INFORMATIENOTITIE RAAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIENOTITIE RAAD"

Transcriptie

1 INFORMATIENOTITIE RAAD VOOR INFORMATIE : KENNIS TE NEMEN VAN Het voornemen van het college van B&W een formeel besluit te nemen over de ontwikkeling van een dorpshuis in het voormalige gemeentehuis in Heino. Het voorstel zal zijn dat met het finale voorstel van Salland Wonen in Heino de dorpshuisvoorziening niet in het oude gemeentehuis kan worden gerealiseerd binnen de door uw raad gestelde kaders en dat voor deze functie alternatieven onderzocht gaan worden. INLEIDING Al geruime tijd wordt door Salland Wonen en de gemeente gewikt en gewogen of het haalbaar is om in Heino een dorpshuisvoorziening te realiseren in het voormalige gemeentehuis. De onzekerheid rond het Dorpshuis moet nu worden doorbroken. Salland Wonen heeft daarom eind augustus 2010 op verzoek van ons college een actueel en definitief financieringsvoorstel gemaakt. Dit voorstel van Salland Wonen is inmiddels geanalyseerd. De conclusie is dat de dorpshuisvoorziening niet in het oude gemeentehuis kan worden gerealiseerd binnen de or uw raad gestelde kaders. De resultaten van de analyse zijn besproken met de betrokken partijen Salland Wonen, Stichting Dorpshuis Heino en Plaatselijke Belang. Zowel Salland Wonen, Stichting het Dorpshuis Heino, Plaatselijk Belang als de gemeente vinden het jammer dat de definitiefase niet heeft kunnen leiden tot het realiseren van een dorpshuisfunctie op de door allen meest gewenste locatie: het voormalige gemeentehuis van Heino. Salland Wonen, Stichting het Dorpshuis Heino alsook Plaatselijk Belang Heino hebben echter wel begrip voor het collegevoornemen. Plaatselijk Belang Heino en de stichting Dorpshuis Heino willen samen met de gemeente zoeken naar alternatieve huisvesting voor de dorpshuisfunctie. In deze notitie informeren wij u over de redenen voor dit voorgenomen besluit en over het vervolg. KERNBOODSCHAP 1.Het voorstel van Salland Wonen voldoet niet aan de randvoorwaarden die uw raad heeft gesteld Hoofdreden om definitief af te zien van de realisatie van een dorpshuisvoorziening in het oude gemeentehuis in Heino is dat het voorstel van Salland Wonen, ondanks een extra eenmalige bijdrage van Salland Wonen van ,- die Salland Wonen in het voorstel van eind augustus alsnog had opgenomen, niet voldoet aan uw randvoorwaarden. In mei 2008 heeft u heldere randvoorwaarden vastgesteld voor de ontwikkeling van een dorpsvoorziening in Heino (zie bijlage 1). Zwaartepunten in deze randvoorwaarden zijn:

2 a) De gemeentelijke bijdrage is beperkt tot een eenmalige bijdrage van ,- en een structurele bijdrage van maximaal ,- gedurende 10 jaar of een eenmalig equivalent daarvan; In de door de raad meegegeven kaders heeft u de bijdragen uitsluitend toegewezen aan de dorpshuisvoorziening (600 m2) die zonder die bijdragen niet gerealiseerd zou kunnen worden. De overige m2 zou Salland Wonen kostendekkend moeten verhuren. Het risico hiervoor zou dan ook moeten liggen bij Salland Wonen. b) Voor het concept is deelname van de bibliotheek en VVV essentieel; c) De gemeentelijke bijdrage wordt alleen verstrekt wanneer er voldoende mate van zekerheid is voor een goede bezetting en een duurzame exploitatie. Uit de analyseresultaten zijn de volgende uitkomsten gekomen. Ad. a) Geen van de partijen kan het financiële risico van het niet verhuren van de commerciële ruimten (structureel) voor eigen rekening nemen. De ruimten in het oude gemeentehuis die bestemd zijn als dorpshuisvoorziening nemen ongeveer de helft van het pand in beslag. Om het gehele pand kostendekkend te exploiteren is de financiële haalbaarheid van een dorpshuisvoorziening mede afhankelijk van de mate waarin de overige ruimten in het pand kunnen worden verhuurd. De belangrijkste huurders hiervoor zijn de kinderopvangorganisaties KOOS en 4 KIDS. Stichting KOOS Stichting KOOS ging er in het voorjaar van 2009 nog van uit dat zij voor 60 BSO plaatsen ruimte in de dorpshuisvoorziening wilde gaan huren. Daarom zijn in de exploitatieopzet van Salland Wonen huurinkomsten van KOOS begroot voor de verhuur van 200 vierkante meter. Maar, door de inhoudelijke concepten van de twee brede scholen, is door de brede schoolpartners overeengekomen dat straks een groot deel van de BSO plaatsen in het oude gemeentehuis, die voor de jongere kinderen, overgeheveld wordt naar de brede schoollocaties. Daarnaast wil KOOS voor de oudere kinderen van 9-12 jaar actieve Top-BSO gaan ontwikkelen en daarvoor uitwijken naar een passender locatie dan het voormalige gemeentehuis, bij voorkeur in de nabijheid van sportvoorzieningen. Voor de exploitatie betekent dit, dat de berekende inkomsten van KOOS van ,- per jaar ( ,- huur plus 46,9% servicekostenbijdrage) komen te vervallen. Gastouderbureau 4- KIDS Het gastouderbureau 4- KIDS is er ook nog niet uit of het daadwerkelijk de ingecalculeerde 350 vierkante meter gaat huren in de dorpshuisvoorziening en als dat al gaat gebeuren voor welke periode een eventueel contract wordt vastgezet. Daarmee wordt ,- per jaar ( ,- huur plus 46,9% servicekostenbijdrage) van de begrote inkomsten onzeker.

3 Verhuur podiumfunctie In de oorspronkelijke opzet ging Salland Wonen er vanuit dat de podiumruimte onder meer gebruikt gaat worden door scholen als expressieruimte. De kans daarop is echter vrijwel nihil. Binnen beide brede scholen komt voldoende ruimte voor kleinschalige voorstellingen door de situering van speellokalen en multifunctionele ruimten en het werken met flexibele scheidingswanden waardoor eenvoudig een grote zaal ontstaat. Daarnaast hebben scholen aangegeven dat zij voor incidentele grote bijeenkomsten eerder uitwijken naar de sporthal. Zij verwachten daarom geen of hooguit één keer per jaar gebruik te maken van het dorpshuis. Dit betekent enerzijds dat er in Heino voldoende alternatieve podium/expressieruimten zijn en anderzijds een grote kans dat een grote zaal met podium in een dorpshuisvoorziening weinig opbrengsten gaat genereren. De door Salland Wonen gevraagde extra gemeentelijke bijdrage bovenop de reeds toegezegde bedragen door de gemeenteraad, is hoger dan begroot. In het eindvoorstel van Salland Wonen wordt gevraagd om nog eens een extra eenmalige bijdrage van ,- in plaats van een structurele bijdrage zoals in het raadsbesluit is opgenomen. De netto contante waarde van een structurele subsidie van ,- gedurende 10 jaar, zoals opgenomen in de meerjarenbegroting, bedraagt circa ,-. Dat is beduidend minder dan de gevraagde ,-. Ook met de gevraagde extra financiële bijdrage is de exploitatie niet sluitend te maken. Ad. b) Niet-commerciële deelnemers: niet op te vangen stijging huisvestingslasten voor de bibliotheek, en onzekerheid omtrent de VVV en een bijdrage van Leader. Bibliotheek In het eindplaatje van Salland Wonen wordt uitgegaan van een substantiële huur- en servicelastenstijging voor de bibliotheek ten opzichte van de huidige huisvestingskosten. Dit is door deze organisatie niet op te brengen. Dat zou betekenen dat een structurele subsidieverhoging van gemeentewege plaats zou moeten vinden. Dit is op dit moment niet reëel. Mocht de bibliotheek als gevolg daarvan niet als hoofdhuurder van de niet-commerciële ruimten naar de dorpshuisvoorziening gaan, dan betekent dat niet alleen een gat in de inkomsten van ruim ,-, en dus een flink jaarlijks exploitatietekort, maar bovendien een gat in het inhoudelijk concept voor de dorpshuisvoorziening, waarvan de bibliotheek een belangrijke drager is. Daarmee ontstaat ook het risico van het wegvallen van de Kulturhus-/ LEADER subsidie mogelijkheden die Salland Wonen heeft meegenomen als dekking voor de investering. VVV Het bestuur van de VVV ziet weliswaar voordelen en is voorstander van gezamenlijke huisvesting met de bibliotheek. Echter indien de bibliotheek zou wegvallen in het concept vervalt de mogelijke meerwaarde van een verhuizing naar het dorpshuis.

4 Leader Salland Wonen wil nog een aanvraag voor een LEADER-subsidie van ,- indienen. De sluitingsdatum is 1 november De plaatselijke Leader groep wil vooraf nog wel overleg als Salland Wonen dit subsidieverzoek gaat doen. Het projectidee is al besproken met de plaatselijke Leadergroep en is daar tamelijk positief ontvangen. De plaatselijke groep heeft nog wel aanvullende vragen, mede met het oog op een goede exploitatie. Er is dus nu nog geen enkele garantie op Leader subsidie. Ad. c) Reden twijfel over bezetting en geen duurzame exploitatie Naast de reeds eerder genoemde onmogelijkheden voor wat betreft deelname door de bibliotheek, de onzekerheden rond VVV, Leader en de commerciële verhuur, is er op dit moment ook nog geen absolute zekerheid voor deelname door de organisaties die te kennen hebben gegeven van het dorpshuis gebruik te willen gaan maken. Zij hebben weliswaar de intentie daartoe uitgesproken naar het bestuur van de Stichting Dorpshuis Heino, maar een garantie daaromtrent is er nu nog niet, terwijl wél rekening wordt gehouden met inkomsten van die kant. Wél is uit het dorpsvoorzieningenplan gebleken dat Heino op den duur een tekort zou kunnen krijgen aan ruimten voor niet commerciële doeleinden. De verhuur aan niet-commerciële organisaties kan echter, vanwege de substantieel lagere verhuurprijs, een mogelijk tekort op de commerciële verhuur nooit goedmaken. Kortom, de exploitatie op korte termijn kent eveneens grote onzekerheden met betrekking tot bezettingsgraad en inkomsten. Maar ook al zal de behoefte aan niet-commerciële ruimten in de toekomst stijgen, dan nog kunnen de huuropbrengsten de huidige gaten in de exploitatie niet dichten. 2. Voor Heino moet een kwalitatief goede multifunctionele ruimte tot stand komen Conform het dorpsvoorzieningenplan is (extra) ruimte nodig voor de sociaal culturele activiteiten, die nu elders in Heino plaatsvinden. Heino is een actief dorp met veel verenigingsactiviteiten. Veel van deze activiteiten vinden nu plaats in accommodaties die kwalitatief, technisch en/of functioneel te wensen overlaten, zo wordt geconstateerd in het dorpsvoorzieningenplan dat voor Heino is gemaakt 1. Als je dit rijke sociaal-culturele leven in Heino wilt behouden en door samenwerking wilt versterken, dan moet worden geanticipeerd op kwalitatief goede vervangende huisvesting waarin dit verwezenlijkt kan worden. Ook in het raadsvoorstel tot vaststelling van de randvoorwaarden voor een dorpshuisvoorziening is gewezen op het belang, dat er nu moet worden gewerkt aan een kwalitatief goede huisvestingsoplossing voor de middellange termijn voor de sociaal culturele activiteiten in Heino. Daarnaast is en blijft het beleidsuitgangspunt voor de bibliotheek dat voor het versterken van de informatiefunctie, de bibliotheek wordt ondergebracht in een multifunctionele accommodatie. De bibliotheek wil dit ook, maar terecht- dan wel in een variant die daadwerkelijk synergievoordelen geeft. Dat wil zeggen, beschikbaarheid van de fysieke bibliotheekfunctie voor inwoners op een kwalitatief hoger niveau door samenwerking binnen een dorpshuisconcept tegen betaalbare lasten. Kortom, zeker op de middellange termijn, is een goed bezette dorpshuisvoorziening in Heino mogelijk.

5 VERVOLG Insteek is om gezamenlijk te zoeken naar goede alternatieve huisvesting voor een dorpshuisfunctie in Heino, passend binnen de inhoudelijke en financiële randvoorwaarden die u heeft gesteld. Het college komt zo spoedig mogelijk bij u met een zorgvuldig onderzocht en ook haalbaar voorstel. COMMUNICATIE De inhoud en argumentatie voor het voorgenomen collegevoorstel is vooraf besproken met de partijen die nauw betrokken zijn bij de dorpshuisontwikkeling voor Heino, namelijk Salland Wonen, Stichting Dorpshuus Heino en Plaatselijke Belang Heino. In de voortzetting van de definitiefase zullen genoemde partijen nauw met elkaar en met de gemeente samenwerken. De gemeenteraad en inwoners zijn middels deze notitie en het persbericht op zo vroeg mogelijke termijn na het afsluiten van de besprekingen met partijen (op 17 september) geïnformeerd over het concept collegevoorstel. Na besluitvorming door het college zullen partijen en de gemeenteraad worden geïnformeerd over het genomen besluit. Het is uiteraard aan de gemeenteraad zelf óf en wanneer zij nog een mondelinge toelichting van het college wenst op het genomen collegebesluit. De pers wordt geïnformeerd middels bijgaand persbericht alsmede met deze informatienotitie. BIJLAGEN Bijlage 1. Raadsvoorstel en besluit van 28 mei 2008 Bijlage 2. Persbericht 1 Citaat uit het raadsvoorstel (zie bijlage 1.): Een trend in onze samenleving is dat steeds meer waarde wordt gehecht aan een goede visuele en fysieke kwaliteit van gebouwen. Er blijkt een parallel te bestaan tussen de waardering voor een activiteit en de waardering voor de kwaliteit van het gebouw, waarin de activiteit plaatsvindt. Naarmate de gebouwkwaliteit door slecht onderhoud afneemt, neemt ook de waardering voor de activiteiten, die daarin plaatsvinden af. Dus ook de deelname daaraan.

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0

EXPLOITATIEBEGROTING DE BLINKERD 2.0 Concept Door Pirovano Planeconomie en Grondbeleid In opdracht van de Gemeente Bergen 12 januari 2013 Hoofdstuk: Doel en uitgangspunten INHOUD 1 Doel en uitgangspunten... 3 1.1 Doel van dit rapport... 3

Nadere informatie

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten

Relatie met visiedocument/programmabegroting en relatie met de beoogde maatschappelijke effecten G e m e e n t e V o e r e n d a a l Voerendaal, d.d. 7-3-2007 Nummer 2007/3/4 Portefeuillehouder H. Bressers Sector Samenleving Programma Openbare ruimte als visitekaartje Product bibliotheek Onderwerp

Nadere informatie

BESLUITENLIJST (DEFINITIEF)

BESLUITENLIJST (DEFINITIEF) BESLUITENLIJST (DEFINITIEF) Vergaderdatum 11 juni 2019 Openbaar Ja Zaak - doc nr Z.112038-629883 Beantwoording schriftelijke vragen CU-SGP inzake actieplan zwerfjongeren Team Samenleving In te stemmen

Nadere informatie

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs 14-5-2013 Memo Aan Plaats, datum Zwolle, 13 mei 2013 Onderwerp Exploitatiemodel De Trefkoele+ Ons kenmerk Behandeld door Martijn

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden,

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden, Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem Geacht College, geachte raadsleden, Ons is ter beschikking gesteld de brief d.d. 21 april 2011 van de Stichting Waarborgfond

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spuibouievard 300

Gemeentebestuur Spuibouievard 300 DORDRECHT Aan da gemeenteraad Gemeentebestuur Spuibouievard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 22 februari 2011 Ons kenmerk MO/531453 Begrotingsprogramma Economisch en culturele ontwikkeling Betreft Burgerinitiatief

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend

Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Stichting SCAG Datum voorstel 14 april 2010 Datum raadsvergadering 15-06-2010 Bijlagen 1. Begeleidend e brief bij jaarrekening 2009 stichting SCAG 2. Begeleidend e brief

Nadere informatie

Notitie Aan: raadsleden Van: college Betreft: toezegging verhelderende notitie t.b.v. SCC Datum: 2 maart 2009

Notitie Aan: raadsleden Van: college Betreft: toezegging verhelderende notitie t.b.v. SCC Datum: 2 maart 2009 Notitie Aan: raadsleden Van: college Betreft: toezegging verhelderende notitie t.b.v. SCC Datum: 2 maart 2009 Notitie dekking exploitatie Sociaal Cultureel Centrum Samenvatting Het exploitatiebudget voor

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 23 februari 2010 Registratienummer: 2010/22 Agendapunt nummer: 17 Onderwerp Samenwerking SKOBOS-Korein in de Antoniusschool

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13. Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 29 september 2015 Registratienummer: 2015/56 Agendapunt nummer: 13 Onderwerp Subsidieverzoek De Enck Voorstel 1. Aan de Enck

Nadere informatie

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het

3. het basissubsidiebedrag voor 2018 eenmalig te verhogen met C ,--, zodat het RAADSVOORSTEL Aan de gemeenteraad. Agendapunt: Datum: 7 19 december 2017 Onderwerp Financiële stukken stichting zwembad "Den Inkel" en subsidieovereenkomst 2018 case: 17001805 programma/paragraaf: sport,

Nadere informatie

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter,

Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein. Voorzitter, Renovatie gemeentehuis en het Raadhuisplein Voorzitter, Het dossier renovatie van het gemeentehuis is voor vele raadsleden een bijzonder dossier, een dossier waar we niet nog eens mee te maken zullen krijgen.

Nadere informatie

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen RAAD/C dd 1300431 Kruisland Gem.STEENBERGEN Kopie aan: 2 5 JAN 20131 Vertrouwelijk Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen EB I 1 ì De leden van de gemeenteraad van Steenbergen

Nadere informatie

Adviesnota aan gemeenteraad

Adviesnota aan gemeenteraad Onderwerp Beëindiging activiteiten Kunstencentrum Jerusalem Datum 13 januari 2017 Naam steller Roel Reijnders Kenmerk nvt Teammanager Hans Killaars Team Concern 1. Het college een budget van 2.540.000

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Voortgangsrapportage verbouwing en uitbreiding van Dorpshuis Wezep. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 237945 / 237984

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00533741 Onderwerp Exploitatie het Run 2018 Portefeuillehouder Wethouder K. van Bokhoven Datum raadsvergadering 20 februari 2018 Samenvatting Op 7 november 2017 is de situatie aangaande Stichting

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 1. Onderwerp: Afhandeling krediet uitbouw gemeentehuis, bouw gemeentewerf en brandweerkazerne 2. Voor welke 25 oktober / 9 e cyclus 2012 raadscyclus:

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Tijdelijke ondersteuning exploitatie kerk en gymzaal in Spoordonk

Nadere informatie

27 januari 2011 1. Concept beleidsnotitie Sport BSO s

27 januari 2011 1. Concept beleidsnotitie Sport BSO s Concept beleidsnotitie Sport BSO s 1. Achtergrond In de laatste jaren zijn er landelijk veel samenwerkingsvarianten gestart tussen kinderopvangorganisaties en sportverenigingen in de vorm van Sport BSO

Nadere informatie

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 28 juni 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 28 juni 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 28 juni 2016 Corr. nr.: 2016.20480 Onderwerp : Voorstel inzake sporthal De Werft: voorstel tot nieuwbouw Programma : 2. Welzijn,

Nadere informatie

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Onderwerp Tariefberekening accommodatie Jerusalem Zaaknummer Teammanager B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Openbaarheid Ja,

Nadere informatie

Notitie accommodatiebeleid Gorredijk

Notitie accommodatiebeleid Gorredijk Notitie accommodatiebeleid Gorredijk Achtergrond Vanuit de ambitie om Gorredijk blijvend een belangrijk regionaal voorzieningencentrum te laten zijn, heeft een aantal factoren vanaf 2010 aanleiding gegeven

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI-19-00499 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2020 en meerjarenbegroting 2020-2024 BsGW Agendapunt 19. Raadsvoorstelnummer 2019-29 Voorstel: 1. In

Nadere informatie

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Evaluatierapport Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties Datum: juli 2009 Steller: Sandra Duprée 1. Inleiding In december 2005 heeft de gemeenteraad de Nota Harmonisatie Multifunctionele Accommodaties

Nadere informatie

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis

Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis JAARVERSLAG 2017 Interimjaar op weg naar Koningshof als bruisend huis van Maassluis Het jaar 2017 mag gekarakteriseerd worden als een bewogen interim jaar met een goed inhoudelijk en financieel resultaat.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd?

Vragen en antwoorden (1 juni 2011) 1. Heeft u het huurcontract met de huurders van de Morgenster formeel opgezegd? Vervolg-aanvullende vragen raadslid dhr. M. Wiggers de Vries (fractie PK) ex artikel 40 Rvo betreffende bestemming gebouw de Morgenster en beantwoording college. 16 mei 2011 Op 21 april 2011 heeft u in

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Inleiding Ter uitvoering van uw besluit de datum 3 juli 2012 ontvangt u hierbij een voorstel voor de nieuwbouw en verbouw van Dorpshuis De Schouw.

Inleiding Ter uitvoering van uw besluit de datum 3 juli 2012 ontvangt u hierbij een voorstel voor de nieuwbouw en verbouw van Dorpshuis De Schouw. Raadsvergadering d.d. 2 oktober 2012 Nr. : 6 Aan de raad van de gemeente Lopik. Onderwerp: Dorpshuis De Schouw Behandelend ambtenaar: M.E. van Schaik Voorstel: 1. Een krediet beschikbaar stellen van 1.515.700

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Investeringskrediet Cultuurcentrum Registratienummer: 00541936 Op voorstel B&W d.d.: 9 juni 2015 Datum vergadering: 7 juli 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn

Nadere informatie

Desgevraagd heeft Metafoor een tussenrapportage (tot ) uitgebracht.

Desgevraagd heeft Metafoor een tussenrapportage (tot ) uitgebracht. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Project (On)eigenlijk gebruik van gemeentegrond Te besluiten om 1. Het project voort te zetten en in 2018 af te ronden; 2. Schadevergoeding te eisen in geval van verjaring; 3.

Nadere informatie

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-049 Registratiekenmerk: Onderwerp: Nota Subsidie en tarievenbeleid Korte inhoud: Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Voorstel 1. De nota Subsidie-

Nadere informatie

Vaststelling van de maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2016.

Vaststelling van de maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2016. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 5113882 Aan : Gemeenteraad Datum : 1 december 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 01-12-2015 De Ronde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Datum: 2 februari 2016 Nummer: Onderwerp: Alternatief plan voor sport en beweging Lattrop

RAADSVOORSTEL. Datum: 2 februari 2016 Nummer: Onderwerp: Alternatief plan voor sport en beweging Lattrop RAADSVOORSTEL Datum: 2 februari 2016 Nummer: Onderwerp: Alternatief plan voor sport en beweging Lattrop Voorgesteld raadsbesluit: - in te stemmen met en medewerking te verlenen aan de uitvoering van het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen'

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' 14 februari 2019 Vraag: Waarom is het proces van 'scholen voor morgen' eigenlijk nodig? Antwoord: Het proces 'scholen voor morgen' is

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Thijplein KM Rossum Tel

Thijplein KM Rossum Tel Thijplein 1 7596 KM Rossum Tel. 0541-625824 www.kulturhus-de-cocer.nl Inhoud 1. Het Kulturhus.... 2 1.1. Doelstelling... 2 1.2. Organisatie... 2 1.3. Huisvesting... 2 1.4. Beheer en openingstijden... 2

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10. RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010 Rv. nr.: 09.0158 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.0091 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen

RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen RAADSVOORSTEL Hart van Austerlitz, garantstelling voor de te sluiten hypotheek voor de koop van acht woningen bestemd voor ouderen Portefeuillehouder Sander Jansen Ronde Tafel 30 maart 2017 Opsteller D.

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.19.0701 *B.19.0701* Landgraaf, 8 april 2019 ONDERWERP: Begroting 2020 Veiligheidsregio Zuid-Limburg PROGRAMMA 2. Veiligheid

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Titel Nummer 12/52 Nieuwbouw Noorderschool Datum 4 september 2012 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 gemeenteraad Heerlen Onderwerp Tijdelijke huisvesting

voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 gemeenteraad Heerlen Onderwerp Tijdelijke huisvesting voorstel gemeenteraad Heerlen, 13 december 2016 Vergadering: gemeenteraad Heerlen Vergaderdatum: Onderwerp Tijdelijke huisvesting Registratienummer: Agendapunt: Inleiding/aanleiding In november 2016 heeft

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2010. Datum Zaaknummer 2010-04-00845 Datum 07-06-2010 Portefeuillehouder Elfrink Vertrouwelijk Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja 14-04-2010 Ambtenaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 12 november 2009 Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel *BR *

Raadsvoorstel *BR * Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 oktober 2017 Ankie van Tatenhove Registratienummer BR1700114 Onderwerp Scenario s toekomst de Snip Gevraagde beslissing Op basis van het vastgestelde vastgoedbeleid

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/PO Opsteller: R. Weeda User-id: WEE6 Tel: 4870 Onderwerp: HUURKOOP WIJKCENTRUM 'T MIDDELPUNT Toelichting: De Alevitische Bektasi Culturele Vereniging (ABCV) wil in 't

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 24 januari 2006

Agendapunt: Sliedrecht, 24 januari 2006 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 januari 2006 Onderwerp: Exploitatie van het multifunctionele centrum De Lockhorst, bestaande uit een sporthal, bronbad en

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: alternatief voor huisvesting dorpstheater Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: Dubbelklik Beleidsveld: Datum: 19-5-2016 Portefeuillehouder: P.J.M. Fens Procedure: Contactpersoon: Rens Conijn

Nadere informatie

Jan Kappers / oktober 2016

Jan Kappers / oktober 2016 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Jan Kappers 0653989323 Jan.Kappers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 46193/51806 20 oktober 2016 portefeuillehouder Bax onderwerp

Nadere informatie

B en W - advies. Maatschappelijke Ontwikkeling

B en W - advies. Maatschappelijke Ontwikkeling B en W - advies Portefeuillehouder Afdeling Advies van Datum advies Bestandsnaam Advies O.R. In overleg met afdeling(en) Actief informeren raad Actief informeren wijkcontactambtenaar S.W. Krooneman Maatschappelijke

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08 Comm. : MZ Onderwerp Voortzetten UITpunt Boxtel en opstarten servicepunt te Liempde Status oordeelvormend Voorstel Advies uitbrengen over de ontwikkelingen omtrent het UITpunt Boxtel en servicepunt Liempde

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Verzelfstandiging gemeentelijke voorzieningen Te besluiten om 1. De Notitie (Intern) verzelfstandigen vast te stellen als leidraad voor de interne en externe verzelfstandiging

Nadere informatie

Nr Houten, 23 augustus 2011

Nr Houten, 23 augustus 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-045 Houten, 23 augustus 2011 Onderwerp: Financiën cultuurhuis/dorpshuis Schalkwijk Beslispunten: 1. In te stemmen met het beschikbaar stellen van een extra bouwkrediet van 166.536,-.

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS MOGELIJKE VERKOOP VAN EN BOD OP DE AANDELEN/CERTIFICATEN GROOTHANDELSGEBOUWEN. N.V.

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS MOGELIJKE VERKOOP VAN EN BOD OP DE AANDELEN/CERTIFICATEN GROOTHANDELSGEBOUWEN. N.V. ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS MOGELIJKE VERKOOP VAN EN BOD OP DE AANDELEN/CERTIFICATEN GROOTHANDELSGEBOUWEN. N.V. Rotterdam, 20 april 2018 Stand van zaken mogelijke verkooptransactie (1) In het

Nadere informatie

Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december

Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december Definitief besluit implementatieplan huurwaardebepaling maatschappelijk vastgoed Collegebesluit van 15 december 2015-16 Aanleiding De gemeenteraad heeft in het kader van de programmabegroting 2013 het

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling 15-1 Collegevoorstel 1410136 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Toekomst huisvesting bibliotheek en Podium Boxtel Samenvatting De cultuur sector is vanwege de economische situatie volop

Nadere informatie

Raadsbesluit. 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB)

Raadsbesluit. 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB) Kenmerk 132007 Datum 17 december 2014 Aanwijzingsbesluit diensten van algemeen economisch belang (DAEB) De raad van de gemeente Renkum; gezien het voorstel d.d. 30 september 2014 Gelet op artikel 25h,

Nadere informatie

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren.

Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren. Raad VOORBLAD Onderwerp Eenmalige bijdrage in het projectplan voor de aanpassing van de multifunctionele accommodatie De Zunnekamp in Geesteren Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Brede Maatschappelijke Voorziening Merkelbeek Gemeentebladnummer : 2012/96 Behandelend ambtenaar : SENDEN, TIM Agendapunt : Portefeuille : FYSIEK DOMEIN EN

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr..: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0035 Rv. nr..: 10.0035 B&W-besluit d.d.: 16-2-2010 B&W-besluit nr.: 10.0194 Naam programma +onderdeel: Programma 8 Sport, cultuur en recreatie. Onderwerp: Uitvoeringsbesluit nieuwbouw

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan.

Geachte raadsleden, Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Geachte raadsleden, raadsvoorstel Hierbij bieden wij u het volgende raadsvoorstel ter besluitvorming aan. Beslispunten 1. Een bedrag van. 530.071,- beschikbaar te stellen uit de algemene reserve Meerstad

Nadere informatie

MEMO Beslispunten, amendementen en motie raadsbesluit Ter Specke d.d. 22 februari 2018

MEMO Beslispunten, amendementen en motie raadsbesluit Ter Specke d.d. 22 februari 2018 MEMO Beslispunten, amendementen en motie raadsbesluit Ter Specke d.d. 22 februari 2018 Deze memo geeft een overzicht van de beslispunten van het raadsbesluit Ter Specke, de daarbij horende ingediende en

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Aan de raad AGENDAPUNT 8.4.b Begroting 2015-2018 Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: 1. Kennisnemen van de concept-programmabegroting van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland 1 Programma Toelichting op het Accommodatiebeleid Door wethouder B. Maathuis en wethouder P. Jonkergouw Toelichting stedenbouwkundig plannen gebieden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Onderwerp Restant boekwaarde Paulusschool en Korenbloem Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Team MOM. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr.

Team MOM. gfedcb. gfedc OR. Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team MOM Bibliotheek Schalkhaar 1- Notagegevens Notanummer 723212 Datum 29-6-2012 Programma: 08. Meedoen Portefeuillehouder Weth. De Jager Weth. Pierey 2-

Nadere informatie

Veldhoven. Informatienota raad. Illlllllllllllllllllll

Veldhoven. Informatienota raad. Illlllllllllllllllllll Illlllllllllllllllllll gemeente Veldhoven Informatienota raad Voortgang van de uitvoering van de motie over de ingeboekte bezuiniging van 1 miljoen euro op de subsidies van vijf grote instellingen Voor

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4.

Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Onderwerp Borgstelling geldlening SPPiLL tbv aankoop langgevelboerderij Barrierweg 4. Samenvatting De aankoop en restauratie van de langgevelboerderij is een belangrijk onderdeel van het deelproject "Versterking

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 27-10-2016 Franeker, 16-9-2016 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende huisvesting te organiseren en realiseren voor

Nadere informatie

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 19 februari 2015 BIJLAGE Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder beantwoording raadsvragen REGISTRATIENUMMER GEM

Nadere informatie

STICHTING KULTURHUS WARNSVELD. Begroting 2015

STICHTING KULTURHUS WARNSVELD. Begroting 2015 STICHTING KULTURHUS WARNSVELD Begroting 2015 oktober 2014 Versienummer: 2.0p - vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 3 november 2014 STICHTING KULTURHUS WARNSVELD TOELICHTING OP DE FINANCIËLE BEGROTING

Nadere informatie

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding

Organisatie en Huisvesting. Organisatie en Ontwikkeling. Vastgoed en Financiering. Huurbeleid voor scholen. Inhoud. Inleiding Huurbeleid voor scholen 29 maart 2012 Karin Soldaat Inhoud Inleiding Huur en medegebruik door kinderopvang Wettelijk kader verhuur en medegebruik Hoogte huurtarief Belangrijke aspecten huurbeleid 2 Wie

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Doel bespreking Het college vraagt de raadscommissie met instemming kennis te nemen van het voorgenomen besluit van het College van B&W.

Doel bespreking Het college vraagt de raadscommissie met instemming kennis te nemen van het voorgenomen besluit van het College van B&W. BESPREEKNOTITIE VOOR DE GEMEENTERAAD aan van de gemeenteraad Ph Dellemijn, namens het college bespreken in raadscommissie Openbare Ruimte, woensdag 19 februari 2014 onderwerp Campina, sloop datum 6 februari

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 2 e tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op

Nadere informatie

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen.

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen. Openbaar Onderwerp Verkoop Arsenaal Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Delmo B.V. wil het gebouw Het Arsenaal kopen. Het Arsenaal (Arsenaalpoort 1-18) is

Nadere informatie

Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : Doc.nr : : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : subsidie leerlingenvervoer.

Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : Doc.nr : : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL. : subsidie leerlingenvervoer. Raad : 4 oktober 2005 Agendanr. : 200507942 Doc.nr : Afdeling: : Educatie, Welzijn en Zorg RAADSVOORSTEL Onderwerp : subsidie leerlingenvervoer Inleiding In december 2004 zijn voorstellen aan de raad gedaan

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 19 december Nummer: Sector: Ruimte en Economie. Veendam, 15 november Onderwerp: VVV Veendam

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 19 december Nummer: Sector: Ruimte en Economie. Veendam, 15 november Onderwerp: VVV Veendam GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 19 december 2011 Nummer: Sector: Ruimte en Economie Veendam, 15 november 2011 Onderwerp: VVV Veendam Voorstel 1. Stemmen in met de realisatie van een VVV agentschap in het Veenkoloniaal

Nadere informatie

Datum: 6 oktober 2014 Portefeuillehouder: C.J. Windhouwer

Datum: 6 oktober 2014 Portefeuillehouder: C.J. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-076 Registratiekenmerk: Onderwerp: Voorzieningen Nijkerkerveen Korte inhoud: het Centraal Overleg Voorzieningen 1 (verder COV) heeft in het kader van het Haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

B&W besluitenlijst Vergadering burgemeester en wethouders, nr. 5, 5 februari 2008

B&W besluitenlijst Vergadering burgemeester en wethouders, nr. 5, 5 februari 2008 B&W besluitenlijst Vergadering burgemeester en wethouders, nr. 5, 5 februari 2008 Aanwezig: Voorzitter: Secretaris: Wethouder: Wethouder: Aukje Boer, loco Janneke Louisa-Muller Jan Burger Henk Muis Algemeen

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016

Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 25 april 2016 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen Algemene subsidieverordening Gemeente Valkenburg aan de Geul 2016 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie STUURGROEP MFA EEN St. Dorpshuis De Boswal ODBS De Lindehof CJBS De Regenboog Peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang SV Een Onderzoeksgroep MFA Een Gemeente Noordenveld Secretariaat: Jan Bolt, voorzitter

Nadere informatie