Verdraagzaamheidbeleid. EDUGO campus Lochristi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verdraagzaamheidbeleid. EDUGO campus Lochristi"

Transcriptie

1 Verdraagzaamheidbeleid EDUGO campus Lochristi Informatiebrochure Beleid tegen pesten Schooljaar

2 Inhoudsopgave Woord vooraf Uitgangspunten 4 6 Geschiedenis van het verdraagzaamheidbeleid Doel van het verdraagzaamheidbeleid Plaats van het verdraagzaamheidbeleid binnen GOK Pesten 10 Beleid Aanpak Verschil tussen pesten en plagen Vormen van pesten Pesten in een nieuw jasje Enkele vooroordelen De pester De gepeste De meelopers De oorzaken en gevolgen van pesten Sensibiliseren Signaleren Interveniëren De vijfsporenaanpak Waar willen we naartoe? 31 Perspectieven

3 1. Woord vooraf

4 Dit is het pestprotocol van EDUGO, campus Lochristi. Enerzijds bevat het richtlijnen bij geconstateerd pestgedrag, anderzijds staan er ook voorwaarden en activiteiten in die pesten kunnen voorkomen. 4 Veel van wat er in dit boekje staat, wordt al meerdere jaren toegepast op onze school. In die jaren hebben we opnieuw gemerkt, dat alles wat we willen doen voor onze leerlingen valt of staat bij de signalering en/of melding van pestgedrag. En die signalering en melding schieten nog te vaak tekort, zodat de leerling met zijn probleem alleen blijft staan. Dit pestprotocol is erop gericht om alle ouders en personeelsleden op de hoogte te brengen van alles wat op school gedaan wordt om een zo veilig mogelijk schoolklimaat te scheppen, zoals ook beschreven in de hoofddoelstelling en droom van EDUGO campus Lochristi. De acties die we ondernemen zijn niet statisch. Afhankelijk van nieuwe ontwikkelingen binnen de school zal ook het handelen rond pesten zich verder ontwikkelen. In dit geval zal dit pestprotocol ook aangepast worden. De acties die we ondernemen zijn niet statisch. Afhankelijk van alle andere ontwik- kelingen binnen de school, zal ook het handelen rond pesten zich verder ontwik- kelen. In dat geval zal dit protocol aangepast worden. Voor de tekst van dit protocol is gedeeltelijk gebruik gemaakt van het pestprotocol van Damstede en het Don Bosco College te Volendam, die weer gebruik hebben gemaakt van pestprotocollen van andere scholen. De aanpak van pesten heeft echter een duidelijk eigen karakter.

5 2. Uitgangspunten Geschiedenis van het verdraagzaamheidbeleid Doel van het verdraagzaamheidbeleid Plaats van het verdraagzaamheidbeleid binnen GOK

6 Geschiedenis van het verdraagzaamheidbeleid 6 Pesten blijft doorheen de jaren steeds evolueren. Als school merkten we ook op dat pesten steeds frequenter voorkwam. Er werd binnen ons schoolbeleid beslist om tijdens het schooljaar beslist om een grootschalige enquête te organiseren onder onze leerlingen. Hieruit kwam er heel duidelijk naar voor dat er heel wat leerlingen gepest werden. Het was ook in vele enquêtes duidelijk dat de leerlingen meer ondersteuning wilden op dit gebied. Vanuit deze resultaten is het idee gegroeid om een werkgroep op te starten rond pesten en welbevinden. Doorheen de jaren is deze werkgroep verder uitgebreid met allerlei initiatieven die jaarlijks georganiseerd worden zoals de pestpolitie, consequent doorvoeren van de No Blame-methode, extra scherp toezicht op pesterijen, leerlingen frequenter sensibiliseren en informeren omtrent dit onderwerp. Doel van het Verdraagzaamheidbeleid Jongeren moeten op school optimale groeikansen krijgen zowel op intellectueel als op emotioneel vlak. Het welbevinden, het zich-goed-voelen van de jongere is hier het uitgangspunt. Zowel leerkrachten als de jongeren zelf zijn verantwoordelijk voor een positief schoolklimaat waarin het de gewoonte is dat men elkaar helpt als alles even tegenzit. Geweld en pesten gaan volkomen in tegen het zich-goed-voelen van de jongeren op school. De gevolgen zijn voor de betrokkenen niet te onderschatten. Ons schoolteam is zich daar goed van bewust en daarom werd besloten om samen op zoek te gaan naar een actieplan, om pestgedrag op onze school een halt toe te roepen. Dit project kan enkel slagen als zowel leerkrachten, ouders en leerlingen hun schouders onder dit project zetten. Iedereen is namelijk vanuit hun eigen specifieke positie medeverantwoordelijk voor het welslagen van een constructief beleid. Dit moet uitmonden in een gedragscode: wat is pesten, wat wordt niet getolereerd en het opstellen van een interventieplan.

7 Deze visie rond verdraagzaamheidbeleid sluit aan bij de hoofddoelstelling en de droom van EDUGO: 7 - Ervoor zorgen dat zowel leerlingen als leerkrachten zich goed voelen op school. - Wezenlijk bijdragen aan een wereld waar niet alleen kennis, maar ook sociale waarden belangrijk zijn om mensen te waarderen. Deze visie sluit aan bij onze christelijke eigenheid. Vanuit deze eigenheid geloven we in de eigenwaarde van iedere leerling: - Wij bieden houvast en maken ze weerbaar door onze begeleiding te richten op het ontdekken en ontwikkelen van kennis, vaardigheden en attitudes. - Wij respecteren de eigenwaarde van iedereen in hun denken en handelen. Vanuit deze eigenheid creëren we een warm-menselijke schoolomgeving: - Wij tonen zorg voor iedereen. - We hebben ook oog voor de zwakkere in onze maatschappij. - Wij streven hartelijkheid na in onze relaties met leerlingen, ouders en omgeving en bewaken tezelfdertijd het respect voor elkaar. - Beleefdheid is voor ons een dagdagelijkse realiteit. - Wij passen onze waarden en normen rechtvaardig en consequent toe. - Gelijkwaardigheid betekent voor ons dat iedereen in gelijke mate belangrijk is. - Eerlijkheid is voor ons een fundament.

8 Vanuit deze eigenheid verwachten wij van iedereen zin voor verantwoordelijkheid en initiatief: 8 - Zowel personeel, ouders als leerlingen bouwen mee aan de toekomst van EDUGO. - Wij zijn allen verantwoordelijk voor ons denken en handelen. Plaats van het Verdraagzaamheidbeleid binnen GOK. Ons verdraagzaamheidbeleid is ingebed in ons Gelijke Kansenonderwijs. Gelijke onderwijskansen voor iedereen! Dat is wat wij beogen met onze GOKwerking op EDUGO Lochristi. Goed presteren op school kan pas als je je goed voelt op school en in de klas. We besteden extra aandacht aan onze jongeren die extra zorg nodig hebben, dus ook die jongeren die het slachtoffer worden van pesterijen. Een goed GOK-beleid wil ook deze jongeren maximale kansen bieden om binnen hun mogelijkheden een succesvolle en leuke schoolloopbaan uit te bouwen. Een aantal GOK-uren wordt dus ook gebruikt om initiatieven uit te denken en te voeren om het pesten op onze school te voorkomen. Als het kwaad reeds geschied is, zijn er ook initiatieven om het slachtoffer te begeleiden bij het verwerken van de feiten. Deze visie sluit ook volledig aan bij de hoofddoelstelling van EDUGO: alle leerlingen niet alleen op intellectueel en spiritueel vlak maximaal laten ontplooien, maar ook op sociaal en emotioneel vlak.

9 3. Pesten Verschil tussen pesten en plagen Vormen van pesten Pesten in een nieuw jasje Enkele vooroordelen De pester De gepeste De meelopers De oorzaken van pesten De gevolgen van pesten

10 10 Verschil tussen pesten en plagen Het is heel belangrijk een duidelijk onderscheid te maken tussen pesten en plagen. Dit is tevens een moeilijk item. Veel leerkrachten vermeldden op de enquêtes dat het moeilijk is een onderscheid tussen deze twee vormen te maken. Daarom is het ook van groot belang duidelijkheid hierrond te scheppen. Op deze manier kan er ingegrepen worden wanneer het nodig is en moet men zich niet meer de vraag stellen of er nu gepest of geplaagd wordt. Pesten: Het systematisch uitoefenen van psychische en/of fysische mishandeling door één of meerdere individuen op een persoon, die niet in staat is zichzelf te verdedigen. Bij pesten is de macht ongelijk verdeeld. Pesten heeft negatieve gevolgen voor het slachtoffer. Deze mag niet voor zichzelf opkomen noch zich verweren. Doet hij/zij dit wel, kan dit voor de pester(s) een reden zijn om hem/haar nog harder aan te pakken. Plagen: Bij plagen is er sprake van incidenten. Een persoon zegt iets, een ander zegt iets terug en meestal is het afgelopen. Vaak is het een kwestie van elkaar voor de gek houden. De machtsverhouding is gelijk. Plager(s) en geplaagde(n) hebben een gelijke of bijna gelijke macht. Bij plagen loopt de geplaagde geen blijvend psychische en/of fysische schade op en is men in staat zich te verweren.

11 Vormen van pesten 11 Verbale pesterijen: schelden/scheldnamen geven bijnamen geven kwalijke opmerkingen, zoals: Doe niet zo dom, sukkel. na-apen, praten met dezelfde intonatie en woordkeuze naroepen/uitlachen/belachelijk maken Fysieke pesterijen: trekken aan het haar schoppen, slaan, krabben prikken met de pen pootje haken kopje onder duwen in het zwembad omduwen bij het fietsen vechten Materiële pesterijen: stukmaken/afpakken/verstoppen van eigendommen, bijvoorbeeld: - fietsbanden leeg laten lopen - pen vernielen of verstoppen in het kastje van een ander - tas afpakken - snoep/brood afhandig maken en snel zelf opeten Mentale pesterijen: bedreigingen of dingen laten doen Sociale pesterijen: uitsluiten nadoen, imiteren (bij voorkeur: sterk overdreven) bijvoorbeeld: - achter iemand aanlopen - bekken trekken Steaming:

12 In 2005 zijn in België 612 gevallen van steaming geregistreerd door de politie. Dat zijn er bijna twee per dag. De actuele cijfers zijn waarschijnlijk nog niet helemaal correct, aangezien een heel aantal slachtoffers het vaak niet durven vertellen. Ze zijn beschaamd of hebben gewoonweg schrik voor wraakacties. Uit onderzoek blijkt dat de slachtoffers steeds jonger worden en dat het ook meer om geld of duurdere spullen gaat. 12 Steaming gebeurt vooral op openbare plaatsen: straten, de bushalte, pleinen, parken, stationsbuurten, zelfs in de sportzaal en vooral op de speelplaats. Daders van steaming zijn vooral jongens tussen 10 en 20 jaar die graag de baas spelen. Ze hangen rond in groep en met hun stoere gedrag willen ze aanzien verwerven in die groep. Ze steamen om hun slachtoffers te vernederen en hun eigen macht aan te tonen. Soms doen ze het ook om een ander probleem op te lossen. Ze krijgen bijvoorbeeld geen zakgeld en persen dan anderen af om toch maar dure spullen te kopen. Naast de echte daders heb je ook de meelopers. Ze voelen zich beschermd door de groep en ze zijn bang om zelf gepest te worden. De slachtoffers zijn vaak voorzichtige, verlegen en brave leerlingen die makkelijk te isoleren zijn. Pesten in een nieuw jasje Cyberpesten: Een manier van pesten die de laatste jaren helaas erg in populariteit is toegenomen is het cyberpesten: pesterijen die via het internet ( , chat, MSN ) en de gsm gepleegd worden. Deze stijging hoeft ons niet te verbazen: hoe beter jongeren hun weg kennen online, hoe meer ze dat gebied zullen gebruiken voor pesterijen. Uit onderzoek blijkt dat één op tien jongeren tussen elf en vijftien wel eens gepest wordt via internet of gsm. Cyberpesten bestaat in verschillende vormen. Op de website van het tijdschrift Klasse worden vijf types onderscheiden: Verbaal pesten: beledigende, agressieve, vernederende, bedreigende, vijandige of seksueel suggestieve boodschappen via mail, gsm, sms, chatten

13 Non-verbaal pesten: obscene foto s doorsturen, foto s van het slachtoffer bewerken en op het web zetten Fysiek pesten: schade aanrichten aan de computer door virussen op te sturen, iemands mailadres hacken en zijn paswoord veranderen, supergrote bestanden doorsturen Sociaal pesten: uitsluiten uit onlinegroepen Indirect pesten: private of gênante informatie over een slachtoffer verspreiden, online privégesprekken opslaan en doorsturen, de elektronische identiteit van het slachtoffer overnemen, populariteitstesten of pestsites op een website plaatsen Cyberpesten is om verschillende redenen pijnlijker en harder dan gewoon pesten. Hieronder zetten we enkele gegevens, geciteerd uit een persmededeling van Klasse (27 februari 2006), op een rijtje: Cyberpesten gebeurt anoniem. De daders voelen zich veilig, ongenaakbaar, er is weinig drempelvrees: «Ze kunnen mij toch niet vinden.» Cyberpesten is directer en brutaler. De dader en het slachtoffer zijn niet fysiek aanwezig, waardoor de pester zich niet geremd voelt. De pestkop hoeft niet fysiek of sociaal sterk te staan, het is via zijn cyberkennis (technopower) dat hij in een machtspositie komt. Het slachtoffer is vogelvrij. Hij is nergens en nooit veilig, ook thuis niet. Het aantal toeschouwers bij cyberpesten is veel groter dank zij het medium (internet). Cyberpesten is onomkeerbaar : het is erg moeilijk om pestgedrag op het web ongedaan te maken. 13

14

15 Enkele vooroordelen 14 Er leven nog steeds hardnekkige vooroordelen in verband met pesten bij ouders, leerkrachten en leerlingen. Hieronder vind je enkele bekende vooroordelen. "Pesten hoort nu eenmaal bij het leven." Hier mag men zich niet zomaar bij neerleggen: we moeten er tegen vechten. Pesten is geen verschijnsel dat 'nu eenmaal bij het leven hoort'. Onschuldige plagerijen komen in het dagelijks leven wel voor, maar langdurig en herhaaldelijk pesten van iemand kan en moet voorkomen worden! "Pesten gaat vanzelf wel over." Talrijke getuigenissen bewijzen dat dit zeker niet waar is. Pesterijen zijn heel moeilijk te stoppen en hebben bovendien de neiging om steeds brutaler en gemener te worden. Als er niet tegen pesten gereageerd wordt, krijgen de pesters de indruk dat alles mag en gaan ze steeds verder in hun pesterijen... "Van pesterijen word je hard." Dit is je reinste onzin! Gepeste kinderen krijgen juist door al die pesterijen een negatief zelfbeeld. Velen denken dat het hun eigen schuld is, waarbij ze naast schuldgevoelens ook nog gevoelens van schaamte krijgen. Je kan je indenken welke gevolgen dit heeft voor de ontwikkeling van deze kinderen (sociale -, emotionele- en intellectuele ontwikkeling), de gepeste kinderen geraken overtuigd van hun minderwaardigheid en ze sluiten zich af van de anderen. "Het gaat telkens om één pester en één gepeste." Dit kan, maar meestal gaat het om een groep die zich richt tegen één persoon. Het is zelfs zo dat diegene die de aanzet tot pestgedrag geeft, soms enkel tot actie durft overgaan met de steun van anderen. "Wie terugslaat wordt niet gepest." Terugslaan helpt niet altijd en ligt niet in de aard van de gepeste. Bovendien kan hij of zij het toch niet halen tegen de groep. Wel is het goed als de gepeste een aantal vriendjes heeft waar deze kan op steunen. Op die manier wordt het patroon van 'allen tegen één' doorbroken.

16 "Pesten is altijd omwille van het uiterlijk." Het uiterlijk is soms wel het onderwerp van pesterijen, maar niet de echte reden ervan. Het is eerder zo dat het 'plagen omwille van uiterlijkheden' kan uitmonden in pesten, indien de gepeste op een bepaalde manier reageert. Wanneer de gepeste bijvoorbeeld begint te huilen of gaat klikken bij de leiding, dan kan dit verdere pesterijen in de hand werken. Bovendien is pesten een complex probleem waarbij meerdere factoren als oorzaak kunnen aangeduid worden. 15 "Bij ons wordt niet gepest." Denk niet te snel dat er op onze school niet gepest wordt. Vaak is het wel heel moeilijk precies pestgedrag te achterhalen. In de meeste gevallen vinden deze situaties plaats wanneer niemand (van de leerkrachten) het ziet. Pesten is allom tegenwoordig, het is aan ons, als opvoeder, om de signalen op te vangen en om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. "Het zijn altijd dezelfden die pesten of gepest worden." Dit is niet noodzakelijk zo. Het is mogelijk dat een leerling gepest wordt op school omdat hij / zij geen goede resultaten haalt, maar anderzijds in de sportclub bewonderd wordt omdat hij / zij enorm goed kan sporten. Het is aan ons om al deze vooroordelen van de kaart te vegen. Dit zijn reacties die heel veel voorkomen, maar die de gepeste leerlingen niet verder helpen. Wij moeten duidelijk kunnen bewijzen dat dit niet de gepaste reacties zijn. De pester Pesters komen vaak zelfzekerder over, ze slagen er zelfs in om andere leerlingen te betrekken in hun pestactiviteiten. Je kan je echter wel afvragen waarom ze zich steeds zo zelfzeker voelen. Als leerkracht is het ook heel moeilijk om de juiste signalen op te vangen, vaak weten we niet wie pesters zijn en waarom dit gedaan wordt. Hieronder vind je enkele signalen terug die erop kunnen wijzen dat die leerling wel degelijk een pester is. Het is wel belangrijk te stellen dat niet iedereen die één van deze signalen uitstraalt, daarom dan ook meteen een pester is. Het is echter ook moeilijk om een zeer gedetailleerde beschrijving te geven van een pester.

17 Een pester: 16 is een populair individu, een haantje-de-voorste, heeft een grote mond is ouder, rijper kan zich niet inleven in de gevoelens van anderen is agressiever, staat positief t.o.v. geweld is extravert en impulsief komt voor eigen mening uit is eigenlijk minder zeker dan hij of zij lijkt heeft de neiging om te domineren vraagt aandacht door een heldenrol te spelen is fysiek sterker heeft moeite met regels en grenzen schat situaties en effect van gedrag verkeerd of helemaal niet in heeft het moeilijk om met stress en spanning om te gaan is soms zelf slachtoffer in een andere situatie is een stoer, tegendraads en opstandig type laat zich omringen door meelopers of gelijkgezinden, wiens hulp hij of zij nodig heeft is sterk begaan met zichzelf durft gemakkelijker te protesteren wanneer hem of haar iets niet aanstaat wil populair zijn en gezag afdwingen De gepeste Vaak is degene die gepest wordt 'anders dan de anderen'. Dit 'anders-zijn' kan je op verschillende manieren invullen. Uiterlijke kenmerken zoals een bril dragen, rood haar hebben, een beugel dragen, dik zijn, ouderwetse kleren aan hebben kunnen een aanleiding zijn tot pesten, maar hoeven dit niet noodzakelijk te zijn. Het kan best zijn dat iemand die dik is, niet gepest wordt. Het pesten ligt zelfs meestal aan andere zaken dan het uiterlijk, zoals het niet beantwoorden aan de groepsnorm (hoe wil de groep dat ik ben?). Het kan ook gaan om het hebben van aparte hobby's, het anders zijn van het thuismilieu, het taalgebruik van het kind, de manier van omgaan met de leiding Het gaat er immers ook om of je jezelf kan verdedigen en of je er voor kan zorgen dat de anderen je respecteren. Het is ook zo dat sommige meisjes of jongens die

18 gepest worden daar niet snel over gaan praten. Ze willen niet als een klikspaan beschouwd worden, ze zijn bang of voelen zich beschaamd. Vaak wordt een gepeste niet meteen herkend. Vele leerkrachten geven ook duidelijk aan dat ze in vele gevallen niet zien dat er iemand gepest wordt. Toch zijn er heel wat signalen die ons duidelijk maken dat een leerling gepest wordt. Hieronder vind je een hele reeks van deze signalen terug, wel is het heel belangrijk rekening te houden met het feit dat niet alle signalen meteen wijzen op pesten. Het is ook onmogelijk te stellen dat één persoon al deze signalen zal vertonen. 17 Een gepeste leerling: staat afkerig tegenover geweld, conflicten of agressief taalgebruik en weet niet hoe ermee om te gaan is fysiek zwakker is in zichzelf gekeerd en onzeker in sociale contacten durft niet opkomen voor zichzelf en heeft een lage zelfdunk is angstiger is vaker eenzaam wijkt op bepaalde manieren af van de groepsnorm (draagt andere kleren, is slecht in sport, houdt van andere muziek ) reageert niet efficiënt onder druk (gaat dan bijvoorbeeld klikken, wenen) heeft meestal een pestverleden keert zich bij pesten ofwel in zichzelf en reageert niet, of gaat juist overdreven reageren en kwaad worden heeft weinig vrienden en wordt vaak laatst gekozen bij het vormen van groepjes zoekt het gezelschap van de leerkrachten en andere instanties op om zo wat bescherming te krijgen is vaker afwezig of komt zelfs niet meer opdagen op de bijeenkomsten zijn of haar kledij is beschadigd, spulletjes zijn vaak vernield of gestolen wordt met een scheldnaam aangesproken probeert zichzelf weg te stoppen en zo min mogelijk op te vallen voelt zich beschaamd De meelopers

19 Tot de middengroep behoort iedereen die zelf geen pester is of zelf geen slachtoffer is van pesterijen. Bij het aanpakken van pestsituaties is deze groep heel belangrijk. Eén van de mogelijke kenmerken van een pester is immers populair willen zijn. Wanneer de middengroep stopt met meepesten of er tegen reageert is de kans dus groot dat de pester, die dan alleen staat, zal ophouden. 18 Binnen de middengroep kan je nog verschillende kleinere groepjes herkennen. Sommigen van deze middengroep sluiten zich aan bij de pester en vormen zo een pestgroepje. Dit kan komen door de bewondering die zij hebben voor de leidinggevende pester, of omdat ze er zelf voordeel uit kunnen halen. Een andere mogelijke reden is dat ze bang zijn om zelf gepest te worden. Of ze gebruiken het meepesten als uitlaatklep voor hun eigen frustraties. Sommige kinderen zien dan weer helemaal niet dat er gepest wordt in hun groep. Aan de andere kant zijn er ook kinderen die het pesten wel zien, maar er niets aan doen, het laat hen totaal onverschillig. Door niets te doen, houden ze wel het pestprobleem mee in stand. Het zijn slechts enkelingen die de gepeste in bescherming durven nemen en tegen de stroom ingaan. Uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de middengroep zich schuldig voelt en het niet fijn vindt als er gepest wordt. De oorzaken van pesten Een van de meeste redenen dat er gepest wordt, is omdat iemand er anders uitziet. Vaak zijn dit dingen zoals rood haar, een beugel, een bril, iemand die scheel kijkt, iemand die andere kleding draagt of omdat iemand een andere nationaliteit heeft. Een tweede oorzaak is dat pesters vaak jaloers zijn op diegene die zij pesten. De personen die zij pesten hebben vaak spullen waarvan pesters niet in het bezit zijn. Of soms hebben de personen die gepest worden karakteristieken die de pesters ook graag zouden hebben. De pester oogt in vele gevallen heel zelfzeker, maar diep vanbinnen kan deze zelf ook onzeker zijn. Het is uit deze onzekerheid dat iemand beslist bepaalde personen te pesten.

20 De bekendste en belangrijkste oorzaak is meelopen. Vaak pesten meelopers iemand omdat zij bang zijn om zelf ook gepest te worden. Indien de meelopers tegen het pestgedrag in zouden gaan, zou het pesten in vele gevallen niet meer doorgaan. 19 De gevolgen van pesten Pesten is een zwaar probleem en heeft heel wat gevolgen voor de pester, gepeste en ook voor de rest van de klas. Gevolgen als je zelf gepest bent: Je voelt je minder dan anderen. Je hebt het gevoel dat je niets goed kunt doen. Je bent soms heel alleen. Anderen vinden je misschien wel anders en vreemd. Het gaat minder goed op school. Je bent bang om naar school te gaan. Je gaat liever niet naar school. Je bent bang om nieuwe vrienden te maken. Je kunt niet goed meer slapen omdat je ligt te piekeren over het pesten. Je voelt je heel somber. Je gaat geloven wat de pesters over je zeggen. Gevolgen voor de klasgroep: Er is een ongezellige sfeer in de klas. Sommige klasgenoten halen slechtere cijfers omdat ze het niet leuk meer vinden in de klas. Klasgenoten voelen zich schuldig. Ze vinden dat ze iets tegen het pesten zouden moeten doen, maar durven niet omdat ze bang zijn zelf gepest te worden.

21

22 4. Beleid Sensibiliseren Signaleren Interveniëren

23 Sensibiliseren 22 Een eerste luik in ons beleid bestaat uit het sensibiliseren van zowel leerlingen, ouders als leerkrachten. Op deze manier willen we de betrokkenheid van de jongeren en volwassenen verhogen, zodat pesten niet afgewimpeld wordt. Pesten moet door de hele school ernstig genomen worden: door de directie en leerkrachtteam, het administratief-, het pedagogisch- en het onderhoudspersoneel, ouders en leerlingen. Het beïnvloedt het schoolklimaat en de schoolcultuur. Het is de eerste stap om die te veranderen. Hoe proberen we de verschillende partijen te sensibiliseren? Affiches tegen pesten op duidelijk zichtbare plaatsen Slogans in elke klas: Pesten, don t try home! Leerlingen (1 ste jaars, 3 de jaars, 5 de jaars) krijgen pestfolder in het begin van het schooljaar. Hierin is allerlei informatie te vinden over wat er gedaan wordt en wie er kan aangesproken worden wanneer er sprake is van pesten. Leerkrachten krijgen informatiefolder. Beleid wordt vermeld en toegelicht op schoolwebsite. Klasactiviteiten tegen pesten. Informatieavond voor ouders. Uitgebreid werken rond pesten tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten. Activiteitenmap pesten Onthaal eerstejaars tijdens de eerste schooldag door de leerlingen van de leerlingenraad. Organiseren teambuildingactiviteit eerste schooldag.

24 Signaleren 23 Een tweede luik uit ons beleid bestaat uit het signaleren van pestgedrag. Dit is het melden van alle pestgedrag zodat pesten niet onbesproken voorbijgaat. Op deze manier kan dit gedrag niet escaleren. Het is tevens ook mogelijk om een vermoeden van pesten te melden. We rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om dit te doen: ouders, leerlingen, leerkrachten, directie en ondersteunend personeel. Het is de bedoeling om de leerlingen duidelijk te maken dat dit gedrag op school samen besproken wordt, met de bedoeling tot het vinden van een oplossing. Het is ook ons doel om de communicatie over pesten op school te bevorderen. We willen ouders, leerkrachten en leerlingen stimuleren om te praten. Volgende initiatieven worden genomen om dit in goede banen te leiden: Verantwoordelijke verdraagzaamheidbeleid: Op EDUGO campus Lochristi is er een verantwoordelijke die elk pestgeval bekijkt, bespreekt en aanpakt. Pestpolitie: Enkele leerlingen uit de derde graad houden een extra oogje in het zeil. Indien ze pesten opmerken wordt dit meteen doorgegeven aan de verantwoordelijke. Open communicatie naar ouders toe. Indien er pesten wordt opgemerkt, dan worden de ouders op de hoogte gesteld van het probleem, de aanpak en de opvolging ervan. Alle meldingen worden nauwkeurig beschreven in de leerlingendossiers. Op deze manier kunnen we kordaat ingrijpen indien pesten opnieuw voorvalt. Leerlingen uit de eerste graad hebben een vertrouwensleerkracht die ze altijd kunnen aanspreken indien ze problemen hebben. Er zijn tevens heel wat aanspreekpunten voor onze leerlingen. Zo kunnen ze steeds terecht bij de graadcoördinator, titularis, vertrouwensleerkracht.

25 Interveniëren 24 Een derde luik in het beleid is het interveniëren. Hier is het doel het voorkomen van of ingrijpen bij pesten, samen met de nodige afspraken. Een effectieve interventie is afhankelijk van een gezamenlijke strategie. De school is te weinig gebaat bij een occasionele en telkens verschillende aanpak. Elke melding wordt dus op éénzelfde manier besproken, aangepakt en opgevolgd. Dit gebeurt door de graadcoördinatoren en de verantwoordelijke verdraagzaamheidbeleid. We werken op EDUGO campus Lochristi via de vijfsporenaanpak (zie aanpak pesten).

26 5. Aanpak De Vijfsporenaanpak

27 De Vijfsporenaanpak 26 Het beleid tegen pesten volgt steeds dezelfde consequente en gezamenlijke aanpak. Deze aanpak steunt op het samen naar oplossingen zoeken. We proberen steeds beide partijen op een rustige manier aan te spreken. Zeer belangrijk in deze gesprekken is dat we niet de kaart trekken van het bestraffen van het gedrag, maar de kaart van het oplossen van het probleem. Deze aanpak is afgeleid van de No Blamemethode waarin de leerlingen de verantwoordelijkheid krijgen, mits begeleiding, het probleem op te lossen. Pesters krijgen dus de kans om hun gedrag goed te maken. Er wordt tevens wel verondersteld dat deze kans aangegrepen wordt. Indien dit niet het geval zou zijn, dan kunnen er wel sancties volgen. Deze werkwijze wordt beschreven in de Vijfsporenaanpak. Stap 1: Gesprek met de gepeste leerling(en). Gesprek wordt gevoerd aan de hand van een leidraad. Stap 2: Gesprek met de pester(s) en medepester(s) Gesprek wordt gevoerd aan de hand van een leidraad. Stap 3: Gesprek met beide partijen Het doel is elkaar duidelijk maken wat men voelt en waarom deze situatie zich voordeed. Focus ligt op het zoeken naar oplossingen. Leerlingen krijgen de kans om deze oplossingen uit te voeren. Er wordt van beide partijen verwacht dat ze dit daadwerkelijk ook doen. De leerlingen krijgen de kans om hieraan te werken. Na een tweetal weken volgt er een evaluerend gesprek. De leerlingen worden gedurende deze tijdspanne wel opgevolgd.

28 Stap 4: 27 Evaluerend gesprek met beide partijen: o o o o Hoe is de situatie verder verlopen? Hebben jullie de werkpunten uitgevoerd? Is de situatie opgelost? Wat is jullie gevoel op dit moment? Stap 5: Indien de situatie is opgelost wordt dit afgesloten. Indien dit niet het geval is wordt er bijgestuurd. Deze bijsturing kan op verschillende manieren: o o Nieuwe kans om hier verder aan te werken. Bij het herhaaldelijk mislukken van de aanpak kunnen er verschillende maatregelen genomen worden: Indien de pester(s) hardnekkig hun gedrag volhouden, dan kunnen er bestraffende maatregelen gegeven worden. Dit is uiteraard afhankelijk van geval tot geval. Volgende bestraffende maatregelen kunnen genomen worden: Sancties: Opdrachten rond pesten maken en bespreken bij de graadcoördinator. Waarschuwing: Indien de pester(s) steeds hervalt / hervallen in hetzelfde gedrag, bestaat de mogelijkheid tot het uitreiken van een officiële waarschuwing voor leefhouding. Schorsing: Indien de pester(s) blijft / blijven volhouden, ook na een sanctie of waarschuwing, kan er een schorsing volgen. Uitsluiting: Wanneer de leerling ondanks alle inspanningen van de betrokken partijen koppig blijft volharden in het ongewenste pestgedrag liggen er geen perspectieven meer tot verandering.

29 6. Waar willen we naartoe? Perspectieven

30 Waar willen we naartoe? 29 Het enige wat ik wil is dat iedereen me accepteert zoals ik ben. Deze gedachte vat goed samen waar we als school naar toe willen op het gebied van verdraagzaamheid. Nog al te vaak worden leerlingen gekleineerd en anders behandeld omwille van hun uiterlijk, intellectuele capaciteiten, gevoelens. Leerlingen moeten elkaar leren accepteren. We kunnen niet verlangen dat iedereen een vriendschappelijke band met elkaar heeft, maar we kunnen wel streven naar een verdraagzame school. Een school waarin iedereen zich veilig en gelukkig voelt. We moeten streven naar het vervolmaken van onze droom namelijk ervoor zorgen dat zowel leerlingen als leerkrachten zich goed voelen op school. Hierbij willen we ook wezenlijk bijdragen aan een wereld waar niet alleen kennis, maar ook sociale waarden belangrijk zijn om mensen te waarderen.

31

32

Protocol hoe te reageren bij pesten

Protocol hoe te reageren bij pesten Protocol hoe te reageren bij pesten Relatief veel hoogbegaafde kinderen worden gepest. Ik wil bij GelukkigHB aandacht besteden aan hoe we gepeste kinderen het beste in de groep kunnen ondersteunen en hoe

Nadere informatie

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL

HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL Stationsstraat 81 3370 Boutersem 016/73 34 29 www.godenotelaar.be email: directie.nobro@gmail.com bs.boutersem@gmail.com HET ANTI-PEST-BELEID VAN ONZE SCHOOL 1. Het standpunt van de school: Pesten is geen

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015

OMSCHRIJVING ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT. Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten 10/13/2015 Horen, zien en spreken. Samen op pad tegen pesten ANALYSE EN AANPAK VAN PESTEN EN CYBERPESTEN IN KLAS- EN SCHOOLCONTEXT Maurits.wysmans@ucll.be OMSCHRIJVING Pesten is een herhaaldelijk en langdurig blootstaan

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Signalen van pesterijen Hoe herken je een pester? Hoe kun je pesten voorkomen?

Signalen van pesterijen Hoe herken je een pester? Hoe kun je pesten voorkomen? Protocol pesten Op kinderdagverblijf de Boerderij bespreken wij met de kinderen hoe we met elkaar omgaan en leren we al jong rekening te houden met andere kinderen en ook zelf grenzen aan te geven. In

Nadere informatie

Wij werken aan Allemaal Maatjes!

Wij werken aan Allemaal Maatjes! Wij werken aan Allemaal Maatjes! Op school werken wij elke maand aan een ander puntje om Allemaal maatjes te zijn! Zo proberen wij het pesten op onze school te voorkomen. Om het puntje van de maand duidelijk

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar.

We hebben respect voor elkaar: elkaars denken, elkaars uiterlijk, voor de verschillen tussen elkaar. Omgangsprotocol Waarom een omgangsprotocol? Een veilig gevoel bij kinderen is ontzettend belangrijk. Alleen als kinderen zich op hun gemak voelen en met plezier naar school gaan, zullen ze zich op een

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR Pesten! Wij zeggen neen!

BROCHURE LEERKRACHT. GBS EIKENLAAR   Pesten! Wij zeggen neen! BROCHURE LEERKRACHT GBS EIKENLAAR www.eikenlaar.be Pesten! Wij zeggen neen! Is het pesten of plagen? Hoe herken ik pesten? Wat kan ik doen tegen pesten? Gesprek aangaan met pester en slachtoffer. Stappenplan.

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol It Twaspan

Pestprotocol It Twaspan Pestprotocol It Twaspan It Twaspan wil de kinderen een omgeving bieden waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten willen deze ontwikkeling bevorderen door het

Nadere informatie

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é Pesten op het FO Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van één persoon, die niet in staat is zichzelf

Nadere informatie

Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes

Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes Protocol pesten en plagen BSO Babbeloes Doel: Voorkomen van plaag en pestgedrag en adequaat omgaan met hiermee. Waarom: Bij kinderopvang Babbeloes bespreken wij met de kinderen hoe we met elkaar omgaan

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak.

We onderscheiden 5 betrokkenen en gaan daarom uit van de vijf-sporen-aanpak. Het Pestprotocol Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school. Toch komt pesten regelmatig voor, ook bij kinderen

Nadere informatie

PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL

PESTBELEID BS De Windwijzer NIET NERGENS - NOOIT DOEL PESTBELEID BS De Windwijzer" NIET NERGENS - NOOIT DOEL Wij streven naar een pestvrije omgeving binnen onze school. Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor al onze kinderen garanderen. Wij maken

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan

Anti- Pestprotocol. Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan Anti- Pestprotocol Bijlage 4 van het Sociaal Veiligheidsplan 1. Doel van het anti-pestprotocol Alle kinderen moeten zich op onze school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk.

Antipest protocol. Om veiligheid voor elke leerling binnen school mogelijk te maken, zijn regels of onderlinge afspraken noodzakelijk. Antipest protocol Inleiding Op onze school vinden we het belangrijk dat leerlingen op zorgvuldige manier met andere leerlingen omgaan, op zorgvuldige manier met materialen omgaan en dat zij zich binnen

Nadere informatie

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING

GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING GEDRAGSCODE PESTEN INLEIDING Als iedereen zou ondervinden wat het is om gepest te worden of om de ouder(s) te zijn van een gepest kind, dan zou het probleem sneller serieus worden genomen. Pesten is altijd

Nadere informatie

Pestbeleid Rijnlands Lyceum Wassenaar

Pestbeleid Rijnlands Lyceum Wassenaar Pestbeleid Rijnlands Lyceum Wassenaar Inleiding In onze maatschappij komt het helaas nogal eens voor dat mensen gepest worden. Naar schatting zijn in Nederland dagelijks 350.000 kinderen en 250.000 volwassenen

Nadere informatie

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten )

Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl. Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Basisschool t Maxend Maxend 6 5388 ZG Tel.: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Protocol Nieuwe Pesten ( digitaal pesten ) Inhoud 1. Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Pestprotocol Mariaschool

Pestprotocol Mariaschool Pestprotocol Mariaschool Wat is pesten? Pesten is (psychisch, fysiek of seksueel) systematisch geweld van een leerling of een groep leerlingen ten opzichte van 1 of meer klasgenoten, die niet (meer) in

Nadere informatie

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom Resultaten 1 ste graad: A-stroom B-stroom o Ben je een jongen of een meisje? 4 31 Jongens Meisjes 135 Totaal aantal leerlingen 166 1% Totaal aantal meisjes 135 81.3% Totaal aantal jongens 31 18.7% o Hoe

Nadere informatie

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding

Pestprotocol De Leemstee. Inleiding Pestprotocol De Leemstee Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen. Een veilig klimaat waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pesten vormt een bedreiging

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag

3.2.4 Pestprotocol. Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Stappenplan bij ruzies en pestgedrag Wanneer kinderen ruzie met elkaar hebben en/of pesten proberen zij en wij Stap 1: Er eerst zelf (en samen) uit te komen. Stap 2: Op het moment dat één van de kinderen

Nadere informatie

Beleid basisschool Bösdael

Beleid basisschool Bösdael Pestprotocol Bösdael Onze principes: In de missie en visie van de school hebben we aangegeven dat we het van groot belang vinden dat alle mensen binnen onze school zich veilig en geborgen voelen. We hebben

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Een interessante test om te zien welke positie jij inneemt tijdens een pestsituatie vind je hier: http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/pest-test/

Een interessante test om te zien welke positie jij inneemt tijdens een pestsituatie vind je hier: http://www.mindyourownlife.nl/je-gevoel/pest-test/ Pesten is het regelmatig en langdurig lastigvallen van iemand met de bedoeling die persoon fysieke of emotionele schade toe te brengen. Pesten gaat verder dan ruziemaken (waarbij kinderen voor zichzelf

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen.

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen. Inleiding: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum PESTPROTOCOL Zaanlands Lyceum Zaandam, 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6 Het

Nadere informatie

DE NO BLAME-METHODE VOORAF

DE NO BLAME-METHODE VOORAF DE NO BLAME-METHODE VOORAF Omdat mijn school probeert te werken met de No Blame-Methode heb ik deze hier in kaart gebracht. Het is een manier om met kinderen in gesprek te gaan en zo ook de waarheid te

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Bij onderstaande fasen van pesten wordt steeds aangegeven om welke ernst het gaat, en welke actie zal ondernomen door medewerkers van de school.

Bij onderstaande fasen van pesten wordt steeds aangegeven om welke ernst het gaat, en welke actie zal ondernomen door medewerkers van de school. VCL- Pestprotocol Het VCL wil een veilige plek zijn voor alle leerlingen. De school stimuleert de leerlingen zich positief ten opzichte van elkaar te gedragen. Voor ongewenst gedrag zoals pesten is een

Nadere informatie

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg

De Linde / Theo Thijssen. Anti-pestprotocol. Obs Drieborg De Linde / Theo Thijssen 2013 Anti-pestprotocol Obs Drieborg Inhoud: Inhoud blz. 1 Algemeen blz. 2 Pesten of plagen blz. 2 De signalen van het pesten blz. 3 Regels die gelden in alle groepen blz. 3 Aanpak

Nadere informatie

BIJLAGEN Pestprotocol

BIJLAGEN Pestprotocol BIJLAGEN Pestprotocol Basisschool De Horizon -Versie 1-02-02-2014 Ouderbladzijde: Wat verstaan we onder pesten? Wat is het verschil tussen plagen en pesten. Plagen is : Pesten is : onschuldig - met opzet

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

pestprotocol Het Volle Leven

pestprotocol Het Volle Leven pestprotocol Het Volle Leven 1 Inhoudsopgave blz.2 Voorwoord blz.3 Wat is pesten? blz.5 Een veilig klimaat blz.6 Het signaleren van pesten blz.7 Hoe gaan we op onze school met een pestprobleem om? 2 Voorwoord.

Nadere informatie

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten?

Bijlage 2: protocol pesten. Plagen of pesten? Bijlage 2: protocol pesten Plagen of pesten? We plagen allemaal wel eens of we worden geplaagd. Plagerijen zijn niet kwaad bedoeld. Plager en geplaagde zijn aan elkaar gewaagd; ze houden elkaar over en

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank Januari 2013 Pestprotocol Basisschool de Schrank Inhoudsopgave 1. Waarom heeft de Schrank een pestprotocol 3 2. Pesten op school 3 3. Signalen van pesten 4 4. Oorzaken van pesten 4 5. Rollen bij pesten

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol:

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Pestprotocol. Inleiding

Pestprotocol. Inleiding Pestprotocol Inleiding Definitie van pesten Pesten is het systematisch uitoefenen van psychische- en/of fysieke mishandeling door een kind of een groep kinderen van 1 kind dat niet in staat is zichzelf

Nadere informatie

Pestprotocol. maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO

Pestprotocol. maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO Pestprotocol maart 2015, Breda De Rotonde VMBO Specifiek VMBO Inhoudsopgave Inleiding 3 Doel van het pestprotocol... 3 Voorwaarden... 3 Regels... 3 Preventieve maatregelen... 4 Wat is pesten?... 4 Aanpak...

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Meerwaarde

Pestprotocol obs De Meerwaarde 1 Pestprotocol obs De Meerwaarde Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken

Nadere informatie

Aanpak pesten. Een definitie van pesten. De pesters. Signalen van een pestkop

Aanpak pesten. Een definitie van pesten. De pesters. Signalen van een pestkop Aanpak pesten Pesten of treiteren is antisociaal gedrag waarbij het slachtoffer herhaaldelijk en langdurig negatieve handelingen van materiële, fysieke of psychische aard moet ondergaan door één of meerdere

Nadere informatie

Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol

Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol Antipestprotocol/sociaal veiligheidsprotocol Informatie over pesten voor leerlingen, ouders en docenten Woord vooraf Stichting Andreas College baseert haar onderwijs op (christelijke) waarden en normen

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Verdraagzaamheidsplan wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Gemeentelijke

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Pestprotocol Aloysiusschool

Pestprotocol Aloysiusschool Pestprotocol Aloysiusschool Inleiding Op onze school proberen we voor de kinderen een veilig klimaat te scheppen De kinderen moeten zich geborgen weten op onze school Toch komt pesten regelmatig voor,

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Tegengaan én voorkomen van pesten

Tegengaan én voorkomen van pesten Tegengaan én voorkomen van pesten Juni 2013 Algemeen We willen een school zijn waar iedereen zich sociaal aanvaard voelt en zich kan ontwikkelen in een sfeer van veiligheid, acceptatie, erkenning en wederzijds

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

verantwoordelijkheid samen schitteren

verantwoordelijkheid samen schitteren Anti pestprotocol Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Wat verstaat we op de Diamant onder pesten 3 4. Activiteiten in het kader van de preventie 4 5. Sociaal sterke groep 5 6. Als

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie)

Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie) Sociaal Veiligheidsbeleid PrO Hardenberg 2017 Korte versie (Voor volledige tekst zie digitale versie) 1 Wat is pesten? Vormen van Pesten De gepeste leerling De pestende leerling Blz.3 Blz.3/4 Blz.4 Blz.4

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

Protocollen, regelingen en afspraken

Protocollen, regelingen en afspraken STICHTING OPENBAAR PRIMAIR EN SPECIAAL ONDERWIJS LEIDEN Protocollen, regelingen en afspraken 4F A protocol tegen pesten jan. 2011 4F PROTOCOL TEGEN PESTEN Pesten is het (systematisch) uitoefenen van psychisch,

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Project voor een verdraagzame school

Project voor een verdraagzame school Project voor een verdraagzame school Engagement van Toverveld: Wij tolereren pesten NIET!! 1. Wat is pesten? Je hebt plagen en pesten. Kinderen die elkaar plagen kunnen elkaar aan. Na een tijdje maken

Nadere informatie

Inhoud. Schema procedure t.a.v. pesten. 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties

Inhoud. Schema procedure t.a.v. pesten. 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties Pestprotocol Inhoud Schema procedure t.a.v. pesten 1. Definitie van pesten 2. Signaleren 3. Hulp 4. Consequenties Anti pestcontract pester Anti pestcontract gepeste 2 Procedure t.a.v. pesten signalering

Nadere informatie

Pestprotocol De Tandem

Pestprotocol De Tandem Pestprotocol De Tandem Inleiding Op De Tandem wordt gewerkt met de methode Leefstijl. Een methode voor de sociaalemotionele ontwikkeling van de leerlingen. In de methode ontwikkelen leerlingen opbouwend

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom.

Uit de reader Van pesten naar een wij-gevoel (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Plagen / ruzie / pesten Er bestaat een verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. Maar wat is nu eigenlijk

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Pestprotocol Bavinckschool

Pestprotocol Bavinckschool Pestprotocol Bavinckschool Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Juni 2018 Waarom dit protocol? Pesten komt helaas overal voor. Ook op school worden kinderen gepest om uiteenlopende redenen. Binnen de Angelaschool wordt pesten niet

Nadere informatie

Pestprotocol. Versie september 2013

Pestprotocol. Versie september 2013 Pestprotocol De Petrus & Paulusschool wil haar leerlingen een veilig klimaat bieden, waarin zij zich prettig en optimaal kunnen ontwikkelen. We gaan er van uit dat iedereen respectvol met elkaar omgaat.

Nadere informatie

Pestprotocol. vestiging de Lingeborgh. Versienr Datum Door Status 1.0 15-7- 2014 ASH Concept 2.0 10-9-2014 MT

Pestprotocol. vestiging de Lingeborgh. Versienr Datum Door Status 1.0 15-7- 2014 ASH Concept 2.0 10-9-2014 MT Pestprotocol vestiging de Lingeborgh Versienr Datum Door Status 1.0 15-7- 2014 ASH Concept 2.0 10-9-2014 MT 1. Inleiding Pesten wordt op O.R.S. Lek en Linge, vestiging de Lingeborgh, niet geaccepteerd.

Nadere informatie

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Inleiding Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag is schadelijk tot zeer schadelijk voor kinderen, zowel voor

Nadere informatie

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten PESTPROTOCOL INLEIDING Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN

ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN ZEG NEE! TEGEN PESTEN! PESTACTIEPLAN Met dit document willen we: - duidelijk omschrijven wat we verstaan onder pesten - laten weten dat we pesten niet tolereren - iedereen betrekken in onze strijd tegen

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG

PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG PESTPROTOCOL OBS DE REGENBOOG Het doel van dit pestprotocol Alle kinderen moeten zich tijdens hun basisschoolperiode op school veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en

Nadere informatie

Protocol bij pesten Wat is pesten?

Protocol bij pesten Wat is pesten? Protocol bij pesten In 2012 schreven Manon van Nijnatten en Sylvana Lammerse een profielwerkstuk over pesten op het Mencia de Mendoza Lyceum. In hun slotparagraaf stellen deze leerlingen dat op Mencia

Nadere informatie

Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT

Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT Draaiboek Pesten RSG SLINGERBOS LEVANT 2013 Inhoud Vooraf... 2 Wat is pesten... 3 Het draaiboek... 4 De vijfsporenaanpak... 4 Het stappenplan... 5 Betrokken medewerkers... 6 Vooraf Een klimaat waarin gepest

Nadere informatie