DIERENTAAL Juli 2012 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van de maand juli.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIERENTAAL Juli 2012 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van de maand juli."

Transcriptie

1 Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van de maand juli. INHOUD Bedankt allemaal Almere; voortgang van de bouw (foto s) OK corral Kattenkleutertjes Bericht met betrekking tot bezoek aan Dierenthuis Blind... ja, en?! Eén foto zegt meer dan 1000 woorden... Requiem voor Aaltje Column: Eerst moest ik toch dat padje redden! Lekker eten zonder vlees: Spinazie-kerstomaatjestaart Verlanglijstje Adopteer een dier Colofon

2 Bedankt allemaal Lieve mensen, het was weer heftig en jullie klommen weer massaal in de pen. De politiek: gemeente, provincie én landelijk. Als ze het misschien vergeten waren, ze weten het nu zeker weer: U staat allemaal vierkant achter en naast Dierenthuis. U wilt net als wij dat we gewoon de kans moeten krijgen om op een normale manier te verhuizen. De datum van 1 Augustus 2012 is inmiddels van de baan en, voor het geval u het nog niet wist: op 1 December moeten we (minimaal) 500 dieren verhuisd hebben.op 15 Februari 2013 zal de verhuizing moeten zijn afgerond. Over verdere ontwikkelingen zullen we u natuurlijk op de hoogte houden. Voor dit moment nogmaals heel hartelijk dank. Almere is, mede door uw hulp, weer een flinke stap dichterbij gekomen.

3 Voortgang bouw Almere

4 Planning verhuizing begin 2013

5 OK corral?! Nee geen Gunfight at OK corral. Wild west taferelen in de paarden kraal van Dierenthuis hoef je niet te verwachten, daar is alles gewoon OK. De paardjes vermaken zich opperbest. Een ruim terrein met genoeg bomen voor beschutting tegen de zon. Daar waar het eten gegeven wordt is er wel enige rivaliteit en ook hier winnen de groten het dan van de kleinen. Zij eten eerst en jagen de kleintjes even weg, maar zonder dat er gewonden vallen hoor. De kleineren weten het en ze maken er dan ook min of meer een spelletje van. Ze zijn snel en wendbaar. De onderlinge vrede komt dan ook nooit in gevaar. Het is een prachtig gezicht ons zevental over hun terrein te zien galopperen. Dan zie je inderdaad Paardenkracht met een hoofdletter P. Toch is er onlangs wel een ongelukje gebeurd in de paarden afdeling. Een van de daar wonende Jack Russeltjes, Jacky heeft een kleine aanvaring gehad met een van de paarden. Het verschil in formaat en kracht was te groot en kleine Jack moest onder het mes. Het was goed mis met een van zijn heupjes. Inmiddels is dat opgelost en is hij wel weer de oude. Alleen bij de paarden inwonen...daar is ie van genezen. Zijn soortgenoten en de katten zijn nu in ene leuk en vooral groot genoeg om als gezelschap te dienen. Met schade en schande wordt men wijs, dat gold deze keer zeker voor Jacky, maar ook hij is nu weer helemaal OK!

6 Kattenkleutertjes Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Hans en Grietje, De wolf en de zeven geitjes, Klein Duimpje en.de reus? Nee, bij ons is er een andere duo. Bij ons is het Klein Duimpje en Nietse. Misschien een wat ongebruikelijke combinatie maar het zijn dikke maatjes. Allebei hebben ze het leucose-virus onder de leden. Een virus dat onherroepelijk dodelijk is. Ze kwamen via afzonderlijke wegen bij ons binnen. Nietse werd gewond en zwaar ondervoed gevonden. Hij lag in een beek. Kletsnat en te zwak om zichzelf uit zijn benarde positie te bevrijden. Wild vlees op zijn pootje na een oude en slecht genezen verwonding. Wat moet hij een naar, rauw en hard leven gehad hebben. Wie laat nu een dier zo lijden? Hij wordt opgevangen door Catshelter, een Belgische organisatie die zich het lot van dieren erg aantrekt. Toen hij gevonden werd was hij al een volwassen kater maar woog hij minder dan een jong katje. Nog geen kilo liet de weegschaal zien toen hij bij hen binnenkwam. Een broodmager dier dat in zijn leventje tot dan toe nog nooit geluk gekend had. Vel over been en op sterven na dood. Maar hij bleek nog meer pech te hebben. De test wees uit dat hij leucosepositief was. Hij moest dus in zijn eentje in een ruimte verblijven om de kans op besmetting van de andere aanwezige katten te voorkomen. Dat was natuurlijk geen optie. Eindelijk een warme mand en een gevulde buik en dan zo geïsoleerd moeten leven. Nietse kwam naar Dierenthuis. Het tweede dier dat tot dan een verre van sprookjesachtig leven had geleid was Klein Duimpje. Hij komt bij ons na een vangactie van Stichting Kattekop onder zwerfkatten op een camping waarna hij bij kittenopvang Miauw terecht kwam. Nog maar zo klein en ook al besmet. Dat trekt een enorme wissel op zijn weerstand en zijn levensverwachting is dan ook niet geweldig. Maar zolang hij het goed heeft gaan we er voor.

7 Kattenkleutertjes (vervolg) Beide dieren zijn klein van stuk. Door ziekte en ondervoeding hadden hun lijfjes niet de energie om te groeien. Overleven was het enige dat telde. Ze lijken dan ook eigenlijk gewoon nog kattenkleutertjes. Twee kleine wat schuwe kattenmannetjes. Toch gaan ze ons steeds meer vertrouwen. En dat komt tot uiting in hun hobby. Een gezamenlijke hobby. Lekker liggen in onze armen! Ze weten precies hoe ze het voor elkaar moeten krijgen. Met wat wringen, dringen, duwen en draaien liggen ze telkens weer prinsheerlijk tegen ons aan. Dat wij op dat moment eigenlijk willen werken op onze laptop is voor hen van ondergeschikt belang. Lekker liggen is het enige dat telt. Wij begrijpen dat volkomen en krijgen, met wat kunst en vliegwerk, ons werk toch voor elkaar. En op die manier is er een echte vriendschap ontstaan tussen dit mooie tweetal. Ze doen vrijwel alles samen. Samen aan de wandel. Met zijn tweetjes lekker in dromenland zijn. En zoals al vermeld, samen op onze schoot. Maar ook hun ellende lijken ze te delen. Allebei kenden ze kortgeleden een enorme dip. Hun tanden en kiezen moesten getrokken. En Nietse had ook nog niesziekte. We zijn behoorlijk bang geweest dat het nu echt mis zou gaan. Dierenkliniek Bakel heeft weer heel goed werk gedaan. Zowel Nietse als Klein Duimpje moesten het afgelopen jaar meerdere malen onder narcose maar telkens weer krabbelden ze overeind. Dit prachtige koppeltje is nu vriendjes voor het leven. Hoe lang? We weten het niet maar elke goede dag is er één. En het mag duidelijk zijn dat we hen heel veel goede dagen gunnen. Dankzij de hulp en ondersteuning die we krijgen van de mensen die hen opvingen, de dierenartsen en de adoptanten kunnen we hen het leven bieden dat we alle poezen en katers zo gunnen. En Nietse en Klein Duimpje? Zij doen wat we van hen vragen. Ze genieten van elke minuut van de dag.

8 Bericht met betrekking tot bezoek aan Dierenthuis Het zal u niet ontgaan zijn dat alles bij Dierenthuis nu in het teken staat van de, steeds dichterbij komende, verhuizing naar Almere. Dat heeft helaas voor u, tijdelijk, een wat minder leuke kant. De mogelijkheid om op bezoek werd drastisch verminderd en was al terug gebracht tot 1x per maand. Om ons volledig op het gezond overbrengen van onze dieren te kunnen richten hebben we besloten om, met ingang van 1 september a.s., bezoek aan onze opvang volledig te staken. Dit houdt in dat de laatste mogelijkheid om onze dieren nog in Aarle-Rixtel te kunnen bezoeken zaterdag 25 augustus zal zijn. Zodra de verhuizing helemaal achter de rug is en we gesettled zijn in ons Dierenpaleis in Almere bent u allemaal weer welkom. Wij vertrouwen op uw begrip hiervoor en kijken er al naar uit om u allen, vanaf begin 2013, weer met open armen aan de Groene Kadeweg 51/53 in Almere te kunnen ontvangen.

9 Blind... ja, en?! Het kan haast niet anders: stichting Dierenthuis herbergt ook dieren met een handicap. Onder hen zijn een aantal katten en honden met een visuele handicap. Sommige missen een oog, zoals hond Timmy en kat Hannes, en andere zijn helemaal blind. Enkele dieren hebben hun ogen nog, maar kunnen er niets meer mee zien. Er zijn er ook waarbij een of beide ogen operatief verwijderd zijn en de oogleden aan elkaar genaaid zodat het er niet zo eng uitziet en om infecties tegen te gaan. Bij de honden is op dit moment Ozzy de blinde Dierenthuis bewoner. Ozzy draait al heel wat jaartjes mee in het Dierenthuis huishouden. Hij was er al in Wilbertoord en is de lieveling van velen. In het verleden zijn er meer blinde honden geweest, zoals Humpie Dumpie, Woepie, Berry en Jonas, waar we goede herinneringen aan bewaren. Ook bij de katten zijn er een aantal blind. Momenteel zijn dat zwarte Alfie, een bleekrode kat waarvan pas een verhaaltje op de site heeft gestaan en de zusjes Pippa en Poppa. Deze zusjes hadden blauwe staar (glaucoom). Hun oogjes waren, toen ze nog kleine kittens waren, door niesziekte zo ernstig ontstoken en zo pijnlijk, dat ze niet meer te redden waren en operatief verwijderd moesten worden. Helaas zijn de blinde katten Stevie en Mosa niet meer in ons midden. Beide waren leuke katten en vooral Mosa wordt door iedereen nog erg gemist, hij was heel bijzonder. Deze blinde dieren redden zich prima. Gehoor en reuk ontwikkelen zich extra scherp en ze blijken over een bijzonder goed oriënteringsvermogen te beschikken. Ze weten heel goed hun weg te vinden. Regelmatig komen we op zolder, als we daar de was gaan ophangen, een blinde kat tegen. De open trap vormt geen enkele belemmering. De blinde katten zijn ook regelmatig in het Dierencafé te vinden, te midden van de honden. En als het zonnetje schijnt koesteren ze zich op het terras in de warme zonnestralen. Doordat ik regelmatig als vrijwilliger bij Dierenthuis help de dieren te verzorgen, zie ik daar hoe goed de blinde dieren het doen.

10 Blind... ja, en?! (vervolg) Dat is voor mij dan ook de inspiratie geweest zelf een blinde kat in huis te nemen. Bij zwerfkattenopvang Jasmijn in Zeist (waarvandaan jaren geleden ook een paar aidskatten bij Dierenthuis zijn komen wonen) zat al geruime tijd een blinde kat. Door het enorm grote aanbod van katten die niets mankeren in asielen en opvangcentra, is het nog moeilijker om voor een dier met een handicap een goed thuis te vinden. Ze zitten vaak lang te wachten op een nieuw baasje. Mensen zijn toch bang dat het problemen met zich meebrengt en daardoor huiverig om zo n dier in huis te nemen. We zijn naar Zeist gegaan om kennis te maken met deze kat en waren meteen helemaal weg van hem. Toen Otis eenmaal bij ons woonde, was hij binnen een paar dagen al helemaal gewend en kuierde rond of hij al jaren bij ons woonde. Hij had al snel de plattegrond van het huis in zijn kop zitten. Alleen de trap aflopen vond hij eng en hebben we hem moeten leren door hem te lokken met een blikje makreel onder zijn neus. Binnen de kortste keren had hij het door en nu speert hij in een behoorlijk tempo de trap op en af. Als enige aanpassingen in het huis hebben we op zolder het hek om het trappengat dichtgemaakt en bij de trappen de ruimte tussen de spijlen van de trapleuningen, zodat hij er niet tussendoor kan schieten en een akelige smak maken omdat hij in het luchtledige stapt. De tuin is afgezet zodat hij niet de straat op kan. Tegelijk met Otis zijn 2 andere katten (die wel kunnen zien) van Jasmijn in Zeist meeverhuisd naar ons toe als gezelschap voor hem, zodat hij niet moederziel alleen zit als we niet thuis zijn. Er moet tenslotte wel gewerkt worden, want er moet brood op de plank komen en kattenbrokjes! Ze zijn heel verschillend maar vormen een prima team met zijn drietjes. Otis is een superleuke kat en we zijn hartstikke blij met hem. (Met de andere 2 trouwens ook hoor.) Hij is blind. Nou en? Hij zit er niet mee en wij ook niet. Met dank aan de blinde katten bij Dierenthuis, die me hebben laten zien dat een kat met een handicap een heel leuke huisgenoot kan zijn.

11 Eén foto zegt meer dan 1000 woorden... Ja, dat is zeker zo. Eigenlijk zouden we dus alleen deze foto's moeten tonen. Ze zijn onlangs door Alice gemaakt. Wat zien we? Er wordt hier, voor de derde keer, een volle tank varkensmest uitgereden. Toch moeten we er wat tekst bij schrijven want anders zult u waarschijnlijk nooit kunnen raden waar dit terreintje, van ca. 1 ha. ligt, maar... we houden het nog even spannend. Zoals u weet maken wij, bij Dierenthuis, dagelijks, alles goed schoon. Gebruiken daarvoor ook lekker fris ruikende schoonmaakmiddelen. Uitwerpselen worden verzameld in plastic zakken die dicht worden geknoopt en vervolgens in de afgedekte container gaan tot die wordt opgehaald. Toch houdt onze overbuurman vol dat hij last heeft van stank en, in de zomer, van vliegen. Dit alles vanwege de bewonertjes van Dierenthuis. Negen van de tien keer staat er wel een wind vanaf nr. 18 richting nr. 27. Er hangt een vlag die met die wind meewaait, duidelijker kan niet, Het is dus gewoon een feit. Daarom heeft Dierenthuis meer last van geuren die vanaf de overkant komen dan omgekeerd. Het feit dat we in een regio leven waar geiten- en varkensbedrijven (om nog maar te zwijgen van de nertsenfarms) schering en inslag zijn, laten we dan maar even achterwege. Geluidsoverlast, de andere pijler onder zijn klacht is, door de diverse rapporten al naar het land der fabelen verwezen. Of honden en paarden nou ergens in pension zitten (wat nog altijd wel mag volgens het bestemmingsplan) of permanent wonen, daar is het geluid wat ze produceren niet anders om. Katten maken geen geluid. En kippen lopen pas echt de weg op wanneer er niet eens een hek staat!! U, onze achterban, bent niet dom en heeft het nu ongetwijfeld al wel in de smiezen: Buurman liet, meerdere dagen achtereen, mest uitrijden over zijn eigen terreintje direct naast zijn huis. Varkensstront!! Dat stinkt enorm. Dierenthuis zat er middenin. En vliegen? Ja, die vinden varkensmest zo ongeveer het lekkerste wat er is. Buurman zelf heeft daar dan blijkbaar geen enkele last van. Snapt u het nog? Of snappen wij het, met zijn allen, -helaas- juist maar al te goed... O ja, op 30 oktober staan we weer voor de rechter, want wij vinden -zeker wanneer je acties hunnerzijds zoals hierboven vermeld in aanmerking neemt- dat meneer en mevrouw Sterken geen enkel recht hebben op welke schadevergoeding dan ook. Zij, daarintegen, vinden 10,- per dag niet eens genoeg...

12 Requiem voor Aaltje De allereerste keer dat ik bij Dierenthuis kwam, werd ik aan het werk gezet in de grote kattenren, vaak kortweg aangeduid met "beneden". Al gauw trok een wat klein uitgevallen katje mijn aandacht. Ze had een kittenkopje, een kort staartje, een vaalroze vacht en prachtige oogjes. In eerste instantie lag ze op het grote bed in de stal, maar toen ik begon met afwassen, nestelde ze zich op de plank die zich schuin tegenover de gootsteen bevond. Ze liet zich graag aanhalen en beantwoordde de liefkozingen met kopjes en gespin. Al snel sprong ze in mijn armen en nestelde zich op mijn schouders. In eerste instantie was ik bang dat ze in het gloeiend hete afwaswater zou vallen, maar dat was overbodig. Ze lette zelf goed op en reageerde alert op al mijn bewegingen. Ze wilde wel op geregelde tijden een aai. Als dank kreeg ik een kopjes tegen mijn achterhoofd, waarbij ze wederom luid zat te spinnen. In het vervolg van de dag hadden we nog verschillende keren contact. Ze kwam even op schoot of beantwoordde een snelle knuffel met luid gespin. Toen het tijd werd om weer naar huis te gaan, ging ik speciaal nog even naar beneden om een laatste knuffel te geven en een foto te maken. Alice vertelde later dat het katje Aaltje heette en bij de buren gevonden is. Vanaf die allereerste ontmoeting had Aaltje een bijzonder plekje in mijn hart en was ze mijn absolute lievelingetje. Een bezoek aan Dierenthuis was nooit compleet zonder even met Aaltje geknuffeld te hebben. Ze verhuisde al snel naar het Dierencafé, omdat ze medisch gezien extra aandacht nodig had. Die verhuizing had als bijkomend voordeel dat ze veel makkelijker te vinden was. In de loop van jaren bloeide ze op, werd ziek, klom uit het dal en leefde weer lekker verder. Dat herhaalde zich verschillende keren. Ze wist zich niet altijd raad met de katten om haar heen, maar ze was dol op mensen.

13 Requiem voor Aaltje (vervolg) Na diverse onderzoeken blijkt dat Aaltje drager is van een dodelijk virus en verhuisd ze naar de leucoseruimte. Daar was het minder druk en dat kon ze goed gebruiken. Het leek er sterk op dat ze zodanig verzwakt was geraakt, dat haar leventje nu toch bijna voorbij was. Ze klom echter opnieuw uit het dal. Ze leefde zelfs dusdanig op, dat Alice besloot haar op de adoptielijst te zetten. De narcose die ze kort daarna kreeg, vanwege het trekken van al haar tanden, was een aanslag op haar gezondheid. Ze doorstond ook deze beproeving met glans en knapte zienderogen op. Haar kopje stond opeens niet meer scheef en ze liep ook niet meer met haar tongetje uit haar bek. Op 17 mei jongstleden was ik wederom bij Dierenthuis en natuurlijk bracht ik een bezoek aan mijn lievelingetje. Ik had via de mail al het bericht gekregen dat ze behoorlijk was vermagerd. Toch schrok ik van hoe ze er aan toe was. Ze leek haast niks meer te wegen en haar ribben waren veel te goed te voelen. Toch nestelde ze zich gewoontegetrouw in mijn nek en spinde en knuffelde dat het een lieve lust was. Gelukkig had ik die dag mijn fototoestel bij me en maakte ik een heel lief portretje van Aaltje, dat ook bij haar profiel op de website geplaatst is. Vlak voordat ik weg ging, nam ik heel bewust afscheid van haar. Ik sprak de hoop uit haar de volgende keer weer te zien, maar wenste haar tevens een goede reis naar de andere kant van de regenboogbrug, voor het geval dit de laatste keer zou zijn. Het was dus de laatste keer. Afgelopen zondag kreeg ik bericht dat Aaltje aan haar laatste reis is begonnen. Ik ben er nog steeds heel verdrietig van. Tegelijk ben ik heel blij en dankbaar dat ze het overgrote deel van haar leven de best denkbare verzorging kreeg in een liefdevolle en diervriendelijke omgeving. Dag mijn lieve Aaltje. Dierenthuis zal voor mij nooit meer helemaal hetzelfde zijn. Ik zal je missen!

14 Column: Eerst moest ik toch dat padje redden! Ons huisje op het Franse platteland. Het staat buitenaf in een gehucht van totaal negen huizen, een oud schoolgebouwtje en een, zij het in onbruik geraakt, kerkje. Vroeger was er inderdaad ook nog een café, maar dat is inmiddels verbouwd en nu een van die negen woningen. Het is vrij klein maar, voor twee mensen en twee honden, groot genoeg. Door de ligging, op een stuk grond aan een rivier, is er natuurlijk ook flink wat flora en fauna te vinden. Meestal leven we gemoedelijk naast elkaar. Soms kom je echter zo'n kleine medebewoner van je terrein tegen op een plaats waar je hem of haar niet verwacht. Een mooi voorbeeld daarvan deze ochtend. Ik had me net gedoucht en stond, weliswaar droog, maar nog zonder lenzen in of kleren aan in het badkamertje. Muis, je moet me nù helpen met het bevrijden van een kikker hoorde ik Tjalco's stem achter me. Hûh?! Ik draaide me om. Hij stond vijf meter van me af, in de open voordeur, met de 10 liter tuingieter in zijn hand. Op die afstand, kippig als ik ben, zag ik niet meer dan dat en vermoedde een fanatiek zwemmende kikker in een volle gieter. Wat is je probleem, dacht ik. Water er voorzichtig uit gieten en kikker pakken. Toen ik dichterbij kwam zag ik wat er werkelijk aan de hand was. Uit de tuit stak het kopje van...een padje. Hij leek vast te zitten. Eerder in de lege gieter terechtgekomen en, toen die gevuld was en er gegoten werd, met de stroom meegegaan tot ie niet verder meer kon. Daarmee hield hij het water tegen waardoor hij werd ontdekt. Het kopje bewoog wel en twee kraaloogjes keken me levendig aan. Met mijn gezicht vijftien centimeter van de tuit zag ik dat er aan een kant ook een klein handje uit friemelde.

15 Column: Eerst moest ik toch dat padje redden! (vervolg) Dat was precies genoeg om houvast te krijgen aan mijn hem toegestoken wijsvinger. De natuurwet koppie erdoor? Dan lukt lijfje ook wel! ging hier eveneens op. Het andere kleine handje kwam tevoorschijn en een tweede mensenvinger bood het padje nog wat meer grip om zich uit zijn benarde situatie te wurmen. Het was even werken voor het beestje maar al snel zat hij, gezond en wel, in mijn hand. Ik gaf hem aan Tjalco die hem op een beschut plekje buiten zou zetten. Daarmee zou hij zijn vrijheid terug hebben. Nu pas realiseerde ik me dat ik, nog steeds volledig bloot, in de deuropening stond. Er was in de voorbije paar minuten niemand langs gekomen en alleen vanuit het huis schuin boven op de heuvel zou ik, misschien, gezien kunnen zijn. Hoewel, de luiken waren er nog dicht. Terug lopend en me aankledend stelde ik het me voor: Iemand had me toch gezien en me aangeklaagd wegens onzedelijk gedrag. Hoe ver zou ik voor het Franse gerecht komen met een: Oui, Monsieur le Juge, mais comprenez vous, d'abord j'ai dû sauver ce petit crapaud. Hij zou ongetwijfeld denken dat ik...eh... van het padje af was. Nog nagrinnikend, inmiddels wel volledig aangekleed en met m'n contactlenzen in, startte ik de Senseo voor de eerste kopjes koffie van vandaag. Toen ik daarmee naar ons terras aan de zijkant van het huis liep kwamen er vier joggers langs en meteen daarna twee jongetjes, van een jaar of twaalf, op de fiets. Timing is alles in het leven. Het padje had zich inmiddels al lang uit de pootjes gemaakt.

16 Lekker eten zonder vlees: Spinazie-kerstomaatjestaart - 4 personen 4 vierkantjes deeg voor hartige taart,ontdooid 2 el olijfolie 1 middelgrote ui in kleine blokjes 75 gr verse spinazie 3 eieren 75 ml slagroom 40 gr pittige kaas, geraspt 4 el verse bladpeterselie fijngehakt zout, peper 125 gr kerstomaatjes. Verwarm de oven voor op 180 gr. Vet een taartvorm in van ca 20 cm doorsnee. Bekleed dit met de plakjes deeg en druk dit met de vingers aan langs de rand. Snij de deegrand netjes bij. Leg een vel bakpapier op de deegbodem, strooi er gedroogde bonen op en bak hem ong. 15 min. Verwijder papier en bonen en bak hem nog eens 10 minuten tot hij knapperig is. Verhit intussen de olie in een pan op matig vuur en fruit hierin de ui 1 a 2 minuten. Voeg de spinazie toe en laat snel slinken. Verdeel dit mengsel over de deegbodem. Klop de eieren los met de room, geraspte kaas, peterselie en wat zout en peper. Schenk het eiermengsel in de deegbodem. Snijd de tomaatjes doormidden en druk ze in de vulling. Bak de taart minuten of tot de vulling gestold is. Serveer de taart warm met een gemengde salade met avocado en tomaatjes (in plaats van spinazie kan ook snijbiet gebruikt worden)..

17 Verlanglijstje Bent u van plan om een keer langs te komen bent u uiteraard van harte welkom. Dit kan op de laatste zaterdag van de maand - na afspraak tussen en uur. Wilt u graag iets meenemen dan kan dat, wij hebben ons verlanglijstje al klaar. Maar voelt u zich alstublieft niet verplicht iets mee te nemen bij uw bezoek aan Dierenthuis. Met uw komst maakt u onze bewoners al blij. Wat wij graag willen hebben: - Vuilniszakken * - Wasmiddelen * - Allesreiniger * - Bleek * - Latex handschoenen - Dettol * - Dekens * - Fleecedekens * -Keukenrollen - Kauwbotten/staven van buffelhuid * - Grote ballen (geen tennisballen) voor de honden - Blikvoer kat * * Op dit moment het meest behoefte aan

18 Adopteer een dier Het adoptieplan is in het leven geroepen om Dierenthuis en zusterstichting FIV/FelV te ondersteunen in de hoge kosten van de verzorging van onze kwetsbare dieren. Katten besmet met het aids- of leucosevirus, honden met hartfalen en oude paarden. Medicatie, dieetvoer, seniorenmuesli voor de paarden, vele operaties en de verzorging kosten veel geld. U kunt ons daarbij helpen door een dier te adopteren. Enkele keren per jaar krijgt u een bericht met foto over hoe het met uw dier gaat. Of kom op bezoek om kennis te maken met uw nieuwe adoptiedier en alle andere bewoners. Dit kan op de laatste zaterdag van de maand - na afspraak tussen en uur (a.u.b. tussen en uur aanwezig te zijn). Het is fijn voor onze dieren om adoptanten te hebben voor wie zij extra speciaal zijn. Niet langer kansarm en ongewenst maar bijzonder. Kijk op de site voor een aanmeldformulier. Of neem contact op via info@dierenthuis.nl

19 Colofon Stichting Dierenthuis is een permanente huiskameropvang voor oude, zieke en kansarme honden, verwilderde katten, katten die besmet zijn met het aids- en/of leucosevirus en oude paarden. Vooral niet herplaatsbare asieldieren vinden hier een blijvend thuis. Een thuis zonder hokken en tralies, met boswandelingen, een riante tuin, veel liefde, (medische) zorg en aandacht. DIERENTAAL verschijnt een paar keer per jaar. Mocht u de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, laat het ons dan even weten via de mail. Stichting Dierenthuis Bakelseweg SC Aarle Rixtel Telefoon (tussen uur) info@dierenthuis.nl Website: Website: Hyves: Facebook: Rekeningnummer Dierenthuis: IBAN: NL22INGB BIC:INGBNL2A Rekeningnummer FIV-FeLV: IBAN: NL87INGB BIC:INGBNL2A Tekst: Marleen van Houten, Bea van Laar, Michael Claerenbeek, Carina Branje Fotografie: Nel van Wijngaarden, Saskia Blok, Wietze Vellinga, Michael Claerenbeek Recept: Joke van den Houten-Westerman

DIERENTAAL Maart 2011

DIERENTAAL Maart 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Naamloos krijgt naam - Een bijzondere Belg - Beatle Hummer -Groot onderhoud - Nieuw op de website - Adopteer

Nadere informatie

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!!

DIERENTAAL We gaan bouwen!!!!! TEKENINGEN, TEKSTEN, FOTO'S VAN HET NIEUWE DIERENTHUIS Bijgaand DE Nieuwsbrief waar we allemaal zo lang op gewacht hebben. We kunnen hem nu echt aan u versturen. Maandag 21 mei gaan we bouwen! Kijk mee

Nadere informatie

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011

DIERENTAAL Nieuwsbrief Special: oktober 2011 Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA S DOEN DIERENTHUIS! Nieuwsbrief Special : DE DRIE DIVA'S DOEN DIERENTHUIS! De 10de oktober begon als een rustige maandag. Tot Nel een telefoontje kreeg. Een telefoontje

Nadere informatie

DIERENTAAL December 2010

DIERENTAAL December 2010 DIERENTAAL December 2010 Beste Dierenvrienden We hebben goed nieuws uit Almere. De vergunningen zijn rond en de bouw gaat beginnen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief. We laten een prachtig schilderij

Nadere informatie

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014.

DIERENTAAL Juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juli 2014. In deze nieuwsbrief: - Nieuw in de kliniek - Helena uit Bosnië - Pietje (Pype) - Dieren en kunst - Vrijwilligers met dieren - Rek-

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie

DIERENTAAL Juni 2013. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl. Orte informatie Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni. - nieuwe stijl Orte informatie Column: Lekker eten zonder vlees: Adopteer een dier Colofon Dierenthuis wordt overspoelt met aanvragen

Nadere informatie

DIERENTAAL Februari 2011

DIERENTAAL Februari 2011 Beste Dierenvrienden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief met deze keer weer veel verhalen. - Greetje lellebel - Bittere tranen - Kunnen we haar nog redden? - U kunt ook op afstand helpen: Zegt het voort!

Nadere informatie

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012

DIERENTAAL Extra Nieuwsbrief Februari 2012 Onzinnige - en onnodige - actie van Gemeente Laarbeek kost hondenleven! Lieve donateurs, adoptanten en andere belangstellende vrienden. Deze korte, extra, nieuwsbrief is geheel gewijd aan onze Omar, en

Nadere informatie

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014.

DIERENTAAL Juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van juni 2014. In deze Nieuwsbrief: - Een staande ovatie - Gezocht: zinken teilen en ketels - Vrijwilligers met dieren - Hoe is het met Maya -

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

DIERENTAAL April 2013

DIERENTAAL April 2013 Beste Nieuwsbrieflezer, De reguliere Dierenthuis Nieuwsbrief is nog maar een paar dagen oud, maar toch ontvangt u hier al weer een korte extra nieuwsbrief. Hij is helemaal gewijd aan Lonny. Op onze Facebook

Nadere informatie

DIERENTAAL Oktober 2012

DIERENTAAL Oktober 2012 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de tweede pocketnieuwsbrief met hierin een update over DE LAATSTE TON actie! Omdat we niet kunnen ophouden u te vertellen hoe dankbaar we zijn... Nu sparen voor

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen

DIERENTAAL Maart 2014 Bezoekdagen Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2014. In deze Nieuwsbrief: - Bezoekdagen - De verhuizing van Snooki en Yeti - Vrijwilligers met dieren - De KvK - Hoe is het met Lonny

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

DIERENDAG 4 oktober 2013

DIERENDAG 4 oktober 2013 Beste Nieuwsbrieflezers, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van 4 oktober : DIERENDAG! Met deze dierendag nieuwsbrief willen we graag een aantal van onze honden en katten in de schijnwerpers zetten, welke

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014

Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Sterilisatiemarathon Bonţida (Cluj-Roemenië) 18, 19, 20 juli 2014 Het zit er weer op! Drie dagen lang alleen maar honden en katten gesteriliseerd! In totaal hebben we 283 honden en 24 katten gesteriliseerd.

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen.

Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Update 27-3-2012 Lieve mensen, Soms kom je erachter dat je een strijd hebt gestreden die je niet kan winnen. Vorige week op 18-3-2012 werd Lady ziek. Zij heeft koliek gekregen (buikpijn) en daar zijn we

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Broccoli-pie met gorgonzola

Broccoli-pie met gorgonzola Quiches & Pizza s Broccoli-pie met gorgonzola 567 kcal per portie vetten: 43 g koolhydraten: 26 g proteïnen: 20 g 6 30 min 30 min Ingrediënten 500 g bladerdeeg 2 stronken broccoli (ongeveer 700 g) 3 à

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje

DIERENTAAL Mei 2011. Inhoud. Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Inhoud Eaglestar Thuisgekomen: Omar Bon-Bon, update Maximaal, wij gaan voor alle dieren Vegetarisch recept Verlanglijstje Een ster van de straat permanent naar een vier sterren verblijf Midden in de afgelopen

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn YOGHURT 47 zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn INHOUD VOORWOORD 5 VERSCHILLENDE SOORTEN YOGHURT 7 ONTBIJT 9 LUNCH 37 TUSSENDOOR 61 DESSERT 89 REGISTER 110 DANK 113 VOORWOORD Bij Yoghurt

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand.

Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna de links. Het postkantoor is aan rechterhand. Thema 5 Woonomgeving Oefening 2 Situatie 1 Pardon meneer, mag ik iets vragen? Jazeker, wat kan ik voor doen? Weet u het postkantoor is? Ja hoor. Dan moet je rechtdoor. Bij de moet je naar rechts en daarna

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Roerei en komkommer ontbijt.

Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer ontbijt. Roerei en komkommer. Roerei en komkommer. Lekker luchtig roerei met wat komkommerschijfjes. Als je hongerige huisgenoten hebt die weigeren koolhydraatarm te eten dan is dit,

Nadere informatie

Bietensalade. Ingrediënten:

Bietensalade. Ingrediënten: Bietensalade - 1000 gram voorgekookte bieten - 75 gram rucola - 200 gram feta - 100 gram pijnboompitjes - 4 el olijfolie, extra virgine - 4 el balsamicoazijn - 4 tl mosterd - 2 el honing - Peper - Leeg,

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG

KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG KOOS MEINDERTS NAAR HET NOORDEN MET ILLUSTRATIES VAN ANNETTE FIENIEG & DEEL EEN HONGER 1 Midden in de nacht Net toen ik dacht: ik heb het me verbeeld, hoorde ik het weer, een langgerekte dierlijke schreeuw,

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

02-08-2000-28-05-2013

02-08-2000-28-05-2013 MAC 02-08-2000-28-05-2013 (12 jaar, 10 maanden) Mac, Vorig jaar nog heb ik contact gehad met jouw baasjes en wat bleek: je was springlevend, wel wat ouder en strammer, maar wat wil je op die leeftijd.

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Het verloren mandje Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Op een vroege zonnige ochtend is Fakir al druk bezig

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 de ultieme puffy pancakes Als wij een kater hebben (dat gebeurt

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout

SALUUT! LESMAP. Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout SALUUT! LESMAP Droomedaris-Rex Mellaertsstraat 16 2140 Borgerhout 1 SALUUT! is een voorstelling met Sophie Derijcke, Saskia Thijs en Trijn Janssens tekst: regie: spel: poppen: muziek: kostuums: decorontwerp:

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

SARAH Zoë van de Newgolberhoeve

SARAH Zoë van de Newgolberhoeve SARAH Zoë van de Newgolberhoeve 27-03-2003-30-05-2014 (11 jaar) Eens in de zoveel jaar komt er een heel bijzondere berner voorbij, jij was er zo eentje. Je had bij mij een heel speciaal plekje. Misschien

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie