Naam: Klas:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam:........................................ Klas:............."

Transcriptie

1 Naam:... Klas:...

2 Ckv Culturele en kunstzinnige vorming is een schoolvak, verplicht in de bovenbouw van havo en vwo. Tot nu toe heb je bij een schoolvak gewerkt aan kennis en vaardigheden. CKV onderscheidt zich wat dat betreft van veel andere vakken. In de basisvorming heb je kennis opgedaan van verschillende kunstvakken en die kennis gaat je nu helpen om je eigen smaak te ontwikkelen. Want dat is het doel van CKV; dit vak sluit je met een voldoende af wanneer je laat zien dat je onbevooroordeeld kunt kijken, luisteren en beleven. Als je kunt aangeven waarom een voorstelling of expositie je aanspreekt. Of niet. Want als je je smaak ontwikkelt, kom je er ook achter dat je sommige dingen niet lust. Dat mag, maar je moet wel proeven om dat te weten. CKV is het enige schoolvak dat door de minister een ervaringsvak wordt genoemd. Dat ervaren heeft verschillende aspecten. Aan de ene kant ga je ervaren hoe het is om een voorstelling te bezoeken, je krijgt inzicht in het aanbod bij jou in de buurt. Aan de andere kant is jouw ervaring van belang. Dit moet je serieus nemen en daarmee ga je aan het werk. CKV is een ervaringsvak, een vak voor algemene ontwikkeling met kunst als middel; door middel van kunst kom je meer over jezelf en over de wereld te weten. Je komt nu op een leeftijd dat je in de gaten krijgt dat datgene wat je ziet niet de hele werkelijkheid is. Achter een (kunst)uiting zit een idee. Soms vind je de vorm interessant of mooi, een andere keer spreekt de inhoud je aan. Soms beide en andere keren geen van tweeën. Joop van den Ende Producties: The Lion King, 2003

3 Ckv bestaat uit 4 onderdelen: Domein A: Culturele activiteiten Voor het vak CKV moet je dit jaar 6 culturele activiteiten ondernemen. Culturele activiteiten zijn jouw bezoeken aan kunst- en cultuuruitingen. De activiteiten moeten verdeeld zijn over de volgende kunstdisciplines: theater, film, muziek, beeldende kunst en architectuur. Je gaat naar een theatervoorstelling, een film, een concert of tentoonstelling, je bezoekt een gebouw vanwege architectuur. Deze activiteit is altijd buiten school en wordt door jezelf gekozen. Ook wereldliteratuur kan deel uitmaken van CKV, maar overleg altijd eerst met je docent. De Engelse slagwerk- en dansgroep STOMP Niet elk evenement wordt goedgekeurd. De minister heeft namelijk bepaald dat er sprake moet zijn van 'algemeen erkende kwaliteit'. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig om vooraf te informeren of je bezoek gebruikt mag worden voor CKV. Het vak CKV wordt in het 4 e leerjaar afgesloten door een schoolexamen. Het schoolexamen bestaat uit twee onderdelen: Het kunstdossier en de reflectie daarop. Het vak moet met een voldoende worden afgesloten. Zolang het kunstdossier niet in orde is, mag je geen examen doen in de andere vakken. Daarom is het belangrijk om regelmatig een activiteit te ondernemen. o Een culturele activiteit moet door jezelf ondernomen zijn. Voeg altijd het toegangsbewijs bij je verslag. Heb je geen toegangsbewijs, maak dan een foto van jezelf terwijl je de activiteit onderneemt, zodat je kan aantonen dat je de activiteit gedaan hebt. o Spreid de activiteiten over de verschillende kunstdisciplines (Palet deel a).

4 Domein B: Kennis van kunst en cultuur. Je geniet meer van een voorstelling of expositie als je wat achtergrondinformatie hebt. o Bereid je goed op de activiteit voor. Verzamel informatie zoals; aankondigingen, flyers, toegangsbewijzen, recensies en internetpagina's. Voeg deze informatie bij je verslag. o Lees voordat je een activiteit onderneemt het bijbehorende hoofdstuk in Palet goed door. Domein C: Het kunstdossier Je moet je ervaringen als bezoeker, toeschouwer, luisteraar of lezer vastleggen in een kunstdossier. o De eerste indruk van de activiteit leg je vast in een kijk- of luisterwijzer (Palet deel c, blz. 125 t/m 138). Deze helpt je bij het maken van je verslag, alleen een ingevulde kijkwijzer is onvoldoende. o Ga diep op de daar gestelde vragen in. Zoek naar achtergrond informatie. Belicht bijv. ook de tijd waarin het kunstwerk, toneelstuk enz. gemaakt is. o De ervaring die je bij de activiteit hebt opgedaan leg je vast in een verslag. Wacht niet te lang met het maken van het verslag, je maakt het jezelf dan onnodig moeilijk. o Het verslag moet 2 (school)weken na dato worden ingeleverd. Verslagen die later zijn ingeleverd kunnen niet meer meetellen. (Kom je in tijdnood, overleg vooraf met je docent). o Verslagen moeten persoonlijk bij je CKV docent ingeleverd worden. Dus een verslag lever je nooit via het postbakje in. Domein D: Praktische activiteiten Tijdens de CKV-lessen maakt je nader kennis met de verschillende kunstdisciplines, ook ga je zelf actief aan de slag op het gebied van de kunsten. Daarvoor krijg je opdrachten die je in de lessen maakt. Ook deze praktische opdrachten moeten met een voldoende worden afgesloten. Voor CKV geldt een studielast van 120 uur. De culturele activiteiten en het maken van de verslagen tellen mee als studielast (slu). Bij het bepalen van les- en huiswerkopdrachten is hiermee rekening gehouden. Het voorbereiden, bezoeken en verwerken van een culturele activiteit heeft de minister op 6 studielasturen gesteld. De ene keer houd je daar tijd aan over, maar als je naar een festival gaat heb je tijd tekort. Zes studielasturen is een gemiddelde.

5 Niet alle activiteiten kunnen meetellen voor het kunstdossier. Twijfel je, overleg vooraf met je docent. Hieronder enkele voorbeelden die zeker niet als activiteit meetellen. o Een culturele activiteit onderneem je niet thuis op de bank of voor de computer. o Film: Een film thuis kijken, bijvoorbeeld op dvd of televisie telt niet mee als culturele activiteit. Ook de gemiddelde Hollywoodfilm, ook al heb je die in de bioscoop gezien, telt niet mee. Wanneer je als culturele activiteit een film wilt bekijken, ga dan naar een filmhuis. Daar vertonen ze art-films. Ook de filmclub op de Rietlanden selecteert films speciaal voor CKV. o Muziek: Een activiteit voor muziek telt niet mee als je bijv. een concert thuis op de radio hebt gehoord of op de televisie of dvd hebt gezien. Wil je dat deze activiteit meetelt dan ga je bijv. naar een uitvoering, concert of festival. Ook het zelf deelnemen aan een muzikale activiteit kan je laten meetellen. (overleg vooraf met je docent) o Beeldende kunst/ Toegepaste kunst/ Fotografie: Bekijk je een kunstwerk in een boek of op de computer dan kan dit niet als activiteit meetellen. Kunst bekijk je in een museum, galerie, expositie of beeldenpark. Kunst in de openbare ruimte kan meetellen als je het bijv. aan een thema verbindt (overleg eerst met je docent). o Architectuur: Niet ieder bouwwerk is architectuur. Goed gekozen materiaal en een fraaie vorm geven een gebouw uitstraling. Als deze twee ook nog passen bij de functie van het gebouw, noemen we dat architectuur. Het gebouw heeft dan iets extra s: kwaliteit en schoonheid. Ook een bijzondere brug valt onder architectuur. o Musea: Alleen kunstmusea, dus geen maritiem-, textiel-, likeur-, sport of natuurmuseum. Een historisch museum mag als je die in het erfgoedperspectief kunt plaatsen.

