Boekbesprekingen, lezingen, cursussen en gespreksavonden van de Protestantse Gemeente Beverwijk seizoen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekbesprekingen, lezingen, cursussen en gespreksavonden van de Protestantse Gemeente Beverwijk seizoen 2011-2012"

Transcriptie

1 Boekbesprekingen, lezingen, cursussen en gespreksavonden van de Protestantse Gemeente Beverwijk seizoen ) Spirituele omvorming van de mens: kijken vanuit een Goddelijke verbinding In het leven worden wij vaak met een dubbele spanning geconfronteerd: wij zijn onderworpen aan ons ego dat vecht om zelfbehoud en zelfmanifestatie terwijl wij diep verlangen om te leven vanuit een intens vertrouwen en geworteld zijn in de Goddelijke wil. Angst en prestatiedrang staan hierbij lijnrecht tegenover een diepe geestelijke verbinding van de mens met de Goddelijke Geest. In de driedaagse cursus belichten wij een vijftal omvormingsverhalen die wij op ons eigen leven trachten te reflecteren. Omvorming beschrijft een innerlijk veranderingsproces waardoor wij dieper en milder naar onszelf en anderen kijken. 1) Thomas Merton en het afdalen van de mens naar een innerlijke ruimte van waarheid, naar een vonk die alleen God toebehoort. 2) Dag Hammarskjöld en het bevrijd raken van het ego 3) Dag Hammarskjöld en de overgave aan de wil van God 4) Titus Brandsma: het diepe schouwen van een geestelijke diepte in de wereld 5) Titus Brandsma en de liefde voor diegene die hem kwaad deden. Is het mogelijk om zich deze ervaringen van omvorming eigen te maken? Hoe gaan wijzelf de weg van omvorming in de wil van God zoals Paulus spreekt: Niet ik leef, maar Christus leeft in mij? Deze cursus richt zich op alle mensen die de weg van spiritualiteit en verdieping van het eigen leven wensen te beoefenen. Data: Woensdag 26 oktober 2011, uur tot vrijdag 28 oktober uur. Locatie: Benedictushof van de abdij Kosten: 150 (inclusief overnachtingen en eten) 2) Lezing: De Zauberflöte van Mozart Er bestaan artistieke scheppingen die de mensheid zo raken dat zij als exponenten worden gezien vanuit een andere werkelijkheid. Zij slaan als een bliksem in, in onze alledaagse wereld, omdat ze autonoom zijn, fascinerend en sacraal in hun oerbetekenis. Deze werken leven uit de kracht van hun eigen wezen en zijn makers en tijd ontstegen. Aan de basis van deze opera ligt een verhaal waarin een wereld samengevat is, die aan de ene kant terug gaat

2 tot de bakermat van onze cultuur en aan de andere kant de diepe mystieke kern van de menselijke ziel beroert. De Zauberflöte schildert ons op sprookjesachtige wijze de moeilijke weg die wij mensen allen hebben te gaan teneinde onze bestemming te bereiken. Het is de weg van inwijding in de geheimen van het leven. De lezing bekijkt de verschillende wegen en karakters uit de Zauberflöte en geeft daarin een reflectie op het eigen leven. Datum: Vrijdag 16 maart 2012 van uur. Locatie: Abdij van Egmond Kosten: 15 3) Spiritueel leiding geven of leiding geven met hart en ziel. Ieder mens wordt in zijn leven met leiding geven en leiding ontvangen geconfronteerd. Dit o.m. door de systeemervaringen die hij in het gezin, op school of in andere sociale contexten heeft opgedaan. Elk mens wordt daarom gestuurd door eerdere systeemervaringen. Om leiding te kunnen geven aan anderen is het daarom noodzakelijk dat men leiding kan geven aan zichzelf. Mensenkennis en zelfkennis zijn hierbij van groot belang. De cursus spiritueel leiding geven gaat uit van het 1500 jaar oude managementmodel van Benedictus dat in deze tijd steeds actueler is en antwoord geeft op essentiële vragen van onze tijd. Volgens deze visie is leiding geven bezielen van mensen en heeft te maken met zelfkennis, mensenkennis, creativiteit en fantasie. Doel van de cursus is het stimuleren van een open innerlijke houding van mensen die leidt tot een bewustzijnsontwikkeling. Wie zijn medewerkers inspireert en oog heeft voor datgene wat zij nodig hebben, schept een ruimte waarin mensen opbloeien, creatief worden en met vreugde hun werk uitoefenen. Hierdoor ontstaat een positief bedrijfsklimaat dat zich wederom uitwerkt op omgeving en samenleving. De cursus nodigt de deelnemers uit om scherp naar zichzelf en naar (organisatie)-structuren te kijken In een eerste stap beginnen wij met een spirituele reis naar het eigen persoonlijke centrum: Waar worden wijzelf met leiding geven en leiding ontvangen geconfronteerd en wie zijn wijzelf als mens? In een vervolgstap worden de vier kardinale deugden uit de oudheid wijsheid, dapperheid, rechtvaardigheid en de goede maat, en de drie christelijke waarden geloof, hoop en liefde toegepast op het dagelijks leven en op het organisatieniveau.

3 Data: Vrijdag 3, 10, 17, 24 februari, 2 en 9 maart uur inclusief broodje Locatie; Abdij van Egmond Kosten: 120 Gespreksgroep ouderen: Leven vanuit godsvertrouwen In het volgende seizoen zijn mystici onze gids. Zo leidt de trappist Thomas Merton ons naar de ruimte waar God in ons woont. De voormalig secretaris-generaal van de VN Dag Hammerskjöld leert hoe vrij te worden en je over te kunnen geven aan God. Titus Brandsma, om het leven gebracht in het vernietigingskamp Dachau, geeft aan hoe je vanuit godsvertrouwen zelfs je ergste vijand kunt liefhebben. Met deze mystici als gids kan ons taaie gevecht om zelfbehoud en zelfmanifestatie veranderen in leven vanuit een intens vertrouwen in de ander en in God. Een prachtige kans om op deze wijze tegemoet te komen aan de wens de weg van spiritualiteit en verdieping van het eigen leven te beoefenen. Verder zullen wij ons bezig houden met Maria Magdalena, het voorbeeld van een mens die leefde vanuit een diep vertrouwen in God. Data: Elke eerste dinsdag in de maand van uur Gespreksleider: Ds. Stephan Kurtzahn Begin: September 2011 Gespreksgroep voor jonge mensen (Spa) Voor de leeftijdsgroep zal volgend seizoen weer de gespreksgroep Spa plaatsvinden. Wij komen elke maand op een donderdagavond bij elkaar om over diverse onderwerpen te praten. Zo hebben wij afgelopen seizoen o.m. gesproken over Liefde, vertrouwen en bijbelse schepping en natuurwetenschap. Data: Een donderdagavond in de maand Gespreksleider: Stephan Kurtzahn Informaties: Erlinde van Straten, tel.: Lezing: Zeven levenslessen van Nelson Mandela Nelson Mandela wordt algemeen ervaren als een voorbeeld van liefde en vergeving. Hij maakte Zuid Afrika vrij en bracht zwarten en witten samen op een nooit eerder vertoonde wijze. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede.

4 In de lezing komen zeven inspirerende levenslessen van Mandela aan de orde zoals de zelfbeheersing en het goede zien in een ander mens. Deze eigenschappen kunnen onszelf helpen om te groeien in geestelijke volwassenheid, oprechtheid, liefde en verbondenheid. Datum: Dinsdag 15 november 2011 Spreker: Stephan Kurtzahn Plaats: Agathapastorie naast de Agathakerk in de Breestraat Boekbespreking: Hans Stolp: het geheim van de twee Jezuskinderen In het boek Het geheim van de twee Jezuskinderen tracht Hans Stolp het raadsel van de jeugd van Jezus te ontsluieren. Dit door de geboorteverhalen van Jezus uit Mattheus - en het Lukasverhaal met elkaar te vergelijken. In de gespreksgroep proberen wij de gedachtegang van Stolp te volgen. Kunnen wij met Stolp meegaan en wat betekent zijn visie voor ons persoonlijke geloof? Data: Om de week op donderdagochtend van Plaats; Wij komen in huiskamers bijeen. Gespreksleider: Stephan Kurtzahn. Boekbespreking: De langste reis is de reis naar binnen, over Dag Hammarskjöld In het jaar 1961 komt Dag Hammarskjold bij een vliegtuigongeluk in Afrika om het leven. Hij was daar als secretaris generaal van de Verenigde Naties om een conflict in het toenmalige Congo bij te leggen. Zijn diepe religieuze wijsheden kwamen aan het licht toen na zijn dood in zijn flat in New York een dagboek gevonden werd met de titel Merkstenen. In de groep lezen wij het boek De langste reis van J. Beumer. Daarin neemt hij ons mee op een inspirerende zoektocht van Dag Hammarskjöld. Wij kunnen daardoor leren om een intiemere omgang met God te ervaren en solidariteit te beoefenen in de wereld. Data: Om de week op donderdagochtend van Plaats; Wij komen in huiskamers bijeen. Gespreksleider: Stephan Kurtzahn. De geestelijke diepte van de kerkdienst Het ritueel van de kerkdienst doelt op een geestelijke vernieuwing van de mens. Terwijl wij door de week geconfronteerd worden met wereldse aangelegenheden als werken en gezin tracht de kerkdienst ons mee te nemen naar een andere ervaring. Door de rituelen van loslaten, het afdalen in het krachtveld van het Goddelijke, de éénheid ervaren met God en spirituele vernieuwing, worden wij geconfronteerd met een andere werkelijkheid. Echter, beleven wij daadwerkelijk de geestelijke diepte van een viering? Wij komen drie keer bij elkaar om over de diepe betekenis van de viering te reflecteren. Twee avonden ter voorbereiding en toelichting en een avond als reflectie na een speciale kerkdienst. Daarbij denken wij o.m. na over vragen als: Hoe komen wij tot verinnerlijking, hoe dalen wij af in de eigen ruimtes van ons bewustzijn en hoe kunnen wij eenheid ervaren met de Goddelijke Bron die ook in ons aanwezig is? In de speciale kerkdienst van 13 november willen wij dan proberen om vanuit die kennis geraakt te worden in de dienst.

5 Data: De twee voorbereidingsavonden vinden plaats op dinsdag 1 en dinsdag 8 november. De reflectie avond vindt plaats op maandag 14 november. Gespreksleider en informatie; Ds. Stephan Kurtzahn. Gemeenteavond met gemeenteleden uit Guben: Filmbespreking: Brieven aan pastor Jacob Van donderdagavond 6 oktober t/m zondag 9 oktober zullen wij weer een delegatie uit onze zuster gemeente in Guben ontvangen. Op zaterdagavond 8 oktober is met hen een gemeenteavond gepland waarin wij gezamenlijk een film willen kijken om deze vervolgens te bespreken. De film Letters to father Jacob (brieven aan pastor Jacob) begint met een gesprek tussen Leila en de directeur van de gevangenis. Leila moet een levenslange gevangenisstraf uitzitten. 12 jaar daarvan heeft ze zonder verlof al vastgezeten. Maar nu krijgt ze onverwacht gratie en zal vrij komen. De directeur geeft haar het adres van een alleenstaande blinde pastor voor wie zij de brieven moet vertalen. Een intrigerende film over geestelijke leiding en begeleiding. Van harte welkom! Datum Zaterdagavond, 8 oktober. Informatie: ds. Stephan Kurtzahn.

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest

Romeinen 8:1-16. Leven door de Geest Leven door de Geest Romeinen 8:1-16 16 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde

Nadere informatie

Universiteit van het leven

Universiteit van het leven Universiteit van het leven Eerste druk, april 2012 2012 Lucien M. Verkooijen Corrector: Elly van de Vlugt Fotografie: Fred van Welie Coverbeeld: schilderij De Parel, olieverf op paneel, door Lia Vonk isbn:

Nadere informatie

WEEK ÉÉN JOHN MAIN OSB, MONASTERY WITHOUT WALLS P.115

WEEK ÉÉN JOHN MAIN OSB, MONASTERY WITHOUT WALLS P.115 WEEK ÉÉN De reis is eenvoudig. Het vereist een bepaalde visie op het belang, een zekere nederigheid om te beginnen, en een zekere trouw en moed om vol te houden. Vóór alles echter de bereidheid om je te

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Goed Nieuwsbrief. Nr. 73 januari 2019

Goed Nieuwsbrief. Nr. 73 januari 2019 Goed Nieuwsbrief Nr. 73 januari 2019 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

Tiende. Quasimodolezing. M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld

Tiende. Quasimodolezing. M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld Tiende Quasimodolezing M o e d i g l e i d e r s c h a p Mystiek en politiek bij Dag Hammarskjöld The Most Revd. K.G. Hammar Voormalig aartsbisschop van Uppsala, em. hoogleraar aan de Universiteit van

Nadere informatie

Gezamenlijke lectio divina

Gezamenlijke lectio divina Gezamenlijke lectio divina De volgende handleiding is bedoeld als leidraad voor iemand die leiding wil geven aan een gezamenlijke oefening in lectio divina. De begeleider van de gezamenlijke lectio divina

Nadere informatie

Preek , ds. Els de Clercq

Preek , ds. Els de Clercq Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq 1 Orde van dienst Preek 17-05-2015, ds. Els de Clercq Lied 686: 1,2, en 3 Votum en groet Lied 833: 3x Inleidende woorden Gebed Lied 162: 1,2,3 Lezing Genesis 6: 5 t/m

Nadere informatie

De brief van Paulus aan de Romeinen

De brief van Paulus aan de Romeinen Dagboek De brief van Paulus aan de Romeinen Romeinen 5-8 en 12 Leren wandelen in de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel.

Nadere informatie

Vorming en Toerusting seizoen

Vorming en Toerusting seizoen Kringwerk verrassende ontmoetingen kom in de kring geloofsverkennend met de Bijbel open meditatief studie spiritualiteit samen een boek/filmpje pakken ONDERWERPEN VAN LEVENSBELANG een open en plezierige

Nadere informatie

Vorming en Toerusting Heeze en Geldrop

Vorming en Toerusting Heeze en Geldrop Vorming en Toerusting Heeze en Geldrop 2019-2020 Hieronder treft u een overzicht van doordeweekse activiteiten voor de komende maanden die zijn (mede-) georganiseerd door Vorming en Toerusting Heeze- Geldrop.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch maart 2019.

Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch maart 2019. Nieuwsbrief Soefi centrum Den Bosch maart 2019. Lieve mensen, Vaak denk ik aan de mensen die gevlucht zijn uit hun land en eigenlijk niet weten waar zij naartoe gaan. Ik probeer me voor te stellen hoe

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt Lieve mensen 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander.

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

PINKSTERNOVEEN Tussen Hemelvaart en Pinksteren Eensgezind gebed Werking van de Geest

PINKSTERNOVEEN Tussen Hemelvaart en Pinksteren Eensgezind gebed Werking van de Geest Pinksternoveen 1 PINKSTERNOVEEN De Pinksternoveen is het kerkelijk gebed om de werking van de Heilige Geest, dat wordt gebeden gedurende de negendaagse periode tussen Hemelvaart en Pinksteren. Een noveen

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Levende School

Levende School Levende School 2018-2019 Bijzondere lezingen voor ouders, leraren en belangstellenden Kijk ook op de site van de school (www.svszeist.nl) onder het kopje: ouders / lezingen. We verzorgen vanaf januari

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen voorganger : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten orgel : Kees van den Berg 2 De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Waarom geloven in Jezus als Gods Zoon in 2018?

Waarom geloven in Jezus als Gods Zoon in 2018? Waarom geloven in Jezus als Gods Zoon in 2018? WAT IS GELOVEN EIGENLIJK? Toegevoegde waarde? Meerwaarde? Definitie: onder geloven wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving of het zoeken naar

Nadere informatie

Gezamenlijke lectio divina

Gezamenlijke lectio divina Gezamenlijke lectio divina De volgende handleiding is bedoeld als leidraad voor iemand die leiding wil geven aan een gezamenlijke oefening in lectio divina. De begeleider van de gezamenlijke lectio divina

Nadere informatie

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep Preek over het Bidden - bij Zondag 45 Lezingen: Lucas 11: 1-11 Zondag 45 Intro Waarom heeft een christen het gebed nodig? Het is eigenlijk een wat vreemde vraag, die we uit de Catechismus horen. Hebben

Nadere informatie

Ameide, februari 2016.

Ameide, februari 2016. Inleiding Volgens de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland heeft elke aangesloten gemeente een beleidsplan. In de kerkorde wordt dit als volgt omschreven: De kerkenraad stelt telkens voor een

Nadere informatie

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Hoera, voor altijd verbonden. Het zou een reclame voor de kerk kunnen zijn. Voor altijd verbonden met God, met elkaar, van jong tot oud. U begrijpt natuurlijk

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

Gemeenteavond. Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart. 10 oktober 2012

Gemeenteavond. Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart. 10 oktober 2012 Gemeenteavond Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Dedemsvaart 10 oktober 2012 Agenda 1. Welkom (Ada Ruitenberg) 2. Opening (ds. Van Dijk) 3. Terug en vooruitblik samen op weg (Ada Ruitenberg) 4. De

Nadere informatie

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST leven binnen contrast Geboeid ben ik al zo lang in het thema contrast in mijn leven. Ook binnen religieuze stromingen komt het contrast ruim aan bod. Thema s als

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Sieds de Jong

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Sieds de Jong Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Zondag 1 (HC) Gezang 167 Gezang 161 Lezen : Zondag 1 (HC) Welkom en mededelingen, Inleiding leerdienst Gezang 167 Gezang 161 Lezen : Zondag

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 15 juli 2012 ds. R. Yetsenga Schriftlezingen: Psalm 85, Jesaja 52: 1-6, Efeziërs 1:1-14 en Marcus 6: 6B-13

Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 15 juli 2012 ds. R. Yetsenga Schriftlezingen: Psalm 85, Jesaja 52: 1-6, Efeziërs 1:1-14 en Marcus 6: 6B-13 Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 15 juli 2012 ds. R. Yetsenga Schriftlezingen: Psalm 85, Jesaja 52: 1-6, Efeziërs 1:1-14 en Marcus 6: 6B-13 Beste mensen, zusters en broeders, Eropuit gestuurd worden, dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nr. 50. oktober 2016

Nieuwsbrief. Nr. 50. oktober 2016 Goed Nieuwsbrief Nr. 0 oktober 2016 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke

Nadere informatie

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359, 381) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander. Houden

Nadere informatie

Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?!

Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?! NGK De Morgenster en GKv Noorderlicht Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?! Deze handreiking is bedoeld voor de zusters en broeders voor allerlei studiedoeleinden en

Nadere informatie

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG Jacques Philippe In de school van de Heilige Geest Arco Reeks 24 DE BOOG 3 INHOUDSOPGAvE INTRODUCTIE... 8 I DE HEILIGHEID IS HET WERK van DE GEEST... 11 1. De taak gaat onze krachten te boven... 11 2.

Nadere informatie

Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011

Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011 Christelijk Centrum Groningen 21 augustus 2011 Inleiding: De vorige keer heeft Emmanuel gesproken over extreme worship, m.a.w. God eren en verhogen met alles wat we hebben en zijn. Emmanuel noemde enkele

Nadere informatie

Vasten. De eenvoud van Gandhi en Jezus. Jonas

Vasten. De eenvoud van Gandhi en Jezus. Jonas Vasten De eenvoud van Gandhi en Jezus Jonas Vasten. De eenvoud van Gandhi en Jezus. Jonas www.writingsofjonas.net ISBN 978-14-679-8090-6 D/2012/12.808/1 Versie 1.1 Yunus publishing Coverfoto s: Sophie

Nadere informatie

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK:

Stichting Sint Paulus Instituut. Plan. De Lepelaar MT, Dronten KvK: Stichting Sint Paulus Instituut Plan De Lepelaar 8 8251 MT, Dronten KvK: 65263820 Inhoudsopgave Algemene gegevens 3 Inleiding 3 Aanleiding en belang 3 Missie 4 Doelgroepen 4 Rechtsvorm 5 Projecten 5 2

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa Zeven hulpbronnen van vertrouwen Door: Carlos Estarippa Geïnspireerd door het boek van Bertie Hendriks Dagboek van de Ziel. De zeven levensfasen (Hendriks, 2013) wil ik in onderstaand artikel beschrijven

Nadere informatie

Kunsttraject Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen

Kunsttraject Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen Kunsttraject 2018-2019 Academie voor Spiritualiteit, Nijmegen Nieuw kortdurend creatief traject 5 lesbijeenkomsten o.l.v. Drs. Loucas van den Berg Start maandag 19 november Kunst heeft te maken met de

Nadere informatie

Namens de commissie Vorming & Toerusting,

Namens de commissie Vorming & Toerusting, Aanbod van de oecumenische commissie Vorming & Toerusting Oldenzaal eerste helft seizoen 2014-2015 (sept.-dec.) In dit programmaboekje van de oecumenische commissie Vorming & Toerusting, beter bekend als

Nadere informatie

Voedsel voor de ziel

Voedsel voor de ziel Voedsel voor de ziel Activiteiten Protestantse gemeente Schoorl Groet Camp programma 2016-2017 De Protestantse Gemeente van Schoorl Groet en Camp is een open gemeenschap met een programma-aanbod voor iedereen

Nadere informatie

Gereformeerd onderwijs 2.0

Gereformeerd onderwijs 2.0 Gereformeerd onderwijs 2.0 Eindrapport werkgroep Toekomst gereformeerd onderwijs Noord-Nederland Opdrachtgever: bestuur Noorderbasis, bestuur GBS De Wierde, bestuur GBS Eben Haëzer, bestuur VGSO, bestuur

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Geworteld leven. Je weg gaan in de Geest van Jezus 14 JANUARI 2015

Geworteld leven. Je weg gaan in de Geest van Jezus 14 JANUARI 2015 Geworteld leven Je weg gaan in de Geest van Jezus 14 JANUARI 2015 Psalm 1 Gelukkig de mens Die vreugde vindt in de wet van de HEER en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nr. 46. april 2016

Nieuwsbrief. Nr. 46. april 2016 Goed Nieuwsbrief Nr. 46 april 2016 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke

Nadere informatie

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten.

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten. Leef in Vrijheid Diepte studie bij de brief aan Galaten. Rosilind Jukić www.rosilindjukic.com 2017 All Rights Reserved Updated 2015 with Bible study materials and printable verses All Scripture verses

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Geloven in onderwijs

Geloven in onderwijs Geloven in onderwijs Wij willen in onze scholen samenwerken met christenen die, net als wij, willen leven naar Gods woord en zich in hun dagelijks handelen hierdoor willen laten leiden. De kern van Gods

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nr. 49. september 2016

Nieuwsbrief. Nr. 49. september 2016 Goed Nieuwsbrief Nr. 49 september 2016 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van christelijke spiritualiteit - het informeren over geestelijke

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2023 1. Inleiding Voor u ligt het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Westervoort voor de jaren 2018-2023. In de afgelopen weken, maanden is er nagedacht, geformuleerd, opnieuw geformuleerd

Nadere informatie

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid.

In Galaten 5: waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Les 12 voor 16 september 2017 In Galaten 5: 13-15 waarschuwde Paulus de Galaten dat zij vrijheid in Christus niet zouden moeten gebruiken als losbandigheid. Dat probleem kan voortvloeien uit het idee om

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE

OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE OP PAD MET MARIA MAGDALENA naar ZELFLIEFDE ZIELSVERBINDING MANIFESTATIE Het Pad van Maria Magdalena bestaat uit twee 2-daagse Workshops in Nederland. In Spanje kun je onze verdiepende Retreats beleven.

Nadere informatie

Nr. 12 september 2012

Nr. 12 september 2012 ZÉxw a xâãáuü xy Nr. 12 september 2012 De Goed Nieuwsbrief is een uitgave van Roelof Tichelaar en heeft als doelstelling: - de verspreiding van de boodschap van een spiritueel christendom - het informeren

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: mvr. Gera den Dikken uit Wageningen Ouderling van dienst: Fenny Kollenstaart Organist: Jan Ebeltjes Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 2 januari in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba.

KRUIS - SPINSELS. Woensdag 2 januari in de Dagkapel uur: Lauden uur: Eucharistieviering. Voorganger: pastoor J. Skiba. Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zondag 30 december 09.30 uur Feest van de H.

Nadere informatie

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd.

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Vier bijeenkomsten over geloven en de Oud Katholieke Kerk. Een uitgewerkt programma aangeboden door de Werkgroep Vorming

Nadere informatie

Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek

Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek Deze handreiking is bedoeld voor de ouderlingen ter voorbereiding op het huisbezoek wanneer het gemeentethema ter sprake wordt

Nadere informatie

De Schepping. Levenslessen

De Schepping. Levenslessen De Schepping Levenslessen Gods verlangen is: Gods Wil Dat we Hem kennen met ons hele hart, je hele ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand. Heb je naaste lief als uzelf ttz jezelf en je naaste

Nadere informatie

MOEDERWORKSHOP ZONDAG 21 DECEMBER 10.30 UUR - 21.00 UUR UTRECHT

MOEDERWORKSHOP ZONDAG 21 DECEMBER 10.30 UUR - 21.00 UUR UTRECHT MOEDERWORKSHOP ZONDAG 21 DECEMBER 10.30 UUR - 21.00 UUR UTRECHT GEEF JOUW EIGEN BEVALLING EEN DIEPERE PLEK IN JE LEVEN WORKSHOP VOOR MOEDERS OM HUN BEVALLING AAN MOEDER AARDE TE GEVEN IN DE SYMBOLIEK VAN

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende:

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: - 1 - In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: 28 En wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren, dat, wat niets is, om aan hetgeen wel iets is, zijn kracht te ontnemen,

Nadere informatie

breder langer dieper hoger

breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger breder langer dieper hoger Tien bijbelstudies met portretten uit Gods wereldwijde kerk Iwan Dekker & Mathilde Schouwstra Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie

Nadere informatie

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente

Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Zondag 10 september 2017 Leven in de gemeente Lezingen: Romeinen 12 : 9 21 Mattheüs 18 : 15 22 Wellicht heeft u gedacht dat de lezingen van vanmorgen op een of andere manier van toepassing zijn op de ambtsdragers

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Zingen Kinderen, nu is de tijd gekomen De kinderen verlaten de kerkzaal.

Zingen Kinderen, nu is de tijd gekomen De kinderen verlaten de kerkzaal. Liturgie II Orde van dienst Van zondag 11 oktober 2015 Laan van Meerdervoort 955 2564 AJ s-gravenhage 070 325 07 79 remgem@hetnet.nl www.uytenbogaert.nl kerkdienst zondag 10.30 uur Voorganger: ds. Reinhold

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging Algemene informatie >> Levens- en geloofsvragen Het gaat steeds om dezelfde kernvragen: wat maakt het leven de moeite waard? Wat maakt het leven zinvol?

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Van hart tot hart. Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017

Van hart tot hart. Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017 Van hart tot hart Lezing van Jeanette de Korte Pastorale ontmoetingen in de praktijk Zoetermeer 30 september 2017 Wat maakt een gesprek pastoraal? 1 Verlangen: Mensen bij Jezus brengen inclusief mijzelf

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging Algemene informatie >> wie ben ik? waarom gebeurt dit? wat maakt mijn leven zinvol? Wie dit soort vragen heeft of met zijn ziel onder de arm loopt,

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 EEN MAN NAAR GOD'S HART. Handelingen 13:22 INTRODUCTIE. 1. In zijn toespraak in Antiochië, gaat Paulus kort in op de geschiedenis van Israël, hij citeert een

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WERKHOFGEMEENSCHAP 2016-2020

BELEIDSPLAN WERKHOFGEMEENSCHAP 2016-2020 BELEIDSPLAN 16-20 Pagina 1 BELEIDSPLAN WERKHOFGEMEENSCHAP 2016-2020 ONZE MISSIE Een open plek voor religieuze bezieling in verbinding met de ander Onze vereniging, ontstaan in de jaren dat de monialen

Nadere informatie