TOALSTRIED. Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen. Jaargang 3, december

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOALSTRIED. Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen. Jaargang 3, december 2005. Stichtingafasiegroningen@hotmail.com"

Transcriptie

1 TOALSTRIED Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen Jaargang 3, december 2005 Van de redactie Dit is de derde uitgave van Toalstried, hét krantje van de Stichting Afasie Regio Groningen. Toalstried verschijnt eenmaal per jaar en wordt uitgegeven door het bestuur van de Stichting afasie Groningen. In deze uitgave vindt u onder andere informatie over de contactgroepen en een interview met een vrijwilliger. Mocht u ideeën hebben voor de volgende uitgave van Toalstried dan kunt u met ons mailen of schrijven. Het adres van de redactie is stichtingafasiegroningen@hotmail.com. Hier kunt u al uw inzendingen kwijt! Tot de volgende Toalstried! Leeuwe Oostra & Nynke Rauwerda. Van de voorzitter Hier is weer een nieuwe uitgave van Toalstried, bestemd voor de leden en vrijwilligers van de Afasie Vereniging Nederland (AVN), regio Groningen. Toalstried is bedoeld als communicatiemiddel voor de regio Groningen. Natuurlijk ontvangt u ook de Praatkrant rechtstreeks van de AVN. In de Praatkrant staat veel wat handig is om te weten. Maar het specifieke voor Groningen staat niet in de Praatkrant. Daarvoor krijgt u Toalstried. In reclametermen: de uitgave voor de AVN, regio Groningen. Weet u overigens wel dat op de website van de AVN ook de regio Groningen apart staat vermeld? Kijkt u maar eens op Klik dan op Regionaal, vervolgens op regio Groningen en u ziet o.a. het jaarverslag van de regio. In deze uitgave van Toalstried nieuwtjes over de statuten van de AVN en over het bestuur van de regio Groningen. Toalstried is ook bedoeld om niet alleen iets te horen van het bestuur maar ook van u als afasiepatiënt, of als partner, of als vrijwilliger. Op die manier kan het bestuur ook van u horen wat er speelt binnen de contactgroepen. Wat kan er beter of leuker? Waar heeft u behoefte aan? Als het maar enigszins mogelijk is zal het bestuur uw wensen proberen te vervullen. Laat eens wat van u horen!

2 Ik wens u veel leesplezier. Wim Blomsma Afasiesoos Westerkwartier Zoals u wellicht weet, is er sinds een paar jaar ook een afasiesoos (= lotgenotencontactgroep) in en voor Het Westerkwartier. Deze groep komt sinds begin september eens in de 3 weken bij elkaar op de dinsdagmiddag, in Zuidhorn. Er is tijd om een praatje te maken of iets te bespreken. We drinken samen een kopje koffie of thee. Je kunt een spelletje scrabble of rummikub spelen. Ook kan er worden gesjoeld. Af en toe maken we een gezellig uitstapje naar bijvoorbeeld de Hortus in Haren of het vliegveld in Eelde. Op dit moment is er nog ruimte voor een aantal deelnemers. Er zijn voldoende vrijwilligers. Mocht u geïnteresseerd zijn of iemand weten die hier naar toe zou willen, dan kunt u bellen met Lisette Top. Zij is op dinsdag en donderdag tussen 13 en 14 uur telefonisch bereikbaar op Contactgroepen In onze regio zijn er momenteel 4 contactgroepen actief. Hieronder vindt u alle informatie die betrekking heeft op de contactgroepen. Wanneer u zich aan wilt sluiten bij een van de contactgroepen kunt u contact opnemen met de contactpersoon. 1. locatie : De Schakel te Groningen deelnemers : 50 +, en partners dag / tijd : donderdag; uur frequentie : 1x per 3 weken contactpersoon : Jeanette Bruinsma (tel ) 2. locatie : wisselend bij de deelnemers thuis deelnemers : jongerengroep dag / tijd : donderdag; uur frequentie : 1x per 4 weken contactpersoon : Hetty van Kalkeren (tel ) 3. locatie : wisselend bij de deelnemers thuis deelnemers : jongerengroep dag / tijd : dinsdag; uur frequentie : 1x per 4 weken contactpersoon : Jeanette Bruinsma (tel ) 4. locatie : Hoofdstraat 5a, Zuidhorn deelnemers : alle leeftijden dag / tijd : dinsdag; uur frequentie : 1x per 3 weken contactpersoon : L. Top (tel )

3 Puzzel Welke kerk of toren hoort in welke stad? 1. Groningen a. Martinitoren 2. Amsterdam b. Eusebiuskerk 3. Maastricht c. Kerk met de glazen 4. Arnhem d. Mozes en de Aarón kerk 5. Den Bosch e. De Dom 6. Gouda f. Sint Servaeskerk 7. Delft g. De Peperbus 8. Amsterdam h. De Sint Jans Kathedraal 9. Haarlem i. De Nieuwe Kerk 10. Zwolle j. De Oude Kerk 11. Utrecht k. De St. Bavokerk De oplossing vindt u op pag 24. advertentie Play OK Een spel cd-rom voor mensen met afasie De Afasie Vereniging Nederland heeft voor haar leden een spel cd-rom ontwikkeld die aangepast is aan de diverse mogelijkheden en beperkingen van mensen met afasie. Play OK bevat zeven verschillende spellen die zowel thuis op de computer als via het internet gespeeld kunnen worden. Elk spel kent verschillende moeilijkheidsgraden en speelmogelijkheden, en biedt mensen met afasie de mogelijkheid zowel motorische als cognitieve vaardigheden te trainen op een leuke manier! Play-Ok kunt u wereldwijd spelen! Als eerste biedt dit spel de mogelijkheid op het internet te spelen tegen lotgenoten uit de hele wereld! Prijzen: A-leden (mensen met afasie) Overige leden Niet leden 35 Euro 55Euro 95 Euro Te bestellen door het betreffende bedrag over te maken op postbankrekening of op bankrekening t.n.v. Afasie Vereniging Nederland te Arnhem, onder vermelding van Play-Ok

4 PORTRET VAN EEN VRIJWILLIGER Vooraf De activiteiten die de stichting afasie Groningen aanbiedt, kunnen alleen draaien dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Het leek ons daarom een goed idee om in deze toalstried een vrijwilliger aan het woord te laten. Jeanette Bruinsma al bijna 15 jaar betrokken als vrijwilligster was bereid om mee te werken aan een interview. Jeanette Bruinsma, vrijwilligster AVN. Hoe ben je bij de stichting afasie, regio Groningen verzeild geraakt? Ik was zo n 15 jaar geleden secretaresse bij een commissie voor maatschappelijke activiteiten, een subcommissie van de Odd Fellows. Op een dag kwam er een schriftelijk verzoek binnen bij de Odd Fellows voor ondersteuning van het werk van de Afasievereniging. Ik ben toen gaan onderzoeken wat dat eigenlijk voor vereniging was, van het één kwam het ander en al snel was ik zelf actief als vrijwilliger. Het begon ermee dat ik iemand ophaalde uit het verpleeghuis, die een afasiesoos (zoals destijds een contactgroep genoemd werd) wilde bezoeken, maar al snel raakte ik meer intensief betrokken als begeleidster van de afasiesoos. Van ben ik ook actief geweest als secretaris van het regiobestuur. En gedurende die tijd ben ik ook nog twee jaar lid geweest van het (landelijke) hoofdbestuur van de afasievereniging. Wat is volgens jou het belang van activiteiten van de stichting afasie? Voor mij zijn de contactgroepen het belangrijkste dat de stichting afasie biedt en organiseert. Ik ben betrokken bij een tweetal contactgroepen. Eén groep voor oudere mensen met afasie en hun partners: eens in de 3 weken komen tussen de 18 en 26 mensen bijeen. We beginnen altijd met een soort kringgesprek waar mensen ervaringen uitwisselen; daarna worden er spelletjes gedaan. Daarnaast ben ik betrokken bij een jongerengroep. Deze vindt eens in de 4 weken plaats, afwisselend bij de deelnemers thuis: het gesprek staat centraal. Het doel van de contactgroepen is het contact met lotgenoten. Ik ben elke keer weer blij verrast dat deelnemers aan de contactgroepen, mede door de contactgroepen daar ben ik van overtuigd hun handicap langzamerhand een plek kunnen geven in hun leven en nog zoveel plezier hebben in het leven. Hoeveel tijd steek je in het werk voor de stichting afasie?

5 Vanaf 2002 ben ik alleen nog als begeleidster van de contactgroepen actief: 1 keer per twee weken een contactgroep. Maar daarnaast houd ik met enige regelmaat intakegesprekken met nieuwe deelnemers, bezoek ik regelmatig deelnemers als ze in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum verblijven en telefoneer ik heel wat af. Niet alleen ten behoeve van het vervoer van deelnemers naar de contactgroepen, maar ook omdat deelnemers soms behoefte hebben aan een luisterend oor. Bovendien bezoek ik de terugkomdagen van CVA patiënten in Beatrixoord. Ik vind het trouwens heel belangrijk om als vrijwilliger in de gaten houden dat mijn contact met deelnemers niet té belangrijk wordt. Immers, ik moet degene zijn die het onderlinge contact van deelnemers bevordert: het gaat niet om mijn contact met de deelnemers. Waar denk je met veel plezier aan terug? Jaarlijks hoogtepunt is het kerstdiner en het uitstapje in de zomer. Deelnemers en hun partners (ook die van de jongerengroepen) ervaren deze uitstapjes als hoogtepunten in het jaar. In de loop van de jaren zijn via de gezamenlijke uitstapjes de deelnemers aan de diverse groepen ook gezamenlijk een steeds hechtere groep geworden. Zijn er ook minder leuke aspecten aan het vrijwilligerswerk voor de stichting afasie? In de loop van de jaren raak ik vaak heel betrokken bij deelnemers. Zij maken ook veel nare en treurige dingen mee. Dat doet ook mij verdriet. Veel deelnemers hebben te kampen met veel onbegrip van familie, vrienden, kennissen. Worden soms behandeld alsof ze niet goed bij hun hoofd zijn en raken vaak mede door de afasie - veel contacten kwijt. Ik zie heel wat eenzaamheid In het afgelopen jaar ben ik twee keer bij een begrafenis van een deelnemer geweest: ook dat is zwaar. Niet alleen heb ik dan mijn eigen verdriet, maar omdat veel deelnemers het erg moeilijk vinden om naar een begrafenis te gaan van een mededeelnemer, ben ik dan vaak degene die verdrietig nieuws overbrengt. Wat vind je belangrijk voor de toekomst? Ten eerste zou ik het heel goed vinden als er (nog) meer aan voorlichting zou worden gedaan. Zoveel deelnemers lopen tegen onbegrip en botheid aan van mensen om hen heen. Die mensen weten vaak niet of nauwelijks wat afasie is. Dat moet toch anders Ten tweede: je stelt vast dat er in Noordoost Groningen geen contactgroep draait. Je zou graag zien dat er ook daar een contactgroep startte. Wat wil je verder nog kwijt? De mensen in de contactgroepen zijn volgens mij tevreden met de contactgroepen zoals die nu functioneren. Ik weet eigenlijk niet of de leden van de stichting afasie Groningen, die niet gebruik maken van het aanbod aan activiteiten, wel belang hebben bij (andere) activiteiten en zo ja, welke. Ik kan me wel voorstellen dat er behoefte bij mensen met afasie is aan huisbezoeken. Van mensen die weten wat afasie is en bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Nogmaals, ik denk dat er veel eenzaamheid is onder mensen met afasie. In de toekomst zou ik het begeleidingsstokje willen doorgeven aan verse, jonge begeleiders. Voor mezelf zie ik dan wellicht een taak weggelegd om desgewenst huisbezoeken af te leggen. Een laatste opmerking? Ik wil nogmaals met klem zeggen hoe vaak ik zie dat deelnemers aan de contactgroep veel aan het contact met lotgenoten hebben. Ik zou het ook andere mensen van harte gunnen. Ik snap best dat het spannend kan zijn om voor de eerset keer zo n contactgroep te bezoeken, natuurlijk is er dan een drempel. Aan de andere kant: het is puur vrijblijvend. Bovendien: de sfeer is heel ontspannen, er wordt veel gelachen en mensen (ook partners) ervaren dat een contactgroep heel erg goed kan doen.

6 De allerlaatste opmerking: ik heb in de loop van de afgelopen 15 jaar enorm respect gekregen voor mensen met afasie en voor de enorme veerkracht die zij tonen. En heb ook veel van de deelnemers geleerd. Leeuwe Oostra Statuten en huishoudelijk reglement van de Afasie Vereniging Nederland (AVN) In 2004 is een commissie van regiobestuurders bezig geweest met een herziening van de statuten van de AVN. Het was namelijk gebleken dat de bestaande statuten niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd. Wat was in de praktijk gebleken? Het kantoor van de AVN ging in 2003 verhuizen van Westervoort naar Arnhem. In Arnhem kon de AVN een kantoorpand kopen. Uit de statuten bleek echter dat het bestuur van de AVN, statutair gezien, geen pand mocht kopen. Uiteindelijk moest de ledenvergadering toestemming geven voor het besluit tot kopen van het kantoorpand. Dat kwam de slagvaardigheid van het bestuur uiteraard niet ten goede. Het is allemaal gelukkig goed gekomen. Het pand is gekocht en de medewerkers van het bureau zijn heel tevreden met hun nieuwe onderkomen aan de Bakenbergseweg in Arnhem. De hernieuwde statuten zijn, op voorstel van de commissie, goedgekeurd door het bestuur. Vervolgens is de ledenvergadering van de AVN ook akkoord gegaan met de nieuwe statuten. Bij de notaris zijn de statuten nu formeel vastgelegd. Hopelijk kan de AVN met deze statuten weer enige jaren vooruit. Tegelijkertijd bij de herziening van de statuten bleek ook dat er geen deugdelijk huishoudelijk reglement bestond. In de winter van 2004 / 2005 is een commissie van start gegaan om ook het huishoudelijk reglement van de AVN te herzien. Deze commissie, bestaande uit regiobestuurders en onder voorzitterschap van Wim Blomsma, heeft haar concept inmiddels voorgelegd aan het bestuur van de AVN. Ook is het concept ter advies voorgelegd aan de regiobesturen op 14 november jl.. Als alles volgens wens verloopt, zal het huishoudelijk reglement ter goedkeuring worden voorgelegd aan de ledenvergadering in het voorjaar Dat allemaal zal tijdig worden gepubliceerd in de Praatkrant. Voorlichting over Afasie Als er een vraag bij het regiobestuur komt om iets te vertellen over afasie, gaan Grietje Wekema en Sylvia Buiskool er op af. Dat kan zijn voor een groep dames van de Hervormde kerk, of.b.v. voor vrijwilligers van Het Rode Kruis. Zo reisden we maandag 7 november af naar Sebaldeburen, een dorp aan de westkant van Groningen. Om kwamen we in een zaal, met 26 dames van de Plattelandsvrouwen vereniging uit Sebaldeburen en Opende. We vertellen ze wat afasie is, waardoor afasie kan ontstaan en hoe je er mee om zou kunnen gaan. Grietje vertelt over haar ervaringen; zij kreeg 7 ½ jaar geleden afasie, na een hersenbloeding. Hoe het is om alleen ja, nee en godverdomme te kunnen zeggen; om halfzijdig verlamd te zijn. Het spreken gaat niet snel, de mensen luisteren aandachtig en ervaren hoe moeilijk spreken met afasie kan zijn. In het begin kon Grietje niet lezen, maar dat is nu weer hersteld. Mensen tonen begrip, en vinden het dapper dat Grietje durft en wil vertellen over haar ervaringen. Vooral als het niet lukt om een woord te vinden zie je ze denken hoe ingrijpend dit is.

7 In de pauze werd koffie en thee geschonken, en gingen mensen druk met elkaar in gesprek. Ze wisselden ervaringen uit; over mensen in hun omgeving/familie, met afasie. Na de pauze vervolgen we ons verhaal. Grietje vertelt dat ze nog steeds moeite heeft met cijfers; ze heeft moeite om ze te zeggen. Met de vinger op tafel schrijven gaat prima. Of een rijtje cijfers opnoemen tot je bij het bedoelde cijfer bent aangekomen. Een aanloopje nemen. Mensen vragen ook altijd naar het werk. Grietje was B-verpleegkundige, maar kan dat werk nu niet meer doen. Ze is wel actief als bestuurslid van de patiëntenvereniging Cerebraal. In huis heeft ze 1x per week hulp van Icare, omdat o.a. strijken en ramen wassen niet meer lukt. Aan het einde van de avond geven mensen vaak aan dat ze veel nieuws hebben gehoord. Niet wisten wat afasie is en vooral ook wat de gevolgen kunnen zijn. Ze zeggen vaak ook anders te zullen reageren wanneer ze iemand met afasie tegen zullen komen. Ze weten hoe het kan zijn om afasie te hebben. Hoe moeilijk het kan zijn om te zeggen wat je denkt. Grietje merkt dat mensen het moeilijk vinden om haar aan te spreken, een gesprekje te maken met haar. Dat is vervelend om te merken. Maar ook wel begrijpelijk. Mensen vinden het eng. We hopen met ons praatje duidelijk te maken dat het niet eng hoeft te zijn. Mensen hebben ervaren hoe het kan gaan in een gesprek met iemand met afasie. Mensen met afasie kunnen meestal nog normaal denken; er zou wat meer begrip voor deze groep mensen moeten zijn. Grietje en Sylvia Wisselingen in het bestuur van de regio Groningen. Twee bestuursleden hebben gemeld zich niet meer verkiesbaar te stellen voor het bestuur van de AVN regio Groningen. Volgens het schema van aftreden was hun bestuurstermijn afgesloten. Beiden stellen zich niet meer verkiesbaar. Sylvia Buiskool zal per 1 januari 2006 aftreden. Koosje Hoeksema zal in het voorjaar 2006 aftreden. Uiteraard vindt het bestuur het jammer dat zij zich niet meer verkiesbaar stellen. Door het bestuur zal worden gezocht naar vervangers. Wilt u zich zelf aanmelden als bestuurslid of uw partner of iemand anders? Geeft u dat dat door aan de voorzitter, Wim Blomsma (tel Het bestuur bedankt Sylvia en Koosje voor hun inzet en enthousiasme. Oproep nieuw bestuurslid en vrijwilligers Gezien het aftreden van twee bestuursleden binnen het bestuur van de AVN, regio Groningen, zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid. Wij zouden het op prijs stellen als een ervaringsdeskundige toe zou treden tot het bestuur. Dit kan iemand met afasie zijn, maar ook een partner van iemand afasie. Daarbij zijn wij op zoek naar vrijwilligers voor het geleiden van de contactgroepen. Indien u meer informatie wilt hebben kunt u contact opnemen met de voorzitter Wim Blomsma, tel

8 -Advertentie- Kompro 2000 Nieuw spectaculair therapeutisch interactief softwareprogramma voor mensen met afasie of andere taalproblemen Computerprogramma boordevol taaloefeningen, ondersteund door ruim 8000 foto s en gesproken tekst Communiceren is voor mensen met afasie een dagelijks terugkerend probleem. In de wetenschap dat juist deze groep zeer goed reageert op taal- en leesoefeningen op de computer, heeft logopediste Atie Köbben als vrijwilligster ruim drie jaar dag en nacht gewerkt aan het therapeutisch educatieve software programma KOMPRO Het programma wordt uitgegeven door de Afasie Vereniging Nederland en bevat ruim taaloefeningen, taalspelletjes, zoekzinnen, anagrammen, synoniemen, na te typen woorden etc. Het geheel wordt ondersteund door maar liefst ruim 8000 foto s en daar bijbehorend stemgeluid. Het is bedoeld voor dagelijks gebruik in de thuissituatie. Leden van de vereniging kunnen via hun regionale afdeling tijdelijk een computer met daarop het nieuwe programma te leen krijgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: AFASIE VERENIGING NEDERLAND Monique Lindhout T: (026) ( uur) F: (026) E: avn@afasie.nl De bibliotheek De stichting afasie, regio Groningen, heeft de beschikking over een aantal boeken. Met andere woorden: de stichting heeft een bibliotheek. Hieronder vindt u een overzicht van deze boeken. De eerste vier boeken zijn primair theoretisch; het vijfde boek is een combinatie van theorie en ervaring en in de laatste vier staan de ervaringen van mensen met afasie centraal. 1. Afasie; raadgevingen bij taalstoornissen van volwassenen Auteur: Luce Plasschaert Uitgeverij: Acco; Leuven; Het gespreksboek binnen de semantische therapie; een handleiding voor logopedisten Auteur: Mia Verschaeve Uitgeverij: Stichting Afasie Nederland; Westervoort; 1994

9 3. Afasie Informatie Boek Auteur: L.A. de Vries & A. Jennekens-Schinkel (redacteurs) Uitgeverij: Stichting Afasie Nederland; Woorden seinen; en 45 andere activiteiten voor een afasiegroep Auteur: I.B.A. Bol Uitgeverij: Afasie Vereniging Nederland; Woorden en daden. Van afaticus naar praticus. Praat ik es; nu praat ik dus. Uitgeverij: Afasievereniging Nederland; Polk Auteur: Lily Dircks Uitgeverij: Lucifer Sittard MM; Een beroerte in de familie Auteur: Valerie Eaton Griffith Uitgeverij: De Tijdstroom; Lochem, Een hekel aan geraniums Auteur: Bas van Kerkhof Uitgeverij: Afasie Vereniging Nederland; Dansen met je geest Auteur: Harriet M. Ottes Uitgeverij: Stichting de Marge; 1985 Naar aanleiding van dit boekenoverzicht willen we twee zaken onder uw aandacht brengen: 1. Mocht u één van de bovenstaande boeken willen lenen, dan kan dat natuurlijk. U kunt daarvoor contact opnemen met Nynke Rauwerda ( tel ) of via stichtingafasiegroningen@hotmail.com 2. Het kan ook zijn dat u een boek hebt gelezen dat u als een absolute aanrader beschouwt voor de bibliotheek of voor andere mensen met afasie. Wilt u dat dan aan ons doorgeven? Wij kunnen eventueel aanschaf van zo n aanrader voor de bibliotheek overwegen. Mocht u thuis nog interessante boeken hebben, die in het overzicht hierboven niet zouden mogen ontbreken, dan horen wij dat graag van u. Advertentie Computer uitleen!

10 De stichting Afasie regio Groningen heeft computers tot haar beschikking om uit te lenen aan haar leden! Op deze computer kunt u o.a. met Kompro werken of u kunt er straks het spel Play OK op spelen. Kompro kunt u eveneens bij ons lenen en is inmiddels ook voor xp beschikbaar. De computer wordt bij u afgeleverd en geïnstalleerd! Voor meer informatie over computeruitleen kunt u terecht bij: Kasper Klunder Groningerstraatweg AC Grijpskerk Inventarisatie activiteiten Enige maanden geleden heeft het bestuur van de Stichting afasie, regio Groningen, uitgebreid doorgesproken over de activiteiten die het haar leden biedt. De volgende vragen hebben wij toen besproken: - Welke activiteiten bieden wij? Zijn wij tevreden over het huidige activiteiten? Sluit het nog aan bij (de wensen van) de cliënten? - Is het zinvol om dit pakket uit te breiden. Zo ja, hoe en met welke activiteiten? Het bestuur concludeerde voorzichtig dat het huidige pakket aan activiteiten lijkt aan te sluiten bij de wensen van de leden die actief meedraaien in de contactgroepen. Maar ook dat er veel leden zijn die niet actief meedraaien. Dit roept de vraag op, of deze niet-actieve leden in het geheel geen behoefte hebben aan activiteiten of dat zij niet geïnteresseerd zijn in het huidige aanbod aan activiteiten. Het bestuur wil graag verder nadenken over haar aanbod aan activiteiten en heeft besloten om ook de ervaring van andere regio s te gebruiken. Daarom is er een brief rondgegaan naar die andere regio s met daarin een aantal inventariserende vragen: Wat is het aanbod aan activiteiten binnen uw regio? Bent u tevreden over dit aanbod? Sluit het voorzover bekend aan bij de wensen van de leden? Hoe zit het met de verhouding actieve passieve leden? Hebt u tips of aanbevelingen als het gaat om het optimaliseren van het aanbod van activiteiten? Het wachten is nu op reacties vanuit andere regio s op deze brief. In een latere Toalstried kunt u wellicht meer lezen over deze reacties. Mocht u zelf de behoefte hebben om op de bovenstaande vragen te reageren, dan bent u daartoe bij dezen van harte uitgenodigd. Reacties kunt u sturen naar: Stichting Afasie, regio Groningen T.a.v. mw. K. Hoeksema Oranjedreef LV Haren U kunt uw reactie ook mailen naar stichtingafasiegroningen@hotmail.com.

11 Informatie over de komende promotiecampagne. In de Praatkrant nr. 3 van oktober 2005 heeft u al iets kunnen lezen over de komende promotiecampagne. Afasie is bij het grote publiek nog veel te onbekend. Door middel van deze campagne hoopt het bestuur van de AVN aan iedereen in Nederland duidelijk te maken wat afasie is. Er is een televisiespotje gemaakt. Posters zijn vervaardigd. Kortom de campagne kan van start gaan. De campagne is voor de AVN redelijk goedkoop dankzij het enthousiasme van de bedenker en maker van de campagne,de heer Guus Halk van het communicatiebureau Zeno uit Rotterdam. Hij kende het verschijnsel afasie uit zijn eigen familiekring. Vervolgens heeft hij nagenoeg gratis het tv-spotje en de posters gemaakt. Het is de bedoeling dat het televisiespotje wordt uitgezonden in het komende winterseizoen op de landelijke commerciële zenders. De tijdstippen van uitzending zijn nog niet bekend. Dat is ter beoordeling van de omroepen. Een echte reclamespot op bijvoorbeeld de STER wordt het niet. Dat zou onbetaalbaar zijn voor de AVN. Op de regiobesturendag op 14 november is een demonstratie gegeven van de tv-spot. De aanwezige regiobestuurders waren enthousiast. Ook zijn de posters aan de regiobestuurders uitgedeeld en een CD-Rom van de tv-spot. U zult ongetwijfeld binnenkort de posters zien. Het bestuur van de regio Groningen zal ook proberen via de regionale omroepen de campagne onder de aandacht te brengen.

12 Muziek en afasie; Zingend leren spreken Met muziek wordt speciaal voor mensen met afasie aandacht geschonken aan muziek en taal. Muziek kan werken op taal omdat muziek werkt vanuit het onderbewuste, (limbische systeem). Hierdoor kunnen er verbindingen worden gelegd naar functies als beweging, taal en denken. * zowel individueel als in groepsverband worden met methodes van Speech music therapy for afasia en Melody intonation therapy via zingen en spelen naar spraak gegaan. Meer info op ( Met muziek wordt er gewerkt vanuit ontspanning? Zingen en liederen die nog in het geheugen aanwezig zijn wordt gebruik van gemaakt.? Er worden nieuwe liederen gemaakt? Piano, accordeon en jambe s zijn o.a. de instrumenten? Met muziek worden geheugen processen gestimuleerd? Oefenen is met muziek niet vervelend maar juist een feest.? Muziek gaat uit van de mogelijkheden. Voor iedereen met een niet aangeboren hersenletsel kan muziek een bijdrage zijn aan de zorg doelstellingen, alsook welzijn bevorderend. Speciaal voor mensen met een afasie is er het afasie koor. De muziektherapie wordt gegeven door Nynke Muntendam. Zijn heeft haar opleiding gehad aan het conservatorium Groningen en aan de OMB aan conservatorium in Alkmaar. Afgestudeerd op de invloed van muziek bij mensen met een niet aangeboren hersenletsel te lezen op internet site. Tevens is Nynke werkzaam als entertainer. Wanneer worden de sessies gehouden: Voor informatie kunt u bellen met Nynke Muntendam Oplossing puzzel pagina 5: 1-a, 2-d, 3-f, 4-b, 5-h, 6-c, 7-j, 8-i, 9-k, 10-g, 11-e

TOALSTRIED. Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen. Jaargang 2, november 2004

TOALSTRIED. Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen. Jaargang 2, november 2004 TOALSTRIED Een uitgave van de Stichting Afasie, regio Groningen Jaargang 2, november 2004 Redactie Toalstried Per adres: De Schans 8 9951 VH Winsum Stichtingafasiegroningen@hotmail.com Van de redactie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 STICHTING AFASIE REGIO GRONINGEN

JAARVERSLAG 2006 STICHTING AFASIE REGIO GRONINGEN JAARVERSLAG 2006 STICHTING AFASIE REGIO GRONINGEN Jaarverslag 2006 van de stichting Afasie, regio Groningen VOORWOORD Hierbij bieden wij u aan het jaarverslag over het jaar 2006 van de stichting Afasie,

Nadere informatie

U ontvangt deze folder, omdat bij een familielid of bekende afasie is geconstateerd. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet aangeboren

U ontvangt deze folder, omdat bij een familielid of bekende afasie is geconstateerd. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet aangeboren Neurologie Afasie 1 U ontvangt deze folder, omdat bij een familielid of bekende afasie is geconstateerd. Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet aangeboren hersenletsel. Bijvoorbeeld door een

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar

Afasie. Logopedie. Beter voor elkaar Afasie Logopedie Beter voor elkaar Afasie In deze folder leest u wat afasie is en krijgt u adviezen hoe u de communicatie met iemand met afasie kan verbeteren. Ook staat beschreven wat de logopedist kan

Nadere informatie

Beeldspraak. NIEUW BESTUUR voor de AVN. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd.

Beeldspraak. NIEUW BESTUUR voor de AVN. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd. NIEUW BESTUUR voor de AVN Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 26 april werden vijf nieuwe bestuursleden benoemd. Sinds 1999 heeft Ellens moeder afasie. Daardoor kan zij niet meer praten en schrijven.

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie

Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Afasie en logopedie informatie voor naasten/familie Inhoud Afasie, wat is dat en hoe kunt u er mee om gaan? 5 Taalproblemen 6 Hoe ervaren afasiepatiënten de moeilijkheden zelf? 7 Hoe kunt u het beste omgaan

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

levend en dood tegelijk

levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk lezing over NAH in een gezin 9 april 2015 Carina van Welzenis alias Karin van Leeuwen 28 december 2004 rtl nieuws Twee bomen geraakt Een enorme klap, daarna

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena.

Informatie. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma. voor GROEP 5 van het basisonderwijs Gemeente. Woudrichem BROCHURE. www.cultuurpuntaltena. Maak kennis, maak muziek! Onderwijsprogramma www.cultuurpuntaltena.nl Informatie voor van het basisonderwijs Gemeente Woudrichem 019500_BIBLIOTHEEK_ALTENA_brochure_CPA_MuziekWijzer_Altena_A5.indd 16-17

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Peuterrevalidatie. Bijzondere aandacht voor uw peuter

Peuterrevalidatie. Bijzondere aandacht voor uw peuter Peuterrevalidatie Bijzondere aandacht voor uw peuter Bijzondere aandacht voor uw peuter Op eigen benen staan, de eerste stapjes zetten, de eerste woordjes zeggen. Deze spontane stappen in de ontwikkeling

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen?

Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Knallen met je vrienden! Leuk, maar ook voor anderen? Vooraf Oud en nieuw is leuk en gezellig: oliebollen eten, spelletjes doen, televisie kijken, met zijn allen aftellen tot twaalf uur en vuurwerk afsteken.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT

SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Prof. Rumen Stamatov PhD Assoc. Prof. Svetlana Sariyska Maria Goranova Petya Grudeva SOCIALE VAARDIGHEDEN EN CREATIVITEIT Handboek met illustraties Uitgeverij Blakom Plovdiv, 2015 1 Prof. Rumen Stamatov,

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Stichting WoonMere kreeg bijdrage RABO coöperatiefonds. Hardheidsclausule huurverhoging verder verruimd

Stichting WoonMere kreeg bijdrage RABO coöperatiefonds. Hardheidsclausule huurverhoging verder verruimd Jaargang 17 nr. 4 juli / augustus 2013 St. SOGA is een vrijwilligersorganisatie en bestaat sinds 1986. Zij behartigt de collectieve belangen van mensen met een functiebeperking, handicap of chronische

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Vrijwilliger bij Savant zorg... U krijgt er veel voor terug!

Vrijwilliger bij Savant zorg... U krijgt er veel voor terug! Vrijwilliger bij Savant zorg... U krijgt er veel voor terug! superfijn zinvol gezellig dankbaar gastvrij Welkom thuis We horen het regelmatig van onze ruim achthonderd vrijwilligers: bij Savant Zorg voel

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 4 April 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers

Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers Samen zorgen Informatie voor mantelzorgers www.szr.nl SZR vindt de inbreng van een mantelzorger erg belangrijk. U kent uw naaste/familie en weet hoe hij of zij de zorg het liefst wil ontvangen. Tips voor

Nadere informatie

27 juni 2015. Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid

27 juni 2015. Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid 27 juni 2015 Onderzoek: Maatregelen tegen eenzaamheid Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

CP9. In gesprek over de toekomst

CP9. In gesprek over de toekomst CP9 In gesprek over de toekomst Na het voortgezet onderwijs kiest uw kind welk vak hij wil gaan leren en welke opleiding hij wil gaan volgen. Hij maakt een beroepskeuze. Een decaan of studiebegeleider

Nadere informatie

Maand programma. juni 2015. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw. de Beijerkorf groen. Activiteiten in

Maand programma. juni 2015. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw. de Beijerkorf groen. Activiteiten in Maand programma Activiteiten in de Beijerkorf groen activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw 2 10.00-12.00 uur Bingo - deelname E 5,-. * 2 10.00-12.00 uur lezing over de renaissance

Nadere informatie

Woonzorgcentrum Theresia

Woonzorgcentrum Theresia zonnehuisgroep amstelland Woonzorgcentrum Theresia Het leeft hier. Er lopen altijd mensen rond. Net een dorp. Licht, vriendelijk en sfeervol. ruimte voor wensen Theresia is een kleinschalig woonzorgcentrum,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. In deze nieuwsbrief. Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode. stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur

Nieuwsbrief 1. In deze nieuwsbrief. Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode. stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur Nieuwsbrief 1 Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode december 2013 jaargang 1 In deze nieuwsbrief Huurdersbelangenvereniging Sint-Oedenrode stelt zich voor Samenwerking met Wovesto Wist u dat Spreekuur

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Afasiecentrum De Archipel Zuidoost-Brabant

Afasiecentrum De Archipel Zuidoost-Brabant Afasiecentrum De Archipel Zuidoost-Brabant Niets is meer vanzelf-sprekend Afasie Vereniging Nederland Afasie verandert het leven op ingrijpende wijze Afasie ontstaat door een Niet Aangeboren Hersenletsel

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. M. Cardol m.cardol@nivel.nl

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. M. Cardol m.cardol@nivel.nl IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST M. Cardol m.cardol@nivel.nl Laatste update: augustus 2004 IPA Vragenlijst : 'Impact op Participatie en Autonomie' In deze vragenlijst worden een aantal

Nadere informatie

Ergotherapie na een beroerte

Ergotherapie na een beroerte Ergotherapie na een beroerte Albert Schweitzer ziekenhuis april 2010 pavo 0567 Inleiding Veel mensen hebben na een beroerte moeite met de gewone dagelijkse activiteiten, zoals wassen en aankleden, eten

Nadere informatie

Samen zijn wij sterk. Even voorstellen... Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl

Samen zijn wij sterk. Even voorstellen... Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl Donateur worden? Kijk op www.buddyhulp.nl Samen zijn wij sterk Even voorstellen... Foto: Roy Beusker Buddyhulp is voor mij een winnaar. Ze hebben een plan. Ze denken in mogelijkheden. En ze laten iets

Nadere informatie

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten

Rouwen. Praten en delen met lotgenoten Rouwen Als een dierbaar iemand pas gestorven is en je afscheid van hem of haar hebt moeten nemen, dan voel je je vaak heel wezenloos. Je vraagt je af waarom dit moest gebeuren maar je krijgt geen antwoord.

Nadere informatie

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave

TYPISCH YARDEN. Eerste editie. Typisch Yarden Kick-off: Een korte terugblik. In deze uitgave TYPISCH YARDEN Typisch Yarden Nieuwsbrief Eerste editie, juni 2013 Eerste editie De Typisch Yarden nieuwsbrief verschijnt onregelmatig en is bedoeld voor alle collega s van de divisie Uitvaartverzorging

Nadere informatie

Maand programma. januari 2016. Activiteiten in de Beijerkorf groen. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw

Maand programma. januari 2016. Activiteiten in de Beijerkorf groen. activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw Maand programma Activiteiten in de Beijerkorf groen activiteiten in Zoomhoek rood Activiteiten in De Gravin blauw ma 4 09.30-12.00 uur Nieuwjaarsreceptie voor bewoners, familie, vrijwilligers en personeel

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013

WELKOM. op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven. 14 september 2013 1 WELKOM op de NVN Themadag (Pre) dialyse en je sociale leven 14 september 2013 2 Mededelingen Gelieve uw mobiele telefoon uit te schakelen 3 Ochtendprogramma 10.30 10.45 Welkom 10.45 10.50 Ludiek filmpje

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS

NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS NIEUWSBRIEF KINDERKRIEBELS Dag allemaal, Eindelijk is het zover!!! De eerste nieuwsbrief van Centrum KINDERKRIEBELS is er!! Vele van jullie zullen zich afvragen Centrum KINDERKRIEBELS wat is dat???? Hieronder

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEW Huisartsenpraktijk Heino Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Heino zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken uitgevoerd.

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Rouw- en verliesverwerking bij hersenletsel

Rouw- en verliesverwerking bij hersenletsel Rouw- en verliesverwerking bij hersenletsel Niet Aangeboren Hersenletsel is schade aan de hersenen ontstaan door een ongeval of ziekte. Kenmerkend is de breuk in de levenslijn, wat wil zeggen dat het leven

Nadere informatie

Dankwoord (Acknowledgements)

Dankwoord (Acknowledgements) Dankwoord (Acknowledgements) Dankwoord (Acknowledgements) 245 Het heeft even geduurd maar daar ligt hij dan eindelijk, de gedrukte versie van mijn proefschrift! Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden.

1 Lezen. 1.1 Lezen wat er staat. Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. 1 Lezen 1.1 Lezen wat er staat Lees eerst de tekst goed door en probeer dan de vragen hieronder te beantwoorden. Leren kun je op allerlei manieren doen. Je kunt een opleiding of cursus volgen, maar je

Nadere informatie