Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus het heiveld te Gent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus het heiveld te Gent"

Transcriptie

1 Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus het heiveld te Gent Mevrouw Henriette Vanden Bossche Het Heiveld Gent 21 april 2008 Woont met haar man op de eerste verdieping. Mevrouw is 91 jaar en haar echtgenoot 90. Mijn man is voor 50% blind, hij heeft een evenwichtstoornis en een hartinfarct gehad, thuis liep hij met een driepikkel en is gevallen. Hij heeft een karretje nodig, via de huisarts is dat gegaan, de mutualiteiten doen veel. Haar echtgenoot woonde reeds in een rusthuis. Zij woonde alleen in haar bungalow, naast haar dochter. Ze was totaal alleen, ze kon tegen niemand spreken, Ik zag niemand niet, in de winter was het echt erg. Ik ging totaal tenonder. Ik had geen goesting meer om te eten, toen heeft mijn zoon mij uit mijn huis gehaald naar het ziekenhuis. Twee diëtisten hebben mij er weer bovenop geholpen of ik was er niet meer geweest nu. Ik ben ook in een rusthuis in Evergem geweest, ik voyageerde rond. Ze hadden geen plek voor ons. Ze is nog te goed zegden ze en ik kon niet meer stappen! Via via ben ik uiteindelijk toch binnengeraakt en nu zijn we samen! Ik zit hier te naaien, zegt mevrouw, terwijl me ze binnen uitnodigt. Mijn man zijn kledij moet wat hersteld worden. Gezellig Mevrouw vindt haar woning echt gezellig. Alles is geschilderd, het is proper. Ze heeft zelf de kleur van de muren gekozen, het is beige. Er passen veel kleurtjes bij. De kamer heeft ook een roze kleurvlak, dat is ook mooi. Het is in de mode. Het is hier gezellig zegt mevrouw. Het bevalt me vanaf de eerste dag en het eten is goed.

2 Het personeel is heel vriendelijk, ze kennen me al goed. Ik ben klapzamig tegen de mensen en dat maakt het gezellig. Het gezelligste moment In de zon zitten in de namiddag, samen met mijn man, dat is het gezelligste. De openingen naar buiten (zithoekjes) zijn zeer goed. Het is totaal niet ingesloten, alles is zo open, het zijn brede gangen. Met mijn man zit ik daar samen te kijken, zo lang zijn we al samen! Alles is hier gezellig, ik zie auto s rijden, de ruiten zijn tot op de grond, ik kan veel kijken. Het staat me hier erg aan, ik zou niet meer verwisselen. Mevrouw wil ook de foto op dat plekje in de namiddag waar ze samen met haar man zit. Bezoek De kinderen werken, de zaterdag en de zondag komen ze op bezoek. Je kan dat niet verlangen dat ze meer komen, thuis hebben ze ook nog werk. Samen slapen Wij zijn een koppel, het zou toch beter zijn moesten we mijn bed bij dat van mijn man zetten en we mijn kamer als zitkamer gebruiken. We hebben 55 jaar samen geslapen, wanneer iemand van ons zich niet goed voelt kunnen we elkaar helpen. Maar ze zeggen hier dat het niet gaat... (ik beloof mevrouw er met de directie over te spreken, zelf ziet ze dat niet zo te doen) Interieurinrichting van mijn woning Altijd neven een bed zitten is alsof je in een kliniek bent, dat is ook niets om zo jaar in jaar uit te leven! Madame, komen ze dan vragen, zullen we u in bed leggen? Ik krijg er iets van! Mevrouw toont het meubilair dat ze heeft meegenomen van thuis. Ze heeft er spijt van dat ze de grote meubels heeft moeten achterlaten en ook veel koper en zo, dat heeft ze verkocht. Toch staat er nog wat koperwerk op de kast en ze toont me een heel groot bloemstuk van zijden bloemen, dat ze cadeau gekregen heeft van de kinderen voor haar 70 jarig huwelijksjubileum. Ze geniet er nog van. Hobby s en bezigheden Mevrouw naaide vroeger heel graag, ze ging naar de SAMDAM in Gent (een erg dure winkel die ik ook nog heb gekend) en keek daar hoe een mantelpakje gemaakt was en naaide het dan thuis zelf. Haar echtgenoot kaart soms en speelt met de pietjesbak. Ik maak koffie (mevrouw heeft een koffiezet en microgolfoven.) Eten Voorheen woonde ze in Wondelgem in het rusthuis, daar was het eten niet lekker. Haar zoon bracht toen eten dat ze zelf opwarmde in een microgolf. Om 9u00 brengen ze pas koffie en boterhammen, dat vindt mevrouw erg laat omdat de soep er al is om 11u00. Vroeger ontbeten ze om 6u45. Haar zoon brengt een boterkramiek mee van de Delhaize en dat eten ze dan op samen s morgens en ze zetten zelf koffie. Mijheer heeft er begrip voor dat het eten soms wat laat is, het personeel slaat een babbeltje met een bewoner, een hond kunt ge zijn eten zo geven, maar een mens klapt graag eens.

