Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016"

Transcriptie

1 Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Castricum 13 oktober 2016 Agnes Schrier werkt als psychiater bij i-psy Utrecht, waar zij met veel plezier in een team van collega's afkomstig uit alle windstreken, patiënten behandelt met stemmings-, angst-, trauma-gerelateerde- en somatoforme stoornissen. Vaak is er co-morbiditeit met lichamelijke klachten. De afdeling richt zich op innovatie en onderzoek, met als doel een TOPGGz keurmerk te verwerven. Zij is lid van de specialismegroep Somatische Symptoomstoornissen en neemt van daaruit deel aan de Projectgroep Analgetica. Anand Ramlal is lid van het kennisdomein Somatiek. Arjan van den Berg is meer dan vijftien jaar geleden na een periode met ernstige stemmingswisselingen opgenomen geweest. Zijn herstel bleek een heel dynamisch proces van vallen en opstaan, teveel of te weinig willen en vooral veel fouten maken. Van deze uitgebreide herstelervaringen heeft hij later zijn werk gemaakt. Als ervaringswerker heeft hij zowel ambulant als klinisch mensen begeleid in hun eigen herstelproces. Inmiddels probeert hij als programmaleider Herstelondersteunende Zorg de zorg bij Parnassia Groep meer herstelondersteunend te maken door onder andere deze nieuwe manier van kijken bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Arjan is lid van het Kennisdomein Acuut. Bas van der Hoorn is sinds 1999 werkzaam binnen verschillende onderdelen van Parnassia Groep. Hij begon zijn werkende loopbaan als arts bij de verslavingszorg en werd uiteindelijk psychiater, met diverse leidinggevende taken bij Palier. Nu werkt hij als psychiater en directeur bij de TBS-kliniek van Fivoor en is hij sinds 2015 aangesteld als kennisdomeinleider Forensisch. Betty Kooijman is lid van de Raad van Bestuur van Parnassia Groep.

2 Gertruud Borst is werkzaam als psychotherapeut/seksuoloog/systeemtherapeut bij PsyQ binnen de zorgprogramma's Seksuologie en Psychotrauma. Verder is zij lid van de specialismegroep Seksuologie en lid van de sectie Systeem, behandeling en consultatie. Gijs Nooitgedagt volgde een studie werktuigbouwkunde, toen hij in 2002 al blowend zijn eerste psychose kreeg, die uiteindelijk bijna een jaar zou duren. Dit was een zware beproeving, waarbij hij onder andere veel angsten, verdriet en boosheid doormaakte. Tot nu toe heeft hij vier psychoses gehad, waarbij de laatste twee dankzij een zelfbindingsverklaring slechts enkele weken duurden. Momenteel werkt hij al zeven jaar als ervaringsdeskundige bij Dijk en Duin en staat hiermee -veelal met plezier- patiënten bij in hun periode van ziekte en herstelproces. Hein Sigling, psychiater, heeft promotieonderzoek gedaan bij het Rudolf Magnus Instituut van de Universiteit Utrecht en werkte als kinderpsychiater in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In 2000 kwam hij terug in de verslavingszorg waar hij respectievelijk bij de Jellinek en bij Brijder werkte. Sinds 2015 is hij specialismeleider Verslaving bij Parnassia Groep. Henny Wansink werkt sinds 1986 bij Parnassia Groep als onderzoeker bij de Preventieafdeling in Den Haag. Zij is sinds 1996 betrokken bij het KOPP-project, onder andere bij de methodiekontwikkeling van Bureau Basiszorg, een preventief zorgcöordinatieprogramma voor KOPP-gezinnen. Dit najaar promoveert zij op een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van dit programma. Zij werkt nu als ondersteuner voor het Kennisdomein Kind en Jeugd en het Forensisch Kennisdomein. Horusta Freije heeft zich, als klinisch psycholoog, intensief bezig gehouden met zorgvernieuwing en de implementatie daarvan binnen de SGGZ, vooral op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen. Zij heeft het VERS Programma in Nederland geïmplementeerd en is momenteel bezig met de implementatie van de Geïntegreerde Richtlijn Behandeling Persoonlijkheidsstoornissen (GRB).

3 Iris Pepplinkhuizen is klinisch psycholoog en psychotherapeut, werkzaam als zodanig sinds 2013 bij een FACT-team in Den Haag (Parnassia). Daarvoor heeft zij langere tijd bij Bavo- Europoort ouderenpsychiatrie gewerkt, de laatste jaren binnen een klinisch centrum voor rehabilitatie waar voornamelijk EPA patiënten (55+) werden behandeld en begeleid. Zij is daarnaast praktijkopleider voor de opleiding tot GZ-psycholoog en geeft regelmatig les aan deze opleiding. Zij is lid van het kennisdomein EPA. Jaap van Weeghel is andragoloog. Sinds mei 2006 is hij als stafmanager zorgontwikkeling en onderzoek verbonden aan Dijk en Duin. Op 1 september 2009 werd hij aan de Universiteit van Tilburg benoemd op de nieuwe, bijzondere leerstoel Rehabilitatie en maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van Kenniscentrum Phrenos. Joëlle Ratsma is kinder- en jeugdpsychiater, opgeleid bij de Bascule en daarvoor werkzaam als arts in de verslavingszorg. Zij promoveerde in 2001 met een onderzoek naar biologische risicofactoren voor alcoholisme bij kinderen van alcoholisten. Ze werkt sinds enige jaren als kinder- en jeugdpsychiater en manager bij Lucertis. Zij is sinds vorig jaar kennisdomeinleider Kind en Jeugd. Jolanda Stobbe is lid van de specialismegroep Neurocognitieve stoornissen en van het kennisdomein Ouderen. Leen Verzendaal heeft zijn hele loopbaan al belangstelling voor mensen in hun (werk)omgeving. Vanaf eind jaren negentig is werken een wezenlijk onderdeel van zijn ziens-en-werkwijze. Hij was toen start-manager van een woon-werk-project, st. Exodus Alkmaar. Daarna had hij, samen met een compagnon, tot drie jaar terug een re-integratiebedrijf in de Zaanstreek: Werktraject BV. Sinds drie jaar werkt hij als IPS-er bij het VIP team van Dijk en Duin. Naast de uren die hij in dienst is bij Dijk en Duin heeft Leen een kleine mediationpraktijk.

4 Leontien Los is psychiater en heeft altijd gewerkt met adolescenten; van klinische psychotherapie, tot eerste psychose, acute psychiatrie en psychiatrie en psychose. Als projectleider transitiepsychiatrie probeert zij zoveel mogelijk input te krijgen van jongeren met en zonder ervaringsdeskundigheid. Maaike Dijkstra is lid van het kennisdomein Ouderen. Nanda den Hollander werkt bij Brijder als programmamanager Innovatie, Facilitator Brijder Web Amstelland, lid specialismegroep verslaving en manager Zorg a.i. Zoetermeer. Zij is registerpsycholoog nip/gezondheidszorg. Remco de Winter is psychiater, manager acute klinische zorg en kennisdomeinleider acute psychiatrie voor Parnassia Groep. Verder is hij senior onderzoeker bij de VU en heeft hij een aantal neventaken op het gebied van suïcidepreventie, acute psychiatrie en als redacteur. Roland van de Sande is verpleegkundige/ verplegingswetenschapper en lid van het Kennisdomein Acuut en werkzaam bij Bavo Europoort en Dijk en Duin. Hij is recent benoemd tot Honorary Professor, Department of Psychiatric Nursing, Dharwad Institute of Mental Health and Neurosciences in India. Saskia van Es is klinisch psycholoog en supervisor VGCt. In 1999 is zij gepromoveerd bij de VU op een interventieonderzoek om de therapietrouw bij pubers met astma te verhogen. Daarna was zij werkzaam bij de polikliniek Psychiatrie LUMC, de Gezonde Zaak, het Sinaï Centrum en het OLVG. Sinds 2007 werkt ze bij PsyQ Amsterdam en sinds 2008 is ze specialismeleider Somatiek & Psyche bij PsyQ. Sinds 2015 is zij specialismeleider Somatische symptoomstoornissen bij Parnassia Groep.

5 Tamara van der Putten is verpleegkundig specialist ggz bij de forensische polikliniek van Palier Den Haag. Vorig jaar werkte zij bij verschillende woonafdelingen van Parnassia, waar zij antipsychotica screenings deed. Opvallend was dat patiënten vaak voor het eerst over hun seksueel disfunctioneren in gesprek gingen. Victor Kouratovsky is werkzaam als klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog, sinds 2015 bij Lucertis in Rotterdam. Zijn specialisme is transculturele psychiatrie voor kinderen, jongeren, ouders en gezinnen en de (interculturele) ontwikkeling van kinderen en persoonlijkheid. Hij is praktijkopleider en supervisor voor de opleidingen tot GZpsycholoog en klinisch psycholoog. Hij richtte in 2013 ExpatPsy op voor psychiatrische en psychologische expertise voor expats en hun gezinnen. Hij ontving in 2015 de Sinbad-onderscheiding voor zijn werk en is lid van het kennisdomein Intercultureel. Wietske Ester is werkzaam als kinder- en jeugdpsychiater bij Lucertis-SARR, het expertisecentrum voor kinderen met een autisme spectrum stoornis in Rotterdam. Verder is/was zij betrokken bij diverse onderzoeksprojecten, onder andere naar eetstoornissen en overgewicht in samenwerking met Columbia University en Erasmus Universiteit (Generation R) en scholing en supervisie. Zij is lid van het kennisdomein Kind en Jeugd. Willemien Willems werkt sinds 1984 bij Parnassia Groep en haar voorgangers, als manager van de Preventieafdeling in Den Haag en manager zorg van Context in de drie kernregio's van Parnassia Groep. Zij participeerde in diverse landelijke commissies, onder andere de RIVM erkenningencommissie en de leerstoel GGZ preventie. Sinds enige jaren is zij Projectleider Vroegdetectie- en interventie, en verantwoordelijk voor de implementatie van de meldcode Huiselijk Geweld/Kindermishandeling en de Kindcheck. Zulfye Cam heeft in haar functie als behandelaar en systeemtherapeut bij i-psy Utrecht (sinds 2006) veel ervaring opgedaan in het behandelen van gezinnen van verschillende culturen met psychiatrische en psychosociale problematiek. Daarnaast is zij actief in onderzoek en innovatie. Zowel vanuit haar persoonlijke culturele achtergrond, als haar werkervaring levert zij een bijdrage op het gebied van cultureel-sensitieve behandeling bij haar patiënten. In teamverband fungeert zij vaak als tolk van niet alleen de taal, maar vooral ook de culturele uiting en betekenis van de klachten van patiënten. Zij kijkt ernaar uit om deze kwaliteit verder uit te dragen.

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016

Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016 Sprekers en workshopleiders Dag van de Inhoud Den Haag, 4 oktober 2016 Agnes Schrier werkt als psychiater bij i-psy Utrecht, waar zij met veel plezier in een team van collega's afkomstig uit alle windstreken,

Nadere informatie

Uw evaluatie stellen wij op prijs!

Uw evaluatie stellen wij op prijs! Uw evaluatie stellen wij op prijs! Na afloop van het symposium ontvangt u online de evaluatie via Survey Monkey. Wij verzoeken u vriendelijk deze in te vullen. Hartelijk dank voor uw medewerking! Mobiele

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Vroegdetectie in de GGZ

Vroegdetectie in de GGZ Vroegdetectie in de GGZ Workshopronde 1 Workshop 1 Preventieve Zorg Coördinatie voor gezinnen van ouders met psychiatrische problemen Henny Wansink, stafmedewerker specialismevorming, Parnassia Academie;

Nadere informatie

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij

Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep. Afscheid van Edsel Kwidama. Sandra Kooij Het bonte kleurenpalet van de Parnassiagroep Afscheid van Edsel Kwidama Sandra Kooij Edsel is wel zwart, maar niet zwart-wit Zoals onze gepolariseerde maatschappij op dit moment Edsel is van: Verbinden

Nadere informatie

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen

Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies. Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Van richtlijn naar werkvloer Facts & Fallacies Dag van de inhoud 2016 Annet Spijker, specialismeleider stemmingsstoornissen Onze wereld zonder richtlijnen Voorbeelden? Richtlijnen Een richtlijn is een

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Resource Group Project

Resource Group Project Resource Group Project F-ACT Congres Amsterdam 17 september 2015 Wat is een resource group? Een resouce group is een groep mensen die nauw betrokken zijn bij de informele zorg Cliënten krijgen meer regie

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2dy 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie

Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Lentecongres Vlaamse vereniging voor Psychiatrie Henk Mathijssen 17 maart 2017 Voorstellen Diagnose bipolair 2 in 2014 Actief als vrijwilliger bij de VMDB Meegewerkt aan de zorgstandaard bipolaire stoornissen

Nadere informatie

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz

Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden. Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Hoogspecialistische ggz in kwaliteitsstandaarden Drs. Katrien de Ponti Sr. Projectleider Stichting TOPGGz Waar zou je in zo n geval adviseren? Experts die zeer gespecialiseerde diagnostiek inzetten Experts

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Programma Dag van de Inhoud Den Haag 27 september 2018

Programma Dag van de Inhoud Den Haag 27 september 2018 Programma Dag van de Inhoud Den Haag 27 september 2018 9.00-9.30 uur Ontvangst en registratie 9.30-9.40 uur Opening en welkom door dagvoorzitter Dr. Remco de Winter, psychiater en specialismeleider Acuut

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo

Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo Ondersteuning Volwassenen zorg door Ouder/kind programma bij Persoonlijkheidsstoornissen en Fact teams D&D door Jeugddeskundigen Indigo Karin Slotema, manager zorg en psychiater Centrum Persoonlijkheids

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r s

O v e r d e a u t e u r s Over de auteurs Bart Verkuil, psycholoog, is als promovendus verbonden aan de Universiteit Leiden, faculteit Sociale Wetenschappen, sectie Klinische, Gezondheids- en Neuropsychologie. Zijn promotieonderzoek

Nadere informatie

Specialist in geestelijke gezondheidszorg

Specialist in geestelijke gezondheidszorg NIEUWSBRIEF VOOR VERWIJZERS UITGAVE 6, JULI 2014 Specialist in geestelijke gezondheidszorg Bij het verwijzerspunt kunt u terecht voor: aanmelden van uw patiënt consultatie of collegiaal overleg patiënt-

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r s

O v e r d e a u t e u r s Over de auteurs Arnold van Emmerik, psycholoog, is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden, Faculteit Sociale Wetenschappen, sectie Klinische en Gezondheidspsychologie. Daarnaast is

Nadere informatie

René Keet Zwolle, 13 november 2014

René Keet Zwolle, 13 november 2014 René Keet Zwolle, 13 november 2014 Over de brug (Titel Plan van Aanpak) Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden die elkaar schenen te vermijden, worden weer buren Uit: De moeder de vrouw (1934), Martinus

Nadere informatie

De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ

De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ Workshop De inrichting van wijkgerichte zorg in een innovatieve GGZ Philippe Delespaul FACT Couleur Locale: Op weg naar een regionaal model in de GGZ Evoluon Eindhoven, 28 maart 2013 GGZ gemeente 1ste

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder De Bascule kijkt verder. Niet voor niets. Ingewikkelde psychiatrische problemen laten

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Complexiteit vraagt maatwerk Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Welkom Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-NC-SA Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-SA Arnoud

Nadere informatie

Congres ziekenhuispsychiatrie

Congres ziekenhuispsychiatrie Congres ziekenhuispsychiatrie Het belang van integrale zorg psychiatrie & somatiek belicht vanuit de visie van de zorgverzekeraar 7 november 2013 Anouk Mateijsen Regio manager, Achmea Divisie Zorg & Gezondheid

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG PERMANENTE VORMING PSYCHIATRIE EN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Doelgroep: Professionals met een diploma in gezondheidszorg of een diploma uit het sociaal-agogisch studiegebied. Hiernaast verwachten we dat

Nadere informatie

Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord

Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord Specialisten Samen in de Wijk GGZ Noord-Holland-Noord ZO doen wij dat! V&VN-SPV Studiedag Donderdag 16 november 2017 Marijke van der Putten, Psychiater en lid van de RvB van GGZ NHN Wij zijn daar waar

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie

Polikliniek. Forensische Psychiatrie Polikliniek Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen en hierdoor met politie of justitie in aanraking dreigen te komen of dit al zijn geweest.

Nadere informatie

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl

WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN. rivierduinen.nl WHITEPAPER ONDERZOEK GGZ RIVIERDUINEN rivierduinen.nl ONDERZOEK BIJ GGZ RIVIERDUINEN Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van diagnostiek en behandeling. Jaarlijks stelt GGZ Rivierduinen

Nadere informatie

Wij zijn er. voor mensen die grensoverschrijdend. of strafbaar gedrag vertonen en. daardoor met justitie in aanraking. (dreigen) te komen.

Wij zijn er. voor mensen die grensoverschrijdend. of strafbaar gedrag vertonen en. daardoor met justitie in aanraking. (dreigen) te komen. Forensisch FACT Wij zijn er voor mensen die grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen en daardoor met justitie in aanraking (dreigen) te komen. 2 Forensisch FACT Forensisch FACT (ForFACT) is er

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Samen met de kinderartsen

Samen met de kinderartsen Samen met de kinderartsen L.H.M. Berg, kinder- en jeugdpsychiater GGNet Jeugd Indeling Visie beroepsvereniging (NVvP) op plaatsbepaling van psychiatrie Aanvulling afdeling Kinder en Jeugd Casus 5-jarige

Nadere informatie

Forensisch Psychiatrische Afdeling

Forensisch Psychiatrische Afdeling Forensisch Psychiatrische Afdeling Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen met justitie. 2 Forensisch Psychiatrische Afdeling De Forensisch

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten.

Ingmar Heytze dichter zal de dag verlevendigen met zijn reflecties en kleurrijke gedichten. Hulpverleners in de GGz lopen een relatief hoog risico om tijdens hun werk met agressie geconfronteerd te worden. Agressie is bepaald geen eenvormig fenomeen. Afhankelijk van de persoonlijke en psychopathologische

Nadere informatie

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017

GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 GGZ meer dan psychiatrie? Welke rol kunnen we nemen bij MPG? Charles Silvester; Fayerouze Overbeek; Marga Ruggenberg, Willemien Willems Dag van de Inhoud RM 5 oktober 2017 Inhoud Workshop 13.45 Opening

Nadere informatie

Forensische Psychiatrie

Forensische Psychiatrie Forensische Psychiatrie Wij zijn er voor mensen die (dreigend) grensoverschrijdend of strafbaar gedrag vertonen. 2 Forensische Psychiatrie De afdeling Forensische Psychiatrie is er voor mensen die (dreigend)

Nadere informatie

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1

JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 JEZELF ONTWIKKELEN TOT VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ? DAT KAN BIJ DE DIMENCE GROEP! Dimence Groep Pagina 1 Ben jij een gedreven senior- of gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige, werk je al geruime

Nadere informatie

onze strategische koers

onze strategische koers onze strategische koers o n ze s t ra t e g i s c h e ko e rs Leidraad voor denken en doen Dit is onze strategische koers, ons kompas dat richting geeft aan de keuzes die we maken en de activiteiten die

Nadere informatie

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ

Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Achtergronddocument Specifieke groepen binnen de GGZ Specifieke groepen binnen de GGZ 1 2 Achtergronddocument bij advies Hoogspecialistische GGZ 1 Inleiding In dit achtergronddocument bespreekt de commissie

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r

O v e r d e a u t e u r Over de auteur Jaap Spaans (1954) is klinisch psycholoog/psychotherapeut en supervisor. Hij studeerde klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna specialiseerde hij zich in de psychotherapie

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR

Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR Transitie jeugdzorg informatieavond gemeenteraden BAR Ronald Buijs, directeur Kind- en jeugdpsychiatrie Yulius Ireza Versteeg, programmamanager transitie jeugdzorg Yulius 1 Opzet presentatie Kind- en jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf Psychologische zorg voor kinderen en jongeren De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren Samen werken aan jezelf Inhoud Belang psychologische zorg voor jeugd Psychologische

Nadere informatie

Praten met patiënten over de kinderen

Praten met patiënten over de kinderen Praten met patiënten over de kinderen Willemien Willems, projectleider vroegdetectie en vroeginterventie implementatie meldcode huiselijk geweld en kindcheck Parnassiagroep Henny Wansink, stafmedewerker

Nadere informatie

Landelijk behandelcentrum psychotrauma

Landelijk behandelcentrum psychotrauma Landelijk behandelcentrum psychotrauma Wie zijn we? ARQ Centrum 45 is het landelijke expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van mensen met complexe trauma s. Onze gespecialiseerde behandelaars

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Refereermiddag bipolaire stoornissen

Refereermiddag bipolaire stoornissen Refereermiddag bipolaire stoornissen 29 maart 2018 Joost Walraven, Manager zorg, klinisch psycholoog Vernieuwing met behoud van het goede Behandelaanpak en resultaten van Dimence Samen werken aan een beter

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt nieuwsbrief voor verwijzers rijnmond - juni 2016 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet In een samenleving

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt n i e u w s b r i e f v o o r v e r w i j z e r s h a ag l a n d e n - j u n i 2 0 1 6 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar

Nadere informatie

Programma. Marinda Koopman

Programma. Marinda Koopman Programma Transitie: ADHD: EPA: Ton Dhondt Marinda Koopman Rene Keet Transitie, transformatie of over de schutting? Transitie, transformatie of over de Schutting? Overzicht kosten Kosten gezondheidszorg

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Eigen kracht. Informatie over GGz Breburg

Eigen kracht. Informatie over GGz Breburg Eigen kracht Informatie over GGz Breburg Wie zijn wij? GGz Breburg is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Midden- en West-Brabant. We hebben een breed aanbod. Van preventie, om te voorkomen

Nadere informatie

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er is geen overgangsregeling. HOOP 2.0 is dus zowel van

Nadere informatie

VROEGE PSYCHOSE: Actuele ontwikkelingen over preventie, behandeling en rehabilitatie

VROEGE PSYCHOSE: Actuele ontwikkelingen over preventie, behandeling en rehabilitatie VROEGE PSYCHOSE: Actuele ontwikkelingen over preventie, behandeling en rehabilitatie Maandag 8 oktober 2012, Vergadercentrum Vredenburg te Utrecht VROEGE PSYCHOSE: Actuele ontwikkelingen over preventie,

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen volwassenen en ouderen Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 1 2. Eerste gesprek... 1 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 2 5. Kosten... 3 6. Eigen risico... 3 7. Tot slot... 4 AmaCura is

Nadere informatie

Bijlage 1: Programma van Eisen

Bijlage 1: Programma van Eisen Bijlage 1: Programma van Eisen Functie: Stichting Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid afdeling Jeugd < 18 jaar Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken

Nadere informatie

Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG)

Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor

Nadere informatie

TIP Conferentie = 4

TIP Conferentie = 4 Adverse childhood experiences are the most basic and long lasting determinants of health risks behaviors, mental illness, social malfunction, disease, disability, death and health costs. Prof. dr. Vincent

Nadere informatie

Bewezen effectief GGz Breburg is partner in het samenwerkingsverband

Bewezen effectief GGz Breburg is partner in het samenwerkingsverband Geboren samenwerkers Samenwerking is voor GGz Breburg net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Onze medewerkers weten veel over geestelijke gezondheidszorg. Omdat voor een deel van onze cliënten meer nodig

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Het suïcide preventie expert team. HetSET

Het suïcide preventie expert team. HetSET Het suïcide preventie expert team HetSET R E M C O D E W I N T E R, S G A C U U T N I E N K E K O O L S G P E R S O O N L I J K H E I D S S T O O R N I S S E N WORKSHOP DAG INHOUD DEN HAAG 28 SEPTEMBER

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring

Behandeling van verslaving en comorbiditeit. de Noord Nederlandse ervaring Behandeling van verslaving en comorbiditeit de Noord Nederlandse ervaring Gent 14 nov2014 Primaire problematiek naar voorkomen in bevolking en % in behandeling 1 Setting van hulp in VZ VNN 34 ambulante

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Resultaten Patiënttevredenheidsonderzoek 2018

Resultaten Patiënttevredenheidsonderzoek 2018 Resultaten Patiënttevredenheidsonderzoek Inleiding Deze rapportage geeft een overzicht van de tevredenheid van patiënten over de zorg die door Parnassia Groep geboden wordt. De tevredenheid wordt op verschillende

Nadere informatie

Deskundig, respectvol & optimistisch ONZE GROEPSVISIE

Deskundig, respectvol & optimistisch ONZE GROEPSVISIE Deskundig, respectvol & optimistisch ONZE GROEPSVISIE Richtlijnen/wenken voor het gebruik van onze groepsvisie: Context Het is van steeds groter belang dat we dezelfde boodschappen vertellen (naar patiënten,

Nadere informatie

Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg

Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg Belang van wetenschappelijk onderzoek in de psychiatrie in GGz Breburg Prof.dr. Christina van der Feltz-Cornelis Studieochtend De weg naar herstel ligt open hoe nu verder? CM van der Feltz-Cornelis Disclosure

Nadere informatie

Aangenaam kennis te maken!

Aangenaam kennis te maken! Aangenaam kennis te maken! Welkom bij Yulius Bijna één op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. Sommige mensen leren hier zelf mee om te gaan, anderen hebben

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Visiedocument FACT GGZ Friesland

Visiedocument FACT GGZ Friesland Visiedocument FACT GGZ Friesland Soort document: Visiedocument Versie: 02 Visie Rehabilitatie begint bij de voordeur! Vanaf het eerste behandelcontact staat het individuele herstelproces van de patiënt

Nadere informatie

Forensische Herstelsetting

Forensische Herstelsetting Forensische Herstelsetting Wij zijn er voor mensen die door (dreigend) delictgedrag in aanraking zijn of dreigen te komen met politie en justitie. 2 Forensische Herstelsetting De Forensische Herstelsetting

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM

OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM OPLEIDINGSPLAN VOOR DE STAGE ZIEKENHUISPSYCHIATRIE ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS, AMSTERDAM Versie 3.0 Auteurs: Jeroen Lijmer, psychiater en plaatsvervangend opleider Tjeerd van Benthem, psychiater en opleider

Nadere informatie

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen RGOc middagsymposium Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen Datum: 17-4-2018 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: Adventskerk, GGZ Drenthe, Assen Info RGOc middagsymposium

Nadere informatie

De afgebeelde personen hebben werkelijk (geen) verband

De afgebeelde personen hebben werkelijk (geen) verband http://www.suicidaliteit.nl/ De afgebeelde personen hebben werkelijk (geen) verband (potentiële) belangenverstrengeling Geen / Zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Bedrijfsnamen

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

GGz Centraal op het Voorjaarscongres 2015. Psychiatrie op maat

GGz Centraal op het Voorjaarscongres 2015. Psychiatrie op maat GGz Centraal op het Voorjaarscongres 2015 Psychiatrie op maat GGz Centraal op het Voorjaarscongres 2015 Psychiatrie op maat Wij behandelen, begeleiden en ondersteunen mensen met psychische problemen opdat

Nadere informatie

College Specialismen Verpleegkunde

College Specialismen Verpleegkunde Besluit verpleegkundig specialisme geestelijke gezondheidszorg CSV van 9 maart 2009 College Specialismen Verpleegkunde Besluit van 9 maart 2009 houdende de specifieke eisen voor de opleiding, registratie

Nadere informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie

Buitengewoon Delta. algemene informatie Buitengewoon Delta algemene informatie Buitengewoon Delta Delta Psychiatrisch Centrum is gespecialiseerd in diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening.

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

Diagnostiek- en behandelmogelijkheden van somatoforme stoornissen in de 2e en 3e lijns GGZ

Diagnostiek- en behandelmogelijkheden van somatoforme stoornissen in de 2e en 3e lijns GGZ Diagnostiek- en behandelmogelijkheden van somatoforme stoornissen in de 2e en 3e lijns GGZ Dr. Martina Bühring psychiater / medisch manager Altrecht Psychosomatiek Inhoud lezing Luisteren naar de patiënt,

Nadere informatie

Specialisten in verslavingszorg

Specialisten in verslavingszorg Specialisten in verslavingszorg Werkbespreking Commissie maatschappelijke Ontwikkeling Woensdag 7 maart 2007 Zorgdivisies binnen de Parnassiagroep Divisie Zorgservice Divisie Brijder Verslavingszorg Divisie

Nadere informatie

Parnassia Bavo Groep, regio Haaglanden, heeft in januari 2010

Parnassia Bavo Groep, regio Haaglanden, heeft in januari 2010 De Parnassia Bavo Groep is breed actief op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg: van complexe psychiatrie in klinische en ambulante vormen tot de meer enkelvoudige psychosociale zorg. Parnassia

Nadere informatie

Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase

Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen: (na) de commentaarfase Ralph Kupka Hoogleraar Bipolaire Stoornissen VU Medisch Centrum, Amsterdam GGZ ingeest, Amsterdam Altrecht GGZ, Utrecht Klinisch-Wetenschappelijk

Nadere informatie

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg

Thinking out of the inside the box. Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking out of the inside the box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Thinking Inside the Box Effectieve leefstijlverandering in de langdurige zorg Mensen met een ernstig psychiatrische

Nadere informatie

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte.

Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Bespreking artikel Ouderschap strategieën van vaders en moeders met een psychische ziekte. Auteurs: P.C. Van der Ende, MSc, J.T. van Busschbach, phd, J. Nicholson, phd, E.L.Korevaar, phd & J.van Weeghel,

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde

Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde Thema Zorg voor patiënten met psychische klachten en aandoeningen Colofon Expertgroep Zorg voor patiënten met psychische klachten en aandoeningen Dr.

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2016

Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2016 Jaarverslag Stichting Dwangstoornis 2016 INDEX GEREALISEERD: BEKNOPT... 2 GEREALISEERD IN 2016... 2 GEREALISEERD VANAF 2014... 2 GEREALISEERD: UITGELICHT... 3 ONTMOETINGSDAG... 3 SAMENWERKING... 3 MEDIA...

Nadere informatie

Welkom. Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur

Welkom. Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur Welkom Introductie GGZ Delfland Iris Bandhoe en Ron Sponselee Raad van Bestuur Historie GGZ Delfland HJorLocatie GGZ Delfland Tekstvak 3 Jorisweg in vogelvlucht 4 DE RIDDERmeerjarenbeleid i Een nieuwe

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie