SECTOR TECHNIEK. Wat zijn de pluspunten van intrasectoraal onderwijs?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SECTOR TECHNIEK. Wat zijn de pluspunten van intrasectoraal onderwijs?"

Transcriptie

1 SECTOR TECHNIEK "Intrasectoraal onderwijs" een brede opleiding op het HPC binnen de afdelingen Bouw en Metaaltechniek, waarbij de praktische vaardigheden centraal staan. Fotografie Marco Hamelink Wat zijn de pluspunten van intrasectoraal onderwijs? Breed oriënteren op een technische toekomst die de kwaliteit van de beroepskeuze kan verbeteren. Uitstel van de definitieve beroepskeuze. Ontwikkelen van houding, vaardigheden die van belang zijn voor toekomstig functioneren in het beroep, maatschappij en vervolgonderwijs Mogelijkheid tot switchen tussen verschillende beroepkeuzes bij de overgang naar het vervolgonderwijs. Belangrijk is de te verwerven kennis en vaardigheden in een context aan te bieden waarin de leerling ook steeds het nut en het verband ziet van de dingen waarmee hij/zij bezig is. Dat vraagt er ook om de vakken niet als losstaande eenheden aan te bieden, maar leerstofeenheden uit de verschillende vakken te koppelen, zodat het voor de leerling meer één geheel vormt. Aandachtspunten zijn bijvoorbeeld de relatie tussen de leerling en de docent en de aandacht voor de LWOO-leerling.

2 Bouwtechniek HPC bouwt aan de toekomst. Bouwtechniek is natuurlijk de ideale basis voor een baan in de bouw, infrastructuur en de houtbranche. Zie jij jezelf als meubelmaker, timmerman of metselaar, dan kies je zeker voor bouwtechniek. Maar je bent tevens bij ons aan het goede adres als je later verder wilt als aannemer, opzichter, binnenhuisadviseur, technisch tekenaar, ontwerper of machinale houtbewerker. Bij de brandweer en het leger zijn je technische vaardigheden ook meer dan welkom. In ons grote praktijklokaal staat alles voor je klaar om direct van start te gaan met het maken van bijvoorbeeld kozijnen, het metselen van muren, en het in elkaar zetten van je eigen bed. Verschillende modules/disciplines(kbl/bbl), zoals: Houtbewerken Metselen en natuursteen Tekenen Fijnhout en interieur Infrastructuur Schilderen en decoratie Bouwproces Houtbewerken Bij deze richting leer je de volgende aspecten: platdak constructie / pannendak aftimmeren / plinten en betimmeringen zetten profielen, ramen en kozijnen stellen Machinale houtbewerking

3 Hierna kun je in het 4e leerjaar kiezen voor een opleiding in de bouw. Dan werk je aan: Betonbekistingen Kap- en dakconstructies. Kozijnen, ramen en deuren op de machine Een rechte steektrap maken Bij dit vak werk je in een team aan de werkstukken. Hier is bouwen echt teamwerk! Metselen Bij deze richting leer je de volgende aspecten: Metselwerk Isoleren van wanden Siermetselwerk / natuursteenverwerking Stukadoren Tegelzetten Voegen Tekenen Auto-cad teken voor bouw en infra. Fijnhout Het derde leerjaar ziet er hetzelfde uit als bij timmeren. Maar in het vierde leerjaar kun je kiezen voor fijnhout. Je leert dan de volgende aspecten: Kozijnen, ramen en deuren maken Interieurbetimmering Meubelstukken maken Je raakt bij deze werkstukken meer vertrouwd met machines en je leert de fijne kneepjes van het timmervak. Veel leerlingen gaan in de scheep- of interieurbetimmering werken of in de houthandel.

4 Infrastructuur Ook kom je in aanraking met grondverdichting, zetten van trottoirbanden en tegels / stenen leggen. Je leert werken met jalons, waterpasinstrument en baak in het veld. Maatschetsen maken voor het vastleggen van belangrijke leidingen en kabels die in de grond liggen en niet meer met het oog te zien zijn. Je leert hier omgaan met producten die dienst doen voor de veiligheid van mens. Schilderen/decoratie Voor het afwerken van kozijnen, stalen balken en muren kom je met afwerkingtechniek met verfsoorten te werken. De afwerking kan als bescherming en als decoratie dienst gaan doen. Letters zetten voor reclameborden en spuittechnieken, behang aanbrengen op wanden en decoratie. De veiligheid van verwerken van verfproducten voor mens en dier staan op de eerste plaats. Zijn bepaalde verfproducten schadelijk, welke PBM producten ga je gebruiken. Je leert niet alleen verwerken van materialen maar ook de bijbehorende veiligheidsaspecten. Projecten in de bouw Regelmatig komen er vragen om bepaalde werkstukken c.q. opdrachten te maken. Zo krijgen we regelmatig de vraag of er een kozijn gemaakt kan worden. Ook maken we speel- en werkverdiepingen voor basisscholen. Daarnaast ontwikkelen en produceren we meubels. Met deze projecten bootsen we het bedrijfsleven na. En jij kunt dit allemaal maken! Beroepen in de bouwtechniek Na je VMBO diploma Bouwtechniek kun je gaan werken en/of verder studeren voor allerlei beroepen, bijvoorbeeld: Timmerman/vrouw Metselaar Schilder Machinale houtbewerker Tegelzetter Glaszetter Meubelmaker / Parketlegger Stukadoor Industriespuiter Scheepstimmerman/vrouw Stratenmaker Decorbouwer Werkvoorbereider / Planner Wegenbouwer Reclame Uitvoerder / Aannemer Tunnelbouwer Natuursteen Opzichter / Tekenaar man /vrouw Machinist Autospuiter Architect Signmaker Brandweer / Politie. Beveiliging Chauffeur Betonijzervlechter. Houthandel Houtzagerij Boomchirurg Bij bovengenoemde beroepen en vakrichtingen heb je niet alleen mensen nodig op de bouwplaats, werkplaats of in de fabriek, maar ook op t kantoor als bv. inkoper, A cad-tekenaar, planner, calculator of grafisch ontwerper. De laatste tijd neemt het aantal meisjes toe dat op het VMBO kiest voor meubelmaker, interieur en scheepsbouwer en ook de belangstelling voor de meer creatieve beroepen zoals schilderen, reclamemaker, designer, grafische ontwerper en stylist of binnenhuisarchitectuur.

5 Metaaltechniek Een brede opleiding binnen de afdelingen Metaaltechniek(kbl/bbl), waarbij de praktische vaardigheden centraal staan. Het onderwijsprogramma is samengesteld uit onderdelen van verschillende technieken, metaaltechniek werken met de werkplekkenstructuur (WPS) gecombineerd met elektrotechniek en installatietechniek. Als je kiest voor de afdeling Metaaltechniek, dan ga je werken met metalen, kunststoffen, elektriciteit, water en ook met computers. Je leert het aan elkaar lassen van metaal tot hele constructies zoals landbouwmachines, bruggen, boortorens enz. Verder kun je met grote machines metaalbewerken tot onderdelen die samengevoegd één apparaat vormen. Sommige van de machines waarmee je gaat werken, moet je door middel van een computer besturen. De werkzaamheden van bedrijven die in de metaalsector werkzaam zijn, kunnen groot en grof, of klein en zeer nauwkeurig zijn. Methode en manier van lesgeven (kbl/bbl) Zowel de theorie als de praktijk is modulair opgebouwd. Er wordt in de theorie weinig frontaal lesgegeven, maar de leerlingen maken zelfstandig onder begeleiding vragen, schetsen en tekeningen. Zij kijken zelf de vragen na en bepalen zelf wanneer zij het moduul op de computer willen toetsen en kunnen dit doen in hun eigen tempo. Hierbij is een studiewijzer het spoorboekje. In de praktijkruimte wordt zowel individueel als in tweetallen gewerkt. De opdrachten zijn zo gemaakt dat de leerlingen door middel van duidelijke instructie leren zelfstandig te werken, wat resultaatverhogend en motiverend werkt. Per opdracht van ieder moduul wordt de gewerkte tijd en resultaat door de leerling zelf ingevuld op het zogenaamde registratie/werkformulier. De registratie/werkformulieren worden bij het magazijn ingeleverd en door de magazijnbeheerder in de computer verwerkt.

6 Het Metaaltechnische deel omvat algemene grondvaardigheden metaal Plaat en constructiebouw Machinebankwerken / Magazijnbeheer Installatietechniek / Elektrotechniek ICT / CAD-tekenen / Tekeninglezen Andere activiteiten: Officiële stages in leerjaar 3 en 4 Excursies Projecten Werk Plekken Structuur (WPS) Leerwerktraject Plaat en constructiebouw Tijdens de lasuren kom je in aanraking met verschillende lasprocessen. Je werkt met zeer geavanceerde apparatuur. Bij deze richting leer je de volgende aspecten: Mig/Mag en TIG lassen Elektrisch lassen Autogeen lassen en snijden Plasma snijden Constructiebouw Buigen en zetten Walsen en knippen

7 Machinebankwerken Je leert werken met diverse materialen zoals metaal, kunststof en aluminium. Bij deze richting leer je de volgende aspecten: Boren, draaien en frezen CNC draaien Meten - montage pneumatiek Magazijnbeheer / planner / kwaliteitcontroleur Elektronica Automatiseren / Telematica / PLC besturing

8 Installatie en elektrotechniek Tijdens de elektro-uren leer je verschillende schakelingen kennen door het uitvoeren van diverse bordoefeningen. Na de basisoefeningen wordt de installatie van een huis gesimuleerd. Zo leer je de praktijk al goed kennen. Het meetpracticum en het schakeltechnisch practicum behoren tot het onderwijsprogramma. Het programma biedt een brede oriëntatie op Installatie werkzaamheden rond een aantal thema s: Woningbouwinstallaties Utiliteitsinstallaties Zwakstroom Elektronica Centraleverwarming en sanitair ICT / CAD-tekenen / tekening lezen. Vaardigheden in: Auto-CAD (computergestuurd tekenen) CNC programmeren Tekening lezen Officiële stages in leerjaar 3 en 4 In de derde en vierde klas wordt in de afdeling techniek twee weken stage gelopen. De leerlingen zoeken samen met de stagebegeleider een plek die hoort bij hun opleiding. Voorafgaand werken de leerlingen aan vaardigheden als solliciteren, het schrijven van een passende brief en het voeren van een gesprek. De praktijk wijst uit dat leerlingen zo beter in staat zijn om keuzes te maken voor een vervolgopleiding. Excursies Net als in de onderbouw zijn er in de bovenbouw diverse uitstapjes gepland, die vaak deel uit maken van een lesprogramma. Afhankelijk van de afdeling waar de leerling zit, zijn er verschillende excursies gepland, zoals: het bezoeken van bedrijven, Londen, Parijs en Survival Ardennen. Projecten In de bovenbouw houden we ons ook bezig met diverse projecten.

9 Werk Plekken Structuur (WPS) Maakt de beroepsgerichte opleiding aantrekkelijker Geeft de docent meer ruimte voor individuele begeleiding van de leerling Maakt niveau- en tempodifferentiatie mogelijk Geeft bedrijfssituatie binnen het onderwijs Is een goede methode voor het aanleren en ontwikkelen van vaardigheden Geeft een goede aansluiting naar het vervolgonderwijs (ROC) Er wordt tijdens "de praktijklessen" gewerkt met een gemoduleerde lesmethode, de Werk Plekken Structuur (WPS). WPS is een vernieuwde vorm van lesgeven voor de beroepsgerichte afdelingen. De leerling leert binnen WPS zelfstandig leren en werken waarbij een integratie plaats vindt van de tot nu toe apart gegeven beroepsgerichte vakken (theorie, tekenen, meten en praktijk). De leerling werkt op verschillende werkplekken in het praktijklokaal. Binnen WPS neemt de leerling een aantal logistieke en organisatorische taken van de docent over. We noemen dit "de rol" van medewerker / functionaris. De docent wordt begeleider / coach. De leerling speelt "de rol" van medewerker / functionaris als: Planner - onderhoud van het planbord - beheer van de sturingsinstrumenten - uitgifte van ordergeleide bon, werkwijzers - controle van de ordergeleide bon - bijhouden van absenten, etc. Magazijnbeheerder - registratie van de uitgifte van de materialen - voorraadbeheer van de materialen - registratie uitgifte en inname van handgereedschap Kwaliteitscontroleur - controle / meten gemaakte werkstukken van leerlingen - beoordelen van de werkstukken (bij geschillen bemiddelt de docent) Door de integratie van de beroepsgerichte vakken in modulevorm, en "de rol" van de medewerker / functionaris ontstaat er tijdens de lessen een simulatie van de praktijksituatie die in het bedrijfsleven voorkomt.

10 Leerwerktraject Een andere manier om een diploma te behalen is via het leerwerktraject. In de bovenbouw biedt de school in de basisberoepsgerichte leerweg ook de keuze voor het leerwerktraject. Het lesprogramma bestaat voor een groot deel uit stages en buitenschools leren. Leerlingen die daarvoor in aanmerking komen, lopen dan twee of drie dagen per week stage. De andere twee dagen hebben ze les op school (o.a. Nederlands, wiskunde, bewegingsonderwijs en een beroepsvak). De leerlingen verlaten de school met een diploma en zijn toelaatbaar voor niveau 2 van de vervolgopleidingen op het middelbaar beroepsonderwijs Wat kun je met een vmbo-diploma Als je bij ons het diploma haalt kun je altijd verder leren (specialiseren) in het middelbare beroepsonderwijs (mbo), bijvoorbeeld op het ROC, niveau 1 t/m 4. Dit is afhankelijk van de leerweg die je hebt gevolgd: de basisberoepsgerichte- of de kaderberoepsgerichte leerweg (BLL of KBL). Beroepen in de metaaltechniek: Constructiewerken / lassen Montage Onderhoud Pijpenbewerken Scheepsmetaalbewerken Onderhoudsmonteurs CAD ekenaars CNC technicus Elektromonteur of servicetechnicus Werkvoorbereider of projectleider Vervoer en Logistiek CNC draaier / frezer Operator ICT Infratechniek Vliegtuigtechniek Machinebouw Koudetechniek en luchtbehandeling Mobiele werktuigen Installatietechniek Engineering Pijpfitter Mechatronica en Werktuigbouw

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte opleidingen. Op het Actief

Nadere informatie

Informatieavond klas 2. Informatie avond Keuzemodules Klas 2 naar klas 3 26 maart 2019

Informatieavond klas 2. Informatie avond Keuzemodules Klas 2 naar klas 3 26 maart 2019 Informatieavond klas 2 Programma - Algemene uitleg aula - basis/kader aula - gl/tl lokaal 016 Deze presentatie is binnenkort op de website terug vinden 2 x kiezen - Voor de meivakantie moeten er 2 keuzes

Nadere informatie

SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR

SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR 2018-2019 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL BWI ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel is een combinatie van

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016

Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016 Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016 Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken Technisch College Velsen. Examen

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

Pakket, profiel, sectorkeuze

Pakket, profiel, sectorkeuze Pakket, profiel, sectorkeuze havo tto atheneum gymnasium In de havo afdeling en in de vwo afdeling stellen de leerlingen in het derde leerjaar hun examenpakket samen. Dit examenpakket bestaat uit drie

Nadere informatie

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen.

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen. Grootebroek, december 2014 Beste leerling, Binnenkort kies je welke beroepsgerichte opleiding je in de bovenbouw van het vmbo gaat volgen. Binnen het Martinuscollege zijn er verschillende mogelijkheden.

Nadere informatie

SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR

SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR SPOORBOEKJE BOUWEN-WONEN-INTERIEUR 2017-2018 www.ursula.nl INHOUDSOPGAVE PROFIEL BWI ALGEMENE INFORMATIE 03 ALGEMENE INFORMATIE Het nieuwe VMBO bestaat uit 10 profielen. Een profiel is een combinatie van

Nadere informatie

VAKCOLLEGE TECHNIEK INSTALEKTRO ELEKTROTECHNIEK, INSTALLATIETECHNIEK. Vakken. Stage. vanaf leerjaar 3

VAKCOLLEGE TECHNIEK INSTALEKTRO ELEKTROTECHNIEK, INSTALLATIETECHNIEK. Vakken. Stage. vanaf leerjaar 3 VAKCOLLEGE TECHNIEK INSTALEKTRO ELEKTROTECHNIEK, INSTALLATIETECHNIEK Binnen Elektrotechniek wordt gewerkt met een modulaire onderwijsmethode. Dat wil zeggen dat theorielessen en praktijklessen door elkaar

Nadere informatie

Bouwen, Wonen en Interieur HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel

Bouwen, Wonen en Interieur HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Bouwen, Wonen en Interieur 20e jaargang nummer 2 november

Nadere informatie

Je leert het op het vmbo!

Je leert het op het vmbo! Je leert het op het vmbo! Over leerwegen, sectoren, profielvakken en keuzevakken in het vmbo. Maar ook over alle mogelijkheden binnen het profielvak Bouwen, Wonen en Interieur. vernieuwd VMBO surf naar

Nadere informatie

Over. stappen. naarprisma

Over. stappen. naarprisma Over stappen naarprisma Welkom opprisma In een totaal nieuwe school met afwisselende, actuele leerstof die aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wij dagen leerlingen uit om te laten zien wat ze

Nadere informatie

het Willem Infobrochure Sector: Techniek

het Willem Infobrochure Sector: Techniek het Willem Infobrochure Sector: Techniek Profielvak Mobiliteit -Transport (MT) Profielvak Productie-installeren-energie (PIE) Profielvak Bouwen-Wonen-Interieur (BWI) Willem van oranje Colleg e Techniek

Nadere informatie

Bouwkunde. Bouwplaatsassistent BOL/ BBL Niveau 1 1 jaar

Bouwkunde. Bouwplaatsassistent BOL/ BBL Niveau 1 1 jaar Bouwkunde Bouwkunde Als je kiest voor de bouw- of infratechniek ligt de arbeidsmarkt voor je open. In Nederland ontstaan veel nieuwe industrieën. Deze brengen veel bouwactiviteiten met zich mee. Bovendien

Nadere informatie

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten WIJ IEZEN VOOR ECHNIEK Techniek past beter bij jou dan je denkt www.rocvantwente.nl/techniektalenten INLEIDING De technische branche Steeds meer meisjes kiezen voor techniek. Techniek is heel divers, je

Nadere informatie

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 WELKOM over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 Programma Afsluiting Basisvorming Leerwegen en Afdelingen Leerwegondersteuning Portfolio Hoe komt het advies tot stand? PAUZE Wat kun je met een diploma

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Zeker weten. Welkom op de Open Dag. Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur

Zeker weten. Welkom op de Open Dag. Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur Welkom op de Open Dag Zeker weten Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur Je bent bij het ROC van Twente aan het juiste adres voor een vervolgopleiding. Graag helpen we je bij het

Nadere informatie

Beroepsgerichte leerweg vmbo bbl en kbl. Cals College IJsselstein

Beroepsgerichte leerweg vmbo bbl en kbl. Cals College IJsselstein Beroepsgerichte leerweg vmbo bbl en kbl Cals College IJsselstein Hoe goed ken jij jezelf? Ben je creatief, een techneut of juist goed met mensen? 2 Brochure vmbo Cals College IJsselstein Algemene informatie

Nadere informatie

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO De bovenbouw(klas 3+4)van vmbo-scholen werken met beroepsgerichte profielen. Wat de profielen voor jou zo leuk maken, is dat je meer kansen krijgt om te onderzoeken

Nadere informatie

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE)

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) 1 WELKE SECTOREN EN PROFIELEN ZIJN ER? WELKE 3 ONDERDELEN WIL JE UITPROBEREN? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR

Nadere informatie

Leer jij graag door te doen?

Leer jij graag door te doen? Leer jij graag door te doen? Volg dan de techniekroute! Christelijk Onderwijs www.demeerwaarde.nl De weg naar: Werk MBO HBO Techniekroute De route naar vakmanschap! Heb je gevoel voor techniek? Ben je

Nadere informatie

HANDEL & TECHNIEK VERK ORG & WELZIJN OOP HANDEL & TECHNIEK VERK ORG & WELZIJN OOP Bouwen Wonen & Interieur

HANDEL & TECHNIEK VERK ORG & WELZIJN OOP HANDEL & TECHNIEK VERK ORG & WELZIJN OOP Bouwen Wonen & Interieur HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Bouwen Wonen & Interieur 20e jaargang nummer 2 november

Nadere informatie

Bouwkunde. novacollege.nl/bouw. Infratechniek. Installatietechniek. Vormgeving en architectuur. Bouw 2014/2015

Bouwkunde. novacollege.nl/bouw. Infratechniek. Installatietechniek. Vormgeving en architectuur. Bouw 2014/2015 novacollege.nl/bouw Bouwkunde Infratechniek Installatietechniek Vormgeving en architectuur Bouw 2014/2015 Ik ben de afgelopen jaren wijzer en rustiger geworden. Vroeger was ik een probleemjochie, nu luister

Nadere informatie

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil (Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil 21 april 2016 Ik ben 15 jaar en ik wil iets met techniek, dus kies ik voor 3 Ik kies voor een technische opleiding bij: Summa Bouw & Infra metselaar,

Nadere informatie

Techniek totaal leerlijn (ttl)

Techniek totaal leerlijn (ttl) Techniek totaal leerlijn (ttl) www.jfsg.nl Techniek totaal leerlijn Een brede kijk op techniek in de gemengde leerweg! Het leren van theorie gaat jou meestal goed af, maar je steekt ook graag de handen

Nadere informatie

Kempenhorst, een fijne school!

Kempenhorst, een fijne school! Wat is jouw profiel? Kempenhorst, een fijne school! INHOUD Inleiding 3 Profielen: Bouwen, Wonen en Interieur 4 Produceren, Installeren en Energie 5 Media, Vormgeving en ICT 6 Economie en Ondernemen 7 Groen

Nadere informatie

PROFIELEN VMBO Welk kies jij?

PROFIELEN VMBO Welk kies jij? Voor leerlingen en ouders van het vmbo PROFIELEN VMBO Welk kies jij? 1 Wie ben ik? Wat wil ik? Ga in gesprek met je ouders. Ga in gesprek met je mentor. Ga in gesprek met je vakdocenten. Ga in gesprek

Nadere informatie

De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur. - Economie en ondernemen. - Media, vormgeving en ICT. - Mobiliteit en transport

De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur. - Economie en ondernemen. - Media, vormgeving en ICT. - Mobiliteit en transport LOB-dagen 2017 Hofstad Havo Informatie over de profielen De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur - Economie en ondernemen - Groen - Media, vormgeving en ICT - Mobiliteit en

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

Voorlichting BWI 20 februari 2019

Voorlichting BWI 20 februari 2019 Voorlichting BWI 20 februari 2019 Waar staat het profieldeel BWI voor? Bouwen, Wonen en Interieur. Wat wordt er aangeboden? Profiel ( = verplicht) Bouwproces en bouwvoorbereiding * Design en decoratie

Nadere informatie

ISG Arcus.inaxion.nl VMBO g: www gevin Vorm

ISG Arcus.inaxion.nl VMBO g: www gevin Vorm ISG Arcus VMBO Algemeen In deze folder maak je kennis met het vmbo op ISG Arcus. Vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs. Het is een voorbereiding op het mbo. Dit betekent niet alleen

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

# 26. Hout en Meubel. Groningen. www.alfa-college.nl. Bel voor informatie: 0800-235 825 368

# 26. Hout en Meubel. Groningen. www.alfa-college.nl. Bel voor informatie: 0800-235 825 368 # 26 Hout en Meubel chniek! Jij? In de te nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk

Nadere informatie

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo : een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo In deze folder maakt u kennis met VMBO-Select, TalentStad-in-aanbouw, een nieuwe visie op het vmbo. TalentStad is een samenwerkingsverband van het Agnieten

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

Open Huis. 13 februari 2017

Open Huis. 13 februari 2017 Open Huis 13 februari 2017 Programma Algemene informatie Keuzes in het vmbo per niveau Vervolgonderwijs Keuzetraject VMBO de Spindel Beroepsgerichte leerwegen: Basis beroepsgerichte leerweg (BBL) Kader

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

Je hebt je eerste keuzemoment er al op zitten; je koos voor het vmbo. Je koos voor Sprengeloo! Goed gedaan, want goed kiezen is een kunst!

Je hebt je eerste keuzemoment er al op zitten; je koos voor het vmbo. Je koos voor Sprengeloo! Goed gedaan, want goed kiezen is een kunst! 1 Disclaimer: De informatie in de Keuzewijzer is van toepassing op leerlingen die in 2019 starten in leerjaar 3 (cohort 2019-2021). Dit informatieboekje is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld,

Nadere informatie

WELKOM. Leshuis beroepsgerichte leerwegen

WELKOM. Leshuis beroepsgerichte leerwegen WELKOM Leshuis beroepsgerichte leerwegen De drie pijlers van het Markland College Oudenbosch 1. We kennen elkaar. 2. Je kunt veel kiezen. 3. Volg je droom. We kennen elkaar Persoonlijke aandacht o Kleine

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 2

Ouderavond leerjaar 2 Ouderavond leerjaar 2 Voorbereiding profielkeuze en leerwegadvies met speciale aandacht voor Programma 19.30 uur opening 19.35 uur * informatie profielkeuze + nieuwe beroepsgerichte programma s vmbo *

Nadere informatie

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Metaaltechniek 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

LEERWEGSCHEMA en PRIJZENOVERZICHT Techniek op Maat voor basisberoeps en kaderberoeps update Bouwtechniek BOUWBREED

LEERWEGSCHEMA en PRIJZENOVERZICHT Techniek op Maat voor basisberoeps en kaderberoeps update Bouwtechniek BOUWBREED Bouwtechniek BOUWBREED Schilderen en decoreren WB 978-90-01-40250-1 26,50 Hout bewerken WB 978-90-01-40148-1 33,10 Werken in de bouw WB 978-90-01-40147-4 23,95 Metselen en stukadoren WB 978-90-01-40149-8

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Metaaltechniek 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

op het Hondsrug vakcollege

op het Hondsrug vakcollege op het Hondsrug vakcollege Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Jij gaat het maken! Op het Hondsrug vakcollege Ben jij een Knexx bouwer of haal je jouw mobieltje uit elkaar om te weten

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren

Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Vakcollege Techniek profileert zich op 1 bouwen, wonen en interieur 2 produceren, installeren en energie

Vakcollege Techniek profileert zich op 1 bouwen, wonen en interieur 2 produceren, installeren en energie Het vmbo op de Teisterbantlaan Het huidige vakcollege Techniek maakt gebruik van sterk verouderde beroepslokalen waarin de vakken zoals schilderen, bouw, metselen, installatietechniek en metaal aangeboden

Nadere informatie

TI 6-12. Middenkader engineering

TI 6-12. Middenkader engineering TI 6-12 ineering Middenkader engineering Middenkader engineering Schooljaar 2013-2014 Techniek & Informatica Techniek Kies voor de opleiding middenkader engineering iddenkader engineering Middenkad Kun

Nadere informatie

PTA Bouwen, wonen en interieur (1200)

PTA Bouwen, wonen en interieur (1200) PTA Bouwen, wonen en interieur (200) 4 profielmodulen () Leerlingen zijn verplicht om de 4 profielmodulen van het vak bouwen, wonen en interieur te volgen en daarin examen af te leggen. De 4 profielmodulen

Nadere informatie

Keuzedelen jaar 2 SBU Keuzedeel-

Keuzedelen jaar 2 SBU Keuzedeel- KD-nr. KD-naam Crebonr. Profiel BOL BBL Niveau Keuzedeelcodcodcodcode Keuzedelen jaar 2 Keuzedelen jaar 3 Keuzedelen jaar Autotechniek 23109 Voertuigen en mobiele 2522 Autotechnicus x 2 K0029 Duurzaamheid

Nadere informatie

GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN

GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN TESSENDERLANDT.NL Tessenderlandt - mavo en voorbereidend mbo Van Riebeecklaan 2, 4818 EB Breda t 076 521 93 52 e info@tessenderlandt.nl TESSENDERLANDT mavo en voorbereidend

Nadere informatie

Zuiderpark THEORETISCHE LEERWEG / MAVO GEMENGDE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG

Zuiderpark THEORETISCHE LEERWEG / MAVO GEMENGDE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG Zuiderpark met oog voor jou VMBO THEORETISCHE LEERWEG / MAVO GEMENGDE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG SECTOR VAKSCHOOL TECHNIEK BOUWEN, WONEN en INTERIEUR PRODUCEREN,

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

Algemene uitleg door 2College Durendael

Algemene uitleg door 2College Durendael Algemene uitleg door VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het

Nadere informatie

KD-nr. KD-naam Crebonr. Profiel Keuzedeelcode

KD-nr. KD-naam Crebonr. Profiel Keuzedeelcode KD-nr. KD-naam Crebonr. Profiel Keuzedeelcode Autotechniek 23109 Voertuigen en mobiele werktuigen 25242 Autotechnicus K0211? 25242 Autotechnicus K0029 K0211 K0368 25244 Eerste autotechnicus K0368 K0059

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2016-2017 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

VMBO. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge

VMBO. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge VMBO Basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerweg O.R.S. Lek en Linge Lek en Linge leuk en leerzaam! O.R.S. Lek en Linge Brugklaslocatie (bkl) Annie M.G. Schmidtpad 1 4103 NP Culemborg Vmbo-locatie (ibb)

Nadere informatie

Leerwegschema en prijsoverzicht Techniek Op Maat

Leerwegschema en prijsoverzicht Techniek Op Maat Leerwegschema en prijsoverzicht Techniek Op Maat Bouwtechniek BOUWBREED Uitzetten / Hellend dak WB 978 90 01 40252 5 35,30 Kozijnen en ramen / Aftimmeren WB 978 90 01 40253 2 40,40 Betontimmeren en platte

Nadere informatie

Voorbereiding profielkeuze en leerwegadvies met speciale aandacht voor

Voorbereiding profielkeuze en leerwegadvies met speciale aandacht voor Voorbereiding profielkeuze en leerwegadvies met speciale aandacht voor Programma 19.30 uur opening 19.35 uur A: informatie profielkeuze + vernieuwd VMBO B: studieadvies - vaststellen van de leerweg 20.30

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! WETENSCHAP & TECHNOLOGIE: DE TECHNISCHE MAVO OP HET VAN VREDENBURCH COLLEGE!

EEN WERELD AAN TALENTEN! WETENSCHAP & TECHNOLOGIE: DE TECHNISCHE MAVO OP HET VAN VREDENBURCH COLLEGE! EEN WERELD AAN TALENTEN! WETENSCHAP & TECHNOLOGIE: DE TECHNISCHE MAVO OP HET VAN VREDENBURCH COLLEGE! BELANGSTELLING VOOR TECHNIEK OP MAVO-NIVEAU? Vind je techniek heel gaaf? En heb jij van je basisschool

Nadere informatie

Instalektro HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Instalektro HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Instalektro 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

DOEL VAN VANAVOND. Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken. Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4

DOEL VAN VANAVOND. Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken. Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4 PROFIELEN VMBO DOEL VAN VANAVOND Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4 VERNIEUWING VMBO Praktijkafdeling Profiel WAAROM VERANDERINGEN?

Nadere informatie

vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Zorg en Welzijn

vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Zorg en Welzijn vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Zorg en Welzijn Programma van Toetsing en Ontwikkeling (PTO) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte leerweg BBL LWT (leerwerktraject)

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1.

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1. 1 Blz. 3 Inleiding Blz. 4 1 de leerwegen Blz. 4 1.1 de leerwegen in klas 3 en 4 Blz. 5 1.2 een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1.3 samengevat Blz. 6 2 de profielen en de leerroutes Blz. 7 2.1 een toelichting

Nadere informatie

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere UNIEK IN ALMERE stad college DAAR GA JE HET MAKEN! Wil je echt een vak leren, dan zit je goed op het Stad College in Almere. Praktijkgericht onderwijs dat perfect aansluit op je latere beroep óf op het

Nadere informatie

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 1 INHOUD Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 4 Blz. 6 Op onze school bieden we 3 sectoren aan Samengevat Blz. 7 Vakkenpakketten

Nadere informatie

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet.

Leerwerktraject. Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. Leerwerktraject Je leert het pas ècht goed, als je het zelf doet. in vogelvlucht Leerwerktraject: leren terwijl je werkt Vmbo staat voor voorbereidend middel baar beroepsonderwijs. Het is de perfecte start

Nadere informatie

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT

DON BOSCO. INPROFIEL info@donboscohoboken.be. 2 de graad BSO TECHNISCH INSTITUUT DON BOSCO TECHNISCH INSTITUUT INPROFIEL info@donboscohoboken.be 2 de graad BSO INLEIDING Wanneer je deze infomap in handen krijgt, duidt dit op interesse voor het beroepsonderwijs. Kiezen voor het beroepsonderwijs

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW!

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW! ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW 2 november 2015 Inleiding De instroom in de bouwopleidingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. De moeilijke tijden waarmee

Nadere informatie

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden

Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte. Leerwegen: BBL, KBL, TL. samen een eigen wijze weg vinden Specifiek vmbo, vmbo voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Leerwegen: BBL, KBL, TL Bij De Rotonde werkt een jong team in de onderbouw. Onze docenten staan daarom dicht bij de leerlingen. De

Nadere informatie

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Metaaltechniek 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

M.F. Alberts Docent metaaltechniek Teamleider MBO. PIE Metaaltechniek een goede keuze?

M.F. Alberts Docent metaaltechniek Teamleider MBO. PIE Metaaltechniek een goede keuze? M.F. Alberts Docent metaaltechniek Teamleider MBO PIE Metaaltechniek een goede keuze? Informatie afdeling PIEmetaaltechniek 1. Keuzedelen afdeling 2. Cijfers 3. Mededeling 4. Toelichting beroep 5. Vragen

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Profiel. Profielvak. Afdeling. Beroepsgericht vak. Doel. wat kan ik en wat wil ik verbreding of verdieping betere aansluiting op MBO

Profiel. Profielvak. Afdeling. Beroepsgericht vak. Doel. wat kan ik en wat wil ik verbreding of verdieping betere aansluiting op MBO Welkom Afdeling Beroepsgericht vak Profiel Profielvak Doel wat kan ik en wat wil ik verbreding of verdieping betere aansluiting op MBO Welke profielen bieden we aan? 5 Profielen Zorg en welzijn Economie

Nadere informatie

Bovenbouw vmbo. 11 januari 2017

Bovenbouw vmbo. 11 januari 2017 Bovenbouw vmbo 11 januari 2017 Programma Voorstellen Algemene informatie Keuzes in het vmbo per niveau Vervolgonderwijs Keuzetraject/uitnodiging open huizen Vragen Voorstellen Decaan: G. Arkink Decaan

Nadere informatie

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD

ZEKER WERK STERK AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN TECHNISCH TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD AFDELING MECHANICA MECHANISCHE (VORMGEVINGS-) TECHNIEKEN Roze 131, 9900 Eeklo secretariaat@ptieeklo.be www.facebook.be/ptieeklo www.ptieeklo.be 09 370 73 73 Science Technology Engineering

Nadere informatie

02.01.02 Inkoper Technische voorbereiding. 02.01.03 Calculator Technische voorbereiding. 02.01.06 Planner Technische voorbereiding

02.01.02 Inkoper Technische voorbereiding. 02.01.03 Calculator Technische voorbereiding. 02.01.06 Planner Technische voorbereiding Bouwend Nederland, ZOETERMEER Functienummer Functienaam Afdeling 01.01.01 Vastgoedontwikkelaar (Project)ontwikkeling 01.01.02 Tendermanager (Project)ontwikkeling 01.01.03 Projectontwikkelaar (Project)ontwikkeling

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch.

Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. JIJ MAAKT HET OP EMMA Je maakt het op Emma: de school voor een complete vmbo-opleiding: basis, kader en theoretisch. Ga je naar het vmbo, basis, kader of wil je liever naar de theoretische leerweg? Dan

Nadere informatie

WELKOM. over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2

WELKOM. over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2 WELKOM over leerwegen, profielen en leerlijnen in LEERJAAR 2 Programma Afsluiting Basisvorming Leerwegen en Sectoren Leerwegondersteuning Hoe komt het advies tot stand? PAUZE Wat kun je met een diploma

Nadere informatie

WELKOM. Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad

WELKOM. Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad WELKOM Voorlichting profielen vmbo b/k Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad Programma Voorstellen Algemene informatie Vragen aan de statafels VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Veel

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de grootste staalproducenten.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Opdracht 1, module 4, les 2 Tijdens hun puberteit maken kinderen verschillende veranderingen door en moeten zij keuzes maken die belangrijk zijn voor hun toekomst. Daarbij hebben

Nadere informatie

Economie en ondernemen

Economie en ondernemen vestiging mavo en beroepsvoorbereidende leerwegen Economie en ondernemen Programma van Toetsing en Ontwikkeling (PTO) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte leerweg BBL LWT (leerwerktraject)

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2015-2016 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Kiezen voor een sector en uitstroomprofiel schooljaar 2014-2015

Kiezen voor een sector en uitstroomprofiel schooljaar 2014-2015 Kiezen voor een sector en uitstroomprofiel schooljaar 2014-2015 1 Blz. 3 Inleiding Blz. 4 1 de leerwegen Blz. 5 1.1 de leerwegen in klas 3 en 4 Blz. 5 1.2 een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1.3 samengevat

Nadere informatie

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN 2017 2018 Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN HET STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet onderwijs; de

Nadere informatie

Vormgeving, Bouw- & Beschermingstechniek. Markiezaat College, het échte werk

Vormgeving, Bouw- & Beschermingstechniek. Markiezaat College, het échte werk 2015 2016 Vormgeving, Bouw- & Beschermingstechniek Markiezaat College, het échte werk Bouwtechniek: een sterk fundament Jij bouwt. Jij zorgt dat mensen kunnen wonen, werken en ontspannen in een goed weggezette

Nadere informatie

26-01- 16. januari 2016. https://youtu.be/55u64_or4dw. Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

26-01- 16. januari 2016. https://youtu.be/55u64_or4dw. Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo 26-01- 16 januari 2016 Td G, vo o rli chti ng ni eu we examen s Vakco l l ege https://youtu.be/55u64_or4dw Vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo 1 Vernieuwing beroepsgerichte programma s Ingewikkeld

Nadere informatie