De Robben-trilogie Achtergrondinformatie voor je boekbespreking

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Robben-trilogie Achtergrondinformatie voor je boekbespreking"

Transcriptie

1 De Robben-trilogie Achtergrondinformatie voor je boekbespreking

2 Inleiding Toen we begin 2013 begonnen met de plannen om iets gaafs te doen had Arjen nog niet de Champions League gewonnen, nog niet geschitterd op het WK in Brazilië en was hij ook nog geen sportman van het jaar geworden. Wel wilde hij heel graag meewerken aan een boek dat geschreven zou worden door schoolklassen. Al was één boek voor Arjen niet genoeg: het moesten er wel meerdere zijn om écht indruk te maken. Het zijn uiteindelijk drie hele speciale boeken geworden en over één ga jij een boekbespreking houden. Om je te helpen hebben we een presentatie voor je gemaakt met allerlei info die je kunt gebruiken. Waarom zijn we hier eigenlijk mee begonnen? Hoe kwamen ze tot stand? En wie hebben er allemaal meegewerkt?

3 Waarom eigenlijk deze boeken? Lezen en schrijven over een stervoetballer: wat is er nou leuker dan met Arjen als grote voorbeeld aan de slag te gaan met lezen en schrijven? En dat is hard nodig. Eén op de vier kinderen verlaat de basisschool namelijk met een forse leesachterstand. En dat terwijl de basisschooltijd zo n belangrijke tijd is. Gedurende deze tijd leg je, op school én thuis, de basis om goed te leren lezen en schrijven. Met dit project wilden Stichting Lezen & Schrijven, FC Groningen in de Maatschappij en uitgeverij Kluitman (basisschool)leerlingen laten zien hoe leuk het is om te schrijven en je eigen fantasie te gebruiken. Want het allerbelangrijkste is: als je goed kunt lezen en schrijven, kun je worden wie je wilt zijn!

4 Wie heeft er meegewerkt? Natuurlijk Arjen Robben zelf. Arjen was niet alleen de hoofdrolspeler van de drie verhalen, maar ook een echte ambassadeur. Hij las vanuit zijn woonplaats München alle verhalen en bekeek alle tekeningen voordat ze in het boek kwamen. Ook gaf hij voor elk boek een interview. En weet je ook dat je Arjen zelf kan zien en horen als je de speciale app installeert? Ik ben er erg trots op dat ik de hoofdrol speel in m n eigen verhaal en hoop dat je geniet van de boeken. Ik wens je heel veel succes met je boekbespreking! Arjen Robben

5 En wie nog meer? Matthijs van Kampen Bedacht het idee van de trilogie en stuurde het hele team aan als projectleider Marjo Robben Bezocht de scholen, dacht mee over de verhalen en onderhield de contacten met haar zoon Mick Duzink Projectleider vanuit Stichting FC Groningen in de Maatschappij. Deze stichting steunt goede doelen

6 Hoe ging t in z n werk? Elk boek is in een estafette geschreven door leerlingen uit de provincie Groningen. Voordat een klas begon met schrijven kregen ze het verhaal van de vorige klas opgestuurd. Ook kreeg de klas bezoek van Arjens moeder Marjo en bibliothecaresse Jolanda Robben uit Veendam (geen familie!). Ze vertelden over het leven van Arjen en de leerlingen mochten vragen stellen. Daarna mochten ze verzinnen wat er in het hoofdstuk zou gebeuren. Vervolgens had de klas een week om het hoofdstuk helemaal af te schrijven. Tenslotte ging het verhaal naar de volgende klas.

7 Welke scholen deden mee? De drie boeken over het leven van Arjen zijn geschreven door in totaal 42 klassen van Groningse scholen. In totaal meer dan leerlingen! obs Togtemaarschool (Bedum) obs De Expeditie (Gron.) obs Driespan (Harkstede) cbs De Ster (Harkstede) Playing for Success (Groningen) obs De Tweemaster (Leek) obs De Molenberg (Grootegast) obs De Brink (Haren) obs Meander (Groningen) obs Jan Ligthart (Appingedam) obs De Molshoop (Noordhorn) sbo De Bekenkampschool (Gron.) kds Bisschop Bekkers (Groningen) Cijfers en Letters Noorderpoort Naast basisscholen schreven er ook groepen mee van speciaal onderwijs en een naschoolse opvang. obs Togtemaarschool (Bedum) Mgr. Bekkersschool (Veendam) obs S.J. Boumaschool (2x, Gron.) cbs Sjaloomschool (Meeden) Playing for Success (Groningen) obs De Tweemaster (Hoogezand) cbs De Bron (Marum) rkbs Willibrordschool (Stadskanaal) obs Usquert (Usquert) sbo Wim Monnereau (Veendam) pcbs De Nassauschool (Gron.) Alfa-college/Iederz (Groningen) ojs Jan Nieuwenhuyzenschool (Appingedam) Ook deden er groepen mee van volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Want wist je dat 1 op de 9 Nederlanders dat best lastig vindt? obs Togtemaarschool (Bedum) ps De Flint (Winschoten) Alfa-college (Groningen) Playing for Success (Groningen) obs de Brederodeschool (Groningen) obs De Pendinghe (Groningen) obs de Kromme Akkers (Garnwerd) obs de Waterlelie (Winschoten) bso SKSG, Kardinge (Groningen) cbs De Lichtboei (Oostwold) obs De Beelen (Tolbert) nbs De Sterren (Uithuizermeeden) rkbs OLV Sterre der Zee (Delfzijl) kds Sint Walfridus (Bedum)

8 En wat gebeurde er daarna? Nadat alle hoofdstukken waren geschreven kreeg Fred Diks alle verhalen opgestuurd. Fred Diks is bekend van de boeken van Koen Kampioen. Hij maakte van alle verhalen één goed leesbaar verhaal, zonder het verhaal van de leerlingen te veel te veranderen. Ook zorgde hij voor het voorwoord en een interview met Arjen. Tenslotte maakte Stephan Timmers bij alle hoofdstukken een mooie tekening. Ook zorgde hij in elk hoofdstuk voor een strooi-illustratie, een klein los tekeningetje tussen de tekst. Wist je dat Stephan eigenlijk striptekenaar is? Dat had je vast wel gezien! Hij maakt namelijk educatieve strips waarmee je moeilijke onderwerpen makkelijk kunt leren.

9 Van Word-bestand tot boek Het hele verhaal werd daarna door uitgeverij Kluitman geredigeerd en netjes opgemaakt. Dat betekent dat de tekst en de plaatjes allemaal foutloos en mooi in het boek kwamen. Vervolgens ging dit document naar een drukkerij in Bedum, de geboorteplaats van Arjen. Bij de druk wordt het boek eerst voorbereid, dat heet prepress (plaatje linksboven). Daaruit komt een drukvorm die op de drukpers wordt gelegd (rechtsboven). Daar gaat al het papier langs en worden de bladzijden gedrukt. Vervolgens worden alle grote vellen gesneden en wordt het boek gebonden (linksonder). Dat gebeurt door lijm en garen aan de zijkant te plakken. Tenslotte wordt de kaft eromheen gelijmd en is het boek klaar (rechtsonder). In totaal duurt het drukken van de boeken twee weken.

10 De uitgever De boeken van Arjen zijn uitgegeven door uitgeverij Kluitman. Kluitman zorgde ervoor dat de boeken werden geredigeerd en opgemaakt, werden gedrukt en bij de boekhandels of online winkels terecht kwamen. Kluitman maakte ook reclame voor de boeken door bv. te adverteren in voetbalbladen of via sociale media.

11 En toen waren ze klaar! Natuurlijk moet iedereen weten dat de boeken er zijn! Twee van de drie boeken zijn gelanceerd op Arjens basisschool: de Togtemaarschool in Bedum. Het derde boek werd onthuld in hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar het Nederlands Elftal op dat moment verbleef. Bij de lanceringen was steeds veel pers aanwezig. Kranten zoals de Telegraaf en Dagblad van het Noorden. Ook de landelijke televisie was erbij zoals RTL Boulevard en Hart van Nederland. Natuurlijk vonden ook voetbaltijdschriften het interessant! Het Jeugdjournaal was er ook steeds bij. Check de volgende links: (vanaf minuut 1:00)

12 Het resultaat: 3 boeken! Wist je dat alle clubs waar Arjen heeft gespeeld aan bod komen? Van VV Bedum tot Bayern München! Wist je dat Arjen in de finale scoort met z n rechterbeen? Dat is echt magisch voor een linkspoot! Wist je dat de drie kinderen op de voorkant van het boek ook in een paar filmpjes in de app spelen?

13 Extraatje: de app Om het lezen van de boeken nog bijzonderder te maken hebben we een app bij de boeken gemaakt. Je kunt met je smartphone of tablet filmpjes, foto s en 3d-beelden zien die bij de verschillende hoofdstukken horen. Zo zie je filmpjes van de wedstrijden, foto s van Rio de Janeiro en animaties van stadions. Ook heeft Arjen een paar hele belangrijke boodschappen voor je Wist je trouwens dat er in het derde boek ook interactieve taalgames zitten die je met je vriendjes en vriendinnetjes kan spelen? Arjen laat zelf zien hoe het werkt. Check de link:

14 Tenslotte: wist je dat? er naast de drie losse boeken ook een speciale box (helaas al uitverkocht) en een trilogie zijn gemaakt? In dit laatste boek zitten alle drie de boeken. er al meer dan boeken zijn verkocht? Dat is heel erg veel voor een kinderboek! het natuurlijk de bedoeling is dat je de boeken zelf leest. Je mag voor je eigen presentatie alles wat in deze presentatie staat gebruiken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de slides 1-op-1 overneemt, dat zou te makkelijk zijn! Heel veel succes met je boekbespreking. Wil je iets delen op sociale media? Gebruik dan #boekbesprekingrobben.

15 Over Stichting Lezen & Schrijven Info voor je ouders Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en om moet kunnen gaan met een computer. Door beter te leren lezen en schrijven vergroot je namelijk je kans op een gezond en gelukkig leven. Wie verdient dat niet? En je verdient een tweede kans als dat nodig is. In Nederland heeft 1 op de 9 volwassenen moeite met lezen en schrijven. Kent u iemand? Of wilt u anderen helpen met taal? Kijk op of bel ons!

Marenlandbulletin. Marenland. februari 2014. Dick aan het woord. In dit nummer 0.a. agenda. 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen

Marenlandbulletin. Marenland. februari 2014. Dick aan het woord. In dit nummer 0.a. agenda. 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen Marenlandbulletin Dick aan het woord 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen Nog maar een paar weken en dan hebben we de verkiezingen voor de gemeenteraden voor de komende vier jaar. Gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws

;k;lk. Les 1 Verschillende soorten nieuws Les 1 Verschillende soorten nieuws Voorbereiding: U kunt zich aanmelden voor de Nieuwsservice op http://www.nieuwsindeklas.nl/mijn-account/bestellingen en kosteloos dagen weekbladen aanvragen. Deze krijgt

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan.

Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Naam: Datum: Noteer je antwoorden op de vragen hieronder. Doe het wel netjes. Gebruik de pijltjestoetsen om naar de volgende regel te gaan. Opdracht 1 Vanaf 1955 heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit

Nadere informatie

Wat is digitaal lezen?

Wat is digitaal lezen? Lezen op de tablet Wat is digitaal lezen? Digitaal lezen: het doornemen van een elektronisch document. Kinderen lezen al dagelijks digitaal, denk aan: - Digibord - Websites - E-mails, sms jes etc. Het

Nadere informatie

is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia

is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia is een held Fred Diks tekeningen ivan & ilia Voor Miranda, Ydwine en Alle 2018 Voetbal Nur 282/GGP051701 Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. Tekst: Fred Diks Illustraties: ivan & ilia Omslagontwerp: Design

Nadere informatie

Jaarverslag projecten en activiteiten. Stichting FC Groningen in de Maatschappij

Jaarverslag projecten en activiteiten. Stichting FC Groningen in de Maatschappij Jaarverslag projecten en activiteiten Stichting FC Groningen in de Maatschappij Boekjaar 2014 Inhoud 1. Stichting FC Groningen in de Maatschappij... 2 2. Projecten en activiteiten... 3 3. Ondersteuning

Nadere informatie

Een schema invullen

Een schema invullen 12. In regel 35 staat: Ze lezen de krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Wie worden bedoeld met Ze? Vul in: lezen de papieren krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Vul

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update)

Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update) Krimp en de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen (update) Krimp. Wat zijn de gevolgen voor het basisonderwijs in de provincie Groningen? Hoeveel leerlingen en scholen zijn er nog?

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie

Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie Kunst- en tekenlessen gegeven door Esther van de kunstacademie Groep 7 heeft 2x een tekenles gekregen hoe je het beste een gezicht kan tekenen wat lijkt op een echt gezicht van een mens. Die lessen hebben

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014

Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2. Versie 2013/2014 Verwerkingsopdrachten bij boeken VMBO B/K/T Klas 2 Versie 2013/2014 Voorwoord Je hebt van je docent Nederlands de opdracht gekregen een boek te lezen. Als je het boek uit hebt, maak je een van de onderstaande

Nadere informatie

OVER CONTACT DOELGROEP

OVER CONTACT DOELGROEP PLANNING /2019 OVER Alle jonge voetballers in Nederland kennen GOAL!. Het is het grootste voetbalmerk voor de jeugd in Nederland. Voetbalhelden uit binnen- en buitenland staan centraal. Van Cristiano Ronaldo

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Maak zelf ook een leuk boek! Doel: informatie over het maken van een boek.

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Gronings Perspectief. Tussenrapport. April

Gronings Perspectief. Tussenrapport. April Tussenrapport Gronings Perspectief April #12016 De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van Groningers in alle 23 gemeenten. Dit levert veel kennis

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs in de provincie Groningen

Voortgezet onderwijs in de provincie Groningen FACTSHEET Voortgezet onderwijs in de provincie In deze factsheet gaan we in op de situatie in het voortgezet onderwijs in de provincie, en vergelijken die met de situatie in Nederland. Hoeveel scholen

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo

Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo Rol mantelzorger en eigen bijdrage aandachtspunten bij uitvoering Wmo SOCIAAL PLANBUREAU GRONINGEN EN TRENDBUREAU DRENTHE ZIJN ONDERDEEL VAN CMO STAMM 1 1. Introductie De ervaringen met de Wmo waren in

Nadere informatie

Toekomstbestendige! ouderenzorg!in!groningen! Van!een!gezamenlijke!opgave!!!!!!!! naar!een!gezamenlijke!aanpak

Toekomstbestendige! ouderenzorg!in!groningen! Van!een!gezamenlijke!opgave!!!!!!!! naar!een!gezamenlijke!aanpak Toekomstbestendige ouderenzorgingroningen Vaneengezamenlijkeopgave naareengezamenlijkeaanpak 1. Aanleiding Debeschikbaarheidvanvoldoende,toegankelijkeenbereikbareouderenzorginGroningenstaatonder druk.wij,enkelevvtzorgaanbiedersuitgroningenziebijlage1),enhetzorgkantoormenzisvinden

Nadere informatie

AUGMENTED REALITY Breng drukwerk tot leven met uw eigen Augmented Reality App van MultiMediaMarkers. Bekijk de voorbeelden en laat u inspireren...

AUGMENTED REALITY Breng drukwerk tot leven met uw eigen Augmented Reality App van MultiMediaMarkers. Bekijk de voorbeelden en laat u inspireren... AUGMENTED REALITY Breng drukwerk tot leven met uw eigen Augmented Reality App van MultiMediaMarkers. Bekijk de voorbeelden en laat u inspireren... 5 6 Toon uw product in 3D, Op verpakking, offerte of in

Nadere informatie

In bezit van een mobiel

In bezit van een mobiel Resultaten onderzoek Marie Montessori Op vrijdag 21 september 2012 zijn Floor en Steven naar bassischool Marie Montessori geweest om een onderzoek uit te voeren. Het onderzoek hebben we uitgevoerd onder

Nadere informatie

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw

stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 1 STANDPUNT voor VMBO/LWOO & BBL Werkboek deel 1 Jan de Leeuw Van: Klas: School: Schooljaar: stp lwoo wb.1 21-12-2007 21-12-2007 10:50 Pagina 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum:

Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: Project If This Then That Naam: Valérie den Besten Docent: Rob Zimmerman Datum: 17-01-2016 Inhoudsopgave Mijn idee... 3 Proces... 4 PMI s... 10 Mijn idee Voor het project If This Then That wilde ik een

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Wat voor tekst ga je schrijven en waarom? Op 31 oktober is het Halloween en op 11 november is het Sint-Maarten. Veel mensen weten niet zo goed wat voor feesten

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

het Schoolnieuws De vakantie staat voor de deur en daarom ontvangt u vandaag het schoolnieuws van april.

het Schoolnieuws De vakantie staat voor de deur en daarom ontvangt u vandaag het schoolnieuws van april. het Schoolnieuws nieuwsbrief van openbare basisschool de Koempoelan Gangeslaan 59 1448 BV Purmerend Schooljaar 2018-2019, april 2019 E-mail: administratie@koempoelan.nl Regelmatig ontvangt u via BasisOnline

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

OPDRACHTENBLAD. Opdracht 1 Waar kun je aan zien dat dit artikel iets met wetenschap en techniek te maken heeft? Zet daar een rondje om.

OPDRACHTENBLAD. Opdracht 1 Waar kun je aan zien dat dit artikel iets met wetenschap en techniek te maken heeft? Zet daar een rondje om. OPDRACHTENBLAD Opdracht 1 Waar kun je aan zien dat dit artikel iets met wetenschap en techniek te maken heeft? Zet daar een rondje om. Opdracht 2 Maak een bouwtekening die laat zien hoe Boyan het plastic

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren

Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren Werkloosheid onder beroepsbevolking blijft stijgen, maar minder sterk dan voorgaande jaren Werkloosheid heeft een grote impact op mensen. Werk betekent deelname aan de maatschappij, een inkomen, sociale

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven

Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Les 1: Halloween en Sint-Maarten beschrijven Wat voor tekst ga je schrijven en waarom? Op 31 oktober is het Halloween en op 11 november is het Sint-Maarten. Veel mensen weten niet zo goed wat voor feesten

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Wat gaan we doen? We gaan met Google Maps een kaart maken. Een kaart met de voetbalstadions in Brazilië. Wat valt op bij de spreiding van de speelsteden?

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Inhoud Voorwoord 9 Inleiding 10 Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Mind-app 15 De kracht van de mindmap 16 Overzicht en inzicht 16 Ordenen, onthouden en bedenken 17 Een mindmap voor alles! 17 Gebruik

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

T cht. S p e U r. naam. groep. school. datum

T cht. S p e U r. naam. groep. school. datum S p e U r cht o door Met deze krant ga je speuren door de krant. Je gaat onderzoeken hoe een krant in elkaar zit en welke informatie je waar vindt. Al speurende vind je een echte schat. Noem een aantal

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

WIL! Ik ben geen schrijver, maar heb toch dit boek geschreven, omdat ik dat wilde. Voor jou, voor mezelf en voor het goede doel. WIL!

WIL! Ik ben geen schrijver, maar heb toch dit boek geschreven, omdat ik dat wilde. Voor jou, voor mezelf en voor het goede doel. WIL! WIL! Ik ben geen schrijver, maar heb toch dit boek geschreven, omdat ik dat wilde. Voor jou, voor mezelf en voor het goede doel. WIL! Tekst: Lisette Keus Foto: Ken Wong Siege Postuma schreef onlangs het

Nadere informatie

LES: Vier op een rij 2

LES: Vier op een rij 2 LES: Vier op een rij 2 DOEL oefenen van keersommen; inzicht ontwikkelen in welke verschillende keersommen dezelfde uitkomst hebben; het patroon herkennen van keersommen in de tabel. BENODIGDHEDEN Per leerling

Nadere informatie

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Digitale prentenboeken voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Prentenboeken komen tot leven Digitale peuter- en prentenboeken voor op de computer en apps voor smartphone of tablet: er komen er steeds meer,

Nadere informatie

Nieuwjaar. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR

Nieuwjaar. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR 2014 2015 Nieuwjaar Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE Ritueel 1: Nieuwjaarsreceptie... 3 Ritueel 2: Nieuwjaarswensen in de sneeuw... 4 Ritueel 3:

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (verdeling items) 10 minuten Kern (maken van werkblad) 40 minuten Afsluiting (uitleg volgende les) 10 minuten

Duur van de les Introductie (verdeling items) 10 minuten Kern (maken van werkblad) 40 minuten Afsluiting (uitleg volgende les) 10 minuten Les 4 Nieuwsproductie samenstellen Voorbereiding Als voorbereiding pakt u de vellen van Les 1 erbij waar de leerlingen artikelen op hebben geplakt. Daarnaast zoekt u zelf verschillende voorbeelden van

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019

Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart 2019 percentage Vlugschrift verkiezingen Provinciale Staten 20 maart MAART Op 20 maart zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten gehouden. Deze vielen samen met de verkiezingen voor de waterschappen. De

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver

Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver Werkstuk Nederlands Het beroep schrijver Werkstuk door een scholier 1685 woorden 4 oktober 2008 5,2 37 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Op bladzijde 1: Kaft Op bladzijde 2: Inhoudsopgave Op

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Ik zie, ik zie... Wat ga je leren? Je leert waarom foto's en plaatjes belangrijk zijn voor een tijdschrift. Hoelang ben

Nadere informatie

hier is pier voor eerste lezers

hier is pier voor eerste lezers voor eerste lezers hier is pier Deze les hoort bij het leeskoffertje hier is pier geschreven door Rian Visser met tekeningen van Leo Timmers. Het koffertje bevat 6 boekjes met oplopend Avi-niveau. Doel:

Nadere informatie

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht

Utrecht, maart Rutgers Arthur van Schendelstraat MJ Utrecht Postbus GA Utrecht Arthur van Schendelstraat 696 3511 MJ Utrecht Postbus 9022 3506 GA Utrecht +31(0)30 231 34 31 office@rutgers.nl www.rutgers.nl www.rutgers.international Utrecht, maart 2017 BIC ABNA NL 2A IBAN NL18 ABNA

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst!

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! Eigen Kracht-conferentie Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! 13 Heb je een probleem? Is er iets aan de hand, wat jij niet leuk vindt? Wil je erover praten? Lukt het niet thuis,

Nadere informatie

Koen Kampioen. Het geheim van Broekie

Koen Kampioen. Het geheim van Broekie Koen Kampioen. Het geheim van Broekie Koen Kampioen Koen Kampioen krijgt een hond Koen Kampioen komt in de krant Koen Kampioen en de superbeker Koen Kampioen gaat op kamp Koen Kampioen komt in actie! Koen

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren.

In deze docentenhandleiding vindt u alle benodigde informatie om deze lessenserie uit te kunnen voeren. Inleiding In deze media lessenserie voor groep 7 en 8 gaan we inzoomen op de theorie van de schepping vanuit de Bijbel en de oerknal vanuit wetenschappelijk oogpunt. De kinderen maken via verschillende

Nadere informatie

Schoolzaalvoetbaltoernooi Leek

Schoolzaalvoetbaltoernooi Leek Schoolzaalvoetbaltoernooi Leek Wedstrijdprogramma 16 februari 2011 Topsporthal Leek Vloer 1 12:30 M1 De Wierde - OBS Ter Borch - 12:43 M1 Mr.Goeman Borgesiusschool - De Dorpel - 12:56 M1 OBS Togtemaarschool

Nadere informatie

Overzicht: geldt in jouw gemeente ook een stookverbod?

Overzicht: geldt in jouw gemeente ook een stookverbod? DONDERDAG 19 JULI 2018, 17:00 Overzicht: geldt in jouw gemeente ook een stookverbod? Woensdag gaven de Veiligheidsregio Groningen en de brandweer een advies aan gemeenten om evenementen met open vuur te

Nadere informatie

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt?

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Robotoorlog Boek 1: Geheime Kracht tot stand

Nadere informatie

Dit stappenplan is ingevuld door:

Dit stappenplan is ingevuld door: STAPPENPLAN Dit stappenplan is ingevuld door: Dit is jullie opdracht: Bekijk de kranten en/of nieuwssites die je toegewezen krijgt. Ga op zoek naar een nieuwsartikel waarin techniek een belangrijke rol

Nadere informatie

Bedumer.nl - er gebeurt veel meer in Bedum

Bedumer.nl - er gebeurt veel meer in Bedum Arjen Robben Arjen Robben (23 januari 1984 te Bedum). van V.V. Bedum tot één van de beste spelers van de wereld. In zijn jonge voetbaljaren speelt Robben bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum.

Nadere informatie

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Presentatie Feedback Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Inhoud Reflecties Voorbereiding presentatie Reflecties Silver Huber: Breakdance Goede duidelijke presentatie. Heel helder en goed te horen. Leuk dat ie

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 4 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Koning Willem Alexander bezoekt Rotterdamse school

Koning Willem Alexander bezoekt Rotterdamse school Werkblad Les 3 Nieuwsbericht twee leerlingen Een nieuwsbericht is een geschreven artikel dat als doel heeft de lezer op een snelle en duidelijke manier op de hoogte te brengen van het nieuws. Dit betekent

Nadere informatie

ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS door Herman Brusselmans

ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS door Herman Brusselmans door Herman Brusselmans ACHTERUIT ZWEMMEN IN GLASSPLINTERS Ik ben begonnen met schrijven op mijn 23e. Maar het grote succes kwam pas later. Op mijn 24e. Door dit succes bleef ik schrijven. Maar ook omdat

Nadere informatie

De strijd om de kathedraal

De strijd om de kathedraal De strijd om de kathedraal Boekverslag 3 Gemaakt door: Jette Somsen Klas 3G2 Datum: 06-04-2018 1 Inhoud o Zakelijke gegevens 3 o Over de auteur.4 o Over het boek..5 o Keuze opdracht B...6 o Bronvermelding.8

Nadere informatie

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas. adres. Huisarts + telnr.

Naam leerling. Geboortedatum. Geboorteplaats. Geboorteland. Adres. Telefoon thuis. Telefoon werk. Telefoon oppas.  adres. Huisarts + telnr. Entreeformulier Dit ben ik Naam leerling Geboortedatum Geboorteplaats Geboorteland Adres Telefoon thuis Telefoon werk Telefoon oppas E-mailadres Huisarts + telnr. Datum van invullen Ingevuld door Namen

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk Deze papieren geven informatie over: A. De verzorging : Hoe hoort een werkstuk er uit te zien? B. De indeling : Hoe wordt een werkstuk ingedeeld? C. Het onderwerp : Waarover

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een:

In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: Beste groep 8-er, In groep 8 gaan we een aantal dingen door het jaar heen doen, namelijk het maken van een: een boekbespreking een werkstuk een boekverslag een spreekbeurt Je krijgt nu in één keer de instructie

Nadere informatie

Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen

Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen Prentenboek: Niet brullen in de bieb Michelle Knudsen Illustrator: Kevin Hawkes Uitgeverij: Gottmer Woorden uit prentenboek: Zelfstandig naamwoorden: - de uitleenbalie - de boekenkast - het kantoor - de

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

WK-voetbal 2014 Brazilië

WK-voetbal 2014 Brazilië Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Saskia van Schalkwijk 03 June 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/50456 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Opdracht 2: Checklist

Opdracht 2: Checklist Opdracht 1: Cursus 1 e website: Zapp: www.zapp.nl SCORE: 23 punten 16-23 punten (maximaal aantal te halen punten: 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk de informatie

Nadere informatie

7,5. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei keer beoordeeld. Eerste uitgave 1987 Nederlands. Boekverslag.

7,5. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei keer beoordeeld. Eerste uitgave 1987 Nederlands. Boekverslag. Boekverslag door Roos 1772 woorden 21 mei 2018 7,5 1 keer beoordeeld Auteur Jakob Arjouni Eerste uitgave 1987 Vak Nederlands Methode Op niveau Boekverslag Happy love life https://www.scholieren.com/verslag/118189

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Basisschool De Schommel November 2016

Basisschool De Schommel November 2016 Basisschool De Schommel November 2016 ict@de-schommel.be 1 Over onze sportwagen Wij bouwden samen een sportwagen, net als een Formule 1, met spoilers en al. Onze allereerste ontwerpen waren eigenlijk niet

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

Druk: september 2014 Copyright 2014 obs Oldenije PIT (www.pitcc.nl) en DurvDesign (www.durvdesign.nl) Als je iets wilt gebruiken uit dit boek, mail

Druk: september 2014 Copyright 2014 obs Oldenije PIT (www.pitcc.nl) en DurvDesign (www.durvdesign.nl) Als je iets wilt gebruiken uit dit boek, mail Druk: september 2014 Copyright 2014 obs Oldenije PIT (www.pitcc.nl) en DurvDesign (www.durvdesign.nl) Als je iets wilt gebruiken uit dit boek, mail ons dan eerst even via info@pitcc.nl en dan hebben we

Nadere informatie

Nieuws uit de onderbouw

Nieuws uit de onderbouw Westervalge 5 9989 EB Warffum Telefoon: 422330 email:obsjanseniusdevries@lauwerseneems.nl http://www.janseniusdevries.nl Nieuws uit de onderbouw Groep 1&2 is op bezoek geweest in Usquert bij de lammetjes.

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2015

Nieuwsbrief November 2015 Obs J.H. Isings Emperweg 70 7399 AG Empe 0575-502078 Nieuwsbrief November 2015 Algemeen Op school zijn we natuurlijk druk met het komende Sinterklaasfeest. Op donderdag 3 december komt Sint naar school.

Nadere informatie

Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen

Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen Een uniek verhaal om te koesteren Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen Vertellen over vroeger en over je leven: dat heeft een positieve impact op vandaag en zelfs

Nadere informatie

De scholen zijn weer begonnen!

De scholen zijn weer begonnen! De scholen zijn weer begonnen! De vakantie is voorbij, dus scholen zijn allemaal weer begonnen. En het vakantie houden van de juffen en meesters is dus afgelopen! De kinderen van alle scholen die zijn

Nadere informatie

Online lesfilm over nieuws

Online lesfilm over nieuws Docentenhandleiding: Mediamatch The Movie groep 7 en 8 Online lesfilm over nieuws nl Het Mediamatch netwerk heeft deze digitale les ontworpen in samenwerking met Buro Le. De les geeft uw leerlingen inzicht

Nadere informatie

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers

HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers HOE MAAK JE EEN STRIPTEKENING VOOR HET OMSLAG VAN EEN BOEK? door Petra Cremers Alex van Koten is striptekenaar van beroep. Daarom staat er geen foto van hem bij dit interview maar wel een tekening, uiteraard

Nadere informatie