MASTER IN DE INFORMATICA MULTIMEDIA DATABASES HUMAN-COMPUTER INTERACTION

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MASTER IN DE INFORMATICA MULTIMEDIA DATABASES HUMAN-COMPUTER INTERACTION"

Transcriptie

1 MASTER IN DE INFORMATICA MULTIMEDIA DATABASES HUMAN-COMPUTER INTERACTION WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de informatica afstudeerrichtingen multimedia databases human-computer interaction studieduur 2 jaar = 120 studiepunten werkmethoden - hoorcolleges en zelfstudieopdrachten - groepsopdrachten en praktijkgerichte opdrachten - gebruik van elektronische leeromgeving examenspreiding semestersysteem, examens na elk semester aard opleiding dagopleiding brugprogramma s: - schakelprogramma s (van 59 studiepunten) voor professionele bachelors toegepaste informatica die wensen toegelaten te worden tot de masteropleiding - voorbereidingsprogramma s voor academische bachelors die niet rechtstreeks kunnen toegelaten worden tot de masteropleidingen.

2 AFSTUDEERRICHTINGEN In de masteropleiding in de informatica van de UHasselt kun je kiezen tussen drie afstudeerrichtingen: MULTIMEDIA, DATABASES en HUMAN-COMPUTER INTERACTION 3 Multimedia 1 2 Human-computer interaction Databases Geen succesvolle website of mobile app zonder een vlotte integratie van beeld, geluid en tekst. Geen blockbuster-animatiefilm zonder de mix van een goed verhaal en indrukwekkende multimedia. De afstudeerrichting Multimedia brengt je een grondige kennis bij van technologische aspecten van de individuele media (audio, video, computer graphics). Je leert ook meer over de werking van multimediasystemen en -toepassingen (zoals games en animaties), waarbij je je onder meer verdiept in de achterliggende netwerktechnologie. Door in teamverband toepassingen te ontwerpen en te ontwikkelen, ga je je ook bekwamen in het gebruik van specifieke multimediatools en raamwerken. In de afstudeerrichting Human-Computer Interaction komen alle aspecten van de interactie tussen een menselijke gebruiker en een computergebaseerd systeem aan bod. Je verdiept je technisch-wetenschappelijke informaticakennis en vult je basiskennis van humane wetenschappen aan om zo grondig inzicht te verwerven in de manier waarop mensen met computersystemen werken. Bovendien leer je gebruiksvriendelijke user interfaces ontwerpen en realiseren, met behulp van specifieke methodieken, softwareraamwerken en nieuwe toestellen/apparaten. Je wordt met andere woorden opgeleid tot een informaticus gespecialiseerd op het vlak van interactie. Met een dergelijk profiel kun je gebruikersgericht werken aan het ontwerp en de ontwikkeling van een uitgebreid gamma van toepassingen zoals websites, mobile apps, 3D-toepassingen, games Vandaag worden we steeds vaker geconfronteerd met steeds groter wordende hoeveelheden gegevens (denk bijvoorbeeld maar aan gegevens rond het koopgedrag van consumenten, data uit de astronomie of het web). Ook het soort gegevens dat moet worden opgeslagen, wordt steeds diverser: tekst, beelden, geluid De afstudeerrichting Databases leert je met deze evolutie om te gaan en leidt je op tot een specialist in databasesystemen. Naast databasevakken verdiep je je ook in interdisciplinaire toepassingsgebieden (zoals bio-informatica) en krijg je een fundamentele vorming in informatica. Via diverse projecten leer je bovendien werken met geavanceerde databasemanagementsystemen. De afstudeerrichtingen Multimedia en Human-Computer Interaction worden ondersteund door het onderzoek van het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM), een onderzoeksinstituut van de UHasselt. Als masterstudent krijg je bij EDM de kans om mee te werken aan uitdagende onderzoeksprojecten. De afstudeerrichting Databases wordt ondersteund door de onderzoeksgroep Theoretische informatica/databases. Masterstudenten krijgen dan ook de unieke kans om mee te draaien in lopende onderzoeksprojecten van deze groep.