3 Op de kamer eten is het gezelligste voor een koppel. We zitten graag apart voor t eten. Zelfbepaling Mevrouw toont me een folder van een scooter, die heeft ze zopas gekocht, hij was in afprijzing bij de mutualiteit. Nu kan ze naar buiten rijden, haar arm is niet meer te goed om een rolstoel te bedienen door aan de wielen te draaien. De ideale ligging Een rusthuis moet in de natuur liggen, niet in de stad. Ik hou van de natuur. Ik heb vroeger aan de Vlaamse Kaai gewoond, daar was niets te zien. Mevrouw heeft op een schip gewoond, ze heeft veel geschilderd en deed thuis ook de schilderwerken bij haar dochter. Ze vertelt me haar parcours van de huizen waar ze overal woonde, tot en met het verhuizen naar een bungalow naast haar dochter. Met verschillende mensen samen wonen Het mensje hier rechtover vraagt soms hoe laat het is. Dat stoort me niet. Angèle is niet al te wijs. Ze doet de deur open en zegt de directeur is in de kliniek of het water zag groen. Ze kwam eens vragen Mag ik vannacht bij u slapen? De mannen gaan me pakken. Mevrouw vindt het grappig en moet er mee lachen. Nu heeft ze de mevrouw in geen drie dagen nog gezien. Mevrouw heeft begrip voor de situatie van Angèle, het is al erg genoeg, maar ze zou hier eigenlijk niet mogen zitten. Ze vindt het triestig, zelf zou ze liever weg zijn, moest ze zo worden. Het bezoek zegt Je zit hier schoon en proper, we gaan niet meer op bezoek. Naar buiten gaan Op bezoek gaan is lastig, vooral om naar het toilet te gaan, haar man kan niet meer op zijn benen staan... het verbiedt zijn eigen. Oud worden Wij worden zo oud, al onze familie is al weg. De verlenging van ons leven is goed, ik heb bijvoorbeeld nieuwe ogen, dat is een gans verschil. Hoe komt het dat we zo oud worden, vroeg de dokter eens en ik keek naar hem, het is toch door de geneeskunde zei ik. Een psycholoog? Mevrouw weet niet wat een psycholoog is en ik leg het haar uit. Ze vindt dat niet echt nodig. Verdriet slijt. Sterven Mevrouw heeft een grafkelder in Mariakerke gekocht en met haar dochter afgesproken hoe alles moet. De begrafenis en zo is een zaak van de familie, niet van het rusthuis.

4 Mevrouw... Het Heiveld Gent 21 april 2008 Zitten elke namiddag samen in een zithoekje in de gang waar ze wonen. Gezellig Ik vind het hier gezellig. De mensen komen die gezellig willen zijn. Gewoonlijk zijn het dezelfde personen. We lezen samen een boekje, Het is hier luchtig en we zien de natuur. We drinken hier ook onze koffie. Als er iemand sterft, komt er iemand anders bij in ons groepje, ik pas me gemakkelijk aan. Het mooiste moment van de dag Dat is in de namiddag wanneer we hier in de ronde zitten. Terwijl ik er zit, komen een aantal bewoners en vrijwilligers terug van de bedevaart naar Lourdes. Verder wordt er ook gesproken over de groep die naar de Zoo in Antwerpen is vandaag. Het gebouw Het gebouw is goed want je kan rondwandelen. Doof - verward Voor de mevrouw die niet hoort, schrijf ik mijn vragen in hoofdletters op een blad papier. Maar mevrouw heeft blijkbaar ruzie en geeft wat omfloerste antwoorden. De anderen wiselen veelbetekenende blikken en het blijkt dat ze een moeilijk mens is. De andere

5 mevrouw is wat verward, want het is nu al twee jaar dat ze me zegt dat ze hier maar tijdelijk is en dat ze dan teruggaat naar haar appartement. Aanpassen Het is een ganse verandering om hier te komen wonen. Maar ge moet u aanpassen, anders gaat het niet. Ik heb mij altijd goed kunnen aanpassen. Iedereen is verschillend van geest, ge moet kunnen met de mensen omgaan. Je mag je courage niet laten vallen, dan ben je naar de vaantjes Ik ben een optimist, ik lach graag, niet alle dagen zijn gelijk, maar thuis is dat ook niet zo. Bezigheden Er is hier veel meer iets te doen, vroeger moest je op je kamer. In het boekje (animatienieuwsbrief) is er veel te doen. Ik volg bijvoorbeeld hersengymnastiek. We kunnen tuinieren, we kunnen in de keuken zijn...) Oud God zij dank, ik voel me niet oud, met al die oude mensen hier!

Mevrouw Maria Vaneeno Warmhof Maldegem 6 mei 2008 Woont met haar man op de eerste verdieping

Mevrouw Maria Vaneeno Warmhof Maldegem 6 mei 2008 Woont met haar man op de eerste verdieping Over gezelligheid... Mevrouw Maria Vaneeno Warmhof Maldegem 6 mei 2008 Woont met haar man op de eerste verdieping Mevrouw woont nu een jaar in t Warmhof. Haar echtgenoot heeft de ziekte van Parkinson.

Nadere informatie

Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen

Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen Over gezelligheid... interviews in Woon- en zorgcampus Leiehome te Drongen Mevrouw Lea... Woon- en zorgcentrum Leiehome te Drongen - 20 april 2008 Woont met haar man in een miniflatje op het gelijkvloers.

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde.

Jimmy s thuiskomst. Er was echter één huis waar geen lichtjes brandden. Het leek haast alsof niemand daar kerstmis vierde. Jimmy s thuiskomst H et was kerstavond en het was bitter koud in het jaar 1953. De mensen deden nog snel hun laatste kerstinkopen en in de betere buurten waren de huizen gezellig verlicht. Er was echter

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP

CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP CARINTREGGELAND HUIS DOKTER EEKMANHOF DENEKAMP Een veilige, warme omgeving in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging

Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 4 Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging Het pakket Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging is wonen

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Naar de dokter Gezondheid: De huisarts Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Floortje wordt geopereerd oogheelkunde

Floortje wordt geopereerd oogheelkunde Floortje wordt geopereerd oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen 2 Voor kinderen en ouders Poli oogheelkunde, oogartsen en orthoptisten 3 Voorwoord Dit is een boekje over de gang van zaken bij een scheelziensoperatie.

Nadere informatie

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Goede zorg zichtbaar maken Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis: Waar let u op als u gaat kijken? In deze folder geven wij u tips en adviezen om dit

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding

Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 7 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P

c A r i N t r E g g E l A N D h u i s DoKtEr EEKMANhof D E N E K A M P carintreggeland huis Dokter Eekmanhof DENEKAMP Veilig thuis in het centrum van Denekamp Van harte welkom! Wilt u graag een woning met op een levendige en toegankelijke locatie? Met een afgeschermd terras?

Nadere informatie

IN HET HIER & NU. Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten

IN HET HIER & NU. Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten IN HET HIER Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten EVEN DIT Wij werken waar mensen wonen. Waar mensen dagelijks leven. Wij werken waar mensen wonen. Waar mensen dagelijks leven om precies te

Nadere informatie

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo

carintreggeland huis Anholtskamp Markelo carintreggeland huis Anholtskamp Markelo Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO

c A r i n T r E g g E L A n d h u i s TiTus BrAndsMAhOf A L M E LO carintreggeland huis Titus Brandsmahof ALMELO Thuis in een veilige en moderne omgeving Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO

c A r i n t r E g g E L A n D h u i s DE ELshOf A L M E LO carintreggeland huis De Elshof ALMELO Een warme sfeer met een lokale knipoog Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooie en comfortabele studio? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Pakket 6 Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging

Pakket 6 Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 6 Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging Het pakket Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging is wonen in een verpleeghuis

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir

Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud. Bloemen op het dak. Door Ingibjörg Sigurdardóttir loemen op het dak oor Ingibjörg Sigurdardóttir Zal ik jullie vertellen over een oma die ik ken? Het is een heel vreemd oud dametje met veel pit! Haar echte naam is Gonnema, maar ik noem haar altijd oma

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Verzorging Begeleiding Speciale Zorg Dagbesteding Hulp bij het huishouden

Verzorging Begeleiding Speciale Zorg Dagbesteding Hulp bij het huishouden Overzicht ZZP 1 t/m 7. Versie 17-05-11. Zorgzwaartepakket 1 = enige begeleiding in een veilige omgeving. U krijgt hulp bij de De medewerker helpt Niet van toepassing. dagelijkse verzorging u om zo veel

Nadere informatie

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen

Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Geschreven door Simon Vierstra Met illustraties van Patricia Heijmen Vind je het een mooi sprookje? Tweet het! En deel deze pdf met je vrienden! Tweet en deel via: The Rainbow Museum tekst Mooie dingen

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Arcus. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat

Woonzorgcentrum. Arcus. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat Woonzorgcentrum Arcus Een open huis waar de zorg voor u centraal staat Aandacht voor mensen, aandacht voor u Geen onpersoonlijk woonzorgcentrum, wel een gezellig open huis Wij spreken u persoonlijk aan

Nadere informatie

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Naam Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Inleiding Niet alleen LHB-ers zelf vinden het lastig om over hun seksualiteit of seksuele identiteit te praten. Dat geldt ook voor veel studenten en ervaren professionals

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Het meisje in de trein

Het meisje in de trein Het meisje in de trein in makkelijke taal Paula Hawkins Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Woensdag 3 juli 2013 Rachel zit in de trein naar Londen. Elke dag zit Rachel in deze trein. s Morgens

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam. Type D Twee onder een kapwoningen van ca. 132 m 2

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam. Type D Twee onder een kapwoningen van ca. 132 m 2 Carte Blanche Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Type D Twee onder een kapwoningen van ca. 132 m 2 Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Elk huis is anders Kies jouw ideale architectuurstijl

Nadere informatie

Een dagje in het ziekenhuis!

Een dagje in het ziekenhuis! Een dagje in het ziekenhuis! Mathieu gaat een dagje naar het ziekenhuis. Hallo, Binnenkort kom je een dagje naar het ziekenhuis. Dat is niet iets wat je iedere dag meemaakt. In dit boekje kun je lezen

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET MSK

MIJN BEZOEK AAN HET MSK MIJN BEZOEK AAN HET MSK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het MSK. Dit is het Museum voor Schone Kunsten in Gent. In dit museum kan ik veel kunstwerken zien. Deze bundel legt me uit wat

Nadere informatie

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis...

Inhoudsopgave...2. Voorwoord...3. Inleiding...3. Hoofdstukken...4. 1. Wat is een verpleeghuis?...4. 2. De geschiedenis van het verpleeghuis... Naam: School: Groep: 8 Laurens Tap De Trinoom Datum: 10 december 2012 Hoofdstuk: Inhoudsopgave Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Inleiding...3 Hoofdstukken...4 1. Wat is een verpleeghuis?...4

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

Louis van Dievel. De onderbroek

Louis van Dievel. De onderbroek DE ONDERBROEK Louis van Dievel De onderbroek 2015 Louis van Dievel & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800

Nadere informatie

BELLINCKBORG HENGELO

BELLINCKBORG HENGELO carintreggeland huis BELLINCKBORG HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Een asielzoeker is iemand die bescherming vraagt in een ander land omdat hij zich niet veilig voelt in zijn

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels

Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels Boekverslag door J. 1301 woorden 29 oktober 2016 5,2 31 keer beoordeeld Auteur Genre Maren Stoffels Jeugdboek Eerste uitgave 2010 Vak Nederlands

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur

Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur Elkaar begrijpen Zorg en verpleging Lâle is een woonzorgcentrum voor Turkse ouderen in het centrum van Breda. In onze zorgverlening staan de Turkse tradities

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige zaken worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

DE SCHOOLBUS. en andere korte verhalen. Josée Van Laer. in makkelijke taal

DE SCHOOLBUS. en andere korte verhalen. Josée Van Laer. in makkelijke taal DE SCHOOLBUS en andere korte verhalen in makkelijke taal Josée Van Laer Inhoud De bibliotheek 7 De deurklink 11 De schoolbus 17 De vacature 21 Het sollicitatiegesprek 25 Iemand helpen 29 Jacob wil werken

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Algemeen Een dierbare verliezen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG042 / Een dierbare verliezen / 14-07-2015 2 Een dierbare verliezen U heeft

Nadere informatie

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker?

Mo is een klein meisje en haar ouders zijn asielzoekers. Wat is een asielzoeker? Zo woont Mo Wie beslist of Mo in België mag blijven? Een speciale dienst in Brussel zoekt uit of Mo en haar familie in België mogen blijven of niet. De mensen van de speciale dienst luisteren naar het

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal.

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal. Eet, drink en blijf gezond Sabbat Doe Lees Daniël 1 door. Lees Zondag 'Eet, drink en blijf gezond.' Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, schrijf de power text op een stuk papier en plak deze op het blik.

Nadere informatie

OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond:

OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond: OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond: WELKOM IN ONS DORP AAN DE RIVIER. Voor het bord stond een muis. Hij droeg een reistas en zag er moe en verkleumd uit. Aan de overkant van de weg stond een krakkemikkige

Nadere informatie

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging is voor mensen die een zware operatie

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Elke dag een kans Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Meer kansen zoals in dit Kansboekje? Ze staan op kansfonds.nl/kansen Elke dag een kans Dit is jouw Kansboekje! Hiermee

Nadere informatie

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag door een scholier 1983 woorden 20 maart 2006 7,3 289 keer beoordeeld Auteur Christine Nöstlinger Eerste uitgave 1976 Vak Duits Personages

Nadere informatie

Pakket 8 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen met de nadruk op verzorging/verpleging

Pakket 8 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen met de nadruk op verzorging/verpleging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 8 Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen met de nadruk op verzorging/verpleging Pakket 8 is voor mensen met een ernstige

Nadere informatie

Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht:

Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht: Afspraken met het Zorgkantoor Wij hebben met het zorgkantoor de volgende ZZP-en afgesproken en met deze ZZP-en kunt u bij ons terecht: Niet toegelaten voor behandeling, inclusief dagbesteding (lees verzorgingshuis)

Nadere informatie

Woonzorgcampus. Melderthof. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat

Woonzorgcampus. Melderthof. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat Woonzorgcampus Melderthof Een open huis waar de zorg voor u centraal staat Welkom Kom ons woonzorgcentrum en het leven zoals het is eens ontdekken. Ervaar zelf het thuisgevoel tijdens een bezoek. Wandel

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden.

Zo werkt het BIDDEN. Bidden Dezelfde gebedsopdrachten komen telkens weer terug, fijn vertrouwd. Het helpt kinderen vaak om gericht te bidden. Zo werkt het Wat zagen jullie vandaag? Kun je dat samen tekenen of opschrijven? Allebei een brillenglas! Wat zagen jullie vandaag? Iedereen ziet iets anders en herinnert zich andere dingen. Teken of schrijf

Nadere informatie

10 TIPS VOOR HET VERKOPEN VAN JE HUIS

10 TIPS VOOR HET VERKOPEN VAN JE HUIS 10 TIPS VOOR HET VERKOPEN VAN JE HUIS Je huis staat misschien al langere tijd te koop of je gaat je huis binnen korte tijd te koop zetten. Hoe zorg je ervoor dat de kijker een koper wordt? We hebben 10

Nadere informatie

Roy gaat naar het ziekenhuis

Roy gaat naar het ziekenhuis Roy gaat naar het ziekenhuis Roy gaat naar het ziekenhuis Afdeling dagbehandeling Afdeling dagbehandeling Geachte ouder/verzorger, Dit boekje kunt u gebruiken om uw kind spelenderwijs voor te bereiden

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42

Inhoud. Woord vooraf 9. 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 Inhoud Woord vooraf 9 1. Ik haat de dood 11 Overdenking bij 1 Korintiërs 15: 1-7 42 2. Papa, ik ben bang dat jij ook dood gaat 44 Overdenking over 1 Korintiërs 15: 35-49 78 3. Ik ben mijzelf niet meer

Nadere informatie

Beste verpleegkundigen, hulpverleners en leerkrachten,

Beste verpleegkundigen, hulpverleners en leerkrachten, Beste verpleegkundigen, hulpverleners en leerkrachten, Dit eenvoudige kleurboekje kan worden gebruikt om kinderen van zo n drie tot acht jaar vertrouwd te maken met stoma-operaties. Wij raden u aan het

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Van Zande. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat

Woonzorgcentrum. Van Zande. Een open huis waar de zorg voor u centraal staat Woonzorgcentrum Van Zande Een open huis waar de zorg voor u centraal staat gelukkig zijn Aandacht voor mensen, aandacht voor u Geen onpersoonlijk woonzorgcentrum, wel een gezellig open huis Als huisgenoot

Nadere informatie

Mantelzorgers in beeld

Mantelzorgers in beeld Mantelzorgers in beeld Zorgen op afstand voor een dementerende vader Mantelzorgster Anna Anna is de oudste dochter van Jacob en 51 jaar oud. Samen met haar man heeft ze twee kinderen (21 en 19 jaar) en

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Ik haat school. Ik ga weg! Tara loopt naar de deur.

Ik haat school. Ik ga weg! Tara loopt naar de deur. Laatste kans Tara is veertien. Maar ze zegt altijd dat ze vijftien is. En soms zegt ze zelfs dat ze zeventien is. Ze vindt het fijn als mensen denken dat ze ouder is. Dan bemoeien mensen zich niet zo met

Nadere informatie

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015

Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Nieuwsbrief Olleke Bolleke februari 2015 Ons eerste thema van het jaar is: Ik ben ziek. Het thema slaat goed aan omdat er in deze periode héél veel peuters ziek zijn. We beginnen met een boekje voorlezen:

Nadere informatie

Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel

Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel Woordenschat blok 05 gr4 Les1 Bedroefd: een ander woord voor verdrietig. De angst: als je angst voelt, ben je bang. De bangerik: iemand die snel ergens bang van wordt. Dwars: iets doen wat net niet de

Nadere informatie

Take a look at my life week 23

Take a look at my life week 23 Take a look at my life week 23 De dagen blijven voorlopig nog even in het teken staan van Daan, het is nog allemaal zo nieuw. Inmiddels heeft hij 3 weken in het ziekenhuis gelegen. En nu eindelijk lekker

Nadere informatie