Jaarverslag. Drs. R.M. Kieft RA 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag. Drs. R.M. Kieft RA 1"

Transcriptie

1 Jaarverslag A Jaarverslag Drs. R.M. Kieft RA 1 1 Inleiding A Doelstelling A Toepassing A Algemene voorschriften A Voorschriften voor beursgenoteerde ondernemingen A Bestuursverklaring A Besluit Corporate Governance A Besluit artikel 10 overnamerichtlijn A Nadere uitwerking A Algemene informatie, waaronder informatie over de structuurstatus A Drs. R.M. Kieft RA is zelfstandig gevestigd te Hoofddorp. Hij is als consultant werkzaam op het gebied van administratieve organisatie, interne controle en financieel management voor uiteenlopende organisaties. Daarnaast heeft hij veel artikelen op zijn naam staan. Aanvankelijk vooral op het gebied van externe verslaggeving en administratieve organisatie. De laatste jaren vooral op het gebied van management control in de meest ruime zin, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsfinanciering, corporate governance en risicomanagement.

2 A Jaarverslag 4.2 De analyse van de toestand per balansdatum, de ontwikkelingen gedurende het boekjaar en de resultaten A De verwachte gang van zaken A Onderzoek en ontwikkeling A De voornaamste risico s en onzekerheden A De doelstellingen en het beleid voor het risicobeheer van het gebruik van financiële instrumenten A Maatschappelijk verantwoord ondernemen A Beoordeling A Literatuur A

3 Jaarverslag A Het woord jaarverslag wordt in verschillende betekenissen gebruikt. Volgens de wet is het jaarverslag een van de onderdelen van de te verstrekken informatie, namelijk het verslag van het bestuur van de vennootschap over de gang van zaken in het boekjaar. Het jaarverslag wordt daarom ook wel directieverslag of bestuursverslag genoemd. In het spraakgebruik wordt met de term jaarverslag veelal gedoeld op het totaal aan in het financieel verslag op te nemen informatie. Dit is ook de betekenis die publicatieplichtige ondernemingen er zelf meestal aan geven. In dit artikel wordt een nadere toelichting gegeven op het begrip jaarverslag in de betekenis van de wet. Het totaal aan op te nemen informatie wordt het financiële verslag genoemd. In dit artikel komen de wettelijke bepalingen en andere regelgeving voor het jaarverslag aan de orde. De wettelijke status van het jaarverslag wordt behandeld en er wordt aandacht besteed aan de informatie die in het jaarverslag moet worden opgenomen. 1 Inleiding Wettelijk gezien bestaat het financiële verslag van een rechtspersoon dat aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt aangeboden uit: het jaarverslag; de enkelvoudige jaarrekening; de geconsolideerde jaarrekening; en de overige onderdelen van het financieel verslag. Voorop staat dat de gegevens in het jaarverslag, de enkelvoudige of geconsolideerde jaarrekening en de overige onderdelen van het financieel verslag onderling niet strijdig mogen zijn. Volgens de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) houdt dat in dat: voor zover in het jaarverslag wordt ingegaan op het getrouwe beeld omtrent de toestand per balansdatum en de gang van zaken gedurende het boekjaar de verstrekte informatie moet overeenstemmen met de informatie in de jaarrekening; voor zover sprake is van mededelingen omtrent toekomstige ontwikkelingen het jaarverslag moet aansluiten op het beeld dat de jaarrekening oproept; en de overige onderdelen van het financieel verslag niet in strijd mogen zijn met de jaarrekening en het jaarverslag. De in het jaarverslag te verstrekken informatie maakt dus wettelijk gezien een integraal onderdeel uit van de jaarverslaggeving van de rechtspersonen waarop Titel 9 Boek 2 BW van toepassing is. Beursgenoteerde rechtspersonen voldoen aan deze verplichting door toezending aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Naast deze wettelijk vereiste informatie verschaffen rechtspersonen vaak ook andere informatie in de jaarverslaggeving, zoals meerjarenoverzichten en kengetallen.

4 A Jaarverslag Middelgrote rechtspersonen hoeven op grond van artikel 397 lid 8 BW in het jaarverslag geen aandacht te besteden aan niet-financiële prestatie-indicatoren, zoals bedoeld in artikel 391 lid l BW. Kleine rechtspersonen zijn op grond van artikel 396 lid 7 BW vrijgesteld van het opmaken van een jaarverslag. Ook voor kleine rechtspersonen met een wettelijk verplichte ondernemingsraad en voor groepsmaatschappijen die voldoen aan de in artikel 403 BW gestelde voorwaarden ten aanzien van de groepsvrijstelling. In international verband geven de verslaggevingstandaarden van de International Accounting Standards Board (IASB) voorschriften voor jaarrekeningen en tussentijdse financiële verslaggeving. Het jaarverslag en de overige gegevens vallen echter buiten de reikwijdte van de standaarden. Wel heeft de IASB in 2005 een Discussion Paper Management Commentary gepubliceerd, waarin wordt nagegaan wat de praktijk ten aanzien van het directieverslag in een aantal landen is, en hoe de IASB aan best practices op dit terrein ondersteuning zou kunnen geven aan beleggers en andere gebruikers van jaarverslaggeving. Dit heeft in december 2010 geleid tot de publicatie van de IFRS Practice Statement Management Commentary, een breed, niet-bindend raamwerk voor de presentatie van de toelichting door het management die toegevoegd kan worden aan een jaarrekening opgesteld op basis van IFRS. Deze handreiking voorziet met name in het opnemen van strategische informatie in het directieverslag. Ook als de minister van Economische Zaken om gewichtige redenen ontheffing heeft verleend van de verplichting tot het opmaken, overleggen en vaststellen van de jaarrekening, moet door het bestuur toch een jaarverslag worden opgemaakt. De achtergrond hiervan is dat van gewichtige redenen meestal sprake is in omstandigheden die het (tijdelijk) onmogelijk kunnen maken om een jaarrekening op te stellen, bijvoorbeeld ernstige continuïteitsproblemen of dreigende liquidatie. Deze omstandigheden vormen echter geen beletsel voor het opstellen van een jaarverslag. In dit geval hoeven het jaarverslag en de overige gegevens niet te worden gedeponeerd bij het handelsregister. Een afschrift van de ontheffing moet wel worden gedeponeerd. Het jaarverslag moet een getrouw beeld geven van de toestand per balansdatum, de ontwikkeling gedurende het boekjaar en de resultaten van de rechtspersoon en van de groepsmaatschappijen waarvan de financiële gegevens in de jaarrekening zijn opgenomen. Bij een geconsolideerde jaarrekening hoort dus een jaarverslag waarin aan de gehele groep aandacht wordt besteed. De cijfermatige informatie in het jaarverslag die op de groep betrekking heeft, dient te worden verstrekt in dezelfde geldeenheid als die waarin de geconsolideerde jaarrekening is opgesteld. Indien cijfermatige informatie in het jaarverslag betrekking heeft op de onderneming zelf, dan dient deze informatie te worden verschaft in de

