STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE!"

Transcriptie

1 STRALENDE GEZONDE TANDEN? HET START MET PREVENTIE!

2 COLGATE EN DE ASSOCIATIE NEDERLANDSE TANDARTSEN (ANT)* MAKEN VAN SEPTEMBER DE MAAND VAN DE MONDGEZONDHEID. In deze maand staat preventie centraal. Preventie is een belangrijk onderdeel van de mondgezondheid. Preventie voorkomt het ontstaan van problemen en is veel minder kostbaar dan een behandeling achteraf van gebitsproblemen. Zowel Colgate als de ANT willen graag een goede preventie stimuleren. EEN GOEDE PREVENTIE BESTAAT UIT DRIE BELANGRIJKE ELEMENTEN: Goed poetsen Goede eetgewoontes Tandartsbezoek GOED POETSEN Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. De meeste volwassenen poetsen veel te kort. Als u een indruk wilt krijgen van de lengte van een goede poetsbeurt, kunt u een keer een stopwatch gebruiken. Om zorgvuldig te poetsen maakt u korte, rustige bewegingen, waarbij u extra aandacht besteedt aan de tandvleesgrens, de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen, kronen en andere restauratieve elementen. Houd de tandenborstel onder een hoek van 45 graden tegen de tandvleesgrens aan en beweeg of draai de borstel vervolgens van het tandvlees af. Poets op deze manier voorzichtig buitenkant, binnenkant en kauwvlak van alle tanden en kiezen door de tandenborstel over korte afstanden heen en weer te bewegen. Poets ook de tong voorzichtig om bacteriën te verwijderen en een frisse adem te behouden. * De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is een beroepsorganisatie van tandartsen in Nederland. De ANT vindt individuele zorgverlening essentieel: optimale tandheelkunde binnen de grenzen en mogelijkheden van tandarts en patiënt gericht op uw behoefte. Goede zorg met veel aandacht voor preventie!

3 Tandenborstel De meeste experts zijn van mening dat een zachte borstel het meest geschikt is om tandplak en voedselresten te verwijderen. Een tandenborstel met een kleine kop heeft de voorkeur, omdat u daarmee de achterste kiezen en andere moeilijke plekken gemakkelijker kunt bereiken. Het is aan te raden uw tandenborstel te vervangen wanneer deze tekenen van slijtage begint te vertonen (uiterlijk na drie maanden). Tandpasta Het is belangrijk dat u een tandpasta met fluoride gebruikt die voor u geschikt is. Er zijn speciale tandpasta s verkrijgbaar voor uiteenlopende problemen, zoals tandbederf, tandvleesproblemen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden. Flossen Door op de goede manier te flossen, verwijdert u tandplak en voedselresten op plaatsen waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt: onder het tandvlees en tussen de tanden. Omdat vorming van tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen, is dagelijks flossen dringend aan te raden. Met de volgende flostechniek behaalt u optimale resultaten: Gebruik ongeveer 45 cm flosdraad (tandzijde). Wikkel het grootste deel van de draad rond uw beide middelvingers, zodat er zo n 5 cm overblijft om mee te werken. Span de flosdraad strak tussen uw duimen en wijsvingers en beweeg de draad voorzichtig heen en weer tussen de tanden en kiezen. Volg zorgvuldig de rondingen van de tanden en kiezen en flos ook onder de tandvleesgrens rond de basis van de tanden en kiezen. Forceer niet en laat de draad niet uitschieten, omdat u anders het kwetsbare tandvlees kunt beschadigen. Gebruik voor elke tand of kies een schoon stukje flosdraad. Beweeg de draad ook bij het verwijderen heen en weer tussen de tanden.

4 GOEDE EETGEWOONTES Goede voeding is niet alleen belangrijk voor uw algemene gezondheid, maar ook voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees. Een uitgebalanceerde voeding verschaft uw tandvlees en tanden de voedingsstoffen en mineralen die noodzakelijk zijn voor het tegengaan van infecties, die tot tandvleesaandoeningen kunnen leiden. Fruit, groenten en andere vezelrijke voedingsmiddelen helpen daarnaast het gebit schoon te houden. Zacht en kleverig eten blijft vaker aan en tussen de tanden zitten, waardoor meer tandplak ontstaat. Elke keer dat u iets eet of drinkt waarin suiker of zetmeel zit, worden er door de bacteriën in de tandplak zuren geproduceerd, die uw gebit gedurende minstens 20 minuten blootstellen aan een zuuraanval. Eet en drink daarom zo min mogelijk tussen de maaltijden door, zodat uw tandglazuur gezond blijft. Als u toch zin hebt in een snack, kies dan bij voorkeur voedzame producten zoals kaas, rauwe groenten, naturel yoghurt of fruit. TANDARTSBEZOEK Tot een optimale preventie behoort ook de zesmaandelijkse controle bij de tandarts. Bij deze controle worden tand en tandvlees maar ook vullingen en andere restauratieve elementen gecontroleerd. Naast de controle kan de tandarts of mondhygiëniste, een professionele gebitsreiniging uitvoeren. Tijdens deze preventieve behandeling worden tandplak en tandsteen verwijderd en de tanden gepolijst. Hierdoor neemt het aantal bacteriën af en worden tandvleesproblemen tegengegaan. Bovendien wordt het eenvoudiger om zelf het gebit schoon te houden. Kijk op voor meer informatie over preventie.

5 ANGST VOOR DE TANDARTS De witte jassen zijn voor sommige mensen al genoeg om met een grote boog om de tandarts heen te lopen. Aan het jankende geluid van een boor gaan we dan voor het gemak even voorbij. Soms komt dat bij ouders vandaan die het overdragen op de kinderen, maar meestal is deze angst ontstaan in de jeugd na een zeer pijnlijke of anderszins ingrijpende behandeling. Naar schatting is zo n 40 procent van de Nederlanders bang voor een bezoek aan de tandarts. Bij sommigen is de angst voor de tandarts zo groot dat ze het tandartsbezoek al jaren helemaal overslaan. Dit lijdt tot schade aan het gebit. Goed poetsen helpt die angst te bestrijden. Immers, wie zijn gebit goed verzorgt, heeft minder kans op gaatjes en daardoor hoeft ook de boor misschien minder in actie te komen. Het scheelt wanneer de tandarts op de hoogte is van de angst; hij of zij kan er dan op inspelen. Ook helpt het om een tandarts te bezoeken die goed kan omgaan met angstige patiënten. WAAR ZIJN MENSEN HET MEEST BANG VOOR? Uit een recent onderzoek onder de Nederlandse bevolking van Professor Ad de Jongh* is gebleken dat ingrijpende tandheelkundige behandelingen, waar daadwerkelijk tandweefsel verloren gaat en de kans op pijn aanwezig is, de meeste angstgevoelens opwekken, zoals bijvoorbeeld het boren in kies of tand, een kies of tand trekken of een wortelkanaalbehandeling. Kenmerkend is dat de prikkels die de minste angst opwekken niet rechtstreeks betrekking hebben op de instrumenten of handelingen van de tandarts maar op andere zaken zoals bijvoorbeeld de aanblik van een witte jas, de tandartslamp of de tandarts als persoon. VROUWEN ZIJN BANGER Uit dit onderzoek is tevens gebleken dat vrouwen banger zijn voor de tandarts dan mannen. Het is mogelijk dat mannen minder snel geneigd zijn hun angst tonen en daardoor lagere scores invullen dan vrouwen. * Professor Ad de Jongh is tandarts en psycholoog en als universitair hoofddocent verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband tussen de tandheelkunde faculteiten van de UvA en de VU. Onlangs is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Angst- en Gedragsstoornissen in de Tandheelkundige praktijk.

6 De tandarts als persoon wordt als het minst angstopwekkend gezien; in letterlijke zin komt angst voor de tandarts dus nauwelijks voor. Blijkbaar staat de tandarts goed aangeschreven en is hij of zij niet iemand om bang voor te zijn. Het zijn dus andere prikkels en situaties in de praktijk die angst opwekken. Vooral het daadwerkelijk ingrijpen van de tandarts en de kans op nare gevolgen zoals pijn worden door de Nederlandse bevolking als angstwekkend beschouwd. WAT TE DOEN TEGEN ANGST? Ruim twintig jaar geleden is men pas gaan inzien dat angst voor de tandarts belangrijk is om aandacht aan te besteden omdat dit de belangrijkste belemmering is voor regelmatig tandartsbezoek en dus voor een gezond gebit. De laatste jaren is men ook meer en meer tot het besef gekomen dat de angst door vakkundige begeleiding goed te beïnvloeden is. Tandartsen leren tegenwoordig in hun studie hoe zij mensen met angst stapsgewijs kunnen laten wennen aan het geluid van een boor, een verdovingsinjectie of een ander aspect van een tandheelkundige behandeling. Voor mensen die extra hulp en begeleiding nodig hebben zijn er in Nederland diverse centra (de zogenaamde Centra voor Bijzondere Tandheelkunde) waar mensen geholpen kunnen worden bij het overwinnen van hun angst. TIPS OM TANDARTSANGST TE VOORKOMEN EN TE OVERWINNEN Angstpreventie begint in de kinderleeftijd. Neem kinderen daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Doe geen valse beloftes, zoals: Je voelt absoluut niks. Als het dan tòch pijn doet, kan een kind zich verraden voelen. Er is niets op tegen een kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat het kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Het is belangrijk te realiseren dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is gevorderd. De spookverhalen uit de jeugd zijn allang verleden tijd. In principe kan tegenwoordig alles vrijwel pijnloos.

7 Als u bang bent een behandeling te ondergaan praat er dan over met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen. Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staan, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is zo mogelijk in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling. Heeft u angst voor pijn? Sta er op dat u verdoofd wordt. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt. Praat er met anderen over. Zij kunnen u ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende. Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om. Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving. Zit de angst te diep neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een angsttandarts of een zogenaamd centrum voor bijzondere tandheelkundige hulp.

8 KIJK OP INTERNET HOEVEEL U VAN PREVENTIE WEET EN MAAK KANS OP EEN REIS NAAR NEW YORK! Als u meedoet aan de preventiequiz op maakt u kans op één van de volgende prijzen. Laat uw stralende lach zien tijdens een comedy night in New York. Een weekend in New York inclusief vlucht, twee overnachtingen in een hotel en kaartjes voor een comedy night voor twee personen. Wilt u ook stralende gezonde tanden? Start dan met een goede preventie en met een professionele gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiëniste (er zijn 150 professionele gebitsreinigingen beschikbaar). Voorwaarden en reglement van deze wedstrijd zijn schriftelijk opvraagbaar. Colgate Palmolive Nederland BV. Postbus 437, 1380 AK Weesp, tel COLGATE TOTAL BIEDT EEN LANGDURIGE ANTI-BACTERIËLE BESCHERMING. Colgate Total is een tandpasta, die tandplak en tandvleesproblemen helpt voorkomen en een slechte adem helpt bestrijden. Colgate Total beschermt u tot 12 uur lang tegen plak en een slechte adem. Colgate Total verwijdert niet alleen plak tijdens het poetsen maar blijft helpen plak te voorkomen tijdens de poetsbeurten in, zelfs nadat u gegeten of gedronken heeft. COLGATE TOTAL BIEDT EEN LANGDURIGE ANTI-BACTERIËLE BESCHERMING. COLGATE TOTAL IS IN DRIE VARIANTEN VERKRIJGBAAR: Colgate Total Colgate Total + Whitening Colgate Total Advanced Fresh 12 uur COLGATE TOTAL BIEDT EEN LANGDURIGE ANTI-BACTERIËLE BESCHERMING EN HELPT TOT 12 UUR BESCHERMEN TEGEN: Aanvallen van zuren Tandsteen Tandvleesproblemen Slechte adem Tandplak

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS PLAK Op onze tanden en in onze mond zitten bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Er zijn goede bacteriën, die ons lichaam beschermen,

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING LAGER ONDERWIJS Inhoud 1. Twister 2. Scrabble 3. Memory 4. Blikken 1 1. Twister Thema: tandvriendelijke voedingsgewoonten Bewust omgaan met onze voeding is belangrijk.

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Enkele veel gestelde vragen Waarom? Een goede mondhygiëne resulteert in een gezond

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit

Gewoon Gaaf. Individuele preventie voor een gaaf gebit Gewoon Gaaf Individuele preventie voor een gaaf gebit Wil jij ook een gaaf gebit voor je kind? En dat je kind met een gezonde mond opgroeit? De Gewoon Gaaf-methode voor kinderen van 0-18 jaar bij je tandarts

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat Waarom poetsen? Als U eet, blijven er voedselresten hangen achter de verschillende onderdelen van uw beugel. Als deze voedselresten de ganse nacht op uw tanden blijven zitten, dan vormt er zich een dikke

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag

Eten drinken en een gezond gebit. Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg

Een mooi en gezond gebit. Jeugdgezondheidszorg Een mooi en gezond gebit Jeugdgezondheidszorg Elke ouder wenst voor zijn of haar kind een gaaf gebit. Maar een gebit gaaf houden, vereist een goede verzorging. Een gaaf gebit is een kostbaar bezit en het

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Glimlachen.be Mond In Actie

Glimlachen.be Mond In Actie Glimlachen.be Mond In Actie SPELHANDLEIDING SECUNDAIR ONDERWIJS Inhoud 1. Doel 2. Voorbereiding/spelbegeleiding 3. Het spel: hindernissenparcours 4. Duur van het parcours 5. Materiaal en tips 6. Scoreblad

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Dentine Kroon Het in de mond zichtbare deel van de tand is de kroon. Het niet-zichtbaar

Nadere informatie

Vaste beugel of Slotjesbeugel

Vaste beugel of Slotjesbeugel Vaste beugel of Slotjesbeugel Een Vaste beugel of Slotjesbeugel bestaat uit twee onderdelen. De slotjes (of brackets) en de draad. De brackets worden met een speciale lijm op de tanden en kiezen geplakt

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd.

melkkies 24-30 mnd. melkkies 16 mnd. melkhoektand 20 mnd. melksnijtand 12 mnd. melksnijtand 6-9 mnd. Het melkgebit In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken. Het melkgebit beïnvloedt

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud.

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud. Boekverslag door K. 1669 woorden 29 maart 2003 5.8 65 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud. Hfst Titel. Inhoud 1 Inleiding 2 Poetsen 3 Ragen, stoken en flossen. 4 Fluoride. 5 Spenen en duimen. 6 Tandbederf

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose?

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose? Slechte adem Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken

Nadere informatie

hand tips & adviezen voor een gezonde mond

hand tips & adviezen voor een gezonde mond hand tips & adviezen voor een gezonde mond Het belang van een gezond gebit Niet iedereen heeft even veel kans op een gaatje. Soms blijkt het best heel lastig om het (melk)gebit gezond te houden. Maar zelfs

Nadere informatie

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen.

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Het ABC van de mond Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Een gezonde mond is belangrijk, daar geniet het ganse lichaam van! Geen ruikende adem,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Diabetes en mondhygiëne

Diabetes en mondhygiëne Diabetes en mondhygiëne Goede mondverzorging VOOR MENSEN MET DIABETES EXTRA BELANGRIJK Mondhygiëne is belangrijk voor iedereen, maar voor mensen met diabetes net iets meer. Met diabetes loopt u namelijk

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Dentine Kroon Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Parodontaal ligament Het in de mond zichtbare deel van de tand

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9.

Inhoud 1. Het gebit 2. De eerste tanden 3. Wisselen 4. Een nieuw gebit 5. Zorg voor je gebit 6. De tandarts 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Tanden en kiezen Inhoud. Het gebit 3. De eerste tanden 4 3. Wisselen 5 4. Een nieuw gebit 6 5. Zorg voor je gebit 7 6. De tandarts 0 7. Een gaatje 8. Zoet 9. Filmpje 3 Pluskaarten 4 Bronnen en foto s 6

Nadere informatie

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken

Nadere informatie

Mondverzorging. bij een kind met schisis

Mondverzorging. bij een kind met schisis Mondverzorging bij een kind met schisis Index Inleiding 3 Hoe ontstaan gaatjes (tandbederf )? 4 Voeding 5 Tanderosie 6 Reinigen van de mond 7 Tandartsbezoek 11 Meer informatie 11 Colofon 12 2 Inleiding

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden. Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden www.lm.be Inleiding Je mondgezondheid heeft een invloed op je lichaam. Bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling

Nadere informatie

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar

Individuele preventie voor een gaaf gebit. Voor kinderen van 0-18 jaar Individuele preventie voor een gaaf gebit Voor kinderen van 0-18 jaar Vanaf eerste tand Individuele cariëspreventie Samenspel ouder, kind en mondzorgverlener Beloning: een gaaf gebit Individuele Preventie

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Locatie Hoorn/Enkhuizen MKA 2 Diabetes en mondgezondheid Wat is diabetes? Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Het heeft te maken met bloedsuiker: de brandstof voor

Nadere informatie

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach Patiëntfolder Eenvoudige tips voor een gezonde lach 2 Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Wist u dat een frisse,

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

"ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" - Verzorging -

ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp - Verzorging - 1B TAND EN BORSTEL "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" - Verzorging - "ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, maar ik doe en ik begrijp" Naam:... Klas:... Jolijn

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

Bent u klaar voor een kus?

Bent u klaar voor een kus? Bent u klaar voor een kus? Het begint met een gezonde mond! Een gezonde mond is een mond om te zoenen Verzorg dagelijks uw mond Net zoals het dagelijks verzorgen van uw lichaam is ook het dagelijks Naast

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Zwanger of net een baby tje? Handige mondzorgtips!

Zwanger of net een baby tje? Handige mondzorgtips! Zwanger of net een baby tje? Handige mondzorgtips! Zwanger? Zorg voor een gezonde mond Tijdens een zwangerschap verandert er nogal wat in je lijf. Denk aan hormonale veranderingen. Daardoor is je mond

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden. Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden www.lm.be Inleiding Je mondgezondheid heeft een invloed op je lichaam. Bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

voeding & gezondheid Test tandpasta Schone tanden voor één cent

voeding & gezondheid Test tandpasta Schone tanden voor één cent voeding & gezondheid Tandpasta is onmisbaar voor een gezond gebit, maar moet wel lekker smaken. Al jaren aan hetzelfde merk? Misschien poetst u dan wel onnodig duur. Tekst Désirée Kok en Henk Verhagen

Nadere informatie

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR

DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR DIERENARTSENCENTRUM T DERDE OOR Veldstraat 1, 2250 Olen 014/84.87.84 www.hetderdeoor.be info@hetderdeoor.be o Uw hond/kat heeft net een gebitsverzorging gehad? o U hebt pas een nieuwe pup? Dit betekent

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen

Nadere informatie

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu

Tandarts. Wie is er bang voor de tandarts? De tandarts vroeger en nu Tandarts Wie is er bang voor de tandarts? Mijn spreekbeurt gaat over de tandarts. Ik wil het er even over hebben waarom sommige mensen bang zijn voor de tandarts. De meeste (kleine) kinderen zijn bang

Nadere informatie

HET IS WEER FEBRUARI!!!!

HET IS WEER FEBRUARI!!!! HET IS WEER FEBRUARI!!!! Deze nieuwsbrief staat in het teken van: Gedurende deze maand kunt u GRATIS het gebit van uw hond of kat laten nakijken en indien er behandeling nodig is, krijgt u in de maand

Nadere informatie

Angstzweet in de tandartsstoel

Angstzweet in de tandartsstoel Angstzweet in de tandartsstoel Het vooruitzicht van een tandartsbehandeling is voor veel mensen geen pretje. Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking bang

Nadere informatie

Mondverzorging bij nierziekten

Mondverzorging bij nierziekten Mondverzorging bij nierziekten Inhoudsopgave Inleiding 3 Veel voorkomende mondaandoeningen 3 Mondverzorging bij mensen met nierinsufficiëntie na een niertransplantatie 4 Algemene adviezen 5 Eigen gebit

Nadere informatie

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Een gezond gebit tijdens de zwangerschap Zwangerschap en mondgezondheid Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes.

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond

Droge mond. Soms is water alleen niet genoeg. Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker. Specialist bij droge mond Droge mond Een gids voor patiënten die behandeld worden tegen kanker Soms is water alleen niet genoeg Specialist bij droge mond Droge mond: een frequente bijwerking bij de behandeling van kanker Wellicht

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg 00017524 GZA - september 2017 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Samen werken

Nadere informatie

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl

MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT. www.mondmedicentrum.nl MONDMEDICENTRUM TANDENPASPOORT www.mondmedicentrum.nl 28 1 2 27 Dit tandenpaspoort is van: Voornaam:... Achternaam:... Geboortedatum:... Adres:... Postcode:... School:... Naam tandarts:... 26 3 Op reis

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Tandarts Wat is een tandarts Een tandarts is een dokter speciaal voor je gebit. Hij kijkt of je tanden recht groeien en of je gaatjes hebt. Je hoeft niet bang te zijn voor de tandarts, de tandarts legt

Nadere informatie

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen

Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Werkstuk 'De orthodontist' door Aranka Kwakkernaat (11 jaar) uit Nijmegen Inhoud: Wat is een orthodontist? Wie werken er allemaal? geschiedenis Welke soorten beugels zijn er? Wanneer moet je een beugel?

Nadere informatie

PREVENTIEVE ZORG. Huidige Activiteiten. Structuur. Huidige Activiteiten. Micro niveau. De Poetswinkel. Meso niveau. Macro niveau.

PREVENTIEVE ZORG. Huidige Activiteiten. Structuur. Huidige Activiteiten. Micro niveau. De Poetswinkel. Meso niveau. Macro niveau. PREVENTIEVE ZORG Structuur Huidige Activiteiten Toekomstige Activiteiten Structuur Huidige Activiteiten Micro niveau Meso niveau Macro niveau Micro niveau Studenten begeleiding De Poetswinkel Adviezen

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zorg na spraakverbeterende operatie. Schisiscentrum Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zorg na spraakverbeterende operatie. Schisiscentrum Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Zorg na spraakverbeterende operatie Schisiscentrum Utrecht Zorg na spraakverbeterende operatie (pharyngoplastiek ) Uw kind heeft een spraakverbeterende operatie (pharyngoplastiek)

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen lukt niet zo goed.

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del?

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del? Onstoken tandvlees Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees

Nadere informatie

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten

De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten De Complete Tandverzorgingsgids voor Honden en Katten Wist je dat 80% van de honden ouder dan 3 jaar tandproblemen heeft? Dit kan hoge kosten veroorzaken!* Uw partner in tandverzorging www.beaphar.com

Nadere informatie

Het gebit van de hond.

Het gebit van de hond. Het gebit van de hond. Controle van het gebit. Tijdens de puppyvaccinaties van uw hond controleren we of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit. Blijvend gebit vervangt melkgebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Slechte adem? Oorzaken en oplossingen

Slechte adem? Oorzaken en oplossingen Slechte adem? Oorzaken en oplossingen Slechte adem: geen zeldzaam verschijnsel Mensen die het hebben merken het niet omdat ze het niet ruiken. Hun omgeving ruikt het des te beter: slechte adem, ook wel

Nadere informatie

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit Totaal extractie en plaatsing kunstgebit U bent zojuist behandeld door de kaakchirurg waarbij al uw tanden en/of kiezen verwijderd zijn en direct een gebitsprothese (immediaat-prothese) is geplaatst. In

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis

Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis Gebitsverzorging Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis Gingivitis Gingivitis oftewel tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplaque en tandsteen

Nadere informatie

Van eigen gebit naar kunstgebit

Van eigen gebit naar kunstgebit Van eigen gebit naar kunstgebit Van eigen gebit naar een kunstgebit U krijgt een kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken.

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit 1 van 7 23-11-2013 13:00 Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun zesde jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke

Nadere informatie

Een nieuw kunstgebit. Een nieuwe blikvanger

Een nieuw kunstgebit. Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk

Nadere informatie

STAPPENPLAN MONDHYGIËNE IN DE EERSTE LIJN

STAPPENPLAN MONDHYGIËNE IN DE EERSTE LIJN STAPPENPLAN MONDHYGIËNE IN DE EERSTE LIJN 1. Een goede mondhygiëne, waardoor de cliënt goed kan eten en slikken, zodat ondergewicht voorkomen wordt. 2. Voorkomen van infecties door slechte mondhygiëne

Nadere informatie

Uw tandvlees krijgt een cijfer

Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees heeft een cijfer gekregen Uw tandvlees is gecontroleerd. Er is globaal onderzocht of uw tandvlees ontstoken is. De metingen zijn vastgelegd in cijfers voor zes

Nadere informatie

Een nieuw. kunstgebit

Een nieuw. kunstgebit Een nieuw kunstgebit Een nieuw kunstgebit Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn

Nadere informatie