'Je kunt veel beter op een eerlijke manier met de ontwikkelingslan den handel drijven dan dat je giften schenkt.' Oprichter S.O.S.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "'Je kunt veel beter op een eerlijke manier met de ontwikkelingslan den handel drijven dan dat je giften schenkt.' Oprichter S.O.S."

Transcriptie

1 Marije van Kwawegen Gino Stoof Angela den Hooglander FAIRTRADE ROCOVT2A 'Je kunt veel beter op een eerlijke manier met de ontwikkelingslan den handel drijven dan dat je giften schenkt.' Oprichter S.O.S., Paul Meijs

2 Probleemanalyse Fair Trade Original is een merk dat verschillende producten verkoopt. Deze producten (waaronder koffie, rijst en cacao) zijn van goede kwaliteit maar zijn ook eerlijk voor de boer. Veel van de producten die wij in de supermarkt kopen, komen oorspronkelijk uit derde wereldlanden. Daar plukken boeren (de producenten ) bijvoorbeeld koffiebonen, cacao en rijst. De wereldhandel is echter oneerlijk. Niet de arme boeren, maar de rijke landen en multinationals maken de winst, de boeren verdienen zo weinig dat ze er nauwelijks van rond kunnen komen. Fair Trade wil hier iets aan doen. Fair Trade (in Nederland Max Havelaar) is een keurmerk dat producten krijgen die aan een aantal eisen voldoen. In veel gevallen komt het product van een Fair Trade-coöperatie in de derde wereld, waar arme boeren eerlijker worden behandeld en meer kansen krijgen om zich uit de armoede te werken. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Voor Fair Trade-producten betaal je vaak iets meer. Het is dan ook de bedoeling dat de boer meer geld krijgt voor zijn product. Bovendien probeert Fair Trade iets te doen aan de zogenaamde tussenschakels. Dat zijn de mensen en bedrijven die na de boer het product in handen krijgen, voordat het bij ons in de supermarkt komt. Die tussenschakels willen ook verdienen, dus hoe meer tussenschakels, hoe minder groot deel van de opbrengst uiteindelijk bij de boer terecht komt. Fair Trade probeert het aantal tussenschakels te verminderen, zodat er meer geld bij de boer terecht komt. Maar Fair Trade biedt boeren meer dan alleen een hogere prijs. Heel belangrijk is de zogenaamde bodemprijs. Dit is de prijs die ze minimaal voor hun producten krijgen. Een normale boer heeft een groot probleem als zijn oogst mislukt, want dan krijgt hij maar heel weinig of geen geld. Een Fair Trade-boer weet dat hij op zijn minst de bodemprijs krijgt. Hij heeft dus een inkomensgarantie. Dus ook als hij geen hoger inkomen krijgt, krijgt hij wel een stabieler inkomen.behalve dat Fair Trade arme boeren wil helpen, wil het ook in het westen wat doen: ons bewust maken van de oneerlijkheid van de handel. Fair Trade is een constante kritiek op de reguliere handel, De fair trade producten zijn van goede kwaliteit, net als andere merken, maar deze producten zijn daarnaast ook nog goed voor de boeren. Deze genieten ook meer van jou heerlijk kopje koffie en krijgen dankzij Fair Trade veel extra s, een betere prijs, een bodemprijs en training.

3 Geschiedenis In 1959 heeft een groep idealistische jongeren, aangevoerd door Enny Wolak, in Kerkrade geld ingezameld om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. Het succes is zo groot, dat ze het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) oprichten, onder leiding van Paul Meijs. De organisatie begint te groeien. Ze laten een beeldje produceren van een dansend paar, gemaakt in een houtwerkplaats in Haïti, is het eerste product dat de organisatie importeert, onder het motto 'geen hulp maar handel'. Vanaf 1967 is eerlijke handel een feit. Samen met manden en sieraden uit de Filippijnen en Macau, vliegen de beeldjes de deur uit. In 1973 bestelt Paul Meijs kilo koffie van kleine koffieboeren in Guatemala. Het is de eerste eerlijk ingekochte koffie ter wereld. Met de 1000 x 1000 actie Crowd Funding zou je nu zeggen lukt het om de Indio Bonen te branden, verpakken en verkopen. De organisatie groeit verder. Niemand minder dan Prins Claus opent eind 1973 het nieuwe magazijn in Kerkrade. Er komen buitenlandse dochterondernemingen bij en in eigen land ontstaan regionale depots. De producten worden verkocht aan voornamelijk Wereldwinkels en (kerkelijke) groepen. Na de groei volgt ook weer krimp. Op België na, worden de buitenlandse vestigingen zelfstandig. S.O.S. Wereldhandel, zo heet het ondertussen, sluit de depots en verhuist in 1986 naar het midden van het land. Ze trekken in een oude meubelfabriek in Culemborg, een stadje aan de Lek. Het Max Havelaar keurmerk betekent een doorbraak. Vanaf 1988 verkopen tal van koffiebranders in Nederland naast hun reguliere koffie ook varianten eerlijk ingekochte koffie. De consument kan nu, ook in de supermarkt, kiezen. Al de koffie van Fair Trade draagt sindsdien het keurmerk. Het assortiment wordt later verbreed met producten als thee, honing en chocola. Nog later verkopen we ook kleding en zelfs eerlijke voetballen. Er komen meer eigen winkels bij. De organisatie zoekt een eigentijdse naam en kiest in 1994 voor Fair Trade. Nu een algemeen begrip, maar toen nog zeker niet. Met de nieuwe merknaam Fair Trade Original en een nieuwe verpakkingslijn, benaderen ze de hoofdkantoren. Begin 2006 zijn 15 producten verkrijgbaar bij Albert Heijn. Super de Boer verbindt zich aan intensieve samenwerking. In 2013 richt Fair trade producten zich uitsluitend op food en herzien ze de verpakkingen en communicatiestijl. Ze zijn klaar voor de toekomst. Missie Via eerlijke handel met handelspartners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika wil Fair Trade Original een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede. Met onze handelspartners bouwen we aan een rendabele en duurzame handelsrelatie, met respect voor ieders zelfstandigheid en eigenwaarde. Fairtrade producten voldoen aan strenge milieueisen. Waar nodig helpen we onze handelspartners om daaraan te voldoen. Fair Trade Original is een stichting zonder winstoogmerk. Als we winst maken, investeren we die weer in ons werk, hier en bij de handelspartners.

4 Visie FAIRTRADE Fairtrade s visie is een wereld waarin alle producenten kunnen genieten van veilige en duurzame middelen van bestaan. Een wereld waarin zij hun potentieel benutten en beslissen over hun toekomst. Aandeel en verkoop Vanaf 2008 sprong de verkoop van Fair Trade producten plots omhoog. Fair trade kreeg meer bekendheid in dat jaar, en wordt door verschillende supermarkten aangenomen. Vanaf dat moment waren de fair trade producten ook in verschillende supermarkten, als bijvoorbeeld Albert Heijn, te koop. De jaren daarna bleef de verkoop stijgen. Zo kochten Nederlandse consumenten 38% meer Fairtrade gecertificeerde producten in 2012, ten opzichte van Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers van Stichting Max Havelaar. De groei is ook hier te danken aan supermarkten, winkels en bedrijven die steeds meer producten aanbieden met het Fairtrade keurmerk en de verkoop van Fair Trade original producten zelf. Steeds meer bedrijven gaan zelf eerlijk geproduceerde producten aanbieden, vaak met het keurmerk van fair trade en meer consumenten kopen ze, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van NCDO naar het Fairtrade aankoopgedrag van consumenten. In 2012 kochten 4,5 miljoen huishoudens Fairtrade producten, waaronder nieuwe huishoudens ten opzichte van 2011 (+8%).

5 Daarnaast koopt de groep die fairtrade producten één of meerdere keren per jaar aanschaft (60%) deze producten vaker en kopen zij meer. De gemiddelde aankoopfrequentie is gestegen van 5,9 keer naar 6,4 keer, het gemiddelde volume per huishouden van 3,4 kg naar 3,8 kg en de gemiddelde besteding per huishouden van 15,58 naar 16,86. Waarom koopt men Fair Trade In onze welvarende samenleving consumeren we dagelijks heel wat af. Veel van onze consumptiegoederen, komen uit ontwikkelingslanden, waar mensen vaak onder barre omstandigheden werken om ons in onze welvaart te voorzien, zonder dat ze er zelf echt veel beter van worden. Dat weten we natuurlijk al jaren. Maar lage prijzen voor onze consumptie stelt ons in staat nog meer luxe en welvaart te genereren, waarbij we niet altijd oog hebben voor de omstandigheden waaronder ze gemaakt worden. Willen we toch wat doen voor een betere en vooral eerlijkere wereld dan is het consumeren van fairtrade producten een heel goed startpunt. Hierdoor weten we in ieder geval dat kinderarbeid is uitgesloten en dat kinderen in staat worden gesteld naar school te gaan zodat ze in de toekomst

6 beter in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. En daarmee helpen we toekomstige generaties in ontwikkelingslanden om zelfstandig welvaart te genereren. De perceptie is dat fairtrade producten duur zijn. Vergelijkingen wijzen uit dat het niet per definitie waar is dat alle fairtrade producten duurder zijn dan hun equivalent. Zeker niet als we ook nog eens rekening houden met duurzame ontwikkeling, dat wil zeggen oog hebben voor mens- en milieuaspecten waaronder ze gemaakt zijn. Dus wat is er nu mooier dan gewoon consumeren wat we toch altijd al doen en daarbij gelijk de wereld een beetje eerlijker maken. Doelgroep Vooral welgestelden gepensioneerden kopen veel fair trade producten. Toch ontstond er de afgelopen jaren een plotselinge stijging bij verschillende bevolkingsgroepen. Nog altijd worden er veel fair trade producten verkocht aan Gepensioneerden en dan vooral gepensioneerden die behoorlijk welgesteld zijn, maar in zowel 2012 als 2013 groeide de verkoop bij welgestelden volwassenen met kinderen en bij kostwinnaars. Deze groepen hebben een redelijk hoog inkomen en kunnen daardoor makkelijker het uitgebreide assortiment van Fair Trade kopen. Toch groeide de verkoop ook bij jonge alleenstaanden en bij volwassen met een beperkt inkomen. In deze groepen ging het vooral hard bij de producten suiker, vruchtensappen en rijst. Fair trade koffie wordt vooral gekocht door gepensioneerden en volwassen met een redelijk inkomen en kinderen.

7 De gemiddeld leeftijd vaan een fair trade koper is redelijk hoog. De groep van 50 tot 64 jaar is dan ook het meest vertegenwoordigd. Maar ook de groep 40 tot 49 groeit snel. Op bepaalde producten is daarnaast ook een snelle stijging te vinden bij de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar. Voor koffie geld ongeveer hetzelfde. Vooral ouderen kopen veel fair trade koffie, dit zijn vooral mensen boven de 50 jaar. Maar er is bij dit product de afgelopen jaren een stijging van verkoop ontstaan bij de leeftijdscategorie van 30 tot 50 jaar oud. Jongeren volwassen kopen steeds vaker ook fair trade producten. De verkoop van Fair trade producten komt vooral uit de hogere klassen. Dit zijn de rijkere klassen. Vooral klasse B-Boven is erg vertegenwoordigd. Bij fair tradekoffie geld dit ook. Maar er is ook een stijging gekomen bij de B-onder en de C klasse.

8 Markt Fair Trade zit in een internationale markt waar het gebruikelijk is om de producten juist zo goedkoop mogelijk te ex-/importeren. De markt waar Fair Trade zich op richt is gewend aan veel voor weinig terwijl dat juist het tegenovergestelde is waar Fair Trade zich sterk voor maakt. Fair Trade wil met haar marktaandeel er voor zorgen dat de producten juist duurzaam en eerlijk zijn verkregen. De Nederlandse markt kent Fair Trade al enige jaren, men weet waar Fair Trade voor staat. Dat is ook te zien aan de stijgende hoeveelheid aankopen binnen Nederland. Toch zijn er veel mensen die goedkoper boodschappen willen/moeten doen want ook in de markt waarin Fair Trade zich begeeft is het begrip crisis niet onbekend. Het is aan Fair Trade de taak om binnen haar markt de mensen te bereiken en te informeren waarom Fair Trade zo haar best doet om samen met die arme boeren in Azië eerlijke handel aan te drijven. Los van het feit dat de boeren niet uitgebuit worden en in normale omstandigheden kunnen werken in het voor de gemiddelde klant ook belangrijk om te weten dat als er Fair Trade er niet zou zijn er over zoveel jaar ook geen lekker bakje koffie voor de neus van de klant zou staan, althans niet zo als we nu gewend zijn. De markt waar Fair Trade zich in begeeft zit vol met grote organisaties die zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld willen verdienen. Dat deze werkwijze ten koste gaat van de boeren en het land dat zijn zaken waar men zich niet mee bezig houdt. Deze organisaties vragen meer van de boeren en van het land dan dat mogelijk is. Door deze snelle manier van geld willen verdienen wordt er niet nagedacht aan duurzaamheid. Er wordt niet geïnvesteerd in garanties voor de mislukte oogsten van de boeren of enige steun geboden wanneer deze zo hard nodig is. De markt wordt door dit soort organisaties leeg gemolken. Wanneer de producten schaars worden of de handel duurder dan zijn de snelle jongens er vandoor. Wat er dan over blijft is een arme boer zonder werk en een Nederlandse veel voor weinig koffieliefhebber die niet meer, zoals gewend, iedere morgen zijn bakje koffie kan nuttigen. De markt waarin Fair Trade zich begeeft is een lastige markt omdat mensen al zo veel ellende om zich heen zien dat de arme boeren een soort van ver van m n bed show kan gaan worden. De markt moet gaan inzien dat deze niet duurzame manier internationale wereldhandel uiteindelijk ook gevolgen zal hebben voor de klant zelf. Met opmerkingen [JG1]: Het is een vooronderstelling dat mensen in de crisis weer meer fair Trade gaan kopen als ze verteld krijgen waarom FT zo haar best doet. Met opmerkingen [JG2]: Wel een erg oordelend en subjectief stukje. FairTrade Toekomst De Toekomst van Fair Trade en Fair Trade orginal ziet er positief uit. Fair Trade heeft nog grote dromen. Zo probeert Fair Trade om de Fairtrade ontwikkelingspremie, waaruit momenteel trainingsactiviteiten worden betaald, rechtstreeks aan de boeren uit te betalen. Deelname aan en steun vanuit een goed werkende coöperatie zal ook in de toekomst ongetwijfeld het verschil maken voor de boeren. Voor Fair Trade Original blijft afname onder fairtrade voorwaarden en directe ondersteuning van kleine koffieboeren een belangrijke bedrijfsactiviteit. Ook al gaat het de boeren beter dan jaren terug, vooralsnog is hun positie als kleine producent kwetsbaar. Versterking van de coöperaties, en daarbinnen ook de positie van vrouwen, blijft daarom een belangrijk punt van aandacht. De coöperaties moeten in staat worden gesteld om problemen als klimaatverandering en nieuw opkomende plantenziektes bij hun leden onder de aandacht te brengen en alternatieve werkmethodes te implementeren. Fair Trade Original blijft dus trouw aan de koffieboeren, en breidt intussen haar werkgebied als pionier uit. Hiertoe worden nieuwe fairtrade handelsketens opgezet, in sectoren waar deze nog niet bestaan en op plaatsen waar fairtrade nog geen gemeengoed is. Dit vraagt vaak een lange adem, van alle betrokken partijen. Fair Trade Original hoopt in de toekomst meer producten te verkopen, zodat zij daardoor nog meer boeren kunnen helpen. Om bij een Fair Trade coöperatie moeten boeren een kleine bijdrage betalen, maar sommigen boeren zijn hiervoor te arm. Door een hoger verkoop en een hoger marktaandeel is het voor Fair Trade

9 mogelijk om ook die boeren te helpen. Meer geld zorgt voor meer geld voor boeren en meer opties voor fair trade om de boeren op verschillende manieren te trainen en ondersteunen. Marketingprobleem De fair trademartk oet groeien en moet constant zijn verkoop uitbreiden. Als Fair trade dit niet doet is er een mogelijkheid dat de beweging moet stoppen. Op dit moment is het marktaandeel van Fair Trade ongeveer 4%. Dit stijgt constant, maar is nog lang niet genoeg. Fair Trade Original wil zelf groeien om zo meer boeren te helpen, maar moet ook groeien om voort te kunnen blijven bestaan. Ruerd Rube, hoogleraar ontwikkelinsstudies zegt dan ook dat Fair Trade tot een marktaandeel moet komen van ongeveer 20%. Dit is een enorme groei, maar voor de 4% van dit moment is het systeem van fair trade veel te duur. De geschiedenis leert echter wel dat het Fair Trade-concept werkt. Weliswaar levert Fair Trade geen echte inkomensverbetering op voor de boeren, maar ze ondervinden wel andere positieve effecten. Volgens Ruben gaat het dan ook niet om de meerprijs van de producten maar eerder om het tot stand brengen van een continue handelsstroom waar ook kleine boeren een rol in spelen. Met opmerkingen [JG3]: ongenuanceerd Met opmerkingen [JG4]: ongenuanceerd om voort te kunnen blijven bestaan moet Fair Trade dus groeien. Ze hebben een hoger marktaandeel nodig om het systeem in stand te houden. Dit hoger marktaandeel sluit ook aan bij de missie vna Fair Trade. Fair Trade wil nog meer boeren helpen, nog meer handel veranderen en nog meer samenwerkingen opzetten. Dit kan alleen als er bij FairTrade meer geld in het laatje komt. Dit kan enkel door meer verkoop en dus een hoger marktaandeel. De marketingdoelstelling is dan ook: Fair Trade koffie wil in 2014 zijn marktaandeel verhogen van 4% tot 8%, door meer verkoop te generen. Fair Trade wil dankzij meer verkoop er voor zorgen dat zij over het algemeen meer boeren kunnen helpen en kunnen zorgen voor betere en eerlijke koffiehandel. Door een hoger marktaandeel ontstaat er meer winst, en zo kunnen zij de koffieboeren nog meer helpen om te strijden tegen oneerlijke handel of bijvoorbeeld de Roya schimmel. Fair Trade moet om zijn marktaandeel te vergroten zijn verkoop uitbreiden. Door een hoger verkoop verdient Fair Trade dan ook meer geld. Meer verkopen is alleen niet zo makkelijk. De klant moet een reden hebben om meer te kopen. Met opmerkingen [R5]: verdubbeling van het markaandeel in 1 jaar lijkt, gezien de historische groei ervan en de matige groeiraming van de economie, nogal ambitieus. Met opmerkingen [JG6]: Wat is het huidige productportfolio van Fair Trade Original, welke productcategorieën, welke zijn het meest succesvol? Wellicht de vraag stellen hoe deze verkoopgroei gerealiseerd kan worden: meer van bestaande producten verkopen? Nieuwe productcategorieën betreden? Nieuwe doelgroepen benaderen?

10 Marketingcommunicatieprobleem Met opmerkingen [JG7]: Wat is de huidige marketingcommunicatiestrategie/merk-positionering van FTO? Hoe is dat terug te zien in de vormgeving van reclame en verpakking? Fair Trade wil dat binnen 1 jaar 50% van de consumenten die gemiddeld 2 x per jaar Fair Trade koffie kopen, op de hoogte zijn van de voordelen die Fair Trade bied voor zowel de klant als de consument. Fair trade wil meer verkopen en wil dit doen door de consument, die op dit moment nog maar weinig fair trade koffie koopt, overhalen dit meer te doen. Deze consument is tot dit moment niet erg geraakt door de reclames die zich richting op de voordelen voor de boer. Daarom moet deze consumentengroep ook op de hoogte gebracht worden van de voordelen die het hen brengt. De manier hoe we ze hiervan op de hoogte stellen is nog onduidelijk. In 2012 waren er ongeveer mensen die ongeveer 2 keer per jaar fair trade koffie kopen. Met opmerkingen [R8]: goed dat de communicatiedoelstelling enigszins smart luidt. deze doelstelling beoogt de aankoopfrequentie te bevorderen. echter, de beoogde populatie blijft hierbij beperkt tot de feitelijke afnemers. waarom de scope niet verruimt tot de potentiële afnemers? de doelgroep(en). Met opmerkingen [R9]: zou het wellicht ook kunnen dat de doelgroep onvoldoende overtuigd is van de ideële baten/doelstellingen van fair trade. zou meer transparantie en accountability daaraan kunnen bijdragen? Met opmerkingen [JG10]: Het is een vooronderstelling dat dit de verkoop doet toenemen. Met opmerkingen [JG11]: 2x per jaar of vaker is volgens mij juist veel. Zijn de goeie klanten. Met opmerkingen [JG12]: Hoe weten jullie dat? Met opmerkingen [JG13]: Vooronderstelling Fair Trade en de Roya schimmel Om een ramp te voorkomen, stelt de nationale koffieassociatie Anacafé, onder druk van Fair Trade de benodigde bestrijdingsmiddelen ter beschikking tegen gereduceerde tarief. Ondersteuning van de coöperatie zal de boeren helpen van deze regeling gebruik te maken en de middelen goed toe te passen. Fair Trade brengt de boerne op de hoogte van de schimmel, de gevaren ervan en de mogelijkheden om je er tegen te beschermen. De bestrijdingsmiddelen zijn normaal erg duur, maar zijn er nu tegen een zwaar gereduceerde prijs. Dankzij het extra geld dat de Fair Trade Boeren krijgen hebben zij meer geld om de bestrijdingsmiddelen te kopen. Ook krijgen Fair Trade boeren een minimumprijs. Als de oogst dan mislukt krijgen de boeren alsnog een deel van het geld zodat zij niet gelijk in een hongersnood eindigen vanwege een financiële crisis.

11 Analyse probleem Wat is het probleem? Dat nog te veel consumenten van Fair trade op dit moment weten (dus kennis hebben van) de voordelen voor zowel de koffieboeren van fair trade, als de voordelen voor de consumenten zelf als hun fair trade koffie kopen in plaats van normale koffie. Met opmerkingen [R14]: heeft het publiek voldoende vertrouwen in de berichtgeving van fair trade. alsdan, waardoor zou de consument bereid zijn om het extra offer te brengen, die verder gaat dan de gangbare ruil op grond de engere prijs kwaliteitoverweging Waar speelt het probleem zich af? Het probleem vind zich in Nederland plaats. Consumenten moeten zich meer bewust worden van het verhaal achter de koffie. Hun kennis moet hier in Nederland, in de winkels desnoods, veranderd worden. Wat is het belang van het probleem? Het gehele fair trade draait om dit verhaal. Dit is de reden van het bestaan van fair trade en dit belang is dus zeer groot. Men moet weten wat de voordelen zijn voor zowel de boer als de consument zelf. Wie veroorzaakt het probleem? Het probleem wordt veroorzaakt door consumenten die niet graven naar het verhaal achter hun kop koffie. Ze hebben ooit ergens gehoord waar fair trade om draait, en vinden het dus al snel best terwijl fair trade steeds meer probeert te doen waar de consumenten niet eens van af weten. Met opmerkingen [JG15]: Dus het is de schuld van de consument? Geschiedenis van het probleem? Het antwoord op deze vraag staat uitgeschreven bij de analyse van ons marketingprobleem x. Met opmerkingen [JG16]: De vraag/het doel zou dus een combinatie van marketing en marketingcommunicatie kunne zijn met productportfolio en merkpositionering als onderdelen waar een analyse, keuze en advies voor gemaakt kan worden.

12

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 Augustus 2018 ivox Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Enabel tussen 8 en 29 augustus 2018 bij 1.000 Belgen

Nadere informatie

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018

ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 ENABEL: Eerlijke handel Barometer 2018 Augustus 2018 ivox Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Enabel tussen 8 en 29 augustus 2018 bij 1.000 Belgen

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

Fairtrade kerk Maarssen

Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade presentatie 7 februari 2012 Over Fairtrade producten Informeren Inspireren Invullen Iedereen Missie Het bevorderen van eerlijke handel, in hoofdzaak door de exploitatie

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 GLOBALISERINGSREEKS 22 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN

NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 GLOBALISERINGSREEKS 22 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN GLOBALISERINGSREEKS 22 1 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

De biologische veehouderij

De biologische veehouderij oerwafels meergranenbolletjes Biologisch boeren meergranen olijfolie De biologische veehouderij Wij vinden het belangrijk dat onze klanten verantwoorde producten kunnen kopen. Bij de inkoop van onze producten

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/73827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november 2010 6 136 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Pagina 1 Voorblad Pagina 2 Inhoudsopgave Pagina 3 Inleiding, Deelvraag 1, Deelvraag 2 Pagina

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009 EKO-tellingen in de supermarkt 5 november Voor het twaalfde opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking

Nadere informatie

De markt voor eerlijke handel in België 2006

De markt voor eerlijke handel in België 2006 De markt voor eerlijke handel in België 26 Samenvatting studie uitgevoerd in opdracht van BTC-CTB September 27 1. Inleiding De groeiende belangstelling van de Belgische consument voor eerlijke handel is

Nadere informatie

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur

Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling. Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Max Havelaar: 25 jaar ontwikkeling Persontmoeting 28 augustus 2014 Lily Deforce Directeur Agenda 25 jaar Fairtrade: van de boer in het Zuiden tot op ons bord - Evolutie van 1989 tot 2014 - Trade not aid

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST ALDI RT D KIEST VOOR FAIRT R RADE VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST filterkoffie honing rietsuiker pure chocolade ALDI START T SAMENWERKING MET F EN ER KOMEN NOG MEER FAIRTRADE PRODUCTEN... EEN GOED ALDI KIEST

Nadere informatie

Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban

Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban Juni 2011 Eerlijk Handelen, Samen Doen! Samenvatting uitslagen enquêtes onder achterban Woord en Daad gehouden in 2008 en 2011 1. Inleiding

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week juli 2017 GfK 2017 Supermarktkengetallen Augustus 2017 1 Ook in juli 2,6% omzetgroei voor supermarkten, mede door forse groei waarde kassabon. Gestage groei van online omzetaandeel

Nadere informatie

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011

Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs. December 2011 Meer betalen voor duurzaam? Alleen als de consument weet waarom Duurzaamheidkompas #7 thema: Ken de prijs December 2011 Inleiding Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-,

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010 EKO-tellingen in de supermarkt 2010 4 november 2010 Voor het dertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 Voor het veertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal

Nadere informatie

Onderzoek en advies naar Fairtrade.

Onderzoek en advies naar Fairtrade. Onderzoek en advies naar Fairtrade. Uitgevoerd door: S.C. van Goor, Coordinator Inkoop Meerinzicht t.b.v. gemeente Harderwijk. Onderzoek naar voor- en nadelen van deelname aan keurmerk Fairtrade. Aanleiding.

Nadere informatie

Fairtrade in de boodschappentas 2010

Fairtrade in de boodschappentas 2010 Onderzoek naar aankoopgedrag en -motieven fairtrade producten in 2010 In opdracht van: Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling In samenwerking met: Fair Trade Original

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/102726

Nadere informatie

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken.

Te weinig verschil Verschil tussen de hoogte van uitkeringen en loon is belangrijk. Het moet de moeite waard zijn om te gaan werken. Hoofdstuk 4 Inkomen Paragraaf 4.1 De inkomensverschillen Waardoor ontstaan inkomens verschillen. Inkomensverschillen ontstaan door: Opleiding Verantwoordelijkheid Machtspositie Onregelmatigheid of gevaar

Nadere informatie

Wereldwinkel Haastrecht Secretariaat Openingstijden Kopij kwartaalblad

Wereldwinkel Haastrecht Secretariaat Openingstijden Kopij kwartaalblad Wereldwinkel Haastrecht Secretariaat Vereniging Levenskans voor allen Mireille van der Wurff Hoogstraat 51 Oranjepoldererf 44 2851 BB Haastrecht 2807 EH Gouda Tel. 06-12049783 Rabobank 11.85.46.082 Openingstijden

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Inleiding In België, Nederland en Groot-Brittannië is het al een groot succes: FairTradeGemeenten.

Nadere informatie

Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN. Begine 28, 8711BK, Workum. wereldwinkelworkum@hotmail.com

Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN. Begine 28, 8711BK, Workum. wereldwinkelworkum@hotmail.com ANBI gegevens Naam instelling Stichting Wereldwinkel Nijefurd (statutaire naam) RSIN 8048.75.510 Vestigingsadres Begine 28, 8711BK, Workum Telefoonnummer 0515543168 E-mail adres wereldwinkelworkum@hotmail.com

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353

ANBI gegevens. Doelstelling. Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353 ANBI gegevens Naam Instelling :Wereld-Winkel Zelhem RSIN : 006708353 Adres :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG zelhem Telefoonnummer :06 30085115 E-mail adres: infowwzelhem@gmail.com Doelstelling In de Wereldwinkel

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

Fair Trade. ontwikkelingsstrategie. Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011

Fair Trade. ontwikkelingsstrategie. Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011 Fair Trade als duurzame economische ontwikkelingsstrategie Oxfam-Wereldwinkels 20 oktober 2011 SITUERING OXFAM-WERELDWINKELS Oxfam-Wereldwinkels Deel van Oxfam-in-België en Oxfam International Deel van

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt 7 november 2013 Voor het zestiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de

Nadere informatie

ANBI gegevens. Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353. :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem. Telefoonnummer :06 30085115

ANBI gegevens. Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353. :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem. Telefoonnummer :06 30085115 ANBI gegevens Naam Instelling :Wereldwinkel Zelhem RSIN : 006708353 Adres :Prinses Irenestraat 3A, 7021 CG Zelhem Telefoonnummer :06 30085115 E-mail adres: infowwzelhem@gmail.com Doelstelling In de Wereldwinkel

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II

Eindexamen vmbo gl/tl economie 2011 - II Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. MINpunten 1 maximumscore 1 2 / 6 x 100 % = 33,3% 2 maximumscore 1 Voorbeeld van een juiste reden: Klantenbinding:

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel Verkoopfilosofie Naam instelling De Organisatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel Verkoopfilosofie Naam instelling De Organisatie ANBI gegevens. Doelstelling: In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Met Fairtrade krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke

Nadere informatie

Impact van de economische crisis Duurzaamheidkompas #1 2009. maart 2009

Impact van de economische crisis Duurzaamheidkompas #1 2009. maart 2009 Impact van de economische crisis Duurzaamheidkompas #1 2009 Inleiding Duurzaamheidkompas Duurzaamheid dilemma s - In deze tijd van financiële-, klimaat-, voedsel- en systeemcrises is het bepalen van richting

Nadere informatie

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk Stichting Max Havelaar Brochure 2011 De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Pagina 2 Voorwoord Pagina 3 Geschiedenis van Stichting Max Havelaar Pagina 4 Assortiment

Nadere informatie

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010.

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Buitenlandse handel Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Link naar editie 2008/2009 van de Europese Schoolagenda: www.ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm#diary

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

Fairsterk je school!

Fairsterk je school! Fairsterk je school! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade School Versie april 2009 Fairtrade Scholen Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten.

Nadere informatie

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Datum: september 2011 Introductie Mede op basis van onderzoek onder Wereldwinkels en consumenten heeft Fair Trade Original haar thee assortiment aangepast tot

Nadere informatie

6.7. Praktische-opdracht door een scholier 1921 woorden 23 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave

6.7. Praktische-opdracht door een scholier 1921 woorden 23 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave Praktische-opdracht door een scholier 1921 woorden 23 juni 2005 6.7 110 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave - Inleiding (Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen, hoofd- en deelvragen.) 1. Hoe komt

Nadere informatie

Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019

Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019 Thema: Gaan met die banaan! Fairtrade Week 2019 De voorjaarseditie van de Fairtrade Week vindt plaats van 4 tot en met 12 mei. Tijdens deze week ook de internationale World Fair Trade Day op zaterdag 11

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014

Fairsterk je kerk! Inleiding. Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 2013-2014 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne De Fairste Kerk van Vlaanderen Versie 20132014 Inleiding In België, Nederland en GrootBrittannië is het al een groot succes: FairTradeGemeenten.

Nadere informatie

Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014

Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014 Landelijke Vereniging van Wereldwinkels Jaarverslag 2014 Inleiding Voor u ligt ons jaarverslag van 2014. Een bijzonder jaar voor Wereldwinkels: het jaar waarin we 45 jaar bestaan. In 1969 opende de eerste

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt 1 november 2012 Al voor het vijftiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade

Nadere informatie

Samenvatting Economie Module1, H2 en H3

Samenvatting Economie Module1, H2 en H3 Samenvatting Economie Module1, H2 en H3 Samenvatting door een scholier 1851 woorden 28 maart 2006 2 2 keer beoordeeld Vak Economie Module 1, Hoofdstuk 2, Consumeren 1. Hoe consumenten in hun behoeften

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie

Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel

Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel Profielwerkstuk Maatschappijleer Fair Trade / Eerlijke handel Profielwerkstuk door R. 5621 woorden 26 februari 2013 5,6 55 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. Wat is Fair Trade? 1.1 Waar staat Fair

Nadere informatie

Meer fairtrade producten in de boodschappentas in 2009?

Meer fairtrade producten in de boodschappentas in 2009? Meer fairtrade producten in de boodschappentas in 2009? Onderzoek naar aankoopgedrag en -motieven fairtrade producten in 2009 In opdracht van: Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument en Producent

Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting Economie Consument en Producent Samenvatting door een scholier 1055 woorden 29 oktober 2004 6,1 60 keer beoordeeld Vak Economie Consument en producent. Hoofdstuk 1: De klant. Marktaandeel

Nadere informatie

Antwoorden Economie Handel

Antwoorden Economie Handel Antwoorden Economie Handel Antwoorden door een scholier 973 woorden 14 april 2004 4,8 61 keer beoordeeld Vak Economie Begrippen: Open Economie: Bijvoorbeeld: Nederland exporteert veel goederen en diensten

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie De economische groei in Nederland in jaren-90

Praktische opdracht Economie De economische groei in Nederland in jaren-90 Praktische opdracht Economie De economische groei in Nederland in jaren-90 Praktische-opdracht door een scholier 3697 woorden 29 juni 2004 4,7 54 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Deze praktische

Nadere informatie

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen

Goede tijden, slechte tijden. Soms zit het mee, soms zit het tegen Slides en video s op www.jooplengkeek.nl Goede tijden, slechte tijden Soms zit het mee, soms zit het tegen 1 De toegevoegde waarde De toegevoegde waarde is de verkoopprijs van een product min de ingekochte

Nadere informatie

Duurzame melk in supermarkten

Duurzame melk in supermarkten Onderzoekssamenvatting Stelt u zich voor dat er voortaan alleen nog maar duurzaam geproduceerde melk te verkrijgen is in de supermarkt. Alle niet duurzame soorten worden niet langer verkocht. Hoe zou de

Nadere informatie

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip.

Lesbrief Kopen en Werken 2 e druk Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip. Hoofdstuk 4 Kopen is kiezen 4.1 Contant betalen, betalen met pinpas en betalen met chipknip. 4.2 a. 1 cent, 2 cent, 5 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent, 1 euro en 2 euro. b. 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50

Nadere informatie

Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Veertig jaar eerlijke koffie: VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST Fair Trade Original, het Nederlandse merk van eerlijke producten, kocht in 1973 voor het eerst rechtstreeks koffie in van coöperaties van kleine

Nadere informatie

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2

Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Groei of krimp? bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 7 en 4K Hoofdstuk 5 aanvullend lesmateriaal n.a.v. vernieuwde syllabus EC/K/5A: 2 Als je moet kiezen welk plaatje je op je cijferlijst zou willen hebben,

Nadere informatie

Nederlanders & fairtrade 2011. Onderzoek naar aankoopgedrag En aankoopmotieven bij fairtrade levensmiddelen. onderzoeksreeks

Nederlanders & fairtrade 2011. Onderzoek naar aankoopgedrag En aankoopmotieven bij fairtrade levensmiddelen. onderzoeksreeks Nederlanders & fairtrade 2011 Onderzoek naar aankoopgedrag En aankoopmotieven bij fairtrade levensmiddelen 4 1 onderzoek 4 Nederlanders en fairtrade 2011 onderzoeksreeks NCDO is het Nederlandse kennis-

Nadere informatie

Bewonerspanel over Fairtrade

Bewonerspanel over Fairtrade Onderzoek, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel over Fairtrade Junipeiling 2013: Fairtrade Utrecht is sinds 2010 Fairtrade gemeente en hiermee de

Nadere informatie

Goedkoper en gewoner

Goedkoper en gewoner TEKST ELSE MEIJER, FERRY PLOEG PRIJSPEILING BIOLOGISCHE PRODUCTEN Goedkoper en gewoner 26 CONSUMENTENGIDS APRIL 2019 Biologische producten waren lange tijd vooral iets voor (milieu)bewuste consumenten

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Fair Trade I k doe mijn spreekbeurt over Frair Trade. Er werd op school gezegd dat er een Fair Trade spreekbeurtpakket was en dat sprak me wel aan omdat ik er best veel van hoorde dus leek het me leuk

Nadere informatie

UIT de arbeidsmarkt

UIT de arbeidsmarkt Verandering van de werkloosheid. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn onderhevig aan continue veranderingen. Als gevolg daarvan verandert de omvang van de werkloosheid in een land ook continue. Werkloosheid

Nadere informatie

Meer fairtrade producten in de

Meer fairtrade producten in de Meer fairtrade producten in de Onderwerp boodschappentas Maart 2009 Meer fairtrade producten in de boodschappentas Aankoopgedrag van fairtrade producten door Nederlandse huishoudens in 2008 Inhoud 1. Beschrijvende

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Economie Economische crisis

Sectorwerkstuk Economie Economische crisis Sectorwerkstuk Economie Economische crisis Sectorwerkstuk door A. 2214 woorden 2 februari 2013 6,6 119 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Deelvraag 1: Wat zijn de oorzaken van de Economische

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009

Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009 Fairsterk je kerk! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade Kerken Versie april 2009 Fairtrade Kerken Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten. Het

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen?

Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Hoe een coalitiecampagne uitwerken om kinderarbeidvrije cacao te bevorderen? Oxfam Wereldwinkels en Fairtrade Campagne Kindslavernij lust ik niet! Doelgroepen Partners: hoe elkaar versterken? En nu? Oxfam

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 565 Alcoholbeleid Nr. 125 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 11 februari 2014 In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Samenvatting Economie H1, paragraaf 1 t/m 7, de Samenleving

Samenvatting Economie H1, paragraaf 1 t/m 7, de Samenleving Samenvatting Economie H1, paragraaf 1 t/m 7, de Samenleving Samenvatting door Jiske 1820 woorden 26 juni 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO 1.1 Hoe belangrijk is de wereld voor Nederland?

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van:

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van: FairTradeGemeente Een campagne van: FairTradeGemeente? Een TITEL die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame productie en consumptie een warm hart toedragen

Nadere informatie

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Ketenaanpak en -verantwoordelijkheid > Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Doel: boeren ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. Ons klimaat verandert

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

Som eens op welke kosten jullie allemaal zullen maken.

Som eens op welke kosten jullie allemaal zullen maken. De prijs De prijs van het product dat je verkoopt is een erg belangrijk marketinginstrument. De prijs geeft immers de waarde van iets weer. Als je op restaurant gaat en je bestelt een menu van 50,00 EUR,

Nadere informatie

Marketingplan De Lekkerstejamm

Marketingplan De Lekkerstejamm De Lekkerstejamm Klas: CML01D Vak: Informatica 1 Inhoud 1. Doel 2. SWOT- analyse 3. Marketingdoelgroep 4. Marketingdoelstellingen 5. Marketingbudget 6. Marketinginstrumenten 2 1. Doel Het doel van mijn

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Oktober 2016 1 Omzetgroei supermarkten trekt verder aan in oktober. Gestage groei online binnen supermarkten door meer en trouwere klanten. Identiek aan eerder vernieuwingen (avond/zondag

Nadere informatie

Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie

Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie Les 1 Van koffieboon tot pakje koffie VAKKEN PAV, Humane Wetenschappen, Aardrijkskunde DOELSTELLINGEN EN EINDTERMEN Gemeenschappelijke stam De leerlingen brengen belangrijke elementen van communicatief

Nadere informatie

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis RSIN 812105382

ANBI gegevens. Doelstelling: Wat wil de Wereldwinkel. Verkoopfilosofie. De Organisatie. Geschiedenis RSIN 812105382 ANBI gegevens Naam instelling Wereldwinkel Zutphen RSIN 812105382 Vestigingsadres Nieuwstad 4, 7201 NP Zutphen Telefoonnummer 0575-543742 E-mail adres Jh.groeneveld@kpnmail.nl (secretaris) Doelstelling:

Nadere informatie

Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo

Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo Verslag Fair Trade van Binnen naar buiten Vrijdag 10 januari 2014 Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo Welkom en kennismaking Na het invullen van

Nadere informatie

Resultaten september 2013

Resultaten september 2013 1 Resultaten september 2013 Resultaten: Het onderzoek wordt zoals gezegd in twee tabellensets verantwoord. Deze treft men hierna aan. Hier geven wij in een management samenvatting de voornaamste gegevens

Nadere informatie

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. Uw footprint met MAAS International Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

SOCIAL RESPONSIBILITY

SOCIAL RESPONSIBILITY SOCIAL RESPONSIBILITY LID WORDEN SAMEN JE EIGEN WINDMOLEN Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid en groen. Een goede tijd voor de Windcentrale. We weten allemaal dat er ergens stroom en energie vandaan

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

UIT groei en conjunctuur

UIT groei en conjunctuur Economische groei. Economische groei drukken we uit in de procentuele groei van het BBP op jaarbasis. De groei van het BBP heeft twee oorzaken. Het BBP kan groeien omdat de prijzen van producten stijgen

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT

INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT INFORMATIE BIJ AANMELDING VRIJWILLIGERS WERELDWINKEL DORDRECHT In deze Brochure In deze brochure 2 Wereldwinkel, van en voor Wereldburgers 3 Doelstellingen van de Wereldwinkel 4 Criteria voor de alternatieve

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT?

EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? WAT? EERLIJKE HANDEL OF FAIR TRADE? We staan niet stil bij wat er elke dag op ons bord ligt. En toch dragen vele ingrediënten een heel verhaal met zich mee. Sommige producten hebben de halve wereld afgereisd.

Nadere informatie