Dag gewest-, verbonds- en cursusploeg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag gewest-, verbonds- en cursusploeg"

Transcriptie

1 PROMOTIEBOEKJE

2

3 Dag gewest-, verbonds- en cursusploeg Met dit promoboekje bij de hand kun je van InZicht mee een succes maken! Op IK, KIC, Afdelingsbivak, je gewestelijke startavond, je regionale Startdag, de eerste groepsleidingsbijeenkomst, enz.: overal waar jullie Chiroleiding samenbrengen en contacteren kun je op een leuke manier promotie maken voor InZicht. En dat kun je van september tot en met november. Eind november moeten de antwoorden binnen zijn. Het is belangrijk dat alle gewest-, verbonds-, en cursusploegen promotie voeren voor Inzicht, want we willen graag dat zoveel mogelijk groepen meedoen aan InZicht. Hoe meer Chiroleiding je overtuigt om mee te doen, hoe beter dus! Want we willen héél graag weten wat er leeft in onze Chirogroepen. Zo krijgen we zicht op Chiro in 2010 en weten we waar we met de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen naartoe moeten! Alle promomethodieken zijn onderverdeeld in categorieën. Van onthaalmomentjes tot tafelmomentjes, je vindt zeker iets dat je kunt gebruiken. Vind je dat een methodiek ook op een andere manier gebruikt kan worden? Geen probleem! Je bent volledig vrij, als je maar promotie maakt voor InZicht! En er is meer! Op zaterdag 12 april 2008 organiseren we UitZicht. Een dag waarop we alle Chiroleiding en kadermensen uitnodigen om mee de resultaten te bekijken. Zowel in kleine groepjes als met iedereen samen bekijken we de hot topics die uit InZicht gekomen zijn en denken we verder na over Chiro in Schrijf die dag al in je agenda, zorg dat je er bij bent en maak ook je Chirogroepen warm om te komen. Heb je vragen bij deze promomethodieken of bij InZicht of UitZicht? Heb je zelf nog een leuke methodiek verzonnen? Laat het ons weten! Bel en vraag naar Klaartje Brits of mail naar Neem ook eens een kijkje op Daar kun je deze brochure en een aantal dingen die je kunt gebruiken voor de promomethodieken downloaden. Bedankt! De InZicht-ploeg

4

5 ONTHAALMOMENTJES Om de deelnemers op je cursus welkom te heten, om de leiding die aankomt op je gewestavond te onthalen, enz. Belangrijk: het is belangrijk dat je achteraf ook duidt waarom je dat gedaan hebt. Spreek je deelnemers even toe of geef hen een woordje uitleg op papier. Je kunt daarvoor de volgende tekst gebruiken Waarom hebben we dat gedaan? Omdat we momenteel met InZicht bezig zijn, het inspraakmoment van de Chiro. Met 24 stellingen zoeken we uit wat er leeft in jullie Chirogroepen. Doe mee met InZicht en timmer zo mee aan Chiro in Op 12 april is iedereen (ook alle leiding) uitgenodigd op UitZicht, een dag waarop we de resultaten bekijken en via workshops verder denken aan Chiro in MIK JE MENING Alle deelnemers krijgen een pingpongballetje dat eruitziet als een oog (teken op elk pingpongballetje een grote zwarte stip of kleef er oogjes op). Hang een groot blad papier op met daarop een stelling die te maken heeft met de activiteit die je organiseert, of met de plaats waar je je bevindt. Bijvoorbeeld: Onze groep kent het nieuwe jaarthemalied al van buiten. (voor een startavond) Ik kom vooral naar deze cursus om een nieuw lief te vinden. (voor een cursus) Ik vind deze locatie goed bereikbaar voor alle groepen. (voor een gewestactiviteit) (je kunt zelf nog stellingen bedenken) Onder de stelling staan vier bakjes met daarop een gekleurd papier met een antwoord (groen akkoord; lichtgroen eerder akkoord; roze eerder niet akkoord; rood akkoord) Alle deelnemers proberen hun oog in het bakje van hun mening te gooien. SNOEP JE MENING Hang een groot blad papier op met daarop een stelling die te maken heeft met de activiteit die je organiseert, of met de plaats waar je je bevindt. Bijvoorbeeld: Onze groep kent het nieuwe jaarthemalied al van buiten. (voor een startavond) Ik kom vooral naar deze cursus om een nieuw lief te vinden. (voor een cursus) Ik vind deze locatie goed bereikbaar voor alle groepen. (voor een gewestactiviteit) Onder de stelling staan vier kommen met snoepjes in vier verschillende kleuren. Schrijf er ook bij welke kleur voor welke mening staat (groen akkoord; lichtgroen eerder akkoord; roze eerder niet akkoord; rood niet akkoord). De deelnemers kiezen een snoepje, afhankelijk van hun mening over de stelling. Wanneer iedereen een snoepje heeft, kun je zien welke snoepjes het populairst waren en wat dus de overheersende mening is bij je deelnemers.

6 PLAK JE MENING Een aantal mensen van de begeleiding lopen rond met een sandwichbord met een stelling op. Die stelling kan te maken hebben met de activiteit die je organiseert, of met de plaats waar je je bevindt. Bijvoorbeeld: Onze groep kent het nieuwe jaarthemalied al van buiten. (voor een startavond) Ik kom vooral naar deze cursus om een nieuw lief te vinden. (voor een cursus) Ik vind deze locatie goed bereikbaar voor alle groepen. (voor een gewestactiviteit) Alle deelnemers krijgen stickertjes in vier kleuren (groen akkoord; lichtgroen eerder akkoord; roze eerder niet akkoord; rood niet akkoord). Ze kleven op elk sandwichbord een stickertje in de kleur van hun mening. INZICHT IN ZICHT Heb je een heel groot terrein ter beschikking? Hang dan in de verste uithoek een affiche of het logo van In- Zicht. Wanneer de deelnemers aankomen, moeten ze met een verrekijker proberen te zien wat er op de affiches staat.

7 GROEPSLEIDINGSBIJEENKOMST Als startmomentje bij je groepsleidings- en VB-bijeenkomsten. Spoor groepsleiding en VB s aan om mee te doen met InZicht! PIJLTJE PIK Hang een grote roos op een prikbord of op een echt dartsbord. Laat iedereen gooien. Naargelang waar ze de roos raken, krijgen ze een ander toekomstbeeld voorgeschoteld. Heeft iemand een positief toekomstbeeld geraakt, dan mag hij of zij aan de linkerkant van de tafel gaan zitten. Wie een negatief toekomstbeeld raakt, zit aan de rechterkant van de tafel. In plaats van te spelen met de tafelschikking kun je je deelnemers ook een groen (positief) of een rood (negatief) drankje of hapje geven. De toekomstbeelden: Welkom in De speelclub speelt vandaag biertikkertje. Hips! Welkom in Met de jeugdraad krijgen we álles klaar! Welkom in Randstad Interim zoekt Chiroleiding. Zelf weten we niet waar we moeten zoeken. Welkom in Problemen in de Chiro? We bellen de gewestploeg, zij staan altijd klaar om te helpen. Welkom in Leden die een paar weken niet komen, zijn mietjes. Volgens de nationale richtlijnen zijn ze niet langer welkom! Welkom in Gisteravond zaten er 5 bedankingsmailtjes van ouders in mijn mailbox. Ze vonden het tof dat we hun kinderen een fijn weekend bezorgd hebben. Welkom in De bivakvergadering was goed. Iedereen was zo zat dat we ons er niets meer van herinneren. Welkom in De ledenwerving was een succes! We zijn met 180! Welkom in De prijs van het weekend is 450. Wie niet kan betalen, moet maar thuisblijven. Welkom in De zangstonde van de Startdag was de max! De zanger werd dit jaar per parachute op het podium gedropt! Welkom in De fuiven hebben dit jaar goed opgebracht. Onze Chirogroep overweegt een beursgang. Eindelijk gedaan met stomme spelletjes, tijd voor het échte werk! Welkom in Onze aspi s hebben net hun stage bij een afdeling gehad. Het is goed meegevallen: ze willen allemaal leiding worden!

8 SPEEDDATING Zet de stoelen zo dat ze twee kringen vormen, de ene rond de andere. Alle aanwezigen gaan op een stoel zitten, de mensen van de buitenste en de binnenste kring kijken elkaar aan. Iedereen heeft een papiertje gekregen met een aantal vragen op. Wanneer de tijd begint te lopen, stellen de mensen van de binnenste kring een vraag naar keuze aan hun partners uit de buitenste kring. Die laatsten hebben een minuut de tijd om te antwoorden. Dan weerklinkt er een signaal en worden de rollen omgedraaid: de mensen van de buitenste kring stellen een vraag aan hun partner, en die partners mogen ook hun antwoord formuleren in één minuut tijd. Wanneer het signaal nog eens weerklinkt, schuiven de mensen uit de binnenste kring allemaal één stoel naar rechts op en begint het vragenstellen opnieuw. De vragen: Is jouw groep betrokken bij de jeugdraad? Heeft jouw groep leiding te veel of te weinig? Mag jouw leidingsploeg alcohol drinken op bivak? Gaat jouw groep elk jaar naar de Startdag? Gaat er uit jouw groep leiding op cursus? Heeft jouw groep een goede band met de ouders? Gaat jouw groep graag naar gewestactiviteiten?

9 TUSSENDOORTJES Als openingsmomentje voor het thematoneeltje op je cursus of tijdens je gewestavond, of als tafelmomentje op je cursus. RECLAME Een hypermoderne Chiroleid(st)er komt op met een uitvergrote gsm. Hij/zij of een stem zegt (met zo n lekker overdreven reclame-toontje): Geen inspiratie meer voor je Chiro-activiteiten? Ben je het spelletjes verzinnen beu? Sms spel naar 2010 en ontvang elke vrijdagavond een leuk nieuw spel op je gsm! Geen gezeur meer van de groepsleiding dat je je activiteit nog niet hebt voorbereid, je kunt je spel meteen naar hen doorsturen! En dan komt er een gewone Chiroleid(st)er op, die zegt: Ziet de Chiro er zo uit in 2010? Wie zal het zeggen? De leidingsploegen van nú! Doe mee aan InZicht: laat zien wat er leeft in jouw Chirogroep, zo weten wij waar de Chiro in 2010 naartoe moet! Spreek je groepsleiding aan, je hebt nog tijd tot eind november! Kom op 12 april ook naar UitZicht, daar denken we verder na over Chiro in 2010! DE SLIMSTE CHIROMENS Een ren-je-rotquiz over een aantal Chirobegrippen. Die quiz speel je in een grote zaal. Alle deelnemers staan in het midden. Bij elke antwoordmogelijkheid hoort een hoek van de zaal. Nadat de vraag werd voorgelezen, lopen de deelnemers naar de hoek die volgens hen overeenkomt met het juiste antwoord. Mensen die een juist antwoord gaven, krijgen een stip op hun gezicht. Wie op het einde van de rit de meeste stippen heeft verzameld, krijgt een leuk prijsje. Je kunt die quiz ook als tafelmomentje gebruiken. Geef dan aan elke antwoordmogelijkheid een handeling: A: je handen in de lucht B: op je stoel gaan staan C: het oor van je linkerbuur vasthouden D: je tong uitsteken Wie niet juist antwoordt, moet gaan zitten. Wie op het einde nog rechtstaat, krijgt een leuk prijsje: niet mee moeten afwassen, een extra dessert, Stuur gerust opvallende resultaten door naar inzicht@chiro.be! De vragen: 1. Kluts is A Het recept voor mayonaise van de boerinnenbond B Een tijdschrift voor speelclub C Een nieuwsbrief voor groepsleiding D De naam van de nieuwste tienerreeks op Ketnet 2. Aspitrant is: A Een schrijffout, het moet aspirant zijn B Een bivak dat elke twee jaar wordt georganiseerd voor aspi's C Een brochure over op tocht gaan met aspi's D Het afdelingsfiguurtje van de aspi's 3. Alive is: A Een actie over het belang van aspi's B Een lied van de Bee Gees C Een dienst van de Chiro die zorgt voor avontuurlijke activiteiten D Het afdelingsfiguurtje van de aspi's

10 4. IK is: A De afkorting die gebruikt wordt voor Internationale Kommissie, de commissie van de Chiro die zich bezighoudt met internationale projecten. B De afkorting voor Inleidingscursus, een cursus voor (nieuwe) leiding die het gewest organiseert C De afkorting die gebruikt wordt voor Internationaal Kamp, wanneer je met je groep op buitenlands bivak gaat. D De afkorting voor Interactief Ketispel. 5. Dubbelpunt (met een hoofdletter) is: A Een leesteken, natuurlijk B Een vorming die de Chiro organiseert over infoblaadjes schrijven C Een maandelijks tijdschrift voor leiding D Het afdelingsfiguurtje van de tito s 6. Joepla is: A Een krantje dat de speelclubbers elk jaar krijgen B Een attractie in Bobbejaanland C Een avontuurlijk bivak voor leiding D Speelgoed dat je kunt kopen in De Banier 7. Kramp is: A Een tijdschrift voor keti s, aspi s en hun leiding B Een vervelend probleem als je dringend naar de wc moet C Een weekend voor keti s D Een soort volksdans 8. SB is: A De afkorting voor speelclubbegeleiding (de speelclubleiding, dus) B De afkorting voor Scholingsbivak, de cursus die je samen met de IK moet volgen om animator te worden C De afkorting voor samen beleven, iets wat we belangrijk vinden in de Chiro D De afkorting voor serieuze begeleiding, iemand die al wat ouder is en je leidingsploeg ondersteunt. 9. VB is: A De afkorting voor volwassen begeleiding, iemand die al wat ouder is en je leidingsploeg ondersteunt B De afkorting voor voorbivak, de dagen waarin je met je leidingsploeg al op bivak vertrekt om alles voor te bereiden C De afkorting voor verzekeringsbeheerder, iemand die in elke leidingsploeg wordt aangesteld om alles te weten over de verzekeringen D De afkorting voor voedingsbemanning, de kookploeg op bivak 10. De Banier is: A Een tijdschrift voor ouders en oud-leiding van de Chiro B De naam van de Chirovlaggen die je kunt bestellen met de naam van je groep erop C Een groepje van mensen dat de zangstonden van de nationale Startdagen voorbereidt D De Chirowinkel waar je Chirokleren en spel- en knutselmateriaal kunt kopen Nadien vertel je nog even dit: We weten nu wat je weet of niet weet, maar de Chiro wil ook graag weten wat je denkt! Doe daarom met je leidingsploeg mee aan InZicht, het inspraakmoment van de Chiro. Laat zien wat er leeft in jouw Chirogroep, zo weten wij waar de Chiro in 2010 naartoe moet! Spreek je groepsleiding aan, je hebt nog tijd tot eind november! Kom op 12 april ook naar UitZicht, daar denken we verder na over Chiro in 2010!

11 TONEEL! Een aantal Chiroleden zitten allemaal achter hun computer. Ze zitten met elkaar te chatten (ze zeggen luidop wat ze eigenlijk aan het typen zijn). Jef: Wendy, heb jij een vieruurtje bij vandaag? Wendy: Ja, maar ik kan je niet laten proeven, het is te groot om door te sturen Mieke: Ik heb een zakje met snoepjes bij, van mij kun je er wel een paar downloaden. Leidster, wat gaan we eigenlijk straks nog doen? Leidster Miranda: Zet allemaal je webcam aan voor verstoppertje. Jef is m! Iedereen kruipt achter hun computer en Jef kijkt goed naar z n computerscherm. Jef: Mieke, gezien, je haar steekt nog boven je bureau uit!... Dan hoor je een stem (of komt er iemand op) die zegt: Ziet de Chiro er zo uit in 2010? Wie zal het zeggen? De leidingsploegen van nú! Doe mee aan InZicht: laat zien wat er leeft in jouw Chirogroep, zo weten wij waar de Chiro in 2010 naartoe moet! Spreek je groepsleiding aan, je hebt nog tijd tot eind november! Kom op 12 april ook naar UitZicht, daar denken we verder na over Chiro in 2010! HINTS MC Sollami (of iemand anders, natuurlijk) beeldt de volgende zin uit. Degene die het eerst juist raadt krijgt een prijs: een lekker snoepje, vrijgesteld van een vervelende taak op IK, enz. Hoe is de Chiro in 2010? Nadien vertel je nog even dit: De Chiro wil graag weten wat je groep denkt! Doe daarom met je leidingsploeg mee aan InZicht, het inspraakmoment van de Chiro. Laat zien wat er leeft in jouw Chirogroep, zo weten wij waar de Chiro in 2010 naartoe moet! Spreek je groepsleiding aan, je hebt nog tijd tot eind november! Kom op 12 april ook naar UitZicht, daar denken we verder na over Chiro in 2010!

12

13 INZICHT OVERAL IN ZICHT! Op cursussen, gewestavonden, Startdagen, enz. zijn er genoeg plaatsen waar deelnemers even stil staan of zitten en dus even tijd kunnen maken om wat te lezen en na te denken. OP DE WC Hang op de wc-deuren een affiche met stellingen (je kunt ze downloaden op en een balpen aan een touwtje. Bij de stellingen is er ruimte om een streepje te zetten in een van de vier antwoordmogelijkheden (akkoord, eerder akkoord, eerder niet akkoord en niet akkoord). De tekst van de affiche ziet er zo uit: Pispauze of drukwerk? Ook in deze kleine ruimte kun je met Chiro bezig zijn! Duid met een streepje aan of je al dan niet (eerder) akkoord gaat met de volgende stellingen. Let op: je mag maar één streepje zetten per stelling en per wc! Een hudo (zelfgebouwd toilet) is standaard bij ons op bivak Leden die tijdens activiteiten naar het toilet moeten, moeten wachten tot het spel gedaan is. Speelclubbers kunnen zelf al hun poep afvegen. Wc-papier met het Chirologo ontbreekt nog in het assortiment van De Banier Bij verbouwplannen kijken we eerst waar het sanitair moet komen. Meningen kunnen verschillen! Daarom is er InZicht: met 24 stellingen zoeken we uit wat er leeft in jullie Chirogroep. Bezorg ons jullie mening en timmer mee aan Chiro in Meer info op op het nummer of via Op 12 april is iedereen (ook alle leiding) uitgenodigd op UitZicht, een dag waarop we de resultaten bekijken en via workshops verder denken aan Chiro in IN DE ROKERSHOEK Hang in de rokershoeken een affiche met stellingen (je kunt ze downloaden op en een paar balpennen aan een touwtje op. Bij de stellingen is er ruimte om een streepje te zetten bij een van de vier antwoordmogelijkheden (akkoord, eerder akkoord, eerder niet akkoord en niet akkoord). De tekst van de affiche ziet er als volgt uit: Als de rook om je hoofd is verdwenen, denk dan even na over de volgende stellingen. Duid met een streepje aan of je al dan niet (eerder) akkoord gaat. Let op: je mag maar één streepje zetten per stelling en per affiche! Op bivak mogen de tito s s avonds van een sigaretje trekken. Roken in het zicht van de ouders is not done Ik ben voor een algemeen rookverbod op Chirocursussen Leren roken doe je bij de Chiro Enz. (ze kunnen ook zelf stellingen invullen) Meningen kunnen verschillen! Daarom is er InZicht: met 24 stellingen zoeken we uit wat er leeft in jullie Chirogroep. Bezorg ons jullie mening en timmer mee aan Chiro in Meer info op op het nummer of via inzicht@chiro.be. Op 12 april is iedereen (ook alle leiding) uitgenodigd op UitZicht, een dag waarop we de resultaten bekijken en via workshops verder denken aan Chiro in 2010.

14 AAN TAFEL Op kun je placemats downloaden die je kunt gebruiken tijdens het eten op je cursus. Laat de deelnemers hun mening aanduiden (met een balpen of met een stukje rijst, een broodkruimel, enz.) en laat hen daarna per tafel even discussiëren. Wie iemand anders kan overtuigen van zijn/haar mening, krijgt het dessert van de overtuigde! De tekst van de placemats ziet er zo uit: Bikke bikke bik, hap hap hap, eerst een stelling en dan de pap! Bekijk met je tafelgenoten de volgende stellingen. Leg een stukje pasta, brood, enz. (liefst geen stoofvlees!) in het vakje dat overeenkomt met jouw mening (of zet een streepje met een balpen). Hou er dan kort een tafelgesprek over. Wie iemand anders kan overtuigen van zijn/haar mening, krijgt het dessert van de overtuigde! Wij doen op bivak een tafelmomentje voor en na élke maaltijd. Kookouders zijn beter geen ouders, maar oud-leiding. Het eten op bivak moet zo goedkoop mogelijk zijn, variatie en gezond spelen minder mee. Foodfight: het ideale spel wanneer het eten niet zo lekker was. Meningen kunnen verschillen! Daarom is er InZicht: met 24 stellingen zoeken we uit wat er leeft in jullie Chirogroep. Bezorg ons jullie mening en timmer mee aan Chiro in Meer info op op het nummer of via Op 12 april is iedereen (ook alle leiding) uitgenodigd op UitZicht, een dag waarop we de resultaten bekijken en via workshops verder denken aan Chiro in AAN TAFEL DEEL 2 Op kun je placemats downloaden die je kunt gebruiken tijdens het eten op je cursus. Deelnemers kunnen de eettest doen en kijken of ze al dan niet een gezonde eter zijn. HANDTEKENING Mail je regelmatig met Chiroleiding? Zet dan een InZicht-handtekening onder je mail. Bijvoorbeeld Denk jij soms ook al aan Chiro in 2010? Hoe stel je dat in? Voor Outlook Express - Klik in het menu Extra op Opties en klik vervolgens op het tabblad Handtekeningen. - Klik op Nieuw en typ de tekst in het vak Handtekening bewerken - Schakel het selectievakje Handtekening aan alle uitgaande berichten toevoegen in. Voor Outlook - Ga naar het menu Extra > Opties. Kies in het venstertje het tabblad indeling. - Klik op de knop Handtekeningen en selecteer Nieuw. - Geef de nieuwe handtekening een naam, typ de tekst in het vakje en klik op OK. Voor Hotmail - Ga naar Mail - Klik op de link Opties (bovenaan rechts) en kies persoonlijke afsluiting - Typ de tekst in en klik op opslaan. Voor Yahoo - Selecteer Mail opties. - Onder Personalisaties klik je op Handtekening - Typ de tekst in en klik op Save.

15

16

in ZICHT CHIRO IN 2020

in ZICHT CHIRO IN 2020 in ZICHT CHIRO IN 2020 Dag Chiroleiding Chirojeugd Vlaanderen telt maar liefst 960 Chirogroepen, van Adinkerke tot Zutendaal. Allemaal met hun eigen gewoontes en tradities, afdelingen en leiding. En wat

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

PLAY-LIST WAAROM LEIDING WORDEN

PLAY-LIST WAAROM LEIDING WORDEN PLAY-LIST WAAROM LEIDING WORDEN Onderwerp(en): Doelgroep: Duur: Preleidingsvorming Aspi s en andere leden die leiding worden 5 minuten per vraag + 5 minuten per opdracht + nabespreking Contactpersoon:

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

CHIRO KRISTAL. Stabroek. infobrochure.

CHIRO KRISTAL. Stabroek. infobrochure. CHIRO KRISTAL Stabroek infobrochure www.chirokristal.be Beste ouders, De start van het CHIROjaar vinden we het juiste moment om een infofolder uit te brengen. Wij, de leiding, vinden het belangrijk dat

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Werkvorm Participatie Als ik de baas zou zijn op de BSO Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Inhoudsopgave Als ik de baas zou zijn op de BSO 3 Uitvoering activiteit 4 Voorbereiding Doel en verloop spel

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Beste ouders en leden,

Beste ouders en leden, t Patotterke Beste ouders en leden, Hier is dan ons laatste patotterke van het jaar. Je kan hier weer alle info in terug vinden die je nodig hebt. Indien je nog vragen hebt over iets dan kan je ons zeker

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy

CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje. Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy CHIRO WINGENE STELT VOOR: Jomeetje Nieuwsbrief voor leden en ouders van Chiro Jokwy-Mekwy Dit jomeetje is voor: België-Belgique P.B. 8750 Wingene 3/8910 Verschijnt tweemaandelijks; 18de jaargang 2014-2015

Nadere informatie

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD?

SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? SPELFICHE: WIE ZIT ER IN DE LEERLINGENRAAD? 5 minuten of meer onbeperkt 10 tot 50 8 tot 20 Praten Praten Praten, schrijven niksnadanoppes! bingoblaadje en schrijfgerief groot papier en schrijfgerief onbeperkt

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Werkbladen Groep 7 & 8

Werkbladen Groep 7 & 8 Werkbladen Groep 7 & 8 H1: Werkblad Sociale media Weet jij wat sociale media zijn? Zoek op internet wat je kunt vinden over sociale media. Bekijk onderstaande logo s en omcirkel de logo s waarvan jij denkt

Nadere informatie

Gekrabbeld. We zijn dit chirojaar zeer goed gestart! Ons nieuwe. grasveld achter de lokalen is bijna speelklaar en we

Gekrabbeld. We zijn dit chirojaar zeer goed gestart! Ons nieuwe. grasveld achter de lokalen is bijna speelklaar en we ! 2 Gekrabbeld Hallo chirowieten en ouders We zijn dit chirojaar zeer goed gestart! Ons nieuwe grasveld achter de lokalen is bijna speelklaar en we mochten weer tal van nieuwe leden verwelkomen. Hopelijk

Nadere informatie

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet.

Wat weet je al? Je gaat bekijken wat je al over de overheid weet. TAAK Wat heb je aan de overheid? In de taak van hoofdstuk 12 ga je ontdekken wat je aan de overheid hebt. Dat doe je in vier deeltaken: 1 Mijn sofi-nummer is 2 Moet de overheid voor werk zorgen? 3 Geen

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Informatieboekje financien bij GastVrij voor gastouders

Informatieboekje financien bij GastVrij voor gastouders Informatieboekje financien bij GastVrij voor gastouders Lieve Gastouder, Opvang bieden is fantastisch. Je doet je werk met plezier en krijgt knuffels van je gastkinderen en complimenten van de ouders.

Nadere informatie

Stap 1: je eigen website registreren & activeren

Stap 1: je eigen website registreren & activeren Stap 1: je eigen website registreren & activeren Je eigen website registeren We gaan nu echt aan de slag en gaan in een mum van tijd onze eigen website reeds hebben gestart. Je eigen website is niet meer

Nadere informatie

Cursus ICT 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 1 Lieve D Helft Cursus ICT 1 Inhoud Wat is Outlook? 3 Het scherm 3 Nieuw E-mailbericht maken 4 E-mailbericht versturen 5 E-mailbericht beantwoorden naar verzender 6 E-mailbericht beantwoorden naar verzender en alle ontvangers

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

INSPRAAKSPEL Doelstellingen Verloop BLAUW = Opdrachtkaart Wat? A Kaartjes ORANJE = Strafkaarten Wat? Te winnen: B Genummerde kaartjes. Te winnen?

INSPRAAKSPEL Doelstellingen Verloop BLAUW = Opdrachtkaart Wat? A Kaartjes ORANJE = Strafkaarten Wat? Te winnen: B Genummerde kaartjes. Te winnen? INSPRAAKSPEL v Onderwerp(en): Inspraak- en bevragingsspel voor gewesten om hun groepen te bezoeken/ te leren kennen v Doelgroep: Gewest op bezoek bij een leidingsploeg v Duur: 1.30u v Contactpersoon: Zone

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Werkblad. LES 5: Spijsvertering (2) www.gavoorgezond.nl GROEP 3-4

Werkblad. LES 5: Spijsvertering (2) www.gavoorgezond.nl GROEP 3-4 LES 5: Spijsvertering (2) Quiz: gezond eten en drinken Vraag 1: wat zijn vezels? A: Kleine deeltjes van planten en vruchten die belangrijk zijn om je darmen te laten bewegen. B: Ongezond eten zoals snoep

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Tips & Trucs basis Outlook 2007/2010

Tips & Trucs basis Outlook 2007/2010 Papierloos, digitaal werken, efficiënt en slimmer werken? Hieronder tref je een aantal tips voor Outlook, waardoor je: minder of geen papier meer hoeft te printen omdat je het digitaal op de goede plek

Nadere informatie

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN

OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN OUTLOOK - 2010 ACCOUNTS POSTVAKKEN SORTEERREGELS HANDTEKENINGEN Als je verschillende e-mailadressen hebt, is het interessant om bij ieder e-mailtje te kunnen kiezen om een van deze adressen als afzender

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

300 AANDEEL 2011/020304-10/022

300 AANDEEL 2011/020304-10/022 startbedrag 300 AANDEEL 2011/020304-10/021 300 Je merkt dat er twee ribbels zijn die naar de Chiro moeten komen van hun ouders. Zij houden hun jas de hele dag aan en vragen voortdurend of het nog geen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Mirjams mama en moekie

Mirjams mama en moekie Seksuele diversiteit graad 1 Mirjams mama en moekie Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print 2 lege gedragspatroongrafieken af voor

Nadere informatie

Praktisch: Beste ouders,

Praktisch: Beste ouders, Beste ouders, Om een idee te hebben hoe jullie over onze chirowerking denken, zouden we jullie willen vragen even deze enquête anoniem in te vullen. Op deze manier hopen we alle chiro-ouders te bereiken,

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een.

taalkaart 1 Ik ga op reis en Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Ik ga op reis en Wat ga je doen? Je leert wat een reisverhaal is. Je schrijft er zelf een. Op verkenning tk taalkaart Ik ga op reis en Lees het verhaal van Aymen. 8 augustus 007 - In het vliegtuig Wat

Nadere informatie

FEBRUARI 2016. Chiro-uren. Reservekledij

FEBRUARI 2016. Chiro-uren. Reservekledij FEBRUARI 2016 Chiro-uren Speelclub: 14u tot 17u Rakkers: 14u tot 17u Toppers: 14u tot 18.30u Kerels: 14u tot 18.30u Aspiranten: 14u tot 19u Reservekledij Het is aangeraden om elke zondag reservekledij

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Je email-programma configureren

Je email-programma configureren Email configureren 1 Je email-programma configureren Om de tweede belangrijke functie van het Internet te kunnen gebruiken moeten we onze email configureren. Er zijn ook hier verschillende programma s

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal

Kinderrechten. Doelstellingen. Materiaal Dag van de Rechten van het Kind Kinderrechten Doelstellingen De kinderen leiden uit concrete ervaringen af wat een kinderrecht is. De kinderen zien in hoe belangrijk het is dat kinderrechten gerespecteerd

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE

HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE SAMWEEK HANDLEIDING VOOR DE CAMPAGNEVERANTWOORDELIKE DAAR KOMT SAM DE VERKEERSSLANG! Beste campagneverantwoordelijke Fijn dat je weer meedoet om van de Samweek op je school een succes te maken. Dit jaar

Nadere informatie

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012

Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Handleiding Facebook Pergamano International Augustus 2012 Inhoudsopgave 1 Wat is Facebook? 2 Registreren bij Facebook en een account aanmaken 3 Foto s toevoegen in een album 4 Een omslag foto toevoegen

Nadere informatie

EEN BROCHURE. voor ouders. Chiro is voor alle kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar Spel, plezier en beweging zijn het belangrijkste!

EEN BROCHURE. voor ouders. Chiro is voor alle kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar Spel, plezier en beweging zijn het belangrijkste! EEN BROCHURE voor ouders Chiro is voor alle kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar Spel, plezier en beweging zijn het belangrijkste! ]foto: Dominique Vankan[ Chiro is de grootste Nederlandstalige organisatie

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Handleiding www.thomasmore.carpool.be

Handleiding www.thomasmore.carpool.be Handleiding www.thomasmore.carpool.be STIP Thomas More Versie augustus 2014 Registratie op carpool.be 1.1 Inschrijving Surf naar www.thomasmore.carpool.be. BEN JE AL GEREGISTREERD ALS GEBRUIKER BIJ CARPOOLPLAZA?

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid?

Goede voornemens. Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Goede voornemens Gelukkig Nieuwjaar! Heb je goed gefeest en het oude jaar uitgeluid? Wat zou je graag in 2013 willen doen? Eindelijk eens een ballonvlucht maken, bmx

Nadere informatie

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht

What s up Zuiderzeeland? aardrijkskunde, praktische opdracht What s up Zuiderzeeland? Aardrijkskunde praktische opdracht praktisch onderzoek in zuiderzeeland 4 HV Naam: Klas: In dit onderdeel ga je zelf met je groepje op onderzoek. Je hebt geleerd dat Waterschap

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Stap 1: Onderwerp en vraag Voordat je kunt beginnen met het maken van een werkstuk, moet je natuurlijk een onderwerp kiezen. Als je een onderwerp hebt gekozen ga je bedenken wat

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga naar

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga   naar Handleiding Ga naar ga www.vanhoeckel-aantafel.nl naar www.testaantafel.nl Handleiding Aan Tafel Selecteer je leverdag Voordat je begint met bestellen, kies je een leverdag. De leverdagen zijn aangegeven

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les:

Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Werk graad 3 Lesvoorbereiding Werkloos, hoezo? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Zet het luisterverhaal klaar op het smartboard. Print de memory

Nadere informatie

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt.

eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. eenvoudige versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt. Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije

Nadere informatie

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be

Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Infobrief -16weekend 4 tot 6 april 2014 www.klj-vissenaken.be Hallo beste KLJ ers, Het tweede deel van ons KLJ-jaar is al een tijdje van start gegaan, de koudste periode van de winter is voorbij en de

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

www.meestermichael.nl Gebruik van:

www.meestermichael.nl Gebruik van: Gebruik van: Aanmelden bij Gmail 1. Ga naar www.google.nl 2. Klik daar op Gmail: 3. Klik vervolgens op Aanmelden voor Gmail: 4. Let op: staat de taal op Nederlands? 5. In het volgende venster moet van

Nadere informatie

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS)

Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Hand-out voor het opzetten van Portretshoot (BASIS) Begrippen: Projectteam: Een groep personen bestaande uit minimaal 1 fotograaf, 1 model, 1 MUA(H)/(Hair)stylist. Mogelijk kan er ook, afhankelijk van

Nadere informatie

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas)

Wedstrijd Digitale Week 2011. 2de graad: Poster jezelf. op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wedstrijd Digitale Week 2011 2de graad: Poster jezelf op http://www.glogster.com (de leerkracht maakt best een account aan voor de klas) Wie ben jij? Wat doe je graag? Wat vind je leuk, mooi, lekker? Waar

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ONTBIJT OP SCHOOL. Voorbereiding van het ontbijt. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen

Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen Handreiking installatie en gebruik KansPlus emailsjablonen Voor medewerkers landelijk bureau en ledengroepen Versie oktober 2008 Handreiking Instellen van het KansPlus e-mailsjabloon (huisstijl) in Outlook

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Of klik hier voor een filmpje over Slim

Of klik hier voor een filmpje over Slim Klik op het kind dat je wilt volgen door de Beemte School! Ik ben Jurre en ik zit in groep 1/2 Ik ben Laura en ik zit in groep 3 Ik ben Maaike en ik zit in groep 5 Ik ben Roald en ik zit in groep 8 Of

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

Stage animator. We krijgen ook hulp van de kern en de leden van de andere twee leeftijdsgroepen.

Stage animator. We krijgen ook hulp van de kern en de leden van de andere twee leeftijdsgroepen. Stage animator Elien Merckx, JKAJ Bornem We krijgen ook hulp van de kern en de leden van de andere twee leeftijdsgroepen. Vertel zoveel je wil over je leven buiten KAJ. In mijn vrije tijd ga ik, naast

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Hoe overleef jij... een eerste date? Deze acties horen bij aflevering 7 Hoe overleef ik...een eerste date?

Hoe overleef jij... een eerste date? Deze acties horen bij aflevering 7 Hoe overleef ik...een eerste date? ACTIES Hoe overleef jij... een eerste date? Deze acties horen bij aflevering 7 Hoe overleef ik...een eerste date? O jee, het roze haar van Rosa ziet er een stuk minder stoer uit dan ze had gehoopt. Gelukkig

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Opzet onderwijsexperiment

Opzet onderwijsexperiment Opzet onderwijsexperiment Huub de Beer Eindhoven, 27 maart 2011 Inhoudsopgave 1 Introductie 1 2 Smal longdrink glas 3 2.1 Maak een maatbeker....................... 3 2.2 Lees de grafiek..........................

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Hoe werkt het en wat kunt je ermee?

Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Inhoud Starten met Smart Workspaces Registreren met een foto en profiel Een groep beginnen Berichten en e-mails sturen. Nieuwsberichten plaatsen, documenten en afbeeldingen

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie