ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen"

Transcriptie

1 SPORT EN BEWEGEN ZW 3-8 Graafschap College Opleidingen Sport en bewegen

2 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je het een uitdaging om mensen te leren bewegen en te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl? Beantwoord jij deze vragen met ja? Dan ben je geschikt voor een beroep in de wereld van sport en bewegen! Een gezonde leefstijl, sport en bewegen wordt in onze samenleving steeds belangrijker. Wil je in de sportwereld aan het werk dan moet je niet alleen sportief, maar ook communicatief en sociaal vaardig zijn. Verder is het belangrijk dat je kunt samenwerken en mensen kunt motiveren en stimuleren. Ook wordt van je verwacht dat je flexibel bent en snel kunt improviseren. Jij bent degene die de kinderen watervrij maakt Gerard Rauw heeft de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2) afgerond en daarin de specialisatie Lifeguard gedaan. Hij volgt momenteel de opleiding Sport- en bewegingsleider (niveau 3) met als keuzevak allround zwembadmedewerker. Gerard: In het tweede leerjaar kon ik de keuze maken tussen fitness of zwemmen. Ik heb voor zwemmen gekozen. Ik vind het leuk om mensen iets te leren op het gebied van bewegen. Vooral het lesgeven aan kinderen vind ik leuk. Jij bent dan degene die de kinderen watervrij maakt en zorgt dat ze vertrouwd raken met het water, zodat ze uiteindelijk durven te zwemmen. Gerard heeft stagegelopen bij Het Zwemcentrum in Westervoort. Daar heeft hij ook de specialisatie Lifeguard afgerond. Dat was een uitdagende maar lonende stage, vertelt Gerard. Tijdens mijn stage heb ik lesgegeven aan een jongen met een afwijking aan beide benen. Hij had daardoor moeite met de schoolslag. Uiteindelijk heb ik het hem toch kunnen aanleren. Dat voelde wel als een overwinning en ik kreeg ook veel waardering van zijn ouders. Je moet voor deze opleiding goed met mensen om kunnen gaan en een open houding hebben, want je hebt toch een voorbeeldfunctie. Bij deze opleiding is het ook belangrijk om de technische vaardigheden goed onder de knie te krijgen, want anders wordt het erg lastig om zelf een goed voorbeeld te geven van bijvoorbeeld de verschillende zwemslagen. Dit geldt ook voor de andere specialisaties, zoals skiën, tennis of turnen. De opleiding sport- en bewegingsleider geeft je nog veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen als sportinstructeur. Je kunt eigenlijk alle kanten op met deze opleiding.

3 Wat doe je als sport- en bewegingsbegeleider (niveau 2)? Je werkt bij een fitnesscentrum, zwembad of in de recreatiebranche en assisteert bij sport- en bewegingsactiviteiten. Je maakt mensen enthousiast, vergroot hun plezier in bewegen en zorgt ervoor dat activiteiten veilig verlopen. Daarnaast observeer je mensen en bekijk je of de activiteit optimaal aansluit bij hun mogelijkheden. Je zet toestellen en spelmaterialen klaar voor geplande sport- en spelactiviteiten. Ook het schoonmaken en onderhouden van het sportcomplex behoort tot je werkzaamheden. Je voert je werk uit onder verantwoordelijkheid van een sport- en bewegingsleider of een sport- en bewegingscoördinator. SPORT- EN BEWEGINGSBEGELEIDERS - assisteren bij sport- en bewegingsactiviteiten - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsbegeleider. Ongeveer de helft van het lesprogramma bestaat uit praktijklessen. De andere helft is gericht op theorie. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie, EHBO en de praktijk en MBO Keuzegids 2013: opleidingen Sport en bewegen opnieuw beste van Nederland! Ieder jaar verschijnt de MBO Keuzegids. Een onafhankelijke gids die de kwaliteit van mbo-opleidingen in Nederland kritisch beoordeelt en vergelijkt. Uit de MBO Keuzegids 2013 blijkt dat het Graafschap College bij de vijf beste mbo-scholen in Nederland hoort. De opleidingen Sport en bewegen van het Graafschap College staan al jaren aan de top. Voor de derde keer in vier jaar tijd zijn de opleidingen door de Keuzegids uitgeroepen tot de beste sportopleidingen van Nederland! Het oordeel wordt onder andere gebaseerd op tevredenheid van studenten, diplomakansen, kwaliteit van docenten, inhoud van de leerstof, begeleiding, toetsing, stage en schoolorganisatie. Ga voor meer informatie over de MBO Keuzegids naar: theorie van lesgeven, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap). In het tweede jaar van de opleiding volg je een beroepsgerichte cursus. Het gaat om de cursus Lifeguard voor de zwembranche (volgens de eisen van NPZ/NRZ) of de cursus Assistent-medewerker fitnessbedrijf voor de fitnessbranche (volgens de eisen van Fit!vak). Daarnaast leer je de basisvaardigheden van 13 sportvakken, waaronder atletiek, balsporten, bewegen op muziek en zelfverdediging. Ook volg je een reeks modulen die je voorbereiden op een baan binnen de sportieve recreatiebranche.

4

5 Wat doe je als sport- en bewegingsleider (niveau 3)? Je werkt bij een recreatiecentrum, sportvereniging, buitensportonderneming, fitnesscentrum, zwembad, buitenschoolse opvangorganisatie of buurtsportnetwerk en biedt daar zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aan. Je ontwikkelt sport- en bewegingsprogramma s voor diverse doelgroepen en stimuleert mensen om actief met sport en bewegen bezig te zijn. Het organiseren van wedstrijden, toernooien en evenementen behoort ook tot je werkzaamheden. Daarbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. SPORT- EN BEWEGINGSLEIDERS - geven sport- en beweginsinstructies aan verschillende doelgroepen - vinden onregelmatige werktijden geen probleem - zijn sociaal en communicatief vaardig - hebben een flexibele instelling - hebben zelfdiscipline Wat ga je leren? Tijdens de opleiding ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt als sport- en bewegingsleider. Je krijgt praktijk- en theorielessen. Naast beroepsgerichte vakken, zoals anatomie, fysiologie en pedagogiek, krijg je algemene vakken (Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap). Binnen de opleiding volg je minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. De programma s en examens van deze keuzevakken zijn afgestemd op de eisen van de betreffende sportbonden of brancheorganisaties. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om, in plaats van de keuzevakken, een individueel traject te volgen in jouw favoriete sportdiscipline in samenwerking met een bond of branche. De afgelopen jaren zijn individuele trajecten op het gebied van volleybal, handbal, schaatsen, hockey en atletiek aangeboden. Aan een rotswand boven het water, hoe gaaf is dat? Je bent in de zomerperiode twee maanden op een prachtige Franse camping. Je beoefent daar je vak, midden in de natuur aan een rotswand boven het water, waar je omhoog klimt met al je deelnemers, hoe gaaf is dat? Selina Akker (19), vierdejaars Sport en bewegen, kijkt met veel plezier terug op haar buitenlandstage bij Camping Le Ty Nadan in Bretagne van het afgelopen jaar. Ik hou van sporten en kan dat wat ik leer overbrengen op anderen. Ik volg het keuzevak buitensport. Dat betekent dat ik met heel veel verschillende sportdisciplines in aanraking kom. Je leert veel over materialen, technieken en natuurlijk veiligheid. Je hebt een voorbeeldrol, moet enthousiast zijn, de groep goed aanvoelen en mensen goed kunnen motiveren. Als ze klaar is met haar studie wil Selina er graag een jaartje tussenuit : Misschien studeer ik daarna nog verder, maar ik wil eerst wat van de wereld zien. Over een jaar of tien? Dan heb ik een leuke baan als buitensportinstructeur, ergens in Italië of de Pyreneeën, knipoogt ze.

6 Keuzevak Branche/bond Tennisleraar 3 Trainer/coach voetbal jeugd 3 Skileraar (Anwärter) Snowboardleraar Sportleider 3 aangepaste sporten Fitnessinstructeur 3 Zweminstructeur 3 Docent weerbaarheid Outdooranimator 3 Docent bewegen op muziek Sportleider 3 turnen/gymnastiek Sportleider seniorensport KNLTB KNVB Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Salzburger Berufsschilehrer und Snowboardlehrer Verband Onbeperkt Sportief Fit!vak NPZ/NRZ Movisie Vebon AALO KNGU

7 DE SPORT- EN BEWEGINGSCOÖRDINATOR - heeft een open houding en kan omgaan met lastige vraagstukken - kan goed samenwerken, improviseren en stimuleren - is sociaal en communicatief vaardig - vindt onregelmatige werktijden geen probleem - doet coördinerende werkzaamheden Wat doe je als sport- en bewegingscoördinator (niveau 4)? Als sport- en bewegingscoördinator denk je actief mee over het invullen van passende sport- en bewegingsprogramma s en projecten. Je werkt in een omgeving waar sport- en bewegingsactiviteiten worden aangeboden. Het kan gaan om kortdurende activiteiten, maar ook om meerjarige trainingsprogramma s gericht op specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beperking, talentvolle sporters of ouderen die vitaal willen blijven. Net als de sport- en bewegingsleider werk je, afhankelijk van het uitstroomprofiel dat je kiest, bijvoorbeeld bij een sportvereniging, recreatie- of outdoorbedrijf, zwembad, fitnesscentrum of buitenschoolse opvang. Daarnaast kun je als sport- en bewegingscoördinator ook aan het werk bij een instelling voor gezondheidszorg, hulpverlening, onderwijs, sportservice of bij een overheidsinstantie. De opleiding Sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profiel deel. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren in een van deze vier uitstroomprofielen: bewegingsagoog buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) operationeel sport- en bewegingsmanager trainer/coach o o coördinator sport, bewegen en gezondheid coördinator buitensport

8 Wat doe je als bewegingsagoog (niveau 4)? Als bewegingsagoog werk je bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, de jeugdhulpverlening, de ouderenzorg of het speciaal onderwijs, maar ook in gevangenissen en revalidatiecentra werken bewegingsagogen. Je levert een bijdrage aan het psychische, sociale en lichamelijke welzijn van groepen of individuele mensen door sport- en bewegingsactiviteiten te organiseren en te begeleiden. Je probeert het bewegingsgedrag van deze mensen te verbeteren aan de hand van een bewegingsplan dat je ontwikkelt, uitvoert en evalueert. Ook werk je aan projecten. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines en verricht je als bewegingsagoog coördinerende werkzaamheden. Zorgen voor structuur en ritme Anne Roelofsen (22) is na haar opleiding gaan werken als bewegingsagoog bij stichting Wieringa & ten Cate in Winterswijk. Deze instelling begeleidt cliënten met een lichte verstandelijke beperking, psychosociale of psychiatrische problematiek in hun dagbesteding. Anne is na haar stage bij Wieringa & ten Cate terecht gekomen. Anne: Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik ben begonnen met het opzetten van sportactiviteiten, waaronder zwemmen en fitness. Daarnaast kunnen cliënten diverse activiteiten op het gebied van creativiteit en handenarbeid uitvoeren. Het voornaamste doel is dat zij structuur en ritme in hun leven krijgen. Sport is daarbij een belangrijk middel. Door te sporten wordt bovendien het zelfvertrouwen van de cliënt vergroot en de lichamelijke conditie verbeterd. Als je dit werk wilt doen, moet je sociaal vaardig zijn en goed kunnen improviseren. Ook moet je vasthoudend zijn en mensen met een beperking kunnen motiveren.

9 Via mijn stageproject naar een baan Susanne Horstman (21) heeft ruim een jaar geleden het diploma sport- en bewegingscoördinator, uitstroom BOS-medewerker (niveau 4) gehaald. Als afstudeeropdracht ontwikkelde ze bij haar voetbalvereniging Reünie in Borculo een sport- en spelprogramma voor de buitenschoolse opvang: Sport BSO Fit en Fun. Na de opleiding kon ze aan de slag als combinatiefunctionaris bij Sport Federatie Berkelland. Ze verzorgt bij een aantal scholen de bewegingslessen en organiseert op diezelfde scholen en bij de buitenschoolse opvang sport- en spelactiviteiten. Daarnaast geeft ze nog een aantal uren per week les bij gymnastiekverenigingen Mariënvelde en Gelselaar. Susanne is ondernemend en zit niet graag stil. Voortdurend bedenkt ze nieuwe sport- en spelvormen om kinderen aan het bewegen te krijgen. Ze onderscheidt zich door programma s te ontwikkelen, waarbij vele bewegingsvormen aan bod komen. Ze stimuleert kinderen om te bewegen, zodat zij zich fitter en gezonder voelen. Susanne: Je moet zelf wel van sport houden om dit werk te doen en zeker in het begin bereid zijn om er veel tijd in te stoppen. Wat doe je als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS, niveau 4)? Als buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) werk je voor een organisatie binnen de driehoek buurt, onderwijs en sport, zoals brede scholen, buitenschoolse opvang, sportbuurtnetwerk of sportvereniging. Je draagt bij aan sociale en educatieve doeleinden, zoals de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen, het aanleren van sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie, maar ook het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Je coördineert projecten en voert deze uit met als doel mensen te activeren door sport. Hierbij werk je samen met mensen uit andere disciplines. Binnen de BOSdriehoek draag je bij aan de ontwikkeling en uitvoering van het beleid van de organisatie waarvoor je werkt. Het geven van bewegingsonderwijs behoort ook tot je werkzaamheden. Onder verantwoordelijkheid van een bevoegde basisschoolleerkracht bied je sport- en bewegingsactiviteiten aan. Op de arbeidsmarkt ontstaan steeds meer gecombineerde banen binnen de BOS-driehoek. Steeds vaker wordt daarom gesproken van een combinatiefunctionaris of buurtsportcoach.

10 Wat doe je als operationeel sport- en bewegingsmanager (niveau 4)? Als operationeel sport- en bewegingsmanager werk je bijvoorbeeld bij een buitensportonderneming, sportvereniging, fit- nesscentrum, zwembad, sportservicebureau of in het toerisme. Je bent de spin in het web, waardoor afstemming en overleg met anderen een belangrijk onderdeel van je werk vormen. Maar ook het financieel beheer, personeelsmanagement en marketing behoren tot je werkzaamheden. Het is belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren Rik van de Veen heeft de opleiding sport- en bewegingscoördinator met uitstroom operationeel sport- en bewegingsmanager afgerond. Communicatief zijn en goed kunnen organiseren, dat zijn de eigenschappen van een goede sportmanager. En natuurlijk moet je zelf enthousiast sporter zijn om te weten waar je over praat, aldus Rik van de Veen. Hij voelt zich als een vis in het water in sportcentrum Sports Planet in Westervoort. Samen met het managementteam van het centrum organiseer ik evenementen, zoals triathlons of een fietsmarathon. Behalve de organisatie van de sportactiviteit zelf, komt daar veel meer bij kijken. Te denken valt aan het verzorgen van informatie voor de buurt en het leggen van contacten met de politie over het afzetten van wegen, het regelen van verzekeringen, enzovoort. Het is dus belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren. Dat leer je ook al tijdens je studie, want studeren is ook plannen en organiseren. In de opleiding heeft Rik naast alle sportlessen ook veel gehad aan het werken met computerprogramma s zoals Excel. Samen met medestudenten haalde Rik de krant met hun mini-onderneming. We brachten een speeltoestel op de markt, de Sweeper, een bal aan een paal met een draaibare bevestiging. Eén school kocht het apparaat en andere scholen toonden interesse. Op dit moment is Rik veel te vinden bij Sports Planet. Hij werkt daar in zijn vrije tijd. Als vervolgstudie heeft hij gekozen voor de hbo-opleiding Sport en Gezondheidsmanagement bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Deze studie sluit perfect aan bij het mbo-diploma dat hij behaalde.