3 STUDIEPROGRAMMA VAN DE MASTEROPLEIDING 1 2 EERSTE MASTERJAAR IN DE INFORMATICA TWEEDE MASTERJAAR IN DE INFORMATICA OPLEIDINGSONDERDELEN SP OPLEIDINGSONDERDELEN SP SEMESTER 1 SEMESTER 1 Parallel and Distributed Systems 6 Compilers 6 (behorend tot de afstudeerrichting)* 12 SEMESTER 2 Projectmanagement 3 Juridische aspecten van informatica 3 (behorend tot de afstudeerrichting)* 12 TOTAAL 60 (behorend tot de afstudeerrichting)* 6 Masterproef 12 SEMESTER 2 (behorend tot de afstudeerrichting)* 6 Masterproef 18 TOTAAL 60 Het studieprogramma wordt vermeld onder voorbehoud van wijzigingen die mogelijk nog in de loop van het academiejaar kunnen doorgevoerd worden. Het programma is definitief bij de start van de nieuwe inschrijvingen. * behorend tot de afstudeerrichting ** (vrij te kiezen) Multimedia Multimediatechnologie, Beeldverwerking, Geavanceerde computer graphics, Audioverwerking, Computeranimatie, Capita selecta van de multimedia, Netwerksoftware en -architectuur, Mobile & Pervasive Computing, Multimediadesign, Geavanceerde beeld- en videoverwerking Databases Geavanceerde databasetechnologie, Data Mining, Webinformatiesystemen, Constraint Satisfaction Problems, Complexiteit, Bio-informatica, Databasesysteemarchitectuur, Fundamenten van databases, Project databases, Actuele trends in databases Human-Computer Interaction Technologieën en tools van user interfaces, informatievisualisatie, Actuele trends in HCI, Gebruikersgerichte systeemontwikkeling, 3D-interactie en virtuele omgevingen, Evaluatie van user interfaces, Multidisciplinaire benadering van human factors, Multimediadesign, Mobile & Pervasive Computing, Geoinformatica Opleidingsonderdelen uit de masteropleiding Beleidsinformatica (minstens 12 SP): ERP-Systems, Business Process Modelling, ICTGovernance, Strategic Information Management, ICT Management Opleidingsonderdelen uit andere afstudeerrichtingen van de masteropleiding Informatica Algemene keuzeopleidingsonderdelen: Security en computernetwerken, Vakdidactiek informatica/wiskunde Je kiest in totaal voor 36 SP keuzeopleidingsonderdelen binnen een bepaalde afstudeerrichting. Daarnaast neem je voor minstens 12 SP op uit de master beleidsinformatica aangevuld met algemene keuzeopleidingsonderdelen tot je masterprogramma minimum 120 SP bedraagt.

4 TROEVEN VAN DE MASTEROPLEIDING TROEF 1 Informatica, een opleiding met toekomst TROEF 2 Brede wetenschappelijke vorming Het internet, , sociale media, smartphone, GPS, digitale televisie Het zijn maar enkele informaticatoepassingen die vandaag een belangrijke rol spelen in ons leven. En de technologische (r)evoluties in de informatica blijven voor grote veranderingen in onze economie, de gezondheidszorg, het onderwijs zorgen. Een keuze voor de opleiding informatica is dan ook een keuze voor de toekomst. Want in de komende decennia zal de impact van ICT op onze samenleving steeds verder groeien. In de masteropleiding informatica leer je complexe en innoverende problemen door middel van software op te lossen. Dat doe je op een wetenschappelijk verantwoorde wijze, waarbij je gebruikmaakt van een waaier van onderwijsvormen. Je verwerft kennis over technologieën en methodieken. Je bouwt je vaardigheden bijvoorbeeld op vlak van softwareontwikkeling stapsgewijs verder uit. Deze opleiding biedt je een voortdurende uitbreiding van je kennis én een continue ontwikkeling van je vaardigheden. Dat is nodig, want informatica evolueert aan een razendsnel tempo. Je wordt dus gewapend voor veranderingen in je vakgebied, waardoor je uitstekende loopbaanperspectieven behoudt, ook op langere termijn. In de informaticaopleiding leer je informaticavraagstukken softwarematig op te lossen. Je doet dit op een systematische manier, waarbij je regelmatig beroep doet op je creativiteit. Doordat je ook de kans krijgt om vakken te volgen uit andere disciplines, ben je in staat om problemen op een multidisciplinaire manier te benaderen. TROEF 3 (Lifelong) employability skills Tijdens je opleiding verwerf je vaardigheden die je nodig hebt om je kennis succesvol te gebruiken tijdens je latere loopbaan. Je leert goed communiceren en werken in teamverband; je leert over business en stakeholder awareness. Maar ook vaardigheden als project management, problem solving, creativiteit en time management komen aan bod. De leerstof in de opleiding wordt in eerste instantie aangebracht vanuit de onderliggende theorie, maar wordt zoveel mogelijk met concrete, praktische voorbeelden en casestudies geïllustreerd. In tal van projecten worden je kennis en vaardigheden geplaatst in de context van reallifesituaties. Ook je masterproef sluit aan bij een lopend onderzoeksproject binnen een onderzoeksinstituut/groep van de UHasselt (in dit geval het onderzoeksinstituut EDM of de onderzoeksgroep Databases en Theoretische Informatica) of binnen een bedrijf.

