Een onmogelijke opdracht?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een onmogelijke opdracht?"

Transcriptie

1 Een onmogelijke opdracht? Het verdacht zijn, vindt Janneke Waage, beleidsmedewerker Kwaliteit van de Arbeid bij FNV Bouw, is voldoende reden om alles aan preventie te doen. Vooral omdat andere gezondheidseffecten, zoals de kans op astma en chronische verkoudheid, vele malen groter zijn. Ook bloedneuzen, een teken van geirriteerde neusslijmvliezen, zijn geen onbekend verschijnsel, zo merkte ze tijdens een rondgang langs bedrijven. Als we vroegen wie regelmatig verkouden was of een bloedneus had, stak tachtig tot negentig procent van de werknemers zijn vinger op. Maar de relatie met houtstof is nog niet altijd gelegd. Over kanker is het meest geschreven, maar het komt het minst voor, meldt Dook Noy, arbeidshygienist bij ArboUnie. De schatting van het aantal gevallen van neuskanker is gebaseerd op studies in vooral de meubelindustrie. Daar is gekeken naar effecten door blootstelling aan houtstof in de jaren vijftig tot zestig en soms nog eerder. De hedendaagse blootstelling ligt veel lager. Maar je kunt het niet uitsluiten. Ook huidaandoeningen komen veelvuldig voor. Soms leiden ze tot een allergie. Terwijl de discussie internationaal voortduurt, legden de sociale partners in Nederland zich in het arboconvenant voor de timmerindustrie vast op het verder terugdringen van de blootstelling aan houtstof tot een waarde van 1 mg/m 3. Douma benadrukt dat dit een streefwaarde is. Deze waarde is zeker geen gegeven, hoewel de andere partijen snel geneigd zijn dat te denken. Onder druk van de vakbonden is uiteindelijk voor deze waarde gekozen. Al eerder deed de branche een forse stap in de gezonde richting, toen in 1996 de MACwaarde van houtstof werd verlaagd van 5 naar 2 mg/m 3. Over het feit dat de gezondheidskundige waarde van 0,2 mg/m 3 in de praktijk technisch en economisch onhaalbaar is, zijn alle partijen het eens. Branchedirecteur Douma: Als we daaraan moeten voldoen, zullen we in een operatiekamer moeten gaan werken. Grosso modo zitten we nu op 2 mg/m 3, en dat is al een enorme prestatie.

2 Wij zien het convenant meer als een bevestiging van de afspraken die we al jaren in de CAO s maken en waar we nu op kunnen voortbouwen. Volgens Waage (FNV) is het convenant vooral een extra stimulans om technische verbeteringen van de grond te krijgen. Voor de middellange termijn is het streven van 1 mg/m 3 been mooie stap. Maar uiteindelijk willen we op de gezondheidskundige grenswaarde uitkomen. Ook Lahoye (CNV) denkt dat als blijkt dat 1 mg/m 3 haalbaar is, dit uiteindelijk toch de norm zal worden. In 1996 kondigde de SER al aan de bijgestelde MAC-waarde te willen evalueren. Dit is in 1999 opgeschort vanwege de start van onderhandelingen voor de convenanten, vertelt Waage. Tot ieders verrassing heeft de SER inmiddels de minister van SZW geadviseerd om in 2007, aansluitend aan het arboconvenant, de MAC-waarde van houtstof bij te stellen naar 1 mg/m 3. Het merendeel van de houtbewerkingsmachines komt uit Italie en Duitsland. Zolang de normen voor houtstofemissie niet EU-breed gelden, verwacht Douma niet veel van de ontwikkeling van nieuwe machines. In onze specifieke eisen is men daar niet geinteresseerd. Nieuwe installaties worden in Nederland aangepast. Het gaat om forse investeringen, die in deze tijd van recessie behoorlijk ingrijpend zijn. Bovendien verslechtert onze concurrentiepositie binnen de EU. We moeten niet te ver vooruitlopen. Het probleem zit m echter vooral in bestaande machines, die maar zeer langzaam worden vervangen. Hout blijft hout. En de basisbewerkingen die veertig jaar geleden werden uitgevoerd, zijn er nu nog steeds: zagen, schuren en frezen. Sommige houtbewerkingsmachines hebben een navenante levensduur. Vaak is de reden om een machine te vervangen niet ouderdom, maar het verhogen van de productiesnelheid, automatisering of een vereiste hogere productkwaliteit, aldus Noy van Arbo- Unie. Daarom zijn we in het kader van het convenant bezig met het samenstellen van een meetkoffer en een oplossingenboek voor de vermindering van houtstofemissies bij bestaande machines. De meetkoffer voor het inventariseren van risicosituaties wordt dit voorjaar opgeleverd, het oplossingenboek eind 2004.

3 Noy: Voor een aantal machines zijn oplossingen te bedenken op grond van beschikbare kennis en ervaring, voor andere gaan de huidige oplossingen niet ver genoeg. Dit voorjaar starten pilotprojecten voor tien van deze machines die te boek staan als grote houtstof- en geluidsproducenten. Om een ruimte stofarm te houden zijn aanpassingen aan de machines echter onvoldoende. Er is een combinatie van maatregelen nodig: optimaliseren van de afzuiginstallatie, aanpassen van de machines en routinematig schoonmaken ofwel good house keeping. Noy is fel voorstander van good house keeping. Door schoon te werken, is de blootstelling aan houtstof drastisch te verminderen. Bij een machine die maar twee uur per dag wordt gebruikt en veel stof produceert, moet je na het werk direct alle stof wegzuigen. Dat kost tijd, maar met goede voorzieningen en procedures valt dat ook wel weer mee. Het voordeel daarvan is groot, vindt Noy. Weggezogen houtstof kan immers niet meer tot blootstelling leiden. Blijft het liggen tot het eind van de dag of week, dan dwarrelt het elke keer weer op. Het stof verspreidt zich dan verder door de hal en leidt telkens opnieuw tot blootstelling. Alle machines samen kunnen een hoge blootstelling veroorzaken. Door de machines en de werkomgeving consequent en frequent stofvrij te maken, is de blootstelling misschien wel met een factor twee te reduceren. Haal je met de huidige technische voorzieningen al een waarde van 2 mg/m 3, dan kun je door good house keeping dichtbij of zelfs onder de streefwaarde van 1 mg/m 3 komen. Good house keeping vraagt echter om gedragsverandering. En dat kost tijd. Er is volgens Noy in een jaar veel te bereiken, maar dat vergt wel draagvlak binnen het bedrijf en standvastigheid van het management. Misschien worden grote investeringen vanwege de recessie uitgesteld, maar technische aanpassingen hoeven niet duur te zijn, vindt beleidsmedewerker Waage. Het gaat vaak om simpele maatregelen, zoals het omdraaien van een werkstuk, zodat houtstof niet op de arm van de werknemer maar in de afzuiginstallatie terechtkomt. Ook het plaatsen en afstellen van borstels en vangkappen van machines is nog verre van ideaal. Het komt nog steeds voor dat de vangkap aan de ene kant van de cirkelzaag staat, terwijl het stof er aan de andere kant vanaf wordt geslingerd. Aan die techniek moeten we ook werken, aldus Waage. Zo behaalde een Zweeds meubelbedrijf bij een technisch experiment een blootstelling van 0,3 mg/m 3 door de kap anders te plaatsen. Dat is

4 aanzienlijk als je nagaat dat in die sector de houtstofemissie het lastigst te beheersen is. Er wordt veel geschuurd, vaak nog met de hand(machine), en dan zit je bovenop je werkstuk. Het grootste probleem is volgens Waage het blazen met perslucht. Hiermee worden machines, halffabrikaten en vaak ook werkkleding schoongespoten. Voor relatief weinig geld zijn in de handel zuigpistolen te koop die op het persluchtsysteem passen. Verbod op gebruik van perslucht is nog niet mogelijk. Ook al zijn er allerlei hulpstukjes voor het opzuigen, bij een aantal machines moet je toch blazen om het stof uit de richels te krijgen, aldus Waage. Maar het gaat ook om bewustwording. Een meubelbedrijf uit de proefprojecten van zes jaar geleden gebruikt perslucht voor het schoonblazen van werkkleding, maar dan wel voor een grote afzuigwand. Als je nadenkt wat het effect is van een handeling, is er al veel gewonnen. Afzuiging aan de bron is verplicht. Maar bij een goede afzuiginstallatie komt nogal wat kijken. Niet alleen moeten vangkappen, afzuigsnelheid en de hoeveelheid afgezogen lucht goed staan afgesteld en toereikend zijn, ook het filtersysteem vergt zorg. Waar lucht verdwijnt, moet ook weer lucht in, vertelt Piet Maartense, hoofd van de divisie machines, meubel- en interieurbouw van de Stichting Keuringsbureau Hout. In de winter gebruiken bedrijven de retourlucht van de afzuiginstallatie. Dat scheelt veel energie. Volgens de Arbowet mag lucht die kankerverwekkende stoffen bevat niet worden gerecirculeerd, maar het werd wel gedoogd. Sinds kort is dit beleid van de Arbeidsinspectie in regelgeving omgezet. Circuleren mag alleen nog als de concentratie maximaal 10 procent van de MAC-waarde bedraagt, ofwel maximaal 0,2 mg/m 3. De totstandkoming van de Erkenningsregeling Keurmerk Houtstofafzuiging in 2003 was hierbij volgens Maartense een belangrijke stap. Hiermee volgt Nederland de Europese norm voor houtstofafzuiginstallaties (NEN-EN 12779). Vijf fabrikanten kunnen installaties leveren die aan de emissienorm voldoen. Daarmee loopt Nederland voorop. Maar ook andere landen zullen eraan moeten geloven.

5 Zo heeft de Europese Commissie het afgelopen jaar ook voor het eerst strikte normen voor geluid vastgesteld. Het is slechts wachten op regels voor houtstof. Naast het filter staat ook de opslag van houtstof onder curatele, dit vanwege de kans op explosie. Veel houtmotbunkers, de plek waar afgevangen spaanders en houtstof worden verzameld, staan nog inpandig. Sinds in juni 2003 de ATEX-regeling in werking trad, is dit voor nieuwe installaties niet meer toegestaan. Maartense: Wat betreft de afzuiging van houtstof moeten bedrijven dus twee vliegen in een klap slaan. Ik verwacht dat de Arbeidsinspectie dit jaar scherper en meer zal controleren op juist de combinatie van houtstof en explosie. De Praktijkgids Houtstofarm produceren en het Meetprotocol voor blootstelling aan houtstof die de Begeleidingscommissie Terugdringing Houtstof in 1999 publiceerde, kunnen volgens Maartense weer uit de archieven worden gehaald. Want die zijn door de aanscherping van de regelgeving weer zeer actueel.

OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP. Initiatiefnemers:

OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP. Initiatiefnemers: ZUIG JE STOF OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP Initiatiefnemers: RISICO S VAN HOUT STOF Gezondheidsrisico s Bij het bewerken of verwerken van hout en plaatmateriaal komt

Nadere informatie

Machinaal rijbewijs. Naam:.. Afkortzaag. Cirkelzaag. Verwisselen cirkelzaag (spouwmes) Vlakbank. Vandiktebank. Lintzaag. Verwisselen lint.

Machinaal rijbewijs. Naam:.. Afkortzaag. Cirkelzaag. Verwisselen cirkelzaag (spouwmes) Vlakbank. Vandiktebank. Lintzaag. Verwisselen lint. Praktijkuitvoering Machinaal rijbewijs Naam:.. Afkortzaag Cirkelzaag Leer- en deelonderwerp Verwisselen cirkelzaag (spouwmes) Vlakbank Vandiktebank Lintzaag Leer- en deelonderwerp Verwisselen lint Langgatboor

Nadere informatie

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines Algemeen Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines In de houtverwerkende industrie wordt gewerkt met een grote variëteit aan houtbewerkingsmachines en diverse uitvoeringen daarvan. De meetkoffer

Nadere informatie

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een

Nadere informatie

HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN

HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN HOUTSTOF EN UW GEZONDHEID ALGEMEEN Bij de bewerking van hout komt bijna onvermijdelijk houtstof vrij. Blootstelling aan houtstof, met name inademing, brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Houtstof

Nadere informatie

Allergenen info voor werkgevers: Allergenen in de composietenindustrie

Allergenen info voor werkgevers: Allergenen in de composietenindustrie Allergenen info voor werkgevers Allergenen voor de composieten industrie Allergenen r werkgevers Allergenen voor de composieten industrie Allergenen info voor Allergenen info voor werkgevers: Allergenen

Nadere informatie

Werken met houtstof ARBOWIJZER 5. Het hoofd in de wolken. Inhoudsopgave

Werken met houtstof ARBOWIJZER 5. Het hoofd in de wolken. Inhoudsopgave FNV BOUW BESTAAT UIT FNV BOUW & INFRA, FNV AFBOUW EN ONDERHOUD, FNV MEUBEL & HOUT EN FNV WOONDIENSTEN ARBOWIJZER 5 Werken met houtstof Het hoofd in de wolken Hou 't stof weg Hout is oud en misschien wel

Nadere informatie

Machinaal houtbewerker

Machinaal houtbewerker Machinaal houtbewerker Onder de verzamelnaam machinaal houtbewerker vallen ook de afkorter timmerfabriek, de bedrijfsleermeester timmerfabriek, de houtbewerker machinaal en de werkplaatstimmerman. Het

Nadere informatie

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!)

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!) Stof in de bouw Iedereen die in de bouw werkt komt in aanraking met stof. Op iedere bouwplaats is stof aanwezig, want het komt vrij bij allerlei bewerkingen. Van iedere twee bouwvakkers heeft er een last

Nadere informatie

DE ARBOCATALOGUS. Veilig en gezond werken in de installatie en isolatiebranches

DE ARBOCATALOGUS. Veilig en gezond werken in de installatie en isolatiebranches DE ARBOCATALOGUS Veilig en gezond werken in de installatie en isolatiebranches Introductie Martijn van Amelsfort Arbeidshygiënist en Hoger Veiligheidskundige Inhoudsdeskundige werknemersvertegenwoordiging

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS)

Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) Inspectie SZW Blootstelling aan gevaarlijke stoffen Diana Martens Projectleider Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen (Programma BmGS) 18 oktober 2017 Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke

Nadere informatie

Zwangeren en CMR stoffen

Zwangeren en CMR stoffen Zwangeren en CMR stoffen Gevaar versus risico NVVA symposium april 2018 Ingrid Oirbons Expertisecentrum toxische stoffen Arbo Unie CMR stoffen Blootstelling aan stoffen dient beheerst te zijn voor alle

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleiding Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen kunnen

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding. Brussel, 26 januari 2010. Ton Spee, Arbouw, Harderwijk

Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding. Brussel, 26 januari 2010. Ton Spee, Arbouw, Harderwijk Kwartsstof in de bouwnijverheid Kwartsstof in de bouwnijverheid: blootstelling, preventie, begeleiding Brussel, 26 januari 2010 Ton Spee, Arbouw, Harderwijk Klachten over stof Risico (blootstellingsonderzoek)

Nadere informatie

28 november 1995 95.23074 jjb/ipw 5 070 3 499 558 Toetsing haalbaarheid voorgestelde MAC-waarde (wettelijke grenswaarde) voor minerale kunstvezels

28 november 1995 95.23074 jjb/ipw 5 070 3 499 558 Toetsing haalbaarheid voorgestelde MAC-waarde (wettelijke grenswaarde) voor minerale kunstvezels Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel. : 070-3 499 499 Fax.: 070-3 832 535 Aan geadresseerde (branche-iorganisatie MAC/860 152-45 Den Haag: Ons kenmerk: Bijlage(n):

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

VERVOLG WERKEN MET KWARTSSTOF ARBOCATALOGUS MAATREGELEN OM BLOOTSTELLING

VERVOLG WERKEN MET KWARTSSTOF ARBOCATALOGUS MAATREGELEN OM BLOOTSTELLING MAATREGELEN OM BLOOTSTELLING AAN KWARTSSTOF TE VOORKOMEN OF TE BEPERKEN Allereerst moet bekeken worden of ander materiaal of een andere werkmethode mogelijk is. Als dat niet kan is het belangrijk om zoveel

Nadere informatie

Houtstof. een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde. Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar?

Houtstof. een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde. Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar? Houtstof een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar? NVvA Symposium: De maatschappelijke kant van de arbeidshygiëne Donderdag 22 maart

Nadere informatie

8 uur MAKITA B04900V SCHUURMACHINE IN COMBINATIE MET MAKITA 447L STOFZUIGER. uur STOFVRIJWERKEN.TNO.NL

8 uur MAKITA B04900V SCHUURMACHINE IN COMBINATIE MET MAKITA 447L STOFZUIGER. uur STOFVRIJWERKEN.TNO.NL MAKITA B04900V SCHUURMACHINE IN COMBINATIE MET MAKITA 447L STOFZUIGER Makita B04900V schuurmachine Makita 447L stofzuiger met 3,5 meter afzuigslang Ø 27 mm (of gelijkwaardig) Meer informatie vindt u op

Nadere informatie

Bona DCS 70/ Bona Belt schuurmachine

Bona DCS 70/ Bona Belt schuurmachine TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets TNO-034-DTM-2009-R03593B -S Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49

Nadere informatie

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA Risico communicatie kankerverwekkende stoffen drs.ing. Jolanda Willems MBA Kankerwekkende stoffen Verschil Experts versus Medewerkers Voorbeeld 1 kankerclusters Situatieschets Ongerustheid over aantal

Nadere informatie

ToolboxKwartsstof. voor gezond en veilig werken

ToolboxKwartsstof. voor gezond en veilig werken ToolboxKwartsstof Inhoud toolbox Kwartsstof Wat is stof? Wat gebeurt er als je teveel stof inademt? Wat is teveel? Wat kun je hiertegen doen? 2 Wat is stof? Alle deeltjes die in de lucht rondzweven Stof

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Fijnstof komt vrij tijdens het schuren en frezen. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen en op den duur onder andere kanker

Nadere informatie

Stof tot nadenku. John Peters, arbeidshygiënist Zeist 11 april 2018 NVvA

Stof tot nadenku. John Peters, arbeidshygiënist Zeist 11 april 2018 NVvA Stof tot nadenku. John Peters, arbeidshygiënist Zeist 11 april 2018 NVvA Prevalentie Meetbaarheid Normniveau MilieuArbo Haalbaarheid lagere expositie Dust Trak 8534 Inhalable Thoracic Respirable Meten

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Een gevaarlijke stof als fijnstof wordt niet in een flesje of doosje met etiket en veiligheidsinformatieblad bij je afgeleverd. Deze stof ontstaat tijdens je

Nadere informatie

Makita BO4565K schuurmachine in combinatie met Makita VC2010L stofzuiger

Makita BO4565K schuurmachine in combinatie met Makita VC2010L stofzuiger TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft tno.nl/kwartsstof

Nadere informatie

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1

Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden I 1 Kees Halm beleidsadviseur arbeidsomstandigheden 24-11-2017 I 1 Onderwerpen - Ontwikkelingen gevaarlijke stoffen - DME - Chroom VI / lassen - Wijzigingen Arbowet - VCA 2017? Nieuwe checklist 24-11-2017

Nadere informatie

Stofbeheersingsplan. Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerijgrondstoffenindustrie

Stofbeheersingsplan. Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerijgrondstoffenindustrie Stofbeheersingsplan Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerijgrondstoffenindustrie Dit stofbeheersingsplan is van: Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Noodzaak

Nadere informatie

Kristallijn respirabel kwartsstof in de bouw

Kristallijn respirabel kwartsstof in de bouw Kristallijn respirabel kwartsstof in de bouw Unica Installatietechniek B.V. Columbusstraat 8 7225 VR EMMEN Tel. 0591-571111 Fax 0591-571110 Inleiding: Kristallijn respirabel kwartsstof. Heb ik daar iets

Nadere informatie

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) WHITEPAPER Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) 2 Wettelijk kader De Arbowet stelt een Risico Inventarisatie &

Nadere informatie

Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen.

Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen. Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen. Neem de werkkleding nooit mee naar huis. Gebruik persoonlijke

Nadere informatie

LAMINAIRE LUCHTSTROOMKAST

LAMINAIRE LUCHTSTROOMKAST LAMINAIRE LUCHTSTROOMKAST Afhankelijk van de type laminaire luchtstroomkast beschermd deze kast de medewerker, het product of beide. Kasten die het product beschermen: Hierbij wordt buiten- of omgevingslucht

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

Makita BO5041 excenter schuurmachine met afzuigslang/adapter in combinatie met Makita 447L stofzuiger

Makita BO5041 excenter schuurmachine met afzuigslang/adapter in combinatie met Makita 447L stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft TNO.NL/stofvrijwerken F 015 276 30 23 T 015 276 33 24 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Training Grenswaarden Welkom en Programma. Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist

Training Grenswaarden Welkom en Programma. Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist Training Grenswaarden Welkom en Programma Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist Disclaimer De "Training Grenswaarden voor leden NVvA 2014" is ontwikkeld door Arbo Unie op basis van onze huidige kennis

Nadere informatie

Checklijst Werkplek kankervrij: ACRYLAMIDE

Checklijst Werkplek kankervrij: ACRYLAMIDE Toelichting op de Checklijst Werkplek Kankervrij In de ongeharde basisvorm is acrylamide (AA), bij inademing of aanraking met de huid, kankerverwekkend voor de mens. AA is naast kankerverwekkend ook nog

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Er komt kwartsstof vrij wanneer je kwarts-houdend materiaal zoals hardsteen en baksteen bewerkt. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen

Nadere informatie

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 A200 Juli 2000 Arbeidsinspectie regio Noordwest C.J. Hensbergen-Aalbers, landelijk projectsecretaris Inhoud 1. Samenvatting 2 Aanleiding en doel van het inspectieproject

Nadere informatie

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen

Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Sadhana Ganeshie Stephan Segboer Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers moeten gezond en veilig met gevaarlijke stoffen

Nadere informatie

De arbocatalogus. de inhoud van informatie over voorbeeld van arbocatalogi UMC arbocatalogus gev. stoffen voorbeelden uit beschikbaarheid catalogi UMC

De arbocatalogus. de inhoud van informatie over voorbeeld van arbocatalogi UMC arbocatalogus gev. stoffen voorbeelden uit beschikbaarheid catalogi UMC De arbocatalogus De arbocatalogus wat is een arbocatalogus waarom een de historie van wat is de status van de toetsing van het resultaat van toetsing de vorming van de inhoud van informatie over voorbeeld

Nadere informatie

Chemiebeurs 26 september 2018

Chemiebeurs 26 september 2018 Chemiebeurs 26 september 2018 Road to Zero Inspectie SZW Warehouse... Brand Lekkage Ongeval Andere insteek... Blootstelling en effecten die na lange tijd optreden 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR)

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LOST HET VOOR U OP! 1 2 3 EVEN...BIJ GERRITSE HALEN

STOFVRIJ WERKEN LOST HET VOOR U OP! 1 2 3 EVEN...BIJ GERRITSE HALEN STOFVRIJ WERKEN LOST HET VOOR U OP! 1 2 3 EVEN...BIJ GERRITSE HALEN WWW.GERRITSE.NL 2 Inhoud Inleiding Stofvrij werken en de overheid Wat is kwartsstof? Wat is houtstof? Werk gezond, werk stofvrij Kies

Nadere informatie

Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Voor werknemers Werk veilig. Kwartsstof te lijf! Doe de kwartsstof test.

Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Voor werknemers Werk veilig. Kwartsstof te lijf! Doe de kwartsstof test. Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Voor werknemers Werk veilig. Kwartsstof te lijf! Doe de kwartsstof test. Kwartsstof te lijf! BIJNA IEDEREEN IN DE BOUW HEEFT TE MAKEN MET STOF. BIJ

Nadere informatie

Toolbox. Gevaarlijke stoffen

Toolbox. Gevaarlijke stoffen Toolbox Gevaarlijke stoffen Stichting Arbouw 2009. Alle rechten voorbehouden Hoe herken je een gevaarlijke stof? Gevaarlijke stoffen herken je aan het etiket: gevaarsymbolen; R-zinnen; S-zinnen. 2 Gevaarsymbolen

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde?

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Paulien Oosterveld, arbeidshygiënist Veiligheid, Gezondheid en Milieu Universiteit Leiden en LUMC Doel presentatie Volgende vragen beantwoorden: Hoe is de

Nadere informatie

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting

PMO stand van zaken. CGC bijeenkomst Rik Menting PMO stand van zaken CGC bijeenkomst 09-06-2016 Rik Menting Wetgeving De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico's die de arbeid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018 34 775 XV Vaststelling

Nadere informatie

Afzuigunit voor houtbewerking, op onderdruk MD-500. Capaciteit: 20000 m³/h MD-500 RV MD-500 C

Afzuigunit voor houtbewerking, op onderdruk MD-500. Capaciteit: 20000 m³/h MD-500 RV MD-500 C Afzuigunit voor houtbewerking, op onderdruk MD-500 Capaciteit: 20000 m³/h MD-500 RV MD-500 C MD-500 MD-serie De MD-500 behoort tot een nieuwe generatie afzuigunits voor houtbewerkingsmachines: de MD-serie.

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21%

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21% Tipkaart 7 Grenswaarden In deze tabel zijn de grenswaarden 1 opgenomen van gevaarlijke gassen die je in zeecontainers kunt aantreffen. Een deel van deze gassen heeft een wettelijke grenswaarde. Voor stoffen

Nadere informatie

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011 Omslag notitie Vergadering van Sociaal Economische Commissie Datum vergadering 6 juni 2011 Agendapunt 8 Voorbereid door Jan Kees Boon Totaal aantal pagina s 6 20 mei 2011 1. Project Projectnummer 13093

Nadere informatie

Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer

Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer Kwartsstof te lijf Doe de kwartsstof test! Hoe stoffig ben jij? Lees de folder goed en bescherm jezelf en je collega s! Informatie voor de werknemer Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft

Nadere informatie

Checklijst Werkplek kankervrij: Dieselrook

Checklijst Werkplek kankervrij: Dieselrook Toelichting op de Checklist Werkplek Kankervrij In veel bedrijven komt tijdens werkzaamheden dieselrook vrij bij het werken met machines en apparaten die draaien op diesel. Met een duur woord heet dit

Nadere informatie

Ervaringen met bescherming tegen kwartsstof in Nederland

Ervaringen met bescherming tegen kwartsstof in Nederland Ervaringen met bescherming tegen kwartsstof in Nederland Seminarie NAVB CNAC Brussel 8-11-2011 Jan Warning, Arbouw Inhoud 1. Arbouw 2. Kwartsstof in de bouw in Nederland 3. Gezondheidkundige begeleiding

Nadere informatie

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn

Aan de slag met RI&E RI& onderdeel Preventiebeleid. Waar ik kort over kan zijn Aan de slag met RI&E Als onderdeel van het Preventiebeleid Marco Sikkel (CAOP) m.sikkel@caop.nl /06-51293568 RI& onderdeel Preventiebeleid 1.Het inventariseren en evalueren van de veiligheids- en gezondheidsrisico

Nadere informatie

De nieuwe Arbowet en de Arbocatalogus

De nieuwe Arbowet en de Arbocatalogus De nieuwe Arbowet en de Arbocatalogus Een kans voor de rubberindustrie? 13 december 2007 VKRT bijeenkomst Margo de Kort - NVR (Nederlandse Vereniging van Rubber- en Kunststoffabrikanten) De NVR is aangesloten

Nadere informatie

LUISTER NAAR. DE RISICO S van PRAKTISCHE OPLOSSINGEN. Een initiatief van:

LUISTER NAAR. DE RISICO S van PRAKTISCHE OPLOSSINGEN. Een initiatief van: LUISTER NAAR JE LONGEN DE RISICO S van werken met FIJNSTOF en KWARTSSTOF PRAKTISCHE OPLOSSINGEN Een initiatief van: Wat is kwartsstof Siliciumdioxide, of kwarts, bestaat uit de chemische elementen silicium

Nadere informatie

Meubelindustrie ARBOCONVENANT

Meubelindustrie ARBOCONVENANT . ARBOCONVENANT Meubelindustrie inzake het verminderen van de blootstelling aan fysieke belasting en oplosmiddelen en het bevorderen van vroegtijdige reïntegratie Oirschot, 09-10-2002 Ondergetekenden,

Nadere informatie

Arboconvenant meubelindustrie

Arboconvenant meubelindustrie SZW Arboconvenant meubelindustrie Arboconvenant meubelindustrie inzake het verminderen van de blootstelling aan fysieke belasting en oplosmiddelen en het bevorderen van vroegtijdige reïntegratie Ondergetekenden,

Nadere informatie

DOSSIER FNV Schilders

DOSSIER FNV Schilders DOSSIER FNV Schilders ONRUST SCHILDERS EN METAALCONSERVEERDERS OVER KANKERVERWEKKENDE STOF CHROOM-6 Momenteel is er veel onrust over de kankerverwekkende stof chroom-6. Veel werknemers zijn daar in het

Nadere informatie

Meelstofbeheersing Bakkersland

Meelstofbeheersing Bakkersland Meelstofbeheersing Bakkersland K 7 1 3-3 - 2 0 1 / Stafmedewerker VGWM / Veiligheidskundige Onderzoek 2012 meelstofbeheersing in Industriële BL Bakkerijen BL Breda BL Waalwijk West BL Bunschoten

Nadere informatie

Veilig werken met schadelijke chemische producten. Kwartsstof: stofvrij werken. 5 september 2015, Dag van de Preventiemedewerker

Veilig werken met schadelijke chemische producten. Kwartsstof: stofvrij werken. 5 september 2015, Dag van de Preventiemedewerker Kwartsstof: stofvrij werken Veilig werken met schadelijke chemische producten 5 september 2015, Dag van de Preventiemedewerker Evelyn Tjoe Nij, arbeidshygiënist 1 Onderwerpen kwartsstof stofvrij werken

Nadere informatie

Stofbeheersingsplan. Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerij. Dit stofbeheersingsplan is van:

Stofbeheersingsplan. Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerij. Dit stofbeheersingsplan is van: Stofbeheersingsplan Format voor het opstellen van het plan ter beheersing van meelstof en enzymen in de bakkerij Dit stofbeheersingsplan is van: Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Noodzaak van beheersing

Nadere informatie

Handleiding Toolbox StofVrijWerken

Handleiding Toolbox StofVrijWerken Handleiding Toolbox StofVrijWerken Deze handleiding is bedoeld voor uitvoerders en KAM-coördinatoren die de toolbox StofVrijWerken willen geven op hun bouwplaats. In deze handleiding worden de materialen

Nadere informatie

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel drs. Suzanne Spaan ir. Inge Wouters dr. ir. Dick Heederik Institute for Risk Assessment Sciences

Nadere informatie

https://youtu.be/h_nn_9irvf8 Take home Stoffen op het werk zorgen voor veel leed Het stelsel functioneert gebrekkig Gelukkig komende jaren veel aandacht voor beroepslongziekten/stoffen: SZW, Inspectie,

Nadere informatie

NVvA symposium, 22 maart 2007. Ton Spee. Arbouw, Amsterdam

NVvA symposium, 22 maart 2007. Ton Spee. Arbouw, Amsterdam NVvA symposium, 22 maart 2007 Ton Spee Arbouw, Amsterdam 1 Achtergrond Blootstelling via de luchtwegen: blootstellingsroutes Begrippen Voorbeelden Werking in de praktijk Huidblootstelling Stoffenmanager

Nadere informatie

Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma?

Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma? Hoe stellen we grenswaarden op voor kankerverwekkende stoffen zonder drempelwaarde : Een duivels dilemma? Jan Twisk, Industrial Hygiene Technology Leader Dow Chemical Namens Werkgroep Arbeidshygiene VNCI

Nadere informatie

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen

EXPLOSIEVEILIGHEIDSDOCUMENT Beoordeling van explosiegevaren door stof van installaties en arbeidsplaatsen Installatie: Arbeidsplaats: Beschrijving van de installatie en arbeidsplaats Verantwoordelijke: (1) Brandbare Stoffen (2) Gegevens van de meest kritische stof Ontstekingstemperatuur: Ontstekingsenergie:

Nadere informatie

Uitleg voor uitvoerder Toolbox StofVrijWerken

Uitleg voor uitvoerder Toolbox StofVrijWerken Pagina 1 Het lijkt zo onschuldig, stof dat vrijkomt bij het bewerken van steen en beton, maar het is levensgevaarlijk. Deze stof, kwartsstof genaamd, is kankerverwekkend en kan naast longkanker ook andere

Nadere informatie

Makita BHR200SJE combihamer met stofafzuigaccessoire 192176-8 in combinatie met een Makita 447L stofzuiger

Makita BHR200SJE combihamer met stofafzuigaccessoire 192176-8 in combinatie met een Makita 447L stofzuiger TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft tno.nl/kwartsstof

Nadere informatie

Wat is de gewenste situatie? Werken met pilleermaterialen levert geen gezondheidsklachten op.

Wat is de gewenste situatie? Werken met pilleermaterialen levert geen gezondheidsklachten op. PILLEREN Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door blootstelling aan stoffen die gebruikt worden bij het pilleren van zaden. Het coaten van zaden is beschreven onder Gewasbeschermingsmiddelen coaten. Wat

Nadere informatie

Een gezonde werkplek!

Een gezonde werkplek! We werken er samen aan. 2 Effectiviteit van beheersmaatregelen Fransman et al. 2008 Annals of Occupational Hygiene 3 Wat gebeurt op gebied van interventiesstudies In 2011 bijna 20.000 wetenschappelijke

Nadere informatie

Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's

Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's Stoffenmanager, een tool voor Risico Identificatie en Evaluatie (RIE) en blootstellingscenario's esds van mengsels van stoffen. Verplichtingen van de downstream gebruiker 8 mei 2015 Steven Verpaele, MSc

Nadere informatie

Veiligheid. voor alles

Veiligheid. voor alles Veiligheid voor alles Voor BASF Nederland, locatie De Meern betekent veiligheid: alles in het werk stellen om te voorkomen dat er iets mis gaat. In deze brochure leest u hoe we dat doen. Veiligheid is

Nadere informatie

Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie

Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Veilig en gezond werken in de diervoederindustrie Werk in de diervoedersector is niet altijd vrij van gevaren en risico s. Voor de veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA Ondernemers in de Grafimedia,

Nadere informatie

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbo-regelgeving Arbowet De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet,

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen

MEDEWERKERS INFORMATIE. Werken met gevaarlijke stoffen MEDEWERKERS INFORMATIE Werken met gevaarlijke stoffen 2 MEDEWERKERSINFORMATIE Bijna overal in het Maasstad Ziekenhuis wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, denk bijvoorbeeld alleen maar aan de desinfectiemiddelen

Nadere informatie

KEUZE STOFZUIGERS VOOR DE BAKKERIJSECTOR

KEUZE STOFZUIGERS VOOR DE BAKKERIJSECTOR Memorandum Aan Veilig en Gezond in het Bakkersbedrijf Van A.M.M. Moons Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Onderwerp Keuze stofzuigers voor de bakkerijsector

Nadere informatie

Aan de slag met de branche afspraken. Marcel Balm en Fieke Horsten vhp

Aan de slag met de branche afspraken. Marcel Balm en Fieke Horsten vhp Aan de slag met de branche afspraken Marcel Balm en Fieke Horsten vhp Doel van deze workshop Het doel is dat u bekend met de gebruiksmogelijkheden van de Arbocatalogus en dat u er gemotiveerd mee aan de

Nadere informatie

Hilti diamantboormachines DD EC-1, REC, DD 110W, DD 130, DD 200, DD 350, DD 500 met watertoevoersysteem

Hilti diamantboormachines DD EC-1, REC, DD 110W, DD 130, DD 200, DD 350, DD 500 met watertoevoersysteem TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl F 015

Nadere informatie

Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist Gezondheidsklachten door fijnstof Bij werkzaamheden zoals het verwijderen van oud riet, slijpen, hakken, zagen van hout en vegen komt fijnstof vrij. Fijnstof kan ingeademd worden en in de longen

Nadere informatie

Haal er uit wat er in zit

Haal er uit wat er in zit Haal er uit wat er in zit afzuiginstallaties voor de houtbewerking afzuiginstallaties voor de houtbewerking Geen vuiltje aan de lucht Breeuwersweg 5 1786 PG Den Helder - NL T +31(0)223-660666 F +31(0)223-668566

Nadere informatie

Hilti hakhamer TE 500-AVR met afzuigsysteem TE DRS-B

Hilti hakhamer TE 500-AVR met afzuigsysteem TE DRS-B TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tno.nl F 015

Nadere informatie

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene

Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s. Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de industrie - praktijk, uitdagingen en dilemma s Dirk van Well Stoffenbeleid en Arbeidshygiene Wettelijk kader CMD en CAD (EU) Arbeidsomstandighedenbesluit Werkgever

Nadere informatie

Maak uw werkplek babyproof!

Maak uw werkplek babyproof! FNV Bondgenoten Maak uw werkplek babyproof! Zo kan het ook! Goede voorbeelden uit enkele bedrijven Voortplantingsgiftige stoffen de poort uit! Het goede voorbeeld Producent van schokbrekers Bij het produceren

Nadere informatie

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd.

Het echte VOL-VCA examen dat u na de opleiding gaat maken omvat 70 vragen en daarvoor heeft u maximaal 105 minuten de tijd. Dit proefexamen omvat 35 vragen over de hoofdstukken 1 tot en met 3 van het PBNA lesboek VOL-VCA. Aan dit proefexamen mogen maximaal 50 minuten besteed worden. Elk goed antwoord levert u 1 punt op. Voor

Nadere informatie

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK

13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK 13. RI&E EN HET PLAN VAN AANPAK Om een goed arbobeleid te voeren, moet je inzicht hebben in de risico s binnen de organisatie. Pas als dat beeld compleet is, kunnen de maatregelen en oplossingen worden

Nadere informatie

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door onjuiste toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen. De mogelijke gezondheidseffecten kunnen variëren van directe effecten tot

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven FNV Bondgenoten Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven Gevaarssymbolen op grond van de Europese regelgeving R-zinnen voor de voortplanting giftige stoffen R 46 R

Nadere informatie

World of Lab 2 oktober 2018

World of Lab 2 oktober 2018 World of Lab 2 oktober 2018 Road to Zero Inspectie SZW 2 Blootstelling aan Gevaarlijke (CMR) stoffen Diana Martens Projectleider Inspectie SZW Programma Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen Algemeen: Werknemers

Nadere informatie

Pullman S1220/Dusttool

Pullman S1220/Dusttool TNO Bouw en Ondergrond Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft tno.nl/kwartsstof

Nadere informatie

CONSTRUCTION 2013-3. DUStCO. Dustcollectors

CONSTRUCTION 2013-3. DUStCO. Dustcollectors CONSTRUCTION 2013-3 Bull duster TM DUStCO Dustcollectors DUStCO Dustcollectors 90% TOT STOF- IE T C U D RE Dustco Benelux BV uit Vorden heeft zich in de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het

Nadere informatie

ho3499558 Invoering wettelijke grenswaarden minerale kunstvezels

ho3499558 Invoering wettelijke grenswaarden minerale kunstvezels Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag * Tel. : 070-3 499 499 Fax.: 070-3 832 535 Aan de Staatssecretaris en Werkgelegenheid Postbus 9080 1 2509 LV Den Haag van Sociale

Nadere informatie

Claim! Amerikaanse toestanden

Claim! Amerikaanse toestanden Claim! Amerikaanse toestanden Perspectief van de arbeidshygiënist Deventer, 25 april 2012 Rob Snippe, gecertificeerd arbeidshygiënist Arbeidshygiëne Arbeidshygiëne is de toegepaste wetenschap, welke zich

Nadere informatie

Voorkom grondstofallergie. Dat loont!

Voorkom grondstofallergie. Dat loont! Voorkom grondstofallergie. Dat loont! Grondstofallergie Loopneus, niezen, droge huid, eczeem, hevige jeuk, kortademigheid, chronisch hoesten Allemaal verschijnselen die te maken kunnen hebben met grondstofallergie.

Nadere informatie