11 Wat doe je als trainer/coach (niveau 4)? Als coördinator sport, bewegen en gezondheid werk je bij een fitness- of gezondheidscentrum. Ook ga je als trainer of coach steeds vaker aan de slag bij een fysiotherapiepraktijk waar je, onder verantwoordelijkheid van een fysiotherapeut, groepslessen of individuele beweegprogramma s verzorgt. Een Personal coaching vraagt mensenkennis en inlevingsvermogen gezonde leefstijl krijgt steeds meer aandacht. Als coördinator sport, bewegen en gezondheid stimuleer je een gezonde leefstijl bij mensen. Je verzorgt zowel individuele trainingen als groepstrainingen. Je onderzoekt welke doelen mensen willen behalen, stelt een beweegprogramma op dat een goede gezondheid en fitheid bevordert en begeleidt mensen bij de uitvoering van de activiteiten. Je coacht mensen om hen te helpen bij het behalen van hun gestelde doelen, zoals meer bewegen, afvallen of conditieverbetering. Deze personal coaching wordt binnen het werkveld steeds belangrijker. Ook verricht je als trainer of coach een aantal coördinerende, beleidsmatige en personele werkzaamheden binnen het centrum waar je werkt. Als coördinator buitensport werk je binnen de recreatiebranche. Je kunt aan de slag bij outdoororganisaties, klimhallen, vakantieparken of reisorganisaties. Afhankelijk Bij Sport en bewegen leer je niet alleen hoe je aan groepen mensen moet lesgeven, het gaat ook over hoe je in kunt spelen op individuele wensen en behoeften. Kennis van verschillende doelgroepen en de manier waarop je met hen kunt omgaan, is dan erg belangrijk. Je leert mensen beter begrijpen door de vakken psychologie, pedagogiek en agogiek. Joris Nahuis (18) komt uit Beltrum en is vierdejaarsstudent bij de opleiding Sport en bewegingscoördinator. Hij heeft gekozen voor het uitstroomprofiel sport, bewegen en gezondheid. Joris loopt momenteel stage op de nierdialyse afdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Daar helpt hij de patiënten die aan het dialyseapparaat zitten met bewegingsoefeningen. Mensen persoonlijk begeleiden is heel anders dan voor een groep staan. Met fitness komen mensen omdat ze dat zelf willen en zijn ze gemotiveerd. In het ziekenhuis is dat heel anders. Deze mensen komen hier natuurlijk niet voor hun plezier. Ze zitten vier uur lang, drie keer per week aan het dialyseapparaat. Dat vraagt veel van je lichaam. Ik geef ze dan oefeningen zodat ze thuis beter kunnen bewegen. In zijn vorige stage, bij Sport & Healthcenter The Chariot in Eibergen, heeft hij ook gewerkt met mensen die met specifieke klachten kwamen: Zij kwamen dan sporten op advies van de fysiotherapeut en ik maakte oefeningen voor ze en hielp ze zo van hun pijnklachten af. Ik zou me graag verder willen verdiepen in fysiotherapie en Sport en bewegen is dan een goede vooropleiding. Je krijgt sportmassage als vak en daarbij hoort ook een verdieping in anatomie. Voor deze opleiding moet je enthousiast zijn en goed met mensen om kunnen gaan. Vooral het lesgeven en coachen is een belangrijk deel, of je nu bewegingsagoog wordt of fitnessinstructeur. En je moet natuurlijk van sporten houden om een ander er enthousiast voor te kunnen maken.

12 van het bedrijf waar je werkzaam bent, bedenk, organiseer en begeleid je bepaalde buitensportactiviteiten. Dit kan variëren van klimmen, boogschieten, mountainbiken, highrope, wildwatervaren of teambuildingsactiviteiten. De deelnemers aan de activiteiten zijn vaak dagrecreanten, vakantiegangers of medewerkers van bedrijven. In je werk staan de wensen van je klant centraal. Je ontvangt gasten en onderzoekt wat hun wensen zijn. Je bereidt de gewenste activiteit voor. Bij de uitvoering van de activiteit geef je de noodzakelijke en gewenste instructies en zorgt voor optimale veiligheid door strikte procedures te hanteren. Ook stuur je andere instructeurs aan die zijn betrokken bij de activiteit. Daarnaast verricht je werkzaamheden op het gebied van front office, onderhoud, programmering en marketing. Er wordt een klantgerichte en commerciële houding van je verwacht. Wat ga je leren? Het opleidingsprogramma sport- en bewegingscoördinator bestaat uit een basis- en een profieldeel. Het basisprogramma is nagenoeg gelijk aan het programma van de opleiding sporten bewegingsleider (niveau 3). Binnen het basisdeel volg je ook minimaal twee keuzevakken op het gebied van training en coaching. In de opleiding komen naast beroepsspecifieke onderdelen ook algemene onderdelen aan bod, zoals Nederlands, Engels of Duits, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Het basisprogramma bestaat uit theorie en practicum op school en beroepspraktijkvorming in een organisatie voor sport en bewegen. Naast het basisprogramma volg je het programma van een van de vier mogelijke uitstroomprofielen. Je start hier in het derde jaar van de opleiding mee. In het vierde leerjaar richt je je volledig op het uitstroomprofiel van je keuze.

13 Bewegingsagoog Kies je voor het profiel bewegingsagoog, dan ga je je verdiepen in verschillende doelgroepen en de wijze waarop je bij deze doelgroepen kunt aansluiten met sport- en bewegingsactiviteiten. Je gaat je verdiepen in verschillende ziektebeelden, handicaps en sociaal-emotionele problemen. Daarnaast krijg je vakken als bewegingsagogiek en psychomotorische training. Ook wordt veel aandacht besteed aan de organisatie van projecten. Operationeel sport- en bewegingsmanager Kies je voor het profiel operationeel sport- en bewegingsmanager dan verdiep je je in personeelsbeleid, financieel management, marketing en de dagelijkse organisatie van een bedrijf. In het vierde leerjaar ligt het accent op het ontwikkelen van ondernemingsvaardigheden. Met een groep medestudenten start je een mini-onderneming. Daarnaast voer je een project uit voor een externe organisatie. Buurt-, onderwijs- en sportmedewerker (BOS) Trainer of coach sport, bewegen en gezondheid Binnen het profiel buurt-, onderwijs- en sportmedewerker Tijdens dit profiel is onder andere aandacht voor de vakken is er vooral aandacht voor het werken met jeugdigen. Je fitness B, personal coaching, groepslessen verzorgen, voeding, verdiept je in het aanbieden van specifieke activiteiten voor testen en analyseren, functioneel trainen, ziektebeelden, marketing en sales en sportmassage. Binnen dit uitstroomprofiel verschillende doelgroepen. Tijdens de opleiding komen vakken als pedagogiek, psychologie en didactiek/methodiek van richt je je op het behalen van een aantal (branche)certificaten, zoals fitnessinstructeur B, masseur wellness (niveau 3) en bewegingsonderwijs aan bod. Een ander belangrijk onderdeel is het organiseren van projecten. In de meeste gevallen gaat sportmasseur (niveau 4). het om projecten, waarbij verbindingen worden gelegd tussen onderwijs, sportverenigingen, sportmogelijkheden in de wijk Coördinator buitensport of buitenschoolse opvang. Kies je voor het profiel coördinator buitensport, dan leer je alles over diverse buitensporten. Daarbij gaat het zowel om de eigen vaardigheid als om instructievaardigheden. Daarnaast komen onderdelen als Net dat stapje verder, de benadering van diverse doelgroepen, animatie, commerciële vaardigheden, EHBO, ontwikkelen van daar draait het om buitensportprogramma s, de organisatie van evenementen en het borgen van optimale veiligheid aan de orde. Bij de organisatie waar je je eindstage doet, voer je een project uit. Een echte sportfanaat, zo omschrijft derdejaars Sport en bewegen Jeroen Aaldering (links op de foto) zichzelf. Maar het Wat kun je doen na je opleiding? gaat bij de opleiding niet alleen om zelf sporten, zo vertelt hij er direct achteraan: Mensen enthousiast kunnen maken, hen stimuleren om net dat stapje verder te zetten, daar draait het Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan om. Ik heb gekozen voor de uitstroomrichting trainer/coach werken. Op de website Kansopwerk.nl zie je hoe outdooranimator. Tijdens mijn stage in het buitenland heb ik een groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit collega met hoogtevrees zover gekregen dat hij heeft meegedaan met het abseilen. De voldoening op zijn gezicht was voor bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) mij het mooiste moment van die stage. Je verlegt dus niet alleen is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en je eigen grenzen, maar leert ook om je kennis en vaardigheden op een enthousiaste en verantwoorde manier over te brengen op per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder anderen. Naast het actieve bewegen zit er in de opleiding trouwens ook een managementcomponent: Je leert om te plannen, lege.nl vind je ook belangrijke informatie over dit jaar vernieuwd. Op de website te organiseren en mensen aan te sturen. Je kunt dus ook terecht onderwerp. in coördinerende functies in de sport- en bewegingswereld. Als Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) moet je volgens Je kunt ook verder leren. Met het niveau 2-diploma Jeroen naast sportief ook zelfverzekerd, initiatiefrijk en sociaal Sport- en bewegingsbegeleider kun je doorstromen zijn: Daarbij moet je openstaan voor kritiek en niet bang zijn om voor een groep te staan. Animeren, entertainen, motiveren, het naar de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider. Bij een goed resultaat kun je instromen in het hoort er allemaal bij. Mensen moeten met plezier sporten, dat vind ik het belangrijkst. tweede leerjaar. Andere mogelijke vervolgopleidingen zijn de opleidingen Recreatiemedewerker (niveau 3) of brancheopleidingen op het gebied van

14 zwemmen, fitness diverse vormen van sportkader en recreatie/ animatie. Met het niveau 3-diploma kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding sport- en bewegingscoördinator en kiezen voor een van de uitstroomprofielen. Ook kun je je verder bekwamen via bonds- of brancheopleidingen op niveau 4. ook door iedere andere (huis)arts laten uitvoeren, alleen niet door je eigen huisarts. Voorafgaand vul je een vragenformulier in. De uitkomst van de keuring is bindend. De kosten voor de keuring komen voor jouw rekening. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten voor een dergelijke keuring. We raden je daarom aan vooraf contact op te nemen met je ziektekostenverzekeraar. Heb je de niveau-4-opleiding met succes afgerond dan kun je kiezen voor een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Sport, Gezondheid en Management (SGM), Sport- en Bewegingseducatie (SBE), Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO), Fysiotherapie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Vrijetijdsmanagement. Selectieprocedure Wil je een opleiding op het gebied van sport en bewegen volgen, dan is het belangrijk dat je gezond bent en over een goede bewegingsvaardigheid beschikt. Om dit te testen, doorloop je een selectieprocedure. De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen. Alleen als je op alle onderdelen voldoende wordt beoordeeld, kun je tot de opleiding worden toegelaten. Zodra wij je aanmeldingsformulier hebben ontvangen, word je uitgenodigd voor een selectiedag. Tijdens deze dag krijg je twee onderzoeken. 1. Onderzoek sociale en communicatieve vaardigheden We onderzoeken of je over voldoende sociale en communicatieve vaardigheden beschikt. Daarnaast wordt bekeken of je kunt samenwerken, makkelijk contacten legt en of je voor een groep durft te staan. Ook komen de aspecten motivatie, beroepsbeeld, ambitie en verwachtingen aan bod. 2. Sportvaardigheidstest We vragen je op het gebied van onder andere turnen, atletiek, zwemmen, balsport en bewegen op muziek je sportvaardigheid te tonen. Bij de beoordeling kijken we niet alleen naar wat je al kunt, maar ook naar de wijze waarop je omgaat met de aanwijzingen van de selectiecommissie. Medische keuring Als uit de twee bovenstaande onderzoeken blijkt dat je in principe geschikt bent voor de opleiding, onderga je een medische sportkeuring. Deze keuring kan worden uitgevoerd door het Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem ( ). Uiteraard mag je de medische sportkeuring Aantal opleidingsplaatsen Het aantal beschikbare opleidingsplaatsen is afhankelijk van het aantal beschikbare stageplaatsen. Ook kijken we naar de kansen op de arbeidsmarkt en de mogelijkheden in het vervolgonderwijs. Mochten er na de selectieprocedure meer kandidaten toelaatbaar zijn dan er opleidingsplaatsen zijn, dan gelden de volgende richtlijnen: De helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt vergeven aan de kandidaten die tijdens de selectieprocedure de beste resultaten hebben behaald; De helft van het aantal beschikbare opleidingsplaatsen wordt op basis van loting vergeven. Ga over de grens! Tijdens je opleiding Sport en bewegen ervaring opdoen in het buitenland? Dat kan. In de verschillende leerjaren worden activiteiten in het buitenland georganiseerd, zoals een skikamp in Oostenrijk en een buitensportkamp in de Belgische Ardennen. Daarnaast is er een aantal keuzevakken, waarbij delen van het lesprogramma en de stage in het buitenland plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de keuzevakken sneeuwsport en buitensport. Hoogtepunt is de zomerstage tussen het tweede en derde leerjaar. Je gaat dan aan de slag in de sportieve recreatie en animatie op vakantieparken, hotelketens en campings. Meer dan de helft van de huidige studenten kiest ervoor deze stage in het buitenland te doen. Favoriete bestemmingen zijn Frankrijk, Italië, Turkije, Spanje, België en Engeland. Ook is er een aantal internationale uitwisselingsprogramma s waar je aan deel kunt nemen. Dit zijn uitwisselingsprogramma s met studenten in Tsjechië en Duitsland. De samenwerking met Duitsland wordt steeds belangrijker. Daarom krijg je de mogelijkheid om voor het vak Duits te kiezen. Tenslotte zijn er beperkte mogelijkheden om sportprojecten in ontwikkelingslanden te bezoeken, bijvoorbeeld in Ethiopië.

15 Wat zijn de wettelijke toelatingseisen? In de wet zijn toelatingseisen vastgesteld voor beroepsopleidingen. Of je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen, is afhankelijk van je vooropleiding. Voor de opleidingen van de studierichting Sport en bewegen is er een selectieprocedure. Om de niveau 2-opleiding Sport- en bewegingsbegeleider te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van de onderstaande documenten: een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg; een mbo-diploma niveau 1 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op dit studieprogramma. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleiding. Het is van belang dat je een positief advies hebt van de vorige school. Om de niveau 3-opleiding Sport- en bewegingsleider of de niveau 4-opleiding Sport- en bewegingscoördinator te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van onderstaande documenten: een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg; een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4; niveau 3: een mbo-diploma niveau 2 voor een zelfde beroep of beroepencategorie; niveau 4: een mbo-diploma niveau 3 voor een zelfde beroep of beroepencategorie. Het intrasectorale programma sport, dienstverlening en veiligheid sluit goed aan op deze opleidingen. De gemengde leerweg geeft de beste aansluiting, daarna de theoretische leerweg en vervolgens de kaderberoepsgerichte leerweg. Ook zijn de vakken biologie en LO2 (lichamelijke opvoeding) een goede voorbereiding op deze opleidingen.

16 Verkorte opleiding: de ideale aanloop naar het hbo Als je een echte aanpakker bent en je hebt veel in je mars, dan kom je wellicht in aanmerking om de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (niveau4) in een verkort traject te volgen. Weet je nu al dat je een hbo-opleiding wil volgen? Dan is dit verkorte traject de ideale aanloop naar een hbo-vervolgopleiding in het verlengde van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, omdat je went aan een hoog studietempo; leert om efficiënt te plannen; veel ervaring opdoet in de beroepspraktijk van sport en bewegen; al in het bezit bent van een beroepsdiploma als je aan een hbo-opleiding begint; al kennismaakt met veel leerstof die ook op het hbo wordt aangeboden. Voor het verkorte traject geldt een zwaardere toelatingsprocedure. Om in aanmerking te komen, moet je aan de volgende eisen voldoen: je hebt een diploma vmbo-tl of vmbo-gtl en de gevolgde vakken met gemiddeld een 6,8 afgesloten of je beschikt over een overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5; je bent zeer gemotiveerd en leergierig; je beschikt over goede en brede sportvaardigheden; je bent sociaal en communicatief vaardig; je hebt ervaring met het begeleiden van mensen bij het sporten of bewegen; je hebt een goed beeld van je eigen mogelijkheden en beperkingen. In eerste instantie volg je de normale selectieprocedure, zoals die in deze gids staat beschreven. Als blijkt dat je toelaatbaar bent voor de reguliere niveau 4-opleiding, dan wordt bekeken of je wellicht ook in aanmerking komt voor het verkorte traject. Daarvoor zijn er, naast de standaard onderdelen van de toelatingsprocedure, nog drie extra onderdelen die bepalend zijn voor de toelating tot het verkorte traject: individueel motivatiegesprek; AMN-test; resultaten van de vooropleiding: je hebt de vakken afgesloten met een 6,8 gemiddeld.

17 Leerwegen en onderwijstijd Bij de studierichting Sport en bewegen volg je een opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol). Dat betekent dat je volledig dagonderwijs volgt. Het dagonderwijs bestaat uit lessen op school en beroepspraktijkvorming (stage) bij een bedrijf of instelling. Volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie volg je gemiddeld onderwijsuren per jaar (lessen en stage samen). Wat kost de opleiding? De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: het lesgeld (ter indicatie: in het schooljaar bedroeg dit 1.090,- voor bol-opleidingen). Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen lesgeld; de overige kosten, bijvoorbeeld voor boeken, sportkampen en sportkleding. Zie voor een overzicht per leerjaar onderstaand schema. Kosten Leerjaar 1 Leerjaar 2 Leerjaar 3 Leerjaar 4 Kleding Basispakket: tussen 200,- en 275,- Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging, verder afhankelijk van keuzevakken Indien nodig ter vervanging Boeken, licenties en readerpakket Tussen 550,- en 600,- +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 400,- (deels afhankelijk van keuzevakken) +/- 200,- Meerdaagse activiteiten waaronder kampen +/- 275,- +/- 375,- +/- 300,- Informatie en aanmelding Sector Zorg & Welzijn, opleidingengroep Sport en bewegen Houtmolenstraat AP Doetinchem Tel website: Aanmelden voor deze opleidingen kan door middel van een aanmeldformulier. Dit kun je aanvragen bij de sector via bovenstaand telefoonnummer of bij de decaan van de vmbo-school. Ook kun je je digitaal aanmelden via de website

18 Studieprogramma Leerweg Niveau Studieduur Sport- en bewegingsbegeleider bol 2 2 jaar Sport- en bewegingsleider bol 3 3 jaar Sport- en bewegingscoördinator bol 4 4 jaar Sport- en bewegingscoördinator, verkort programma bol 4 3 jaar

19 Graafschap College sport en bewegen Je weet het, je kunt het!

20

ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College

ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College SPORT Opleidingen ZW 3-3 Sport en bewegen Graafschap College 2015-2016 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je het een uitdaging

Nadere informatie

2010/2011. Sport & Bewegen. Sport & Bewegen

2010/2011. Sport & Bewegen. Sport & Bewegen Sport & Bewegen 13 Sport & Bewegen Sport-& Bewegingsbegeleider Sport-& Bewegingsleider Vrije tijd & Recreatie Sport-& Bewegingscoördinator: Bewegingsagoog B.O.S.-Medewerker Operationeel Sport- & Bewegingsmanager

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE Graafschap TI 11-12 College Opleidingen Informatie en communicatie 2014-2015 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

Studiehandleiding niveau 3-4

Studiehandleiding niveau 3-4 Sport & Bewegen Studiehandleiding niveau 3-4 Sport en bewegingsleider (bol) cohort 2015-2018 Sport en bewegingscoördinator cohort 2015-2019 Sport en bewegingscoördinator cohort 2015-2017 Albeda College

Nadere informatie

VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING

VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING VRIJE TIJD, LEEFSTIJL & SPORT ECONOMIE & DIENSTVERLENING Leisure & hospitality host en executive Informatiemedewerker en manager Verkoper reizen en manager Receptionist toerisme Frontofficemanager Luchtvaartdienstverlener

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10 INFORMATIE EN COMMUNICATIE Opleidingen TI 10-10 Informatie en communicatie Graafschap College 2015-2016 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

De mens cen VAN EN VOOR HEEL DRENTHE

De mens cen VAN EN VOOR HEEL DRENTHE ZORG & WELZIJN Helpende Zorg & Welzijn Verzorgende IG Mbo Verpleegkundige Pedagogisch Medewerker Medewerker Maatschappelijke Zorg Persoonlijk Begeleider Onderwijsassistent Toeleiding HBO alle richtingen

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL ED 4-14 Graafschap College Opleidingen Commerciële dienstverlening en internationale groothandel 2014-2015 MEDEWERKERS IN DE COMMERCIËLE DIENSTVERLENING

Nadere informatie

Aanbod streams. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de streams, geldt dat deze alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen.

Aanbod streams. Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de streams, geldt dat deze alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Aanbod streams Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de streams, geldt dat deze alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Buitensportcoördinator Het aanbieden van activiteiten

Nadere informatie

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen ZW 8-8 Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & W Als je je graag inzet voor anderen elzijn

Nadere informatie

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn zorg & welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn Steeds meer mensen hebben zorg of begeleiding nodig. Geestelijke of lichamelijk zorg.

Nadere informatie

Purmerend. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Economie Handel Dienstverlening Welzijn Sport & Bewegen Gezondheidszorg

Purmerend. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Economie Handel Dienstverlening Welzijn Sport & Bewegen Gezondheidszorg Beroepsopleidingen 2014-2015 Purmerend Economie Handel Dienstverlening Welzijn Sport & Bewegen Gezondheidszorg ROC Horizon College Met aanmeldingsformulier Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

Laat jezelf zien. Sport- & Bewegingscoördinator: Operationeel Sport- & Bewegingsmanager

Laat jezelf zien. Sport- & Bewegingscoördinator: Operationeel Sport- & Bewegingsmanager Operationeel Sport- & Bewegingsmanager LEERWEG: BOL NIVEAU: 4 DUUR: 4 jaar (gemiddeld) LESLOCATIE(S): Harderwijk: Parkweg 4b (de Sypel) Zwolle: Rechterland 1 Sporten stimuleren en het runnen van een bedrijf:

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

20152-201. heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als. Welzijn Onderwijs

20152-201. heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als. Welzijn Onderwijs 3 6 20152-201 heb geleerd waar mijn kracht ligt en wat mijn grenzen zijn. Het geeft veel voldoening als Welzijn Onderwijs 2 Welkom Welzijn Open huis 2015* Zaandam & Purmerend Woensdag 21 januari, 18.00-21.00

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14 FACILITAIRE DIENSTVERLENING Opleidingen ED 10-14 Facilitaire dienstverlening Graafschap College 2015-2016 Als je van organiseren en aanpakken houdt Houd je ervan om dingen te regelen en te organiseren?

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie MBO-Opleidingen 2015-2016 www.rocrivor.nl Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie Aandacht

Nadere informatie

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL DEZWOLSE DE SCHOLEN SCHOLEN GIDS 2015 Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL Inhoudsopgave Inleiding 3 Meander College 4 Thomas a Kempis College 6 JenaXL 8 Carolus Clusius College

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo

Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo Voorlichtingsavonden 2014 3 & 4 vmbo 24, 25, 26 en 27 november 2014 van 19.00 uur tot 21.35 uur (verdeeld over drie rondes) Per avond aanmelden voor maximaal 2 voorlichtingen Je schooldecaan verdeelt de

Nadere informatie

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar!

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar! HOEVEEL KOST DE BRUGKLASKLAS? De schoolboeken kosten de ouders niets. De firma Iddink bezorgt de boeken voor het begin van het schooljaar bij de leerling thuis. De kosten voor aanvullend lesmateriaal zoals

Nadere informatie

Mbo sprintopleidingen. havisten

Mbo sprintopleidingen. havisten Mbo sprintopleidingen voor havisten : Snel met een diploma naar het hbo óf aan het werk! Mbo kan voor jou als gediplomeerde of ongediplomeerde havist een slimme keuze zijn. Met een sprintopleiding behaal

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

Opleiding tot Verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige Bekijk de video van Az-Eddine met Layar 2015 2016 Opleiding tot Verpleegkundige Bachelor of Nursing / voltijd - duaal Deze brochure is verrijkt met Alumnus Müberra Çetin bij het Sophia Kinderziekenhuis

Nadere informatie

Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN

Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN Werk Beroepen Toekomstwijzer ZORG & WELZIJN Haaglanden en Nieuwe Waterweg Noord Editie 2014/2015 Salaris Test Opleiding Inhoud Gastlessen 3 Is werken in zorg en welzijn iets voor jou? 4 De verschillende

Nadere informatie