Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016"

Transcriptie

1 Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016 Agnes Schrier werkt als psychiater bij i-psy Utrecht, waar zij met veel plezier in een team van collega's afkomstig uit alle windstreken, patiënten behandelt met stemmings-, angst-, trauma-gerelateerde- en somatoforme stoornissen. Vaak is er co-morbiditeit met lichamelijke klachten. De afdeling richt zich op innovatie en onderzoek, met als doel een TOPGGz keurmerk te verwerven. Zij is lid van de specialismegroep Somatische Symptoomstoornissen en neemt van daaruit deel aan de Projectgroep Analgetica. Anand Ramlal is lid van het kennisdomein Somatiek. Annelies Mateman werkt als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij wijkteam Segbroek (Parnassia) in Den Haag. Arjan van den Berg is meer dan vijftien jaar geleden na een periode met ernstige stemmingswisselingen opgenomen geweest. Zijn herstel bleek een heel dynamisch proces van vallen en opstaan, teveel of te weinig willen en vooral veel fouten maken. Van deze uitgebreide herstelervaringen heeft hij later zijn werk gemaakt. Als ervaringswerker heeft hij zowel ambulant als klinisch mensen begeleid in hun eigen herstelproces. Inmiddels probeert hij als programmaleider Herstelondersteunende Zorg de zorg bij Parnassia Groep meer herstelondersteunend te maken door onder andere deze nieuwe manier van kijken bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Arjan is lid van het Kennisdomein Acuut. Edsel Kwidama is lid van de Raad van Bestuur van Parnassia Groep.

2 Ellen Willemsen is psychiater bij het programma Persoonlijkheidsproblematiek van PsyQ Haaglanden, en specialismeleider Persoonlijkheidsproblematiek van Parnassia Groep. Zij is als tutor en expert betrokken bij de A-opleiding tot psychiater. Daarnaast doet zij onderzoek naar epidemiologie van persoonlijkheidsstoornissen in de tweedelijns ggz en zorggebruik van patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Ethy Dorrepaal is psychiater/psychotherapeut/gz-psycholoog en specialismeleider Psychotrauma en Dissociatie bij Parnassia Groep en PsyQ in Den Haag. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van Complexe PTSS met hoge co-morbiditeit met (borderline) persoonlijkheidsstoornissen, waarop zij in 2013 is gepromoveerd. Gertruud Borst is werkzaam als psychotherapeut/seksuoloog/systeemtherapeut bij PsyQ binnen de zorgprogramma's Seksuologie en Psychotrauma. Verder is zij lid van de specialismegroep Seksuologie en lid van de sectie Systeem, behandeling en consultatie. Gijs Nooitgedagt volgde een studie werktuigbouwkunde, toen hij in 2002 al blowend zijn eerste psychose kreeg, die uiteindelijk bijna een jaar zou duren. Dit was een zware beproeving, waarbij hij onder andere veel angsten, verdriet en boosheid doormaakte. Tot nu toe heeft hij vier psychoses gehad, waarbij de laatste twee dankzij een zelfbindingsverklaring slechts enkele weken duurden. Momenteel werkt hij al zeven jaar als ervaringsdeskundige bij Dijk en Duin en staat hiermee -veelal met plezier- patiënten bij in hun periode van ziekte en herstelproces. Henk Kruithof is klinisch geriater sinds 1996 en vanaf 1999 ook opleider voor de klinische geriatrie in de ggz, waarvan de eerste zestien jaar in de GGZ Oost Brabant. Sinds 2012 werkt hij bij Parnassia op de Mangostraat (Den Haag), op het klinisch centrum, en is hij leider van het Geriatrie Team Parnassia (ambulant en klinisch) en opleider voor de aios geriatrie in Den Haag en Rotterdam. Samen met de collega-klinisch geriater en de ouderenpsychiaters vormen zij twee lokale opleidingsgroepen. Landelijk is hij actief in de wetenschappelijke vereniging van de klinisch geriaters (NVKG) als bestuurslid (portefeuille GGZ) en in de Commissie Strategie en Innovatie, in het Concilium en in diverse werkgroepen van de NVKG. Daarnaast is hij actief in de Landelijke Lobbygroep GGZ-Ouderen.

3 Jan van der Plas is sinds 2004 werkzaam als arts bij s Heerenloo en werkt sinds 2009 als AVG (Arts Verstandelijk Gehandicapten) binnen de forensische en reguliere GGZ. Naast de specifieke gezondheidsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking (VB) heeft hij zich bekwaamd in diagnostiek en behandeling van psychiatrische stoornissen bij mensen met een VB. Zijn specifieke interesse gaat uit naar mensen met een VB die buiten het zorgcircuit van de gehandicaptenzorg vallen, in het bijzonder de patiënt binnen het forensisch kader. Joëlle Ratsma is kinder- en jeugdpsychiater, opgeleid bij de Bascule en daarvoor werkzaam als arts in de verslavingszorg. Zij promoveerde in 2001 met een onderzoek naar biologische risicofactoren voor alcoholisme bij kinderen van alcoholisten. Ze werkt sinds enige jaren als kinder- en jeugdpsychiater en manager bij Lucertis. Zij is sinds vorig jaar kennisdomeinleider Kind en Jeugd. Jolanda Hermes is sinds 2005 werkzaam bij Parnassia Ouderen. Na zes jaar werkzaam te zijn geweest op de dagbehandeling, maakte zij in 2011 de overstap naar ambulant centrum zuid (tegenwoordig stedelijk specialistisch geriatrie team). In 2010 heeft zij de opleiding tot Clinical Research Coördinator afgerond en werkt zij samen met Rob Kok en Julia van de Berg bij wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Sinds augustus 2015 is zij lid van het kernteam van de specialismegroep Neurocognitieve stoornissen. Kees Korrelboom is psychotherapeut, klinisch psycholoog, senior onderzoeker en boegbeeld van de afdeling Angststoornissen PsyQ Den Haag-Centrum. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan het Departement Medische en klinische Psychologie van Tilburg University. Liesbeth Bergman volgde na haar artsexamen de huisartsenopleiding. De oncologie trok haar echter het meest, zodat zij is teruggegaan naar de kliniek om via de radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) terecht te komen. Daar heeft zij in 1992 haar promotieonderzoek naar borstkanker afgerond. Als epidemioloog heeft zij in het AVL een aantal postdoc trajecten gecoördineerd. Van 1999 tot 2008 was zij hoofd medische zorg van het Integraal kankercentrum West. Vanaf 2008 is zij binnen Parnassia Groep voor de somatische zorg aangesteld als manager van het Consultatief Multidisciplinair Centrum in Den Haag en sinds 2013 tevens als manager zorg van het Medisch Centrum in Dijk en Duin. Vanaf 2015 is zij kennisdomeinleider Somatiek.

4 Linda Veltman is diëtiste en werkzaam bij PsyQ Eetstoornissen in Den Haag. Sinds 1990 is zij werkzaam bij de (voorgangers van) Parnassia Groep en sinds 2000 bij PsyQ zorgprogramma Eetstoornissen als diëtist. Bij Eetstoornissen is zij betrokken bij de behandeling van alle voorkomende eetstoornissen, zowel individueel als in groepsverband. Marc Ficken heeft in 1991 in Leiden zijn geneeskundestudie afgerond en heeft zich daarna aan de Vrije Universiteit Amsterdam gespecialiseerd tot specialist ouderengeneeskunde en vervolgens tot kaderarts psychogeriatrie. Na jaren werkzaam te zijn geweest in verpleeghuizen als specialist ouderengeneeskunde en manager, is hij sinds 2008 werkzaam bij de ambulante ggz. Hij is momenteel werkzaam binnen het Geriatrie Team Parnassia en houdt zich met name bezig met screening bij cognitieve stoornissen. Marc Godschalk is systeemtherapeut en werkzaam bij PsyQ Eetstoornissen Rotterdam. In 2016 is hij precies twintig jaar werkzaam in de ggz, waarvan de laatste 14 jaar voornamelijk in de rol van systeemtherapeut. Hij geeft individuele en groepstherapie, waaronder schematherapie binnen het zorgprogramma Eetstoornissen van PsyQ. Daarnaast werkt hij als docent bij de Rinogroep. Hij is lid van de specialismegroep Voedings- en eetstoornissen. Marcus Huibers is Professor of Clinical Psychology and Experimental Psychotherapy at the Vrije Universiteit Amsterdam, with a cross-appointment as Adjunct Professor at the University of Pennsylvania (Philadelphia, United States). His research focuses mainly on treatment strategies for depression and the underlying mechanisms of change. He has authored more than 130 publications, and has supervised 12 PhD students. In 2006, he was the first European to become a Beck Institute Scholar, an American award for future leaders in the field of cognitive therapy. He also works as a licensed psychotherapist at GGZ ingeest in Amsterdam.

5 Marije van Werkhoven behaalde in 2004 haar diploma MBO verpleegkunde bij Delta Psychiatrisch Centrum waarna zij klinisch ging werken bij Bouman GGZ, dubbele diagnose. In 2007 rondde zij met haar bachelor in nursing af aan de Hogeschool Rotterdam; een jaar later startte ze met de opleiding Master Advanced Nursing Practice in Rotterdam. Ze zette haar opleiding voort bij Delta Psychiatrisch centrum in Poortugaal. Op de afdeling Welhoek is zij gaan werken als behandelaar voor patiënten met een chronisch psychotische stoornis en patiënten met een licht verstandelijke beperking. In 2013 stapte ze over naar Bavo Europoort, naar een ambulante behandelsetting waar volgens de FACT-werkwijze gewerkt wordt. In dat zelfde jaar heeft zij bij Bouman GGZ in het kader van haar opleiding onderzoek gedaan naar het terugdringen van dwang en drang, na dit onderzoek heeft zij haar opleiding behaald en is zij gaan werken als Verpleegkundig Specialist GGZ binnen het FACT team van Bavo Europoort. Martie de Jong is klinisch psycholoog en specialismeleider Voedings- en eetstoornissen. Ze werkt bij PsyQ Eetstoornissen Den Haag. In 2007 heeft zij haar opleiding tot klinisch psycholoog afgerond en zij is nu tien jaar werkzaam binnen het specialisme eetstoornissen. Ze haalt veel plezier uit de combinatie van het uitvoeren van complexe diagnostiek en psychotherapeutische behandelingen, het implementeren van nieuwe veelbelovende interventies en het doen van wetenschappelijk onderzoek (momenteel bezig met haar promotietraject). Door de jaren heen heeft zij gemerkt dat de combinatie van haar werkzaamheden een belangrijke meerwaarde heeft voor de kwaliteit van, en plezier in haar werk. De kracht van het geheel is als het ware voor haar meer dan de som der delen. Michael van den Boogaard studeerde geneeskunde in Rotterdam ( ) en specialiseerde zich tot psychiater in Den Bosch en Rotterdam ( ). Na zijn registratie als systeem theoretisch psychotherapeut in 1993 richtte hij zich in psychotherapeutische zin vooral op de Interpersoonlijke Psychotherapie en sinds 2005 is hij ook IPT supervisor. In 2012 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar het effect van The Negotiated Approach op patiëntbehandeling compatibiliteit en uitkomst. Hij is verbonden aan de topklinische afdeling van het programma Stemmingsstoornissen in Den Haag. Muriel Blasius is sinds anderhalf jaar praktiserend huisarts, na een opleiding aan de Universiteit Leiden. Gedurende de opleiding deed zij onder andere ervaring op bij de spoedeisende hulp Bronovo, verpleeghuis Saffier de Residentiegroep en op de Medische psychiatrische Unit van MCH Westeinde. Sinds haar afstuderen werkt ze als waarnemend huisarts bij verschillende huisartspraktijken in onder andere Delft, Den Haag en Schiedam. Vanwege haar interesse in de psychiatrie is zij sinds mei 2015 werkzaam als huisarts bij Parnassia Groep.

6 Nanda Reedeker startte in 2006 met haar opleiding tot psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum met prof. dr. F.G. Zitman als opleider. Tijdens de opleiding tot psychiater onderbrak zij voor twee jaar haar opleiding om fulltime promotieonderzoek te doen naar neuropsychiatrische symptomen bij de Ziekte van Huntington. In 2013 werd zij geregistreerd als psychiater, waarna zij ging werken bij Bavo Europoort binnen een FACT Team en de polikliniek/ dagbehandeling Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Hier is zij nog steeds werkzaam. Nienke Kool is verpleegkundige en senior onderzoeker. Vanaf 1997 is zij werkzaam bij Palier, bij het Centrum Intensieve Behandeling en sinds 2015 ook bij het Centrum Dubbele Problematiek. Zij is lid van de specialismegroep Persoonlijkheidsstoornissen. Tevens is zij lid van de kenniskring van het lectoraat GGZ-Verpleegkunde van de Hogeschool Inholland. Het onderwerp zelfbeschadigend gedrag staat centraal in haar werkzaamheden. Zij deed hier promotieonderzoek naar, ontwikkelde verschillende behandelmodules voor zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag en geeft trainingen. Peter Deman is sinds 2005 werkzaam als arts en manager Zorg bij team Verstandelijke Beperking & Psyche van Parnassia. Hij is de LVB-expert van de specialismegroep Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen. Hij is nauw betrokken bij diverse innovaties, zoals de ontwikkeling van een screeningsinstrument om VB beter te onderkennen en scholingsaanbod. Remco de Winter is psychiater, manager acute klinische zorg en kennisdomeinleider acute psychiatrie voor Parnassia Groep. Verder is hij senior onderzoeker bij de VU en heeft hij een aantal neventaken op het gebied van suïcidepreventie, acute psychiatrie en als redacteur. Rob van Dam is SPV en systeemtherapeut. Hij werkt al sinds 1998 bij Parnassia Groep en diens voorgangers. Hij heeft affiniteit met beleid en ontwikkeling op het gebied van de ouderenpsychiatrie. Samrad Ghane is GZ-psycholoog, medisch antropoloog en kennisdomeinleider Intercultureel bij Parnassia Groep. Als wetenschappelijk onderzoeker en behandelaar heeft hij ruime ervaring met (bovennatuurlijke) ziekte-verklaringen van patiënten in de ggz, waaronder een promotieonderzoek op dit thema in 2011.

7 Saskia van Es is klinisch psycholoog en supervisor VGCt. In 1999 is zij gepromoveerd bij de VU op een interventieonderzoek om de therapietrouw bij pubers met astma te verhogen. Daarna was zij werkzaam bij de polikliniek Psychiatrie LUMC, de Gezonde Zaak, het Sinaï Centrum en het OLVG. Sinds 2007 werkt ze bij PsyQ Amsterdam en sinds 2008 is ze specialismeleider Somatiek & Psyche bij PsyQ. Sinds 2015 is zij specialismeleider Somatische symptoomstoornissen bij Parnassia Groep. Tamara van der Putten is verpleegkundig specialist ggz bij de forensische polikliniek van Palier Den Haag. Vorig jaar werkte zij bij verschillende woonafdelingen van Parnassia, waar zij antipsychotica screenings deed. Opvallend was dat patiënten vaak voor het eerst over hun seksueel disfunctioneren in gesprek gingen. Zulfye Cam heeft in haar functie als behandelaar en systeemtherapeut bij i-psy Utrecht (sinds 2006) veel ervaring opgedaan in het behandelen van gezinnen van verschillende culturen met psychiatrische en psychosociale problematiek. Daarnaast is zij actief in onderzoek en innovatie. Zowel vanuit haar persoonlijke culturele achtergrond, als haar werkervaring levert zij een bijdrage op het gebied van cultureel-sensitieve behandeling bij haar patiënten. In teamverband fungeert zij vaak als tolk van niet alleen de taal, maar vooral ook de culturele uiting en betekenis van de klachten van patiënten. Zij kijkt ernaar uit om deze kwaliteit verder uit te dragen.

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016 Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016 Agnes Schrier werkt als psychiater bij i-psy Utrecht, waar zij met veel plezier in een team van collega's afkomstig uit alle windstreken,

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios

Verdiepingsstage Dubbele diagnose. Loodds. informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds informatie voor aios Verdiepingsstage Dubbele diagnose Loodds Gaat je interesse uit naar psychiatrie in combinatie met een verslaving? Dan biedt Delta een verdiepingsstage

Nadere informatie

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie. Delta Zorgboulevard. informatie voor aios

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie. Delta Zorgboulevard. informatie voor aios Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie Delta Zorgboulevard informatie voor aios Verdiepingsstage Ziekenhuispsychiatrie Delta Zorgboulevard De verdiepingsstage Ziekenhuispsychiatrie is een stage met een gevarieerd

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam Zuid informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheidsproblematiek en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam

Nadere informatie

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep Afscheid van Edsel Kwidama Sandra Kooij Edsel is wel zwart, maar niet zwart-wit Zoals onze gepolariseerde maatschappij op dit moment Edsel is van: Verbinden

Nadere informatie

Nooit te oud om te leren!

Nooit te oud om te leren! Rob Giel Onderzoekcentrum Nooit te oud om te leren! Over psychotherapie bij ouderen met én zonder cognitieve stoornissen Nascholingsdag 19 mei 2015, 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Nooit te oud om

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM

OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM Versie 3.0 Auteurs: Jeroen Lijmer, psychiater en plaatsvervangend opleider Tjeerd van Benthem, psychiater en opleider

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

Verdiepingsstage Vroege Psychosen. Dorpsblik. informatie voor aios

Verdiepingsstage Vroege Psychosen. Dorpsblik. informatie voor aios Verdiepingsstage Vroege Psychosen Dorpsblik informatie voor aios Verdiepingsstage Vroege Psychosen Dorpsblik Hoe eerder mensen met een vroege psychose worden behandeld, hoe groter de kans op functioneel

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/39413 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Reedeker, Nanda Title: Neuropsychiatric phenomena in Huntington s disease Issue

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r s

O v e r d e a u t e u r s Over de auteurs Arnold van Emmerik, psycholoog, is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden, Faculteit Sociale Wetenschappen, sectie Klinische en Gezondheidspsychologie. Daarnaast is

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009.

TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009. TRANSMURAAL PROTOCOL PSYCHIATRIE Herziene versie mei/juni 2009. Werkafspraken De afdeling psychiatrie, gevestigd in het Academisch Psychiatrisch Centrum van het AMC, kent 4 zorglijnen: 1. Acute zorg 2.

Nadere informatie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder De Bascule kijkt verder. Niet voor niets. Ingewikkelde psychiatrische problemen laten

Nadere informatie

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring Behandeling van verslaving en comorbiditeit de Noord Nederlandse ervaring Gent 14 nov2014 Primaire problematiek naar voorkomen in bevolking en % in behandeling 1 Setting van hulp in VZ VNN 34 ambulante

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r s

O v e r d e a u t e u r s Over de auteurs Bart Verkuil, psycholoog, is als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden, faculteit Sociale Wetenschappen, sectie Klinische, Gezondheids- en Neuropsychologie. Zijn promotieonderzoek

Nadere informatie

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor?

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor? Factsheet is de fusieorganisatie van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent en FPC Antwerpen maken deel uit van. = + + Wat biedt?

Nadere informatie

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er is geen overgangsregeling. HOOP 2.0 is dus zowel van

Nadere informatie

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 Ben jij een gedreven senior- of gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige, werk je al geruime

Nadere informatie

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek:

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: Extra Valeriussymposium 3 november 2010 t.g.v. jubileum 100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: samenhang tussen patiëntenzorg en onderzoek Inleiding Van oudsher bestaat in de Valeriuskliniek

Nadere informatie

Forensisch Psychiatrische Afdeling

Forensisch Psychiatrische Afdeling Forensisch Psychiatrische Afdeling Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met justitie. 2 Forensisch Psychiatrische Afdeling De Forensisch

Nadere informatie

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Waar zou je in zo n geval adviseren? Experts die zeer gespecialiseerde diagnostiek inzetten Experts

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

Aangenaam kennis te maken!

Aangenaam kennis te maken! Aangenaam kennis te maken! Welkom bij Yulius Bijna één op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Sommige mensen leren hier zelf mee om te gaan, anderen hebben

Nadere informatie

Profielbeschrijving TRTC Den Haag

Profielbeschrijving TRTC Den Haag Profielbeschrijving TRTC Den Haag Het Topreferent Traumacentrum (TRTC) Den Haag is gevestigd in Den Haag op het terrein van de Parnassia Groep aan de Monsterseweg en is in 2010 ontstaan vanuit het Centrum

Nadere informatie

Opleiding Psychologie Masterroute KP

Opleiding Psychologie Masterroute KP Opleiding Psychologie Masterroute KP Master Your Talent 19 november 2012 Ineke Wessel Contact Twee coördinatoren Wiljo van Hout Ineke Wessel Eén e-mailadres: Mastercoordinator-K@rug.nl Wetenschappelijke

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

Namen lijst GGZ consultatiegevers

Namen lijst GGZ consultatiegevers Namen lijst GGZ consultatiegevers 4 maart 2019 Voor Mediant klik hier Voor Carintreggeland klik hier Voor Tactus klik hier Voor psychiaters MST klik hier (onder voorwaarden/vaste afspraak) Voor vrijgevestigde

Nadere informatie

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Onze wereld zonder richtlijnen Voorbeelden? Richtlijnen Een richtlijn is een

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Namen lijst GGZ consultatiegevers

Namen lijst GGZ consultatiegevers Namen lijst GGZ consultatiegevers 26 april 2018 Voor Mediant klik hier Voor Carintreggeland klik hier Voor Tactus klik hier Voor vrijgevestigde consultatiegevers klik hier Mediant Mobiel Consultatieteam

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Zeist Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Zeist is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2017

Factsheet Fivoor 2017 Factsheet Fivoor 2017 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis

Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Zorgprogramma voor mensen met gerontopsychiatrische problematiek in het verpleeghuis Anne van den Brink Specialist Ouderengeneeskunde Onderzoeker Pakkende ondertitel Inhoud presentatie Inleiding Aanleiding

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie bij borderline persoonlijkheidsstoornis: schematherapie en dialectische gedragstherapie Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Cognitieve gedragstherapie:

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Almelo Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Almelo is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij

Nadere informatie

Over de auteurs. Meer informatie: www.sterk-swaen.nl

Over de auteurs. Meer informatie: www.sterk-swaen.nl Over de auteurs Fred Sterk, psycholoog-psychotherapeut, is werkzaam in eigen praktijk voor prychotherapie en coaching te Den Haag. Sinds 1997 publiceert hij psychologische zelfhulpboeken en geeft hij in

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2016

Factsheet Fivoor 2016 Factsheet Fivoor 2016 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN rivierduinen.nl ONDERZOEK BIJ GGZ RIVIERDUINEN Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van diagnostiek en behandeling. Jaarlijks stelt GGZ Rivierduinen

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Parnassia Bavo Groep, regio Haaglanden, heeft in januari 2010

Parnassia Bavo Groep, regio Haaglanden, heeft in januari 2010 De Parnassia Bavo Groep is breed actief op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg: van complexe psychiatrie in klinische en ambulante vormen tot de meer enkelvoudige psychosociale zorg. Parnassia

Nadere informatie

Tarieven bij Verordening jeugdhulp gemeente Tilburg 2019

Tarieven bij Verordening jeugdhulp gemeente Tilburg 2019 Tarieven bij Verordening jeugdhulp gemeente Tilburg 2019 Bijlage 1 - Producten en tarieven laagspecialistische jeugdhulp - Segment 2 PGB formeel 2019 Licht Middel Zwaar Doorlopend Chronisch Arrangement

Nadere informatie

KAIRO. Doel van KAIRO

KAIRO. Doel van KAIRO kairo arnhem een onderwijs-behandelprogramma voor jongeren met een autisme-spectrumstoornis (ASS) informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2017

Factsheet Fivoor 2017 Factsheet Fivoor 2017 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Aart Schene Hoogleraar Psychiatrie Radboud umc, Nijmegen Artikelen Neurowetenschappen - 1973-2012 - 2010 2000 1990 Translational Research Basic Animal Research

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding Samenvatting HOOP 2.0: Tweede Herziening Opleiding en Onderwijs Psychiatrie Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er

Nadere informatie

Aardbevingen en psychische klachten

Aardbevingen en psychische klachten Aardbevingen en psychische klachten (Karin Folkers, Klinisch Psycholoog) Jantien Mast, Verpleegkundig Specialist Peter Pijper en Coosje Klootwijk, verpleegkundigen Bouke Koopmans, psychiater Loppersum,

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Over de auteurs. Meer informatie:

Over de auteurs. Meer informatie: Over de auteurs Fred Sterk, psycholoog-psychotherapeut, is werkzaam bij CAP Den Haag, centrum voor arbeid en psyche. Sinds 1997 publiceert hij psychologische zelfhulpboeken bij Kosmos Z&K Uitgevers (Lifetime)

Nadere informatie

Over de toekomst van de psychiatrische diagnostiek

Over de toekomst van de psychiatrische diagnostiek Over de toekomst van de psychiatrische diagnostiek Wetenschappelijk symposium ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Michiel W. Hengeveld als afdelingshoofd psychiatrie bij het Erasmus MC Rotterdam

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Wat is Altrecht? centrum seksuologie

Wat is Altrecht? centrum seksuologie centrum seksuologie Centrum Seksuologie Seksualiteit is een belangrijk thema in het leven van ieder mens. 2 Inhoud Algemene informatie 4 Problemen 4 Aanmelding 4 Behandeling 5 Behandelteam 7 Ontwikkeling

Nadere informatie

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht Psychisch letsel medisch en juridisch belicht Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN 5 Media Plaza Utrecht Deze bijzondere locatie is gelegen in de

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Directieve Therapie 13 September 2012 t Zand te Maarssen 1/6 SYMPOSIUM Directieve

Nadere informatie

Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016

Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016 Welkom Casemanagement Dementie 12 april 2016 Inhoud Iets over de GGZ Via afdeling Ouderenzorg Naar taken van de SPV Het GGZ traject dementie Met aandeel van de SPV (PIT?) Naar gedwongen afronding (IBS/RM)

Nadere informatie

Psychogerontoloog Huub Buijssen over verwaarlozing thuiswonende ouderen: 'We betalen de prijs voor het recht op zelfbeschikking'

Psychogerontoloog Huub Buijssen over verwaarlozing thuiswonende ouderen: 'We betalen de prijs voor het recht op zelfbeschikking' DEMENTIE 31JAN2001 Psychogerontoloog Huub Buijssen over verwaarlozing thuiswonende ouderen: 'We betalen de prijs voor het recht op zelfbeschikking' Steeds meer ouderen blijken zichzelf en hun woning te

Nadere informatie

De volgende test werd ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De volgende test werd ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Zelftest De volgende test werd ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Met een glas wordt steeds een standaard hoeveelheid alcohol bedoeld: een bierglas voor een biertje, een wijnglas voor een

Nadere informatie

Namen lijst GGZ consultatiegevers

Namen lijst GGZ consultatiegevers Namen lijst GGZ consultatiegevers 19 februari 2019 Voor Mediant klik hier Voor Carintreggeland klik hier Voor Tactus klik hier Voor psychiaters MST klik hier (onder voorwaarden/vaste afspraak) Voor vrijgevestigde

Nadere informatie

Raad van Toezicht. Raad van Bestuur

Raad van Toezicht. Raad van Bestuur Raad van Toezicht Raad van Bestuur Secretaris Raad van Bestuur Medezeggenschapsorganen RvB Collectieve Cliëntenraad Ondernemingsraad Projectbureau Concern Controller Stafbureau Bureau Communicatie Eerste

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2dy 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Een stap verder in forensische en intensieve zorg

Een stap verder in forensische en intensieve zorg Een stap verder in forensische en intensieve zorg Palier bundelt intensieve en forensische zorg. Het is zorg die net een stapje verder gaat. Dat vraagt om een intensieve aanpak. Want onze doelgroep kampt

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r

O v e r d e a u t e u r Over de auteur Jaap Spaans (1954) is klinisch psycholoog/psychotherapeut en supervisor. Hij studeerde klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna specialiseerde hij zich in de psychotherapie

Nadere informatie

Forensische Herstelsetting

Forensische Herstelsetting Forensische Herstelsetting Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn of dreigen te komen met politie en justitie. 2 Forensische Herstelsetting De Forensische Herstelsetting

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net// holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Verbiest, Marjolein Elisabeth Anna Title: The implementation of smoking cessation care

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Flevoland Gedrag vertelt veel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Flevoland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. We zetten

Nadere informatie

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking out of the inside the box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking Inside the Box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Mensen met een ernstig psychiatrische

Nadere informatie

23 juni 2015. Voor professionals in de ggz. Lustrumcongres ggz

23 juni 2015. Voor professionals in de ggz. Lustrumcongres ggz 10 23 juni 2015 Voor professionals in de ggz Lustrumcongres ggz PsyQ is 10 jaar geleden gestart met specialistische behandelprogramma s. Daarmee waren we vernieuwend en - naast specialistisch - ook optimistisch

Nadere informatie

Klinische keuzestages psychiatrie master jaar 1&2, master jaar 3

Klinische keuzestages psychiatrie master jaar 1&2, master jaar 3 Klinische keuzestages psychiatrie master jaar 1&2, master jaar 3 Altrecht, locatie Utrecht, Volwassenen-, Kinder-en jeugd, Ouderenpsychiatrie, Crisisdienst Altrecht Geestelijke Gezondheidszorg is een instelling

Nadere informatie

Congres ziekenhuispsychiatrie

Congres ziekenhuispsychiatrie Congres ziekenhuispsychiatrie Het belang van integrale zorg psychiatrie & somatiek belicht vanuit de visie van de zorgverzekeraar 7 november 2013 Anouk Mateijsen Regio manager, Achmea Divisie Zorg & Gezondheid

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening

Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening Somatische zorg voor mensen met een psychotische aandoening zorggebruik, resultaten 1 dr. Wilma Swildens a, dr. Fabian Termorshuizen b,c, drs. Alex de Ridder M.D. a, dr. Hugo Smeets, M.D. b,d,, prof dr.

Nadere informatie

Vroegdetectie in de GGZ

Vroegdetectie in de GGZ Vroegdetectie in de GGZ Workshopronde 1 Workshop 1 Preventieve Zorg Coördinatie voor gezinnen van ouders met psychiatrische problemen Henny Wansink, stafmedewerker specialismevorming, Parnassia Academie;

Nadere informatie

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten.

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten. Hulpverleners in de GGz lopen een relatief hoog risico om tijdens hun werk met agressie geconfronteerd te worden. Agressie is bepaald geen eenvormig fenomeen. Afhankelijk van de persoonlijke en psychopathologische

Nadere informatie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Henk Mathijssen 17 maart 2017 Voorstellen Diagnose bipolair 2 in 2014 Actief als vrijwilliger bij de VMDB Meegewerkt aan de zorgstandaard bipolaire stoornissen

Nadere informatie

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016

Zorg en kennis. in beeld. Duurzame transformatie in de zorg voor kind en gezin. Jaarbeeld 2016 Duurzame transformatie in de voor kind en gezin Zorg en Jaarbeeld in beeld Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie komt in beeld als er een vermoeden bestaat van complexe psychiatrische problematiek bij kinderen

Nadere informatie

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg Rob Giel Onderzoekcentrum Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg NNNSA symposium 16 maart 2018 Groninger Museum Info Stemmings- en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Forensische Psychiatrie

Forensische Psychiatrie Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die (dreigend) grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen. 2 Forensische Psychiatrie De afdeling Forensische Psychiatrie is er voor mensen die (dreigend)

Nadere informatie

universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht

universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht 2016 X universitair centrum psychiatrie jaaroverzicht 2016 Voorwoord Het Universitair Centrum Psychiatrie is een academisch centrum voor topreferente psychiatrische

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe?

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Naast gelijk regievoerder! Riet van Dommelen Opleidingsmanager, hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice, verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

de kinder- en jeugdpsychiatrie in de jeugdzorg

de kinder- en jeugdpsychiatrie in de jeugdzorg de kinder- en in de jeugdzorg theo doreleijers vumc-de bascule amsterdam kinder- en jeugd psychiatrische stoornissen het veld van de kinder- en het vak kinder- en jeugdpsychiater kinder- en en jeugdzorg

Nadere informatie

Codelijst Regio Gooi & Vechtstreek. Herzien d.d. 04-01-2016. 01 Compensatie huishoudelijke taken

Codelijst Regio Gooi & Vechtstreek. Herzien d.d. 04-01-2016. 01 Compensatie huishoudelijke taken Codelijst Regio Gooi & Vechtstreek Herzien d.d. 04-01-2016 Contract Contractomschrijving Perceel- Perceelomschrijving Categorie- Categorie- Product- - nummer code ZI omschrijving ZI code ZI nummer 01 Compensatie

Nadere informatie