Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening"

Transcriptie

1 HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Metaaltechniek 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

2 2 Arjen van Noorden Metaaltechniek is erg leerzaam. Ik heb ook op andere scholen gekeken, maar opvallend is dat je hier in korte tijd heel veel technieken leert die in het bedrijfsleven voorkomen. Als ik hier van school af kom kan ik niveau 4 gaan doen. De sfeer op de afdeling is erg relaxed. Je kent iedereen. Het is gezellig en de band met de leraren is goed. Ik wil na mijn examen een opleiding gaan volgen voor stuurman bij Maritiem Instituut De Ruyter in Vilssingen.

3 Metaaltechniek Op de afdeling Metaaltechniek werken we heel praktisch aan werkstukken. De werkstukken dragen bij aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden, maar zijn ook leuk om mee naar huis te nemen. Wat denk je van een barbecue? Op de afdeling Metaaltechniek kun je draaien, frezen, verspanen, constructiebankwerken en constructietekenen met de computer. Naast de gewone vakken heb je ook de mogelijkheid om aan een extra diploma te werken: het NILdiploma. Een door het Nederlands Instituut voor Lastechniek landelijk erkend diploma, waarmee je een voorsprong hebt op het mbo of bij een werkgever. Metaaltechniek is een heel veelzijdige vakrichting. Op school komen de volgende onderdelen aan bod: machinebankwerken (draaien, frezen en bankwerken) constructiebankwerken/plaatwerken (het buigen, knippen, bewerken van plaat- en profi elstaal) lassen (elektrodelassen, MIG/MAG-lassen, TIG-lassen en autogeen-lassen/-snijden) montage/onderhoud (het monteren van lagers, overbrengingen en pneumatiek) tekenen/tekeninglezen (Solid Edge 3D-tekenen en tekeninglezen) vaktheorie (theoretische ondersteuning van de praktijk) Bij lassen is het mogelijk om een extra lasdiploma te halen op NIL-niveau 1. Welke kanten kun je op? Na de opleiding op Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder kun je verschillende kanten op. Ongeveer een kwart van de leerlingen kiest op het mbo de niveau 4-opleiding, en haalt in drie of vier jaar een mbo-diploma. Ieder jaar zijn er leerlingen die daarna zelfs op het hbo verder gaan. De meeste leerlingen gaan verder in een niveau 2 of 3-opleiding. Een niveau 2-diploma kun je ook via de werken/leren-route halen. Je vervolgt dan je opleiding en werkt direct bij een bedrijf of instelling. Je haalt dan in twee jaar een diploma op niveau 2. havo mbo niveau 3/4 mbo niveau 2 gl/tl kader beroepsgerichte leerweg basisberoepsgerichte leerweg stream 2 stream 3 stream 4 3 Aan welke beroepen kun je denken? Als je de basisberoepsgerichte leerweg op het Calvijn College hebt afgerond, kun je een mbo-opleiding op niveau 2 gaan volgen. Vier dagen werken en een dag naar school (BBL). Met een diploma van de kaderberoepsgerichte leerweg kun je ook een niveau 4 opleiding gaan volgen, waarbij je vijf dagen naar school gaat (BOL). Het meest gekozen zijn de richtingen die direct met metaaltechniek te maken hebben, zoals: werktuigbouwer, lasser, constructiebankwerker, plaatwerker, draaier, frezer, (auto)monteur of iets in de mechatronica of landbouwmechanisatie. Als je daarna nog verder gaat leren in de metaaltechniek, kun je verder voor bijvoorbeeld de volgende functies: tekenaar, werkvoorbereider, chef werkplaats, constructeur of projectleider.

4 Leerlingen over de afdeling Tim van Liere (vierde leerjaar) Ik heb gekozen voor deze school omdat ik graag met mijn handen bezig ben. Je krijgt hier veel vrijheid in alles wat je doet op de afdeling, zoals lassen, draaien, frezen en constructiebankwerken. Ook de theorie die je hier krijgt, is erg leerzaam! En de docenten hebben het beste met je voor. Jos Witte (derde leerjaar) We hebben hier in de metaal een leuke en leerzame tijd. Je leert hier veel praktijkgerichte dingen, zoals lassen, draaien, frezen, zetten en tekenen. Op de afdeling heb je lekker de ruimte en er hangt een gezellige sfeer tussen leerlingen en docenten. Lassen vind ik het leukste in de metaal. Niet voor niets, want ik wil graag lasser worden. 4 Mark Spruijt (vierde leerjaar) Ik ben werkzaam op de afdeling Metaaltechniek. Je leert hier heel veel in korte tijd. Na een maand weet je hoe je moet draaien en frezen. Belangrijk vind ik dat er een goede gezellige sfeer is. Docenten en instructeurs staan klaar om mij te helpen. Later wil ik als loonwerker gaan werken, de huidige opleiding zal zeker van pas komen, sleutelen is een hobby van mij, dit zal zeker van pas komen bij de vakkanjers. Cor-Jan Zegers (vierde leerjaar) Ik heb gekozen voor Metaaltechniek omdat het een brede opleiding is en je er allerlei kanten mee op kunt. Ik wil hierna een vervolgopleiding binnen de metaal op niveau 4 gaan volgen. Hiervoor heb ik op de afdeling metaaltechniek een goede basis gelegd. En niet onbelangrijk: de sfeer die hier op school en op de afdeling hangt, is geweldig.

5 Oud-leerlingen aan het woord Robert Poppe (18) student luchtvaarttechnologie Robert is na het behalen van zijn diploma naar de basisopleiding vliegtuigtechniek AM&TS in Hoogerheide gegaan. Momenteel volgt hij de hbo-opleiding luchtvaarttechnologie op Inholland in Delft. Vorig jaar liep hij stage op Schiphol als onderhoudsmonteur van vliegtuigen. Robert: Op Kerkpolder heb ik veel praktische kennis opgedaan, waar ik veel profijt van had in de vervolgopleidingen. Er heerste op de afdeling ook een goede sfeer. De relatie met de leerkrachten was vriendschappelijk, en toch stonden ze boven ons. Robert ontving in zijn Kerkpolder-tijd overigens de derde prijs van de landelijke NIL-laswedstrijd. 5 Cennis Reijngoudt (35) werkplaatschef Ik ben chef werkplaats bij Baselier, een bedrijf dat landbouwgereedschap produceert voor achter de tractor. Ik denk nog vaak terug aan mijn tijd op het Calvijn College, ik heb er ook mijn vrouw leren kennen. We hebben toen veel kennis meegekregen, dat viel de docenten van mijn vervolgopleiding Werktuigbouw aan het Markizaatcollege op. Ook nu als chef werkplaats ervaar ik een positief verschil tussen stagelopers van het Calvijn College en die van een andere school. Gert de Graaf (19) verspaner Ik ben verspaner bij Tramper Technology te Goes. Ik heb genoten van de tijd op het Calvijn College. We hadden leuke opdrachten. Je kon, als je dat wilde, ook je lasdiploma halen en meedoen aan de Vakkanjerwedstrijd. Na het Calvijn College ben ik de BBL-opleiding Fijnmechanische techniek op het Scalda College te Vlissingen gaan volgen.

6 Oud-leerlingen aan het woord Marius Kot (32) tekenaar machinebouw Vanaf dag één had ik het goed naar mijn zin op Kerkpolder en ging het erg goed. Lekker veel praktijk, en theorie die ik snapte. Vijftien uur lassen, draaien en frezen per week, dat ben ik nadien nergens meer tegen gekomen. Vanaf dat moment kon ik steeds een stapje hoger klimmen en uiteindelijk heb ik MTS en HTS afgerond. Ik werk inmiddels alweer ruim zes jaar op de tekenafdeling van Tramper Techniek in s-gravenpolder, een bedrijf waar machines gemaakt worden voor de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie. 6 Peter Smit (40) chef werkplaats en servicecoördinator Ik ben gestart als constructie bankwerker en ben inmiddels chef werkplaats en servicecoördinator bij Burg Machinefabriek in Kruiningen. Ik houd me bezig met het voorbereiden van orders en het bestellen van het stafmateriaal. Na het Calvijn College heb ik vier jaar lang een combinatie van leren en werken gehad. Ik heb afwisselend werk en meld graag nog even dat er zeker toekomst in de metaal is. Er zijn nu al weinig vakmensen en de vraag wordt alleen maar groter. Erik van Wijck (17) tweede leerjaar werktuigbouwkunde Vanaf de eerste dag had ik het prima naar mijn zin op de afdeling metaaltechniek. Ik ben blij dat ik toen met de wedstrijden JuniorVakkanjers, CAD-tekenen en de NIL-laswedstrijden mee mocht doen! Dit is een fantastische basis voor het mbo. Op het Scalda in Vlissingen werd me gevraagd om weer mee te doen aan het NK CAD-tekenen, waar ik eerste werd. Ik mocht door naar de Europese kampioenschappen en moest hiervoor veel oefenen. Maar met resultaat: goud en brons. Ik ben dankbaar en blij dat het Calvijn College hier de basis voor heeft gelegd. Naast student ben ik ook ZZP-er en werk voor verschillende bedrijven.

7 Werkgever oud-leerlingen Karl Hoek van Dijke werkgever oud-leerlingen Ik ben mededirecteur van ITM. Bij ons werken zes oud-leerlingen Metaaltechniek van Calvijn College Kerkpolder. We hebben een team van vijfentwintig gemotiveerde mensen en zijn gespecialiseerd in computergestuurd lasersnijden en verder bewerken van metalen, zoals roestvaste staalsoorten, kunststoffen en rubbers. Al vrij snel na de start van ons bedrijf zijn we stagiaires van het Calvijn College gaan begeleiden. De gemotiveerde werkhouding en het respect en fatsoen dat de leerlingen tonen, zijn voor ons belangrijke redenen om juist voor hen te kiezen. De leerling kan na het stagelopen goed beoordelen of een functie binnen ons bedrijf goed bij hem of haar past. Wedstrijden in de metaaltechniek 7 Vakkanjer-teamwedstrijden Elk jaar worden vanuit bureau TOP de Vakkanjerwedstrijden georganiseerd. Vorig jaar was de opdracht een amfibievoertuig te maken. De deelnemers krijgen 200 euro en een aantal voorwaarden waaraan de stadstaxi moet voldoen. Uit elke metaalklas wordt een groep van vijf leerlingen geselecteerd. Het team dat de voorronde op school wint, mag meedoen aan de landelijke wedstrijden. Je gaat zelf ontwerpen, tekenen en bouwen. Het is net een klein bedrijf, waarin alle taken en functies aan bod komen. Vorig jaar werd een groep van het Calvijn College Nederlands kampioen met als hoofdprijs twee dagen naar het Euro Space Center in België. Laswedstrijden MIG/MAG en elektrodelassen Je doet ook mee aan schoolwedstrijden. Wie is de beste lasser op het Calvijn College? De beste lassers mogen meedoen aan de regionale wedstrijden en de winnaars daarvan gaan door naar de landelijke wedstrijden. De wedstrijden zijn een speciale uitdaging en leerervaring voor je. Je leert samenwerken, overleggen, presenteren, veilig werken, electriciteit aansluiten, problemen oplossen, werk verdelen, ontwerpen, milieubewust werken, CADtekenen, werken onder tijdsdruk en je ontwikkelt praktische vaardigheden. Cad (3D)-tekenen bij Skills Talents Op school doen per klas drie leerlingen mee aan de regionale wedstrijden van de landelijke vmbo-vakwedstrijd Skills Talents. Het beste team mag door naar de landelijke wedstrijden.

8 Design: Sfa print bv KRABBENDIJKE KERKPOLDER Bezoekadres Kerkpolder GB Krabbendijke Telefoon (0113) Postadres Postbus ZG Krabbendijke Calvijn College Metaaltechniek

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO NAAR HET MBO EN VERDER Studeren aan het mbo op niveau 4 is echt iets voor mensen met ambitie. Jij wilt hogerop en begrijpt dat een mbo-diploma je daar sneller kan brengen.

Nadere informatie

Werktuigbouwkunde. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Metaalbewerking. Ontwerp & Productie. Dat kan op horizoncollege.

Werktuigbouwkunde. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Metaalbewerking. Ontwerp & Productie. Dat kan op horizoncollege. Beroepsopleidingen 2013-2014 Werktuigbouwkunde Metaalbewerking Ontwerp & Productie ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden HORIZONCOLLEGE.NL

Nadere informatie

VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK. WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3

VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK. WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3 VAKSCHOOL TECHNIEK TECHNIEK WEI - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Installatietechniek Chauffeursopleiding ICT Niveau 2 & 3 Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is

Nadere informatie

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

TECHNIEK KIEZEN VOOR. MBO College voor. Transport, Logistiek & Mobiliteit

TECHNIEK KIEZEN VOOR. MBO College voor. Transport, Logistiek & Mobiliteit WIJ KIEZEN VOOR TECHNIEK Verhalen van studenten van het MBO College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit MBO College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit NHOUD 2 Inhoud 4 Inleiding 5 Anouk Scholthof

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

Voertuigentechniek. school voor techniek & technologie. voertuigentechniek

Voertuigentechniek. school voor techniek & technologie. voertuigentechniek Voertuigentechniek school voor techniek & technologie voertuigentechniek school voor techniek & technologie Voertuigentechniek Autotechnicus, bedrijfsautotechnicus of monteur mobiele werktuigen... Als

Nadere informatie

Business & administration College

Business & administration College Business & administration College Ben je ondernemend en ambitieus? Wil je zelfstandig ondernemen, je verdiepen in juridische of boekhoudkundige zaken, carrière maken bij prachtige bedrijven? Stap dan in

Nadere informatie

DEELTIJD LERARENOPLEIDING BASISONDERWIJS

DEELTIJD LERARENOPLEIDING BASISONDERWIJS DEELTIJD LERARENOPLEIDING BASISONDERWIJS De bevlogen docent Ik vind het belangrijk om aan studenten mee te geven dat ieder mens en ieder kind een persoonlijk verhaal heeft en dat dat verhaal er mag zijn.

Nadere informatie

Jij maakt het verschil!

Jij maakt het verschil! Jij maakt het verschil! 2014-2015 Werk maken van technisch talent Vakcollege Techniek vmbo bb+kb+gl sector techniek Visie Doelstellingen van het Gilde Wij zijn een christelijke school d.w.z. dat we werken

Nadere informatie

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH Luvienne KIEST JURIDISCH Vind je het leuk om bezig te zijn met allerlei wetten en regels? Werk je nauwkeurig en zelfstandig? Ben je dienstverlenend, communicatief en stressbestendig? DAN IS een TOEKOMST

Nadere informatie

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar!

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar! HOEVEEL KOST DE BRUGKLASKLAS? De schoolboeken kosten de ouders niets. De firma Iddink bezorgt de boeken voor het begin van het schooljaar bij de leerling thuis. De kosten voor aanvullend lesmateriaal zoals

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

KENNIS LIGT OP DE WERKVLOER Nick Sprado over zijn cursusloopbaan. Wil je verder? Maak van je hart geen moordkuil!

KENNIS LIGT OP DE WERKVLOER Nick Sprado over zijn cursusloopbaan. Wil je verder? Maak van je hart geen moordkuil! MAGAZINE OVER WERKEN EN LEREN IN DE METAALBEWERKING WWW.OOM.NL WINTER 2012 KENNIS LIGT OP DE WERKVLOER Nick Sprado over zijn cursusloopbaan Wil je verder? Maak van je hart geen moordkuil! Praten en actie

Nadere informatie

Een leven lang leren. POWI 2008: leren en werken

Een leven lang leren. POWI 2008: leren en werken Een leven lang leren POWI 2008: leren en werken 2 De opleidingen worden uitgevoerd door Leren en werken in Twente Kennis veroudert snel in onze samenleving. Eén van de grootste uitdagingen van het huidige

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

MEDIA & ICT TECHNIEK

MEDIA & ICT TECHNIEK MEDIA & ICT TECHNIEK Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie,

Nadere informatie

2015-2016 2012-2013. e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT

2015-2016 2012-2013. e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT 2015-2016 2012-2013 e bent toch vaak een soort redder in nood. En het geeft echt een kick als alles werkt ICT 2 Welkom Welzijn Open huis 2015* Zaandam & Purmerend Woensdag 21 januari, 18.00-21.00 uur Woensdag

Nadere informatie

leren voor je toekomst

leren voor je toekomst Info voor leerlingen (of STUDENTEN) met een hart van HOUT Wil je een echte doe-studie? Werk je graag met machines, computers en je handen? En wil je later makkelijk een baan kunnen vinden? Dan ga jij het

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO

BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO BEN JE VOORTIJDIG GESTOPT MET SCHOOL? KOM JE VAN HET VMBO ZONDER DIPLOMA? KOM JE VAN EEN PRAKTIJKSCHOOL EN WIL JE VERDER LEREN? WIL JE EEN MBO-OPLEIDING OP NIVEAU 2 VOLGEN MAAR HEB JE DAARVOOR NOG NIET

Nadere informatie

Werken in de Handel. Je haalt je papieren met een beroepsopleiding bij het Albeda College!

Werken in de Handel. Je haalt je papieren met een beroepsopleiding bij het Albeda College! BRIAN KIEST Handel & Commercie Ben je dienstverlenend ingesteld en ben je commercieel? Heb je een flexibele instelling en weet je van aanpakken? DAN IS EEN TOEKOMST IN DE HANDEL & COMMERCIE ECHT IETS VOOR

Nadere informatie

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn

school voor zorg, service & welzijn zorg & Zorg & Welzijn welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn zorg & welzijn school voor zorg, service & welzijn Zorg & Welzijn Steeds meer mensen hebben zorg of begeleiding nodig. Geestelijke of lichamelijk zorg.

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

Calvijn Contact. 23 e jaargang - nummer 3 - april 2014. Voorbeelden en idolen

Calvijn Contact. 23 e jaargang - nummer 3 - april 2014. Voorbeelden en idolen Calvijn Contact 23 e jaargang - nummer 3 - april 2014 Voorbeelden en idolen Inhoudsopgave Voorwoord Ideaal of idool Voorwoord - Ideaal of idool...3 Mededelingen...4 Financiële opvoeding loont!...5 Sfeer

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management]

Keuzeverslag. Mijn keuze is [IT Management] Keuzeverslag Mijn keuze is [IT Management] Studentnaam : Onno van Gijssel Studentnummer : 500664958 Klas : IP110 Emailadres : onno.van.gijssel@hva.nl Datum : 01-11-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1

Nadere informatie