DEZE BROCHURE KWAM TOT STAND MET DE MEDEWERKING VAN: D/2010/0779/32 VU: Martin Van Houtte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEZE BROCHURE KWAM TOT STAND MET DE MEDEWERKING VAN: D/2010/0779/32 VU: Martin Van Houtte"

Transcriptie

1 DEZE BROCHURE KWAM TOT STAND MET DE MEDEWERKING VAN: D/2010/0779/32 VU: Martin Van Houtte

2 Als vrachtwagenchauffeur heb je een grote verantwoordelijkheid. Tegenover de klant die zijn lading veilig door het verkeer wil loodsen. Tegenover andere weggebruikers die veilig ter bestemming willen raken. Tegenover je familie die je veilig thuis wil... Daar moet je als trucker rekening mee houden. Er hangen altijd mensen van je af, er zijn altijd mensen die je nodig hebben. Dat maakt je job ook zo belangrijk. Truckers moeten helden zijn. De held van hun kind, de held van hun vrouw. De held van hun baas, de held van hun klant. De held die altijd alles ziet en altijd alles onder controle heeft. De held die zijn truck door en door kent en niets aan het toeval overlaat. De held die veel moet kunnen dragen, en soms ook verdragen. Maar dat kan voor een held niet echt een probleem zijn.

3 Helden respecteren hun rij- en rusttijden Omdat ze liever laat dan nooit thuiskomen.

4 Rij- en rusttijden zijn er in de eerste plaats om de veiligheid van de trucker te garanderen. Vermoeid rijden houdt immers heel wat risico s in. Echte truckers respecteren dus zorgvuldig hun rij- en rusttijden. Dat zijn ze zowel zichzelf, hun baas, de klant als de andere weggebruikers verplicht. Wie goederen vervoert waarvan de maximum toegelaten massa, aanhangwagens en opleggers inbegrepen, meer dan 3,5 ton bedraagt, kent maar beter het reglement terzake. Zo mag de dagelijkse rijtijd niet meer dan 9 uur bedragen, al mag die tweemaal per week tot 10 uur verlengd worden. Of nog: na een rijperiode van 4u30 moet de chauffeur een aaneengesloten onderbreking van ten minste 45 minuten in acht nemen, maar dat mag ook minuten zijn, in die volgorde. Kijk voor meer info over rij- en rusttijden naar de Tips voor Truckerspagina s in deze brochure. Echte helden weten precies wanneer te rijden, en wanneer te rusten. S voor Truckers In deze brochure staan een aantal tips die de plichtsbewuste trucker kunnen helpen om zijn eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers optimaal te verzekeren. Of het nu om rusttijden, bijscholing of de lading gaat, altijd zijn er wel kleine weetjes die een reuzegroot verschil kunnen maken. Je kan deze brochure ook downloaden op Voor meer info kan je ook altijd surfen naar de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer op 1 Ken je rij- en rusttijden Onderstaande tabel geeft de wettelijk verplichte tijden aan. Dagelijkse rijtijd Onderbreking rijtijd Dagelijkse rust Wekelijkse rijtijd Niet meer dan 9 uur 2 x per week mag deze verlengd worden tot 10 uur Minstens 45 aaneengesloten minuten na een rijperiode van 4 uur 30 minuten (of 15 minuten + 30 minuten - in die volgorde) Ofwel: 11 ononderbroken uren (mag tussen 2 wekelijkse rusttijden maximum 3 keer tot 9 ononderbroken uren ingekort worden), ofwel een splitsing van de dagelijkse rust in 3 uur en 9 uur (in die volgorde!) Opgelet! Op te nemen binnen de 24 uur, te rekenen vanaf het einde van de vorige dagelijkse of wekelijkse rust. Niet meer dan 56 uur (week = van maandag 0u00 tot zondag 24u00) Wekelijkse rust Rijtijd per 2 opeenvolgende weken Minimum 45 ononderbroken uren per twee opeenvolgende weken mag de wekelijkse rust 1 keer tot min. 24 ononderbroken uren ingekort worden (het verschil moet in blok gecompenseerd worden voor het einde van de derde week die volgt op de betrokken week, compensatie te voegen bij andere rust van min. 9 uur) start ten laatste na 6 periodes van 24 uur, te rekenen vanaf het einde van de vorige wekelijkse rust 90 uur Bij wegcontrole Activiteiten van de dag zelf en de voorgaande 28 kalenderdagen voorleggen (op tachograafschijven, op de bestuurderskaarten of via het patronaal attest)

5 Helden laten NIETS LOS ZE VERTREKKEN PAS ALS DE LADING perfect gezekerd is.

6 Goede truckers zijn experts in het vastsnoeren: zowel van zichzelf, met de gordel, als van hun lading achterop de vrachtwagen, aanhangwagen of oplegger. Want opdat het transport veilig zou verlopen, is ook een perfect gezekerde lading vereist. Zo dient de verlader aan de vrachtvervoerder alle informatie over te maken die essentieel is voor het zekeren van de goederen. Verpakker en/of verlader moeten er ook voor zorgen dat de goederen zo nodig stevig verpakt zijn. Als chauffeur moet je dan weer goed controleren of alles goed vastzit, het zwaartepunt van de lading goed gecentreerd is en de lading niet kan verschuiven. Echte helden snoeren niet alleen zichzelf, maar ook de lading veilig vast Check grondig je lading. Een lading heeft altijd de neiging om naar voor te schuiven. Hoe zwaarder de lading, hoe sterker dit effect. Maak een zware lading daarom extra goed vast en vertrouw niet blindelings op de verpakker of de verlader. Let er ook op dat je vrachtwagen nooit overladen is. Zo kan iedereen gerust zijn. Pas je rijstijl aan. Vrachtwagenchauffeurs moeten telkens weer de baan op in veranderlijke weersomstandigheden. Middenin een verkeer dat nu eens vlot loopt, dan weer stremt. Langs al of niet voorziene wegwerkzaamheden. Zorg er dan ook voor dat je telkens je rijstijl aanpast. Hou steeds voldoende afstand. Ervaren chauffeurs weten dat de remafstand door heel wat factoren beïnvloed wordt. Je snelheid, uiteraard, maar ook bijvoorbeeld de aard van je vrachtwagen, de lading, de staat van het wegdek en, last but not least, de weersomstandigheden. Het komt er dus vooral op aan voldoende afstand te houden. Liever te veel dan te weinig.

7 Helden MOETEN OP HUN voertuig kunnen rekenen ze vrezen geen enkele technische controle.

8 Als trucker zorg je er mee voor dat je voertuig rijveilig is. En dus zowel de verplichte technische keuring als eventuele wegcontroles doorstaat. Elke vrachtwagen dient gekeurd te worden vanaf de inverkeerstelling en daarna om de zes maanden. Als er geen problemen zijn kan het om het jaar. Voor ADR-voertuigen is dat om de drie of zes maanden. Overal in de Europese Unie, dus ook in België, worden technische controles langs de weg uitgevoerd. Als je vrachtwagen een gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, kan hij geblokkeerd worden en kan je één of meer boetes krijgen, die al gauw tot in de vele honderden euro s kunnen oplopen. Echte helden verzorgen hun materiaal als geen ander en zorgen ervoor dat hun voertuig op elk moment controleklaar is Laat je voertuig tijdig keuren. Met de technische keuring moet je nooit een loopje nemen. Wist je dat rijden zonder geldig keuringsbewijs je bij een technische controle langs de weg al gauw enkele honderden euro s kost? Rijden met technische gebreken aan onder andere de remmen, de stuurinrichting, de verlichting of de banden, kost per overtreding eveneens een paar honderd euro. Bovendien zijn de boetes voor elk aspect cumuleerbaar, zodat rijden met een vrachtwagen die technisch of administratief niet is orde is met de keuring snel meer dan duizend euro kan kosten. Check je voertuig voor je vertrekt. Je veiligheid is een dagelijkse zorg. Let er dus op dat je elke dag opnieuw een aantal basischecks uitvoert: remmen, lichten, bandenspanning, de aanwezigheid van je tachograaf,... Een enkele onachtzaamheid en bij een controle kan je een ferme boete verwachten. Een overzicht van de boetetarieven kan je raadplegen op Verzorg ook jezelf. Wie gefocused is op zijn voertuig, op de weg en op zijn opdracht, dreigt wel eens zijn eigen welzijn uit het oog te verliezen. Eet dus regelmatig en gezond en drink veel water. Zorg er ook voor dat je fit blijft en op tijd en stond de benen strekt. Ook aan het stuur doet een optimale vorm wonderen.

9 Helden zijn vakbekwaam en ze profiteren van elke bijscholing om het te blijven.

10 Wie een vrachtwagen bestuurt, moet optimaal opgeleid zijn en permanent op de hoogte blijven. Dat ook Europa werk wil maken van de professionalisering van het beroep, mag blijken uit de nieuwe richtlijn die in september 2009 in de 27 lidstaten van kracht werd. Om professioneel vrachtwagenbestuurder te worden, moet je naast het behalen van het rijbewijs C 80 % halen op het examen vakbekwaamheid. Het examen is zowel praktisch als theoretisch: rijtesten, techniek, aan- en loskoppelen, maar ook ladingzekering, CMR en rij- en rusttijden komen aan bod. Het rijbewijs C wordt zo een volwaardig attest van beroepsbekwaamheid. Het bewijs dus dat je een professional bent! Voorts voorziet de Europese richtlijn in een permanente opleiding. Elke vrachtwagenbestuurder dient om de vijf jaar 35 uur opleiding te volgen, in schijven van 7 uur. Echte helden beheersen hun beroep als geen ander en zijn nooit te verlegen om bij te leren. 8 9 Scherp je vaardigheden aan. Europa verplicht vrachtwagenchauffeurs ertoe om vijfjaarlijks 35 uur opleiding te volgen, in schijven van 7 uur. Defensief en economisch rijden, rij- en rusttijden, ladingzekering, verkeersreglementering, verkeersveiligheid: de meest diverse onderwerpen komen aan bod. Grijp die kans om nóg beter te worden in je job. De lijst van erkende opleidingscentra vind je op Rij zuinig. Wie zuinig rijdt, spaart het milieu, zijn voertuig én zijn portefeuille. En rijdt dus slim. Ziehier een tiental vuistregels: - tracht een constante snelheid aan te houden; - rij niet te snel; - schakel tijdig naar een hogere versnelling; - volg de verkeersstroom; - los gas wanneer je een kruispunt of licht nadert; - rem gepast op de motor; - hou de bandenspanning op peil; - maak zuinig gebruik van de boordapparatuur; - vermijd overbodig gewicht; - laat de motor niet onnodig draaien.

11 Helden WILLEN alles zien Omdat zwakkere weggebruikers NIET ALTIJD wakkere weggebruikers zijn.

12 Welke trucker is niet beducht voor de dode hoek, die vooral voetgangers en fietsers aan het oog onttrekt? Recent zijn er zowel in België als in Europa heel wat inspanningen geleverd om tragische dodehoekongevallen te vermijden. Zo was België in 2002 één van de eerste EU-landen om de zogenoemde DOBLI-spiegel te verplichten op zware voertuigen. Vandaag zijn alle vrachtwagens in de EU verplicht uitgerust met spiegels die een grotere zone zichtbaar maken. Natuurlijk hebben ook zwakke weggebruikers een grote verantwoordelijkheid bij het voorkomen van dodehoekongevallen. Ervaren chauffeurs weten echter dat ze daar niet helemaal mogen op rekenen. Wat uiteindelijk telt zijn hun eigen ogen, goede en correct afgestelde spiegels en een constante oplettendheid Hou oogcontact met zwakke weggebruikers zeker als ze rechts van je voertuig wandelen of fietsen, want met de dode hoek is extra waakzaamheid geboden. Als je rechts afslaat, of een kruispunt of rotonde oprijdt of verlaat, doe je er dus best aan je even in de plaats te stellen van de voetgangers of fietsers. Zij moeten hetzelfde doen. Vergeet ook nooit je snelheid te matigen en je richtingaanwijzer te gebruiken. Stel je spiegels zorgvuldig af. Neem rustig de tijd om je vrachtwagenspiegels correct af te stellen. Zeker als er voor jou iemand anders met de vrachtwagen heeft gereden. Zo ben je zeker van het breedst mogelijke zicht op de weg, en zorg je voor een veilige situatie voor jezelf en de andere weggebruikers. Echte helden houden de andere weggebruikers nauwlettend in de gaten.

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ...

ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ... ONTHAALBROCHURE WELKOM BIJ.... 1 In deze bundel vind je tips en informatie om de werking van onze onderneming wat beter te leren kennen. VOORSTELLING ONDERNEMING Naam van onze onderneming:.. Straat:..

Nadere informatie

Informatieblad tachograaf

Informatieblad tachograaf Informatieblad tachograaf De vervolgvraag wat nu is belangrijker dan de vraag wanneer wel of niet gebruiken. Het antwoord op: Hoe zit het nou met de tachograaf? Veel bedrijven met eigen voertuigen worstelen

Nadere informatie

NIEUWE VERORDENING 561/2006

NIEUWE VERORDENING 561/2006 NIEUWE VERORDENING 561/2006 Op 11 april 2007 treden de bepalingen van verordening (EG) 561/2006 inzake de rij- en rusttijden in het wegvervoer in werking. De bepalingen inzake rij- en rusttijden van deze

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

Oostjachtpark Sint-Niklaas

Oostjachtpark Sint-Niklaas Vanaf 10/09/2009 is er een Europese richtlijn die iedereen die een vrachtwagen wil besturen als hoofdactiviteit verplicht om 35u bijscholing te volgen voor 10/09/2016. Wanneer de 35uren nascholing gevolgd

Nadere informatie

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A

RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A RIJVAARDIGHEID CATEGORIE A Manoeuvres op het privé-terrein vanaf 5/9/2005 Goca 01-05-05 Fol A-N Zijn voertuig beheersen is een noodzakelijke stap, maar dit is niet voldoende, men moet er de grenzen van

Nadere informatie

Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018

Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018 Uw rijbewijs Uw vakbekwaamheid VFU VAB-Rijschool 08/02/2018 Ik wil een rijbewijs C (vrachtwagen) of D (bus). Wat nu? Wat is vakbekwaamheid + criteria en vrijstellingen. Wanneer moet de chauffeur zijn code

Nadere informatie

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder

INHOUD. Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder ON THE ROAD INHOUD Theorie Kennismaking Inleiding Ongevallen Snelheid Preventief rijden Rij- en kijktechnieken Hoe verbruik je minder Praktijk Rit op de weg Remproef Stuurtechniek INLEIDING Vragen om aan

Nadere informatie

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer

Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Rij- en rusttijden voor het wegvervoer Sedert 11 april 2007 zijn nieuwe regels van toepassing m.b.t. de rij- en rusttijden voor het wegvervoer (Koninklijk besluit van 9 april 2007 houdende uitvoering van

Nadere informatie

Rij en Rusttijden Wet

Rij en Rusttijden Wet Rij en Rusttijden Wet Meer informatie over oplossingen vindt u op www.sensosoft.nl Pagina 1 Beste vervoerder, Inmiddels heeft de digitale tachograaf al weer enige tijd geleden zijn intrede gedaan, 3,5

Nadere informatie

ATRIUM aanbod vakbekwaamheid

ATRIUM aanbod vakbekwaamheid CODE 95 De nascholingsplicht voor chauffeurs C/CE en D/DE is van kracht sedert 1 september 2009. Elke bus- of vrachtwagenchauffeur die na deze datum zijn vakbekwaamheid behaald heeft, moet per 5 jaar 35

Nadere informatie

WEEK VAN DE NASCHOLING VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS

WEEK VAN DE NASCHOLING VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS WEEK VAN DE NASCHOLING VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS WEEK VAN DE NASCHOLING VAKBEKWAAMHEID VOOR BEROEPSCHAUFFEURS Sinds 10 september 2009 moeten beroepschauffeurs naast hun rijbewijs C/CE ook een

Nadere informatie

DODE HOEK : SAMEN KUNNEN WE ER IETS AAN DOEN! U kan van financiële steun genieten

DODE HOEK : SAMEN KUNNEN WE ER IETS AAN DOEN! U kan van financiële steun genieten brochure dode hoek 2 20/03/02 12:26 Page 1 BROCHURE VOOR VRACHTWAGEN- CHAUFFEURS EN ONDERNEMINGEN DIE VRACHTWAGENS GEBRUIKEN BEROEPSVERENIGINGEN De volgende beroepsverenigingen steunen de actie : DODE

Nadere informatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: dode hoek Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) Wereldoriëntatie, domein Ruimte Verkeer en mobiliteit ET 6.1 Lichamelijke

Nadere informatie

Wie is evofenedex? kennis in logistiek en internationaal ondernemen

Wie is evofenedex? kennis in logistiek en internationaal ondernemen Wie is evofenedex? Wij zijn met ruim 15.000 handels- en productiebedrijven één van de grootste ondernemersverenigingen in Nederland. De rode draad door alle leden heen; allen hebben logistiek of internationaal

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

Aannemer op de weg December 2014. Jean-Pierre Waeytens Secretaris-generaal

Aannemer op de weg December 2014. Jean-Pierre Waeytens Secretaris-generaal Aannemer op de weg December 2014 Jean-Pierre Waeytens Secretaris-generaal Programma Rij-rusttijden Tachograaf - vrijstellingen Bouwunie, Unie van het KMO-bouwbedrijf Rij-en rusttijden Arbeidsduur: rij-en

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

BIKE PAL. Fiets veilig! Een handleiding voor fietsers

BIKE PAL. Fiets veilig! Een handleiding voor fietsers BIKE PAL Fiets veilig! Een handleiding voor fietsers De Europese Raad voor de verkeersveiligheid (ETSC) is een internationale niet-gouvernementele organisatie die werd opgericht in 1993 als reactie op

Nadere informatie

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs Dode hoek Doelgroep Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs VOET en Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18, 19 Context 1: 11, 13, 14 Context 2: 3 Lesthema Jaarlijks gebeuren er in ons land

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy - Verplichte boorddocumenten - Rijbewijs - Toepassingsgebied vakbekwaamheid en vrijstellingen - Nieuwe alcoholwet ( professionele bestuurder ) - Ladingzekerheid HINP Uyttendaele Davy versie december 2014

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Lesfiche 5 e LEERJAAR Dode Hoek Eindtermen Mens en maatschappij Ruimte Verkeer en mobiliteit De leerlingen 4.14 kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving

Nadere informatie

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. www.letopvoordedodehoek.be LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JOUW PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Alles over reizen met een caravan

Alles over reizen met een caravan 1. Alles over reizen met een caravan Nederland telt heel wat caravanliefhebbers. Voor iedereen die meer wil weten over alles wat er bij komt kijken en voor diegenen die voor het eerst met een caravan gaan

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit 1. Het voorleggen van registraties van de rij-en rusttijden Tijdens de rit is de chauffeur van het voertuig op verzoek van de met controle

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

ORGANISEER JE PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS. LET OP VOOR DE DODE HOEK

ORGANISEER JE PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS.   LET OP VOOR DE DODE HOEK ORGANISEER JE PRAKTIJKLES OVER DE DODE HOEK BIJ VRACHTWAGENS LET OP VOOR DE www.letopvoordedodehoek.be DODE HOEK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Praktijkles in en rond een echte vrachtwagen Praktijk- en

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

Ladingzekerheid Hoe gaat een transport -en logistieke dienstverlener ermee om? Transport Maenhout Maenhout logistics Filip Cremer - Steven Verlinde

Ladingzekerheid Hoe gaat een transport -en logistieke dienstverlener ermee om? Transport Maenhout Maenhout logistics Filip Cremer - Steven Verlinde Ladingzekerheid Hoe gaat een transport -en logistieke dienstverlener ermee om? Transport Maenhout Maenhout logistics Filip Cremer - Steven Verlinde 1 Voorstelling Maenhout Praktisch Voorvallen Gevolgen

Nadere informatie

Gids arbeidstijden en gladheidbestrijding

Gids arbeidstijden en gladheidbestrijding Gids arbeidstijden en gladheidbestrijding Chauffeurs die in de winterperiode worden ingezet om te strooien, kunnen dit niet zomaar doen. Zij moeten rekening houden met wet- en regelgeving, zoals de zogenoemde

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

HOFFELIJKHEIDSCHARTER

HOFFELIJKHEIDSCHARTER HOFFELIJKHEIDSCHARTER Meer veiligheid en hoffelijkheid in het verkeer. Daar willen de directie en de chauffeurs van Colruyt Group zich met dit hoffelijkheidscharter voor inzetten. Meer dan 800 chauffeurs

Nadere informatie

UITZONDERLIJK VERVOER INHOUD. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer

UITZONDERLIJK VERVOER INHOUD. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer. AFMETINGEN VOERTUIGEN Gewoon wegverkeer Stijn De Sutter 28 april 2013 VAC Anna Bijns Antwerpen Analyse van ontwerp van verkeersinfrastructuur INHOUD Gewoon verkeer Uitzonderlijk verkeer Geometrie Massa Hoogte IS EEN WEG EEN REISWEG? SIMULATIES

Nadere informatie

Nascholing Goed Gezien? Goed Gezien? Veilig fietsen in de buurt van een vrachtwagen

Nascholing Goed Gezien? Goed Gezien? Veilig fietsen in de buurt van een vrachtwagen Goed Gezien? Veilig fietsen in de buurt van een vrachtwagen Fietsen doe je niet alleen de fiets als basisschakel voor duurzame mobiliteit als uitgangspunt Dodehoekongevallen Letselongevallen dodehoek Dodelijke

Nadere informatie

Studiedag 8 oktober 2015

Studiedag 8 oktober 2015 Studiedag 8 oktober 2015 Vakbekwaamheid Basiskwalificatie en nascholing Rechtsbronnen Europese richtlijn: 2003/59/EG Nationale regelgeving: KB 23 maart 1998 (rijbewijs) KB 4 mei 2007 (vakbekwaamheid) Doelstelling

Nadere informatie

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit 1. Het voorleggen van registraties van de rij-en rusttijden Tijdens de rit is de chauffeur van het voertuig op verzoek van de met controle

Nadere informatie

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid

Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid Verplichte Nascholing Verplichte Nascholing Richtlijn Vakbekwaamheid De Richtlijn Vakbekwaamheid is een Europese richtlijn die op 15 juni 2003 is vastgesteld. Voor buschauffeurs die wonen of werken in

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A)

HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A) HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A) * vanaf 1 mei 2013 Ervaring en vertrouwen Een ontspannen tochtje op zondag. Een weekendje weg. Elke dag vlot door de files. Er zijn redenen te over waarom

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

Circulaire Nr. Ci.RH.241/ (AAFisc 21/2011) dd

Circulaire Nr. Ci.RH.241/ (AAFisc 21/2011) dd Algemene administratie van de FISCALITEIT Centrale diensten Directie I/5A Circulaire Nr. Ci.RH.241/607.210 (AAFisc 21/2011) dd. 15.04.2011 Inkomstenbelasting Aanvullende vergoeding Forfaitaire vergoeding

Nadere informatie

Dag met de chauffeur mee!

Dag met de chauffeur mee! Dag met de chauffeur mee! Naam leerling: Klas: Datum: - - Naam bedrijf: Naam chauffeur: Je gaat binnenkort een dag met een chauffeur mee. Het is de bedoeling dat je een dag lang nader kennis maakt, en

Nadere informatie

Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse Praktijktrainer Nascholing

Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse Praktijktrainer Nascholing Toetsmatrijs Rijvaardigheidsanalyse raktijktrainer Nascholing Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen: Dekkingsgraad toetstermen: Cesuur: Bijzonderheden: CCV geen Toelichting op

Nadere informatie

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Wat is het fietsexamen? Het fietsexamen is een praktische proef in het centrum van Turnhout. Je moet kunnen aantonen dat je klaar bent om zelfstandig,

Nadere informatie

Rijbewijs C / C1. technische fiche

Rijbewijs C / C1. technische fiche Rijbewijs C / C1 technische fiche OPLEIDING THEORIE Rijbewijs C / C1: THEORIE WEGCODE duur: 1 dag Wet op het rijbewijs. Indeling voertuigen in categorieën en gewichten. Herhaling wegcode (de zogenaamde

Nadere informatie

Naam opleider Wallink Rijopleidingen, registratienummer 1234A1. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 3; 1 maart 2014

Naam opleider Wallink Rijopleidingen, registratienummer 1234A1. Versienummer en datum Opleidingsplan versie 3; 1 maart 2014 Naam opleider Wallink Rijopleidingen, registratienummer 1234A1 Versienummer en datum Opleidingsplan versie 3; 1 maart 2014 Code en type training Code: W02-1 Rijoptimalisatie Type: Regulier, eendaags en

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs 23 maart 1998 KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing, 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. aan de Commissie vervoer en toerisme

Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. aan de Commissie vervoer en toerisme Europees Parlement 2014-2019 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 2017/ 0122(COD) 8.12.2017 ONTWERPADVIES van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken aan de Commissie vervoer en toerisme over

Nadere informatie

Dode hoek. Organisatie en materiaal. Doelgroep. Lesdoel. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS. Derde graad van de lagere school.

Dode hoek. Organisatie en materiaal. Doelgroep. Lesdoel. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS. Derde graad van de lagere school. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen blijven als fietser steeds achter een stilstaande vrachtwagen. begrijpen

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten

Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten Vakbekwaamheid voor steden en gemeenten VVSG DrivOlution Mechelen, 2013 Rein Casters Inhoud Waaruit bestaat deze Europese richtlijn? Welke vorming komt in aanmerking? Welke gevolgen bij het niet naleven?

Nadere informatie

Het wegrijden Hoe doe je dat?

Het wegrijden Hoe doe je dat? Het wegrijden Hoe doe je dat? Handeling bij het wegrijden Wegrijden is een bijzondere manoeuvre. Dat is een speciale handeling. Tijdens het uitvoeren van deze handeling moet je alle verkeer (zoveel voetgangers

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Nieuwe regels voor het rijbewijs Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor een of meerdere categorieën? Of beschikt u al over een

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Rijbewijs A. sommige dromen komen uit...

Rijbewijs A. sommige dromen komen uit... Rijbewijs A sommige dromen komen uit... Speciaal voor jou ontwikkelde rijschool Mercator Drivenology. Drivenology, dat is: - een speciale, modulaire lesmethode, uniek in de rijschoolwereld. - een volgens

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

RIJSCHOOL TOPPER A M. Motoropleidingen. Bromfiets A3 Motor A (theorie + praktijk) Gratis oefenen. Perfect uitgerust oefenterrein

RIJSCHOOL TOPPER A M. Motoropleidingen. Bromfiets A3 Motor A (theorie + praktijk) Gratis oefenen. Perfect uitgerust oefenterrein RIJSCHOOL TOPPER A M Motoropleidingen Bromfiets A3 Motor A (theorie + praktijk) Gratis oefenen Perfect uitgerust oefenterrein Rijlessen dagelijks op afspraak maar ook... rij-opleldingen (theorie + praktijk)

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T*

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie T* Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie T* Opgesteld door: Categoriecode: Toetsvorm: Bijzonderheden: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Praktijk Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode

Nadere informatie

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren.

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Tip 1 Schakelen Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling, tussen 2000 en 2500 toeren. Een toerenteller is hierbij een handig hulpmiddel. Een deel van het vermogen dat een automotor levert

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit

Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit Controle van de rij- en rusttijden van de chauffeur tijdens de rit 1. Het voorleggen van registraties van de rij-en rusttijden Tijdens de rit is de chauffeur van het voertuig op verzoek van de met controle

Nadere informatie

Wie rijdt, moet ook rusten

Wie rijdt, moet ook rusten Sterk door overleg SERV Wie rijdt, moet ook rusten Nieuwe rij- en rusttijden in het beroepsgoederenvervoer Liselotte Hedebouw 2 Sterk door overleg SERV Inhoud Inleiding 5 1. Rij- en rusttijden 7 Achterliggende

Nadere informatie

Circulaire RIJBEWIJS

Circulaire RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende het rijbewijs van 23/03/1998)

Nadere informatie

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D

Toetsmatrijs Praktijkexamen Rijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D Toetsmatrijs Praktijkexamen ijbewijs voor categorie D1, E bij D1, D en E bij D In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen.

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 18 juni 2007 (OR. en) 2006/0183 (COD) PE-CONS 3620/07 TRANS 169 CODEC 531 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

TACHOGRAAFPLICHT EN DAGRITTENFORMULIER

TACHOGRAAFPLICHT EN DAGRITTENFORMULIER TACHOGRAAFPLICHT EN DAGRITTENFORMULIER Arbo2060 Algemeen: In de BOVAG krant van 26 maart 2010 heeft een uitvoerig artikel gestaan dat vanaf 1 mei 2010 de tachograaf is verplicht is voor lichte combinatie

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Verzekeringsmakelaar GRAS SAVOYE BELGIUM nv STEFAN DECKERS Manager Marine & Transport

Verzekeringsmakelaar GRAS SAVOYE BELGIUM nv STEFAN DECKERS Manager Marine & Transport Verzekeringsmakelaar GRAS SAVOYE BELGIUM nv STEFAN DECKERS Manager Marine & Transport Uitbreidingstraat 42-46 bus 6 B-2600 Antwerpen (Berchem) Tél +32 3 285 91 11 Fax +32 3 285 91 19 e-mail : stefan.deckers@grassavoye.be

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Op weg met Rijbewijzer

Op weg met Rijbewijzer Op weg met Rijbewijzer Doelgroep Leerlingen van de derde graad. VOET en Gemeenschappelijke stam: 18, 20 Context 1: 13,14 Lesthema Veilig verkeersgedrag steunt op een goede kennis van de verkeersregels

Nadere informatie

BIJLAGE: DODE HOEK. De chauffeur kan dode hoek ongevallen voorkomen door:

BIJLAGE: DODE HOEK. De chauffeur kan dode hoek ongevallen voorkomen door: BIJLAGE: DODE HOEK De dode hoek is een zone waarop een chauffeur van een bedrijfsvoertuig geen direct zicht (via ruiten) of indirect zicht (via spiegels en camera s) heeft. Elk bedrijfsvoertuig heeft een

Nadere informatie

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Training Rijden onder specifieke omstandigheden

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Training Rijden onder specifieke omstandigheden Training Rijden onder specifieke omstandigheden De belangrijkste leerpunten op een rij Als onderdeel van de Rijopleiding in Stappen heb je deelgenomen aan de training Rijden

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto Nieuwe regels voor het rijbewijs C Voor bestuurders van een vrachtauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs gaan halen voor het besturen van een vrachtauto? Of beschikt u al over een rijbewijs C? Dan moet u

Nadere informatie

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid

Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis R = Reproductieve vaardigheid P = Productieve vaardigheid Opgesteld door: Categoriecode: CCV T-rijbewijs praktijk (T) Toelichting op tabel met afbakening Tax = Taxonomiecode F = Feitelijke kennis B = Begripsmatige kennis = eproductieve vaardigheid P = Productieve

Nadere informatie