TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs."

Transcriptie

1 TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs. Dit is een eenvoedige opsomming van zaken, sommigen vond ik in de praktijk handig of noodzakelijk. INHOUD. HET SCHIP TOUWWERK, TAMPEN EN TALIES. ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. NAVIGATIE. NAVIGATIE UITRUSTING. SCHIEMANNEN. DEKSPULLEN. TUIGAGE. VERSTAGING. DE ZEILEN. STOOTTALIE, Eng: Rollingtackle. ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. BULLEPEES EN TALIE LAZY JACKS VOORTSTUWING. Zonnetent DIVERSEN HET SCHIP Een zeiljacht voor het ondernemen van, lange, tochten, zoals om de wereld moeten maar mijn mening aan de volgende eisen voldoen: Romp staal of aluminium, zwaar uitgevoerd. Lengte minimaal m en hoeft niet langer te zijn dan 16 m. Lengte/breedte > 3.2 Spantvorm S-spant, laag zwaartepunt en relatief laag metecentrum. Voldoende lateraal oppervlak als slingerdemping.

2 Tuigage: Kits met masttoptuig. Mast, verstaging en voorzieningen, tuig en uitrusting toegerust voor zware omstandigheden. De ontwerpers, Illingworth and Primrose, hadden,net als ik, een voorliefde voor de Yankey. Ik tekende mijn type stormzijlen en Panamakammen. Ook de nederlandse vlag zette ik bij.

3 De ANNA is een m RIVAL. S Spant, gebouwd van goed en dik Polyester. Voor de SAINT NICOLAS, sloop LOA 33 = m, tekende ik een stormzijl met een rif. Het beviel enorm. Gesneden met weinig bolling en een hol achterlijk, latten overbodig. De stormfok kan kleiner, bv 60%..

4 TOUWWERK, TAMPEN EN TALIES. Klein blaaslampje ook om touwwerk af te branden. Gebruik vaste methode om waarloze lijnen en tampen op te schieten, af te binden en op te hangen. Reserve val en reserve spival 6 meertrossen 2 tot 3 X scheepslengte. Kunnen ook als ankerlijn dienen. Klein oog, om op kikker te steken en om andere lijn op te steken met dubbele schootsteek. Gebruik paalsteek als oog. Voor verbinden trossen, dubbele schootsteek. Rekkend nylon. 2 x derde schoot voor voorzeil met ruime wind. Bullepees en bulletalie. Permanent ingeschoren Stoottalie(s). Permanent ingeschoren 3 Smeerrepen Permanent ingeschoren als reserve. Steekbouten, standby op railingdraad achterop. Lifelines, Standby. Altijd ingepikt op oog in de kuip en tamp hangt in kajuitingang. Man moet deze op harnas zetten voordat hij aan dek gaat. Verplicht! Tampen om alle vallen neer te houden. Permanent opgetuigd! Tampen om vallen van mast weg te binden, Permanent opgetuigd! Elastische tamp om helmstok/stuurrad te fixeren. Derdehandje. Derdehandje. Bestaat uit: Enkelschijfsblok met hondsvot, Dubbelschijfsblok, Ingeschoren lijn Diam. 10 MM. lengte 5 m Werkparten Diam 10 mm, lente 0.8 gesplitst aan dubbelschijfsblok en 1.20 M aan enkelschijfsblok. Lijnen direct aan de ogen gesplitst of met verkeerde twee halve steken op staande part vanwege gewicht en rammelen. A= Werkende eind, met derdehandsteek op bv. door te zetten schoot steken. B= Staande eind, op kikker beleggen. C= Halend part. Uitgeoefende kracht bij A is 4 X de gebruikte kracht bij C. In een ploeg van twee hands, was dit de derde hand, het Derde handje.

5 STOOTTALIE De schoot op dit schip zit in het midden van de kuip vast. In dat geval of wanneer de overloop kort is, zal het grootzeil sabelen of de giek wordt teveel naar de midscheeps getrokken. Met de Stoottalie (A) kan, samen met de schoot de giek op de juiste plaats gehouden worden. De stoottalie kan een echte talie zijn met blokken of een twee maal rondgeschoren tamp. De stoottalie wordt met een haak op een oog in de zij bevestigd. Beleggen kan met een camcleat of met een derdehandsteek op eigen part, de stoottalie moet makkelijk en snel gelost kunnen worden. Bij ruimere wind kan de stoottalie wat verder naar voren op dek worden vastgezet. Bij weinig wind en zeegang wil de giek wel eens slaan. Dit kan door de schoot, stoottalie en dirk tegen elkaar in stijf te zetten, worden voorkomen. Op grotere zeegaande zeilschepen ontbreekt de stoottalie niet! In de haven liggend, of ten anker kan de giek uit het midden gehouden worden. Voor de stoottalie kan een extra beugel aan de giek gezet worden. Wanneer het onderlijk niet in een groef in de giek zit, kan een strip webbing om de giek worden genomen met een overlap en einden op elkaar en stevig door en door genaaid worden.

6 ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. Boeg- of Plechtanker, ploegschaar, een maat zwaarder dan aangegeven voor maat schip. Permanent ingeschoren met 40 M. tros en ketting voorloop. Waarloos anker Ploegschaar, zie Plechtanker. Ketting voorloop voor anker en ankertros 40 m, Klein oog in tampico om op kikker vast te zetten en om tros op te steken met dubbele paalsteek.. Permanent ingeschoren

7 NAVIGATIE. NAVIGATIE UITRUSTING. Mechanisch log Kompas, compenseren/controleren. Voor ANNA niet nodig. Sextant (Davis?) Staridentifier Browns nautical almanak. Kortbestektafels. HO 249 voor zon, 0-40 en en sterren. Zeilaanwijzingen (Pilots) Pilot Charts. Lichtenlijsten. Stroomatlassen. Plottingsheets verschillende breedten 2 stevige linialen, 30 cm en een lange, 60 cm. 2 koersdriehoeken Kaartpasser recht, 18 cm. 2 vulpotloden 0.5 / b2 1 tekenpen Oost-Indische inkt Tekenpasser voor potlood en inkt. Kaartroller (curvimeter) om bochtige trajecten te meten. Scheepsdagboek Wachtboek. GPS met veel, 1000? WP. Radiozender voor noodbericht 3 opwind zaklantaarns In een laptop het programm STARCALC, handig voor vaststellen Azimuth en stershoogte. Enz. Voor ANNA niet aan te bevelen: Voor elektronische. Navigatie: 2 stuks 48 cm beeldschermen op een computer. Een om te navigeren, de andere om te plannen en andere taken. Gemonteerd verticaal voor kaartentafel met baks- en eleveringsmogelijkheid..

8 SCHIEMANNEN. Tasje, semileren grote toilettas. Verstelbare sleutel (BAHCO) 4 voor sluitingen Holle splitshoorn Zeilnaalden Zeilplaat. Zeilgaren Takelgaren Klein oliedruppelflesje met schroefdop. Klein potje (van filmrolletje) met vaseline Spullen, Tampen en lijnen. Naaimachine om zeilen te repareren. Klein blaaslampje ook om touwwerk af te branden DEKSPULLEN. Gebruik vaste methode om waarloze lijnen en tampen op te schieten, af te binden en op te hangen. Gebruik Enkhuizer Slag om vallen en schoten op de lier te beleggen. Reserve val en reserve spival 6 meertrossen 2 tot 3 X scheepslengte. Kunnen ook als ankerlijn dienen. Geen ogen. Niet splitsen, gebruik paalsteek. Voor verbinden trossen, dubbele schootsteek. Rekkend nylon. 2 x derde schoot voor voorzeil met ruime wind. Bullepees en bulletalie. Permanent ingeschoren Stoottalie(s). Permanent ingeschoren 3 Smeerrepen Permanent ingeschoren 3 Steekbouten, standby op railingdraad. Lifelines, Standby. Altijd aangehaakt. Tampen om alle vallen neer te houden. Permanent opgetuigd! Tampen om vallen van mast weg te binden, Permanent opgetuigd! Elastische tamp om helmstok/stuurrad te fixeren.

9 TUIGAGE. Masttop tuig! Extra vallen voor fokken en grootzeil. Kan de spival zijn, ook handig voor krenken voor bv. Kompasstellen enonderwaterschip schoonmaken. Mast: Rond. Een maat dikker en zwaarder dan berekent. Aparte rail/leuvergleuf voor stormzeil van af 20 cm boven dek Slechts één paar zalingen. Babystag vanaf een punt direct boven zaling naar punt op voordek, versterking naar kielbalk.. Gebruik klapspanner. Babystag juiste lengte om langs want gestuwd te worden, stijf zetten met talreep. Op babystag kunnen de twee zwaarweerzeilen gevaren worden, kruisfok en stormfok.verstaging. Te overwegen pijpkousen voor terminals. Verstaging en wantspanners een maat te groot.

10 HEKSTAG MET Y EINDE. Hekstag met Y einde, talreep op een de einden en stelmogenlijkheid volgens tekening. A= Hekstag naar masttop. B= Koppelstuk. C= Talreep. D= Twee aan elkaar verbonden blokken van grote Diam. Voor staaldraad. E= Spantalie, belegd op camcleat. Door talie E door te zetten word meer kracht op het hekstag gezet. Er zijn andere mogelijkheden!

11 ZEILEN. Alle zeilen snijden met weinig bolling. VOORZEILEN. Lange leiblokkenrails met 4 leibloksleden aan BB en SB. Is meteen voor stormzeil. Lijblokken moeten ook buiten de railing geplaatst kunnen worden Alle voorzeilen moeten stagleuvers hebben aan halshoek en top of direct er onder/boven. Zeilzakken voorzien van Staart, dubbele lip aan bodem met kramoog en tamp voor Borgen aan dek tijdens zetten/strijken. Voorzeilen, meeste, Yankeeachtig. Lang voorlijk geeft meeste voortstuwende kracht. Met het oog op slotwerking is het aan te raden het schootoog van fok 1 niet hoger te maken dan de grootzeilshalshoek. Genua vind ik niet nodig, te overleggen. Indien aanwezig, meenemen. Genua met driehoeksrif, halshoek is rifoog. Rifschootoog bereikbaar voor man 2.20 m boven dek. Schoten apart met paalsteken op schootoog. Elke schoot apart opsteken, geen patenten! Vallen op zeilen zetten met sleutel en sleutelgat sluitingen, niet met gewone sluitingen, lijf kan er uitvallen. Voor voorzeilen: Snapshackles. GROOTZEIL. Losse broek, of een ruime JaapEndPlate. Geeft geen buigende kracht op giek. Ook met de JaapEndPlate is de bolling van het zeil goed te regelen met uithaal. Dit te overleggen met zeilmaker Losse broek is handig met reven en de bolling kan zeer gevarieerd worden. Zowel losse broek als JaapEndplate kunnen regenwater opvangen en met slang naar tank. Aan tophoek en direct er onder zeker drie leuvers, vlak onder elkaar Uithaal goed te bedienen vanuit positie direct achter de mast. Liertje op mast of giek. Goede rail om schoothoek op giek te houden of, en beter is: steekbout op schoothoek. Nieuw webbingband torn door schoothoek en om de giek. Webbing goed overlappen en door en door naaien. Twee diepe reven. Haken voor rifhals op voorkant giek. Op schepen met drie reven viel het mij op dat als het eerste rif gestoken was, het al weer tijd werd voor het tweede! Stormzeil. Het stormzeil heeft hetzelfde aspect als het grootzeil. Zwaar doek en een diep rif Aan tophoek en direct er onder zeker drie leuvers, vlak onder elkaar. Steekbout om de mast aan halshoek en halstalie naar beneden. Giek. Mikken voor giek, laag, midscheeps, BB en SB posities. Een der buitenmikken te verhogen met klap, hogere giek in haven en ten anker. Om de giek drie webbing banden. Is zeer sterk en maakt geen lawaai! Achterste voor de schoot. Middelste voor de stoottalie(s).

12 Voorste voor de bullepees. Langsscheepse ogen als stoppers om schuiven te voorkomen. Dit kunnen in de holle rail aan de bovenkant van de giek geschoven ogen zijn evenals voor Lazy Jacks. Drie smeerrepen inwendig, een is reserve. Sterke gladde ogen op de zijden van het endbeslag van de giek om staande part smeerrepen op te steken. Goed naar achteren.. In de gleuf voor onderlijkleuvers een aantal vastzetbare ogen of webbing ogen voor de haken van de Lazy Jacks. STOOTTALIE, Eng: Rollingtackle.

13 De schoot op dit schip zit in het midden van de kuip vast. In dat geval of wanneer de overloop kort is, zal het grootzeil sabelen of de giek wordt teveel naar de midscheeps getrokken. Met de Stoottalie (A) kan, samen met de schoot de giek op de juiste plaats gehouden worden. De stoottalie kan een echte talie zijn met blokken of een twee maal rondgeschoren tamp. De stoottalie wordt met een haak op een oog in de zij bevestigd. Beleggen kan met een camcleat of met een derdehandsteek op eigen part, de stoottalie moet makkelijk en snel gelost kunnen worden. Bij ruimere wind kan de stoottalie wat verder naar voren op dek worden vastgezet. Bij weinig wind en zeegang wil de giek wel eens slaan. Dit kan door de schoot, stoottalie en dirk tegen elkaar in stijf te zetten te voorkomen. Op grotere zeegaande zeilschepen ontbreekt de stoottalie niet! In de haven liggend, of ten anker kan de giek uit het midden gehouden worden. Voor de stoottalie kan een extra beugel aan de giek gezet worden. Wanneer het onderlijk niet in een groef in de giek zit, kan een strip webbing om de giek worden genomen met een overlap en einden op elkaar en stevig door en door genaaid worden.

14

15 LAZY JACKS Lazy Jacks. Constructie en gebruik. Lazy Jacks zorgen bij het strijken dat het zeil niet naast de giek valt. Constructie. Zie tekening. Monteer bij C aan beide zijden van de giek een verticaal oog. Plaats bij D aan beide zijden van de giek een langsscheepse kikker. Bevestig bij A aan beide zijden van de mast of onder de zalingen een voorloop. Splits bij B een pokhouten oog of een kous in. Scheer een tamp door dit oog en splits een pokhouten oog in de einden B2.

16 Scheer door de ogen B2 tampen. Splits in de einden bij C gezekerde haken en pik de haken in de vaste ogen op de giek. Markeer de tampen direct boven de ogen met één, twee, drie of meer takelingen en naar hun plaats. Haal de tamp bij D door en beleg op de kikkers. Bevestig nabij E een eind staf tussen twee stagen van het want, van een dikte passend voor de haken en monteer er naast kikkers. Men kan meer paren ogen plaatsen en meer splitsingen maken. Maak eerst een tekening op schaal om de lengten te bepalen. Werkwijze: Na het bijzetten van het zeil worden de haken bij C losgenomen en op het stuk staf of een ring gezet. Begin met de achterste. Dan de tampen bij D lossen, doorhalen en beleggen op de kikker bij E. De Lazy Jacks kunnen nu niet tegen het zeil schavielen. Goed voor lange tochten. Strijken. Voor het strijken de Lazy Jacks op de juiste ogen plaatsen. Loefdirk en loef lazy jacks doorzetten. Schoot lossen en/of in de wind opsteken tot zeil geheel kilt. De andere Lazy Jacks doorzetten en zeil strijken. Van achteren af, aan twee kanten, aan het achterlijk trekken om het zeil netjes te leggen. Het zeil afbinden met seizings. Nu nog de huik optuigen. Kees is klaar. VOORTSTUWING. Schroefasdoorvoer met pakkingbus, overal te repareren en zelf pakking vervangen. Patenten zijn ook hier uit den boze. Hoofdmotor met generator met slimme regelaar die de accu's snel oplaadt.

17 Zonnetent 2.

18 Ontwerp Jaap Stengs. Wijdenes 20 okt Niet op schaal. A= Dirk. B= Spruit, Loopt van 1 naar 3 en van 2 naar 4door een ring. Juiste lengte instellen met gebruik van derdehandsteek. C= Tamp, stijfzetten op mast. D= Tamp, stijfzetten op SB topwant. E= Tamp, stijfzetten op BB topwant. F= Tamp, vastzetten op bezaansmast of hekstag. G en H= tampen, vastzetten op bezaansmast of sprijderspier. J= Tampjes, onder railingdraad door en terug door zusterkramoog K en vastzetten met derdehandsteek. Zet eerst F, G en H vast. Daarna C, D en E stijf op mast en topwanten. Zet A door tot juiste stand. Zet dan J vast. K= paar kramogen. L= Perskousen. M= D-vormige ring, ingenaaid in band N= Vierkante dubbeling met huiddoorvoer voor regenwaterslang. Aan onderkant twee ringen om de tent plaatselijk naar beneden te trekken vooe afvoer regenwater. Eerst dirk afvieren.

19 RAINER DIAGRAM

20 Per spant handel als volgt: Trek door het kruispunt van CL en WL een WL1=helling. Opp.uit - Opp.in = DELTA. Zet DELTA van elk spant uit op een lengte-as. Doe dit voor alle spanten en je krijgt de Rainer Kromme Wanneer op de spanten in het achterschip de gevonden DELTA groter is dan de DELTA in het voorschip is het schip niet in ballans. Het kruispunt van WL0 en C/L komt omhoog bij meer of minder DELTA. Het schip in dit voorbeeld is niet in balans en zal naar voren vertrimmen en.loefgierig.worden. Collin Archer had het door!

21 DIVERSEN Plaats grote maat lier op achterdek op CL. AP voor op de motor varen en tijdens zeil wisselen. Windvaan stuurinrichting met horizontale vaanas. Verbandkist. Boek Med. Hulp, koopvaardij Lichtkogelpistool met rode en veel witte patronen. Wit als waarschuwing voor gevaar voor aanvaring.

Handleiding Bottervaren. Deel 2 Schipper. www.huizerbotters.nl

Handleiding Bottervaren. Deel 2 Schipper. www.huizerbotters.nl Handleiding Bottervaren Deel 2 Schipper www.huizerbotters.nl Inhoudsopgave Deel 2: 1 Voorwoord... 3 2 De rol van de Schipper... 4 2.1 Afgelasten van een tocht... 4 3 Gastheerschap van de Schipper... 4

Nadere informatie

Woordenlijst Traditionele Klippers

Woordenlijst Traditionele Klippers Woordenlijst Traditionele Klippers aap bakstag berghout bezaan boeisel bokkepoot bolder boom bottelloef buikdenning deklast denneboom dirk fok(stagfok) fokkeloet gaffel gaffeltopzeil gangboord grootzeil

Nadere informatie

Zeilles geven. Opleiding Kielbootinstructeur 2 en 3. Versie 0.6 2014 In ontwikkeling. ûlepannezeilvakanties. watersport voor iedereen

Zeilles geven. Opleiding Kielbootinstructeur 2 en 3. Versie 0.6 2014 In ontwikkeling. ûlepannezeilvakanties. watersport voor iedereen Zeilles geven Opleiding Kielbootinstructeur 2 en 3 Versie 0.6 2014 In ontwikkeling ûlepannezeilvakanties watersport voor iedereen 2 De Ûlepanne Zeilles geven in de Polyvalk Ik kwam hier om te leren zeilen

Nadere informatie

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ONDERHOUDWIJZER PLEZIERVAARTUIGEN 1 Colofon Tekst: ANWB Watersport Actief Illustraties

Nadere informatie

Bouwbeschrijving DN ijszeiler

Bouwbeschrijving DN ijszeiler DN Bouwbeschrijving journaal 2003 2003 Bouwbeschrijving DN ijszeiler Verzeild op de vlakte 8-2. Nog nooit eerder werd al zo vroeg in het jaar een De poging DN-ijszeilboot gedaan om zeker is afkomstig te

Nadere informatie

Toelichting op de veiligheidslijst (versie 3.0)

Toelichting op de veiligheidslijst (versie 3.0) Toelichting op de veiligheidslijst (versie 3.0) Algemeen De categorie toertochten geldt voor alle door de NVvT georganiseerde tochten. De volgende categorieën toertochten worden onderscheiden: 1. >100

Nadere informatie

SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef. Contraplaten met één gat

SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef. Contraplaten met één gat SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef Contraplaten met één gat Tides Track profielen H tot en met R SH-500 SS SH-401 SS SH-200B SS SH-600 SS SH-200A SS www.tidesmarine.com Voordat

Nadere informatie

Handleiding Max Fun 25.

Handleiding Max Fun 25. Handleiding Max Fun 25. Deze handleiding is opgezet om snel de Max Fun 25 te leren kennen, en is gericht aan zowel beginnende en min-of-meer ervaren Max Fun zeilers. Het zou zonde zijn om elke keer opnieuw

Nadere informatie

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske

Waterrecreatie Vereniging Het Twiske Voorwoord Met veel inspiratie maar vooral ook transpiratie is het gelukt. Het handboek voor instructeurs is geboren en zie daar het resultaat: een eerste versie van de handleiding die bewijst dat zeilles

Nadere informatie

Instructieboek voor de Zeekadet Zeekadetkorps Willem Ruys 17-Okt-2011

Instructieboek voor de Zeekadet Zeekadetkorps Willem Ruys 17-Okt-2011 INHOUD 1 Het instructieboek 20 1.1 Inleiding 20 1.1 Wat wordt er verwacht van een Zeekadet? 21 1.2 De opleidingen 23 2 Opleiding Zeekadet der derde klasse 50 2.1 Inhoud van de opleiding 50 2.2 Het Zeekadetkorps

Nadere informatie

Colofon: Copyright 2005 Concept, tekst en beeldredactie: Infostroom / Hans Buitelaar Opmaak: Frenz.nl

Colofon: Copyright 2005 Concept, tekst en beeldredactie: Infostroom / Hans Buitelaar Opmaak: Frenz.nl 2: Inhoud 3 Inleiding 4 Welk type boot? 5 Zes veel voorkomende types plezierjachten 6 Verklarende woordenlijst bij scheepstermen 7 Financieringsvormen 8 Vaargebied en uitrustingsnivo 9 CE-keurmerk en categorieën

Nadere informatie

Zelf een Red Special bouwen?

Zelf een Red Special bouwen? Zelf een Red Special bouwen? Door René, Gitaar in Tune Hints, tips, mogelijkheden, moeilijkheden Revisie 1.2, datum 7 mei 2005 Zelf een Red Special bouwen? www.gitaar-in-tune.nl Pagina 1 van 36 Voorwoord

Nadere informatie

Vragen Scheepskennis GZV-A 2011

Vragen Scheepskennis GZV-A 2011 Hoofdstuk 2 Beschrijving van de scheepsvorm 1 Wat is de achterloodlijn? 2 Wat is de voorloodlijn? 3 Voor welke schepen is deze wet van toepassing? 4 Wat is de relatie tussen de IMO en de hiervoor genoemde

Nadere informatie

Hang de bovenkasten op

Hang de bovenkasten op 1 Hang de bovenkasten op Het is in de meeste keukens het makkelijkst om te beginnen met de installatie van de bovenkasten. Dan staan er geen onderkasten in de weg en heb je meer vloerruimte om bijvoorbeeld

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF TRAILERSAILOR VERENIGING

NIEUWSBRIEF TRAILERSAILOR VERENIGING NIEUWSBRIEF TRAILERSAILOR VERENIGING JAARGANG 1-3 NOVEMBER 1998 REISPLANNING Traileren op lange afstand vraagt een goede voorbereiding.erzijn niet veel boeken op dit gebied, het merendeel komt uit tijdschrift

Nadere informatie

Over spanning en vermogen Meterkast Zekeringen

Over spanning en vermogen Meterkast Zekeringen Kluswijzer Elektra Zelf werken met elektriciteit hoeft geen probleem te zijn. Deze Kluswijzer geeft uitleg over de basisprincipes van elektriciteit binnen en buiten en beschrijft stap-voor-stap een aantal

Nadere informatie

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad:

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad: Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden Wat is schroefdraad: Schroefdraad is een groef in een gat die in een spiraalvorm loopt. Wanneer je die groef volgt ga je steeds rond door het gat en hierbij

Nadere informatie

Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK)

Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK) Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK) Hoogspringen Wat is hierbij de bedoeling? De atleet dient zo hoog mogelijk over een lat te springen, zonder deze van de houders af te gooien. Degene die het hoogste

Nadere informatie

Gebruikers en Installatie Handleiding. Patio verwarming PH-4 en PH-8

Gebruikers en Installatie Handleiding. Patio verwarming PH-4 en PH-8 Gebruikers en Installatie Handleiding Patio verwarming PH-4 en PH-8 Beugelmontage voor ronde en vierkante parasols met 8 baleinen Kettingmontage voor pagodetenten en andere constructies NL BE PH-8 SR25

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Inhoud 1 Definities... 2 2 Voordat u begint... 3 2.1 Instructies en bepalingen... 3 2.1.1 Installatie door bevoegde vakmensen.... 3 2.1.2 Veel voorkomend gereedschap... 3 2.1.3

Nadere informatie

NEDERLANDSE KANO BOND. Lesmateriaal ten behoeve van de Workshop Instructie vaardigheden. 2005 NKB redader instructeur kajak 3 1

NEDERLANDSE KANO BOND. Lesmateriaal ten behoeve van de Workshop Instructie vaardigheden. 2005 NKB redader instructeur kajak 3 1 NEDERLANDSE KANO BOND Lesmateriaal ten behoeve van de Workshop Instructie vaardigheden 2008 2005 NKB redader instructeur kajak 3 1 Dit is een uitgave van de Nederlandse Kano Bond (NKB) Commissie Opleidingen.

Nadere informatie

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1).

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Bouwtips Houten romp Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Daarna dekken en schotten aanbrengen.

Nadere informatie

De Vliegende Hollander - Een zelfstandig varende robot-zeilboot

De Vliegende Hollander - Een zelfstandig varende robot-zeilboot De Vliegende Hollander - Een zelfstandig varende robot-zeilboot Willem Melching 26 januari 2012 N.B. Klik op het plaatje voor een filmpje Willem Melching Valeriusstraat 202 1075GJ Amsterdam willem.melching@gmail.com

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER Artikelnr. 70801100 t/m 70801600 Inhoudsopgave Pag. 1: Maximale belasting Pag. 2: Samenstellingslijst Pag. 3: Beschrijving onderdelen Pag. 4, 5, 6: Opbouwinstructie Pag.

Nadere informatie

LEVERINGSPROGRAMMA 2015 VAN

LEVERINGSPROGRAMMA 2015 VAN LEVERINGSPROGRAMMA 2015 VAN Wie zijn wij Kruisdijk Nautics is een jonge en vooral enthousiaste onderneming. We houden ons bezig met het vinden van vernieuwende, kwalitatief hoogwaardige producten en bieden

Nadere informatie

UIT DE STUURKUIP 2 VAN DE KAMPANJE 4. VERENIGINGSNIEUWS 5 * Lustrum. VERENIGINGSEVENEMENTEN 6 *24 e Rally Lowestoft *Double Dutch naar Lowestoft

UIT DE STUURKUIP 2 VAN DE KAMPANJE 4. VERENIGINGSNIEUWS 5 * Lustrum. VERENIGINGSEVENEMENTEN 6 *24 e Rally Lowestoft *Double Dutch naar Lowestoft juni 2002 31e jaargang Uitgave van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers. Verschijnt 7x per jaar. ISSN 1384-9492 NEDERLANDSE VERENIGING VAN TOERZEILERS SECRETARIS: A. F. Marks, PENNINGMEESTER: B. van

Nadere informatie

Dekdoorvoer voorkomen van rot

Dekdoorvoer voorkomen van rot Dekdoorvoer voorkomen van rot Nov. 2008. Bron: http://www.pbase.com/mainecruising/sealing_the_deck Vertaling: Aike van der Hoeff, 4 juni 2012 (toevoegingen van de vertaler: cursief) In dit artikel bepleit

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Puzzelvierkanten Werkblad 1 Vierkant linksboven Zoek eerst uit hoeveel één hartje waard is. Daarna kun je ook berekenen hoeveel een rondje waard is. Vierkant

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait)

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) Installatiehandleiding Easy Roof Evolution Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) 1. Voorbereiding Stel de bovenkant van de schroeven van de eindklem in op dezelfde hoogte als de bovenkant van de pv module.

Nadere informatie

Inhoud hoofdstuk 2. Programmeren met herhaling en keuze. Introductie. Leerkern. Leereenheid 2 Programmeren met herhaling en keuze

Inhoud hoofdstuk 2. Programmeren met herhaling en keuze. Introductie. Leerkern. Leereenheid 2 Programmeren met herhaling en keuze Inhoud hoofdstuk 2 Programmeren met herhaling en keuze Introductie Leerkern 1 Algoritmen 2 Variabelen en toekenning 2.1 Variabelen en waarden 2.2 Toekenningen en uitdrukkingen 2.3 Variabelen in JavaLogo

Nadere informatie