handicaps en sociaal-emotionele problemen. Daarnaast krijg je vakken als bewegingsagogiek en psychomotorische training. Ook wordt veel aandacht besteed aan de organisatie van projecten. Operationeel sport- en bewegingsmanager Kies je voor het profiel operationeel sport- en bewegingsmanager dan verdiep je je in personeelsbeleid, financieel management, marketing en de dagelijkse organisatie van een bedrijf. In het vierde leerjaar ligt het accent op het ontwikkelen van ondernemingsvaardigheden. Met een groep medestudenten start je een mini-onderneming. Daarnaast voer je een project uit voor een externe organisatie. Buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) Binnen het profiel buurt-, onderwijs- en sportmedewerker is er vooral aandacht voor het werken met jeugdigen. Je verdiept je in het aanbieden van specifieke activiteiten voor verschillende doelgroepen. Tijdens de opleiding komen vakken als pedagogiek, psychologie en didactiek/methodiek van bewegingsonderwijs aan bod. Een ander belangrijk onderdeel is het organiseren van projecten. In de meeste gevallen gaat het om projecten, waarbij verbindingen worden gelegd tussen onderwijs, sportverenigingen, sportmogelijkheden in de wijk of buitenschoolse opvang. Net dat stapje verder, daar draait het om Coördinator sport, bewegen en gezondheid In dit profiel is onder andere aandacht voor de vakken fitness, personal coaching, groepslessen op muziek, voeding, testen en analyseren, functioneel trainen, ziektebeelden, marketing en sales en sportmassage. Binnen dit uitstroomprofiel richt je je, naast het schooldiploma ook op het behalen van een aantal (branche)certificaten, zoals fitnessinstructeur B, masseur wellness (niveau 3) en sportmasseur (niveau 4). Coördinator buitensport Kies je voor het profiel coördinator buitensport, dan leer je alles over diverse buitensporten. Daarbij gaat het zowel om de eigen vaardigheid als om instructievaardigheden. Daarnaast komen onderdelen als de benadering van diverse doelgroepen, animatie, commerciële vaardigheden, EHBO, ontwikkelen van buitensportprogramma s, de organisatie van evenementen en het borgen van optimale veiligheid aan de orde. Bij de organisatie waar je je eindstage doet, voer je een project uit. Een echte sportfanaat, zo omschrijft derdejaars Sport en bewegen Jeroen Aaldering zichzelf. Maar het gaat bij de opleiding niet alleen om zelf sporten, zo vertelt hij er direct achteraan: Mensen enthousiast kunnen maken, hen stimuleren om net dat stapje verder te zetten, daar draait het om. Ik heb gekozen voor de uitstroomrichting coördinator buitensport. Tijdens mijn stage in het buitenland heb ik een collega met hoogtevrees zover gekregen dat hij heeft meegedaan met het abseilen. De voldoening op zijn gezicht was voor mij het mooiste moment van die stage. Je verlegt dus niet alleen je eigen grenzen, maar leert ook om je kennis en vaardigheden op een enthousiaste en verantwoorde manier over te brengen op anderen. Naast het actieve bewegen zit er in de opleiding trouwens ook een managementcomponent: Je leert om te plannen, te organiseren en mensen aan te sturen. Je kunt dus ook terecht in coördinerende functies in de sport- en bewegingswereld. Als Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) moet je volgens Jeroen naast sportief ook zelfverzekerd, initiatiefrijk en sociaal zijn: Daarbij moet je openstaan voor kritiek en niet bang zijn om voor een groep te staan. Animeren, entertainen, motiveren, het hoort er allemaal bij. Mensen moeten met plezier sporten, dat vind ik het belangrijkst. Wat kun je doen na je opleiding? Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan werken. Op de website Kansopwerk.nl zie je hoe groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder jaar vernieuwd. Op de website www. graafschapcollege.nl vind je bij de betreffende opleiding ook belangrijke informatie over dit onderwerp, onder de knop Studie in Cijfers. Je kunt ook verder leren. Met het niveau 2-diploma Sport- en bewegingsbegeleider kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider. Bij een goed resultaat kun je instromen in het tweede leerjaar. Andere mogelijke vervolgopleidingen is de opleiding Recreatiemedewerker (niveau 3) of brancheopleidingen op het gebied van zwemmen, fitness diverse vormen van sportkader en recreatie/animatie.

14 Met het niveau 3-diploma kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding sport- en bewegingscoördinator en kiezen voor een van de uitstroomprofielen. Ook kun je je verder bekwamen via bonds- of brancheopleidingen op niveau 4. Heb je de niveau-4-opleiding met succes afgerond dan kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sport, Gezondheid en Management (SGM), Sport- en Bewegingseducatie (SBE), Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO), Fysiotherapie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Vrijetijdsmanagement. Selectieprocedure Wil je een opleiding op het gebied van sport en bewegen volgen, dan is het belangrijk dat je gezond bent en over een goede bewegingsvaardigheid beschikt. Om dit te testen, doorloop je een selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen. Alleen als je op alle onderdelen met een voldoende wordt beoordeeld, kun je tot de opleiding worden toegelaten. Zodra wij je aanmeldingsformulier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een selectiedag. Tijdens deze dag krijg je twee onderzoeken. andere (huis)arts laten uitvoeren, alleen niet door je eigen huisarts. Voorafgaand vul je een vragenformulier in. De uitkomst van de keuring is bindend. De kosten voor de keuring komen voor jouw rekening. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten voor een dergelijke keuring. We raden je daarom aan vooraf contact op te nemen met je ziektekostenverzekeraar. Aantal opleidingsplaatsen Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is afhankelijk van het aantal beschikbare stageplaatsen. Ook kijken we naar de kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden in het vervolgonderwijs. Mochten er na de selectieprocedure meer kandidaten toelaatbaar zijn dan er opleidingsplaatsen zijn, dan gelden de volgende richtlijnen: De helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt vergeven aan de kandidaten die tijdens de selectieprocedure de beste resultaten hebben behaald; De andere helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt op basis van loting vergeven. 1. Onderzoek sociale en communicatieve vaardigheden We onderzoeken of je over voldoende sociale en communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast wordt bekeken of je kunt samenwerken, makkelijk contacten legt en of je voor een groep durft te staan. Ook komen de aspecten motivatie, beroepsbeeld, ambitie en verwachtingen aan bod. 2. Sportvaardigheidstest We vragen je op het gebied van onder meer turnen, atletiek, zwemmen, balsport en bewegen op muziek je sportvaardigheid te tonen. Bij de beoordeling kijken we niet alleen naar wat je al kunt, maar ook naar de wijze waarop je omgaat met de aanwijzingen van de selectiecommissie. Medische keuring Als uit de twee bovenstaande onderzoeken blijkt dat je in principe geschikt bent voor de opleiding, onderga je een sport-medische keuring. Deze keuring kan worden uitgevoerd door een sportmedische instelling. In onze regio zijn er twee. Sportmedx met vestigingen in Winterswijk en Doetinchem (www.sportmedx.nl) en Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem (www.scmp.nl) Uiteraard mag je de medische sportkeuring ook door iedere Ga over de grens! Tijdens je opleiding Sport en bewegen ervaring opdoen in het buitenland? Dat kan. In de verschillende leerjaren worden activiteiten in het buitenland georganiseerd, zoals een skikamp in Oostenrijk en een buitensportkamp in de Belgische Ardennen. Daarnaast is er een aantal keuzevakken, waarbij delen van het lesprogramma en de stage in het buitenland plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de keuzevakken sneeuwsport en buitensport. Hoogtepunt is de zomerstage tussen het tweede en derde leerjaar. Je gaat dan aan de slag in de sportieve recreatie en animatie op vakantieparken, hotelketens en campings. Meer dan de helft van de huidige studenten kiest ervoor deze stage in het buitenland te doen. Favoriete bestemmingen zijn Frankrijk, Italië, Turkije, Spanje, België en Engeland. Ook is er een aantal internationale uitwisselingsprogramma s waar je aan deel kunt nemen. Dit zijn uitwisselingsprogramma s met studenten in Tsjechië en Duitsland. De samenwerking met Duitsland wordt steeds belangrijker. Daarom staat met ingang van 1 augustus 2015 Duits op de lessentabel van het eerste en tweede leerjaar. Als jij je daarna nog verder wilt verdiepen in de Duitse taal en cultuur dan kun je dit vak kiezen als keuzedeel. Tenslotte zijn er onder bepaalde voorwaarden mogelijkheden om sportprojecten in ontwikkelingslanden te bezoeken.

15 Wat zijn de wettelijke toelatingseisen? In de wet zijn toelatingseisen vastgesteld voor beroepsopleidingen. Of je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen, is afhankelijk van je vooropleiding. Voor de opleidingen van de studierichting Sport en bewegen is er een selectieprocedure. Om de niveau 2-opleiding Sport- en bewegingsbegeleider te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de onderstaande documenten: een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg; een mbo-diploma niveau 1 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op dit studieprogramma. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleiding. Het is van belang dat je een positief advies hebt van de vorige school. Om de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider of de niveau 4-opleiding Sport- en bewegingscoördinator te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de onderstaande documenten: een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg; een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4; niveau 3: een mbo-diploma niveau 2 voor een zelfde beroep of beroepencategorie; niveau 4: een mbo-diploma niveau 3 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op deze opleidingen. De gemengde leerweg geeft de beste aansluiting, daarna de theoretische leerweg en vervolgens de kaderberoepsgerichte leerweg. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleidingen.

16 Verkorte opleiding: de ideale aanloop naar het hbo Als je een echte aanpakker bent en je hebt veel in je mars, dan kom je wellicht in aanmerking om de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) in een verkort traject te volgen. Weet je nu al dat je een hbo-opleiding wil volgen? Dan is dit verkorte traject de ideale aanloop naar een hbo-vervolgopleiding in het verlengde van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, omdat je went aan een hoog studietempo; leert om efficiënt te plannen; veel ervaring opdoet in de beroepspraktijk van sport en bewegen; al in het bezit bent van een beroepsdiploma als je aan een hbo-opleiding begint; al kennismaakt met veel leerstof die ook op het hbo wordt aangeboden. Voor het verkorte traject geldt een zwaardere toelatingsprocedure. Om in aanmerking te komen, moet je aan de volgende eisen voldoen: je hebt een diploma vmbo-tl of vmbo-gtl en de gevolgde vakken met gemiddeld een 6,8 afgesloten of je beschikt over een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5; je bent zeer gemotiveerd en leergierig; je beschikt over goede en brede sportvaardigheden; je bent sociaal en communicatief vaardig; je hebt ervaring met het begeleiden van mensen bij het sporten of bewegen; je hebt een goed beeld van je eigen mogelijkheden en beperkingen. In eerste instantie volg je de normale selectieprocedure, zoals die in deze gids staat beschreven. Als blijkt dat je toelaatbaar bent voor de reguliere niveau 4-opleiding, dan wordt bekeken of je wellicht ook in aanmerking komt voor het verkorte traject. Daarvoor zijn er, naast de standaard onderdelen van de toelatingsprocedure, nog drie extra onderdelen die bepalend zijn voor de toelating tot het verkorte traject: individueel motivatiegesprek; resultaten van de vooropleiding: je hebt de vakken afgesloten met een 6,8 gemiddeld.

17 Studieprogramma Leerweg Niveau Studieduur Sport- en bewegingsbegeleider bol 2 2 jaar Sport- en bewegingsleider bol 3 3 jaar Sport- en bewegingscoördinator bol 4 4 jaar Sport- en bewegingscoördinator, verkort programma bol 4 3 jaar Leerwegen en onderwijstijd Bij de studierichting Sport en bewegen volg je een opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dat betekent dat je volledig dagonderwijs volgt. Het dagonderwijs bestaat uit lessen op school en beroepspraktijkvorming (stage) bij een bedrijf of instelling. Volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie volg je gemiddeld onderwijsuren per jaar (lessen en stage samen). Wat kost de opleiding? De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: het lesgeld (ter indicatie: in het schooljaar bedroeg dit 1.118,- voor bol-opleidingen). Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen lesgeld; de overige kosten, bijvoorbeeld voor boeken, sportkampen en sportkleding. Zie voor een overzicht per leerjaar onderstaand schema. Kosten Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 Kleding Basispakket: tussen 200,- en 275,- Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging Boeken, licenties en readerpakket Tussen 550,- en 600,- +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 200,- Meerdaagse activiteiten waaronder kampen +/- 275,- +/- 375,- +/- 300,- Informatie en aanmelding Sector Zorg & Welzijn, opleidingengroep Sport en bewegen Houtmolenstraat 9, 7008 AP Doetinchem Tel website: Aanmelden voor deze opleidingen kan door middel van een aanmeldformulier. Dit kun je aanvragen bij de sector via bovenstaand telefoonnummer of bij de decaan van de vmbo-school. Ook kun je je digitaal aanmelden via de website

18 Topaccommodaties voor praktijklessen Sinds 1 augustus 2014 vinden bijna alle praktijklessen plaats op sportpark Zuid in Doetinchem. Naast voetbalvelden, tennisbanen, hockeyvelden en een skeelerbaan is daar sinds afgelopen jaar een nieuwe TOPhal verschenen waarvan de sportopleiding van het Graafschap College veelvuldig gebruik maakt. Naast een aantal algemene sportzalen zijn er in dit sportcomplex ook specifieke zalen voor turnen, fitness, weerbaarheid en zelfverdediging (dojo) en bewegen op muziek. Voor de zwemvakken maakt de opleiding gebruik van het in 2013 prachtig gerenoveerde zwembad Rozengaarde, eveneens in Doetinchem. De theorielessen worden gegeven op de locatie Houtmolenstraat 9.

19

20

ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen

ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen SPORT EN BEWEGEN ZW 3-8 Graafschap College Opleidingen Sport en bewegen 2014-2015 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je

Nadere informatie

Nieuw: verkort programma niveau 4

Nieuw: verkort programma niveau 4 ZW 3-8 ewegen Sport en bewegen Sport Nieuw: verkort programma niveau 4 Sport en bewegen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & Anderen stimuleren om te bewegen port en bewegen Sp Sport jij

Nadere informatie

Groningen, Assen 2012-2013. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl

Groningen, Assen 2012-2013. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl 05 Groningen, Assen 2012-2013 Sport en Bewegen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

Groningen, Assen 05 2014-2015. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl

Groningen, Assen 05 2014-2015. Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl Groningen, Assen 05 2014-2015 Sport en Bewegen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Sport- en bewegingsleider BOL

Sport- en bewegingsleider BOL Lees meer in de studiegids. Crebo Duur Niveau Leerweg Start 23163 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (start bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Beukenlaan, Arnhem; Papendallaan,

Nadere informatie

sport en bewegen opleidingsinfo Sport- en bewegingsleider, Sport- en bewegingscoördinator

sport en bewegen opleidingsinfo Sport- en bewegingsleider, Sport- en bewegingscoördinator sport en bewegen 16 17 opleidingsinfo Sport- en bewegingsleider, Sport- en bewegingscoördinator Breng anderen in beweging! Ben jij een sportief type? Vind je het een uitdaging om anderen in beweging te

Nadere informatie

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen ZW 8-8 Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & W Als je je graag inzet voor anderen elzijn

Nadere informatie

KIEST SPORT & BEWEGEN

KIEST SPORT & BEWEGEN CINDY KIEST SPORT & BEWEGEN ZIT je NIET GRaaG STIl EN BEN je OOK NOG SPORTIEf? VIND je het leuk met mensen Om TE GaaN EN DuRf je VERaNTWOORDElIjKhEID TE DRaGEN? DaN IS EEN TOEKOmST IN DE BRaNChE SPORT

Nadere informatie

Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl. Groningen, Assen. Bel voor informatie: 0800-235 825 368

Sport en Bewegen. www.alfa-college.nl. Groningen, Assen. Bel voor informatie: 0800-235 825 368 #8 Sport en Bewegen Groningen, Assen Jij? In de * Laat je sport! talent gr oeien! www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college

Nadere informatie

Sport- en bewegingsleider BOL

Sport- en bewegingsleider BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 23163 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (start bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Beukenlaan, Arnhem; Papendallaan, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA

Nadere informatie

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun

Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun Sport & Bewegen Maak jij van je hobby je beroep? Je houdt van sporten en in beweging zijn! Je vindt het leuk om met mensen van alle leeftijden om te gaan. En je wilt ook anderen leren, om binnen hun mogelijkheden,

Nadere informatie

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid

Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid PUBLIEKE EN PARTICULIERE VEILIGHEID ED 6-14 Opleidingen Publieke en particuliere veiligheid Graafschap College 2015-2016 Bewaak jij de veiligheid? Draag jij graag jouw steentje bij aan de veiligheid in

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

# 7. Sport en bewegen. Groningen, Assen. Jij? In de sport! * Laat je talent groeien! www.alfa-college.nl 0800-235 825 368 (0800-beltalent)

# 7. Sport en bewegen. Groningen, Assen. Jij? In de sport! * Laat je talent groeien! www.alfa-college.nl 0800-235 825 368 (0800-beltalent) # 7 Sport en bewegen Groningen, Assen Jij? In de sport! * Laat je talent groeien! www.alfa-college.nl 0800-235 825 368 (0800-beltalent) Wat je ook wilt worden... Jouw toekomst begint op het Alfacollege!

Nadere informatie

Sport- en bewegingscoördinator BOL

Sport- en bewegingscoördinator BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 23163 3-4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Beukenlaan, Arnhem; Papendallaan, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je biedt activiteiten aan

Nadere informatie

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO

Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO Postzegel niet nodig Johan Cruyff College Enschede ROC van Twente Antwoordnummer 1701 7550 WB HENGELO TOELATINGSEISEN Vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg) Overgangsbewijs

Nadere informatie

Welzijn Breed (Onderwijsassistent)

Welzijn Breed (Onderwijsassistent) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25485 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk contact.

Nadere informatie

School voor. Sport en Bewegen. Sport- en Bewegingscoördinator. Sport- en Bewegingsleider. Medewerker Sport en Recreatie

School voor. Sport en Bewegen. Sport- en Bewegingscoördinator. Sport- en Bewegingsleider. Medewerker Sport en Recreatie School voor Sport en Bewegen Sport- en Bewegingscoördinator Sport- en Bewegingsleider Medewerker Sport en Recreatie School voor sport en bewegen Sport- en Bewegingscoördinator Sport- en Bewegingsleider

Nadere informatie

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL

Welzijn-breed (gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25484 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid

Nadere informatie

inhoudsopgave Sport algemeen Sport & bewegen Belangrijke info

inhoudsopgave Sport algemeen Sport & bewegen Belangrijke info sport 2018 2019 inhoudsopgave 4 6 14 Sport algemeen Sport & bewegen Sport- & bewegingsleider - niveau 3 / BOL Coördinator sport- & bewegingsagogie - niveau 4 / BOL Coördinator buurt, onderwijs & sport

Nadere informatie

Maak van je talent je toekomst!

Maak van je talent je toekomst! Maak van je talent je toekomst! Waarom kiezen voor Sportspecialisatie? Het Montessori College biedt de mogelijkheid om de opleidingen Economie en Zorg & Welzijn te combineren met Sportspecialisatie. Voor

Nadere informatie

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL)

Welzijn-breed (Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg BOL) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25477 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14 FACILITAIRE DIENSTVERLENING Opleidingen ED 10-14 Facilitaire dienstverlening Graafschap College 2015-2016 Als je van organiseren en aanpakken houdt Houd je ervan om dingen te regelen en te organiseren?

Nadere informatie

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL

Welzijn-Breed (Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen) BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25478 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Auditorium, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg)

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Business & Sport HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD ondernemend zijn en: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25166 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem; Papendallaan, Arnhem creatief het leuk vinden om

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE nodig: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25491 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE lbo-, vbo- of mavo-diploma vmbo KL,

Nadere informatie

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Manager Retail BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als manager retail geef je leiding aan een

Nadere informatie

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang)

Welzijn-breed (Pedagogisch Werk Kinderopvang) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25486 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst verschillende gebieden te stimuleren. Ook draag je zorg voor een veilige, gezellige

Nadere informatie

ED 1-14. Graafschap. College ADMINISTRATIE. Opleidingen. Administratie

ED 1-14. Graafschap. College ADMINISTRATIE. Opleidingen. Administratie ADMINISTRATIE Graafschap ED 1-14 College Opleidingen Administratie 2014-2015 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College DETAILHANDEL Opleidingen ED 3-14 Detailhandel Graafschap College 2015-2016 Werken in de winkel Kun jij je helemaal vinden in de uitspraak: De klant is koning? Zie je het als een uitdaging om er voor te

Nadere informatie

Thuisbegeleider BBL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD

Thuisbegeleider BBL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen HOE IS DE OPLEIDING OPGEBOUWD Crebo Duur Niveau Leerweg 25479 3 jaar Niveau 4 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus (december, februari of april als er voldoende aanmeldingen zijn) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Medewerker human resource management (HRM)

Medewerker human resource management (HRM) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25146 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Utrechtsestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als medewerker HRM houd je je bezig met personeelsaangelegenheden.

Nadere informatie

ED 13-14. Graafschap College TOERISME EN RECREATIE. Opleidingen. Toerisme en recreatie

ED 13-14. Graafschap College TOERISME EN RECREATIE. Opleidingen. Toerisme en recreatie TOERISME EN RECREATIE ED 13-14 Graafschap College Opleidingen Toerisme en recreatie 2014-2015 Mensen een fijne tijd bezorgen Bezorg jij anderen graag een leuke, ontspannen en onbezorgde tijd? Zoek je graag

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME, RECREATIE EN EVENEMENTEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME, RECREATIE EN EVENEMENTEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TOERISME, RECREATIE EN EVENEMENTEN MBOAMERSFOORT.NL JIJ HELPT MENSEN DIE LEUKE DINGEN DOEN We hebben het steeds drukker. Dus is onze vrije tijd heel belangrijk. Daarom hebben

Nadere informatie

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen diploma of bewijsstuk Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25472 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kazerneplein, Arnhem; Thorbeckestraat, Arnhem Een intakegesprek is altijd

Nadere informatie

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren!

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017 Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! Welzijn PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG > GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER > ONDERWIJSASSISTENT

Nadere informatie

Sociaal-cultureel werker

Sociaal-cultureel werker Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25488 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is

Nadere informatie

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Verzorgende IG BOL DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE nodig: Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25491 2,5-3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE lbo-, vbo- of mavo-diploma vmbo

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25489 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is er

Nadere informatie

Beveiliger BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Beveiliger BOL. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25407 1,5-2 jaar Niveau 2 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus en februari (alleen bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA

Nadere informatie

2010/2011. Sport & Bewegen. Sport & Bewegen

2010/2011. Sport & Bewegen. Sport & Bewegen Sport & Bewegen 13 Sport & Bewegen Sport-& Bewegingsbegeleider Sport-& Bewegingsleider Vrije tijd & Recreatie Sport-& Bewegingscoördinator: Bewegingsagoog B.O.S.-Medewerker Operationeel Sport- & Bewegingsmanager

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Enschede 2017-2018 JOHAN CRUYFF COLLEGE ENSCHEDE Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters een

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL JE HEBT EEN STERK KARAKTER JIJ HOUDT HET VEILIG Je voelt je goed. Je wil graag de samenleving veiliger maken. Geldt dit voor jou? Dan past een opleiding

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

ENscHEDE. 15-21 uur. rocvantwente.nl/opendagen

ENscHEDE. 15-21 uur. rocvantwente.nl/opendagen welkom op DE open DaG locatie GrolscH veste ENscHEDE maandag 26 januari 2015 15-21 uur Bij het ROC van Twente ben je aan het juiste adres voor een beroepsopleiding. We helpen je graag bij het maken van

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

_sport_bewegen egiocollegeopleidingen

_sport_bewegen egiocollegeopleidingen _sport_bewegen egiocollegeopleidingen Sporten is gezond Heb jij een passie voor bewegen? Achter elke kampioen staat een goede trainer Open huis 20 januari, 16 maart en 8 juni 2016 vanaf 18 uur zie www.regiocollege.nl

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Welzijn WELZIJN ZW 2-3

Opleidingen. Graafschap College. Welzijn WELZIJN ZW 2-3 WELZIJN Opleidingen ZW 2-3 Welzijn Graafschap College 2015-2016 Als je je graag inzet voor anderen Haal je er voldoening uit als je mensen verder kunt helpen? Lijkt het je wat om ervoor te zorgen dat mensen

Nadere informatie

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr

Het erasmus VmBO Het Er asm Ortstr Het Erasmus VMBO Spo rts troo m Het Era sm us Spo Want r tie ed! ve t ype s Sportstroom Ben je vaak op het hockeyveld, in het zwembad of op de atletiekbaan te vinden? Ben je sportief en zie je het wel

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg is veel werk! En het is mooi werk. Je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij

Nadere informatie

INHOUD. Onderwijs bij Zadkine 4 Sport en bewegen bij Zadkine 6. Brede opleiding dienstverlener niveau 2 8. Sport en bewegen niveau 3 en 4 11

INHOUD. Onderwijs bij Zadkine 4 Sport en bewegen bij Zadkine 6. Brede opleiding dienstverlener niveau 2 8. Sport en bewegen niveau 3 en 4 11 SPORT & BEWEGEN INHOUD Onderwijs bij Zadkine 4 Sport en bewegen bij Zadkine 6 Brede opleiding dienstverlener niveau 2 8 Sport en bewegen niveau 3 en 4 11 3 Onderwijs bij Zadkine Leren, denken, durven,

Nadere informatie

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO

Van: Studeren aan het Rietveld. Naar: Studeren aan het MBO Van: Studeren aan het Rietveld Naar: Studeren aan het MBO 21 september 2011 MBO middelbaar beroeps onderwijs Heel veel mogelijk (70 ROC s met ± 1100 opleidingen) 60 % van alle banen in Nederland Praktisch

Nadere informatie

Begeleider gehandicaptenzorg BBL

Begeleider gehandicaptenzorg BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je werkt met cliënten die door hun beperking

Nadere informatie

Verzorgende IG BOL TOELATING DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE

Verzorgende IG BOL TOELATING DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25491 2,5-3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem Als verzorgende IG kun je werken bij verschillende bedrijven of instellingen

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Business Online. TOELATING Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25162 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 een ander bij ministeriële regeling aangewezen

Nadere informatie

Agogisch medewerker GGZ BOL

Agogisch medewerker GGZ BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25474 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je biedt ondersteuning aan cliënten van

Nadere informatie

TI 10-12. Graafschap. College MOTORVOERTUIGENTECHNIEK. Opleidingen. Motorvoertuigentechniek

TI 10-12. Graafschap. College MOTORVOERTUIGENTECHNIEK. Opleidingen. Motorvoertuigentechniek MOTORVOERTUIGENTECHNIEK Graafschap TI 10-12 College Opleidingen Motorvoertuigentechniek 2014-2015 Elke schooldag de overall aan Kay Duijts volgt een opleiding op het gebied van autotechniek. Kay: Ik klus

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 2 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Begeleider specifieke doelgroepen BBL

Begeleider specifieke doelgroepen BBL Crebo Duur Niveau Leerweg 25476 3 jaar Niveau 3 BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) Start Augustus (december, februari of april als er voldoende aanmeldingen zijn) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT

Nadere informatie

TI 6-12. Middenkader engineering

TI 6-12. Middenkader engineering TI 6-12 ineering Middenkader engineering Middenkader engineering Schooljaar 2013-2014 Techniek & Informatica Techniek Kies voor de opleiding middenkader engineering iddenkader engineering Middenkad Kun

Nadere informatie

International Business & Marketing

International Business & Marketing Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25148 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Als medewerker marketing & communicatie werk

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

ED 1-14. Administratie

ED 1-14. Administratie ED 1-14 Administratie Administratie Adm Administratie Schooljaar 2013-2014 rlening Economie & Dienstverlening Ga aan het werk in het hart van de ministratie Administ organisatie Wil jij aan het werk in

Nadere informatie

CIOS Sittard-Venlo. Klaar voor een nieuwe start!! Voorlichting

CIOS Sittard-Venlo. Klaar voor een nieuwe start!! Voorlichting Voorlichting CIOS Sittard-Venlo Frank Schoonbrood (F.J.M.) Jaargroepleider / docent / projectleider CIOS Sittard Milaanstraat 125 6135 LH Sittard 088-001 5190 / 06-31196478 f.schoonbrood@leeuwnet.nl Klaar

Nadere informatie

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ LAAT MENSEN GENIETEN Jij let op alle details. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit?