5 Jaarverslag A valuta van de geconsolideerde jaarrekening alsmede in die van de enkelvoudige jaarrekening, indien de gehanteerde geldeenheden van elkaar verschillen. Het doel van het jaarverslag, ook wel aangeduid als directie- of bestuursverslag, is te voorzien in de behoefte aan aanvullende informatie naast de jaarrekening. Dit betreft zowel nadere informatie over resultaat en vermogen (bijvoorbeeld analyses) als informatie over onderwerpen die niet of beperkt in de jaarrekening tot uitdrukking komen, zoals de ontwikkeling van de onderneming of de groep en de omgeving waarin de onderneming of de groep werkt, de sociale verhoudingen en de milieuomstandigheden. Het jaarverslag moet dus, vergeleken met de jaarrekening, minder cijfermatig en meer verbaal van aard zijn. Ook in de praktijk wordt niet-financiële informatie steeds belangrijker in de informatievoorziening naar de kapitaalmarkt. Dit vanwege de groeiende behoefte van beleggers om meer zicht te krijgen op het onderliggend businessmodel en dit te kunnen volgen. Deze niet-financiële prestatie-indicatoren kunnen aspecten van verslaggeving over maatschappelijk verantwoord ondernemen inhouden, zoals milieu- en personeelsaangelegenheden. Verdere invulling is aan de praktijk overgelaten. Het staat de rechtspersoon vrij de hiervoor beschreven wettelijke informatieverschaffing te combineren met het verstrekken van aanvullende informatie die van nut wordt geacht voor belanghebbenden bij de onderneming. De wet schrijft niet voor dat het jaarverslag door de bestuurders wordt ondertekend. De wettelijke bepalingen spreken alleen over het ondertekenen van de jaarrekening. In de praktijk is het wel gebruikelijk dat het jaarverslag door de bestuurders wordt ondertekend. Ook is in de wet niet bepaald dat het jaarverslag moet worden gedateerd. Om duidelijk te maken dat het jaarverslag informatie over het afgelopen boekjaar bevat tot hetzelfde moment als waarop de jaarrekening is opgemaakt, is het echter aan te bevelen om het jaarverslag te dateren op dezelfde datum als de jaarrekening. De inhoud van het jaarverslag mag niet in strijd zijn met de jaarrekening. Als door het jaarverslag een misleidende voorstelling wordt gegeven van de toestand van de vennootschap, zijn de bestuurders tegenover derden hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die deze derden daardoor lijden, tenzij een bestuurder kan bewijzen dat dit niet aan hem te wijten is. Het jaarverslag kan een rol spelen bij het beoordelen van het bestuursbeleid in latere gerechtelijke procedures, zoals een enquêteprocedure of een aansprakelijkheidsprocedure tegen een bestuurder na faillissement. Ook een procedure voor de ondernemingskamer ex artikel 999 RV kan ook betrekking hebben op het jaarverslag.

6 A Jaarverslag 2 Doelstelling In het jaarverslag geeft de ondernemingsdirectie een verantwoording van het gevoerde beleid en de financiële gang van zaken en spreekt zij verwachtingen uit ten aanzien van investeringen, de financiering daarvan en het personeel. Wanneer naar de inhoud van het directieverslag wordt gekeken, kunnen globaal drie delen worden onderscheiden, te weten: een algemeen deel; een beleidsdeel; een doelgroepinformatiedeel. In het algemene deel is de informatie over de onderneming opgenomen die geen directe relatie heeft met het specifieke verslagjaar. Men treft in dit deel over het algemeen een beschrijving van het profiel van de onderneming aan, bestaande uit de doelstelling van de onderneming, de missie van de onderneming en haar belangrijkste activiteiten. De laatste jaren treft men steeds vaker gedetailleerde informatie over de bestuurders en commissarissen aan. In het beleidsdeel wordt over het algemeen nader ingegaan op de doelstelling of strategie van de onderneming. Een onderneming kan bijvoorbeeld aangeven hoe zij een voorgenomen doelstelling denkt te realiseren, bijvoorbeeld het investeren in nieuwe technologieën om op die wijze tot de marktleiders te behoren. Het wettelijk vereiste verslag over de gang van zaken treft men eveneens aan in het beleidsdeel. In dit deel kan worden ingegaan op allerlei nieuwe ontwikkelingen, de kernactiviteiten van de onderneming en de wijze waarop de onderneming zich denkt aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen. De laatste jaren ziet men dat steeds meer ondernemingen in het beleidsdeel aandacht besteden aan het personeelsbeleid en het milieu. In het beleidsdeel horen ook de toekomstparagraaf, de vermelding van gebeurtenissen na balansdatum en de kerncijfers. In het doelgroepinformatiedeel treft men de informatie per doelgroep aan, bijvoorbeeld de aandeelhouderspagina. Hier staat onder meer informatie over de koers- en dividendontwikkeling, de spreiding van het aandelenbezit, de winstverdeling en dergelijke. Een ander voorbeeld in dit verband is een werknemerspagina. In dit artikel wordt een nadere toelichting gegeven op de wettelijke verplichtingen en de nadere bepalingen die de RJ inzake het jaarverslag heeft gesteld. 3 Toepassing 3.1 Algemene voorschriften In artikel 391 lid 1 BW wordt het doel van het jaarverslag als volgt verwoord.

7 Jaarverslag A Doelstelling van het jaarverslag Het jaarverslag geeft een getrouw beeld van de toestand op de balansdatum, de ontwikkeling gedurende het boekjaar en de resultaten van de rechtspersoon en van de groepsmaatschappijen waarvan de financiële gegevens in zijn jaarrekening zijn opgenomen. Het jaarverslag bevat, in overeenstemming met de omvang en de complexiteit van de rechtspersoon en groepsmaatschappijen, een evenwichtige en volledige analyse van de toestand op de balansdatum, de ontwikkeling gedurende het boekjaar en de resultaten. Indien noodzakelijk voor een goed begrip van de ontwikkeling, de resultaten of de positie van de rechtspersoon en groepsmaatschappijen, omvat de analyse zowel financiële als niet-financiële prestatie-indicatoren, met inbegrip van milieu- en personeelsaangelegenheden. Het jaarverslag geeft tevens een beschrijving van de voornaamste risico s en onzekerheden waarmee de rechtspersoon wordt geconfronteerd. Al deze verschillende aspecten worden hierna nog uitgebreid aan de orde gesteld. In principe zijn jaarverslag en jaarrekening complementaire informatie-elementen. De informatie die de onderneming niet kwijt kan in de jaarrekening vindt dan mogelijkerwijs haar plaats in het jaarverslag. De RJ heeft in Richtlijn 400 nadere bepalingen inzake de inhoud van een jaarverslag opgenomen. Zo stelt de RJ dat in het jaarverslag algemene informatie over de rechtspersoon en de daaraan verbonden ondernemingen dient te worden verschaft. Dergelijke informatie moet in ieder geval omvatten: de doelstelling van de onderneming, al dan niet vastgelegd in een mission statement ; een aanduiding van de (kern)activiteiten van de onderneming, met informatie over de belangrijkste producten, diensten, geografische gebieden en eventueel categorieën afnemers en leveranciers; de juridische structuur, waaronder de groepsstructuur en de toepasselijkheid van het structuurregime; de interne organisatiestructuur en personele bezetting; en de belangrijkste elementen van het gevoerde beleid. Daarnaast beveelt de RJ, afhankelijk van de relevantie voor de gebruikers van de jaarlijkse verslaggeving, aan informatie in het jaarverslag op te nemen over: marketing, distributie en innovatie; afhankelijkheid van grondstoffen; interne beheersing van processen en procedures, risicomanagement, kwaliteitsbeheersing;

8 A Jaarverslag informatievoorziening en automatisering; en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aanvullend bepaalt Richtlijn 400 dat de rechtspersoon aangeeft of specifieke gedragscodes verplicht of vrijwillig worden gevolgd en welke gedragscodes het betreft. In het jaarverslag of in de inhoudsopgave neemt de rechtspersoon een verwijzing op naar de beschikbare informatie over de naleving van de gedragscodes, bijvoorbeeld naar de website. Onder gedrag worden nadrukkelijk ook internationale conventies en richtlijnen verstaan, zoals bijvoorbeeld de International Labour Office (ILO)-verklaring over fundamentele principes en rechten op het werk, de Tripartiete ILOverklaring inzake multinationale ondernemingen en sociaal beleid, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de Richtlijn verantwoord inkopen van de International Chamber of Commerce (ICC). In december 2010 heeft de IASB een IFRS Practice Statement Management Commentary gepubliceerd, waarin de principes en de minimale elementen van een directieverslag zijn uitgewerkt. Deze praktijkhandreiking voor het opstellen van een jaarverslag heeft geen formele status, maar omvat een non-binding framework dat vrijwillig kan worden toegepast. IFRS kent geen bepalingen inzake overige gegevens. 3.2 Voorschriften voor beursgenoteerde ondernemingen Voor beursgenoteerde ondernemingen gelden aanvullende bepalingen. Een daarvan is dat beursgenoteerde ondernemingen op grond van artikel 5:25c Wet financieel toezicht (Wft) in hun jaarverslaggeving ook een bestuursverklaring moeten opnemen. Andere aanvullingen vloeien voort uit algemene maatregelen van bestuur: het Besluit Corporate Governance en het Besluit artikel 10 Overnamerichtlijn. In aanvulling hierop geldt voor banken in Nederland met een bankvergunning de Code Banken. De open naamloze vennootschap verstrekt bovendien informatie over het beleid voor de bezoldiging van bestuurders en commissarissen en over de uitvoering van dit beleid. Deze verplichting hangt samen met de wetgeving over de openbaarheid van de beloningen van bestuurders en commissarissen van naamloze vennootschappen Bestuursverklaring Een uitgevende instelling waarvan effecten zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt als bedoeld in de Wft, moet een zogenoemde bestuursverklaring opnemen in haar jaarlijkse financiële verantwoording. Deze bepaling is een uitvloeisel van het verwerken van de Transparantierichtlijn in de Nederlandse wetgeving. In de bestuursverklaring verklaren de bij de uitgevende instelling als ter zake verantwoordelijk aangewezen personen : de jaarrekening geeft een getrouw beeld van activa, passiva, financiële positie en resultaat;

9 Jaarverslag A het jaarverslag geeft een getrouw beeld van de toestand per balansdatum en de gang van zaken in het boekjaar; in het jaarverslag zijn de meest wezenlijke risico s beschreven. Hoewel de bestuursverklaring als een apart onderdeel van de jaarlijkse financiële verantwoording wordt genoemd, kan deze in het jaarverslag worden verwerkt. Er zijn echter verschillende meningen over de interpretatie van het begrip als ter zake verantwoordelijk aangewezen personen. De vraag is vooral of hiertoe ook de commissarissen moeten worden gerekend en, zo ja, of zij dan ook moeten tekenen voor dit onderdeel van het jaarverslag. Als ervoor wordt gekozen om ook de commissarissen de bestuursverklaring te laten ondertekenen is het jaarverslag niet de juiste plaats om deze verklaring op te nemen, omdat het jaarverslag een verantwoording van de bestuurders is en normaliter alleen door hen wordt ondertekend. Een soortgelijke bestuursverklaring geven dezelfde personen af bij het halfjaarbericht. Voor zover gewichtige belangen zich hiertegen niet verzetten, wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de investeringen en de omstandigheden waarvan de ontwikkeling van de omzet en de rentabiliteit afhankelijk is (art. 5.25d lid 2 sub c Wft) Besluit Corporate Governance Op grond van het Besluit Corporate Governance (BCG), zoals ook verwoord in Richtlijn 400, moet de vennootschap een verklaring inzake corporate governance openbaar maken. Deze verklaring is een specifiek onderdeel van, of een bijlage bij, het jaarverslag. De openbaarmaking mag onder twee voorwaarden ook plaatsvinden langs elektronische weg: de verklaring is rechtstreeks en permanent toegankelijk; en in het jaarverslag wordt vermeld waar de verklaring voor het publiek elektronisch beschikbaar is. Deze wijze van openbaarmaking laat onverlet dat de verklaring een onderdeel van het jaarverslag is. In de verklaring inzake corporate governance doet de vennootschap mededeling over de naleving van de principes en bestpracticebepalingen van de Nederlandse corporate governance code (zie hiervoor). Deze zijn in het BCG aangewezen als de gedragscode waarover in het jaarverslag mededeling moet worden gedaan (art. 391 lid 5 BW en art. 3 BCG). In de code worden principes en bestpracticebepalingen behandeld die de bij een vennootschap betrokken partijen (waaronder bestuurders, commissarissen en aandeelhouders) in acht moeten nemen om te komen tot goede corporate governance. Naast de hiervoor besproken mededeling over het naleven van de Nederlandse corporate governance code schrijft de code zelf ook enkele vermeldingen in het jaarverslag voor. Deze betreffen: uiteenzetting van de hoofdlijnen van de corporate governancestructuur;

10 A Jaarverslag hoofdzaken van de operationele en financiële doelstellingen, de strategie om deze te bereiken en de randvoorwaarden van de strategie; verklaring dat de interne beheersing- en controlesystemen adequaat en effectief zijn, met een duidelijke onderbouwing hiervan. Rapportering over de werking van deze systemen in het verslagjaar, met vermelding van significante wijzigingen en geplande verbeteringen, en van het feit dat deze met de auditcommissie en de raad van commissarissen zijn besproken (de zogenoemde in control-verklaring); gevoeligheid van de resultaten voor externe omstandigheden en variabelen; vermelding van transacties waarbij sprake is van tegenstrijdige belangen van bestuurders en commissarissen; vermelding van transacties met houders van 10% of meer van de aandelen; en overzicht van uitstaande en potentieel inzetbare beschermingsmaatregelen tegen een overname en vermelding van de omstandigheden waarin deze naar verwachting kunnen worden ingezet Besluit artikel 10 overnamerichtlijn Op grond van Besluit artikel 10 overnamerichtlijn moeten beursgenoteerde ondernemingen in het jaarverslag mededeling doen en toelichting verschaffen omtrent de kapitaalstructuur van de vennootschap, het bestaan van verschillende soorten aandelen en de daaraan verbonden rechten en plichten en het percentage van het geplaatste kapitaal dat door elke soort wordt vertegenwoordigd. 4 Nadere uitwerking 4.1 Algemene informatie, waaronder informatie over de structuurstatus Mede om de jaarrekening zinvol te kunnen interpreteren moet in het jaarverslag algemene informatie worden gegeven over de rechtspersoon en de daaraan verbonden onderneming(en). Deze informatie omvat in ieder geval de doelstelling, een aanduiding van de kernactiviteiten, de juridische en interne organisatiestructuur, personele bezetting en de belangrijkste elementen van het gevoerde beleid. Een onderdeel van de algemene informatie betreft ook de wettelijk voorgeschreven vermeldingen over de opgave van het voldoen aan de criteria voor een structuurvennootschap. Als de rechtspersoon aan deze criteria voldoet moet hij hiervan binnen twee maanden na het vaststellen van de jaarrekening door de algemene vergadering opgave doen bij het handelsregister. De voorwaarden van het structuurregime worden behalve als sprake is van vrijstelling of ontheffing van toepassing als deze opgave drie jaren onafgebroken is ingeschreven. Binnen deze periode van drie jaren moet de rechtspersoon zijn statuten aanpassen aan de wettelijke bepalingen voor het structuurregime. Als de rechtspersoon hieraan niet tijdig voldoet wordt het structuurregime van rechtswege van toepassing, ongeacht de statutaire bepalingen van de rechtspersoon.

11 Jaarverslag A De analyse van de toestand per balansdatum, de ontwikkelingen gedurende het boekjaar en de resultaten Het jaarverslag bevat, in overeenstemming met de omvang en de complexiteit van de rechtspersoon en groepsmaatschappijen, een evenwichtige en volledige analyse van de toestand op de balansdatum, de ontwikkeling gedurende het boekjaar en de resultaten van de rechtspersoon en van de groepsmaatschappijen waarvan de financiële gegevens in zijn jaarrekening zijn opgenomen. In deze analyse moet op grond van Richtlijn 400 in ieder geval aan de volgende onderwerpen aandacht worden besteed: de ontwikkeling gedurende het boekjaar; de behaalde omzet en resultaten; de solvabiliteit en liquiditeit op balansdatum; de voornaamste risico s en onzekerheden; en de kasstromen en financieringsbehoefte. Verder kan aandacht worden besteed aan de ontwikkeling van de relevante markten en van de absolute en relatieve positie die de onderneming in deze markten inneemt. De RJ geeft aan dat voor het inzicht onderscheid moet worden gemaakt tussen omzet en resultaten behaald met kernactiviteiten, nevenactiviteiten en activiteiten die reeds zijn beëindigd of waaruit de onderneming zich op termijn wil terugtrekken. Daarnaast schrijft Richtlijn 400 voor dat hierbij ook moet worden ingegaan op de daadwerkelijke ontwikkeling in het verslagjaar van belangrijke aangelegenheden waarover in het voorgaande jaarverslag verwachtingen zijn uitgesproken of een belangrijke mate van onzekerheid is vermeld. Deze beschrijving moet consistent zijn met het beeld van de jaarrekening. Indien noodzakelijk voor het verschaffen van het getrouw beeld van de toestand op de balansdatum, de ontwikkeling gedurende het boekjaar en de resultaten van de rechtspersoon en van de groepsmaatschappijen, bevat het jaarverslag verwijzingen naar en aanvullende uitleg over posten in de jaarrekening. Het gaat hierbij dus om aanvullende informatie. Het is dus niet toegestaan om toelichtingen op afzonderlijke posten die volgens wet- en regelgeving in de jaarrekening thuishoren in plaats daarvan in het jaarverslag op te nemen. Indien noodzakelijk voor het inzicht in de positie per balansdatum, dienen in deze analyse zowel financiële als niet-financiële prestatie-indicatoren te worden betrokken, met inbegrip van milieu- en personeelsaangelegenheden. Uit de Memorie van Toelichting bij artikel 391 BW blijkt dat de wetgever heeft beoogd dat de onderneming bijvoorbeeld informatie opneemt over de gevolgen van milieurisico s en -verplichtingen voor de financiële positie van de onderneming, over de houding van de onderneming tegenover het milieu en over de milieuprestaties van

12 A Jaarverslag de onderneming voor zover deze milieuprestaties gevolgen hebben voor de financiële positie van de onderneming, zoals: het beleid en de programma s die door de onderneming zijn vastgesteld op het gebied van milieubescherming, met name met het oog op het voorkomen van verontreiniging; de verbeteringen die sinds de invoering van het beleid op belangrijke gebieden van milieubescherming tot stand zijn gebracht; de mate waarin milieubeschermingsmaatregelen op basis van wetgeving ten uitvoer zijn of worden gelegd; informatie over de milieuprestaties van de onderneming, zoals energie-, materiaal- en waterverbruik, emissies en afvalverwijdering, mits passend en van belang voor de aard en omvang van de onderneming; indien de onderneming een afzonderlijk milieuverslag uitbrengt, wordt een verwijzing naar dat verslag opgenomen. In geval van een afzonderlijk milieuverslag mag voor de informatie over de milieuprestaties van de onderneming worden volstaan met een beknopte beschrijving, onder verwijzing naar het milieuverslag. Wat betreft de informatie over personeelsaangelegenheden is de wetsgeschiedenis weinig concreet. De wetgever heeft het over de informatie die sinds jaar en dag over personeelsaangelegenheden wordt opgenomen in het jaarverslag. Het gaat daarbij volgens de wetgever om voor gebruikers zinvolle en vergelijkbare informatie over personeelsaangelegenheden, voor zover die gevolgen hebben voor de financiële positie van de onderneming. Bijvoorbeeld informatie over personeelsbeleid, beloningsbeleid en programma s. 4.3 De verwachte gang van zaken Het deel van het jaarverslag dat ingaat op de verwachte gang van zaken, staat bekend onder de naam toekomstparagraaf. Deze informatie mag (deels) worden weggelaten als gewichtige belangen zich tegen opname verzetten. Hierbij gaat het doorgaans om strategische overwegingen, zoals nog niet geconcretiseerde plannen voor overnames of nieuwe producten. Een onderneming zou bijvoorbeeld schade kunnen lijden, indien de concurrentie op de hoogte wordt gebracht van gevoelige informatie, zoals geplande overnames. De wet vereist dat in de toekomstparagraaf in het bijzonder aandacht wordt besteed aan: de investeringen; de financiering; de personeelsbezetting; en de omstandigheden waarvan de ontwikkeling van de omzet en van de rentabiliteit afhankelijk is. Richtlijn 400 verduidelijkt dat met betrekking tot de verwachtingen op het gebied van de investeringen, de financiering en de personeelsbezetting het accent ligt op de eigen (langetermijn)beleidsbeslissingen, ook al spelen daarbij externe factoren een rol. Kwantitatieve projecties zijn niet vereist, maar kunnen voor de duidelijkheid van de informatie nuttig zijn.

13 Jaarverslag A Bij de (interne en externe) omstandigheden waarvan de ontwikkeling van omzet en rentabiliteit afhankelijk is, moet met name worden gedacht aan belangrijke vooruitzichten en voornemens met betrekking tot producten, diensten en markten, en aan aspecten die bijzondere risico s met zich meebrengen, zoals specifieke valuta of bepaalde overheidsmaatregelen. De ontwikkeling van omzet en rentabiliteit is vaak in sterke mate afhankelijk van omstandigheden die de rechtspersoon niet in de hand heeft, zoals (internationale) economische ontwikkelingen en algemene overheidsmaatregelen. De verlangde mededelingen hierover kunnen beperkt blijven tot de omstandigheden die naar het oordeel van het bestuur de ontwikkelingen in het bijzonder zullen bepalen. Daarnaast moet worden vermeld hoe bijzondere gebeurtenissen waarmee in de jaarrekening geen rekening hoeft te worden gehouden, de verwachtingen hebben beïnvloed. 4.4 Onderzoek en ontwikkeling 4.5 De voornaamste risico s en onzekerheden In het jaarverslag moeten mededelingen worden gedaan omtrent de werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Richtlijn 400 adviseert hierover onder meer om informatie te verschaffen over de aard van de werkzaamheden op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en over hun betekenis voor de positie en de verwachte gang van zaken van de rechtspersoon. De rechtspersoon geeft de een beschrijving van de voornaamste risico s en onzekerheden waarmee de rechtspersoon en de groepsmaatschappijen, waarvan de financiële gegevens in de jaarrekening zijn opgenomen, wordt geconfronteerd. Het gaat niet om het geven van een uitputtende uiteenzetting van alle mogelijke risico s en onzekerheden, maar om een selectie en weergave van de belangrijkste risico s en onzekerheden waar de rechtspersoon zich voor geplaatst ziet. Bij de selectie van de voornaamste risico s en onzekerheden kan gedacht worden aan de volgende categorieën, maar de RJ acht ook andere categorieën denkbaar: strategie: risico s en onzekerheden, vaak met een externe oriëntatie/ontstaansgrond, die een belemmering vormen om de strategie en/of het businessmodel van de organisatie te realiseren; operationeel: risico s en onzekerheden die direct de effectiviteit en efficiency van de operationele activiteiten van een organisatie beïnvloeden en daarmee vooral betrekking hebben op de processen binnen de organisatie; financieel: risico s en onzekerheden die hun ontstaansgrond hebben in, dan wel direct van invloed zijn op, de effectiviteit en efficiency van de financiële processen; financiële verslaggeving: risico s en onzekerheden die van invloed zijn op de betrouwbaarheid van de interne en externe financiële verslaggeving; wet- en regelgeving: risico s en onzekerheden die voortvloeien uit wet- en regelgeving (zowel intern als extern) en een directe invloed hebben op de organisatie en/of de bedrijfsprocessen.

14 A Jaarverslag Volgens de RJ verdient het aanbeveling dat de rechtspersoon de door hem geselecteerde risico s en onzekerheden niet alleen toelicht, maar ook vermeldt op welke wijze hij deze risico s en onzekerheden beheerst. De mate van beschrijving is afhankelijk van de kans dat het desbetreffende risico zich voordoet en de (financiële) gevolgen daarvan voor de rechtspersoon. Een kwantificering van de beschreven risico s en een beschrijving van de houding ten opzichte van risico s en onzekerheden in het algemeen kunnen onder omstandigheden een positief effect hebben op de informatievoorziening. 4.6 De doelstellingen en het beleid voor het risicobeheer van het gebruik van financiele instrumenten 4.7 Maatschappelijk verantwoord ondernemen Artikel 391 lid 3 BW schrijft voor ten aanzien van het gebruik van financiële instrumenten door de rechtspersoon en voor zover zulks van betekenis is voor de beoordeling van zijn activa, passiva, financiële toestand en resultaat, dat de doelstellingen en het beleid van de rechtspersoon inzake risicobeheer worden vermeld. Daarbij moet aandacht worden besteed aan het beleid inzake het afdekken van risico s verbonden aan alle belangrijke soorten voorgenomen transacties en aan de door de rechtspersoon gelopen prijs-, krediet-, liquiditeits- en kasstroomrisico s. Waarbij onder informatie over het prijsrisico ook informatie over het renterisico en kredietrisico moet worden begrepen. De RJ heeft in Richtlijn 400 een kader geschetst voor het verstrekken van informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen dat beoogt steun en richting te geven aan de ontwikkelingen op dat gebied, waarbij ruimte wordt gelaten voor ontwikkelingen in de praktijk. De door de RJ genoemde maatschappelijke aspecten van ondernemingsactiviteiten zijn algemene, economische, milieu- en sociale aspecten. Hierbij wordt aanbevolen een onderscheid te maken tussen maatschappelijke aspecten van enerzijds de eigen bedrijfsvoering en ondernemingsactiviteiten en anderzijds de (internationale) keten waarin de rechtspersoon opereert. Dit betreft aspecten die buiten het wettelijke bereik en de overheersende zeggenschap van de rechts persoon vallen maar waarop de rechtspersoon wel een positieve invloed kan uitoefenen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan sectorbrede initiatieven of door eisen te stellen aan het sociale beleid of het milieubeleid van toeleveranciers. 5 Beoordeling Het jaarverslag zou bij uitstek geschikt moeten zijn om beleggers te informeren over strategie, omgeving en ondernemingsprestaties. Toch zien veel ondernemingen het opstellen van het financieel verslag en met name het jaarverslag als een verplicht nummer. Tijd voor reflectie op strategie, organisatie en managementinformatie is vaak schaars. Het gevaar van vastroesten in oude patronen is groot. Afdelingsmanagers en regiomanagers worden jaar na jaar om dezelfde informatie gevraagd. En soms worden hele paragrafen van het financieel verslag gekopieerd uit het financieel verslag van

15 Jaarverslag A het voorafgaande jaar. Wat elk jaar ongeveer hetzelfde, weinigzeggende verslag oplevert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat analisten en beleggers de bruikbaarheid van directieverslagen in het algemeen relatief laag waarderen. Ook met de verstrekte informatie over strategie, financiering en risico s worden maar weinigen tevredengesteld. In recent wereldwijd onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC) en de Rotterdam School of Management, Erasmus University, onder vierhonderd institutionele beleggers en analisten krijgt het directieverslag gemiddeld een mager zesje als rapportcijfer. De informatie die wordt verstrekt, blijft op veel gebieden achter bij de behoefte van analisten. Ruim de helft van de respondenten wil meer verplichte informatie (59%), die gekwantificeerd wordt (63%) en op een meer consistente manier wordt gepresenteerd (57%). Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) uitgevoerd onder 73 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen bevestigt het beeld dat ondernemingen in hun jaarverslag meer aandacht moeten besteden aan de strategie. Dat is een gemiste kans, terwijl het opstellen van het jaarverslag ook een verrijkend, dynamisch en inspirerend proces kan zijn. Er is voor die ondernemingen veel meer uit het opstellen van het jaarverslag te halen, vooral als dat wordt gekoppeld aan een jaarlijkse herijking van de strategie en het vanuit de organisatie bewust naar boven halen van het valideren van de strategie. Concreet betekent dat ook het herzien van belangrijke prestatie-indicatoren die het succes meten van het implementeren van de strategie en het beoordelen in hoeverre de noodzakelijke informatie voor die prestatie-indicatoren beschikbaar is. Hoe meer informatie over de door de onderneming als belangrijk ervaren prestatie-indicatoren naar boven kan worden gehaald, hoe beter de onderbouwing van de strategie. Dat geeft strategisch sterke ondernemingen voldoening en daarnaast het gevoel van in control zijn. Juist door het jaarverslag niet als een op zichzelf staand communicatiemiddel te behandelen, maar het te koppelen aan een periode van reflectie, komt die informatie beschikbaar, waardoor het jaarverslag meer gaat leven en zich onderscheidt van de grijze massa. 6 Literatuur Accountant, Beleggers geven directieverslag mager zesje, 24 mei Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, NBA-onderzoek: Strategie onderbelicht in jaarverslagen, nl, 24 oktober 2011.

16 A Jaarverslag Arnold, C. e.a., KPMG Jaarboek Externe verslaggeving 2011/2012, KPMG Accountants, Kluwer, Deventer, NIvRA, Update Externe Verslaggeving 2006/2007, onderdeel Richtlijnen voor de jaarverslaggeving. PriceWaterhouseCooper, Handboek Financiële Verslaggeving Jaarrekening 2011, Praktische handleiding bij het opstellen van jaarrekening en jaarverslag, Sdu Uitgevers, Den Haag, Tijssen, J., Jaarverslag onvoldoende gebruikt als communicatiemiddel, 30 november 2010.

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken RJ-Uiting 2017-15 Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken Inleiding In hoofdstuk 430 Kerncijfers, kengetallen en meerjarenoverzichten

Nadere informatie

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken

RJ-Uiting Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken RJ-Uiting 2017-15 Kerncijfers en kengetallen in de jaarrekening, het bestuursverslag en overige informatie bij de jaarstukken Inleiding In hoofdstuk 430 Kerncijfers, kengetallen en meerjarenoverzichten

Nadere informatie

RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag

RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag RJ-Uiting 2014-3: ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag Ten geleide In de jaareditie 2013 van de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving is hoofdstuk 400 Jaarverslag opgenomen met geringe aanpassingen in de

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-9: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag

RJ-Uiting 2009-9: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag RJ-Uiting 2009-9: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag Inleiding RJ-Uiting 2009-9 bevat een nieuwe ontwerp-richtlijn 400 Jaarverslag. De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) stelt middels RJ-Uiting 2009-9

Nadere informatie

Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming?

Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming? Vragen hoofdstuk 8: Externe verslaggeving Open vragen 1. Wat zijn stakeholders van een onderneming? Externe verslaggeving is, zoals de naam al aangeeft, gericht op het verschaffen van informatie aan partijen

Nadere informatie

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Dit Directiestatuut is op 14 december 2006 ter kennis gebracht aan de algemene vergadering van aandeelhouders en na goedkeuring door de raad van commissarissen

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012

Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Nadere toelichtingen in de controleverklaring 24 april 2012 Datum: 24 april 2012 Onderwerp: Van toepassing op: Status: Accountants die controleopdrachten uitvoeren Praktijkhandreiking Relevante regelgeving

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring

Concept Praktijkhandreiking 1119 Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring Nadere toelichtingen in de goedkeurende controleverklaring maart 2012 Concept Praktijkhandreiking 1119 Inleiding Binnen de huidige wet- en regelgeving kan de accountant reeds uitdrukkelijk inspelen op

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7 HOOFDSTUK 7 Opgave 1 a. Uit welke onderdelen bestaat een extern jaarverslag (jaarrapport)? De externe jaarverslaggeving (jaarrapport) bestaat uit: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting

Nadere informatie

Concept Praktijkhandreiking 1118 Het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders Reactietermijn tot 16 december 2011

Concept Praktijkhandreiking 1118 Het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders Reactietermijn tot 16 december 2011 Concept Praktijkhandreiking 1118 Het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders Reactietermijn tot 16 december 2011 NIVRA en NOvAA gebruiken de merknaam NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening

Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening Praktijkhandreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening NIVRA en NOvAA gebruiken de merknaam NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2012

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2012 ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2012 INHOUDSOPGAVE Directieverslag 2012 3 Enkelvoudige balans per 31 december 2012 6 Enkelvoudige winst- en verliesrekening over 2012 7 Overige gegevens

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-8: 'Herziene Richtlijn 400 Jaarverslag en Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving'

RJ-Uiting 2009-8: 'Herziene Richtlijn 400 Jaarverslag en Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving' RJ-Uiting 2009-8: 'Herziene Richtlijn 400 Jaarverslag en Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving' Inleiding Deze Uiting bevat de definitieve Richtlijn 400 Jaarverslag en de Handreiking voor Maatschappelijke

Nadere informatie

Nieuwe regels voor transparantere verslaglegging in Nederland

Nieuwe regels voor transparantere verslaglegging in Nederland Nieuwe regels voor transparantere verslaglegging in Nederland Arjan Brouwer en Jos de Groot, Assurance Met de Transparantierichtlijn, die binnenkort in Nederland in werking treedt, wil de EU bereiken dat

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE HALFJAARLIJKSE JAARREKENING VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 JUNI 2010

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE HALFJAARLIJKSE JAARREKENING VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 JUNI 2010 ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE HALFJAARLIJKSE JAARREKENING VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 JUNI 2010 INHOUDSOPGAVE Directieverslag 3 Enkelvoudige balans per 30 juni 2010 5 Enkelvoudige winst- en

Nadere informatie

I. Naleving en handhaving van de code. Geschrapt - Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de. de Code.

I. Naleving en handhaving van de code. Geschrapt - Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de. de Code. Huidige Code Voorstel herziene Code I. Naleving en handhaving van de code Principe I Naleving Code Geschrapt Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de Code. BPB I.1 Naleving Code

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ACCELL GROUP N.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ACCELL GROUP N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN ACCELL GROUP N.V. 1. VASTSTELLING EN REIKWIJDTE 1.1. Dit reglement voor de auditcommissie van de raad van commissarissen van Accell Group N.V.

Nadere informatie

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE Corporate Governance Novisource streeft naar een organisatiestructuur die onder meer recht doet aan de belangen van de onderneming, haar klanten,

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Ingetrokken voor 2013

Ingetrokken voor 2013 en ok k etr Ing 01 3 or 2 vo Audit Alert 16: De gevolgen voor de accountantsverklaring van de wijzigingen in Titel 9 Boek 2 Burgerlijk Wetboek 1. Inleiding Als gevolg van de EU-verordening inzake internationale

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1119 Nadere toelichting in de controleverklaring 24 april 2012 NBA-handreiking 1119 NBA-handreiking 1119: Van toepassing op: Accountants die controle-opdrachten

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Microrechtspersonen

RJ-Uiting : Richtlijn Microrechtspersonen RJ-Uiting 2016-4: Richtlijn Microrechtspersonen Algemeen In oktober 2015 is RJ-Uiting 2015-9 Ontwerp-Richtlijn C2 Microrechtspersonen gepubliceerd. In deze RJ-Uiting 2016-4 zijn de ontvangen commentaren

Nadere informatie

Corporate Governance verantwoording

Corporate Governance verantwoording Corporate Governance verantwoording Algemeen De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) respecteren de principes en best practice bepalingen van de Corporate

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2014

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2014 ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2014 INHOUDSOPGAVE Directieverslag 2014 3 Beschrijving van de voornaamste risico s, het risicobeheer en de bestuursorganen 4 Enkelvoudige balans per 31

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders bij beursgenoteerde vennootschappen

Praktijkhandreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders bij beursgenoteerde vennootschappen Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders bij beursgenoteerde vennootschappen 31 januari 2012 Praktijkhandreiking 1118 van aandeelhouders bij beursgenoteerde

Nadere informatie

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code

Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code Monitoring Commissie Corporate Governance T.a.v. Prof. dr. J.A. van Manen Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Onderwerp Referentie Bijlage(n) Doorkiesnummer 11 juni 2015 Herziening van de Code T 020-3010301

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. Enkelvoudige halfjaarlijkse jaarrekening

ABN AMRO Groenbank B.V. Enkelvoudige halfjaarlijkse jaarrekening Enkelvoudige halfjaarlijkse jaarrekening 1 september 2015 ENKELVOUDIGE HALFJAARLIJKSE JAARREKENING VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 JUNI 2015 INHOUDSOPGAVE 1 Directieverslag per 30 juni 2015 3 2 Beschrijving

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers

Dit document maakt gebruik van bladwijzers Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1118 Het optreden van de externe accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders bij beursgenoteerde vennootschappen 31 januari 2012

Nadere informatie

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen Inleiding RJ-Uiting 2014-7 bevat de ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen. De Raad voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

JAARLIJKSE VERANTWOORDING NIET VOLDOENDE

JAARLIJKSE VERANTWOORDING NIET VOLDOENDE Financial accounting Verplichting tussentijdse berichtgeving JAARLIJKSE VERANTWOORDING NIET VOLDOENDE Met de verwachte implementatie van de Europese transparantierichtlijn in oktober, wordt het verstrekken

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V.

REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. REGLEMENT BELEGGINGEN VAN BESTUURDERS EN COMMISSARISSEN VAN Ctac N.V. De Raad van Commissarissen heeft in overleg met de Raad van Bestuur het volgende Reglement vastgesteld I INLEIDING 1.1 Dit reglement

Nadere informatie

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe

Directiestatuut. Waterleidingmaatschappij Drenthe Directiestatuut Waterleidingmaatschappij Drenthe Inhoud Directiestatuut van de NV Waterleidingmaatschappij Drenthe Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Inleiding 3 Artikel 3 Taken van de directie 3 Artikel

Nadere informatie

Beursfondsen: Overige verslaggevingsaspecten

Beursfondsen: Overige verslaggevingsaspecten JANUARI 2014 Beursfondsen: Overige verslaggevingsaspecten 1. Inleiding 2. Wet op het financieel toezicht Naast de verslaggevingsregels in Titel 9 Boek 2 BW en IFRS is er meer wet- en regelgeving in Nederland

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

RJ-Uiting 2015-9: Ontwerp-richtlijn C2 Microrechtspersonen

RJ-Uiting 2015-9: Ontwerp-richtlijn C2 Microrechtspersonen RJ-Uiting 2015-9: Ontwerp-richtlijn C2 Microrechtspersonen Met de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening is een nieuwe categorie microrechtspersonen geïntroduceerd. Voor deze nieuwe categorie rechtspersonen

Nadere informatie

Controlerichtlijn 780N inzake het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders

Controlerichtlijn 780N inzake het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders Controlerichtlijn 780N inzake het optreden van de accountant in de algemene vergadering van aandeelhouders 1 Maart 2006 Richtlijn I Koninklijk NIVRA, 2006 Gehele of gedeeltelijke vermenigvuldiging van

Nadere informatie

KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE

KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE Consolidatie op basis van invloed, niet op basis van financieel belang Financial accounting PE Educatie KAPITAALBELANGEN EN CONSOLIDATIE Ondernemingen delen gezamenlijke kapitaalbelangen vaak in op basis

Nadere informatie

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring

Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring Januari 2017 Meer aandacht voor het bestuursverslag in de controleverklaring De accountant rapporteert over materiële onjuistheden De leden van de Koninklijke NBA vormen een brede, pluriforme beroepsgroep

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen Versie 1.1 dd. 15 januari 2014 Artikel 1 - Algemene taak 1.1 De raad van commissarissen

Nadere informatie

5 Richtlijn 400 annex Handreiking van de Raad van de Jaarverslaggeving

5 Richtlijn 400 annex Handreiking van de Raad van de Jaarverslaggeving 5 Richtlijn 400 annex Handreiking van de Raad van de Jaarverslaggeving 5.1 Beschrijving en toelichting Wat is de Raad van de Jaarverslaggeving (RJ)? De in 1981 opgerichte Stichting voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. Enkelvoudige jaarrekening

ABN AMRO Groenbank B.V. Enkelvoudige jaarrekening Enkelvoudige jaarrekening 28 april 2016 ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2014 (bevat aanpassingen op stukken gedeponeerd dd 30 april 2015) INHOUDSOPGAVE 1 Bestuursverslag 2014 3 2 Beschrijving van de voornaamste

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006

RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 RJ-Uiting 2009-1: Gevolgen van aanpassingen in boek 2 van het Burgerlijk Wetboek als gevolg van Richtlijn 2006/46/EG van 14 juni 2006 Inleiding Op 22 december 2008 is een aantal artikelen in titel 9 van

Nadere informatie

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Hieronder vindt u een overzicht van enige relevante wetsartikelen (1 januari 2019). Voor de meest actuele informatie zie https://wetten.overheid.nl/

Nadere informatie

Enkelvoudige jaarrekening WestlandUtrecht Bank N.V.

Enkelvoudige jaarrekening WestlandUtrecht Bank N.V. Enkelvoudige jaarrekening 2010 WestlandUtrecht Bank N.V. Datum vaststelling: 27 april 2011 Inhoud Verslag Raad van Bestuur 2 Enkelvoudige balans 4 Enkelvoudige winst- en verliesrekening voor de periode

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 11 december 2014 INLEIDING Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 12 lid 5 en 12 van

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Enkelvoudige jaarrekening 2011. WestlandUtrecht Bank N.V.

Enkelvoudige jaarrekening 2011. WestlandUtrecht Bank N.V. Enkelvoudige jaarrekening 2011 WestlandUtrecht Bank N.V. Inhoud Verslag Raad van Bestuur 2 Enkelvoudige balans 4 Enkelvoudige winst- en verliesrekening voor de periode eindigend op 31 december 5 Overige

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT

COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT COMMISSIE VENNOOTSCHAPSRECHT Datum: Kenmerk: De Minister van Justitie, mr A.H. Korthals Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Excellentie, inzake: Adviesaanvraag commissie vennootschapsrecht over het wetsvoorstel

Nadere informatie

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016

INGETROKKEN PER 6 DECEMBER 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers NBA-handreiking 1115 Aanpassing van het oordeel in de controleverklaring bij materiële tekortkomingen in de toelichting op de jaarrekening 20 december 2010 NBA-handreiking

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR Opgesteld door de Raad van Toezicht van de Stichting SWZ, statutair gevestigd te Son (gemeente Son en Breugel) en vastgesteld bij besluit van de Raad van Toezicht van 08-09-2016

Nadere informatie

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Spotlight Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Hugo van den Ende - Vaktechnisch bureau (National Office), Assurance Jaap Husson - Capital Markets & Accounting Advisory Services,

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie Waterleidingmaatschappij Drenthe Inhoud Reglement auditcommissie Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Auditcommissie 3 Artikel 3 Samenstelling 3 Artikel 4 Taken en bevoegdheden 4

Nadere informatie

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018

III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 III Overige gegevens staedion overige gegevens 2018 181 Controleverklaring van de onafhankelijke accountant Aan: de Raad van Commissarissen en het bestuur van Stichting Staedion Verklaring over de in het

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

Ingangsdatum De ontwerp-richtlijn 640 Organisaties-zonder-winststreven en ontwerp-richtlijn 650 Fondsenwervende organisaties worden van kracht voor

Ingangsdatum De ontwerp-richtlijn 640 Organisaties-zonder-winststreven en ontwerp-richtlijn 650 Fondsenwervende organisaties worden van kracht voor RJ-Uiting 2017-13: Ontwerp-richtlijn 640 (en RJk C1 (Kleine)) Organisaties-zonderwinststreven en Ontwerp-richtlijn 650 (en RJk C2 (Kleine)) Fondsenwervende organisaties Algemeen In de jaareditie 2017 van

Nadere informatie

Geschrapt - Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de

Geschrapt - Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de Code 2008 Code 2016 I. Naleving en handhaving van de code Principe I Naleving Code Geschrapt Verwerkt in de Preambule en in de paragraaf over Naleving van de Code (p. 82 Voorstel). Bpb I.1 Naleving Code

Nadere informatie

Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen

Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen Nieuwe bepalingen over verbonden partijen en niet in de balans opgenomen regelingen Eind 2008 zijn in de Nederlandse wet nieuwe bepalingen opgenomen met vereisten voor de toelichting van de jaarrekening.

Nadere informatie

TG Fund Management B.V. Amsterdam

TG Fund Management B.V. Amsterdam INHOUDSOPGAVE Pagina - Balans per 31 december 2012 voor resultaatbestemming 3 - Winst- en verliesrekening over 2012 4 - Toelichting Algemeen en Waarderingsgrondslagen 5 - Toelichting op de Balans en Winst-

Nadere informatie

De intrinsieke waarde per aandeel Bever op basis van het aantal uitstaande aandelen per 30 juni 2016 bedroeg ca. 4,94.

De intrinsieke waarde per aandeel Bever op basis van het aantal uitstaande aandelen per 30 juni 2016 bedroeg ca. 4,94. Persbericht N.V. Bever Holding heeft over het eerste halfjaar 2016 een negatief resultaat voor belastingen behaald van 859.915 als gevolg van een negatieve exploitatie uit vastgoed van 23.752, netto financieringskosten

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V.

ABN AMRO Groenbank B.V. ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2012 (bevat aanpassingen op stukken gedeponeerd dd 25 april 2013) INHOUDSOPGAVE Directieverslag 2012 3 Risicobeheer 5 Enkelvoudige balans per 31 december

Nadere informatie

Prof dr Philip Wallage 2 JUNI 2010 AMSTERDAM SEMINAR EUMEDION, NIVRA EN VBA

Prof dr Philip Wallage 2 JUNI 2010 AMSTERDAM SEMINAR EUMEDION, NIVRA EN VBA Wat is de feitelijke rol van de accountant ten aanzien van het jaarverslag en elders opgenomen niet financiële informatie? In hoeverre matcht deze rol met de verwachtingen van beleggers? Prof dr Philip

Nadere informatie

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM

Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants t.a.v. Adviescollege voor Beroepsreglementeting Postbus 7984 1008 AD AMSTERDAM E Ernst & Young Accountants LLP Telt +31 88 407 1000 Boompjes 258 Faxt +31 88407 8970 3011 XZ Rotterdam, Netherlands ey.corn Postbus 2295 3000 CG Rotterdam, Netherlands Nederlandse Beroepsorganisatie van

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-7: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag en concept Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving'

RJ-Uiting 2009-7: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag en concept Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving' RJ-Uiting 2009-7: 'Ontwerp-Richtlijn 400 Jaarverslag en concept Handreiking voor Maatschappelijke verslaggeving' Inleiding In de afgelopen tien jaar heeft externe verslaggeving over maatschappelijke aspecten

Nadere informatie

Enkelvoudige jaarrekening WestlandUtrecht Bank N.V.

Enkelvoudige jaarrekening WestlandUtrecht Bank N.V. Enkelvoudige jaarrekening 2013 WestlandUtrecht Bank N.V. Inhoud Directieverslag 3 Enkelvoudige balans 5 Enkelvoudige winst- en verliesrekening voor de jaren eindigend op 31 december 6 Overige gegevens

Nadere informatie

Overzicht van de afwijkingen van PGGM N.V. ten opzichte van de Nederlandse Corporate Governance Code

Overzicht van de afwijkingen van PGGM N.V. ten opzichte van de Nederlandse Corporate Governance Code Overzicht van de afwijkingen van PGGM N.V. ten opzichte van de Nederlandse Corporate Governance Code De Nederlandse Corporate Governance Code ( Code ) is van toepassing op alle Nederlandse beursgenoteerde

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving

Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Juridisch kader: mededelingenbrieven financiële verslaggeving Hieronder vindt u een overzicht van enige relevante wetsartikelen (januari 2016). Voor de meest actuele informatie zie www.wetten.overheid.nl

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Dit reglement is krachtens artikel 8 lid 2 van de statuten door het bestuur van Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland vastgesteld op 12 december

Nadere informatie

toepassing zijn op grond van de wet en/of de statuten van de stichting.

toepassing zijn op grond van de wet en/of de statuten van de stichting. BESTUURSREGLEMENT STICHTING VOLKSHUISVESTINGSGROEP WOONCOMPAGNIE, Dit reglement is vastgesteld door het bestuur van Wooncompagnie op 27 augustus 2014 en goedgekeurd door de raad van commissarissen op.

Nadere informatie

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt.

Deze 3 verslagen dienen in onderlinge samenhang te worden gelezen en kunnen niet afzonderlijk van elkaar worden gezien of gebruikt. Hoofding van het kantoor XYZ Verslagen van de bedrijfsrevisor (1) aan de raad van bestuur (2) van de Vlaamse rechtspersoon in uitvoering van artikel 9 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 HALFJAARVERSLAG 2013 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Leidraad 20 Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij een aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Titel Leidraad Accountantsrapportage over de bestuurlijke mededeling bij

Nadere informatie

Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan. Opzet van het beleidsplan

Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan. Opzet van het beleidsplan Leidraad voor het opstellen van een beleidsplan Om te kunnen worden aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (hierna: ANBI) dient de instelling onder andere te beschikken over een actueel beleidsplan.

Nadere informatie

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA

Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft. bepalingen die strijdig zijn. met EG-richtlijn G.-P. den Hollander RA Wetsvoorstel Titel 9 handhaaft bepalingen die strijdig zijn met EG-richtlijn 2013-34 G.-P. den Hollander RA Inleiding Het wetsvoorstel heeft bestaande verschillen tussen Titel 9 en de 4 e en 7 e EG-richtlijn

Nadere informatie

KEY ISSUES - Corporate Governance COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN

KEY ISSUES - Corporate Governance COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN KEY ISSUES - Corporate Governance COMMISSIE VOOR HET BANK- EN FINANCIEWEZEN Rapportering corporate governance Brussel, 18 november 1999 Mevrouw, Mijnheer, De Commissie voor het Bank en Financiewezen en

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel CORPORATE GOVERNANCE 7 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel CORPORATE GOVERNANCE 7 MAART UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel CORPORATE GOVERNANCE 7 MAART 2016 14.30-16.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 10 2015 NGO-ENS B / 10 Opgave 1 (19 punten) Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 (4 punten) Dit

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2015 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Fiscale positie

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2010

ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2010 ABN AMRO Groenbank B.V. ENKELVOUDIGE JAARREKENING 2010 INHOUDSOPGAVE Directieverslag 2010 3 Enkelvoudige balans per 31 december 2010 7 Enkelvoudige winst- en verliesrekening over 2010 8 Overige gegevens

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen ASR Nederland N.V.

Profielschets Raad van Commissarissen ASR Nederland N.V. Profielschets Raad van Commissarissen ASR Nederland N.V. December 2017 1 a.s.r. Inhoud Inleidend Artikel. Status en inhoud van de regels Raad van Bestuur Artikel 1. Inleiding 3 Artikel 2. Definities en

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2016 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam

FINANCIEEL VERSLAG 2016 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam FINANCIEEL VERSLAG 2016 Stichting AKROS Beheer te Amsterdam Inhoud : Bestuursverslag Balans per 31-12-16 Resultaten rekening per 31-12-16 Korte toelichting op de balans Amsterdam, mei 2017. R.v.d. Wouw

Nadere informatie

Helderheid over reikwijdte en toepassing van de transparantierichtlijn

Helderheid over reikwijdte en toepassing van de transparantierichtlijn www.pwc.nl Helderheid over reikwijdte en toepassing van de transparantierichtlijn Praktische leidraad voor de Nederlandse toepassing van de Europese transparantierichtlijn 2 PwC Bij PwC in Nederland werken

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Relevant orgaan... 5-10 Te communiceren controle-aangelegenheden

Nadere informatie

Het accountantsrapport en uw onderneming

Het accountantsrapport en uw onderneming Het accountantsrapport en uw onderneming 1. Inleiding Elke onderneming heeft belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan personeelsleden, crediteuren en de overheid (de fiscus, subsidieverlenende instanties).

Nadere informatie

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen

RAAD advies van 7 januari De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen RAAD advies van 7 januari 2000 De rol van de commissaris-revisor inzake halfjaarlijkse en jaarlijkse communiqués van beursgenoteerde vennootschappen Het koninklijk besluit van 3 juli 1996 betreffende de

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v. de minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v. de minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH Den Haag Ministerie van Veiligheid en Justitie T.a.v. de minister van Veiligheid en Justitie Mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH Den Haag Den Haag/Amsterdam, 23 mei 2013 Referentie: B13.23 Betreft: Richtlijnvoorstel

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V.

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V. REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE Alliander N.V. Vastgesteld door de RvC op 3 november 2009 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

Jaarverslag van Claim Staat Vennootschap B.V., s-hertogenbosch

Jaarverslag van Claim Staat Vennootschap B.V., s-hertogenbosch Jaarverslag 2012 van Statutaire vestigingsplaats: s-hertogenbosch Adres: Brabantlaan 1 5216 TV s-hertogenbosch Inhoudsopgave Algemeen Jaarverslag 1 Jaarrekening Balans per 31 december 2012 2 Winst-en-verliesrekening

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

MPC PRIVATE EQUITYFONDS

MPC PRIVATE EQUITYFONDS MPC PRIVATE EQUITYFONDS GLOBAL 8 CV GRONINGEN Financieel verslag 2011 MPC Private Equityfond Global 8 CV Groningen JAARVERSLAG Hierbij bieden wij u het jaarverslag 2011 aan van MPC Private Equityfonds

Nadere informatie

Stichting Bewaarder Robeco

Stichting Bewaarder Robeco Stichting Bewaarder Robeco Jaarrekening over het boekjaar 2013 Stichting Bewaarder Robeco INHOUDSOPGAVE Pagina Algemene informatie 1 Verslag van het Bestuur 2 Algemeen 2 Ontwikkelingen gedurende het verslagjaar

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis:

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: REGLEMENT AUDITCOMMISSIE STICHTING WOONLINIE d.d. 1 januari 2017 Artikel 1 Definities In dit reglement hebben onderstaande begrippen de navolgende betekenis: Auditcommissie: Bestuur: Deelneming: De auditcommissie

Nadere informatie

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT KEMPEN N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. Vastgesteld door de RvC op 8 december 2017 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel

Nadere informatie