6 Ook wereldliteratuur kan deel uitmaken van CKV. Voor het lezen van wereldliteratuur als culturele activiteit heb je altijd toestemming nodig van je ckv docent en je mag het boek niet op de literatuurlijst voor de taalvakken zetten. Het onderdeel wereldliteratuur mag geen verlengstuk worden van het reguliere literatuuronderwijs, maar heeft binnen CKV een geheel eigen functie. Bij ckv lees je een boek om meer te weten te komen van andere culturen of om te zien wat nu de inspiratiebron is geweest voor latere kunstwerken. Grote verhalen uit het verleden: Een werk dat zoveel invloed heeft gehad op de kunsten en nog steeds in allerlei vertalingen en bewerkingen in de boekhandel te koop is, behoort tot de wereld literatuur ( bijv. Odysseus, Robinsin Crusoë, Faust, Anna Karenina). Deze verhalen mag je alleen gebruiken in combinatie met een ander kunstuiting, bijv. toneelstuk, film en/of schilderij waarvoor het boek als inspiratiebron gediend heeft. Giorgio de Chirico, De terugkeer van Odysseus, 1968 N.B. Een bewerking tot kinder- of jeugdboek mag je niet lezen als CKV activiteit. Moderne literatuur: Tot de moderne wereldliteratuur rekenen we in de eerste plaats werken uit de laatste honderd jaar die waardevol blijken te zijn voor de laatste generatie lezers. ( bijv. Dostojewski, Tjechov, Pirandello, Ibsen, Kafka en Garcia Lorca). Bovendien noemt men in het dagelijks spraakgebruik alle literatuur uit niet-westerse culturen ook wereldliteratuur. In deze literatuur wordt de lezer geconfronteerd met een hem onbekende cultuur. (bijv. De duivelsverzen van Salman Rushdie of De vliegeraar van Khaled Hosseini).

7 Verslagen Voor CKV zul je regelmatig verslag uitbrengen van de culturele activiteit die je ondernomen hebt. Het verslag moet je zo maken dat het voldoende inzicht geeft in de door jou ondernomen activiteit, jouw ervaringen en jouw mening. Maak het verslag zo snel mogelijk na de activiteit, dan zijn de indrukken nog vers. Een verslag schrijf je vooral voor jezelf. Je moet over een tijdje nog weten wat je op een bepaald moment van een optreden, kunstwerk, museumbezoek of workshop vond. Je geheugen is daarbij natuurlijk een belangrijk instrument. Schrijf daarom vooral verslagen waar je je geheugen mee helpt. Algemene opmerkingen als ik vond er niks aan of het was wel leuk helpen dan niet zoveel. Word zo persoonlijk mogelijk en schrijf waarom je je vermaakte, waaraan je je precies ergerde, wat je opviel, wat een gewenste verandering zou zijn. Vaak zeggen twee rake persoonlijke opmerkingen al heel veel. Het maken van een schriftelijk verslag voor CKV Het verslag moet uitgetypt worden. Een verslag bestaat uit zes delen en is altijd getypt. a. titelblad b. de inleiding c. het verslag zelf d. de rol van de maker(s) e. de afsluiting f. de illustraties. a. op het titelblad schrijf je: o je naam o de titel van het verslag o de activiteit o het vak (CKV) o de maand en het jaar b. in de inleiding schrijf je: o bij welke activiteit het verslag hoort o waar het verslag over gaat o wat heb je gedaan om informatie te vinden

8 c. in het verslag verwerk je: o de informatie die je gevonden hebt o beschrijving van de activiteit wat is het? hoe heet het? hoe heet/heten de makers? welke nationaliteit heeft/hebben deze persoon/personen? wanneer is het (oorspronkelijk) gemaakt? hoe groot is het of hoelang duurt het? waar heb je het gezien, gehoord? wanneer heb je het gezien, gehoord? d. de rol van de maker(s) o Wat kan je vertellen over de vorm, de inhoud en de functie? Gebruik hierbij de ingevulde kijk of luisterwijzer die je achterin Palet vindt. e. in de afsluiting schrijf je: o Waarom heb je deze activiteit uitgekozen? o Wat verwachtte je en waarom verwachtte je dat? Heeft bijvoorbeeld de mening van een ander, een recensie of een programma op tv je verwachtingen beïnvloed? o Zijn je verwachtingen uitgekomen? Ben je achteraf gelukkig met je keuze? o Wat vind je van dit genre en waarom? Beschrijf jouw reactie op de activiteit. Probeer een link te leggen tussen jouw ervaring, de gebruikte middelen en de bedoeling van de maker(s). o Is je houding ten opzichte van deze vorm van kunst veranderd? Kun je aangeven wat die verandering inhoudt? o Wat is je mening? Het gaat hier om een zo concreet mogelijke beschrijving van je eindoordeel. Dat hoeft natuurlijk niet altijd positief te zijn, maar je moet wel steeds aangeven waarom je die mening hebt. Misschien heb je ook niet alles begrepen. Vermeld dat dan ook. f. de illustraties. o Maak het verslag aantrekkelijk met illustraties zoals tekeningen en foto's. Je kunt bijvoorbeeld een folder van een dansvoorstelling, een ansichtkaart van een kunstwerk of foto van een groep muziekanten inplakken. Zelf een tekening maken mag natuurlijk ook. In het bijschrift vertel je wat er op de illustratie te zien is. Met dit illustratiemateriaal geef je in beeld iets weer van hetgeen je gezien of gehoord hebt. Je kunt natuurlijk ook een DVD toevoegen met geluid of bewegend beeld.

9 Andere vormen van verslag Kunstenaars laten zich vaak inspireren door kunstwerken van anderen. Het verhaal van Daedalus en Icarus heeft veel kunstenaars geïnspireerd. Pieter Breughel de Oude maakte het schilderij hieronder. De val van Icarus, Pieter Breughel de Oude (1520/ ), ca 1558 Dit schilderij inspireerde Huub Oosterhuis om het volgende gedicht te maken. Val van Icarus Ik heb niets gezien. Hoorde veraf roepen. Ken ook niemand die hem kende. Heb trouwens geleerd me niet met anderen te bemoeien, me niet te verbazen, en zonder opwinding en weemoed te weten wat ik weet: onhoorbaar zwenkt een vogel, onzichtbaar knakt een strohalm, en niets valt omhoog wie ben ik. Toen vanmorgen, laat, de zon opdoemde, en wij, plots zwetend, onze hoeden afzetten en onze zonnebrillen op, zo vonkte de zee, hoorde ik wel iets, ik zei nog: hoor je niets maar iemand uit de lucht zien vallen? Nee. uit:weg en omweg, Lannoo/de Prom, Tielt/Baarn, 1996

10 Als je wilt mag je ook op die manier verslag doen. Een paar voorbeelden: o Ontwerp zelf een affiche voor een voorstelling die je gezien hebt. In dat affiche laat je duidelijk naar voren komen wat jij van de voorstelling vond en voor welke doelgroep jij de voorstelling geschikt acht. Je kunt dan ook mooi de feitelijke informatie verwerken. o Maak een fotoverslag, collage of tekening. Bij het maken van een fotoverslag of collage kun je twee invalshoeken kiezen (of combineren) de inhoud van de voorstelling met foto's of tekeningen ervan. de sfeer voor of na, tijdens of na de voorstelling met reacties van het publiek en/of de artiesten. Een collage is meer dan een verzameling plaatjes. De compositie van je collage is minstens even belangrijk als de plaatjes zelf. En natuurlijk kun je tekst toevoegen. De fotocollage mag je niet op de computer maken. o Maak een gedicht of songtekst. Begin met het opschrijven van steekwoorden die op de voorstelling of tentoonstelling slaan. Maak groepjes van woorden die bij elkaar passen. Zoek in (synoniemen)woordenboeken naar woorden met vergelijkbare betekenissen. Tip: Probeer te verassen met de taal (de woorden) of met de inhoud. Vermijd al te sterke clichés Denk na over de opbouw. Val je met de deur in huis of werk je naar een kernboodschap toe? Heb je nog nooit of heel weinig gedichten gemaakt? Zoek dan eens een bestaand gedicht of lied. Maak op het ritme hiervan een nieuwe tekst. Maar er zijn meer mogelijkheden, je kunt ook een eigen verwerkingsvorm kiezen. Overleg steeds met je docent. Veel succes!

11 Dit schooljaar ga je binnen het vak CKV drie kwaliteiten ontwikkelen: informeren, leren en kunst beleven. Aan de ene kant zie je beginnergedrag en aan de andere kant expertgedrag. Je snapt dat elke leerling op een eigen niveau instapt en ook dat elke leerling die CKV afsluit eindigt op een eigen niveau. Dat is geen punt. Het is wel zo dat elke leerling zich moet ontwikkelen van links naar rechts. Het expertniveau is natuurlijk geen eindniveau, maar een gewenst niveau aan het eind van het vierde leerjaar. Informeren beginner expert * informeert zich niet * kiest zelf culturele activiteiten * heeft vaak culturele activiteiten die niet bevallen * weet waar hij/zij naar toe gaat * verzamelt klakkeloos internetpagina's * gebruikt en organiseert 'favorieten' * bezoekt passief * verzamelt indrukken en materiaal tijdens bezoek. * stelt verslaggeving uit * maakt een verslag snel na activiteit * wijst af, ongehinderd door gebrek aan kennis * zoekt na wat hij/zij niet snapt Leren beginner expert * stelt te gemakkelijk vragen over beschikbare * weet hoe CKV werkt op school informatie * laat zich verassen door inlever data * kent afspraken * verzint smoesjes * communiceert over vooruitgang * 'Moet dat nou'? 'Dit heb je nergens voor nodig". * doet mee met discussies, stelt verdiepingsvragen * vermijdt werk * vraagt om uitdaging * leunt op anderen * is bereid iets nieuws te proberen. is onafhankelijk Kunst beleven beginner expert * stoort tijdens optredens * weet dat publiek een onderdeel is van een voorstelling * kan zich niet concentreren als publiek * levert als publiek een positieve bijdrage * ziet geen verband tussen publiek en uitvoerende * kan benoemen wat wel en niet aanpreekt * 'Dat kan mijn zusje ook' * waardeert ook kunst die hij-/zijzelf niet mooi vindt * 'Dat is stom'. Heeft vooroordeel voor onbekende * accepteert dat je soms moeite moet doen voor disciplines/genres een kwalitatieve ervaring * heeft te snel een oordeel, waardoor verdere * kan een relatie leggen tussen kunst en waarneming blokkeert zichzelf; kan reflecteren op de eigen ervaring * ziet iets als kunst dat zich buiten de leefwereld * durft te proberen afspeelt, dan wel af dient te spelen * zoekt vooral veiligheid Bekijk de typeringen hierboven en schat voor jezelf in waar jij je bevindt op de lijn van beginner naar expert. Geef dat hieronder aan op de 9-punts schaal. beginner expert

12 Balansverslag Aan het eind van iedere periode maak je een balansverslag. Wat zijn je ervaringen tot nu toe? Ben je anders over kunst gaan denken, heb je nieuwe dingen ontdekt, heb je iets geleerd? Maak in het verslag gebruik van de volgende aandachtpunten: a. Wat heb je geleerd? ( Dat een operadecor niet alleen achtergrond is, maar een eigen betekenis kan hebben. ) b. Wat heeft je verrast? ( Dat veel dingen die oude toneelschrijvers zeiden over de maatschappij nog steeds actueel zijn. ) c. Wat heb je over jezelf geleerd of ontdekt? ( Ik heb gemerkt dat ik een museum toch leuk vind. ) d. In hoeverre heeft dit vak tot nu toe je kijk op de wereld veranderd? Wat heb je er zelf aan gehad? ( Ik heb meer oog gekregen voor mooie dingen in mijn naaste omgeving. ) Eindverslag In je eindverslag blik je terug op de periode waarin je CKV hebt gevolgd en probeer je onder woorden te brengen hoe je je ontwikkeld hebt, wat jij daar allemaal aan gedaan hebt, wat tegenviel en wat meezat. Kijk naar de activiteiten die je de afgelopen periode ondernomen hebt. Heb je die voldoende gespreid over de diverse disciplines? Of had je duidelijk een favoriete kunstvorm? Heb je je in je keuze ergens door iets of iemand laten leiden? Ga eens in al je versagen op zoek naar waarderingswoorden (mooi, lelijk en dergelijke). Kijk eens of je daar een lijn in kunt ontdekken. Het zou kunnen zijn dat je steeds 'rare' kunst negatief of juist positief waardeert, of dat je een duidelijk voorkeursdomein hebt. Lees dus je eigen werk met de ogen van iemand anders en probeer dan een conclusie te trekken. Vind je dat je veel veranderd bent, heb je je smaak verder ontwikkeld? Aan het begin van het schooljaar was je een beginner. In hoeverre ben je nu een expert geworden? En in welke richting ben je gegaan? Had je dat een paar jaar geleden van jezelf verwacht? Wat heeft de grootste indruk op je gemaakt bij je culturele activiteiten? In hoeverre heeft dit vak je kijk op de wereld veranderd? Heb je het voor elkaar gekregen om meer over jezelf te weten te komen? Heeft kunst jou stof tot denken kunnen geven? Kijk nog eens naar je kunstautobiografie met belangstelling voor verschillende vormen van kunst. Is daar verandering in gekomen? Je tekst heeft een lengte van ongeveer 400 woorden.

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming Tot nu toe heb je bij een schoolvak vooral gewerkt aan kennis en vaardigheid. Het vak CKV onderscheidt zich wat dat betreft van veel andere vakken. In de basisvorming

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

CKV Rubric Rembrandt College Veenendaal december 2007

CKV Rubric Rembrandt College Veenendaal december 2007 Rubric CKV op het Rembrandt College Veenendaal (in ontwikkeling) Domeinen in CKV: A. Culturele activiteiten B. Kennis van Kunst en Cultuur C. Praktische activiteiten D. Reflectie en Kunstdossier We kiezen

Nadere informatie

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010

CKV Reglement. Markenhage Breda, 2009/2010 CKV Reglement Markenhage Breda, 2009/2010 Inhoud pagina 3 1. Algemene informatie over het vak CKV - deadlines volgens PTA - studielasturen en culturele activiteiten pagina 4 2. Het inleveren van je map

Nadere informatie

Reflectiespiraal: beeldende vakken

Reflectiespiraal: beeldende vakken Reflectiespiraal: beeldende vakken 1 (5) vooraf welke culturele activiteit? 1.1 (5.1) Aan welke culturele activiteit ga je deelnemen? museum / galerie - collectie - thema / beeldende discipline - kunstenaarsgroep

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

2: Opdrachten: Tijdens de lessen ga je bezig met opdrachten. Alle gemaakte opdrachten komen in jouw kunstdossier.

2: Opdrachten: Tijdens de lessen ga je bezig met opdrachten. Alle gemaakte opdrachten komen in jouw kunstdossier. voorkant2 Wat is CKV CKV staat voor Culturele en Kunstzinnige Vorming. Bij het vak CKV maak je kennis met verschillende kunst- en cultuurvormen. Je krijgt CKV alleen in het 3e leerjaar. CKV is één lesuur

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1

KUNSTDAG 4 de jaars. Praktijk Nee 1. Diverse workshops Theoretische opdracht 1 Leerweg: basis, kader en mavo Klas: 4 Vak: Culturele en Kunstzinnige Vorming (KV1) Het vak CKV (KV1) is een verplicht vak dat met voldoende (V) of goed (G) afgesloten moet worden om je diploma te halen.

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Stichtse Vrije School

Stichtse Vrije School Studiewijzer Eindwerkstuk Stichtse Vrije School Klas 11A / 11B Schooljaar 2014-2015 Algemeen Je sluit je vrijeschooltijd af door een eindwerkstuk te maken. Je bent vrij in de keuze van de vorm en inhoud

Nadere informatie

CKV Klas 3. Wat is CKV?

CKV Klas 3. Wat is CKV? CKV Klas 3 Wat is CKV? In klas 3 moeten alle leerlingen van het VMBO een kunstdossier aanleggen. Dit is een onderdeel van het examen. Alle leerlingen moeten in klas 3 vier culturele activiteiten bijwonen/volgen

Nadere informatie

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN

VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN VERVANGTAAK LICHAMELIJKE OPVOEDING VOOR LANGDURIG GEBLESSEERDEN Je maakt een werkstuk over een (voor jou) niet zo bekende sport. Je maakt het werkstuk op aan de hand van onderstaande handleiding. Veel

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas...

kunstbv beeldende vorming Afsluiting kunstbv 5 Havo / 6VWO afsluiting Naam:... Klas... Naam:... Klas... Afsluiting 5 Havo / 6VWO In periode 2, 3 en 4 gaan jullie werken aan een eigen thema om het vak af te sluiten. De volgende onderdelen zullen aan bod komen: - eigen werk rond thema + logboek

Nadere informatie

Michel Pijpers. Kunststof HV. Ckv-methode voor havo en vwo

Michel Pijpers. Kunststof HV. Ckv-methode voor havo en vwo Michel Pijpers Kunststof HV Ckv-methode voor havo en vwo STUDIEWIJZER CKV Ckv Culturele en kunstzinnige vorming is een schoolvak, verplicht in de bovenbouw van havo en vwo. Tot nu toe heb je bij een schoolvak

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl

specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl specialisatie creatief nadine van kleef n.vankleef@han.nl ben je fantasierijk? ben je origineel? ga je weleens naar het filmhuis? maak je veel foto s? maak je tekeningetjes op de rand van je papier? let

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Onderzoek CKV: weg ermee?!

Onderzoek CKV: weg ermee?! Onderzoek CKV: weg ermee?! 5 juli 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 10 tot 15 januari 2013, deden in totaal 977 jongeren mee. Hiervan volgen 699 jongeren het vak CKV of hebben

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming

CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming CKV: Culturele en Kunstzinnige Vorming Tot nu toe heb je bij een schoolvak vooral gewerkt aan kennis en vaardigheid. Het vak CKV onderscheidt zich wat dat betreft van veel andere vakken. In de basisvorming

Nadere informatie

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam:

Wereldgodsdiensten. Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum. Naam: Wereldgodsdiensten Project Levensbeschouwing 2 e klas St. Nicolaaslyceum Naam: Inhoudsopgave Inleiding Schema Beoordeling Deel 1 Test jezelf! Deel 2 Kies je onderwerp en aan de slag! Deel 3 Het ervaren

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

CKV EEN KWALITEITSIMPULS

CKV EEN KWALITEITSIMPULS CKV EEN KWALITEITSIMPULS M.T.A. van de Kamp MA, MSc ILO-UvA/ Expertisecentrum Kunsttheorie VOORGESCHIEDENIS Zowel de Raad voor Cultuur als de Verkenningscommissie Kunstvakken, hebben benadrukt dat het

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Planning van de activiteiten: Datum: Activiteit: inleveren voor: Opdracht 1 Voorstelling aula Stantepede 7 februari 2019 Herkansen 14 februari 2019 Opdracht 2

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten

H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten Deze verslaghulpen kunnen je een aanknopingspunt geven bij het maken van je verslag, recensie of presentatie. Er vallen enkele termen die bij

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

OPDRACHT : Schrijf je cultuurautobiografie. Dit is de inleiding van je cultuurdossier.

OPDRACHT : Schrijf je cultuurautobiografie. Dit is de inleiding van je cultuurdossier. OPDRACHT : Schrijf je cultuurautobiografie. Dit is de inleiding van je cultuurdossier. Hoe pak je het aan? 1.Maak een voorblad met een collage die zich verhoudt tot je culturele voorkeuren. Een collage

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2018-2019 Charlemagne College, Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2018-2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je het

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film:

Datum: Jaar van verschijnen: Duur van de film: NAAM: Kijk / luisterformulier Speelfilm Naam: Datum: Titel van de film: Regisseur: Jaar van verschijnen: Duur van de film: Lees de vragen op dit formulier voor het kijken en luisteren door. Je weet dan

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Anmami Verhulvelrij Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd

Werkstuk. En natuurlijk ook spreekbeurt. Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd Werkstuk En natuurlijk ook spreekbeurt Gemaakt door: Dimanida Kemkievelden Groep 7abcd (Op het voorblad komt de titel van je werkstuk, een foto of een plaatje van je onderwerp, je naam en je klas.) Inhoudsopgave

Nadere informatie

ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT

ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT ERRATUM PTA SCHOOL VOOR JONG TALENT 3 e klas vmbo 2009/2010 4 e klas vmbo 2010/2011 Dit erratum bevat wijzigingen met betrekking tot het Programma Toetsing en Afsluiting van bovenstaande examenklas. De

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt!

Kunst&Cultuur BEELDENDE VORMING MUZIEK [1] leeropgave1. Introductie. Bij muziek ga je aan de slag met het thema en met muziek die jou aanspreekt! Kunst&Cultuur leeropgave1 Introductie IT S MY WORLD IK BEN... BEELDENDE VORMING Bij beeldende vorming creëer je met je handen. Jij maakt wie je zelf bent! MUZIEK Bij muziek ga je aan de slag met het thema

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk?

E-mailmarketing voor zorg-professionals: Reader Deel 1: Waarom is e-mail marketing belangrijk? Waarom is e-mail marketing belangrijk als zorg-professional? Als therapeut of coach werk je graag met mensen. Ook wil je graag genoeg verdienen om van te kunnen leven. Dat betekent dat het belangrijk voor

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

& het ROC Een programma over beeldvorming

& het ROC Een programma over beeldvorming & het ROC Een programma over beeldvorming Informatie voor docenten van het ROCvA Educatie JHM 1 februari 2011 Inhoud Korte omschrijving en praktische informatie 3 Gastles - opzet 5 Museumbezoek - informatie

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie

opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie SPREEKVAARDIGHEID spreeklijn comenius college locatie Lijstersingel leerjaar 1 2 3 opdracht 1 instructie telefoongesprek speech opdracht 2 boekbespreking poëziepresentatie sollicitatie opdracht 3 reclamecampagne

Nadere informatie

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1

Kunst op straat. WerKwijzer leerlingen. Locatie Kunst Laren. Pagina 1 Kunst op straat Locatie Kunst Laren WerKwijzer leerlingen Pagina 1 13 tot 23 mei vindt het project Locatie Kunst Laren plaats. Jullie, leerlingen van de Larense middelbare scholen, gaan, in samenwerking

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Segbroek College, Den Haag. 4 havo, 4 vwo en 5vwo 2013-2014. http://segbroekckv.wordpress.com/about/

Segbroek College, Den Haag. 4 havo, 4 vwo en 5vwo 2013-2014. http://segbroekckv.wordpress.com/about/ Segbroek College, Den Haag. 4 havo, 4 vwo en 5vwo 2013-2014 http://segbroekckv.wordpress.com/about/ 1 Inhoud: Handleiding 3 Overzicht reflecties 4 Jaarplanner 5 Kunstbiografie 6 Bijlage Architectuur 10

Nadere informatie

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935

JE EIGEN BUURT OMSTREEKS 1935 1 VIDEO/FILM Maak een video over jouw buren of buurt over de tijd van ongeveer 1930-1935. Enkele ideeën: Interview met buurtbewoner Misschien wonen er nog wel mensen in jouw buurt die je kunt interviewen

Nadere informatie

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling:

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling: CKV THEATER CKV Verslag Culturele Activiteit Theater / Cabaret Naam:. Klas:. Toegangsbewijs: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :..

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. 2 VMBO, HAVO en VWO. Mijn beroep. Dit is de werkmap van :.. Klas :.. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO, HAVO en VWO Mijn beroep Dit is de werkmap van :.. Klas :.. osg Piter Jelles De Foorakker Sint Annaparochie, 2013 2014 Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding 2 VMBO,

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT TRACK 2012 POWERPOINT DREAMWEAVER FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken. Deze GPO telt één keer mee voor je schoolexamen

Nadere informatie