Nadere informatie

ED 13-14. Opleidingen. Toerisme en recreatie TOERISME EN RECREATIE. Graafschap College

ED 13-14. Opleidingen. Toerisme en recreatie TOERISME EN RECREATIE. Graafschap College TOERISME EN RECREATIE Opleidingen ED 13-14 Toerisme en recreatie Graafschap College 2015-2016 Mensen een fijne tijd bezorgen Bezorg jij anderen graag een leuke, ontspannen en onbezorgde tijd? Zoek je graag

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS MBO

VOORTGEZET ONDERWIJS MBO DOORSTROOMDOSSIER VOORTGEZET ONDERWIJS MBO 2007-2008 Achternaam: Adres: Woonplaats: Mobiel nummer: Voornaam: Postcode: Tel. nummer: E-mail: Gewenste opleiding: Crebonummer: Naam college: Instroom leerjaar:

Nadere informatie

Sociaal cultureel werk

Sociaal cultureel werk #6 rk! e welzijnsw t e h n I? j i J n! nt groeie ale * Laat je t www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Als sociaal maatschappelijk begeleider bevorder je de zelfstandigheid van mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Dit doe je door ze advies en informatie

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN MBOAMERSFOORT.NL JIJ HELPT MENSEN ER GOED UIT TE ZIEN Natuurlijk besteed jij zelf veel aandacht aan je uiterlijk. Mensen kijken toch of hun schoonheidsspecialist

Nadere informatie

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL WERKEN ALS KAPPER OF EEN EIGEN SALON STARTEN Jij besteedt zelf veel aandacht aan je uiterlijk. En dat is goed. Want mensen kijken toch of hun kapper

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

ED 5-14. Bank- en verzekeringswezen Juridische dienstverlening/

ED 5-14. Bank- en verzekeringswezen Juridische dienstverlening/ ED 5-14 Juridische dienstverlening Bank- en verzekeringswezen Juridische dienstverlening/ Bank- en verzekeringswezen Schooljaar 2013-2014 rlening Economie & Dienstverlening Jouw advies helpt mensen verder

Nadere informatie

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BOL

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25477 3,5 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Kronenburgsingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je kunt cliënten

Nadere informatie

Sportleider SeniorenSport (SSS)

Sportleider SeniorenSport (SSS) Sportleider SeniorenSport (SSS) Een leven lang bewegen We worden steeds ouder en genieten gelukkig steeds langer van een goede gezondheid. Sport en bewegen speelt hierbij een belangrijke rol. Steeds meer

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Handhaver Toezicht en Veiligheid BOL

Handhaver Toezicht en Veiligheid BOL Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25409 2-3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Middachtensingel, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Je bent verantwoordelijk voor het toezien

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

ZW 2-8. Graafschap. College WELZIJN. Opleidingen

ZW 2-8. Graafschap. College WELZIJN. Opleidingen WELZIJN Graafschap ZW 2-8 College Opleidingen Welzijn 2014-2015 Als je je graag inzet voor anderen Haal je er voldoening uit als je mensen verder kunt helpen? Lijkt het je wat om ervoor te zorgen dat mensen

Nadere informatie

Ruimtelijk vormgever TOELATING

Ruimtelijk vormgever TOELATING Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25212 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Thorbeckestraat, Arnhem lbo-, vbo- of mavo-diploma vmbo KL, GL of TL basisberoepsopleiding (mbo)

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK. Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van

MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK. Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van MBO OPLEIDINGEN PEDAGOGISCH WERK Onderwijs & Kinderopvang College is onderdeel van 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges.

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR VEILIGHEID MBOAMERSFOORT.NL JE HEBT EEN STERK KARAKTER JIJ HOUDT HET VEILIG Je voelt je goed. Je wil graag de samenleving veiliger maken. Geldt dit voor jou? Dan past een opleiding

Nadere informatie

_sport_bewegen egiocollegeopleidingen

_sport_bewegen egiocollegeopleidingen _sport_bewegen egiocollegeopleidingen Sporten is gezond Heb jij een passie voor bewegen? Achter elke kampioen staat een goede trainer Open huis 16 november 2016, 18 januari en 22 maart 2017 vanaf 18 uur

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een Entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

Sociaal agogisch werk

Sociaal agogisch werk #5 Sociaal agogisch werk Groningen, Hoogeveen, Hardenberg lzijnswerk! e Jij? In het w! nt groeien * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij

Nadere informatie

Juridisch-administratief dienstverlener

Juridisch-administratief dienstverlener Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25145 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Utrechtsestraat, Arnhem Je kunt je niet meer aanmelden voor deze opleiding. Het maximum aantal

Nadere informatie