bushcraft workshops - cursussen - reizen - training - webshop Programma 2016 siegurd.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bushcraft workshops - cursussen - reizen - training - webshop Programma 2016 siegurd.nl"

Transcriptie

1 bushcraft workshops - cursussen - reizen - training - webshop Programma 2016 siegurd.nl

2 Welkom bij SIEGURD Droom je ervan om helemaal zelfvoorzienend te leven en wil je niets liever dan in de wildernis bivakkeren? Of ben je gewoon een gezellige kampeerder die eens op de primitieve toer wil gaan? Misschien ben jij wel die bezorgde ouder die zou willen dat je kind eens wat meer in de buitenlucht banjert... Van jong tot oud, van voorzichtige vrijbuiter tot doorbijtende durfal: het Bushcraftprogramma van SIEGURD biedt voor elk wat wils! Bushcraft of Woodcraft is een verzamelnaam voor alle technieken die het mogelijk maken om van en met de natuur te leven. Ontdek de oneindige mogelijkheden van moeder natuur tijdens één van onze leerzame cursussen, bijzondere workshops of avontuurlijke reizen. Blader snel verder en maak kennis met het gevarieerde aanbod! Veel leesplezier en wie weet tot ziens bij SIEGURD!

3 Foto s: Marco Versteeg Fotografie, Siegurd van Leusen Inhoudsopgave Pag. 4 - Workshop Vuur maken: de basis Pag. 4 - Workshop Vuur maken: de vuurboog Pag. 5 - Workshop Lepel/Kuksa carven Pag. 5 - Workshop Birchcrafting Pag. 6 - Workshop Eetbare planten Pag. 6 - Workshop Veldkoken Pag. 7 - Workshop Touw maken Pag. 7 - Wandeling Wilde paddenstoelen Pag. 8 - Workshop Vlechten Pag. 9 - Cursus Bijlgebruik en onderhoud Pag Cursus Diersporen Pag Cursus Introductie tot Bushcraft Pag Cursus Bushcraft Pag Cursus GPS-gebruik Pag Privé Bushcraft Pag Reis Zweden Bushcraft Experience Pag Reis Schotse Hooglanden

4 Workshop Vuur maken: de basis Vuur maken is een ontzettend belangrijk onderdeel bij Bushcraft en Survival! Iets wat je niet vaak genoeg kunt oefenen. In deze workshop besteden we aandacht aan verschillende technieken om vuur te maken, zoals de firesteel en de vuurslag. Vuur is niet alleen essentieel voor het klaarmaken van eten, het koken van water om het drinkbaar te maken, of als warmtebron. Het heeft ook een belangrijke psychologische waarde in een overlevingssituatie: bij een brandend vuurtje kom je tot rust en worden zaken op een rijtje gezet. We hebben bijna allemaal wel eens naar het vuur maken gekeken bij Expeditie Robinson. In de meeste gevallen is de techniek die op tv gehanteerd wordt verkeerd, en zie je dat vuur maken zo veel tijd en energie kost en bovendien verspilling is van materiaal. Tijdens deze workshop nemen we altijd als uitgangspunt dat we snel vuur moeten hebben en laten we niets aan het toeval over. Kan dat? Ja, dat kan! En wat nog mooier is, jij kunt dit ook aan het einde van de workshop! Naast technieken om vuur te maken, zullen we ook het gebruik van verschillende soorten tondel bespreken. Workshop Vuur maken: de vuurboog Vuur maken met de vuurboog spreekt altijd tot de verbeelding. Het is een van de meest uitgevoerde bushcraft technieken. Deze workshop geeft je een goede basis waar je verder vanuit kunt werken. We gaan ons eigen vuurboogsetje maken, dat je natuurlijk gewoon mee naar huis kunt nemen. Er wordt veel aandacht besteed aan het vervaardigen van het setje, want uiteindelijk is dat ook de key factor voor succes! Hoe maak ik de boog, de spil (boor), het vuurblok en alle andere onderdelen? Welke houtsoorten werken het beste? Deze workshop geeft antwoord op al deze vragen. En uiteindelijk gaan we de techniek tot in de kleine puntjes bespreken en oefenen. Vuur maken: de basis 20 februari 18 maart 19 maart 27 mei 9 december Vuur maken: de vuurboog 28 mei 10 december Deze twee workshops zijn ook als combi te boeken. Kijk voor meer info en de prijzen op onze website:

5 Workshop Birchcrafting Een leuke en ontspannende activiteit waarbij wij de kostbare eigenschappen van berkenbast gaan ontdekken. Berkenbast wordt al sinds de oudheid gebruikt voor allerlei doelen, zoals het maken van schoeisel, kleding, keukenartikelen, brandstof en nog veel meer! Tijdens deze workshop werken we met berkenbast. Eerst zullen we de ethische kant van het verzamelen van berkenbast bespreken. Dan gaan we op pad, op zoek naar mooie stukken bast, of maken we gebruik van de bast die eerder verzameld is. Uiteindelijk kies jij welke voorwerpen je uit de bast wilt vervaardigen: potjes, bakjes, mandjes, enz. Hoe handiger je bent, hoe meer dingen je kunt maken. Birchcrafting 4 maart 14 oktober Lepel/Kuksa carven 5 maart 15 oktober Deze twee workshops zijn ook als combi te boeken. Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Workshop Lepel/kuksa carven Bnieuwe opzet Een leerzame activiteit voor mensen die met hout willen werken. We gaan dingen van hout maken die het leven vergemakkelijken. bijvoorbeeld als je langer in een overlevingssituatie verkeert, Dit wordt ook wel camp improvement genoemd. Tijdens deze workshop kun je kiezen of je een lepel of een kuksa wilt maken. De mate van handigheid bepaalt de snelheid en hoe mooi het wordt.hout bewerken rondom het kampvuur kan zeer ontspannen zijn: naast het carven zullen we regelmatig genieten van een kopje koffie en/of thee. Je zult zien dat je veel plezier kunt beleven aan het vervaardigen van een voorwerp met je blote handen! Plus: carven helpt je om tot rust te komen, of je nu in een spannende overlevingssituatie bent beland of wilt ontsnappen aan de hectiek van alledag. Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar een geschikt stuk hout. Je leert hout lezen. Welke soort en vorm hout is het meest geschikt voor het maken van een lepel? Vol trots zul je met je zelfgemaakte lepel of kuksa weer naar huis terugkeren!

6 Workshop Veldkoken Een gezellige activiteit voor mensen die willen leren koken op open vuur. Grillen, stoven en bakken met een Bourgondisch einde! Deze workshop richt zich volledig op het koken op een kampvuur met of zonder de Dutch Oven (gietijzeren pan). We zullen een aantal basisrecepten maken die uitermate geschikt zijn voor bereiding in de Dutch Oven, op de camping of in het wild. Alle deelnemers gaan zelfstandig aan de slag in kleine groepjes aan de hand van een receptuur. Enkele activiteiten waar we ons mee bezig zullen houden zijn: flatbread bakken, cake bakken, het maken van een stoofpotje en als culinaire knaller zalm of forel bereiden op de Indian way! Dit allemaal rondom een gezellig kampvuurtje. Een ontspannen dagje met een Bourgondisch einde! Workshop Eetbare planten Bnieuw Er groeit zoveel eetbaars in de natuur waar wij eigenlijk geen enkel benul meer van hebben. Met deze workshop leren we op een laagdrempelige manier een aantal veelvoorkomende planten te determineren en bereiden. In de prachtige omgeving van het Leersumse veld zullen we op zoek gaan naar alles wat eetbaar is. Vogelmuur, witte klaverzuring, weegbree, kleefkruid, paardenbloem, schapenzuring, noem het maar op. Allemaal planten die in de volksmond onder onkruid vallen. Terwijl nu juist deze planten puur, zuiver en uiterst gezond zijn. Ook bespreken we de belangrijkste medicinale aspecten van sommige planten en hoe we die toepassen in bushcraft. Dus een workshop die leerzaam en lekker is! Veldkoken 1 april 24 juni Eetbare planten 2 april 5 mei 27 mei Deze twee workshops zijn ook als combi te boeken. Kijk voor meer info en de prijzen op onze website:

7 Workshop Touw maken Touw maken van natuurlijk materiaal is niet alleen nuttig maar ook erg leuk en makkelijk. Met deze workshop zul je zien hoe snel je sterk touw kunt maken van planten die gewoon in de natuur voorkomen. We zullen tijdens een wandeling op zoek gaan naar geschikte planten of wortels waarvan wij later onder de gezamenlijke parachute, touw kunnen maken. Het maken van touw wordt ook wel twijnen genoemd: een eeuwenoude techniek die iedereen kan leren. Het is dan ook erg leuk en verslavend werk en binnen korte tijd heb je al een aardige stuk touw. Afhankelijk van het aantal strengen en het materiaal dat je hebt benut, kan dit touw gebruikt worden voor als armbandje, voor het vastbinden van planten in de tuin, het vastmaken van hout om een onderkomen te bouwen, enz. De materialen die we gebruiken zijn brandnetel, wilg, sparren- en berkenwortels. Wandeling Wilde paddenstoelen Ontdek de wondere wereld van bos en bodem tijdens deze bijzondere paddenstoelenwandeling! Van explosieve stuifzwam tot onverwoestbaar elfenbankje: in het najaar komt de verborgen, ondergrondse schoonheid van zwamvlokken en schimmeldraden aan het licht. Tijdens deze wandeling leer je allereerst hoe je een paddenstoel correct kunt determineren. Wat moet je allemaal noteren en weten voor je een bepaald exemplaar echt kunt herkennen? We zullen met elkaar het leefgebied, de groeiperiode en de groeiwijze van de paddenstoel bespreken. We gaan op zoek naar makkelijk te herkennen eetbare paddenstoelen en wellicht komen er ook wat uiterst giftige aan bod! Ten slotte zullen we vooral genieten van de omgeving, van het herfstpallet in de natuur. We sluiten de dag af met een eenvoudige lunch van gebakken wilde paddenstoelen met brood en een glaasje wijn! Echt genieten dus! Touw maken 25 juni Wilde paddenstoelen 29 oktober De workshop touw maken bestaat ook als combi met veldkoken. Kijk voor meer info en de prijzen op onze website:

8 Vlechten 4 juni 3 september Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Workshop Vlechten onder leiding van een van Nederlands beste mandenvlechters, gaan we de basis van het vlechten beoefenen. leren vlechten is namelijk één van die bushcraft technieken die je vaak in de praktijk nodig zult hebben. voor het maken van manden of fuiken bijvoorbeeld. Deze workshop is, na het grote succes van afgelopen jaar, twee keer op het programma en zal worden geleid door Sven Hoogerhoud. Met passie voor het vak, rondom een knisperend kampvuurtje, zal Sven ons de basisbeginselen van het mandenvlechten bijbrengen. We zullen de materialen en het gereedschap die hiervoor gebruikt worden met elkaar bespreken. De biologische wilgetenen komen uit Sven zijn eigen landgoed. Om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te maken, hebben we dit jaar de keuze uit verschillende modellen. In juni kun je een schilmandje met hengsel of een eendekorf maken en in september maken we een oud romeins fuik. Het is heerlijk om zo in de natuur bezig te zijn, genietend van de geluiden van spechten en watervogels in de verte. Aan het eind van de middag ben je de trotse eigenaar van een zelfgemaakt ambachtelijk product dat je natuurlijk gewoon mee naar huis neemt!

9 Bijlgebruik en onderhoud 26 t/m 27 februari (2-daags) 4 t/m 5 november (2-daags) Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Cursus Bijlgebruik en onderhoud Bnieuwe opzet De bijl is niet alleen een van de meest nuttige, maar ook een van de gevaarlijkste gereedschappen om te gebruiken. Verkeerd bijlgebruik zorgt jaarlijks voor ernstige ongelukken. Daarom is het zo belangrijk om een bijl met veel zorg en respect te leren hanteren, vooral wanneer je deze gebruikt in afgelegen gebieden. Een bijl is een uiterst multifunctioneel stuk gereedschap. Bij het goed en veilig gebruiken van een bijl kun je de meeste werkzaamheden verrichten die je ook met een zakmes en/of zaag kunt doen, maar dan met meer gemak en minder inspanning. Tijdens deze tweedaagse cursus behandelen we eerst alle veiligheidsaspecten rondom bijlgebruik. Gratis vijl bij boeking van deze cursus! Daarna gaan we aan de slag. We gaan eerst een boom vellen. Daar nemen we de tijd voor. Vervolgens gaan we veilig kloven met een kloofbijl. Dag twee besteden wij aan drie technieken die wij als bushcrafters het meest hanteren: klein hout afkorten, het splijten van hout en het carven van hout. We sluiten af met veel aandacht aan het belangrijkst bij een bijl, en dat is onderhoud. Een scherpe en goed onderhouden bijl is een veilige bijl. We gaan dus slijpen en nieuwe (houten) bijlen onderhouden en gereedsklaar maken. Kortom: een stoere en uniek workshop voor de beginnende en gevorderde bijlgebruiker die meer en vooral veilig met een bijl wil werken.

10 Diersporen (tracking) 28 en 29 mei Deze cursus is te boeken als ééndaags en als tweedaags. Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Cursus Bnieuw Diersporen (tracking) Er speelt zich buiten meer af dan je denkt. Dieren zijn overal aanwezig, maar hebben geleerd zich te verbergen voor de mens. Elk dier heeft zijn eigen verhaal. Dat is te lezen in de sporen die hij achterlaat. In deze cursus leren we deze sporen te zien en te duiden. Waarom hebben hoefdieren eigenlijk hoeven? Waarom hebben katachtigen de nagels doorgaans ingetrokken en hondachtigen dan weer niet? In welke gang loopt een ree doorgaans, en wat betekent het als zij zich in een andere gang voortbeweegt? Na deze tweedaagse cursus kun je antwoord geven op deze en vele andere vragen. Hoe? Niet door rijtjes diersporen te drillen. Ons doel is juist om te denken vanuit het dier. Gratis gipsafdruksetje bij boeking van deze cursus! De eerste dag leggen we een basis. We behandelen de gangen (manier van bewegen) en prenten (voetafdrukken) van zoogdieren. Op dag twee bouwen we daar dan verder op door. Bijvoorbeeld door meer gespecialiseerde gangen en prenten van vogels te bestuderen, en door de diersporen van honden, vossen en wolven te leren onderscheiden. Deze cursus wordt gegeven door Jeroen Kloppenburg, één van Nederlands beste diersporenspecialisten. Bekend van zijn website en zijn aanstekelijke enthousiasme bij het geven van workshops, weet Jeroen hoe hij de deelnemers kan verplaatsen in het gedragspatroon van een dier! Voor de tweede keer scoorde Jeroen op de Internationale Cybertracker-evaluatie als één van de beste deelnemers, met een score van wel 96%.

11 Introductie tot bushcraft 6 t/m 7 mei (2-daags) 17 t/m 18 juni (2-daags) 1 t/m 2 juli (2-daags) 21 t/m 22 oktober (2-daags) Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Cursus Introductie tot Bushcraft Wil je meer weten over Bushcraft? Dan is deze tweedaagse cursus echt iets voor jou! Op een laagdrempelige maar wel leerzame en soms spannende manier, leer je een aantal Bushcrafttechnieken. Deze twee dagen zijn er speciaal voor jou, zodat je je kunt oriënteren in deze wondere, wilde wereld. De eerste dag zullen we aandacht besteden aan het bouwen van een onderkomen. Een veilig onderkomen is namelijk een van de eerste dingen je nodig hebt in een overlevingssituatie. We zullen leren hoe we mes en zaag veilig kunnen hanteren en ook zullen we vuur leren maken op verschillende manieren. Bij vuur maken hoort ook tondel Gratis mes bij boeking van deze cursus! en (aanmaak)hout verzamelen en nog belangrijker: hoe bereid je een vuur voor, hoe onderhoud je een vuur en hoe laat je de vuurplaats achter als je vertrekt? De tweede dag komt het herkennen van bomen en wilde planten aan bod en gaan we eetbare planten verzamelen voor de lunch. Als afsluiter maken wij een eenvoudige pothaak en kookstellage zodat je op een makkelijke en snelle manier je eigen potje kunt koken. Deze cursus is voor iedereen vanaf 16 jaar. Dit jaar organiseren we ook twee cursussen waarbij plaats is voor ouders met kinderen.

12 Bushcraft 6 t/m 10 juni (5-daags) Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Cursus Bushcraft Een geweldige ervaring om meer te leren en te begrijpen welke mogelijkheden onze natuurlijke omgeving ons te bieden heeft. Deze cursus zal je kijk op natuur veranderen en wat eigenlijk nog mooier is: jouw onmogelijkheden veranderen in mogelijkheden! Elke dag van deze cursus gaan we met elkaar veel verschillende technieken beoefenen en je zult hard moeten werken om ze onder de knie te krijgen. Alle technieken zullen stap-voor-stap uitgelegd worden door onze instructeur. De technieken die aan bod komen zijn: onderkomen bouwen, tondel- en houtkeuze, vuur maken met de vuurslag en firesteel, het maken en beoefenen van de vuurboog, leave-no-trace, wilde planten en bomen herkennen, touw Gratis mes bij boeking van deze cursus! maken, veiligheid en onderhoud van zaag en mes, lepel carven, kooktechnieken op open vuur, vis schoonmaken en bereiden en kamphygiëne. Deze cursus bevat alle basisonderdelen van bushcraft die je hierna heel goed kunt gebruiken als je zelf op pad gaat. Aan het einde van deze enerverende cursus kun je, als je dit wilt, een examen afleggen; puur voor jezelf om alle technieken weer onder de aandacht te brengen en erachter te komen hoe ver je bent gekomen. Moe maar voldaan keer je weer terug naar huis, dat durven wij te garanderen! Ook ontvang je van ons een certificaat!

13 Cursus GPS-gebruik Waypoints, bearing, coördinaten, POI... allemaal termen die je tegenkomt als je met een GPS werkt. Tijdens deze cursus gaan we op een leuke manier dit handige apparaatje leren kennen. Eerst wat theorie en dan op pad! Deze cursus is bedoeld voor mensen die besloten hebben om toch een GPS te kopen maar door de bomen het bos niet meer zien. Of je hebt al een GPS maar weet niet hoe ermee om te gaan. Het is een basiscursus waar je alle facetten van een GPS tegenkomt. Met 11 jaar ervaring met GPS-verhuur en het organiseren van GPS- tochten, beschikken onze instructeurs over gedegen navigatiekennis en zullen zij proberen al uw vragen te beantwoorden. We besluiten de dag met een eenvoudige Geocache-tocht. Tijdens de cursus worden de volgende GPS-modellen gebruikt: Garmin Dakota 10, Garmin Oregon 300 en de Garmin 62ST. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen GPS meenemen. Training PrivÉ bushcraft Een unieke Bushcraftervaring voor jou alleen of samen met een vriend/partner/gezinslid/collega. Je krijgt tijdens deze privécursus veel persoonlijke aandacht van de instructeur bij het uitoefenen van de technieken. Op deze manier behaal je een hoog leerrendement. Deze korte Privé Bushcraft is er om mensen de rust te laten ervaren en om gerichte begeleiding te geven. De instructeur is Siegurd van Leusen die in al zijn enthousiasme voor natuur en primitieve technieken jou een onvergetelijke tijd zal geven! Overnachten doe je in een bladerhut om de natuurbeleving optimaal te ervaren. Er wordt gekookt op een kampvuur. Alle activiteiten en de duur van deze cursus zijn op maat af te stemmen met de deelnemers. GPS-gebruik 14 mei Kijk voor meer info en de prijzen op onze website:

14 Zweden bushcraft experience 22 t/m 31 augustus (10-daags) Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Reis Zweden bushcraft experience Gratis mes en firesteel bij boeking van deze reis! Deze 10-daagse reis is uniek in zijn soort! We verblijven in een prachtig natuurgebied met heel veel ruimte om rustig allerlei Bushcrafttechnieken te oefenen, maar ook om te genieten van de rust en de schoonheid van van het Zweedse land. zoals één van onze deelnemers ooit zei: een onvergetelijke ervaring! Zweden is een land waar het allemansrecht (allemansrätten) het ons mogelijk maakt volop van de natuur te genieten! Het concept is simpel: in het eerste deel van de reis leren wij de basisbeginselen van Bushcraft en in het tweede deel brengen we deze in de praktijk door in kleine groepjes zelfstandig te gaan werken. We gaan op zoek naar eetbare paddenstoelen, bessen en planten en gaan heerlijke gerechten bereiden. Voor het maken van een vuurtje proberen we verschillende technieken te hanteren, waaronder een firesteel of gewoon de vuurslag, en als we de geschikte materialen vinden ook de vuurboog. Rondom het kampvuur maken we onze eigen lepel of beker van hout Kortom: het wordt een vol, druk en gezellig programma. Verder zullen we te voet het schitterende natuurgebied Tiveden verkennen! De paden hier zijn niet overbewandeld en je zult je vaak een weg moeten banen door hoge heide of varens. Als klap op de vuurpijl staat ons een prachtige kanotocht te wachten een must in Zweden! Varen op de Zweedse meren en rivieren en overnachten op een verlaten eilandje zijn onvergetelijke ervaringen die je absoluut niet mag missen!

15 Schotse hooglanden 25 juli t/m 5 augustus (12-daags) Kijk voor meer info en de prijzen op onze website: Reis Schotse hooglanden (munrobagging) Een Munro is een Schotse berg hoger dan 915 meter (3000 feet). Bagging betekent in dit geval niets anders dan in je tas! Samen vormen deze woorden het begrip Munrobagging: de Schotse nationale sport om alle 284 Munros te scoren! Dit is niet zomaar een onderneming. De Schotse Hooglanden staan bekend om hun grilligheid en wispelturige weersomstandigheden. Wandelpaden zijn meestal wel aanwezig, maar zijn niet bewegwijzerd. Juist dat maakt deze sport nu zo volwassen: je moet je bewust zijn van de gevaren die zich in de bergen afspelen, goede oriëntatiekennis en inzicht in de weersgesteldheid hebben en natuurlijk een redelijke conditie. Over het algemeen zijn er geen technisch ingewikkelde beklimmingen. Bnieuw Gratis headlamp bij boeking van deze reis! De reis wordt begeleid door een ervaren Munrobagger en Schotlandkenner. Siegurd van Leusen heeft inmiddels al meer dan 100 Munros op zijn naam staan, inclusief enkele extreem inspannende beklimmingen. Tijdens deze uitdagende reis zul je niet alleen genieten van fantastische wandelingen met prachtige vergezichten en oneindige stiltes, maar leer je ook het weer voorspellen en navigeren met kaart, kompas en GPS. Daarnaast gaan we een aantal EHBOsituaties naspelen die veel voorkomen in de bergen, zoals verzwikte enkels, botbreuken en onderkoeling. Wildkamperen is de enige manier om Schotland echt te leren kennen: weg van de bewoonde wereld, midden in het gebied van clans en tartans, herten en sneeuwhoenders. Failte gu Gaidhealtachd na h-alba!

16 workshops - cursussen - reizen - arrangementen - webshop - training Postbus 9341, 3506 GH Utrecht Tel.: optie 5 info@siegurd.nl Facebook: facebook.com/siegurdnl Twitter: twitter.com/siegurdnl Instagram: instagram.com/bushcraftnederland YouTube: siegurd.nl

bushcraft programma 2014 - workshops - cursussen - reizen

bushcraft programma 2014 - workshops - cursussen - reizen bushcraft programma 2014 - workshops - cursussen - reizen welkom bij siegurd Droom je ervan om helemaal zelfvoorzienend te leven en wil je niets liever dan in de wildernis bivakkeren? Of ben je gewoon

Nadere informatie

Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen.

Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen. 2015/2016 Bushcraft training voor hoogbegaafde kinderen. Aansluiting en uitdaging weg. Ondervindt u ook vaak dat uw hoogbegaafde kind niet vanzelfsprekend makkelijk leert? Merkt u ook dat uw kind moeite

Nadere informatie

Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur.

Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur. Bushcraft, de kunst van het leven in en met de natuur. bushcraft.be is een kleine organisatie die naast workshops en trektochten vooral bushcraft cursussen organiseert. Om te kunnen leven van en in de

Nadere informatie

Teambuilding in het Prullenbos

Teambuilding in het Prullenbos 1. Activiteiten Teambuilding in het Prullenbos 1.1. Pijl en boog maken Bij dit programma leren de deelnemers hoe ze snel een goede survivalboog kunnen maken. Na de instructie en voorbeeld van de instructeur

Nadere informatie

Bushcraft introductie!

Bushcraft introductie! Bushcraft introductie Dit meerdaagse programma is zeer geschikt voor jou introductie in bushcraft, wilkamperen, bivakkeren en trekking in de natuur. Je ervaart de vrijheid en de rust die het de mens biedt

Nadere informatie

Prullenbos teambuilding

Prullenbos teambuilding Prullenbos teambuilding 1. Algemeen... 2 2. Activiteiten... 2 2.1. Pijl en boog maken... 2 2.2. Oriëntatie... 3 2.3. Vuur en voeding... 3 2.4. Survival... 4 2.5. Precisiesporten... 6 2.6. Archery tag...

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND

WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND BROCHURE 2016-2017 Welkom bij de Outdoor Opleiding van Nederland WELKOM BIJ DE OUTDOOR OPLEIDING VAN NEDERLAND De complete Outdoor Opleiding In deze unieke particuliere opleiding leer je van twee ervaren

Nadere informatie

Back to basics PRAKTISCH

Back to basics PRAKTISCH N O. 01 LENTE 2014 PRAKTISCH BUSHCRAFT tekst: merel bevaart fotografie: extra survival Back to basics We weten waarschijnlijk allemaal wel wat survival is. Op televisie zie je talloze programma s waarbij

Nadere informatie

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen:

SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: SestraSelectie verzorgt de komende maanden weer een aantal workshops en trainingen: 1. Workshop: Ontdek jouw communicatietalent! Data: woensdag 10 september, woensdag 24 september, woensdag 29 oktober,

Nadere informatie

Brochure Survival & Bushcraft Opleiding

Brochure Survival & Bushcraft Opleiding Brochure Survival & Bushcraft Opleiding Survival & Bushcraft Opleiding Houd jij ervan om buiten te zijn? En wil jij de echte avonturier in jezelf ontdekken? Schrijf je in voor de Survival & Bushcraft opleiding

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Zomervakantie BSO XXL 2014

Zomervakantie BSO XXL 2014 1 Zomervakantie BSO XXL 2014 Week 1: 21, 22 en 24 juli Thema: Kraak de code! Welkom in het programmaboekje van BSO XXL, we nemen je mee op avontuur! Ben jij een echte Bliek( zo noemen ze Gorcummers namelijk

Nadere informatie

ZOMERKAMPEN. Hof Ter Couter

ZOMERKAMPEN. Hof Ter Couter ZOMERKAMPEN Hof Ter Couter 2015 Beste ouder, Ook in 2015 staat Hof Ter Couter alweer met zomerkampen klaar. In deze brochure stellen we alle kampen even aan u voor. Paardrijden is een mooie sport, waarbij

Nadere informatie

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF

WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF WORKSHOPS EN CURSUSSEN KUNSTSCHOOL ZAMENHOF Op het bedrijventerrein Zamenhofstraat in Amsterdam Noord huizen een aantal kunstenaars die regelmatig workshops en cursussen aanbieden aan volwassenen, kinderen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016

ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 ACTIVITEITEN APRIL/MEI 2016 KINDERATELIER oude knikkers Eens kijken wat je allemaal met oude knikkers kan maken! Zaterdag 9 april van 13.30-15.30 uur (groep 5 VO) Zaterdag 16 april van 13.30-15.00 uur

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016

Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016 Beleef- en beweegweek-polderpark Cronesteyn 30 april 8 mei 2016 Zaterdag 30 april, 14.00 16.00 KBO Wandeling KBO Leiden organiseert op zaterdag 30 april een wandeling vanuit Park Cronesteyn. De afstand

Nadere informatie

Zomervakantie Week 5 4-7 jaar

Zomervakantie Week 5 4-7 jaar Zomervakantie Week 5 4-7 jaar Week 5 van de zomervakantie is altijd een gezellige drukke week bij Kids Lodge. We hebben weer een spetterend aanbod in workshops voor jullie klaarliggen. De aangeboden thema's

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Anderen over het werk van David en Arjan: Met hun boek en hun seminars maken De Kock en Vergeer heel Nederland gelukkig.

Nadere informatie

Activiteiten bij BeachBreak

Activiteiten bij BeachBreak Activiteiten bij BeachBreak Waarom kiezen voor BeachBreak? Daarom kiest u voor Beach Break! Professionele begeleiding Uitgebreid programma Combineren van verschillende activiteiten Ieder uitje is uniek,

Nadere informatie

De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit

De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit De kracht van het doen! In zeven stappen van wens naar realiteit Wist je dat 95% van de mensen die een goed voornemen voor het nieuwe jaar hebben deze niet waarmaken? De reden daarvoor is dat de meeste

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Brochure met de arrangementen van MEC Roosendaal

Brochure met de arrangementen van MEC Roosendaal Brochure met de arrangementen van MEC Roosendaal MEC Roosendaal Coördinatoren: Maggy van den Aker en Michèle Knippenberg info@mecroosendaal.nl 1/10 INLEIDING MEC Roosendaal is een plek voor heel veel mogelijkheden.

Nadere informatie

Portfolio Natuurtalenten

Portfolio Natuurtalenten Portfolio Natuurtalenten Naschoolse Activiteiten van Natuur en Milieu Educatie Het NME heeft een breed aanbod van naschoolse cursussen waarbij Natuur en Milieu centraal staan, maar de werkvormen zeer divers

Nadere informatie

Tipi s De Laro. Naast ons landgoed bieden wij u ook deze unieke ervaring

Tipi s De Laro. Naast ons landgoed bieden wij u ook deze unieke ervaring Tipi s De Laro Naast ons landgoed bieden wij u ook deze unieke ervaring TIPI S DE LARO Tipi s De Laro, grote Nordic Tipi s welke volledig naar wens kunnen worden ingericht, zeer geschikt voor personeelsfeesten

Nadere informatie

Dit schooljaar bieden we de naschoolse workshops voor de eerste keer aan. Wij hopen op veel animo. Tips en/of opmerkingen zijn van harte welkom.

Dit schooljaar bieden we de naschoolse workshops voor de eerste keer aan. Wij hopen op veel animo. Tips en/of opmerkingen zijn van harte welkom. Beste kinderen, ouder(s) en verzorger(s), Basisschool Buurse wil graag het talent van ieder kind optimaal tot ontwikkeling brengen. In het leerstofaanbod komen we hier voor een groot deel al aan tegemoet.

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Europa / Nederland Code OS020 outdoor school Niveau Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Leren omgaan met kaart en kompas.

Nadere informatie

Professionele basisopleiding gelnagels

Professionele basisopleiding gelnagels Professionele basisopleiding gelnagels Altijd al gedroomd om nagelstyliste te worden? Maak nu uw droom waar! Inclusief theorie 2 Gratis oefendagen Gratis examendag Gratis advies na de opleiding Erkend

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature.

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature. BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Zintuigen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

LEREN DOOR DOEN! het werkt VOOR GROEN, TECHNIEK, ZORG, HANDEL, HORECA, VERZORGING, TRANSPORT ONTWIKKELING KANSEN

LEREN DOOR DOEN! het werkt VOOR GROEN, TECHNIEK, ZORG, HANDEL, HORECA, VERZORGING, TRANSPORT ONTWIKKELING KANSEN LEREN DOOR DOEN! SAMEN ONTWIKKELING KANSEN het werkt VOOR GROEN, TECHNIEK, ZORG, HANDEL, HORECA, VERZORGING, TRANSPORT Eigen coach Wat zijn jouw wensen en dromen? Wat wil je bereiken? Samen met jou en

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Programma Beleef en Beweegweek Cronesteyn

Programma Beleef en Beweegweek Cronesteyn Programma Beleef en Beweegweek Cronesteyn Zaterdag 17 oktober Vuur maken (10:30-12:00, 13:00-14:30 en 15:00-16:30) Met hooi een klein vogelnestjes maken. Daarin doe je de tondel. Vervolgens met een fire

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Wandeling met herder en schapen

Wandeling met herder en schapen Wandeling met herder en schapen 50,00 per groep tot 25 personen 3,50 p.p. koffie met wat lekkers erbij Duur is 60 tot 90 minuten 1. Ontvangst koffie met wat lekkers 2. Met de herder en de kudde op stap

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Sporen opsnorren docentenhandleiding

Sporen opsnorren docentenhandleiding Sporen opsnorren docentenhandleiding Doelgroep: VMBO onderbouw Doelen: leerlingen: - Leren diersporen herkennen - Ontdekken dat diersporen overal om ons heen te vinden zijn - Leren voedingssporen te onderscheiden

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Lees meer over. Praktijk voor massagetherapie & begeleiding bij persoonlijke veranderingstrajecten. Nieuwsbrief september 2012

Lees meer over. Praktijk voor massagetherapie & begeleiding bij persoonlijke veranderingstrajecten. Nieuwsbrief september 2012 Nieuwsbrief september 2012 Leer de rust in jezelf herkennen Nieuwsbrief september 2012 Praktijk voor massagetherapie & begeleiding bij persoonlijke veranderingstrajecten Lees meer over 2 3 4 5 6 Workshop

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Eerste graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Programma zomervakantie

Programma zomervakantie Programma zomervakantie In de zomervakantie organiseert Praktijk de Regenboog opnieuw een vakantieprogramma. Het programma is bedoeld voor kinderen met een beperking en kinderen die extra aandacht en begeleiding

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

Met jeugd de bergen in

Met jeugd de bergen in Met jeugd de bergen in NKBV Bergsportdag 2011 Anne van Galen Even voorstellen Sinds 2e jaar de bergen in 16 jaar eerste alpiene klimcursus 20 jaar: instructeur op jeugdcursussen alpen Verslaafd aan de

Nadere informatie

Hooge Heide - Zondag 30 september Mariaburgbos Rosmalen

Hooge Heide - Zondag 30 september Mariaburgbos Rosmalen Hooge Heide - Zondag 30 september Mariaburgbos Rosmalen In Hooge Heide organiseren we op 30 september de Grote Groene Deltadag. De hele zondag kun je terecht voor allerlei sportieve en avontuurlijke activiteiten.

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang

Nieuwsbrief ASKA Kinderopvang Nieuws van de ASKA Maandelijks laat ik u in deze nieuwsbrief zien welke leuke activiteiten er op onze locaties weer zijn geweest. Naast de activiteiten in het kader van ons jaarthema op de bso s en de

Nadere informatie

Workshop ambachtelijk brood

Workshop ambachtelijk brood Workshop ambachtelijk brood Minimaal aantal personen 10 Maximaal aantal personen 30 Duur is 2,5 uur 2 broden per persoon (Als je met 20 personen bent of meer, krijg je 1 brood en 4,50 korting.) 14,50 per

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus

Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus Beste ouder(s) en kinderen, Activiteitenprogramma zomervakantie 20 juli t/m 28 augustus Hieronder vinden jullie het programma voor de zomervakantie. We hebben een avontuurlijk programma voor jullie gemaakt.

Nadere informatie

Sport en Spel 4+ 4 april 23 mei In het speellokaal begeleidt Ouafae sport en spelactiviteiten voor de kinderen vanaf 4 jaar.

Sport en Spel 4+ 4 april 23 mei In het speellokaal begeleidt Ouafae sport en spelactiviteiten voor de kinderen vanaf 4 jaar. Villa Specials april t/m juli Villa Newton MAANDAG Judo (locatie Villa Bons) 4+ 6+ 8+ (sessies van 4 keer, daarna is er mogelijkheid tot lid worden van Judo vereniging Jishin tegen gereduceerd tarief)

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Strandlopers en Notenkrakers

Strandlopers en Notenkrakers Week 1: 13 t/m 17 juli 2015 Maandag 13-07: Op de eerste dag van de zomervakantie gaan wij verkoeling zoeken in het water en chillen in het bubbelbad. Waar kunnen we deze elementen beter vinden dan in het

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016

TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 TRAININGEN NATUUR IS EEN FEEST NAJAAR 2015/ VOORJAAR 2016 WWW.NATUURISEENFEEST.NL/TRAININGEN 06-29096804 @NATUURISEENFEEST.NL Serieuze maar toch vrolijke trainingen. Natuur is een Feest biedt praktische

Nadere informatie

26-8-2014. Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training

26-8-2014. Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training Workshop 23 augustus 2014 Introductie in mentale training 1 Plezier Controle, zelfvertrouwen, geen angst Alert ontspannen Focus van aandacht Automatisch, zonder forceren bewegen Opgaan in het hier en nu

Nadere informatie

Laat de natuur zijn gang maar gaan

Laat de natuur zijn gang maar gaan Laat de natuur zijn gang maar gaan De natuur Bossen, zeeën, weilanden, tuinen, kwekerijen en nog veel meer zijn te benoemen wanneer we aan de natuur denken. Dan zijn er ook de seizoenen met ieder een eigen

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING BIJ DEZE SPECIALE EDTIE Je herkent het vast:

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 10 maart t/m 25 april 2014 Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei superleuke workshops. Deze

Nadere informatie

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg

Activiteitengids. buitenschoolse opvang Ypenburg Activiteitengids buitenschoolse opvang Ypenburg 8 september t/m 17 oktober 2014 Vervelen is geen optie! Voorwoord Hallo allemaal, Hier is het nieuwe knaloranje boekje van Leuk Ypenburg met weer allerlei

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende:

Nieuwsbrief. Meer zorg op maat via de digitale weg. Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Met het oog op het volgende: Nieuwsbrief Meer zorg op maat via de digitale weg Met het oog op het volgende: Wij kunnen de wereld niet veranderen, maar wel inzichtelijker maken. Hebben we binnenkort een geheel vernieuwde website. Natuurlijk

Nadere informatie

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders De Opdrachten en Overzichten voor begeleiders Inhoud van de map ALGEMEEN Over Woordvoerders van de natuur Over de opdrachten en voorbereiding Praktisch: 2 vormen van begeleiden Overzicht opdrachten per

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

DOGMANIA DAY juni bij KC PAMPUS te Almere.

DOGMANIA DAY juni bij KC PAMPUS te Almere. 7 juni bij KC PAMPUS te Almere. DOGMANIA DAY 2015 De volgende workshops staan op de agenda voor de dag Breitensport, bij uitstek geschikt voor onze Hovawarts. Hoopers, een momenteel enorm populaire variant

Nadere informatie