DE REIS NAAR DE AZOREN ( )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE REIS NAAR DE AZOREN ( )"

Transcriptie

1 DE REIS NAAR DE AZOREN ( ) Door Francis Pirsoul Opnieuw een mooie reis, prima georganiseerd door de Vereniging, alles liep op rolletjes. We zullen waarschijnlijk allemaal dezelfde herinneringen bewaren aan de eilanden die we bezochten. Om te beginnen een overvloed aan bloemen (hortensia, hibiscus, agapanthum) die overal in grachten welig tieren en soms een haag vormen tussen de weilanden. Vervolgens het basaltgesteente, een harde zwarte lavasteen die voor vele toepassingen gebruikt wordt (bouwen van huizen, kerken en stoepen) en voornamelijk voor afscheidingsmuurtjes tussen percelen land. Ze werden met de hand vervaardigd en zouden aaneen gerijgd een lengte van km bereiken. En dan de vulkanen, actief of uitgedoofd met alles wat erbij hoort (kraters met meren, versteende lavastromen, fumarolen en geisers). Ook nog de door vulkanen gevormde heuvellandschappen die prachtige panoramabeelden bieden zoals in Sete Cidades en het zicht op een smaragdgroen meer in San Lago. In Santa Iria kan men in een oogopslag het hele noorden van het eiland São Miguel aanschouwen. Tot slot het tot vervelens toe eten van de traditionele koolsoep, al moet gezegd dat de traditionele schotels die ons werden opgediend lekker waren. Eerste eiland : São Miguel Voor de leden van de vereniging die meereisden was de nacht van 30 mei 2014 kort. Afspraak om 4.00 u op de luchthaven van Brussel nationaal en vertrek om 6.00 u. Iedereen is stipt op tijd (4 personen moeten verstek geven omwille van problemen thuis). Sommigen hadden uit voorzorg zelfs helemaal niet geslapen Na twee probleemloze vluchten bereiken we onze bestemming : het eiland São Miguel. De valiezen worden afgezet in het hotel Royal Garden in Ponta Delgado, hoofdstad van het eiland en de archipel, en onmiddellijk vertrekken we te voet voor een bezoek aan de stad onder de leiding van onze gids. We belanden meteen in een heel andere wereld : in het midden van het stadsplein een indrukwekkende boom (metrosideros of Nieuw-Zeelandse kerstboom we zagen eenzelfde exemplaar van 240 jaar oud in de botanische tuin- waarvan de wortels van de takken naar beneden groeien, verder een kerk versierd met duizenden bont gekleurde lichtjes ter gelegenheid van een plaatselijk feest en ook stoepen en voetgangerswegen geplaveid met (zwarte) basaltstenen die gecombineerd met witte stenen prachtige geometrische tekeningen vormen. Punta Delgada is niet groot maar biedt wel prachtige bezienswaardigheden zoals witgeverfde kerken (zelfs een kathedraal) met poort- en vensteromlijstingen alsook gevelhoekstenen in ruwe basalt. De decoratie binnen in de kerk is overladen (een hoofdaltaar met houtsnijwerk, bijna een meter diep, azulejos tegels op de muren...).

2 We bezoeken ook het vrouwenklooster La Esperança (ingericht voor totale afzondering - noch fysisch nog visueel contact met de medezusters). Ingevolge zware schade door een recente aardbeving is het klooster nu een rusthuis voor minderbedeelden. Na het avondmaal en een verkwikkende nachtrust vertrekken we s anderdaags voor een verkenning van het eiland. We starten bij de halfoverdekte markt van Ponta Delgada met kraampjes die een overvloed aan fruit en groenten etaleren, sommige voor ons zelfs onbekend. Het zijn echter de viskramen die het meest indruk maken. Zelden zagen we zulke grote kabeljauw, tonijn, barracuda en kreeft. Onderweg bezoeken we nog een ananasplantage, een locale specialiteit die spijtig genoeg terrein verliest. Terug in de bus rijden we naar Sete Citades, een prachtige site met een diepe krater waarin zich twee meren naast elkaar bevinden, het ene groen, het andere blauw. Nog lager ligt het smaragdgroene San Lago meer waar een groepsfoto wordt gemaakt. Aan de andere kant van de weg staan 30 tot 40 meter hoge Japanse cypressen. s Namiddags staat er een excursie walvissen spotten op het programma. De jacht op walvissen (hier potvis) is een specialiteit van de Azoren. Langs de kust waren er uitkijkplatformen voorzien en wanneer de wachters walvisachtigen opmerkten, werd er een signaal gegeven, de boten werden te water gelaten en de jacht begon. Hetzelfde principe geldt nog steeds, alleen is de jacht zelf verboden en in de bootjes zitten nu toeristen, uit op mooie kiekjes en avontuur. Ze zijn uitgedost zoals Ijslandse vissers (met oliejas tot op de voeten en reddingsvest). Sommigen slaagden er zelfs in de staart van een duikende potvis te fotograferen, het hoogtepunt van dit avontuur op zee. s Anderdaags starten we in Vila Franco do Campo (vroegere hoofdstad, vernietigd in de 16de eeuw). Verwondering alom : kalveren en jonge runderen staan te wachten voor de huizen. Onze gids legt uit dat het geschenken zijn voor het feest van de Heilige Geest. Deze traditie, zeer populair in de Middeleeuwen, overleeft enkel nog hier : de bewoners geven wat ze hebben (brood, vlees en wijn) als dank voor verhoorde wensen. De giften worden uitgedeeld aan de armen van de parochie op het eiland. 70 kleurrijke kapelletjes werden opgetrokken voor de Heilige Geest met een bijgebouw voor het bergen van de offers tot ze worden uitgedeeld. We zijn weer op weg voor een bezoek aan nog een caldeira (=uitgebluste, door instorting onstane vulkaankrater), die van Furnas. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan de botanische tuinen van Terra Nostra. Hier zien we reusachtige exotische planten, riviertjes en vijvers waarin eenden en zwarte zwanen lui rondzwemmen, en ook, voor het huis van de tuinontwerper, een grote waterpartij die door twee fonteinen voorzien wordt van thermaal water van 38 C. Een heerlijke verkwikking voor vele reisgenoten om in deze warme spa een bad te kunnen nemen.

3 Op de bodem van de Furnas krater bevindt zich een meer met stilstaand water en daar zien we hoe ons middagmaal wordt boven gehaald. Kookpotten bevinden zich ondergronds op een constante temperatuur van 85 C. Het stoofpotje (een soort traditionele hutsepot met kool) suddert gedurende 6 uur, enkel op de warmte van de bodem. Spectaculair! Maar de lucht is er ongezond en gevaarlijk want er stijgen zwaveldampen op uit de grond en hete waterbronnen vloeien over de bodem. Na het middagmaal in het dorp van Furnas bezoeken we de fumarolen en geisers in de dorpstraten. Daarna gaat het verder richting theefabriek. Machines die dateren uit het einde van de 19de eeuw verpakken de theeblaadjes (wist u dat er 4 kg theeblaadjes nodig zijn voor 1 kg theebuiltjes?). Tweede eiland : Terceira Maandag, 4de dag van onze rondreis en we gaan aan boord van een propeller vliegtuig dat ons naar Terceira brengt. Terceira betekent derde in het Portugees. Het eiland werd als derde ontdekt en is toevallig ook het derde grootste in oppervlakte). Het wordt een zware dag met een onverbiddelijke gids. Veel afwisseling in de bezoeken zoals een krater in een wazige mist gezien vanuit de lucht (Sera da Cume), lavastromen, een opleidingscentrum voor artisanale ambachten en een artisanale kaasboerderij. Hier op deze boerderij kunnen we kijken naar videos van lokale corridas (zonder het doden van de stieren). Het komt er bij deze stierengevechten voor de bewoners op aan om vóór de stieren uit te rennen terwijl ze vermijden door de hoorns van de stieren gegrepen te worden. s Middags, net zoals de dag voordien, eten we een typische lokale schotel: runderstoofpot bereid in aarden kookpotten. Zeer lekker maar veel te veel. Niemand krijgt zijn bord leeg! Derde eiland Dinsdag gaat het richting Pico. Opnieuw brengt een propeller vliegtuig ons ter plaatse. In tegenstelling tot de grote open velden (in de oude caldeiras) zijn het hier enkel kleine percelen land afgebakend door muurtjes in basalt. De bewoners verbouwen er druiven en vijgen terwijl ze er nauwkeurig op letten dat de planten niet over de muur komen. De basalt beschermt niet alleen de aanplantingen tegen de wind maar absorbeert ook de zonnewarmte om deze terug af te geven tijdens de nacht.

4 Hier een te vermelden merkwaardige nieuwigheid: een installatie nog in experimentele fase voor het produceren van elektriciteit door gebruik te maken van de beweging van de golven. Deze elektriciteitscentrale is gesitueerd in de nabijheid van de buitenverblijven van de wijnboeren (de meesten wonen op het eiland Faial). We bezoeken ook Praia met zijn kerk gebouwd door Jacob van Brugge en in het bezit van een zeer mooie verzameling missalen en oude kazuifels In de late namiddag verlaten we Pico en gaat het per ferryboot richting Faial. Vierde eiland : Faial Het is donderdag en we bezoeken de stad Horta op Faial. Beginnen doen we in het bekende Peter s café Sport van Jose Peter Azevedo waar meer dan duizend beeldjes gegraveerd in potvistanden (van bekende personages of objecten men noemt dat hier scrimshaw) tentoongesteld staan. Daarna komt het gemeentelijk museum. Onderzeese kabels en watervliegtuigen roepen hier herinneringen op aan de band tussen Europa en Amerika en dan is er nog altijd de jacht op walvissen. Opnieuw een krater, nu echter op 500 m boven de zeespiegel. Er staat een hevige wind en het is er koud. En dan, waarschijnlijk het meest indrukwekkende, nl. het museum gebouwd onder en rond een vuurtoren, dat gedeeltelijk bedolven is onder de as van een onderzeese vulkaanuitbarsting. Dit verklaart trouwens de zeer fijne aslaag die de kust bedekt en het eiland 2,4 km groter maakt. Wanneer we de parking oversteken naar de ingang van het museum moeten we door een wolk van kleine, zeer fijne stofdeeltjes die de wind opzweept en in ons gelaat, haar en kleren jaagt. Wat zal een stortbad deugd doen! Binnen in het museum komen we, aan de hand van video- en diavoorstellingen, alles te weten over de verschillende soorten vulkaanuitbarstingen (het Vesuviaans of Hawaiaans type, onderzeese of bovengrondse erupties enz.) met telkens beelden van een reële uitbarsting. We keren terug naar het hotel, moe maar voldaan. De terugkeer s Anderdaags, vrijdag, keren we terug huiswaarts en dus niets speciaals te melden. Alhoewel, we zijn nog maar net aangekomen op de luchthaven van Faial of onze reisgids maant ons aan niet te treuzelen in de vertrekhal en zo snel mogelijk door de veiligheidscontrole te gaan want er is een veiligheidsoefening gepland. Het wachten duurt lang. We zien ons vliegtuig aankomen en door de techniekers in gereedheid brengen. Ongeveer een kwartier voor we aan boord zouden gaan horen we plots

5 lawaai, een bende jongeren komt met veel kabaal de wachtzaal binnen op de voet gevolgd door de veiligheidspolitie. Vier jongelui geraken tot op de tarmac en proberen aan boord te gaan van ons vliegtuig. Uiteindelijk komt alles in orde maar we moeten wel opnieuw langs de veiligheidscontrole door. Dit blijft het enige incident. Een dame die geboekt heeft voor dezelfde vlucht als wij steekt tegenover de politie en veiligheidsagenten haar ongenoegen niet onder stoelen of banken (welke functie ze heeft weten we niet). Voor haar was de oefening een totale mislukking. Tot slot een pluim voor Claire, de echtgenote van Tony, die, niet wetend dat het om een oefening ging, bereid was één van de amokmakers met een tackle een pootje te lichten (al volledig in de sfeer van de wereldbeker voetbal...

De Urban Sketchers op de Azoren

De Urban Sketchers op de Azoren De Urban Sketchers op de Azoren OVER Foto: Alexandra Baptista De Urban Sketchers op de Azoren Jenny Adam, uit Duitsland, ontdekte de Azoren samen met de Portugese Alexandra Baptista. Samen tekenden ze

Nadere informatie

AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN

AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN jessie@zeppelinreizen.be tel. : 0471 222 711 AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN 1 Vluchten TB1433 TB1434 BRUSSEL PONTA DELGADA 13U30 16U30 PONTA DELGADA BRUSSEL 16U45 23U30

Nadere informatie

AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN

AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN Contact : Sarah Dhondt & Jessie Oosterlynck sarah@lupaplanet.be jessie@lupaplanet.be 0476 992 141 0471 222 711 AZOREN - 14 DAGEN ONTDEK DE MOOISTE WANDELPLEKJES OP DE AZOREN 1 Vluchten TB1433 TB1434 BRUSSEL

Nadere informatie

Studiereis Holland International Azoren; Sao Miguel en Terceira 14 t/m 18 mei 2012.

Studiereis Holland International Azoren; Sao Miguel en Terceira 14 t/m 18 mei 2012. Studiereis Holland International Azoren; Sao Miguel en Terceira 14 t/m 18 mei 2012. Sete Sidades De Azoren, een prachtige en veelzijdige bestemming, welke moeilijk is samen te vatten in een paar woorden.

Nadere informatie

singlereis wandelvakantie vanaf Portugees wandeleiland Midden in de Atlantische Oceaan ligt de Portugese eilandengroep Azoren.

singlereis wandelvakantie vanaf Portugees wandeleiland Midden in de Atlantische Oceaan ligt de Portugese eilandengroep Azoren. Azoren 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 1.029 Portugees wandeleiland Midden in de Atlantische Oceaan ligt de Portugese eilandengroep Azoren. Een ideale bestemming voor een wandelvakantie, voor vakantiegangers

Nadere informatie

De Azoren 20/5/13-27/05/13 Green Destinations

De Azoren 20/5/13-27/05/13 Green Destinations De Azoren 20/5/13-27/05/13 Green Destinations Ligging De Azoren vormen een Portugese eilandengroep, gelegen in de Atlantische Oceaan, precies op de breuklijn tussen het Europese en Amerikaanse continent

Nadere informatie

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid

São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid KAAPVERDIË São Vicente & Santo Antão in alle vrijheid Privé rondreis Kant-en-Klaar - 9 dagen / 7 nachten REF: 178 REISBESCHRIJVING (São Vicente ) - Porto Novo (Santo Antão) - Cratère de Cova - Vallée de

Nadere informatie

Portugal door. De Urban Sketchers op de Azoren. Portugal in het groen

Portugal door. De Urban Sketchers op de Azoren. Portugal in het groen Portugal door De Urban Sketchers op de Azoren Jenny Adam, uit Duitsland, ontdekte de Azoren samen met de Portugese Alexandra Baptista. Samen tekenden ze de charme van de Eilanden Terceira, São Miguel en

Nadere informatie

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS

ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS ONTDEK DE CHARMANTE BAAI VAN NAPELS De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier De Baai van Napels: zon, zee, natuur, cultuur en een heerlijke Italiaanse keuken. Enkele pareltjes in de streek zijn Capri,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN...

15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... COSTA RICA MAART 2020 15 DAGEN VULKANEN, JUNGLE, WILDLIFE, NATUUR, WATERVALLEN, STRAND, DOLFIJNEN... Summer-themed tips and tricks for the whole family DAG 1 Vertrek vanuit Brussel of Amsterdam naar San

Nadere informatie

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension

EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2018 EILAND : M A L L O R C A 8 daagse verblijf + rondrit Hotel Apolo **** in Playa de Palma op basis van half pension 2 dagexcursies inbegrepen met middagmaal 2 ½ dagexcursies inbegrepen zonder middagmaal

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene Per taxibusje vanuit Genk / Houthalen

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani

DAG 1: Start reis en vertrek van Tokio naar Jigokudani 1 Ontdek de wonderen van het landschap en het wilde leven van Japan! Het winterperspectief in het land van de rijzende zon zorgt voor een prachtige fotoreis. Berglandschappen en ijzige kusten zorgen voor

Nadere informatie

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos. Wandelprogramma La Palma: 09/10/2018 16/10/2018 Dag 1: Dinsdag 09/10/2018 TUI fly vlucht Brussel La Palma Aankomst op de luchthaven en aansluitend transfer naar Hotel Sol La Palma **** in Puerto Naos.

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

ANDALUSIË. Rondreis met alle hoogtepunten+ autentiek Andalusië

ANDALUSIË. Rondreis met alle hoogtepunten+ autentiek Andalusië ANDALUSIË Rondreis met alle hoogtepunten+ autentiek Andalusië 21 september 28 september 2016 DAG 1: BRUSSEL MALAGA RONDA (D) Vertrek vanuit Brussel naar Malaga. Onthaal door de Nederlandstalige gids en

Nadere informatie

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen.

En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. En dan gingen wij met de bus verder naar het kamp II bezoeken, gelukkig is dat maar korte duur, wij waren al moe van veel rondlopen. Geschiedenis In het stadje Auschwitz (Pools: Oswiecim) ligt stille getuige

Nadere informatie

Uitstappen Kreta 2016

Uitstappen Kreta 2016 Vakantiedialyse Uitstappen Kreta 2016 Het vakantiedialyse-team Vrijdag 23 september Heraklion: stad en museum + aquarium Heraklion (Iraklion) is de hoofdstad van het eiland en tevens de grootste stad op

Nadere informatie

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen.

De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. De eigenlijke top van de Teide zelf mag in deze tijd van het jaar niet beklommen worden omdat er te veel ijs ligt. Tot de refuge mag je wel komen. Wij zijn duidelijk niet de enigen die de klim naar de

Nadere informatie

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta das Vinhas - (Portugal Madeira Estreito da Calheta) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Californië. 11 februari - 22 februari

Californië. 11 februari - 22 februari Californië 11 februari - 22 februari 12-daagse rondreis Californië Californië is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Amerika. Door het gunstige klimaat worden hier veel verschillende gewassen

Nadere informatie

4x4 FUN Programma IJSLAND

4x4 FUN Programma IJSLAND 4x4 FUN Programma IJSLAND De Combinatie van IJs met Vuur 4x4 Groepsreis - minimaal 10 personen Deze reis is speciaal uitgewerkt voor 4x4 liefhebbers waarbij er ZELF gereden wordt met 4x4 jeeps, maar waarbij

Nadere informatie

Daarbij stierven 200 duizend mensen.

Daarbij stierven 200 duizend mensen. Filmpje op www.youtube.com/watch?v=vua_y9c4zu4&feature=related Google trefwoorden: filmpje, plaattektoniek, teleac, youtube Aardbevingen Beweging in de aarde In 2004 was de tsunami in Azië na aardbeving

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Hallo! Heb jij al ooit een tsunami meegemaakt? Nee? Dat is heel normaal, want in België kwam er nog geen

Nadere informatie

Reisplan van dag tot dag

Reisplan van dag tot dag Reisplan: 130914-23-daagse WK Bridgereis-1302 tel: 040 255 4182 gsm: 06 53 180736 info@indonesiatravel.nl Voor de heer/mevrouw: Bridgeliefhebber Activiteit Dag 1 - Zaterdag 14 - Vertrek naar Indonesië

Nadere informatie

Exclusief aanbod voor reisagenten

Exclusief aanbod voor reisagenten Exclusief aanbod Jetair biedt de mogelijkheid om samen met je partner en tegen een vriendenprijsje de Azoren te ontdekken. Je hebt de keuze uit twee 8-daagse reizen: Een 8-daagse verblijf op São Miguel

Nadere informatie

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1 Samenkomst op de luchthaven van Zaventem en vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Lodge Safari met Strandverlening op Zanzibar Bij een lodge safari brengt u de nacht door in huisjes of kleine hotels die van alle gemakken voorzien zijn. Veelal zijn deze lodges in typische afrikaanse

Nadere informatie

IJS! Fontana di Trevi Villa d Este De Vesuvius

IJS! Fontana di Trevi Villa d Este De Vesuvius Romereis G4 2014 Van zondag 16 tot en met vrijdag 21 maart is de vierde klas van Baken Trinitas Gymnasium op Romereis geweest. We hebben veel gezien, gedaan, geleerd, gefotografeerd, gelopen, geklaagd

Nadere informatie

Sardinië singlereis 8 dagen

Sardinië singlereis 8 dagen Sardinië singlereis 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 949 Wandeleiland Sardinië Onze wandelvakanties zijn al jaren een groot succes. Nieuw in het programma: Sardinië! Dit schitterende Italiaanse

Nadere informatie

Vrijdag 9 januari : Luswandeling

Vrijdag 9 januari : Luswandeling Vrijdag 9 januari 2015 Soort Plaats Afstand Stijgen Dalen Duur : Luswandeling : Vilaflor : 14 km : 750 m : 750 m : 5 uur Vandaag doen we een wandeling in de buurt van het dorp Vilaflor. Deze plaats ligt

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels

Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels Het eiland telt slecht 700 inwoners die er zelf voor gekozen hebben om het massatoerisme weg te houden van het eiland. Er zijn dan ook geen hotels enkel een paar gastenkamers. Ondanks het feit dat men

Nadere informatie

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos

Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Tailor Made Travel Presenteert met de reismadammen naar Griekenland Van 2 tot 9 oktober 2016 rondreis door de Peloponnesos Dag 1 zondag 2 oktober 2016 Eindhoven Athene - Delphi Per taxibusje vanuit Genk

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Ponta Delgada, fietsen Lagoa do Canário - Sete Cidades Dag 3 Ponta Delgada - Villa Franca do

Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Ponta Delgada, fietsen Lagoa do Canário - Sete Cidades Dag 3 Ponta Delgada - Villa Franca do Wandel - & Fiet s v akant ie A z o r en, 1 4 d a g en R ei s s c hema Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Ponta Delgada, fietsen Lagoa do Canário - Sete Cidades Dag 3 Ponta Delgada - Villa

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

Ethiopië. Wilde stammen en ondergrondse kerken. Individuele begeleide rondreis

Ethiopië. Wilde stammen en ondergrondse kerken. Individuele begeleide rondreis Ethiopië Individuele begeleide rondreis Wilde stammen en ondergrondse kerken Addis Abeba Lake Langano Arba Minch Turmi Yabello Yirga Alem Bahir Dar Gondar Simien Mountains Lalibela Addis Abeba Op de koffie

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Hele terugreis vanaf Puerto Rico

Hele terugreis vanaf Puerto Rico Hele terugreis vanaf Puerto Rico woensdag 25 mei 2016 Opstappen voor overtocht: San Juan, Puerto Rica - Hamilton, Bermuda, vliegen op: Aeropuerto Internacional Luis Munoz Marin (SJU), San Juan, Puerto

Nadere informatie

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Stad van Gaudi PROGRAMMA Dag 1 : België - Barcelona We vertrekken s ochtends met een rechtstreekse vlucht Brussels Airlines naar Barcelona. Onder begeleiding van onze

Nadere informatie

Werkblad bij de geoquest Vulkanen

Werkblad bij de geoquest Vulkanen Naam: Werkblad bij de geoquest Vulkanen 1. Wat zijn vulkanen? Een vulkaan is een berg opgebouwd uit lava en as. 2. a)hoe ontstaan vulkanen? Vulkanen ontstaan door breuken in de aardkorst. Door de stromingen

Nadere informatie

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek

Tanzania - Zanzibar, de Grote Trek TANZANIA Tanzania -, de Grote Trek Privé rondreis met privéchauffeur/ranger Kant-en-Klaar - 11 dagen / 8 nachten REF: 194 REISBESCHRIJVING - - Lake Manyara - Karatu - Ngorongoro Krater - - Ngorongoro Conservation

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Op het Pelgrimspad Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Pelgrim zijn Een lange tocht maken. Dichterbij God en je eigen ziel komen. Je doet het alleen en toch samen met anderen. Pelgrimeren,

Nadere informatie

14 daagse rondreis U.S.A Washington-New York-Orlando + 5 daagse cruise naar Bahamas ( cruise in vol pension )

14 daagse rondreis U.S.A Washington-New York-Orlando + 5 daagse cruise naar Bahamas ( cruise in vol pension ) 14 daagse rondreis U.S.A. 2018 Washington-New York-Orlando + 5 daagse cruise naar Bahamas ( cruise in vol pension ) Vertrek dinsdag : 06 november 2018 Rondreis wordt aangeboden in : kamer + ontbijt WASHINGTON

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI

Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI Dag 1 Vertrek per bus vanuit België naar Schiphol. We vertrekken vanuit Amsterdam met de KLM op de rechtstreekse vlucht naar Singapore. Het vertrek is voorzien omstreeks

Nadere informatie

1e dag: St-Joris-Winge Baden-Baden Gengenbach - Oberharmersbach

1e dag: St-Joris-Winge Baden-Baden Gengenbach - Oberharmersbach Okra Bekkevoort op reis naar het Zwarte Woud: zondag 21 augustus 2016 tot donderdag 25 augustus 2016!!!!! Het Zwarte Woud is het land van de natuur, vakwerkhuizen, klederdracht en de Schwarzwalder Kirschtorte.

Nadere informatie

10 daagse Safari The Migration Special

10 daagse Safari The Migration Special 10 daagse Safari The Migration Special De Serengeti, het gebied waar zoveel natuurfilms worden gemaakt, is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld en is op geen enkele manier te vergelijken met

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 Karlskrona Oude marine stad aan de zuidoost hoek van Zweden met veel te zien voor een toerist. Karlskrona is gebouwd op een aantal eilanden in het scherengebied

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO

INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO [Typ hier] INCENTIVES FOR INDIVIDUALS MEXICO ZONDAG 17 TOT EN MET MAANDAG 25 SEPTEMBER 2017 Transportvoorstel: Vluchten worden uitgevoerd door TUI fly. Heen zondag 17 september: TB705 Brussel Cancun 09:25

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609

De Blauwe Vogel 1609 IJSLAND Avontuurlijk Reykjavik & omgeving De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier Geniet tijdens deze rondreis door IJsland van de rust in het adembenemende landschap van geisers, gletsjers, vulkanen

Nadere informatie

Mallorca fietsen. Nieuw aangepast fietsprogramma. Vertrek op zaterdag : 13 april mei september oktober 2019

Mallorca fietsen. Nieuw aangepast fietsprogramma. Vertrek op zaterdag : 13 april mei september oktober 2019 2019 Mallorca fietsen Nieuw aangepast fietsprogramma Vertrek op zaterdag : 13 april 2019 18 mei 2019 28 september 2019 12 oktober 2019 verblijf in Hotel Apolo **** (viersterren) in half pension fietsbegeleider

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

Chris Vandendriessche. Tekst & Fotografie

Chris Vandendriessche. Tekst & Fotografie Tekst & Fotografie Chris Vandendriessche De lucht is er zuiver en fris, de natuur wondermooi, de wegen omzoomd door een weelde van bloemen, ver weg van het massatoerisme is dit een bestemming om te ontdekken.

Nadere informatie

Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka

Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka Cressa Ghitonia Hotel & SPA Griekenland Kreta Sfaka 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Cressa Ghitonia Hotel & SPA - (Griekenland Kreta Sfaka) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015

Kennismaking met de Russische cultuur in Sint-Petersburg tijdens de witte nachten 11-17 mei 2015 Serge Bulatov Jolanda Denekamp Van Wassenaersheuvel 39 Hertespoor 46 6862XT Oosterbeek 3772 SG Barneveld tel.: +31 645677181 tel.: +31 620045274 email: sergereizen@gmail.com email: jolanda@denekamptaalenteken.nl

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Faial (Horta) - Pico Dag 2 Pico, bezoek aan het vulkaaneiland Dag 3 Faial (Horta), bezoek aan Caldeira en Capelinhosvulkaan Dag 4

Dag 1 Amsterdam - Faial (Horta) - Pico Dag 2 Pico, bezoek aan het vulkaaneiland Dag 3 Faial (Horta), bezoek aan Caldeira en Capelinhosvulkaan Dag 4 Rondre is A zore n, 1 0 da ge n Re i ssc h e m a Dag 1 Amsterdam - Faial (Horta) - Pico Dag 2 Pico, bezoek aan het vulkaaneiland Dag 3 Faial (Horta), bezoek aan Caldeira en Capelinhosvulkaan Dag 4 Faial

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir

Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir Dag 5 Maandag of donderdag Kirkjubaejarklaustur - Fludir Ontbijtbuffet en check out Vandaag staat er een onvergetelijke tocht doorheen het binnenland, 90% van de tijd rijden we op 4x4 pisten u krijgt dan

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS!

ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! DAG 1 AMSTERDAM of BRUSSEL-ADDIS ABEBA ETHIOPIË... MAAR DAN ANDERS! 14-daagse rondreis Noord Historische route + Simien Mountains En route Vlucht naar Addis Abeba vanuit Amsterdam (met overstap) of Brussel

Nadere informatie

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona

Stad van Gaudi PROGRAMMA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN. Dag 1 : België - Barcelona BARCELONA CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Stad van Gaudi PROGRAMMA Dag 1 : België - Barcelona We vertrekken s ochtends met een rechtstreekse vlucht naar Barcelona. Aankomst voorzien om 08u20. Onder

Nadere informatie

Vulkaanuitbarsting in het nieuws!

Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Kopieerblad 1 Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Vulkaanuitbarsting in het nieuws! Wat weet je over de vulkaanuitbarsting die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de vulkaanuitbarsting plaatsgevonden? Duid

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid.

Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Gran Canaria heeft als enige van de Canarische Eilanden een pelgrimsweg, die het gehele eiland doorkruist van noord naar zuid. Ze noemen hem de Camino Santiago en is 60 km lang. Er zijn zelfs twee albergues

Nadere informatie

INDIAN SUMMER IN OOST CANADA VAN 3 TOT 14 OCTOBER 2012

INDIAN SUMMER IN OOST CANADA VAN 3 TOT 14 OCTOBER 2012 KNALPRIJS 2700 EURO BEGELEIDE NEDERLANDSTALIGE GROEPSREIS EIGEN ORGANISATIE INDIAN SUMMER IN OOST CANADA VAN 3 TOT 14 OCTOBER 2012 3 OCTOBER : TORONTO ******************* Aankomst in Toronto waar u op

Nadere informatie

Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI

Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI Reis De Blauwe Vogel SINGAPORE EN BALI Dag 1-31-10-2015 Vertrek per bus vanuit België naar Schiphol. Afspraak aan de luchthaven in Antwerpen om 15h45, vertrek is voorzien om 16h00. We vertrekken vanuit

Nadere informatie

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg

Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main radweg Van Bamberg naar Aschaffenburg Main-Radweg Actief genieten op de fietsroute langs de Main Algemeen: 7 dagen waarvan ook 7 dagen fietsen. Lengte volledige fietstocht: ongeveer 340km Overnachtingen:

Nadere informatie

Inleiding Waarom dit onderwerp?

Inleiding Waarom dit onderwerp? Inleiding Ik zou graag willen weten hoe vulkanen ontstaan. En wat de oorzaak kan zijn dat vulkanen uitbarsten. Waarom dit onderwerp? Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik laatst heel vaak de Etna op tv

Nadere informatie

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde.

In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In 1989 werden de bergen rond Tolox uitgeroepen tot natuurpark Sierra de las Nieves, gezien zijn grote ecologische en landschappelijk waarde. In deze tijd van het jaar worden de olijfbomen gesnoeid. De

Nadere informatie

Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Sao Miguel Dag 3 Sao Miguel Dag 4 Sao Miguel Dag 5 Sao Miguel, vlucht naar Terceira (Praia da

Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Sao Miguel Dag 3 Sao Miguel Dag 4 Sao Miguel Dag 5 Sao Miguel, vlucht naar Terceira (Praia da W a ndn del v a k a n t i e A z o r en, 1 4 d a g en R ei s s c hema Dag 1 Amsterdam - Sao Miguel (Ponta Delgada) Dag 2 Sao Miguel Dag 3 Sao Miguel Dag 4 Sao Miguel Dag 5 Sao Miguel, vlucht naar Terceira

Nadere informatie

Colina da Faja Portugal Madeira Faja da Ovelha

Colina da Faja Portugal Madeira Faja da Ovelha Colina da Faja Portugal Madeira Faja da Ovelha 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Colina da Faja - (Portugal Madeira Faja da Ovelha) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst De schepping Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt op de scheppingsdagen (Gen. 1:1 2:3). Dit verhaal is één van de heilige verhalen. Het verhaal hoort tot de kernpresentatie. Christenen beleven

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Mallorca fietsen Nieuw aangepast fietsprogramma

Mallorca fietsen Nieuw aangepast fietsprogramma 2018 Mallorca fietsen Nieuw aangepast fietsprogramma Vertrek op zaterdag : 07 april 2018 05 mei 2018 12 mei 2018 08 september 2018 verblijf in Hotel Apolo **** (viersterren) in half pension fietsbegeleiders

Nadere informatie

PROGRAMMA VIP. Istanbul, 1-3 augustus 2017

PROGRAMMA VIP. Istanbul, 1-3 augustus 2017 PROGRAMMA VIP Istanbul, 1-3 augustus 2017 PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Identiteitskaart en E-visum. TIJDZONE: VALUTA: In Istanbul is het één uur later dan in België. Turkse Lira. ( 1 TRY = 0,2458

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Vertrek op 03 september 2019

Vertrek op 03 september 2019 15-daagse vlieg- en rondreis Azoren( 3 eilanden) Vertrek op 03 september 2019 rondreis aangeboden in : half pension met verblijf in verschillende viersterren hotels Reisgegevens Aantal personen : 20 24

Nadere informatie

Vrije ruimte China 4 tot 16/11

Vrije ruimte China 4 tot 16/11 Vrije ruimte China 4 tot 16/11 19 leerlingen en 4 leerkrachten trokken in november naar China. Ze ontdekten een deeltje van dit immense land op unieke wijze. Ze begonnen als doorsnee toerist en eindigden

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING

GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING GROEPSREIS IJSLAND KLASSIEK - NEDERLANDSTALIGE BEGELEIDING Dit is een klassieke rondreis met de perfecte mix van cultuur en natuur. Je reist onder Nederlands- of Franstalige begeleiding en volgt grotendeels

Nadere informatie

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn,

Soorten vulkanen. Tefra vulkaan: Werkende vulkaan: Er zijn heel veel soorten vulkanen en ik ga er 6 opnoemen en er wat over vertellen dat zijn, Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over vulkanen, ik doe hem over vulkanen omdat ik er echt niets over wist, en het leek me een superleuk en interessant onderwerp, ik ga u iets leren wat voor soorten uitbarstingen

Nadere informatie