Pleitzitting 15 december 2015 Pleidooi van Advocaat P.J. Schüller, Amsterdam, namens Ghezelbash. Edelachtbare President en Leden van het Hof,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pleitzitting 15 december 2015 Pleidooi van Advocaat P.J. Schüller, Amsterdam, namens Ghezelbash. Edelachtbare President en Leden van het Hof,"

Transcriptie

1 Prejudiciële zaak C-63/15 (Ghezelbash) Hof van Justitie van de Europese Unie Pleitzitting 15 december 2015 Pleidooi van Advocaat P.J. Schüller, Amsterdam, namens Ghezelbash Edelachtbare President en Leden van het Hof, 1. Dit is de eerste keer sinds het Abdullahi arrest dat uw Hof de gelegenheid heeft om een uitspraak te doen over de reikwijdte van het recht op een effectief rechtsmiddel onder de Dublinverordening; thans artikel 27 van Verordening 604/ Zoals ik zal betogen, behelst de vervanging van Dublinverordening II door Dublinverordening III een uitbreiding van die reikwijdte waardoor het Abdullahi arrest niet onverkort kan worden gehandhaafd. 3. Dit standpunt, dat Abdullahi niet zonder meer en onverkort van toepassing is, wordt kennelijk gedeeld door Frankrijk en Tsjechië, die beide aanvoeren dat er een vorm van rechterlijke toets mogelijk moet zijn als individuele rechten in het geding zijn. Daar ben ik het mee eens en ik betoog dat dit standpunt consistent moet worden toegepast zodra de procedures en de criteria van de Verordening verkeerd worden toegepast.

2 4. In de zaak Ghezelbash is de vraag aan de orde of, en in welke mate, een asielzoeker de gelegenheid heeft om bewijs van zijn vertrek uit het Dublingebied in te brengen, nadat hij eerder gebruik had gemaakt van een visum. De vraag is verder of dergelijk bewijs, als het na acceptatie van de claim wordt overgelegd, betrokken moet worden in de besluitvorming zodat de Dublincriteria alsnog op een juiste manier worden toegepast. 5. Het is belangrijk in dat kader om op te merken dat, indien de verklaringen van Ghezelbash juist zijn en hij inderdaad het Dublingebied heeft verlaten, de Verordening bepaalt dat de verantwoordelijkheid van Frankrijk is komen te vervallen. 6. Ik voer aan dat in de onderhavige zaak, waar het primair niet gaat om de verkeerde toepassing van de Dublincriteria maar om de vraag of toepassing van de Dublinverordening zèlf terecht is, de Verordening en de daarop gebaseerde jurisprudentie, inclusief Abdullahi, de reikwijdte van een effectief rechtsmiddel niet inperkt. In die zin is dit ook een gelegenheid voor uw Hof om de betekenis van de nieuwe artikelen 4 en 5 van de Verordening uit te leggen, waarbij de asielzoeker in een vroeger stadium dan voorheen betrokken wordt.

3 7. Daarenboven was Abdullahi zaaksspecifiek en atypisch, in die zin dat het ging om drie landen in plaats van twee: het was onduidelijk of Hongarije of Griekenland de ontvangende Lidstaat zou zijn, als Hongarije zijn verantwoordelijkheid ingevolge artikel 10 lid 3 zou hebben geaccepteerd, dan was dat besluit rechtens juist. Krachtens artikel 3 lid 2 Dublin III kan een Lidstaat bij de toepassing van de criteria naar meerdere lidstaten kijken, dat is wezenlijk anders in deze casus: de Nederlandse autoriteiten verzuimden de feiten op een juiste wijze vast te stellen en namen een verkeerde beslissing. Dat was niet het geval in Abdullahi. Uiteraard volgt uit de Verordening dat de verzoekende Lidstaat eerst de feiten vaststelt en pas daarna een verzoek indient bij de Lidstaat van ontvangst. Elke andere benadering zou het nuttig effect van de Verordening aantasten, daar een Lidstaat in theorie verschillende andere Lidstaten zou kunnen verzoeken om overname, in de hoop op een niet-tijdige reactie waarmee de verantwoordelijkheid zou overgaan, wat niet geval zou zijn als de criteria goed werden toegepast. Dat gebeurt in de praktijk. 8. Het was ondubbelzinnig de bedoeling van de regelgever bij het opstellen van de derde Dublinverordening dat de procedurele rechten van Dublin II zouden worden uitgebreid zodat een asielzoeker een doeltreffend rechtsmiddel heeft als onderdeel van de rechten die hij binnen de Dublincontext heeft, in overeenstemming met artikel 47 van het Handvest.

4 9. Dit betekent dat de reikwijdte van deze procedurele rechten verder moet strekken dan in die gevallen waar er systemische tekortkomingen zijn in de ontvangende Lidstaat. Het recht op een effectief rechtsmiddel moet ook situaties omvatten waar individuele kenmerken van een asielzoeker en de feitelijke situatie op grond van het Unierecht en het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem beoordeeld moeten worden als geheel (zie bijv. Abdullahi, 52). De regeringen en de Commissie betwisten in hun zienswijzen dit standpunt niet. 10. Zoals de regeringen in hun zienswijzen vermelden zijn tijdslimieten thans verplicht onder Dublin III. Als een tijdslimiet blijkens artikel 27 lid 2 redelijk moet zijn, dan dient de rechtvaardiging daarvoor zoals neergelegd in preambule 5, effectief te zijn. In eerdere Dublinrechtspraak, zoals MA ( 54-58), werd de doelstelling van de bepaling als vorm van rechtsvinding benadrukt; een engere opvatting over het recht op een doeltreffend rechtsmiddel kan leiden tot schending van grondrechten, inclusief de artikelen 18, 41 en 47 van het Handvest.

5 11. Procedurele rechten zijn immers niet alleen voor de asielzoeker zelf van belang. Zij vormen een noodzakelijke waarborg voor het goed functioneren van het Dublinsysteem, en ze verzekeren dat de Lidstaten de criteria van de Verordening goed toepassen wanneer zij beoordelen welke Lidstaat verantwoordelijk is (zie bijv. Puid). In die zin moet artikel 47 Handvest worden aangemerkt als een versterking van het interstatelijk vertrouwensbeginsel (waarvan het belang werd onderstreept door uw Hof in Opinie 2/13), in plaats van als een aantasting daarvan. 12. Het is gemakkelijk om situaties te bedenken waarin de informatie die wordt aangedragen door de asielzoeker cruciaal is voor de deugdelijke toepassing van de distributiecriteria. Indien verzuimd wordt deze informatie in de besluitvorming te betrekken, kan dat ertoe leiden dat de verkeerde Lidstaat als verantwoordelijke Lidstaat wordt aangewezen. Dat kan dan nadelig zijn voor de individuele asielzoeker, afhankelijk van de omstandigheden. Maar het is in ieder geval nadelig voor het deugdelijk functioneren van de Dublinverordening in zijn geheel en, dientengevolge, van het interstatelijk vertrouwensbeginsel. Bovendien is er een autonoom recht op een eerlijk proces als een kwestie van Unierecht, aangezien artikel 47 in overstemming met zijn met artikel 6 lid 1 EVRM (zie Samba Diouf 57-58).

6 13. Een vergelijking tussen de versnelde asielprocedure in Samba Diouf en de procedure tot vaststelling van de verantwoordelijke Lidstaat kan worden gemaakt, in die zin dat er geen juridische obstakels mogen zijn om omstandigheden en bewijs aan een rechter voor te leggen. Er is een noodzaak voor consistente toepassing van artikel 47-rechten binnen het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem, inclusief Dublin. Het expliciete recht om gehoord te worden kan alleen effectief worden uitgeoefend als zulks plaatsvindt voorafgaand aan een Dublinverzoek of, als alternatief, als de informatie die naar voren komt nà een dergelijk verzoek alsnog kan bijdragen aan de uitkomst van de procedure. 14. Onder Dublin III is het recht op informatie en gehoord te worden uitgebreid, met het oog op doeltreffendheid. Op grond van artikel 5 dient het persoonlijk interview ervoor om te zorgen dat de verantwoordelijke lidstaat kan worden bepaald. Het houden van een interview nadat de claim is geaccepteerd is, in het licht van deze doelstelling, zinledig. Omgekeerd zou het niet toestaan van individuele rechtsmiddelen ingevolge artikelen 27 en 47 hun waarborgfunctie ernstig aantasten met als gevolg het verhogen van het risico van arbitraire toepassing van Dublin III, waardoor de verzoekende Lidstaat een bijna absolute macht krijgt. Bovendien is dat moeilijk te rijmen met artikel 41 Handvest. Ik verwijs in dit kader naar de uitspraak van uw Hof in Kastrati, waaruit afgeleid kan worden dat een asielzoeker altijd de mogelijkheid moet hebben om op te komen tegen het toepasselijk achten van een Verordening.

7 Als de toepassing ondeugdelijk is, moet de rechter (die overigens toch naar de zaak zal kijken) de mogelijkheid tot rechtsherstel hebben, ook buiten de NS/ME situatie, zoals in de Tarakhel casus. Alle partijen zullen het eens zijn dat het onwenselijk is dat dergelijke juridische kwesties pas in Straatsburg zouden worden beslecht. 15. Het recht om gehoord te worden is een algemeen Unierechtelijk principe en als zodanig een integraal onderdeel van een volwaardige artikel 47 toepassing. Dit is in vaste rechtspraak van uw Hof bevestigd. In de recente Herschikking van de Procedurerichtlijn is het recht om gehoord te worden versterkt. Derhalve zou een verwaterde versie van het hoorrecht een afwijking behelzen binnen CEAS. 16. Preambule 19 bepaalt dat rekenschap dient te worden gegeven aan de ontwikkelingen in het internationaal recht. Daarom zouden de relevante ontwikkelingen sinds januari 2014 van de EHRM rechtspraak met betrekking tot artikelen 3, 6, 8 en 13 EVRM betrokken moeten worden. Dat omvat ook Tarakhel, waarin de noodzaak van interstatelijk overleg werd benadrukt. Deze verplichting wordt overigens ook in preambule 28 onderstreept. 17. Het was het expliciete doel van de Commissie dat in Dublin III hogere standaarden van rechtsbescherming zou worden opgenomen. Inderdaad kan de verwijzing in preambule 19 naar de toepassing van deze verordening alleen worden begrepen als een aanvullende omstandigheid buiten de NS/ME situatie, die immers reeds was gedekt door de rechtspraak van uw Hof.

8 18. Preambule 5 bepaalt ondubbelzinnig dat de criteria eerlijk moeten zijn voor zowel de Lidstaten als voor de asielzoeker. Als die eerlijke criteria dan worden toegepast zonder de informatie die de asielzoeker inbrengt te betrekken in de beslissing, en die ondeugdelijke beslissing vervolgens onaantastbaar wordt, is die eerlijkheid zinledig; zowel voor de asielzoekers als voor de ontvangende Lidstaat. Het is bovendien onverenigbaar met het weerlegbaar rechtsvermoeden van eerbiediging van grondrechten, zoals benadrukt in NS/ME ( 100) and latere rechtspraak van uw Hof. 19. Ik zou daarenboven willen onderstrepen dat in het Nederlandse systeem routinematig overdrachtsverzoeken worden ingediend voordat de asielzoeker geïnterviewd is over de voorgenomen overdracht, en zelfs voordat de asielzoeker rechtshulp heeft gehad. In de huidige zaak dateert het Dublinverzoek van 7 maart 2015 en werd het door Frankrijk geaccepteerd op 5 mei Maar pas op 19 mei 2015 werd het voor de asielzoeker duidelijk dat de Nederlandse autoriteiten voornemens waren om hem naar Frankrijk te sturen. De volgende dag heeft de asielzoeker onmiddellijk verzocht om doorzending naar de verlengde asielprocedure zodat hij de tijd kreeg om schriftelijk bewijs te vergaren dat hij was teruggekeerd naar Iran - waarmee deze toepassing van Dublin onjuist zou zijn. Dit werd geweigerd.

9 20. Volharden dat alleen systemische gebreken kunnen leiden tot herziening van een geaccepteerde Dublinclaim, zal daarnaast leiden tot een situatie waarbij problemen in de ontvangende staat die niet systeem-gerelateerd zijn, maar wel binnen het bereik van Tarakhel vallen, niet door een nationale rechter kunnen worden beoordeeld, en in geval van een potentiële schending van artikel 3 EVRM, pas in eerste aanleg bij het Straatsburgse Hof aan de orde zouden kunnen komen. Ik breng respectvol naar voren dat het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem bedoeld is om dergelijke kwesties zelf aan te pakken zonder dat de verzoekers zich tot Straatsburg moeten wenden, met alle vertraging van dien. 21. Vanuit internationaalrechtelijk perspectief is de unieke rechtsorde binnen de Euopese Unie volop in ontwikkeling; het is niet langer een teerling. Onze uitleg van artikel 47 betekent een vooruitgang in beschermingsstandaarden die noodzakelijk is om de vele uitdagingen binnen het asielsysteem van vele Lidstaten tegemoet te komen, naast toewijding aan het subsidiariteitsbeginsel tussen de rechtsorde van de EU en het EVRM.

10 22. Het feit dat Dublincriteria niet deugdelijk worden toegepast, rechtvaardigt op zichzelf reeds de mogelijkheid van rechterlijke herziening. Zelfs als de asielzoeker geen recht heeft op een voorkeur voor een bepaald land, moet het systeem werken zoals het bedoeld is en de uitkomst van die toepassing van de Dublinverordening moet redelijkerwijs voorzienbaar zijn. Dit betekent dat fouten die leiden tot een andere uitkomst dan de juiste toepassing van die criteria gebaseerd op alle beschikbare informatie, te corrigeren moeten zijn. Zo niet, dan riskeert de toepassing van de Verordening af te glijden naar wanordelijkheid en verwordt het tot een loterij. De enige manier waarop correcties kunnen worden afgedwongen is door beroep bij een rechter, waarbij de omvang van het beroep dergelijke feiten omvat. 23. Tenslotte is vertrouwen hebben in en handelen gebaseerd op de correcte toepassing van de Verordening niet hetzelfde als forumshoppen. Dus een asielzoeker die een visum voor een bepaalde lidstaat heeft verkregen en vervolgens verzoekt dat zijn asielaanvraag in dat land zal worden behandeld, heeft de legitieme verwachting dat de criteria ook deugdelijk worden toegepast.

11 24. Een kort voorbeeld ter illustratie. Een prominente priester van een vervolgde religieuze minderheid moet zijn land ontvluchten. Hij komt in het bezit van een visum dat is verstrekt door Frankrijk, alwaar het leeuwendeel van die religieuze minderheid asiel heeft en woonachtig is. Hij vliegt dan naar Amsterdam en biedt bij de autoriteiten alle benodigde documentatie aan in de verwachting dat hij wordt overgedragen aan Frankrijk, maar Nederland weigert dit. In deze hypothetische situatie kan de rechter de weigering om hem over te dragen niet herzien, als het aan de regeringen en de Commissie ligt. De praktijk leert dat dit geen academische kwestie is. 25. Ik onderken dat het Dublinsysteem gebaseerd is op het juridische concept dat het niet uit maakt in welk land de verzoeker zijn asielaanvraag indient. Opdat dit systeem praktisch en effectief in de zin van artikel 13 EVRM is, moet een asielzoeker de mogelijkheid hebben om zijn zienswijze in te brengen, daar zowel Dublin II als III zijn gebaseerd op het beginsel dat het Dublinsysteem ook zijn belangen dient, naast de belangen van de Lidstaten. Dus een effectieve betekenis van artikel 47 streeft er naar te verzekeren dat aan artikel 52 lid 3 Handvest wordt geconformeerd. Zodat artikel 4 Handvest en 3 EVRM ten alle tijden in overeenstemming zijn, als een kwestie van communautair recht. Dank u wel.

ECLI:NL:RBDHA:2017:2650

ECLI:NL:RBDHA:2017:2650 ECLI:NL:RBDHA:2017:2650 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 09-03-2017 Datum publicatie 20-03-2017 Zaaknummer 17/1303 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht Eerste

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 07/05/2015

Datum van inontvangstneming : 07/05/2015 Datum van inontvangstneming : 07/05/2015 Vertaling C-155/15-1 Zaak C-155/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 1 april 2015 Verwijzende rechter: Kammarrätten i Stockholm (Zweden)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 14/06/2013

Datum van inontvangstneming : 14/06/2013 Datum van inontvangstneming : 14/06/2013 Vertaling C-258/13-1 Zaak C-258/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 13 mei 2013 Verwijzende rechter: Varas Cíveis de Lisboa (Portugal)

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad van State 201200615/1/V4. Datum uitspraak: 13 november 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 04/01/2018

Datum van inontvangstneming : 04/01/2018 Datum van inontvangstneming : 04/01/2018 Vertaling C-657/17-1 Zaak C-657/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 24 november 2017 Verwijzende rechter: Verwaltungsgerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt.

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt. Discussienota van het Hof van Justitie van de Europese Unie over bepaalde aspecten van de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele

Nadere informatie

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel

Rapport. Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Rapport Hoe is jouw Zweeds? Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de onderzochte gedraging, die wordt toegerekend aan de minister van Buitenlandse Zaken, gegrond. Datum: 1 september 2015

Nadere informatie

Kaveh Puid, Abdullahi en de Dublin- Verordening: uitleg bij een haperend asielsysteem, gemiste kans wat betreft de rechtsbescherming

Kaveh Puid, Abdullahi en de Dublin- Verordening: uitleg bij een haperend asielsysteem, gemiste kans wat betreft de rechtsbescherming Vrij verkeer Kaveh Puid, Abdullahi en de Dublin- Verordening: uitleg bij een haperend asielsysteem, gemiste kans wat betreft de rechtsbescherming Mr. dr. E.R. Brouwer* In de uitspraken Kaveh Puid en Abdullahi

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/11/2018

Datum van inontvangstneming : 13/11/2018 Datum van inontvangstneming : 13/11/2018 Vertaling C-629/18-1 Zaak C-629/18 Prejudiciële verwijzing Datum van ontvangst: 8 oktober 2018 Verwijzende rechter: Sofiyski gradski sad (Bulgarije) Datum van de

Nadere informatie

Zaak T-205/99. Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-205/99. Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-205/99 Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Douanerechten Invoer van televisietoestellen uit India Ongeldige certificaten van oorsprong Verzoek tot kwijtschelding van invoerrechten

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Vertaling C-304/14-1 Datum van indiening: 24 juni 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-304/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Upper Tribunal (Immigration and

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat

BIJLAGEN. bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Een nieuw EU-kader voor het versterken van de rechtsstaat EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Een nieuw EU-kader voor het versterken van

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 02/05/2016

Datum van inontvangstneming : 02/05/2016 Datum van inontvangstneming : 02/05/2016 Vertaling C-181/16-1 Zaak C-181/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 31 maart 2016 Verwijzende rechter: Raad van State (België) Datum

Nadere informatie

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A

9317/17 pro/gra/sl 1 D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0190 (CNS) 9317/17 JUSTCIV 113 NOTA van: aan: het voorzitterschap nr. vorig doc.: WK 5263/17 Nr. Comdoc.: 10767/16

Nadere informatie

Commissie Meijers permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingenen

Commissie Meijers permanente commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingenen Aan De Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie Tweede Kamer der Staten-Generaal Per e-mail Datum 3 juni 2016 Commissie Meijers Permanente Commissie van Deskundigen in Internationaal Vreemdelingen-,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 7 september 2018 Betreft Nadere vragen naar

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2011:BQ1014

ECLI:NL:RBSGR:2011:BQ1014 ECLI:NL:RBSGR:2011:BQ1014 Instantie Datum uitspraak 08-04-2011 Datum publicatie 13-04-2011 Zaaknummer 11/8490 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 20/05/2016

Datum van inontvangstneming : 20/05/2016 Datum van inontvangstneming : 20/05/2016 Vertaling C-201/16-1 Zaak C-201/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 12 april 2016 Verwijzende rechter: Verwaltungsgerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen

EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen BESLUIT VAN DE RAAD VAN BESTUUR VAN HET COMMUNAUTAIR BUREAU VOOR PLANTENRASSEN van 25 maart 2004 inzake de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE VERKLARING VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE WERKING VAN HET NETWERK VAN MEDEDINGINGSAUTORITEITEN

GEZAMENLIJKE VERKLARING VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE WERKING VAN HET NETWERK VAN MEDEDINGINGSAUTORITEITEN GEZAMEIJKE VERKLARING VAN DE RAAD EN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE WERKING VAN HET NETWERK VAN MEDEDINGINGSAUTORITEITEN "1. De vandaag vastgestelde verordening betreffende de uitvoering van de mededingingsregels

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201104673/1 /V4. Datum uitspraak: 27 december 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht {hierna: de Awb) op

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:2145

ECLI:NL:RBDHA:2016:2145 ECLI:NL:RBDHA:2016:2145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 02-03-2016 Datum publicatie 07-03-2016 Zaaknummer VK-16/1627 t/m 16/1630 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Nederland kan instemmen met de bepalingen betreffende kwetsbare personen, inclusief de in artikel 11 aangebrachte wijziging.

Nederland kan instemmen met de bepalingen betreffende kwetsbare personen, inclusief de in artikel 11 aangebrachte wijziging. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag Migratiebeleid Asiel, Opvang en Terugkeer Schedeldoekshaven 200 2511

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201110635/1/V1. Datum uitspraak: 15 november 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:2318

ECLI:NL:RBDHA:2017:2318 ECLI:NL:RBDHA:2017:2318 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 13032017 Datum publicatie 13032017 Zaaknummer 17/3849 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht Eerste

Nadere informatie

voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. dr. K.H.D.M. Dijkhoff Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Betreft: consultatieverzoek naar aanleiding

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:16922

ECLI:NL:RBDHA:2016:16922 ECLI:NL:RBDHA:2016:16922 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 05-08-2016 Datum publicatie 17-03-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie AWB 16/15687 en AWB 16/5690(vovo)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2011:BU8353

ECLI:NL:RBSGR:2011:BU8353 ECLI:NL:RBSGR:2011:BU8353 Instantie Datum uitspraak 29-11-2011 Datum publicatie 16-12-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage AWB 11/26218 (verzoek)

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 28.2.2015 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0921/2012, ingediend door Sorin Stelian Torop (Roemeense nationaliteit), namens de

Nadere informatie

PROCEDURE INZAGE- EN CORRECTIERECHT FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

PROCEDURE INZAGE- EN CORRECTIERECHT FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Uitvoering door: Privacycoördinator Verantwoordelijke: Bestuur FCP Versie: 1 d.d. 1. Inleiding Het Fonds voor Cultuurparticipatie gaat op een veilige manier om met persoonsgegevens en respecteert de privacy

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2012:BY0698

ECLI:NL:RBSGR:2012:BY0698 ECLI:NL:RBSGR:2012:BY0698 Instantie Datum uitspraak 16-10-2012 Datum publicatie 19-10-2012 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer Awb 12 / 20431 en Awb 12 / 20426 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Migratiebeleid Juridische en Algemene Zaken Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Rapport. 2014/099 de Nationale ombudsman 1/8

Rapport. 2014/099 de Nationale ombudsman 1/8 Rapport 7 Een onderzoek naar het indienen door de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) van een terugnameverzoek, een zogeheten Dublinclaim. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:3176

ECLI:NL:RBDHA:2017:3176 ECLI:NL:RBDHA:2017:3176 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 28-03-2017 Datum publicatie 30-03-2017 Zaaknummer 17/4348 en 17/4319 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

vanstate /1/V2. Datum uitspraak: 27 juli 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V2. Datum uitspraak: 27 juli 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201104354/1/V2. Datum uitspraak: 27 juli 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 317 JBZ-Raad Nr. 456 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 Rapport Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 2 Klacht Op 14 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Assen, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: 200907796/1/V2. Datum uitspraak: 7 juli 2010 Raad van State AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

Nadere informatie

Zaak T-5/02. Tetra Laval BV tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-5/02. Tetra Laval BV tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-5/02 Tetra Laval BV tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Mededinging Verordening (EEG) nr. 4064/89 Beschikking waarbij concentratie onverenigbaar met gemeenschappelijke markt wordt verklaard

Nadere informatie

Rapport. Datum: 11 oktober 1999 Rapportnummer: 1999/438

Rapport. Datum: 11 oktober 1999 Rapportnummer: 1999/438 Rapport Datum: 11 oktober 1999 Rapportnummer: 1999/438 2 Klacht Op 24 december 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer H. te Hengelo, ingediend door Thuiszorg Centraal Twente

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: Raad vanstate Migratie Web ve 14000068 201200442/1 A/1. Datum uitspraak: 10 januari 2014 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 17/01/2017

Datum van inontvangstneming : 17/01/2017 Datum van inontvangstneming : 17/01/2017 Samenvatting C-646/16-1 Zaak C-646/16 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2016:2279

ECLI:NL:RVS:2016:2279 ECLI:NL:RVS:2016:2279 Instantie Raad van State Datum uitspraak 10-08-2016 Datum publicatie 17-08-2016 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201602806/1/V3 Eerste

Nadere informatie

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra

The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra The Impact of the ECHR on Private International Law: An Analysis of Strasbourg and Selected National Case Law L.R. Kiestra Samenvatting Dit onderzoek heeft als onderwerp de invloed van het Europees Verdrag

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 30 november 2010 (01.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad Gezamenlijke verklaring

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document.

Hierbij gaat voor de delegaties de gederubriceerde versie van bovengenoemd document. Raad van de Europese Unie Brussel, 10 juni 2015 (OR. en) 10817/10 DCL 1 DERUBRICERING van document: d.d.: 8 juni 2010 nieuwe status: Betreft: ST 10817/10 Publiek FREMP 27 JAI 523 COHOM 153 COSCE 17 Besluit

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 29.9.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 1240/2013, ingediend door Rodica Ionela Bazgan (Roemeense nationaliteit), over vrijheid

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 28/06/2012

Datum van inontvangstneming : 28/06/2012 Datum van inontvangstneming : 28/06/2012 Resumé C-233/12-1 Zaak C-233/12 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 24.6.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1614/2009, ingediend door Marinella Colombo (Italiaanse nationaliteit), gesteund door 134

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2017 COM(2017) 218 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over een akkoord met het Verenigd Koninkrijk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat twee rechtscolleges: het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Vertaling C-83/17-1 Zaak C-83/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 15 februari 2017 Verwijzende rechter: Oberster Gerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

Een praktische gids. Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken

Een praktische gids. Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken Gebruik van videoconferenties om bewijs te verkrijgen in burgerlijke en handelszaken krachtens Verordening (EG) nr. 1206/2001 van de Raad van 28 mei 2001 Een praktische gids Europees justitieel netwerk

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 19/04/2013

Datum van inontvangstneming : 19/04/2013 Datum van inontvangstneming : 19/04/2013 Vertaling C-120/13-1 Zaak C-120/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 14 maart 2013 Verwijzende rechter: Amtsgericht Wedding (Duitsland)

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081

Rapport. Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012. Rapportnummer: 2012/081 Rapport Rapport over een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek te Den Haag. Datum: 14 mei 2012 Rapportnummer: 2012/081 2 Klacht Verzoekster, een advocaat, klaagt erover dat de Dienst Terugkeer en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 1389 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie verzoekschriften 2009 29.03.2011 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 1609/2008, ingediend door D. A. L. (Britse nationaliteit), over vermeende discriminatie

Nadere informatie

Samenwerkingsverbanden en de AVG

Samenwerkingsverbanden en de AVG Realisatie Handreiking Samenwerkingsverbanden en de AVG Deel 1 - Verwerkingsverantwoordelijke Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Verwerkingsverantwoordelijke...4 2.1 Wat zegt de AVG?...4 2.2 Wat betekent

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 5.7.2014 L 198/7 BESLUIT VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 31 januari 2014 betreffende de nauwe samenwerking met de nationale bevoegde autoriteiten van deelnemende lidstaten die niet de euro als munt hebben

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2014:9200

ECLI:NL:RBDHA:2014:9200 ECLI:NL:RBDHA:2014:9200 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 28-07-2014 Datum publicatie 30-07-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie VK-14_11741 Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201110961/1/V1. Datum uitspraak: 13 februari 2013 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op

Nadere informatie

Zaak T-29/92. Vereniging van Samenwerkende Prijsregelende Organisaties in de Bouwnijverheid e. a. tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-29/92. Vereniging van Samenwerkende Prijsregelende Organisaties in de Bouwnijverheid e. a. tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-29/92 Vereniging van Samenwerkende Prijsregelende Organisaties in de Bouwnijverheid e. a. tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Mededinging Non-existentie Besluiten van ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/08/2017

Datum van inontvangstneming : 22/08/2017 Datum van inontvangstneming : 22/08/2017 Samenvatting C-438/17-1 Zaak C-438/17 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Hof van Justitie verklaart de richtlijn betreffende gegevensbewaring ongeldig

Hof van Justitie verklaart de richtlijn betreffende gegevensbewaring ongeldig Hof van Justitie van de Europese Unie PERSCOMMUNIQUÉ nr. 54/14 Luxemburg, 8 april 2014 Pers en Voorlichting Arrest in gevoegde de zaken C-293/12 en C-594/12 Digital Rights Ireland en Seitlinger e.a. Hof

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/08/2014

Datum van inontvangstneming : 25/08/2014 Datum van inontvangstneming : 25/08/2014 Vertaling C-359/14 1 Datum van indiening: 23 juli 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-359/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Vilniaus miesto apylinkės teismas

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK MigratieWeb ve12000040 201102012/1/V2. Datum uitspraak: 13 december 2011 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger

Nadere informatie

Date de réception : 18/10/2011

Date de réception : 18/10/2011 Date de réception : 18/10/2011 Resumé C-463/11-1 Zaak C-463/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.10.2017 COM(2017) 628 final 2017/0277 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat op de zevenendertigste vergadering van het Permanent Comité

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in. de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te

VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in. de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te 29 MEI 2000 C.96.0188.N/1 Nr. C.96.0188.N.- VLAAMS GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, in de persoon van de Minister-President, met kabinet gevestigd te 1000 Brussel, Martelaarsplein, 19,

Nadere informatie

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 8.11.2016 GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Betreft: Gemotiveerd advies van de Italiaanse Senaat inzake het

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2011:BT6286

ECLI:NL:RBSGR:2011:BT6286 ECLI:NL:RBSGR:2011:BT6286 Instantie Datum uitspraak 27-09-2011 Datum publicatie 30-09-2011 Rechtbank 's-gravenhage Zaaknummer 11/18267 & 11/18269 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Vreemdelingenrecht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 420 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de richtlijn nr. 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december

Nadere informatie

Datum 28 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht "Meer migranten claimen slachtoffer van mensenhandel te zijn"

Datum 28 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Meer migranten claimen slachtoffer van mensenhandel te zijn 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:10798

ECLI:NL:RBDHA:2016:10798 ECLI:NL:RBDHA:2016:10798 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 07-09-2016 Datum publicatie 07-09-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie NL16.2034 + NL16.2036 + NL16.2038

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 25 juli 2001 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende het Gemeenschapsoctrooi (COM(2000)

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Hoofdkantoor Afdehng Inhoudelijke Turfmarkt 147 2511 OP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag wwwdtenv.ni Contactpersoon Onderwerp Wob-verzoek inzake Dublin

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: Raad vanstate 201111794/1 A/2. Datum uitspraak: 12 oktober 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep

Nadere informatie

Samenvatting. De centrale onderzoeksvraag van het advies luidt:

Samenvatting. De centrale onderzoeksvraag van het advies luidt: Samenvatting Inleiding Dit advies heeft betrekking op het Europese en nationale openbare-ordebeleid. Een algemeen uitgangspunt dat daarbij wordt gehanteerd is dat indien migranten een gevaar vormen voor

Nadere informatie

9664/19 pro/dau/ev 1 JAI.2

9664/19 pro/dau/ev 1 JAI.2 Raad van de Europese Unie Brussel, 27 mei 2019 (OR. en) 9664/19 NOTA van: aan: het voorzitterschap Raad nr. vorig doc.: 9296/19 Nr. Comdoc.: Betreft: 6110/19 ADD1 JAI 575 COPEN 233 CYBER 180 DROIPEN 88

Nadere informatie

A8-0165/ AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

A8-0165/ AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 28.9.2016 A8-0165/ 001-045 AMENDEMENTEN 001-045 ingediend door de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken Verslag Dennis de Jong A8-0165/2015 Rechtsbijstand voor verdachten en beklaagden

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/10/2015

Datum van inontvangstneming : 23/10/2015 Datum van inontvangstneming : 23/10/2015 Vertaling C-492/15-1 Zaak C-492/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 21 september 2015 Verwijzende rechter: Oberster Gerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien de Verdragen, en in het bijzonder de artikelen 2, 3, 4 en 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU),

AANGENOMEN TEKSTEN. gezien de Verdragen, en in het bijzonder de artikelen 2, 3, 4 en 6 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU), Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2016)0344 Recente ontwikkelingen in Polen en de impact ervan op de grondrechten, zoals vastgelegd in het Handvest voor de grondrechten van de Europese

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 18/09/2017

Datum van inontvangstneming : 18/09/2017 Datum van inontvangstneming : 18/09/2017 Vertaling C-478/17-1 Zaak C-478/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 9 augustus 2017 Verwijzende rechter: Tribunalul Cluj (Roemenië) Datum

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26146/2011014629 Betreft: beslissing op bezwaar inzake het besluit tot publicatie van het besluit betreffende het leveren van programmagegevens van de landelijke publieke

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij het

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij het EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.6.2011 SEC(2011) 687 definitief WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING Begeleidend document bij het Voorstel voor een RICHTLIJN

Nadere informatie

6. Bij brief van 22 oktober 2001 heeft Vebega de gronden van haar bezwaarschrift op het punt van de ontvankelijkheid aangevuld.

6. Bij brief van 22 oktober 2001 heeft Vebega de gronden van haar bezwaarschrift op het punt van de ontvankelijkheid aangevuld. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit op het bezwaar gericht tegen de beslissing van 4 september 2001, kenmerk 2269-95.F.049. Zaaknummer 2705-19/ Vebega I.

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK MigratieWeb ve12001023 200905925/1/V3 en 201108673/1/V3. Datum uitspraak: 13 april 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op de hoger beroepen van: [ ], appellant, tegen de uitspraak van de rechtbank

Nadere informatie

Uitspraak /1/V2 en /4/V2

Uitspraak /1/V2 en /4/V2 Uitspraak 201609659/1/V2 en 201609659/4/V2 Datum van uitspraak: woensdag 20 februari 2019 Tegen: de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Proceduresoort: Hoger beroep Rechtsgebied: Asiel ECLI: ECLI:NL:RVS:2019:457

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad tot vaststelling van

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 16.12.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0171/2012, ingediend door Klaus Träger (Duitse nationaliteit), over verschillende

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2015Z08639 Datum 27 mei 2015

Nadere informatie

Advies inzake uitbreiding rechtsmacht Hof

Advies inzake uitbreiding rechtsmacht Hof Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) Advies inzake uitbreiding rechtsmacht Hof Inleiding De Commissie heeft op 28 juli 2006 een voorstel gedaan tot aanpassing van de bijzondere bepalingen

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 8.10.2010 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0192/2010, ingediend door Dr. Klaus P. Schacht (Duitse nationaliteit), namens 50 gokbedrijven,

Nadere informatie

In dit besluit wordt verwezen naar de corresponderende nummers uit de inventarislijst, zodat per document duidelijk is wat is besloten.

In dit besluit wordt verwezen naar de corresponderende nummers uit de inventarislijst, zodat per document duidelijk is wat is besloten. In dit besluit wordt verwezen naar de corresponderende nummers uit de inventarislijst, zodat per document duidelijk is wat is besloten. Zienswijzen Er zijn derde belanghebbenden bij de openbaarmaking van

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde nader inhoud te geven aan het beginsel van openbaarheid van de behandeling van zaken betreffende personen- en familierecht MEMORIE VAN

Nadere informatie