5 TOELATINGSVOORWAARDEN VIA EEN VOORBEREIDINGSPROGRAMMA Academische bachelors/masters RECHTSTREEKS Bachelors in de informatica Studenten met een academische bachelor in de informatica hebben rechtstreeks toegang tot de master. VIA EEN SCHAKELPROGRAMMA Iedere afgestudeerde met een academische bachelor- of masterdiploma kan het voorbereidingsprogramma voor de masteropleiding Informatica volgen. Het doel van het voorbereidingsprogramma is om de betrokken student op instapniveau te brengen van de beoogde masteropleiding. Instromende studenten in het voorbereidingsprogramma dienen te beschikken over basisdenkkaders in de gebieden informatica, logica en wiskunde. Daarnaast zijn analytische competenties onontbeerlijk. De examencommissie van de masteropleiding Informatica oordeelt over de toelating tot en over de omvang van het voorbereidingsprogramma op basis van het specifiek dossier van de kandidaat. Bachelors in de toegepaste informatica Heb je een bachelordiploma in de toegepaste informatica en wil je een academische master behalen? Dat kan, maar dan moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Het doel van zo n programma is om je op instapniveau te brengen van de masteropleiding informatica. Het schakelprogramma omvat een tiental opleidingsonderdelen (59 studiepunten). In de praktijk hebben studenten ongeveer anderhalf academiejaar nodig om dit schakelprogramma succesvol af te ronden. Je moet immers niet alleen rekening houden met de zwaarte van het programma, maar ook met de organisatie van het schakelprogramma (o.a. de volgorde waarin je opleidingsonderdelen moet volgen). Mits gunstige studievoortgang, kun je het tweede jaar van je schakelprogramma reeds combineren met opleidingsonderdelen uit het masterprogramma. Als je slaagt voor het schakelprogramma behaal je géén diploma of getuigschrift, maar krijg je de toelating om je in te schrijven voor de masteropleiding. VERPLICHTE OPLEIDINGSONDERDELEN SP Computernetwerken 6 Algoritmen en datastructuren 8 Wiskunde voor informatica I 6 Wiskunde voor informatica II 6 Software Engineering 9 Object-georiënteerd programmeren I 5 Besturingssystemen 8 Keuzeopleidingsonderdeel (2 te kiezen) Computer graphics 5 Theoretische informatica 5 Humane en sociale aspecten van de informatica 6 Meer info: Beatrix Engelen beatrix.engelen@uhasselt.be

6 INFORMATICA STUDEREN EN DAN De economie en de maatschappij hebben een structurele en nog steeds stijgende behoefte aan goed opgeleide informatici. Als afgestudeerde master in de informatica van de UHasselt heb je de arbeidsmarkt heel wat te bieden: BEROEPSUITWEGEN - je hebt immers een gegeerd academisch diploma behaald; - je beschikt over een unieke combinatie van wetenschappelijke kennis, deskundigheid in onderzoek en ontwikkeling en vaardigheden nuttig voor het beroepsleven; - je beschikt over veel praktijkervaring, opgedaan in tal van projecten tijdens je opleiding en bij potentiële werkgevers, en bent daardoor snel inzetbaar in je toekomstige werkomgeving; - je hebt internationale ervaring verworven (zomerschool in Manchester en/of ERASMUS) en je bent in staat je snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden; - je beschikt over een uitstekend technologisch referentiekader, waardoor je snel vertrouwd geraakt met nieuwe concepten en ontwikkelingen in de informatica Als universitair informaticus kun je terecht in een brede waaier van functies, omdat je een brede en veelzijdige opleiding hebt genoten. Voorbeelden van courante functies zijn: hightech software-ontwikkelaar, projectleider, IT-manager, CIO (Chief Information Officer), functioneel/technisch analist, systeemontwerper, game engine programmeur, consultant, mobile game developer, netwerkbeheerder, systeembeheerder, pre-sales consultant, onderzoeker (aan de universiteit of in het bedrijfsleven), docent van informatica-opleidingen, CTO (Chief Technology Officer), teamleader Deze functies zijn te begeven in diverse takken van het bedrijfsleven en de maatschappij: uiteraard in de ICT-sector, maar ook in commerciële en dienstverlenende bedrijven, productiebedrijven, het bank- en verzekeringswezen, onderzoeksinstellingen, overheidsdiensten, de medische sector, onderwijsinstellingen, de hightech industrie Maar je kunt uiteraard ook je eigen bedrijfje opstarten (bijvoorbeeld rond een veelbelovende app) en bedrijfsleider worden van je eigen KMO! HIGH-TECH SOFTWARE ONTWIKKELAAR PROJECTLEIDER IT-MANAGER STADSCAMPUS Studentenadministratie Martelarenlaan 42 - BE 3500 Hasselt CAMPUS DIEPENBEEK Agoralaan Gebouw D - BE 3590 Diepenbeek GAME ENGINE-PROGRAMMEUR CONSULTANT RESEARCHER MOBILE GAME DEVELOPER (FUNCTIONEEL) ANALYST CIO (CHIEF INFORMATION OFFICER)...

MASTER IN DE INFORMATICA

MASTER IN DE INFORMATICA MASTER IN DE INFORMATICA WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de informatica profielen Data Management Engineering Interactive Systems Geoinformatics Health Informatics Networking and Security Theoretical

Nadere informatie

Master in de Informatica

Master in de Informatica 2017-2018 Master in de Informatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? DIPLOMA master in de informatica PROFIELEN Data Management Engineering Interactive Systems Health Informatics Networking and Security Theoretical

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de Wat je zeker moet Weten: diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de studieduur 2 jaar =

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma

master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma MASTER IN DE toegepaste economische wetenschappen: HANDELSINGENIEUR IN DE WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica studieduur

Nadere informatie

Master in de Informatica

Master in de Informatica Master in de Informatica WAT JE ZEKER MOET WETEN? DIPLOMA master in de informatica PROFIELEN Data Management Engineering Interactive Systems Health Informatics Networking and Security Theoretical Computer

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen

master in de toegepaste economische wetenschappen 2013-2014 master in de toegepaste economische wetenschappen handelsingenieur in de beleidsinformatica Wat je zeker moet Weten: diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur

Nadere informatie

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de rechten samenwerkingsverband tul (UHasselt en Universiteit Maastricht) en de KU Leuven afstudeerrichtingen

Nadere informatie

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT

SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT SCHAKELPROGRAMMA S UHASSELT Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master. Het

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR IN DE BELEIDSINFORMATICA

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR IN DE BELEIDSINFORMATICA MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR IN DE BELEIDSINFORMATICA WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica

Nadere informatie

Master in de Handelswetenschappen *

Master in de Handelswetenschappen * 2017-2018 Master in de Handelswetenschappen * Accountancy, Financiering en Fiscaliteit Marketing Management Ondernemerschap en Management Supply Chain Management * De masteropleiding Handelswetenschappen

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je doorstromen

Nadere informatie

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING

MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING MASTER IN DE RECHTEN OVERHEID EN RECHT RECHTSBEDELING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de rechten samenwerkingsverband tul (UHasselt en Maastricht University) en de KU Leuven afstudeerrichtingen

Nadere informatie

MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN

MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN BIOCHEMIE BOUWKUNDE CHEMIE ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT ENERGIE! ren Uniek in Vlaande NUCLEAIRE TECHNOLOGIE! Uniek in

Nadere informatie

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica 2018-2019 Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica WAAROM HANDELSINGENIEUR IN DE BELEISDSINFORMATICA STUDEREN AAN UHASSELT? JE KAN EEN ONDERNEMING INNOVEREN

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2018-2019 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing

Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing MASTER IN DE toegepaste economische wetenschappen WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen afstudeerrichtingen accountancy en financiering, beleidsmanagement,

Nadere informatie

overheid en recht rechtsbedeling

overheid en recht rechtsbedeling MASTER IN DE rechten overheid en recht rechtsbedeling WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de rechten samenwerkingsverband tul (UHasselt en Maastricht University) en de KU Leuven afstudeerrichtingen

Nadere informatie

MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN

MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN INDUSTRIËLE INGENIEURSWETENSCHAPPEN MASTEROPLEIDINGEN INDUSTRIËLE WETENSCHAPPEN Uniek in Vlaanderen! Uniek in Vlaanderen! BIOCHEMIE BOUWKUNDE CHEMIE ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT ENERGIE NUCLEAIRE TECHNOLOGIE

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Heb je een professioneel bachelordiploma op zak en wil je een academische master behalen? Dat kan! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar een bepaalde master.

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica

Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica 2017-2018 Master in de toegepaste economische wetenschappen: Handelsingenieur in de Beleidsinformatica TROEVEN 1 2 3 EEN OPLEIDING MET TOEKOMST KIEZEN VOOR INNOVATIE EEN VEELZIJDIGE OPLEIDING Je kiest

Nadere informatie

Verkeerskunde 2011-2012

Verkeerskunde 2011-2012 Verkeerskunde 2011-2012 Bachelor en master in de verkeerskunde Bachelor en master in de verkeerskunde BACHELOROPLEIDING MASTEROPLEIDING VOORKENNIS VOOR DE BACHELOROPLEIDING WERKMETHODEN EXAMENSPREIDING

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen

master in de toegepaste economische wetenschappen 2013-2014 master in de toegepaste economische wetenschappen Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing Wat je zeker moet Weten: diploma master in de toegepaste

Nadere informatie

master in de toegepaste economische wetenschappen

master in de toegepaste economische wetenschappen 2013-2014 master in de toegepaste economische wetenschappen Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing Wat je zeker moet weten: diploma master in de toegepaste

Nadere informatie

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen afstudeerrichtingen accountancy en financiering, beleidsmanagement,

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Master in de toegepaste informatica

Master in de toegepaste informatica LEUVEN t Master in de toegepaste informatica + schakelprogramma Specialisaties: softwareontwikkeling en gedistribueerde systemen multimedia artificiële intelligentie Rubik s Cube used by permission of

Nadere informatie

Operationeel management en logistiek Technologie-, innovatie- en milieumanagement Accountancy en financiering Marketing

Operationeel management en logistiek Technologie-, innovatie- en milieumanagement Accountancy en financiering Marketing MASTER IN DE toegepaste economische wetenschappen: Accountancy en financiering WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische wetenschappen: afstudeerrichtingen operationeel mangement

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING EN SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DEELTIJD NAAST JE WERK LEG JE MET EEN

Nadere informatie

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN ACCOUNTANCY EN FINANCIERING BELEIDSMANAGEMENT INNOVATIE EN ONDERNEMERSCHAP MARKETING WAT JE ZEKER MOET WETEN? diploma master in de toegepaste economische

Nadere informatie

Master in de Rechten

Master in de Rechten 2017-2018 Master in de Rechten Overheid en recht Rechtsbedeling TROEVEN TROEF 1 TROEF 2 TROEF 3 WISSELWERKING TUSSEN INTERNATIONAAL, EUROPEES EN BELGISCH RECHT EEN SAMENWERK- INGSVERBAND MET EIGEN ACCENTEN

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Master in de ingenieurswetenschappen:

Master in de ingenieurswetenschappen: Master in de ingenieurswetenschappen: biomedische technologie Faculteit Ingenieurswetenschappen De voorbije eeuw is de geneeskunde enorm geëvolueerd. De sterke technologische vooruitgang heeft hierbij

Nadere informatie

Master in de Handelswetenschappen

Master in de Handelswetenschappen Master in de Handelswetenschappen Accountancy, financiering en fiscaliteit Marketing management Ondernemerschap en management Supply chain management 2018-2019 WAAROM HANDELSWETENSCHAPPEN STUDEREN AAN

Nadere informatie

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken

Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken LEUVEN t Master in de ingenieurs - wetenschappen: wiskundige ingenieurstechnieken Faculteit Ingenieurswetenschappen De steeds toenemende computercapaciteit voor de verwerking van metingen, de opslag van

Nadere informatie

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing Master in de toegepaste economische wetenschappen Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing 2018-2019 WAAROM TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN STUDEREN AAN

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2014-2015 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2014 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

IT-management. Postgraduaat

IT-management. Postgraduaat IT- Postgraduaat 2017 2018 Geef je IT - carrière een boost! Het unieke postgraduaat IT- bezorgt je de noodzakelijke competenties en vaardigheden om informatica projecten te begeleiden en IT functies op

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen

Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Master in de logopedische en audiologische wetenschappen Faculteit Geneeskunde De masteropleiding logopedische en audiologische wetenschappen is vandaag meer dan ooit een noodzaak. Onze maatschappij is

Nadere informatie

Informatica 2011-2012

Informatica 2011-2012 Informatica 2011-2012 Bachelor en master in de informatica Bachelor en master in de TEW: handelsingenieur in de beleidsinformatica Master of Statistics: Bioinformatics Bachelor en master in de informatica

Nadere informatie

Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde

Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde Spreidingstrajecten voorbereidingsprogramma Bedrijfskunde 2018-2019 Wil je graag je studies spreiden over meerdere academiejaren? Dat kan! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van spreidingstrajecten.

Nadere informatie

Master in de Industriële Wetenschappen

Master in de Industriële Wetenschappen Master in de Industriële Wetenschappen De opleiding in Diepenbeek is een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven 2018-2019 BIOCHEMIE BOUWKUNDE CHEMIE ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT ENERGIE NUCLEAIRE

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT Naast je werk leg je met een deeltijdstudie

Nadere informatie

Informatica aan de Universiteit Antwerpen

Informatica aan de Universiteit Antwerpen Informatica aan de Universiteit Antwerpen Academische Bachelor en Master Waarom Informatica? Informatica heeft een enorme impact Informatica is een boeiende wetenschap Brede keuze uit tewerkstellingsmogelijkheden:

Nadere informatie

- Academische competenties in de bachelor - Academische competenties in de bachelor

- Academische competenties in de bachelor - Academische competenties in de bachelor wo-bacheloropleiding Informatica 1 van 6 U2015/03290 De uitvoeringsregeling treedt in werking per 1 september 2015 en heeft eenzelfde werkingsduur als de Onderwijsen examenregeling (OER) 2015-2016 voor

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Informatica

Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Informatica 1 Faculteit Management, Science and Technology Uitvoeringsregeling bij de Onderwijs- en examenregeling 2014-2015 wo bacheloropleiding Informatica U2014/02462 De uitvoeringsregeling treedt in werking per

Nadere informatie

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

ANTWERPEN t. Master in het tolken. Faculteit Letteren ANTWERPEN t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de bacheloropleiding Bedrijfswiskunde en Informatica Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden. In

Nadere informatie

Informatica. Bachelor en master in de informatica Bachelor en master: handelsingenieur in de beleidsinformatica Master of Statistics: Bioinformatics

Informatica. Bachelor en master in de informatica Bachelor en master: handelsingenieur in de beleidsinformatica Master of Statistics: Bioinformatics Informatica Bachelor en master in de informatica Bachelor en master: handelsingenieur in de beleidsinformatica Master of Statistics: Bioinformatics Bachelor en master in de informatica Bachelor en master:

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING VOLTIJD 2016-2017

BACHELOROPLEIDING VOLTIJD 2016-2017 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING VOLTIJD 2016-2017 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, GAME DEVELOPMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING EN TECHNISCHE INFORMATICA CREATING TOMORROW HBO-ICT

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Sinds academiejaar 2013-2014 bieden de KU Leuven en de Universiteit Utrecht je de gelegenheid om in een internationale context

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2015-2016 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2015 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

Master of science in de bedrijfskunde. Informatiesessie 1 oktober 2018

Master of science in de bedrijfskunde. Informatiesessie 1 oktober 2018 Master of science in de bedrijfskunde Informatiesessie 1 oktober 2018 Overzicht Wie-is-wie De opleiding: wat wie waarom? Programma-opbouw Programma op maat Praktische zaken Studiebegeleiding Contactgegevens

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel

BRUSSEL t. Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

Curriculumherziening. Bacheloropleiding Informatiekunde. Eindtermen. Informatiekunde. Het eerste jaar. Bacheloropleiding 4/27/2010

