JUNI ALTIJD DRUK. de actieve student in Amsterdam. opinie DE ACTIEVE STUDENT IS ER KLAAR MEE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JUNI ALTIJD DRUK. de actieve student in Amsterdam. opinie DE ACTIEVE STUDENT IS ER KLAAR MEE"

Transcriptie

1 JUNI ALTIJD DRUK de actieve student in Amsterdam een eigen bedrijf starten 6 TIPS VAN STUDENTENONDERNEMERS asva onderzoek WAARMEE VERDOEN WE ONZE TIJD? opinie DE ACTIEVE STUDENT IS ER KLAAR MEE festivalagenda DE FESTIVALS DIE DEZE ZOMER NIET TE MISSEN ZIJN

2 2 #4, juni 2013 Inhoud 4 Opinie: Luie studenten? 6 De VoorleesExpress - studenten aan het werk als vrijwilliger 8 Interview: Luuk van Dée (Directeur Studentenzaken HvA) 8 Interview: Frank van Kampen (Directeur Studentenzaken UvA) 10 Zomerfestivals voor studenten 12 Actief in Aberdeen 14 Werken als aanvulling op je studie 15 De letterlijk actieve student 16 Een eigen bedrijf starten? 6 tips. 17 Opinie: De actieve student is er klaar mee 18 De studiereis - een kijkje achter de schermen 20 Studentenondernemers 22 ASVA onderzoek: Over planning, drukte en tijd van studenten

3 Voorwoord #4, juni ESTHER CRABBENDAM Studeren is meer dan alleen het volgen van een opleiding, werken is meer dan alleen maar geld verdienen en sporten is meer dan alleen aan lichaamsbeweging doen. Dat blijkt wel uit deze peper, waarin we de actieve student onder de loep hebben genomen. Dat bleek in eerste instantie lastiger dan gedacht, want wat of wie is dat eigenlijk, een actieve student? Studenten die een bestuursjaar doen? Studenten die veel werken? Studenten die letterlijk actief zijn bij een sportvereniging? In deze Peper komen ze allemaal voorbij, want wij kozen voor actief in de breedste zin van het woord: de actieve student is de student die zich naast zijn studie ook met andere zaken bezighoudt, die niet per se studiegerelateerd hoeven te zijn. Onder deze definitie vallen nogal wat redactie studenten. De student van nu lijkt wel actiever dan ooit. Ik merk het in mijn eigen omgeving, de standaardopening van een gesprek tussen medestudenten is als volgt: Hee, lang niet gezien, hoe gaat het? Goed hoor, druk Ach ja, ik ook. Zelf voeg ik er vaak aan toe maar wel met leuke dingen hoor! Druk wordt namelijk nogal vaak geassocieerd met iets negatiefs, terwijl het dat in mijn beleving helemaal niet is. Mijn toevoeging aan het standaardgesprek komt namelijk niet uit het niets. Ja, ik heb het druk, maar dat vind ik leuk en daar heb ik zelf voor gekozen. Als ik het vervelend vond dan hield ik er wel mee op. Hoewel in de media soms het tegendeel wordt beweerd, namelijk dat onze generatie een grote druk voelt om zich breder dan haar eigen studie te ontwikkelen om aan de eisen van de arbeidsmarkt en de maatschappij te voldoen, denk ik dat studenten van nu boven alles vooral veel meer vrijheid en veel meer mogelijkheden hebben dan eerdere generaties studenten. Natuurlijk speelt in het achterhoofd vaak mee dat een bestuursjaar mooi staat op een cv, maar met alleen die motivatie houdt niemand het een bestuursjaar vol. Ook uit een recent onderzoek van het ASVA onderzoeksbureau blijkt dat veel studenten het druk hebben, maar ook daar is de conclusie dat deze drukte niet als iets negatiefs wordt ervaren. Pas als de drukte omslaat in stress wordt het iets vervelends, maar gelukkig zijn veel studenten verstandig genoeg om zodra dit gebeurt te kijken welke activiteiten beter op een laag pitje kunnen worden gezet. Meer over het ASVA onderzoek over de tijdsbesteding van de huidige student is te lezen op pagina 22 Esther Crabbendam, hoofdredactie Annick Leeuwenberg, eindredactie Barend Wilschut, vormgeving Lida Daniëls Marlou Jorna Lizzy Entjes Ralph Deckers Peter Boek Annegrietje Franssen

4 4 #4, juni 2013 Luie studenten? opinie PETER BOEK Zie hier: Roger. Spreker van het corpsidioom, bevuiler van de openbare weg en leegvreter van zijn vaders portemonnee. Roger neemt het niet zo nauw met de nominale duur van zijn studie, sprokkelt hier wat studiepuntjes, maakt daar wat opdrachtjes, maar is vooral op jacht naar hertjes en bezig netwerkend bierbrouwers te sponsoren. De meeste avonden van de week is hij bij zijn dispuut te vinden. Dan Rick. Voorzitter van een studentenunie, politiek betrokken en daarnaast nog lid van een stuk of wat commissies. Hij straalt succes uit en hij voelt zich succesvol. Elke avond is hij bezig met borrelen, netwerken en rapporten doorploegen. Al deze bezigheden zijn zijn vrije tijd. Ontmoet Chris. Hij is niet bovengemiddeld intelligent, studeert 50 uur in de week en zit graag bij zijn ouders op de bank wanneer hij niet aan het studeren is. Hij is tevreden met zijn leven zoals het is en haalt goede cijfers. Wie van de drie is de luie student? Roger! zullen de meesten van u antwoorden. Maar is dat zo? Is een luie student niet juist iemand die nérgens mee bezig is? Een apaat die tot 12 uur op bed ligt, misschien af en toe eens een boek openslaat of een college volgt, maar zich niet wil inzetten voor

5 #4, juni zijn studie noch een vereniging van welke aard dan ook? Hiervan zijn er zo weinig dat ze per studie op één hand te tellen zijn. De meeste studenten zijn enorm ondernemend of zetten zich graag in voor hun studie, een vereniging of een eigen bedrijf. Het is veel moeilijker luie studenten te vinden dan studenten die studeren én, vaak onbezoldigd, in een of andere commissie zitten. Ons corpslid bijvoorbeeld verenigt zich met sociaal sterke mensen op een manier waar niet iedere student voor kiest, maar hij werkt hard. Hij vormt netwerken waar een substantieel deel van de Nederlandse politiek en bedrijfsleven op draait en wordt zelf door deze ervaringen gevormd. Net als Is een luie student niet juist iemand die nérgens mee bezig is? de andere studenten hierboven en in dit nummer van de Peper zet hij zich ergens voor in. Dat kan niet onbe- wonderd blijven. De politiek moet daarom studenten, die nota bene de motor van de Nederlandse economie gaan vormen, de kans blijven geven zich te ontplooien. Hoe langer we leren, des te waardevoller we worden voor de Nederlandse samenleving. In je studententijd bepaal je je toekomst, of het nu via een studentenvereniging, je eigen bedrijf of je studieboeken is. Vertel dus allemaal de mythe van de luie student door aan alle kortzichtige politici en de mensen die er ondanks alles nog in geloven. Laat zien dat er niets van klopt. Studenten zijn helemaal niet lui!

6 6 #4, juni 2013 De VoorleesExpress studenten aan het werk als vrijwilliger ANNEGRIETJE FRANSSEN De term actieve student associëren we met universiteitsgelieerd activisme, dat zich ofwel vertaalt naar de studentenpolitiek, of betrekking heeft op studie- en studentenverenigingen. Actief is de student die zich inzet voor zijn medestudent, door te bemiddelen met universiteit en overheid of, in het geval van de vereniging, door het organiseren van drankgerelateerde festiviteiten. Weinig aandacht lijkt uit te gaan naar de student die, in zijn activisme, verder kijkt dan zijn universiteit lang is. De inzet van zij die opkomen voor de noden van de student is waardevol en moet geenszins worden onderschat, maar buiten de muren van het onderwijsinstituut lijken nog genoeg belangen onbehartigd. Vrijwilligerswerk klinkt weinig uitnodigend. Hebben we niet iets beters te doen dan dat filantropisch gezever? Zoals, inderdaad, bij een studentenraad, vereniging, of anderszins genootschap waarmee de studentengemeenschap ten goede komt? Kunnen we het ons wel veroorloven om onbetaald werk te doen, zeker met het oog op het huidige politieke klimaat en de zich opstapelende leningen? Eigenlijk uitsluitend onder het mom van een stage, wanneer dit ons cv en toekomstperspectief naar een hoger plan brengt. Toch bestaan ze, de studentenvrijwilligers. Toen Eva, student aan het Amsterdam University College, tijdens een semester in Korea in het teken van een programma Sociology of Migration werd aangemoedigd Engels te doceren aan jongeren afkomstig uit immigrantengezinnen, wist ze: dit moet ik voortzetten. Bij terugkomst in Amsterdam stuitte ze op De VoorleesExpress, een initiatief vanuit het maatschappelijk innovatiebureau SodaProducties en oorspronkelijk opgericht in 2006, met tien vrijwilligers en idem gezinnen, door de zussen Anne en Marieke Heinsbroek. De organisatie stelt zich tot direct doel de taalontwikkeling van kinderen met een achterstand te stimuleren; dit leek precies te voldoen aan Eva s idealen. Ze wilde zich inzetten voor mensen uit haar naaste omgeving, die, om welke reden dan ook, haar hulp zouden kunnen gebruiken. Een land als Nederland pronkt met het gevierde gelijkheidsgegeven en de multiculturele, doch egalitaire maatschappij. Maar een achterstand in woordenschat die niet op jonge leeftijd gecorrigeerd wordt, maakt dat je altijd achter blijft lopen op leeftijdsgenoten; op de basisschool, maar ook later op de middelbare school en in het hoger onderwijs. Is er werkelijk sprake van evenredige kansen als de integratie van een kind maar mondjesmaat wordt begeleid? De VoorleesExpress koppelt een kind, in de meeste gevallen doorverwezen Studentenvrijwilligers in actie (de personen afgebeeld op de foto s worden niet genoemd in het artikel).

7 #4, juni door een leraar, aan een vrijwilliger. De vrijwilliger wordt geacht wekelijks, gedurende ongeveer een half jaar, voor te lezen bij een gezin thuis, zodat niet alleen het kind zijn lexicon verbreedt, maar ook de ouders zich de routine van het voorlezen eigen maken. Idealiter moeten de ouders uiteindelijk het werk voortzetten dat de VoorleesExpress introduceert. Het gezin dat Eva ontmoette komt oorspronkelijk uit Turkije en woont nu in Geuzenveld. Selman, 7 jaar, sprak thuis uitsluitend Turks. Het was me niet meteen duidelijk dat hij een taalachterstand had. vertelt Eva. Gaandeweg merkte ik het pas: aan grammaticale fouten, of aan voor mij voor de hand liggende woorden waar hij nog nooit van gehoord leek te hebben. Hij had bijvoorbeeld geen idee van de verleden tijdsvorm van eten: toen hij het woordje at voorbij zag komen verkondigde hij enthousiast dat dit paard betekent in het Turks. Bij het voorleestraject hoort een bezoek aan de bibliotheek en een bijbehorend lidmaatschap. Eva laat Selman over het algemeen zijn eigen boeken uitzoeken, maar stimuleert hem soms wel in een bepaalde richting te kiezen. Uit zichzelf kiest Selman logischerwijs voornamelijk boeken met veel afbeeldingen. Ik hoopte hem Jip en Janneke voor te kunnen lezen, of Pluk van de Petteflet, maar toen ik die boeken erbij pakte was zijn concentratie snel vervlogen. Het verschilt van verhaal tot verhaal; bij een prentloze versie van Pinocchio heeft Selman ademloos geluisterd. Niet alleen het kind wordt wijzer van het project: ook voor de vrijwilliger is het proces leerzaam. Je moet ontdekken wat de beste methoden zijn om nieuwsgierigheid op te wekken, om op een interactieve manier te lezen en onbekende woorden op een eenvoudige manier uit te leggen. Want uiteindelijk is natuurlijk het streven dat de behandelde termen blijven hangen. Ik heb het idee dat het meeste wat ik hem uitleg wel doordringt. Laatst kwam er een plaatje voorbij met een kat in een raamkozijn en ik vertelde hem dat, als een kat valt, hij altijd op zijn pootjes terecht komt. Veel later, toen Selman in een ander boek een poes ontdekte, gaf hij met een luid ojee een demonstratie van hoe een kat valt en verklaarde hij nader dat het niet gaf: ze kwamen toch op hun pootjes terecht. De moeder van Selman, die aan Eva refereert als mijn meisje, schuift gewoonlijk halverwege het voorleesuur aan. Ze observeert hoe de twee samen lezen, zodat zij eenzelfde routine kan creëren. Zelfs als haar Nederlands niet toereikend genoeg blijkt te zijn, is het zinvol het gebruik voort te zetten. Turks of Nederlands: Selmans taalontwikkeling heeft er hoe dan ook baat bij. Twintig weken, de gebruikelijke duur van het project, zijn inmiddels om. Deze tijdsspanne is in principe voldoende om affiniteit met het lezen te scheppen en het voorleesritueel als een vast patroon in te stellen. Maar Eva heeft, na een gesprek met moeder en kind, besloten op eigen initiatief langs te blijven komen. Het taalgevoel van Selman lijkt zich gestaag te ontvouwen en hij heeft nog steeds plezier in mijn komst. Elke week is het weer spannend welke boeken we zullen gaan lezen. Enthousiast geworden? De VoorleesExpress is altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op of mail direct naar

8 8 #4, juni 2013 Luuk van Dée directeur studentenzaken HvA ESTHER CRABBENDAM & ANNICK LEEUWENBERG Actief zijn doe je niet alleen: zo kunnen bestuursleden van een studievereniging een bestuursbeurs krijgen van hun instelling. Bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is Luuk van Dée directeur studentenzaken. Vanuit die functie heeft hij regelmatig te maken met actieve studenten. Was je zelf actief als student? Nee, ik was een heel doelgerichte student. Ik ben pas later gaan studeren, fiscaal recht aan de UvA. Mijn doel was daarom om zo snel mogelijk af te studeren. Waarom zijn actieve studenten belangrijk voor de HvA? Studentenparticipatie is van grote waarde voor de Hogeschool van Amsterdam. Om studentenparticipatie succesvol te laten zijn is het van belang dat het gezien wordt als een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de student als de Hogeschool. De student moet actief willen zijn en zijn rol als actieve student willen vervullen. De HvA moet deze betrokken houding willen stimuleren en heeft de verantwoordelijkheid om actieve studenten met passende (basis) faciliteiten te ondersteunen. Studentenparticipatie is een wisselwerking die je graag wilt hebben; je wilt van studenten weten hoe ze hun opleiding en de instelling ervaren en het is natuurlijk mooi om niet alleen onderwijs aan te bieden aan studenten, maar dat ze over dat onderwijs en de vormgeving ervan ook zelf participerend nadenken. Dat is belangrijk voor iedere onderwijsinstelling: een goede verbinding met diegenen die je onderwijs afnemen. Studieverenigingen versterken deze verbinding in bijzondere zin. Voor de studenten die een bestuursjaar bij een studievereniging meemaken is dit vaak een intensieve ervaring. Ik zou iedere student toewensen om zo n ervaring mee te maken. Het is wel van belang dat iedere student voor zichzelf de afweging maakt hoe dit soort extra activiteiten te combineren zijn met de studie. Studentenparticipatie is een wisselwerking Volgens mij moeten studenten vanaf het moment dat zij in contact komen met de Hogeschool van Amsterdam merken dat ze er toe doen en uitgenodigd worden om zich actief in de gemeenschap van de Hogeschool of in hun opleiding op te stellen. Hoe dit uitnodigen tot actief studentengedrag in de opleidingen of in de domeinen is vormgegeven en hoe de student daar ondersteund wordt in zijn activiteiten weet ik niet in detail. Wat ik waarneem Wat doet de HvA voor actieve studenten? is dat ook opleidingen en domeinen actieve studenten koesteren, ze zijn er oprecht blij mee. De HvA begeleidt actieve studenten wel centraal vanuit studentenzaken. Als er eenmaal een vereniging wordt opgericht of er vergevorderde plannen zijn dan ondersteunt de afdeling studentenzaken de studenten. We verwijzen ze door naar bijvoorbeeld ASVA, omdat daar veel inhoudelijke kennis over studentenverenigingen aanwezig is. Ook kunnen we ze helpen met het opstellen van beleidsdocumenten. Als dit er allemaal goed uitziet brengen we de bestuurders in spé in contact met een notaris, die ze door de formele oprichtingsvereisten zoals het opstellen van statuten en een huishoudelijk reglement heen helpt. Voor de opleidingscommissies en de CMR doe ik vanuit studentenzaken niets. Ik noem dat de formele studentenparticipatie. De hogeschool is vanuit wetgeving verplicht deze participatie te hebben. Natuurlijk worden ook de studenten die hier actief in zijn door de hogeschool ondersteund en gefaciliteerd. Hoe zie je de toekomst van de actieve student op de HvA? Dat is een mooie vraag, want een student is relatief kort aan boord, misschien vijf, hooguit zes jaar. Wij zien telkens instroom van nieuwe, potentieel actieve, studenten, die iedere keer weer hun eigen pad zullen ontwikkelen. Ik hoop dat het vanuit het oogpunt van studentenparticipatie een meer continue traject gaat worden, want vaak gaat bij de jaarlijkse bestuurswisseling van studieverenigingen veel kennis verloren. Eigenlijk zoek je naar methodes om alle kennis die door andere actieve studenten is samengebracht, beter te waarborgen.

9 #4, juni Frank van Kampen directeur studentenzaken UvA ESTHER CRABBENDAM & ANNICK LEEUWENBERG Ook op de UvA krijgen actieve studenten ondersteuning vanuit de universiteit. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk Crea; de plek waar verschillende studentenorganisaties hun werkplek hebben en waar actieve studenten letterlijk worden gefaciliteerd. Maar ook het USC en de beurzen die besturen krijgen zijn voorbeelden van ondersteuning die de UvA actieve studenten biedt. Frank van Kampen is directeur studentenzaken aan de UvA en regelt deze zaken voor studenten. Was je zelf actief als student? Zou er een student zijn die zegt dat hij dat niet was? Ik begon aan mijn studie met het idee dat ik ook buiten de universiteit actief wilde zijn; ik wilde meer zien van het leven en ben na drie maanden aan de slag gegaan bij een buurthuis met naschoolse activiteiten. Toen ik dat anderhalfjaar had gedaan wilde ik ook actief zijn binnen de universiteit. Ik studeerde neerlandistiek en ben daar actief geworden bij ASVA. Later heb ik ook in de universiteitsraad gezeten. Ik was een van de eersten die mee heeft gewerkt aan een introductie voor eerstejaarsstudenten van langer dan een à twee dagen. Waarom zijn actieve studenten belangrijk voor de UvA? Als universiteit ben je naast een onderwijsinstelling een gemeenschap waar iedereen zich kan ontplooien. Je ontmoet elkaar daar en kunt elkaar tot grotere hoogte stuwen. Elke student heeft daar natuurlijk een plek in. Studenten moeten academisch volwassen worden, maar studeren is meer dan alleen maar kennis en vaardigheden verwerven. Dat is het belang van studentenorganisaties en een cultuurcentrum als Crea. Het is wel ingewikkeld, want in zekere zin zijn studenten de kern, maar aan de andere kant zijn het ook relatieve passanten. Ze zijn hier maar vijf jaar en gaan daarna weer weg. Wat doet de UvA voor actieve studenten? De UvA geeft natuurlijk bestuursbeurzen uit en beheert Crea, allemaal ondersteuningen om de academische gemeenschap vorm te geven. Het is wel lastig om beleid te maken voor een groep van mensen tussen de 18 en 25 die niet allemaal hetzelfde zijn en ook nog eens na vijf jaar weer weg zijn. Je moet telkens bedenken wat voor die groep dezelfde kenmerken zijn, en dat verandert ook nog eens van tijd tot tijd. Toch zit iedereen in een levensfase met kenmerken die wel redelijk algemeen zijn. Als je bijvoorbeeld nu door de Agora loopt zie je dat studenten twee dingen standaard bij zich hebben: hun smartphone en hun laptop. Dat is waar hun leven technologisch gezien om draait, maar vijf jaar geleden was dat nog niet zo. Toen was het vooral belangrijk dat dingen digitaal werden aangeboden, nu is het van belang om deze digitale wereld ook op de smartphone te kunnen bereiken. Daar proberen we nu op in te spelen. Hier zien jullie nu nog niet zo veel van terug, maar de blauwdrukken zijn er wel al. We willen dat de informatieverstrekking aan studenten straks verwerkt is in een app, waar weer allemaal apps onder kunnen hangen zoals blackboard of de roosters. We zijn vanuit de UvA ook telkens bezig met de nieuwe media, want hoe richt je nou precies een Facebookpagina in zodat de student er iets aan heeft. Wie weet is dat over vijf jaar ook wel weer allemaal anders. De creativiteit van mensen tussen de 18 en 25 is groter dan wat welke beleidsmaker dan ook kan wegbezuinigen. Hoe zie je de toekomst van de actieve student aan de UvA? Studenten zijn niet te stoppen. Je kan bezuinigen wat je wilt, maar de creativiteit van mensen tussen de 18 en 25 is groter dan wat welke beleidsmaker dan ook kan wegbezuinigen. Wat we als universiteit kunnen doen is blijven zorgen voor een gebouw als Crea en bestuursbeurzen zodat het actieve studentenleven gefaciliteerd blijft. Ik zou het zelf leuk vinden als studenten vaker dingen organiseren die open zijn voor de buurt. Een open opstelling, zoals een glassroom, kan ervoor zorgen dat mensen die langslopen zich geïnspireerd voelen en mee willen doen. Wat Room for Discussion doet in de E-hal is een goed voorbeeld, maar de wijk mag ook meer betrokken worden.

10 13/7 Kletsnat Bootrave Feest op een boot. Opstapplek is De Ruijterkade. Prijs is nog niet bekend. 27/7-4/8 Amsterdam Gay Pride Zomerfestivals Het is weer zomer! Wij hebben voor jou de meest creatieve en originele festivals op een rijtje gezet. juli 5/7-15/7 Over het IJ Festival Lokatietheater. Bijzondere en onver- wachte voorstellingen op verschillende locaties rondom het IJ. Prijzen varieren per voorstelling 24/7-28/7 Landjuweelfestival Festival vanwege 40 jaar Ruigoord. Geïnspireerd op rederijkersfestivals uit de late Middeleeuwen. Locatie: Ruigoord. Toegang nog niet bekend.

11 augustus 03/08 Gay Pride Canal Parade 7/8-18/8 World Cinema Amsterdam Open air filmfestival op verschillende lokaties. Studenten betalen 8,- voor een voorstelling. 9/8-25/8 De Parade Rondreizend festival met muziek, dans, theater, film en beeldende kunst in het Martin Luther Kingpark. 31/8 Nieuw, jaarlijks terugkerend evenement om culturele diversiteit van de stad te vieren: topsport gaat samen met muziek en entertainment. Te zien in het Olympisch Stadion, toegang nog niet bekend. 22/8-1/9 Amsterdam Flame Games Pluk de Nacht Open air filmfestival met verassende programmering, gehouden op het Stenen Hoofd. Toegang is gratis. september 6/9-7/9 Indiase openluchtbioscoop in het Oosterpark. Toegang is gratis. 23/8-15/9 Bollywood at the Park Magneet Festival Co-creatiefestival: iedereen met een goed idee kan een act indienen. Te vinden in Oostpunt op Zeeburg, toegang 12,50 voor een dagkaart.

12 12 #4, juni 2013 Actief in Aberdeen studentenpolitiek in het buitenland ANNEGRIETJE FRANSSEN Waar de ASVA studentenunie nauwelijks nog als vakbond bekend staat en vaak moeite moet doen om studenten te motiveren om in actie te komen tegen de harde maatregelen van de overheid of het College van Bestuur, kan studentenactivisme er elders heel anders aan toegaan. Ik bezocht Daphne, een Nederlandse student aan de Universiteit van Aberdeen, om mij een weekje onder te dompelen in het studentenleven daar. Ik kan er niet omheen. De eerste de beste avond, op bezoek bij studiegenoot Megan, wordt de aandacht afgeleid door een live-stream van een conferentie van de National Union of Students (NUS), de landelijke studentenvakbond. Bovendien zitten wij tussen vierhonderd kartonnen borden; ze moeten volgende week dienen als ondergrond voor verkiezingsposters. Megan, nu nog bekleder van één van de zeven deeltijdfuncties in de Executive Committee van de Student s Association van Aberdeen (AUSA), heeft zichzelf verkiesbaar gesteld voor de voltijdfunctie van Student President. De Executive Committee, het bestuur en belangrijkste orgaan van de studentenassociatie, is rechtstreeks vertegenwoordiger van de studentengemeenschap. De Student Council, waar nog eens tientallen studenten voor worden verkozen, is het lichaam waar moties worden aangenomen of verworpen. Elke kandidaat voor de aankomende verkiezingen heeft een manifest waarmee hij zichzelf verkiesbaar stelt; plannen variëren van het oprichten van een studentenwoningcoörporatie en het lobbyen voor meer studiebeurzen tot het aanleggen van waterkraantjes op de campus. De zeven Sabbatical Officers die de voltijdsfuncties binnen het bestuur van AUSA vervullen, zitten regelmatig rond de tafel met de bestuurscommissie van de universiteit. De verkiezingen zijn grootscheeps, de strijd is fel. Iedere verkiesbare student heeft een leger van aanhangers om zich heen geschaard, die in het verkiezingsproces assisteert. Op de vooravond van de verkiezingen, tussen zes uur s avonds en middernacht, is het de aanstaande vertegenwoordigers toegestaan om, met hulp van hun aanwas, de verkiezingsposters over de campus te verspreiden. De nationale politiek is er niks bij. Er wordt gevochten om de voordeligste posterruimte en wie wordt betrapt op het voortzetten van de klus na de klok van twaalf uur, riskeert een motie van wantrouwen. Daphne heeft drie jaar geleden haar intrede gedaan in de studentenpolitiek toen ze werd verkozen tot Women s Officer, een functie binnen de Student Council. Ze werd destijds gedreven door de wens meer betrokken te zijn bij de universiteit en studentenpopulatie en vanuit haar natuurlijke interesse in vraagstukken met betrekking tot gender. Een van haar activiteiten als Women s Officer was het organiseren van een mars, nadat het bericht de universiteit had bereikt dat vrouwen werd afgeraden zich s avonds alleen op straat te bevinden naar aanleiding van een misbruikincident. Reclaim the Night, was de leus. De opkomst was enorm. Tegenwoordig is ze Vice President for Equal Opportunities, een deeltijdfunctie binnen het bestuur van AUSA. In december 2011 maakte Daphne deel uit van de tiendaagse bezetting van het kantoor van het universiteitsbestuur, in beweging gezet door een actiegroep die zichzelf Aberdeen Defend Education Campaign noemt. Het gezelschap was een jaar eerder ontstaan uit onvrede over de onderwijsbezuinigingen, het verdrievoudigen van het collegegeld en de excessieve bonussen die werden doorgesluisd naar de universitaire

13 #4, juni bestuurscommissie, terwijl veel docenten hun ontslagbrief ontvingen of hun salarissen bevroren zagen. De bezetting zelf was veruit de leukste en spannendste periode van mijn studententijd, vertelt Daphne. Er was een enorm gevoel van verbondenheid onder de betrokken studenten en verscheidene docenten kwamen elke dag van de bezetting hun steun betuigen door gastcolleges te geven aan de bezetters en eten en spullen te doneren. Uiteindelijk heeft de universiteit een aantal baanbrekende concessies gedaan, waaronder de toezegging van studenten- en docentenafgevaardigden bij beslissingen inzake uitbetalingen. Er lijken meerdere factoren in het spel bij het wijdverbreide studentenactivisme in Aberdeen. De kleinschaligheid van de universiteitscampus zal zeker een rol spelen, net zoals de samenwerking met de National Union of Students. De NUS De nationale politiek is er niks bij. is ontzettend sterk in het begeleiden en trainen van studentenactivisten. De belangenorganisatie heeft voltijd mensen in dienst, die op landelijke conferenties worden gekozen door afgevaardigden van de verschillende universiteiten. Zij lobbyen veel bij politici in Westminster en Holyrood (het Schotse parlement) om zo invloed uit te oefenen op de landelijke politiek. De studenten van de verschillende universiteiten ontmoeten elkaar regelmatig bij conferenties en trainingen van de NUS, en bij demonstraties en protestacties. In Daphne s slaapkamer heeft een witte luidspreker een prominente plaats. Het was ooit een verjaardagscadeau van een medebestuurslid en heeft sindsdien een groot aantal demonstraties kracht bijgezet met idealistische deviezen of de internationale. Komende juli, wanneer Daphne afstudeert, zal dit haar gift zijn aan de studentenbeweging: een symbolisch nalatenschap van vier jaar betrokkenheid.

14 14 #4, juni 2013 Werken als aanvulling op je studie bijbaan of studie in de praktijk ESTHER CRABBENDAM Je studie combineren met een bijbaan is vaak lastig, maar met de hoge huuren bierprijzen in Amsterdam helaas wel nodig. Gelukkig hoeft een baan niet altijd afleiding van je studie te betekenen. Sommige studenten gaan op zoek naar een baan die hen niet alleen geld en werkervaring oplevert, maar ook iets bijdraagt aan hun studie. Dat dit vaak voorkomt bevestigt Robin. Zij studeerde kunstgeschiedenis en geschiedenis aan de UvA en vond een bijbaan in museum de Hermitage. Inmiddels doet ze een master museumconservator en realiseert ze zich dat ze zonder haar werkervaring waarschijnlijk niet eens was toegelaten tot de master. Al haar medestudenten hebben ofwel werkervaring in de sector ofwel stage gelopen. De ervaring die ze heeft opgedaan kan ze bij haar master dus goed gebruiken. Hoewel haar baan als publieksmedewerker vooral uit praktische taken als kaartjes verkopen en jassen ophangen bestaat, heeft ze veel contact met de bezoekers en krijgt ze veel mee van het reilen en zeilen van een museum. Clemens aan het werk Ook Clemens, student commerciële bedrijfskunde aan de HvA, heeft veel aan zijn bijbaan. Zijn eigen bedrijfje als internetconsultant levert hem niet alleen goede contacten op voor mogelijke stages, maar zorgt er ook voor dat hij wat hij leert tijdens zijn studie meteen in zijn baan toe kan passen. Toch voegt zijn werk ook dingen toe aan zijn opleiding; bluffen en risico nemen is nou eenmaal iets wat je eigenlijk alleen in de praktijk kunt leren. Hij beseft zich dat hij hierdoor een realistischer arbeidsperspectief heeft dan zijn medestudenten. Het is natuurlijk ook geluk hebben, maar je zal meermaals op je bek gaan voordat het lukt om iets succesvols op te starten. Bij meer studies vinden studenten de opleiding alleen niet genoeg om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Mariëtte, studente psychologie aan de UvA, doet in haar werk veel ervaring op met patiënten. Dit geeft haar een beter beeld van wat ze later in de praktijk zal tegenkomen. Haar werk bij het callcentrum van Jellinek en de Brijder Stichting houdt in dat ze mensen belt om te kijken hoe het nu met hen gaat. Voor het werk was het volgen van het vak Gesprekspracticum vereist, waardoor de baan goed aansluit bij haar opleiding. Waar je bij het vak leert om een professioneel gesprek met patiënten te voeren is dit precies wat haar functie bij het callcentrum inhoudt. Ook Mariëtte denkt veel aan haar werk te hebben in de rest van haar loopbaan; Je hebt toch al een stuk extra ervaring die heel prettig is. Zowel Clemens als Robin en Mariëtte geven dus aan veel te hebben aan de praktijkervaring die zij op doen bij hun werk naast hun studie. Hun ervaringen sluiten aan bij het recente debat over de aansluiting van opleidingen bij de arbeidsmarkt. Hierin staan twee visies recht tegenover elkaar. Aan de ene kant vinden veel academici dat het academische karakter van de universiteit behouden moet blijven; als studenten direct voor de arbeidsmarkt willen worden opgeleid moeten ze maar naar een beroepsopleiding. Aan de andere kant wordt vanuit de overheid en de samenleving steeds meer het signaal gegeven dat studies aan de maatschappij moeten bijdragen en dat studenten moeten worden opgeleid voor de arbeidsmarkt. Ook in de Nationale Studentenenquete, die elk jaar onder studenten van alle hoger onderwijsinstellingen wordt gehouden, komt duidelijk naar voren dat studenten weldegelijk meer arbeidsgericht onderwijs zouden willen. Oplossingen die Robin, Mariëtte en Clemens aandragen zijn het bevorderen van het volgen van een stage, lessen aanbieden die meer gericht zijn op het jezelf presenteren en solliciteren en het inzetten van alumni om te vertellen over hun loopbaan. Totdat de universiteiten en hogescholen deze Bluffen en risico nemen is nou eenmaal iets wat je eigenlijk alleen in de praktijk kunt leren. opties ook echt in gaan voeren zullen studenten deze praktijkervaring echter moeten en blijven ondervangen door op zoek te gaan naar een studiegerelateerd bijbaantje.

15 #4, juni De letterlijk actieve student presteren en ontspannen tijdens de roetersrun LIDA DANIËLS Studenten zijn actief op verschillende gebieden en op verschillende manieren. Een zeer letterlijke opvatting van de actieve student was terug te zien bij de jaarlijkse Roetersrun. Studenten Sport Amsterdam (SSA) en A.S.A.V. Aquila organiseerden deze loop dit jaar voor de achtste keer op rij. Op 2 april 2013 stonden er 170 studenten en medewerkers van de Amsterdamse universiteiten en hogescholen samen met andere atleten voor het REC-E gebouw van de UvA. Klaar voor de start, en daar gingen ze. Drie rondjes Roeterseiland, in totaal vijf kilometer. De individuele lopers hielden het tempo hoog. Als een flits kwam de eerste man telkens weer voorbij, raasde onvermoeibaar door. Hij eindigde met een tijd van 15:38 minuten. Bij de vrouwen was er ook een goede snelste tijd van 19:46 minuten. Dat het niet alleen om presteren gaat maar zeker ook om gezelligheid was te zien bij de heuse Verenigingsbattle die dit jaar zijn intrede deed. Studentenverenigingen tegen elkaar opzetten levert altijd mooie plaatjes op en zij waren dan ook bereid tot het uiterste te gaan om elkaar uit te schakelen. Studententennisvereniging SVU Tenista deed dit het beste en ging er met de eerste prijs vandoor. Ook al kwam de een wat roder, bezweter of gelukkiger over de finish dan de ander, de actieve student was in ieder geval duidelijk en in grote getalen aanwezig. Er wordt gepresteerd, maar altijd in combinatie met ontspanning Een kijkje achter de schermen bij de Roetersrun brengt me tot een gemotiveerd groepje studenten die zich maandenlang bezighielden met de organisatie om deze loop tot een succes te maken. Één daarvan is Mieke Paalvast die over de sponsoring gaat. Met haar enthousiasme heeft ze verschillende sponsors binnen weten te halen, wat te zien is aan de gadgetwaardige goodiebags die elke loper en vrijwilliger krijgt aangeboden. Door haar inzet en die van de overige commissieleden van de Roetersrun lijkt het elk jaar een groter en populairder evenement te worden. De eerste editie van de Roetersrun vond plaats op 1 juni 2006, toen Harald van Gils als lid van A.S.A.V. Aquila deze loop op touw zette. Deze nog vrij jonge studentenatletiekvereniging (2003) heeft ondertussen al de organisatie van verschillende wedstrijden op haar naam staan, zo ook de Scienceparkrun en de VU Polderloop. De gemotiveerde sportievelingen die achter deze vereniging zitten verzamelen zich elke donderdagavond in het Olympisch Stadion, hun thuisbasis. Van daar uit gaan ze met een groep, bestaande uit verschillende niveaus, hardlopen. De doelstelling van Aquila is om studenten zowel sportiviteit als gezelligheid te bieden. Er wordt gepresteerd, maar altijd in combinatie met ontspanning in de zin van een feest, gezamenlijk eten, borrelen of weekendjes weg. De actieve student in de breedste zin van het woord lijkt hierbij gevonden: rennend, organiserend en op sociaal gebied. Ze lopen overal voor warm.

16 16 #4, juni 2013 Een eigen bedrijf starten? 6 tips Studenten Charlotte en Maaike richtten in 2011 hun eigen bedrijf op: WE CANTEEN. Maaike deelt graag haar tips en ervaringen. MAAIKE DE REUVER Charlotte en ik waren tijdens onze studententijd altijd ontevreden over het eten in de kantine(s) van de UvA. Toen Charlotte in Singapore ging studeren zag ze hoe de kantine daar geregeld is: zoals een food court, met allemaal verschillende kramen. Charlotte en ik waren zo enthousiast over dat idee dat we de UvA opbelden om hen te vertellen dat we wisten hoe we de kantine anders konden organiseren: in samenwerking met lokale ondernemers die ieder vanuit een eigen kraam vers bereide producten aanbieden. De UvA liet ons in november 2011 dit concept proefdraaien in de Piramidezaal van het Atrium, waar we in samenwerking met elf verschillende ondernemers uit Amsterdam het aanbod vormden. De week was een groot succes; ruim studenten, misschien jij zelf ook wel, smulden van al het lekkere eten. Intussen is ons concept uitgegroeid tot een heus bedrijf, genaamd WE CANTEEN, en staan we op verschillende plekken in het land, telkens in samenwerking met ondernemers uit de desbetreffende regio. Onze tips aan studenten die een eigen bedrijf willen beginnen? 1 Begin vandaag! Wacht niet langer, heb je een goed idee? Start dan vandaag nog. Het idee of product is nooit perfect en je zult moeten blijven ontwikkelen en leren, maar ga er gewoon voor, en ontwikkel en leer al doende telkens door. Want als je niet begint, dan komt het idee of product er nooit. 2 Business is apenwerk, je moet elkaar besnuffelen Een uitspraak van een wijze man die ons adviseert. Zorg dat je de mensen waarmee je zaken doet persoonlijk kent. Zo zorgen wij dat we de ondernemers waarmee we samen werken altijd van te voren persoonlijk ontmoeten. En nieuwe medewerkers nemen we altijd een avond mee uit eten. Zorg dat je persoonlijk contact hebt met de mensen waarmee je samen werkt, op die manier wordt het een stuk persoonlijker, en daardoor gemakkelijker, en ook leuker. 3 Maak fouten Als je geen fouten maakt ga je niet snel genoeg. Zorg dat je rent en zo nu en dan onderweg omvalt, maar dan weer opstaat en weer vrolijk verder gaat. Ondernemen is sprongen maken. Ga risico s niet uit de weg, je weet van tevoren niet of jouw idee of product wel aanslaat, maar als jij er in gelooft, ga er dan helemaal voor, neem dat risico en spring! 4 Doe het niet alleen Charlotte en ik zijn samen WE CANTEEN begonnen en ik ben er nog elke dag blij mee dat we dit avontuur samen zijn aangegaan. Samen de koers bepalen is toch een stuk leuker dan alleen. En hoogte- en dieptepunten zijn toch fijner om samen mee te maken dan in je eentje. Als jij het even niet meer weet, dan weet de ander dat wel weer. Alleen is ook zo alleen. 5 Vier je successen Ondernemen is een manische bezigheid: of alles gaat goed, iedereen slaat je op de schouder en het geld stroomt binnen, of alles zit tegen en je weet even niet meer waar je de energie, de tijd en het geld vandaan moet halen. Om altijd de focus en het enthousiasme te houden: sta stil bij je successen. Zo organiseerden wij toen WE CANTEEN 1 jaar bestond een verjaardagsparty voor ons bedrijf, want ondernemen is een feest! 6 Geniet, elke dag Je eigen droom verwezenlijken, daar dagelijks mee bezig zijn, en er nog geld mee verdienen ook is toch het mooiste wat er is! Geniet daarvan, elke dag opnieuw. Door te focussen op je eigen bedrijf zullen er andere zaken zijn, zoals vrienden, sport, studentenof studievereniging, waar je minder tijd voor hebt. De bijzondere en mooie ervaringen die je hiervoor terug krijgt maken het, wat mij betreft, 1000% de moeite waard!

17 #4, juni De actieve student is er klaar mee opinie MARLOU JORNA De actieve student is iemand die veel zuipt en niet studeert zo stelde de Volkskrant vorig jaar. Een jaar in een bestuur is niets meer dan een jaar lang lallend alle feestjes afstruinen om nog meer te drinken. En, zo stelde diezelfde Volkskrant, deze studenten zouden eigenlijk helemaal niet gesteund moeten worden. Gelukkig waren er ook betere verhalen. Zoals de langstudeerboete om studenten te motiveren vooral hard te werken en niet te zuipen. Het mooiste vind ik nog, dat al deze meningen komen van onze voorouders die zelf minimaal zeven jaar lang hebben gestudeerd. Waar zij lallend samen zopen en genoten van hun oneindige studiefinanciering zijn wij nu de luie studenten. Want, zijn wij niet de verdoemde generatie, de studenten waarvan nooit iets terecht zal komen? Laatst zag ik ze weer, de jongens en meisjes van een of andere nietszeggende studievereniging. Of ik mee wilde helpen aan het verbeteren van de wereld. Van seksuele voorlichting op de Dam tot business trips naar Miami. Je wordt er dagelijks mee doodgegooid. En eigenlijk is het altijd hetzelfde liedje; een enig filmpje, een schattig verhaal, een nog aandoenlijker t-shirt vullen het uitzicht van de vaak ongeïnteresseerde collegezaal. Een slap applaus volgt wanneer het verhaal ten einde is. En weg zijn ze. Uit het oog, uit het hart. Want onze studenten kunnen De actieve student werkt naar een burnout toe, nog voor haar 25 e is zij al uitgeblust. niet meer. Eerlijk gezegd ken ik weinig mensen die zo actief zijn als de huidige generatie studenten. Universiteit of HBO, bijna iedereen is wel ergens bij aangesloten of bekleedt ergens wel een functie. De studie-, studenten-, politieke-, sport- of juist niet-sportverenigingen, noem het maar op. Overal zitten ze, die studenten. De agenda van menig student staat bol van de maatschappelijk verantwoorde activiteiten, en dan heb ik het niet over aapjes verzorgen in de jungles van Afrika. Een afspraak hier, werken daar, en o ja, ik had ook nog college toch?! Vaak zijn ze zo druk, dat ze de helft moet afzeggen. Je zou er nog eens moe van worden, al dat moeten, al dat willen. De actieve student werkt naar een burn-out toe, nog voor haar 25 e is zij al uitgeblust. Wordt het niet eens tijd voor de echte luie student? De student die onze voorouders mochten zijn. De student die zuipt, feest en lalt. Mag onze generatie studenten ook eens genieten van wat de mooiste tijd van ons leven is? Of zijn wij gedoemd om verbitterd en uitgeblust op ons 25 e thuis onder een dekentje te zitten en te denken: Was ik maar die actieve student die veel zoop en weinig studeerde.

18 18 #4, juni 2013 De Studiereis Een kijkje achter de schermen RALPH DECKERS Na tien dagen tot twee weken is het gebeurd. Een grote groep studenten heeft een geweldige reiservaring achter de rug. De meerderheid van de studenten ontplooit zich naast zijn studie ook in een hoop andere activiteiten. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van de studiereizen aan de hand van de reiscommissie van Kleio (studievereniging Kunst- en Geschiedenis), de studiereis van IMSTAR (alle studies) en de prestigieuze Grand Tour (Faculteit Geesteswetenschappen). Alle drie de reizen worden namelijk volledig georganiseerd door studenten die hiervoor vrijwillig aan de slag gaan. De naam zegt het al: bij een studiereis is het de bedoeling dat de deelnemers iets leren over het gebied dat wordt aangedaan. Bij Kleio verschilt de bestemming elk jaar. Dit jaar reist de studievereniging met vijftig studenten af naar Wenen, Budapest en een andere Hongaarse stad genaamd Pécs. IMSTAR richt zich specifiek op het Israëlisch-Palestijns conflict en de vluchtelingenproblematiek die daarbij komt kijken. IMSTAR vertrekt dit jaar met tien studenten voor twee weken naar de Westelijke Jordaanoever en Israel. De Grand Tour is een studiereis waarmee men officiële studiepunten (zes!) kan verdienen. Deze reis heeft om en nabij de dertig deelnemers en vertrekt voor twee weken naar de randen van Europa. Vorig jaar waren Sicilië en Tunesië aan de beurt, dit jaar gaat de reis naar Rusland. Dat klinkt natuurlijk ontzettend fascinerend en interessant. Maar hoeveel werk wordt er verzet door de studenten die zo n reis moeten organiseren? Hoe wordt de bestemming gekozen? Hoe reis je daar het snelst? Is er wel parkeerplek voor de bus bij het hostel? Moeten we naar het nationale museum of naar het verzetsmuseum? Dit is slechts een fractie van de vragen en keuzes die gemaakt moeten worden. En dan moet bijvoorbeeld de organisatie van de Grand Tour ook nog visa regelen voor al haar deelnemers. Het uitzoeken van de bestemming, het regelen van vervoer, het vinden van een betaalbaar hostel, het maken van een reisprogramma waarbij rekening wordt gehouden met de logistieke planning, het zoeken van sprekers, werven van fondsen en maken van een reader: al met al zijn de commissieleden maandenlang aan het voorbereiden. Gemiddeld vijf uur per week! Hoe serieus de studiereis ook is, zowel deelnemers als begeleiders kunnen zich niet onttrekken aan het gevoel toch een beetje op vakantie te zijn. Doorgaans starten de reiscommissies in september met vergaderen. Eerst vindt er een overdrachtsvergadering plaats tussen oude en nieuwe commissieleden. In de regel organiseer je tweemaal een studiereis dus bestaan reiscommissies uit oude en nieuwe leden. Na de overdrachtsvergadering worden de taken verdeeld, bij IMSTAR waren er dit jaar zes categorieën te verdelen over vijf commissieleden: internationale contacten, sponsoring, contact met deelnemers, IMSTAR Facebook, financiën en de lezingencyclus coördineren. Vanaf september komen de commissies gemiddeld om de twee weken bij elkaar. Elk commissielid zoekt voor zijn of haar bestemming de reis- en hostelkosten uit en daarnaast of de bestemming interessant genoeg is. Deze methode geldt deels niet voor IMSTAR aangezien met die reis een specifieke bestemming gemoeid is. Zodra de bestemming is gekozen begint men aan het maken van een reisreader en aan het promoten van de reis. De Grand Tour stuurt honderden geschiedenisstudenten een brief, Kleio en IMSTAR maken reclame door middel van posters en mail. Vervolgens wordt er een collegereeks gepland. De Grand Tour geldt als een officieel UvA-vak dus de kennis die wordt opgedaan in de colleges wordt ook daadwerkelijk getoetst in de vorm van een tentamen. Deelnemers schrijven een essay dat in de reisreader wordt opgenomen en zij moeten vervolgens tijdens de reis een presentatie op locatie geven. Ook bij IMSTAR wordt ieder jaar een collegereeks georganiseerd van zes colleges die voor iedereen toegankelijk zijn. De Kleioreis heeft twee voorlichtingsavonden, doorgaans met een docent van de UvA die een beknopte geschiedenis van de bestemming schetst. De tweede avond is vaak cultureler: bijvoorbeeld een dans- of taalles. Dit jaar komt een student uit Boedapest een lesje Hongaars geven. Op deze avond wordt ook de reader uitgedeeld: een boekje met daarin het smoelenboek, belangrijke telefoonnummers en adressen, het programma en een aantal artikelen die belangrijk zijn voor tijdens de reis. Minder zichtbaar voor deelnemers zijn de problemen die zich achter de schermen voordoen. Het werven van fondsen kan het bijvoorbeeld lastig

19 #4, juni maken om financieel rond te komen. De Grand Tour-commissie ontdekte tijdens het boeken van vliegtickets dat er een flink gat in hun budget zou worden geslagen. De tickets zouden namelijk 120 euro duurder worden per persoon. Met de bus naar Rusland is te tijdrovend en dus geen optie. De commissie heeft dit opgelost door met drie laptops op drie verschillende ip-adressen tegelijkertijd tickets te boeken. Het was peentjes zweten voor de commissie, want het leek even of bij het derde setje de tickets al weg waren. Uiteindelijk heeft hun plan gewerkt en hebben zij 120 euro per persoon kunnen besparen. Een probleem waar IMSTAR mee te kampen heeft is naamsbekendheid krijgen onder studenten. De Grote Reis van Kleio is inmiddels bekend, maar aanvankelijk liepen de inschrijvingen slecht. Grootste reden hiervoor was de angst onder studenten om studievertraging op te lopen. Ondanks de vele problemen die de studenten ondervinden tijdens de voorbereiding verloopt de reis zelf vrijwel altijd goed. Deelnemers werken graag mee omdat zij het naar hun zin hebben. Hoe serieus de studiereis ook is, zowel deelnemers als begeleiders kunnen zich niet onttrekken aan het gevoel toch een beetje op vakantie te zijn. Het komt natuurlijk wel eens voor dat een museum dicht is of dat een afspraak niet door gaat. Een ander ongelukkig voorval vond plaats tijdens de Kleio reis van twee jaar terug. Een meisje moest onverhoopt naar de dokter waar bleek dat zij wondroos op haar enkels had en de reis verder op krukken moest doorbrengen. Alleen bij IMSTAR wordt nog een terugkomstavond georganiseerd, bij de andere twee reizen is er voor de deelnemers bij thuiskomst geen enkele verplichting meer. Voor de commissieleden rest nog één verantwoordelijkheid: hun ervaring gebruiken om nieuwe commissieleden te kiezen, vaak deelnemers van de laatste reis. De meeste reizen worden in de lente of zomer georganiseerd, zodat in september het stokje kan worden overgedragen. Het organiseren van een studiereis is leerzaam, een student kan veel opsteken op organisatorisch gebied. Bovendien ga je op reis en in het geval van de Grand Tour verdien je nog studiepunten ook!

20 20 #4, juni 2013 studenten Een eigen bedrijf iets voor later? Absoluut niet! De oprichters van Remind, NoticeSound en LIDA DANIËLS NoticeSound Willem Bloem (20), student International Business & Management Studies (HvA), oprichter van NoticeSound. Waarom NoticeSound? In december 2011 liep ik stage in Engeland en verveelde me in de avonduren. Ik keek naar De Wereld Draait Door en zag artiesten voorbij komen. Ik wilde deze artiesten graag een sociaal muziekplatform bieden om zichzelf te promoten en hen in contact te brengen met mensen die van muziek houden en nieuwe muziek willen ontdekken. Een plek waar de Noticers de Sounders ontmoeten. Wat waren de eerste stappen? Ik heb een bedrijfsplan geschreven en deze vanuit Engeland via Skype aan een financieel directeur voorgelegd. Hij zag iets in mijn plan en heeft mij in contact gebracht met een ICT-bedrijf. We hebben nu sinds 22 maart 2013 met zijn allen een B.V. opgericht. Ik vind het super dat ik zo n goed team achter mij heb staan, met mensen die weten waar ze over praten. Zou jij jezelf een actieve student noemen? Met 67 nachten doorhalen en zweetdruppels kan ik mezelf wel een actieve student noemen. Ik ben de hele dag bezig met NoticeSound en daarnaast zorg ik dat ik mijn tentamens haal én twee keer per week een biertje kan drinken. Wat voegt NoticeSound toe aan jouw studentenleven? Mijn studentenleven is een stuk leuker geworden. Het leven is te kort om alleen colleges te volgen. Nu ben ik met mensen in contact gekomen die ik anders nooit had ontmoet en bijt ik me vast in iets totdat het af en perfect is, dat vind ik geweldig. Als het tegenzit betekent dat niet dat iets niet kan, maar dat je dóór moet gaan. Wat is je droom? Dat NoticeSound uitgroeit tot het beste sociale muziekplatform in Nederland. Waar kunnen we NoticeSound vinden? We hebben nu een aanmeldpagina op Zodra we live gaan, ontvangen mensen daarvan een eenmalige melding. Daarnaast zijn we ook via Facebook en Twitter te vinden, waar we wekelijks berichten en filmpjes op plaatsen. Casper Stubbé (27), Msc. Industrial Ecology (TU Delft) en Florian Brunsting (26), Msc. International Management/ CEMS (Erasmus Universiteit Rotterdam), oprichters en eigenaars van Remind. Waarom Remind? Toen het niet goed ging met Caspers studie bleek hij hartstikke dyslectisch te zijn. Vervolgens heeft hij veel begeleiding gehad in het leren leren. Dat deed ons realiseren hoe belangrijk dat eigenlijk is en dat er nog te weinig aandacht aan wordt besteed. Daarnaast zaten we samen in het bestuur van AIESEC dat ons het belang van creatief denken, oplossingsgericht werken en het ontwikkelen van een persoonlijke visie liet zien. Dit alles wilden we overbrengen op andere studenten. Hoe dan? We hebben onze ideeën verwerkt in een training waarin we scholieren en studenten helpen hun diploma te behalen op een zo makkelijk en leuk mogelijke manier en om hen een goede keuze te laten maken voor een profiel, studie of werk. Vanuit onze trainingen hebben we een bedrijf ontwikkeld. We gebruiken nu ons zelfgeschreven boek en leerlingen worden door leraren, mentoren en ouders ondersteund met onze hulp. Wat waren de eerste stappen? We hebben onze eigen middelbare scholen opgebeld en gevraagd of we de zesdeklassers twee dagen mochten lenen om ze iets te leren. Omdat we zelf niet de meest voorbeeldige leerlingen geweest waren, waren de leraren in het begin nogal verbaasd dat we met dit plan kwamen. Maar nu zijn ze zo enthousiast dat we elk jaar terugkomen! Kle Rem in

Trainersopleiding 2014

Trainersopleiding 2014 Trainersopleiding 2014 Remind Keizersgracht 253, Amsterdam www.remindlearning.nl trainersopleiding@remindlearning.nl Uitleg van de trainersopleiding In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Welkom in Tilburg! Intro Guide zomer 2013. Academisch jaar 2013-2014. School of Economics and Management

Welkom in Tilburg! Intro Guide zomer 2013. Academisch jaar 2013-2014. School of Economics and Management Welkom in Tilburg! Intro Guide zomer 2013 Academisch jaar 2013-2014 School of Economics and Management Inhoud Welkom op Tilburg University 5 Introductieperiode 6 Verplichte Studie Introductie Dag 7 TOP

Nadere informatie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie

Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Criminologie In Actie Word actief lid en solliciteer voor een commissie! Waarom in een commissie? Leerzaam samenwerken, organiseren, plannen, contact leggen Leer studenten uit je eigen en andere jaren beter kennen Gezelligheid

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014. Academisch jaar 2014-2015. Mentorship System Tilburg School of Economics and Management

Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014. Academisch jaar 2014-2015. Mentorship System Tilburg School of Economics and Management Welkom in Tilburg! Introductiegids zomer 2014 Academisch jaar 2014-2015 School of Economics and Management Mentorship System Tilburg School of Economics and Management Inhoud Welkom op Tilburg University

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Beste leden, Onder andere in nieuwsbrief nummer zes: - Examenorganisatie World Travel Academy zoekt surveillanten / assessoren - Zomerstop 2013 - Stageproject Drieuit Creatief

Nadere informatie

ChoiCe, CreATe TALeNT

ChoiCe, CreATe TALeNT voor wie is Herken jij het verhaal van Mischa, Dzenan of Laura in jezelf? Ben jij tussen de 14-23 jaar en wil je ontdekken of jij de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw toekomst? Dan is RAW TALENT FACTORY

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Voorbereiding assessment

Voorbereiding assessment Voorbereiding assessment 1. Zelfportret gemaakt door malou... 1 2. Samenvatting... 3 3. Zelfportret door een docent... 5 4. Zelfportret door Slc er... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 5. Aanvullende

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten,

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten, 1. Jurriaan Vogel Als derdejaarsstudent Bedrijfseconomie mag ik dit jaar al namens Student Party ECCO in de faculteitsraad van Tilburg School of Economics and Management plaatsnemen. Hier hebben we al

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2012-2013

Verkiezingsprogramma 2012-2013 Verkiezingsprogramma 2012-2013 UVASOCIAAL 5 mei 2012 UVASOCIAAL streeft naar keuzevrijheid, kwaliteit, gelijkheid en betrokkenheid, de belangrijkste voorwaarden voor een goede universiteit! Inleiding UVASOCIAAL

Nadere informatie

Infopakket bestuursfunctie

Infopakket bestuursfunctie Infopakket bestuursfunctie Inleiding Wellicht ken je Amsterdam United al van de #ITooAmUvA, wellicht ken je Amsterdam United van een van onze events zoals het Zwartepiet-symposium, of wellicht ken je Amsterdam

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica

Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica Inhoudsopgave Inleiding... 3 Realisatie... 4 Concept, Scenario s, Story graph... 5 Video na veranderingen..... 6 Conclusie/ervaringen... 7 Bijlagen......

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

LESBRIEF 7. Leerlingen

LESBRIEF 7. Leerlingen LESBRIEF 7 Leerlingen LES 7 - NETWERKHOTSPOTS? Netwerken kan altijd en overal dus waar ga je heen? Netweken kun je leren Vanaf je geboorte hoor je bij anderen, jouw sociaal netwerk. Dat netwerk groeit

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

Samenwerken met DELFT

Samenwerken met DELFT Samenwerken met DELFT AEGEE AEGEE AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l Europe / European Students Forum) is gesticht in 1985 in Parijs, Frankrijk met idee van een verenigd Europa.

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

Informatiebrochure Programma ERVARING TELT

Informatiebrochure Programma ERVARING TELT Informatiebrochure Programma ERVARING TELT Een passend toekomstperspectief voor mensen, die in de laatste fase van de loopbaan hun baan verliezen. Ervaring Telt helpt je op weg! Ervaring Telt: Jouw plan,

Nadere informatie

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel Onderzoek Stress 5 Juni 2014 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 20 mei tot en met 5 juni 2014 in samenwerking met 7Days, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 949 scholier en

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

College van Bestuur Lijst Calimero Dagtekening: 17 december 2014 Notitie Studeren in het buitenland

College van Bestuur Lijst Calimero Dagtekening: 17 december 2014 Notitie Studeren in het buitenland Adresgegevens Oude Kijk in t Jatstraat 39 9712 EB GRONINGEN E: contact@lijstcalimero.nl I: www.lijstcalimero.nl KvK Groningen 50004271 ING Bank NV 5061564 Aan: College van Bestuur Van: Lijst Calimero Dagtekening:

Nadere informatie

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Abstract In dit essay zal ik uitleg geven over het samenwerken en wat ik vooral geleerd hebt. Verder zal ik uitleggen over mijn interactieve

Nadere informatie

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People

Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Handleiding scouts, explorers en roverscouts The International Award for Young People Inleiding The International Award for Young People (TIAFYP) is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en

Nadere informatie

Cultuur is een eerste levensbehoefte

Cultuur is een eerste levensbehoefte 10 Cultuur is een eerste levensbehoefte Interview Tekst Kelly Bakker Foto s Tessa Wiegerinck Journalist, cultuurkenner en ondernemer in één Je stapt in die achtbaan en kan dan eigenlijk niet meer anders

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Informatieboekje voor Duitse studenten

Informatieboekje voor Duitse studenten Informatieboekje voor Duitse studenten Over - Studievereniging Communiqué - Activisme in Nederland - Wonen in Nederland - Het Nederlandse onderwijssysteem - Interessante links - Nederlandse gewoontes -

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek.

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Het schooljaar is nu bijna voorbij. Afgelopen jaar was voor de Oranje Nassau een bijzonder jaar, ze zijn namelijk vindplaatsschool geworden!

Nadere informatie

Optimaliseer je prestaties

Optimaliseer je prestaties Winst en Groei - Internetmarketing en Verkooptraining Optimaliseer je prestaties 10 Technieken om je prestaties te verbeteren Christo Cornelissen & Mieke Bouquet Alles waar je jezelf op weet te focussen

Nadere informatie

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces

Apple Fanboy. Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C. De intro. De opdracht. Proces Apple Fanboy Leerling: Jippe Joosten Opleiding: Game Development Klas: G&I1C De intro Welkom in het verslag van de Apple fanboy, ik ben Jippe Joosten en ik ben enorm fan van Apple. Ik ben nu 21 jaar oud

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Marketing en Media 2016/2017

Marketing en Media 2016/2017 novacollege.nl/marketingmedia Evenementenorganisatie Junior accountmanagement Marketing en communicatie Media Marketing en Media 2016/2017 Mijn droom is ondernemer worden. De eerste stappen op het pad

Nadere informatie

Remind Trainersopleiding

Remind Trainersopleiding Remind Trainersopleiding 1. Over Remind Remind helpt jaarlijks duizenden studenten en scholieren meer uit hun leven te halen, door ze te leren hoe je slimmer kan leren en jezelf kan motiveren. Wij doen

Nadere informatie

Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden?

Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden? Help jij studerend Groningen gezond ouder te worden? Word actief! Zowel bij de ACLO als bij haar verenigingen kun je actief worden door in commissies of in een bestuur te gaan. Op die manier ontwikkel

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014

Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014 Sollicitatieformulier Commissies Studiejaar 2013-2014 Algemeen Met dit formulier solliciteer je voor een functie in één van de commissies van S.F.V. Cedo Nulli om zo actief lid te worden. Actief lidmaatschap

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Studentenvereniging UMTC

Studentenvereniging UMTC Studentenvereniging UMTC WELKOM Beste aankomend student, Binnenkort staat je leven op zijn kop: je wordt student! Starten met studeren, je maakt nieuwe vrienden en wellicht ga je op kamers. De Utrechtse

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Stageonderzoeken. Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007. Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com

Stageonderzoeken. Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007. Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com Stageonderzoeken Nationale Maatschappelijke Stageonderzoek 2007 Op initiatief van Stageplaza.nl i.s.m. Scholieren.com Gepubliceerd door Michelle van Gelder & Sui-Ai Chen de Ruyterkade 106 II 1011 AB Amsterdam

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Burn-out: een geluk bij een ongeluk

Burn-out: een geluk bij een ongeluk Burn-out: een geluk bij een ongeluk Als ik Els (39) voor het eerst spreek, is zij al bijna een jaar thuis vanwege een burn-out. Ze werkt zeven jaar als communicatiemedewerker voor een sportbond wanneer

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2015

Beleidsplan 2014-2015 Beleidsplan 2014-2015 1 ALPHA Het Algemeen Platform Humanoria Amsterdam is de faculteitsvereniging voor de studieverenigingen en bladen van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Universiteit van

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni

13/6/2012 TRANSCRIPT RIET INTERVIEW. Sanni 13/6/2012 INTERVIEW TRANSCRIPT RIET Naam interviewer Naam respondent Pseudoniem respondent Datum interview 30-05-2012 Plaats interview Alkmaar Begintijd interview 12.00 Eindtijd interview 13.20 Leeftijd

Nadere informatie

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal?

Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Kun je jouw beleving meten in woord, beeld en getal? Marco Rozendaal & Arnold Vermeeren Technische Universiteit Delft / Faculteit Industrieel Ontwerpen De perfecte totaalbeleving. Dat is waar industrieel

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

InnovationLab. Kris, Lieve en Ilse

InnovationLab. Kris, Lieve en Ilse InnovationLab Kris, Lieve en Ilse Waar gaan we het over hebben? Ervaringen dagelijks leven Onderwerp keuze Gedroomde toekomst Paradox Onderzoeksfase Nieuwe paradox Conceptfase Koppeling met theorie Business

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN EN WERELDORIËNTATIE

CREATIEF DENKEN EN WERELDORIËNTATIE Oriëntatie op mens en wereld. 21 st Century Skills: Creatief denken CREATIEF DENKEN EN WERELDORIËNTATIE Naast vakken als taal, rekenen en wereldoriëntatie hoor je ook steeds vaker de term 21 st Century

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Één twee trimesters Universiteit

Erasmusbestemming: Één twee trimesters Universiteit Erasmusbestemming: Barcelona... Academiejaar: 2013-2014 Één/twee semester(s): lees: twee trimesters Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De universiteit

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het Werkbladen Uitdaging! Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het één ten koste van het ander? Waar word jij gelukkig van? De uitdaging van deze tool is dat je je eigen antwoorden bepaalt. We raden

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie