Opdrachten Schoon Belonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten Schoon Belonen"

Transcriptie

1 Opdrachten Schoon Belonen De lokale sportclubs Bij lokale sportclubs in jouw gemeente worden grote aantal plastic flesjes verkocht. Sporters die van het sportveld vertrekken, drinken hun flesje op het parkeerterrein leeg. Vervolgens gooien ze de plastic flesjes van zich af op straat bij het wegfietsen. Omwonenden klagen met regelmaat over plastic afval in hun buurt en jouw gemeente wil dit gedrag aanpakken. Rangschik de volgende oplossing op volgorde van minst effectief naar meest effectief. Leg uit waarom je voor deze volgorde hebt gekozen: a) Het uitdelen van boetes aan mensen die op heterdaad betrapt worden; b) Het uitdelen van een bestuurlijke boete (het sturen van een schoonmaakrekening) aan de sportclub voor het afval wat rond de sportvelden wordt gevonden; c) Het belonen van goed gedrag door de sportclub te belonen voor de plastic flesjes die ze inzamelen; d) Het belonen van de sporters door een automaat neer te zetten bij de sportkantine die hun direct een beloning geeft voor de flesjes die ze in de automaat gooien. De middelbare school Jouw gemeente wil middelbare scholen actief betrekken bij het schoon houden van hun directe omgeving. Je hebt een beperkte vergoeding vanuit het afvalfonds om scholen te belonen voor het inleveren van blikjes en flesjes. Je hebt geen manier om deze beloning verder aan te vullen. Hierdoor is de beloning per zak afval erg laag. Wat is verstandig om hier te doen? Leg uit waarom je welke optie kiest: a) Geen beloning geven en het geld ergens anders aan besteden; b) Een beloning geven per zak afval die de school inlevert. De beloning kan vrij besteed worden aan wat de scholieren willen; c) Eén grote beloning geven als de omgeving om de school gedurende langere tijd schoon wordt gehouden; d) De beloning geven per zak afval die de school inlevert, maar die uit te keren aan een goed doel naar keuze van de scholieren. e) Een loterij organiseren waaraan scholieren mee kunnen doen. Ze krijgen een lot voor elke volle zak die ze inleveren.

2 De basisscholen Er wordt in jouw gemeente een project opgestart om kinderen bewuster te maken van zwerfvuil. Dit wordt georganiseerd in de vorm van een opruimdag. Basisschool kinderen gaan in groepjes de buurt in en verzamelen zoveel mogelijk blik en plastic. De gemeente stelt aan de school een kleine vergoeding beschikbaar voor elke zak die er wordt opgehaald. Hoe laat je de school deze beloning uitkeren zonder dat dit de intrinsieke motivatie van de scholieren ondermijnt? Geef van elke stelling aan of dit een goed of een slecht idee is en leg uit waarom: a) Je geeft aan dat veel mensen afval op straat gooien en dat jullie de kinderen gaan belonen voor elke zak afval die ze ophalen. b) Je zegt de kinderen dat ze een beloning krijgen per zak opgehaald afval en dat die beloning wordt uitgekeerd aan een goed doel. c) Je laat de scholieren eerst opruimen en laat ze na afloop pas weten dat ze een beloning krijgen. d) Je beloont elke scholier apart voor zijn/haar inzet. e) Je combineert de opruimactie met een gastles van een BOA over de gevolgen van afval voor het milieu. f) Je beloont de scholieren met een dagje uit voor de hele klas ongeacht hoeveel afval er is opgehaald. g) Je vraagt kinderen om vooraf redenen te bedenken waarom het goed is om afval op te halen. De buurtverenigingen In jouw gemeente krijgen verenigingen een beloning voor het inzamelen van plastic flesjes. Je hebt goed opgelet bij de cursus Schoon Belonen en weet dat extrinsiek belonen de intrinsieke motivatie kan ondermijnen. Je besluit je daarom ook op de intrinsieke motivatie te richten en het project zo in te richten dat die optimaal gestimuleerd wordt. Wat doe je wel, en wat doe je niet? Geef van elke onderstaande stelling aan of dit een positief of negatief effect heeft op de intrinsieke motivatie. Leg uit waarom je dit denkt: a) Als gemeente denk je van tevoren uit hoe de buurtverenigingen hun afval in moeten zamelen. Hierdoor is het duidelijk wat er moet gebeuren en hoeft een buurtvereniging daar zelf niet meer over na te denken. b) Je laat de vereniging zelf een doelstelling formuleren hoeveel afval ze op willen halen. c) Je geeft duidelijk aan: als de buurtvereniging een volle zak afval inlevert dan krijgen ze hier 15 cent voor. d) Je benadrukt dat het prettiger wonen is in een schone buurt en dat je als buurtvereniging daar een prominente rol in kan spelen. e) Je geeft een beloning voor het behalen van bepaalde doelen (zoals het inleveren van 100, 250 en 1000 zakken of voor het elke week inleveren van minimaal 10 zakken gedurende 12 weken)

3 Theorie Er zijn veel factoren waardoor we bepaald gedrag vertonen. Welke drijfveren sturen ons vooral? a) Drijfveren gebaseerd op voor- en nadelen. We zijn geneigd rationele keuzes te maken. b) Drijfveren gebaseerd op vrijwel niets. We zijn geneigd om irrationele keuzes te maken. c) Drijfveren gebaseerd op onbewuste snelkoppelingen. Veel gedrag komt automatisch tot stand. Het Antecedent-Behavior-Consequence [ABC] model geeft inzicht in hoe gedrag tot stand komt. Welke bewering klopt? a) Een antecedent is het meest effectief als mensen niet zeker weten of ze beloond of bestraft worden. b) Door mensen heel snel te belonen als zij iets goeds doen, vergroot je de kans op dat gedrag. c) Een mogelijk negatieve consequentie is heel effectief om de kans op het bijbehorende gedrag te verminderen. Piet betaalt elke keer statiegeld voor zijn flessen cola. Hij levert de flessen elke week netjes weer in bij de supermarkt. Op welk type consequentie is statiegeld gericht? a) Mensen belonen voor het inleveren van lege flessen. b) Mensen straffen voor het inleveren van lege flessen. c) Een straf vermijden door het inleveren van lege flessen. d) Bepaald gedrag laten uitdoven door het inleveren van lege flessen. Hans werkt 50 uur per week aan huis als financieel dienstverlener en verdient genoeg om zijn hele gezin te onderhouden. s Avonds pakt hij zo nu en dan de bezem om zijn stoepje en die van alle buren te vegen. Vanuit welke motivatie doet hij dat wellicht? a) Extrinsieke motivatie: hij vind het leuk, en zo zien zijn buren dat hij een goed persoon is. b) Intrinsieke motivatie: hij vind het leuk, en zo zien zijn buren dat hij een goed persoon is. c) Extrinsieke motivatie: hij vind een schone stoep erg belangrijk voor het aanzien van de buurt. d) Intrinsieke motivatie: hij hoopt dat de buren op die manier klant van hem worden. Marietje vind het leuk om het park vlakbij huis schoon te houden. Hoe kun je het gedrag van Marietje het beste stimuleren? a) Door haar financieel te compenseren voor haar tijd. b) Door haar een x bedrag per kilo afval te geven. c) Door haar onverwachts te bedanken met een mooi gebaar. Er zijn verschillende soorten motivatie. Welke voorbeelden beschrijven de twee typen motivatie? a) Mensen kunnen intrinsiek gemotiveerd zijn om veel geld te verdienen, waardoor zij met geld goed gemotiveerd kunnen worden.

4 b) Mensen kunnen extrinsiek gemotiveerd zijn om veel complimenten te krijgen van anderen, waardoor zij met waardering goed gemotiveerd kunnen worden. c) Mensen kunnen intrinsiek gemotiveerd zijn door bepaalde normen en waarden, waardoor zij gemotiveerd kunnen worden met het vooruitzicht op een schone buurt. d) Mensen kunnen extrinsiek gemotiveerd zijn om hele leuke dingen te doen, waardoor zij sneller hun afval op zullen ruimen als dat leuk gemaakt wordt. Beloningen hebben een sterke informationele waarde. Welke bewering klopt? a) Met geld kun je allemaal leuke dingen doen, waardoor het bijbehorende gedrag waar je het geld voor krijgt als positief wordt ervaren. b) Een prijs werkt altijd goed om mensen intrinsiek te motiveren om bepaald gedrag te blijven vertonen. c) Met geld kun je allemaal leuke dingen doen, waardoor het bijbehorende gedrag waar je het geld voor krijgt als negatief ervaren kan worden. Ik wil dat mijn kind Rik van jongs af aan leert om zwerfafval op te ruimen. Wat is de beste optie om dat te bereiken? a) Ik geef Rik elk jaar dat hij ouder wordt extra geld voor elk stukje zwerfafval dat hij mee naar huis neemt. Als hij oud genoeg is, dan heeft hij het geld niet meer nodig voor het gedrag. b) Elke keer als Rik meegaat, dan raap ik zelf wat zwerfafval op. Ik maak er een wedstrijdje van wie het meeste zwerfafval weet te vinden. c) Ik zeg dat Rik zwerfafval moet opruimen omdat het zo belangrijk is. Ik beloof Rik dat hij om de zoveel tijd naar een pretpark naar keuze mag als hij het goede gedrag vertoont.

5 Wanneer werkt een als dan beloning goed? a) Als mensen het gedrag al vertonen, en als onbelangrijk en niet leuk gezien wordt. b) Als mensen het gedrag nog niet vertonen, en het als belangrijk en niet leuk gezien wordt. c) Als mensen het gedrag nog niet vertonen, en het als onbelangrijk en niet leuk gezien wordt. d) Als mensen het gedrag al vertonen, en als belangrijk en leuk gezien wordt. Welke stelling over intrinsieke motivatie klopt? a. Intrinsieke motivatie geef je door mensen te zeggen wat ze moeten doen, en hen vervolgens met rust te laten. b. Intrinsieke motivatie faciliteer je door het gedrag waarvan je wilt dat het vertonen zo routinematig en makkelijk als mogelijk te houden. c. Intrinsieke motivatie geef je door mensen zelf te laten kiezen hoe ze beloond moeten worden. d. Intrinsieke motivatie faciliteer je door hen zelf te laten bedenken wat en hoe ze iets gaan doen, en ze daarbij te helpen.

6 Casus 1: Optimaliseren inzamelingssysteem Bekijk onderstaande afbeelding en lees de opzet van het inzamelplan en beantwoord de volgende vragen: 1. Wat voor beloning wordt hier gegeven? 2. Op welk niveau wordt die beloning gegeven? In andere woorden, wie wordt er hier beloond? Deze maatregel is er op gericht om gedrag van mensen bij te sturen. Beantwoord de volgende vragen: 3. Welk gedrag is problematisch? Omschrijf dit gedrag zo concreet mogelijk. 4. Op welk gedrag richt deze maatregel zich? (Dit hoeft niet hetzelfde antwoord te zijn als bij vraag 3). Het plan is nu nog erg technisch. Daar gaan wij verandering in brengen. 5. Stel dat je dit beloningsysteem verder wilt optimaliseren om ervoor te zorgen dat de deelnemers gemotiveerd blijven om afval te scheiden. Wat doe je om de intrinsieke motivatie zoveel mogelijk te stimuleren? Om ervoor te zorgen dat verenigingen en scholen deelnemen stuur je van tevoren een brief rond naar alle scholen en verenigingen in jouw gemeente. 6. Werk de volgende twee technieken concreet uit in zinnen die in die brief gezet kunnen worden: social proof (gebruik maken van een positieve sociale norm) en altercasten (mensen in een positieve rol plaatsen).

7 Casus 2: Brief werkafspraken containeradoptie Hieronder staat een voorbeeldbrief voor het maken van werkafspraken met adoptanten voor het adopteren van een prullenbak. Lees deze brief door en verbeter hem: Werkafspraken voor de adoptie van een prullenbak U heeft aangegeven een prullenbak te willen adopteren. Zo helpt u mee de buurt netjes te houden. De gemeente draagt bij aan de adoptie door te zorgen voor een deel van het onderhoud en eventuele reparatie. Over de adoptie van de prullenbak op locatie [locatie invoegen] (zie bijlage) hebben wij afspraken met elkaar gemaakt, die wij hiermee schriftelijk vastleggen. Partijen [naam adoptant] en de gemeente [naam gemeente] voelen zich gemeenschappelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van de woonomgeving en komen het volgende overeen: Adoptant Leegt de adoptiebak zo vaak dat deze niet vol raakt. Ook verwijdert hij/zij al het zwerfvuil binnen een straal van vijf meter om de adoptiebak. Maakt de adoptiebak aan de binnen- en buitenzijde regelmatig schoon (minimaal eens per jaar), zodat deze er netjes bij staat en geen ongedierte aantrekt. Verwijdert eventuele stickers die op de adoptiebak worden geplakt onmiddellijk (behalve de sticker waarop staat dat de bak geadopteerd wordt door de adoptant). Maakt melding aan de gemeente van eventuele graffiti op de adoptiebak. Dit kan via het algemene telefoonnummer (0299) of via de website: Sluit de adoptiebak vlak voor kerst af en opent deze weer op 2 januari van elk kalenderjaar. Maakt melding aan de gemeente als de adoptiebak stuk is of als onderdelen van de adoptiebak stuk zijn. Dit kan via het algemene telefoonnummer (0299) of via de website: Deponeert al het afval dat in de adoptiebak wordt verzameld in de minicontainer voor restafval, in de containers voor restafval die in de inpandige containerruimtes staan, of in de ondergrondse restafval container(s) (voor zover deze toegankelijk zijn). Gemeente: Geeft een waarschuwing als de adoptiebak tenminste twee keer vol is geraakt en daardoor overloopt, of als er zwerfvuil ligt binnen een straal van vijf meter om de adoptiebak. Als de adoptiebak blijft overlopen en/of als er zwerfvuil blijft liggen binnen een straal van vijf meter van de adoptiebak, heeft de gemeente het recht om de bak te verwijderen. Verwijdert eventuele graffiti na melding hiervan door de adoptant. Stelt een sleutel en afsluitklep beschikbaar voor het afsluiten van de adoptiebak. Stelt een grijpertje ter beschikking voor het legen van de adoptiebak en het oprapen van zwerfvuil in de omgeving van de adoptiebak. Repareert of vervangt de adoptiebak na melding van schade door de adoptant. Blijft eigenaar van de adoptiebak. Als blijkt dat de adoptiebak tenminste twee keer vernield wordt, heeft de gemeente het recht om de bak te verwijderen. Voorziet de adoptiebak van een sticker waaruit blijkt dat het om een adoptiebak gaat, en dat de gemeente de bak dus niet leegt en schoonhoudt. Ondertekening Aldus overeengekomen in Purmerend, op 1 januari 2016 [Naam adoptant] Gemeente Purmerend, Bijlage: plattegrond waarin de positie van de adoptiebak is aangegeven.

9 maart Onderzoek: Huisvuil en plastic

9 maart Onderzoek: Huisvuil en plastic 9 maart 2018 Onderzoek: Huisvuil en plastic Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

2014, peiling 4b november 2014

2014, peiling 4b november 2014 resultaten 2014, peiling 4b november 2014 Van 4 tot en met 16 februari is de eerste peiling van 2014 onder het HengeloPanel gehouden. Hieraan deden 1.744 panelleden mee (een respons van 65%). Zij hebben

Nadere informatie

Handleiding Schoon Belonen

Handleiding Schoon Belonen Handleiding Schoon Belonen Juni 2015 Dit advies is opgesteld door Ageeth Boos, Cees Riksen en Stan Kerkhofs (Rijkswaterstaat Leefomgeving) in nauwe samenwerking met Jelmer Vierstra en Marthe Huijgens (Natuur

Nadere informatie

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal

november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal november 2018 Flitspeiling afvalscheiding Roosendaal Digipanel + Facebookadvertentie: 2.479 respondenten Dataverzameling: via Digipanel (1.484 respondenten) en facebook (1.286 respondenten. Bereik op Facebook:

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen. Alle

Nadere informatie

14/01/16. drs. Ruud van Breda. drs. Kevin de Goede. https://vimeo.com/ ?ref=tw-share

14/01/16. drs. Ruud van Breda. drs. Kevin de Goede. https://vimeo.com/ ?ref=tw-share drs. Ruud van Breda drs. Kevin de Goede https://vimeo.com/144865748?ref=tw-share 1 Achtergrond als Sociaal Psycholoog Achtergrond als Sociaal Psycholoog Achtergrond als Sociaal Psycholoog Master Gedragbeïnvloeding

Nadere informatie

Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval?

Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval? Kunt u aangeven wat er volgens u op dit moment beter kan met betrekking tot het scheiden van huisafval? Het gaat goed in mijn buurtje. (3) Nee (2) containers bij flats sneller legen? restafval (grijze

Nadere informatie

Aan de Bak 27 september Opbrengst thematafels. Thematafel A: betalen voor restafval?

Aan de Bak 27 september Opbrengst thematafels. Thematafel A: betalen voor restafval? Aan de Bak 27 september 2017 Opbrengst thematafels Thematafel A: betalen voor restafval? Stelling A1: Het is eerlijk dat mensen die meer restafval hebben, ook meer betalen -grote gezinnen zijn de klos

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Inhoud Anders aanbieden en betalen voor uw restafval... 1 Waarom betaal ik vanaf 1 maart op een andere manier voor het aanbieden van restafval?..

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

Veelgestelde vragen: Anders betalen voor uw restafval Nijmegen

Veelgestelde vragen: Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Veelgestelde vragen: Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Inhoud 1. Anders betalen voor restafval... 2 Waarom betaal ik vanaf 1 maart op een andere manier voor mijn restafval?... 2 Voor wie verandert

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020

Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Veelgestelde vragen Restafvalsysteem in 2020 Vanaf 1 januari 2020 gaan we over op een andere manier van het inzamelen van ons restafval. Al het herbruikbare afval (grondstoffen noemen we dat) blijft de

Nadere informatie

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem

Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem Zwerfvuil in de gemeente Tiel: een analyse van het probleem De gemeente Tiel krijgt uit een landelijk afvalfonds jaarlijks circa 50.000 om extra maatregelen te nemen ter voorkoming van zwerfvuil. Dit geld

Nadere informatie

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw,

ieldrop-mierlo behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste meneer, mevrouw, ieldrop-mierlo uw brief ons behandeld Richard van der Krieken doorkiesnr. (040) 289 37 50 Geldrop 4 december 2006 onderwerp Enquête Beste mer, mevrouw, Momenteel onderzoeken wij de uitvoering en waardering

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Peiling scheidingsbereidheid Nederlanders

Peiling scheidingsbereidheid Nederlanders NVRD Rapport mei/juni 2018 Peiling scheidingsbereidheid Nederlanders In zes jaar tijd is de bereidheid van de Nederlanders om afval gescheiden aan te bieden sterk toegenomen. Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Menukaart. Participatie op het gebied van zwerfafval stimuleren en vasthouden

Menukaart. Participatie op het gebied van zwerfafval stimuleren en vasthouden Menukaart Participatie op het gebied van zwerfafval stimuleren en vasthouden December 2015 Over Dijksterhuis & van Baaren Prof. dr. Rick van Baaren en prof. dr. Ap Dijksterhuis werken aan de Radboud Universiteit

Nadere informatie

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA

De tussenstand VOLG DE WEDSTRIJD VIA LES 2 De tussenstand Wat gaan we doen vandaag? MEER LEREN OVER TEXTIELAFVAL KENNISMAKEN MET VERSCHILLENDE SOORTEN TEXTIEL EEN EIGEN KWARTETSPEL MAKEN (EN ZO BONUSPUNTEN VERDIENEN VOOR AFVAL THE GAME!)

Nadere informatie

Antwoordkaart Denkopdrachten.

Antwoordkaart Denkopdrachten. Antwoordkaart Denkopdrachten. voor de leerling groep 5 8 Letter: Opdracht 1. Omcirkel het stukje afval en trek een lijn naar de tijd die het duurt vóór het afval is vergaan. Opdracht 2. Opdracht A. Omcirkel

Nadere informatie

Menukaart schoon evenement

Menukaart schoon evenement Een schoon en opgeruimd evenement? Dat kan! Deze menukaart helpt je met praktische tips en ideeën. Ook vind je allerlei gratis tools die je kunt bestellen om je evenement mooi schoon te houden. Voorbereiding:

Nadere informatie

SCHOON GENOEG van ZWERFAFVAL? Een lespakket voor groep 5 & 6

SCHOON GENOEG van ZWERFAFVAL? Een lespakket voor groep 5 & 6 SCHOON GENOEG van ZWERFAFVAL? Een lespakket voor groep 5 & 6 LES 1 Opdracht 1 - Mindmap (5 minuten) Maak een mindmap over zwerfafval Potlood & papier zwerfafval LES 1 Rommel in Rotjeknor 2 Les 1 Opdracht

Nadere informatie

GEDRAGSVERANDERING DOOR AANDACHT EN EENVOUD. Drs. Johnny Buivenga

GEDRAGSVERANDERING DOOR AANDACHT EN EENVOUD. Drs. Johnny Buivenga GEDRAGSVERANDERING DOOR AANDACHT EN EENVOUD Drs. Johnny Buivenga STA ME BIJ GEDRAGPSYCHOLOOG Prof. dr. Ap Dijksterhuis Prof. dr. Rick van Baaren STRAKS Inzicht in gedrag Het gaat makkelijk mis Makkelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage:

Inhoudsopgave. Bijlage: Inhoudsopgave Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie AfvalVLOG... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten... 4. Klassenwerk Mindmappen

Nadere informatie

Model afvalstoffenverordening VNG 2015. Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist?

Model afvalstoffenverordening VNG 2015. Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist? Model afvalstoffenverordening VNG 2015 Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist? Waarom regels door gemeente? Gemeente heeft plicht huishoudelijk afval inzamelen o.g.v. Wet milieubeheer

Nadere informatie

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING

Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Uw afval verdient beter OPINIE INWONERS PAPENDRECHT OVER VERANDERING IN AFVALINZAMELING Inhoud 1. Conclusies 2. Opinie over afvalscheiding 3. Voorkeur bewoners laagbouw 4. Voorkeur bewoners hoogbouw 5.

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden. Als je nee zegt, is het zinvol na te gaan waar

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Twee belangrijke wijzigingen per maart!

Twee belangrijke wijzigingen per maart! Twee belangrijke wijzigingen per maart! Storten 30 liter zak restafval voor iedereen mogelijk! PMD-zakken: elke week op woensdag opgehaald (start: woensdag 2 maart) Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners

Nadere informatie

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN 1. Ben ik verplicht om afval te scheiden? Het is aan u of u uw afval wilt scheiden of niet. Wij stimuleren het als gemeente uiteraard wel,

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 7-9 JAAR INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

Advies Kinderraad over plastic soep

Advies Kinderraad over plastic soep Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Advies Kinderraad over plastic soep Programma Openbare Ruimte BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Tijdens de raadsvergadering van 29 april 2017

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Hoofdstuk 14. Afval en milieu

Hoofdstuk 14. Afval en milieu Hoofdstuk 14. Afval en milieu Samenvatting Negen op de tien Leidenaren is bekend met de kringloopwinkel Het Warenhuis en 36% heeft de winkel het afgelopen jaar bezocht. Na een stijging in de jaren 2001

Nadere informatie

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11

SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE WERKPLEZIER SPEL - Bladzijde 1 / 11 SPEELWIJZE Werkplezier Spel Heb je plezier in je werk? Dat is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Is je antwoord ja, dan is de kunst dit zo te houden.

Nadere informatie

Schoon belonen Campagne module sportclubs

Schoon belonen Campagne module sportclubs Schoon belonen Campagne module sportclubs Kennis bijeenkomst gemeenten 15 september 2016 Waarom een module sportclubs - Sportclubs zijn anders dan scholen - Sportclubs zijn financieel gedreven - Gemeentelijke

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef

Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Verslag klankbordgroep Noordwest afvalproef Datum 11 februari 2014 Onderwerp Het Nieuwe Inzamelen in Noordwest 1. Kennismaking 2. Toelichting gemeente Zie meegestuurde presentatie 3. Vragen aan u Houdt

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje Les 1: Een verklarende tekst schrijven Wat ga je schrijven: een verklarende tekst 1. Bekijk het filmpje van Nieuwsbegrip. Praat erover met je schrijfmaatje of met de klas. - Wat is plastic soep? - Wat

Nadere informatie

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1)

ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER. titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) ANTWOORDMODEL LESBRIEF IKCIRCULEER titel: Plastic soep. Dat eet je niet! Antwoordmodel opdracht A (T1) 1. Waarom vindt Peter plastic soep zo n goede naam voor het plastic afval in de oceanen? Noteer 2

Nadere informatie

Afvalscheiding in Sliedrecht

Afvalscheiding in Sliedrecht Afvalscheiding in Sliedrecht Bewonerspanel Sliedrecht Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente Sliedrecht is bezig met het opstellen van een afvalbeleidsplan. Een belangrijk aspect daarbij

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Ondernemers op het strand: Paviljoens

Ondernemers op het strand: Paviljoens Ondernemers op het strand: Paviljoens Gebruik zo min mogelijk wegwerpmateriaal. Probeer het gebruik van plastic servies, bestek of verpakkingen te vermijden. Denk aan alternatieve materialen als hout of

Nadere informatie

Woon- en leefregels Eengezinswoningen

Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de Woningcorporatie, de Gemeente en de bewoners

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015

Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 Afvalscheiding nu en in de toekomst Onderzoek en Informatie, mei 2015 100% afval scheiden = 0 kg restafval! Dat is het doel waar Breda naar streeft. De gemeente onderschrijft daarmee het landelijk actieplan

Nadere informatie

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval

Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Het nieuwe inzamelen: de rest is afval Beste bewoner(s) van de Werven, Elk huishouden, groot of klein, produceert afval. Wij gooien allemaal etensresten, oud papier, lege flessen en nog veel meer weg.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing

Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing Veelgestelde vragen afvalstoffenheffing Wat houdt de nieuwe manier van afvalstoffenheffing in? In de kern komt het er op neer dat ieder huishouden betaalt voor de hoeveelheid restafval die het aanbiedt.

Nadere informatie

Filipijnen - Flessenactie

Filipijnen - Flessenactie Filipijnen - Flessenactie De kinderen van groep 8 hebben lege flessen ingezameld naar aanleiding van de orkaan op de Filipijnen. Een paar weken terug gingen wij flessen op halen voor de Filepijnen. Toen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken

Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken Auditieve oefeningen bij het thema: afval en schoonmaken Boek van de week: 1; Lotta ruimt op; Diane Put 2;De vuilnisman; Liesbet Slegers 3;Anna ruimt op 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende

Nadere informatie

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015

Informatiefolder Speciaal voor hoogbouwbewoners december 2015 Het gaat beginnen! Per 1 januari 2016 gaat u betalen per keer dat u gebruik maakt van de brengcontainer. Dit is een ondergrondse of bovengrondse container waar u uw afval naartoe brengt en meerdere huishoudens

Nadere informatie

Netheidsverantwoordelijke

Netheidsverantwoordelijke Netheidsverantwoordelijke Infobrochure Dienst leefomgeving Tel.: 053 640 653 leefomgeving@denderleeuw.be 1. Waarom het project netheidsverantwoordelijken? Een buurt die er niet proper bij ligt zorgt voor

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal

Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal Inhoud Veelgestelde vragen anders afval inzamelen in Berg en Dal... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Berg en Dal voor anders afval inzamelen?...

Nadere informatie

Amsterdammers. December 2009 Susanne van den Buuse

Amsterdammers. December 2009 Susanne van den Buuse Afvalscheiding onder Amsterdammers December 2009 Susanne van den Buuse Inleiding In Nederland wordt veel gedaan om de afvalstroom zo klein mogelijk te houden. Een belangrijke manier om dit te bereiken,

Nadere informatie

Trash Hunten met de klas

Trash Hunten met de klas Trash Hunten met de klas Plastic hoort absoluut niet thuis in zee en heeft grote gevolgen voor mens en dier. De Plastic Soup Foundation wil voorkomen dat er plastic in het water terecht komt. Aanpakken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen

Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Veelgestelde vragen Anders betalen voor uw restafval Nijmegen Inhoud Anders aanbieden en betalen voor uw restafval... 1 Waarom betaalt u vanaf 1 maart op een andere manier voor het aanbieden van restafval?...

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje

Wat ga je schrijven: een verklarende tekst. Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje Les 1: Een verklarende tekst schrijven Wat ga je schrijven: een verklarende tekst 1. Bekijk het filmpje van Nieuwsbegrip. Praat erover met je schrijfmaatje of met de klas. - Wat is plastic soep? - Wat

Nadere informatie

ontwerpdocumentatie doelgroep

ontwerpdocumentatie doelgroep De ontwerpdocumentatie voor een game bevat de volgende onderdelen met bijbehorende uitwerking. Sommige onderdelen kunnen (deels) niet relevant zijn, in dat geval geef je aan waarom dat stuk niet relevant

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016

Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Uitgevoerd door Dimensus Afvalinzameling Renswoude 2016 Onderzoeksbeschrijving In 2016 is een enquête gehouden onder de inwoners van de gemeente Renswoude over de inzameling en scheiding van afval. De

Nadere informatie

KLEERKAST. overvloed/verpilling

KLEERKAST. overvloed/verpilling 1 KLEERKAST overvloed/verpilling Door je oude kleding aan een goed doel zoals WMH te schenken, komt het nog ten goede aan mensen uit de Derde of Vierde Wereld. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet erg

Nadere informatie

1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk) Opschoondag 50% 4 40% 3 30% 2 20% 1 10% 0% 1. Wat doet u als u in uw straat of in uw buurt rommel ziet liggen? (meerdere antwoorden mogelijk) 28% In onze buurt ligt (bijna) nooit rommel 3 Ik erger me hier

Nadere informatie

Waarom gaan we op Trashure Hunt en wat is het?

Waarom gaan we op Trashure Hunt en wat is het? Waarom gaan we op Trashure Hunt en wat is het? We leren allemaal dat we geen afval mogen maken. We houden onze huizen en onze tuinen schoon en proberen onze buurten mooi te houden. Maar helaas zie je nog

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens BIJLAGE 2, nr. 248011 Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk. juni 2017

Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk. juni 2017 Flitspeiling Scheiden van plastic, blik en pak Gemeente Beverwijk juni 2017 1. Aanpak Verspreid via Facebookadvertentie Facebook als voertuig Aanpak Dataverzameling: Facebookadvertentie Veldwerk: mei,

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Priklied 1 Snoeppapiertjes, lege zakjes. Snackservetjes, plastic bakjes. Oude zakjes van de thee. Weg ermee! tekst: Marian van

Nadere informatie

Glasvanger. Opdracht van poppodium 013 Glasvanger

Glasvanger. Opdracht van poppodium 013 Glasvanger Glasvanger Live concerten, dance- en clubavonden, non-pop programmering en activiteiten gericht op beginnende muzikanten: het unieke 013 in het hart van Tilburg is hét podium voor pop- en dancecultuur.

Nadere informatie

VELDINSTRUCTIES VOOR HET OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL IN BUREN

VELDINSTRUCTIES VOOR HET OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL IN BUREN VELDINSTRUCTIES VOOR HET OPRUIMEN VAN ZWERFAFVAL IN BUREN Bedankt! Allereerst hartelijk dank dat u zich inzet voor het opruimen van de kernen van de gemeente Buren. U gaat vier keer per jaar (vlak na nieuwjaar-,

Nadere informatie

LIBERO AANKOOP ONTBINDENDE VOORWAARDEN

LIBERO AANKOOP ONTBINDENDE VOORWAARDEN LIBERO AANKOOP ONTBINDENDE VOORWAARDEN 1 Jij wilt toch ook geen risico s lopen? Als jij de woning van je dromen hebt gevonden dan wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk kopen. Maar wel voor

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

Deze handleiding is onderdeel van de regionale zwerfafvalproject Schoon Zeeland.

Deze handleiding is onderdeel van de regionale zwerfafvalproject Schoon Zeeland. Deze handleiding is onderdeel van de regionale zwerfafvalproject Schoon Zeeland. Samengesteld door het Kernteam Scholen in samenwerking met Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek. De lessuggesties

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere

Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere Aanpak partcipatie zwerfafval Gemeente Almere datum 26 augustus 2013 aan Herman Gabriël Gemeente Almere van Brenda Boerema Ingenieursbureau Oranjewoud project Participatie zwerfafval projectnummer 234226.37

Nadere informatie

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP

ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP GROEP 5 T/M 8 ZWERFAFVAL EN PLASTIC SOEP Kom in actie met de klas Foto: Victor Andronache via Flickr DIA 1 Doel van deze les Je leert wat zwerfafval en plastic soep zijn en welke problemen hierdoor ontstaan.

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Situatie en centrale vraagstelling. Resultaten. Bijlagen Onderzoeksverantwoording

Inhoudsopgave. Situatie en centrale vraagstelling. Resultaten. Bijlagen Onderzoeksverantwoording Rapport HEDRA 1-meting 06 april 2017 Inhoudsopgave Situatie en centrale vraagstelling Resultaten Bijlagen Onderzoeksverantwoording Tessa Dahlmans Consultant 033 330 3110 tessa.dahlmans@samr.nl Lisanne

Nadere informatie

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten

Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten Inhoud Veelgestelde vragen omgekeerd inzamelen in Druten... 1 1. Algemeen... 2 Waarom kiest de gemeente Druten voor omgekeerd inzamelen?... 2 Waarom wordt

Nadere informatie

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens

Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens Afvalenquête gemeente Elburg en gemeente Oldebroek Analyse van de gegevens April 2016 Gemeente Elburg Gemeente Oldebroek Inhoudsopgave Deel 1. Inleiding 3 Deel 2. Motivatie afval scheiden 4 Deel 3. Afval

Nadere informatie

LESPAKKET E-WASTE RACE

LESPAKKET E-WASTE RACE LESPAKKET E-WASTE RACE VOORWOORD Informatie voor leerkracht De E-waste race richt zich op bewustwording over elektronisch afval en de impact hiervan op mens en milieu. Enerzijds bieden we een gastles en

Nadere informatie

Plenaire Presentaties: Beleidslijnen afvalscheiding en - preventie en educatie op scholen. Door: Esther Veenendaal, Rijkswaterstaat

Plenaire Presentaties: Beleidslijnen afvalscheiding en - preventie en educatie op scholen. Door: Esther Veenendaal, Rijkswaterstaat Verslag Inspiratiebijeenkomst 2 november 2016: Hoe worden we een afvalvrije school Op 2 november vond de Inspiratiebijeenkomst Hoe worden we een afvalvrije school plaats. Aanleiding van de bijeenkomst

Nadere informatie

Een poster voor een goed doel maken

Een poster voor een goed doel maken Een poster voor een goed doel maken Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Een reclameposter voor maken voor een zelfbedacht goed doel. instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kunnen

Nadere informatie

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat.

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. Overlast Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. De tv staat te hard, de vuilniszakken blijven te lang liggen, de takken in de tuin hangen over Toch is er een groot verschil tussen ergens last

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 4-5-6

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 4-5-6 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 4-5-6 1 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Samen de buurt mooier maken!

Samen de buurt mooier maken! Samen de buurt mooier maken! Samen de buurt mooier maken Samen voor een groene en leefbare buurt! Groen frist de wijk op en zorgt ervoor dat iedereen prettiger woont. Het is ook nog eens goed voor het

Nadere informatie

Prettig wonen? 64% van de deelnemers aan het onderzoek is het eens met de stelling De buurt waarin ik woon is een fijne buurt. helemaal mee oneens

Prettig wonen? 64% van de deelnemers aan het onderzoek is het eens met de stelling De buurt waarin ik woon is een fijne buurt. helemaal mee oneens Uitkomsten onderzoek Leefbaarheid Toen wij vorig ar aan de deelnemers van het MitrosPanel vroegen over welke onderwerpen zij graag hun mening willen geven, zijn er vooral zaken genoemd die te maken hebben

Nadere informatie