MsWord-sjablonen. wat is een MsWord-sjabloon? werken met MsWord-sjablonen. invulvelden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MsWord-sjablonen. wat is een MsWord-sjabloon? werken met MsWord-sjablonen. invulvelden"

Transcriptie

1 MsWord-sjablonen wat is een MsWord-sjabloon? werken met MsWord-sjablonen invulvelden tekst plakken = Plakopties / Plakken speciaal werken met tekststijlen werken met opsommingstekens genummerde en ongenummerde titels accentueringen en citaat tabellen aanmaak van liggende pagina s voettekst en signatuur het sjabloon personaliseren Calibri instellen als standaard lettertype in MsWord De huisstijl van de sector Samenlevingsopbouw biedt Microsoft Word-sjablonen aan voor de brief en de nota. Ze werden aangemaakt voor MsWord 2007/2010. Op deze pagina lees je meer over de kenmerken en het gebruik van deze sjablonen. wat is een MsWord-sjabloon? In een sjabloon worden een aantal vormelijke elementen vastgelegd, en invulruimtes visueel gemarkeerd, zodat een eindgebruiker gegevens kan invoeren volgens een vooraf bepaalde vorm en positie. Het sjabloon dient als basis voor een werkdocument, dat de paginaschikking, visuele objecten en layout-opties bevat die in het sjabloon verankerd werden. Een sjabloon vereenvoudigt en uniformiseert op die manier de creatie van nieuwe werkdocumenten, en hun vormgeving. werken met MsWord-sjablonen Bewaar sjablonen op een centrale server zodat alle medewerkers zich op dezelfde bestanden baseren. Medewerkers kunnen op (het bureaublad van) hun eigen computer een snelkoppeling plaatsen naar de voor hen relevante sjablonen. Navigeer met de Windows-verkenner naar de server-locatie waar de sjablonen staan, en dubbelklik op het sjabloon-icoon. Een blanco werkdocument wordt geopend. Kies bewaar als en bewaar het nieuwe werkdocument op de plaats waar het thuishoort. Het sjabloon-bestand zelf blijft dus steeds onaangeroerd. invulvelden MsWord-sjablonen worden ingevuld aan de hand van klikvelden. Ze zijn te herkennen aan een toelichtingstekst tussen rode rechte haken ( [ ] ). Bij aanklikken van het veld verschijnt er een blauwe kaderrand met linksboven de naam van het invulveld, en wordt de volledige toelichtingstekst geselecteerd. 22 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

2 Klik het invulveld aan en overschrijf de toelichtingstekst. De blauwe kaderrand verdwijnt wanneer een volgend veld wordt aangeklikt, en zal ook niet afgedrukt worden. Het invulveld datum in het brief-sjabloon bevat een datumkiezer met kalender: Klik in het datum-veld. Klik op het zwarte pijltje dat rechts van het veld verschijnt. Kies de betreffende datum uit datumkiezer. Klikvelden in de hoofding van de brief of de nota kunnen niet verwijderd worden omdat ze deel uitmaken van de ruggengraat van het sjabloon. Indien een van deze velden (subtitel bijvoorbeeld) overbodig zou zijn, kan je de toelichtingstekst overschrijven met een spatie of koppelteken. Andere velden, zoals de signatuur, zijn niet verplicht en kunnen wel verwijderd worden: sleep met de muis over het veld en de bijhorende tekst (T, M, etc.), en druk op de delete-toets. tekst plakken = Plakopties / Plakken speciaal Tekst afkomstig uit externe bronnen (zoals andere MsWord-bestanden, websites, pdf s, etc.) zal vaak een opmaak hebben die afwijkt van de huisstijl van Samenlevingsopbouw. Zulke tekst moet dus in het werkdocument ingepast worden. Dit gebeurt door middel van de plakopties van MsWord, waarbij de opmaak van de brontekst volledig gewist wordt: Selecteer en kopieer het tekstblok in de externe bron. Zet het invoegpunt op de plaats in het werkdocument waar de tekst moet ingevoegd worden. Klik op het pijltje onder de knop Plakken (Start Klembord). MsWord 2010: klik op het laatste icoontje uit de rij. MsWord 2007: kies Plakken speciaal en selecteer niet-opgemaakte tekst in het dialoogvenster. MsWord zal nu het tekstblok plakken zonder de bronopmaak over te nemen. let op: Tekst die niet via de Plakopties wordt ingevoegd, zal zijn vormgeving aan het werkdocument opdringen en riskeert de huisstijl-instellingen te verstoren. plakopties (Microsoft Word 2010) plakopties en plakken speciaal (Microsoft Word 2007) 23 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

3 werken met tekststijlen De vormgeving van tekst in sjabloondocumenten gebeurt aan de hand van stijlen. Deze staan opgesomd in de groep Stijlen van het tabblad Start, maar ze werken vlotter wanneer het deelvenster Stijlen op het scherm staat: Klik op de knop Dialoogvenster ( ) van de groep Stijlen in het tabblad Start. Het deelvenster Stijlen somt alle beschikbare stijlen op.» toon deelvenster Stijlen. Sleep het deelvenster Stijlen naar de rechterrand van het MsWord-venster om het op een vaste positie op het scherm te verankeren. Wie graag een voorvertoning heeft van hoe de tekst- en alineastijlen eruit zien, kan onderaan in het deelvenster Stijlen de optie Voorbeeld weergeven aanvinken. werkwijze Alle Samenlevingsopbouw-stijlen hebben een underscore (_) aan het begin van hun naam. Verder wordt er een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire stijlen. Deze laatste zijn toegekend aan vaste pagina-objecten, en hoeven in regel nooit geselecteerd te worden. De werkwijze is eenvoudig: Kies een opmaakstijl en begin tekst te tikken Of Selecteer een woord of tekstblok en kies een opmaakstijl Uiteraard kan de globale opmaak van de stijlen verder verfijnd worden met de standaard opmaakfuncties van MsWord: cursief, vet, kleur, etc. 24 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

4 werken met opsommingstekens MsWord-sjablonen bieden geen ondersteuning voor de MsWord-knoppen Opsommingstekens en Nummering (Start Alinea). Gebruik daarom steeds de opmaakstijlen voor genummerde en ongenummerde opsommingen: om een niveau naar rechts te springen: De stijlen voor genummerde als voor ongenummerde opsommingen zijn aan elkaar gekoppeld. Zet het invoegpunt aan het begin van het lijst-item met stijl _lijst nummering of _lijst opsomming. Druk op de tab-toets om een niveau naar rechts in te springen. Gebruik shift+tab om een niveau naar links (terug) te springen. genummerde lijsten bij 1 laten beginnen (indien ze zouden doornummeren van een vorige lijst): Rechts-klik op het nummer van het eerste lijst-item. Kies Opnieuw beginnen bij 1. genummerde en ongenummerde titels Het nota-sjabloon bevat twee sets opmaakstjlen voor titels, met elk drie niveaus: 25 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

5 opmaaktip: laat elk titelniveau steeds voorafgaan door een witregel _standaard. Dit hoeft uiteraard niet wanneer meerdere titels elkaar opvolgen (zoals in het hier getoonde voorbeeld). accentueringen en citaat 1. Woorden en alinea s kunnen benadrukt worden door ze in Samenlevingsbordeaux of Samenlevingspetroleum te zetten met de tekststijlen _accent_bordeaux en _accent_petroleum. 2. Alinea s kunnen ook als _citaat gemarkeerd worden. Een citaat springt links en rechts in ten opzichte marge, en kan genummerde en ongenummerde opsommingen bevatten. opmaaktip: plaats voor en na een _citaat steeds een witregel _standaard. tabellen Tabellen worden gemaakt met een combinatie van tekststijlen en een tabelstijl. Maak een blanco alinea en kies de tekststijl _tabel_tekst. Voeg een tabel in door het aantal rijen en kolommen te kiezen uit het keuzemenu van de knop Lint Invoegen Tabellen Tabel. Het tabblad Lint Hulpmiddelen voor tabellen Ontwerpen zal automatisch geactiveerd worden. Selecteer (indien nodig) daarin de tabelstijl _Samenleving_tabel (de eerste uit de lijst). Verfijn met de Opties voor tabelstijlen : veldnamenrij, totaalrij, eerste kolom, laatste kolom. Tabellen kunnen genummerde en ongenummerde opsommingen bevatten, met telkens drie niveaus. Boven de tabel kan een _tabel_titel geplaatst worden. 26 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

6 opmaaktip: plaats voor en na de tabel steeds een witregel _standaard. aanmaak van liggende pagina s Het nota-sjabloon is aangemaakt voor staand A4-formaat, maar kan geheel of gedeeltelijk naar liggende pagina s omgezet worden. 1. Indien de volledige nota liggend moet worden: toets ctrl+a om alle tekst te selecteren Indien slechts een deel van de nota uit liggende pagina s moet bestaan: Zet het invoegpunt aan het begin van de eerste alinea die op een liggende pagina moet komen. Kies Lint Pagina-indeling Eindemarkeringen Sectie-einden Volgende pagina. Zet het invoegpunt aan het begin van de alinea volgend op de laatste alinea die op de liggende pagina( s) moet komen. Kies nogmaals Lint Pagina-indeling Eindemarkeringen Sectie-einden Volgende pagina. Zet het invoegpunt opnieuw aan het begin van de eerste alinea die op een liggende pagina moet komen. 2. Kies Lint Pagina-indeling Afdrukstand Liggend. 3. Kies Lint Pagina-indeling Marges Aangepaste marges en geef in het tabblad Marges deze waarden op: Boven: 3.22 cm Onder: 2.8 cm Links: 3.3 cm Rechts: 3.3 cm voettekst en signatuur 1. De voettekst van de brief bevat op de eerste pagina de contactgegevens van het instituut en het werkadres. Lees het sjabloon personaliseren om sjablonen per werkadres aan te maken. 27 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

7 De voettekst op de vervolgpagina van de brief bevat het instituut-logo en het paginacijfer. 2. De voettekst van de nota bevat: De titel van de nota. De datum of klassementscode. Het paginacijfer. Deze gegevens worden automatisch opgehaald uit de hoofding op de eerste pagina van de nota. 3. Aan het eind van de nota staat een signatuur waarin de auteur van de nota haar/zijn contactgegevens kan vermelden. Het staat iedereen vrij deze signatuur te gebruiken, dan wel gedeeltelijk of geheel te verwijderen. Meer informatie vind je in de rubriek het sjabloon personaliseren. het sjabloon personaliseren In de sjablonen die op deze website ter download worden aangeboden, staan de contactgegevens van het instituut reeds vooringevuld. Daarnaast bevatten de sjablonen invulruimtes voor de contactgegevens een werkadres of team, en de identificatie van de auteur of afzender (= medewerker): Nota: de contactgegevens van het werkadres en de medewerker staan in de signatuur aan het eind van het document. Brief: de contactgegevens van het werkadres staan rechts in de voettekst. de afzendergegevens staan in de signatuur aan het einde van de brief. Er zijn twee redenen om het sjabloon te personaliseren: 1. De huisstijlverantwoordelijke moet voor elk instituut dochter-sjablonen aanmaken voor elk team of werkadres. Voor locaties waar het werkadres niet relevant is, moeten de betreffende velden verwijderd worden, zoniet zullen de veld-teksten ( [ klik hier om het werkadres in te voegen ] ) mee afgedrukt worden. 2. Sommige medewerkers zullen het fijn vinden dat ook hun persoonlijke contactgegevens reeds vooringevuld staan, zodat ze die niet telkens moeten intikken. Zij kunnen het sjabloon dat voor hun team/werkadres aangemaakt werd, in een tweede stap bijkomend personaliseren. werkwijze Navigeer met de Windows-verkenner naar de serverlocatie waar de huisstijlsjablonen bewaard worden. Selecteer het sjabloon dat als moederbestand zal dienen (hetzij het generieke instituutsjabloon, hetzij het generieke werkadres-sjabloon). toets ctrl+c en ctrl+v om dat moederbestand te dupliceren. Geef dat duplicaat een heldere bestandsnaam. Bijvoorbeeld: Nota-sjabloon_oVla_Dendermonde Brief-sjabloon_pAnt_teamWonen_JanJanssen Open dit nieuwe bestand in de sjabloon-modus via Rechtsklik Openen. Vul de contactgegevens in van hetzij (!) het werkadres, hetzij (!) de medewerker. tip: voor gegevens die in de voettekst staan, moet deze zone eerst geopend worden door erop te dubbelklikken. Bewaar het sjabloon en sluit Microsoft Word af. Dubbelklik op het sjabloon om te verifiëren dat de gegevens die in de sjabloon-modus ingevoerd werden nu vooringevuld staan. 28 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

8 Calibri instellen als standaard lettertype in MsWord Het lettertype Calibri zit reeds verankerd in de huisstijlsjablonen van Samenlevingsopbouw. Maar hoe zorg je ervoor dat MsWord ook de Calibri gebruikt wanneer je een nieuw document aanmaakt dat niet op de huisstijlsjablonen gebaseerd is? 1. Sluit Microsoft Word af (indien nodig). 2. Open Microsoft Word. Er zal meteen een blanco document geopend worden. 3. Klik op de knop Dialoogvenster ( ) van de groep Lettertype in het tabblad Start. 4. Specifieer de typografie in het dialoogvenster Lettertype : Lettertype: Calibri Tekenstijl: Standaard Punten: 10 Verifieer dat alle andere opties inactief staan.» toon dialoogvenster Lettertype. 5. Klik op de knop Als standaard instellen linksonder in het dialoogvenster. 6. Selecteer indien nodig de optie Alle documenten gebaseerd op de sjabloon Normal.dotm en klik op OK.» toon dialoogvenster Lettertype als standaard instellen. 7. Klik op de knop Dialoogvenster ( ) van de groep Alinea in het tabblad Start. 8. Stel het dialoogvenster Alinea in: Uitlijnen: Links Regelsafstand: Meerdere Op: 1.1 Verifieer dat alle andere opties op nul staan.» toon dialoogvenster Alinea. 9. Klik op de knop Als standaard instellen linksonder in het dialoogvenster. 10. Selecteer indien nodig de optie Alle documenten gebaseerd op de sjabloon Normal.dotm en klik op OK.» toon dialoogvenster Alinea als standaard instellen. 11. Sluit Microsoft Word af. 29 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

9 MsWord-sjablonen» afbeeldingen in overlay [ afbeelding SOcip_sjabloon_05.jpg geen bijschrift ] 30 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

10 [ afbeelding SOcip_sjabloon_12.jpg - bijschrift: Dialoogvenster Lettertype ] [ afbeelding SOcip_sjabloon_13.jpg bijschrift: Dialoogvenster Lettertype als standaard instellen ] 31 Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

11 [ afbeelding SOcip_sjabloon_14.jpg bijschrift: Dialoogvenster Alinea ] [ afbeelding SOcip_sjabloon_15.jpg bijschrift: Dialoogvenster Alinea als standaard instellen ] -- sectie-einde -- hieronder niets toevoegen of verwijderen Samenlevingsopbouw :: concept huisstijlsite ( 03 MAART 2013 )

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

4 Opmaak van een werkblad

4 Opmaak van een werkblad 4 Opmaak van een werkblad Stappen Uitleg Visueel Stap 1 Wat is een werkblad Met het werkblad bedoelen we het blad waarin je werkt. Met andere woorden het blad waarop je berekeningen maakt, grafieken en

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave.

Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave. Opdracht 1 Basisdocument (instellingen) Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave. N.B.: In de afdrukweergave zullen alle plaatjes weergegeven worden; in de conceptweergave

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier:

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Stijlen gebruiken en wijzigen Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: Als je de muisaanwijzer boven

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Stappenplannen voor een werkstuk in Word

Stappenplannen voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Het sjabloon. Klik op download sjabloon Paper. Je krijgt onderstaand scherm:

Het sjabloon. Klik op download sjabloon Paper. Je krijgt onderstaand scherm: Het sjabloon Ga naar de website van de school: www.kamaaseik.be Studiewijzer Onderzoekscompetenties Downloads Op de website staan 2 sjablonen: Paper en voorblad. Het sjabloon voorblad gebruik je voor je

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen.

Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1, SECTIES EN KOLOMMEN Secties gebruiken en weergeven Een sectie-einde kan worden ingevoegd via het tabblad Pagina-indeling, de groep Pagina-instelling, knop Eindemarkeringen. Er

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de formulierensjabloon

Handleiding voor het gebruik van de formulierensjabloon Handleiding voor het gebruik van de formulierensjabloon Vooraf Sla de sjabloon in onbewerkte vorm op uw computer op zodat u die later kunt gebruiken als u formulieren wilt aanmaken. Als u een formulier

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

1. Een nieuw document maken op basis van GO! sjablonen

1. Een nieuw document maken op basis van GO! sjablonen 1. Een nieuw document maken op basis van GO! sjablonen Een nieuw document starten Binnen de VDI-omgeving vind je de GO! sjablonen via Bestand > Nieuw > Mijn sjablonen. Daar kies je de sjabloon voor het

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel.

Een tabel is samengesteld uit rijen (horizontaal) en kolommen (verticaal). Elk vakje uit een tabel is een cel. Module 14 Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Waversesteenweg 41 3090 Overijse HANDLEIDING. Sway, digital storytelling!

Waversesteenweg 41 3090 Overijse HANDLEIDING. Sway, digital storytelling! Waversesteenweg 41 3090 Overijse HANDLEIDING Sway, digital storytelling! Legende Voer de handeling uit op je computer. Extra aandacht! Inhoudsopgave Inleiding... 3 Een Microsoft-account aanmaken... 4 Aanmelden

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

Microsoft Word Documentopmaak

Microsoft Word Documentopmaak Microsoft Word 2016 Documentopmaak Inhoudsopgave 7. Documentopmaak 7.1 Marges wijzigen 7.2 Pagina-einde 7.3 Paginanummering 7.4 Kop- en voetteksten 7.1 Marges wijzigen De lege ruimten rondom je document

Nadere informatie

Vragen opmaken in de editor

Vragen opmaken in de editor Vragen opmaken in de editor De tekstvakken van WTMaak zijn in versie 5.0 opgebouwd volgens de HTML5-methode. Hiermee kunt u direct zien wat u invoegt of opmaakt, de zogenaamde WYSIWYG methode (What You

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2007 1. Raster en hulplijnen Klik met rechter muisknop in een lege dia Klik in het afrolmenu op Raster en hulplijnen en stel onderstaande eigenschappen in 2.

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken.

Excel 2010 NL. Stap voor Stap formulier maken. Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Excel 2010 NL Stap voor Stap formulier maken Een formulier maken in Excel 2010 NL aan stap voor stap beschreven. Blad kopiëren en Afdrukken. Peter 17-11-2016 Excel 2010 NL: FORMULIER A4 LIGGEND UITLEG

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 3.3 KraamzorgCompleet versie 3.3 Inhoudsopgave Update documentatie versie 3.3 Hoofdstuk 1 Tarieven per verzekeringsconcern...1 1.1 Verzekeringsconcerns...1

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTGENERATOR: IN TIEN STAPPEN NAAR UW EIGEN DUURZAAMHEIDSRAPPORT

HANDLEIDING RAPPORTGENERATOR: IN TIEN STAPPEN NAAR UW EIGEN DUURZAAMHEIDSRAPPORT HANDLEIDING RAPPORTGENERATOR: IN TIEN STAPPEN NAAR UW EIGEN DUURZAAMHEIDSRAPPORT Deze handleiding legt in tien stappen uit hoe u uw eigen duurzaamheidsrapportage maakt met behulp van de rapportgenerator.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Website RKVVO

Gebruikershandleiding Website RKVVO Gebruikershandleiding Website RKVVO Beheerder Teampagina Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden in het CMS... 3 3. Nieuwsberichten onderhouden... 4 4. Gegevens voor wedstrijden bijwerken... 8 4.1. Wedstrijdselectie

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek.

Formulieren maken. U kent ze waarschijnlijk wel, die notitieblokjes voor het noteren van een telefoongesprek. Les 14 Formulieren maken In deze les leert u een hoe u met velden een invulformulier voor een telefoonnotitie maakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van velden, secties en beveiliging. Daarvoor moet wel een

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress

Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress Eenvoudige instructie Berichten maken in WordPress (SEPTEMBER 2019) Inhoud: Inlogprocedure blz. 2 Start Berichten Schrijven blz. 4 Foto toevoegen blz. 6 Foto UPLOADEN naar mediatheek blz. 8 Invoegen PDF-bestand

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabellen maken 8.2 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.3 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen 8.1 Tabellen maken Met

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Handleiding voor Scherm PowerPoint 2007

Handleiding voor Scherm PowerPoint 2007 Handleiding voor Scherm PowerPoint 2007 1. Voorbereiding Alle foto s in de presentatie moeten in hetzelfde formaat (landschapformaat) en grootte zijn. Verklein dus eerst de foto s in een ander programma

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Huisstijl instellingen. Projectleider Marijn van Rensen

Huisstijl instellingen. Projectleider Marijn van Rensen Huisstijl instellingen Projectleider Marijn van Rensen Datum 1 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Outlook... 3 Naar de configuratie... 3 Aanpassen handtekening... 4 Aanpassen standaard lettertype...

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

VERENIGING INNER WHEEL NEDERLAND Lid I.I.W. www.innerwheel.nl Het Inner Wheel moet in beweging blijven

VERENIGING INNER WHEEL NEDERLAND Lid I.I.W. www.innerwheel.nl Het Inner Wheel moet in beweging blijven Handleiding Mac Os X Open Mail Navigeer vervolgens naar Mail Voorkeuren Open het tabblad Handtekeningen Selecteer in de kolom het gewenste account en klik vervolgens op het plus-icon. Automatisch wordt

Nadere informatie

Proefexamen TEKSTVERWERKEN

Proefexamen TEKSTVERWERKEN Proefexamen TEKSTVERWERKEN Beschikbare tijd: 90 minuten 150731 1 Proefexamen HET PROEFEXAMEN BESTAAT UIT 6 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 7 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van vaardigheden met

Nadere informatie

Cursus Publisher 2000

Cursus Publisher 2000 Cursus Publisher 2000 Microsoft Publisher is een DTP-programma. DTP staat voor DeskTop Publishing, een term die alle handelingen omvat waarmee een pc-gebruiker min of meer professioneel drukwerk samenstelt

Nadere informatie

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent:

CURSUS. Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher Stijn Van Lokeren. Verantwoordelijke docent: CURSUS Muzocoach Tijdschrift maken met Publisher 2010 Verantwoordelijke docent: Stijn Van Lokeren 2 INHOUD 1 Van start... 3 2 Basispagina s creëren... 3 2.1 enkele pagina... 3 2.2 Dubbele pagina... 4 3

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen:

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint, H6 SAMENVATTING HOOFDSTUK 6. Galerie voor diagrammen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 Diagram invoegen Via de menukeuzen Invoegen, Diagram of met Galerie voor diagrammen: open je het venster Er zijn 6 verschillende diagrammen: 1. Organigram 2. Cyclusdiagram 3. Radiaaldiagram

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Cellen automatisch vullen

Cellen automatisch vullen Cellen automatisch vullen Open een nieuw bestand. Typ in cel A1 het woord Zondag. Klik op cel A1. Er staat nu een kader omheen. Rechts onder in het kader zie je een vierkantje, de vulgreep. Sleep de vulgreep

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

In dit artikel wil ik laten zien hoe je een eigen sjabloon kunt

In dit artikel wil ik laten zien hoe je een eigen sjabloon kunt Maak je eigen Wordsjabloon Handig voor eigen briefpapier, nieuwsbrieven e.d. Otto Slijkhuis In dit artikel wil ik laten zien hoe je een eigen sjabloon kunt maken. Geen spectaculair ontwerp maar een simpel

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Microsoft Word Kolommen en tabellen

Microsoft Word Kolommen en tabellen Microsoft Word 2010 Kolommen en tabellen Inhoudsopgave 8. Kolommen en tabellen 8.1 Tabtoets en tabstops 8.2 Tabellen maken 8.3 Tabel selecteren en tekst opmaken 8.4 Kolommen en rijen invoegen en verwijderen

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen

Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen Versie oktober 2008 Handreiking Instellen van het KansPlus e-mailsjabloon (huisstijl) in Outlook

Nadere informatie

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Stap 1 Je eigen website maken... 1. Stap 2 Je template invullen... 9. Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Stap 1 Je eigen website maken... 1 De eerste stap... 1 Kompozer downloaden... 1 Kompozer openen... 1 Een nieuwe pagina beginnen... 1 Je eerste tekst schrijven... 2 Je eerste

Nadere informatie

[Microsoft Access 2007 Een eigen database maken] 16 oktober 2009

[Microsoft Access 2007 Een eigen database maken] 16 oktober 2009 Inleiding Deze nota s bevatten enkel de instructies (acties) die je moet uitvoeren om een bepaalde taak in Access te volbrengen. Het waarom van al deze acties wordt uitvoering uitgelegd in de lessen Microsoft

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/

Microsoft word 2003. http://www.gratiscursus.be/ Inleiding Dit document is bedoelt voor leerlingen die snel een aantal basishandelingen met word willen leren zonder veel tekst door te lezen. Dit document is gebaseerd op materiaal van de website: http://www.gratiscursus.be/

Nadere informatie

Afbeelding of illustratie bewerken

Afbeelding of illustratie bewerken Afbeelding of illustratie bewerken Ø Open het bestand Octrooi. Je ziet een bestand over Edison. Ø Rechtsklik op de foto en kies Je krijgt allerlei mogelijkheden hoe de tekst om de foto

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

1. Etiketten en visitekaartjes

1. Etiketten en visitekaartjes 1. Etiketten en visitekaartjes In dit hoofdstuk gaan wij etiketten en kaartjes aanmaken. Deze zijn er van diverse merken, afmetingen,... Van enkele merken zijn de specifaties reeds voorhanden voor een

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

EEN WEBLOG MAKEN MET BLOGGER

EEN WEBLOG MAKEN MET BLOGGER EEN WEBLOG MAKEN MET BLOGGER John Valk 2012, 1e versie 1 EEN WEBLOG MAKEN MET BLOGGER.COM Meld je aan Ga naar internet naar de site: www.blogger.com Het onderstaande venster verschijnt. Meld je aan met

Nadere informatie

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm

Excel over transponeren en een tabel. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: CorVerm Excel over transponeren en een tabel Handleiding van Helpmij.nl Auteur: CorVerm juli 2016 Excel: over transponeren en een tabel Transponeren Stel dat je een model hebt gemaakt om ziekmeldingen in te noteren.

Nadere informatie

Kalenders gebruiken Asta Powerproject

Kalenders gebruiken Asta Powerproject Kalenders gebruiken Asta Powerproject Deze Tips en Trucs gaat over Kalenders. Het kan daarbij gaan om het maken van een nieuwe kalender, het toewijzen ervan aan taken, en het instellen van de kalender

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Handleiding "Open boek" - PP 2010

Handleiding Open boek - PP 2010 Handleiding "Open boek" - PP 2010 (laatste en vereenvoudigde versie - zie ook video handleiding) 1. Eerst gaan we het animatie- en selectiedeelvenster zichtbaar zetten Animaties > Deelvenster animatie

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2010 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie