Leginstructie. Granit SD Toro SC ALGEMENE BEPALINGEN: Elektrostatische eigenschappen en statische elektriciteit:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leginstructie. Granit SD Toro SC ALGEMENE BEPALINGEN: Elektrostatische eigenschappen en statische elektriciteit:"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 5 Granit SD Toro SC Leginstructie Jan 2016 ALGEMENE BEPALINGEN: Elektrostatische eigenschappen en statische elektriciteit: Het optreden van statische elektriciteit komt voort uit de uitwisseling en de transfer van de elektronen door het contact en de scheiding van twee materialen van een verschillend type. Deze wordt beïnvloed door de omgevingsomstandigheden (warmte en luchtvochtigheid) en komt tot uiting in elektrostatische ontladingen die schadelijk kunnen zijn voor de mensen en het materiaal. Het Elektrostatisch Gedrag: Men verhelpt in grote mate aan deze elektrostatische ontladingen door gebruik te maken van vloerbedekking waarvan de bijdrage tot de opbouw van de elektrostatische ladingen kleiner is dan 2 kv (Test van de loper). Deze gevoeligheidsdrempel voor personen geldt eveneens voor kantoormaterieel. Toch zijn bepaalde toepassingsgebieden gevoeliger en vereisen deze een beveiliging tegen de elektrostatische ontladingen. Dit geldt voor computerruimtes, sommige ruimtes voor medisch gebruik en in heel wat werkplaatsen en/of laboratoria in de elektronica- en de farmaceutische industrie. Het is dus nodig de elektrische geleiding van de vloerbekleding onder controle te houden conform de vereiste niveaus. Deze eigenschappen worden voornamelijk gecontroleerd door het meten van de doorgangsweerstand van de vloerbedekking. De Normen: De Europese Normalisatiecommissie heeft verscheidene normen aangenomen die de testmethodes voorschrijven om de elektrostatische eigenschappen van de vloerbekledingen te evalueren. De norm EN 1815 (test van de loper), in het bijzonder, heeft als doel de elektrostatische oplading van de vinyl- en textiele vloerbekledingen te evalueren. De norm EN 1081, heeft als doel de verticale weestand R -v en de horizontale weerstand R -h van vinyl en textiele vloerbedekking te evalueren. Aldus definieert men volgende categorieën: In de praktijk: De keuze van een vloerbekleding zal worden bepaald door de gewenste elektrostatische eigenschappen. De gebruiker en/of de leverancier van de erop te plaatsen apparatuur dient zijn eisen duidelijk vast te leggen. In het algemeen moet een duidelijk onderscheid worden gemaakt, tussen ruimtes waarin men elk risico op elektrostatische ontladingen die kunnen leiden tot beschadigingen van het materieel en een specifiek gevaar betekenen voor de gebruikers moet uitsluiten en men dus de vereiste doorgangsweerstand van de vloerbekleding moet kennen.

2 Pagina 2 van 5 Eigenschappen van het geleidend plaatsen: De opbouw en (af)geleiding van elektrostatische ladingen kan voorkomen worden door de toepassing van het juiste type vloerbedekking welke dan geleidend geïnstalleerd is en aangesloten is op aarde. BELANGRIJK! Bij gebruik van tweecomponenten-polyester egaline en/of reparatiemortel kan er verkleuring optreden wanneer de componenten onjuist en/of onvoldoende zijn vermengd. Meng de componenten niet rechtstreeks op de ondervloer. Gebruik alleen een potlood voor markeringen. Gelieve er rekening mee te houden dat markeringen die worden gemaakt met een permanente of niet-permanente viltstift, balpen etc. verkleuringen kunnen veroorzaken als gevolg van migratie. Controleer de materialen vooraf op eventuele gebreken. Eventuele fouten in het materiaal moeten onmiddellijk worden gemeld aan uw contactpersoon. Vermeld daarbij altijd de kleur-, batch- en rolnummers die op het label zijn aangegeven. Verwerk het materiaal niet voordat dit beoordeeld is door de contactpersoon. Alle banen stortend leggen en tegels in dambordmotief. De temperatuur bij het plaatsen mag niet lager zijn dan 18 C. Vloertemperatuur bij het plaatsen tussen de 15 C en 18 C. Luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% Laat de materialen minimaal 24 uur acclimatiseren. Meetresultaten kunnen beïnvloed worden door het vochtgehalte in de ondervloer, egaline of het lijmbed. Laat de vloer minimaal 6 weken na installatie pas meten. ONDERGROND Deze moet glad, slag- en stootvast, permanent droog (controle CM apparaat), barstenvrij en schoon zijn. De vloer moet vooraf geëgaliseerd zijn. Laat u informeren door uw lijm/egaline-leverancier. Let op: De stelregel voor het drogen van een ondervloer is een week + week per cm dikte, Het maximale restvochtpercentage voor projectvinyl bij een zandcementvloer is 2% en 0,5% bij een anhydrietvloer. Plaatsing van het koperband: Plaatsing in banen van 200 cm breed. Plaats een baan koperband ca. 20 cm uit de kant dwars onder alle banen. Bij banen langer dan 10 m1 plaatst men aan de andere kant op de zelfde wijze nog een. Bij kopse naden wordt er een koperband in het midden van de baan van ca. 1 m1 lengte geplaatst. Zie tekening.

3 Pagina 3 van 5 Verlijming: Snij de banen vooraf schoon. De banen kunnen verlijmd worden met een PVC-dispersielijm. Op het koperband moet een geleidende lijm gebruikt worden om verbinding te maken met de rug van de bedekking. Gebruik voor het aanbrengen van de lijm een kitstrijker met A2 vertanding. Hou bij de verlijming de juiste verwerking/open tijd aan. Laat u altijd adviseren door uw lijm leverancier. Aanbrengen van de vloerbedekking: De banen moeten gestort gelegd worden. De naden maximaal 0,5 mm van elkaar af. De banen na het leggen goed aanwrijven en hierna goed walsen. Herhaal het walsen na enige tijd. Na uitharding (24/48 uur) van de lijm de naden frezen en thermisch lassen met de daarvoor bestemde lasdraad. (zie hoofdstuk naden lassen)

4 Plaatsing van tegels 61 cm x 61 cm Pagina 4 van 5 Trek 2 loodrechte lijnen in het midden van de ruimte, rekening houdend met het esthetisch aspect van het leggen, dit wil zeggen door ervoor te zorgen dat het leggen parallel gebeurd met de langste muur van de ruimte en dat de versnijdingen evenredig worden verdeeld. Begin het leggen in het midden van de ruimte (lijn uit op de getrokken lijnen) en nooit langs een muur. Dit is te voorkomen door de dozen vooraf uit te pakken en daar delen van te mengen. Leg de tegels in een dambordmotief. Let bij het aanbrengen op de batch-nummers. Verlijming: Het plaatsen van de koperdraad is hetzelfde als het banenmateriaal, echter hier moet de verlijming plaats vinden met geleidende lijm. Laat u informeren door de lijm leverancier over de benodigde vertanding. Houd tussen de tegels maximaal 0,5 mm ruimte Na uitharding (24/48 uur) van de lijm de naden frezen en thermisch lassen met de daarvoor bestemde lasdraad. (zie hoofdstuk naden lassen)

5 Thermisch lassen van de naden: Pagina 5 van 5 Dit wordt uitgevoerd 24 tot 48 uur na het leggen van de vloerbekleding, dit wil zeggen na het volledig drogen van de lijm. Maak met de freesmachine, op de plaats van de naad, een groef waarin de lasdraad wordt aangebracht. Er mag niet dieper worden gefreesd dan de 2/3 van de dikte van de vloerbedekking. Waar men niet machinaal kan frezen, gebruik een handguts. Zorg ervoor dat de lasdraad en de gefreesde naad schoon zijn. Breng met de lasfohn en een vinyllasmond de lasdraad aan. Voor het beste resultaat, volg de volgende aanwijzingen op: Uitvoeringssnelheid ± 1 tot 2 meter per minuut Lastemperatuur ± 275 C tot 325 C Let op: deze gegevens zijn bij de ideale omstandigheden. Vloertemperatuur, omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid kunnen invloed hebben op het lassen. Voer voor het lassen van de bedekking een test uit op een stuk restmateriaal. Afsteken van de lasdraad: Steek de lasdraad in 2 keer af. Afsteken direct na het lassen met een lasplaatje Na het volledig afkoelen van de lasdraad mag de 2 e laag afgestoken worden. Plinten (uit hetzelfde materiaal, zelfde kleur): De vloerbedekking wordt in één beweging als plint tegen de muur opgetrokken tot een nader te bepalen hoogte. Aan de bovenzijde van de plint kan een alu- of hard PVC profiel bevestigd worden, waarin de plint aangebracht wordt. Voor het plaatsen van de vloerbedekking zal in de hoek van de vloer/muur een PVC hoekprofiel (holprofiel) geplaatst moeten worden, dit als steun voor de vloerbedekking om doordrukken te vermijden. (PA profiel) Dit alles wordt dubbelzijdig ingesmeerd met een contactlijm geadviseerd door de lijmleverancier. De ronding van het profiel moet dusdanig zijn dat er zich geen openingen (gaten) vormen aan de deurkozijnen. Houd u voldoende overmaat. Deze informatie kan worden gewijzigd vanwege continue verbetering van onze producten.

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK!

Leginstructie. Wallgard. Het aanbrengen van de wandbekleding verticaal BELANGRIJK! Pagina 1 van 6 Wallgard Leginstructie Jan 2016 BELANGRIJK! Bij gebruik van tweecomponenten-polyester egaline en/of reparatiemortel kan er verkleuring optreden wanneer de componenten onjuist en/of onvoldoende

Nadere informatie

iq Collectie Natural, Megalit, Eminent, Granit, Optima

iq Collectie Natural, Megalit, Eminent, Granit, Optima Leginstructies iq Collectie Natural, Megalit, Eminent, Granit, Optima Jan 2017 VOORWAARDEN EN EISEN De ondergrond moet schoon, droog en vrij zijn van scheuren. Stoffen zoals pleisters, verf, olie enzovoort

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften Tarkett. Natte Cellen Concept

Verwerkingsvoorschriften Tarkett. Natte Cellen Concept Verwerkingsvoorschriften Tarkett Natte Cellen Concept Beschrijving Het Natte Cellen Systeem is een concept dat is ontwikkeld om natte ruimtes met vloerbedekking, wandbekleding, een sifon en accessoires

Nadere informatie

Homogende Non PVC vloerbedekking

Homogende Non PVC vloerbedekking Leg instructies Juni 2016 Homogende Non PVC vloerbedekking Tarkett iq ONE is een nieuw type veerkrachtige homogene vloerbedekking vervaardigd uit "non PVC" materiaal. Dit betekent dat er op sommige punten

Nadere informatie

Leginstructie Therdex Stone

Leginstructie Therdex Stone Leginstructie Therdex Stone Een PVC product is altijd in beweging. Concreet betekent dit dat de maatvoering ook altijd in beweging is. De Therdex Stone Serie is uniek in zijn soort. Prachtig, maar vraagt

Nadere informatie

ColoRex Geleidend installeren

ColoRex Geleidend installeren ColoRex Geleidend installeren Productomschrijving ColoRex is een onder hoge druk geperste homogene vinyltegel met een hoog bindmiddelgehalte van weekgemaakte polyvinylchloride met stabilisatoren, waaraan

Nadere informatie

Leginstructie. id Essential Click

Leginstructie. id Essential Click Pagina 1 van 8 id Essential Click Leginstructie Jan 2015 BELANGRIJK! Bij gebruik van tweecomponenten-polyester egaline en/of reparatiemortel kan er verkleuring optreden wanneer de componenten onjuist en/of

Nadere informatie

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid

Leginstructies. Natural Floor VOORAF. Europese Eik Europese Productie. Acclimatisering. Omgevingstemperatuur en Relatieve Luchtvochtigheid Leginstructies VOORAF Voor een goed resultaat is het absoluut noodzakelijk de leginstructies nauwkeurig te volgen. Het is belangrijk om, bij daglicht, alle panelen voor en tijdens de plaatsing te controleren

Nadere informatie

nora 1-componenten voegpasta

nora 1-componenten voegpasta nora 1-componenten voegpasta Lees aandachtig de instructies op de verpakking! In de meeste gevallen hoeven de naden bij nora rubber vloerbedekking niet over het gehele oppervlakte gevoegd te worden. Uitzonderingen:

Nadere informatie

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website:

Estillon bv P.O. box 121 NL 6600 AC WIJCHEN Tel: +31 (0) Website: Smartfloor, de ideale ondervloer voor installatie van PVC stroken/lamellen, zwevend vinyl, tapijt en tapijt/vinyltegels! Smartfloor is een revolutionair ondervloersysteem speciaal bestemd voor de installatie

Nadere informatie

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen De ondergrond moet volgens aan de eisen van de land-specifieke normen met betrekking tot de gereedheid voor de verwerking. noraplan vloerbedekkingen moeten

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie april 2013 Gerflor Benelux Pagina 1 van 5 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke

Nadere informatie

Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef)

Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef) Leginstructie Visgraat Parket Zwevend leggen meerlaags parketvloeren (mes en groef) Januari 2017 www.cotap.nl Inhoudsopgave Voorbereiding... 3 Wat heeft u nodig... 3 Opslag en acclimatiseren... 3 Controle

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie mei 2015 Gerflor Benelux Pagina 1 van 5 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke gebreken

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie april 2015 Gerflor Benelux Pagina 1 van 6 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke

Nadere informatie

Leginstructie opstaand plintsysteem met nora rubber vloerbedekkingen

Leginstructie opstaand plintsysteem met nora rubber vloerbedekkingen Leginstructie opstaand plintsysteem met nora rubber vloerbedekkingen Een opstaand plintsysteem wordt meestal uitgevoerd met noraplan. Echter, kan het ook met norament uitgevoerd worden. De onderstaande

Nadere informatie

Vloerenboek Handleiding voor het installeren van linoleum, vinyl en tapijt

Vloerenboek Handleiding voor het installeren van linoleum, vinyl en tapijt creating better environments Vloerenboek Handleiding voor het installeren van linoleum, vinyl en tapijt 6 Verwerken van tapijt 6.1 Banenplan 96 6.2 Materiaalopslag op het werk 96 6.3 Voorwaarden voor installatie

Nadere informatie

Leginstructies voor zwevende Fold-Down

Leginstructies voor zwevende Fold-Down VOORBEREIDING VAN ONDERVLOEREN VOOR Wicanders ZWEVENDE VLOEREN Wicanders zwevende vloeren kunnen gelegd worden in de meeste ruimten van woonhuizen en commerciële gebouwen, met uitzondering van badkamers,

Nadere informatie

Leginstructies tapijttegels en pvc tegels TapijtTegelDiscount

Leginstructies tapijttegels en pvc tegels TapijtTegelDiscount ` Leginstructies tapijttegels en pvc tegels TapijtTegelDiscount 1. Voorbereiding: vloertegels laten acclimatiseren Voordat de tapijttegels en pvc tegels gelegd kunnen wordenis het raadzaam om ze minimaal

Nadere informatie

Handleiding Comfort Mat

Handleiding Comfort Mat Handleiding Comfort Mat Het toppunt van comfort. Het toppunt van eenvoud. Elektrische vloerverwarming Inleiding In deze handleiding van de elektrische vloerverwarming beschrijven wij stapsgewijs waar u

Nadere informatie

Ambiant PVC dryback Leginstructie

Ambiant PVC dryback Leginstructie Ambiant PVC dryback Leginstructie Versie 1.0 www.cotap.nl Inhoudsopgave Ambiant PVC dryback... 3 Installatievoorwaarden... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Controleren

Nadere informatie

Veel voorkomende gebreken of aandachtspunten betreffende de ondervloer zijn:

Veel voorkomende gebreken of aandachtspunten betreffende de ondervloer zijn: Verwerkingsadvies verlijmde mflor designvloeren. De controle en het voorbehandelen van de ondergrond De controle De ondervloer dient blijvend droog, vlak en schoon te zijn, zoals omschreven in DIN 18365.

Nadere informatie

Verwerkingsinstructie Voegen van nora vloerbedekkingen

Verwerkingsinstructie Voegen van nora vloerbedekkingen Verwerkingsinstructie Voegen van nora vloerbedekkingen nora vloerbedekkingen hoeven in principe niet over het gehele vlak te worden gevoegd. Voegen is echter raadzaam bij vochtgevoelige ondergronden en

Nadere informatie

Installatierichtlijnen voor IVC tapijttegels

Installatierichtlijnen voor IVC tapijttegels Installatierichtlijnen voor IVC tapijttegels Vóór installatie Visuele controle Controleer altijd het product vóór de installatie. Op elke doos wordt de kwaliteit, kleur en lotnummer vermeld (zie voorbeeld

Nadere informatie

Floorlife Parket Leginstructie

Floorlife Parket Leginstructie Floorlife Parket Leginstructie Versie 1.0 www.cotap.nl Inhoudsopgave Parket... 3 Installatievoorwaarden... 3 Voorbereiding... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Controleren

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Ambiant PVC click Leginstructie

Ambiant PVC click Leginstructie Ambiant PVC click Leginstructie www.cotap.nl Inhoudsopgave Ambiant PVC click... 3 Installatievoorwaarden... 3 Voorbereiding... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Controleren

Nadere informatie

PVC click Leginstructie

PVC click Leginstructie PVC click Leginstructie Inhoudsopgave PVC click... 3 Installatievoorwaarden... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Controleren van het PVC... 4 Acclimatiseren... 4 Installatie

Nadere informatie

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen Leginstructies voor norament vloerbedekkingen De ondergrond moet voldoen aan de eisen van de land-specifieke normen met betrekking tot de gereedheid voor de verwerking. norament tegels moeten vóór het

Nadere informatie

Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622. Installatie rechthoekig zwembaden

Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622. Installatie rechthoekig zwembaden Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622 Installatie rechthoekig zwembaden Voorbereidings werkzaamheden: Let op: De rechthoekige zwembaden zijn alleen geschikt voor inbouw! Bepaal

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIE

INSTALLATIE INSTRUCTIE Vóór het leggen moet u de vloerbedekking inspecteren op eventuele visuele gebreken. In het geval van gebreken breng GERFLOR Benelux hiervan op de hoogte. Wacht met het verwerken van het product, zolang

Nadere informatie

Installatievoorschriften

Installatievoorschriften Installatievoorschriften Bestudeer deze instructies aanachtig voor aanvang van de installatiewerk-zaamheden! Deze E-Heat vloerverwarmingsfolie dient aangesloten te worden op 230V. Installatie dient te

Nadere informatie

Floorlife Visgraat Parket Leginstructie

Floorlife Visgraat Parket Leginstructie Floorlife Visgraat Parket Leginstructie Versie 1.0 www.cotap.nl Inhoudsopgave Visgraat parket... 3 Installatievoorwaarden... 3 Gereedschap... 3 Voorbereiding... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming...

Nadere informatie

ESD. Salespresentatie Colorex

ESD. Salespresentatie Colorex ESD Wat is statische ontlading Colorex ESD is de overdracht van een elektrostatisch lading tussen twee objecten met verschillende polariteit. Dit staat bekend als een tribo-elektrische lading. Wat is statische

Nadere informatie

PVC click I4F clicksysteem Leginstructie

PVC click I4F clicksysteem Leginstructie PVC click I4F clicksysteem Leginstructie Inhoud PVC click I4F clicksysteem... 3 Installatievoorwaarden... 3 Voorbereiding... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Verwerking...

Nadere informatie

1. Algemeen !!!LET OP!!!

1. Algemeen !!!LET OP!!! powered by 1. Algemeen Laminotherm is een zeer dunne vloerverwarming om laminaat en (onder voorwaarden) parketvloeren op een comfortabele temperatuur te houden. e voordelen van Laminotherm zijn de eenvoudige

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

RENOVATIE BINNEN 24 UUR!

RENOVATIE BINNEN 24 UUR! RENOVATIE BINNEN 24 UUR! Snel renoveren? SwitchTec maakt het meteen mogelijk. Zonder stof Zonder geluid Zonder schuren Te verwijderen zonder lijmresten achter te laten. UZIN. UND DER BODEN GEHÖRT DIR.

Nadere informatie

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING Vloerverwarming Vandaag de dag wordt in steeds meer nieuwbouw woningen gebruik gemaakt van vloerverwarming als hoofdverwarming. U hebt dan geen radiatoren meer, deze zijn geheel vervangen door een systeem

Nadere informatie

Rheastraat 12a 5047 TL Tilburg Tel. : 013 57 123 87 Fax. : 084 836 5446 DATAFLOOR VLOEREN. Inleiding

Rheastraat 12a 5047 TL Tilburg Tel. : 013 57 123 87 Fax. : 084 836 5446 DATAFLOOR VLOEREN. Inleiding DATAFLOOR VLOEREN Inleiding Het adequaat functioneren van ziekenhuizen, laboratoria, productieruimten, kantoren e.d. is in belangrijke mate afhankelijk van elektronische apparatuur. Als gevolg van statische

Nadere informatie

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. noraplan vloerbedekkingen moeten vóór het verlijmen geklimatiseerd zijn, d.w.z. de temperatuur van

Nadere informatie

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit

- installatiekit (slagijzer, afstandsblokjes (1-8 mm) en een voor Unilink geschikt stootblok) - ondervloersysteem (Quick Step screen) - onderhoudskit Unilink leginstructies Algemeen Unilink is een revolutionair systeem voor het plaatsen van laminaatvloer zonder het gebruik van lijm. Dankzij de ingenieuze tand- en groefvorm kunnen de panelen eenvoudig

Nadere informatie

Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes. Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design

Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes. Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design Thomsit PVC-lijmen en Drytack tapes Het complete antwoord voor al uw PVC-vloeren, van basic tot design Ervaar de optimale verwerking van PVC-design vloerbedekking met droge en natte lijmproducten van Thomsit

Nadere informatie

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen

235 Parketnadenlijm. Product. Volumes. Eigenschappen Product Snel afbindende, gebruiksklare nadenlijm met hoge kleefkracht op PVAc-basis voor het verlijmen van vlottend parket, zowel in hout als in laminaat, ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens

Nadere informatie

INHOUD. 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen 3. Meetapparatuur conform norm. 3. Overzicht ESD vloeren

INHOUD. 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen 3. Meetapparatuur conform norm. 3. Overzicht ESD vloeren INHOUD 1. Inleiding 1. Het fenomeen van elektrostatisch oplading en ontlading 2. Schades door ongecontroleerde ontladingen 3. Waar kunnen ESD-vloeren worden gebruikt 2. ESD normen 1. Begrippen 2. Normeringen

Nadere informatie

QUICK STEP INCIZO PROFIEL

QUICK STEP INCIZO PROFIEL QUICK STEP INCIZO PROFIEL Bestelcode Foto Afmetingen Verpakkingshoeveelheid QSINCP(-)MD215 13 mm x 48 mm x 215 cm 1 (mesje + rail inbegrepen) Productomschrijving Het profiel met Incizo technologie biedt

Nadere informatie

Verwerken van tapijt Banenplan Let hierbij op: Materiaalopslag op het werk Voorwaarden voor installatie

Verwerken van tapijt Banenplan Let hierbij op: Materiaalopslag op het werk Voorwaarden voor installatie Verwerken van tapijt Banenplan Zeker wanneer grote hoeveelheden projecttapijt moeten worden verwerkt, adviseren wij om eerst een banenplan te maken. Bedenk hoe het beste gebruik gemaakt kan worden van

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX

Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA bij pannendaken in beton of gebakken aarde in BENELUX Plaatsingsvoorschriften voor DELTA -ALPINA (afbeelding 1) DELTA -ALPINA is een dubbelzijdig gecoate universele

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie oktober 2013 Gerflor Benelux Pagina 1 van 5 1. ALGEMEEN De vloerbedekking moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht. Als er duidelijke

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie 1 Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Stap 1. Algemene controle bij het coaten van een betonvloer met epoxy vloercoating

Stap 1. Algemene controle bij het coaten van een betonvloer met epoxy vloercoating Hoe coat je een betonvloer met epoxy? Wij helpen u graag met het maken van de juiste stappen in de juiste volgorde bij het zelf coaten van een betonvloer met epoxy. Dit met ons doe-het-zelf-stappenplan.

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

PVC visgraat click Leginstructie

PVC visgraat click Leginstructie PVC visgraat click Leginstructie PVC visgraat click Voor het plaatsen van een mooie pvc vloer dient deze leginstructie te worden opgevolgd. Wanneer van de instructie wordt afgeweken vervalt de garantie.

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

1mm extreem dunne vloerverwarming (EXDV). VOOR ONDER LAMINAAT OF VOOR IN DE TEGELLIJM. Eenvoudige montage.

1mm extreem dunne vloerverwarming (EXDV). VOOR ONDER LAMINAAT OF VOOR IN DE TEGELLIJM. Eenvoudige montage. 1mm extreem dunne vloerverwarming (EXDV). VOOR ONDER LAMINAAT OF VOOR IN DE TEGELLIJM Eenvoudige montage. Inleiding In deze handleiding van de 1mm elektrische vloerverwarming EXDV beschrijven wij stapsgewijs

Nadere informatie

Als zijkantbekleding voor rechthoekige traptreden zijn traphoeken voor de muur- en leuningzijde beschikbaar.

Als zijkantbekleding voor rechthoekige traptreden zijn traphoeken voor de muur- en leuningzijde beschikbaar. Installatieaanwijzingen - nora trapoplossingen Geschikte ondergronden zijn trappen van hout, steen, zandcement (gegrond), metaal en andere harde en vaste ondergronden. De ondergrond moet voldoen aan de

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN.

BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN. BELANGRIJK! BEWAAR DE PANELEN OP KAMERTEMPERATUUR IN GESLOTEN VERPAKKING VOOR MINIMAAL 48 UUR TOT AAN HET MOMENT VAN LEGGEN. De kamertemperatuur moet minimaal 18 o C zijn voor en tijdens het leggen. De

Nadere informatie

Inleiding. Isolatie. Spouwvulling Binnenisolatie. Buitenisolatie. Dakisolatie Bouwknopen

Inleiding. Isolatie. Spouwvulling Binnenisolatie. Buitenisolatie. Dakisolatie Bouwknopen (her)opbouw van een buitenspouwblad Buitengevelisolatie Herselt Antwerpen, V Driessensstraat Van miniem tot ingrijpend: constructief Van miniem tot ingrijpend: Constructief Visueel Sleephelling Wienerberger

Nadere informatie

[303] DRY-BACK CREATION 30 / CREATION 55 / CREATION 70

[303] DRY-BACK CREATION 30 / CREATION 55 / CREATION 70 [0] DRY-BACK CREATION 0 / CREATION 55 / CREATION 70 Vóór het leggen moet u de vloerbedekking inspecteren op eventuele visuele gebreken. In het geval van gebreken breng GERFLOR Benelux hiervan op de hoogte.

Nadere informatie

Handleiding vloerafwerking Huurwoningen. 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking

Handleiding vloerafwerking Huurwoningen. 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking HARTJE EINDHOVEN Handleiding vloerafwerking Huurwoningen 1. Algemeen 2. De vloeropbouw 3. Algemene richtlijnen bij aanbrengen vloerafwerking 4. (On-) Mogelijke vloerafwerkingen Geschikt onder voorwaarden:

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

Installatie instructie

Installatie instructie Versie oktober 2013 Gerflor Benelux Pagina 1 van 17 1. ALGEMEEN De vloerbedekking en wandbekleding moet eerst goed geïnspecteerd en onderzocht worden op zichtbare gebreken voordat hij wordt aangebracht.

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Marmoleum click. Välinge Innovation kliksysteem. Wigsysteem

Marmoleum click. Välinge Innovation kliksysteem. Wigsysteem Marmoleum click Marmoleum click heeft een toplaag van Marmoleum op een basis van HDF. De onderzijde is voorzien van kurk. De panelen zijn voorzien van een Välinge Innovation kliksysteem, wat gebaseerd

Nadere informatie

Protect Excellence. Leveringsprogramma Breedte Ca. 100cm breed en 200cm breed

Protect Excellence. Leveringsprogramma Breedte Ca. 100cm breed en 200cm breed PROTECT EXCELLENCE 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 Protect Excellence De garens van deze frisse modieuze collectie bestaan voor 33% uit gerecyclede garens. De grove garens geven een extra borsteleffect

Nadere informatie

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten Montage-instructies nora plinten en hoekplinten De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. Ondergronden mogen mag geen structuur bevatten die hoger is als 0,6 mm. Oneffenheden of een te

Nadere informatie

illbruck ME500 DuoFolie een stap verder in luchtdicht bouwen

illbruck ME500 DuoFolie een stap verder in luchtdicht bouwen illbruck ME500 DuoFolie een stap verder in luchtdicht bouwen Tremco illbruck, 25 jaar expertise in Luchtdicht Bouwen Onze aanpak voor uw succes Duurzaamheid en energiezuinig bouwen vormen de meetlat voor

Nadere informatie

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Voor het verlijmen van textiel vloerbedekking met jute-, vilt- en actionback rug. Uitermate geschikt voor het bekleden van trappen. Volumes 22,1 l Eigenschappen TOEPASSINGENVerlijmen van textiel

Nadere informatie

Parket- of tegelvloer

Parket- of tegelvloer Kluswijzer voor het leggen van een parket- of tegelvloer Een harde vloer van parket of tegels c.q. plavuizen aanleggen is behalve fraai ook duurzaam. Parket Er bestaan drie soorten parket:: lamelparket,

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing voor Laminotherm vloerverwarming

Montage- en gebruiksaanwijzing voor Laminotherm vloerverwarming powered by Montage en gebruiksaanwijzing voor Laminotherm vloerverwarming Beste klant, Gefeliciteerd met de aankoop van Laminotherm vloerverwarming. Laminotherm vloerverwarming is een hoogwaardig verwarmingsproduct,

Nadere informatie

Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek

Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek Algemeen Voorwoord 3 Verkorte besteksomschrijving Stukadoorswerk 6 Verwerkingsadvies Buitengevelisolatie 7 Standaard Details 10 Overzicht Standaard Detailleringen

Nadere informatie

enjoying life LOOSELAY PROFESSIONELE INSTALLATIEGIDS

enjoying life LOOSELAY PROFESSIONELE INSTALLATIEGIDS enjoying life LOOSELAY PROFESSIONELE INSTALLATIEGIDS NL www.mflor.com ALGEMENE RICHTLIJNEN mflor LOOSELAY Neem contact op met uw mflor leverancier als u niet zeker bent over een deel van de installatie-

Nadere informatie

NL Leginstructies Uniclic Multifit parket ALGEMEEN VOORAF

NL Leginstructies Uniclic Multifit parket ALGEMEEN VOORAF NL Leginstructies Uniclic Multifit parket ALGEMEEN Uniclic Multifi t is een revolutionair systeem voor het plaatsen van samengesteld parket. De panelen kunnen eenvoudig in elkaar geklikt worden dankzij

Nadere informatie

Ambiant PVC visgraat dryback Leginstructie

Ambiant PVC visgraat dryback Leginstructie Ambiant PVC visgraat dryback Leginstructie Versie 1.0 www.cotap.nl Inhoudsopgave Ambiant PVC visgraat dryback... 3 Installatievoorwaarden... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming...

Nadere informatie

PVC click Leginstructie

PVC click Leginstructie PVC click Leginstructie www.cotap.nl Inhoudsopgave Installatievoorwaarden... 3 Gereedschap... 3 De basis- en ondervloer... 3 Vloerverwarming... 4 Verwerking... 4 Controleren van het PVC... 4 Acclimatiseren...

Nadere informatie

NL Leginstructies Quick Step Uniclic Multifit parket ALGEMEEN VOORAF

NL Leginstructies Quick Step Uniclic Multifit parket ALGEMEEN VOORAF NL Leginstructies Quick Step Uniclic Multifit parket ALGEMEEN Uniclic Multifi t is een revolutionair systeem voor het plaatsen van samengesteld parket. De panelen kunnen eenvoudig in elkaar geklikt worden

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie

BudgetBuy Vloerverwarmings Kabel

BudgetBuy Vloerverwarmings Kabel BudgetBuy Vloerverwarmings Kabel Comfortabele BudgetBuyvloerverwarming. Eenvoudige montage. Inleiding In deze handleiding van de BBelektrische vloerverwarming beschrijven wij stapsgewijs waar u allemaal

Nadere informatie

Verwerkingsadvies voor Durofloor vinylstroken

Verwerkingsadvies voor Durofloor vinylstroken Verwerkingsadvies voor Durofloor vinylstroken De controle en het voorbehandelen van de ondergrond De controle De ondervloer dient blijvend droog, vlak en schoon te zijn, zoals omschreven in DIN 18365.

Nadere informatie

260 Vloer-en wandbekledingslijm. Product. Volumes. Eigenschappen

260 Vloer-en wandbekledingslijm. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universele, gebruiksklare dispersielijm voor vinyl, homogene en heterogene PVC vloerbekleding, wandbekleding, tapijt met schuimrug, jute, action back of polyesterweefsel, naaldvilt, linoleum op

Nadere informatie

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren MATTEN SYSTEEM Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren HOMELUX (BENELUX) BV FRANKWEG 20 2153 PD NIEUW VENNEP T 0252 713 100 F 0252 713 109 WWW.HOMELUX.NL Inhoudsopgave Het probleem

Nadere informatie

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat

Design and Quality IKEA of Sweden KOOPHULP VLOEREN. laminaat KOOPHULP VLOEREN laminaat GOED OM TE WETEN IKEA vloeren kunnen op bestaande vloeren worden gelegd met uitzondering van hoogpolige vaste vloerbedekking. Gebruik bij het leggen van een vloer altijd een NIVÅ

Nadere informatie

Akoestische, compacte vloerbedekking - los gelegd. 25 m x 2 m

Akoestische, compacte vloerbedekking - los gelegd. 25 m x 2 m Akoestische, compacte - los gelegd 25 m x 2 m MODUL UP : EEN INNOVATIEVE VLOERBEDEKKING DIE REKENING HOUDT MET HET MILIEU De nieuwe Modul up losleg vinyl banencollectie van Forbo is een revolutionaire.

Nadere informatie

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN

VOORDELEN LAMINAATVLOEREN VOORDELEN LAMINAATVLOEREN Betrouwbaar en budgetvriendelijk Kies voor laminaat wanneer u een stijlvolle vloer wenst en toch budgetvriendelijk moet zijn. Voor een zachte prijs krijgt u de warmte en uitstraling

Nadere informatie

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten Montage-instructies nora plinten en hoekplinten De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. Ondergronden mogen mag geen structuur bevatten die hoger is als 0,6 mm. Oneffenheden of een te

Nadere informatie

Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT. Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27

Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT. Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27 Ze doet het zelf workshop: ZELF LAMBRISERING MAKEN VAN STEIGERHOUT Door Frederike Dollekamp van Bouwadvieshb27 Lambrisering Lambrisering is de wandbetimmering, meestal bestaande uit houten paneelwerk,

Nadere informatie

Montage-instructies. Zwevende montage met CLICKitEASY LVT design vloeren. Voorbereidingen en geschiktheidstest. Montage met CLICKitEASY

Montage-instructies. Zwevende montage met CLICKitEASY LVT design vloeren. Voorbereidingen en geschiktheidstest. Montage met CLICKitEASY Deze documentatie is bedoeld als basisinformatie en is geen vervanging voor het uitvoerige advies door de handelspartner. Bewaar deze handleiding a.u.b. zorgvuldig. Voorbereidingen en geschiktheidstest

Nadere informatie

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren

TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren TIGERTURF KUNSTGRAS Leginstructie kunstgras zelf installeren 1. Ondergrond Kunstgras moet geïnstalleerd worden op een stabiele en goed drainerende ondergrond zonder onkruid. De opbouw van de ondergrond

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de installatie van Svensson schermdoeken Schuivende installaties

Aanbevelingen voor de installatie van Svensson schermdoeken Schuivende installaties De juiste breedte en lengte bestellen Breedte De standaardbreedtes van onze schermdoeken zijn dusdanig gekozen dat ze aansluiten bij de gebruikelijke vakmaten van de kas. Zie onderstaande tabel: Standaardbreedte

Nadere informatie

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen Leginstructies voor norament vloerbedekkingen De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. norament tegels moeten vóór het verlijmen geklimatiseerd zijn, d.w.z. de temperatuur van de norament

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 INSTALLATIE INSTRUCTIES Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie

Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen de is

Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen de is Plaatsen van je klik vinylvloer ( WPC/PVC ) Swanflor vinylvloeren zijn gemakkelijk te plaatsen door het kliksysteem Hieronder enkele tips: Stap 1 : voorbereiding Reinig je ondervloer grondig, zorg dat

Nadere informatie

Algemene richtlijnen voor het installeren

Algemene richtlijnen voor het installeren Algemene richtlijnen voor het installeren Algemene richtlijnen voor het installeren voor PhoneStar op de vloer en de volgende soorten vloerbedekking. Actuele versie zie www.wolf-bavaria.com 1. Algemene

Nadere informatie

Hoe eenvoudig u dit systeem kunt aanbrengen, betegelen en afwerken, ziet u hier stap voor stap.

Hoe eenvoudig u dit systeem kunt aanbrengen, betegelen en afwerken, ziet u hier stap voor stap. Eurocol DIMFLOOR Het nieuwe Bouwbesluit van 1 januari 2003, en met name de verhoogde eis op contactgeluidsisolatie, heeft geleid tot een bewuster omgaan met harde vloerafwerkingen. De 820 EUROCOL DIM FLOOR

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES

INSTALLATIE INSTRUCTIES INSTALLATIE INSTRUCTIES 1/5 Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. Indien deze instructies

Nadere informatie

ALU 3,6 mm or PE 2 mm. or X ± = Y 10. max 10m. 10mm

ALU 3,6 mm or PE 2 mm. or X ± = Y 10. max 10m. 10mm wall X X > Y max 0m max 0m B A 0-30 T-profile 3 4 ALU 3,6 mm or PE mm LEFT CORNER 0 mm 0 mm www.par-ky.com 5 6 80 ±6 mm max 7 C 4 h 7 8 3 4 9 0 5 6 45 40-60 % 6- C CONCRETE max,5 % PLYWOOD max 0 % max

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies 1/5 Installatie instructies Geachte klant, Wij danken U voor de aankoop van onze fineerhouten Par-ky vloer. Wij vragen U nadrukkelijk om deze plaatsingsinstructies met de grootste aandacht te lezen. INSTALLATIEMATERIAAL

Nadere informatie