Curriculumherziening. Bacheloropleiding Informatiekunde. Eindtermen. Informatiekunde. Het eerste jaar. Bacheloropleiding 4/27/2010 Bacheloropleiding Curriculum 2010-2011 Curriculumherziening Departement ß-faculteit Universiteit Utrecht onderwijs visitatie zelfevaluatie masteropleidingen bachelor informatiekunde vakgebied docenten

Nadere informatie

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE

FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE ACADEMISCH PROGRAMMA POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT KENNIS PRAKTIJK INNOVATIE IMPLEMENTATIE INHOUD POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT MODULE FISCALE RECHTSVAKKEN Pagina 2 tot 7 POSTGRADUAAT FISCAAL RECHT SUMMERSCHOOL

Nadere informatie

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor

Masteropleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen na een economische professionele bachelor Masteropleidingen aan de na een economische professionele bachelor Prof. dr. Katrien Antonio Programmadirecteur Masters FEB Leuven Prof. dr. Tom Verbeke Docent Handelswetenschappen / Business Administration

Nadere informatie

Masteropleidingen industriële wetenschappen

Masteropleidingen industriële wetenschappen faculteit industriële ingenieurswetenschappen 2013-2014 Masteropleidingen industriële wetenschappen BOUWKUNDE BIOCHEMIE CHEMIE ELEKTRONICA-ICT ELEKTROMECHANICA ENERGIE! NUCLEAIRE TECHNOLOGIE Uniek in Vlaanderen!

Nadere informatie

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR

MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR MASTER IN DE TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN: HANDELSINGENIEUR OPERATIONEEL MANAGEMENT EN LOGISTIEK TECHNOLOGIE-, INNOVATIE- EN MILIEUMANAGEMENT ACCOUNTANCY EN FINANCIERING MARKETING WAT JE ZEKER

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek ANTWERPEN t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de journalistiek De master in de journalistiek vormt kritische journalisten die klaar zijn voor de arbeidsmarkt. De weloverwogen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding

Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding vrije Universiteit amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Onderwijs- en examenregeling van de masteropleiding Computer Science Deel B Preambule In dit document wordt een A en een B gedeelte onderscheiden.

Nadere informatie

Master in de Industriële Wetenschappen

Master in de Industriële Wetenschappen 2017-2018 Master in de Industriële Wetenschappen De opleiding in Diepenbeek is een gezamenlijke opleiding van UHasselt en KU Leuven BIOCHEMIE BOUWKUNDE CHEMIE ELEKTROMECHANICA ELEKTRONICA-ICT ENERGIE NUCLEAIRE

Nadere informatie

2015-2016. Master in de Interieurarchitectuur

2015-2016. Master in de Interieurarchitectuur 2015-2016 Master in de Interieurarchitectuur WAT JE ZEKER MOET WETEN: diploma master in de interieurarchitectuur studieduur 1 jaar = 60 studiepunten aard opleiding dagopleiding werkmethoden hoorcolleges,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen

Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Transnationaal programma in gespecialiseerde vertaling: optie literair vertalen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Keuzes in de propedeuse De propedeuse kent geen gebonden keuzeruimte en geen vrije ruimte.

Keuzes in de propedeuse De propedeuse kent geen gebonden keuzeruimte en geen vrije ruimte. Uitvoeringsregeling 2016-2017 Bacheloropleiding Faculteit Management, Science & Technology wo bacheloropleiding Informatica (Bachelor of Science Computer Science) De voertaal in deze opleiding is Nederlands.

Nadere informatie

WERKEN EN STUDEREN SWITCH2IT BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORMATICA PXL-IT

WERKEN EN STUDEREN SWITCH2IT BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORMATICA PXL-IT 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN SWITCH2IT BACHELOR IN DE TOEGEPASTE INFORMATICA PXL-IT 1 2 ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een moderne hogeschool: ondernemend, netwerkend, onderzoekend, dienstverlenend,

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

Master in het vennootschapsrecht

Master in het vennootschapsrecht BRUSSEL t Master in het vennootschapsrecht Faculteit Rechtsgeleerdheid Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen

Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen LEUVEN t Master in de ingenieurs weten schappen: computerwetenschappen Specialisaties : Gedistribueerde systemen Veilige software Artificiële intelligentie Software engineering Mens-machinecommunicatie

Nadere informatie

Trimester 3 / semester 2

Trimester 3 / semester 2 Academiejaar 2014-2015 Universiteit Hasselt DEFINITIEF EXAMENROOSTER Trimester 3 / semester 2 15/06/2015 voorzitter Examencommissie bachelor Informatica: Prof. dr. KUIJPERS Bart voorzitter Examencommissie

Nadere informatie

Postgraduaat in het Informaticamanagement

Postgraduaat in het Informaticamanagement Bijblijven & mee evolueren door permanente vorming bij de Hogeschool-Universiteit Brussel Postgraduaat in het Informaticamanagement Academiejaar 2008-2009 Groepscentrum Permanente Vorming Waarom kiezen

Nadere informatie

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info?

Praktische informatie. > Inschrijven. > Hoe lang duurt de opleiding? > Wanneer zijn de examens? > Inschrijvingsgeld. > Meer info? Praktische informatie > Hoe lang duurt de opleiding? De colleges starten op 19 september 2006 en eindigen op 11 mei 2007. Ze kunnen plaatsvinden elke werkdag tussen 8u30 en 19u30. > Wanneer zijn de examens?

Nadere informatie

Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie 2017-2018 Master in de wetenschappen en kinesitherapie DIPLOMA master in de wetenschappen en kinesitherapie STUDIEDUUR 2 jaar dagonderwijs = 120 studiepunten AFSTUDEERRICHTINGEN neurologische, musculoskeletale,

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Leerkrediet 2011 2012

Leerkrediet 2011 2012 2011 WAT IS HET LEERKREDIET? Het leerkrediet trad in werking in 2008-2009. Dit betekent dat elke student bij zijn eerste inschrijving een rugzak met 140 meekrijgt. De student gebruikt bij zijn inschrijving

Nadere informatie

Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde

Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Vernieuwing Bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde Marko van Eekelen, Remko Helms, Evert van de Vrie TouW Informatica symposium 21 november 2015 Aanleiding vernieuwing Open Universiteit Ministerie

Nadere informatie

Master in de toegepaste economische wetenschappen

Master in de toegepaste economische wetenschappen 2017-2018 Master in de toegepaste economische wetenschappen Accountancy en financiering Beleidsmanagement Innovatie en ondernemerschap Marketing TROEVEN TROEF 1 TROEF 2 TROEF 3 BELEIDSFUNCTIE IN VELE DOMEINEN

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

2013-2014. Wat je zeker moet Weten: technologie-, innovatie- en milieumanagement,

2013-2014. Wat je zeker moet Weten: technologie-, innovatie- en milieumanagement, 2013-2014 master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur Operationeel management en logistiek Technologie-, innovatie- en milieumanagement Accountancy en financiering Beleidsmanagement

Nadere informatie

Master of science in de bedrijfskunde. Onthaal

Master of science in de bedrijfskunde. Onthaal Master of science in de bedrijfskunde Overzicht Wie-is-wie Achtergrond van de opleiding Programma-opbouw Onderzoekspaper / masterproef Programma op maat Praktische zaken Studiebegeleiding Contactgegevens

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes:

ZER Informatica. Programma-evaluatie. Resultaten programma-evaluatie. 5 enquêtes: ZER Informatica Resultaten programma-evaluatie Programma-evaluatie 5 enquêtes: - Overgang secundair onderwijs universiteit - Studenten die niet aan examens deelnamen / met hun opleiding stopten - Evaluatie

Nadere informatie

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen

Master in de bedrijfscommunicatie. Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Master in de bedrijfscommunicatie Faculteit Letteren Faculteit Sociale Wetenschappen Heldere communicatie is voor bedrijven en organisaties van groot belang: het verhoogt niet alleen hun efficiëntie, maar

Nadere informatie

Master in de toegepaste informatica

Master in de toegepaste informatica LEUVEN t Master in de toegepaste informatica + schakelprogramma Specialisaties: softwareontwikkeling en gedistribueerde systemen multimedia artificiële intelligentie Rubik s Cube used by permission of

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding Voor toelating tot de opleiding Mediastudies komt in aanmerking de bezitter van

Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding Voor toelating tot de opleiding Mediastudies komt in aanmerking de bezitter van Opleidingsspecifieke deel OER, 2016-2017 Opleiding / programma: Mediastudies/ Film- en televisiewetenschap; New Media and Digital Culture (voorheen Nieuwe media en digitale cultuur, see English EER) Artikel

Nadere informatie