ED Graafschap. College ADMINISTRATIE. Opleidingen. Administratie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ED 1-14. Graafschap. College ADMINISTRATIE. Opleidingen. Administratie"

Transcriptie

1 ADMINISTRATIE Graafschap ED 1-14 College Opleidingen Administratie

2 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg jij er graag voor dat alles klopt en goed loopt? Dan ben jij geschikt voor een baan in de bedrijfsadministratie. Je kunt gaan werken op de administratie van een bedrijf, bij een accountantskantoor, administratiebureau of salarisadministratie. Bij het Graafschap College kun je een opleiding volgen voor niveau 2, 3 of 4 en daarmee aan de slag in de praktijk of doorstuderen voor een hoger niveau. Wat doe je als bedrijfsadministratief medewerker (niveau 2)? Je werkt op een administratie van een bedrijf. Je verricht ondersteunende werkzaamheden en je wordt aangestuurd door een leidinggevende. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de debiteuren-, crediteuren-, of voorraadadministratie. Je kiest voor deze opleiding als jij gelukkig wordt van cijfers. Bovendien zorg je er graag voor dat alles klopt en goed loopt. Wat ga je leren? Een belangrijk onderdeel van de opleiding administratief medewerker is de bedrijfssimulatie, Makro SB genaamd. In het eerste leerjaar werk je ongeveer acht uur per week in dit simulatiebedrijf. Het bedrijf heeft verschillende afdelingen: receptie, secretariaat, boekhouding, verkoop en inkoop. Gedurende het schooljaar werk je op alle afdelingen en maak je kennis met allerlei werkzaamheden. Daarnaast ontwikkel je door de bedrijfssimulatie bijvoorbeeld communicatieve en sociale vaardigheden, maar leer je ook om te gaan met stress. Na een half jaar ga je twee dagen per week op een administratie van een bedrijf werken. Ook in het tweede leerjaar ga je twee dagen per week op stage. De overige dagen volg je op school de theorie- en praktijklessen. Versneld instromen in niveau 3 Gaat je studie en stage helemaal goed, dan kun je in anderhalf jaar je niveau 2 diploma behalen en direct instromen in de niveau 3 opleiding. Wat kun je doen na je opleiding? Heb je het diploma behaald, dan kun je gaan werken. Op de website Kansopwerk.nl zie je hoe groot de kans is dat je een baan vindt die aansluit bij jouw opleiding. Op deze site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is dit duidelijk aangegeven per mbo-opleiding en per arbeidsmarktregio. Deze informatie wordt ieder jaar vernieuwd. Op de website vind je ook belangrijke informatie over dit onderwerp. Wat doe je als financieel administratief medewerker (niveau 3)? Je werkt op de administratie van een bedrijf of instelling. De werkzaamheden zijn vooral gericht op het invoeren en bijwerken van onderdelen van de financiële administratie, bijvoorbeeld dagboeken, debiteuren- en crediteurenadministraties en in- en verkoopadministraties. Daarnaast verricht je alle voorkomende administratieve taken.

3 DE ADMINISTRATEUR - heeft gevoel voor cijfers en is oplossingsgericht - kan nauwkeurig en accuraat werken - heeft een zelfstandige werkhouding - kan in teamverband werken - is communicatief vaardig - vindt het werken met computerprogramma s interessant

4 Wat doe je als bedrijfsadministrateur (niveau 4)? Je werkt op de financiële administratie van een bedrijf of instelling. In kleine bedrijven zitten alle afdelingen van de administratie bij elkaar en je verricht dan alle voorkomende administratieve werkzaamheden, waarbij je regels en voorschriften toepast, bijvoorbeeld in- en verkoopadministratie en debiteuren- en crediteurenadministratie. In grotere bedrijven werk je op een bepaalde afdeling, bijvoorbeeld inkoop, verkoop of debiteuren. Ook kun je soms meewerken bij het afsluiten van periodes in de boekhouding en het verzorgen van maandelijkse aangiftes. Wat doe je als assistent-accountant (niveau 4)? Je werkt bij een accountants- of administratiekantoor en controleert onder begeleiding van de accountant de administraties van klanten. Assisteren bij het voorbereiden van de periodeafsluitingen en het maken van het financieel jaarverslag zijn werkzaamheden die bij jouw functie horen. Daarnaast ondersteun je klanten bij het doen van de belastingaangiften. Wat ga je leren? Gedurende de eerste anderhalf jaar van de opleidingen kun je gemakkelijk van niveau 3 naar niveau 4 overstappen en andersom. Je bent vanaf de eerste schooldag administrateur in een pretpark en bent dus heel praktijkgericht aan het werk. Ter ondersteuning krijg je theorieen oefenlessen basiskennis bedrijfsadministratie, kostprijsberekening, rekenvaardigheden en ICT-vaardigheden. Verder krijg je het vak Loopbaan & Burgerschap en wordt er aandacht besteed aan verschillende talen. In het tweede leerjaar start je met het oefenen van de inen verkoopadministratie en de debiteuren- en crediteurenadministratie. Aan het eind van leerjaar 2 start de niveau 4 opleiding. Je houdt je bezig met projectadministratie en met de specifieke werkzaamheden voor de bedrijfsadministratie en de assistent-accountant.

5 Cijfertjes zijn helemaal mijn ding Van de stage zo door in de eerste baan, het kan je maar zo overkomen. Het gebeurde Dianne Lubbers (21) na haar opleiding Administrateur (niveau 4) bij het Graafschap College. Mijn stage liep goed, zo goed dat ik gevraagd werd om te solliciteren bij mij stagebedrijf Hosokawa Micron in Doetinchem. Ik moest alleen wel mijn diploma nog even halen, zo lacht ze. Doorgestroomd vanaf het AOC, waar ze door een knieblessure moest stoppen met haar opleiding bloemschikken, kwam ze min of meer per ongeluk bij de administratieve opleidingen van het Graafschap College terecht: Er ging een wereld voor me open, ik wist meteen dat het helemaal mijn ding was. Ik ben gek op cijfertjes, ben een pietje-precies en vind het leuk om met mensen om te gaan. Het werk dat ik nu doe op de financiële administratie van Hosokawa past helemaal bij me. We werken in een klein team en ik houd me vooral bezig met de facturering van orders. Ik heb regelmatig contact met klanten, leveranciers en vertegenwoordigers, omdat we een internationaal bedrijf zijn zowel uit Nederland als daar buiten. Een eigenschap die je, naast accuratesse en gevoel voor getallen, volgens Dianne voor dit werk nodig hebt, is stressbestendigheid: Soms moet er even wat af, vooral aan het einde van een maand. Als er dan telefoontjes tussendoor komen, moet je je werk weer snel en precies kunnen oppakken. Een tip om snel aan het werk te komen: Zorg dat je je onderscheidt van anderen, bijvoorbeeld door een specialisatie. Ik heb gekozen voor salarisadministratie. Je blijven ontwikkelen is ook belangrijk: In september start ik met een MBA-opleiding (Master of Business Administration). Dat is, naast het werk, best pittig. Maar ik heb er zin in, sluit Dianne enthousiast af.

6 Ik wil het liefst bij een klein bedrijfje werken Voor Marion Klein Holte (22) is de opleiding administrateur niveau 4 een nieuwe keus. Ze volgde eerst een opleiding tot pedagogisch werker en stroomde toen via bedrijfsadministratief medewerker niveau 2 door naar de niveau 4-opleiding. Ze kwam erachter dat de financiële administratie toch beter bij haar paste. Marion houdt van plannen en organiseren. Eigenschappen die belangrijk zijn voor dit werk. Eigenlijk was ik vroeger helemaal niet zo goed in rekenen, maar nu beheers ik de noodzakelijke kennis voor dit vak voldoende en heb ik ook inzicht in boekhoudkundige processen. Ook Marion kon via het doorstroomprogramma beginnen in het tweede leerjaar en het vooruitzicht is goed. Nog één jaar en dan hoop ik aan het werk te kunnen, het liefst bij een klein bedrijfje waar je met alle kanten van het boekhoudvak te maken krijgt. Door naar de heao Juha Wegerif (19) is tweedejaars student van de opleiding administrateur niveau 4. Hij volgde eerst de opleiding bedrijfsadministratief medewerker niveau 2 en kon met een doorstroomprogramma instromen in het tweede leerjaar van de opleiding. Ik heb door die stap te maken een kleine voorsprong op studenten die meteen ingestroomd zijn, vooral op het gebied van boekhoudkundige kennis. Ik wil na het mbo proberen door te gaan naar de heao in de commerciële richting. Als je administrateur wilt worden moet je goed kunnen plannen en gestructureerd kunnen werken. Vooral in mijn stage bij een technisch bedrijf had ik daar veel voordeel van. Ik heb daar ook geleerd om facturen te controleren en te beoordelen of deze overeenkomen met geleverde goederen.

7 Leerwegen en onderwijstijd De opleidingen bij de studierichting Administratie worden verzorgd in de beroepsopleidende leerweg (bol). Hierbij volg je volledig dagonderwijs. Daarnaast volg je beroepspraktijkvorming (stage) bij een bedrijf of instelling. Volgens de nieuwe richtlijnen van het ministerie betekent dit dat je gemiddeld 1000 onderwijsuren per jaar krijgt (lessen en stage samen). Wat zijn de wettelijke toelatingseisen? In de wet zijn toelatingseisen vastgesteld voor beroepsopleidingen. Of je een bepaalde opleiding kunt gaan volgen, is afhankelijk van je vooropleiding. In onderstaande tabel een overzicht van de vereiste voorpleidingen om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding bedrijfsadministratief medewerker niveau 2: Vmbo - economie Vmbo - techniek Vmbo - zorg en welzijn Vmbo - landbouw Vmbo - intersectoraal basisberoepsgerichte leerweg basisberoepsgerichte leerweg basisberoepsgerichte leerweg basisberoepsgerichte leerweg basisberoepsgerichte leerweg met wiskunde, economie of tweede moderne vreemde taal Om de niveau 3-opleiding financieel administratief medewerker of de niveau 4-opleidingen bedrijfsadministrateur of assistentaccountant te kunnen volgen, moet je in het bezit zijn van een van onderstaande documenten: een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, met wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal; een diploma lbo, vbo of mavo met wiskunde of economie of een tweede moderne vreemde taal, waarbij alle examenvakken zijn afgelegd op tenminste c-niveau; een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4; voor de niveau 3-opleiding: een mbo-diploma niveau 2 voor een zelfde beroep of beroepencategorie; voor de niveau 4-opleiding: een mbo-diploma niveau 3 voor een zelfde beroep of beroepencategorie.

8 Wat kost de opleiding? De kosten van de opleidingen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen: Het les- of cursusgeld (ter indicatie: in het schooljaar bedroeg dit 1.090,- voor bol-opleidingen). Studenten jonger dan 18 jaar betalen geen les- of cursusgeld. Overige kosten: - Opleiding administratief medewerker (niveau 2) ongeveer 450,- per leerjaar. - Opleiding financieel administratief medewerker (niveau 3): eerste leerjaar 830,-, tweede leerjaar 400,-. - Opleidingen bedrijfsadministrateur, assistent-accountant of salarisadministrateur (niveau 4): eerste leerjaar 830,-, tweede leerjaar 550,-, derde leerjaar 230,-. Excursies: de betaling voor excursies wordt, na opgave, voorafgaand aan de excursie contant geïnd. Aan dit kostenoverzicht kunnen geen rechten worden ontleend Informatie en aanmelding Sector Economie & Dienstverlening, studierichting Administratie Slingelaan AE Doetinchem Tel website: Aanmelden voor deze opleiding kan door middel van een aanmeldformulier. Dit formulier kun je aanvragen bij de sector via bovenstaand telefoonnummer of bij de decaan van de vmbo-school. Ook kun je je digitaal aanmelden via de website

9 Studieprogramma Leerweg Niveau Studieduur Bedrijfsadministratief medewerker bol 2 2 jaar Bedrijfsadministratief medewerker (versneld) bol 2 1,5 jaar Financieel administratief medewerker bol 3 2 jaar Bedrijfsadministrateur bol 4 3 jaar Assistent-accountant bol 4 3 jaar Salarisadministrateur* bol 4 3 jaar *onder voorbehoud van aantal aanmeldingen

10

11

12

ED 1-14. Administratie

ED 1-14. Administratie ED 1-14 Administratie Administratie Adm Administratie Schooljaar 2013-2014 rlening Economie & Dienstverlening Ga aan het werk in het hart van de ministratie Administ organisatie Wil jij aan het werk in

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14

Opleidingen. Graafschap College. Secretarieel management SECRETARIEEL MANAGEMENT ED 2-14 SECRETARIEEL MANAGEMENT Opleidingen ED 2-14 Secretarieel management Graafschap College 2015-2016 Organisatorische duizendpoten gezocht! Hou je van plannen, regelen en organiseren? Geeft het je voldoening

Nadere informatie

ED 2-14. Secretariaat

ED 2-14. Secretariaat ED 2-14 etariaat Secretariaat Secretariaat Secretariaat Schooljaar 2013-2014 rlening Economie & Dienstverlening Organisatorische duizendpoten gezocht! ecretariaat Secretari Hou je van plannen, regelen

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14

Opleidingen. Graafschap College. Facilitaire dienstverlening FACILITAIRE DIENSTVERLENING ED 10-14 FACILITAIRE DIENSTVERLENING Opleidingen ED 10-14 Facilitaire dienstverlening Graafschap College 2015-2016 Als je van organiseren en aanpakken houdt Houd je ervan om dingen te regelen en te organiseren?

Nadere informatie

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL

Graafschap College. Opleidingen. Commerciële dienstverlening en internationale groothandel COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL COMMERCIELE DIENSTVERLENING EN INTERNATIONALE GROOTHANDEL ED 4-14 Graafschap College Opleidingen Commerciële dienstverlening en internationale groothandel 2014-2015 MEDEWERKERS IN DE COMMERCIËLE DIENSTVERLENING

Nadere informatie

ED 4-14. Commerciële dienstverlening en. internationale groothandel

ED 4-14. Commerciële dienstverlening en. internationale groothandel ED 4-14 Commerciële dienstverlening en internationale groothandel Commerciële dienstverlening en internationale groothandel Schooljaar 2013-2014 rlening Economie & Dienstverlening Contacten met klanten

Nadere informatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie

TI 11-12. Graafschap. College INFORMATIE EN COMMUNICATIE. Opleidingen. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE Graafschap TI 11-12 College Opleidingen Informatie en communicatie 2014-2015 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

ED 14-14. Wegtransport en Logistiek

ED 14-14. Wegtransport en Logistiek ED 14-14 stiek Wegtransport en logistiek Wegtransport en Logistiek Schooljaar 2012-2013 Economie & Dienstverlening Kies voor een dynamische toekomst in Wegtransport en logis de logistiek! Logistiek is

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10

Opleidingen. Graafschap College. Informatie en communicatie INFORMATIE EN COMMUNICATIE TI 10-10 INFORMATIE EN COMMUNICATIE Opleidingen TI 10-10 Informatie en communicatie Graafschap College 2015-2016 Kies alleen voor deze branche als je oprechte interesse hebt Kees van der Veer is mede-eigenaar van

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen ZW 8-8 Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & W Als je je graag inzet voor anderen elzijn

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE ECONOMIE & DIENSTVERLENING Bedrijfs- of financieel administratief medewerker Assistent-accountant Salaris- of bedrijfsadministrateur Juridisch medewerker sociale zekerheid

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College

ZW 3-3. Opleidingen. Sport en bewegen SPORT. Graafschap College SPORT Opleidingen ZW 3-3 Sport en bewegen Graafschap College 2015-2016 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je het een uitdaging

Nadere informatie

2012-2013 www.rocrivor.nl. Economie & Dienstverlening. MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel

2012-2013 www.rocrivor.nl. Economie & Dienstverlening. MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel 2012-2013 www.rocrivor.nl Economie & Dienstverlening MBO-Opleidingen: Administratief Secretarieel Commercieel Detailhandel Groothandel Beveiliging ICT Mediavormgeving Evenementenorganisatie & Recreatie

Nadere informatie

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant

Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant Financiële Beroepen niveau 4 Bedrijfsadministrateur/ Assistent-Accountant LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle** * In Harderwijk en Raalte alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde

Nadere informatie

economie & dienstverlening

economie & dienstverlening economie & dienstverlening 2013-2014 www.rocrivor.nl economie en administratie handel en ondernemerschap transport, scheepvaart en logistiek veiligheid en sport toerisme en recreatie media en vormgeving

Nadere informatie

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren Economie > FINANCIËLE & SECRETARIELE BEROEPEN > HANDEL & COMMERCIE Economie Ons motto is

Nadere informatie

2015-2016 2012-2013. e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT

2015-2016 2012-2013. e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT 2015-2016 2012-2013 e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT 2 Welkom Welzijn Open huis 2015* Zaandam & Purmerend Woensdag 21 januari, 18.00-21.00 uur Woensdag

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen

ZW 3-8. Graafschap College SPORT EN BEWEGEN. Opleidingen Sport en bewegen SPORT EN BEWEGEN ZW 3-8 Graafschap College Opleidingen Sport en bewegen 2014-2015 Breng anderen in beweging! Sport jij met veel plezier? Wil je ook anderen stimuleren om te sporten en bewegen? Vind je

Nadere informatie

Economische beroepsopleidingen

Economische beroepsopleidingen Economische beroepsopleidingen Verpleging, Verzorging, Administratie Gehandicaptenzorg, / Commercie / Secretariaat Kinderopvang brengt kennis in praktijk Sociaal pedagogisch werker, Internationale handel

Nadere informatie

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Administratie Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met veel verschillende mensen om te gaan? Hou je ervan om teksten te verwerken?

Nadere informatie