TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs."

Transcriptie

1 TUIG EN UITRUSTING VOOR LANGE TOCHTEN EN CIRCUMNAVIGATIE. Ook voor kortere tochten op de Noordzee. Door Kapitein Jaap Stengs. Dit is een eenvoedige opsomming van zaken, sommigen vond ik in de praktijk handig of noodzakelijk. INHOUD. HET SCHIP TOUWWERK, TAMPEN EN TALIES. ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. NAVIGATIE. NAVIGATIE UITRUSTING. SCHIEMANNEN. DEKSPULLEN. TUIGAGE. VERSTAGING. DE ZEILEN. STOOTTALIE, Eng: Rollingtackle. ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. BULLEPEES EN TALIE LAZY JACKS VOORTSTUWING. Zonnetent DIVERSEN HET SCHIP Een zeiljacht voor het ondernemen van, lange, tochten, zoals om de wereld moeten maar mijn mening aan de volgende eisen voldoen: Romp staal of aluminium, zwaar uitgevoerd. Lengte minimaal m en hoeft niet langer te zijn dan 16 m. Lengte/breedte > 3.2 Spantvorm S-spant, laag zwaartepunt en relatief laag metecentrum. Voldoende lateraal oppervlak als slingerdemping.

2 Tuigage: Kits met masttoptuig. Mast, verstaging en voorzieningen, tuig en uitrusting toegerust voor zware omstandigheden. De ontwerpers, Illingworth and Primrose, hadden,net als ik, een voorliefde voor de Yankey. Ik tekende mijn type stormzijlen en Panamakammen. Ook de nederlandse vlag zette ik bij.

3 De ANNA is een m RIVAL. S Spant, gebouwd van goed en dik Polyester. Voor de SAINT NICOLAS, sloop LOA 33 = m, tekende ik een stormzijl met een rif. Het beviel enorm. Gesneden met weinig bolling en een hol achterlijk, latten overbodig. De stormfok kan kleiner, bv 60%..

4 TOUWWERK, TAMPEN EN TALIES. Klein blaaslampje ook om touwwerk af te branden. Gebruik vaste methode om waarloze lijnen en tampen op te schieten, af te binden en op te hangen. Reserve val en reserve spival 6 meertrossen 2 tot 3 X scheepslengte. Kunnen ook als ankerlijn dienen. Klein oog, om op kikker te steken en om andere lijn op te steken met dubbele schootsteek. Gebruik paalsteek als oog. Voor verbinden trossen, dubbele schootsteek. Rekkend nylon. 2 x derde schoot voor voorzeil met ruime wind. Bullepees en bulletalie. Permanent ingeschoren Stoottalie(s). Permanent ingeschoren 3 Smeerrepen Permanent ingeschoren als reserve. Steekbouten, standby op railingdraad achterop. Lifelines, Standby. Altijd ingepikt op oog in de kuip en tamp hangt in kajuitingang. Man moet deze op harnas zetten voordat hij aan dek gaat. Verplicht! Tampen om alle vallen neer te houden. Permanent opgetuigd! Tampen om vallen van mast weg te binden, Permanent opgetuigd! Elastische tamp om helmstok/stuurrad te fixeren. Derdehandje. Derdehandje. Bestaat uit: Enkelschijfsblok met hondsvot, Dubbelschijfsblok, Ingeschoren lijn Diam. 10 MM. lengte 5 m Werkparten Diam 10 mm, lente 0.8 gesplitst aan dubbelschijfsblok en 1.20 M aan enkelschijfsblok. Lijnen direct aan de ogen gesplitst of met verkeerde twee halve steken op staande part vanwege gewicht en rammelen. A= Werkende eind, met derdehandsteek op bv. door te zetten schoot steken. B= Staande eind, op kikker beleggen. C= Halend part. Uitgeoefende kracht bij A is 4 X de gebruikte kracht bij C. In een ploeg van twee hands, was dit de derde hand, het Derde handje.

5 STOOTTALIE De schoot op dit schip zit in het midden van de kuip vast. In dat geval of wanneer de overloop kort is, zal het grootzeil sabelen of de giek wordt teveel naar de midscheeps getrokken. Met de Stoottalie (A) kan, samen met de schoot de giek op de juiste plaats gehouden worden. De stoottalie kan een echte talie zijn met blokken of een twee maal rondgeschoren tamp. De stoottalie wordt met een haak op een oog in de zij bevestigd. Beleggen kan met een camcleat of met een derdehandsteek op eigen part, de stoottalie moet makkelijk en snel gelost kunnen worden. Bij ruimere wind kan de stoottalie wat verder naar voren op dek worden vastgezet. Bij weinig wind en zeegang wil de giek wel eens slaan. Dit kan door de schoot, stoottalie en dirk tegen elkaar in stijf te zetten, worden voorkomen. Op grotere zeegaande zeilschepen ontbreekt de stoottalie niet! In de haven liggend, of ten anker kan de giek uit het midden gehouden worden. Voor de stoottalie kan een extra beugel aan de giek gezet worden. Wanneer het onderlijk niet in een groef in de giek zit, kan een strip webbing om de giek worden genomen met een overlap en einden op elkaar en stevig door en door genaaid worden.

6 ANKERGERIJ/GRONDTAKEL. Boeg- of Plechtanker, ploegschaar, een maat zwaarder dan aangegeven voor maat schip. Permanent ingeschoren met 40 M. tros en ketting voorloop. Waarloos anker Ploegschaar, zie Plechtanker. Ketting voorloop voor anker en ankertros 40 m, Klein oog in tampico om op kikker vast te zetten en om tros op te steken met dubbele paalsteek.. Permanent ingeschoren

7 NAVIGATIE. NAVIGATIE UITRUSTING. Mechanisch log Kompas, compenseren/controleren. Voor ANNA niet nodig. Sextant (Davis?) Staridentifier Browns nautical almanak. Kortbestektafels. HO 249 voor zon, 0-40 en en sterren. Zeilaanwijzingen (Pilots) Pilot Charts. Lichtenlijsten. Stroomatlassen. Plottingsheets verschillende breedten 2 stevige linialen, 30 cm en een lange, 60 cm. 2 koersdriehoeken Kaartpasser recht, 18 cm. 2 vulpotloden 0.5 / b2 1 tekenpen Oost-Indische inkt Tekenpasser voor potlood en inkt. Kaartroller (curvimeter) om bochtige trajecten te meten. Scheepsdagboek Wachtboek. GPS met veel, 1000? WP. Radiozender voor noodbericht 3 opwind zaklantaarns In een laptop het programm STARCALC, handig voor vaststellen Azimuth en stershoogte. Enz. Voor ANNA niet aan te bevelen: Voor elektronische. Navigatie: 2 stuks 48 cm beeldschermen op een computer. Een om te navigeren, de andere om te plannen en andere taken. Gemonteerd verticaal voor kaartentafel met baks- en eleveringsmogelijkheid..

8 SCHIEMANNEN. Tasje, semileren grote toilettas. Verstelbare sleutel (BAHCO) 4 voor sluitingen Holle splitshoorn Zeilnaalden Zeilplaat. Zeilgaren Takelgaren Klein oliedruppelflesje met schroefdop. Klein potje (van filmrolletje) met vaseline Spullen, Tampen en lijnen. Naaimachine om zeilen te repareren. Klein blaaslampje ook om touwwerk af te branden DEKSPULLEN. Gebruik vaste methode om waarloze lijnen en tampen op te schieten, af te binden en op te hangen. Gebruik Enkhuizer Slag om vallen en schoten op de lier te beleggen. Reserve val en reserve spival 6 meertrossen 2 tot 3 X scheepslengte. Kunnen ook als ankerlijn dienen. Geen ogen. Niet splitsen, gebruik paalsteek. Voor verbinden trossen, dubbele schootsteek. Rekkend nylon. 2 x derde schoot voor voorzeil met ruime wind. Bullepees en bulletalie. Permanent ingeschoren Stoottalie(s). Permanent ingeschoren 3 Smeerrepen Permanent ingeschoren 3 Steekbouten, standby op railingdraad. Lifelines, Standby. Altijd aangehaakt. Tampen om alle vallen neer te houden. Permanent opgetuigd! Tampen om vallen van mast weg te binden, Permanent opgetuigd! Elastische tamp om helmstok/stuurrad te fixeren.

9 TUIGAGE. Masttop tuig! Extra vallen voor fokken en grootzeil. Kan de spival zijn, ook handig voor krenken voor bv. Kompasstellen enonderwaterschip schoonmaken. Mast: Rond. Een maat dikker en zwaarder dan berekent. Aparte rail/leuvergleuf voor stormzeil van af 20 cm boven dek Slechts één paar zalingen. Babystag vanaf een punt direct boven zaling naar punt op voordek, versterking naar kielbalk.. Gebruik klapspanner. Babystag juiste lengte om langs want gestuwd te worden, stijf zetten met talreep. Op babystag kunnen de twee zwaarweerzeilen gevaren worden, kruisfok en stormfok.verstaging. Te overwegen pijpkousen voor terminals. Verstaging en wantspanners een maat te groot.

10 HEKSTAG MET Y EINDE. Hekstag met Y einde, talreep op een de einden en stelmogenlijkheid volgens tekening. A= Hekstag naar masttop. B= Koppelstuk. C= Talreep. D= Twee aan elkaar verbonden blokken van grote Diam. Voor staaldraad. E= Spantalie, belegd op camcleat. Door talie E door te zetten word meer kracht op het hekstag gezet. Er zijn andere mogelijkheden!

11 ZEILEN. Alle zeilen snijden met weinig bolling. VOORZEILEN. Lange leiblokkenrails met 4 leibloksleden aan BB en SB. Is meteen voor stormzeil. Lijblokken moeten ook buiten de railing geplaatst kunnen worden Alle voorzeilen moeten stagleuvers hebben aan halshoek en top of direct er onder/boven. Zeilzakken voorzien van Staart, dubbele lip aan bodem met kramoog en tamp voor Borgen aan dek tijdens zetten/strijken. Voorzeilen, meeste, Yankeeachtig. Lang voorlijk geeft meeste voortstuwende kracht. Met het oog op slotwerking is het aan te raden het schootoog van fok 1 niet hoger te maken dan de grootzeilshalshoek. Genua vind ik niet nodig, te overleggen. Indien aanwezig, meenemen. Genua met driehoeksrif, halshoek is rifoog. Rifschootoog bereikbaar voor man 2.20 m boven dek. Schoten apart met paalsteken op schootoog. Elke schoot apart opsteken, geen patenten! Vallen op zeilen zetten met sleutel en sleutelgat sluitingen, niet met gewone sluitingen, lijf kan er uitvallen. Voor voorzeilen: Snapshackles. GROOTZEIL. Losse broek, of een ruime JaapEndPlate. Geeft geen buigende kracht op giek. Ook met de JaapEndPlate is de bolling van het zeil goed te regelen met uithaal. Dit te overleggen met zeilmaker Losse broek is handig met reven en de bolling kan zeer gevarieerd worden. Zowel losse broek als JaapEndplate kunnen regenwater opvangen en met slang naar tank. Aan tophoek en direct er onder zeker drie leuvers, vlak onder elkaar Uithaal goed te bedienen vanuit positie direct achter de mast. Liertje op mast of giek. Goede rail om schoothoek op giek te houden of, en beter is: steekbout op schoothoek. Nieuw webbingband torn door schoothoek en om de giek. Webbing goed overlappen en door en door naaien. Twee diepe reven. Haken voor rifhals op voorkant giek. Op schepen met drie reven viel het mij op dat als het eerste rif gestoken was, het al weer tijd werd voor het tweede! Stormzeil. Het stormzeil heeft hetzelfde aspect als het grootzeil. Zwaar doek en een diep rif Aan tophoek en direct er onder zeker drie leuvers, vlak onder elkaar. Steekbout om de mast aan halshoek en halstalie naar beneden. Giek. Mikken voor giek, laag, midscheeps, BB en SB posities. Een der buitenmikken te verhogen met klap, hogere giek in haven en ten anker. Om de giek drie webbing banden. Is zeer sterk en maakt geen lawaai! Achterste voor de schoot. Middelste voor de stoottalie(s).

12 Voorste voor de bullepees. Langsscheepse ogen als stoppers om schuiven te voorkomen. Dit kunnen in de holle rail aan de bovenkant van de giek geschoven ogen zijn evenals voor Lazy Jacks. Drie smeerrepen inwendig, een is reserve. Sterke gladde ogen op de zijden van het endbeslag van de giek om staande part smeerrepen op te steken. Goed naar achteren.. In de gleuf voor onderlijkleuvers een aantal vastzetbare ogen of webbing ogen voor de haken van de Lazy Jacks. STOOTTALIE, Eng: Rollingtackle.

13 De schoot op dit schip zit in het midden van de kuip vast. In dat geval of wanneer de overloop kort is, zal het grootzeil sabelen of de giek wordt teveel naar de midscheeps getrokken. Met de Stoottalie (A) kan, samen met de schoot de giek op de juiste plaats gehouden worden. De stoottalie kan een echte talie zijn met blokken of een twee maal rondgeschoren tamp. De stoottalie wordt met een haak op een oog in de zij bevestigd. Beleggen kan met een camcleat of met een derdehandsteek op eigen part, de stoottalie moet makkelijk en snel gelost kunnen worden. Bij ruimere wind kan de stoottalie wat verder naar voren op dek worden vastgezet. Bij weinig wind en zeegang wil de giek wel eens slaan. Dit kan door de schoot, stoottalie en dirk tegen elkaar in stijf te zetten te voorkomen. Op grotere zeegaande zeilschepen ontbreekt de stoottalie niet! In de haven liggend, of ten anker kan de giek uit het midden gehouden worden. Voor de stoottalie kan een extra beugel aan de giek gezet worden. Wanneer het onderlijk niet in een groef in de giek zit, kan een strip webbing om de giek worden genomen met een overlap en einden op elkaar en stevig door en door genaaid worden.

14

15 LAZY JACKS Lazy Jacks. Constructie en gebruik. Lazy Jacks zorgen bij het strijken dat het zeil niet naast de giek valt. Constructie. Zie tekening. Monteer bij C aan beide zijden van de giek een verticaal oog. Plaats bij D aan beide zijden van de giek een langsscheepse kikker. Bevestig bij A aan beide zijden van de mast of onder de zalingen een voorloop. Splits bij B een pokhouten oog of een kous in. Scheer een tamp door dit oog en splits een pokhouten oog in de einden B2.

16 Scheer door de ogen B2 tampen. Splits in de einden bij C gezekerde haken en pik de haken in de vaste ogen op de giek. Markeer de tampen direct boven de ogen met één, twee, drie of meer takelingen en naar hun plaats. Haal de tamp bij D door en beleg op de kikkers. Bevestig nabij E een eind staf tussen twee stagen van het want, van een dikte passend voor de haken en monteer er naast kikkers. Men kan meer paren ogen plaatsen en meer splitsingen maken. Maak eerst een tekening op schaal om de lengten te bepalen. Werkwijze: Na het bijzetten van het zeil worden de haken bij C losgenomen en op het stuk staf of een ring gezet. Begin met de achterste. Dan de tampen bij D lossen, doorhalen en beleggen op de kikker bij E. De Lazy Jacks kunnen nu niet tegen het zeil schavielen. Goed voor lange tochten. Strijken. Voor het strijken de Lazy Jacks op de juiste ogen plaatsen. Loefdirk en loef lazy jacks doorzetten. Schoot lossen en/of in de wind opsteken tot zeil geheel kilt. De andere Lazy Jacks doorzetten en zeil strijken. Van achteren af, aan twee kanten, aan het achterlijk trekken om het zeil netjes te leggen. Het zeil afbinden met seizings. Nu nog de huik optuigen. Kees is klaar. VOORTSTUWING. Schroefasdoorvoer met pakkingbus, overal te repareren en zelf pakking vervangen. Patenten zijn ook hier uit den boze. Hoofdmotor met generator met slimme regelaar die de accu's snel oplaadt.

17 Zonnetent 2.

18 Ontwerp Jaap Stengs. Wijdenes 20 okt Niet op schaal. A= Dirk. B= Spruit, Loopt van 1 naar 3 en van 2 naar 4door een ring. Juiste lengte instellen met gebruik van derdehandsteek. C= Tamp, stijfzetten op mast. D= Tamp, stijfzetten op SB topwant. E= Tamp, stijfzetten op BB topwant. F= Tamp, vastzetten op bezaansmast of hekstag. G en H= tampen, vastzetten op bezaansmast of sprijderspier. J= Tampjes, onder railingdraad door en terug door zusterkramoog K en vastzetten met derdehandsteek. Zet eerst F, G en H vast. Daarna C, D en E stijf op mast en topwanten. Zet A door tot juiste stand. Zet dan J vast. K= paar kramogen. L= Perskousen. M= D-vormige ring, ingenaaid in band N= Vierkante dubbeling met huiddoorvoer voor regenwaterslang. Aan onderkant twee ringen om de tent plaatselijk naar beneden te trekken vooe afvoer regenwater. Eerst dirk afvieren.

19 RAINER DIAGRAM

20 Per spant handel als volgt: Trek door het kruispunt van CL en WL een WL1=helling. Opp.uit - Opp.in = DELTA. Zet DELTA van elk spant uit op een lengte-as. Doe dit voor alle spanten en je krijgt de Rainer Kromme Wanneer op de spanten in het achterschip de gevonden DELTA groter is dan de DELTA in het voorschip is het schip niet in ballans. Het kruispunt van WL0 en C/L komt omhoog bij meer of minder DELTA. Het schip in dit voorbeeld is niet in balans en zal naar voren vertrimmen en.loefgierig.worden. Collin Archer had het door!

21 DIVERSEN Plaats grote maat lier op achterdek op CL. AP voor op de motor varen en tijdens zeil wisselen. Windvaan stuurinrichting met horizontale vaanas. Verbandkist. Boek Med. Hulp, koopvaardij Lichtkogelpistool met rode en veel witte patronen. Wit als waarschuwing voor gevaar voor aanvaring.

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen!

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen! WWS Dameszeilen Kort lesschema Hieronder een zeer beknopte beschrijving van het basiszeilen. Wanneer je dit allemaal onder de knie hebt kun je gerust een bootje meenemen. Het is geschreven als korte leidraad

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing gennaker Liberté

Gebruiksaanwijzing gennaker Liberté Gebruiksaanwijzing gennaker Liberté In dit document is de Nederlandse gebruiksaanwijzing van de leverancier en de Engelse gebruiksaanwijzing van de zeilmaker voor de gennaker op de Liberté opgenomen. Wanneer

Nadere informatie

Trim je mast in vijf stappen

Trim je mast in vijf stappen De Lijnenspecialist wil zeilers zoveel mogelijk zelf laten doen en investeert veel in instructiefilms, artikelen en workshops. Dit resulteert niet alleen in kostenbesparingen voor jou, maar het is vooral

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters w fe^^^^^^k^é^ Snel * Betrouwbaar * Ruim Gebouwd voor langdurig zeilplezier ^p i< L. 2 -Wm Lengte over alles Lengte waterlijn Breedte over alles Breedte waterlijn Kieigewicht Fok 4.88 m 4.40 m 1.99 m 1.66

Nadere informatie

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule

GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP. Commissie Evaluatie Zeilformule GEWICHTSBEREKENING STANDAARD SCHIP Commissie Evaluatie Zeilformule Versie: 8 Datum: 5maart2016 INHOUD 3 Algemene informatie 4 Totaal gewicht van het standaard skutsje 5 Extra gewicht bij verlenging 6 Extra

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters COMPROMIS 909 2 3 In vervolg op de succesvolle zeiljachten Compromis 720, 777 en 850, heeft de werf nu door Frans Maas de Compromis 909 laten ontwerpen. De Compromis 909 is een snel, veilig familie-toerjacht,

Nadere informatie

H5 Commando s & Manoeuvres

H5 Commando s & Manoeuvres 5.1 Voor het afvaren Voordat je daadwerkelijk afvaart, moet je ervoor zorgen dat je alle belangrijke spullen aan boord hebt. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de boot gehoosd en schoon is, zodat je veilig

Nadere informatie

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee

Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee Wedstrijd MM klasse 28 juni Hoe stel ik mijn mm boot af vooral de zeilen dat is het belangrijkste en waar zeil ik mee De ROMP: Deze is voor iedereen gelijk het onderhoud gewoon zorgen dat hij schoon is

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer Bouwhandleiding De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u de onderdelen van de onderlijzeilspieren, verdere losse schietbuizen en de kettingen voor het roerblad van uw Victory. Houten

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters ALGEMENE SPECIFICATIE STANDFAST 33 De Standfast 33 is ontworpen en qekonr. t r uee rd volgens de. 1n;.i t s te üiitwikkelingen in cl e jachtbouw wa a t b

Nadere informatie

Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting. Reglement Schepen en scheepsuitrusting.

Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting. Reglement Schepen en scheepsuitrusting. Vereniging Westlander Schippers Collectief commissie schepen en scheepsuitrusting Reglement Schepen en scheepsuitrusting Uitgangspunten: - Originaliteit - Veiligheid - Uitrusting Inhoud: Deel 1 Romp /

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters Plan : Philippe BRIAND ALGEMENE KENMERKEN Lengte over alles Lengte over dek Lengte over waterlijn Breedte Diepgang vaste kiel Diepgang kiel/midzwaard Waterverplaatsing + vaste kiel Waterverplaatsing +

Nadere informatie

INTRODUCTIE KEUS 22 FRIESE SPORTBOOT VAN DE WERELD TIJD NIEUWS IETS VOOR

INTRODUCTIE KEUS 22 FRIESE SPORTBOOT VAN DE WERELD TIJD NIEUWS IETS VOOR TIJD NIEUWS Open kielboot voor Friesland, het Wad, IJsselmeer, Zeeland, de kust en de hele wereld Ontwerpopdracht Eindproduct Kwaliteit VOOR IETS Versies INTRODUCTIE FRIESE SPORTBOOT VAN DE WERELD KEUS

Nadere informatie

Handleiding Max Fun 25.

Handleiding Max Fun 25. Handleiding Max Fun 25. Deze handleiding is opgezet om snel de Max Fun 25 te leren kennen, en is gericht aan zowel beginnende en min-of-meer ervaren Max Fun zeilers. Het zou zonde zijn om elke keer opnieuw

Nadere informatie

Zeil instructies voor de Texelstroom

Zeil instructies voor de Texelstroom Zeil instructies voor de Texelstroom Alvorens men mee gaat zeilen is het aan te bevelen om de termen die gebezigd worden te leren zodat men snel de handelingen kan leren. Let erop dat alle handelingen

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

JEUGDZEILEN KZVW. Praktijk en theorie. Jeudzeilopleiding Kustzeilvereniging Wassenaar

JEUGDZEILEN KZVW. Praktijk en theorie. Jeudzeilopleiding Kustzeilvereniging Wassenaar JEUGDZEILEN KZVW Praktijk en theorie 1. Catamaran zeilklaar maken 2. Hijsen en strijken van de zeilen 3. Stand en bediening van de fok 4. Overstag gaan als fokkenist 1. Stand en bediening van het grootzeil

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters KELT 900 KELT-900 - SYNONIEM VOOR VEILIGHEID OP ZEE 1. ZEER ROBUUSTE KONSTRUKTIE, MET EXTRA LANGS-EN BREEDTE VERSTERKINGEN. 2. ZEER VEILIG,.GOED BEGAANBAAR

Nadere informatie

Omschrijving Scheepsuitrusting (O.S.) IEPEN FRYSKE KAMPIOENSKIPPEN SKÛTSJESILEN. (I.F.K.S.)

Omschrijving Scheepsuitrusting (O.S.) IEPEN FRYSKE KAMPIOENSKIPPEN SKÛTSJESILEN. (I.F.K.S.) Omschrijving Scheepsuitrusting (O.S.) voor skûtsjes die deelnemen aan de wedstrijden welke worden georganiseerd door de vereniging: IEPEN FRYSKE KAMPIOENSKIPPEN SKÛTSJESILEN. (I.F.K.S.) "De OS tracht zoveel

Nadere informatie

DEELINSIGNE III TOUWWERK

DEELINSIGNE III TOUWWERK HANDBOEK TRAINING NAUTISCHE VAARDIGHEDEN DEELINSIGNE III TOUWWERK BREVET VAN ROERGANGER STILSTAAND WATER - STROMEND WATER ZEILEN - ROEIEN Commissariaat Zeescouts VVKSM DEELINSIGNE 3 TOUWWERK DEELINSIGNE

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters E.G. VAN Zuiddijk 412 Z a a n d a m Telefoon 4708 Na 17.30 uur 4209 Postgiro 216288 Postbus 113 DE S T A D T S C H E E P S W E R F N.V. Houten en plastic jachtbouw - Reparatie Taxaties - Bemiddeling bij

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters Postbus 36 - Telefoon 05202-12909 Rek.nr. 47.58.00.974 3-1 - Gironr. 1952435-7

Nadere informatie

Houten klos tegen buitenkant boeisel, ter bescherming van het zwaard. Verticale balk tegen boeisel van voorschip, meestal voorzien van snijwerk.

Houten klos tegen buitenkant boeisel, ter bescherming van het zwaard. Verticale balk tegen boeisel van voorschip, meestal voorzien van snijwerk. Hoe heet wat? Als je leert zijlen is het verstandig dat je weet hoe alle onderdelen heten. Zoek de benamingen bij de goede omschrijvingen. Aanvaringsklamp Houten klos tegen buitenkant boeisel, ter bescherming

Nadere informatie

Borden en diversen 13 maart 2017

Borden en diversen 13 maart 2017 Borden en diversen 13 maart 2017 vraag 1) Zeilend met een lelievlet, ziet je het hierboven getekende bord staan. Het bord is vierkant en blauw met daarop tegen elkaar indraaiende witte pijlen. Dit is voor

Nadere informatie

Hood 38 MK II Centreboard

Hood 38 MK II Centreboard Hood 38 MK II Centreboard Omschrijving Basisgegevens De Hood 38 MK II heeft een kielmidzwaard en heeft daardoor een groot vaargebied (1,30 mtr) maar combineert dat met goede zeileigenschappen (3,30 mtr).

Nadere informatie

TXS werklijst 2014. A B C D E F G H Werklijst 2/11/2013 Prioriteit Verantwoordelijke: voor d.d. Gedaan door datum opmerkingen

TXS werklijst 2014. A B C D E F G H Werklijst 2/11/2013 Prioriteit Verantwoordelijke: voor d.d. Gedaan door datum opmerkingen 1 2 3 4 5 6 Binnenwerk Doucheruimte 2 1. Verfwerk bijwerken o, a Wc deurtje 3 2. Gaatjes boven uithouder dichten 3 1 t/m 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 3. Uithouder kogels controleren en eventueel invetten

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters 1~ UJ CANTIERI RIUNITI DELL'ADRIATICO F TRIESTE ;t '. ; -. KRU IJER vervaardigd van met glasvezel versterkt polyester 2 Jfk ^ «H j LJ W*>"~ ' ' mm,* JL. 1i' II i i ïli ' > 11 *" - - 3 INDELING KRU Voorpiek

Nadere informatie

TIRION 21 Meetrapport

TIRION 21 Meetrapport TIRION 21 Meetrapport Auteurs : Technische Commissie Tirion 21 Klassenorganisatie. Datum : april 2015. Tirion 21 zeilnummer Naam eigenaar : E-Mail adres : Volledig adres : : NED Watersportvereniging +Lidnummer

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters 1-1-19 9 9 PRIJSLIJST COMPROMIS ZEILJACHTEN EEN 'ZEEVASTE' 2 INVESTERING .a&y STANDAARDUITVOERING Motor: Yanmar Saildrive Diesel, 20,1 kw (27,3 PK) met interkoeling Middenkikkers Wierpot voor koelwater

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer ouwhandleiding De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt de blinde, die onder de boegspriet wordt gezet en materiaal voor de tuigage. eslag linde losse schietbuizen van -ponders losse schietbuizen van

Nadere informatie

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel.

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel. Knopen Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk Platte knoop Een van de bekendste knopen is de platte knoop. Het is een knoop die geschikt is om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar vast te

Nadere informatie

Examen CWO kielboot II

Examen CWO kielboot II Examen CWO kielboot II Werkgroep CWO-examenvragen Nautische commissie waterwerk Scouting Nederland Legenda afbeeldingen Wind Wit licht Stroom Geel licht Koers Blauw licht Klein zeilschip Groen licht Klein

Nadere informatie

Noordkaper Sailing Yachts

Noordkaper Sailing Yachts Noordkaper Sailing Yachts fun to sail in comfort and safety Noordkaper 40 Lengte romp 12.00 meter Lengte over alles 12.95 meter Breedte 4.00 meter Diepgang 1.25-2.25 meter Waterverplaatsing 17 ton Zeiloppervlakte

Nadere informatie

KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND Runnenburg 12 3981 AZ Bunnik. NATIONALE 12 m 2 SHARPIE KLASSE

KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND Runnenburg 12 3981 AZ Bunnik. NATIONALE 12 m 2 SHARPIE KLASSE KONINKLIJK NEDERLANDS WATERSPORT VERBOND Runnenburg 12 3981 AZ Bunnik NATIONALE 12 m 2 SHARPIE KLASSE Inhoud: 1 BOUWVOORSCHRIFTEN 2 KLASSENVOORSCHRIFTEN 3 MEETRAPPORT HOOFDAFMETINGEN Lengte over alles

Nadere informatie

ja nee n.v.t g. Is er een sticker in de boot ja nee n.v.t Is het balastblok gewogen ja nee n.v.t Plaats van de meetsticker.

ja nee n.v.t g. Is er een sticker in de boot ja nee n.v.t Is het balastblok gewogen ja nee n.v.t Plaats van de meetsticker. 3m2 Zeilnummer Naam eigenaar Volledig adres Watersportvereniging + lidnummer Emailadres Telefoon(s) Naam boot Bouwer en bouwar Algemene constateringen. a. Zijn de juiste houtsoorten gebruikt b. Is de laatste

Nadere informatie

Nationale BENETEAU First 31.7 Klasse

Nationale BENETEAU First 31.7 Klasse Watersportverbond www.watersportverbond.nl info@watersportverbond.nl Nationale BENETEAU First 31.7 Klasse HOOFDAFMETINGEN Lengte over alles: Grootste breedte: Diepgang: 9,85 m 3,23 m 1,90 m (standaard

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters pagina 1 van 3 Welkom bij Sailing 1 Design J/22 - standaard uitrusting omvat: alles Harken beslag, mast, giek, standwand, lopendwand, spiboom, schoten - afleverkosten, zeilklaar maken; afmonteren aanpassen

Nadere informatie

Veiligheidsuitrusting zeiljachten

Veiligheidsuitrusting zeiljachten = aanwezig aan boord (kolom afvinken met X) 1 Algemeen 1.1 Kenterproof 1.1.1 Zelflozende kuip A A V A O 1.1.2 Kooktoestel geborgd A O V O O 1.1.3 Accu s geborgd A O V O O 1.1.4 Ankerbakdeksel geborgd A

Nadere informatie

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

CWO. Jan van Galen Juniorwacht - 1 -

CWO. Jan van Galen Juniorwacht - 1 - CWO Jan van Galen Juniorwacht - 1 - 1. Boot onderdelen 1: Klauwval 14: Fokkeval 27: Dol 2: Piekeval 15: Voorstag 28: Dolpot 3: Gaffel 16: Fok 29: Doft 4: Zeillat in zak 17: Fokkeschoot 30: Voordek 5: Zijstag

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

Materiaalkeuze en moderne splitstechnieken. Jan-Willem Polman

Materiaalkeuze en moderne splitstechnieken. Jan-Willem Polman Materiaalkeuze en moderne splitstechnieken Jan-Willem Polman www.lijnenspecialist.nl Grote voorraad lijnen voor de watersport en industrie In twee dagen geleverd Gratis verzenden (bestellingen > 50) Deskundig

Nadere informatie

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies Contents Inhoud Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Zonwering 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

Bij meer wind en hogere golven, mast meer naar achteren zetten. Bij weinig wind en geen golven meer naar voren (maximaal rechtop.)

Bij meer wind en hogere golven, mast meer naar achteren zetten. Bij weinig wind en geen golven meer naar voren (maximaal rechtop.) Trimtips Dart 18 Uit het Dart infoboekje: 1. Optuigen en Trimmen 1.1 Trampoline en hangbanden Wanneer de trampoline gemonteerd is, is het raadzaam er even een paar keer over heen te open. Je ziet dan dat

Nadere informatie

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Voorzetapparatuur Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Vermijd lekke banden! Permanente magneet Verwijdert ijzer- en staal-afval van de werkvloer, in magazijnen,

Nadere informatie

HUITEMA ZEESCHOUW, ruim en goed onderhouden, heerlijke zeiler Vraagprijs 35.000

HUITEMA ZEESCHOUW, ruim en goed onderhouden, heerlijke zeiler Vraagprijs 35.000 TE KOOP: HUITEMA ZEESCHOUW, ruim en goed onderhouden, heerlijke zeiler Vraagprijs 35.000 Vorm Platbodem Afmetingen l x b x d 10.50 x 4.00 x 0.70 Dek uitvoering Staal, antislip Opbouw vorm, materiaal Staal

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Inhoudts Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar

Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Nodig: 1 bol Zpagetti van ten minste 850 gram Haaknaald maat 10 Breinaalden maat 10 Schaar Eventueel: Stof voor de binnenvoering Stof voor de binnenkant van de schouderband Rits Naaimachine Kralen om de

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt een trap, roosterelementen en verdere onderdelen voor de vormgeving van uw model. Houten latten 1 houten lat van 2 x mm, 00 mm lang 1 houten lat van 1, x 1,

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters Elan 3 De Elan 31 is het kleinste zeiljacht uit de Elan serie en wordt door de werf aangeduid als een performance cruiser. De Nederlandse Elan dealer, Nautisch

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef. Contraplaten met één gat

SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef. Contraplaten met één gat SailTrack montageaanwijzingen Voor montage in een mastgroef Contraplaten met één gat Tides Track profielen H tot en met R SH-500 SS SH-401 SS SH-200B SS SH-600 SS SH-200A SS www.tidesmarine.com Voordat

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters '3/3 'MH & KELT8QD 2 Het ruime sop kiezen, weg van de volle plassen en drukke jachthavens, dat is de droom van veel zeilliefhebbers. Voorveel schepen is dat"sop"beperkt tot de kustwateren, niet voor de

Nadere informatie

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten.

ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een collector gemonteerd op panlatten. ZONNEBOILER INSTALLATIE - INSTRUCTIE. voor een gemonteerd op panlatten. Leverancier van alternatieve oplossingen voor water, warmte comfort en stroom Tel: 058-288 47 39 / Fax 058-288 92 98 PLAATSING VAN

Nadere informatie

Veiligheidsuitrusting SSR zeiljachten

Veiligheidsuitrusting SSR zeiljachten eiligheidsuitrusting SSR zeiljachten, of O = erplicht, anbevolen of Optioneel aan boord anwezig = aanwezig aan boord (kolom afvinken met X) 1 lgemeen 1.1 Kenterproof 1.1.1 Zelflozende kuip 1.1.2 Kooktoestel

Nadere informatie

VKZ Voor en Door 2013

VKZ Voor en Door 2013 VKZ Voor en Door 2013 Er is niets zo de moeite waard als rondklooien in een Kolibri Eemnes 23 februari 2013 Ruim 10 jaar ervaring met Torretje, Kolibri 560 Sinds 2007 ervaringen met TOR, Kolibri 660 Doel

Nadere informatie

Tips voor 1-persoonscatamarans

Tips voor 1-persoonscatamarans Tips voor 1-persoonscatamarans door: Barry de Groot Zoals jullie weten vaar ik al jaren op een 1-pers.cat en heb ik allerlei trucjes en handigheidjes ontwikkeld om de boot in mijn eentje op- en af te tuigen.

Nadere informatie

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens Instructie structieboekje Knopen! Auteur: Jules Renkens Inleiding Beste lezer, voor je ligt het informatieboekje over knopen, in dit boekje worden de meest gebruikte knopen behandeld die binnen Jong Arcen

Nadere informatie

WAAIER. www.kitepassion.nl

WAAIER. www.kitepassion.nl WAAIER Deze vlieger zag ik op het strand te Zeebrugge. Het was meteen liefde op het eerste zicht. Naar voorbeeld van een Japans model, gemaakt met moderne materialen. Het model is breed inzetbaar ( 2½

Nadere informatie

Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors

Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors Patroon tas met bladmotief Yarn and Colors Dit patroon is eigendom van mij en gemaakt voor privégebruik. Het mag niet worden verkocht of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Copyright 2017 essiebirdies

Nadere informatie

Deze brochure wordt u aangeboden door:

Deze brochure wordt u aangeboden door: Deze brochure wordt u aangeboden door: Beste zeilliefhebber, Scheveningen, 28 januari 2009 Eind 2008 zochten wij voor onze boten naar uitstekende zeilen voor een betaalbare prijs. Uiteindelijk kwamen wij

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

Handleiding. Bottervaren

Handleiding. Bottervaren Handleiding Bottervaren VN-66 1 Inhoudsopgave: Pag. PRINCIPES VAN HET ZEILEN 4 - Stand van de zeilen 4 - De zwaarden 5 - Loef- en lijgierigheid, roerdruk BENAMINGEN TUIGONDERDELEN 6 - Zeilen algemeen 7

Nadere informatie

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15 1 Alle technische gegevens en afbeeldingen zijn verzameld op het moment dat deze brochure samengesteld is. Omdat onze producten voortdurend verbeterd worden, kunnen deze gegevens na verloop van tijd kleine

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

Leskaart CWO 2 Zeezeilen

Leskaart CWO 2 Zeezeilen Naam Cursist: Naam Instructeur: Datum: TKN: j/n Marifoon: j/n Marcom: A/B RR&P: j/n Leskaart CWO 2 Zeezeilen Het CWO-diploma Zeezeilen li is bestemd voor personen van 16 jaar of ouder, die blijk hebben

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

redactiezeilboot Het inmeten van de zeilen zit bij de offerteprijs inbegrepen. 32 WATERKAMPIOEN#21 2005

redactiezeilboot Het inmeten van de zeilen zit bij de offerteprijs inbegrepen. 32 WATERKAMPIOEN#21 2005 redactiezeilboot Het inmeten van de zeilen zit bij de offerteprijs inbegrepen. 1 32 WATERKAMPIOEN#21 2005 NIEUWE ZEILEN Het krakende nieuwe doek als het voor de eerste keer uit de zak komt, voor de eerste

Nadere informatie

Owl. Uil. www.kitepassion.nl

Owl. Uil. www.kitepassion.nl of Uil MATERIAAL ± 1,5 m 1 32 grams spinnakerdoek restjes witte en zwarte stof voor ogen en snavel 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de spanner 1,50 m lang 1 stuks RCF Ø 4 mm voor de staander 1 m lang 1 stuks

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Frederik.Vermeulen@kotnet.org

Frederik.Vermeulen@kotnet.org Frederik.Vermeulen@kotnet.org Wat is trim? Trim is het afstellen van een boot zodanig dat optimale aëro- en hydrodynamische krachten worden opgewekt. 1 Loef-lijtrim Wat? Het afstellen van de koersstabiliteit

Nadere informatie

Genaaide organizer. Knutselidee. com N 103.633

Genaaide organizer. Knutselidee. com N 103.633 Een nuttige helper die u helpt om orde te houden en een frisse wind door uw huiskamer laat waaien! Eerst worden de afzonderlijke stoffen op maat geknipt en op de bruine basisstof de latere rangschikking

Nadere informatie

Onze Friendship 26 staat te koop

Onze Friendship 26 staat te koop Onze Friendship 26 staat te koop Met jonge motor, nette zeilen en veel recente vernieuwingen. Vaarklaar,eventueel inclusief ligplaats tot April 2017 te Woudsend. De boot is in een goede staat, jaarlijks

Nadere informatie

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap...

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap... Inhoud Termen... 2 Zeil standen... 3 Overstag... 4 Gijpen... 5 Stormrondje... 5 BPR... 6 Regels... 6 1 Goed zeemanschap... 6 2 Een klein schip wijkt voor een groot schip... 6 3 Kleine schepen onderling...

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Met de onderdelen bij deze aflevering en het mastplan van aflevering 62 monteert u de grootmarssteng op de grote mast van uw Victory. Houten latten 1 rondhout ( x 60 mm)

Nadere informatie

RS-Feva. Handleiding. RACING MANUAL (Part I)

RS-Feva. Handleiding. RACING MANUAL (Part I) RS-Feva Handleiding RACING MANUAL (Part I) Datum: 8 oktober 2009 Alle foto s (behalve foto s 4-8 en A en B) en tekst zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen NIET gebruikt of gepubliceerd worden zonder

Nadere informatie

Nederlandse vertaling bij twijfel gaat het Engelse origineel boven deze vertaling.

Nederlandse vertaling bij twijfel gaat het Engelse origineel boven deze vertaling. Internationale MICRO MAGIC Klasseregels 2011 Versie 5 1 st januari 2011 Nederlandse vertaling bij twijfel gaat het Engelse origineel boven deze vertaling. Algemeen Deze klasseregels worden uitgegeven om

Nadere informatie

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam Halzen met Clipper Stad Amsterdam Hier weer een klein theorie lesje manoeuvreren onder zeil met Clipper Stad Amsterdam. Als je het vorige stukje dat ik had geschreven hebt gelezen, dan weet je dat we het

Nadere informatie

Uw veiligheid, onze zorg!

Uw veiligheid, onze zorg! Uw veiligheid, onze zorg! 01 Harnas Harnas X-Treme Lite Comfort harnas 2 verankeringspunten (1 D-ring op de rug en 2 lussen op de borst) Makkelijk aan te doen d.m.v. kleuren en padding Verstelbaar op 5

Nadere informatie

Snooky. Dufour 34 Performance / 3 cabin

Snooky. Dufour 34 Performance / 3 cabin Jachtmakelaardij Lemmer Nautic BV Vuurtorenweg 20 8531 HJ Lemmer +31(0)514-564994 +31-514-565759 info@lemmernautic.nl http://www.lemmernautic.nl Snooky Dufour 34 Performance / 3 cabin Vraagprijs: 79.500

Nadere informatie

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters S A I L I N G Y A C H T S PRIJSLIJST ARCONA 400 DEMO AUGUSTUS 5 205.950 Prijs in Euro inkl.btw standaard Rolfoksysteem Furlex Doorgelat grootzeil meerprijs Stormfok Asymmetrische spinnaker Rolfokhoes Spiskin

Nadere informatie

TIRION 21. Klassenvoorschriften

TIRION 21. Klassenvoorschriften Klassenvoorschriften TIRION 21 Auteurs : Technische Commissie Tirion 21 Klassenorganisatie. Datum : April 2015 Inhoudsopgave 1.Algemeen...4 1.1Doel...4 1.2Grondregels...4 2 1.2.1Bouwersverklaring...4 1.2.2Gegevens

Nadere informatie

Technische gegevens. Dek. Romp

Technische gegevens. Dek. Romp www.woutersinternational.com 1 september 2015 Tofinou 12 De Tofinou 12 is weekend-sailer, klassiek gestyled, maar ultramodern qua constructie en tuigage. Hij is gebouwd om snel en comfortabel zeilen, zelfs

Nadere informatie

BENETEAU OCEANIS 423 109.500,-

BENETEAU OCEANIS 423 109.500,- BENETEAU OCEANIS 423 109.500,- Algemeen Type BENETEAU OCEANIS 423 Vraagprijs 109.500,- BTW betaald betaald Bouwjaar 2003 Ligplaats Stavoren Lengte 12.64 mtr. Breedte 3.90 mtr. Diepgang 0.00-2.10 mtr. Doorvaarthoogte

Nadere informatie

Trimmen van een Platbodem

Trimmen van een Platbodem Trimmen van een Platbodem Zo kan men het zeilpunt naar voren brengen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. 1. Het voorover trimmen van de mast. Hierdoor wordt immers de onderlinge afstand tussen

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

FIETSENREK ACCESSOIRES

FIETSENREK ACCESSOIRES FIAMMA BIKE COVER S Fietshoes gemaakt van verstevigd polyester en vinyl. Licht en waterafstotend. Nu standaard voorzien van handige houder voor het plaatsen van een gevarenbord (optie, zie pagina 111.

Nadere informatie

INTERNATIONAL ONE METRE. KLASSEVOORSCHRIFTEN 2003 v.2

INTERNATIONAL ONE METRE. KLASSEVOORSCHRIFTEN 2003 v.2 INTERNATIONAL ONE METRE KLASSEVOORSCHRIFTEN 2003 v.2 De One Metre klasse is ontwikkeld door het Permanent Committee van de ISAF-RSD en is in 1988 als internationale klasse erkend. 1 INDEX Inleiding DEEL

Nadere informatie

TIRION 21 Klassenvoorschriften

TIRION 21 Klassenvoorschriften TIRION 21 Klassenvoorschriften Auteurs : Technische Commissie Tirion 21 Klassenorganisatie. Datum : April 2012. Inhoudsopgave 1. Algemeen... 4 1.1 Doel... 4 1.2 Grondregels... 4 1.2.1 Bouwersverklaring...

Nadere informatie

Handboek Optimist zeilen. Van...

Handboek Optimist zeilen. Van... Handboek Optimist zeilen Van... Hee Dolfijn! Voor je ligt jouw boekje over het zeilen in de Oppi s bij Christofoor Zwolle. Als je dit boekje helemaal uit hebt, en alles kunt, wat hier in staat, kun je

Nadere informatie

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1).

Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Bouwtips Houten romp Zorg er altijd voor dat de spanten haaks op kiel staan! Het gebruik van een bouwhelling (Billing Boats nr. 301) vereenvoudigt deze taak (Fig. 1). Daarna dekken en schotten aanbrengen.

Nadere informatie

TE KOOP. Vraagprijs Euro

TE KOOP. Vraagprijs Euro TE KOOP Vraagprijs 79.500 Euro HET SCHIP Merk : Kompier one off 2 master Type : klassiek zeiljacht Boottype : Zeiljacht Naam van de boot : Sirena Registratienummer : niet aanwezig BTW : Betaald Bouwjaar

Nadere informatie

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA sprong Muur Breedtesprong Slalom Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm.

Nadere informatie

SailTrack montageaanwijzingen. Voor montage op mastrail

SailTrack montageaanwijzingen. Voor montage op mastrail SailTrack montageaanwijzingen Voor montage op mastrail SH-500 SS SH-401 SS SH-200B SS SH-600 SS SH-200A SS www.tidesmarine.com Voordat u begint Het werkt gemakkelijker als u de giek uit de midscheeps vastzet

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Behalve houten latten ontvangt u rooster elementen, frames voor de galjoensrelings teunen, oogbouten en een aantal metalen versieringen. Houten latten houten latten van

Nadere informatie

Nautiner 30 S Semi one-off met variabele diepgang

Nautiner 30 S Semi one-off met variabele diepgang Nautiner 30 S Semi one-off met variabele diepgang Snelheid Allround Comfort S Sportief Genieten 1 2 3 Het beste van twee werelden Vripack tekende voor de ophaalbare bulbkiel die de Nautiner haar stabiliteit

Nadere informatie