Internet Termen. Aanwijzer Muiswijzer of cursor. Dit is het pijltje dat u over het beeldscherm laat bewegen als u de computermuis beweegt.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Internet Termen. Aanwijzer Muiswijzer of cursor. Dit is het pijltje dat u over het beeldscherm laat bewegen als u de computermuis beweegt."

Transcriptie

1 Internet Termen. Aanwijzer Muiswijzer of cursor. Dit is het pijltje dat u over het beeldscherm laat bewegen als u de computermuis beweegt. Video card Videokaart. Hiermee wordt de beeldkwaliteit van uw computerscherm sterk verbeterd. Access-provider Internetaanbieder. Dit is een bedrijf of instantie die toegang tot het internet aanbiedt. Actief venster Dit is het venster op het computerscherm waarin u op dat moment werkt. Een actief venster is herkenbaar aan de blauwe titelbalk. Actieve vensters die niet actief zijn hebben een grijs gekleurde titelbalk. ADSL Asymmetric Digital Subscriber Line. Dit staat voor een techniek voor supersnel internet via een gewone telefoonlijn. De te behalen snelheden voor datatransport zijn afhankelijk van de lijnafstand tussen de gebruiker en de telefooncentrale. Analoog Dit is een signaal dat voortdurend verandert. Klokken met wijzers zijn bijvoorbeeld analoog, horloges met LED-weergave zijn digitaal. De wijzers van een klok draaien immers geleidelijk van minuut naar minuut; digitale klokken springen van het ene naar het andere nummer. Een COMPUTER werkt digitaal; in bits en er bestaat geen geleidelijke overgang tussen bits. Om bijvoorbeeld geluid te kunnen opslaan maakt een computer daarom duizenden keren per seconde een opname van het steeds fluctuerende geluidssignaal en slaat dit in de vorm van een getal op. Dit heet digitaliseren. Bij het omgekeerde wordt een digitaal signaal (een stroom van getallen) duizenden keren per seconde omgezet in een geluid. Hierdoor ontstaat een continue stroom van geluiden; het analoge signaal. Animated gif Dit is een kort filmpje dat is opgebouwd uit een aantal achter elkaar getoonde plaatjes. Als de voor deze animatie gebruikte plaatjes in het formaat ' Background Achtergrond, maar deze term kent twee betekenissen. Het vormt het beeld of patroon

2 waartegen de iconen en vensters op uw 'Bureaublad' worden afgebeeld. Daarnaast kan het een taak zijn die de computer uitvoert terwijl u verder gaat met iets anders. Voorbeeld: Bij veel tekstverwerkers wordt tijdens het typen de spelling (op de 'background') gecontroleerd. Backspace toets Verwijdertoets. Hiermee wordt het teken dat links van de cursor staat na een druk op deze toets verwijderd. De linker pijltjestoets kan worden gebruikt om zonder iets te verwijderen naar links te springen. Back-up Dit is een belangrijke voorzorgsmaatregel tegen problemen als een computercrash, brand of diefstal. Een kopie van een enkel bestand of van enkele bestanden dat op een aparte informatiedrager (bijvoorbeeld een cd-rom of schijfje) wordt opgeslagen en wordt separaat van de computer bewaard. Op een diskette past slechts een beperkt aantal gegevens op. Media waar honderden megabyte op opgeslagen kunnen worden zijn bijvoorbeeld tape, magneetoptische disks en opneembare cd-rom s. Het is verstandig om diverse generaties back-ups te bewaren. Bandbreedte Dit is de hoeveelheid gegevens (data) die binnen een bepaalde tijd kan worden overgezet. De term wordt gebruikt bij interne- of randapparatuur voor computer s en voor internet. Het geldt vooral voor uw verbinding, maar ook voor websites. Door een beperkte bandbreedte kan het voorkomen dat u lang moet wachten voordat de website verschijnt. Banner Dit is een advertentieknop op een internetpagina. Na een muisklik op zo'n commerciële (hyper-)link wordt de bezoeker direct doorgestuurd naar de website van de adverteerder. Veel websites verdienen geld door een aantal van deze 'banners' op hun site te plaatsen. BBS Bulletin Board System. Dit is een elektronisch berichten- en bestandophaalsysteem (een soort prikbord) dat gratis of na aanschaf van een abonnement toegankelijk is voor de gebruiker. BBS'en bestaand al decennia en worden steeds meer vervangen door andere online diensten zoals internet. Hardware- en softwarebedrijven houden enkele in stand voor het downloaden van bijvoorbeeld stuurprogramma's. Bcc Blind carbon copy. Dit is een optie in de meeste programma s. Als u dit veld invult kunt u iemand een kopie sturen van het bericht zonder dat de geadresseerde dit te weten komt. Bestandsformaat Dit is hoe gegevens in een bestand worden opgeslagen. Elk document dat in 'Word' wordt aangemaakt wordt als een 'Word'-bestand opgeslagen. Hierin zitten speciale codes die 'Word' laten weten wat de instellingen zijn, welke lettertypes er worden gebruikt en of er afbeeldingen zijn gebruikt.

3 Bestandsnaam Dit is een unieke naam die een bestand identificeert. In DOS (zie DOS) kent een bestandsnaam acht tekens, plus een toevoeging van drie tekens die het type bestand definiëren. In Windows kunnen langere bestandsnamen worden ingevoerd, ook al is de opzet gelijk gebleven. Bijna alle tekens kunnen voor het aanmaken van een bestandsnaam worden gebruikt. Het is tevens mogelijk (maar niet aan te raden) om twee of meer bestanden dezelfde naam te geven, als ze maar in verschillende mappen op de schijf worden opgeslagen. Bestandsoverdracht Dit is het versturen van een bestand van de ene computer naar de andere. Dit gaat meestal via een seriële verbinding (modem, kabel, satelliet, enz.). Besturingssysteem Dit is de software waarmee u de handelingen van de verschillende onderdelen van uw computer kunt besturen. Het beeldscherm, toetsenbord, de schijven en eventuele printers worden in de meeste gevallen bestuurd door het besturingssysteem Windows. Hiervan komen steeds weer nieuwere versies in omloop. Ook het verouderde 'DOS' wordt een besturingssysteem genoemd. Beta Dit is een testversie van een nieuw ontwikkeld of van een opgewaardeerd softwareprogramma dat door de ontwikkelaars naar een groep van testers (meestal extern) wordt gezonden. Deze mogen alle onderdelen uitproberen en koppelen eventuele problemen terug naar de makers. De ontwikkelaars herstellen deze problemen voordat de uiteindelijke versie van de software op de markt wordt gebracht. Soms wordt zo'n beta-versie ook via internet verspreid zodat een nog grotere groep gebruikers het product kan testen. Beveiliging Het is nuttig vertrouwelijke gegevens te beveiligen met een wachtwoord. Niet alleen de computer, maar ook toepassingen als Excel of Word kunnen worden beveiligd met een wachtwoord. Tenslotte is het ook mogelijk om de computer, als u even van uw plek gaat, te beschermen. Hierdoor is het nodig een wachtwoord in te voeren voordat u kunt terugkeren naar het Windows-scherm. Bijlage Attachment of toevoeging, meestal aan een bericht. Voorbeelden: tekstbestand (Worddocument), beeldbestand of geluidsbestand. BIOS Basis Input/Output Systeem. Dit is een serie belangrijke instructies die de basisfuncties in uw computer beheren. De BIOS is een soort communicatiesoftware tussen de hardware (de apparatuur) en het besturingssysteem van de COMPUTER. Ook de schijfstations en het beeldscherm worden hiermee beheerd. Is de BIOS beschadigd of ontregeld dan start de computer niet of niet correct en is reparatie noodzakelijk. Bit Dit is een Binary Digit (bit) en is de kleinste eenheid in een binair (tweetallig) rekenkundig systeem. Een bit kan een waarde van 0 of 1 hebben. De waarde van een bit vertegenwoordigt over het algemeen een simpele keuze, zoals aan of uit, waar of niet waar, zwart of wit.

4 Bitmap Digitale beelden (afbeeldingen) zijn vaak opgebouwd uit piepkleine puntjes, ofwel beeldpunten. Dit noemt men 'bitmap'-beelden. Ieder beeldpuntje moet bij het opslaan afzonderlijk worden vastgelegd. Hierdoor nemen 'bitmap'-bestanden veel schijfruimte in. Dit in tegenstelling tot zogeheten 'vectorbeelden die langs wiskundige weg berekend en worden opgeslagen. Bitrate Dit is het aantal bits dat per vaste tijdseenheid via een netwerkverbinding kan worden verzonden of ontvangen. Bps (Bits per seconde) Dit is een veel gebruikte manier om de snelheid van een verbinding tussen twee computer of een computer en het internet te omschrijven. Gemeten wordt hoeveel bits aan gegevens per seconde verstuurd worden. Bij de aanschaf van een modem is het nuttiger op de bits per seconde te letten en niet op de 'baud rate'. Bladeren Dit is een programma of een lijst bestanden doornemen en is te vergelijken met een krant doornemen. Bladerprogramma Browser. Een bladerprogramma wordt gebruikt voor het bekijken van internetpagina's. U gaat van de ene naar de andere webpagina door op een 'webverbinding' te klikken. De meest gebruikte bladerprogramma s zijn Microsoft Internet Explorer en Netscape Navigator. Een browser zet de door de site-makers gebruikte 'HTML'-instructies om in een leesbare pagina. De nieuwste browsers kunnen ook voor andere onderdelen van Internet worden gebruikt zoals , nieuwsgroepen enz. BMP Dit is de extensie (toevoeging) die aan de bestandsnaam van een bitmap-beeldbestand wordt gegeven. Wie het tekenprogramma 'Paint' van 'Windows' gebruikt, kan BMPbestanden die in een ander tekenprogramma zijn gemaakt openen en bewerken. Bronbestand Een bronbestand in Windows bevat gegevens waar door een OLE-object (een gekoppeld bestand) naar wordt verwezen. (Zie ook OLE.) Browser Bladerprogramma. Een browser wordt gebruikt voor het bekijken van internetpagina's. U gaat van de ene naar de andere webpagina door op een 'webverbinding' te klikken. De meest gebruikte bladerprogramma s zijn Microsoft Internet Explorer en Netscape Navigator. Een browser zet de door de site-makers gebruikte 'HTML'-instructies om in een leesbare pagina. De nieuwste browsers kunnen ook voor andere onderdelen van Internet worden gebruikt zoals , nieuwsgroepen enz. Buffer Dit is een tijdelijk opslaggebied van informatie in het geheugen. Wie heel snel typt ziet soms dat de software van de tekstverwerker dit niet kan volgen. Deze toetsaanslagen worden dan in een buffer opgeslagen. Hetzelfde geldt voor een printopdracht van een document voordat u de printer is aangezet.

5 Bug Een bug is een fout in een computerprogramma of een storing zodat het niet naar behoren werkt. De term 'bug' (insect) stamt nog uit de tijd dat computers het formaat van een grote kast hadden en er wel eens kleine insecten tussen de draden en schakelingen kropen. Soms veroorzaakte dat een kortsluiting. Bulletin Board Service (BBS) Computer of server waarmee een directe verbinding tot stand kan komen. Meestal eenvoudig met een modem en telefoonlijn. Bulletin boards bevatten de meest uiteenlopende informatie, van gratis software tot handige mededelingen voor hardwaregebruikers tot porno. Voor toegang tot een bulletin board heeft u een modem en speciale communicatiesoftware nodig. Windows biedt een basis communicatieprogramma dat HyperTerminal wordt genoemd. Bureaublad Beginscherm. Wanneer Windows is opgestart verschijnt een scherm dat vaak als startblad wordt gebruikt. Hierop staat een aantal iconen, hoeveel en welke zijn zelf te bepalen. Onderaan is (meestal) de Taakbalk en de Startknop zichtbaar. Zie het als een echt bureaublad. Op het bureau liggen mappen, sommige zijn open, andere zijn dicht (de iconen en vensters). Tevens is er een prullenbak en een kleine dossierkast (Deze Computer). Byte Dit is een groep van acht binaire computergetallen ('enen' en 'nullen') die samen een normaal getal, letter of speciaal teken (zoals '_') vormen. Alle letters van het alfabet hebben een speciale binaire code om de letter te beschrijven (zie ASCII code). C++ Dit is een uitgebreide programmeertaal die vooral door professionele programmeurs wordt gebruikt bij het ontwerpen van allerlei computerprogramma's. Cache Dit is een speciaal geheugensysteem dat onderdeel uitmaakt van het zogeheten RAMgeheugen (het werkgeheugen). Hierin worden de gegevens tijdelijk opgeslagen. Over het algemeen geldt: hoe groter de cache, hoe sneller de verwerking van de gegevens. Cachegeheugen Het cachegeheugen is een extra geheugen op het moederbord van de computer of in de processor. Het is een zeer snel toegankelijk geheugen dat door de ontwikkeling van de computers steeds groter en sneller wordt. Caps Lock Dit is een toets op het toetsenbord die het mogelijk maakt om hoofdletters te typen. Is de Caps Lock aan dan worden automatisch hoofdletters afgebeeld, drukt u echter de 'shift'-toets (de hoofdlettertoets) in dan verschijnen er kleine letters op het scherm. Cc Carbon copy. Als u dit veld in een invult stuurt u iemand een kopie van het originele bericht. De geadresseerde kan dit zien in zijn cc: Jan Jansen.

6 Cd Compact Disk. Dit is een klein schijfje van metaal en plastic waarop veel digitale gegevens opgeslagen kunnen worden. De gegevens worden opgeslagen in de vorm van piepkleine gaatjes die in het oppervlak van het schijfje worden geschreven. Deze gegevens worden via een laserstraal gelezen. Naast tekst en muziek kunnen er ook computergegevens opstaan. Het kan slechts eenmalig worden aangebracht, wijzigen of toevoegen is niet mogelijk. Muziek-cd (ook wel audio-cd genoemd) kunnen ook in de cdspeler van de computer worden gedraaid. In de computerwereld wordt zo'n schijfje een cd-rom genoemd (Read Only Memory). Cd-audio of cd-da Compact Disc-Digital Audio. Dit is een standaard waarmee wordt bepaald hoe muziek als een serie getallen op een cd-schijfje wordt opgeslagen. Cd-i Compact Disc-interactive. Dit is een speciale manier van gegevens opslaan op een cdschijfje. Het systeem is door Philips ontworpen en is bedoeld voor interactieve presentaties (thuis of in het bedrijfsleven). Cd-i heeft eigen hardware (afspeelapparatuur) nodig. Bij cd-i kunnen toeschouwers deelnemen aan wat zich op het televisiescherm afspeelt. Cd-r Cd-recordable. Op deze cd-speler kunt u met speciale schijfjes zelf gegevens (muziek of computerbestanden) opslaan. Als er eenmaal iets op zo'n cd-r-schijf is opgeslagen (geschreven) dan wordt een cd-r-schijf in feite een gewone cd of cd-rom en kan de informatie niet meer worden gewijzigd of aangevuld. Cd-rom Dit is een cd-schijfje waarop computergegevens worden opgeslagen. Informatie toevoegen aan een cd-rom is onmogelijk. De meeste software wordt momenteel op cdrom geleverd. Cd-rw Cd ReWritable. Dit biedt meer mogelijkheden dan het cd-r systeem. Op cd-rw schijven kunnen meerdere malen gegevens worden opgenomen. Cd-rw spelers lezen conventionele cd-rom's en cd-r schijfjes veel sneller, maar schrijven nieuwe schijfjes langzamer, meestal slechts op dubbele snelheid. Cd-rw schijven zijn perfect voor het maken van back-ups (reservekopieën). Chatbox Plaats op het internet waar mensen samenkomen om over een onderwerp te chatten via getypte teksten op het beeldscherm. Dit kan alleen met vrienden en vreemden. Chatten Real-time 'babbelen' met andere computergebruikers op een chatbox. Chip Het kloppend hart van elke computer. Een chip is niet meer dan een dun stukje silicium met duizenden componenten. Deze componenten voeren simpele wiskundige handelingen uit zoals het optellen en aftrekken van getallen (in processorchips) of het opslaan van getallen (in een geheugenchip). Wie de computer opent, ziet allemaal kleine zwarte doosjes met tientallen metalen pootjes aan beide kanten. Hierin zijn de chips opgeslagen.

7 Cliënt-server Dit is een manier om een computernetwerk op te zetten of te koppelen. De computer die u gebruikt, heet de cliëntcomputer. U kunt hiermee instructies sturen naar een andere (vaak krachtige) computer die de server wordt genoemd. Deze verwerkt de instructies en stuurt een antwoord terug. De meeste bedrijfsnetwerken zijn volgens deze methode opgezet. CMYK Afkorting voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (de hoofdkleur). Hiermee worden de kleuren cyaan (blauw), magenta (rood), geel en zwart bedoeld. Veel kleuren worden beschreven aan de hand van de percentages van deze vier basiskleuren. Computernaam Iedere computer die op een netwerk wordt aangesloten krijgt binnen Windows een identificatienaam. Wie op een kantoornetwerk is aangesloten, ziet een icoon op het 'Bureaublad' staan. Hierop dubbelklikken levert de naam op. Configuratiescherm Overzicht van uw computer. Dit is een verzameling iconen waarmee de basisfuncties van Windows en uw computer samengesteld kunnen worden. Het configuratiescherm is te openen via Start en dan Instellingen. Binnen het 'Configuratiescherm' kunt u de lettertype kiezen, de kleur van de achtergrond in Windows, het type printer dat is geïnstalleerd, lezen hoe een netwerk werkt en talloze andere opties bekijken of instellen. Het Configuratiepictogram (icoon) bevindt zich gewoonlijk linksboven op het Bureaublad. Door erop te dubbelklikken ziet u tevens welke randapparatuur aan uw computer is gekoppeld. Converteren Dit is het omzetten van een bestand in een ander soort bestand. Content provider Dit is een aanbieder van elektronische diensten, bijvoorbeeld nieuws (deze krant) of winkelen. Cookie Dit wordt gebruikt om gegevens door eigenaren van websites om informatie op de computer van de gebruiker op te slaan. Maar dit kan ook weer (bij een andere sessie) worden gelezen door dezelfde eigenaren. Ze worden dus vooral gebruikt om de bezoekers van sites te volgen en te identificeren. Ze bevatten voornamelijk informatie als: datum/tijd van bezoek, namen van bezochte pagina's, enz. Maar ook van online gekochte producten. Counter Teller. Dit is het aantal bezoekers sinds een bepaalde datum op een website. Bij sommige websites kan je hierop klikken en zien hoeveel bezoekers deze website heeft gehad. De term kan ook betrekking hebben op het cgi-script dat het getal produceert. Compatibel Uitwisselbaar. Hardware of software die met andere hardware of andere software kan samenwerken wordt compatibel genoemd. Door de jaren heen sluiten steeds meer systemen op elkaar aan, zoals computers en PDA s, mobiele telefoons en laptops, etc.

8 Compressie Samenpersen. Dit is een manier om de omvang van een bestand te verkleinen. Speciaal ontworpen programma s gebruiken diverse technieken, met als resultaat dat soms bestanden tot minder dan een tiende verkleind kunnen worden. Sommige bestanden zijn niet goed te comprimeren, zoals bijvoorbeeld programmabestanden die moeten laden. Natuurlijk moet een gecomprimeerd bestand weer naar zijn oorspronkelijke omvang worden uitvergroot (decompressie). (Zie ook Schijfcompressie, Zip-bestand). Computerkaart Dit is de kleine kaart bij draagbare computers met daarop een modem of een extra harde schijf bevindt. Deze MCIA-kaart ziet eruit als een dikke creditcard kan tussen computers worden verwisseld. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden gegevens (bijvoorbeeld beeldbestanden) snel worden overgezet. Configureren Dit is het aan uw specifieke behoeften aanpassen van software en/of hardware. Na installatie kunnen deze worden aan uw eigen wensen worden aangepast. Wie Microsoft Word installeert kan vervolgens de opmaak en werking configureren via het menu Extra en de optie Aanpassen. Ctrl (Control-toets) Dit is een erg handige toets op het toetsenbord die meestal in combinatie met een andere toets wordt gebruikt. Hierdoor krijgt die andere toets (meestal een lettertoets) een extra functie. 'Ctrl+S' wordt meestal gebruikt voor het bewaren van het huidige document, 'Ctrl+F' opent een zoekmogelijkheid en 'Ctrl+P' drukt een document af. Als de computer vastloopt en niet meer reageert dan helpt meestal de toetsencombinatie 'Ctrl+Alt+Del'. Maar ook in een programma is het vaak erg handig. In Word kan met de cursor een woord naar rechts worden gesprongen met de knoppen 'Ctrl + pijltje rechts'. Een woord naar links: 'Ctrl + pijltje links'. 'Ctrl + pijltje omhoog' brengt de cursor naar het begin van de alinea en 'Ctrl + pijltje omlaag' naar het einde van de alinea. 'Ctrl + home': het begin van het document en 'Ctrl + End': einde van het document. CPU Central Processor Unit. Dit elektronische apparaat kent miljoenen elektronische onderdelen voor het uitvoeren van allerlei standaard rekenkundige en besturingsfuncties. Een CPU kan twee getallen optellen of vermenigvuldigen, gegevens van het ene geheugen naar het andere verplaatsen of een extern apparaat besturen. Alle handelingen worden ingegeven dmv instructies. De kracht van een CPU wordt bepaald door de mogelijkheden die hij heeft voor het verwerken van gegevens. Een 32-bit CPU kan 32 bits tegelijk optellen, aftrekken of manipuleren. Een 16-bit processor doet er twee keer zo lang over. Crash Wanneer de computer volledig vastloopt en niets meer reageert, dan heet dit een crash. Een computercrash kan op allerlei manieren ontstaan, maar meestal omdat de computer zichzelf hopeloos in de knoop heeft gedraaid of omdat de software 'bugs' (fouten) bevat. Dit laatste betekent dat er iets mis is met de software wat niet door de ontwikkelaar is opgelost voordat de software werd uitgebracht. Wanneer een COMPUTER crasht, dan kunt u dit alleen oplossen door de computer uit te zetten of op de reset-knop te drukken. Soms wil het tegelijkertijd indrukken van de knoppen 'Ctrl+Alt+Del' helpen. Helaas verliest u dan ook al het werk dat u heeft ingevoerd sinds u alles voor de laatste keer heeft opgeslagen. Soms is er meer aan de hand en is de gehele computer ontregeld. Back-ups voorkomen dan dat alle gegevens weg zijn.

9 Cursor Dit is een knipperend teken op het scherm waaraan u kunt zien waar het volgende teken dat u intypt komt te staan. Wanneer u tekst invoert is de cursor meestal een knipperend verticaal streepje. Verwar de cursor in dit geval niet met de aanwijzer (zie ook aanwijzer). Bij andere toepassingen worden de namen vaak door elkaar gebruikt. Cyberspace Internet. Dit is een uit de sciencefiction afkomstig begrip waarmee de virtuele wereld van computernetwerken wordt aangeduid. Data Computergegevens. Alle soorten gedigitaliseerde gegevens (teksten, beelden of geluidsfragmenten) worden 'data' genoemd. Database Gegevensbank. Dit is een hoeveelheid gegevens, die in één of meer bestanden bij elkaar staan. Het is te vergelijken met een elektronische kaartenbak: allerhande gegevens worden op een gestructureerde wijze opgeslagen, worden direct of later op allerlei manieren gerangschikt en vervolgens via zogenaamde queries (zoekopdrachten) opgevraagd. Decompressie Het terugbrengen in de oorspronkelijke staat van gecomprimeerde (samengeperste) bestanden. Hiervoor is speciale software nodig. Decomprimeren Het uitpakken (unzippen) van gecomprimeerde bestanden. Default Defragmentatie Het is handig de harde schijf van de computer geregeld op nieuw in te delen of defragmenteren. Als u een bestand op de schijf opslaat, bewaart de computer niet alle gegevens bij elkaar. Als de schijf vol raakt, dan wordt het bestand in stukken opgesplitst en netjes verdeeld over de lege plekken. Het oproepen van zo'n (gefragmenteerd) bestand kost tijd. Windows heeft een goed defragmentatiehulpprogramma (klik op 'Start', 'Programma's', 'Bureau-accessoires', 'Systeemwerkset' en op 'Defragmentatie'). Delete Verwijderen. De uitwisknop op uw computer heet meestal 'Delete'-knop. 'Deleten' is een standaardterm geworden voor het wissen van data. Demo Proefversie. Om mensen kennis te laten maken met nieuwe software worden vaak wel de hoofdfuncties getoond, maar de rest is op een bepaalde manier onbruikbaar gemaakt. Zo is het vaak om bestanden op te slaan of mist het onderdelen (levels) van een computerspel (zie ook 'Shareware'). Desktop Bureaublad. Met een desktop wordt een computer met een platte, lage systeemkast bedoeld, in tegenstelling tot de hoge 'mini-tower'-modellen', waarbij de kast rechtop staat. Dialoogvenster Dit is een venster dat in Windows wordt getoond als de gebruiker informatie moet verstrekken. Een dialoogvenster kan zowel tekst als functies bevatten. Het kan een waarschuwing zijn van het programma aan de gebruiker of het bevat een aantal knoppen zoals 'OK' en 'Annuleer'.

10 Digibeet Internetkneus. Hiermee wordt meestal een persoon bedoeld die geen of geringe kennis en/of ervaring heeft van digitale zaken (computers en internet). Het woord is ontstaan door de woorden 'digitaal' en 'analfabeet' samen te voegen. Digitaal Dit zijn trapsgewijs verspringende getallen en signalen. Een versnellingsbak is bijvoorbeeld een digitaal apparaat omdat de auto in zijn een, twee, drie of achteruit kan staan, maar nooit in zijn anderhalf. Vergelijk dit met aanzwellend, traploos toenemend geluid, dat als analoog te boek staat. Computers werken met trapsgewijs verspringende getallen en kunnen traploze signalen niet verwerken. Voorwaarde is dus om alle ingevoerde gegevens eerst te digitaliseren. Digitaliseren Het omzetten (converteren) van gewone of analoge gegevens in gegevens die computers kunnen verwerken. Directory Mappen of folders. Deze verouderde term stamt nog uit de tijd van het besturingssysteem 'DOS' en Windows 3.x. Het is een manier om een schijf op te delen zodat bestanden makkelijker kunnen worden teruggevonden. Daarnaast kunnen bestanden in meerdere directory's (subdirectory's) worden opgeslagen, of in een combinatie van deze twee. De iconen die in 'Deze Computer' en de 'Windows Verkenner' voor een directory worden gebruikt, lijken daarom ook op een dossiermap. Disclaimer Vrijwaring. Dit afwijzen van aansprakelijkheid staat bij de meeste commerciële websites vermeld. Hierin valt te lezen hoe ze omgaan met persoonlijke gegevens, wat de betalingsregels zijn ed. Diskette Dit is een dunne en flexibele schijf waarop computergegevens (tot een maximum van 1,4 Mb) kunnen worden opgeslagen. De informatie wordt op de schijf als een serie magnetische signalen opgeslagen. De flexibele schijf (de 'floppy') wordt beschermd door een stijve plastic hoes met aan de bovenzijde een metalen schuifje dat het magnetische schijfje beschermt tegen krassen. Dit wordt tijdens het opslaan of aflezen van de gegevens door het diskettestation weggeschoven. Document Dit is bijvoorbeeld een zakelijk verslag, een brief of ieder ander tekstbestand zijn, maar ook beeldbestanden, rekenbladen of gegevensbestanden worden documenten genoemd. Domeinnaam Dit is een naam die een locatie aangeeft op het net. Personen, bedrijven en organisaties gebruiken graag hun firma- of productnaam als domeinnaam omdat dat de vindbaarheid op het Net vergroot; bijv. TARGET="_blank">http://www.computer-productions.tk";; TARGET="_blank">http://www.computer-productions.tk

11 DOS Disk Operating System. Dit is het oude besturingssysteem van 16-bits computers. Voor de komst van Windows was DOS de standaard; het bepaalt waar bestanden op de schijf worden opgeslagen. Niet alleen wordt bijgehouden waar de bestanden zijn opgeslagen, maar ook hoe groot ze zijn en wanneer ze zijn aangemaakt. Daarnaast biedt DOS handige functies als tijd en datum en de mogelijkheid om andere softwareprogramma s te starten. DOS wordt bestuurd waarbij de gebruiker een commando moet intypen voordat de computer actie onderneemt. DOS commando's Een aantal bekende DOS commando s is: COPY, COMMAND, BREAK, DEL, DIR, EDIT, EXIT, FORMAT, IF, FIND, MOVE, PRINT, RENAME en SET. Down Uit de lucht. Dit is een toestand waarin een server geen diensten kan leveren aan het internet. Hij wordt dan down genoemd. Downloaden Dit is het binnenhalen van een computerbestand vanuit een andere computer via bijvoorbeeld het internet. Dit bestand kan tevens worden opgeslagen op een diskette of cd-rom. DPI (Dot per inch) Dit is het aantal ofwel beeldpuntjes per inch (2,5 x 2,5 cm), dat een printer kan afdrukken. Hoe groter het aantal puntjes, hoe kleiner deze puntjes zijn. Dit betekent dat hoe groter het aantal dpi, hoe scherper en dus duidelijker de printer tekst en afbeeldingen kan weergeven. Een laserprinter kan gemiddeld 300 dpi verticaal en horizontaal afdrukken. Let zowel op het horizontale aantal als het verticale aantal. Dubbelklikken Dit betekent het twee keer snel achter elkaar op een muisknop klikken. Als u op een toepassingsicoon (bijvoorbeeld een programma) klikt, start Windows de toepassing. Als u op een bestand dubbelklikt, start Windows eerst het programma dat is gebruikt om het bestand aan te maken en vervolgens het bestand in dat programma openen. De dubbelkliksnelheid kan worden ingesteld. Klik op Start, Instellingen, Configuratiescherm en Muis. Kies voor het tabblad Knoppen en probeer de mogelijkheden. DVD Digital Versatile Disk. Dit relatief nieuw cd-formaat kan minimaal zoveel gegevens als zeven gewone cd-rom s bevatten. Op DVD passen complete speelfilms en geavanceerde interactieve multimediaprogramma's. De dvd-speler is bezig aan een grote opmars. EDI Electronic Data Interchange ofwel Elektronische Gegevensuitwisseling. Dit is de overdracht van gegevens tussen bedrijven en instellingen via bijvoorbeeld het internet. Het is inmiddels standaard voor bedrijven om via EDI allerlei iets te verkopen of aan te kopen, bestellingen te plaatsen of informatie uit te wisselen. Edit Bewerken. Dit is een van de meest belangrijke menukeuzes in de tekstverwerker. Het bewerken van een bestand (meestal teksten) wordt dan ook wel editen genoemd.

12 Elektronische post . Dit is de manier om berichten tussen gebruikers op een netwerk (ook internet) te versturen en te ontvangen. Bij een intern netwerk is er meestal een speciaal programma ontwikkeld, op het internet bestaan er twee vormen. Een vormen webmailvormen als Hotmail (zie het Mailonderdeel), terwijl ook met speciale software (Outlook, Outlook Express, Pegasus) berichten kunnen worden gelezen en geschreven. Electronic mail, een veelgebruikte Engelse term voor elektronische post. bom Soms wordt een groot aantal (vaak ongeadresseerde) berichten naar een elektronische postbus (meestal van een bedrijf of een irritant persoon) gestuurd. Gevolg is dat deze postbus niet bereikbaar is en alle andere post kwijtraakt. Reden is vaak wraak of pesterij. Encryptie Coderen. Dit is een techniek waarbij software of informatie (meestal tekst of cijfers) onleesbaar voor onbevoegden wordt gemaakt. Om de informatie te decoderen is een speciale encryptie-sleutel nodig. Oftewel de verzender en de ontvanger dienen de code te kennen. Ergonomie Dit is een wetenschap die zich (onder andere) bezighoudt met de manier waarop computergebruikers hun apparaat bedienen. Hierbij wordt vooral gelet fysieke aspecten zoals houding, stand van de armen en afstand tot het beeldscherm gelet. Deze zaken worden steeds belangrijker in verband met het steeds vaker voorkomen van de ziekte RSI (muisarmen). Esc-toets Annuleren. Dit is een toets linksboven in het toetsenbord die wordt gebruikt voor het stopzetten van een actie. Wanneer u in Windows op 'Esc' drukt, gebeurt hetzelfde als wanneer u met de muis de 'Annuleer'-knop aanklikt. Bij het indrukken van 'Alt+Esc' in Windows wandelt u door de open programmavensters. Ethernet Dit is een bekabelingstandaard die wordt gebruikt voor netwerken. Via ethernet wordt het soort kabel, het signaal en de taal dat wordt gebruikt gedefinieerd voor de diverse aangesloten computers. Het is de standaard die het meest wordt gebruikt voor het opzetten van een kantoornetwerk. Andere systemen zijn Token Ring en ARCnet. EXE Aan de bestandsnaam FAQ Frequently Asked Questions, ofwel Vaak Gestelde Vragen. Een FAQ (wordt als fak uitgesproken) is een tekstdocument dat vragen over een bepaald onderwerp beantwoordt (dit is er bijvoorbeeld een). FAQ's worden veel op internet gebruikt om vragen van gebruikers te beantwoorden. File Bestand. Wie met Engelstalige software werkt komt deze term ongetwijfeld veel tegen. Een file kan een tekst of een tekening bevatten, maar kan ook een programma zijn.

13 Filename Naam van een bestand. Vroeger (bij de besturingssystemen 'DOS' en Windows 3.x kon een bestandsnaam slechts uit acht tekens (exclusief de extensie) bestaan. Sinds de introductie van Windows is dit aantal maximaal ruim 200. Firewall Dit is een methode om (bedrijfs)netwerken te beschermen tegen digitale indringers van buitenaf. Door een combinatie van speciale hard- en software te gebruiken proberen bedrijven te voorkomen dat buitenstaanders op het netwerk kunnen. FireWire Dit is een methode om meerdere apparaten op een computer aan te sluiten. Floppy Diskette. Dit is een klein schijfje met een magnetische laag waarin gegevens kunnen worden opgeslagen. Floppy Drive Dit is een diskettestation. Folder Map. Bestanden kunnen hierin worden opgeslagen. Font Lettertype. Het is een opmaakregel voor teksten, brieven of presentaties. Formatteren Dit is een snelle methode om een schijf volledig te wissen en klaar te maken voor gebruik. Fragmentatie Bij het opslaan van een bestand op de harde schijf zal Windows proberen het bestand als een blok op te slaan. Als de schijf echter redelijk vol is wordt het bestand opgesplitst en op verschillende openstaande plekken opgeslagen. Het verspreid opslaan van stukken bestand heet fragmentatie. Het is daarom handig de harde schijf van de computer geregeld op nieuw in te delen of te defragmenteren. (zie Defragmentatie). Frame Dit is een kader op een internetpagina. Zo'n pagina kan opgebouwd zijn uit meerdere 'frames' en is lang niet altijd even duidelijk zichtbaar. Meestal blijven een of meerdere kaders staan, terwijl een ander kader gewisseld wordt als de bezoeker andere informatie opvraagt. Freeware Dit is software waar copyright op rust, maar de auteur staat vrije distributie toe. Meestal zonder kosten. FTP File Transfer Protocol. Een protocol waarmee internetters bestanden kunnen downloaden of uploaden. FTP server Dit is een computer waarop software staat die binnengehaald (gedownload) kan worden.

14 Game (Computer)spel. Gamen betekent (onder Meer) online een videospel spelen. Gastenboek Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om een persoonlijk bericht achter te laten op een website. Gebruikersnaam Dit is de naam die nodig is om verbinding te kunnen maken met een netwerk (en dus ook internet). De Engelse vertaling, 'Username', wordt minstens net zo vaak gebruikt als de Nederlandse benaming. Een gebruikersnaam gaat vaak samen met wachtwoord (password) ter beveiliging. Geheugen Dit zijn de elektronische componenten waarop gegevens kunnen worden opgeslagen en waarmee uw computer wordt voorzien van RAM-geheugen (intern- of werkgeheugen). De gegevens blijven in de geheugenchips aanwezig zolang ze van elektriciteit worden voorzien. Dit is overigens niet hetzelfde als schijfopslag, want daarbij gaat het om langdurige magnetische gegevensopslag. Veel van de huidige software vraagt om een minimaal geheugen dat een computer moet hebben. Vooraf checken is handig. Geluidskaart Dit is een in de winkels te kopen insteekkaart die in de binnenkant van uw computer wordt gestoken en die analoge geluidssignalen genereert. De geluidskaart genereert zijn geluid uit digitale signalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van ofwel een digitaal/analoogomzetter of van een FM-synthesechip. Een geluidskaart levert ook functies om geluid in digitale vorm op te nemen (met behulp van een analoog/digitaalomzetter) en MIDI-instrumenten te besturen. GIF Graphics Interchange Format. Dit is een manier om een afbeelding op te slaan. Hacker Computerkraker. Dit is iemand die onbevoegd de (softwarematige) beveiliging van iemands computer probeert te kraken. Meestal gebeurt dit 'hacken' voor de kick, maar steeds vaker worden computersystemen gekraakt uit crimineel oogpunt (bankrekeningen enz.). Hackers vinden het een uitdaging om lekken in een beveiligingssysteem te ontdekken en zo onbevoegd in een computer te kunnen rondkijken. Meestal richten ze geen schade aan. Hacken wordt in de meeste landen als misdrijf beschouwd. Handshaking Handdruk. Dit is de techniek waarbij twee modems aan elkaar duidelijk maken volgens welk protocol en met welke snelheid de gegevens zullen worden overgeseind. Handtekening Dit heeft twee betekenissen. Het is een code van echtheid, zoals een wachtwoord, die alvorens toegang te verkrijgen tot een systeem of voorafgaand aan de uitvoering van een taak moet worden ingevoerd om uw identiteit aan te tonen. En het is een getekend iets, een zin of een alinea die wordt gebruikt om berichten en opmerkingen een persoonlijk karakter te geven.

15 Harde schijf Dit is een onbuigzame magneetschijf in de computer waarop allerhande computergegevens worden opgeslagen. Bij problemen kan de harde schijf worden vervangen. Let op : Dan ben je wel al je opgeslagen gegevens (bestanden) kwijt! Op de computer is de harde schijf meestal als C-schijf zichtbaar en het diskettestation als A-, of B-schijf. Op een harde schijf passen veel meer gegevens dan op een (zachte) diskette, tegenwoordig kan een harde schijf enkele gigabytes (een paar miljard bytes) aan informatie opslaan. Wie bij het opvragen of opslaan van een document getik of gezoem hoort, weet dat de harde schijf druk bezig is met het opzoeken of het wegschrijven van gegevens. Gebruik bij de levering van een hardeschijf wel de bijgeleverde cd-rom s! Hardware Dit is alles wat tastbaar is aan een computer zoals een beeldscherm, de systeemkast, maar ook printers en scanners of uitbreidingskaarten. Dit in tegenstelling tot de software (de ontastbare programma's). Help Dit is een dienstverlenende functie in de meeste programma s waarbij de gebruiker geholpen wordt bij problemen. De 'Help functie plaatst meestal tekst op het scherm en legt uit hoe de software of een bepaalde functie werkt. De meeste softwaretoepassingen die op een computer onder Windows draaien gebruiken de F1-toets als hulptoets. Daarnaast kennen de meeste programma's ook een direct benaderbaar 'Help'-menu. Helpdesk Dit is een persoon (verbonden aan een bedrijf) die u kunt raadplegen bij (computer)problemen. Leveranciers en internetproviders bieden meestal zo'n helpdesk, soms gratis, soms tegen betaling. Houd wel rekening met lange wachttijden. Hoax Misverstand. Het is een internetterm voor slechte grappen en voornamelijk misverstanden. Vaak zitten er ook hinderlijke waarschuwingen voor virussen en andere gevaren in. Ze worden doorgaans als goedbedoelde waarschuwing eindeloos door mensen verspreid. Weggooien dus. Homepage Welkomstpagina. Dit is meestal de openingspagina van een website. Op een goede homepage valt te zien wat de website te bieden heeft, een navigatiemenu en hyperlinks (verwijzingen) zorgen ervoor dat de rest van de informatie opgevraagd kan worden. HTML Hyper Text Markup Language. Dit is een programmeertaal waarmee internetpagina s kunnen worden gebouwd. Hiervoor worden voornamelijk opmaakcodes gebruikt. Internet-editors zoals 'Microsoft FrontPage' maakt de pagina's op en voegt zelf de HTMLcodes toe. Hyperlink Internetverwijzing. In de tekst gebruikte woorden, begrippen of afbeeldingen (links) kunnen een opdracht meekrijgen dat bij een klik op het woord een andere website worden geopend. Het kan ook naar tekstdelen op andere computers zijn of naar allerlei bestanden. http HyperText Transfer Protocol. Dit is het protocol waarmee een webpagina wordt verzonden.

16 Icoon Dit is een klein plaatje op het beeldscherm dat wordt gebruikt om een programma of een bestand weer te geven. Wie dubbelklikt op zo'n icoon start het programma of opent het bestand. De term icoon is afkomstig van de Apple Macintosh computer; bij Windows heet zo'n plaatje een pictogram. Tegenwoordig worden de namen door elkaar gebruikt. ICQ Dit is populaire software ('I Seek You' -ik zoek je-) waarmee via het internet contact met andere websurfers kan worden opgenomen. Het programma waarschuwt als er bekenden van de websurfer online zijn. Ze kunnen vervolgens via een klik contact met elkaar opnemen en daarna korte berichten uitwisselen of uitgebreid chatten (zie Chatten). Illegale software Het grootste probleem voor de software-industrie is het zonder toestemming kopiëren van hun producten; illegale kopieën. Het gebruik van deze illegale software is strafbaar. Bedrijven maken vaak kopieën van de software die ze gebruiken, maar vragen voor iedere kopie een aparte gebruikerslicentie aan. Sinds de komst van de cd-writer (zie Cdwriter) is het kopiëren van software enorm toegenomen. I-mode I-mode is een combinatie van bellen, SMS-en en internetten. Mogelijk is om te en, spelletjes, route informatie, en de laatste informatie vinden op het gebied van weer, sport, nieuws en entertainment. Het toestel staat altijd aan zodat berichten automatisch binnenkomen (zoals bijvoorbeeld ook bij internet via de kabel). Importeren Dit is het binnenhalen van computergegevens in een bepaald programma. Als met een digitale camera opnames zijn gemaakt, worden deze in een beeldbewerkingprogramma geïmporteerd. Inbelnummer Dit is het nummer dat moet worden gebeld om verbinding te maken met de internetaanbieder (of met een ander computersysteem). Het is het goedkoopst om een lokaal inbelnummer te hebben, waardoor de 'gesprekskosten' tijdens het internetten relatief laag blijven. Informatiesnelweg Dit is een populaire benaming voor internet. De grote (intercontinentale) verbindingen worden vaak vergeleken met grote snelwegen. In dezelfde context spreekt men over ook de informatiemaatschappij. Infrarood-verbinding Om gegevens tussen bijvoorbeeld een draagbare en een bureaucomputer uit te wisselen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van infrarood licht. Dit werkt net als bij de afstandsbediening van de tv en maakt kabels overbodig. Installeren Om software te kunnen gebruiken moet het eerst worden geïnstalleerd. Hiervoor wordt een zogeheten 'werkkopie' van de software op de harde schijf van de computer geplaatst. Als hardware (bijvoorbeeld een printer) op een computer wordt geïnstalleerd, is het noodzakelijk een stuurprogramma op de harde schijf te plaatsen. Hierdoor herkent de computer de printer en kent het de mogelijkheden. Interactief Dit is de benaming voor het werken met een computerprogramma. De gebruiker geeft commando's aan het programma waarop het programma vervolgens reageert.

17 Interface Dit is een lastig begrip waarmee verschillende dingen bedoeld kunnen worden. De verbinding tussen diverse onderdelen van het computersysteem wordt vaak een interface genoemd. Dit geldt tevens voor de koppeling tussen afzonderlijke randapparatuur. Maar software die verschillende programma's verbindt wordt programma-interface genoemd. En de manier waarop een programma moet worden bediend wordt ook vaak een interface genoemd. Als een programma makkelijk te bedienen is wordt gesproken van een goede interface. Intern geheugen Werkgeheugen. Dit is het tijdelijk geheugen van de computer waar informatie (gegevens of programmaonderdelen) ligt opgeslagen. Hiervoor worden zogeheten RAM-chips gebruikt. Een intern- of RAM geheugen van 16 Mb is minimaal. Deze gegevens gaan bij het uitzetten van de computer verloren als deze niet tijdig zijn weggeschreven naar de harde schijf. Internet World Wide Web (http://www)." TARGET="_blank">www). Dit is een wereldomvattend netwerk van miljoenen computers die door middel van o.a. telefoonlijnen onderling verbonden zijn. Van elke aangesloten computer is het in principe mogelijk om informatie af te halen (downloaden). Internetaanbieder Dit is een bedrijf dat abonnees in staat stelt toegang tot het internet te krijgen, vaak een adres verstrekt en soms ook schijfruimte op een server aanbiedt om een homepage op te zetten. Andere termen: Internetprovider of Internet Access Provider (IAP). IRC Internet Relay Chat. Dit is een manier om te Chatten (zie Chatten), oftewel te communiceren via getypte woorden. Hiervoor is het programma mirc nodig. ISDN Een afkorting van 'Intergrated Services Digital Network', een digitale telefoonverbinding waarmee grote hoeveelheden gegevens in kortere tijd dan via de normale telefoonverbindingen kunnen worden verplaatst. Java Dit is een programmeertaal die op het Web wordt gebruikt. Door het gebruik van Java kunnen programmeurs en webontwerpers meer faciliteiten leveren dan die via HTMLcoderingen (zie HTML) haalbaar zijn. Omdat in principe met Java gemaakte programma's op iedere computer (onafhankelijk welk besturingssysteem gebruikt wordt) gedraaid kunnen worden, is Java in theorie een bedreiging voor besturingssystemen als Microsoft Windows. JavaScript Een door Netscape (tegenhanger van Microsoft) ontwikkelde scripttaal waarmee HTMLpagina s dynamischer kunnen worden gemaakt. JPEG Dit is een opslagstandaard die vaak bij grafische afbeeldingen wordt gebruikt. Kabel Dit zijn verbindingen tussen de computer en de aanvullende hardware (printer, scanner enz.). Ook meerdere computers kunnen onderling verbonden worden met behulp van kabels. In Windows worden twee onderling verbonden computers een directe kabelverbinding genoemd.

18 Kabelmodem Naast een telefoonmodem bestaat er een kabelmodem. We voor de internetverbinding gebruik gemaakt wordt van het (kabel)televisienetwerk moet de computer voorzien worden van een kabelmodem. Internetten via de kabel kan aantrekkelijk zijn in verband met de hogere snelheid en het niet hoeven betalen van telefoonkosten. Kb (kilobyte) Dit is een aanduiding van de capaciteit van een opslagmedium, meestal omschreven als Kb. Een kilobyte is hetzelfde als 1024 bytes (2 tot de macht 10) en dus geen 1000 bytes. Het (kleine) verschil is ontstaan door het gebruik van 'binaire' getallen (het tweetallig stelsel). Kbps Kilobit per seconde (ook wel Kb/s). Dit slaat op de 'overzet'-snelheid van modems. KHz Kilohertz. Dit is een manier om de frequentie van geluid aan te duiden. KHz staat gelijk aan 1000 cycli (hertz) per seconde. Hoe hoger dit nummer, hoe hoger het geluid. KHz is ook te vinden in de specificaties van geluidskaarten. Dit kan om twee functies gaan. De eerste is de reeks frequenties die de geluidskaart kan voortbrengen, de tweede is de frequentie waarmee de geluidskaart samples (momentopnames) van een geluid neemt wanneer deze op uw schijf wordt opgenomen. Een geluidskaart neemt iedere seconde duizenden keren naar het geluidsniveau om er een opname van te kunnen vormen. Hoe vaker er een sample wordt genomen, hoe nauwkeuriger de opname is. Het aantal keren dat de geluidskaart een sample per seconde neemt wordt in KHz omschreven. Hoe hoger dus de KHz, hoe beter de opname. KI Kunstmatige Intelligentie. Dit is de ontwikkeling van computers die het menselijk denken trachten na te bootsen. Sommige mensen houden vol dat dit onmogelijk is, anderen gebruiken de 'Turing Test'. Hierin is bepaald op het moment dat geen onderscheid meer te maken is tussen de antwoorden van een mens en die van een computer op getypte vragen, het zinvol is om de computer intelligent te noemen. Kloksnelheid De snelheid van de processor wordt gemeten in megahertz (miljoenen cycli per seconde). Dit wordt meestal de kloksnelheid genoemd en is handig voor het vergelijken van processors van dezelfde familie (486, Pentium, Pentium II, Pentium III) omdat de hoeveelheid werk die een processor in een cyclus aankan, verschilt al naar gelang het ontwerp van de processor. Knoppenbalk Boven Windows-programma's bevindt zich vaak een knoppenbalk. Hierin bevinden zich knoppen voor de meest voorkomende verrichtingen (knippen, verplaatsen, centreren enz.) Het is mogelijk om zelf knoppen aan een knoppenbalk toe te voegen. Kolom Een verticale reeks cellen in een rekenprogramma (zoals Excel) wordt aangeduid als een 'kolom'. Een horizontale reeks heet een 'rij'. Kop- en voettekst Hiermee wordt die tekst bedoeld die boven- of onderaan iedere pagina van een tekst staat (in ieder geval kan staan). De inhoud van de kop- of voettekst is altijd hetzelfde, bijvoorbeeld de naam van het artikel of de auteur.

19 Landcode Dit is de afsluitende code van het internetadres. Meestal zijn dit twee letters in het TARGET="_blank">http://www-adres";; TARGET="_blank">wwwadres waaraan valt af te lezen waar de computer staat. Bijvoorbeeld 'www.bedrijfsnaam.nl' waarbij.nl staat voor Nederland,.de voor Duitsland,.be voor België, enz. Hiernaast zijn.com (bedrijven en algemene sites),.info (informatieve sites),.org (organisaties),.tv (tvsites) en dergelijke veel gebruikte codes voor websites. Maar er is geen algemene standaard dus het kan verschillen. Laptop Draagbare computer, ook wel notebook. Een standaardlaptop is meestal uitgerust met een inklapbaar deksel (met daarin het kleurenscherm), een toetsenbord (vaak iets kleiner), een diskettestation of cd-romspeler en een krachtige harde schijf. De oplaadbare batterij geeft enkele uren stroom. LCD-scherm Liquid Crystal Display. Veel laptops hebben een beeldscherm met vloeibare kristallen die verkleuren als er elektrische spanning op wordt gezet wordt. Er bestaan grofweg twee soorten LCD-schermen: de goedkopere DSTN-kleurenschermen en de kwalitatief betere TFT-kleurenschermen. Licentieovereenkomst Dit is een juridisch document dat bij elk softwareproduct zit en waarin aangegeven staat hoe de software gebruikt kan worden. Linux Dit is een gratis besturingssysteem op basis van Unix en werkt met open directory s. Het werd ontwikkeld door Linus Torvalds, maar tegenwoordig zijn er duizenden enthousiastelingen over de hele wereld bezig het verder te ontwikkelen. Linux is vooral voor hobbyistontwikkelaars erg geschikt. Local Area Network (LAN) Lokaal Netwerk. Dit is een computernetwerk binnen een bedrijf. Dit kan op een locatie, maar tevens over meerderen verspreid liggen. Binnen het netwerk worden bijvoorbeeld printers en opslagschijven gedeeld. Mac Macintosh. Afkomstig van Apple werkt het anders dan bijvoorbeeld Windows en heeft de reputatie de meest gebruiksvriendelijke computer te zijn. Is de standaard voor multimediale producten. Mail Elektronische post. is mail geworden en tot werkwoord verbasterd. Ik heb mail. Mailbox Elektronische brievenbus. Wie wilt versturen of ophalen moet de mailbox openen. Oftewel, het programma opstarten en verbinding maken met de internetaanbieder. Mailinglist Dit is een lijst van ( )adressen. Veel nieuwsbrieven (zie Nieuwsbrief) worden dagelijks, wekelijks, enz. verstuurd naar geïnteresseerden via . Dit gaat via een mailinglist waarop u zich kunt abonneren. Er zijn inmiddels bestaan duizenden mailinglists waarop u zich kunt abonneren. De meeste zijn gratis.

20 Map Directory. Een map kan bestanden maar ook andere mappen bevatten. (Zie ook Directory). In het Engels wordt een map 'folder' genoemd. Mappenboom Dit is een overzicht van alle mappen die op de harde schijf zijn opgeslagen, netjes onderverdeeld in mappen en submappen. Via de Windows Verkenner is deze op te roepen. Maximaliseren Dit is het venster op het scherm beeldvullend maken. Deze functie zit in de rechter bovenhoek van het venster naast het sluitkruisje. Mb Megabyte. Dit is een standaardmeeteenheid voor het aantal gegevens van een opslagmechanisme gelijk aan bytes. Megabytes worden gebruikt voor het meten van de opslagcapaciteit van bijvoorbeeld opslagschijfjes of het werkgeheugen (RAM). Media Player Dit is een gratis hulpprogramma bij Windows waarmee via geïnstalleerde hardware videoschijfjes of geluids-cd s kunnen worden bediend en multimediabestanden kunnen worden afgespeeld. Megabyte Megabyte. Dit is een standaardmeeteenheid voor het aantal gegevens van een opslagmechanisme gelijk aan bytes. Megabytes worden gebruikt voor het meten van de opslagcapaciteit van bijvoorbeeld opslagschijfjes of het werkgeheugen (RAM). Megahertz MHz. Dit is cycli per seconde en heeft meestal betrekking op de processorchips in de computer. Hoe hoger het aantal cycli, hoe beter de chip. Menu Dit is een lijst met opties die in een bepaald programma beschikbaar zijn. Menubalk Dit is een balk bovenin een venster, met daarin alle beschikbare opties (Engelse versie: File, Edit, View, etc. Nederlandse versie: Bestand, Bewerken, Beeld, enz.). Wie klikt op een onderdeel krijgt een uitklapmenu. Bijna alle Windows-programma's hebben een menubalk die begint met het woord File of Bestand. MHz Megahertz. Het is een indicatie voor de snelheid waarmee een processor werkt. Hoe hoger het aantal, hoe sneller de computer. Microchip Dit is een verzameling elektronische schakelingen, samengeperst op een klein plaatje. Inmiddels kunnen miljoenen van dit soort schakelingen (transistors) op een chip ter grootte van een postzegel worden samengebracht. Hierdoor zijn computers de afgelopen jaren veel kleiner geworden.

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren

Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Vragenlijst Computerbrevet voor senioren Met deze toets test u uw kennis over Windows XP en de bijbehorende programma s WordPad, Paint, Internet Explorer en Outlook Express. In de toets worden ook vragen

Nadere informatie

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis Deelnemen? Opdracht Voorbeeld : combineer de eerste kolom met de tweede. : 1 = B of 2 = LL (dit zijn niet

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Cursus ICT 3 e graad 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 3 e graad 1 Lieve D Helft Cursus ICT 3 e graad 1 Deel 1: De computer, wat je zeker moet weten 1. De hardware Als er over hardware gesproken wordt, dan spreek men over de apparatuur. De hardware bestaat uit: computer beeldscherm,

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Windows 8.1 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2015 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Windows 8.1 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners

Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Toets Cursusboek Computergebruik voor anderstaligen (Windows XP) Cursusboek Windows XP voor beginners Met deze Toets test u uw kennis over de programma s Windows, WordPad, Internet Explorer, Outlook Express

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Windows Verkenner. 1. Enkele basiselementen. 1. Bestanden

Windows Verkenner. 1. Enkele basiselementen. 1. Bestanden 16 Windows Verkenner Wanneer we een bestand willen bewaren, is het van belang goed te weten waar we het gaan opslaan. Hiervoor is het nuttig om eerst de structuur van onze computer te bekijken. Dit kunnen

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 De schermafbeeldingen... 11 1. Starten met

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3

1. Introductie 2. Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2. 2. Algemeen 3 HANDLEIDING Digitale Harddisk Recorder DVR DigitAll CCTV Doornseweg 2a Tel.: 0183-4016346 1. Introductie 2 Omschrijving 2 Omschrijving van de onderdelen (voorzijde) 2 2. Algemeen 3 Opstarten systeem 3

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek? De schermafbeeldingen... Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Wat doet SeniorWeb?... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 1. Starten met Windows 7 13 1.1 Desktopcomputer of laptopcomputer...

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Het maakt in adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten.

Het maakt in  adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Wat is e-mail E-mail is Elektronische post. Een bericht dat we op een computer typen, kan via internet verstuurd worden. Het verzenden van e-mail kost weinig tijd. Een e-mailbericht

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Handleiding. Kliksafe Webmail

Handleiding. Kliksafe Webmail Handleiding Kliksafe Webmail Inhoudsopgave 1. Introductie Nieuwe Web mail 2 1.1. Gebruikmaken van de webmail 2 1.2. Mappenweergave 3 1.3. Nieuwe mail opstellen en verzenden 4 1.4. Bijlagen toevoegen aan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig? 14 Uw voorkennis 16 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 14 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Windows. Een computer, wat is dat voor ding?

Windows. Een computer, wat is dat voor ding? Windows Een computer, wat is dat voor ding? Eerst even wat zaken rechtzetten Een computer is niet eng Een computer doet alleen wat jij wilt Een computer krijg je niet zo maar kapot Een computer valt je

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ...

2. Meer muisgebruik in Windows ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3. Vaardigheid met het toetsenbord 107 ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus).

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus). In dit document staan aanvullingen voor het cursusboek. Met deze aanvullingen voldoet het boek aan de eindtermen van syllabus 5. Het verdient aanbeveling om de onderwerpen zoveel mogelijk door te nemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord...13 Introductie Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18

Inhoudsopgave. Voorwoord...13 Introductie Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...17 Hoe werkt u met dit boek?...18 1. Starten en stoppen met Windows 21 Starten van Windows...22 Werken met

Nadere informatie

E-mailen met Outlook Express.

E-mailen met Outlook Express. Jos Blankwater E-mailen met Outlook Express. E-mail, elektronische post, is een van de meest gebruikte onderdelen van Internet. E-mail biedt u veel voordelen boven de traditionele postzending en zelfs

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief Wat heeft u nodig? Voor docenten Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Voor docenten... 12 Hoe werkt u met dit boek?... 13 De volgorde van lezen... 14 Website... 14 Toets

Nadere informatie

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware.

Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het besturingssysteem of operating system, vaak afgekort tot OS is verantwoordelijk voor de communicatie van de software met de hardware. Het vormt een schil tussen de applicatiesoftware en de hardware

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8

E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 E-MAILEN MET DE MAIL APP IN WINDOWS 8 Mei 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl E-mailen met de mail

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2 Windows, inleiding Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. 2.1 Windows, een eerste verkenning In het vorige hoofdstuk heb je gezien wat een besturingssysteem is. Nu ga je werken

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen

Antwoorden op de vragen Wegwijs in Windows 8 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze antwoorden horen bij de vragen in Wegwijs in Windows 8 van Hannie van Osnabrugge.

Nadere informatie

Bureaublad. Windows Sidebar

Bureaublad. Windows Sidebar Werken met de computer en Windows Vista doet u via de zogeheten gebruikersomgeving, het gedeelte dat u op uw (computer)- beeldscherm ziet. Dit wordt ook wel het bureaublad genoemd, alhoewel die benaming

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding . Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is Citrix?... 3 1.2 Voordelen van Citrix... 3 1.3 Wat heeft u nodig om toegang te krijgen... 3 2 Systeemeisen... 4 2.1 Ondersteunde Web browsers...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER

Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? INVOER VERWERKING UITVOER 8 - Hoe je pc werkt Het lijkt zo simpel: je voert een adres in, je browser toont een webpagina, je bladert er doorheen... Hoe kan dit allemaal? Als je een webpagina wilt bekijken, schiet je pc in actie.

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van internet

Wegwijs in de wereld van internet Wegwijs in de wereld van internet Werkbladen les 5 voor Windows Vista (Windows Mail) Hannie van Osnabrugge Vijfde, herziene druk bussum 2010 Deze werkbladen horen bij Wegwijs in de wereld van internet

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN

INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN Naam Nr Klas Datum 1. WEBPAGINA'S OPSLAAN Open Windows Verkenner en maak in je persoonlijke werkmap op de server een nieuwe map aan met de naam Lichaamstaal. Open

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 21 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9

2013 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Windows 7 voor senioren deel 1 ISBN 978 90 5905 166 9 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 Website... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help 1 van 5 17/03/2006 17:25 Driver help Wat is een driver? Waarom heb ik een nieuwe driver nodig? Welke driver heb ik nodig? Hoe download ik een driver? Hoe installeer ik een driver? Drivers downloaden Wat

Nadere informatie

Windows Windows voor beginners

Windows Windows voor beginners Windows/beginners/23-02-15/pag 1/8 Windows Windows voor beginners Deze cursus is voor de echte beginner, dus voor iemand die nog net eerder met een computer werkte. Na het volgen van deze cursus zult u

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST Naam Nr Klas Datum Met E-mail of elektronische post kan je berichten verzenden naar en ontvangen van andere computersystemen die aangesloten zijn op het Internet. De berichten

Nadere informatie

Symbol for Windows Document Maker E-mail

Symbol for Windows Document Maker E-mail Handicom Symbol for Windows Document Maker E-mail (Versie 2.3) Handicom, 2005, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Voordat u kunt e-mailen... 3 1.1 Instellingen... 3 1.2 Adresboek... 5 1.3 E-mailknoppen

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

Handleiding website Pax Christi

Handleiding website Pax Christi Handleiding website Pax Christi deel II Inhoudstafel 1. Invoegen van afbeeldingen... 1 1.1 Wat is een digitale afbeelding?...1 1.2 Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht... 2 2. Posten

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Beknopte instructies Onedrive

Beknopte instructies Onedrive Beknopte instructies Onedrive Inleiding... 1 Waar vind je de OneDrive?... 1 Wat kun je ermee?... 2 Document maken.... 2 Waar ben ik?... 2 Documenten delen met anderen en samenwerken... 3 Heel beknopt:

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen...

Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... Inhoudsopgave Voorwoord...13 Nieuwsbrief...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De volgorde van lezen...16 Hoe werkt u met dit boek?...17 Uw voorkennis...18 De website...19 1. Windows

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie