Privacy in de afvalbranche

Save this PDF as:
Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Privacy in de afvalbranche"

Transcriptie

1 Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017

2 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming Risico s Verantwoordelijke en bewerker Doel, doelbinding en grondslag Verantwoordingsplicht en documentatieplicht Informatieplicht Beveiliging Meldplicht datalekken Eerste stappen naar privacy compliance Contactgegevens 2

3 Privacyregelgeving Nederland Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bijzondere wetten Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing vanaf 25 mei

4 Persoonsgegeven en verwerking Ruime begrippen Persoonsgegeven(art. 1 sub a Wbp 4 sub 1 AVG) alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon Verwerking (art. 1 sub b Wbp 4 sub 2 AVG) elke handeling met betrekking tot persoonsgegevens 4

5 Algemene Verordening Gegevensbescherming Belangrijkste aandachtspunten Verantwoordingsplicht en documentatieplicht Doel, doelbinding en wettelijke grondslag Functionaris voor de gegevensbescherming (FG) Beveiliging en meldplicht datalekken Afspraken met dienstverleners (bewerkers) Transparantie en informatieplicht Rechten van betrokkenen Doorgifte naar landen buiten de EU Handhaving en boetes 5

6 Risico s Nu en vanaf mei 2018 Sancties Wbp: Bestuursdwang of bestuurlijke boete Bestuurdersaansprakelijkheid Civiele aansprakelijkheid Boete oplopend tot Strafrechtelijke boete of gevangenisstraf Hoogte boete onder de AVG: Oplopend tot Reputatieschade 6

7 Verantwoordelijke - bewerker Rolverdeling en verdeling risico s Verantwoordelijke(art. 1 sub d Wbp 4 sub 7 AVG) Degene die, alleen of samen met anderen, het doelvan en de middelenvoor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt. Bijvoorbeeld: college van burgemeester en wethouders, werkgever Bewerker Degene die ten behoeve van de verantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt. Bijvoorbeeld: afvalverwerker ten behoeve van gemeenten Bewerkersovereenkomst 7

8 Doel, doelbinding en grondslag Basisprincipes privacyregelgeving Doelen doelbinding (art. 7 en 9 Wbp 5 sub 1 b AVG) welbepaald uitdrukkelijk omschreven gerechtvaardigd verwerking moet verenigbaar zijn met doel verzameling Grondslag (rechtmatigheid) (art. 8 Wbp 6 AVG) ondubbelzinnige toestemming (art. 4 sub 8 AVG) uitvoering overeenkomst wettelijke verplichting publiekrechtelijke taak gerechtvaardigd belang 8

9 Verantwoordingsplicht en documentatieplicht Voorbereiding AVG Verantwoordingsplicht (art. 5 AVG) Verantwoordelijke moet kunnen aantonen dat zij persoonsgegevens verwerkt op een wijze die ten aanzien van de betrokkene rechtmatig, behoorlijk en transparant is. Documentatieplicht (art. 30 AVG) naam en contactgegevens (ook van FG) doeleinden groep(en) personen en categorieën van persoonsgegevens verstrekking aan derden doorgifte buiten EU technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen bewaartermijn 9

10 Informatieplicht Transparantie naar betrokkenen Informatieverstrekking(art. 33/34 Wbp, 12 t/m 14 AVG) vóór de verwerking in duidelijke en eenvoudige taal in een gemakkelijk toegankelijke vorm verstrekken van informatie over: identiteit en contactgegevens (FG) welke persoonsgegevens doeleinden en grondslag (gerechtvaardigd belang) verstrekking aan derden doorgifte buiten de EU bewaartermijn of bewaarcriteria rechten betrokkene profilering 10

11 Beveiliging Handhavingsprioriteit Autoriteit Persoonsgegevens Risicogericht beveiligingsniveau (art. 13 Wbp- 32 AVG) Passende technische en organisatorische maatregelen tegen verlies of onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens Passend? Vaststellen betrouwbaarheidseisen: Beveiligingsbeleid noodzakelijk 11

12 Meldplicht datalekken In Nederland vanaf 1 januari 2016 Meldplicht AP en informeren betrokkenen (art. 34a Wbp 33/34 AVG) Iedere verantwoordelijke moet : binnen 72 uur een inbreuk op de beveiliging die ernstig nadelige gevolgen (kan) hebben voor de bescherming van de persoonsgegevens melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) Onverwijld betrokkenen informeren indien een inbreuk op de beveiliging waarschijnlijk ongunstige gevolgen heeft voor diens persoonlijke levenssfeer 12

13 Eerste stappen naar privacy compliance mei 2018 is niet ver weg Inventarisatie gegevensverwerkingen Databestanden Gegevensuitwisseling Soorten verwerking (aard persoonsgegevens) Vaststellen rol (verantwoordelijke/bewerker) Voor eigen doeleinden Ten behoeve van derde Combinatie Check huidige documentatie, overeenkomsten en maatregelen Bewerkersovereenkomsten Beveiligingsbeleid Privacyverklaring(en) Privacybeleid(protocol) 13

14 Contact Monique Hennekens

Privacy en de meldplicht datalekken

Privacy en de meldplicht datalekken Privacy en de meldplicht datalekken Regelgeving en praktische toepassingen Monique Hennekens november 2017 Privacyregelgeving EVRM en Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bijzondere wetten Algemene

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Marieke Thijssen en Monique Hennekens Seminar Privacy in de afvalbranche 1 december 2016 Privacyregelgeving Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens Bijzondere

Nadere informatie

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving Checklist basisprincipes privacyregelgeving 1. Inleiding Hieronder volgt een overzicht met de basisprincipes van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de belangrijkste privacywet in Nederland. Dit

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

FOBID Informatie. 13 November Mr.dr. Mirjam Elferink

FOBID Informatie. 13 November Mr.dr. Mirjam Elferink FOBID Informatie bijeenkomst AVG 13 November 2017 Mr.dr. Mirjam Elferink 2 Elferink & Kortier Advocaten Specialisten in intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy 3 Waarom een bewerkersovereenkomst?

Nadere informatie

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen voor gegevensverwerking 1. Toestemming 2. Noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk

Nadere informatie

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens

Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens PRIVACY BELEID SPTV Namens SPTV wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van (ex-) medewerkers. De persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld voor het goed uitvoeren van de pensioenregelingen. De (ex-)

Nadere informatie

AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT

AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT AVG Algemeen PRIVACYREGLEMENT Autoriteit Persoonsgegevens ( AP ): de toezichthoudende autoriteit. Betrokkene: degene op wie een persoonsgegeven betrekking heeft. In dit geval personeel-(sleden) Welzijn

Nadere informatie

Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens. Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl

Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens. Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl a.engelfriet@ictrecht.nl / 020-663 1941 Privacy en persoonsgegevens Beeld: Sunside, Flickr, CC-BY

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken De Wbp is al sinds 1 september 2001 van kracht en bevat bepalingen omtrent het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Op 1 januari

Nadere informatie

Checklist basisbeginselen privacyregelgeving

Checklist basisbeginselen privacyregelgeving 1. Inleiding Hieronder volgt een overzicht met de basisbeginselen van privacyregelgeving. Dit is geen volledig overzicht van alle vereisten, maar een toelichting op de belangrijkste beginselen die voor

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming Algemene verordening gegevensbescherming 1 Programma Inleiding Waarom AVG? Wat is de AVG? Globale verschillen met Wbp Handhaving De AVG op hoofdlijnen Wat kunt u van BNL verwachten? Vragen 2 Waarom AVG?

Nadere informatie

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017

Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Cursus privacyrecht Jeroen Naves 7 september 2017 Juridisch kader 1. Relationele privacy: eer en goede naam (grondwet/evrm), portretrecht (Auteurswet), gezinsleven (EVRM) 2. Communicatie-privacy: briefgeheim

Nadere informatie

Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec

Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec Privacyreglement Medewerkers Welzijn Stede Broec 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte en doel van het reglement... 4 Artikel

Nadere informatie

Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf

Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf Privacy Reglement Nuis BV te Zwanenburg, hierna genoemd het bedrijf Uitgangspunten: Het bedrijf gaat op een veilige manier met persoonsgegevens om en respecteren de privacy van betrokkenen. Het bedrijf

Nadere informatie

Stichting Honkbalweek Haarlem. Privacy beleid SAMENWERKEN en VERBINDEN

Stichting Honkbalweek Haarlem. Privacy beleid SAMENWERKEN en VERBINDEN Stichting Honkbalweek Haarlem Privacy beleid 2018 2022 SAMENWERKEN en VERBINDEN Privacy beleid Stichting Honkbalweek Haarlem Onze stichting werkt met persoonsgegevens ter promotie van ons evenement. Dit

Nadere informatie

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink Privacyrecht & de AVG 2 mei 2018 Rob Tijdink Koningstraat 27-2 T + 31 88 322 6000 info@daanlegal.nl 6811 DG Arnhem F + 31 88 322 6001 www.daanlegal.nl 25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening Bron: Financieele

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian

Privacywetgeving. 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Privacywetgeving 8 februari 2018 / Emiel de Joode BTN ledenbijeenkomst / Marta Stephanian Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen

Nadere informatie

de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming.

de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG); Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Privacy Beleid Binnen de Finenzo Alkmaar, gevestigd aan de Keesomstraat 6-e te Alkmaar, wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van betrokkenen, medewerkers en (keten)partners. Persoonsgegevens zijn gegevens

Nadere informatie

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com -

Instroom en Privacy: een juridische inleiding. terpstralegal.com - Instroom en Privacy: een juridische inleiding Over Terpstra Legal Gespecialiseerd in onderwijsrecht: passend onderwijs, leerplicht, maatwerktrajecten, drop-outs, thuiszitters Unieke aanpak: onderwijskundige

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming De Algemene Verordening Gegevensbescherming E-Discovery Symposium Mr. dr. Bart W. Schermer Chief Knowledge Officer schermer@considerati.com Is de AVG op u van toepassing? Wanneer is de AVG van toepassing?

Nadere informatie

Privacyverklaring Stichting Speelotheek Pinoccio

Privacyverklaring Stichting Speelotheek Pinoccio 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Doel 2 1.2 Reikwijdte 2 1.3 Evaluatie en herziening Privacyverklaring 2 2 Uitgangspunten en principes 2 3 Persoonsgegevens 3 3.1 Algemene persoonsgegevens 3 3.2 Verwerkingsprocessen

Nadere informatie

Privacybeleid Today s Groep

Privacybeleid Today s Groep Privacybeleid Today s Groep Onder de Today s Groep vallen Today s Vermogensbeheer en For Tomorrow Binnen Today s wordt veel gewerkt met persoonsgegevens. Persoonsgegevens worden voornamelijk verzameld

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

De gevolgen van de AVG

De gevolgen van de AVG VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 De gevolgen van de AVG Rosalie Heijna rosalie.heijna@kvdl.com 1 AVG: een paar feiten AVG is van toepassing vanaf 25 mei 2018. - Wet bescherming

Nadere informatie

Verwerkersovereenkomst

Verwerkersovereenkomst Verwerkersovereenkomst PC Maasland Op pagina 2 moet u uw bedrijfsgegevens invullen Op Pagina 9 moet u tekenen VERTROUWELIJK Pagina 1 van 9 Verwerkersovereenkomst DE ONDERGETEKENDEN: I. PC Maasland, een

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017

Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten. Alex Commandeur 21 april 2017 1 Algemene verordening gegevensbescherming en veranderingen voor gemeenten Alex Commandeur 21 april 2017 Overzicht Wat doet de Autoriteit Persoonsgegevens 2018: nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) Accountability

Nadere informatie

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius Arbeidsprivacyrecht Samenstelling: Peter Keuchenius Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) -> AVG Tot 25 mei 2018 van kracht Daarna: Europese verordening: Algemene verordening inzake gegevensbescherming

Nadere informatie

Privacyreglement. Voorwoord Privacybepalingen Begripsbepalingen Toepassingsgebied... 3

Privacyreglement. Voorwoord Privacybepalingen Begripsbepalingen Toepassingsgebied... 3 PRIVACYREGLEMENT Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Privacybepalingen... 3 1. Begripsbepalingen... 3 2. Toepassingsgebied... 3 3. Doel van de verwerking van persoonsgegevens... 4 4. Verwerking van Persoonsgegevens...

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)1, vanaf 25 mei 2018 vervangen door de Europese Verordening; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp)1, vanaf 25 mei 2018 vervangen door de Europese Verordening; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Privacybeleid Adviesbureau Brekelmans Binnen Adviesbureau Brekelmans wordt gewerkt met persoonsgegevens van opdrachtgevers, medewerkers en contactpersonen binnen bedrijven waarmee veelvuldig wordt samengewerkt.

Nadere informatie

In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke manier zij dagelijks omgaat met

In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke manier zij dagelijks omgaat met CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484560_1 1 mei 2018 Privacyreglement gemeente Bronckhorst Privacyreglement Gemeente Bronckhorst In dit reglement laat de gemeente Bronckhorst zien op welke

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E GDPR voor providers Woensdag 28 maart 2018 14.15-15.00 uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E PROGRAMMA: GDPR MASTERCLASS Ontwikkeling privacywetgeving begrippen Rolverdeling beginselen AVG: 10 belangrijkste

Nadere informatie

Privacybeleid Sugato Coaching & Consulting

Privacybeleid Sugato Coaching & Consulting Sugato Coaching & Consulting Kapteynlaan 137 3571 XP Utrecht KvK nr. 66780705 www.sugato.nl Privacybeleid Sugato Coaching & Consulting 1. Inleiding 1.1 Waarom is dit geregeld? Ieder mens heeft recht op

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Privacyverklaring Therapeuten VVET

Privacyverklaring Therapeuten VVET Privacyverklaring Therapeuten VVET Versie 25-05-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wetgeving... 3 3. Definities... 3 4. Reikwijdte... 4 5. Verantwoordelijke... 4 6. Verwerkingen (Artikel 4, AVG)...

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

Privacybeleid.

Privacybeleid. Privacybeleid www.senzer.nl Privacybeleid Senzer Senzer werkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners om wettelijke taken goed uit te voeren. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Privacy proof moet! Programma. Rechten van de ondernemingsraad. OR & beleid. Rol ondernemingsraad bij privacy AVG Plichten Checklist OR

Privacy proof moet! Programma. Rechten van de ondernemingsraad. OR & beleid. Rol ondernemingsraad bij privacy AVG Plichten Checklist OR OR & beleid Privacy proof moet! Mr. Rick van Herk Donderdag 7 juni 2018 Programma Rol ondernemingsraad bij privacy AVG Plichten Checklist OR Rechten van de ondernemingsraad Instemmingsrecht Adviesrecht

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Borsele

Privacyreglement Gemeente Borsele Privacyreglement Gemeente Borsele In dit reglement laat de gemeente Borsele zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy. Privacy speelt een belangrijke rol in de relatie tussen

Nadere informatie

ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING

ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING CHECKLIST ALGEMENE VERORDENING GEGEVENS BESCHERMING MPROOF.NL 2 MPROOF.NL BENT U AL HELEMAAL KLAAR VOOR DE AVG? In 2018 treedt de algemene verordening gegevensbescherming in werking. Deze regelgeving vervangt

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Bent u er wel mee bezig? 3 Misschien niet zo vreemd 4 De elf basisprincipes van bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Privacy Reglement. 2 Definities. 3 Reikwijdte en doelstelling

Privacy Reglement. 2 Definities. 3 Reikwijdte en doelstelling Privacy Reglement 1 Aanhef Dit reglement 1 is voor de CorDeo scholengroep, gevestigd aan de Burg. De Beaufortweg 16, 3833 AG, Leusden, verder te noemen CorDeo. 2 Definities Persoonsgegeven Verwerking van

Nadere informatie

Privacy Reglement. c) Eigenaar: persoon die namens Middle Point de gedelegeerde verantwoordelijkheid heeft voor een informatiemiddel & -verwerkingen.

Privacy Reglement. c) Eigenaar: persoon die namens Middle Point de gedelegeerde verantwoordelijkheid heeft voor een informatiemiddel & -verwerkingen. Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Autoriteit Persoonsgegevens ( AP ): de toezichthoudende autoriteit. b) Betrokkene: degene op wie een persoonsgegeven betrekking heeft. In dit geval kandidaten,

Nadere informatie

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland;

overwegende dat het wenselijk is regels vast te stellen hoe om te gaan met de verwerking van persoonsgegevens binnen de gemeente Waterland; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Waterland Nr. 49026 28 februari 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland houdende regels omtrent privacy Privacybeleid

Nadere informatie

Gegevensbescherming/Privacy

Gegevensbescherming/Privacy Gegevensbescherming/Privacy Invoering AVG bij de SVB Hatice Dogan Functionaris Gegevensbescherming 17 mei 2018 Wat nu! 'Veel bedrijven voldoen nog niet aan nieuwe Europese privacywetgeving' Veel Nederlandse

Nadere informatie

Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen Vastgesteld 30 november Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen

Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen Vastgesteld 30 november Privacyreglement Stichting Fonds Hartewensen 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel Het zorgvuldig en vertrouwelijk omgaan met persoonsgegevens van cliënten, medewerkers en derden is onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden binnen Stichting Fonds Hartewensen

Nadere informatie

DE AVG IN EEN NOTENDOP. Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer

DE AVG IN EEN NOTENDOP. Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer DE AVG IN EEN NOTENDOP Maike van Zutphen Legal, Compliance & Privacy Officer Algemeen Algemene verordening gegevensbescherming Europese wet die geldt voor iedereen in de EU (GDPR = AVG) De AVG neemt de

Nadere informatie

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Uit HR trends 2 3 De elf basisprincipes van privacy wetgeving 4 5 10 persoonsgegevens Art 4 letter (1) AVG/GDPR alle

Nadere informatie

Privacybeleid gemeente Wierden

Privacybeleid gemeente Wierden Privacybeleid gemeente Wierden Privacybeleid gemeente Wierden Binnen de gemeente Wierden wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners. Persoonsgegevens worden voornamelijk

Nadere informatie

PROTOCOL. Vereniging van Gepensioneerden van de eenheid Den Haag

PROTOCOL. Vereniging van Gepensioneerden van de eenheid Den Haag PROTOCOL Algemene verordening gegevensbescherming Vereniging van Gepensioneerden van de eenheid Den Haag protocol Avg VGHP v1.0.11-05 1. Inleiding en begripsbepalingen Binnen de Vereniging van Gepensioneerden

Nadere informatie

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Privacy reglement ~ bezoekers Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Inhoudsopgave Definities belangrijkste begrippen..2 Inleiding privacy reglement.3 Privacy reglement.5 Welke persoonsgegevens

Nadere informatie

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities

Bijlage Gegevensverwerking. Artikel 1 - Definities Bijlage Gegevensverwerking Artikel 1 - Definities De namen en begrippen in deze Bijlage die met een hoofdletter worden geschreven, hebben de hiernavolgende betekenis: 1.1 Persoonsgegevens: alle informatie

Nadere informatie

Privacybeleid Beckers Financieel Advies

Privacybeleid Beckers Financieel Advies Privacybeleid Beckers Financieel Advies Binnen ons bedrijf wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van klanten en daarnaast ook met persoonsgegevens van werknemers van zakelijke klanten. Persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 0 Privacy Officer De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 Net2Legal Consultants (www.n2l.nl) schreuders@n2l.nl Net2legal Consultants 2016 Casus Vragen: Welke taken,

Nadere informatie

Vandaag Zorgvernieuwing

Vandaag Zorgvernieuwing Vandaag Zorgvernieuwing Christian Hanouwer, Adviseur Zorgvernieuwing Christian.hanouwer@vandaagzorgvernieuwing.nl 06 18 52 74 02 Pedro Nijsen, Managing Director Business Developer pedro.nijsen@vandaagzorgvernieuwing.nl

Nadere informatie

De Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Algemene Verordening Gegevensbescherming De Algemene Verordening Gegevensbescherming SIDN CONNECT 2017 Mr. dr. Bart W. Schermer Partner schermer@considerati.com GDPR Enquete SIDN: Ben je bekend met de GDPR? Is de AVG op u van toepassing?

Nadere informatie

Privacyreglement gemeente Sint Anthonis

Privacyreglement gemeente Sint Anthonis Vastgesteld door het college van B&W in haar vergadering van 3 juli 2018. Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Wetgeving en definities... 3 2. Reikwijdte... 4 3. Verantwoordelijke... 4 4. Verwerkingen (Artikel

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).. en het onderwijs Pascalle van Eerden Julius Duijts 1 3 Algemeen De AVG wordt van kracht op 25 mei 2018 Van toepassing op verwerking van persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy Statement. Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V.

Privacy Statement. Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V. Privacy Statement Stichting Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Sectorinstituut Transport en Logistiek B.V. en STL Werk B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de

Nadere informatie

Privacyreglement Waterschap Rijn en IJssel

Privacyreglement Waterschap Rijn en IJssel Privacyreglement Waterschap Rijn en IJssel Artikel 1 Privacy binnen het waterschap In dit reglement laten wij zien op welke manier wij dagelijks omgaan met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk

Nadere informatie

Privacy reglement. Pagina 1 van 9

Privacy reglement. Pagina 1 van 9 Privacy reglement Pagina 1 van 9 Inhoud Privacy reglement... 3 Wetgeving en definities... 3 Reikwijdte... 4 Verantwoordelijke... 4 Verwerkingen (Artikel 4, AVG)... 4 Doeleinden (Artikel 5, AVG)... 4 Rechtmatige

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Tiel

Privacyreglement Gemeente Tiel Privacyreglement Gemeente Tiel In dit reglement laat de gemeente Tiel zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy

Nadere informatie

Privacy. Beleid en reglement. de Bibliotheek Bibliotheken Mar en Fean

Privacy. Beleid en reglement. de Bibliotheek Bibliotheken Mar en Fean Privacy Beleid en reglement de Bibliotheek Bibliotheken Mar en Fean Inhoudsopgave 1 Privacybeleid 1.1 Privacybeleid Stichting Bibliotheken Mar en Fean 1.2 Wettelijke kaders voor de omgang met gegevens

Nadere informatie

Randvoorwaarden Privacy & Security

Randvoorwaarden Privacy & Security Randvoorwaarden Privacy & Security Iris Koetsenruijter 17 juni 2015 Wet bescherming persoonsgegevens 2 Wat is een persoonsgegeven? Artikel 1 sub a Wbp: persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs

Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs Privacybeleid en reglement Afier Accountants + Adviseurs Versie 1.00 23 mei 2018 Privacybeleid Afier Accountants + Adviseurs Binnen Afier Accountants + Adviseurs 1 (hierna te noemen Afier ) wordt naast

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) & Inkomensregistratie

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) & Inkomensregistratie Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) & Inkomensregistratie 22 mei 2018 Nicole Wolters Ruckert Inkomensregistratie Inkomensregistratie Passend toewijzen (art. 46 Woningwet) 1 januari 2016 Besluit

Nadere informatie

Privacy statement MULDATA BV

Privacy statement MULDATA BV Privacy statement MULDATA BV Artikel 1. Definities 1.1. In deze privacy statement worden de volgende definities gebruikt: a. MULDATA: de gebruiker van deze privacy statement: MULDATA B.V. gevestigd aan

Nadere informatie

Praktijkmiddag AVG: de eerste ontwikkelingen. Liesbeth Woolschot Marieke Thijssen Monique Hennekens

Praktijkmiddag AVG: de eerste ontwikkelingen. Liesbeth Woolschot Marieke Thijssen Monique Hennekens Praktijkmiddag AVG: de eerste ontwikkelingen Liesbeth Woolschot Marieke Thijssen Monique Hennekens 2 4-10-2018 Praktijkmiddag AVG: de eerste ontwikkelingen Programma De AVG: hoe zit het eigenlijk? Wat

Nadere informatie

Privacy beleid De Kompanjie

Privacy beleid De Kompanjie Privacy beleid De Kompanjie Binnen de gemeenten Veendam en Pekela en binnen de gemeenschappelijke regeling de Kompanjie wordt veel gewerkt met persoonsgegevens van burgers, medewerkers en (keten)partners.

Nadere informatie

Privacyreglement gemeente Cranendonck

Privacyreglement gemeente Cranendonck Privacyreglement gemeente Cranendonck In dit reglement laat gemeente Cranendonck zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is.

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-35761 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : M. Lubbers portefeuillehouder : A.R. Peppelman datum : 2 februari

Nadere informatie

PROTOCOL. Onze vereniging

PROTOCOL. Onze vereniging PROTOCOL Algemene verordening gegevensbescherming Onze vereniging protocol Avg Senioren Politie Twente (2) 1. Inleiding en begripsbepalingen Binnen Onze vereniging, verder te noemen ONZE VERENIGING, wordt

Nadere informatie

AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS

AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS AVG checklist ONDERWERP VEREISTE AVG UITWERKING STATUS VERANTWOORDINGSPLICHT Privacybeleid Dit beleid beschrijft hoe de technische en organisatorische bescherming van persoonsgegevens is uitgewerkt. In

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Inwerkingtreding 25 mei 2018 en is van toepassing De veranderingen Ruimere rechten voor individuen met grotere verplichtingen voor de organisatie Verantwoordingsplicht

Nadere informatie

Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel

Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel Privacyreglement Gemeente Krimpen aan den IJssel In dit reglement laat Gemeente Krimpen aan den IJssel zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst

Bewerkersovereenkomst 1 Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bewerkersovereenkomst van de gemeente Doetinchem met de (nader in te vullen) bewerker. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Praktische uitwerking van de nieuwe Europese Privacy regels

Praktische uitwerking van de nieuwe Europese Privacy regels Praktische uitwerking van de nieuwe Europese Privacy regels Organisaties krijgen tot 25 mei 2018 tijd om de nieuwe Europese privacyregels te implementeren. Voor deze regelgeving worden verschillende termen

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken juni 2016 1 Nieuwsberichten Dieven stelen gegevens kankerpatiënten Antoni van Leeuwenhoek (DMCC, 3 maart 2016) Dieven hebben een onbeveiligde harde

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN

PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN PRIVACY REGLEMENT ORIONIS WALCHEREN Versie 1.0 d.d. 14-03-2018 0 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wetgeving en definities... 2 3. Reikwijdte... 3 4. Verantwoordelijke... 3 5. Verwerkingen... 3 6. Transparantie

Nadere informatie

Betrokkene: De persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt.

Betrokkene: De persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt. In dit reglement laat gemeente Woudenberg zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy speelt een belangrijke rol in

Nadere informatie

Privacyreglement WSVH

Privacyreglement WSVH Privacyreglement WSVH In dit reglement laat de vereniging WSVH zien op welke manier zij dagelijks omgaat met persoonsgegevens en privacy, en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Privacy speelt

Nadere informatie

Privacyreglement. Geschreven door: Vastgesteld door. Versie. Status Datum Auteur Omschrijving

Privacyreglement. Geschreven door: Vastgesteld door. Versie. Status Datum Auteur Omschrijving Geschreven door: Carina Clarijs Versie Status Datum Auteur Omschrijving 0.1 Concept 31-07-2018 Kennisnet en bewerkt door Carina Clarijs Concept ter goedkeuring Vastgesteld door Versie Datum Naam Functie

Nadere informatie

Privacyreglement gemeente Noordwijkerhout

Privacyreglement gemeente Noordwijkerhout Privacyreglement gemeente Noordwijkerhout Pagina 1 van 11 Colofon Zaaknummer : Z/17/041715 D/87173 Steller(s) : R. van der Zwan Eigenaar(s) : R. van der Zwan Herziening : 1 april 2019 Pagina 2 van 11 Inhoud

Nadere informatie

Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy. Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016

Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy. Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016 Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016 2 3 Waarom moet er gemeld worden? Transparantie en schadebeperking Bewustzijn Verhogen

Nadere informatie

Deze privacyverklaring is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door het volgende bedrijf (hierna te noemen uw Studiegroep):

Deze privacyverklaring is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door het volgende bedrijf (hierna te noemen uw Studiegroep): Algemene Privacyverklaring Algemeen Deze privacyverklaring is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door het volgende bedrijf (hierna te noemen uw Studiegroep): Studiegroep Neurorevalidatie/Keypoint,

Nadere informatie

Cursus Privacy & AVG Sport Support. 16 april 2018 Haarlem

Cursus Privacy & AVG Sport Support. 16 april 2018 Haarlem Cursus Privacy & AVG Sport Support 16 april 2018 Haarlem Anke van de Laar vandelaar@potjonker.nl 023-5530233 Michael Reker reker@potjonker.nl 023-5530263 2 Programma Quiz Hoofdbeginselen van privacyrecht

Nadere informatie

HUIS VOOR DE KUNSTEN LIMBURG PRIVACY BELEID

HUIS VOOR DE KUNSTEN LIMBURG PRIVACY BELEID HUIS VOOR DE KUNSTEN LIMBURG PRIVACY BELEID mei 2018 Inhoud 1. PRIVACY BELEID HUIS VOOR DE KUNSTEN LIMBURG... 3 2. WETTELIJKE KADERS VOOR DE OMGANG MET GEGEVENS... 3 3. UITGANGSPUNTEN... 3 3.1. 3.2. 3.3.

Nadere informatie

Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon;

Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; Privacyreglement Artikel nr. & titel Artikeltekst 1. Aanhef Dit privacyreglement is van toepassing binnen de stichtingen Heliomare en Heliomare Onderwijs. 2. Definities Persoonsgegevens Verwerking van

Nadere informatie

Mede gebaseerd op artikel 4 van Algemene Verordening Persoonsgegevens wordt in dit reglement verstaan onder:

Mede gebaseerd op artikel 4 van Algemene Verordening Persoonsgegevens wordt in dit reglement verstaan onder: Privacy Reglement RTV Oost Binnen RTV Oost wordt gewerkt met persoonsgegevens van klanten (c.q. gebruikers), medewerkers en partners. RTV Oost zorgt dat de privacy gewaarborgd blijft, onder andere door

Nadere informatie

Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017

Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017 Hoe word ik Privacy-proof? 16 JANUARI 2017 Programma: 1. Inleiding 2. In 10-stappen grip op gegevensbescherming 3. Ondersteuning Adfiz 4. Special: Technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A.

Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A. Privacy Protocol van voetbalvereniging F.C.R.I.A. 1 Inleiding en begripsbepalingen Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens

Nadere informatie