voorzitter NOREA Adri de Bruijn NIVRA-NOREA-aanpak privacy-certificering privacy-audit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voorzitter NOREA Adri de Bruijn NIVRA-NOREA-aanpak privacy-certificering privacy-audit"

Transcriptie

1 Adri de Bruijn voorzitter NOREA NIVRA-NOREA-aanpak privacy-audit privacy-certificering Platform Informatiebeveiliging, 13 april 25

2 Nr Waarom een privacy-certificaat? Reden % Het aantoonbaar voldoen aan de wet 85 Voorkomen imago schade 7 Inzicht in beveiliging voor derden 64 Inzicht in beveiliging voor medewerkers 61 Naamsbekendheid/reputatie verbeteren 53 Voorkomen schadeclaims 49 Voorkomen rechtzaken 49 Nieuwe klanten winnen 42 Klanten binden 39 Voorkomen van boetes 39

3 Waarom een privacy-certificaat? Signalen vanuit stakeholders - eisen : nee: 79% - verwachting : nee: 7% Minder snel onderzoek door CBP reden om te doen: 24 %

4 wetgever Wet bescherming persoonsgegevens handhaving feitenonderzoek verantwoordelijke interventie Raamwerk + handreiking onderzoek Samenhang Accreditatie-instellingen Audit-organisaties Privacy-auditor certificering

5 De invulling door Nivra/Norea Raamwerk Privacy- Audit Accreditatie-instellingen Audit-organisaties Koninklijk NIVRA NOREA Richtlijn privacy-audit (ontwerp) Privacy-audit Privacy-auditor certificering Handreiking bij Raamwerk

6 Accreditatie-instellingen Samenwerking beroepsorganisaties Koninklijk Nederlands Instituut van Register accountants (NIVRA) Nederlandse Orde van Register EDP-auditors (NOREA)

7 Eisen accreditatie-instelling Belang Eisen aan accreditatie-instelling CI heeft geheimhoudingsverplichting CI is volledig onafhankelijk CI is volledig onpartijdig CI is door het CBP erkend CI is gehouden aan gedrags- en beroepsregels CI is onderworpen aan een vorm van kwaliteitstoezicht CI is een gerenommeerde organisatie CI is onderworpen aan tuchtrecht Groot (%) 78,8 66,7 66,7 69,7 45,5 36,4 51,5 3,3 Normaal (%) 18,2 27,3 24,2 27,3 48,5 51,5 24,2 42,4 Niet echt (%), 3, 6,1 3, 3, 12,1 21,2 24,2 Niet (%) 3, 3, 3,, 3,, 3,1 3,1

8 De invulling door Nivra/Norea Raamwerk Privacy- Audit Accreditatie-instellingen Audit-organisaties Koninklijk NIVRA NOREA Richtlijn privacy-audit (ontwerp) Privacy-audit Privacy-auditor certificering Handreiking bij Raamwerk

9 Richtlijn Privacy-audit Richtlijn voor de RA s en RE s die deze opdrachten uitvoeren Gebaseerd op internationale standaarden Aanvullend op de reeds geldende beroepsregels (onafhankelijkheid, deskundigheid, tuchtrecht, etc.)

10 Richtlijn privacy-audit Doelstelling & afbakening opdracht - per melding Deskundigheid conform de normale regels Opdrachtaanvaarding wat als FG opdrachtgever is

11 Richtlijn privacy-audit Beoordeling Opzet, bestaan en werking Opzet & uitvoering werkzaamheden mate van zekerheid Rapportage mededeling prospectief element

12 Opzet, bestaan, werking Reikwijdte Profit / Non-profit organisatie Non profit (22) Profit (11) Opzet (%), 18,2 Opzet Bestaan (%) 22,7 45,5 Opzet Bestaan Werkin g (%) 77,3 36,4 Anders (%),,

13 Geldigheidsduur certificaat Verwachte geldigheidsduur Privacycertificaat % Het certificaat is een jaar geldig. Daarna moet opnieuw een privacy-audit plaatsvinden (hercertificering). 3, Het certificaat is twee jaar geldig. Na een jaar moet een tussentijdse herbeoordeling plaatsvinden om het certificaat te mogen behouden en iedere twee jaar moet een hercertificering plaatsvinden. 18,2 Het certificaat is drie jaar geldig. Ieder jaar moet een herbeoordeling plaatsvinden om het certificaat te mogen behouden en na drie jaar moet een hercertificering plaatsvinden. 63,6 Het certificaat wordt eenmalig afgegeven en is onbeperkt geldig. 6,1 Anders. 9,1

14 En dat mag kosten Verschil kostenindicatie profit versus non-profit (in Euros) < > 1. Anders Niet bekend Profit (%) 81,8 9,1 9,1 Nonprofit (%) 52,4 19 4,8 23,8 Eerder onderzoek overwogen? Nee (54%) 76,5 5,9 17,6 Ja, intern (36%) ,3 8,3 8,4 Ja, extern (1%) 33,3 33,3 33,4

15 De invulling door Nivra/Norea Raamwerk Privacy- Audit Accreditatie-instellingen Audit-organisaties Koninklijk NIVRA NOREA Richtlijn privacy-audit (ontwerp) Privacy-audit Privacy-auditor certificering Handreiking bij Raamwerk

16 Handreiking Privacy-audit Contouren voor Compliance Handreiking Privacy-audit (concept) CBP in samenwerking met NIVRA/NOREA Handreiking voor auditors/interne evaluaties Verdieping Raamwerk Privacy-audit Op basis diverse pilots

17 Handreiking Privacy audit Onderverdeling naar non conformiteiten deficienties incidenten Weging op basis risico-klassen A&V 23 Professioneel oordeel auditor

18 Definities Non-conformiteit een structurele (stelselmatige), materiële tekortkoming ten opzichte van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving c.q. de daarvan afgeleide gedragscodes waardoor de bescherming van de persoonsgegevens van een of meer betrokkene(n) in ernstige mate is of kan worden geschaad. Deficiëntie een structurele (stelselmatige), niet-materiële tekortkoming ten opzichte van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving c.q. de daarvan afgeleide gedragscodes waardoor de bescherming van persoonsgegevens van een of meer betrokkene(n) niet in ernstige mate is of kan worden geschaad. Incident een incidentele, niet-materiële tekortkoming ten opzichte van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving c.q. de daarvan afgeleide gedragscode waardoor de bescherming van persoonsgegevens van een of meer betrokkene(n) niet in ernstige mate is of kan worden geschaad.

19 1 I 2 DeficiÎ ntie II 4 Schema punten Incident Punten per risicoklasse III I II III

20 Voorbeeld V7: non conformiteiten De verantwoordelijke heeft geen goedgekeurd lang termijn beveiligingsbeleid, dan wel in dit beleid is geen expliciete aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens. De verantwoordelijke vertaalt het beveiligingsbeleid niet regelmatig in geactualiseerde beveiligingsplannen. De implementatie van het stelsel van procedures en maatregelen door de verantwoordelijke spoort niet met het beveiligingsplan. Door de verantwoordelijke is in onvoldoende mate de afweging gemaakt tussen het nemen van technische (Privacy-Enhancing Technologies) en organisatorische maatregelen. Er is niet voorzien in een duidelijke functiescheiding tussen de uitvoering van taken en de controle daarop. De werknemers zijn zich niet bewust van hun taak beveiligingsincidenten aan de verantwoordelijke te melden. Van nieuwe werknemers wordt onvoldoende vastgesteld of zij van onbesproken gedrag zijn.

21 Voorbeeld V7: deficientie/incident Deficiënties en Incidenten Het beleid zoals dat door de verantwoordelijke is vastgesteld bevat onjuistheden en tekortkomingen die in onvoldoende mate rekening houden met de vastgestelde risicoklasse; Het beveiligingsbeleid houdt in onvoldoende mate rekening met het feit dat een deel van de verwerking van persoonsgegevens zich buiten het ICT-domein bevindt;

22 Vervolgstappen Afronden Richtlijn Formuleren oordeel/mededeling Ontwikkeling logo Onderzoek naar oordelen voor Bewerkers Kleinere organisaties

23 De invulling door Nivra/Norea Raamwerk Privacy- Audit Accreditatie-instellingen Audit-organisaties Koninklijk NIVRA NOREA Richtlijn privacy-audit (ontwerp) Privacy-audit Privacy-auditor certificering Handreiking bij Raamwerk

Inleiding 1 4 3. Begrippen en definities 5 3. Doelstellingen van een privacy-audit 6 7 4. Opdrachtaanvaarding 8 9 4

Inleiding 1 4 3. Begrippen en definities 5 3. Doelstellingen van een privacy-audit 6 7 4. Opdrachtaanvaarding 8 9 4 Inhoudsopgave Paragraaf Pagina 2 Inleiding 1 4 3 Begrippen en definities 5 3 Doelstellingen van een privacy-audit 6 7 4 Opdrachtaanvaarding 8 9 4 Deskundigheidseisen en het gebruik maken van deskundigen

Nadere informatie

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Overzicht van de Zelfreguleringsproducten

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Overzicht van de Zelfreguleringsproducten CONTOUREN voor COMPLIANCE Overzicht van de Zelfreguleringsproducten College bescherming persoonsgegevens 24 mei 2005 0 Inhoudsopgave 0 Inhoudsopgave... 2 1 Toezicht en zelfregulering... 3 1.1 Zelfregulering...

Nadere informatie

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Handreiking bij het Raamwerk Privacy Audit

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Handreiking bij het Raamwerk Privacy Audit CONTOUREN voor COMPLIANCE Handreiking bij het Raamwerk Privacy Audit Samengesteld en gepubliceerd door: College bescherming persoonsgegevens in samenwerking met: Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants

Nadere informatie

Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004

Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004 Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004 G.W. van Blarkom RE privacy auditor bij het College bescherming persoonsgegevens. Inleiding

Nadere informatie

Ontwikkelingen inzake Privacy-audits, keurmerken, eherkenning en DigiD-assessments. de beroepsorganisatie van IT-auditors

Ontwikkelingen inzake Privacy-audits, keurmerken, eherkenning en DigiD-assessments. de beroepsorganisatie van IT-auditors Ontwikkelingen inzake Privacy-audits, keurmerken, eherkenning en DigiD-assessments 1 Privacy Audit Proof (NIVRA/NOREA keurmerk) 2 Privacy Audit Proof (NIVRA/NOREA keurmerk) Kenmerken: Assurance-rapport

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

Onderstand treft u de reactie aan van het NGFG op de Handreiking Raamwerk Privacy Audit.

Onderstand treft u de reactie aan van het NGFG op de Handreiking Raamwerk Privacy Audit. Aan het College bescherming persoonsgegevens Betreft: reactie op Handreiking Raamwerk Privacy Audit Datum : 10 mei 2005 Geacht College, Onderstand treft u de reactie aan van het NGFG op de Handreiking

Nadere informatie

Verantwoordingsrichtlijn

Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn t.b.v. de edp-audit voor de beveiliging van Suwinet. Door Jan Breeman BKWI Verantwoordingsrichtlijn Verantwoording over de beveiliging van Suwinet De Regeling

Nadere informatie

De Wbp en personeelsverwerkingen

De Wbp en personeelsverwerkingen 34 de EDP-Auditor nummer 4 2005 De Wbp en personeelsverwerkingen Een ondergeschoven kindje bij compliance onderzoeken Jeroen van Puijenbroek In Nederland is de bescherming van persoonsgegevens sinds 1

Nadere informatie

MKB Cloudpartner Informatie TPM & ISAE 3402 2016

MKB Cloudpartner Informatie TPM & ISAE 3402 2016 Third Party Memorandum (TPM) Een Derde verklaring of Third Party Mededeling (TPM) is een verklaring die afgegeven wordt door een onafhankelijk audit partij over de kwaliteit van een ICT-dienstverlening

Nadere informatie

Privacy by Design & Privacy Auditing

Privacy by Design & Privacy Auditing Privacy by Design & Privacy Auditing NBIC Ronald Koorn, 12 april 2013 Agenda 1. Privacy-ontwikkelingen 2. Uitkomsten KPMG privacy survey 3. Privacy by Design 4. Privacy Auditing 2 Vrijstellingen Schema

Nadere informatie

B4 Reglement Kwaliteitsonderzoek NOREA (RKON) Preambule

B4 Reglement Kwaliteitsonderzoek NOREA (RKON) Preambule Preambule Een hoofddoel van NOREA is: het bevorderen van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door de leden, voor zover deze beroepsuitoefening binnen het vakgebied, IT-auditing, valt of daaraan raakt

Nadere informatie

Artikel 1: Definities. Bewerkersovereenkomst VO-digitaal N.V. Overwegen het volgende: Komen het volgende overeen: Partijen:

Artikel 1: Definities. Bewerkersovereenkomst VO-digitaal N.V. Overwegen het volgende: Komen het volgende overeen: Partijen: Partijen: 1 Het bevoegd gezag van de school, geregistreerd onder een BRIN-nummer bij de Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, hierna te noemen: Onderwijsinstelling. en 2 de naamloze

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud

PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud PCSN IV Procedures van Certificering Inhoud 1 Bereik... 2 2 Definities... 2 3 Kwalificaties van de certificerende instelling... 2 3.1 Accreditatie... 2 3.2 Certificering van bosbeheer... 2 3.3 Certificering

Nadere informatie

IT-audit in vogelvlucht. Jeanot de Boer 24 april 2012

IT-audit in vogelvlucht. Jeanot de Boer 24 april 2012 IT-audit in vogelvlucht Jeanot de Boer 24 april 2012 Agenda Introductie Wat is IT-audit Hoe is IT-audit in Nederland geregeld? Het IT-audit proces Wat is de toegevoegde waarde van IT-audit Enkele praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets

de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets de Wet & het College Bescherming Persoonsgegevens Anne Smeets Parafrase op J.H. Donner Maar het kan toch niet zo zijn - want dat is de afweging die je maakt - dat je de behoefte aan privacy van velen desnoods

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Beroepsonderwijs

Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Beroepsonderwijs Bewerkersovereenkomst Noordhoff Uitgevers Beroepsonderwijs De uitgangspunten van deze Bewerkersovereenkomst sluiten aan bij de bepalingen in de Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp), en de uitgangspunten

Nadere informatie

Jacques Herman 21 februari 2013

Jacques Herman 21 februari 2013 KING bijeenkomst Audit- en Pentestpartijen Toelichting op de DigiD Rapportage template en de NOREA Handreiking DigiD ICT-beveiligingsassessments Jacques Herman 21 februari 2013 Samenvatting van de regeling

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus LV Den Haag

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus LV Den Haag POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp 2-daagse praktijktraining Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp Programma Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp De training Praktisch omgaan met Privacy & Security en het Wbp

Nadere informatie

: Privacy & informatiebeveiliging. Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie

: Privacy & informatiebeveiliging. Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie : Privacy & informatiebeveiliging Rob Stadt IT coördinator, DPO (FG) Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Deel 1 Wet en regelgeving Risicoanalyse Bepalen kwetsbaarheden en bedreigingen

Nadere informatie

Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment

Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment Handleiding uitvoering ICT-beveiligingsassessment Versie 2.1 Datum : 1 januari 2013 Status : Definitief Colofon Projectnaam : DigiD Versienummer : 2.0 Contactpersoon : Servicecentrum Logius Postbus 96810

Nadere informatie

WBP Zelfevaluatie. Privacygedragscode (VPB)

WBP Zelfevaluatie. Privacygedragscode (VPB) WBP Zelfevaluatie Privacygedragscode (VPB) April 2004 1. Inleiding In haar beschikking van 13 januari 2004 heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) verklaard dat de in de privacygedragscode

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21460 29 juli 2014 Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit,

Nadere informatie

PRIVACY EN VEILIGHEID: EEN ONLOSMAKELIJK VERBOND

PRIVACY EN VEILIGHEID: EEN ONLOSMAKELIJK VERBOND Anne-Wil Duthler Privacybescherming en informatiebeveiliging horen onlosmakelijk bij elkaar. Ze zijn bepalend voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering en informatiehuishouding van een organisatie. Het

Nadere informatie

Privacyreglement van De Zaak van Ermelo

Privacyreglement van De Zaak van Ermelo Privacyreglement van De Zaak van Ermelo ARTIKEL 1. ALGEMENE EN BEGRIPSBEPALINGEN 1.1. Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet

Nadere informatie

en alle aan haar gelieerde entiteiten, waaronder maar niet uitsluitend ESJ Accounting &

en alle aan haar gelieerde entiteiten, waaronder maar niet uitsluitend ESJ Accounting & 1. Algemeen In deze privacy voorwaarden wordt verstaan onder: 1.1 Dienstenvoorwaarden: de Dienstenvoorwaarden van Bewerker, die onverkort van toepassing zijn op iedere afspraak tussen Bewerker en Verantwoordelijke

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

PRIVACYVOORWAARDEN. 3.3 De zeggenschap over de Gegevens komt nooit bij Bewerker te rusten. Versie

PRIVACYVOORWAARDEN. 3.3 De zeggenschap over de Gegevens komt nooit bij Bewerker te rusten. Versie 1. Algemeen In deze privacyvoorwaarden wordt verstaan onder: 1.1 Algemene voorwaarden: de Algemene voorwaarden van Bewerker, die onverkort van toepassing zijn op iedere afspraak tussen Bewerker en Verantwoordelijke

Nadere informatie

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland Samenvatting Meldplicht Datalekken & Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland DISCLAIMER LET OP: Het gaat hier om een interpretatie van de omtrent de meldplicht datalekken. Deze interpretatie

Nadere informatie

NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer

NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer NTA 8120 certificaat voor veilig netbeheer Veiligheidstoezicht bij gastransport 2006; SodM wordt aangewezen als veiligheidstoezichthouder op gastransport; De Gaswet legt de netbeheerders een zorgplicht

Nadere informatie

Verantwoordingsrichtlijn

Verantwoordingsrichtlijn Verantwoordingsrichtlijn voor de edp-audit van de beveiliging van Suwinet Conceptversie 2.0 definitief Inhoudsopgave 0. Managementsamenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1. Achtergrond 5 1.2. Leeswijzer 6 1.3.

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT. de publieke uitvoerder van re-integratieactiviteiten in de Leidse regio, onderdeel van de gemeentelijke instelling DZB Leiden.

PRIVACYREGLEMENT. de publieke uitvoerder van re-integratieactiviteiten in de Leidse regio, onderdeel van de gemeentelijke instelling DZB Leiden. PRIVACYREGLEMENT Reglement betreffende de bescherming van persoonsgegevens van personen die door Re-integratie Leiden (RL) worden begeleid. De persoonsgegevens worden behandeld met inachtneming van hetgeen

Nadere informatie

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015

Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 Wat houdt informatiebeveiliging binnen bedrijven in? Bart van der Kallen, CISM Informatiebijeenkomst DrieO 6 oktober 2015 INHOUD 1) Wat is informatiebeveiliging (IB) nu eigenlijk? 2) Wat houdt IB binnen

Nadere informatie

Oordelen van en door RE s

Oordelen van en door RE s Oordelen van en door RE s Mr. Drs. Jan Roodnat RE RA Drs. Ing. P.D. Verstege RE RA Werkgroep Oordelen NOREA 14 november 2006 Overzicht presentatie Opdracht Werkgroep Oordelen NOREA Auditproces Nationale

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid De Lange (VVD) over Nederlandse patiëntgegevens in Belgische gevangenis (2016Z01580).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid De Lange (VVD) over Nederlandse patiëntgegevens in Belgische gevangenis (2016Z01580). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend

Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 16 februari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00132 Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend

Nadere informatie

Toets NEN 7510 voor FG in de zorg

Toets NEN 7510 voor FG in de zorg Toets NEN 7510 voor FG in de zorg Luuc Posthumus, FG-AMC Lid NEN normcommissie 303001 Informatiebeveiliging in de Zorg 4 november 2005 1 Het onderwerp Wat betekent NEN 7510 Achtergrond Context Inhoud voor

Nadere informatie

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Werkgroep Privacy en Testdata Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Doelstelling Werkgroep Vergroten bewustwording bij gebruik productiedata (met persoonsgegevens) voor testers en opdrachtgevers

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening NIVRA en NOvAA gebruiken de merknaam NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven

Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven versie januari 2014 LOSSE BIJLAGE 1 PROCEDURE AUDITS EN AUDITRAPPORTAGE Stichting CKB, Postbus 366, 2700 AJ Zoetermeer 1 Terminologie Met

Nadere informatie

Reglement Audit- en Risk Management Commissie

Reglement Audit- en Risk Management Commissie Reglement Audit- en Risk Management Commissie - ARUBA 2016 1. Vaststelling en reikwijdte reglement 1.1 Het Reglement Audit en Risk management commissie is een reglement als bedoeld in artikel 16 lid 4

Nadere informatie

Framework Secure Software Secure software in de strijd tegen cybercrime

Framework Secure Software Secure software in de strijd tegen cybercrime Framework Secure Software Secure software in de strijd tegen cybercrime Woensdag 8 oktober 2014 Postillion Hotel Utrecht Bunnik Fred Hendriks (directeur a.i. Secure Software Foundation) Tim Hemel (CTO

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013

info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013 info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 10 december 2013 2 Boekhouden in de cloud!! 3 Aanbod te over: 4 5 Hoe betrouwbaar en veilig is online administratieve

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V.

Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V. Reglement Auditcommissie ForFarmers N.V. 1 REGLEMENT AUDITCOMMISSIE FORFARMERS N.V. Dit document beschrijft beknopt de rol, taken, verantwoordelijkheden en organisatie van de Auditcommissie van de Raad

Nadere informatie

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging

Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties. Informatiebeveiliging Seminar Trends in Business & IT bij woningcorporaties Informatiebeveiliging Agenda Rondje verwachtingen Even voorstellen.. Informatiebeveiliging waarom? Stand van zaken bij corporaties Informatiebeveiliging

Nadere informatie

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E

Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht. 15 november Silvia Vinken CIPP/E Impact van de Europese privacy verordening ( AVG ) van Wbp naar AVG, veranderingen in vogelvlucht 15 november 2017 Silvia Vinken CIPP/E Onderwerpen De AVG in het kort Van Wbp naar AVG: wat blijft hetzelfde?

Nadere informatie

Het bestuur heeft bij de bepaling van de reikwijdte van het kwaliteitsonderzoek het volgende in overweging

Het bestuur heeft bij de bepaling van de reikwijdte van het kwaliteitsonderzoek het volgende in overweging Aan: De leden van NOREA Van: Het bestuur Datum: 21 september 2010 Betreft: Aanbieding concept Reglement Kwaliteitsonderzoek NOREA 1 Inleiding NOREA heeft onder andere ten doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening

Nadere informatie

MELDPLICHT DATALEKKEN

MELDPLICHT DATALEKKEN MELDPLICHT DATALEKKEN 2 WETSWIJZIGING Op 26 mei 2015 heeft EK wetsvoorstel voor de Wet meldplicht datalekken aangenomen. Sinds 1 januari 2016 in werking getreden: Nieuw in Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten Toelichting. Naam vragenlijst: Vertrouwelijk

Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten Toelichting. Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Vragenlijst dossieronderzoek samenstellingsopdrachten 2010 Naam vragenlijst: Vertrouwelijk Toelichting Deze vragenlijst is opgezet ten behoeve van dossieronderzoeken inzake opdrachten tot het samenstellen

Nadere informatie

IT-Assure. Zekerheid over uw IT

IT-Assure. Zekerheid over uw IT IT-Assure Zekerheid over uw IT 3 Steeds meer behoefte aan onafhankelijk oordeel over it 5 Grotere zekerheid over kwaliteit van it 6 Outsourcing Assurance 8 Project Assurance 9 IT-organisatie Assurance

Nadere informatie

NOREA Visie 2020. - Brigitte Beugelaar. 14 september 2015

NOREA Visie 2020. - Brigitte Beugelaar. 14 september 2015 NOREA Visie 2020 - Brigitte Beugelaar 14 september 2015 NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors Opgericht in 1992 1635 registerleden 253 aspirant-leden, d.w.z. in opleiding 123 geassocieerde leden,

Nadere informatie

College Kwaliteitsonderzoek JAARVERSLAG 2016

College Kwaliteitsonderzoek JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 Amsterdam, 16 mei 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. CKO en samenvatting werkzaamheden 5 3. Toelichting op de werkzaamheden CKO 6 4. Financiële aspecten kwaliteitsonderzoeken 8 5.

Nadere informatie

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR

BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR BEROEPSCODE ERKEND HYPOTHEEKADVISEUR Deze Beroepscode is van toepassing op Erkend Hypotheekadviseurs, die als zodanig zijn ingeschreven in het register van Erkend Hypotheekadviseurs, gehouden door de Stichting

Nadere informatie

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.

Cloud Computing, een inleiding. ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren. Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce. Cloud Computing, een inleiding ICT Accountancy & Financials congres 2013: Cloud computing en efactureren 10 december 2013 Jan Pasmooij RA RE RO: jan@pasmooijce.com 10 december 2013 1 Kenmerken van Cloud

Nadere informatie

De Autoriteit Persoonsgegevens en de Meldplicht datalekken. Alex Commandeur 18 mei 2016

De Autoriteit Persoonsgegevens en de Meldplicht datalekken. Alex Commandeur 18 mei 2016 De Autoriteit Persoonsgegevens en de Meldplicht datalekken Alex Commandeur 18 mei 2016 Inhoud Autoriteit Persoonsgegevens Meldplicht datalekken: Wat is een datalek? Wanneer melden? Stand van zaken Autoriteit

Nadere informatie

ICT Accountancy. Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden

ICT Accountancy. Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden ICT Accountancy Praktijkdag Webwinkels en Boekhouden Thema Betrouwbaar Administreren Misbruik Afrekensystemen Misbruik Afrekensystemen Internationaal probleem Veel oplossingsrichtingen Overleg Belastingdienst

Nadere informatie

Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei NOREA

Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei NOREA info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei 2014 - NOREA info@zeker-online.nl www.zeker-online.nl Drs L. (Bert) F.G. Tuinsma RA, voorzitter 22 mei 2014 - NOREA

Nadere informatie

Voorbeeld Incidentenregeling voor een Uitvoeringsorganisatie

Voorbeeld Incidentenregeling voor een Uitvoeringsorganisatie Voorbeeld Incidentenregeling voor een Uitvoeringsorganisatie Mei 2009 1 Incidentenregeling van Inleiding Deze Incidentenregeling geeft aan welke stappen gevolgd moeten worden

Nadere informatie

Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard

Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard Deelplan IC ICT-omgeving 2015 Gemeente Lingewaard Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6.

Nadere informatie

Format assurance over de juistheid van de collegeverklaring ENSIA 2017 van gemeente [naam gemeente]

Format assurance over de juistheid van de collegeverklaring ENSIA 2017 van gemeente [naam gemeente] Format assurance over de juistheid van de collegeverklaring ENSIA 2017 van gemeente [naam gemeente] Opdrachtbevestiging Versie [1.0] Datum [ ] Status [ ] 1 Colofon Titel Assurance over de juistheid van

Nadere informatie

Beveiliging van persoonsgegevens

Beveiliging van persoonsgegevens R e g i s t r a t i e k a m e r G.W. van Blarkom drs. J.J. Borking VOORWOORD Beveiliging van Achtergrondstudies en Verkenningen 23 G.W. van Blarkom drs. J.J. Borking Beveiliging van Achtergrondstudies

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

sociaal domein privacy impact assessment

sociaal domein privacy impact assessment compliance @ sociaal domein privacy impact assessment Matias Kruyen De urgentie Toezichtsarrangement AP significant uitgebreid Bestuursrechtelijke sancties van materieel belang Accountant materialiseert

Nadere informatie

Inleiding 1. Opdrachtaanvaarding 2 t/m 7. Planning en uitvoering professionele dienst 8 t/m 12. Dossier 13 t/m 16. Rapportage 17 t/m 20

Inleiding 1. Opdrachtaanvaarding 2 t/m 7. Planning en uitvoering professionele dienst 8 t/m 12. Dossier 13 t/m 16. Rapportage 17 t/m 20 INHOUDSOPGAVE Artikel Inleiding 1 Opdrachtaanvaarding 2 t/m 7 Planning en uitvoering professionele dienst 8 t/m 12 Dossier 13 t/m 16 Rapportage 17 t/m 20 Eindoordeel 21 t/m 24 B4.4 Vragenlijst Dossierreview

Nadere informatie

1. Hoeveel verantwoordelijken zijn er voor deze gegevensverwerking? 1 verantwoordelijke (ga naar vraag 1.3)

1. Hoeveel verantwoordelijken zijn er voor deze gegevensverwerking? 1 verantwoordelijke (ga naar vraag 1.3) Model meldingsformulier verwerking persoonsgegevens SZW. Vraag 1. Verantwoordelijke 1. Hoeveel verantwoordelijken zijn er voor deze gegevensverwerking? 1 verantwoordelijke (ga naar vraag 1.3) 1.3 De verantwoordelijke

Nadere informatie

PRIVACYBELEID. Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam

PRIVACYBELEID. Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam PRIVACYBELEID Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Documentinformatie... 2 1.1. Documentgeschiedenis... 2 2. Privacybeleid Pseudonimiseer

Nadere informatie

BABVI/U201200230 Lbr. 12/015

BABVI/U201200230 Lbr. 12/015 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft DigiD en ICT-beveiliging uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201200230 Lbr. 12/015 bijlage(n) 0 datum 07 februari

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015

Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Tijdschrift Privacy 01 Maart 2015 Adri de Bruijn (l) enjan Visser (r): "Scholen leggen veel gegevens vast. Ze doen dat overigens met de beste bedoelingen" Nulmeting privacy en informatiebeveiliging scholen

Nadere informatie

Informatie is overal: Heeft u er grip op?

Informatie is overal: Heeft u er grip op? Informatie is overal: Heeft u er grip op? Zowel implementatie als certificering Omdat onze auditors geregistreerd zijn bij de Nederlandse Orde van Register EDP-auditors (NOREA), kan Koenen en Co zowel

Nadere informatie

Bewijs van Goede Dienst: verbetering dienstverlening aan bedrijven

Bewijs van Goede Dienst: verbetering dienstverlening aan bedrijven Bewijs van Goede Dienst: verbetering dienstverlening aan bedrijven Bedrijven hebben vaak te maken met complexe gemeentelijke regelgeving. Door vertrouwen te geven aan bedrijven zijn minder regels nodig

Nadere informatie

Verantwoordingsrichtlijn GeVS. Normenkader GeVS

Verantwoordingsrichtlijn GeVS. Normenkader GeVS aangaande de Gezamenlijke elektronische Voorzieningen Suwi Normenkader GeVS aangaande de GeVS Auteur: Jan Breeman Datum document: 23 juni 2011 Versie: 2011 Status: Definitief Datum afdruk: 23 juni 2011

Nadere informatie

Het Bestuur legt deze versie voor aan de leden ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering d.d. 9 december

Het Bestuur legt deze versie voor aan de leden ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering d.d. 9 december Aan: De leden van NOREA Van: Het Bestuur Datum: 1 december 2010 Betreft: Aanbieding concept Reglement Kwaliteitsonderzoek NOREA 0 Status document Op 21 september 2010 heeft het Bestuur het concept Reglement

Nadere informatie

Certificatieschema voor het persoonscertificaat Duikploegleider: http://wetten.overheid.nl/bwbr0008587/bijlagexvib/geldigheidsdatum_07-09-2012

Certificatieschema voor het persoonscertificaat Duikploegleider: http://wetten.overheid.nl/bwbr0008587/bijlagexvib/geldigheidsdatum_07-09-2012 Subject : Persoonscertificering nieuwe stijl To : Manager Operations / Crewing / Inshore Date : 10-12-12 Allen Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat conform Europees beleid in

Nadere informatie

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom

Beleid Informatieveiligheid Gemeente 's-hertogenbosch. Definitief. s-hertogenbosch, A. Kieboom Gemeente 's-hertogenbosch Definitief s-hertogenbosch, 30-10-2015 A. Kieboom 1 Projectidentificatie Projectnaam: Status: Beleid Informatieveiligheid Definitief Documenthistorie Status Datum Versie Auteur(s)

Nadere informatie

Keurmerk Christelijke Zorg voor zzp-ers. 1. Inleiding

Keurmerk Christelijke Zorg voor zzp-ers. 1. Inleiding Keurmerk Christelijke Zorg voor zzp-ers 1. Inleiding Ontstaan Voor iedereen die zijn leven wil richten naar de Bijbel als Gods woord is het van belang dat, indien gewenst, zijn hulpverlener diezelfde waarde

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening 20 december 2010 NBA-handreiking

Nadere informatie

KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie

KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie K ruisplein 25 3 014 D B Rot terdam Postbus 8 57 3000 AW Rotterdam T 010 20 6 65 5 0 F 010 213 03 8 4 info @ kbi.nl w w w. kbi.nl KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588.

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. PRIVACYREGLEMENT Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. Met betrekking tot haar dienstverlening verklaart Edith

Nadere informatie

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016 Meldplicht datalekken Thomas van Essen 31 maart 2016 Agenda Kort juridisch kader Bespreking aandachtspunten en mogelijke valkuilen Oplossingen Datalekken (I) Antoni van Leeuwenhoek 780 patiëntgegevens

Nadere informatie

De DIfAM Werkwijze. DIfAM Certification B.V. Seinstraat 22-l 1223 DA Hilversum. Inleiding

De DIfAM Werkwijze. DIfAM Certification B.V. Seinstraat 22-l 1223 DA Hilversum. Inleiding DIfAM Certification B.V. Seinstraat 22-l 1223 DA Hilversum De DIfAM Werkwijze Inleiding DIfAM Certification BV. is zich bewust van het feit dat transparantie een belangrijke bijdrage levert aan vertrouwen

Nadere informatie

Openheid versus Informatiebeveiliging. Klik om tekst toe te voegen Kaj Siekman, CISO, Utrecht

Openheid versus Informatiebeveiliging. Klik om tekst toe te voegen Kaj Siekman, CISO, Utrecht Openheid versus Informatiebeveiliging Klik om tekst toe te voegen Kaj Siekman, CISO, Utrecht k.siekman@utrecht.nl - Waarde van informatie Risico's digitaal werken Maatregelen digitaal werken Data is het

Nadere informatie

c) persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon;

c) persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; Privacyreglement ArboVitale ArboVitale vindt het belangrijk dat u uitleg krijgt over hoe ArboVitale persoonsgegevens beschermt en hoe onze medewerkers om gaan met privacygevoelige informatie. Paragraaf

Nadere informatie

Privacy Audit Fundamentals

Privacy Audit Fundamentals Privacy Audit Fundamentals Herken en analyseer de impact van Privacy op uw organisatie en breng uw audit naar een hoger niveau Privacy audit: Alle need-to-know privacy regels De invloed van privacy regels

Nadere informatie

Gedragscode Noloc Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels.

Gedragscode Noloc Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels. Gedragscode Noloc Het Noloc-lid volgt bij zijn 1 beroepsuitoefening de volgende gedragsregels: 1. Algemeen 1.1. Het lid onderwerpt zich aan de in deze gedragscode vastgestelde regels. 1.2. Het lid richt

Nadere informatie

Richtlijnen NOREA en NIVRA. Aanvullend, overeenkomstig of tegenstrijdig?

Richtlijnen NOREA en NIVRA. Aanvullend, overeenkomstig of tegenstrijdig? Richtlijnen NOREA en NIVRA Aanvullend, overeenkomstig of tegenstrijdig? Scriptie voor de Postgraduate IT Audit Opleiding Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vrije Universiteit Amsterdam

Nadere informatie

Veiligheidsladder ProRail

Veiligheidsladder ProRail Welkom Veiligheidsladder ProRail NVVK Veiligheidscongres 2015 Eigenaar: Dieter van Delft 31 maart 2015 Status: Definitief Vooraf 18-10-2014 de Volkskrant Veiligheidsladder ProRail 2 Agenda Aanleiding en

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

WIJZIGINGSBLAD BRL 1332 Het thermisch isoleren met een in situ spraysysteem van polyurethaanschuim. Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29

WIJZIGINGSBLAD BRL 1332 Het thermisch isoleren met een in situ spraysysteem van polyurethaanschuim. Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29 Pagina 1 van 5 d.d. 2015-07-29 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 1332 d.d. 2013-01-02. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen Na-Isolatie d.d. 01-07-2015.

Nadere informatie

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties

Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties www.pwc.nl/privacy Privacy Governance onderzoek Volwassenheid van privacybeheersing binnen Nederlandse organisaties PwC Nederland januari 2016 Introductie Management Samenvatting Resultaten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst GBA tussen enerzijds de gemeente Simpelveld en anderzijds <Leverancier>

Bewerkersovereenkomst GBA tussen enerzijds de gemeente Simpelveld en anderzijds <Leverancier> Bewerkersovereenkomst GBA tussen enerzijds de gemeente Simpelveld en anderzijds Plaats : Organisatie : Datum : Status : Definitief Versie : 1.0 1 De ondergetekenden:

Nadere informatie

Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs

Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs Certificatieproces Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs I. Inleiding De Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs is ontwikkeld door de Beheergroep KSO en intern getoetst op compatibiliteit met ISO 9001:2008. Echter,

Nadere informatie