Reisverslag Bonaire Vrijdag 4 september

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag Bonaire 2009. Vrijdag 4 september"

Transcriptie

1 Reisverslag Bonaire 2009 Vrijdag 4 september Het is 16:00 uur als onze vriend Pascal zijn neus om de deur steekt en we kunnen vertrekken naar het A4 hotel Schiphol waar we een overnachting geboekt hebben zodat we zaterdag uitgerust en op tijd kunnen inchecken voor onze vlucht naar Bonaire. In de stromende regen komen we aan en we parkeren de auto op de parkeerplaats voor lang parkeren. Bij het inchecken reserveren we gelijk een plaats in de gratis shuttlebus voor 07:20 uur. We hebben afgesproken om geen ontbijt te nemen in het hotel maar eerst naar Schiphol te gaan en als we verlost zijn van onze koffers even rustig te gaan ontbijten. In de avond eten we een hapje in het restaurant en aansluitend brengen we nog een paar uur door aan de bar alvorens de binnenkant van de oogleden aan een nadere studie te onderwerpen. Zaterdag 5 september Omstreeks 03:00 uur worden we opgeschrikt door een autoalarm wat afgaat en ogenschijnlijk niet meer te stoppen is. Het kost schijnbaar enige moeite om het ding het zwijgen op te leggen maar als dit eindelijk lukt ben ik ook door mijn slaap heen. Het uitgerust op vakantie gaan zit er dus niet echt in. In een sluimerslaap kom ik de tijd door tot 06:00 uur als de wekker aangeeft dat het tijd is geworden om op te staan en een verfrissende douche te nemen. We pakken onze koffers en om 07:00 uur checken we uit aan de balie en wachten buiten op de komst van de bus. Met stijgende verbazing zie ik het aantal wachtende toenemen en vraag mij af hoe groot de bussen hier dan wel niet zijn. Het moet een joekel van een ding zijn in ieder geval om iedereen die buiten staat te kunnen herbergen. Helaas heeft men geen investering gedaan in een bus van enige omvang en als de bus zelfs voor Indiase begrippen randvol gepropt is staan wij, en met ons nog een tiental uitverkorenen voor de rit van 07:20 uur, gewoon nog buiten op de stoep. Even een dame van de receptie erbij gehaald die begint te roepen dat iedereen die geen reservering heeft voor de rit van 07:20 uur direct de bus moet verlaten. Toevallig blijken er net nu mensen in de bus te zitten die de Nederlandse en/of Engelse taal niet machtig zijn want niemand doet aanstalten om de bus te verlaten. Ik geef de goede dame aan dat ze graag een taxi voor ons moeten bellen (uiteraard voor rekening van het hotel) omdat ik toch graag op tijd op het vliegveld wil zijn. Als er dan eindelijk een taxi voor ons komt blijkt deze te klein te zijn om onze bagage mee te nemen. Die zou dan met een andere meekomen!!! Dus niet. Aangegeven dat we graag een taxi willen hebben waar wij en onze bagage tezamen in kunnen. Uiteindelijk lukt dit en om 08:00 uur vertrekken we naar Schiphol. We leveren onze koffers in en gaan, zoals gepland, nog even een hapje eten.

2 Om 10:50 uur gaat onze Arkefly vlucht met 30 minuten vertraging de lucht in. We hebben comfort class geboekt om zodoende meer beenruimte te krijgen wat zeer zeker voor Tiny nu even belangrijk is. Zelf komt het met mijn bijna 2 meter natuurlijk ook wel goed uit om niet gedurende de hele vlucht de foetus houding te hoeven aannemen. Het is voor onze begrippen een korte vlucht van nog geen 10 uur maar vanwege het ontbreken van goede entertainment aan boord (spelletjes en zo) trekt deze zich toch wel erg lang. We maken eerst nog een landing op Curacao waar we het vliegtuig voor iets meer dan een uur moeten verlaten en natuurlijk even iets nuttigen. Zo, op Curacao waren we nu dus ook al. Kunnen we dat ook weer aanvinken op ons overzicht van de landen waar we allemaal geweest zijn. Aansluitend maken we dan nog een korte vlucht van 20 minuten naar Bonaire waar we rond de geplande tijd van 16:40 uur landen. Na het afhandelen van de noodzakelijke formaliteiten om het land in te komen worden we naar Waterlands village gebracht wat op slechts enkele minuten van het vliegveld ligt. Het in augustus 2008 geopende resort en het huisje zien er prachtig uit. Na het uitpakken van onze koffers gaan we een hapje eten in Kralendijk. We gaan nog wat inkopen doen en gaan vervolgens op tijd ons bed in want om 02:45 uur moeten we weer op om Verena van het vliegveld te gaan ophalen. Verena hebben we in 2007 tijdens onze duikvakantie in Sulawesi leren kennen. Zij komt uit Düsseldorf en haar partner heeft niets met de onderwatersport en zij was blij dat ze zich bij ons kon aansluiten.

3 Zondag 6 september Omstreeks 03:00 uur horen we de KLM jet aankomen en we stappen in onze auto en rijden naar het vliegveld. We pikken Verena op en nadat we haar bagage hebben afgezet bij haar bungalow drinken we om 04:00 uur bij een temperatuur van 28 graden nog even gezellig een pilsje. We pakken onze nachtrust weer op en na het ontbijt gaan we omstreeks 10:00 uur naar de duikshop. We gaan duiken bij Dive Friends die een vijftal zaken op Bonaire hebben. Pascal is de enige die nog geen Nitrox brevet heeft dus we vragen of hij die eventueel vandaag nog kan doen. Na enig bellen mag hij zich om 13:30 uur melden op een andere locatie en we besluiten om dan samen de noodzakelijke checkduik aansluitend uit te voeren. We kopen de voor het duiken in Bonaire noodzakelijke vergunning en terwijl Pascal op de eerste verdieping met zijn Nitrox cursus bezig is hangen wij onder wat rond en gieten water naar binnen. Wel valt het op dat er af toe druppels naar onder vallen. Zouden ze Pascal boven dan toch aan het zweten gekregen hebben? Uiteindelijk komt hij dan toch met een glimlach de trap af, geslaagd dus! We controleren onze luchtmengsels en springen voor de duikshop in het water voor onze checkduik. Duikstek: Voor de duikshop van Yellow Submarine Diepte: 26,9 meter Duiktijd: 54 minuten We maken met zijn vieren een rustige checkduik waarbij we veel klein grut zien en een kleine school barracuda s. Wat wel opvalt is dat op de lagere gebieden er slechts zeer sporadisch intact koraal is. De duik verloopt zonder problemen en we stappen allen lachend uit het water. We controleren gelijk weer 4 nieuwe flessen voor onze duik morgenvroeg. Het is ontzettend warm en in de namiddag schieten de temperaturen boven de 40 graden uit. We hebben derhalve besloten om elke dag rond 07:00 uur te vertrekken voor onze eerste duik en de 2 e duik ook al voor de middag te maken. Ook op Bonaire is het geen pretje om in de brandende zon bij temperaturen van 40+ je hele hebben en houden op te tuigen en aan te hijsen. Duiken moet bij ons immers relaxed plaatsvinden en op een hittestuwing zit niemand van ons te wachten. Na het uitwassen en opbergen van onze duikspullen kunnen we het Waterland Resort eens verder verkennen. Een vrij nieuw resort welke in augustus 2008 open is gegaan. Het is geen specifiek duikers resort maar de bungalow ziet er verder goed uit. Ze zijn overigens wel iets aan de prijzige kant maar gelukkig moeten we in dollars betalen en dat maakt het een en ander weer goed. De 24 bungalows op het resort zijn allemaal particulier bezit en een deel ervan is

4 voor verhuur beschikbaar. Een aantal marechaussees zitten in bungalows dus aan bewaking geen gebrek zouden we zo zeggen. Ons kan niets gebeuren hier! We hebben een van de waterfront bungalows geboekt. Regelmatig zien we adelaarsroggetjes en schildpadden voorbij komen. Mooi om te zien! Bij het uitpakken van de spullen kom ik tot de ontdekking dat ik de bodemplaat ben vergeten voor het onderwater fotoapparaat. Omdat Pascal ook zijn apparatuur bij zich heeft besluiten we dat Pascal deze keer alleen onderwater foto s maakt en wij alleen onderwater video opnames. Ik moet nu toch maar eens een checklist te maken! Laat in de middag gaan we naar Kralendijk en zien tot onze grote verbazing dat ook de Kerstman besloten heeft om zijn vakantie op Bonaire door te brengen. Hij heeft zelfs kosten nog moeite gespaard om ook zijn slee mee te nemen zoals jullie op de foto zien.

5 We gaan ergens een hapje eten en duiken op tijd in bed zodat we uitgerust kunnen beginnen aan onze eerste echte duikdag. Maandag 7 september Het is 07:00 uur in de ochtend als we onze duikspullen in de auto hebben en we vertrekken naar Alice in Wonderland voor onze eerste echte duik. Duikstek: Alice in Wonderland Diepte: 22,1 meter Duiktijd: 59 minuten Vanwege de branding is het in en uitstappen erg lastig. Elkaar steunend komen we zonder problemen het water in en ook op deze duikplaats valt het op dat op het ondiepe deel vrijwel geen intact koraal meer te vinden is. We maken een mooie en rustige duik en zien veel flamingotongen en op een plaats treffen we een verzameling aan van grote vijlvissen, trompetvis en een mooie diadeem keizersvis. Pascal gaat zijn 100e duik maken en heel toepasselijk kiezen we als duikplaats voor Something Special. Al snel blijkt dat het speciale van deze duikstek met name het vinden ervan is. Na enkele malen al vruchteloos de kustlijn te hebben afgezocht naar de bekende gele steen besluiten we om bij een van de zaken van Dive Friends toch maar even navraag te doen alvorens straks met een lege tank aan de waterkant te staan. Wat blijkt, de steen is er niet meer en op de plaats van de steen is nu een private property! In de duikshop geven ze aan dat je wel tot aan de private property kunt rijden en daar bij het bord het water in gaan. Dat is in ieder geval de duikstek. Dus zo gezegd zo gedaan. Duikstek: Something Special Diepte: 20,2 meter Duiktijd: 44 minuten Direct na de instap zien we al een juvenile keizersvis en verder treffen we tijdens deze duik mooi koraal aan. We komen tijdens de verdere duik nog oog in oog met pijlinktvissen, de diadeem en franse keizersvis en een grote school vissen. Een leuke en ontspannen jubileumduik naar onze mening waarbij ik echter op het einde toch weer een beetje hoofdpijn kreeg. Maar ja, inmiddels is dit een bekend verschijnsel in het acclimatiseringproces van Martie.

6 Dinsdag 8 september We vertrekken vandaag ietsje later omdat we maar een korte rit hebben van ons resort naar de duikplaats. Duikstek: Windsock Diepte: 24,3 meter Duiktijd: 52 minuten Weer een leuke en ontspannen duik waarbij we onder andere murene s, steenvissen en op het einde ook nog pijlinktvissen te zien krijgen. Duikstek: Calabas Reef Diepte: 20,9 meter Duiktijd: 64 minuten Vooruitlopend op de te houden nachtduik gaan we vandaag op het voor ons nog bekende Calabas Reef duiken. Naast mooie flamingotongen zien we weer veel verschillende soorten vis en ook het anker en de boot blijken nog aanwezig te zijn. Mooie koraaltuinen zijn er echter niet meer te vinden. Woensdag 9 september Tiny heeft vandaag haar eerste rustdag. De rest pakt alle spullen bij elkaar en we vertrekken op tijd weer naar de iets verder af gelegen duikstek. Daar aangekomen zien we dat de branding op de kust staat maar omdat de golven nog niet al te hoog zijn besluiten we onze spullen klaar te maken en gaan we te water. Duikstek: Tolo Diepte: 26,4 meter Duiktijd: 53 minuten We maken de moeilijke afdaling langs het talud en met vereende krachten weten we zonder problemen de branding te trotseren en duiken onder. Ook hier weer weinig mooie dingen nog over op het ondiepe deel. Het diepere deel

7 heeft mooie koraaltuinen. We komen een groep makrelen tegen en ook nu weer mooie flamingotongen. Ook waren er best veel vissen te zien. Maar ja, dat is altijd een momentopname. Duikstek: Pink Beach Diepte: 11,2 meter Duiktijd: 73 minuten Ook hier weer sprake van branding die het in en uitkomen moeilijk maakte. Het is een lange zandige bodem alvorens de drop off te bereiken maar daar zijn mooie koraaltuinen met volop leven. Pascal ziet al snel een grote octopus liggen. Opvallend veel poetsstations hier waar de vissen in alle rust hun poetsbeurt genieten. Leuke video opnames gemaakt van de poetsers en hun klanten. Erg leuke duik. Donderdag 10 september Ondanks het feit dat we de boottocht bij Dive Friends eigenlijk te duur vinden ($44,00 per persoon terwijl we allen al een unlimited Nitrox pakket hebben) besluiten we toch een dagje naar Klein Bonaire te gaan. We kunnen dus ook wat uitslapen en melden ons om 08:45 uur bij de duikschool. Na het controleren van onze gasmengsels laden we de flessen aan boord en krijgen al snel te horen dat het een snelle wetboat is. Daar waren we inderdaad met zijn allen al snel achter toen de kapitein gas begon te geven. Duikstek: Forest (Klein Bonaire) Diepte: 22,0 meter Duiktijd: 53 minuten We krijgen tijdens de briefing te horen dat de maximale duikdiepte 25 meter is en de maximale duiktijd 60 minuten. Het valt me op dat een van de duikers (iemand met duidelijk een paar kilo teveel) wel erg kleine flippers bij zijn uitrusting heeft liggen. Mag hopen voor hem dat hij in de haast die van een van zijn kinderen heeft meegenomen en anders laat ik me eens graag verrassen hoe hij met die kleine dingen dat reusachtige lichaam naar voren denkt te stuwen. We duiken met een groepje en ik lig al in de deining als de man met de kleine flippers van de boot af springt. Ik zie hem niet bovenkomen en onderwater kijkend zie ik hem

8 als een baksteen zinken. Een van de beide diveguids weet hem, helaas nadat al een beetje koraal beschadigd was, weer in te vangen en brengt hem weer aan boord. Zou die zijn checkduik wel hebben gehad? De rest van de groep begint inmiddels met de andere diveguid aan hun duik. We zien mooie koraaltuinen en veel verschillende soorten vissen. Helaas bleef een deel van mijn bril steeds beslaan dus daarom de video maar aan Tiny gegeven zodat zij opnames kon maken. We hebben nog genoeg lucht in onze flessen voor nog een duik als we weer terug zijn bij de boot. Leuke duik met opvallend veel grote vijlvissen, keizervissen (franse en diadeem) en natuurlijk het bekendere kleine grut. Duikstek: Monte s Divi (Klein Bonaire) Diepte: 22,5 meter Duiktijd: 53 minuten Na een oppervlakte interval van 50 minuten springen we weer in de deining voor onze 2 e duik. Neem aan dat tijdens onze eerste duik er het een en ander veranderd is aan de kilo s lood van onze onfortuinlijke duiker van eerder. Hij springt van de boot en.. blijft drijven met zijn kleine vinnen. We duiken onder en ook hier is de onderwaterwereld vergelijkbaar met die van de eerdere duik vandaag. Zoals was te verwachten moet onze duiker met de kleine vinnen aardig werken om het allemaal te kunnen bijbenen. Wellicht is het een nieuwe, mij verder nog onbekende manier om extra calorieën te verbranden, maar zijn armen en benen gaan in een hoog tempo tekeer en zijn luchtverbruik is navenant. Na amper 20 minuten zie ik hem richting diveguid het teken maken dat hij op 100 bar zit en die geeft aan dat we moeten omdraaien. Wij besluiten er onze tijd van te nemen voor de terugweg en hebben ook nu nog meer dan voldoende lucht over als we aan boord klimmen. We zien deze duik wel een mooie naaktslak die we nog nergens anders zijn tegengekomen. Ook nu weer een leuke en ontspannen duik. Vrijdag 11 september We vertrekken op tijd naar een van de meest bekende duikstekken van Bonaire, de Hilma Hooker.

9 Duikstek: Hilma Hooker Diepte: 26,7 meter Duiktijd: 49 minuten Als we aankomen staat er een heftige branding op het strand met redelijk grote golven. Na ampel beraad besluiten we toch hier te duiken en na het klaarmaken en controleren van de uitrusting helpen we elkaar om zonder problemen het water in te komen. Als we eenmaal onderwater zijn is van de branding en deining verder niets meer te merken en dalen langzaam af tot we opeens een gigantische muur voor ons zien liggen.de Hilma Hooker. Het wrak ligt op zijn kant met de bodem naar het strand. We duiken helemaal om het wrak heen en zien mooie grote tarpons en een mooie diadeem keizersvis. Het wrak is helaas nog niet weelderig begroeid omdat men vóór het afzinken vergeten is de afdeklaag, die moet voorkomen dat zaken zich aan het schip gaan hechten, is vergeten te verwijderen. Het zal dus nog wel even duren alvorens het uitziet als de Libberty bij Tulamben op Bali. Na de duik komen we tot de ontdekking dat de branding is toegenomen. Als we boven aankomen en het water willen verlaten zie ik dat Verena door een grote golf naar het strand wordt meegenomen en als speelbal door het terugstromende water even later weer bij ons is. Behoedzaam helpen we elkaar en komen verder zonder ongelukken uit het water. Een aantal duikers die net aankomen met hun auto besluiten, nadat ze ons eruit hebben zien komen, om ergens anders te gaan duiken. Duikstek: Invisibles Diepte: 18,0 meter Duiktijd: 62 minuten In vergelijking met de 1 e duik is er sprake van lichte branding. Direct na de drop off zien we al buisalen en aansluitend mooie koraaltuinen, veel vissen en ook veel poetsstations. Tijdens het uitduiken zien we nog een grote barracuda. Zaterdag 12 september Tiny maakt vandaag weer maar 1 duik en zal de eerste weer overslaan. Duikstek: 1000 Steps

10 Diepte: 22,7 meter Duiktijd: 55 minuten We dalen de trap af en gaan te water. Het diepere deel heeft verder niet al te veel te bieden. Veelal overal hetzelfde koraal en relatief weinig vis. Op het ondiepere deel van deze duikplaats was de verscheidenheid aan koralen en ook de hoeveelheid en diversiteit van de vissen beduiden groter. Rustige en ontspannen duik gemaakt. Duikstek: Margate Bay Diepte: 23,0 meter Duiktijd: 56 minuten We maken een van de mooiere duiken tot nog toe. Op deze plaats zijn nog mooie koraaltuinen te vinden en ook de hoeveelheid en diversiteit aan vissen is prachtig. Zoals de naam al doet vermoeden treffen we inderdaad ook veel en grote Margate s hier aan. Zondag 13 september We laden onze auto met de duikspullen en rijden naar de duikstek. Duikstek: Salt City Diepte: 25,7 meter Duiktijd: 74 minuten Om onduidelijke reden is duikplek de Salt Pier al enige tijd gesloten. Bij de duikshop geven ze aan dat je van een van de naastgelegen duikstekken er onder water wel naar toe kunt gaan. Bij Salt City aangekomen zie ik dat het toch nog wel een afstand is om tot daar te komen en als kort na de instap ook blijkt dat er een lichte stroming staat geef ik de groep aan dat we terplekke blijven en niet richting Salt Pier gaan duiken. We duiken hier over het 1 e rif heen en gaan naar het 2 e rif. Het koraal is er redelijk en de hoeveelheid vissen is goed te noemen. Op de terugweg zien we in de verte nog een schildpad en pijlinktvissen. Leuke duik in ieder geval.

11 Ik maak vandaag geen 2 e duik en breng de rest van de dag ontspannen en relaxed door aan de pool. Pascal en Verena maken nog een 2 e duik die dag bij White Slave. Maandag 14 september Het is vandaag de verjaardag van Pascal. Na het in ontvangst nemen van onze welgemeende felicitaties laden we onze auto met de duikspullen en rijden naar de duikstek. Duikstek: Andrea 1 Diepte: 26,9 meter Duiktijd: 56 minuten Het in en uitstappen viel weer behoorlijk tegen deze keer. Een beetje branding maar verraderlijke rotsblokken met spleten onder water. De tijd genomen dus en iedereen is zonder ongelukken weer uit het water gekomen. Duik viel tegen omdat er bijna geen verscheidenheid aan koraal is hier. Komt allemaal een beetje eentonig over. Ook de hoeveelheid vissen valt erg tegen. Pascal ziet wel ineens nog ergens een riddervis zitten. Spinkrabben komen we overigens elke duik wel veel te zien. Duikstek: Tori s Reef Diepte: 20,9 meter Duiktijd: 69 minuten Voor de afwisseling hebben we nu eens geen branding en een relatief eenvoudige in en uitstap. Een leuke diversiteit aan koraal en veel vissen. Op het ondiepe deel waren erg veel koffervissen te zien. Leuke rustige en ontspannen duik.

12 Omdat Pascal jarig is gaan we, op kosten van de jarige job, vandaag bij Mona Lisa in Kralendijk eten. Was erg lekker en is aan te bevelen. Niet te veel gedronken en ook niet te laat gemaakt want morgen staat weer gewoon (dus verantwoord) duiken op het programma. En bij ons zijn veel alcohol en weinig nachtrust dan taboe. Dinsdag 15 september We laden onze auto met de duikspullen en rijden naar de duikstek. Duikstek: Boka Slagbaai Diepte: 29,8 meter Duiktijd: 61 minuten Vandaag een duik in het nationale park Slagbaai. We waren dus enige tijd onderweg en het laatste stuk is hobbelig en niet verhard. Onderweg nog gekeken naar de zaken die het park verder te bieden heeft. Over de duikplaats kunnen we kort zijn. De meest eenvoudige in en uitstap van de hele duikvakantie en het minste te zien onder water. Deze plaats is eigenlijk geen duikplek meer te noemen en 98% van het koraal is totaal verwoest. Duikstek: Calabas Reef (Nachtduik) Diepte: 16,8 meter Duiktijd: 56 minuten We maken een nachtduik en zien mooie grote langoestes en een aantal jagers die op pad zijn. Hadden verwacht om ook enkele tarpons te zien maar wij hebben er geen gezien. Pascal en Verena hebben er wel 3 gezien. Woensdag 16 september We vertrekken rond 07:00 uur naar Karpata, een van de duikplaatsen waar we iets verder voor moeten rijden. Tiny zal vandaag weer maar 1 duik maken en zal derhalve de eerste duik overslaan. Bij Karpata aangekomen blijkt de branding hier vol op de kust te staan. We besluiten om het niet te wagen en kiezen ervoor om terug te gaan

13 en bij Cliff te gaan duiken. Bij deze duikstek is ook weer een locatie van Dive Friends gevestigd. Duikstek: Cliff Diepte: 26,8 meter Duiktijd: 61 minuten Direct na de instap zien we, op enige afstand, een schildpad. Tijdens het duiken zie ik in de diepte een grote tarpon liggen die we rustig tot dichtbij kunnen naderen alvorens hij met enkele slagen ervandoor gaat. We zien nog een mooie grote diadeem keizervis, grote vijlvissen en het bekende kleinere spul. Bij het uitduiken komen we weer een schildpad tegen. Pascal geeft na het duiken aan dat hij toch wel last heeft van zijn oor en besluit verder niet meer te duiken deze vakantie. Helaas valt onze onderwaterfotograaf dus af en moeten we het zonder foto s gaan doen. Bij de bungalow aangekomen spoelen we zijn spullen al direct uit zodat het goed kan drogen. Duikstek: Angel City Diepte: 18,1 meter Duiktijd: 69 minuten We rijden de weg af en besluiten onze 2 e duik vandaag te maken bij Angel City. Mooie duikstek met een dubbelrif en op de bodem zien we al snel een grote barracuda liggen die er geen probleem mee heeft als een drietal duikers tot op een meter naderen. Tijdens de duik valt op dat hier veel grote en dikke vissen zitten. Donderdag 17 september Het is vandaag de verjaardag van Tiny. Helaas voor haar doen we ook nu geen concessies en is het dus op tijd opstaan, felicitaties in ontvangst nemen, en dan gewoon weer vroeg vertrekken voor onze eerste duik. We laden onze auto met de duikspullen en rijden naar de duikstek. Duikstek: Jeannies Glory Diepte: 28,6 meter Duiktijd: 63 minuten Direct na de instap zien we al een grote adelaarsrog die Tiny komt feliciteren. Er is mooi koraal hier en een aantal dikke baarzen komen we tegen. Erg leuke duik waarbij we tijdens het uitduiken ook nog een octopus zien en een schildpad. Duikstek: North Belnem Diepte: 25,0 meter Duiktijd: 31 minuten Op onze weg naar de drop off zien we een jonge riddervis. Tijdens de duik komt er ineens sterke stroming opzetten. Helaas hebben we nu geen boot boven ons die de luchtbellen doet volgen. Dus even aanpoten. Tiny geeft op enig moment aan dat ze het wel gehad heeft in de stroming en we beginnen aan de opstijging. We hebben deze duik weer een mooie grote tarpon gezien en een hele grote cubera snapper.

14 In de avond worden we door Tiny getrakteerd op een heerlijk etentje. Gekozen is om dit te gaan nuttigen bij Sense waar het goed verzorgd en lekker was. Omdat morgen de laatste duikdag op de planning staat gaan we op tijd weer naar huis om toch de nodige nachtrust te kunnen nemen. Vrijdag 18 september Zoals inmiddels gebruikelijk vertrekken we de laatste dag zonder foto en/of videospullen naar de duikstek. Op de laatste dag duiken we altijd heerlijk ontspannen zonder dat we ons druk hoeven te maken voor eventuele opnames. Duikstek: Aquarius Diepte: 26,3 meter Duiktijd: 65 minuten Direct na de instap zien we in het ondiepe water al een grote barracuda liggen die we tot op korte afstand kunnen benaderen alvorens hij rustig wegzwemt. Tiny geeft aan dat ze problemen heeft met klaren en we besluiten niet naar het 2 e rif te zwemmen maar blijven rustig bij het eerste rif hangen. Later geeft ze aan weer te kunnen klaren en we laten ons langzaam afzakken langs het rif. We zien de mooie franse keizersvis en de nog mooiere diadeem keizersvis laat zich ook nog even zien. In sommige zachte koralen zitten opvallend veel flamingotongen met hun prachtige tekeningen. We nemen rustig de tijd om uit te duiken en als we boven komen zijn we alle drie de mening toegedaan dat dit een mooie duik was om de vakantie af te sluiten. Duikstek: The Lake Diepte: 19,4 meter Duiktijd: 67 minuten Voor onze laatste duik parkeren we de auto iets verder van de instap. Deze week hebben we al een koppel geholpen die hun wagen dichtbij geparkeerd hadden en daarna niet meer naar boven konden komen. We kiezen het zekere voor het onzekere en besluiten dan maar iets verder te lopen met onze uitrusting in plaats van het risico te lopen dat we op onze laatste duikdag nog een sleepwagen moeten laten komen. Het is een lange weg naar de drop off over een zandige bodem waar vrijwel alle koraal kapot is. Bij de boei aangekomen duiken we langs het eerste rif en steken over naar het 2 e rif en na een paar minuten worden we opgeslokt door een grote school grootoog makrelen vergezeld door duizenden kleine visjes. Minutenlang blijven we gefascineerd hangen en nemen alles aandachtig in ons op. Op enig moment geef ik aan dat we verder gaan we steken weer over naar het 1 e rif. We genieten van het prachtige koraal op deze duikplek en op enig moment komen 2 reusachtige tarpons recht op ons af. Ze passeren ons achteloos op ongeveer een meter afstand. Al met al een prachtige duik en een waardige afsluiting van onze duikvakantie Na de duik gaan we voor de laatste keer naar duikschool en leveren onze Nitrox flessen in. We stempelen onze logboeken af en bij de bungalow aangekomen spoelen we onze spullen goed uit en hangen het buiten te drogen. Aansluitend beginnen we al voorzichtig wat zaken in te pakken. De avond brengen we wederom bij Sense door. Omdat we niet meer kunnen duiken en we de bloemetjes nog even goed willen buitenzetten laten we ons bij Waterlands

15 ophalen door een taxi. Zaterdag 19 september Even na 03:00 uur in de ochtend brengt ons de taxi weer terug naar onze bungalow op Waterlands waar we toch even een paar uurtjes op een oor gaan liggen. We slapen uit en om 08:00 uur is er het laatste gezamenlijke ontbijt met Verena die we aansluitend naar de luchthaven brengen voor haar binnenlandse vlucht naar Curacao. Zij gaat daar nog een paar dagen duiken en vertrekt dan volgende week ook naar huis. Wij gaan met ons drieën nog eens een heerlijk ijsje eten in Kralendijk en vullen de dag met het verder pakken van de koffers en hangen nog wat aan de pool rond. Om 15:30 uur gaan we naar het vliegveld en checken in voor onze vlucht naar Amsterdam die voor 17:50 uur gepland staat. We kunnen terugzien op 2 weken Bonaire waarbij Waterlands een prettig verblijf was. Voor de liefhebbers zou ik beslist een waterfront bungalow adviseren (wij hadden overigens nummer 10) omdat alleen al het voorbij zien komen van de adelaarsroggetjes en de schildpadden geweldig is. Het is geen specifiek duikersresort en toen wij er waren was er een klein beetje overlast van bouwwerkzaamheden aan andere huizen. Ons heeft dit in ieder geval niet gestoord. Ook het feit dat het resort slechts op een steenworp afstand van het vliegveld ligt was voor ons niet problematisch en hebben wij verder beslist niet als storend ervaren. Daarnaast valt het op Bonaire op dat men er aan het bouwen is. Veel aan het bouwen is! Naast de vele huizen die nu al te koop staan schieten bouwprojecten op het eiland als paddenstoelen uit de grond. Een ontwikkeling die, naar mijn persoonlijke mening, het eiland niet ten goede gaat komen. Voor wat betreft het duiken is het duidelijk dat de (uitlopers) van de orkanen hun sporen hebben achtergelaten op Bonaire. Veel duikstekken zijn pas interessant op het diepere deel en de ondiepe koralen zijn, op een uitzondering na, vrijwel weggeslagen. Tevens is er, behoudens een enkele uitzondering, weinig variatie qua kleuren in het koraal. En Pascal had al eens opgemerkt dat er na de eerste week duiken eigenlijks niets nieuws meer naar voren was gekomen. Wat dat betreft zijn wij op andere plaatsen natuurlijk enorm verwend. Daar is elke duik een ware ontdekkingsreis.

16 Divers Paradise, zoals op de nummerborden staat op Bonaire, is een uitdrukking van weleer. Het zal vele tientallen jaren duren alvorens de natuur zich heeft weten te herstellen van de verwoestingen die, met name Omar, in oktober 2008 heeft aangericht. Het kantduiken is gewoon geweldig. Lekker gaan duiken waar en wanneer het jezelf uitkomt!! Dit is ons (wederom) goed bevallen. Gezien de staat van de koralen zal Bonaire echter de komende jaren niet als een mogelijke locatie om te gaan duiken meer voorkomen op ons lijstje. Daarnaast zal het volbouwen van Bonaire een verblijf aldaar beslist niet goedkoper gaan maken. Wat dat betreft kan de duikminnende liefhebber beter naar andere plaatsen gaan waar onder water in ieder geval veel meer is te zien tegen aanzienlijk goedkopere bedragen.

In principe zijn bootduiken slechts beperkt nodig op Bonaire. In de meeste gevallen kun je met de auto tot aan de rand van het water rijden.

In principe zijn bootduiken slechts beperkt nodig op Bonaire. In de meeste gevallen kun je met de auto tot aan de rand van het water rijden. Duiken op Bonaire Na het eerste voorzichtige voorproefje in oktober in Spanje was het nu eindelijk zover. De koffers zijn gepakt en morgenvroeg vertrekken we naar Bonaire om daar 2 weken te gaan duiken.

Nadere informatie

Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een

Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een Na een zeer geagiteerde nacht begint mijn dag met de gang naar de doucheruimte. Terwijl ik met een slaperige kop voor het spiegel sta verdeel ik een handje vol scheerschuim op mijn gezicht. Een moment

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Vakantie Bonaire September 2007

Vakantie Bonaire September 2007 Dag 1 ZATERDAG 15-09-2007 Vakantie Bonaire September 2007 Nadat Danielle en Michael ons hadden afgezet bij schiphol kwamen wij na een goede vlucht aan op Flamingo Airport op Bonaire. Na heel lang wachten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6

Nieuwsbrief. juni jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief juni 2012 jaargang 5 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Zondag 26-04-2009 Om 15.00 uur vertrokken richting Amsterdam naar Novotel Badhoevendorp, daar bleven we overnachten en konden ook onze auto`s laten staan tijdens de vakantie. Lekker wezen eten in IJmuiden

Nadere informatie

Na wat ouwebetten met mede safarileden en Div Ocean-personeel rijden wij richting de EEG Boulevard voor onze eerste duik bij de Salt Pier.

Na wat ouwebetten met mede safarileden en Div Ocean-personeel rijden wij richting de EEG Boulevard voor onze eerste duik bij de Salt Pier. Na het gebruikelijke ochtendritueel zit ik om kwart voor acht (AM) aan de ontbijttafel. Ik geniet van het jeuïge ontbijt en de aanwezige personen die alle wel wat te melden hebben over de duiken die ze

Nadere informatie

Dagboekverslag vakantie Bonaire 15 april - 1 mei 2009

Dagboekverslag vakantie Bonaire 15 april - 1 mei 2009 Dagboekverslag vakantie Bonaire 15 april - 1 mei 2009 Woensdag 15 april 2009 was het eindelijk zover. Een 7-tal duikers (Rob, José, Marcel, Charlotte, Laus, Petra en Robert Jan) vertrokken naar Bonaire.

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

En... Het hoeft allemaal niet diep

En... Het hoeft allemaal niet diep DUIKVAKANTIE Jaarlijks ga ik met mijn broer Ebo ( hij lijkt uiterlijk niet veel op me en schijnt een socialer exemplaar te zijn ;-) duiken. De laatste jaren zijn we in Egypte geweest behalve in 2013 toen

Nadere informatie

Hallo Duikschoolbuddy s,

Hallo Duikschoolbuddy s, Hallo Duikschoolbuddy s, Nieuwsbrief 2015-02 Hier onze nieuwsbrief met nieuws over duiken in en rond Duikschool.nl en omstreken. Veel lees plezier. Wat hebben we gedaan? Afgelopen maand hadden we de Noordzee

Nadere informatie

Duikvakantie Bali 2016

Duikvakantie Bali 2016 Maandag 26 september Eindelijk is het zover. We gaan weer op duikvakantie! Nadat we onze duikvakantie naar Sulawesi in 2014 na enkele dagen moesten afbreken vanwege de gezondheid van pa en ook in verband

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

SOEDAN UW SAFARI

SOEDAN UW SAFARI WWW.SEAWOLF-SAFARI.DE In Soedan, treedt je in de voetsporen van Hans Hass! Aankomst De momenteel beste verbindig is met Emirates naar Dubai en u gaat verder met FlyDubai, of met een luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout.

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout. HOERA, het is eindelijk zomervakantie, heerlijk 6 weken vrij! Deze zomervakantie verandert onze BSO in All inclusief resort t Palet. Een heerlijke plek om jouw vakantie door te brengen! Zo kan je genieten

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 12 oktober Bootvakantie 2018 7 oktober t/m 12 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Duiken en overnachten bij Aqua Love

Duiken en overnachten bij Aqua Love Duiken en overnachten bij Aqua Love INFOBLAD 2016 Wij zijn Peter en Ineke Houniet en wonen in Emsland (Duitsland), net over de Nederlandse grens bij Groningen. Naast onze Nederlandse duikschool in Neudersum

Nadere informatie

Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte

Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte DUIKVAKANTIE EGYPTE Naam Straatnaam + nummer Postcode + woonplaats E-mail Telefoonnummer Duikvakantie RedSeaDiving Safari Marsa Alam, Zuid-Egypte Referentienummer // 0000000 Reisperiode // 00-00-0000 //

Nadere informatie

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief

Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Duikschool Buddyfish Nieuwsbrief Hallo Buddyfishen, Nieuwsbrief 2012-02 Hier is weer een update van de activiteiten. Wat hebben we gedaan; Cursussen; IDC; Op dit moment zijn we heel druk met de groep die

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober Bootvakantie 2017 8 oktober t/m 13 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005

PROGRAMMA. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 PROGRAMMA Vervoer van en naar Schiphol Op eigen gelegenheid. Handelsmissie naar Curaçao en Bonaire 7 16 september 2005 Vluchten Woensdag 7 september Amsterdam Curaçao (Hato) KL 735 13.05 16.40 uur Donderdag

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Via het VNV boekje Vliegvissen in de Eifel en het internet zijn wij gaan zoeken. De Kyll bij Stadtkyll zag er goed uit en werd ons doel.

Via het VNV boekje Vliegvissen in de Eifel en het internet zijn wij gaan zoeken. De Kyll bij Stadtkyll zag er goed uit en werd ons doel. Kennismaking met de Kyll, september 2006 Weer eens samen vissen. Het liefst op stromend water, in het buitenland, forel en vlagzalm. Meermaals hebben wij, Darek en James, hierover gesproken dit jaar. Duitsland,

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan

Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan Hotel & Bungalows Changa Turkije Turkse Rivièra Adrasan 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel & Bungalows Changa - (Turkije Turkse Rivièra Adrasan) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer.

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer. FEESTWEEK 2017 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 10 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. Een week vol leuke activiteiten om het schooljaar op

Nadere informatie

Duiken op de Um El Faroud

Duiken op de Um El Faroud Duiken op de Um El Faroud Locatie: Wied iz-zurrieq, Malta Type duik: Wrak Niveau: Advanced/ Ervaren, wrakduikspecialist Maximum diepte: 34 meter Malta staat over de hele wereld bekend als een perfecte

Nadere informatie

Datum: vrijdag 31 augustus 2018

Datum: vrijdag 31 augustus 2018 Datum: vrijdag 31 augustus 2018 Populierenblaadje Algemeen: We zijn helemaal klaar voor de werkweek en het kamp. Het ziet er naar uit dat het mooi weer gaat worden. Hebben jullie er ook zoveel zin in?

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

Klášterní Pivovar Strahov

Klášterní Pivovar Strahov Reisverslag Maandag 14 oktober Maandagochtend, 14 oktober om ongeveer 6:30 stonden we met heel 5VWO, bepakt en bezakt, op het parkeerterrein bij het Griftland. Kort daarna vertrokken we, op weg naar onze

Nadere informatie

Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY

Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY Curacao Altijd al naar Curaçao willen reizen, maar staat de lange vlucht of de reissom u tegen? Zet deze gedachten even opzij! Het klinkt erg cliché, maar u stelt zich

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Advanced Open Water Diver. Bootduiken

Advanced Open Water Diver. Bootduiken Advanced Open Water Diver Bootduiken BOOTDUIKEN Motivatie en terminologie Typen vaartuigen Veiligheids- en noodapparatuur Zeeziekte Voorbereiding Procedures Motivatie en terminologie Motivatie Het is praktischer

Nadere informatie

WOUDSEND Basis Informatie

WOUDSEND Basis Informatie WOUDSEND Basis Informatie Het gebied en landschap is rustig en bestaat uit groene velden en bossen waar kanalen, meren en waterwegen doorkruisen. Schrik niet als u witte zeilen van een kleine zeilboot

Nadere informatie

7 Reistips Voor Een HSP-er

7 Reistips Voor Een HSP-er 7 Reistips Voor Een HSP-er Ben jij een hooggevoelig persoon en wil je graag reizen? Maar zorgt je HSP er voor dat je hier erg tegenop ziet? Met deze 7 Reistips willen we je helpen om je reis leuker en

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

KLEINE REIS PARIJS. 20 januari januari 2017

KLEINE REIS PARIJS. 20 januari januari 2017 KLEINE REIS 2016 2017 PARIJS 20 januari 2017 22 januari 2017 TIJDSCHEMA Dag Tijdstip Activiteit 1 7:50 - Verzamelen bij het meetingpoint op Schiphol 9:20 - Vliegtuig stijgt op 10:45 - Landing in Parijs

Nadere informatie

Mannenweek Biddinghuizen

Mannenweek Biddinghuizen Mannenweek Biddinghuizen Tendens Vakanties 29 juli tm 5 augustus 2016 Vlnr op de foto; Piet, Ron, Rene, Robert,Wim, Thomas, Ludolf en Johan. Vrijdag 29 juli, Ron en Thomas zijn samen met Theo bij Tendens

Nadere informatie

Tenerife: heerlijk voor een yoga vakantie. Datum

Tenerife: heerlijk voor een yoga vakantie. Datum Heerlijk, helemaal ontspannen! En eindelijk kennismaken met yoga en mindfulness Ik wil graag ECHT mijn batterij opladen, zonder man of kinderen! Zalig om even te unpluggen en met helemaal niemand rekening

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018

Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Verhaal Palmpasen 25 maart 2018 Janna! Mark! Komen jullie even? Mama roept van onder aan de trap naar boven. Mark! Janna! Willen jullie even wat voor me doen? Mark en Janna stommelen de trap af naar beneden.

Nadere informatie

Reisplan van dag tot dag

Reisplan van dag tot dag Reisplan: 130914-23-daagse WK Bridgereis-1302 tel: 040 255 4182 gsm: 06 53 180736 info@indonesiatravel.nl Voor de heer/mevrouw: Bridgeliefhebber Activiteit Dag 1 - Zaterdag 14 - Vertrek naar Indonesië

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

Californië. 11 februari - 22 februari

Californië. 11 februari - 22 februari Californië 11 februari - 22 februari 12-daagse rondreis Californië Californië is een van de belangrijkste landbouwgebieden van Amerika. Door het gunstige klimaat worden hier veel verschillende gewassen

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A

S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A S T U D I E R E I S Z U I D - A F R I K A 2014 Als ik gebeld word dat ik mee mag op studiereis naar Zuid-Afrika spring ik een gat in de lucht, wat een unieke kans is dit! Op 5 februari is het eindelijk

Nadere informatie

Trainingskamp Selectie SPV 81 Benidorm 5 t/m 8 januari 2017

Trainingskamp Selectie SPV 81 Benidorm 5 t/m 8 januari 2017 Trainingskamp Selectie SPV 81 Benidorm 5 t/m 8 januari 2017 POLSBROEK, donderdag 5 januari. Nadat ook Gerrit in de kantine van de plaatselijke voetbalclub is gearriveerd kan de selectie, zoals gepland,

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Take a look at my life week 11

Take a look at my life week 11 Take a look at my life week 11 Ik weet steeds niet zo goed wat ik nou wil, elke week een diary online of elke 2 weken. Heb het zelfs al een keer elke maand gedaan, maar dat was niet te doen. Toch weer

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012

Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum. Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Programma uitwisseling Lycée La Trinité & Gymnasium Haganum Béziers 20 t/m 25 mei 2012 Zondag 20 mei 2012 Maandag 21 mei 2012 Dinsdag 22 mei 2012 7.30u Verzamelen voor Vertrekhal 2 Schiphol. Wees op tijd!

Nadere informatie

Volendam Juni 2018

Volendam Juni 2018 Volendam Juni 2018 Heleen Dennis Ludolf Steffi Ben Robin Rein en Shirley Vrijdag 15 Juni Rond 12:00 uur zijn we vanuit Arnhem vertrokken richting Veenendaal samen met Steffi en Heleen, en onder begeleiding

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Cultduik: Shark & Yolanda Reef

Cultduik: Shark & Yolanda Reef Cultduik: Shark & Yolanda Reef Locatie: Rode Zee, Egypte. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Soort duik: diep, stroming. Onderwaterleven: de hele voedselketen, kleurige koralen, onderwaterlandschappen die

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

DUIKVAKANTIE FILIPPIJNEN

DUIKVAKANTIE FILIPPIJNEN DUIKVAKANTIE FILIPPIJNEN Naam Straatnaam + nummer Postcode + woonplaats E-mail Telefoonnummer Combinatiereis Duiken Cebu & Bohol en excursies Referentienummer // 0000000 Reisperiode // 00-00-0000 // 00-00-0000

Nadere informatie

WOUDSEND Basis Informatie

WOUDSEND Basis Informatie WOUDSEND Basis Informatie Het gebied en landschap is rustig en bestaat uit groene velden en bossen waar kanalen, meren en waterwegen doorkruisen. Schrik niet als u witte zeilen van een kleine zeilboot

Nadere informatie

Tel: AQUA LOVE DIVE CENTER

Tel: AQUA LOVE DIVE CENTER INFOBLAD 2018 Duiken en overnachten in Emsland(DE) Het is leuk en gevarieerd duiken in Kreisland Emsland. Dit ligt net over de grens bij de provincies Groningen en Drenthe. Er zijn hier rond de 10 duiklocaties,

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 Opgelet! Mogen we vragen om nu geen plastic dopjes meer mee te geven? Vrijdag zijn de laatste dopjes van dit schooljaar opgehaald. Nu gaan we eerst verhuizen. Blijf gerust

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Nr juni Merlijnflash

Nr juni Merlijnflash Nr. 14 28 juni 2011 Merlijnflash EN Zaterdagavond in Merlijn gewoonlijk is het er stil tijdens het weekend. Op 18 juni was het even anders: In de voormiddag werden tafels gedekt in de zaal en opvallend

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Vakantie Kreta mei 2016

Vakantie Kreta mei 2016 Vakantie Kreta mei 2016 Afgelopen meivakantie zijn we naar Kreta gegaan. Het bijzondere aan deze vakantie was dat we niet in een resort of een huisje verbleven maar dat we op pad gingen met een camper.

Nadere informatie

Vakantieverslag Mallorcareis (van 06-08-2014 tot 15-08-2014)

Vakantieverslag Mallorcareis (van 06-08-2014 tot 15-08-2014) Vakantieverslag Mallorcareis (van 06-08-2014 tot 15-08-2014) Woensdag 6 augustus (dag 1) Het is dan eindelijk zover We verzamelen redelijk vroeg in de morgen, met het grootste deel van de groep bij het

Nadere informatie

Livingstone Jan Thiel Resort

Livingstone Jan Thiel Resort Livingstone Jan Thiel Resort Op het geliefde 4-sterren vakantieresort Livingstone Jan Thiel Resort komt u gegarandeerd heerlijk tot rust. Het kleurrijke resort met appartementen en villa's is ruim opgezet

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS

Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Plezier in Kroatië 21 T/M 30 AUGUSTUS Nono Ban, Braç Kroatië Even voorstellen: Jos Deborah Evelyn Mark Danny Helianthe PAGINA 1 Paulina Paul Tamara PAGINA 2 Vrijdag 21 september Het was zo ver! Alle koffers

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Duikspecial in Turkije

Duikspecial in Turkije Duikspecial in Turkije Deze schitterende duikreis aan boord van een traditioneel Turks schip (een gulet) is een unieke manier van vakantie vieren. De hele week wordt u in de watten gelegd door onze crew.

Nadere informatie

Na 1 nacht bij v.d. Valk vliegen we de volgende ochtend naar Singapore en dan door naar Bali.

Na 1 nacht bij v.d. Valk vliegen we de volgende ochtend naar Singapore en dan door naar Bali. Krijger & Co naar Flores en Bali Na 1 nacht bij v.d. Valk vliegen we de volgende ochtend naar Singapore en dan door naar Bali. Op Bali aangekomen worden we verwelkomd door medewerkers van het Puri Bambu

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Voorbeeld groepsarrangementen

Voorbeeld groepsarrangementen Voorbeeld groepsarrangementen Compleet verzorgde uitjes naar Texel! Bent u op zoek naar een locatie voor uw school? Dan bent u bij De Krim Texel aan het juiste adres. Voor elke groep (vanaf 20 personen)

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Vinkeveen Basis Informatie

Vinkeveen Basis Informatie Vinkeveen Basis Informatie Gelieve deze tekst af te drukken om naar te verwijzen vóór en tijdens uw reis naar onze basis Het bevat tal van belangrijke en nuttige informatie om u te helpen bij het plannen

Nadere informatie

Take a look at my life week 18

Take a look at my life week 18 Take a look at my life week 18 Ik heb weer een weekoverzichtje voor jullie. De week begon erg druk, al die bezoekjes aan het ziekenhuis. Helaas eindigde het daar ook, en weet dus niet wanneer ik thuis

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie