Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit:"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/ RIS BELEIDSREGEL TAALEIS DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 18b Participatiewet, Besluit: I. Vast te stellen de Beleidsregel Taaleis Den Haag 2016; II. Dat dit besluit in werking treedt met ingang van 1 januari 2016; III. Dat dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad van week 48 van 2012 en met ingang van 26 november 2015,inclusief bijlage, terug te vinden zal zijn op de site stukken, onder risnummer Den Haag, 24 november 2015 Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Internetadres:

2 BSW/ Beleidsregel Taaleis Den Haag Algemene bepalingen Artikel 1:1 Begripsomschrijvingen In deze beleidsregel wordt verstaan onder: -college -leerbaar -ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid -taaltoets -verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag; voldoende cognitief vermogen om onderwijs te volgen; ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid bij de belanghebbende ten aanzien van het in onvoldoende mate beheersen van de Nederlandse taal, als bedoeld in artikel 18 b zesde lid onder b Participatiewet; toets die het college bij de aanvrager van een bijstandsuitkering als bedoeld in artikel 18 b tweede lid Participatiewet afneemt om te beoordelen of hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst; verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal als bedoeld in artikel 18 b zesde lid onder a. Participatiewet. Artikel 1:2 Toepassingsbereik 1. Het bepaalde in 2 van deze beleidsregel is van toepassing op personen die een bijstandsuitkering levensonderhoud aanvragen vanaf 1 januari Het bepaalde in 3 van deze beleidsregel is van toepassing op personen die recht op een bijstandsuitkering levensonderhoud hebben op 31 december 2015 en op personen van wie op 31 december 2015 een aanvraag in behandeling is op basis waarvan vervolgens door het college een bijstandsuitkering levensonderhoud is toegekend. 2 Beheersing van de Nederlandse taal Artikel 2:1 Overleggen van een verklaring waaruit blijkt dat de belanghebbende die een aanvraag voor een bijstandsuitkering indient, de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. De persoon die een bijstandsaanvraag levensonderhoud indient, dient bij de aanvraag een verklaring als bedoeld hieronder onder a., b., of c. aan het college te overleggen, waaruit blijkt dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst: a. een eigen verklaring dat hij in de periode vanaf het 5 e tot en met het 16 e levensjaar gedurende ten minste acht jaren in Nederland woonplaats had (in de zin van de artikel 10 van boek I van het Burgerlijk Wetboek); b. een eigen verklaring dat hij over een diploma Inburgering als bedoeld in artikel 7, tweede lid, onderdeel a van de Wet Inburgering beschikt; c. een eigen verklaring dat hij over enig ander document beschikt, waaruit blijkt dat de belanghebbende de vaardigheden in de Nederlandse taal beheerst. Artikel 2:2 Afnemen van de taaltoets 1. Indien de persoon als bedoeld in het vorige artikel niet één van de in artikel 2:1 bedoelde verklaringen aan het college overlegt bij de aanvraag, neemt het college bij hem binnen acht weken na de datum van het besluit tot toekenning van de bijstand een taaltoets af.

3 BSW/ De taaltoets wordt modulair afgenomen, waarbij steeds per module een beoordeling plaatsvindt aan de hand van de objectieve beoordeling behorende bij het betreffende toetsingssysteem. De modules kunnen gecombineerd worden afgenomen. De modules betreffen, in overeenstemming met artikel 18 b achtste lid Participatiewet: a. spreekvaardigheid b. luistervaardigheid c. gespreksvaardigheid d. schrijfvaardigheid e. leesvaardigheid 3. Zodra uit de uitkomst van een modulaire beoordeling blijkt dat de bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst, staat hiermee reeds vast dat de uitkomst van de taaltoets luidt, dat de belanghebbende de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst. Bij de belanghebbende worden in dat geval geen verdere modules meer getoetst. 4. Zodra uit de uitkomst van een modulaire beoordeling naar het oordeel van het college blijkt dat de bijstandsgerechtigde niet leerbaar is, gaat het college uit van het ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid en neemt het college geen verdere modules meer af bij de belanghebbende. 5. Geen taaltoets wordt afgenomen bij de bijstandsgerechtigde bij wie, indien jegens hem naar het oordeel van het college het redelijk vermoeden bestaat dat hij de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt. 6. Elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt: a. bij de bijstandsgerechtigde: 1. die eerder een inburgeringsontheffing heeft gekregen, of 2. die duurzaam volledig arbeidsongeschikt is in de zin van artikel 4 WIA en op die grond een duurzame ontheffing heeft gekregen als bedoeld in artikel 9 lid 5 Participatiewet voor de verplichting tot het zoeken naar betaalde arbeid, deelname aan re-integratie en participatie en het verrichten van een tegenprestatie heeft, of 3. van wie naar het oordeel van het college om persoonlijke redenen duurzaam niet verlangd kan worden dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst of zal beheersen, onder meer indien hij door het college om medische en/of psychosociale redenen niet leerbaar wordt geacht en/of een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt heeft. b. bij de bijstandsgerechtigde indien en zolang : 1. hij op grond van tijdelijk volledig arbeidsongeschiktheid een tijdelijke ontheffing om dringende redenen als bedoeld in artikel 9 lid 2 Participatiewet heeft gekregen voor de verplichting tot het zoeken naar betaalde arbeid en tot het verrichten van een tegenprestatie, of 2. van hem naar het oordeel van het college om persoonlijke redenen niet verlangd kan worden dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst of zal beheersen, onder meer indien hij door het college om medische en/of psychosociale redenen niet leerbaar wordt geacht en/of een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt heeft. 7. Het college legt de bijstandsgerechtigde bij wie elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt, geen verplichting op om de Nederlandse taal te verwerven.

4 BSW/ Artikel 2:3 Kennisgeving van het redelijk vermoeden dat de bijstandsgerechtigde in onvoldoende mate de Nederlandse taal beheerst Het college stelt de bijstandsgerechtigde binnen acht weken na uitkomst van de toets schriftelijk in kennis van deze uitkomst, zijnde: a. een redelijk vermoeden, dat de bijstandsgerechtigde de vaardigheden in de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst, of b. de vaststelling dat de bijstandsgerechtigde de vaardigheden in de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. Artikel 2:4 Bereidverklaring tot het aanvangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal. 1. Indien voor het college uit de uitkomst van de taaltoets het redelijk vermoeden blijkt dat de bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst, en er geen sprake is van het ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid, verzoekt het college de bijstandsgerechtigde om zich binnen één kalendermaand na de kennisgeving als bedoeld in artikel 2:3 bereid te verklaren om aan te vangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal. 2. Het college legt de bereidverklaring als bedoeld in het eerste lid, schriftelijk vast tijdens een contactmoment in het kader van de arbeidsinschakeling (als bedoeld in artikel 17 tweede lid Participatiewet), dat plaatsvindt binnen twaalf weken na uitkomst van de taaltoets. Tijdens dit contactmoment geeft het college aan de bijstandsgerechtigde aan op welke wijze hij de vaardigheden in de Nederlandse taal moet verwerven. 3. Indien de bijstandsgerechtigde zich niet binnen één kalendermaand na de kennisgeving als bedoeld in artikel 2:3 bereid verklaart om aan te vangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal, legt het college hem een maatregel op als bedoeld in artikel 18 b negende lid Participatiewet en hoofdstuk 3a van de Verordening maatregelen, fraude en boete inkomensvoorzieningen Den Haag Indien de bijstandsgerechtigde, die zich conform eerste lid bereid heeft verklaard aan te vangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal, in een volgend contactmoment niet kan aantonen dat hij hiertoe voldoende inspanningen heeft verricht, legt het college hem een maatregel op als bedoeld in artikel 18 vierde lid onder f of g en hoofdstuk 2 van de Verordening maatregelen, fraude en boete inkomensvoorzieningen Den Haag Artikel 2:5 Herhaalde uitkeringsaanvraag binnen twaalf maanden na beëindiging van de bijstandsuitkering Indien het college bij de bijstandsgerechtigde een taaltoets heeft afgenomen en bijstandsgerechtigde dient binnen twaalf kalendermaanden na beëindiging van de bijstandsuitkering wederom een bijstandsaanvraag in, hanteert het college voor de beoordeling, of de bijstandsgerechtigdede Nederlandse taal in voldoende mate beheerst, de uitkomst van de genoemde taaltoets en de tot dan toe verrichte inspanningen.

5 BSW/ Overgangsbepaling Artikel 3:1 Overleggen van een verklaring waaruit blijkt dat de bijstandsgerechtigde de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. Het college vraagt aan bijstandsgerechtigden als bedoeld in artikel 1:2, tweede lid, vanaf 1 januari 2016 om een verklaring als bedoeld in artikel 2:1 van deze beleidsregel aan het college te overleggen waaruit blijkt dat zij de Nederlandse taal in voldoende mate beheersen. Artikel 3:2 Afnemen van de taaltoets 1. Het college neemt bij de bijstandsgerechtigde die niet binnen acht weken na een verzoek hiertoe van het college, een verklaring als bedoeld in artikel 3:1 aan het college overlegt, vanaf 1 juli 2016, een taaltoets af. 2. Artikel 2:2, tweede tot en met zevende lid, is van overeenkomstige toepassing. 3. Het college neemt geen taaltoets af bij de bijstandsgerechtigde, indien en zolang hij gebruik maakt van een door het college in het kader van artikel 9 lid 1 onder b Participatiewet aangeboden voorziening, gericht op zijn arbeidsinschakeling, met als doel binnen achttien maanden na zijn bijstandsaanvraag betaalde arbeid te verkrijgen. Artikel 3:3 Kennisgeving van het redelijk vermoeden dat de bijstandsgerechtigde in onvoldoende mate de Nederlandse taal beheerst Artikel 2:3 is van overeenkomstige toepassing Artikel 3:4 Bereidverklaring tot het aanvangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal. Artikel 2:4 is van overeenkomstige toepassing. Artikel 3:5 Herhaalde uitkeringsaanvraag binnen twaalf maanden na beëindiging van de bijstandsuitkering Artikel 2:5 is van overeenkomstige toepassing. 4 Slotbepalingen Artikel 4:1 Hardheidsclausule Het college kan in bijzondere gevallen artikel 2:1, artikel 2:2, eerste tot en met derde lid,artikel 2:4, artikel 3:1, artikel 3:2, eerste tot en met het derde lid en artikel 3:4 van deze beleidsregel buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover toepassing gelet op het belang van de bijstandsaanvrager of bijstandsgerechtigde leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit. Artikel 4:2 Citeertitel Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel Taaleis Den Haag Algemene toelichting De taaleis is een uitwerking van het regeerakkoord Bruggen slaan. Bij wet van 20 maart 2015 is de Wet taaleis vastgesteld. Deze behelst een wijziging van de Participatiewet (voorheen Wet werk en bijstand) bestaande uit een invoeging van artikel 18 b.

6 BSW/ Artikel 18 b van de Participatiewet is met ingang van 1 januari 2016 van toepassing op iedereen die vanaf die datum een aanvraag doet voor een bijstandsuitkering levensonderhoud (wet Taaleis artikel I). Voor iedereen die op die datum al recht heeft op een bijstandsuitkering, geldt een overgangsperiode tot 1 juli 2016 (wet Taaleis artikel II). Artikel 18 b van de Participatiewet regelt dat de aanvraag voor een bijstandsuitkering met ingang van 1 januari 2016 wordt aangevuld met de verplichting om door middel van het overleggen van documenten aan te tonen dat men de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. Overlegt men een dergelijk document niet, wordt een taaltoets afgenomen. Slaagt men voor deze toets, dan is het vereiste niveau aangetoond. Slaagt men niet voor deze toets dan wordt de belanghebbende verplicht om aan te vangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal. Als de bijstandsgerechtigde zich niet bereid verklaart de Nederlandse taal te leren, legt het college hem een maatregel op conform artikel 18 b lid 1 Participatiewet. Deze maatregel is ook neergelegd in de Verordening maatregelen, fraude en boete inkomensvoorzieningen Den Haag Uitgezonderd van de maatregel en van de verplichting om de Nederlandse taal te leren is de belanghebbende bij wie elke verwijtbaarheid ontbreekt. In deze beleidsregel wordt de taaleis nader uitgewerkt. Onder meer wordt daarin geregeld op welke wijze de aanvrager van een bijstandsuitkering kan aantonen dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst, binnen welke termijn en op welke wijze de taaltoets bij de belanghebbende wordt afgenomen en binnen welke termijn het college aan de belanghebbende aangeeft op welke wijze hij de Nederlandse taal moet leren. Daarnaast wordt in deze beleidsregel aangegeven in welke situaties de bijstandsgerechtigde geen taaltoets hoeft af te leggen, namelijk in geval het van te voren vaststaat of aannemelijk is dat bij de belanghebbende elke vorm van verwijtbaarheid ten aanzien van het niet beheersen van de Nederlandse taal ontbreekt. Dit kunnen onder meer persoonlijke omstandigheden zijn, maar ook een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. In deze situaties zal het college geen kwalificeerbare inspanning ten aanzien van het leren van de Nederlandse taal verlangen van de belanghebbende. De beleidsregel verwijst naar het raadsvoorstel tot vaststelling van de Verordening maatregelen, fraude en boete inkomensvoorzieningen Den Haag 2016, voor de op te leggen maatregel, ingeval de belanghebbende blijkens de taaltoets de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst, maar zich niet bereid verklaard om aan te vangen met het leren van de Nederlandse taal. Ook wordt een maatregel opgelegd als de belanghebbende zich na de bereidverklaring onvoldoende inspant om de Nederlandse taal te beheersen. Op grond van de verplichtingen in de Participatiewet zoals die al vanaf 1 januari 2015 gelden (artikel 18 vierde lid, onder f en h), kan het college nu ook al van bijstandsgerechtigden verlangen dat zij zich inspannen om de Nederlandse taal te leren. Deze mogelijkheid blijft van toepassing naast die van artikel 18 b Participatiewet. Artikelsgewijze toelichting Ad artikel 1:2 Artikel 18 b van de Participatiewet (taaleis) treedt per 1 januari 2016 in werking. Dat betekent dat het college voor degenen die vanaf 1 januari 2016 een bijstandsaanvraag indienen, maar geen documenten kan overleggen waaruit blijkt dat hij de Nederlandse taal voldoende beheerst, een taaltoets afneemt (artikel 18b lid 2). Voor degenen die per 31 december 2015 al bijstandsgerechtigd zijn, geldt een overgangsperiode van zes maanden. Voor hen geldt de taaleis pas vanaf 1 juli 2016.

7 BSW/ Ad artikel 2:1 In artikel 18 b lid 2 van de Participatiewet is opgenomen dat het college een taaltoets afneemt binnen een door het college bepaalde termijn van ten hoogste acht weken als de belanghebbende : a) niet gedurende acht jaar Nederlands onderwijs heeft gevolgd; b) geen diploma Inburgering als bedoeld in artikel 7, tweede lid, onderdeel a van de Wet Inburgering kan overleggen; c) een ander document kan overleggen, waaruit blijkt dat de belanghebbende de vaardigheden in de Nederlandse taal beheerst. Indien belanghebbende aantoont dat er geen sprake is van omstandigheden als bedoeld onder a, b en c, hoeft hij geen taaltoets af leggen. Ad art 2:1, sub a) Het college veronderstelt dat de belanghebbende in elk geval gedurende 8 jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd, als hij gedurende ten minste acht jaren van de leerplichtige leeftijd in Nederland heeft gewoond. Daarbij is het woonplaatsbeginsel van artikel 10 van Boek I van het Burgerlijk wetboek leidend de woonplaats van een natuurlijk persoon bevindt zich te zijner woonstede, en bij gebreke van woonstede ter plaatse van zijn werkelijk verblijf. Dit is ook het artikel dat de Participatiewet hanteert als woonplaatsbeginsel (artikel 40). Het college verzoekt de belanghebbende om te verklaren dat hij gedurende 8 jaren van de leerplichtige leeftijd in Nederland heeft gewoond. Ad artikel 2:1, sub b) en c) Het college verzoekt de belanghebbende te verklaren dat hij over een diploma Inburgering of een ander document beschikt, waaruit zijn vaardigheden blijken. Ad artikel 2:2 Ad lid 1) In artikel 18 b, lid 2 van de Participatiewet is opgenomen dat het college een taaltoets afneemt binnen een door het college bepaalde termijn van ten hoogste acht weken. Echter niet is aangegeven vanaf welk moment die acht weken gelden. Voor de gemeente Den Haag is er voor gekozen om de taaltoets af te nemen binnen acht weken na de datum van een besluit tot toekenning van de bijstand. Het college neemt dus geen taaltoets af voordat ze een besluit op de aanvraag heeft genomen. Hiermee wordt voorkómen dat het college een toets afneemt bij een persoon wiens bijstandsaanvraag uiteindelijk kan worden afgewezen. In artikel 18 b lid 5 Participatiewet is opgenomen dat de belanghebbende op elk moment via het overleggen van een document aan het college kan aantonen dat hij de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. Dit betekent dat als de klant in elk geval vóór de taaltoets alsnog een document of verklaring als bedoeld in artikel 2:1 overlegt, de taaltoets achterwege kan blijven. Ad lid 2) In het Besluit Taaltoets Participatiewet is voorgeschreven dat de onderdelen van de taaltoets gelijk zijn aan de onderdelen, opgenomen in het Besluit referentieniveau Nederlandse taal en rekenen op het referentieniveau 1F voor de Nederlandse taal. Binnen dit kader hebben gemeenten ruimte om bij de wijze van toetsing rekening te houden met de specifieke situatie in de eigen gemeente zoals omvang van het cliëntenbestand (volgens de toelichting Besluit Taaltoets Participatiewet). Gezien het forse cliëntenbestand van de gemeente Den Haag is er uit het oogpunt van doelmatigheid en doeltreffendheid voor gekozen om per module te beoordelen of de belanghebbende de Nederlandse taal in voldoende mate beheerst. De rechtsgelijkheid voor de belanghebbende is gewaarborgd doordat als voorwaarde is gesteld dat per module een beoordeling plaatsvindt aan de hand van de objectieve beoordelingsschaal behorende bij het betreffende toetsingssysteem (volgens de toelichting op artikel 4 Besluit Taaltoets Participatiewet). Ad lid 3) Zodra de belanghebbende ten aanzien van één taaltoetsmodule een onvoldoende scoort, kan het college het oordeel geven dat uit de toets blijkt dat de belanghebbende de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheerst.

8 BSW/ Ad lid 4) en lid 5) Zodra uit een module blijkt dat de belanghebbende niet leerbaar is, wordt het niet van belang geacht om bij hem nog de overige taaltoetsmodules af te nemen, omdat het college in die situatie niet van de belanghebbende de bereidverklaring eist om de Nederlandse taal te leren (zie ook onder lid 6). Ad lid 6) In artikel 18 b, lid 6 onder b Participatiewet is bepaald dat er geen maatregel wordt opgelegd bij het blijkens de taaltoets onvoldoende beheersen van de Nederlandse taal, als bij de belanghebbende elke vorm van verwijtbaarheid (van het niet voldoende beheersen van de Nederlandse taal) ontbreekt. Indien van te voren vaststaat of zeer aannemelijk is dat ten aanzien van de belanghebbende door het college wordt geoordeeld dat elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt, is het niet zinvol om een toets af te nemen (Eerste Kamer , b, blz 6). Zoals ook in de algemene toelichting is opgenomen, sluit de gemeente Den Haag aan bij het huidige dienstverleningsconcept, waarbij wordt onderkend dat een aantal bijstandsgerechtigden om diverse persoonlijke redenen geen traject richting werk kunnen volgen. Van deze bijstandsgerechtigden zal het college evenmin een kwalificeerbare inspanning verlangen om de Nederlandse taal te leren. Daarom wordt bij deze bijstandsgerechtigden de taaltoets niet afgenomen. Ad a) In deze bepaling zijn de criteria opgenomen, waarbij het college uitgaat van het permanent ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid bij de belanghebbende, mocht hij de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. De criteria onder 1 en 2 zijn ook als voorbeeld genoemd in de parlementaire behandeling. Criterium 3 doelt op mogelijke persoonlijke redenen waarom déze persoon duurzaam niet in staat kan worden geacht Nederlandse taal voldoende te beheersen. Een belangrijk subcriterium is, dat de belanghebbende volgens het college niet in staat is om te gaan leren, om uiteenlopende medische of psychosociale redenen. Onder meer geldt dit voor personen met een verstandelijke beperking of dyslexie, zoals ook genoemd in de Memorie van Toelichting op de Wet Taaleis, maar ook bij ernstige andere fysieke of psychische aandoeningen. Daarnaast kunnen er andere persoonlijke omstandigheden zijn, waardoor de belanghebbende niet in staat wordt geacht de Nederlandse taal voldoende te beheersen. Ook een onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt, dat wil zeggen dat de belanghebbende naar verwachting niet naar betaalde arbeid kan re-integreren, ook niet via een participatietraject, is een reden om niet van de belanghebbende te eisen dat hij de Nederlandse taal leert. Dit zijn slechts enkele belangrijke voorbeelden. Deze opsomming is dus niet uitputtend. Overigens gaat de wet bij de taaltoets en het opleggen van de taalverplichting uit van theoretische leerbaarheid. Er zijn uiteraard mensen die niet theoretisch maar wel praktisch leerbaar zijn. Daarmee wordt in de praktijk rekening gehouden door onder meer het leren van taal op de werkvloer. Ad b) In deze bepaling zijn de criteria opgenomen, waarbij het college uitgaat van het tijdelijk ontbreken van elke vorm van verwijtbaarheid bij de belanghebbende, mocht hij de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Ad c) In artikel 18b, lid 6 onder b Participatiewet is bepaald dat er geen maatregel wordt opgelegd indien bij de belanghebbende, die niet is geslaagd voor de taaltoets, elke vorm van verwijtbaarheid (van het niet voldoende beheersen van de Nederlandse taal) ontbreekt. Het ligt daarom voor de hand dat het college in deze situatie evenmin van de belanghebbende eist dat hij zich bereid verklaard om de Nederlandse taal te leren, als bedoeld in artikel 18 lid 6 onder a Participatiewet. Ad lid 7) Er kunnen zich situaties voordoen waarbij het college de bijstandsaanvraag van de belanghebbende heeft afgewezen, voordat bij hem een taaltoets is afgenomen. Dan kan de taaltoets uiteraard achterwege blijven. Ad artikel 2:3 In artikel 18 b lid 4 van de Participatiewet is opgenomen dat het college binnen een door het college bepaalde termijn van ten hoogste acht weken de belanghebbende in kennis stelt van het redelijke vermoeden dat hij de Nederlandse taal niet in voldoende mate beheerst.

9 BSW/ In de beleidsregel is gekozen voor de maximale termijn: ten hoogste acht weken na de uitkomst van de taaltoets, stelt het college de belanghebbende schriftelijk in kennis van die uitslag. Dit gebeurt niet alleen als de uitslag blijkt dat de belanghebbende de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, maar ook als blijkt dat hij deze voldoende beheerst. Ad artikel 2:4 Ad lid 1) Conform artikel 18 b lid 6 onder a wordt de belanghebbende geen maatregel als bedoeld in artikel 18 b lid1 Participatiewet en de Verordening Maatregelen, fraude en boete inkomensvoorzieningen Den Haag 2016 opgelegd, als hij zich binnen één maand na de kennisgeving als bedoeld in artikel 2:3 bereid verklaart om aan te vangen met het verwerven van de vaardigheden in de Nederlandse taal. Ad lid 2) In het eerstvolgende contactmoment in het kader van de arbeidsinschakeling zoals bedoeld in artikel 17 lid 2 Participatiewet na de taaltoets maakt het college afspraken met de belanghebbende ten aanzien van het vinden van betaald werk, dan wel ten aanzien van een in te zetten re-integratie- of participatie-traject. Daarbij bepaalt het college ook de wijze waarop de belanghebbende de vaardigheden in de Nederlandse taal moet verwerven, bijvoorbeeld doordat de belanghebbende zelf activiteiten onderneemt om de Nederlandse taal te leren of doordat het college hem een taalcursus aanbiedt. Voor de gemeente Den Haag staat het Dienstverleningsconcept zoals dat sinds 2013 geldt voor de uitvoering van de bijstandswetgeving voorop. Dat betekent dat de afspraken die het college met de bijstandsgerechtigde maakt over de wijze van het leren van de Nederlandse taal worden ingebed in de afspraken in het kader van zijn arbeidsinschakeling (dan wel re-integratie of participatie) als bedoeld in artikel 17 lid 2 Participatiewet. Het college maakt de afspraken op maat, dat wil zeggen stemt kennis, kunde en doelstelling van het traject af op de belanghebbende. Beide afspraken worden dan ook in hetzelfde contactmoment gemaakt en vastgelegd: tijdens het reguliere gesprek over de arbeidsinschakeling. Dit gesprek zal binnen 12 weken na de uitkomst van de taaltoets plaatsvinden. Omdat het college ernaar streeft om bijstandsgerechtigden die direct naar betaald werk kunnen, uiterlijk binnen 12 weken hiernaar te laten uitstromen, zal voor deze groep na uitstroom een afspraak niet meer aan de orde zijn. Ad lid 3) Indien de belanghebbende zich niet binnen één maand na de kennisgeving bereid verklaart om de Nederlandse taal te leren, volgt er een maatregel conform artikel 18 b lid 1 van de Participatiewet en de Verordening maatregelen, fraude en boete inkomensvoorziening Den Haag Ad lid 4) Indien de belanghebbende zich wel bereid heeft verklaard om de Nederlandse taal te leren, maar er blijk van geeft zich onvoldoende te hebben ingespannen hiertoe, legt het college een maatregel op, op grond van het niet nakomen van de geüniformeerde verplichtingen van de Participatiewet, te weten: artikel 18 lid 4 f (het verkrijgen en behouden van kennis en vaardigheden, noodzakelijk voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid) of artikel 18 lid 4 h (het gebruik maken van door het college aangeboden voorzieningen, waaronder begrepen sociale activering, gericht op arbeidsinschakeling en mee te werken aan onderzoek naar zijn of haar mogelijkheden tot arbeidsinschakeling). Ad artikel 2:5 Het komt, vooral door de flexibele arbeidsmarkt, veel voor dat bijstandsgerechtigden in- en uit de bijstand stromen binnen korte tijd. De Participatiewet geeft niet aan welke gevolgen dit heeft voor de vereisten van artikel 18 b. Om onnodige bureaucratie te voorkomen, is ervoor gekozen om voor personen die binnen 12 kalendermaanden na beëindiging van de bijstandsuitkering weer opnieuw een bijstandsaanvraag indienen, de uitkomst van de eerdere taaltoets te hanteren, alsook de inspanningen die hij tot dan toe al heeft verricht.

10 BSW/ Ad overgangsbepaling Ad artikel 3:1 In het overgangsrecht van de wet Taaleis is geregeld dat de taaltoets bij degenen die op 31 december 2015 bijstandsgerechtigd zijn, niet vóór 1 juli 2016 wordt afgenomen, (artikel II Wet Taaleis). Niet is geregeld wanneer het college aan deze bijstandsgerechtigden vraagt of zij de Nederlandse taal beheersen. In de Beleidsregel is er voor gekozen om met het opvragen van een verklaring te beginnen vanaf 1 januari Er wordt geen einddatum gesteld voor het opvragen van de verklaring. Ad artikel 3:2 Ad lid 1) De taaltoets wordt afgenomen bij bijstandsgerechtigden die niet binnen acht weken, na een verzoek hiertoe van het college, een verklaring overleggen aan het college als bedoeld in artikel 3:1. Niet is in de wet geregeld wanneer de taaltoets moet worden afgenomen. De taaltoets wordt alleen afgenomen bij bijstandsgerechtigden die geen verklaring omtrent het voldoende beheersen van de Nederlandse taal kunnen overleggen. Ad lid 2) Voor dit lid geldt de toelichting zoals die is gegeven bij artikel 2:2, tweede tot en met het zevende lid. Ad lid 3) Bijstandsgerechtigden die op 1 juli 2016 in een traject naar betaalde arbeid zitten, worden niet getoetst zolang zij in dat traject zitten. Immers bij deze bijstandsgerechtigden legt het college in elk geval al een taalverplichting op. Door hen aan een taaltoets te onderwerpen wordt dit traject, gevuld met verplichtingen voor de belanghebbende om op korte termijn kansrijk uit te stromen naar betaalde arbeid, teveel verstoord. Op het moment dat zij uitvallen naar een langduriger traject worden zij alsnog getoetst. Ad artikel 3:3 tot en met artikel 3:5 Voor deze artikelen geldt dezelfde toelichting als die van artikel 2:3 tot en met 2:5.

GEMEENTEBLAD. Nr BELEIDSREGEL TAALEIS 2016 DDFK+S

GEMEENTEBLAD. Nr BELEIDSREGEL TAALEIS 2016 DDFK+S GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Schiermonnikoog. Nr. 34664 22 maart 2016 BELEIDSREGEL TAALEIS 2016 DDFK+S Beleidsregel Taaleis 2016 DDFK+S Het college van burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland Beleidsregels Wet taaleis gemeente Schouwen-Duiveland Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft, CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR466925_1 3 oktober 2017 Beleidsregel Wet taaleis 2016 (Participatiewet) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft, gelet op artikel 18b

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 25541 16 februari 2017 Beleidsregels Taaleis gemeente Rijswijk 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk; gezien:

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels vast te stellen inzake de taaleis Participatiewet;

overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels vast te stellen inzake de taaleis Participatiewet; Beleidsregels taaleis Participatiewet 2018 Het Dagelijks Bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; gelet op artikel 18b van de Participatiewet, overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam Beleidsregels Wet taaleis gemeente Edam-Volendam Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Noordoostpolder. Nr. 22908 29 februari 2016 Beleidsregels wet taaleis Noordoostpolder Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder,

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen. Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Beleidsregels Taaleis 2016 gemeente Heemskerk vast te stellen. De taaleis in de Participatiewet heeft

Nadere informatie

b. Uitkering: de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet

b. Uitkering: de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet Beleidsregels Wet taaleis Gemeente Langedijk 1-1-2016 Betreffende de Participatiewet, Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

Nadere informatie

Beleidsregels taaleis Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek

Beleidsregels taaleis Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek Het college van burgemeester en wethouders van [gemeente], gelet op artikel 18b van de Participatiewet, overwegende dat het om redenen van rechtszekerheid en doelmatigheid wenselijk is om beleidsregels

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Montferland,

Het college van burgemeester en wethouders van Montferland, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Montferland. Nr. 98601 20 juli 2016 Beleidsregels Wet taaleis 26-06-2016 Het college van burgemeester en wethouders van Montferland, gelet op artikel 18b van

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst; CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR600050_1 26 april 2016 Beleidsregels Wet taaleis gemeente Hulst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst; overwegende dat het wenselijk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek Hoofdstuk I Algemeen

GEMEENTEBLAD. Nr Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek Hoofdstuk I Algemeen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldebroek. Nr. 25794 2 maart 2016 Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels

Nadere informatie

BELEIDSREGELS TAALEIS

BELEIDSREGELS TAALEIS Gemeente Achtkarspelen BELEIDSREGELS TAALEIS 2016 Gemeente Achtkarspelen Juli 2016 INLEIDING Per 1 januari 2016 is aan de Participatiewet artikel 18b toegevoegd. Dit artikel regelt dat een bijstandsgerechtigde

Nadere informatie

Hoofdstuk I Algemeen. Hoofdstuk II Taaleis. Hoofdstuk IV Taaltoets. Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016

Hoofdstuk I Algemeen. Hoofdstuk II Taaleis. Hoofdstuk IV Taaltoets. Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Beleidsregels Wet taaleis Oldebroek 2016 Hoofdstuk I Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst; CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR400441_1 1 mei 2018 Beleidsregel Taaleis Participatiewet gemeente Bronckhorst 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst;

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet

Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet Beleidsregels Wet Taaleis 2016 betreffende de Participatiewet Het Drechtstedenbestuur; gelezen het advies van het Portefeuillehoudersoverleg Sociaal d.d. 1 december 2015, gelet op artikel 18b van de Participatiewet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van afdeling B&O van het cluster W&I van 25 januari 2016,

gelezen het voorstel van afdeling B&O van het cluster W&I van 25 januari 2016, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 19224 18 februari 2016 Beleidsregels taaleis Participatiewet 2016 De concerndirecteur van het cluster Werk en Inkomen, gelezen het voorstel van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2016

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2016 Beleidsregels Wet taaleis Haarlemmerliede en Spaarnwoude Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Gelet op: de inwerkingtreding van de Wet taaleis Participatiewet,

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht; de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet

het college van burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht; de door het college verleende bijstand in het kader van de Participatiewet GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Stichtse Vecht. Nr. 8091 26 januari 2016 Beleidsregel Wet Taaleis Participatiewet Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht ;

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016.

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016. CVDR Officiële uitgave van Mook en Middelaar. Nr. CVDR464831_1 9 januari 2018 Beleidsregels Wet taaleis gemeente Mook en Middelaar 2016 Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SCHOLING ALS VOORLIGGENDE VOORZIENING VOOR BIJSTAND DEN HAAG 2015

BELEIDSREGEL SCHOLING ALS VOORLIGGENDE VOORZIENING VOOR BIJSTAND DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2015.125 RIS 283861 BELEIDSREGEL SCHOLING ALS VOORLIGGENDE VOORZIENING VOOR BIJSTAND DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 13, tweede

Nadere informatie

Beleidsregel scholing als voorliggende voorziening voor bijstand Den Haag

Beleidsregel scholing als voorliggende voorziening voor bijstand Den Haag GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 27428 8 februari 2018 Beleidsregel scholing als voorliggende voorziening voor bijstand Den Haag 2018 Toelichting Algemeen Vanaf 1 juli 2012

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde

Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde Beleidsregels Wet taaleis gemeente Vlagtwedde Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis 2016 gemeente Druten

Beleidsregels Wet taaleis 2016 gemeente Druten Beleidsregels Wet taaleis gemeente Druten Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, b e s l u i t e n:

overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, b e s l u i t e n: Burgemeester en wethouders van Heumen; overwegende dat het wenselijk is nadere regels met betrekking tot de uitvoering van de Wet Taaleis vast te leggen, gelet op Artikel 18b Participatiewet, b e s l u

Nadere informatie

Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Kollumerland c.a. Schiermonnikoog

Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Kollumerland c.a. Schiermonnikoog ADVIESNOTA Burgemeester en wethouders Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Kollumerland c.a. Schiermonnikoog Registratienummer Datum 16 februari 2016 Paraaf manager Onderwerp Taaleis 2016 Naam opsteller

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. Datum. 8 november Onderwerp. Ons kenmerk. Taaleis BSW/ RIS294999 Datum 8 november 2016 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Onderwerp Taaleis RIS294999 De raadsleden mevrouw Van der Gaag en de heer Kapteijns hebben op 9 september 2016 een brief met daarin dertien vragen

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017

Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017 CVDR Officiële uitgave van Meierijstad. Nr. CVDR601434_1 27 januari 2017 Beleidsregels Wet Taaleis Participatiewet Meierijstad 2017 Het college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 18b van

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Niet toetsen in het kader van de Wet Taaleis

Hoofdstuk 4 Niet toetsen in het kader van de Wet Taaleis CVDR Officiële uitgave van Werkzaak Rivierenland. Nr. CVDR609145_1 29 maart 2018 Beleidsregel van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Werkzaak Rivierenland houdende regels omtrent

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601833_1. Hoofdstuk 1 Algemeen

CVDR. Nr. CVDR601833_1. Hoofdstuk 1 Algemeen CVDR Officiële uitgave van Kampen. Nr. CVDR601833_1 5 april 2017 Beleidsregel Wet taaleis Participatiewet gemeente Kampen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen, Gelezen het

Nadere informatie

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017

nr Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017 Gemeenteblad nr. 766246 Officiële uitgave van de gemeente Midden-Drenthe d.d. 31 januari 2017 Collegebesluit van 29 november 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Drenthe, gelet op artikel

Nadere informatie

Toelichting. Bestuurlijke boete

Toelichting. Bestuurlijke boete Registratienummer BSW/ 2016.256 RIS295785 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen, fraude en verrekenen bestuurlijke boete inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

Beleidsregel Wet taaleis 2016

Beleidsregel Wet taaleis 2016 Toelichting op de beleidsregel Wet taaleis 2016 Algemeen Op 1 januari 2016 is de Wet taaleis Participatiewet in werking getreden, die artikel 18b in de Participatiewet toevoegt. Dit artikel bepaalt kort

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis 2016

Beleidsregels Wet taaleis 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR397168_1

CVDR. Nr. CVDR397168_1 CVDR Officiële uitgave van Rheden. Nr. CVDR397168_1 5 september 2017 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Het college van de gemeente Rheden; gelet op artikel 18 b Participatiewet en de Wet taaleis; b e s l

Nadere informatie

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE Op grond van artikel 5 lid 1 sub c MGR en artikel 6 lid 1 MGR is de MGR bevoegd tot het opdragen van een tegenprestatie aan de wettelijke

Nadere informatie

Workshop: de Participatiewet na enkele maanden

Workshop: de Participatiewet na enkele maanden Workshop: de Participatiewet na enkele maanden 9 november 2015 Nancy Schroeten en Frank Schulmer Programma Kostendelersnorm (Nancy) Huidige kostendelersnorm Kostendelersnorm vanaf 1 januari 2016 Jurisprudentie

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015

Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldambt. Nr. 18473 17 februari 2016 Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Gemeente Oldambt 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015

Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Beleidsregels behorend bij de Verordening Wet inburgering Helmond 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Voorzieningen...1 Hoofdstuk 2 Ontheffen inburgeringsplicht...1 Hoofdstuk 3 De bestuurlijke boete...4 Hoofdstuk

Nadere informatie

e. Participatiewet: de Participatiewet met inbegrip van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz).

e. Participatiewet: de Participatiewet met inbegrip van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz). Gemeenteblad nr. 296, 21 april 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne, gelet op titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht; gelet op artikel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 juni 2016 (raadsvoorstel nr. 16bb4692/16bb5793);

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 juni 2016 (raadsvoorstel nr. 16bb4692/16bb5793); GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 100436 21 juli 2016 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Rotterdam 2016 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet; Verordening tegenprestatie Participatiewet Ede 2015 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014 gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van

Nadere informatie

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden.

Bij alle overige te leggen documenten moet een individuele beoordeling plaatsvinden. Ill 1 6. 0 0 0 0 7 4 7 III Werkwijze toepassen Wet V 1-1-2016 1. Beoordelen taalvaardigheid Bij de intake kan de aanvrager op drie manieren aantonen dat aan de wordt voldaan, te weten: a. documenten overleggen

Nadere informatie

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.;

De Verordening tegenprestatie Participatiewet IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015.; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Waddinxveen. Nr. 81579 24 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Waddinxveen 2015 De raad van de gemeente Waddinxveen gelezen

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerenveen. Nr. 82635 29 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Heerenveen 2015 De raad van de gemeente Heerenveen;

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Peel en Maas DE RAAD VAN DE GEMEENTE PEEL EN MAAS Gelet op het raadsvoorstel (2016-087 07) Gelet op het bepaalde in artikel 147 en 149

Nadere informatie

Hoofdstuk IV Kennisgeving, bereidverklaring en aanbod taaltraject 3

Hoofdstuk IV Kennisgeving, bereidverklaring en aanbod taaltraject 3 CVDR Officiële uitgave van Cuijk. Nr. CVDR468850_1 22 mei 2018 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

minimaal vergelijkbaar is met een tegenprestatie als bedoeld in deze verordening.

minimaal vergelijkbaar is met een tegenprestatie als bedoeld in deze verordening. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Terneuzen. Nr. 79861 23 december 2014 Verordening Tegenprestatie Participatiewet HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Terneuzen gelezen het

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015

Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015 Verordening Tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ Orionis Walcheren 2015 HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Tegenprestatie:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr ; Nr. 11E De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2014, nr. 14.12.11.; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 975 Wijziging van de Wet werk en bijstand teneinde de eis tot beheersing van de Nederlandse taal tot te voegen aan die wet (Wet taaleis WWB)

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De doelgroep

1. Inleiding. 2. De doelgroep Wet Taaleis Korte notitie over de uitbreiding van de Participatiewet op 1 januari 2016; de verplichting voor iedere bijstandsgerechtigde om de Nederlandse taal voldoende te beheersen 1. Inleiding Per 1

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet BMWE 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet BMWE 2015 Nummer 10.1-01.2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet BMWE 2015 De raad van de gemeente Eemsmond; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 18 december 2014, gezien

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016

documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016 *Z01609C1DEA* documentnr.: INT/M/16/24656 zaaknr.: Z/M/16/30986 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Venray 2017 De raad van de gemeente Venray; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Participatiewet en artikel 35

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van,

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van, Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 De raad van de gemeente Tiel, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 december 2014,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 december 2014, Agendanummer: 14 Vergadering: 27 januari 2015 De raad van de gemeente Winsum; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 december 2014, gezien de adviezen van de stichting

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2014, gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijssen-Holten. Nr. 83916 31 december 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2015 Overwegingen: - dat per 1 januari

Nadere informatie

Tevens is een handleiding met uitvoeringskeuzes opgesteld. Deze treft u hieronder aan.

Tevens is een handleiding met uitvoeringskeuzes opgesteld. Deze treft u hieronder aan. CVDR Officiële uitgave van De Fryske Marren. Nr. CVDR417158_1 25 juli 2017 Beleidsregels Taaleis. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren heeft op 1 augustus 2016 een aantal

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE MANDATERING BELEIDSREGELS TEGENPRESTATIE

VERORDENING TEGENPRESTATIE MANDATERING BELEIDSREGELS TEGENPRESTATIE VERORDENING TEGENPRESTATIE MANDATERING BELEIDSREGELS TEGENPRESTATIE Op grond van artikel 5 lid 1 sub c MGR en artikel 6 lid 1 MGR is de MGR bevoegd tot het opdragen van een tegenprestatie aan de wettelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 Ons kenmerk RIS295239 SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeenteraad op 8 september 2016 de nota Sterk

Nadere informatie

Artikel 3 Taaltoets De taaltoets wordt uitgevoerd door nog een nader te bepalen organisatie.

Artikel 3 Taaltoets De taaltoets wordt uitgevoerd door nog een nader te bepalen organisatie. CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR404480_1 3 juli 2018 Beleidsregels Wet taaleis Goeree-Overflakkee Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; gelet op artikel 18b van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijchen van 6 januari 2015; gelet op artikel

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp

Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 32934 18 maart 2016 Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet 2016 gemeente Pijnacker-Nootdorp Het college van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.18 november 2014, nummer: 14/987; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel b van de Participatiewet,

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015

Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 67375 23 juli 2015 Gemeente Heerlen - Beleidsregel Tegenprestatie naar vermogen 2015 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die in deze

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Loppersum; gelezen het voorstel van de college van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet; overwegende dat het van belang

Nadere informatie

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard);

Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard); Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Bommelerwaard (hierna te noemen Sociale Dienst Bommelerwaard); gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 20 november 2014;

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR131348_1 4 april 2017 VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 (vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011, ingaande

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem;

Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie ) De raad van de gemeente Haarlem; Verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlem (versie 10-09-2014) De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum en nummer]; gelet op artikel

Nadere informatie

BESLUIT. vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Participatiewet Purmerend 2015

BESLUIT. vast te stellen de hierna volgende Verordening tegenprestatie Participatiewet Purmerend 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van.; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018 CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR612889_1 28 september 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels Wet taaleis Goeree- Overflakkee.

besluiten vast te stellen de volgende beleidsregels: Beleidsregels Wet taaleis Goeree- Overflakkee. gemeente Goeree-Overflakkee 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 B&W-vergadering : 2 februari 2016 Registratienummer: Z -15-56145/51720 Onderwerp Beleidsregels Wet taaleis

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer:

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: 125135 Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.: met nummer: Gelet op artikel 8a, eerste lid onderdeel b, van de Participatiewet; Gehoord

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 september

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Ronde Venen; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente De Ronde Venen Nr. 65178 20 april 2017 Beleidsregels Wet taaleis Participatiewet De Ronde Venen 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR395345_1

CVDR. Nr. CVDR395345_1 CVDR Officiële uitgave van Sluis. Nr. CVDR395345_1 1 maart 2016 Verordening tegenprestatie Participatiewet Sluis 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet Sluis 2015 De raad van de gemeente Sluis

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet en IOAW / IOAZ Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke waarschuwing en verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen; Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie gemeente Mook en Middelaar 2016

Verordening tegenprestatie gemeente Mook en Middelaar 2016 Verordening tegenprestatie gemeente Mook en Middelaar 2016 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Mook en Middelaar Officiële naam regeling Verordening tegenprestatie

Nadere informatie

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp

Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Algemene toelichting Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 gemeente Pijnacker-Nootdorp Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten,

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen

Verordening Tegenprestatie 2015. Gemeente Achtkarspelen Verordening Tegenprestatie 2015 Gemeente Achtkarspelen De Raad van de gemeente Achtkarspelen: overwegende dat: de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers,

Nadere informatie

gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel 2 van de verordening individuele inkomenstoeslag Castricum 2015;

gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel 2 van de verordening individuele inkomenstoeslag Castricum 2015; Beleidsregels Individuele inkomenstoeslag gemeente Castricum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum; gelet op artikel 36 en artikel 8 lid 2 van de Participatiewet en artikel

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 CVDR Officiële uitgave van Hellendoorn. Nr. CVDR357938_1 29 maart 2016 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Hellendoorn 2015 De raad van de gemeente Hellendoorn; gezien het

Nadere informatie

Op de volgende wijze wordt de kennis van de Nederlandse taal aangetoond:

Op de volgende wijze wordt de kennis van de Nederlandse taal aangetoond: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Uden. Nr. 86256 29 juni 2016 Beleidsregels Wet taaleis 2016 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW); gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet gemeente Bergen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014;

Verordening Tegenprestatie Participatiewet gemeente Bergen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; Verordening Tegenprestatie Participatiewet gemeente Bergen 2015 De raad van de gemeente Bergen; gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente.

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet 2015. Gemeente. De raad van de gemeente.; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders..; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel c, en derde lid, van de Participatiewet; overwegende dat het van

Nadere informatie

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013;

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013; CVDR Officiële uitgave van Gemert-Bakel. Nr. CVDR309242_1 1 mei 2018 Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2013 De raad van de gemeente Gemert-Bakel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst

io-fó-m nr. 6293^ n Heemst ' oort bij raadsbesii' io-fó-m nr. 6293^ n Heemst Verordening tegenprestatie Participatiewet Heemstede 2015 De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014;

op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; Agendapunt: 7 Nummer: 2014/15704 G De raad van de gemeente Slochteren; op voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 september 2014; gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen

Nadere informatie