Projectbeschrijving Stichting Duurzaam Repareren Februari 2015 Leasemaatschappijen met een missie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectbeschrijving Stichting Duurzaam Repareren Februari 2015 Leasemaatschappijen met een missie"

Transcriptie

1 Projectbeschrijving Stichting Duurzaam Repareren Februari 2015 Leasemaatschappijen met een missie

2 Inleiding In toenemende mate rekenen leasemaatschappijen duurzaamheid tot een onderwerp in de corebusiness. Dit doet men mogelijk vanuit een intrinsieke drijfveer, om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Maar tevens is het zo dat men duurzaamheid als een, al dan niet unique, selling point beschouwt. Men wil zich hiermee onderscheiden of in ieder geval qua identiteit met duurzaamheid geassocieerd worden. Dit kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Bij de eigen bedrijfsvoering kan dit door een certificering (ISO of 26000), het hanteren een MVO-prestatieladder en/ of het hebben een social responsibillity programma. Dit is echter nauwelijks onderscheidend, want vrijwel alle top twintig spelers hebben deze zaken al opgepakt. De grootste winst voor de samenleving en milieu kan worden gesorteerd bij het uitbestede werk, het onderhoud en de reparaties van de voertuigen die men beheert. Duurzaam Repareren is kan hierin voorzien door de toetsing en certificatie van duurzame automotive bedrijven. Dit is ook het enige initiatief en keurmerk waarbij de leasemaatschappijen zich kunnen aansluiten en participeren in de ontwikkelingen. Participatie in Duurzaam Repareren was bij de start, twee jaar geleden, nog zeer onderscheidend. Inmiddels mag de stichting rekenen op een brede aanhang van leasemaatschappijen, waardoor dit onderscheidende vermogen is afgenomen. Duurzame Leasemaatschappij met een missie Zoals voorgaand gezegd, wil een leasemaatschappij zich op gebied van duurzaamheid onderscheiden, dan volstaat het niet om het bedrijfsproces gecertificeerd te hebben (ISO 14001) of zich bij Duurzaam Repareren aan te sluiten. Onderscheiden kan alleen in een kopploeg en niet wanneer men trouw meefietst in het peloton. Wat overigens altijd nog beter is dan in de bezemwagen te zitten. Het woord kopploeg ís samengesteld uit de woorden kop en ploeg. Kop Op kop lopen betekent dat men vooruitstrevend wil zijn, de toon wil zetten, de norm wil bepalen, een doel wil bereiken. Gezamenlijke doelstellingen verbindt en geeft gestalte aan de kopploeg. De doelen moeten wel helder zijn en door de stakeholders als waardevol te worden gepercipieerd. Verder moet de groep bereid zijn elkaar te ondersteunen, kennis te delen en elkaar scherp te houden de gezamenlijke doelen te bereiken.

3 Om een start van het project mogelijk te maken wordt er een set met doelstellingen geformuleerd. Het is mogelijk dat gedurende het project nieuwe doelstellingen worden toegevoegd. De actuele doelstellingen zijn: 1 Grondstoffen beleid De leasemaatschappij heeft beleid bepaald ten aanzien van het terugbrengen van en het bewust omgaan met grondstoffen. Hieronder wordt bijvoorbeeld maar niet uitsluitend verstaan, de elektronische facturatie, digitalisering, papierverbruik en koffiebekers. De concrete onderliggende doelstellingen zijn: 1.1 Men bezit een beleidsplan grondstoffengebruik. Realisatie < mei Minimaal 90% van de facturatie (inkomend en uitgaand) is elektronisch. 1.3 Men heeft een ambitiesystematiek om de beperking van grondstoffen gebruik te verbeteren. Realisatie < mei Klimaatneutraal De leasemaatschappij zal de eigen (interne) bedrijfsvoering klimaatneutraal als mogelijk uitvoeren. De resterend veroorzaakte CO 2 uitstoot kan worden gecompenseerd met emissierechten uit gecertificeerde duurzame energieprojecten (bijvoorbeeld Climat Neutral Group). 2.1 De leasemaatschappij heeft een inventarisatie van de CO 2 uitstoot van de eigen bedrijfsvoering. 2.2 Men heeft een actie- projectplan hoe men naar een klimaat neutrale bedrijfsvoering wil komen 2.3 De leasemaatschappij heeft een klimaat neutrale bedrijfsvoering eventueel na compensatie*. Realisatie < mei 2015 Realisatie < mei 2015 Realisatie < juni 2016 * De restuitstoot CO 2 kan door afkoop gecompenseerd worden. Hieraan voorafgaand dient de leasemaatschappij echter een essentiële inspanning te leveren de CO2 productie maximaal te reduceren voor zover dit binnen de eigen mogelijkheden ligt.

4 3 Wagenparkbeheer (uitbesteed werk) De belangrijkste kernactiviteit van de leasemaatschappijen is wagenparkbeheer, het onderhoud, reparatie en schadeherstel van het wagenpark. Dit werk wordt door externe partijen uitgevoerd, waar het in het algemeen via aanbestedingen wordt neergelegd. Veel bedrijven zijn inmiddels aantoonbaar duurzaam, door middel van een normatieve toetsing (certificaat). Het is zaak dat leasemaatschappijen zoveel als mogelijk gebruik maken van deze aantoonbaar duurzame bedrijven. 3.1 Alle opdrachten tot schadeherstel (100%) worden door de leasemaatschappij neergelegd bij schadeherstelbedrijven die door Duurzaam Repareren gecertificeerd zijn. 3.2 Alle opdrachten tot ruitschadeherstel (100%) worden door de leasemaatschappij neergelegd bij schadeherstelbedrijven die door Duurzaam Repareren gecertificeerd zijn. 3.3 Opdrachten tot bandenreparatie en vervanging worden voor minimaal 70% neergelegd bij bedrijven die als duurzaam gecertificeerd zijn. 3.4 Opdrachten tot (technische) reparatie en onderhoud worden voor minimaal 20% neergelegd bij bedrijven die door Duurzaam Repareren gecertificeerd zijn. 3.5 Er dient een actief beleid te zijn t.a.v. het hergebruik van de (vrije voorraad) banden. Realisatie < 1 juli 2016 Realisatie < 1 juli Eigen vloot Leasemaatschappijen hebben ook een eigen vloot, ten behoeve van de medewerkers en directie. Er dient beleid te zijn dat hoe met het eigen wagenpark wordt om gegaan. Uiteraard dient hierbij duurzaamheid ook in ogenschouw te zijn genomen. Beginnende met een plan van aanpak, hoe er minder kilometers gereden kunnen worden. 4.1 In het beleid van de eigen vloot is duurzaamheid een geïntegreerd onderdeel* Realisatie < 1 juli 2015 * Deze eis is gerelateerd aan de mogelijkheden die er voor de betreffende leasemaatschappij zijn. Met name de mate waarin men autonoom kan beslissen over de eigen vloot is bepalend voor het realiseerbare resultaat.

5 5 Duurzame inzetbaarheid personeel Met de komende vergrijzing (baby-boomers) en ontgroening (minder nieuwe toetreders tot de arbeidsmarkt) is duurzame inzetbaarheid van personeel essentieel. Vanuit maatschappelijk oogpunt maar ook om competitiefvaardig te blijven. Het bedrijf dient beleid te hebben ten aanzien van de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. Hierbij dient in ieder geval te zijn voorzien in opleiding en ontwikkeling (beoordelingsgesprekken, POP) en employability (instroom, doorstroom, uitstroom). Echter ook zaken als veiligheid en Arbo-regels dienen gerespecteerd te worden. Afhankelijk van de omvang en de aard van de bedrijfsactiviteiten kan een RI&E gewenst zijn. Naast de verplichte doelstellingen zijn de leasemaatschappijen geëngageerd om een bijdrage te geven aan het ondersteunen van de kennis in de markt. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van plaatselijke of regionale (ROC) onderwijs projecten. 5.1 Men bezit een beleidsplan t.a.v. de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers 5.2 Er is een opleidings- en/ of persoonlijk ontwikkelingsplan t.b.v. de medewerkers 5.3 Er dient actief te worden bijgedragen aan de kennis in de branche. Concreet wordt hiermee bedoeld het beschikbaar stellen van stageplekken, trainees en indien mogelijk ondersteunen van leertrajecten (HAN, ROC, etc) Realisatie < 1 juli 2015 Realisatie < 1 juli 2015 Meetbaarheid Bovenstaand staan de vijftien doelstellingen weergegeven. Het label Duurzame Autolease is echter meer dan een intentie. Daarom zijn de doelstellingen dusdanig geformuleerd dat deze meetbaar en controleerbaar zijn. Echter, zonder dat er sprake is van een noodzaak tot het uitvoeren van een audit. Er is immers geen sprake van een certificering. Bovendien zal het uitvoeren van audits ook kosten met zich meebrengen. Ieder deelnemer kan echter zonder problemen tussentijds rapporteren over de vorderingen of in hoeverre men reeds doelstellingen heeft bereikt. Als collectief gaat de gedacht er naar uit dat wij de individuele ontwikkelingen door middel van een gezamenlijk jaarverslag publiceren.

6 Ploeg Alle leasemaatschappijen die zich bij Duurzaam Repareren hebben aangesloten hebben het manifest Duurzaam Wagenparkbeheer onderschreven. Was dit in de opstart fase nog onderscheidend, momenteel kan men meer spreken van een peloton. Om toch tot onderscheid te komen wordt niet gekozen voor een (nieuwe) certificering of erkenningsregeling. is een groep leasemaatschappijen die zich voor een aantal doelstellingen heeft verenigd. Zonder dat hiervoor een juridische entiteit (vereniging) dient te worden opgericht, moet het initiatief wel een gezicht krijgen. Wij geven de ploeg de naam:. Bij de start wordt de groep geformeerd. Het staat iedere leasemaatschappij vrij om toe te treden, mits men: Het manifest Duurzaam Wagenparkbeheer onderschrijft. Men moet immers de wil en intentie hebben om het wagenparkbeheer duurzaam in te richten. De wil en een reële kans van slagen heeft de doelstelling te realiseren. Wij bedoelen hiermee de doelen zoals in dit document beschreven en de doelstellingen die tot het moment van toetreding door de bestaande initiatiefnemers zijn toegevoegd. Omdat de doelstellingen ambitieus en tijdgebonden zijn, blijft het onderscheidend vermogen behouden. Voor de deelnemers geldt dat men kan deelnemen met alle onderliggende werkmaatschappijen en labels. Mits de bedrijfsvoering en de activiteiten gelieerd aan de gestelde doelstellingen ook onder controle en aansturing vallen van de betreffende deelnemer. Ter toelichting: private labels waarbij men geen zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering van de labelvoerder komen hiervoor niet in aanmerking. Dergelijke labels kunnen zich wel zelfstandig aanmelden als deelnemer.

7 Profilering De mogelijkheden om de groep onderscheidend vermogen te bieden zijn divers. Het zijn in eerste aanleg vooral communicatieve elementen waarbij gedacht kan worden aan: Het vermelden van het logo in de communicatie: Deelnemer. Dit draagt bij aan Het groene imago van de leasemaatschappij. Het inrichten van een informatieve website ( waarop vermeld wordt welke leasemaatschappijen deel uitmaken van de groep, waarom men dit doet (statement) en waarom de klant voor hen moet kiezen. Aansluiten (als coalitie) op initiatieven en ontwikkelingen. Zoals Green Deals (overeenkomsten met de overheid), MVO-Nederland, Duurzame Mobiliteit en andere projecten en initiatieven; Jaarlijks uitbrengen van een jaarverslag waarin de deelnemende leasemaatschappijen zich als groep en individueel kunnen profileren en de resultaten, individueel en t.a.v. de gemeenschappelijke doelstellingen, worden gepubliceerd. Financiering Er wordt geen nieuwe organisatie opgericht en ook is er geen sprake van een nieuwe certificering. Het is een groep leasemaatschappijen met een gezamenlijke missie. De groep wordt door de stichting Duurzaam Repareren gefaciliteerd. In zijn algemeenheid met de uitvoering van het secretariaat, administratief en de communicatie. Hiervoor zullen geen kosten in rekening worden gebracht, waardoor deelname aan kosteloos is. Indien de groep out of pocket kosten maakt, zoals het uitbrengen van drukwerk, dan zal zij zelf voor budget zorgen.

8 Start en finish In februari 2015 worden de doelstellingen waarmee de groep start en zoals in deze notitie beschreven definitie vastgesteld. Dit betekent dat de start mogelijk is per 1 maart Omdat de initiële doelstellingen ook in de tijd meetbaar zijn gemaakt, is er in principe ook een einddatum aan de samenwerking. Deze is gelijk aan de doelstelling met de verst gelegen einddatum, 31 december Dan zijn alle initiële doelstellingen bereikt. Het kan echter zijn dat de doelstellingen op die datum nog niet bereikt zijn, nog meer voor de hand liggend dat de groep nieuwe doelstellingen omarmt. Het daarmee een doorlopend karakter kent. Stichting Duurzaam Repareren Maart 2015

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): R. Egas, directie & CO 2-functionaris,

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Opdrachtgever: HKV 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder AL0011 oktober 2015 Opdrachtgever: HKV 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Nadere informatie

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010)

Deelnemers van Duurzame Leverancier streven naar een CO2-reductie van 20% in het jaar 2020 (t.o.v. 2010) Actieve deelname aan initiatieven Dit document beschrijft de actieve deelname van Pilkes aan het initiatief Duurzame Leverancier, Nederland CO2 neutraal en het initiatief van SKAO (CO2-Prestatieladder).

Nadere informatie

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1, 3.D.2, 5.C.1 & 5.C.2 Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

Communicatieplan Valmont Nederland B.V.

Communicatieplan Valmont Nederland B.V. VEMS 1-03 Communicatieplan 31-10-13 Vervangt 13-09-13 Communicatieplan Valmont Nederland B.V. CO 2 Prestatieladder 2.1 Valmont Nederland B.V. Den Engelsman 3 6026 RB Maarheeze Postbus 2632 6026 ZG Maarheeze

Nadere informatie

Participatie Deelname en initiatieven m.b.t. energiereductie Genap B.V.

Participatie Deelname en initiatieven m.b.t. energiereductie Genap B.V. Participatie Deelname en initiatieven m.b.t. energiereductie Genap B.V. Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met Will2Sustain Copyright 2015 Genap B.V. Inhoud Inleiding... 2 1 Deelname en

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13

CO2-Prestatieladder. Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep. 3.D.1. Actieve deelname initiatieven ( ) Pagina 1 van 13 CO2-Prestatieladder Actieve deelname initiatieven Klaver Giant Groep 3.D.1. Actieve deelname initiatieven (2018.001) Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave Inleiding en verantwoording... 3 1 Inventarisatie sector-

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek D; Participatie Projectburo B.V.

CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek D; Participatie Projectburo B.V. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek D; Participatie 05-2019 Projectburo B.V. Inhoudsopgave Inleiding... 3 Sector- en keteninitiatieven... 3 Deelname aan initiatieven... 4 Branchevereniging

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1.

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d. 05-07-2016 KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. 6587 AE Middelaar 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2015 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05; rev. 0; d.d. 07-04-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Vervolgblad : 1 van 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2

Nadere informatie

Directiebeoordeling Gebroeders Blokland B.V.

Directiebeoordeling Gebroeders Blokland B.V. Directiebeoordeling Gebroeders Blokland B.V. Opdrachtgever: Gebroeders Blokland B.V. Naam: Martin Nederveen Daan Meily & Cleo Bout De Duurzame Adviseurs 12-06-2019 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 BESLUITVORMING...

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van ZVS Eemnes B.V. Auteur(s): W. Vorenhout, CO 2 -functionaris,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016. GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 GrausBouw BV, De Koumen 41-43, 6433 KG, Hoensbroek Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 03 2. Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven pag. 04 2.1 Initiatieven bespreken

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder L Ortye Transportbedrijf B.V. T.b.v. certificering CO₂-Prestatieladder (3.D.1) L Ortye Transportbedrijf B.V. Kvk 14025427 DOC3D1, Versie 3.0 1. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V.

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. 1. INVALSHOEK D: PARTICIPATIE Stichting SKAO vraagt middels de CO 2 -Prestatieladder om deelname aan een sector- of keteninitiatief.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

Handboek CO2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2

Handboek CO2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Handboek CO2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 A: Inzicht (wegingsfactor 40%) 4 2.1. Eisen voor niveau 1 4 2.2. Eisen voor niveau 2 4 2.3. Eisen

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -reductie

Communicatieplan CO 2 -reductie Communicatieplan CO 2 -reductie Nistelrode, maart 2016 Opgesteld door: M Schakenraad (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: Dhr. A Strijbosch Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 1.1

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Initiatieven Mourik Industrie

Initiatieven Mourik Industrie Initiatieven Mourik Industrie Mourik Services gaat voor CO2-Management Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Pagina 1 van 7 Mourik Services B.V. Postbus 1202, 3180 AE Rozenburg

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen

Arnold Maassen Holding BV. Verslag energieaudit. Verslag over het jaar 2014. G.R.M. Maassen Arnold Maassen Holding BV Verslag energieaudit Verslag over het jaar 2014 G.R.M. Maassen Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie van energieverbruik en emissiebronnen... 3 3 Energieverbruik en CO 2 Footprint...

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

CO2 reductie initiatief

CO2 reductie initiatief Versie: 1.0 Pagina 1 van 5 CO2 reductie initiatief Timmermans Infra Rijksweg 55b 5391 LJ Nuland T: +31 (0)73 30 30 840 info@timmermansinfra.nl Opgesteld door: Marcel Kersten Corio Consultancy b.v. 27 september

Nadere informatie

WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit

WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit partner in duurzame mobiliteit WagenPlan Partner in duurzame mobiliteit Kosten- en milieubewust leasen. Met volledige compensatie van CO2-uitstoot. Efficiënt wagenparkbeheer en aantrekkelijke oplossingen

Nadere informatie

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6

BRANDWIJK HOLDING BV. CO 2 -Prestatieladder Participatie plan. Pagina 1 van 6 BRANDWIJK HOLDING BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 BRANDWIJK HOLDING BV... 3 3 Sector- en keteninitiatieven... 3 4 Passieve deelname aan initiatieven...

Nadere informatie

Energie Management Plan 2015

Energie Management Plan 2015 Energie Management Plan 2015 Bijlage bij het KAM jaarplan 2015 Voorlopig Versie 1.0 VBG 2015-09 22 Energie Management Plan 2015 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Energie Management Plan 2015 1 Veiligheid 2

Nadere informatie

Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2017

Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2017 Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2017 Aan: Directie en bedrijfsleiding COLDMIX Datum: Juli 2018 Van: A.G. Kneepkens, CO2 manager Opmerking bij deze review: Deze managementreview

Nadere informatie

MVO- CO2-communicatieplan (2) Versie: November 2016 CO 2 COMMUNICATIEPLAN

MVO- CO2-communicatieplan (2) Versie: November 2016 CO 2 COMMUNICATIEPLAN Zorgsysteem Pagina 1 van 6 CO 2 COMMUNICATIEPLAN Zorgsysteem Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. INTERNE COMMUNICATIE... 3 2.1. Doelstellingen en doelgroepen... 3 Doel:... 3 Doelstelling:...

Nadere informatie

Sector en keteninitiatieven

Sector en keteninitiatieven Sector en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen Kenmerk 1.D.1_1, 3.D.1_1, 3.D.1_2 en 3.D.2_1 Sector en keteninitiatieven Datum 13 maart 2015 Versie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemingsbedrijf H. de Boer Muiderberg B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Beukema Grondwerken B.V. Auteur(s): Mevr. J. Beukema-Meijer,

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2016...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

Emissie-inventarisatie 2014 en 2015 t.b.v. de CO2 prestatieladder

Emissie-inventarisatie 2014 en 2015 t.b.v. de CO2 prestatieladder Emissie-inventarisatie 2014 en 2015 t.b.v. de CO2 prestatieladder Gebr. Swinkels Grondwerken BV Speltdijk 2 5704 RJ HELMOND Aldus opgemaakt te Helmond d.d. Accoord d.d. KAM Coördinator Directeur 1. INLEIDING

Nadere informatie

Hendriks Infra B.V. is lid van het SKAO en houdt zich daardoor op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van CO 2.

Hendriks Infra B.V. is lid van het SKAO en houdt zich daardoor op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van CO 2. Deelname keteninitiatieven 2018 Dit document beschrijft de inventarisatie en deelname van Hendriks Infra B.V. aan initiatieven. Deze deelname is conform eisen van de CO 2-Prestatieladder Inventarisatie

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder L Ortye Transportbedrijf B.V. T.b.v. certificering CO₂-Prestatieladder (3.D.1) L Ortye Transportbedrijf B.V. Kvk 14025427 DOC3C1, Versie 2.0 Pagina 1 van

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Maart 2014-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan 2015 CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: Y. van der Vlies & L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en Handtekening: aannemersbedrijf & H. van Wijk

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING BETER ZICHT OP KLIMAATCOMPENSATIE

INTENTIEVERKLARING BETER ZICHT OP KLIMAATCOMPENSATIE INTENTIEVERKLARING BETER ZICHT OP KLIMAATCOMPENSATIE KLIMAATCOMPENSATIE In de afgelopen jaren heeft het fenomeen klimaatcompensatie een vaste positie verworven in de strijd tegen klimaatverandering ten

Nadere informatie

Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3

Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3 Tussentijdse halfjaarlijkse rapportage CO2 prestatieladder, niveau 3 T&A-APG Dynamostraat 48 1001 NR Amsterdam T&A Bedrijvenpark Twente 305 7602 KL Almelo Laatste wijzigingen : december 2014 Versie : 1

Nadere informatie

BRANDWIJK HOLDING BV

BRANDWIJK HOLDING BV BRANDWIJK HOLDING BV CO 2 -Prestatieladder Participatie plan Opgesteld door: E. Wolthuis Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Huis ter Heideweg 4 3705 LZ Zeist Tel: 030 243 64 64 Datum: 23 september

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Veko Lightsystems International B.V. Auteur(s): T. van

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Bos Infra B.V. Auteur(s): Dhr. Richard Bos, CO 2-functionaris,

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2015 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Betrokkenen... 3 1.3 Doelstelling... 3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven... 4 3 Rapportage management overleg...

Nadere informatie

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.

Jade Beheer. Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3. Jade Beheer Communicatieplan CO 2 Prestatieladder 3.C.1. 3.C.2 Invalshoek C: Transparantie Handboek CO2 Prestatieladder, versie 2.2 / 3.0 Document : Communicatieplan CO 2-prestatieladder Auteur : Jade

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. COMMUNICATIEPLAN CO2-REDUCTIESYSTEEM VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 2.C.3 & 3.C.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Managementsamenvatting

Nadere informatie

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV CO2-prestatie Gebr. Kloens BV Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 Opgesteld d.d.: 05-07-2016 Revisie: 003 Opgesteld door Voor akkoord: Naam: A.L. Hubregtse Naam: Mevr. C.K. Kloens d.d. 05-07-2016 d.d.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris,

Nadere informatie

3.D.1 Sectorinitiatief. Samen zorgen voor minder CO2

3.D.1 Sectorinitiatief. Samen zorgen voor minder CO2 3.D.1 Sectorinitiatief Samen zorgen voor minder CO2 1 Inhoud 1.1 Algemeen... 3 1.2 Sectorinitiatief... 3 1.3 Inhoud deelname sectorinitiatief Sturen op CO2... 3 1.4 Visie... 4 1.5 Strategie... 4 1.6 Feitelijke

Nadere informatie

Hans Eek Infrawerken B.V. CO2 voortgangsverslag en energie actieplan 2017 eerste halfjaar versie 2.0

Hans Eek Infrawerken B.V. CO2 voortgangsverslag en energie actieplan 2017 eerste halfjaar versie 2.0 CO voortgangsverslag en energie actieplan 017 eerste halfjaar versie.0 01-01-017 t/m 30-0-017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding. Basisgegevens.1. Beschrijving van de organisatie.. Verantwoordelijkheden.3.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Missie visie document

Missie visie document Missie visie document 2014 2018 NVLO bestuur Oktober 2014 Visie Nederlandse Vereniging van Leidinggevenden Operatieafdeling (NVLO) De NVLO is een professionele en ondernemende beroepsvereniging voor leidinggevende

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Huisman Loonwerk en Aannemingsbedrijf B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2016

Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2016 Onderwerp: CO2 Directiebeoordeling Footprint COLDMIX BV 2016 Aan: Directie en bedrijfsleiding COLDMIX Datum: Juli 2017 Van: A.G. Kneepkens, CO2 manager Opmerking bij deze review: Deze managementreview

Nadere informatie

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer!

Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! brochure.indd 1 07-02-12 11:02 brochure.indd 2 07-02-12 11:02 Arrix Optimus, de SharePoint specialist Deel meer, doe meer! Arrix optimus is

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteurs; Mevr. M. Giezen-Van Laarhoven,

Nadere informatie

3.C.2 Communicatieplan

3.C.2 Communicatieplan 4. Communicatieplan VAN ESCH CO2 reductiedoelstellingen 3.C.2 Communicatieplan ` Onderneming: Begeleiding: Holding Gebr. Van Esch B.V. hierna genoemd VAN ESCH BEDRIJVEN, bestaande uit: J. van Esch b.v.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Gebr. Algra B.V. Auteur(s): Klaas Algra, Directie, CO

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van M. Koning Auteur(s): Mark Koning en Peter van der Weide,

Nadere informatie

FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan. Bijlage D - Participatie. Datum: 3 mei Versie 1.0. Versie 1.

FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan. Bijlage D - Participatie. Datum: 3 mei Versie 1.0. Versie 1. FUGRO NL LAND B.V. CO2 Prestatieladder - Energiemanagement Aktieplan Bijlage D - Participatie Datum: 3 mei 2019 Versie 1.0 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. BEHEERSMAATREGELEN... 4 2.1. Samenwerking

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder

Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder Sector- en keteninitiatieven CO₂-Prestatieladder L Ortye Transportbedrijf B.V. T.b.v. certificering CO₂-Prestatieladder (3.D.1) L Ortye Transportbedrijf B.V. Kvk 14025427 Haven Stein B.V. Kvk 14039634

Nadere informatie

Participatie. Sector en of keteninitiatieven. Participatie 1.D.1 en 3.D.1_Sector en keteninitiatieven

Participatie. Sector en of keteninitiatieven. Participatie 1.D.1 en 3.D.1_Sector en keteninitiatieven Participatie Sector en of keteninitiatieven Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Erik Luiken Kenmerk 1.D.1_1, 3.D.1_1, 3.D.1_2 en 3.D.2_1 Sector en keteninitiatieven Datum 28-02-2017

Nadere informatie

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep Van Gelder Groep B.V. Communicatieplan Energie- & CO 2 beleid Van Gelder Groep 1 2015, Van Gelder Groep B.V. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag worden gereproduceerd in welke

Nadere informatie

Communicatieplan Croon CO2 Footprint

Communicatieplan Croon CO2 Footprint Croon Elektrotechniek B.V. Marketing & Business Development Hoofdkantoor Rotterdam Schiemond 20-22 3024 EE Rotterdam Postbus 6073 3002 AB Rotterdam Telefoon 088-923 33 44 www.croon.nl Communicatieplan

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan Invalshoek D: Participatie Titel: CO2-Prestatieladder Participatieplan Rapport: CO2-2014/R-05;rev. 1;d.d. 27-07-2015 Auteur: J.A.C. van Dijk Verificateur: A.L.J. Timmermans Bredaseweg 43, 4844 CK Terheijden Postbus 110, 4844 ZJ

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Boomkwekerij Gebr. Van den Berk B.V. Auteur(s): R.H.J.M.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Pannekoek GWW B.V. Auteur(s): Carolien Degen, CO 2 -functionaris,

Nadere informatie

Sector en keteninitiatieven

Sector en keteninitiatieven Sector en keteninitiatieven Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 3.D.1_1 Overzicht deelname sector en keteninitiatieven 1/11 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Onderzoek naar sector- en keteninitiatieven

Nadere informatie

Jaarverslag Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO norm Hans Schaap, Joris Slooten, Monique Qibeaux en Nico den Hartog

Jaarverslag Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO norm Hans Schaap, Joris Slooten, Monique Qibeaux en Nico den Hartog Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm Hans Schaap, Joris Slooten, Monique Qibeaux en Nico den Hartog Handtekening Autorisatiedatum

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): Dhr. Ruud Egas, Directeur & CO

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2017-2020 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: oktober 2018 Revisie:

Nadere informatie

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals

Green Deal. 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Green Deal 21 November 2013 Herry Nijhuis (AgentschapNL) Coördinerend manager Green Deals Inhoud presentatie Overheidsbeleid Green Deal Green Deal Aanpak Voorbeelden van Green Deals Green Deal initiatief

Nadere informatie

Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6

Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6 Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6 Voor organisatiestructuur wordt verwezen naar het gecertificeerde K.A.M. systeem van het bedrijf. Dit handboek is gebaseerd op de norm 20140404_Handboek_CO_2_Prestatieladder_2_2.

Nadere informatie

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2

Jaarverslag Criteria. Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO norm. Opgesteld door Paraaf. Datum Versie 2 Jaarverslag 2017 Criteria Opgesteld door Paraaf Conform niveau 3 op de CO2- prestatieladder 3.0 en ISO 14064-1 norm RB Datum 12-7-2018 Versie 2 Status Definitief Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING...

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief December 2013-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder Opgesteld door : Karin van Roode en Yonni van der Vlies Datum : 12 maart 2015 Versie : 1.1 Goedgekeurd door Paraaf : Harry van Roode : Datum: 12 maart 2015

Nadere informatie

InAxtion Uitzendgroep B.V.

InAxtion Uitzendgroep B.V. InAxtion Uitzendgroep B.V. 3.B.2. Energiemanagement Actieplan CO₂-Prestatieladder 20151216 Energiemanagement Actieplan Was getekend 16 december 2015. Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Lomans Beheer B.V. Footprint 2017 Lomans Beheer

Lomans Beheer B.V. Footprint 2017 Lomans Beheer Footprint 2017 Lomans Beheer 01-01-2017 t/m 31-12-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Basisgegevens 2.1. Beschrijving van de organisatie 2.2. Verantwoordelijkheden 2.3. Basisjaar 2.4. Rapportageperiode

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland

Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Onderzoek naar de beleidsmatige voor- en nadelen van PSO-certificatie provincie Gelderland Inleiding: In juni 2016 heeft Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten verzocht te onderzoeken wat de beleidsmatige

Nadere informatie

Keteninitiatief. Samen zorgen voor minder CO2

Keteninitiatief. Samen zorgen voor minder CO2 Keteninitiatief Samen zorgen voor minder CO2 1 Efficiënt vervoer producten en retourneren fust Maart 2016 Deelnemers; Bedrijf: Handelskwekerij Piet van t Wout BV Bezoekadres: Insteek 68 Postcode en plaats:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 16 januari 2016 Versie: 2.0 Status: Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Onderzoek

Nadere informatie

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V.

rapportage CO₂-footprint initiatieven 2014 Gebroeders van der Poel B.V. Gebroeders van der Poel B.V. 1 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Algemeen...3 1.2 Betrokkenen...3 1.3 Doelstelling...3 2 Inventarisatie sector- en keteninitiatieven...4 3 Rapportage management overleg...5 3.1.

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 1 ste helft 2013. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2013

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 1 ste helft 2013. Periode: 1 januari t/m 30 juni 2013 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 1 ste helft 2013 Periode: 1 januari t/m 30 juni 2013 Versienummer: 3 Versie datum: 18 september 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1

Nadere informatie

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag

Inhoud. Terberg Leasing Maatschappelijk Jaarverslag Inhoud Voorwoord... 2 Highlights: in 2015...... 3 1 \ Profiel... 4 1.1. De organisatie Terberg Leasing... 4 1.2. Visie van Terberg Leasing... 5 1.3. Keten van Terberg Leasing... 5 Overzicht van de keten...

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek C; Communicatie Projectburo B.V.

CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek C; Communicatie Projectburo B.V. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Invalshoek C; Communicatie 05-2019 Projectburo B.V. Inhoudsopgave Inleiding... 3 Belanghebbenden... 4 Interne belanghebbende(n)en... 4 Externe belanghebbende(n)en...

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1 (4.C en 4.D n.v.t. - alleen voor grote-categorie bedrijven) Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief

Nadere informatie