Nº BEHEERSPUNT NALEVINGSCRITERIA NIVEAU INTERPRETATIE DUTCH INTERPRETATION 1. TRACEERBAARHEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nº BEHEERSPUNT NALEVINGSCRITERIA NIVEAU INTERPRETATIE DUTCH INTERPRETATION 1. TRACEERBAARHEID"

Transcriptie

1 1. TRACEERBAARHEID 1.1 Is het EurepGap geregistreerde product terug te traceren tot en te traceren vanaf het geregistreerde bedrijf waar het product geteeld is? 2. REGISTRATIES EN INTERNE AUDIT 2.1 Zijn alle voor inspectie vereiste registraties toegankelijk en worden deze tenminste 2 jaar bewaard? Er is een gedocumenteerd traceerbaarheidssysteem waarmee EurepGap geregistreerde producten teruggetraceerd kunnen worden tot aan het geregistreerde bedrijf of telersvereniging of groep van geregistreerde telers, waar ze geproduceerd zijn. Dit geldt ook voor het traceren van product vanaf het teeltbedrijf tot aan de directe klant/afnemer. Niet n.v.t. Telers moeten bijgewerkte registraties tenminste 2 jaar bewaren, tenzij wettelijk bepaald is dat een langere bewaartermijn vereist is. Voorgaande registraties zijn niet vereist alvorens de EurepGap registratie te starten. Nieuwe aanvragers moeten een volledige registratie bijhouden voor tenminste 3 maanden voor de inspectiedatum.niet n.v.t. 2.2 Voert de teler minimaal één interne audit per jaar uit volgens de EurepGap norm? Er is gedocumenteerd bewijs dat de interne audit jaarlijks wordt uitgevoerd. Niet n.v.t. Indien de interne audit bij aankomst niet is uitgevoerd wordt de inspectie afgebroken. De inspecteur komt na drie maanden terug voor het vervolg van de inspectie. De gebruikte zelfinspectielijst behoeft niet een exacte copie van de EurepGap-checklist te zijn, mits aantoonbaar is dat alle controlepunten die niet van toepassing zijn voor een bepaalde productgroep kunnen vooraf worden afgevinkt. If the self-inspection has not been carried out before arrival of the external inspector, the external inspector will not be carried out, but be postponed for 3 months. The used self inspection-list does not have to be the exact copy of the EurepGap-checklist, provided that there is evidence that all EurepGapcontrolpoints are inspected. Only not applicable control points for a certain product group can be filled in before hand Is de interne audit gedocumenteerd en bewaard? Zijn er effectieve corrigerende maatregelen ondernomen naar aanleiding van de interne audit? De EurepGap checklist is ingevuld en wordt bewaard. Niet n.v.t. Effectieve corrigerende maatregelen zijn gedocumenteerd en geïmplementeerd. Niet n.v.t.

2 3. RASSEN EN UITGANGSMATERIAAL 3.1 Keuze ras of uitgangsmateriaal Is de teler zich bewust van het effect van de wijze van opkweek van het plantmateriaal/uitgangsmateriaal (bijvoorbeeld zaadproducerende gewassen) op de geregistreerde productie? 3.2 Kwaliteit van zaad/uitgangsmateriaal Is er een document dat zaadkwaliteit garandeert (bijvoorbeeld: vrij van schadelijke plagen, ziekten, virussen, etc.) en dat de raszuiverheid, rasnaam, partijnummer en zaadleverancier registreert? 3.3 Resistentie tegen ziekten en plagen Bezitten rassen resistentie / tolerantie tegen commercieel gezien belangrijke ziekten en plagen? 3.4 Zaadbehandeling en zaadcoating Is het toepassen van zaadbehandeling geregistreerd? In de teelt van uitgangsmateriaal worden teelttechnieken en maatregelen toegepast die het gebruik van hulpstoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de geregistreerde gewassen kunnen minimaliseren. Een document/certificaat met daarop de zaadkwaliteit, raszuiverheid, rasnaam, partijnummer en zaadleverancier moet bewaard worden en beschikbaar zijn. De teler moet in staat zijn te verantwoorden dat de rassen die hij teelt, indien beschikbaar, resistentie of tolerantie bezitten tegen ziekten. Indien zaad of uitgangsmateriaal is behandeld, moet de naam van het gebruikte product(en) en het doel (plagen en/of ziekten) geregistreerd zijn. 3.5 Uitgangsmateriaal/vermeerderingsmateriaal Is het aangekochte uitgangsmateriaal voorzien van een officieel erkend gezondheidscertificaat? Er is een gezondheidscertificaat beschikbaar dat voldoet aan de nationale wetgeving of richtlijnen van sectororganisaties. Indien een erkend certificatieprogramma bestaat moet geldig certificaat overlegd worden. If there exists an acknowledged certification program, a valid certificate should be available as evidence Indien het behandelde zaad wordt aangeleverd If the treated seed is supplied by a third party, door derden dan moet het gebruikte middel(en) there should be a registration of the used op de leveringsbon, of ander document products on the delivery note, or any other vermeld staan. document.

3 Is het aangekochte uitgangsmateriaal vrij van zichtbare ziekten en plagen? Zijn kwaliteitsgaranties of gecertificeerde productiegaranties van het aangekochte uitgangsmateriaal bewaard? Indien vermeerdering op het bedrijf plaatsvindt, is er een kwaliteitscontrolesysteem voor plantgezondheid in werking? Als er zichtbare ziekten- en plaagschade is moet er onderbouwing beschikbaar zijn (bijvoorbeeld een schadedrempel voor behandeling). Er zijn registraties beschikbaar waaruit blijkt dat uitgangsmateriaal geschikt is voor het doel, bijvoorbeeld plantenpaspoort, kwaliteitscertificaten, afleverbonnen of ondertekende brieven. Er moet een kwaliteitscontrolesysteem met een monitoringsysteem (scoutingsysteem) op zichtbare tekenen van ziekten en plagen beschikbaar zijn en er moet een bijgewerkte registratie van het monitoringsysteem aanwezig zijn. Er zijn registraties beschikbaar van de toegepaste Is de toepassing van gewas- gewasbeschermingsmiddelen gedurende de beschermingsmiddelen tijdens de opkweek bij opkweekfase bij de eigen opkweek/vermeerdering eigen opkweek/vermeerdering geregistreerd? en bevatten productnaam, datum van toepassing en dosering. 3.6 Genetisch Gemodificeerde Organismen Is bij gebruik van GGO-rassen alle van toepassing zijnde regelgeving van het land van productie in acht genomen? Is er documentatie beschikbaar over het planten, gebruik of productie van geregistreerde producten die verkregen zijn m.b.v. genetische modificatie? De geregistreerde teler of groep telers moet beschikken over een kopie van de van toepassing zijnde wetgeving die geldt in het land van productie en voldoet aan die wetgeving. Niet n.v.t. (behalve als er geen GGO rassen gebruikt worden) Indien er GGO rassen en/of producten gebruikt worden, die verkregen zijn d.m.v. genetische modificatie, dan zijn er bewaarde registraties beschikbaar van het planten, gebruik of productie hiervan. Indien het gebruik van GGO-rassen van toepassing kan zijn (zoals bijvoorbeeld uien en maïs) moet duidelijk worden aangegeven of er If GMO varieties are registered, e.g. maize and wel of niet gebruik wordt gemaakt van de GGOrassen gewassen. Indien gebruik wordt law for GMO varieties should be available. onions, evidence of working with the specifiek gemaakt van GGO-rassen dient de teler naar de specifieke wetgeving te handelen.

4 4. PERCEELSGESCHIEDENIS EN -BEHEER 4.1 Perceelsgeschiedenis Is er een risico-inventarisatie uitgevoerd voor nieuwe agrarische productielocaties, waaruit blijkt dat de locatie in kwestie geschikt is voor voedselproductie, en waarbij er rekening is gehouden met voedselveiligheid, gezondheid van medewerkers en milieu? Is er een corrigerend actieplan met een strategie om alle geïdentificeerde risico s op nieuwe agrarische locaties te minimaliseren? 4.2 Perceelsbeheer Is er een registratiesysteem opgezet voor elk perceel, boomgaard of kas? Is een visuele identificatie of referentiesysteem opgezet voor percelen, boomgaarden of kassen? Is er gewasrotatie voor éénjarige gewassen op het bedrijf? 5. BODEM- EN SUBSTRAATBEHEER 5.1 Bodemkaarten Zijn er bodemkaarten voor het bedrijf gemaakt? 5.2 Mechanische behandeling Er is een gedocumenteerde risico-inventarisatie aanwezig op gebied van voedselveiligheid, gezondheid van medewerkers en milieu waarbij aandacht geschonken wordt aan voormalig gebruik van het land, bodemtype, erosie, kwaliteit van grondwater en grondwaterniveau, beschikbaarheid van duurzame waterbronnen en invloed op en van aangrenzende gebieden. (Zie EurepGap richtlijnen voor risico-inventarisatie voor nieuwe beplantingen in Bijlage 1). Indien de inventarisatie een onbeheersbaar risico oplevert dat kritisch is voor gezondheid en/of milieu, dan mag de locatie niet gebruikt worden voor agrarische activiteiten. Van elk geïdentificeerd risico moet aangegeven worden wat de kans en het effect zijn evenals de maatregelen om het risico te voorkomen of om het risico te beheersen. Er zijn bewaarde registraties aanwezig die refereren naar iedere locatie waar een gewas geteeld wordt. Alle teelttechnische activiteiten waar EurepGap-eisen aan verbonden zijn, worden per Elk perceel, locatie geregistreerd. boomgaard of Niet kas n.v.t. is fysiek te onderscheiden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een beschrijving, kaart, landmarkering en/of een unieke code, naam, nummer of kleur die gebruikt wordt in alle registraties die refereren naar die locatie. Niet n.v.t. Er is een bewaarde registratie aanwezig van de rotaties voor éénjarige gewassen. Van elk perceel moet het bodemtype vastgesteld zijn, gebaseerd op bodemprofiel of -analyse of op een locale (regionale) cartografische bodemtypekaart. Wordt mechanische behandeling gebruikt om Technieken die toegepast worden, moeten de bodemstructuur te verbeteren of te geschikt zijn voor gebruik op het land. behouden en bodeminklinking te voorkomen? De risico-inventarisatie hoeft alleen uitgevoerd te worden voor die percelen die voor het eerst in gebruik worden genomen voor agrarische doeleinden. Dit punt geldt ook als gebruik wordt gemaakt van huurland The risk assessment has to be carried out only for those sites that are to be used for agricultural purpose for the first time. This point counts if rented sites are used

5 5.3 Bodemerosie Is er gebruik gemaakt van teelttechnieken die de kans op bodemerosie vermindert? 5.4 Grondontsmetting Is er een geschreven rechtvaardiging voor het gebruik van chemische grondontsmettingsmiddelen? Zijn er alternatieven voor chemische ontsmetting onderzocht voordat chemische grondontsmetting ingezet werden? 5.5 Substraten Neemt de teler deel aan een substraatrecyclingprogramma indien beschikbaar? Als er chemicaliën gebruikt worden om substraten te ontsmetten voor hergebruik, is dan de locatie van ontsmetting geregistreerd? Als chemicaliën gebruikt worden voor de ontsmetting van substraten voor hergebruik, is dan de datum van ontsmetting, type chemisch middel, ontsmettingsmethode en de naam van de toepasser geregistreerd? Indien substraten hergebruikt worden, is stomen toegepast als ontsmettingsmethode? Zijn de substraten terug te traceren tot aan de bron en zijn ze niet afkomstig van aangewezen beschermde gebieden? Er is zichtbaar of gedocumenteerd bewijs van contourploegen op hellingen, afwatering, inzaaien van gras of groenbemesters, bomen en struiken aan de randen van percelen, etc. Er is geschreven bewijs en een onderbouwing voor het gebruik van chemische grondontsmetting met vermelding van locatie, datum, actieve stof, dosering, methode van toediening en de toepasser. De teler moet in staat zijn om aan te tonen dat hij alternatieven voor chemische grondontsmetting overwogen heeft, middels technische kennis, schriftelijk bewijs of geaccepteerde locale praktijk. De teler registreert de hoeveelheden gerecycled substraat en de data van de recycling. Facturen/afleverbonnen van het recyclebedrijf worden geaccepteerd. Als er niet deelgenomen wordt aan een recyclingprogramma, moet dit verantwoord worden. Als substraten op het bedrijf ontsmet worden, moet de naam of de referentie van het perceel, de boomgaard of kas geregistreerd worden. Indien ontsmetting elders plaatsvindt moeten de naam en de locatie van het bedrijf dat het substraat ontsmet geregistreerd worden. De volgende zaken worden correct geregistreerd: de data van ontsmetting (dag/maand/jaar); de handelsnaam en actieve stof; type apparatuur (bijv l tank etc); de methode (bijv. dompelen of foggen); en de naam van de toepasser (dit is de naam van de persoon die de chemicaliën daadwerkelijk toegediend heeft en de ontsmetting uitgevoerd heeft). Indien substraten hergebruikt worden, dan is er bewijs aanwezig waaruit blijkt dat stomen als ontsmettingsmethode is toegepast. Er zijn documenten aanwezig waaruit de origine van de gebruikte substraten blijkt. Deze documenten tonen aan dat de substraten niet afkomstig zijn uit aangewezen beschermde gebieden. Dit punt is alleen van toepassing in erosiegebieden genoemd in de HPAverordening Een verklaring van de Plantenziektekundige Dienst moet kunnen worden overlegd. A declaration from the Plant Protection Service can serve as evidence Indien ontsmetting elders plaatsvindt moeten If sterilization is carried out somewhere else, naam en adres van het bedrijf dat het substraat the name and address of that company should ontsmet geregistreerd worden be registered as evidence

6 6. BEMESTING Mag n.v.t. voor de paddestoelenteelt met 6.1 Advies over hoeveelheid en type meststoffen Kan de technische verantwoordelijke persoon zijn competentie aantonen voor het bepalen van de hoeveelheid en het type meststof (organisch en anorganisch) dat gebruikt wordt? 6.2 Registratie van gebruik Wordt alle uitgevoerde bodem- en bladbemesting geregistreerd, zowel organische als anorganische, per perceel, boomgaard of kas? Worden alle toepassingsdata van bodem- en bladbemesting geregistreerd, zowel organische en anorganische? Wordt alle uitgevoerde bodem- en bladbemesting geregistreerd, zowel organische als anorganische, met inbegrip van type toegepaste meststoffen? Worden alle toegediende hoeveelheden van bodem- en bladbemesting, zowel organische als anorganische, geregistreerd? Er is schriftelijk bewijs beschikbaar waaruit blijkt dat de technisch verantwoordelijke persoon competent is en getraind is in het bepalen van de hoeveelheid en type meststof (organisch en anorganisch) die nodig is. Niet n.v.t. Er zijn registraties aanwezig van alle uitgevoerde bemesting, in het bijzonder het geografische gebied, de naam of referentie van het perceel, boomgaard of kas waar het geregistreerde product wordt geteeld. Niet n.v.t. In de registratie dienen alle exacte data (dag, maand, jaar) van toepassing voor te komen. Niet n.v.t. In de registratie dienen bij elke toepassing de handelsnaam, type meststof (bijv. N, P, K) en concentraties (bijv ) voor te komen. Niet n.v.t. In de registratie dient bij elke toepassing de hoeveelheid product die toegediend is in hoeveelheid of volume geregistreerd te worden. Niet n.v.t. toestemming van FoodPlus The No N/A is allowed on mushrooms with permission of FoodPlus Er is schriftelijk bewijs van een agrarische Written evidence of an agricultural opleiding/cursus/ en/of 5 jaar relevante education/training and/or 5 years relevant work werkervaring (verantwoordelijk voor bemesting) experience (decision maker concerning in combinatie met het gebruik van onderzoek fertilisation on a farm) in combination with the en analyses. use of research and/or analysis results. Als er geregeld gebuik gemaakt wordt van bemesting met een constante samenstelling dan mogen de toegepaste concentraties eenmalig worden vastgelegd. If there is a repetative use of fertiliser with a constant concetnration the applied concentrate may be recorded only once Wordt alle uitgevoerde bodem- en bladbemesting geregistreerd, zowel organische als anorganische, met inbegrip van de methode van toepassing? In de registratie dient bij elke toepassing de apparatuur waarmee het toegepast is en de methode (bijvoorbeeld irrigatie of mechanische toepassing) geregistreerd te worden. Niet n.v.t.. Als er geregeld gebuik gemaakt wordt van bemesting met een constante samenstelling dan mogen de toegepaste concentraties eenmalig worden vastgelegd. If there is a repetative use of fertiliser with a constant concentration the applied concentrate may be recorded only once Wordt alle uitgevoerde bodem- en bladbemesting geregistreerd, zowel organische als anorganische, met inbegrip van de naam van de toepasser? In de registratie dient bij elke toepassing de naam van de toepasser die de meststoffen heeft toegediend, geregistreerd te worden. Niet n.v.t. Indien één erkende toepasser aanwezig is dan kan volstaan worden met een eenmalige vastlegging. Bij afwezigheid van de verantwoordelijke zullen registraties door de plaatsvervanger geparafeerd moeten worden If there is only one technically responsible person and all the application records are stand-in a record book, at the start it could be stated that all applications are made by that particular technically responsible person. In case of absence of the main technically responsible person a stand in technically responsible person must sign records

7 6.3 Bemestingsapparatuur Wordt de bemestingsapparatuur goed onderhouden? Er zijn onderhoudsregistraties (datum en soort onderhoud) of facturen van reserveonderdelen van bemestingsapparatuur, voor zowel organische als anorganische meststoffen, op aanvraag beschikbaar. If the application of fertilizers is subcontracted In geval van loonwerk moet de teler kunnen the grower has to supply evidence that this aantonen dat dit loonwerk voldoet aan de application meets the EurepGap requirements. EurepGap-eisen. Dit kan volgens een, door This can be done through a scheme approved een EG geaccrediteeerde certificatie-instelling, by an EG accredited certification body and goedgekeurd schema dat erkend wordt door recognized by the Dutch EG harmonisation het EG-harmonisatieoverleg. Een kopie van het working group. A copy of the EurepGap inspectierapport moet in het bezit zijn van de inspection report must be used as evidence by boer/teler. Erkende systemen staan vermeld op the grower. The approved schemes are published on Wordt de bemestingsapparatuur voor anorganische meststoffen jaarlijks gecontroleerd om nauwkeurige meststoffenafgifte te waarborgen? 6.4 Opslag van meststoffen Zijn er bijgewerkte voorraadlijsten van anorganische meststoffen beschikbaar op het bedrijf? Worden de anorganische meststoffen gescheiden opgeslagen van de gewasbeschermingsmiddelen? Worden anorganische meststoffen opgeslagen in een afgeschermde ruimte? Worden anorganische meststoffen opgeslagen in een schone ruimte? Er zijn bewaarde registraties beschikbaar waaruit blijkt dat binnen de afgelopen 12 maanden controle van de kalibratie is uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, toeleveranciers van bemestingsapparatuur of door de technische verantwoordelijke persoon. Controle van de kalibratie is uitgevoerd op de hoeveelheid per tijdseenheid en per oppervlakte. Een voorraadlijst die de inhoud van de opslag (types en hoeveelheden meststoffen) weergeeft, is beschikbaar en wordt minimaal elke 3 maanden bijgewerkt. De minimumeis is dat er ruimte moet zijn tussen de opslag van anorganische meststoffen en die van gewasbeschermingsmiddelen, om onderlinge verontreiniging tussen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. De afgeschermde ruimte moet geschikt zijn om alle anorganische meststoffen, zoals poeders, granulaten of vloeistoffen, te beschermen tegen atmosferische invloeden zoals zonlicht, vorst en regen. Anorganische meststoffen, zoals poeders, granulaten of vloeistoffen, zijn opgeslagen in een ruimte die vrij is van afval, die geen broedplaats voor knaagdieren vormt en waar gemorste en weggelekte meststoffen opgeruimd worden. Kalibratie mag plaatsvinden door middel van een afdraaitest en/of computergestuurde toediening. Dit punt is alleen van toepassing als de meststoffen op eigen terrein worden opgeslagen of onder eigen verantwoording bij derden. Calibration is permitted by means of an authorised operational test and/or computerized application. This requirement is only applicable if fertilizer is stored under own responsibility at the farm or elsewhere.

8 6.4.5 Worden anorganische meststoffen opgeslagen in een droge ruimte? De opslagruimte voor alle anorganische meststoffen, zoals poeders, granulaten of vloeistoffen, wordt goed geventileerd en is vrij van regenwater of hevige condensatie Zijn de meststoffen op een geschikte wijze opgeslagen, waarbij het risico van vervuiling van waterbronnen gereduceerd wordt? Alle anorganische meststoffen, zoals poeders, granulaten of vloeistoffen worden zodanig opgeslagen dat het risico op vervuiling van waterbronnen minimaal is. Bijvoorbeeld er moet een opvang zijn voor de opslag van vloeibare meststoffen (in overeenstemming met nationale en locale wetgeving, of de minimale opvang dient 110% van het grootste vat te zijn indien er geen van toepassing zijnde wetgeving is). Er moet rekening gehouden worden met de nabijheid van watergangen en overstromingsrisico's. Vaten en/of containers waarbij de kans op lekkage nihil is of die voorzien zijn van een sterktecertificaat is geen opvang nodig. Dit sterktecertificaat moet wel kunnen worden aangetoond. In case of use of special strengthened leakproof containers of vessels no futher bunding is needed. The 'strength'-certificate should be available Zijn de anorganische en organische meststoffen gescheiden opgeslagen van vers product en plant- (/vermeerderings-) materiaal? Meststoffen zijn niet opgeslagen bij verse producten en plant- (/vermeerderings-) materiaal Zijn organische meststoffen op een geschikte wijze opgeslagen, waarbij het risico op vervuiling van het milieu gereduceerd wordt? 6.5 Organische meststoffen Wordt rioolslib niet gebruikt op het bedrijf? Is er voorafgaand aan toepassing een risicoanalyse voor organische meststoffen uitgevoerd waarbij rekening gehouden wordt met de herkomst en eigenschappen? Is er rekening gehouden met de nutriëntenbijdrage van de organische meststoffentoepassing? Indien organische meststoffen op het bedrijf opgeslagen worden, dan dient de opslag in een daarvoor aangewezen plek te gebeuren, minstens 25 meter verwijderd van directe waterbronnen en oppervlaktewater in het bijzonder. Er wordt geen rioolslib gebruikt op het bedrijf. Niet n.v.t. Er is schriftelijk bewijs beschikbaar waarbij aantoonbaar rekening is gehouden met de volgende potentiële risico's: overdracht van ziekten, aanwezigheid van onkruidzaden, methode van composteren etc.. Er is een analyse uitgevoerd, waarbij rekening is gehouden met de hoeveelheden van N-P-K nutriënten in de toegepaste organische meststoffen.

9 6.6 Anorganische meststoffen Is er bij aangekochte anorganische meststoffen een bewijs aanwezig van de chemische samenstelling? 7. IRRIGATIE/FERTIGATIE 7.1 Voorspellen waterbehoefte Worden methoden gebruikt om systematisch de waterbehoefte van het gewas te bepalen? Is rekening gehouden met de voorspelde neerslag in de berekening van de watergift? Is rekening gehouden met verdamping in de berekening van de watergift? 7.2 Irrigatiemethode/fertigatiemethode Wordt het meest efficiënte en commercieel praktische watergiftsysteem gebruikt, zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de waterbronnen? Is er een waterbeheersplan om watergebruik te optimaliseren en afval te reduceren? Worden registraties van de watergift/fertigatie bijgehouden? Schriftelijk bewijs van de chemische samenstelling is beschikbaar voor alle anorganische meststoffen die gebruikt worden voor gewassen die volgens EurepGap-richtlijnen geteeld worden, binnen een periode van de laatste 12 maanden. Er zijn berekeningen beschikbaar die ondersteund worden door dataregistraties, bijvoorbeeld neerslagmeters, drainbakken voor substraat, verdampingsmeters, watergehaltemeters (% vochtigheid van de bodem) en bodemkaarten. Bewaarde registraties over voorspelde neerslag en de actuele neerslag (neerslagmeters) zijn beschikbaar. De teler moet in staat zijn via documentatie aan te tonen hoe en welke cijfers gebruikt worden om de verdampingssnelheid te berekenen. Het watergiftsysteem dat gebruikt wordt is het meest efficiënte systeem dat beschikbaar is voor het gewas, en wordt zodanig geaccepteerd binnen de goede agrarische praktijk. Een gedocumenteerd plan is beschikbaar met daarin de stappen en de maatregelen die ondernomen moeten worden om het beheersplan te implementeren. Registraties bevatten de datum en de hoeveelheid water per watermeter of per watergifteenheid. Als de teler gebruik maakt van een watergiftprogramma, moet de berekende en daadwerkelijke hoeveelheid toegediende water geregistreerd worden. Alle vergunningen voor legale waterwinning op het bedrijf zijn beschikbaar.

10 7.3 Kwaliteit van irrigatiewater Wordt of werd onbehandeld rioolwater niet gebruikt voor watergift/fertigatie? Onbehandeld rioolwater wordt nooit gebruikt voor irrigatie/watergift. Als behandeld rioolwater gebruikt wordt, moet de waterkwaliteit voldoen aan de richtlijnen zoals door WHO gepubliceerd zijn voor het veilig gebruiken van afvalwater en uitwerpselen in de agrarische sector en aquacultuur Niet n.v.t Is er een jaarlijkse risicoanalyse uitgevoerd op verontreiniging van irrigatie/fertigatiewater? Wordt het irrigatiewater minimaal 1 keer per jaar geanalyseerd? Wordt de analyse van het water uitgevoerd door een geschikt laboratorium? Bevat de analyse resultaten van microbiële verontreinigingen? Bevat de analyse resultaten van chemische vervuilingen? In de risicoanalyse is rekening gehouden met potentiële microbiologische, chemische of fysische verontreinigingen van alle bronnen van irrigatie/fertigatiewater. De risicoanalyse moet de noodzakelijke frequentie van de wateranalyse onderbouwen, indien de analyse vaker dan één keer per jaar uitgevoerd wordt. Het laboratorium moet in staat zijn de volgende elementen te analyseren: N, P, K, Ec en ph. In overeenstemming met de risicoanalyse is er een bewaarde registratie met daarin de relevante microbiële verontreinigingen. In overeenstemming met de risicoanalyse is er een bewaarde registratie met daarin de chemische verontreinigingen.

11 Bevat de analyse resultaten van verontreiniging door zware metalen? Is er actie ondernomen op afwijkende resultaten? 7.4 Aanvoer van irrigatiewater/fertigatiewater Wordt het water afgenomen van duurzame bronnen? Wordt er advies ingewonnen bij de autoriteiten op het gebied van watervoorziening? 8. GEWASBESCHERMING 8.1 Basiselementen van gewasbescherming Wordt de gewasbescherming tegen ziekten, plagen en onkruiden bereikt met de geschikte minimale hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen? Passen telers de erkende IPM-technieken (geïntegreerde bestrijding) toe? Zijn aanbevelingen om resistentie te voorkomen (resistentiestrategie) opgevolgd om effectiviteit van beschikbare gewasbeschermingsmiddelen te behouden? Wordt hulp door training of advies gebruikt om geïntegreerde bestrijding (IPM-systemen) te implementeren? In overeenstemming met de risicoanalyse is er een bewaarde registratie met daarin de contaminanten van zware metalen. Er zijn registraties beschikbaar met daarin de genomen maatregelen en wat de resultaten zijn tot op dat moment. Duurzame bronnen zijn bronnen die voldoende water bevatten onder normale (gemiddelde) omstandigheden. Bewaarde registraties zijn beschikbaar (brief, vergunning). Alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen zijn gedocumenteerd en bevatten geschreven onderbouwingen, doel en actiedrempels. Niet n.v.t. Er is bewijs beschikbaar van implementatie van IPM (geïntegreerde bestrijdings) technieken, daar waar het technisch haalbaar is. Als het niveau van een ziekte, plaag of onkruid om herhaalde bestrijding vraagt, dan is er bewijs dat aanbevelingen om resistentieopbouw te voorkomen opgevolgd worden als deze op het etiket aangegeven zijn. De technisch verantwoordelijke persoon op het bedrijf heeft een officiële en gedocumenteerde cursus gevolgd en/of de externe technische adviseurs op gebied van geïntegreerde bestrijding kunnen hun technische kwalificaties aantonen. De technisch verantwoordelijke persoon op het The technical responsible person at the farm or bedrijf heeft een geldige spuitlicentie en/of de the contracted external technical advisors may externe technische adviseurs op gebied van have a valid (governmental) authorised geïntegreerde bestrijding kunnen hun geldende spraying licence as visible evidence. IPM spuitlicentie overleggen. IPM is onderdeel van techniques are part of the Dutch spraying de spuitlicentie. licence.

12 8.2 Keuze van gewasbeschermingsmiddelen Is het toegepaste gewasbeschermingsmiddel geschikt voor het doel zoals aanbevolen op het etiket? Gebruikt de teler alleen gewasbeschermingsmiddelen die officieel toegelaten zijn in het land waar het gebruikt wordt voor het van toepassing zijnde gewas en waar een officiële registratie bestaat? Is er een bijgewerkte lijst aanwezig waarop de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen staan vermeld die voor het geteelde gewas gebruikt worden? Wordt in deze lijst rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de locale en nationale gewasbeschermingsmiddelenwetgeving? Worden chemicaliën die niet in de Europese Unie zijn toegelaten niet gebruikt op gewassen die bestemd zijn voor verkoop in de Europese Unie? Alle gewasbeschermingproducten die toegepast worden op het gewas zijn geschikt en kunnen verantwoord worden (in overeenstemming met aanbevelingen op het etiket of officiële registratie overheidspublicatie) voor de bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden of het doel van het in te zetten gewasbeschermingsmiddel. Niet n.v.t. Alle gewasbeschermingsmiddelen die toegepast worden zijn officieel geregistreerd of toegelaten door de bevoegde overheidsorganisatie in het land van toepassing. Als er geen officieel registratiesysteem bestaat, wordt verwezen naar de EurepGap-richtlijnen in Bijlage 2 van dit document en de FAO Code of Conduct on the Distribution and Use of Pesticides (gedragscode voor de distributie en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen). Niet Er is n.v.t. een jaarlijks recente en bewaarde lijst beschikbaar met daarop alle commerciële handelsnamen van gewasbeschermingsmiddelen (inclusief de actieve stoffen of biologische bestrijders) die gebruikt worden voor gewassen die momenteel geteeld worden op het bedrijf of die de afgelopen 12 maanden onder EurepGap geteeld zijn. Niet n.v.t. De bijgewerkte beschikbare lijst van alle commerciële handelsnamen van gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden en officieel toegelaten zijn voor gebruik op gewassen die momenteel op het bedrijf geteeld worden of die de afgelopen 12 maanden geteeld zijn onder EurepGap, is bijgewerkt volgens alle van toepassing zijnde laatste wijzigingen in de gewasbeschermingsmiddelenwetgeving zoals De bewaarde gewasbeschermingsmiddelenregistraties bevestigen dat de afgelopen 12 maanden geen gewasbeschermingsmiddelen, die verboden zijn in de Europese Unie, zijn toegepast op gewassen geteeld onder EurepGap, bestemd voor de verkoop in de Europese Unie (bijv. EC Prohibition Directive List - 79/117/EC en amendementen).

13 Als de keuze voor gewasbeschermingsmiddelen door adviseurs gemaakt wordt, kunnen zij dan hun competentie aantonen? Als de keuze voor gewasbeschermingsmiddelen door de teler gemaakt wordt, kan dan zijn/haar competentie en kennis aangetoond worden? Is de juiste dosering van het gewasbeschermingsmiddel voor het te behandelen gewas nauwkeurig berekend, voorbereid en geregistreerd volgens de instructies op het etiket? 8.3 Registraties van gebruik Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de gewasnaam en het ras? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de toepassingslocatie? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de toepassingsdatum? Als uit de gewasbeschermingsmiddelenregistratie blijkt dat de technisch verantwoordelijke persoon, die de keuze voor de gewasbeschermingsmiddelen maakt, een gekwalificeerde adviseur is, moet zijn technische competentie aangetoond worden door officiële diploma s of certificaten die na afloop van een cursus uitgereikt worden. Als uit de gewasbeschermingsmiddelenregistratie blijkt dat de teler de technisch verantwoordelijke persoon is die de keuze voor de gewasbeschermingsmiddelen maakt, moet deze zijn technische competentie kunnen aantonen door technische documentatie, bijvoorbeeld producttechnische literatuur, bewijs van deelname aan een specifieke cursus, etc.. Er is gedocumenteerd bewijs waaruit blijkt dat de juiste dosering is aangehouden voor toepassing van het gewasbeschermingsmiddel in het te behandelen gewas. Hierbij zijn de instructies op het etiket opgevolgd en is de dosering nauwkeurig berekend, voorbereid en geregistreerd. Niet n.v.t. Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen moet in de registratie gespecificeerd worden wat de naam en het ras is van het behandelde gewas. Niet n.v.t. Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen moet in de registratie gespecificeerd worden wat de geografische ligging, de naam of referentie van het bedrijf, en het perceel, boomgaard of kas waar het gewas zich bevindt. Niet n.v.t. Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen moet in de registratie gespecificeerd worden wat de exacte data (dag/maand/jaar) van de toepassing zijn. Niet n.v.t. De technische competentie mag worden aangetoond door middel van een spuitlicentie en/of offiële diploma's of certificaten die na afloop van een cursus uitgereikt worden. De technische comptentie mag worden aangetoond door middel van een spuitlicentie en/of opleiding in relatie tot gewasbeschermingsmiddelen. Bij gebruik van een afwijkende dosering dient een schriftelijk motivering als bewijs te worden opgesteld, die past binnen de principes van Goede Agrarische Praktijk. Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus Indien het ras volgens andere methoden is terug te traceren is het voldoende als de gewasnaam wordt genoteerd. The technical competence may be proved by an official authorised spraying licence and/of diploms or certificates being prove of a specialised training. The technical competence may be proved by an official authorised spraying licence and/of diplomas or certificates being prove of a specialised training. If deviated from the label instructions a specified explanation is required, wich should be in line with GAP. The No N/A is allowed with permission of FoodPlus. If the variety name can be traced by other means it is sufficient to register the crop name.

14 Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de handelsnaam van het middel en de actieve stof(fen)? Is duidelijk wie de toepasser is voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de rechtvaardiging van de toepassing? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de technische goedkeuring voor toepassing? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de geschikte informatie om de hoeveelheid van het toe te passen product te bepalen? Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen moet in de registratie gespecificeerd worden wat de handelsnaam, actieve stof(fen) of biologische bestrijders zijn. Niet n.v.t. De toepasser die gewasbeschermingsmiddelen toepast, is in de registratie vermeld. Niet n.v.t. De gangbare naam van de plagen, ziekten of onkruiden die bestreden worden, is gedocumenteerd in alle gewasbeschermingsmiddelenregistraties. Niet n.v.t. De technisch verantwoordelijke persoon die het advies voor het gewasbeschermingsmiddel geeft, is in de registratie vermeld. Niet n.v.t. Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen moet in de registratie gespecificeerd worden wat de totale hoeveelheid van het toe te dienen product is in gewicht of volume, of de totale hoeveelheid water (of ander dragend medium) en dosering in g/l of internationaal erkende maten voor gewasbeschermingsmiddelen. Niet n.v.t. Voor alle toepassingen moet de handelsnaam geregistreerd worden. Met betrekking tot de active stof(fen) of biologische bestrijders kan gebruik gemaakt worden van een direct opvraagbare GBM-lijst Indien de toepasser altijd dezelfde persoon is dan kan worden volstaan met eenmalige vastlegging. Bij afwezigheid moet de verantwoordelijk vervanger in de registratie vermeld worden. Indien de toepasser altijd dezelfde persoon is dan kan worden volstaan met eenmalige vastlegging. Bij afwezigheid moet de verantwoordelijk vervanger in de registratie vermeld worden. Crop protection products must be recorded. The reverance of the active ingredient must be available by means of a crop protection list, which is readily available. If there is only one technically responsible person and all the application records are registered in a record book, at the start it could be stated that all applications are made by that particular technically responsible person. In case of absence of the main technically responsible person the stand in technically responsible person must be mentioned in the records. If there is only one technically responsible person and all the application records are stand-in a record book, at the start it could be stated that all applications are made by that particular technically responsible person. In case of absence of the main technically responsible person a stand in technically responsible person must sign records

15 Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de gebruikte toepassingsapparatuur? Zijn alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, met inbegrip van de veiligheidstermijn? 8.4 Veiligheidstermijnen Worden de aangegeven veiligheidstermijnen opgevolgd? 8.5 Toepassingsapparatuur Wordt de toepassingsapparatuur in goede staat van onderhoud gehouden? Wordt de toepassingsapparatuur jaarlijks gecontroleerd? De typen toepassingsapparatuur, voor alle toegepaste gewasbeschermingsmiddelen (als er meerdere eenheden zijn, dan moeten deze individueel vermeld worden), en de methode die gebruikt wordt (zoals rugspuit, hoog volume, U.L.V., via het irrigatiesysteem, stuiven, foggen, vliegtuigspuiten of een andere methode), zijn geregistreerd in alle gewasbeschermingsmiddelenregistraties. Niet n.v.t. Van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen is de veiligheidstermijn geregistreerd. Niet n.v.t. De teler kan aantonen dat alle veiligheidstermijnen van de gewasbeschermingsmiddelen die op het gewas toegepast worden in acht genomen worden. Dit gebeurt door het gebruik van duidelijke gedocumenteerde procedures zoals gewasbeschermingsmiddelenregistraties en oogstdata van de behandelde locaties. In het bijzonder in situaties waarin continu geoogst wordt zijn er systemen aanwezig in het perceel, boomgaard of kas, bijvoorbeeld waarschuwingstekens, om te waarborgen dat veiligheidstermijnen opgevolgd worden. De toepassingsapparatuur voor gewasbeschermingsmiddelen wordt in een goede staat van onderhoud gehouden met gedocumenteerd bewijs van bijgewerkte onderhoudsregistraties voor alle reparaties, verversing van olie, etc. Niet n.v.t. De toepassingsapparatuur van gewasbeschermingsmiddelen moet de afgelopen 12 maanden gecontroleerd zijn op goed functioneren en dit wordt gecertificeerd of gedocumenteerd via deelname aan een officieel programma of door het uit te laten voeren door iemand die zijn competentie aan kan tonen. Niet n.v.t. Indien de toepasser altijd dezelfde persoon is dan kan worden volstaan met eenmalige vastlegging. Bij afwezigheid moet de verantwoordelijk vervanger in de registratie vermeld worden. De veiligheidstermijn mag ook worden aangeduid met de eerst volgende mogelijke oogstdatum. Het aantonen van de veiligheidstermijnen kan door middel van de gewasbeschermingsmiddelenregistratie. Daarbij is: 1 dag > 24 uur 2 dagen > 48 uur 3 dagen > 60 uur 2 maanden > 8 weken If there is only one technically responsible person and all the application records are stand-in a record book, at the start it could be stated that all applications are made by that particular technically responsible person. In case of absence of the main technically responsible person a stand in technically responsible person must sign records The pre-harvest interval may be specified by recording of the next possible harvest date. Evidence of pre-harvest intervals is possible by crop protection usage registration. 1 day > 24 hour 2 day's > 48 hour 3 day's > 60 hour 2 months > 8 weeks Indien van toepassing moet hier gebruik If applicable official (governmental) authorised worden gemaakt van de wettelijke kalibratie. calibration should be used. Besides that the Daarnaast moet diegene met een spuitlicentie technical authorised person should check once één maal per jaar de apparatuur controleren en per year the proper functioning of the de gegevens noteren. Mag n.v.t. met equipment. The No N/A is allowed with toestemming van FoodPlus. permission of FoodPlus.

16 Is de teler betrokken bij een onafhankelijk kalibratie-certificatieplan? Als gewasbeschermingsmiddelen gemengd worden, worden dan de juiste behandelingsen vulprocedures op het etiket opgevolgd? 8.6 Afvoer van overschot van spuitvloeistof Wordt het overschot van de spuitvloeistof of het water waarmee de tank wordt gespoeld, volgens nationale of locale wetgeving afgevoerd, indien deze bestaat of als deze niet bestaat volgens punten en 8.6.3, waar in dit geval aan voldaan moet worden om te voldoen aan deze minor must. De betrokkenheid van de teler bij een onafhankelijk kalibratie-certificatie plan is gedocumenteerd. Faciliteiten, inclusief geschikte meetbenodigdheden, moeten geschikt zijn voor het mengen van gewasbeschermingsmiddelen, zodat de juiste behandelings- en vulprocedures, zoals vermeld op het etiket, gevolgd kunnen worden. Niet n.v.t. Overschot van spuitvloeistof of water waarmee de tank wordt gespoeld, wordt afgevoerd volgens de nationale of locale wetgeving, of in afwezigheid hiervan, volgens de punten en Niet n.v.t. Ook spuitapparatuur valt hieronder. Niet alleen opmengen maar ook oplossen van gewasbeschermingsmiddelen. Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus. Including spraying equipment must be adequate not only for mixing but also dissolving. The no N/A is allowed with permission of FoodPlus Als er overschot aanwezig is van spuitvloeistof of van water waarmee de tank wordt Wordt het overschot van de spuitvloeistof of schoongespoeld, dat verspoten wordt over een het water waarmee de tank wordt gespoeld, onbehandeld deel van het gewas, dan is bewezen verspoten over een onbehandeld deel van het dat de aanbevolen dosering (zoals op het etiket gewas, voor zover de aanbevolen dosering staat) niet overschreden wordt en dat alle niet overschreden wordt en registraties behandelingen geregistreerd worden zoals de bijgehouden worden? normale gewasbeschermingsmiddelentoepassing (zelfde wijze en gedetailleerdheid) Is het overschot van de spuitvloeistof of het water waarmee de tank is schoongespoeld, verspoten over daarvoor aangewezen braakliggend land, voor zover dit wettelijk is toegestaan, en worden er registraties van bijgehouden? Als er overschot aanwezig is van spuitvloeistof of van water waarmee de tank wordt schoongespoeld dan kan dit verspoten worden over daarvoor aangewezen braakliggend land. Er kan aangetoond worden dat dit wettelijk is toegestaan en dat alle behandelingen geregistreerd worden zoals de normale gewasbeschermingsmiddelentoepassing (zelfde wijze en gedetailleerdheid).

17 8.7 Residuanalyse van gewasbeschermingsmiddelen Is de teler of een afnemer van de teler in staat actueel bewijs te leveren van jaarlijkse residu-analyse, of deelname aan een "derde partij" residumonitoringssysteem, dat traceerbaar is tot aan het teeltbedrijf en dat betrekking heeft op de gewasbeschermingsmiddelen die toegepast zijn op het gewas/teelt? Er zijn bijgewerkte bewaarde bewijzen of registraties van residu-analyseresultaten voor de gewassen die onder EUREPGAP geteeld worden, of van deelname aan een "derde partij" residumonitoringssysteem, waarbij teruggetraceerd moet kunnen worden naar het teeltbedrijf. Niet n.v.t. Als er een residumonitoringssysteem is, gebaseerd op risicoanalyse, dat rekening houdt met de gewasbeschermingsmiddelen die op het gewas toegepast zijn, dan is dit punt afgedekt. Er is een lijst gepubliceerd op met erkende monitoringssystemen. Met betrekking tot de criteria en de erkenningsprocedure wordt verwezen naar bijlage 4 op If there is a residue monitoring system, based on risk analysis, which takes into account CPPs applied to the crops, this point will be covered. If the farm is not a member of a third party monitoring system, there must be evidence of a risk analysis on farm. A list of approved monitoring systems is published on For requirements and approvals procedures see appendix 2 on 1. Er moet in alle gevallen bewijs zijn van een lijst met alle geldige toepasbare MRL's voor het land(en)/ gebied (ook als het gaat om het land van productie zelf) waar het product waarschijnlijk verhandeld zal worden, of elke andere documentatie die aantoont dat de teler (of zijn directe afnemer) deze informatie opgenomen heeft. 1. In all cases evidence of the list of the current applicable MRLs for the country(ies)/region (even if it is the country of production itself) where produce is intended to be traded in must be available, or any other documentation that shows that the farmer (or his direct customer) has incorporated this information. 2. Als er communicatie met afnemers 2. Where communication with clients is gepresenteerd wordt door de teler dan kan dit presented by the farmer it can be in the form of in de vorm van brieven of ander verifieerbaar letters or other verifiable evidence. These can bewijs. Dit kunnen huidige of toekomstige be present or future clients. afnemers zijn Is de teler in staat (of zijn afnemer/klant) te laten zien dat hij informatie heeft ten aanzien van de markt/ afzetgebied waar zijn producten naar verwachting aan verhandeld worden, en de MRL beperkingen van die markt/ afzetgebied? De teler of zijn afnemer/klant dient een lijst beschikbaar te hebben met daarop de geldige toepasbare MRL's van de markt(en)/afzetgebied(en) waar het product naar verwachting verhandeld gaat worden (hetzij binnenlands of internationaal). De MRL's dienen geidentificeerd te worden door de communicatie met klanten aantoonbaar te maken door bevestiging van afnemers waar product naar verwachting verhandeld wordt, of door aanduiding van de specifieke land(en) (of groep van landen) waar het product naar verwachting verhandeld wordt, en door bewijs te presenteren van voldoen aan een residumonitoringssysteem dat voldoet aan de bijgewerkte toepasbare MRL's van die landen. Wanneer een groep van landen gezamelijk voor handel is aangeduid, dan dient het monitoringssysteem te voldoen aan de strengste geldige MRL's binnen die landengroep. 3. Als een alternatief voor 2., als bijvoorbeeld de teler nog niet weet met wie hij gaat handelen, kan de teler deelnemen in een residumonitoringssysteem dat rekening houdt met de strengste MRL's (of import toleranties als die bestaan en verschillend zijn) in het land of gebied waar het product waarschijnlijk verhandeld gaat worden. Als er een geharmoniseerde MRL voor het gebied is dan moet die bevestigd worden. Als de teler zijn product verkoopt op de markt van land van productie, dan is al aan dit aspect voldaan, in punt 8.7.1, maar de lijst met geldige toepasbare (nationale) MRL's moet nog steeds beschikbaar zijn zoals in 1. beschreven is. 3. As an alternative to 2., where for example the farmer does not yet know with whom trading will take place, the farmer can participate in a residue screening system that meets the strictest MRLs (or import tolerances if they exist and are different) in the country or region where produce is intended to be traded in. Where there is a harmonised MRL for that region, it must be conformed with. If the farmer sells product on the market of the country of production, the current applicable (national) MRL list must still be available as in 1. above.

18 8.7.2 Is de teler in staat (of zijn afnemer/klant) te laten zien dat hij informatie heeft ten aanzien van de markt/ afzetgebied waar zijn producten naar verwachting aan verhandeld worden, en de MRL beperkingen van die markt/ afzetgebied? verwachting verhandeld gaat worden (hetzij binnenlands of internationaal). De MRL's dienen geidentificeerd te worden door de communicatie met klanten aantoonbaar te maken door bevestiging van afnemers waar product naar Nederlands interpretatiedocument versie2.1 okt04 verwachting verhandeld wordt, of door aanduiding van de specifieke land(en) (of groep van landen) waar het product naar verwachting verhandeld wordt, en door bewijs te presenteren van voldoen aan een residumonitoringssysteem dat voldoet aan de bijgewerkte toepasbare MRL's van die landen. Wanneer een groep van landen gezamelijk voor handel is aangeduid, dan dient het monitoringssysteem te voldoen aan de strengste geldige MRL's binnen die landengroep. 4. Interne scheiding en traceerbaarheid van gecertificeerde producten is noodzakelijk als geprobeerd wordt om aan MRL's te voldoen van verschillende markten voor verschillende productiepartijen (bijvoorbeeld bij gelijktijdige productie voor VS, EU, land van productie). 5. Dit beheerspunt moet vergeleken worden met de informatie die in de aanmeldingsregistratie van de teler gegeven wordt en elke actualisering die verzonden is naar de CI vanaf de aanmelding, d.w.z. om te verifiëren of de teler zijn product exclusief verhandelt op de markt van het land van productie en dat hij dit verklaart in zijn aanmeldingsregistratie. 4. Internal segregation and traceability of certified produce is needed if trying to meet MRLs of different markets for different batches of produce (i.e. simultaneous production for US, EU, Country of Production), although EU legislation must be complied with at all times for entire crop. 5. This control point must be cross referenced with the information given at registration of the farmer and any updates sent to the CB since registration, i.e. to verify if the farmer sells his product exclusively on the market of the country of production and he declares this at registration. 6. Informatie inzake MRL's staat op: 6. Information re MRLs at: http ://www. eurep. org/documents/webdocs/eurepgap_gl- EPGAP_GL-INFOSOURCES_FP_V1-3Aug04.doc INFOSOURCES_FP_V1-3Aug04.doc or latest version 1.Advies moet gezocht worden bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten/telers 1.Guidance must be sought from CPP organisaties of technische verantwoordelijke industries/grower Organisations or technically adviseurs over hoe de productiemethodes responsible advisors on how to adapt aangepast kunnen worden (bijvoorbeeld om de production methods (e.g to increase Preharvest interval) that are necessary to take the veiligheidstermijn te verlengen) die noodzakelijk zijn om strengere MRL's in stricter MRLs into account. aanmerking te nemen. 2. Als de teler zijn product exclusief verkoopt op de nationale markt van het land van productie en hij legt dit schriftelijk vast, dan is voldaan aan dit beheerspunt (aangezien wetgeving voor GAP zoals veiligheidstermijnen, dosering, etc in het land van productie dit punt al afdekt). 2. If the farmer sells his product exclusively on the national market of the country of production and he declares this at registration, this control point is considered complied with (since legislation on GAP such as Pre-harvest interval, dosage, etc. in the country of production covers this point already) Als de MRL's van de markt waaraan de teler waarschijnlijk zijn product verhandelt strenger zijn dan die van het land van productie, dan kan de Is er actie genomen om aan deze MRL teler of zijn afnemer aantonen (laten zien) dat beperkingen te kunnen voldoen van de markt gedurende de productie rekening gehouden is met waaraan de teler waarschijnlijk zijn product deze MRL's (bijvoorbeeld aanpassing waar nodig verhandelt? bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen regime en/of gebruik van product residu-analyse resultaten).

19 8.7.3 Als de MRL's van de markt waaraan de teler waarschijnlijk zijn product verhandelt strenger zijn dan die van het land van productie, dan kan de Is er actie genomen om aan deze MRL teler of zijn afnemer aantonen (laten zien) dat beperkingen te kunnen voldoen van de markt gedurende de productie rekening gehouden is met waaraan de teler waarschijnlijk zijn product deze MRL's (bijvoorbeeld aanpassing waar nodig verhandelt? bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen regime en/of gebruik van product residu-analyse resultaten). 3. Als de teler binnen een EU land produceert en als de MRL's van de markt waar hij 3. If the farmer is producing within an EU waarschijnlijk zijn product verhandelt een ander country and the MRLs of the market he is EU land is, dan moet hij in de eerste plaats intending to trade in are those of another EU voldoen aan de geharmoniseerde MRL's van country, then he must firstly comply with de EU, en in de tweede plaats aan de MRL's harmonised MRLs set by the EU, and secondly van de lidstaat waar hij waarschijnlijk zijn with the MRLs of the member country he is product verhandelt. De teler mag, in intending to trade in. The farmer may, in overeenstemming met het laatste, compliance of the latter, be exempted from uitgezonderd worden van het voldoen aan compliance of certain end-market MRLs if zekere MRL's van het land van bestemming national (country of production) MRLs have als nationale (land van productie) MRL's been officially recognised by the government of officieel erkend zijn door de overheid van het the end market country, and the farmer holds land van bestemming, en de teler bewijs beschikbaar heeft van deze overeenkomst (bijvoorbeeld Duitse overheid erkend officieel ongeveer 20 Spaanse nationale MRL's als wettelijk geaccepteerd voor specifieke producten verkocht door Spanje, hoewel deze hoger zijn dan de nationale Duitse MRL's). evidence of this agreement. (i.e. German Government officially recognises approx 20 a.i. Spanish national MRLs as legally acceptable for specific products sold from Spain, even though they are higher than the national German MRLs.) 4. Dit beheerspunt moet vergeleken worden 4. This control point must be cross referenced met de informatie die gegeven wordt in de with the information given at registration of the aanmeldingsregistratie van de teler en elke farmer and any updates sent since registration. actualisering die vanaf aanmelding gestuurd is Er is een duidelijk gedocumenteerde procedure met de verbeterstappen en acties, (dit houdt in Is er een actieplan ter plaatse als er een MRL communicatie naar klanten, product tracking etc) overschreden wordt, hetzij of in het land van die ondernomen moeten worden als er een residuanalyse uitslag een MRL overschrijding aangeeft productie of in de landen waar het product waarschijnlijk verhandeld wordt? (hetzij of in het land van productie of in de landen waar het product waarschijnlijk verhandeld wordt als deze van elkaar verschillen) Zijn de juiste procedures voor monstername gevolgd? Er is gedocumenteerd bewijs dat overeenstemming met de monstername procedures aantoont. Monstername kan uitgevoerd worden door het laboratorium of door de teler mits de procedures gevolgd zijn. Recom.

20 Het testen van bekwaamheid/vaardigheden is onderdeel van ISO accreditatie - 1. Proficiency testing is part of ISO zodat er geen additionele kosten zijn voor accreditation so no additional costs to geaccrediteerde labs. Het is echter belangrijk accredited labs. It is, however, important for the voor de laboratoria die in het labs that are in the process of accreditation to accreditatieproces zitten naar ISO of ISO or labs accredited to an equivalent een gelijkwaardige standaard (bijvoorbeeld standard (e.g. GLP) to prove participation in GLP), dat deze deelname in proficiency testing. vaardigheidstesten kunnen bewijzen. 2. Dit zal nauwkeurige analyses verzekeren. 2. This will ensure accurate analyses. 8.8 Omgaan met en opslag van gewasbeschermingsmiddelen Dit punt is alleen van toepassing als de stoffen op eigen terrein worden opgeslagen en toegepast of onder eigen verantwoording opgeslagen bij derden Er is duidelijk gedocumenteerd bewijs op de briefhoofden of kopiën van accreditaties etc dat aantoont dat de laboratoria die residu-analyses Is het laboratorium dat de residu-analyses van gewasbeschermingsmiddelen uitvoeren, uitvoert geaccrediteerd door een bekwame geaccrediteerd zijn voor de toepasbare nationale autoriteit voor ISO of een analysemethode door een bekwame nationaal gelijkwaardige norm? erkende autoriteit voor ISO of een gelijkwaardige norm (in dat geval bewijs van aantoonbare bekwaamheid, bijv. FAPAS is beschikbaar). Worden de gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in overeenstemming met de locale regelgeving? Worden de gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in een ruimte die degelijk is? Worden gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in een ruimte die veilig is? Worden gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in een ruimte die een geschikte temperatuur heeft? Worden gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in een ruimte die vuurbestendig is? Worden gewasbeschermingsmiddelen opgeslagen in een ruimte die goed geventileerd is? (in het geval van een betreedbare ruimte) De opslagruimte voor gewasbeschermingsmiddelen komt overeen met alle huidige nationale, regionale en locale wet- en regelgeving. De ruimte voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen is op een zodanige wijze gebouwd zodat deze structureel degelijk en stevig is. Niet n.v.t. De ruimte voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen wordt veilig achter slot en grendel gehouden. Niet n.v.t. De ruimte voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen is gebouwd van materialen of is zodanig gesitueerd dat deze beschermd is tegen extreme temperaturen Niet n.v.t. De ruimte voor opslag van gewasbeschermingsproducten is gebouwd van materialen die vuurbestendig zijn (minimum vereisten RF 30: 30 minuten bestendig/vertragend). Niet n.v.t. De ruimte voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen beschikt over voldoende en constante ventilatie van verse lucht om opbouw van schadelijke dampen te voorkomen. Niet n.v.t. Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus This requirement is only applicable if crop protection is stored under own responsibility at the farm or elsewhere. The No N/A is allowed with permission of FoodPlus The No N/A is allowed with permission of FoodPlus Met extreme temperaturen wordt bedoeld de Extreme temperatures are temperatures temperaturen die buiten de beyond the storage specifications. The No N/A temperatuurspecificaties van de opgeslagen is allowed with permission of FoodPlus producten valt. Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus Er moet gebruik worden gemaakt van brandvertragend materiaal. N.V.T. is toegestaan maar met rapportering van motivering. Mag n.v.t. met toestemming van FoodPlus The storage construction must be built of fireresistant material. The No N/A is allowed but with justification to be reported. The No N/A is allowed with permission of FoodPlus

Beheerspunten & Vereisten

Beheerspunten & Vereisten Versie: 2.1Okt-04 Sectie: Introductie Pagina: 1 of 27 EUREPGAP Beheerspunten & Vereisten Versie 2.1-Okt04 Geldig vanaf: 29 oktober 2004. Verplicht vanaf: 1 mei 2005 Versie: 2.1Okt-04 Sectie: Introductie

Nadere informatie

Checklist Integrated Farm Assurance PLANTAARDIGE PRODUCTIE

Checklist Integrated Farm Assurance PLANTAARDIGE PRODUCTIE Checklist Integrated Farm Assurance PLANTAARDIGE PRODUCTIE Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011 Geldig vanaf: 1 maart 2011 Verplicht vanaf: 1 januari

Nadere informatie

EUREPGAP Checklist. Bedrijfsnaam: Gapnummer: Auditor: AgroControl. ok par. not ok

EUREPGAP Checklist. Bedrijfsnaam: Gapnummer: Auditor: AgroControl. ok par. not ok EUREPGAP Checklist ABC AgroControl Bedrijfsnaam: Gapnummer: Auditor: 1. TRACEERBAARHEID 1. Is het EUREPGAP product traceerbaar naar het bedrijf waar het geteeld Major is? 2. DOCUMENTENBEHEER 2. Worden

Nadere informatie

Een document/certificaat met daarop de zaadkwaliteit, rasnaam, partijnummer en zaadleverancier moet bewaard worden en beschikbaar zijn.

Een document/certificaat met daarop de zaadkwaliteit, rasnaam, partijnummer en zaadleverancier moet bewaard worden en beschikbaar zijn. Pagina: 1 van 19 Nº a b c e f BEHEERSPUNT NALEVINGSCRITERIUM NIVEAU INTERPRETATIE DUTCH INTERPRETATION CB MODULE PLANTAARDIGE PRODUCTIE CB. 1 TRACEERBAARHEID Traceerbaarheid vergemakkelijkt het terugnemen

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP

Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Besluitenlijst CCvD HACCP/ List of decisions National Board of Experts HACCP Dit is de actuele besluitenlijst van het CCvD HACCP. Op deze besluitenlijst staan alle relevante besluiten van het CCvD HACCP

Nadere informatie

EUREPGAP protocol voor vers fruit en groenten

EUREPGAP protocol voor vers fruit en groenten Nederlandse vertaling (in geval van twijfel geldt de Engelse versie) Pagina 1 van 16 EUREPGAP protocol voor vers fruit en groenten Nederlandse versie Nederlandse vertaling (in geval van twijfel geldt de

Nadere informatie

1.1 ORGANIZATION INFORMATION 1.2 CONTACT INFORMATION 2.1 SCOPE OF CERTIFICATION 2.2 AUDITOR INFORMATION 3.1 AUDIT CONCLUSIONS 3.2 MANAGEMENT SYSTEM EFFECTIVENESS 3.3 OBSERVATIONS Organization Address Name

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 11 Newsletter NRGD Edition 11 17 MAART 2010 Het register is nu opengesteld! Het Nederlands Register

Nadere informatie

Checklist Integrated Farm Assurance. Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011

Checklist Integrated Farm Assurance. Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011 Checklist Integrated Farm Assurance Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011 Geldig vanaf: 1 maart 2011 Verplicht vanaf: 1 januari 2012 OPMERKINGEN BIJ

Nadere informatie

Zelf-audit GLOBALG.A.P. Groenten en Fruit v4.0 (optie 1)

Zelf-audit GLOBALG.A.P. Groenten en Fruit v4.0 (optie 1) TÜV NORD INTEGRA bvba Certificatie in landbouw en voeding Statiestraat 164 2600 Berchem Antwerpen België Tel:: + 32 3 287 37 60 Fax: +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com Zelf-audit

Nadere informatie

FLAN VANILLE MET ZOETSTOF NUTRISIS REF. S G0301

FLAN VANILLE MET ZOETSTOF NUTRISIS REF. S G0301 Omschrijving / Toepassing Poedermix voor de koude bereiding van flan met suiker en zoetstoffen, vanillesmaak. Dit product is geschikt voor de productie van voeding en is dus voedingsgeschikt. Dit product

Nadere informatie

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 0 - -19 1 WELCOME TO SUNEX DISTRIBUTOR PORTAL This user manual will cover all the screens and functions of our site. MAIN SCREEN: Welcome message. 2 LOGIN SCREEN:

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 055/02 Paper 2 Reading MARK SCHEME Maximum Mark: 45 Published This mark scheme is published

Nadere informatie

DECLARATION FOR GAD approval

DECLARATION FOR GAD approval Version 1.2 DECLARATION FOR GAD approval Declare that for the following central heating boilers Intergas Calderas de Calefacción S. L. Kombi Kompakt R 24, 28/24, 36/30 and Prestige The installation and

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

CONTROL POINTS AND COMPLIANCE CRITERIA INTEGRATED FARM ASSURANCE NEDERLANDSE VERSIE

CONTROL POINTS AND COMPLIANCE CRITERIA INTEGRATED FARM ASSURANCE NEDERLANDSE VERSIE Pagina: 1 van 8 Nº a b c e f BEHEERSPUNT NALEVINGSCRITERIUM NIVEAU INTERPRETATIE DUTCH INTERPRETATION FV. GROENTE EN FRUIT MODULE T1 FV. 1 UITGANGSMATERIAAL T2 FV. 1. 1 Keuze ras of uitgangsmateriaal T3

Nadere informatie

Wat verwacht de Inspectie van Klinisch onderzoek?

Wat verwacht de Inspectie van Klinisch onderzoek? Wat verwacht de Inspectie van Klinisch onderzoek? Jos Kraus, senior inspecteur Inspectie voor de gezondheidszorg Baarn, 7 oktober 009. Wat is klinisch onderzoek Introductie Definities De weg door de wet

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT

FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 25/2/2016. Biocide CLOSED CIRCUIT 1 25/2/2016 Biocide CLOSED CIRCUIT 2 Regulatory background and scope Biocidal products regulation (EU) nr. 528/2012 (BPR), art. 19 (4): A biocidal product shall not be authorised for making available on

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Bewijzen en Technieken 1 7 januari 211, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe.

Nadere informatie

3.D.1. Sector- en keteninitiatieven

3.D.1. Sector- en keteninitiatieven 3.D.1. Sector- en keteninitiatieven General Document approval by: John Waltman (Europe) Classification: Approved for External / 3rd Party Use Document version: 4.0 Approval status: Approved NON-DISCLOSURE

Nadere informatie

Checklist Integrated Farm Assurance GROENTEN- EN FRUITMODULE

Checklist Integrated Farm Assurance GROENTEN- EN FRUITMODULE Checklist Integrated Farm Assurance GROENTEN- EN FRUITMODULE Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011 Geldig vanaf: 1 maart 2011 Verplicht vanaf: 1 januari

Nadere informatie

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint

liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled Castjoint liniled Cast Joint liniled Gietmof liniled is een hoogwaardige, flexibele LED strip. Deze flexibiliteit zorgt voor een zeer brede toepasbaarheid. liniled kan zowel binnen als buiten in functionele en decoratieve

Nadere informatie

Checklist Integrated Farm Assurance MODULE ALLE AGRARISCHE BEDRIJVEN

Checklist Integrated Farm Assurance MODULE ALLE AGRARISCHE BEDRIJVEN Checklist Integrated Farm Assurance MODULE ALLE AGRARISCHE BEDRIJVEN Nederlandse Versie In geval van twijfel geldt de Engelse versie Final Version 4.0_Mar2011 Geldig vanaf: 1 maart 2011 Tel: +49-221-57993-25;

Nadere informatie

parking permit mymaastricht.nl how to apply for a parking permit in Maastricht mymaastricht.nl guidance document

parking permit mymaastricht.nl how to apply for a parking permit in Maastricht mymaastricht.nl guidance document mymaastricht.nl guidance document parking permit how to apply for a parking permit in Maastricht requirements you have a residence permit and a BSN number the car runs under your name your vehicle s registration

Nadere informatie

CHECKLIST BEDRIJFSAUDIT

CHECKLIST BEDRIJFSAUDIT 1. Kwaliteitscontroles Regelgeving 1.1a Is de van toepassing zijnde wet- en regelgeving voorhanden? 1.1b Worden wijzigingen in de kwaliteitsvoorschriften bijgehouden? 1.1c Worden wijzigingen in de kwaliteitsvoorschriften

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland

Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland Bijlage 2: Informatie met betrekking tot goede praktijkvoorbeelden in Londen, het Verenigd Koninkrijk en Queensland 1. Londen In Londen kunnen gebruikers van een scootmobiel contact opnemen met een dienst

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *7715461843* FIRST LANGUAGE DUTCH 0503/02 Paper 2 Writing May/June 2017 2 hours Candidates answer

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 6 januari 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting:

VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV. Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, en te wijzigen als volgt: Toelichting: VOORSTEL TOT STATUTENWIJZIGING UNIQURE NV Voorgesteld wordt om de artikelen 7.7.1, 8.6.1, 9.1.2 en 9.1.3 te wijzigen als volgt: Huidige tekst: 7.7.1. Het Bestuur, zomede twee (2) gezamenlijk handelende

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 Version 0.19 (Oct 2016) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

---ENGLISH BELOW--- ALGEMENE VOORWAARDEN VSV EERSTEJAARSWEEKEND 2017

---ENGLISH BELOW--- ALGEMENE VOORWAARDEN VSV EERSTEJAARSWEEKEND 2017 ---ENGLISH BELOW--- ALGEMENE VOORWAARDEN VSV EERSTEJAARSWEEKEND 2017 ------------------------------------------------------------------------------------------- TOEPASSELIJKHEID De algemene voorwaarden

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

Innovatief monitoren van sportvelden. 31 mei 2018

Innovatief monitoren van sportvelden. 31 mei 2018 Innovatief monitoren van sportvelden 31 mei 2018 31 mei 2018 Met Intelligent Play een gegarandeerde levensduur en exploitatie van sportsportvelden Wim Glaap, Newae Alex Talton, Intelligent Play Sportvelden

Nadere informatie

Opleiding PECB IT Governance.

Opleiding PECB IT Governance. Opleiding PECB IT Governance www.bpmo-academy.nl Wat is IT Governance? Information Technology (IT) governance, ook wel ICT-besturing genoemd, is een onderdeel van het integrale Corporate governance (ondernemingsbestuur)

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

3.C.1 Communicatieplan CO2-reductiesysteem

3.C.1 Communicatieplan CO2-reductiesysteem 3.C.1 Communicatieplan systeem General Document approval by: John Waltman (Europe) Classification: Approved for External / 3rd Party Use Document version: 5.0 Approval status: Approved NON-DISCLOSURE OF

Nadere informatie

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx )

ABLYNX NV. (de Vennootschap of Ablynx ) ABLYNX NV Naamloze Vennootschap die een openbaar beroep heeft gedaan op het spaarwezen Maatschappelijke zetel: Technologiepark 21, 9052 Zwijnaarde Ondernemingsnummer: 0475.295.446 (RPR Gent) (de Vennootschap

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+ PRESTATIEVERKLARING Nr. 0031 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer nail anchor FNA II 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Metalen ankers voor gebruik in beton (lichte lasten) Beoogd

Nadere informatie

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE)

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE) UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education MARK SCHEME for the May/June 2011 question paper for the guidance of teachers 0515 DUTCH (FOREIGN

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+

MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ ProView activeren in MyDHL+ In MyDHL+ is het mogelijk om van uw zendingen, die op uw accountnummer zijn aangemaakt, de status te zien. Daarnaast is het ook mogelijk om

Nadere informatie

persoonsgegevens / personal details adres in de gemeente Groningen address in the municipality of Groningen Groningen Page 1 of 5

persoonsgegevens / personal details adres in de gemeente Groningen address in the municipality of Groningen Groningen Page 1 of 5 Gemeente Groningen / City of Groningen Kreupelstraat 1 afdeling publiekszaken / department of civil affairs postbus 30026 9700 RM Groningen E-mail : burgerzaken.bs@groningen.nl www.gemeente.groningen.nl

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+ PRESTATIEVERKLARING Nr. 0057 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer termoz PN 8 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Kunststof verbindingen voor gebruik in beton en metselwerk Beoogd

Nadere informatie

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager.

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager. Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager www.bpmo-academy.nl Wat is kwaliteitsmanagement? Kwaliteitsmanagement beoogt aan te sturen op het verbeteren van kwaliteit. Tevens houdt het zich bezig met het verbinden

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *5131550995* FIRST LANGUAGE DUTCH 0503/02 Paper 2 Writing May/June 2016 2 hours Candidates answer

Nadere informatie

Wat kost dat nou, dat klimaat?

Wat kost dat nou, dat klimaat? Wat kost dat nou, dat klimaat? Marieke Blom 5 oktober 2018 Klimaat en economie gaan niet zo lekker samen 2 Maar we willen nu wel 3 Uitstoot broeikasgassen (CO 2 -equivalenten), in megaton 221-13% 193-41%

Nadere informatie

BE Nanoregistry Annual Public Report

BE Nanoregistry Annual Public Report 1 BE Nanoregistry Annual Public Report Carine Gorrebeeck FPS Health, Food Chain Safety & Environment 2 WHY? The objectives of the registry (a.o.): - Traceability: allow competent authorities to intervene

Nadere informatie

Laboratory report. Independent testing of material surfaces. Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011

Laboratory report. Independent testing of material surfaces. Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011 Independent testing of material surfaces Laboratory report Analysis of leaching substances in treated wood samples conform guide line EU 10/2011 Customer Wasziederij De Vesting BV Trasweg 12 5712 BB Someren-Eind

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+ PRESTATIEVERKLARING Nr. 0055 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer termoz CN 8 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Kunststof verbindingen voor gebruik in beton en metselwerk Beoogd

Nadere informatie

KNVvL conferentie Zweefvliegtuigtechnici. 24 September 2011

KNVvL conferentie Zweefvliegtuigtechnici. 24 September 2011 KNVvL conferentie Zweefvliegtuigtechnici Inhoud presentatie Nieuwe toezichthouder Einde EZT tijdperk Omgang met Europese regelgeving Part-M Toezicht op en borging van de kwaliteit en veiligheid Nieuwe

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. DoP: voor fischer RM II (Lijm anker voor gebruik in beton) NL

PRESTATIEVERKLARING. DoP: voor fischer RM II (Lijm anker voor gebruik in beton) NL PRESTATIEVERKLARING DoP: 0090 1. Unieke identificatiecode van het producttype: DoP: 0090 voor fischer RM II (Lijm anker voor gebruik in beton) NL 2. Beoogd(e) gebruik(en): Bevestiging achteraf in gescheurd

Nadere informatie

TNO Triskelion BV REACH: is de arbeidshygiënist uitgespeeld?

TNO Triskelion BV REACH: is de arbeidshygiënist uitgespeeld? TNO Triskelion BV REACH: is de arbeidshygiënist uitgespeeld? 2 april 2014 REACH Registratie 38533 registraties, 7605 unieke stoffen Implementatie in volle gang blootstellingscenario s Evaluatie 2012: 36

Nadere informatie

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop.

Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a print set. Missing loop. Function checklist for the ML-350 or XL-350 with a 260217 print set. Below mentioned check-point should resolve function problems of the lift systems. Missing loop. When a lift is connected to an external

Nadere informatie

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT

THE WORK HET WERK HARALD BERKHOUT THE WORK During the twenty years of its existence Studio Berkhout has evolved into the number one studio specialized in still life fashion photography. All skills needed for photography and styling, including

Nadere informatie

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014

Process Mining and audit support within financial services. KPMG IT Advisory 18 June 2014 Process Mining and audit support within financial services KPMG IT Advisory 18 June 2014 Agenda INTRODUCTION APPROACH 3 CASE STUDIES LEASONS LEARNED 1 APPROACH Process Mining Approach Five step program

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. bijlages B 1 tot en met B 4

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. bijlages B 1 tot en met B 4 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0069 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer Inslag anker EA II 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Metalen ankers voor gebruik in beton (zware lasten) Beoogd

Nadere informatie

CONTROL POINTS AND COMPLIANCE CRITERIA INTEGRATED FARM ASSURANCE NEDERLANDSE VERSIE

CONTROL POINTS AND COMPLIANCE CRITERIA INTEGRATED FARM ASSURANCE NEDERLANDSE VERSIE Pagina: 1 van 7 Nº b c e f BEHEERSPUNT NALEVINGSCRITERIUM NIVEAU INTERPRETATIE DUTCH INTERPRETATION AF ALGEMENE BASIS MODULE AGRARISCH BEDRIJF T1 De controlepunten in deze module zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Beleidsdocument MEB 47. Toetsingscriteria voor combinatieverpakkingen

Beleidsdocument MEB 47. Toetsingscriteria voor combinatieverpakkingen Beleidsdocument EB 47 Toetsingscriteria voor EB 47 Toetsingscriteria voor 1 van 5 pagina('s) 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Afkortingen... 3 3 Inleiding... 3 3.1 Definitie combinatieverpakking...

Nadere informatie

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *0535502859* DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2010 No Additional

Nadere informatie

0515 FOREIGN LANGUAGE DUTCH

0515 FOREIGN LANGUAGE DUTCH UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education MARK SCHEME for the May/June 2010 question paper for the guidance of teachers 0515 FOREIGN LANGUAGE

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 3

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 3 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0015 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer Anchor bolt FBN II, FBN II A4 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Momentgecontroleerd spreidanker Beoogd gebruik Bevestiging

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 1

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 1 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0036 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer Zykon-Hammerset anchor FZEA II 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Metalen ankers voor gebruik in beton (zware lasten)

Nadere informatie

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *2942209982* UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2012 15 minutes

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in gescheurd of ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 6

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in gescheurd of ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 6 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0020 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer High-Prestatie Anchor FH II, FH II-I 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Momentgecontroleerd spreidanker Beoogd gebruik

Nadere informatie

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio The information in this document is in Dutch, English version follows later in this document Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio LET OP! HOEWEL DE UITERSTE ZORGVULDIGHEID IS BETRACHT BIJ

Nadere informatie

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *7261263430* DUTCH 0515/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2011 No Additional

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 1

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 1 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0021 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: Rebar connection with fischer injection mortar FIS EM 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Mortel voor achteraf aangebrachte

Nadere informatie

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact.

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. Subject: 1010 De houdernaam voor #domeinnaam# is veranderd / Registrant of #domeinnaam# has been changed

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder:

Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: Hygiëne en productcontaminatie - risicobeoordeling Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Naam zaakvoerder: CP: AF 3.2.1, FV 4.1.1, 5.1.1 & 5.5.1 Datum: De risicobeoordeling betreft de primaire productie van plantaardige

Nadere informatie

C - de totale constante kosten. N - de normale bezetting in stuks

C - de totale constante kosten. N - de normale bezetting in stuks STANDAARDKOSTPRIJS Een bedrijf moet een verkoopprijs bepalen om zijn producten te kunnen verkopen. De klant moet vooraf weten welke prijs betaald moet worden voor het aangeboden product. De standaardkostprijs

Nadere informatie

Examenreglement Opleidingen/ Examination Regulations

Examenreglement Opleidingen/ Examination Regulations Examenreglement Opleidingen/ Examination Regulations Wilde Wijze Vrouw, Klara Adalena August 2015 For English translation of our Examination rules, please scroll down. Please note that the Dutch version

Nadere informatie

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen

Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen Risicoanalyse Voedselveiligheid Bedrijfsprocessen behorend bij richtlijnen: AF 3.2.1 / FV 4.1.1 / FV 5.1.1 GlobalG.A.P. V4.0 Doel van dit formulier is aantoonbaar maken dat u uw bedrijf onderzocht heeft

Nadere informatie

Bijeenkomst do s en don ts bij aanvragen importontheffingen 13 September 2011. Locatie: Dienst Regelingen, Slachthuisstraat 71, 6041 CB Roermond

Bijeenkomst do s en don ts bij aanvragen importontheffingen 13 September 2011. Locatie: Dienst Regelingen, Slachthuisstraat 71, 6041 CB Roermond Bijeenkomst do s en don ts bij aanvragen importontheffingen 13 September 2011 Locatie:, Slachthuisstraat 71, 6041 CB Roermond Aanvragen importmachtigingen/ontheffingen 13 sept 2011 Agenda 12.00 13.00 uur

Nadere informatie

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education *6934808096* FIRST LANGUAGE DUTCH 0503/02 Paper 2 Writing May/June 2018 2 hours Candidates answer

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. DoP: 0094 voor injectiesysteem fischer FIS V (Lijm anker voor gebruik in beton) NL

PRESTATIEVERKLARING. DoP: 0094 voor injectiesysteem fischer FIS V (Lijm anker voor gebruik in beton) NL PRESTATIEVERKLARING DoP: 0094 voor injectiesysteem fischer FIS V (Lijm anker voor gebruik in beton) NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: DoP: 0094 2. Beoogd(e) gebruik(en): Bevestiging achteraf

Nadere informatie

i(i + 1) = xy + y = x + 1, y(1) = 2.

i(i + 1) = xy + y = x + 1, y(1) = 2. Kenmerk : Leibniz/toetsen/Re-Exam-Math A + B-45 Course : Mathematics A + B (Leibniz) Date : November 7, 204 Time : 45 645 hrs Motivate all your answers The use of electronic devices is not allowed [4 pt]

Nadere informatie

Overview. Zorgsector. Microsoft Dynamics NAV. 2006 dvision Automatiseringsbureau.

Overview. Zorgsector. Microsoft Dynamics NAV. 2006 dvision Automatiseringsbureau. Microsoft Dynamics NAV Overview 2006 dvision Automatiseringsbureau. All Rights Reserved. No part of this document may be photocopied, reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted, in any form

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 Version 0.14 (July 2015) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. 5. Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid: 2+ PRESTATIEVERKLARING Nr. 0016 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer betonschroef FBS 5 en FBS 6 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Metalen ankers voor gebruik in beton (lichte lasten)

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 132/40 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/785 VAN DE COMMISSIE van 29 mei 2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 540/2011 wat betreft de voorwaarden voor de goedkeuring van de werkzame

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Contact info@vwa.nl 64 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE

PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE For the privacy statement in English, please scroll down to page 4. PRIVACYVERKLARING KLANT- EN LEVERANCIERSADMINISTRATIE Verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens van klanten, leveranciers en andere

Nadere informatie

Voorbeeld. Preview. Steel and steel products Inspection documents. Aciers et produits sidérurgiques Documents de contrôle. Second edition

Voorbeeld. Preview. Steel and steel products Inspection documents. Aciers et produits sidérurgiques Documents de contrôle. Second edition INTERNATIONAL STANDARD ISO 10474 Second edition 2013-07-01 Steel and steel products Inspection documents Dit document mag slechts op een stand-alone PC worden geinstalleerd. Gebruik op een netwerk is alleen.

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in gescheurd of ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 4

PRESTATIEVERKLARING. Nr NL. Bevestiging achteraf in gescheurd of ongescheurd beton, zie bijlage, in het bijzonder bijlages B 1 tot en met B 4 PRESTATIEVERKLARING Nr. 0081 NL 1. Unieke identificatiecode van het producttype: fischer Doorsteek anker FAZ II 2. Beoogd(e) gebruik(en): Product Momentgecontroleerd spreidanker Beoogd gebruik Bevestiging

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

Persoonsgegevens personal details

Persoonsgegevens personal details AANGIFTE EERSTE INSCHRIJVING IN DE BASISREGISTRATIE PERSONEN VANUIT HET BUITENLAND First registration in the Municipal Personal Records Database (BRP) in the Netherlands from abroad In te vullen door Gemeente

Nadere informatie

CHROMA STANDAARDREEKS

CHROMA STANDAARDREEKS CHROMA STANDAARDREEKS Chroma-onderzoeken Een chroma geeft een beeld over de kwaliteit van bijvoorbeeld een bodem of compost. Een chroma bestaat uit 4 zones. Uit elke zone is een bepaald kwaliteitsaspect

Nadere informatie